• Danyell Onbehauen-Frigge
  • Elly Hermsen

Schotland 2025

DanyElly zijn weer op pad!
Twee weken rondtoeren door de Highlands, op de Orkney Islands en op Skye.
  • Ring of Brodgar

May 22 in Scotland ⋅ ⛅ 10 °C

En als allerlaatste vandaag gingen we een cirkel van prehistorische stenen bekijken, een soort Stonehenge maar dan anders. Omdat alles van vandaag op één eiland ligt (het Main Land) zijn de afstanden die we rijden niet zo lang, ook nu zijn we snel op de plek van bestemming.

Toch van de parkeerplek weer een eindje lopen en ik begin nu te voelen dat ik vandaag wel erg veel heb gedaan. En eind van de middag ben ik ook niet op mijn best. Maar ja, dit soort dingen vind ik nou eenmaal erg leuk en gelukkig gaat het met mijn ademhaling wel redelijk.

Het begint tegen de avond te lopen en de stenencirkel ziet er in dit licht, met een schitterende wolkenlucht erboven, prachtig uit! Net als bij Stonehenge mag je niet bij de stenen zelf komen, maar wandel je over een pad eromheen. Voordeel is wel dat je foto's kan maken zonder mensen erop. Ik heb genoten van het rondje!

Verderop kom je nog langs een eenzame steen, de Stonewatch en een kleiner groepje stenen, de Stones van Stennes. Daar hebben we alleen een fotootje gemaakt maar verder niet rondgewandeld.

Rond zes uur reden we eindelijk weer terug naar ons hotel. Geen puf meer om in het restaurant te gaan eten, in plaats daarvan hebben we in een supermarktje wat pastasalade en lekkere toetjes gekocht en daarmee op onze kamer "gedineerd". Afsluiting van een TOPDAG!

• St. Margaret's Hope

May 23 in Scotland ⋅ ⛅ 9 °C

Dit hotel hebben we zonder ontbijt geboekt en gisteren zijn we wel gaan ontbijten, maar vonden het eigenlijk te duur voor wat we aten. Voor vandaag hebben we dus kant en klare cupjes porridge en havermout gekocht en deze met koffie als ontbijt in de kamer gegeten. Daarna voor de laatste maal alle bagage 4 trappen afgesjouwd en uitgecheckt. Het was best een aardig hotel, maar over de service zijn we niet zo te spreken.

En dan op weg naar de veerboot, want vandaag verlaten we de Orkney weer en trekken verder naar Ullapool. Het is wederom prachtig mooi weer, waarschijnlijk voorlopig de laatste dag want er wordt veel regen voorspeld. We stoppen onderweg nog even om wat dingen op de foto te zetten die ons opvallen, zoals de dammetjes tussen de eilanden en huizen die vervallen tot ruïnes. Volgens mij laten mensen hier hun oude huis gewoon afbrokkelen als ze een nieuw hebben gekocht.

Mooi op tijd zijn we in St. Margaret's Hope, een half uurtje wachten en dan mogen we oprijden. Aan boord zoeken we nu direct de koffiesalon op, maar gaan onderweg natuurlijk nog wel even aan dek voor een paar fotootjes. Na ruim een uur zijn we weer op het vaste land en rijden de NC500 op, dat schijnt een prachtige weg langs de kust en door de bergen te zijn.

• Onderweg op de NC500

May 23 in Scotland ⋅ ☁️ 12 °C

Op Facebook was ik de route over de NC500 tegengekomen, die werd beschreven als één van de mooiste autoroutes in Schotland, de totale route is ruim 516 mijl lang, maar vandaag konden we er een groot deel van afleggen. Wikipedia zegt het volgende over de route:

De North Coast 500 is een schilderachtige route van 516 mijl rond de noordkust van Schotland, die begint en eindigt bij Inverness Castle. De route staat ook bekend als de NC500 en werd gelanceerd in 2015 en verbindt veel functies in de noordelijke Hooglanden van Schotland in één toerroute.

Het betekende wel dat we voor ons doen wel een beetje meer door moesten rijden dan anders, want deze NC500 is bepaald geen snelweg en we vertrokken vanaf de boot pas om 13.00. Maar wat hebben we genoten van deze roadtrip. En natuurlijk hebben we nog heel vaak stil gestaan voor een fotootje, we zijn een koffie to go en een ijsje wezen halen en bij een tearoom in the middle of nowhere hebben we ook wat gegeten en gedronken.

De dag begon nog prachtig, maar langzamerhand maakte de knetterblauwe lucht plaats voor een melkwitte lucht. Maar voorlopig was het nog droog.

• Een tearoom in the middle of nowhere

May 23 in Scotland ⋅ ☁️ 13 °C

De NC500 was echt een bijzondere weg. Heel veel eenbaans met talloze passeerplaatsen. Dat ging allemaal heel soepel en mensen bedankten elkaar vriendelijk. Met een soort runenteken werden er mooie uitzichtspunten en andere bezienswaardigheden aangegeven en soms heeft Elly ook gewoon vanuit de auto gefotografeerd.

En opeens was daar een bordje " tearoom". In the middle of nowhere. Nou, daar hadden we wel trek in, Elly in thee en ikke in een echte espresso, heerlijk! Ze hadden er ook leuke souvenirtjes 😊 En we waren er net op tijd, want nog terwijl we er zaten werd het bord langs de weg op "closed" gezet. Van de eigenaresse hoorden we dat het nog best een stevige rit was, dus stelden we ons in op een late aankomst in het hotel.

• Royal Hotel Ullapool

May 23 in Scotland ⋅ 🌧 12 °C

Het laatste stukje van de NC500 begon het te regenen en ging het er allemaal wat somber uitzien. Ik voelde me ook best een beetje moe worden, zo'n weg is toch pittig om te rijden. We zijn dus niet zoveel meer gestopt en uiteindelijk reden we Ullapool binnen en direct de eerste weg links was ons hotel. De parkeerplaats was vol, maar we vonden nog een clandestien plekje voor Kiaatje. En we hebben eindelijk geluk, een kamer op de begane grond, met twee bedden en een ruime douche. Ik had geen puf meer om in het restaurant te gaan eten, dus dineren we met "fantasie", crackers met koffie en wijn. Kan best voor een avondje!Read more

• Corrieshalloch Gorge, gele route

May 24 in Scotland ⋅ ☁️ 12 °C

Na een echt geweldige nachtrust zijn we na een prima ontbijt op pad gegaan naar een natuurgebied met de moeilijke naam Corrieshalloch Gorge, waar een brug over een kloof is gespannen waarvanaf je een waterval kunt zien. Je kan er ook een wandeling door de kloof maken en toevallig was dat ook één van de wandelingen die ik in mijn GPS had gezet. Kwam dat mooi uit.

Het was niet zover vanaf het hotel en onderweg werden we verblijd met prachtige uitzichten, want het weer was stukken beter dan we hadden verwacht. Wel wat regen gehad, maar het is toch overwegend droog geweest en zelfs behoorlijk warm. Bij het natuurgebied aangekomen moesten we 5 pond parkeergeld betalen, maar de toegang was gratis.

De wandeling bleek uit twee gedeelten te bestaan, de gele en de paarse route. Eerst maar de gele naar de brug en het uitkijkpunt genomen. Het eerste wat opviel was de ontstellende hoeveelheid vliegjes in de kloof. Je werd af en toe echt een beetje horendol van al die kriebelige beestjes. We kregen niet de indruk dat ze staken, gelukkig niet. Op de brug mochten maar zes personen tegelijk en iedereen stond te tellen en hield zich daar dus keurig aan. Het was heel hoog, maar we vonden de waterval een beetje tegenvallen, beetje iel!

• Corrieshalloch Gorge, paarse route

May 24 in Scotland ⋅ ☁️ 12 °C

Nadat je van het uitkijkpunt terug over de brug komt kan je daar de paarse route op. Die was wel wat pittiger dan de gele route, maar och, het was nog steeds droog en we hadden de tijd dus we zijn er gewoon aan begonnen. Het eerste deel ging nog glooiend, maar daarna kwam er toch een behoorlijk stijgend stukje en dat kostte me vandaag wel heel veel moeite. Misschien ook doordat het zo vochtig warm was in de kloof, maar het ging voor geen meter. Elly liet me wijselijk op mijn eigen tempo aanmodderen, maar hield af en toe wel een oogje in het zeil. Eindelijk was ik boven en heb daar op een bankje uit zitten hijgen.

Hierna ging het wel wat beter, maar deze dag was toch wel één van mijn mindere, wat een verschil met die dag op de Orkney Eilanden! Maar we zijn gewoon rustig verder gegaan en zijn vaak gestopt voor fotootjes en selfies. En eenmaal terug bij de parkeerplaats hebben we zitten genieten van koffie, thee en hele grote donut. Dit rondje viel niet mee, maar oké, we hebben het toch weer gedaan! 💪

• De vuurtoren bij Rhue

May 24 in Scotland ⋅ ☁️ 13 °C

Hoewel tijdens de wandeling door de kloof wel duidelijk was geworden dat het niet mijn dag was, wilde ik toch ook graag een korte route naar een vuurtoren lopen. Daarnaartoe kwamen we langs een leuke pottery en natuurlijk moest daar weer even gekeken worden. Een vaas (Elly) en een bekertje (ikke) rijker reden we verder naar de vuurtoren.

Daar moesten we een heel smal weggetje op, en helemaal boven zagen we de vuurtoren staan. Hoewel het inmiddels behoorlijk regende gingen we toch op pad, maar we hielden het al gauw voor gezien. De combinatie van regen, wind, slecht pad en abominabele ademhaling was teveel. Dus alleen een fotootje van de vuurtoren uit de verte.

Halverwege dit weggetje hadden we wel een kunstgalerie gezien en daar zijn we even een kijkje gaan nemen. De kunstenaar zelf heette ons welkom en we hebben genoten van het bekijken van zijn schilderijen. Wat een prachtige voorstellingen en wat een schitterende kleuren! Elly heeft wat gekocht voor thuis, maar ik vond ze net iets te groot voor in mijn huis. Hierna reden we terug naar Ullapool.

• Flaneren in Ullapool

May 24 in Scotland ⋅ ☁️ 14 °C

Terug in Ullapool hadden we nog wel tijd om voor het diner een beetje in het stadje rond te flaneren. Het was weer droog geworden en zelfs de zon liet zich af en toe even zien. Dat zorgde voor prachtige plaatjes van bootjes op het water met donkere bergen op de achtergrond. Er waren veel bootjes op het water want er was een roeiwedstrijd en dus was het gezellig druk. We hebben natuurlijk ook wat souvenirs gekocht, dat kunnen we toch niet laten! 😂

Toen werd het tijd voor het diner en tjonge, jonge, wat hebben we daarvan zitten genieten! Ik had fish and chips en Elly hertencasserole met rode wijnsaus. Als toetje hebben we allebei sticky toffee met vanilla icecream genomen. Nu uitbuiken op de hotelkamer met een kopje koffie. Welbestede dag geweest! 😊

• Onderweg in de omgeving van Dundonnell

May 25 in Scotland ⋅ 🌬 8 °C

Vanmorgen begon de dag voor mij niet best. Op de een of andere manier liepen allebei onze wekkers niet af, dus schrok ik echt wakker en stapte direct uit bed. Was helemaal niet nodig geweest want we waren maar een kwartiertje later, maar toch is dat voor mij geen goede start. In de ontbijtzaal was het erg druk en roezemoezig, ik vergat te tanken waardoor we een heel stuk terug moesten en later voor een kopje koffie to go stond er zo'n oeverloze zeur voor me dat het wachten me te lang duurde. Kortom, de ochtend was niet leuk!

Het weer was in het begin ook niet leuk, maar wij zaten tenminste lekker droog in de auto. We hebben ook veel fietsers in de plensbuien zien zwoegen........ We reden weer een heel stuk van de NC500, wat een schitterende weg was dat weer! De regen maakte plaats voor felle opklaringen met prachtige wolkenluchten. We hadden op deze reisdag (met de voorspelde regen) niet verwacht dat we zoveel foto's zouden hebben, maar we hebben zo vaak stil gestaan voor wéér een weergaloos mooi plaatje dat het nu zelfs moeilijk uitzoeken is.

• Koffie in Aultbea

May 25 in Scotland ⋅ 🌬 11 °C

De NC500 is een prachtige weg, maar voert wel door afgelegen streken, het is dus niet zo dat er om iedere bocht een restaurantje zit. Vandaar ook dat terugrijden om te tanken, ik durfde het niet aan op zo'n eenzame weg. Maar we kregen toch wel erg trek in een kopje koffie en ook een toilet zou welkom zijn.

Gelukkig vonden we in het plaatsje Aultbea een mooie ouderwetse pub. Genoten van een heerlijke koffie en thee met creamy cookies erbij. Die laatste brokkelde zo uit mijn handen weg, waarna we onbedaarlijk de slappe lach kregen.

Met een gevulde maag en geleegde blaas reden we weer verder, alsmaar over de NC500 de grillige kustlijn volgend naar onze volgende stop bij Eilean Donell Castle. De weersomstandigheden bleven afwisselend, het ene moment reden we in felle zonneschijn, en direct erna in een enorme plensbui! Het leverde wel prachtige plaatjes op.

• Eilean Donan Castle

May 25 in Scotland ⋅ 🌧 9 °C

Nadat we in een klein kroegje nog een koffie to go hadden gehaald arriveerden we bij Eilean Donan Castle. Parkeren is hier weer niet gratis, maar we blijven toch niet zo lang, dus de kosten vallen mee. Het is inmiddels bijna 17.00 uur dus we gaan het kasteel niet meer in, maar lopen een stukje langs het water en schieten een paar mooie plaatjes. We hebben mazzel, want we zitten hier precies tussen 2 buien in! Wel even het souvenirwinkeltje in en dan gaan we op weg naar ons hotel op Skye.

Skye is een eiland, maar tegenwoordig ook bereikbaar via een grote brug. Erg mooi om de brug uit de verte te zien, maar we konden geen goed plekje vinden voor een foto en de brug was ronduit saai als je er op reed. Maar goed, we zijn op Skye en gaan dit eiland de komende twee dagen verkennen, want in het hotel hier blijven we drie nachten.

• The Inn @ Aird a' Bhasair

May 25 in Scotland ⋅ 🌧 9 °C

Op het moment dat we het plaatsje waar we moeten zijn in beeld krijgen, stoppen we even voor een fotootje en worden verrast met een prachtige felle regenboog die boven het water staat. We kunnen de complete boog zien en ook de schaduwboog. Iets later verdwijnt de bovenkant van de boog in de wolken en zien we alleen nog twee stukjes boog. Bijzonder gezicht!

Dan rijden we het laatste stukje naar ons hotel, een gezellig witgepleisterd huis. Helaas moeten we wel weer een trap op, maar onze bagage wordt naar boven gebracht. Er staat een tweepersoonsbed in plaats van twee losse bedden en alleen een krukje, geen stoel. Gelukkig kan alles opgelost worden. In het restaurant is het erg druk, maar om 20.00 kunnen we nog terecht. In de tussentijd vermaken we ons met fotootjes en sociale media en ga ik even heerlijk in bad. Het eten was dus laat, maar smaakte heerlijk!

• Collie and MacKenzie Statue

May 26 in Scotland ⋅ 🌧 9 °C

Ik heb eventjes heel snel ontbeten met een croissantje en koffie, terwijl Elly genoot van een wat uitgebreider ontbijt. Dat is aan mij (en zeker het wachten erop) niet besteed en ik ben even van de mooie ochtend gaan genieten. Want tegen alle verwachtingen in is het vandaag weer een mooie dag geweest! Goed, er waren een paar fikse buien en soms was het wat somber, maar de opklaringen en de zonneschijn hadden toch de overhand. Wel stond er heel veel wind en dat maakte dat het best koud aanvoelde.

Ons reisdoel voor vandaag was het uiterste puntje van Skye en daarnaast wilden we een wandelingetje gaan maken bij Fairy Glen. Snelwegen zijn hier niet dus die hoeven we niet te vermijden! En onderweg komen we altijd prachtige plekjes tegen om foto's te maken. Zo ook vandaag, we staan vaak stil en bij het beeld van Collie and Mackenzie maken we even een ommetje.

• The Fairy Glen

May 26 in Scotland ⋅ 🌧 10 °C

Na dat leuke en onverwachte ommetje rijden we verder en komen wat verderop langs een mooi kerkje, waar ik ook een margrietje en een mooi dennenboompje op de foto zet.

Dan komen we via een heel smal weggetje bij het startpunt van de route bij Fairy Glen. Daar is het best druk en helaas gaat net hier de zon achter de wolken en begint het te spetteren. We gaan toch op pad, maar na ongeveer 600 meter wordt het zo ontzettend steil dat we dat geen van beiden klaarspelen. We gaan dus terug, en lopen via de weg, dat is niet zo steil. Ergens vind ik het helemaal niet zo erg, want deze omgeving kan me niet echt bekoren.

We rijden dus verder, zoeken ergens een toilet op, kopen een grote beker koffie (in mijn nieuwe beker) en stoppen weer vaak voor uitzichten, schaapjes en lammetjes.

• Rubha Hunish

May 26 in Scotland ⋅ 🌬 11 °C

De weg naar Rubh Hunish (het uiterste puntje van Skye) is de laatste 14 km éénbaans met passeerplaatsen en omdat het druk is schiet het niet echt op. Gelukkig is iedereen in goede stemming en iedereen bedankt elkaar ook voor het uitwijken. En er zijn zoveel van die passeerplaatsen dat het ook eigenlijk altijd goed gaat, het gebeurt maar zelden dat iemand achteruit moet.

De weg wordt steeds mooier en het weer is op dit stuk fantastisch zodat we genieten van de prachtige uitzichten over zee, over de rotsen en de weg die zich daardoorheen slingert. Het uiterste puntje zelf kan je alleen te voet bereiken en dat wordt een moeilijke wandeling genoemd. Wij beginnen er dus niet aan, maar maken er wel een foto van natuurlijk.

Op de weg terug komen we langs het Skye Museum of Island Life en dat blijkt een openluchtmuseum te zijn. Leuk, en ook daar brengen we wat tijd door. Leuk oude huisjes, bootjes en landbouwwerktuigen bekijken!

• Dunvegan Castle

May 26 in Scotland ⋅ 🌧 11 °C

We rijden via een andere weg terug naar ons hotel en komen dan langs Dunvegan Castle. We staan vrij lang stil bij wegwerkzaamheden, maar zijn toch nog op tijd om hier ook eens binnen te kijken. Was leuk, en ik vond speciaal de bediendenkamer erg leuk omdat daar een lijstje met taken hing voor 's morgens. Deed me aan Downton Abbey denken! We wilden ook de tuinen nog bekijken, maar helaas begon het toen net te regenen.

Het was inmiddels ook al best laat geworden, dus we besloten maar om verder door te rijden en onderweg wat te kopen om op de kamer op te eten, want veel puf om in een restaurant te gaan eten had ik niet meer. Maar natuurlijk zijn we nog wel een paar keer gestopt voor een fotootje 😉 Het was weer een volle en mooie dag!

• Onderweg op dag 2 op Skye

May 27 in Scotland ⋅ 🌬 11 °C

Vannacht heb ik goed geslapen, maar heb wel last van kramp in mijn kuiten gehad en rond 6 uur moest ik te nodig naar de wc om weer in slaap te kunnen vallen. Wel weer ruim voor de wekker wakker en wederom een snel en simpel ontbijt genomen, terwijl Elly wat uitgebreider ontbeet. Even naar buiten om een foto te maken en toen gingen we op weg.

Doel van vandaag was een vindplaats van dinosauruspootafdrukken, daarvoor moesten we weer helemaal naar het noorden, maar een deel over een andere weg dan gisteren. Onderweg zijn we gestopt bij een mooi uitzicht bij een distilleerderij en hebben we in een souvenirwinkeltje koffie to go gekocht.

Iets verderop was een mooie waterval en van gisteren wisten we daar om de hoek nog een mooi parkeerplaatsje. Even genieten van wild water dus, en van het heerlijke weer, wat boffen we daarmee! Er valt wel af en toe een bui maar over het algemeen bevalt het ons prima!

We zien op een gegeven moment een beroemde rotspiek, the Old Man of Storr. Die was prachtig om te zien en veel mensen bleken ernaartoe te willen klimmen want we kwamen langs een werkelijk bomvolle parkeerplaats, van waaraf een route te lopen was. Wij hebben het bij een fotootje gehouden op een parkeerplaats met een hele grote plas water, waar we met veel gelach dwars doorheen reden.

• An Let-Allt

May 27 in Scotland ⋅ 🌬 11 °C

Dan komen we bij een parkeerplaats die iets minder druk is en daar is een leuk ommetje te lopen naar een houten uitkijkplateau, en aan de andere kant naar een wat hoger uitzichtspunt. En dus gaan we daar even aan de wandel. Bij ons schijnt de zon maar we zien een enorme bui vallen boven the Old Man of Storr en we hebben te doen met alle wandelaars daar.

Eenmaal boven staat er een bordje dat je naar een waterval kunt, maar na twee heel steile afdalingen is die nog niet te zien. Ik wil niet nòg verder naar beneden, want ik vind dit wel pittig genoeg om weer omhoog te klimmen. Met een paar tussenstops ben ik weer boven. Daar maken we nog even een foto van onze voeten bij de steen met voetstappen die daar ligt, wij hebben nu onze voetstappen daar ook achter gelaten! Dan is het afdalen naar de parkeerplaats waar Kiaatje braaf staat te wachten.

• Op zoek naar pootafdrukken van dino's

May 27 in Scotland ⋅ 🌬 11 °C

Via een lange weg met ook weer ontelbare passeerplaatsen rijden we verder naar een plek waar pootafdrukken van dinosaurussen te vinden zijn. Ik heb al op internet gelezen dat die hier niet zo mooi aangegeven zijn als in Portugal, maar dat je er echt naar moet zoeken. Ter plekke aangekomen treffen we ook weer een drukke parkeerplaats aan, maar er is nog wel plek. Het is een groot rotsachtig strand dus de "mensenmassa" verspreidt zich wel.

Elly moest heel erg nodig naar de wc en daarvoor was hier absoluut geen gelegenheid. Ze bleef dus dichtbij de auto, want zittend ging het nog wel. Zelf moest ik ook hoognodig maar ik wilde toch wel heel erg graag even gaan kijken. We konden het allebei nog wel even uithouden, besloten we, en ik ging alleen op zoek naar een pad naar het strand. Ik liep eerst de verkeerde kant op, wat geen straf was, want het uitzicht was prachtig en er lagen lieve schaapjes langs de kant.

Uiteindelijk ben ik aan de andere kant op het strand terechtgekomen, waar Elly een bord had zien staan, en na wat geklauter over de rotsen ontwaarde ik zowaar een paar plekken die best eens pootafdrukken zouden kunnen zijn. Maar misschien ook niet 😂 In ieder geval heb ik het een heerlijk ommetje gevonden en ik heb tot slot ook even met mijn voeten in de Atlantische Oceaan gestaan. En oja, ook hier scheen de zon weer volop, wat mazzelen we toch!

• Pizza eten en shoppen in Portree

May 27 in Scotland ⋅ 🌬 12 °C

Gisteren hadden we bedacht dat we vandaag wel eens pizza konden gaan eten. We hadden een pizzeria in Broadford gezien, maar toen we daar vanmorgen gingen vragen bleek die uitgerekend vandaag dicht te zijn. We werden getipt voor een filiaal in Portree verderop en daar zouden we vandaag ook komen, dus dat ging wel lukken.

Na het zoeken naar de pootafdrukken reden we dus eerst naar een klein cafeetje waar we onze hoge nood konden lenigen en daarna door naar Portree. Daar waren we vrij vroeg, maar wij vinden het geen van tweeën erg om zo vroeg te eten, dus zaten we om half 4 aan de pizza. Señorita voor Elly en Opa! voor Daan. Ze waren heerlijk!

We hadden trouwens veel moeite gehad met het vinden van een parkeerplaatsje want het is overal beredruk op Skye, maar we hadden mazzel en vonden een plekje waar we 2 uur mochten staan voor £ 2,00. En omdat het bij de pizzeria zo snel ging hadden we nog een uurtje om te shoppen. Dat was meer dan genoeg, want Portree is maar een klein stadje.

En toen de inmiddels bekende, maar altijd mooie, weg terug naar het hotel waar we erachter kwamen dat onze kamer voor de 2e dag op rij niet was schoongemaakt. Wel stond er wat voor de deur, een rol wc-papier en wat nieuwe koffie- en theezakjes. Toen we gingen vragen voor schone handdoeken legden ze uit dat ze de spare key kwijt waren....... Ze boden wel aan om de kamer nu nog schoon te maken, maar dat hoefde nu ook weer niet van ons. Schone handdoek was voldoende. Toen heb ik lekker gebadderd en nu zitten we aan de koffie dit verslag te tikken.

• Onderweg vanaf Skye

May 28 in Scotland ⋅ ☁️ 10 °C

Vandaag verlaten we Isle of Skye weer. We zijn expres wat vroeger naar beneden gegaan omdat het ontbijt hier altijd vrij lang duurt, maar vanmorgen was dat zo extreem dat zelfs de altijd geduldige Elly er genoeg van had. We vertrokken dus met een mini-ontbijtje achter de kiezen, gelukkig ging het uitchecken wel vlot. Onze algehele indruk van het hotel is matig, erg amateuristisch allemaal.

Maar we gaan opgewekt op pad, terug naar de grote Skye-bridge. Je kan ook met een ferry terug, maar die was al fully-booked. Geen probleem, qua tijd maakte het niet zoveel uit, alleen met de boot had het Glenfinnan viaduct mooier op de route gelegen. Nu moesten we daarvoor omrijden.

Maar ook dat was geen probleem want het was net als alle voorgaande dagen uitstekend weer! Natuurlijk zijn we onderweg weer gestopt voor mooie uitzichten, een leuk bootje, en koffie....... 😃

• Het Glenfinnan Viaduct

May 28 in Scotland ⋅ ☁️ 11 °C

Al gelijk toen we ons reisprogramma opstelden had ik bekeken of we in de buurt van het Glenfinnan Viaduct zouden komen. Dat is het viaduct waar de beroemde Hogwarts Expres in de Harry Potter boeken en films overheen rijdt. Vandaag kwamen we er vlak in de buurt en we hadden er graag een heen en weertje van 2 x 27 km voor over om een kijkje te gaan nemen.

Natuurlijk was het druk en natuurlijk moesten we betalen voor het parkeren, maar het was wel gezellig druk. We bleken prachtig op tijd te zijn om de echte stoomtrein over het viaduct te zien komen. Eerst volgden we de viaduct-trail tot we vlakbij het viaduct kwamen. Daar zochten we een mooi plekje uit voor foto's en filmpjes en toen was het nog een kwartiertje wachten.

En ja hoor, daar was de trein! Met een prachtige stoomfluit en een geweldig tjoeke-tjoeke geluid kwam de trein over het viaduct gereden. Heel langzaam, zodat iedereen volop de tijd had voor mooie opnamen, ik had zelfs tijd genoeg voor zowel een foto als een filmpje van een minuut. Er werd enthousiast gezwaaid naar de mensen in de trein, die natuurlijk even enthousiast terugzwaaiden.

Daarna hebben we nog de nodige foto's gemaakt van onszelf en het viaduct voor we terugliepen naar de parkeerplaats. Daar hebben we natuurlijk wat souvenirs gekocht en een hapje gegeten. En misschien onnodig om te zeggen: we hadden ook hier weer schitterend weer! Wat boffen we toch! 😊

• Onderweg naar Inverbeg

May 28 in Scotland ⋅ ⛅ 12 °C

Het hele Harry Potter gebeuren had natuurlijk best wel wat tijd gekost en we moesten toch nog wel een aardig stukje rijden, dus hebben we verder geen highlights meer ingevoegd, maar we zijn natuurlijk nog wel af en toe gestopt voor een fotootje, het is hier overal zooooo mooi, je zou om iedere bocht wel stil willen gaan staan! Maar helaas kan dat niet overal want er wordt af en toe onbehoorlijk hard gereden!

Vandaag zouden we weer gemakkelijk doen met avondeten dus zochten we naar een supermarkt, maar gek genoeg hebben we op meer dan 100 km niets geschikst gevonden! Zelfs toen we een bord met shop erop volgden vonden we van alles behalve een shop. Dat wordt honger lijden vanavond....... 😉

• The Inn on Loch Lomond

May 28 in Scotland ⋅ ☁️ 13 °C

Ons hotel voor de komende twee dagen ligt pal aan Loch Lomond en ziet er bij het aan komen rijden al prachtig uit. We blijken ook een geweldige kamer te hebben, een kamer voor minder validen, op de begane grond en met een eigen zitje buiten. De kamer is ruim en ook de badkamer is prachtig. Het enige dat niet klopt is dat er een tweepersoons dekbed op het bed ligt, maar dat was snel omgewisseld.

Het blijkt dat we hier in de bar ook een klein hapje kunnen eten, dat doen we dus vanavond en voor morgen reserveren we een tafel voor een "echt" diner. We kozen nu voor een trio van smoked fish en dronken er heerlijke thee bij. We houden het hier wel twee dagen uit! 😊