• Mitja Tuškej
  • Mitja Tuškej
  • Boštjan Čelofiga
  • Andrej Pompe

Pirenejski klančki

Po Korziki, Alpah po dolgem in počez, po Koroški so na vrsti hribi daleč stran, na francoski strani Pirenejev. Vsaj 6/10 nalepših bo naših. Read more
  • Currently in
    🇫🇷 Luz-Saint-Sauveur, France

Ko poštaneš del legende

40 minutes ago in France ⋅ ☀️ 27 °C

A: Kar je legendarno, je legendarno. Nekdo reče Tourmalet in takoj pomisliš n Tour de France in Roglo ter Pogija.
    Ampak, ko sam doživiš legendo, potem tudi ti poštaneš del te kolesarske zgodbe.
    Vsi "col-i" so nekaj posebnega, ampak ta izstopa.
    Kako pomemben je za kolesarje, je bilo videti na vrhu, kjer so si vsi, ki jim je uspelo premagati vzpon, čestitali. Eni so se objemali, vsi pa se fotografirali ob dodobra prelepljeni oznaki Col de Tourmalet. In bilo jih zelo veliko. Z Boštjanom sva se spomnila podobne situacije na Passu Stelvio pred leti.
    Z nogami nisem imel večjih težav, bolj je bilo neprijetno, ker so me specialkarji vztrajno prehitevali in mi želeli "bon jour". Ne vem ali iskreno ali prizanesljivo. Je pa nekaj, kar nas je vse nekako ubilo - cca 200 višincev na nekaj kilometrih v dolini, kjer je več kot 35° naredilo svoje. Žal je bila to edina pot do avta. No, mogoče je svojo vlogo odigrala tudi utrujenost :). Na koncu sem legel v travo in si mislil: "Evo, pa smo del legende."

• Slavni Tourmalet

Yesterday in France ⋅ ☀️ 22 °C

M: mi smo se ga lotili malce drugače. Najprej, v prepričanju, da je odcep tja gor 'nekje' na poti, smo ignorirali vse sisteme vodenja, ki jih ima v avtu Boštjan. In nismo šli čez Col d'Adet (eden od bolj slavnih Pirenejcev) ampak čez enega drugega, ki je kombiniral ozek asfalt in celo nekaj makadama.

Skratka čudno, z enim samim bajkerjem. Ampak, ko smo prišli do dol sem prepoznal Google street view scenografijo. 'Prav smo' fanta, 'parking pa šibamo'.

Koj kmalu dilema 'desno-levo'. Desno je pot, ki je planirana za nazaj, levo pa precej strm kolovoz. Hiter miting in sklep: kljub lutanju od prej, gremo levo v klanec, kot je bilo načrtovano. Pametno! Kot sem videl že pri načrtovanju, koj pride asfalt, in potem nas je spremljal zmeren klanček, gozdiček, senčka, 18 stopinj in potem spust po makadamu in za konec hudičev strminec od 20% na cesto proti Tourmaletu.

Tam se začne. 11 km in 1011 višincev. Povprečje 9% in en drobiž. Prvih 6 je popolnoma 'delavskih', kar pomeni, da samo delaš in vrtiš pedalke. Ok. V enem delu se še malce lepiš na nov asfalt (najbrž letošnji Tour sake), v glavnem pa predvsem trpiš (velja seveda predvsem zame). V trpljenju se prikaže vas La Mongie, ki mi da upanje, da bosta modela sedela v prvem lokalu in me čakala s pivom. No, pač, My Ass! Norca, divjaka ... sta pač zdivjala do konca. Kva pa je še štiri km in pol in še 380 višincev!

Jaz sem si privoščil postanek in malo pivo. 10 minut počitka v kombinaciji z dodatno tekočino (skupen vnos je bil skoraj 3 litre!, pa je bilo na meji od premalo), je pomagal, da sem preživel in prišel do gor. Zadnji 4 km so fantastični. Top vizure, spet kraljice ceste ovce in krave, vmes kak hiter pogled zadi na Pic du Midi, ki ga imamo namen napasti jutri. 600 metrov vzpona do 2.800 višine po makadamu.

Andrej je šel vprašat v trgovino na vrhu, kako je kaj za it do gor. Pazi to: stric: 'Komot, če se hočte uničit'. Bejba: 'Če mate MTB ni problema. Edin kidajo še sneg nekje na trasi'. Poročamo.

Sicer je Pic du Midi v konceptu en šit. Iz Mongia te za precej evrov peljejo gor z gondolo jest v hi end restavracijo. Če pa prilezeš z bajkom na vrh (ga moraš zadnjih sto višincev nest) ti nikakor ne dajo niti pira. No comment.

Okej. Gor na Tourmaletu smo spili pivo, pofotkali in odleteli dol. Za dol je trasa ena boljših za 'letet'. Ni ostrih ovinkov, vsi so smooth in enkrat sem uspel ujeti, da je šlo 66. Sem šel gledat na garmina... 68,5 je letelo max 😁😃.

Zadnji del klanca/spusta je bv. In super je bilo, da smo v štartu šli čez sosednji hrib!

O končni 200 metrski nežen klanec zoprniji ne bi pisal sploh. Po 5.500 višincih v štirih dneh pač moje noge niso več povsem kul...

• Ko te noge ubogajo

June 24 in France ⋅ ⛅ 25 °C

A: Včasih bi moral biti bolj zbran. Vse pripravim, pripnem moj gsm na krmilo, vklopim Komoot in potem gremo. Ampak, tokrat sem pozabil pritisniti začetek etape, kar sem ugotovil sredi vzpona. Zato so podatki malo smešni, gor toliko, dol pa toliko več.
    Kakorkoli, bilo je odlično kljub visokim temperaturam. Štartali smo bolj zgodaj in ušli temperaturam, ki so nas kasneje pričakale v dolini (ha, ha na 830 nmv in 40°). Ko se počutiš dobro in noge kar ubogajo, je vse dobro.
    Klanec ni pretirano strm, čeprav je bilo povprečje med 10 % in 8 %. Na trasi do spomenika legendarnemu Raymondu Poulidorju se razen pogleda v raztezajočo se dolino, ne dogaja nič, po spomeniku pa se začne resnejši vzpon, ki vijuga in vijuga ter tako z vsakim zaokretom pridobivaš na višincih. Vrha ne ugledaš kajkmalu, a ko ga končno zagledaš ugotoviš, da še nisi blizu. Kolesarjev je kar veliko, bolj ali manj so specialkarji, je pa to tudi pašno področje in krave ter še bolj ovce ti delajo družbo. Sem pa tja ti tudi zaprejo cesto, tako da se moraš znajti, kako si utretu pot med njimi. Vseskozi so čudoviti razgledi in bolj ko si visoko, bolj navdušujejo vijuge ceste, ki so urezane med visokogorskimi pašniki.
    Na vrhu ni nič posebnega - velik napis Saint Lary, ki mu manjkata dve črki in podatek, da si prilezel zelo visoko. Pijače niso na voljo. Sicer pa, kot vsi dobro veste, občutek, ko dosežeš najvišjo točko, je zmagovalni in to je poglavitno.

• Dva Tour de France strminca

June 24 in France ⋅ ☀️ 22 °C

M: Uno od včeraj nikoli ni bilo in nikoli ne bo del Toura. Je preobčutljivo in prelepo in pretiho, da bi gor spustili hordo, ki je del Toura. Pravilno!

No, Portet in Adet sta stalnica. Eden ali drugi. Portet te fenta, Adet precej manj. Mi smo šli na oba. Portet je po odcepu za Adet krasen! 10 kilometrov strmine, ki sicer ni ekstremna, je pa ves čas med 8 in 12%. Ni počivanja sploh. Še dobro, da je pogosto treba fotkat 😁. Ovinki, razgledi, krave, ovce... živali direkcion na cesti.

Andrej in Boštjan sta letela gor...in potem v dolini, ob pivu na 40 stopinjah...modrovanja o tem, da pač premalo treniram, narobe treniram in zato nosim posledice. Res je, Andrej jih ima v nogah skoraj 500 več... Boštjan pa plus minus kot jaz. Moj argument za njegovo 'letenje' je v srčnem utripu (primer: na furi je imel povprečje 91, jaz 135. Ob piru on 56, jaz 109). Jaz: 'lako tebi', on: 'to ni to, plus to niti ni zdravo'.

No, pač. Ne čakata in dočakata 😜.

Ideja že v konceptu je bila, da spohamo oba. Smo jo potrdili na vrhu Porteta, z glavnim ciljem 'neki spit'. To stane samo dodatne 3km in 175 višincev. Se splača! No, se ni, ker je bilo vseh cca 10 lokalov zaprtih. Pač, takih norcev očitno ni dovolj v rentabilnostnem izračunu v lokalnih bifejdžijah.

Nekaj zalog in dodatno polnjenje v vaškem izviru je pomagalo, da smo se lahko sploh spustili v dolinsko peč.

All over 40 km in 1580 m.

• Objem visokogorske idile

June 23 in France ⋅ ☀️ 27 °C

A: Hja, ko želi človek opisati nekaj, kar ga je navdušilo bolj kot večina preteklih podvigov, mu pridejo na misel številni presežniki. Danes je bilo obilo tega, ob čemer človeka, tako kot je bilo npr. V Savojskih Alpah ali na progi TransAlp, spontano objame želja, da bi zavriskal. Dobra in lepo speljana cesta ter številni navdihujoči pogledi so se kar vrstili. Češnja na tortici pa sta bili splet ovinkov, ki so me spomnili na Stelvio ter umirjena idila, ki ga je ponudilo visokogorsko jezero, obkroženo z divjim hribovje in pastoralnim prizorom ovac na paši v družbi temnodlakega osla.
    V dolini je danes bilo kot v peklu (36°), na višini 2200 mnv pa zmerno poletno. Jezeru smo tudi pustili da nas je izdatno osvežilo, majčken šok pa je bila vročino, ko smo se spustili v Saint-Lary-Soulan.

• 52 km, 1550 m, tri jezera.

June 23 in France ⋅ ☀️ 22 °C

M: Tole je bilo da best! Zajebano ampak izjemno lepo. Andrej pravi, da ena najlepših ever.

Takole: Ob pol devetih smo že šli in se ognili vročini za gor. Po eni uri glavne ceste (skoz gor) smo šli naravnost in naprej gor, ostali pa levo do tunela za v Španijo. Naprej gor smo ostali plus minus sami s strmino, ki je najprej šla max do 12%, a je že bilo čutiti noge. Itak da sta mi oba ušla... Do prvega jezera je šlo za piko dol, potem pa spet na hard gor (max 16%). Bolj je šlo proti 2000 metrom, lepše je bilo. Gore okrog 3000 še pokrpane s snežnimi zaplatami, materina dušica, rododendroni in drugo cvetje vse okrog. In drugo jezero na vršni točki (glih 2200) in spust za 50 dol do ciljnega lac d'auberta.

Nekaj najlepšega v lajfu. Res! Nore barve jezera, hribi okrog, ful ovc in ovnov, oslič. In kopanje. Top šit. Dvakrat plaval, Andrej in Boštjan pa sam do kolenčkov 😜😂.

Dol pa na pir in letenje dol okrog 50 na uro. Iz prijetnega v kotel.

• Saint-Lary-Soulan

June 22 in France ⋅ ⛅ 21 °C

M: je simpa kraj. Očitno je precej uporabno smučarsko središče, zdaj pa je nekaj ljudi na počitnicah. Po balkonih so kolesa kar pomeni, da nismo edini. Ene pet lokalov dela, tako da bomo lahko kombinirali. Danes smo dobro jedli! Zdaj pa počasi polnit baterije za jutrišnjih 1.500 višincev...Read more

• Temperaturna grozljivka v Touluseju

June 22 in France ⋅ ☀️ 39 °C

M: Še eno uro imamo do gor, moramo prej tankat. Ja, daleč je tole! Boštjan vozi že sedem ur. Ok, poanta za vmesno objavo je, da je zunaj 41 stopinj!!! Kot da smo prišli v Vegas!

• La Brigue

June 21 in France ⋅ ⛅ 30 °C

La Brigue je tipčna francoska "village percé", gorska vasica. Ta je dovolj velika, da ima svojega "maire", župana.
    Za te vasice so značilne ozke, strme in tlakovane ulice ter kamnite hiše, ki so pogosto zgrajene tesno skupaj. Seveda na manjkata sakralni objekt in značilni vaški trg.Read more

• Ništa od cola...

June 21 in France ⋅ ☁️ 29 °C

Pač. Ko smo prišli na drugo stran, je bil šit. Tam kjer je bil prej parking, je bilo zdaj razrito, čez cesto do gor pa neprebojna zapora. Tende je šel v franže, najbrž na vekov veke.

Iskanje opcij smo prepustili pivu pred našim prvim domovanjem v La Brigue. Boštjan je našel eno krožno za dobrih 400 višincev...

Vreme je nekak držalo (se je rolal dež oblak tod okrog) pa smo šli. Skozi vas na lepo asfaltno pot, lepo ves čas gor. Do Boštjanovega “Narobe je, nazaj dol moramo“. In potem na hudičev makadam gor nekam ‘u božju mater'. Strmo, težko zvozljivo, midva z Andrejem mal na roke tudi... Ampak ja, smo preizkusili noge... riti (je treslo dol na polno)... in roke.

Allover okej. En tak treningček je bil.

A: ​Imeli smo odličen načrt, da gremo na prelaz Tende (prelaz Tenda), vendar nismo šli, ker je bilo vse razkopano, gradbincem pa je uspelo popolnoma zapreti cesto. Zato smo se odpeljali do mesta La Brigue, se prijavili in se od tam odpravili v bližnje hribe. Naleteli smo na precej grob makadam, ki je bil vse do vrha precej neizprosen. Ampak, saj veste kako gre – če se povzpneš gor, moraš ponavadi tudi dol. Bila je kratka, a na svoj način sladka tura. Pri večerji je sladkost "začinil" odličen sladoled.

• Pred tunelom Tende

June 21 in Italy ⋅ ⛅ 27 °C

Mirno je šlo. Ena sendvič pavza, ena dizel pavza in eno obvezno čakanje, da lahk gremo čez tunel v Francijo. Na drugi strani pa začnemo kratek vzpon do vrha prelaza.
    Je pa vroče. Čista tridesetica na 1400 metrih nad morjem. Vreme nekak bo, pred eno uro je kazalo bed. Edina modra pika je bila nad Tendejem. Pač tuškejizem kaže nekaj znakov...Read more

Trip start
    June 21, 2026