Monopolyreis 2021

May - July 2021
Lang gedubd, ondanks Corona naar Frankrijk of blijven we ook dit jaar in Nederland. Vorig jaar goed bevallen en voor de kinderen makkelijker als ze ons ergens willen opzoeken. Wat gaan we dan doen? Zomaar er op uit of met een thema? Je raad het al!…🤪 Read more
  • 59footprints
  • 1countries
  • -days
  • 298photos
  • 4videos
  • 2.5kkilometers
  • Het idee….

    May 22, 2021 in the Netherlands ⋅ 🌧 11 °C

    Na lang dubben besloten om net als in 2020 weer een reis te maken in Nederland. Dit jaar gezocht naar een thema: Monopoly! Dat lijkt ons wel iets. Dus aan de bak en kijken wat we ermee kunnen. De komende dagen het verslag. Hopelijk wil Annie weer, net als vorig jaar, ons probleemloos van A naar B brengen. We gaan ervoor!💪Read more

  • Achtergrondinformatie

    May 23, 2021 in the Netherlands ⋅ ⛅ 10 °C

    Google, je beste vriend.
    Dus opzoek naar info over het spel:

    Wie heeft de straatnamen van Monopoly gekozen?

    De Barteljorisstraat, Neude, A-Kerkhof en de Kalverstraat. Iedereen kent de straatnamen uit het Monopoly-spel. Maar waarom hebben nou juist deze straatnamen een plekje in het spel gekregen? Waarom heeft men uit Rotterdam niet de Weena of de Lijnbaan gekozen, en voor Amsterdam de P.C. Hooftstraat? En waarom zitten Haarlem en Arnhem er wel in, en Maastricht en Eindhoven niet? Wie heeft dat allemaal bedacht?

    Voor de geschiedenis van het spel gaan we even helemaal terug naar 1904. Elizabeth Magie vroeg toen patent aan op het bordspel 'The Landlord's Game'. Geïnspireerd door dat spel liet Charles Darrow in 1934 in eigen beheer 5000 exemplaren van het spel 'Monopoly' maken en die waren binnen een jaar verkocht. Toen toonde Parker Brothers interesse om het spel in de Verenigde Staten uit te geven. Zij verkochten binnen een jaar meer dan een miljoen exemplaren. De populariteit van het spel bleef niet onopgemerkt en de Engelse firma Waddington kocht in 1936 de rechten om het spel ook in Engeland te verkopen. In de Amerikaanse editie van het spel werden allemaal straatnamen gebruik uit Atlantic City en omgeving. Voor de Engelse markt werd een nieuwe uitvoering gemaakt met straatnamen uit Londen.

    Monopoly in Nederland
    Het Engelse spel werd in 1936 door Perry & Co geïmporteerd in Nederland. Perry & Co was een Engelse warenhuisketen met vestigingen in een aantal landen, waaronder Frankrijk, Duitsland en België. In 1866 werd ook een vestiging geopend in de Amsterdamse Kalverstraat. De vestiging werd gestart door de Nederlandse ondernemer A. Verster en zijn Engelse studievriend Joseph Perry. In de begintijd verkocht Perry & Co vooral reisartikelen en speelgoed, maar later kwamen daar steeds meer sportartikelen bij. In de loop der jaren werden er steeds meer vestigingen geopend in Nederland, bijvoorbeeld in Den Haag en Arnhem. De leiding ging over van vader op zoon, en kwam uiteindelijk in handen van kleinzoon Frederik Louis Verster. Na wat fusies en overnames zijn de winkels sinds 1978 bekend onder de naam 'Perry Sport'.

    De eerste Monopoly-spellen die in Nederland werden geïmporteerd, waren nog gewoon in de Engelse uitvoering. Er werden wel Nederlandstalige spelregels bij gevoegd, maar de straatnamen waren die uit Londen. Toen begon de Tweede Wereldoorlog en stopte de import van spellen. Dat was voor Frederik Verster aanleiding om een geheel Nederlandse uitvoering te bedenken, met Nederlandse straatnamen. Hij was op dat moment directeur van Perry Engros aan het Frederiksplein in Amsterdam. Hij woonde daar ook met zijn gezin. Het verhaal gaat dat het Nederlandse spel door het gezin Verster aan de keukentafel is bedacht.

    Over steden en straten
    Maar hoe kwam Verster nou tot zijn keuze van de steden en straatnamen? Dat is eigenlijk heel eenvoudig: hij nam gewoon alle steden waar Perry op dat moment een vestiging had. Dat was wel een bijzondere keuze, want tot dat moment had een uitvoering van het Monopoly-spel altijd straatnamen uit één stad gehad. De Nederlandse editie is dus de eerste in de wereld waar straten uit verschillende steden zijn gekozen. Verster gebruikte allemaal straatnamen die iets met Perry te maken hadden. De hoofdvestiging van Perry zat in de Kalverstraat in Amsterdam. Aan het Leidseplein (nabij de Leidschestraat) zat de firma Van Perlstein & Roeper Bosch, de officiële licentiehouder van de eerste Nederlandse Monopoly-versies. Verder had Perry op dat moment filialen in de Ketelstraat in Arnhem, de Heerenstraat in Groningen, het Plein in Den Haag, de Coolsingel in Rotterdam, en een magazijn aan de Barteljorisstraat in Haarlem. Waarschijnlijk zat er in Utrecht ook een winkel aan de Vreeburg (tegenwoordig 'Vredenburg'); daar zit nu in ieder geval wel een filiaal van Perry Sport. Aan de Blaak in Rotterdam zat ook nog Monopoly-verkoper Meijer & Blessing. Daarmee zijn in één klap alle steden en een belangrijk deel van de straatnamen verklaard.

    De genoemde straatnamen werden door Verster aangevuld met straatnamen uit de directe omgeving, met een voorkeur voor winkelstraten. Zo kwamen ook het Velperplein, De Groote Markt en Lange Poten in het spel. Er werden wel wat keuzes gemaakt die nu vraagtekens oproepen. Waarom zit de Haarlemse Zijlweg er bijvoorbeeld in? Het had veel meer voor de hand gelegen om de Zijlstraat te kiezen. Dat is namelijk ook een winkelstraat en een zijstraat van de Barteljorisstraat. Heeft Verster zich hier vergist? Nog vreemder lijkt de keuze voor de Houtstraat, want die bestaat helemaal niet in Haarlem! Ze hebben er wel een Grote Houtstraat, een Kleine Houtstraat, een Korte Houtstraat, een Kleine Houtweg en een Houtplein. Keuze genoeg, zou je zeggen. In de Kleine Houtstraat zat in de jaren veertig een rijwielhandel met de naam Perry. En in de Grote Houtstraat zit tegenwoordig een filiaal van Perry Sport. Misschien kon Verster niet kiezen en besloot hij alle connecties samen te vatten in één 'Houtstraat'.

    'Ons Dorp' komt in dit verhaal niet voor, maar dat is ook geen bestaande plaatsnaam. Misschien dat de familie Verster het niet aandurfde om één echte stad als de goedkoopste aan te wijzen. Of wellicht dat ze hiermee naast de zeven steden 'de rest van Nederland' ook een plekje wilden geven. Dorpsstraat en Brink zijn gewoon twee algemene straatnamen die in veel plaatsen voorkomen.

    Bronnen: Monopoly Lexicon en H.O.N.G.
    Read more

  • De voorbereiding.

    May 24, 2021 in the Netherlands ⋅ 🌧 12 °C

    De adressen van Monopoly:
    Dorpsstraat (Ons Dorp)
    Brink (Ons Dorp)
    Steenstraat (Arnhem)
    Ketelstraat (Arnhem)
    Velperplein (Arnhem)
    Barteljorisstraat (Haarlem)
    Zijlweg (Haarlem)
    Houtstraat (Haarlem)
    Neude (Utrecht)
    Biltstraat (Utrecht)
    Vreeburg (Utrecht)
    A-Kerkhof (Groningen)
    Groote Markt (Groningen)
    Heerestraat (Groningen)
    Spui (’s-Gravenhage)
    Plein (’s-Gravenhage)
    Lange Poten (’s-Gravenhage)
    Hofplein (Rotterdam)
    Blaak (Rotterdam)
    Coolsingel (Rotterdam)
    Leidschestraat (Amsterdam)
    Kalverstraat (Amsterdam)

    Niet te vergeten ook nog iets met stations, waterleiding en gevangenis….

    Nu dit alles logisch op volgorde zetten om er een route van te maken en wat willen we naast dit spel nog meer doen en zien op de route? Weet het nu al: Deze vakantie is alweer te kort!🤪
    Read more

  • Werkpaard op stal…

    June 7, 2021 in the Netherlands ⋅ ☀️ 19 °C

    Zo, het werkpaard van de baas staat op stal. De komende 4 weken wil ik er even niets meer over horen…🙃
    De komende dagen alles nog eens na lopen, Annie vertroetelen en hopen dat ze ons weer een probleemloze maar onvergetelijke vakantie gaat bezorgen. Zin in!💪Read more

  • Dag 1 vakantie Jan

    June 8, 2021 in the Netherlands ⋅ ☀️ 17 °C

    Vakantie? Welke vakantie?!?🤪
    Vrijdag weg, dus beginnen maar!
    Lekker inpakken, opruimen🪣🧽🧹, Annie gezellig maken en de lijstjes afstrepen!💪

  • Laatste dagje….

    June 10, 2021 in the Netherlands ⋅ ⛅ 16 °C

    Ook voor Renate komt nu de vakantie eindelijk in zicht! 🏕
    Nog even een bestellinkje wegpoetsen!💪🤪

    Nu Annie verder inpakken, cardan- en bakolie nog even peilen. Bijna klaar voor vertrek!

    Weer lijkt niet verkeerd, eerste week wat warm voor ons, maar de tweede week lijkt het goed te komen. Af en toe een drup regen, maar da’s goed voor de aardbeitjes! 🍓
    Read more

  • Vakantie is begonnen!💪

    June 11, 2021 in the Netherlands ⋅ ⛅ 22 °C

    Vanmorgen op tijd vertrokken naar…… Schiedam. Nog even gekeken hoe het met de milieuzones zit, maar niets te vrezen.
    Hier lekker tijdig aangekomen en nog alle keus in staplaats. Meteen maar een stadswandeling gemaakt, de Jenever route. O ja, in “onze vijver” zitten ook schildpadden……Read more

  • De stadswandeling.

    June 11, 2021 in the Netherlands ⋅ ⛅ 20 °C

    Historische Jeneverwandeling door Schiedam

    Wie Schiedam zegt, zegt jenever.
    Achter de karakteristieke pakhuizen, grachten, branderijen en mouterijen in de authentieke binnenstad van Schiedam gaan vele verhalen schuil. Ook de molens danken hun bestaan aan het jeneververleden. Tijdens een wandeling door de binnenstad van Schiedam beleef en proef je dit voor Nederland unieke jeneververleden. De historische binnenstad telt een aantal havens en ruim 200 imposante rijksmonumenten, gebouwd door welvarende branders en distillateurs. Het verleden is nog steeds zichtbaar omdat vele oude jeneverpanden bewaard zijn gebleven en een nieuwe bestemming hebben gekregen.

    In de hoogtijdagen van de Schiedamse jeneverindustrie in de 19e eeuw, bevonden zich in en om de stad zo’n twintig molens. Ze maalden granen voor de branders die moutwijn stookten en voor de bakkers in de stad. Van deze historische molens zijn er nu nog vijf over, die bekend staan als de grootste molens ter wereld.
    Read more

  • Rotterdam

    June 12, 2021 in the Netherlands ⋅ ⛅ 17 °C

    Vandaag op de fiets naar Rotterdam. Hier de drie straten en Station Noord bekeken uit het Monopoly. Uiteraard ook even naar het Centraal Station en de Markthal bezocht.

    Monopoly is niet duidelijk waar station Noord op is gebaseerd. Enig speurwerk leverde Station Noord in Rotterdam op, dus die pakken we mee en kunnen we ook deze afvinken op het spelbord.

    Rotterdam en Monopoly.
    “Er waren niet genoeg vestigingen om het bord te vullen, dus gebruikte hij ook straatnamen die iets met Perry te maken hadden. Zoals de Barteljorisstraat in Haarlem, waar een magazijn van Perry zat. Ook dit was niet genoeg, dus Frederik vulde het bord verder aan met straatnamen uit de directe omgeving van Perry-filialen, met voorkeur winkelstraten.”

    Op de Coolsingel zat dus een filiaal van Perry & Co en het Hofplein is daar in de buurt. Blaak heeft een andere verklaring: daar zat namelijk de winkel Meijer & Blessing en zij verkochten Monopoly. Liefhebbers van modeltreinen kunnen in deze winkel nog steeds hun hart ophalen.
    Read more

  • Schiedam, geboorteplaats Renate

    June 12, 2021 in the Netherlands ⋅ ⛅ 19 °C

    Na Rotterdam waar we niet al te lang zijn gebleven, terug naar Schiedam. Hier weer een stevige wandeling gemaakt langs vele plaatsen waar Renate is opgegroeid. Er is erg veel veranderd in de jaren en soms is het zelfs niet meer terug te herkennen. Wel heel waardevol dit allemaal nog eens te zien. Helaas heeft Runkeeper de wandeling niet opgeslagen, dus hoeveel we hebben gelopen? Geen idee! Maar het was een stevige middag!🤪

    Als eerste uiteraard een terrasje gepakt, heerlijk!
    Dan door naar de van Ruijsdaellaan 36. Hier is (O)ma opgegroeid. Jan & Marian zijn hier later gaan samenwonen.
    Graaf Florisstraat 93, hier is (O)ma geboren. Dan weer door naar de plek waar ooit het ziekenhuis stond. Het Nolet Ziekenhuis is een niet meer bestaand katholiek ziekenhuis in Schiedam . Het ziekenhuis, dat oorspronkelijk de Dr. Noletstichting heette, is genoemd naar de huisarts en voormalig geneesheer-directeur van het Gemeenteziekenhuis , dr. E.J.M. Nolet (1845-1913). Deze liet bij testament een groot bedrag na voor de bouw. Het stond tussen de Dr. Noletstraat en de Stadhouderslaan. Het Nolet Ziekenhuis ging open op 15 mei 1928 en zou als zelfstandig ziekenhuis blijven bestaan tot 1981. In dat jaar fuseerde het met het nabijgelegen Gemeenteziekenhuis tot het Schielandziekenhuis en werd toen locatie Stadhouderslaan genoemd. Renate is geboren in het toen al sterk verouderde Gemeente ziekenhuis. Naar het schijnt was zij de laatste baby die in dit ziekenhuis het levenslicht zag.
    Het Nolet Ziekenhuis werd in 1994 gesloten en in 1997 gesloopt. Tegenwoordig staat op deze plek een vestiging van GGZ Delfland.
    Verder gelopen naar de Burgermerster Knappertlaan 29. Hier stond vroeger de Julianakerk. (O)pa en (O)ma zijn hier getrouwd, Jan en Else gedoopt.
    Verder gelopen naar de Nolenslaan 474. Hier is Renate opgegroeid.
    Door naar de Burgemeester van Haarenlaan 1519, Dit waren woningen van Gusto, het bedrijf waar (O)pa werkte aan de Maasdijk.
    Zondag 13/6 op de terugreis uit Den Haag nog even langs de Magnalia Deï Kerk aan de Albardastraat 67 in Schiedam gefietst. Hier is Renate gedoopt. Sinds 2011 vinden er geen kerkdiensten meer plaats. Op de terugweg naar de camper nog even via de Sint Liduinastraat 68 gelopen. (O)pa is hier geboren en getogen. Bovenste verdieping.

    Kriskras door Schiedam en een mooie indruk gekregen!👍
    Read more