Lututów
13 ottobre 2021, Polonia ⋅ ☁️ 4 °C
Podróż podczas pandemii COVID
Wrocław
13 ottobre 2021, Polonia ⋅ ☁️ 8 °C
Przyjeżdżam do Wrocławia, spotykam się z Przemkiem i Pawłem na dworcu autobusowym i czekamy na Flixa, który nas zawiezie na lotnisko w Berlinie
Lotnisko Berlin
13 ottobre 2021, Germania ⋅ ⛅ 12 °C
Na lotnisku w Berlinie spotykamy się z Izą i czekamy pół nocy na nasz lot. Niestety ławki nie były nam zbyt przyjazne ale każdy z nas próbował chociaż na chwilę przymknąć oko
Marrakesz
14 ottobre 2021, Marocco ⋅ ☀️ 16 °C
Przylatujemy do Marrakechu, wymieniamy walutę, kupujemy karty SIM i ruszamy w stronę naszego hostelu zostawić bagaże. Na początku wyzwaniem było znaleźć odpowiedniego busa, wśród natrętnychLeggi altro
14 ottobre 2021, Marocco ⋅ ☀️ 29 °C
Druga część miejsc, które zwiedzamy. Przepiękne okiennice, drzwi, witraże, bramy i mozaiki.
15 ottobre 2021, Marocco ⋅ ☀️ 18 °C
Wybraliśmy się do Pałacu Badii, piękne stare budowle, a na nich masa bocianów! W ogrodzie widać drzewo z dojrzałymi pomarańczami, a z tarasu panoramę miasta.
Przechodząc się po mieście, wLeggi altro
15 ottobre 2021, Marocco ⋅ ☀️ 32 °C
Kolejne miejsca w Marrakechu. To miejsce ma wiele do zaoferowania tym bardziej dla kogoś takiego jak ja, osoby która pierwszy raz jest w państwie muzułmańskim w Afryce.
Imlil
16 ottobre 2021, Marocco ⋅ ☀️ 12 °C
Marrakech był tylko chwilowym przystankiem do aklimatyzacji, a kolejnym naszym celem było zdobycie najwyższego szczytu Afryki Północnej. Nie do końca wiedziałem czy dam radę, ale miałemLeggi altro
Imlil i schronisko w drodze na Toubkal
16 ottobre 2021, Marocco ⋅ ☀️ 15 °C
Ciąg dalszy drogi w kierunku schroniska, które jest celem tego dnia. Dalej mijamy dużo mułów wnoszących do góry potrzebne materiały do funkcjonowania schroniska. Niestety są też przypadkiLeggi altro
Jbel Toubkal
17 ottobre 2021, Marocco ⋅ 🌙 8 °C
No to przyszedł ten dzień! Wstajemy nocą, szykujemy się, grubo ubieramy, bierzemy plecak na pół (ja z Pawłem, a Przemek z Izą) zakładamy czołówkę i ruszamy w drogę!Ledwie wyruszającLeggi altro
18 ottobre 2021, Marocco ⋅ ☀️ 34 °C
Po zdobyciu Toubkala wracamy na jeden dzień do Marrakechu do hostelu, w którym spaliśmy wcześniej. Z samego rana zamawiamy sobie i nich śniadanie i okazuje się, że marokańskie śniadania sąLeggi altro
Marrakesz
18 ottobre 2021, Marocco ⋅ ☀️ 35 °C
Zaglądamy również na lokalne targowisko, żeby poczuć ten klimat na własnej skórze, oglądamy, robimy zakupy i idziemy coś przekąsić. Tym razem wybraliśmy shoarme, która na prawdę byłaLeggi altro
Ajt Bin Haddu
19 ottobre 2021, Marocco ⋅ ☀️ 25 °C
Z samego rana wyruszyliśmy w długą drogę na drugą stronę Maroka żeby zobaczyć i dotknąć piaski Sahary. Wycieczka oprócz pustyni miała kilka innych punktów. Jednym z nich było Ajt BinLeggi altro
Wąwóz Todra
20 ottobre 2021, Marocco ⋅ ☀️ 14 °C
Po drodze zatrzymujemy się też w Wąwozie Todra. Miejscami droga była bardzo kręta i górzysta. Bardzo ładny wąwóz i klimatyczne miejsce. Samochód został zaparkowany w wiosce więc z niejLeggi altro
Merzuga
20 ottobre 2021, Marocco ⋅ ☀️ 23 °C
Po długiej drodze w końcu dojeżdżamy do Merzugi, miejscowości położonej przy Saharze. Dojeżdżamy, mamy chwilę do siebie i idziemy na wielbłądy. Nie popieramy takich atrakcji ale to było wLeggi altro
Sahara
21 ottobre 2021, Marocco ⋅ ☁️ 27 °C
O poranku wsiedliśmy w te same auta terenowe i wróciliśmy wszyscy do Merzugi skąd bus miał wszystkich odwieźć do Marrakechu, ale my postanowiliśmy zostać, pochodzić po Saharze i jeszczeLeggi altro
Fez
22 ottobre 2021, Marocco ⋅ ⛅ 19 °C
Kolejnym naszym miastem w Maroku, które chcemy zwiedzić jest Fez. Miasto równie ciekawe jak Marrakech. Zwiedzamy różne miejsca i czujemy ten klimat.
Odwiedzamy (nazwa) gdzie można podziwiaćLeggi altro
Fez
22 ottobre 2021, Marocco ⋅ ☁️ 24 °C
Będąc w Fezie wybieramy się na grobowce Meodytów??? Są one bardzo stare, a ze wzgórza gdzie się znajdują jest piękny widok na okolicę oraz na miasto.
W mieście spotykamy również kilkaLeggi altro
Chefchaouen
23 ottobre 2021, Marocco ⋅ ☀️ 11 °C
Wiedząc, że samolot powrotny mamy z Fezu ruszamy po okolicznych miejscowościach, Fez zostawiając sobie na koniec. Na samym początku niebieskie miasto Chefchaouen. Miasteczko poza tym, że jestLeggi altro
Chefchaouen
23 ottobre 2021, Marocco ⋅ ☀️ 21 °C
Druga część zdjęć z niebieskiego miasteczka
Volubilis
24 ottobre 2021, Marocco ⋅ ☀️ 19 °C
Kolejnym miejscem jest Volubilis, są tutaj pozostałości po starożytnym Cesarstwie Rzymskim. Wszystko to w jednym miejscu wygląda na prawdę okazale. Na ostatnim zdjęciu widać stoisku z opuncją.
Meknes
24 ottobre 2021, Marocco ⋅ ⛅ 23 °C
Kolejnym ciekawym miastem, który należy do 4 Cesarskich miast jest Meknes. Jet tutaj typowa marokańska architektura i marokański klimat
Casablanca
25 ottobre 2021, Marocco ⋅ ☁️ 24 °C
Jedziemy dalej pociągiem i zatrzymujemy się w Casablance. Naszym głównym celem jest tutaj zobaczyć Wielki meczet. Meczet ten robi na nas ogromne wrażenie. Jest to miejsce, które warto odwiedzić.
Rabat
26 ottobre 2021, Marocco ⋅ ☁️ 17 °C
Ostatnim punktem przed powrotem do Fezu jest Rabat. Stolica Maroka. Mieliśmy nocleg w hostelu i znów postanowiliśmy wziąć sobie śniadanie. Miasto ładne i sympatyczne jednak już trochęLeggi altro
Rabat
26 ottobre 2021, Marocco ⋅ ☁️ 23 °C
Druga część zdjęć z Rabatu. Na jednym ze zdjęć widać ogromny cmentarz. I ze stolicy Maroka wracamy na chwilę do Fezu skąd będziemy mieć lot powrotny