February - March 2017
 • Day18

  Dan 17 - Pot domov - povzetek

  March 3, 2017 in Slovenia ⋅ ⛅ 7 °C

  Zgodnje vstajanje in do doma nas loči samo še pot na letališče in dva dolga leta do Zagreba, potem pa užitki domače postelje. Ta zapis nastaja nekje nad Indijo, ko so še vtisi sveži. Malezija torej, zanimiva izkušnja. Tudi zato, ker je to bilo prvo tako dolgo potovanje na drug konec sveta z malo popotnico, ki se je super odrezala. So bili trenutki, ko smo bili vsi utrujeni, žejni, lačni, ko smo rabili počitek, pozornost, ampak vse skupaj smo se imeli izredno lepo. Potovanje nam je srečno teklo, nihče ni imel niti en dan kakršnihkoli težav z želodcem. Na vročini in vlagi je treba ogromno piti, naslednjič moramo biti še bolj pridni, saj smo se proti koncu kar malo "opustili", kar je morda botrovalo k vročini male popotnice predzadnji dan. Sicer pa mirno rečem, da je mala popotnica oz. "Little princess", kot so jo prav vsi klicali povsod v Maleziji, včasih bila celo bolj trpežna od staršev :)

  Malezija, muslimanska država, multi kulturni svet, kjer vse štima. Že prihod iz letala pred dobrimi dvemi tedni je bil zanimiv. Povsod opaziš opozorila in zagrožene kazni, ne smeš kaditi, kazen 2000 EUR in 3 leta zapora, imaš drogo, smrtna kazen z obešanjem, in tako povsod. Tudi prvi stik z ljudmi je tukaj malo drugačen, na Tajskem so nas zasipali s smehom in prijaznostjo, tukaj deluje vse bolj resno. Pot iz letališča do Kuala Lumpurja že da videti, da je Malezija bogata država. Povsod gradijo in tako je dejansko povsod, kamorkoli smo potovali. Povsod rastejo novi resorti, bloki, naselja, centri. Kuala Lumpur kot metropola upraviči svoj sloves, vendar mi ves blišč in vrtoglave cene v luksuznih nakupovalnih središčih nista tako zanimiva. Večje doživetje je bilo preizkušati hrano v Chinatownu, kot pa hoditi po centrih. Dejstvo je, da so cene enake našim, oziroma tisto kar oni uvozijo "od nas", celo za spoznanje dražje. Kar pa je drugo dejstvo, za potovati z otrokom je Malezija super država. Povsod imajo urejeno vse za otroke. Greš pogledat Petronas dvojčka, je zraven super park, ki ima poleg igral tudi kopališče na odprtem za otroke, zraven je aquarium, na Penangu je ogromno raznoraznih atrakcij kot so "Upside down museum" itd...greš v nakupovalni center, pa je noter pravi zabaviščni park z vlakom smrti, skratka, otrokom ne bo dolgčas in imajo tako dobro urejeno, da še starši uživamo.

  Prevozi znotraj države so tekoči, ceste so urejene, tu pa tam se vidijo ob cestah tudi opice (seveda ne na avtocestah), mnogo bolje kot v drugih državah JV Azije, skratka, veš da si v Aziji, pa vseeno ni tistega občutka, ki ti ga da prvič Tajska ali Vietnam recimo. Svet se tukaj dejansko meša, Malezijci, Kitajci, Indijci, živijo v resnično slogi in miru. Nikjer nikdar ni bilo čutiti kakršnekoli napetosti, tudi muslimanska molitev iz zvočnikov 4x na dan je nekaj povsem normalnega. Tisto kar je očitno, je to, da težje dobiš alkohol in da so relativno strogi glede kajenja, saj na ogromno atrakcijah, mestih, parkih, itd. ne smeš kaditi, kar sicer ni slabo. Alkohol v restavracijah je prisoten pri Kitajcih in Indijcih, pa še kaki Indijci ga nimajo, ostalo pa so kar povečini brezalkoholne pijače, še dobro da so naravni sokovi odlični. Pa za WC imejte s seboj vlažilne robčke, ker je ponavadi samo cev z vodo.

  Ljudje so prijazni, vendar vseeno ne tako "topli" kot na Tajskem recimo. Taxiji imajo več ali manj povsod določeno tarifo, tako da vsaj nimaš občutka, da te kdo prinese okoli. Penang in Langkawi sta zanimiva otoka, vendar niti en mi ne daje občutka, da bi bil top lokacija za plažo. Langkawi je večji in ima lepe plaže, vendar se na te lepe plaže moraš pripeljati. Predvidoma s čolnom. Zagotovo so plaže in otok na vzhodni strani lepša izkušnja z morjem in mivko. Penang in Langkawi sta v redu, vendar ne kristalno čista voda in norenje ob in na plaži na Langkawiju z vsemi možnimi prevoznimi sredstvi ne daje občutka, da je "na easy". Zato tisti, ki želite belih plaž s kristalno čistim morjem, Tajska, Maldivi ali vzhodna obala Malezije oz. kam drugam.

  Hrana je odlična, kjerkoli smo jedli, je bilo okusno, odlično. Kljub vsemu še vedno mislim, da je hrana v Vietnamu bila najbolj raznolika in okusna, Tajska pa takoj zatem. Čeprav najdeš v Maleziji vse našteto, kakor tudi seveda hrano vseh nacij, ki tu živijo, pujska ni. Govedina, piščanec, morska hrana v vseh oblikah, tofu in zelenjava. Pa radi imajo čili in vse je dobro začinjeno, kar ni nič slabega. Verjetno pa vsem to ne ustreza, ampak se ni treba bati, saj je za t.i. zahodnjake poskrbljeno z vso paleto verig hitre prehrane in podobno.

  Je dražja Malezija kot ostala Azija, ampak ni pretirano. Celotni budget potovanja je bil 1.283 EUR za avio karte z zavarovanjem rizika odpovedi, cca 1900 EUR za vse notranje prevoze, 2x bus, 2x notranji let, vsi taksiji, vse nočitve, vsa hrana in pijača, skratka vse. Vse skupaj za tri osebe torej cca 3200 EUR za 17 dni.

  Malezija je lepa, krasna, zanimiva. Morda je ravno kapital kriv, da so ljudje drugačni, da je morda preveč vsega. Nič ni to narobe, vsekakor je to potovanje bilo super, dejstvo je, da sta npr. Vietnam in Tajska naredila name večji vtis. Po vrnitvi iz Tajske sem želel z enosmerno karto nazaj, danes si želim domače postelje in ko bomo oprali popotniški prah iz sebe, počasi naredili nove plane. Za tja, kjer še nismo bili.
  Read more

 • Explore, what other travelers do in:
 • Day16

  Dan 16 - Sepang - zadnji dan

  March 1, 2017 in Malaysia ⋅ ⛅ 25 °C

  Pa se nam je izteklo tudi naše prvo popotovanje v toplih krajih. Mala popotnica je včeraj zvečer malo zakuhala, je dvignilo malo nivo stresa, ampak se je k sreči zjutraj zbudila brez vročine in dobro razpoložena. Kovčki so bili pripravljeni za na pot, mi smo se samo podali še na zajtrk in poiskati taxi. Taxi nas je odložil na letališču in enourni let iz Langkawija do KLIA2 je hitro minil. Ko smo se prebili iz letališča, res sta oba letališča ogromna, smo s taxijem šli v našo zadnjo nastanitev v Maleziji, Empress hotel, blizu dirkališča Sepang.

  Tukaj je ta ogromni hotel in okoli njega par trgovinic in nekaj restavracij. Kosilo pojemo v neki indijski restavraciji, tri jedi in tri pijače za 28 RM, ceneje ne vem če smo jedli na celem dopustu. Vrnemo se v hotel, na 12 nadstropju imajo teraso z bazenom in dobro urico izkoristimo še za hitro kopanje in malo izležavanja na terasi.

  Večerjo pojemo kar v hotelu in čas je za spanje, jutri vstanemo ob 5 zjutraj, ob 6 imamo transfer iz hotela na letališče in čaka nas dolga pot domov.
  Read more

 • Day15

  Dan 15 - Langkawi Croc farm - beach

  February 28, 2017 in Malaysia ⋅ ⛅ 28 °C

  Naš zadnji cel dan na otoku Langkawi. Zajtrk in taxi do Crocodile farm na željo male popotnice. Cca 30+ minut vožnje do Crocodile adventureland in praktično smo okoli 10.15 prvi gostje. Pravi čas, da smo ujeli vse ure za hranjenje in show s krokodili. Imajo kar nekaj bazenov in ogromno krokodilov, hranjenje z skakajočimi krokodili iz vode se jim danes ne posreči najbolj, ker niti trznejo ne, očitno je, da so bodisi siti ali pa enostavno leni. Show dveh postavnih fantov s krokodili je "že videno", najmanjšega krokodila ohladijo in ga dvignejo iz vode, potem pa 1 tono težko 4 metrsko mrcino zbezajo ven iz bazena, da ga poljubijo na gobec, da se uleže en na njega in nam malo pomaha, ter da drugi postavni fant da roko v odprt gobec. To je to :) Za potujočo družino v redu, sicer lahko to "atrakcijo" mirno spustite.

  Vrnemo se nazaj na Pantai Cenang in v času največje vročine se malo ohladimo na naši mali terasici in pripravimo kovčke za jutrišnjo pot nazaj proti KL, oziroma malo mestece ob Sepangu, kjer nas čaka še zadnji hotel v Maleziji na našem potovanju, pred vrnitvijo domov.

  Popoldne še mali shopping, kosilo in še na plažo. Lepo je, vendar žal malo preveč "prometa", saj je to konstantno sem ter tja s skuterji, banana boati, parasailing itd. Zanimivo pa, ob 19 uri vsi "ponudniki" na hitro vpokličejo svoja plovila in na hitro pospravijo vse senčnike in ležalnike. Enako velja za nekatere trgovce.

  Mala popotnica je potrebna počitka in iz plaže gremo na spanje in počitek. Jutri nazaj proti KL.
  Read more

 • Day14

  Dan 14 - Langkawi - Kilim geoforest park

  February 27, 2017 in Malaysia ⋅ ⛅ 28 °C

  Dan za celodnevni izlet. Ob 9.20 nas poberejo pred našo malo teraso in peljemo se v Kilim Geoforest Park.

  Prvi postanek je "Bat cave", jama netopirjev, kjer izvemo kako ločiti netopirje po obliki obraza, ogledamo si viseče živalce, ki veselo spijo viseč iz stropa jame. Ne smemo biti glasni, ni flasha, samo gledamo in poslušamo vodiča. Sledi še malo izobraževanja o stalaktitih in stalagnitih, ter prvi ogled mangrov. Mangrove so rastline, drevesa, katere rastejo v tropskih podnebjih, predvsem v vlažnih, blatnih predelih, na izteku rek v morje in tukaj jih je dejansko ogromno. Tudi sam Bear Grylls je v eni svoji oddaji imel nemalo težav z mangrovami, saj so korenine nad vodo in so izjemno težko prehodne. V živo videt pa so doživetje. Vozimo se z gliserjem, ki nas lepo hitro vozi skozi kanale med otokom Langkawi in sosednjimi otočki, ki tvorijo ta naravni park. Apnenčaste skale, hribi, otočki, ki se dvigajo iz morja so praktično tukaj zaščitni znak Azije. Ni tako veličastno kot Ha Long Bay v Vietnamu, pa kljub vsemu je to za videti in doživeti.

  Peljemo se proti odprtemu morju, kjer se baje samo 15 minut stran z gliserjem, vidi Tajska. Ampak ker je morje danes neprijazno, plan izleta vodič malo spremeni. (Še dobro da nismo šli na Koh Lipe) Spremenjeni plan je v bistvu samo druga pot znotraj otokov.

  Glisiramo skozi kanale med mangrovami in ustavimo se na majhnem otočku, kjer izvemo kako in kako dolgo so nastajale te apnenčaste strukture. Nadaljujemo skozi kanale, kjer med mangrovami opazujemo "rjavo mafijo", kot je naš vodič poimenoval opice, ki znajo skočiti na čoln, odnesti marsikaj. Baje so ljudje, ki so imeli potni list v vrečki, da se "kao" ne zmoči in so imeli zraven sebe vrečko, ostali brez vrečke in potnega lista. Nas opice ob prvem obhodu pustijo na miru in nas samo opazujejo.

  Nadaljujemo skozi kanale proti otočku z rajsko plažo. Mivka, senca na plaži, razgled na apnenčaste skale in v ozadju Tajska. Skoraj uro uživamo v tem koščku raja, ko nas pot pelje naprej na "floating fish market". Tam imajo v bazenčkih rib, morskih listov (največji ima baje 80 kg), skratka zanimivo. Tukaj pojemo tudi kosilo, ko se na poti nazaj ustavimo še in gledamo orle. Orel je simbol otoka Langkawi. Orli letajo nad nami, se hranijo, vsekakor zanimivo videti živali v svojem naravnem okolju. Naprej skozi kanale mangrov in čaka nas "rjava mafija", opice, ki jim tokrat lahko damo arašide in dejansko opice pogumno skačejo po čolnu, po strehi. Na poti nazaj še nam pokažejo "Crocodile cave", jama pač, ki bi naj njen vhod spominjal na krokodila po obliki in glisiranje nazaj. Zadnjih pet minut vožnje še doživimo spet pravi tropski naliv, kar je tudi samo po sebi pravo doživetje.

  Nazaj v bungalovu se osvežimo in gremo na sprehod po mestu, malo pogledat stojnice in na večerjo. Sledi še večerno kopanje na željo male popotnice in počasi spat. Jutri je zadnji dan na Langkawiju, verjetno še na željo najmlajše gremo pogledat farmo krokodilov, preostanek dneva pa bo namenjen kopanju, soncu in potem tudi pripravi kovčkov za pot.
  Read more

 • Day13

  Dan 13 - Langkawi - Sky Bridge

  February 26, 2017 in Malaysia ⋅ ⛅ 28 °C

  Dnevi bežijo, nam pa dogaja. Prebudimo se v sončno in vroče jutro in se odpravimo na zajtrk. Današnji plan je Langkawi Sky Bridge. Izberemo si taxi in se dogovorimo za 4 urno seanso s šoferjem, saj smo hoteli še zraven si pogledati Crocodile farm. Cca 25 minut traja vožnja do vznožja gore Machinchang.

  Tukaj ne samo, da je navadna vzpenjača, tukaj je celoten kompleks, praktično mali tematski park in za ceno nudijo kar dosti. Sky Bridge je najdaljši ukrivljeni viseči most na svet, 125 m dolg, visi na 82m visokem enojnem stebru, cca 100 m nad tlemi, na njemu pa je lahko največ 250 ljudi naenkrat. Vendar da prideš do tega most, je treba najprej na gondolo, na Sky cable, najbolj strmo nihalno gondolo na svet, ki se na enem delu dviga za 42 stopinj. In ja, hudo visoko si in res je vožnja doživetje, sploh ko malo zapiha na najbolj strmem in visokem delu. Z gondolo te pripelje prva vožnja do sredinske postaje, potem pa še ena krajša gondola do vrhnje postaje, iz katere potem lahko greš na Sky Bridge. Iz samega mostu in vrhnje razgledne točke se vidi celotna panorama Langkawija. Resnično fenomenalen razgled.

  Ampak, strahotna gneča, tokrat smo celo investirali 30 EUR več v "fast lane" karto in to je bila najboljša odločitev dneva. Sicer bi po mojem samo na gondolo spodaj čakali cca uro in pol v vrsti, tako pa smo samo odbrzeli vsepovsod mimo. In kljub temu, smo porabili za sam ogled mosta, vožnjo gor in dol, potem pa še Sky Dome in ogled največjega 3D muzeja na svetu baje, ki je vse skupaj v karti in ceni, skoraj 4 ure. Zdaj razumem, zakaj niti ena agencija tukaj ne ponuja tega ogleda, ker dejansko je to celodnevni izlet. Ampak se splača, Skydome je kul, 3D muzej pa je prav tako vrhunsko doživetje. V zadnji minuti ujamemo taksista pred iztekom naših štirih ur in seveda farma krokodilov odpade. Bilo je že pozno in vrnili smo se v Pantai Cenang. Kot nasvet, izplača se, ampak ne se dogovorit s taxijem za uro, temveč samo vzamite prevoz tja in ko končate tam najdete taksijev kolikor želite. Bo malo bolj poceni, vsekakor pa, če je gneča, se splača "investirat" v nadgradnjo karte za hitrejšo obravnavo.

  Kosilo, počitek in majhna nevihta, ki danes traja kratko in potem na plažo. Na drug konec kot včeraj, manj obljudeno, bolj mirno, skratka super. Po poti nazaj po dolgem dnevu še večerja, nakup sadja in sladoleda iz manga, ki ga delajo samo iz sadja in mleka ter spanje. Jutri nas čaka celodnevni izlet po otoku.
  Read more

 • Day12

  Dan 12 - Langkawi

  February 25, 2017 in Malaysia ⋅ ⛅ 25 °C

  Danes je dan za tropski raj. Poslovimo se od Georgetowna, preko aplikacije Grab naročimo taxi in v roku 3 minut je pred vrati. Letališče Penang je cca 25 minut vožnje stran in ravno prav, da se prijavimo za let, oddamo prtljago in se vkrcamo na letalo. Air Asia leti praktično povsod tukaj in je hudo poceni. Let iz Penanga do Langkawija je bil 60 eur za vse nas tri. Z dodano kilažo prtljage.
  Let traja vse skupaj 30 minut in niti pošteno se nismo dvignili, smo že pristali na otoku Langkawi. Sonce, 33 stopinj, palme, pesek in morje.

  Taxi iz letališča stane 25 RM, dostavi nas v My Rainforest Chalet, kjer nas čaka bungalov, 2 ogromni postelji, skupaj imamo 4 metre širine za spanje...luksuz. Langkawi je otok, kjer lahko kupuješ brez davka, praktično so parfumi, alkohol, cigareti in še kaj, duty free. Moraš pokazati sicer potni list, ker omejitve so, so pa velikodušne :) V enem mesecu, lahko kupiš 5 steklenic žganja, 72 pločevink piva in 30 zavitkov cigaret. Ko greš iz otoka lahko s seboj neseš samo eno steklenico žganja in eno "šteko" cigaret, poznam pa kar nekaj ljudi, s katerimi bi to na količino hudo izkoristili. Kot primer, "šteka" cigaret stane cca 20 EUR, liter Johnny Walker-ja, cca 8 EUR. Let's get this party started :))

  Ker še malo čakamo na sobo si oddahnemo v bližnjem lokalu, imajo odlično paradižnikovo juho in strežejo tudi špricer...juhej. Kosilo in mali umik pred vročino v Underwater World Langkawi, največji akvarij v Maleziji in eden največjih v JV Aziji. Dejansko nas ne pusti razočarane, super porihtano in dosti za videt. Za otroke pa sploh doživetje. Ob izhodu te seveda popeljejo skozi trgovino, duty free.

  In končno....plaža. 2km dolga peščena plaža Pantai Cenang. Pesek kot moka, morje toplo, senčniki, ležalniki, jet ski skuterji, banana boati, itd. Ni to tipična rajska plaža, kot so na Tajskem, ampak tudi na Tajskem moraš daleč, da jih najdeš. Pa še tiste najlepše so okupirane s turisti. Lepo je, edino kar moti je to, da se po plaži vozijo,kar z avti, motorji. Ni hudo, vseeno pa je kar obljudeno. Dobro urco imamo, ko nas spet prežene tropska nevihta, v lokal Burgersmith, kjer si lahko svoj hamburger sestaviš kar sam iz seznama vseh sestavin. Izbereš katero meso, kakšen kruhek, katere omakice, katere nadeve vse...slabih 5 EUR in izdelek končni je bil zelo okusen.

  Dolg dan je za nami, misli se poigravajo tudi z idejo, da bi šli na Koh Lipe, na Tajsko, otok, ki je od Langkawija oddaljen samo cca 20 morskih milj. Ta ideja sicer ni slaba, stane pa cca 150 EUR za nas tri, za cca 2 uri vožnje po morju in 4-5 ur na otoku Koh Lipe. Za enodnevni izlet pa načeloma tudi tukaj pravijo, da se ne splača. Bi bilo tam vsaj treba eno noč prespati. Zato bomo rajši raziskali Langkawi in se odpočili preden se nam iztečejo dnevi dopustovanja.

  Dan zaključimo z nakupo v duty free trgovini :)
  Read more

 • Day11

  Dan 11 - George Town

  February 24, 2017 in Malaysia ⋅ ⛅ 30 °C

  Zadnji dan na Penangu, zadnji dan George Town. Sprehod do "Upside Down" muzeja, kjer se za začetek dneva malo pozabavamo. Dan je danes sončen in hudo vroč. Sprehod po ulicah Georgetowna nas pripelje skozi staro mestno tržnico do prvega počitka v Kim Haus. Po odličnem soku iz zelenih jabolk, jabolčni piti nadaljujemo proti Prangin Mall, kjer se malo izgubimo po trgovinah in tudi izognemo največji vročini. Po manjšem kosilu se sprehodimo nazaj in naredimo še en postanek za žejo in počitek.

  Mesto je zanimivo, kar nekaj restavracij ali trgovin se okoli 14.30 že zapre, nekaj pa se jih komaj ob 17 uri odpre. Mesto živi, ljudje so praviloma prijazni, najbolj morda Kitajci, potem Malezijci in Indijci, ni pa to pravilo. Generalno so ljudje v deželi smehljajev, Tajski, bili bolj pristni. Kako je danes, ne vem, slišim pa, tudi tukaj, da ni več tako kot je bilo. Standard je tu mnogo višji, praktično povsod iščejo delavce, osnovna plača pa je tukaj očitno 1500 RM. To je cca 315 EUR. Za naše razmere malo, za tukaj pa kar. Na Tajskem je bilo leta 2009 menda 100 EUR mesečna plača, v Vietnamu leta 2007 so govorili o 50 USD na mesec. Tako da je malezijski standard očitno boljši, kar se pozna tudi nenazadnje na cenah.

  Popoldne si pripravimo vse kovčke za na pot, se malo ohladimo in se na večerjo še enkrat odpravimo v našo bazo tukaj. Jutro ob 9 pa taksi in na letališče...čaka nas tropski raj, Langkawi.
  Read more

 • Day10

  Dan 10 - Penang beach route

  February 23, 2017 in Malaysia ⋅ ⛅ 24 °C

  Penang, Malezijski biser orienta je danes v dežju. Celo noč je konkretno deževalo in zjutraj je bilo oblačno. Zajtrk v Kim Haus in potem skozi lokalno tržnico, kjer prodajajo vse. Taki prizori so vedno paša za oči. Danes je v planu "obalna ruta", Penang National park, Batu Ferringhi in še kaj. Iz Gurney driva se z avtobusom odpravimo ob obali do Penang National park. Vstop je zastonj, vendar se moraš ob vstopu registrirat. Ima dve trekking poti, eno lažjo in eno težjo, možnost je tudi v parku kampirat, iti na izlet okoli s čolnom, če se komu ne hodi in podobno. Nam žal ni bilo dano nič od tega, ker se je ravno ko smo se registrirali, zgodila prava tropska nevihta in naliv. Zaradi hoje po pragozdu, kjer so poti strme, vlažne in spolzke je danes to vse odpadlo. Vedrili smo v bližnjem kafiču, šli nazaj na avtobus in vedrili naprej še, ja, sram nas bodi :), v velikem centru Gurney plaza.

  Načeloma pa, tudi če vreme ne bi bilo slabo, je ta "obalna" pot v bistvu nič posebnega. Od Georgetowna se pot do Penang National park vleče, preko 20 km je, vmes pa Batu Ferringhi, ki je v bistvu eno veliko področje hotelov in resortov. Tukaj naj bi bil tudi nočni market s stojnicami za hrano, ampak po večini povsod začnejo s tako imenovanimi "hawker stalls" od cca 18 ure pa do polnoči. Batu Ferringhi je z resorti ena dolga peščena plaža, voda ne izgleda prav kristalno čista, v bistvu je bila odločitev, da spimo v Georgetownu še kako pravilna, saj je danes tukaj izgledalo žalostno, do samega mesta pa ni tako blizu.

  Vrnemo se počasi nazaj, v sobi se opremimo še z dežnimi jaknami in pelerinami in dan zaključimo v "bazi", Micke's place. Kelnar nam danes zaupa, da je iz Belgije, da je prej bil 8 mesecev v Avstraliji, 4 mesece v Indoneziji in da je zdaj tukaj. Ko rabi denar dela tako kot sedaj tukaj in naprej baje gre na Tajsko. Moderni nomadi. Razočaran kam gre EU je rekel.

  Živa glasba in vrhunska zabava se začne tukaj po 22 uri, mi gremo spat prej, iz objektivnih razlogov. Jutri planov ni, izgubili se bomo malo po ulicah Georgetowna, potem pa na Langkawi.
  Read more

 • Day9

  Dan 9 - Penang - Georgetown city tour

  February 22, 2017 in Malaysia ⋅ ⛅ 28 °C

  Danes je dan za raziskovanje mesta in okolice. Budnica je čestitka babi Darji, ki ima danes rojstni dan. Sedem ur bomo sicer še počakali, da je ne budimo sredi noči.

  Zajtrk imamo 20 m od hotela, potem pa peš do muzeja čokolade in kave. Poskusimo čokolado z mangom, z durianom, s čilijem, kavo s kokosom itd...nadaljujemo do Cheong Fatt Tze Blue Mansion in točno ob 11 nas spustijo noter za ogled. Ob ogledu hiše, ki je danes luksuzni hotel in restavracija, slišimo celo zgodbo o gospodu Cheong Fatt Tzeju, ki je začel kot prodajalec vode na ulicah Jakarte in po tem, ko je poročil hčero svojega šefa v tovarni papirja naredil imperij, da so ga klicali "Rockfeller iz vzhoda". From rags to riches zgodba, bil je svetovalec kasneje kitajskega cesarja, minister za trgovino, klicali so ga prvi kapitalist vzhoda. Hiša je restavrirana, nočitev je preko 200 eur na noč. Zanimivo in za videt in slišat.

  Dan nadaljujemo z avtobusom mimo protestanskega pokopališča proti Gurney drive, delu mesta, kjer je doma luksuz in tudi stojnice s hrano, ki pa okoli 13 ure še vse "spijo". Naprej proti Penang hill, kjer naj bi bila najbolj strma vzpenjača na svetu. Cena za vse nas tri za povratno vozovnico je 65 RM. Dvignemo se na 712 m visok Penang hill, privoščimo kosilo, se sprehodimo po razgledni točki iz katere se vidi praktično cel George Town in se spustimo nazaj dol. Mimo največjega budističnega templja Kek Luk si, ki je ogromen in nazaj v mesto.

  Najdražja si privošči še uro masaže, medtem ko z malo poptnico resno igrava Uno...izgubil sem "fair and square". Za zaključek večera se odpravimo na večerjo, na drugo stran danes in najdemo Micke's place. Vrhunski lokal, super hrana, odlična glasba, odlična hrana, skratka naša "baza" tukaj. Gostje se lahko podpisujejo na stene, mize, stole in seveda je to več kot všeč mali popotnici, ki z veseljem riše in piše vsepovsod. Zasedimo se in skoraj dočakamo še živo glasbo, Bob je glasbenik, ki ga bomo morda slišali jutri. Krajši sprehod po ulici, kjer se je prav tako razživelo dogajanje in so zunaj stojnice s hrano. Cene smešne, med 3 - 5 RM hrana, vsepovsod pa polno. Jutri zvečer vemo kje bomo. Naenkrat je ura skoraj 22 in čas je za spanje. Jutri nas čaka Penang National park in Batu Ferrighi...pesek in morje.
  Read more

 • Day8

  Dan 8 - Penang - George Town

  February 21, 2017 in Malaysia ⋅ ⛅ 27 °C

  Hitro letijo tile dnevi, vstajanje ob 7, "piknik" zajtrk v sobi na postelji in ob 8.45 čakamo po navodilih na Shell bencinski črpalki. Dogovorjeno in ob uri, nas avtobus pobere v Brinchangu. Dejansko jim vse "štima". Avtobus resnično udoben in nobena težava ni zdržati 4 ure. Malo spimo, postanek v Ipohu, in potem smo že skoraj na Penangu. Voznik avtobusa nas vse tiste, ki smo na poti v George Town, vrže dol blizu trajektnega pristanišča in dejansko vsi trije za 4 ringitte, kare je manj kot 1 eur, s trajektom prečkamo morje med kopenskim delom in Penangom in pristanemo v George Townu. Prvi šok mi je, da dejansko smo morali čakati na taksi, saj s potovalkami nismo hoteli ravno po 31 stopinjah in 70 procentni vlagi hoditi v mestnem kaosu. Drugod v Aziji, kamorkoli prideš se tepejo zate, da ti lahko uvalijo nastanitev, prevoz, itd...tukaj se nihče pošteno še zmeni ne za nas. Še taksista, ki nas potem le za 15 rm pelje do hotela, smo morali vprašat če bi nas le peljal. Generalno je videti tako, da so kitajci delovni, indijci imajo največ nekih agencij in v večini vozijo avtobuse in taksije, izgledajo pa rahlo leni in nezainteresirani. Malezijci pa so kul, najbolje od vseh govorijo angleško. "Multi-kulti" je tukaj super, saj je možnost izbire.

  Nastanimo se v Malabar Inn, blizu kitajske četrti in cca 300 m do najožjega centra. Po poti iz Cameron Highlands iščemo hrano in jo najdemo v eni indijski restavraciji, ki je že skoraj čisto zahodnjaška. Carlsberg točijo kot glavno pivo. Strežejo pa kao "chicken burger", ki si ga je zaželela najmanjša popotnica, in dobi polpet piščančji s curryem..."thank you, come again"...pojemo vse, tudi Sarawak Lassi, ki je pa indijska jed...dobro, smo poskusili, "check"...gremo dalje...

  George Town je zanimivo mesto, baje ima cca 2,5 mio prebivalcev s širšim mestnim delom Penanga, sam George Town pa cca 708.000 prebivalcev. Ravno George Town naj bi bil t.i. kulinarična metropola JV Azije in dejansko je hrana tukaj na vsakem koraku.

  Po kosilu se sprehodimo do dela, ki se mu reče Little India, gremo mimo mošeje in skozi Chinatown nazaj v sobo. Vmes se ustavimo v Kim Haus, kjer imajo božansko "crumble apple pie" in naravne sokove. Po vročem in napornem dnevu se osvežimo in na večerjo, izbire je skoraj preveč. Če smo v KL jedli kitajsko hrano in še malo tajske hrane za "gušt", tudi v Cameron Highlands smo si izbrali kitajsko "bazo", smo danes poskusili še ostale. Indijsko in za večerjo še končno tudi malezijsko hrano. Lagenda cafe je ime lokala, kjer strežejo lokalno hrano, z malo fuzije zahoda. To je šele eksplozija okusov, okusno, ampak drugačno. Na enem krožniku toliko okusov, da res brbončice delajo. Sokovi (jabolčni, lubenica) so božanski.

  Osebno še vedno mi je najbolj pri srcu bila hrana v Vietnamu in Tajski, ampak če smo že v kulinarični prestolnici JV Azije, sem prepričan da ne bomo lačni.
  Read more