• Svenssons Bravader

• Trip start
    October 29, 2025

Almeria

October 29, 2025 in Spain ⋅ ☁️ 21 °C

Har idag ägnat mig åt att transportera mig själv från Sverige till Almeria Spanien.

Först natten på en träbänk på Kastrup innan flyget till Malaga på morgonen. Framme i Spanien blev det flygbussen in till centrum för en 2 timmars vandring i Malaga.

Började i hamnen där det låg några fritidsbåtar i den större skalan. Kaos hette den längsta, endast 110 meter lång ägd av en dam från Usa.

Många turister i stan men inga med ryggsäck som en annan när man gick tillbaka mot busstationen. Lyckades äta allt utom spansk mat på vägen, portugisiska kakor och argentinska piroger innan man skulle hoppa på bussen.

Blev sen lite över 3 timmar, 21 mil längs kusten till Almeria. Mest speciella längs vägen är nog ändå en staden innan Almeria där de odlar mycket i växthus Svårt att fånga på en bild från en buss men mätte på kartan och det är 4 mil växthus...

Ankom Almeria i skymningen och efter ett besök i mataffären så gick jag till mitt boende i mörkret. Åt på rummet och skrev detta sen släckte jag lampan efter en väldigt lång dag...

• Rioja

October 30, 2025 in Spain ⋅ ☀️ 24 °C

Idag blev det sovmorgon och sen bara tagit det allmänt lungt.

Började med ett besök på turistbyrån för att hämta ut ett pilgrimspass. Utan detta får man inte bo på boendena för vandrare. Vanligtvis är detta något man bara köper för 20kr och fyller i själv. Här var det mer noggrant så jag fick fylla i ett papper med alla uppgifter. De ville till och med ha en kontaktperson om det skulle hända mig något. Så de håller koll på oss fåtalet vandrare här.

Sen var det bara att börja gå. Lämna en storstad är ingen höjdare. Massa bilar och sämre och sämre hus att titta på. Dröjde en mil innan man svängde av ner på en torrlagd flodbädd och det var inte det roligaste att gå på. Men efter en halvmil så var man framme i Rioja där jag bor nu.

Satt och pausade en bit ut från stan när man helt plötsligt ser en till vandrare som jag inte såg mer, trodde nästan man skulle vara själv här. Och framme på boendet var där ett franskt par så vi blir 3 stycken här inatt.

Lite speciellt boende som ligger inne på den kommunala poolen. Poolen har stängt för säsongen så det är bara vi 3 som bor här som har tillgång till poolen. Reningen är inte igång så något bad blir det inte men lite häftigt ändå.

Gick 16km idag. Blir 22 imorgon och fransmännen ska också dit så man lär se några vandrare imorgon.

• Alboloduy

October 31, 2025 in Spain ⋅ ☁️ 21 °C

Idag var det roligare att gå.

Man behöver inte stressa här nere så jag började gå lite efter 8 strax efter fransmännen. Sen lite småvägar fram till en liten by där man kunde få frukost efter 8km vilket kunde behövas för sen började uppförsbackarna.

Bergen kommer närmre och närmre och på något ställe kunde man se ett berg med snö på toppen. Kom så småningom ner till en liten by där det blev drickapaus. Och därifrån var det mest platt och lite halvtråkigt längs flodbädden.

Kom fram till byn där jag skulle bo 13:50 och hann in i affären innan den stängde vid 14. Så nu har man mat för ett tag. De firar halloween här nere så nu vet man inte vad som är öppet i helgen.

Var först på boendet och efter nån timme kom även fransmännen hit så vi blir 3 här inatt. Fint boende med terrass nära kyrkan, bara inte klockan ska slå hela natten...

Provade nya leksaken idag så det blev en film av det.

Blev 24km idag imorgon 28 och bara uppför...

• Abla

November 1, 2025 in Spain ⋅ ☁️ 20 °C

En bra dag om man gillar sten.

Började följa en flodbädd en timme innan man skulle över ett berg och ner till nästa flodbädd. Men där fanns i alla fall en liten by med öppen bar så man missna kunde få lite kaffe och pausa från stenen.

Sen var det ytterligare 7km flodbädd till nästa by och då var jag trött när jag kom fram men där var ett öppet ställe så man kunde ha drickapaus och ladda inför de sista 6km. Givetvis lite mer flodbädd. Och när man väl gick där så hör man plötsligt något som flåsar bakom en, då var det en hund som var ute och rastade sig själv. Dagens överaskning.

Kom efter lite asfalt fram till byn jag ska bo i. Blev en lång paus och satte ihop filmen. Tänkte jag skulle se om fransmännen kom men de var inte synliga så jag började gå mot boendet som naturligtvis ligger längst upp i byn. Blev intressant sista bit för de verkar gilla blommor och handarbete ihär.

Slipper tänka på mat ikväll då boendet har en volontärarbetare som gör mat till oss 4 gäster. Den 4:e gästen är en spanjor jag såg och hälsade på första dagen och inte sett sen dess.

Och när man sitter och skriver detta gick det förbi en man med åsna.

Blev 29km idag.

• Huéneja

November 2, 2025 in Spain ⋅ ⛅ 18 °C

Blev lungt idag

Affären öppnade inte förrän 9 på morgonen och jag ville ha tag i mat innan jag började gå. Söndag i Spanien vet man inte vad som är öppet eller ej så med mat i ryggsäcken började jag gå.

Roligare än igår för nu var det småvägar och lagom avstånd mellan byarna så man kunde pausa lite.

Var det sista kilometrarna in till byn man är nu som var lite jobbigt på dålig flodbädd. Sen börjar höjden göra sitt med. Är nu uppe på nästan 1200 meter över havet. Så det kändes trots bara 21 km idag.

Tänkte jag skulle ta en dricka in jag gick till boendet och gick in på det enda öppna stället som var fullt med folk som åt. Och där satt spanjoren jag mött innan så han beställde in mat till mig. Han förstod att jag var hungrig och inte kan språket. Så jag fick in kaningryta att äta. Var riktigt gott.

Kom även 2 nya från holland till boendet ikväll så det är lite folk och går här trots allt.

Blåste idag så det blev inget flygande idag

• Jérez del Marquesado

November 3, 2025 in Spain ⋅ ☀️ 19 °C

En kanondag.

Hade sovit riktigt bra i mitt svala rum och hade 16 grader när jag vaknade. Tror inte resten av de boende gillade denna temperatur.

Efter frukost var man iväg. Gick ihop med spanjoren ut ur byn sen stannade jag och tog av mig kläder när solen började värma och och sen dess har man varit själv idag.

Enda roliga man sett idag var en flock bergsgetter. Såg något röra sig i skogen en bit framför mig och helt plötsligt sprang de över vägen och upp på nästa kulle. Stora horn hade de. Ytterst sällsynt med stora vilddjur i detta land för min del.

Passerade några småbyar där allt var stängt på måndagar. Lyckades dock hitta ett bageri i en av dessa byar så jag fick tag i en brödbit att avnjuta ihop med mitt kranvatten, bättre än ingenting... Innan man äntligen kom fram till en by med en nybyggd affär precis bredvid leden där ryggsäcken fylldes på.

Kom sen fram till en väldigt röd övergiven by. Var en gammal järngruva med dagbrott som lades ner på 90 talet.

Efter lite mer grusväg var man framme i byn man skulle bo i. Hade tid över innan jag kunde checka in men här var allt också stängt så det blev till att bara vänta ut tiden i solen.

Trodde jag hade bokat eget rum idag för det fanns inga vanliga boenden här. Men det visade sig att jag och spanjoren skulle bo på samma rum när jag väl skulle checka in... Dagens överraskning. Bott bredvid varandra förut och han snarkar inte som tur är.

Här fanns i alla fall en affär som var öppen på kvällen efter siestan så det blir mat på boendet.

Blev 27km idag.

• Los Baños

November 4, 2025 in Spain ⋅ ☁️ 21 °C

Får bli lite mindre text idag kom fram sent.

Började rätt platt in till en rätt stor stad där det var väldigt mycket grotthus.

Sen fortsatte jag mot nästa by där planen var att jag skulle bo i ett grotthus jag med. Väl framme efter nästan 3 mil så ringde jag om koden in till boendet men fick till svars att det var stängt för tillfället, inte svaret man vill ha.

Så det var till att leta upp ett boende i nästa by och fick tag i ett rum. Så det var bara att börja gå 2km till. Så man var lite småtrött när man kom fram 16:30. Men nu har jag mitt egna rum utan att behöva dela med någon annan, så inatt sover man gott.

Blev 32km idag.

• Quéntar

November 5, 2025 in Spain ⋅ ☁️ 21 °C

Idag har det blivit mycket asfalt.

Gav mig iväg 0730 och följde vägen för att spara 1km då dagen kanske skulle bli lång. Man kanske missade någon fin utsikt men vägen var fin med, fast den kunde ha varit lite plattare, väldigt kuperat. Såg även en bergsget som jag lyckades få på bild.

Framme i nästa by blev det frukost och inköp av bananer. För sen väntade ett redigt bergspass innan man kom ner till vägen igen och ytterligare lite uppför till dagens högsta punkt på 1297 meter.

Vände sen nerför och gjorde en avstickare till en liten by där det blev ytterligare en tomat smörgås efter 23km. Tog även beslutet att fortsätta på vägen ner till byn man bor i nu. Hade inte lust med ett bergspass till som dessutom var 5km längre än vägen. Så det blev 12km mest nerför på vägen istället.

Så sammanlagt 35km idag. Imorgon passerar man efter 20km storstaden Granada.

• Granada

November 6, 2025 in Spain ⋅ ⛅ 13 °C

Då har man hamnat i Granada.

Var jag och en spanjor till på boendet och vi startade ungefär samtidigt. Gick ifatt honom rätt fort och hittade en bar efter en timme där det blev kaffe. Och precis innan man skulle gå så kom det 2 okända vandrare och gick förbi.

Sen var det dags för ytterligare ett bergspass. Det gick uppför och uppför och gick förbi de 2 okända som visade sig vara från Spanien. Sen var det ett rätt bra tag man gick på toppen av berget.

Nere i dalen igen blev det lite olivträd innan husen började. Gjorde en omväg upp till ett kloster och det var ett bra val. För när jag gick där kring byggnaden hörde jag ett par utan ryggsäck som pratade svenska. Så vi småpratade lite, de var från Öland men spenderade vintern i Spanien.

Sen var det riktigt fint sista biten in till Granada. Tyvärr var man inte ensam längre utan man skulle trängas med turister med. Och de hade väl samma tanke om mig, konstig en som kommer med ryggsäck och stavar, man passar inte riktigt in här.

Så när jag var framme och klockan var 12 så bestämde jag mig för att stanna. För fin stad att springa vidare från. Så jag bokade in mig på ett kapsel hotell. Eget rum i den mindre skalan...

Imorgon blir det nog buss ut ur stan då det är massa förorter och stora vägar att gå bredvid. Ingen mening att gå 2 mil för ingenting.

Blev ändå 18km idag.

• Pinos Puentes

November 7, 2025 in Spain ⋅ ☁️ 17 °C

Inte gjort så mycket idag.

Gick en runda i Granada på förmiddagen. Stötte även spanjoren och en till jag inte sett på ett par dar.

Sen tog jag bussen till nästa boende för att slippa gå ut ur stan. Väl på boendet så var där ingen el och ingen visste när det skulle komma tillbaks. Så det slutade att vi tog in på hotell i stället.

Imorgon ska jag gå igen och har redan ordnat med boende.

• Alcalá la Real

November 8, 2025 in Spain ⋅ ☀️ 14 °C

En dag som mest handlat om oliver.

Kom iväg strax innan 8 efter en kaffe i baren innan jag gick. De andra 3 som också bodde på hotellet syntes inte till så jag gav mig iväg själv.

Var rätt platt första milen sen började en 3km väldigt brant väg upp till en liten by med ett gammalt slott på toppen. Här blev det paus med en tomat smörgås. Blev ingen omväg för att titta på slottet då dagen skulle bli lång ändå.

När man lämnade byn på höjden och skulle fortsätta så insåg man att här gillar de oliver. Det ända man såg var olivträd.

Och efter 2 timmar hittade man en restaurang så det blev en tomat smörgås till. De hade även en fin gigantisk delikatesskorg man kunde vinna i jul lotteriet.

Sen var det ytterligare nån mil där man även fick se lite sparris som omväxling innan man kom fram till där jag bor. Inga boenden för vandrare här så det fick bli eget rum idag. Hörnrum med 2 balkonger. Men sitta ute är bara att glömma. Var 10 grader när jag kom fram klockan 16. Var rätt ensam om att gå i shorts här...

Blev 38km idag. Imorgon vilodag på 23km. Annars hade det blivit 48km och det är lite långt än så länge.

• Alcaudete

November 9, 2025 in Spain ⋅ ☁️ 17 °C

Ännu en dag bland oliver.

Tittade ut när jag vaknade och tittade på skylten utanför apotekek. Den visade 4 plusgrader. Och när jag väl började gå lite efter 8 så var det 5 grader så det blev en kylig start.

Sen vart det mest som igår. Oliver till höger och vänster. Tack vare min sena start så gick jag ifatt några nya vandrare. Ett par från Holland och en spanjor.

Efter en fika halvvägs så blev det trångt på vägen när man skulle passera en stor grupp spanjorer ute på söndagspromenad.

Framme i dagens stad redan 1330 och fick mig ett rum. Så efter lite tvätt och lite så fick det bli en runda på stan och titta till borgen uppe på en kulle. Förutom en rätt stor park man passerade på vägen in och borgen så var det inte mycket mer att titta på. Sen är det söndag så allt är stängt.

Blev 23km idag. Imorgon 25.

• Baena

November 10, 2025 in Spain ⋅ ☀️ 18 °C

Ännu en dag med oliver.

Började väldigt enkelt då stället man bodde på hade en bar som öppnade till frukost, så det var bara att springa med från rummet och äta, för sen fanns det ingen mer möjlighet att äta förräns man kom fram.

Efter en stund bland oliverna så blev det några meter asfalt på en väldigt trafikerad väg. Man får bara gå vid sidan och inte bry sig om trafiken. Roligare vägar finns det att gå på.

Halvvägs hittade jag en bänk också där det blev en banan med utsikt.

Några olivträd senare var man så framme där jag skulle bo redan klockan 14. Skickade ett meddelande till ett ställe och fick napp. Så eget rum igen, marginellt dyrare än stället med våningssängar och så tvättade hon kläderna med och bjöd på frukost. Lämplig dag för tvätt för nu är värmen tillbaka igen och man slipper ta på sig jackan redan vid 16 som sista dagarna.

Roligare stad att gå runt i nu på eftermiddagen än igår. Mycket skinka att välja på i affären.

Blev 25km idag, nåt liknande imorgon tror jag.

• Castro del Río

November 11, 2025 in Spain ⋅ ⛅ 20 °C

Lite mindre oliver idag.

Åt frukost på boendet ihop med fransmannen som också där, vi var de enda gästerna. Han gav sig iväg före mig och jag en stund efter.

Så jag fick en en mil själv bland oliverna innan jag kom ifatt paret från Holland, även fransmannen var synlig lite längre fram så jag lyckades få alla som går här på samma bild.
    Det är vi 4 som går varje dag även om vi bor på olika ställen i byarna.

Som omväxling för dagen så kunde man idag se när de skördade oliver. Och när väl olivträden började ta slut när vi närmade oss staden så var det istället plantskolor för olivträd att titta på.

Så när man tagit in på samma boende som fransmannen blev det en runda på stan på eftermiddagen. Här tar de siesta på stort allvar så allt var stängt och man var nästan ensam på stan när man gick runt.

Blev 20km idag, svårt att kunna gå längre då det är runt 20km mellan byarna och 40km är för långt att gå med mina fötter.

• Cordoba

November 12, 2025 in Spain ⋅ ☀️ 25 °C

Hade en bra natt som enda gäst på boendet.

Tog sen en kaffe där jag bodde och började studera dagens rutt, lite sent kanske. Tanken var först att gå till nästa by 22km men såg sen en direkt väg till Cordoba på ca 35km. Så det blev den långa vägen och fick köpa en flaska vatten extra då det inte fanns någon service innan man kommer fram.

Så det blev lite oliver innan man kom fram till dagens överraskning. Såg några får på vägen framför mig och strax därefter kom vakthunden för fåren och började skälla. Så det fick bli en omväg ut på en åker för att komma förbi fåren.

Blev sen upp och ner mellan fälten med allt mindre olivträd ju närmre Cordoba man kom.

Gick bra i 3 mil sen började man tröttna. Hade bara en banan och 2 chokladbitar att äta med. Varmt var det och fötterna började tröttna på dessa grusvägar. Så det var en fröjd att komma ut på asfalten igen efter 35km och gå sista biten in till stan.

Men det blir lite kulturkrock när man såg alla turister i stan och de undrar väl vad jag är för konstig typ med ryggsäck.

Så det blev burger king för att få något i magen sen till affären för att ha något att äta ikväll på rummet. Tror inte jag går utanför rummet mer idag.

Blev 38km idag.

• Sevilla

November 13, 2025 in Spain ⋅ 🌧 17 °C

Idag har man blivit turist.

Ska inte gå något mera nu utan bara åka runt lite. Det var bra att sluta gå igår för idag har det regnat hela dagen.

Gick även och ställde mig på stället man gick in till stan som vandrare och efter inte så länge så kom paret från Holland så jag lyckades få dem på bild, de hade inte haft det så roligt idag sa dem när jag pratade med dem.

Klockan 16 satte jag mig på bussen till Sevilla för att stanna där över natten innan jag åker vidare imorgon. Och i Sevilla ordnade jag med en bra guide. En jag gick ihop med när jag gick från Sevilla efter påsk.

• Mérida

November 14, 2025 in Spain ⋅ ☁️ 16 °C

Det blev ett snabbt besök i Sevilla. Man kunde inte åka buss direkt mellan städerna, så därav besöket i Sevilla.

Klockan 8 gick bussen till Merida 3 timmar bort. Intressant resa då den stannade i en del byar man gick förbi i våras. Så man kände igen sig på sina ställen.

Väl framme så gick jag samma väg som man tar om man vandrar. Och där på bron var där 2 stycken som vandrade som jag gick förbi och de bara tittade på mig. De undrade nog var jag kom ifrån, inte att jag var turist.

Hann en kaffe på torget innan regnet började. Gick ett varv på stan innan jag kunde checka in och bli av med ryggsäcken.

Så i regnställ blev det till att titta på resterna från romartiden. Stan är över 2000 år gammal och romarna var bra byggare. Även regnet slutade tillslut så det blev ett bra besök på de olika områdena här. Ingen trängsel denna årstiden.

Hotellet har filmteam.

• Lissabon

November 15, 2025 in Portugal ⋅ 🌙 17 °C

Då har man bytt från ett regnigt Spanien till ett varmare Lissabon via en 3 timmars bussresa. Solen gick ner nu när kom fram vid 18 så det blev inte så mycket av den varan här.

• Fatima

November 16, 2025 in Portugal ⋅ ☁️ 15 °C

På utflykt idag.

Var rätt bra igår kväll. De hade börjat tända upp julbelysningen i stan. Sen kom professorn förbi en så hon visade mig julmarknaden. De hade till och med något glögg liknande att köpa.

Hon har varit här nere ett tag och tog en kurs för att lära sig portugisiska. Hon sa hon skulle beställa in ett särskilt sorts vatten på en restaurang, men hon fick in en öl istället... Portugisiska ska vara väldigt svårt att lära sig.

Och idag har jag åkt lite buss igen upp till Fatima. Det är ett ställe man kan gå till istället för att gå till Santiago. Några vandrare syntes dock inte till. Inte heller följde jag traditionen att gå på knäna sista biten. De fick kämpa i regnet.

Tillbaka i Lissabon på eftermiddagen igen.

• Faro

November 18, 2025 in Portugal ⋅ ☀️ 20 °C

Då har man åkt buss igen.

Hamnat i Faro efter 4 timmar buss. Tog lite längre tid än det skulle då han blev stoppad av polisen för att kontrollera kör o vilotider. Men det är billigt att åka buss här 70kr idag för 30 mil.

Anledningen jag hamnat här är att det fanns ett billigt flyg härifrån. Ingen brist på flyg från Lissabon men priserna är därefter.

Märks också skillnad på fordonen när man närmar sig kusten här nere. Väldigt mycket husbilar från norra Europa och på stan nu är det mycket äldre folk här.

Så imorgon får man åka omkring lite och se om man kan hitta någon strand att titta på.

• Faro

November 19, 2025 in Portugal ⋅ ☁️ 16 °C

Då har man haft en heldag i Faro.

Efter en runda på stan så hamnade man tillslut i ett väldigt speciellt kapell. Benkapellet om man ska översätta det direkt. Väggarna fulla av mänskliga benrester och kranier.

Sen vart det buss ut till stranden och där var ingen trängsel trots svensk sommarvärme.

Imorgon blir det flyg norrut på morgonen.

• Bremen

November 20, 2025 in Germany ⋅ ⛅ 1 °C

Idag lämnade man Portugal på morgonen.

Landade utanför Dusseldorf för att sedan ta tåget därifrån till Bremen. In till Dusseldorf gick bra men tåget därifrån blev försenat. De flyttade fram tiden hela tiden så man kunde inte göra några längre utflykter.

Så lite efter 3 timmar kom man äntligen iväg. Sitter nu på tåget och är nog framme 21:30.

Imorgon kommer kompisarna hemifrån till Bremen sen åker jag bil med dem hem på söndag. Blir till att köpa vinterkläder imorgon. Inte samma värme som i Portugal här.

• Trip end
    November 23, 2025