Veľkonočná súťaž hneď na začiatku
31 mars, Slovaquie ⋅ ☁️ 6 °C
Kým uverejníme prvé príspevky, dáme vám možnosť skúsiť hádať, kde sme sa vybrali na veľkonočnú dovolenku.
A ak to vyjde, tak ten, kto prvý uhádne najpresnejšie, kde sme si toEn savoir plus
Nekonečná cesta
1 avril, Roumanie ⋅ ☁️ 8 °C
Dnes sme sa celý deň (asi 12h) presúvali Buchankou cez Slovensko, Maďarsko a Rumunsko a ku koncu dňa sme dosiahli "skvelú" priemernú rýchlosť asi 50kmh.
Kým pred rokom ešte Danka fičalaEn savoir plus
Tak už tušíte kde smerujeme?
2 avril, Moldavie ⋅ ☁️ 11 °C
Okolo 12tej na ďalší deň (no nekonečná cesta) prekračujeme hranicu do Moldavska.
Krajiny pýšiacej sa tým, že je to nie len najchudobnejšia krajina Európy, ale zároveň najmenejEn savoir plus
Nelegálne prekročenie hranice
2 avril, Moldavie ⋅ ☁️ 13 °C
Rumunská hranica prejdená po nadštandardnej kontrole všetkých možných dokladov viac menej bez problémov. Colník zhodnotil, že "nice car" a zážitky sa mohli začať.
Prejdeme cez obrovskúEn savoir plus
Šialené cesty
2 avril, Moldavie ⋅ ☁️ 15 °C
Hneď po vojdení do Moldavska sme šokovaní cestami. Danka tvrdí, že sú horšie ako na Ukrajine pred 15 rokmi.
Je to šialené všade diery, nedá sa vyhýbať toľko ich je, občas obrovské,En savoir plus
Ruské zážitky!!!
2 avril, Moldavie ⋅ ☁️ 15 °C
Nikto tu inak nevie po anglicky, ale aj keď je tu úradný jazyk rumunčina, všetci tu rozprávajú po rusky. To si hneď o dosť lepšie rozumieme. Prvá hláška na pumpe, keď už Danka tlačíEn savoir plus
Kláštor Tipova
2 avril, Moldavie ⋅ ☁️ 11 °C
Jaskynné kláštory, slúžili ako útočiská pred nájazdmi aj ako miesta pre tichú askézu.
Najvýznamnejším a vizuálne najpôsobivejším jaskynným kláštorom a jedným z najväčšíchEn savoir plus
Orhei Vechi - kláštor
3 avril, Moldavie ⋅ ☁️ 13 °C
Orhei Vechi je najvýznamnejšou archeologickou a historickou pamiatkou v Moldavsku. Nachádza v malebnom údolí rieky Răut, ktorá tu vytvára hlboký kaňon a je unikátny tým, že sú tu zvyškyEn savoir plus
Dedinka Butuceni
3 avril, Moldavie ⋅ ☁️ 15 °C
Tradičná moldavská dedinka, kde je zachovaná ľudová architektúra s modrými fasádami, slamovými strechami a farebnými bránami bola veľmi zaujímavá, ale reštaurácia s domácou kuchyňouEn savoir plus
Hranica Podnestersko
3 avril, Moldavie ⋅ ☁️ 15 °C
A teraz sa to vygraduje!!!
Keď ste si doteraz vraveli, že odpoveď na súťažnú otázku, kde že sme sa to vybrali je Moldavsko, mali ste pravdu len čiastočne a úprimne vravím, že ma vôbecEn savoir plus
Podnestersko - vysvetlenie
3 avril, Moldavie ⋅ ☁️ 15 °C
Čo to je vlastne za štát a na čo sme sa tu trepali?
Podnestersko s takmer pol miliónom obyvateľov je politický unikát – štát, ktorý má všetko (hranice, armádu, vlastnú menu iEn savoir plus
Prvý podnesterský zážitok
3 avril, Moldavie ⋅ ☁️ 15 °C
Ledva vyrazíme na podnesterské cesty a šinieme si to svojou buchankovou rýchlosťou po ceste smerom na hlavné mesto Podnesterska Tiraspol, už sa v diaľke za nami objavuje auto s blikajúcimiEn savoir plus
CCCP restaurant
3 avril, Moldavie ⋅ ☁️ 14 °C
Chcete zažiť pravú sovietsku reštauráciu z roku 1980. Príďte do CCCP restaurant v Tiraspole. Reštaurácia fungujúca od roku 1959 funguje stále v rovnakom štýle i keď už v dnešnej dobe sEn savoir plus
Tiraspol - hlavné mesto Podnesterska
4 avril, Moldavie ⋅ ☁️ 13 °C
Mesto kde za každým rohom číha nejaký Lenin, každá ulica ma názov po nejakom sovietskom hrdinovi a kde je každú chvíľu park s nejakým generálom, či Katarínou Veľkou. Do toho tanky,En savoir plus
Výlet miestnou dopravou do Bendery
4 avril, Moldavie ⋅ ☁️ 16 °C
Dnes ideme preskúmať vedľajšie mestečko s veľkou pevnosťou. A nech je o zábavu postarané ideme vyše 15km miestnou dopravou za “šialenú" cenu v prepočte 0,25Eur.
Podobne ako na UkrajineEn savoir plus
Obed v USSR jedálni
4 avril, Moldavie ⋅ ⛅ 17 °C
V mestečku Bendery blízko stanice je reštaurácia, ktorá sa snaží nasimulovať štýlom a jedlami originál sovietsku jedáleň. Je to zároveň také minimúzeum plné všetkých možnýchEn savoir plus
Pevnosť Bender
4 avril, Moldavie ⋅ ⛅ 18 °C
V Bendery preskúmame ešte najväčšiu atrakciu, pevnosť s obrovským parkom. Danku zaujala mučiareň :)
Vstupné bolo ukrutne drahé (asi 5 Eur). No ale, odvykli sme si, keď tu presso s mliekomEn savoir plus
Rozlúčka s Podnesterskom
5 avril, Moldavie ⋅ ☀️ 15 °C
Večer si v luxusnej reštaurácii asi za luxusnú cenu doprajeme konečne michelinské jedlo po tých všetkých SSSR ochutnávkach.
Ráno ešte fotka Buchanečky s Leninom (veď ten ku nej patríEn savoir plus
Noc v Buchanke
5 avril, Roumanie ⋅ 🌙 7 °C
Prespať sme sa rozhodli na vyhliadkovom odpočívadle vo výške 1450 m.n.m.
Celý úžasný výhľad sme videli až ráno, ale už v noci sme vymysleli geniálny plán. Nastavili sme si kúrenie vEn savoir plus
Vysokohorská turistika
6 avril, Roumanie ⋅ ⛅ 11 °C
Nedať si v rumunských karpatoch aspoň malú túru by bol hriech a tak Danku nahováram na cestu na vyhliadku vo výške asi 1600 m.n.m., ktorá má byť z parkoviska len o 80m vyššie.
Nikto námEn savoir plus
Rumunské roadtripy
6 avril, Roumanie ⋅ ❄️ 1 °C
Aby sme sa ešte ukochali krásou rumunských hôr, Milan vymyslel 60km obchádzku, kde sa nakoniec ukázalo, že 30km z toho je offroad. Buchanečka bola tak brudná od blata od dola až hore, žeEn savoir plus
Servis Buchanky a oprava "prevodovky"
6 avril, Roumanie ⋅ ☁️ 7 °C
Ako sa robí servis a kontrola Buchanky?
Zopár videí na zabavenie...
Ono totižto cca 400km rozbitých moldavských ciest dalo Buchanke zabrať. Uvoľnili sa celkovo 4 šrúby - presne tie, ktoréEn savoir plus
Posledná noc a cesta domov
7 avril, Roumanie ⋅ ☁️ 6 °C
Noc strávime na takom mieste, kde zajtra okolo nás pofičí parný vláčik.
Ráno takmer na ceste rozkladáme varič. Všetci okoloidúci vodiči na nás kývajú a ukazujú palec hore. NaEn savoir plus
Vyhodnotenie súťaže
7 avril, Slovaquie ⋅ ☁️ 10 °C
Aj keď nikto neuhádol v súťaži, kde sa chystáme, čo sa dalo čakať, tak Tomčo a Ňaňo sa aspoň zapojili ešte pred uverejnením príspevku, ktorý naznačoval smer.
Z toho dôvodu dostanúEn savoir plus
Záverečný príspevok
7 avril, Slovaquie ⋅ 🌙 9 °C
4 noci spanie v Buchanke - umývanie s navlhčenými vreckovkami a Danka už vycvičená tak, že sme celý čas so sebou nosili WCko, ale nepoužilo sa ani raz.
2 noci v hoteli v centreEn savoir plus

Vladimír GavlaŽeby PLAVBA.SK na Širave 😀
MilanNo s takymito tipmi darcek nevyhras a tebe by sa hodil!
Tomas IgriniUkrajina
MilanHmmmm paradny tip!