9-18/11 2003
Bestigning av Kilimanjaro tillsammans med pappa Cai-Åke (74 år)
Read more
  • 13footprints
  • 1countries
  • 10days
  • 1photos
  • 0videos
  • 14.4kkilometers
  • 7.2kkilometers
  • Etapp2: Machame gate–Machame camp

    October 10, 2003 in Sweden ⋅ 11 °C

    => Vandring: Machame gate (1700 möh) – Machame camp (3000 möh)

    Vid 10-tiden är vi framme vid start platsen för vår vandring ”Machame gate”.
    Kilimanjaro är en nationalpark med entréer (gates) där man kontrollerar att alla som skall vandra har köpt vandringstillstånd. Priset är f.n. ca 484 USD, vilket i dagsläget motsvarar ca 3700 SEK.
    Vid gate’n finns många fler bussar, vandringsgrupper och bärare. Det myllrar av aktivitet här och förvirringen, åtminstone för oss turister, verkar total. Vi får i uppgift att registrera oss i parkvaktens loggbok medan Richard organiserar bärarna och utrustningen.
    Det är mycket utrustning som skall med. Våran personliga, guidens och bärarnas, bränsle till mat, matlagningsutr, råvaror/livsmedel, dryck, tält, osv.
    Efter ca 15 min börjar vandringen.
    Vi går på en mindre skogsväg, det är 15-16 grader varmt, högluftfuktighet och mestadels går vi i skuggan av regnskogens träd. På båda sidor om vägen ser vi regnskogens växtlighet och natur. Efter en kort bit övergår vägen till en väl preparerad skogsstig av jord och lera. Snart blir jorden blöt, lerig och mycket hal samt brantare. Lutningen är inget problem utan det jobbiga är att för varje 2 steg man tar framåt halkar man ett tillbaka och ett halvt åt sidan, Det påminner om den svenska vinter halkan när den är som mest.
    Jag försöker söka mig utanför stigen, där man kan få fäste och stöd av stenar, rötter och grenar. Det är dock svårt då växtligheten är så tät. Pappa har problem i halkan och måste då och då sätta sig ned och vila. Det räcker dock med korta pauser på någon minut. Efter ett tag torkar det dock sakta upp. Den blöta leran beror på att det regnade här tidigare, vilket det ofta gör i regnskogsdelen av sluttningen.
    Efter ett par timmar är det dags för matpaus och det lunchpaket vi fick med oss vid starten. Under tiden passerar bärarna. De flesta bär mha ett band som går runt pannan och sen bakom axlarna samt breddar sig till ett tygstycke på ryggen. Jag känner på en av packningarna och frågar hur mycket var och en av bärarna bär. Ca 30 kg är svaret jag får. Imponerande, men dom svettas precis som vi och tar vilopauser, inte oberörda alltså.
    Strax innan vi når lägerplatsen förändras växtligheten, ganska plötsligt, från regnskog till ljungskog (med betoning på skog). Ljung är vi vana att plocka hemma och sätta i vas. Här är ljungen hög som buskar och små träd.
    Nu är vi framme i ”Machame camp” (3000 möh). Det har tagit oss 5 timmar hit så vi anländer alltså vid 15-tiden.
    Luftfuktigheten är inte lika hög här och vi befinner oss fortfarande under molnen.
    Lägerplatsen är en kulle med röjda och, mer eller mindre, plana torra ytor. När vi kommer fram håller bärarna på att sätta upp tälten. Det är 3 st 2-manna tält. Ett till pappa o mig, ett mattält (för oss)/sovtält (för bärarna) samt ett matlagningstält/sovtält (för bärarna). Våran packning ställs fram så vi kan packa upp liggunderlag, sovsäckar, mm.
    På platsen finns också fasta toaletter och en grön parkvaktsstuga. Hos parkvakterna måste vi registerar oss precis som vid starten. Toaletterna består av ett antal träskjul med dörr och ett hål i trägolvet. Vissa besökare har träffat rätt i hålet och andra inte.
    Det är nu vi märker att det är vissa saker man bör ha med sig. Här finns varken toapapper eller vatten att tvätta sig med. Så det gäller att ha med sig toapapper o våtservetter. Dessutom kan vi, förutom sovsäcken, rekommendera eget liggunderlag, ficklampa/pannlampa i tältet, tvål o handduk, vattensäck, drickflaska i aluminium (att fylla med varmt och ha som uppvärmning i botten på sovsäcken), choklad/kex/.. (energipåfyllning till toppförsöket).
    Givetvis har vi missat en del av detta.
    Kl. 17 serveras te, kex och popcorn i ”vår matsal”. 18.30 får vi middag (soppa+bröd, nudlar+köttfärsröra+sallad, fruktfat med bananer o apelsinklyftor), gott och mättande. Vi märker att det inte är alla vandringsgrupper som får ”matsal”. Det gör inget när solen värmer men vad händer när det regnar ?
    Under tiden som vi äter går solen ner. Trots att kvällen är ung finns det inte mycket att göra i mörkret så det är bara att krypa till kojs.
    Mobilerna fungerar fortfarande, pappa ringer hem.
    Temperaturen är nu ca 7 grader.
    Läser en stund och somnar vid 20.30. Vaknar och går på toa vid 2-tiden. Det är stjärnklart och månljus. Jag kan se toppen. Har svårt att somna om, ligger vaket i säkert en timme. Natt temperatur ca 3 grader
    Read more

  • Intro

    November 8, 2003 in Sweden ⋅ 1 °C

    • Vad o var:
    Kilimanjaro ligger i Tanzania och ingår i “Seven summits” (de högsta topparna på resp. av de 7 kontinenterna). Berget ingår inte i en bergskedja utan reser sig ensamt och tydligt från den omgivande stäppen. Det syns på långt håll med sin vita glaciär på toppen.
    Kilimanjaro är en slocknad vulkan som har 3 kratrar - Kibo, Mawenzi och Shira. På de flesta höga berg ligger den högsta punkten på en topp men på en vulkan finns oftast punkten på kraterkanten, så också på Kilimanjaro. Kili’s högsta punkten kallas Uhuru, är 5.895 m.ö.h, och finns på Kibo kratern.

    • Väg/rutter
    Det finns ca 7 rutter eller leder till toppen. De 2 vanligaste är Machame Route (även kallad ”Whisky”) och Marangu Route (även kallad ”Coca cola”). Några av de andra är: Umbwe Route, Shira Route, Mweka Route, Lemosho Route, Rongai (Naro Moru) Route, Western Breach / Arrow Glacier

    • Hur:
    Den snabbaste vägen, ”Marengu”, tar ca 3 dagar upp och 2 ner. Eftersom man betalar avgift för den tid man befinner sig på berget samt betalar bärare och guider per dag, är det många som väljer den snabbaste vägen. Det blir ju billigare.
    Men tar man 7 dagar på sig för att bestiga berget i st. f. 5, ökar chansen att nå toppen från 40 till 95 %. Det beror på att ju fler dagar kroppen får på sig att anpassa sig till den tunnare luften ju större är chansen att nå målet. Bristen på acklimatisering är den enskilt största faktorn för de som bryter. Rutten ”Machame” blir visserligen dyrare, av ovanstående skäl, men ökar alltså chansen att nå toppen. Dessutom vandrar man då genom fler växt och djur zoner och får därmed chansen att uppleva mer.

    • Våra val:
    Vi valde att resa mha. resebyrån Äventyrsresor. Vi hade rest med dom tidigare, till Inkaleden i Peru 2000, med mycket goda erfarenheter. De jobbar, som många andra, med lokala samarbetspartners vilket borgar för en god lokalkännedom samt gynnande av den lokala ekonomin. Något vi tycker är viktigt. Dessutom kan man hos dom skräddarsy sin egen resa samtidigt som de har färdiga paket som förslag.
    För att öka våra chanser att nå toppen valde vi ”Machame”-leden samt ytterligare en extra dag på hög höjd. Detta speciellt med tanke på min medresenär, pappa Cai-Åke (74 år vid tillfället).
    Read more

  • Day 1

    Fellingsbro, Sverige

    November 9, 2003 in Sweden ⋅ 2 °C

    Vaknar 01.45 i Fellingsbro. Pia o jag har åkt till pappa o mamma redan i går kväll. Detta för att vara på plats och hämta upp pappa när det är dags för avfärd mitt i natten.
    02.20 börjar vi färden, med bil, mot Arlanda. Temp +2 och lite dimmigt ute. Pia börjar som chaufför men jag byter av henne vid Ekolskrog. Framme vid flygplatsen 04.45, dvs efter ca 2,5 timmes restid.
    Pappa och jag hoppar av varefter Pia vänder hemåt.

    Jag har haft resfeber hela veckan men i går kväll var det lugnt.
    Hur skall det gå för pappa (74 år och på väg uppför världens högsta fristående berg) ?
    Klarar han ansträngningen och den syrefattiga luften? Klarar jag samma sak ?
    Vad gör vi om någon av oss får skavsår, ont i ett knä eller annat ?
    Vilken utrustning behövs ? Vad har vi med i onödan ? Vad saknar vi ?
    Alla dessa frågor som snurrar i huvudet när jag har resfeber.

    Flyget, vid 7-tiden med KLM (från Arlanda till Schiphol, Amsterdam) tar ca 2 tim.
    Under väntan på nästa flyg upptäcker jag att min äventyrshatt är borta. Vart tog den vägen ?
    Innan vi gick ombord på planet på Arlanda lade jag ifrån mig den, på hyllan bakom mig. Den måste ha blivit kvar. Jag ringer Pia o berättar, hon skall försöka spåra den. Hoppas hon lyckas, den är speciell för mig då jag haft med den på många resor. Jag söker efter en ersättningshatt på flygplatsen men hittar ingen bra. Det får bli en Ajax-keps. Bättre än ingen alls.
    Efter ca 2 tim på Schiphol går nästa flyg, direkt till Kilimanjaro airport. Flygtiden är ca 8 tim, ankomst ca 21.15 lokal tid (Sverigetid +2 tim). Det tar ca 45 min att ta sig igenom flygplatsen (bagage, pass och tull).

    En representant för arrangören (Zara tours) möter oss och efter en knapp timmes bilfärd är vi framme vid hotellet (Springlands Hotel, Moshi). Det är mörkt ute men vi kan se att landskapet är platt torr stäpp, precis som vi tidigare sett vid vår safariresa i Kenya (1993?).
    Vi får av receptionisten veta att frukosten serveras från 06.30, vi skall var utcheckade vid 07.00 och klara för avfärd 07.30. Dessförinnan skall vi ha köpt 3 liter vatten/pers. Det ser ut att bli en svettig start på vår semester. Hon lovar i alla fall att hjälpa till med att bekräfta vårt flyg hem.
    Efter att ha packat om vårt bagage i 3 delar var (en ryggsäck med personlig utrustning, ett bagage att ta med på vandringen som bärs av bärarna samt ett att lämna kvar på hotellet tills vi återkommer) kan vi krypa till sängs vid midnatt.
    Mobilerna verkar fungera, i alla fall vid flygplatsen och hotellet.
    Temp +24 och en fläktande vind.
    Read more

  • Day 2

    Etapp1: Moshi–>Kilimanjaro

    November 10, 2003 in Sweden ⋅ 4 °C

    Temp, väder o klädsel:
    - Dag: (Machame gate) +17 o lite mulet.
    Vandrarkängor, dubbla strumpor, vandrarbyxor, t-shirt, pannband
    - Kväll: (Machame camp) +7 o uppsprickande.
    Fritidsskor, dubbla strumpor, träningsoverall, fleecetröja
    - Natt: (Machame camp) +3 stjärnklart o månljus.
    Dubbla strumpor, tunn underställsbyxa, tjock underställströja

    => Etapp1: Moshi (1000 möh) – Kilimanjaro nationalpark (1700 möh)

    Vi går upp strax efter 6 samtidigt som soluppgången. Det är varmt i rummet, ca 25 grader. Ingen luftkonditionering finns men faktiskt en takfläkt.
    Det där att frukosten börjat serveras 6.30, stämmer väl (med betoning på börjar). När vi kommer dit finns vissa delar av den framställd på borden. Swahiliskans ”Pole, Pole” (sakta o försiktigt) har vi hört att man skall använda sig av på berget, men det verkar användas på hotellet också.
    Vid frukostbordet träffar vi några andra som skall vandra samtidigt som oss. Jeff från Missouri (USA), en tysk som prata dålig engelska och ett schweiziskt par.
    Kl. 7.30 är vi klara för avfärd men det är inte personalen som har hand om transporten.
    Hittills på morgonen har det varit lite molnigt men medan vi väntar spricker molnen upp. Snabbt springer vi ut till området utanför hotellet och får för 1:a gången se Kilimanjaro.
    En härlig syn, ser ut precis som man ser i resebroschyrerna. Den torra platta stäppen i förgrunden, berget som reser sig i grönska nertill, moln högre upp och högst upp en topp med snö och is. Otroligt, så nära ekvatorn
    Vi kommer i väg från hotellet vid 8-tiden, men åker då omkring i ca en timma i Moshi för att plocka upp mer personer samt utrustning. Ett av stoppen är vid Zara’s kontor där vi får veta att vandringsgrupperna består av 1-2 vandrare med 5-8 personal till. Våran guide heter Richard och har hand om pappa och mig. De andra på bussen vandrar också med Zara tours men har egna grupper.
    När vi närmar oss berget märker vi att det är mycket grönare här än på stäppen utanför hotellet. Detta trots att det bara är ca 2 mil bort, fågelvägen. Även luften är förändrad. Luftfuktigheten från regnskogen är det dom är mest påtagligt.
    Read more

  • Day 3

    Kilimanjaro, Tanzania

    November 11, 2003 in Sweden ⋅ 4 °C

    Temp, väder o klädsel:
    - Dag: (Machame camp) +13 (moln) -> +18 (sol)
    Vandrarkängor, dubbla strumpor, vandrarbyxor, t-shirt, t-shirt, solhatt, vindjacka
    - Kväll: (Shira cave) +2 molnfritt
    Fritidsskor, tjockare strumpor, träningsoverall, fleecetröja, vindjacka
    - Natt: (Shira cave) -2 stjärnklart o månljus.
    Tjockare strumpor, tunt underställ, fleeceväst o ev. tunna vantar

    Vandring: Machame camp (3000 möh) – Shira cave (3800 möh)

    Vi vaknar av ljuset och ljuden, när solen går upp vid 6-tiden. Kl 7 serveras te i sovtältet och en balja med varmt vatten ställs fram så vi kan tvätta händer och ansikte. Molnen är borta och vi kan se toppen. Frukost serveras vid 7.30 (te+färskt bröd+ost, tunnflytande gröt, stekt ägg+korv+lite grönsakter, frukt). Packning av personlig utrustning och sen avfärd vid 8.30.
    Temperaturen har nu stigit från 8 till 18 grader. Vi har kommit överens med guiden att inte ha något lunchpaket idag. Istället har vi fått lite frukt och jouice. Detta eftersom dagens vandring är så kort.
    Växtligheter påminner om den avslutande igår även om storleken minskar ju högre upp vi kommer. Så småning om övergår den i ett hedlandskap. Leden vi går på är inte längre väl preparerad som igår utan smal o stenig, ibland med små klippor att passera. Stigen är lite mer trixig att gå på men det känns ändå lättare tack vara alla trädstammar och klippkanter man kan ta stöd av.
    Vädret börjar med sol o blå himmel men efter ett par timmar kommer vi in i de högre molnen. Då sjunker snabbt temperaturen ca 5 grader samtidigt som vinden tilltar lite. Det känns kyligare och min vindoverallsjacka känns bra att ta på.
    Jag har inga problem med kroppen idag, känner mig oförskämt pigg o fräsch. Pappa känner sig dock yr under dagen, så guiden får ta hans ryggsäck sista biten. Han känner sig orolig för fortsättningen men jag tror det går bra bara han tar det lugnt o försiktigt. Jag hoppas han lärt sig av vandringen på Inkaleden för 3 år sen då han fick problem. Kanske når han inte toppen men det är ju inte det viktigaste, bara han mår bra och tar sig runt leden.
    Efter 4.5 tim långsam gång når vi vid 13-tiden lägerplatsen ”Shira Cave”, som dock ligger höljd i molndimma. Utseende mässigt påminner platsen om den igår. Det börjar snrt regna lätt och fortsätter större delen av em. Temperaturen är då ca 13 grader.
    Även här finns det parkvakter så vi måste registrera oss som tidigare.
    Vi får snart lagad lunch som består av frukt, morrötter och muffins till förrätt. Vita bönor, friterade potatis klyftor, grönsaker och en friterad dubbel smörgås med nått emellan. Mycket gott men jag orkar inte ätta upp allt.
    Pga regnet ligger vi mest i tältet. Jag provar att ringa hem men det verkar inte finnas någon mottagning här.
    Framåt kvällen klarnar vädret upp. Em te vid 16 och middag vid 18 (soppa+pankakor, grillad kyckling+ris+grönsaksröra, frukttallrik) i skenet av ett stearinljus.
    Kryper till kojs vid 19, läser en stund och somnar vid 21.
    Read more

  • Day 4

    Shira cave – Lava tower - Barranco camp

    November 12, 2003 in Sweden ⋅ 0 °C

    Temp, väder o klädsel:
    - Dag: (Shira cave) +13 (moln) -> +20 (sol).
    Vandrarkängor, dubbla strumpor, vandrarbyxor, t-shirt, t-shirt, pannband, solhatt, vindjacka
    - Kväll: (Barranco) -1 molnfritt.
    Fritidsskor, tjockare strumpor, träningsoverall, regnjacka
    - Natt: (Barranco) -2 stjärnklart o månljus.
    Tjockare strumpor, varmt underställ, fleeceväst o vindbyxor

    Vandring: Shira cave (3800 möh) – Lava tower (4600 möh) - Barranco (3900 möh)

    Vaknar självmant vid 6-tiden av att det ljusnar. Det är ett tunt istäcke på yttertältet. Visserligen kändes det lite kallt i natt men det gick helt OK att sova.
    Jag som oroligt i natt med mycket drömmar om hemska berg och annat hemskt. Bla att jag skulle göra slut med Pia för att jag träffat någon annan. I drömmen var jag konfunderad för jag ville inte göra slut men känslan var att jag borde. När jag vaknar är jag jätte arg och besviken. Varför drömmer jag sådana knäppa drömmar. Jag brukar ofta kunna analysera varför jag drömt på ett visst sätt men förstår jag inte. Det finns ingen anledning till dessa drömmar. Dumheter, irriterande.
    Vädret är vackert med en uppgående sol bakom bergstoppen. Vi har en fantastisk utsikt nedåt, över Mt Meru (ett syster berg till Kili) i soluppgång.
    Te i tältet, vaskfat framställt och frukost som tidigare. Jag går till dasset och lyckas lätta något hekto och samtidigt lyckas träffa rätt i hålet. Skönt, jag har varit nödig sen igår em.
    Nu är det frågan hur man skall klä sig ? Solen lyser men det är fortfarande bara några plus grader. Jag chansar med tunt underställ, vandrarbyxor, t-shirt och vindoverallsjacka.
    Avfärd kl 8.30 och då är temperaturen ca 8 grader.
    Efter bara en kvart får jag nog. Vi går i solen som värmer. Byter om till samma klädsel som igår. Känns mycket bättre.
    Vi befinner oss nu i ett klart torrare landskap. Hedemn har gått över i en alpin öken. Sten, sand o jord.
    I dag har vi lunchpaket (2 smörgåsar, 1 kokt ägg, 1 bit morot, kex, jouce, muffins och frukt) och när vi ätit den kommer vi in i molndimma igen. Temperaturen sjunker snabbt från 20 till 13 grader. Till detta kommer en kylande vind som gör att det känns ännu kallare. Tar på mig vindjackan.
    Nu är det dags för ett vägval. Vi kan fortsätta upp runt en hög klippa (Lava tower, 4600m) eller tya en genväg på undersidan av klippan (4500m). (Vi fick senare höra att inte alla grupper fick möjlighet att välja.)
    Pappa vår göra valet åt oss, det är han som är skörast. På guidens rekomendation väljer han ovansidan, vilket visar sig inte bli något problem för honom. Vi passar på så sätt å att sätta personligt rekord i högsta punkt över havet att passera.
    När vi passerat klippan går det nedåt och plötsligt hör vi ropande ljud. Några stollar har klättrat upp (ca 50 m) på toppen av klippan och står nu och hejar. Vi vikar tillbaka innan vi går vidare. Att gå nedåt är en skön omväxling men efter en stund blir det bara jobbigt. Knän och tår tar slut och gör ont.
    Efter några timmars promenad nedåt når vi vårt läger ”Barranco camp” (3900m), vid 15 tiden (7.5 tim vandring). Vi hinner precis slänga in våra prylar i tältet inna en lätt regnskur kommer. Vilket tajming, precis som igår.
    Personligen började jag med et litet lätt tryck över pannan, men det gick över. För pappa gick det kanon bra. Han kännde sig bättre än tidigare dagar och hade inga problem alls. På em fick jag tillbaka trycket över pannan men jag tror att det beror på att jag druckit slut på vattnet innan vi kommit fram.
    Efter te och jordnötter vfirrade vårt nya höjdrekord med lite choklad som jag sparat sen vi åkte från Sverige. Middag vid 18 (grönsakssoppa+bröd, makaroner+hackat kött+sallad, frukttallrik). Vi orkar som vanligt inte äta upp allt. Inte någon bantarresa direkt.
    Efter maten går vi igenom morgondagens planer med guiden. Vi har ju beställt en extra dag på berget för att hinna acklimatisera oss bättre. Vi trodde den dagen skulle bestå av vila på en av läger platserna men guiden föreslår en anna lösning. I morgon är det egentligen en lång vandringsdag till, precis som idag. Hans förslag är att vi delar upp den i 2 kortade dagar istället. Vi tycker att det är en bra ide och köper den.
    Jag pratar med et yngre par som vandrat brevid oss hittils. Det visade sig var a dom som var på toppen av ”Lava Towers” och hejade. Pratar sedan länge med ett tyskt par som har rest mycket i södra Afrika, om deras erfarenheter.
    Kryper till sängs vid 19.30, läser och somnar vid 20.30. Temperaturen är då -1 grad.
    Går upp på toa mitt i natten, stjärnklart. Man har en underbar utsikt över Moshi med dess stadsljus.
    Read more

  • Day 5

    Barranco camp – Karranga valley

    November 13, 2003 in Sweden ⋅ 0 °C

    Temp, väder o klädsel:
    - Dag: (Barranco) +13 (moln) -> +20 (sol).
    Vandrarkängor, dubbla strumpor, tunt underställ, vandrarbyxor, t-shirt,
    vindjacka
    - Kväll: (Karranga) +10 regn
    Fritidsskor, varma strumpor, tunt underställ, träningsoverall, fleecetröja
    - Natt: (Karranga) +1 regn.
    Tjockare strumpor, varmt underställ, fleeceväst o vindbyxor

    Vandring: Barranco camp (3900 möh) –Karranga valley (4000 möh)

    Jag går upp strax efter 6, samtidigt som solen går upp. Temperaturen -2 ute och +3 inne i tältet.
    Blå himmel men lägret ligger i skuggan av toppen så ingen sol på oss. Te och frukost som vanligt innan solen kommer fram och värmer oss. Avfärd kl. 8.30 (+8 grader).
    Dagen börjar med ”klättring” uppför Barranco wall. En mycket brant stigning där man emellanåt är tvungen att även använda händerna. Detta är en utmaning för bärarna. Jag blir imponerad att se dom ta sig uppför ”väggen” med 30 kg packning, bärandes mha huvudet.
    Dagens vandring går mest i skugga (12-13 grader) och är mycket upp och ner.
    Efter 3.5 tim, vid 12-tiden, kommer vi fram till ”vår egen” lägerplats. Vi har nu gått halva den ursprungliga sträckan så dom andra grupperna fortsätter efter en matpaus. Vi är helt själva på platsen f.u. en parkvaktsstuga. Platsen ligger precis efter (och ovanför) en dalgång med rinnande vatten där det också finns möjlighet att slå läger. Där i dalen tältar en stor tysk grupp, ca 15 pers, som fljt i våra spår samt också verkar ta en extra acklimatiseringsdag. Vår guide Richard säger att vår plats är bättre eftersom kylan, från glaciären på toppen, flyter ner i dalen och gör det kallt på natten. Dessutom är det inte morgonsol där nere.
    Efter lunch (frukttallrik, te, vita bönor+makaroner+friterat bröd+friterad banan+gurka) knackar jag på hos parkvakterna i deras stuga. Bara för att se hur dom har det.
    Dom bor mellan 3 och 5 st i en stuga och stannar ca 10 dagar åt gången. De får själva se till att ta med den mat som skall räcka under vistelsen. Oftast stannar en av vakterna kvar medean de andra går turer på berget. Deras jobb går ut på att ”väga skräppåsar”, plocka skräp och tappade saker, hjälpa/rädda folk nedför berget samt utreda ev. stölder.
    Att ”väga skräppåsar” är ett system för att hålla berget rent från skräp. Det hela fungerar så att varje grupp måste ha ett vandringstillstånd och en guide. Guiden är ansvarig för hela gruppen. Varje gång en grupp passerar väger parkvakten gruppens skräppåse och noterar vikten i sin loggbok samt på tillståndet. När turen är slut lämnas tillståndet till en kontrollant som kollar om vikten på påsen hela tiden har ökat. Om inte blir det böter. Dessutom kommer så småningom vakternas loggböcker ner från berget och då kollas det igen.
    Vi turister får ju också skriva i deras loggböcker, det är för att ingen skall smita upp på berget utan tillstånd.
    På em drar molnen in som vanligt och en kort regnskur kommer (+10 grader). Ligger i tältet och läser tills middagen serveras. Vädret klarnar upp till kvällen. Kryper till kojs vid 19 och läser till 21.
    Read more

  • Day 6

    Karranga valley-Barafu camp [toplägret]

    November 14, 2003 in Sweden ⋅ 5 °C

    Temp, väder o klädsel:
    - Dag: (Karranga) +11 (moln).
    Vandrarkängor, dubbla strumpor, tunt underställ, vandrarbyxor, t-shirt,
    vindjacka
    - Kväll: (Barafu) +3 uppsprickande.
    Fritidsskor, varma strumpor, tunt underställ, t-shirt, vindoverall
    - Natt: (Barafu) -1 stjärnklart o månljus.
    Tjockare strumpor, varmt underställ, fleeceväst o vindbyxor

    Vandring: Karranga Valley (4000 möh) –Barafu camp [toplägret] (4700 möh)

    Det har regnat nästan hela natten. Undrar hur det har gått för de andra grupperna som har gjort toppförsök inatt ?
    Vaknar vid 6-tiden (0 grader) efter en natt med fler mardrömmar, mest om toppförsöket. Några gånger har jag vaknat till och märkt att hela tältet snurrat. Mycket obehagligt. Beror det på höjden ? det borde inte var aså fetrsom detta är 3:e natten på ungefär samma höjd. Men jag har faktiskt haft det likadant hemma någon gång.
    temeraturen stiger till ca 9 grader så fort solen kommer fram. I solen blir det förstås ännu lite varmare.
    Avfärd 8.30, uppför i en jämn backe hela dagen. Ca 11 grader och lite kylande vind. Efter 3 tim, ca 11.30, är vi framme i toplägret ”Barafu camp”. Ett mer beskrivande namn skulle vara ”stenbrottet”. Det ligger på den bergsrygg som vi skall följa upp mot toppen. Precis innan vi kommer farm till lägret möter vi våra ”Schweitsiska vänner” från hotellet samt den dåligt engelsktalande tysken, som är på väg nedför berget efter nattens toppförsök. Tjejen och tysken tog sig hela vägen upp men inte killen. Vp får några goda råd innan vi skiljs åt.
    Vid 12 serveras det varm lunch. Efter det packar om utrustningen inför vårt topförsök i natt. Jag bestämmer mig för att ta den stora i st.f. den lilla. Detta så at det skall bli lättare att förvar kläder mm när man vill ta av och på sig. Det gör också at jag kan te packning åt pappa om det skulle behövas.
    Middag vid kl 17 och därefter går giuden igenom planerna för natten. Han ger oss rådet att ta på oss mycket från början och ev senare ta av oss. Det är lättare än tvärt om.
    Klädsel planer under vandringen:
    Sportkalsonger + sportbyxor + tunt underställ + dubbla strumpor + varma strumpor + vandrarbyxor + Goretexjacka + Goretexbyxor + Mössa + varma vantar.
    Dessutom i ryggsäcken:
    Pannlampa + mobiltelefon + vatten + frukt och choklad + tunna vantar+ värdesaker o pass o biljetter + linser + skavsårsplåster + fickkniv.
    Kryper till sängs vid 17.30 (+3 grader). Jag är hur nervös som helst, har svårt att koppla av trots att det är det som behövs. Försöker läsa en stund. Ligger många timmar utan att kunna somna men får tillslut någon timmes sömn innan vi blir väckta vid kl 23.
    Det är nu det gäller! Först lite te och sen påklädning. Richard räknar med 6-7 timmars vandring till toppen, en halvtimme där och sen 3 timmar tillbaka till lägret. Hoppas det går bra.
    Read more

  • Day 7

    Toppförsök

    November 15, 2003 in Sweden ⋅ 2 °C

    Temp, väder o klädsel:
    - Dag: -7 (toppen) -> +15 o sol
    Vid nedfärd: vandrarkängor + dubbla strumpor + vandrarbyxor + t-shirt + pannband + solhatt
    - Kväll: (Mweka) +7 o regn.
    Träningsoverall + fleecetröja + fritidsskor
    - Natt: (Mweka) +1 o stjärnklart, månljus.
    Tjockare strumpor, varmt underställ, fleeceväst, vindbyxor

    Toppförsök: Baslägret (4700 m) – Uhuru Peak (5895 m) t.o.r

    På med alla kläder och utrustning. Jag är inte längre nervös som tidigare utan bara förväntansfull och koncentrerad. Det är -1°, vindstilla, stjärnklart och månljus. En perfekt natt.
    Vi har nu en assisterande guide med oss. Han heter Tetera och kommer att gå sist i gruppen. Richard tar täten före pappa och sen jag. Anledningen till den extra guiden är att om pappa och jag behöver skiljas åt mot toppen skall ingen av oss behöva gå utan guide.
    Vi går i mörker med månen som enda ledljus. Tack vare detta så behöver vi inte använd våra pannlampor mer än i undantagsfall. När man vill vara säker på var foten skall sättas.

    Stigningen är kraftig uppåt och terrängen är fylld av stenblock och klippavsatser. Ingen slät grusad stig här inte. Ibland blir vi passerade av andra grupper och ibland passerar vi. Det märks att andningen blir lite tyngre allt eftersom vi vandrar uppåt.
    Tiden går långsamt när vi i mycket långsam takt tar ett steg i taget. Ibland stannar vi och njuter av utsikten. Stjärnorna, månen och utsikten över en stad i ljus långt där nere på stäppen. Inte ett moln så långt ögat kan nå, vare sig under eller över oss. Fantasiskt!
    Efter 3,5 tim och ett antal korta pauser säger pappa att hans ben inte orkar längre. Anledningen är muskelansträngningen i uppförslutet. Andningen är ansträngd med under kontroll och han har varken huvudvärk eller yrsel. Det är benmusklerna som inte orkar längre. Han bestämmer sig för att vända tillbaka på 5300 meters höjd. Imponerade av en 74-åring att ta sig så här långt. Tetera följer honom åter mot baslägret efter lite ompackning av våra ryggsäckar.

    Än så länge har jag inte känt av några problem. Temperaturen är nu -4°, vindstilla och månljus.
    Bara en kort stund senare kommer den kyliga vinden. Jag försöker dricka men vattnet i slangen från min vätskepåse har frusit. Andningen är tyngre och i benen känns mjölksyran. Huvudet känns dock helt OK. Det börjar bli jobbigt nu, och långtråkigt. Vi tar ett steg i taget under mycket långsam takt.
    Vi pratar inte mycket. Ibland frågar Richard om vi skall ta en paus men jag säger bara fortsätt gå, så vi kommer fram någon gång. Även om jag är trött och skulle behöva en paus. Jag är rädd att om vi stannar så kommer jag inte i gång igen.
    Jag ser en sorts åstopp ovanför och siktar in mig på att komma dit, men hela tiden kommer det nya toppar. Det verkar aldrig ta slut. Det känns som vi gått i en evighet och enformigheten är påtaglig. Plötsligt säger Richard att nu blir det brantare men sen tar det slut. Jag tittar upp, och nog är det brant alltid men jag ser inget slut. Vad menar han? Snart slut, har man gått i 5 timmar kan det innebära om 10 min eller om en timma. Jag orkar inte fråga utan satsar min krafter på att gå vidare. Mjölksyran i benen är otrolig. Det är bara att börja ”pressa smärta”. (No brain, no pain. Om man kopplar bort hjärnan känner man inte smärtan.)

    Plötsligt ser jag en kant, med en massa fötter på, strax ovanför mig. Vi är framme vid Stella Point (kraterkanten), 5750m.ö.h. och klockan är 05.30. Jag lägger mig ner på marken i någon minut. Fötterna tillhör en grupp schweizare som just själva kommit hit och som nu gratulerar mig till att ha kommit hit. När jag vänder mig om och tittar upp ser jag att solen är på väg upp över horisonten.

    Jag är överlycklig. Utsikten är fantastisk. Snart går vi vidare mot högsta punkten. Det tar ca ½-timme. Jag nästan skuttar fram trots att det fortfarande bär uppåt. Det känns som att inget kan stoppa mig nu från att nå toppen. På vägen dit stoppas jag av ett par som, är på väg tillbaka från toppen och, börjar tilltala mig på svenska. Dom heter Erik och Alexandra och är från Stockholm. Dom har följt våra spår i loggböckerna och gratulerar nu till bedriften.
    Väl framme vid ”Uhuru Peak” (5895 m) översköljs jag av känslor. Richard får en bamsekram. Jag får tårar i ögonen och gråt i halsen. Jag ringer hem och väcker Pia (klockan är 4 hemma), jag försöker ringa pappa för att höra hur det gått för honom. Jag vill dela denna upplevelse med Pia, honom och alla nära och kära därhemma. Känslan att ha nått målet är överväldigande samtidigt som naturupplevelsen och soluppgången är otrolig.
    Temperaturen på toppen är -7° med en kylande vind. Kallt, men inget jämfört med de berättelser som vi hört om hur det kan vara. Och heller inget för någon som upplevt en svensk vinter.

    Filmsekvenser tas och fotobilder lika så innan återfärden börjar vid 06.30. Nu känner jag att min kropp är helt tömd på energi, jag behöver äta och dricka. Vi tar oss tillbaka till ”Stella Point” och under vägen möter vi hela tiden personer som är på väg uppåt. Hasande, stapplande. Själv småhoppar jag både av glädje och av att det går så mycket lättare nedför. En ofattbar skillnad mot uppfärden.
    Solen värmer skönt så en bit ner från kraterkanten sätter vi oss ned för en paus. Jag får dryck, choklad och kex av Richard. Mitt vatten är fortfarande fruset. Vi fortsätter neråt men eftersom solens strålar värmer gott, måste vi strax stanna igen så att jag kan ta av mig kläder. Jag passar på att ta mer kort och filmsekvenser. Min kropp är fortfarande tömd på energi så jag har svårt att följa Richard i hans takt nedför.

    Vid 9-tiden, efter ca 2,5 tim, kommer vi fram till baslägret. Jag är utpumpad men får en pratstund med pappa innan jag stupar i säng. Kan dock inte somna. Jag har stark huvudvärk och ont i kroppen.
    Read more

  • Day 7

    Barafu Camp – Mweka Camp (nedstigning)

    November 15, 2003 in Sweden

    Vandring: Barafu Camp (4700 m) – Mweka Camp (2800 m)

    Kl. 10 serveras frukost och därefter packar vi våra väskor. Temperaturen är nu ca 9° och molnigt.
    Kl. 11.30 startar vi färden ner mot ”Mweka Camp” (2800 m). Det känns långt men vid 15-tiden kommer vi äntligen fram, efter 3,5 tim. Alla tre, men pappa mest, lider av värk i knäna efter den långa nedförsbacken.
    På vägen ”hittar” vi en ”bårvagn”. Den används av parkvakterna när någon blir för sjuk för att ta sig ner för berget själv. Denna verkar nyligen använd och är nog på väg upp igen.

    På lägerplatsen är det 15° och regn i antågande. Snabbt slänger vi in packningen i tältet innan regnet kommer. Här finns öl till försäljning men pappa avstår.
    Vi diskuterar hur mycket dricks vi skall ge till ”vårat gäng” samtidigt som vi delar på en Marabou mjölkchoklad som jag sparat. Vi har svårt att få kontanterna att räcka till och fördelningen inom gruppen är svår. Det enda vi har att gå på är en rekommendation från resebyrån men den verkar inte stämma med förväntningarna.
    Pappa somnar snart medan jag gör lite fler anteckningar i dagboken. Middag 17.30 och därefter ber vi ”gänget” ställa upp så vi kan tacka var och en samtidigt som vi delar ut pengarna. Vissa verkar bli extra glada och andra besvikna.
    Efteråt pratar vi med Erik och Alexandra, det svenska par som jag träffade på toppen. Det visar sig att dom kommer att bo på ”vårat” hotell efteråt. Kryper till sängs vid 19-tiden (+7°), läser och somnar ovaggad vid 20.
    Read more