Germany
Calberlah

Discover travel destinations of travelers writing a travel journal on FindPenguins.
Add to bucket listRemove from bucket list
Travelers at this place
  • Day69

   Scheepslift...

   August 12, 2019 in Germany ⋅ ⛅ 25 °C

   Bij het opstaan is het weer mooi weer...wat worden we verwend!

   We vertekken op de bekende tijd 08.50 uur en na slechts 800 meter varen over de schitterende Elbe gaan we stuurboord uit om via het Elbe-Seitenkanaal naar de schepenlift te varen, vanaf dit punt gaan we in de herhaling...het alternatief zou over zee via de Duitse bocht zijn maar onze ervaren zeezeilers raden dat ten sterkste af...
   Na een uurtje varen arriveren we om tien uur bij de schepenlift Lünenbürg-Scharnebeck, er vaart net een vrachtschip in de bak, wij leggen aan en drinken koffie.

   Het Elbe-Seitenkanaal werd tussen 1968 en 1976 gebouwd, de totale kosten om het kanaal aan te leggen waren 1.7 miljoen DM waarvan alleen al 152 miljoen DM voor de scheepslift.
   Omdat het kanaal voor grote delen hoger ligt dan het omringende land, moet er jaarlijks 6 miljoen kubieke meter water worden ingepompt, al 4 weken na de opening van het kanaal, op 18 juli 1976, deed zich een catastrofe voor, er brak een dam en 4 miljard kubieke meter water uit het kanaal stortte zich alles op zijn weg vernietigend in het omringende dal.
   Pas een jaar later kon het kanaal weer definitief in gebruik worden genomen.

   Half twaalf krijgen we de opdracht om los te maken en naar voren te varen en bij groen licht de bak in te varen.
   Dit keer zijn wij, met onze 7 boten, alleen in de bak en genieten...het blijft een bijzondere belevenis met name de snelheid waarmee je 33 meter omhoog getrokken wordt...

   Vijf minuten voor twaalf varen we weer op het Elbe-Seitenkanaal met z'n bosrijke oevers en af en toe vergezichten in het dal, mooi!
   Kwart over vier komen we aan bij sluis Ulezen waar net een vrachtboot uitvaart, als de sluis terugkomt vaart er opnieuw een vrachtboot in met een blauwe kegel, dat betekent dat er gevaarlijke stoffen aan boord zijn en moet de boot alleen geschut worden dus nóg maar even wachten.
   Op de wal maken we een praatje met elkaar en strekken onze benen, het is vandaag een lange vaar (wacht) dag!

   Half zes mogen wij naar voren varen en wanneer er twee vrachtboten zijn uitgevaren mogen wij in de grote sluis met een verval van 23 meter, gelukkig met drijvende bolders.
   Na de schutting moeten we nog 24 kilometer varen naar de Wittinger-sporthafen waar we om half acht arriveren...
   De vriendelijke havenmeester is op ons blijven wachten, hij heeft een mooie lange steiger voor ons gereserveerd en om kwart voor acht liggen we allemaal op de plaats, rust...alleen nog even koken!

   We spreken af morgen om 11.00 uur te vertrekken...
   Read more

  • Day70

   Onverwacht Thais...

   August 13, 2019 in Germany ⋅ ⛅ 18 °C

   De bewolking is gisteren aan het einde van de middag toegenomen en het heeft heel even geregend, vanmorgen is het droog maar zwaar bewolkt en een stuk frisser, veel wind.

   De afspraak is dat we om 11.00 uur vertrekken maar tegen half elf is iedereen start klaar dus...varen maar...
   In tegenstelling tot gisteren komen we nu regelmatig vrachtschepen tegen, op de oever zien we hier en daar wat struikjes heide in bloei staan.
   De bouwboeren hebben het graan geoogst en de mais staat manshoog op de akkers, nu zijn de boeren druk met de aardappel oogst, dit zien we allemaal gebeuren tijdens het varen in het verder wat saaie kanaal.

   Om 13.40 uur laten we het Elbe-Seitenkanaal achter ons en varen we het Mittelland kanaal op, Monique heeft ligplaatsen voor ons gereserveerd en de havenmeester staat ons op te wachten, heel geordend mogen we een voor een binnen varen
   en worden we geholpen bij het aanleggen, top! Het past allemaal nét in de kleine haven.
   De havenmeester is bijzonder vriendelijk als we gaan betalen, ook hier kosten de drankjes zeer weinig en hij tipt ons dat een zeer goed Thais-restaurant eten in de jachthaven wil komen brengen er zijn zelfs menu kaarten beschikbaar...

   We mogen gebruik maken van de kantine van de jachthaven en tegen half zeven wordt het eten gebracht, met elkaar genieten we van het lekkere eten en de gezelligheid, tot slot gaat Frie voor allemaal koffie maken en spreken we af om morgen om 07.50 te gaan varen...

   Later op de avond worden de touwen nog maar eens goed aangetrokken vanwege de zuiging in de haven die de scheepvaart veroorzaakt, dit is echt een nadeel van het Mittelland kanaal, de vrachtboten worden steeds groter en varen vaak érg hard...
   Read more

  • Day14

   Gescheiden...

   June 18, 2019 in Germany ⋅ ⛅ 27 °C

   Vandaag vertrekken we, opnieuw onder een stralende zon, voor de laatste 66 kilometer op het Mittellandkanaal.
   In totaal hebben we straks bij de afslag naar het Elbe-Seitenkanaal 233,7 kilometer afgelegd op het Mittellandkanaal en vandaag krijgen we de eerste sluis vrijwel direct na ons vertrek.
   De Hindenburgsluis heeft een verval van 14,7 meter en is prachtig om te zien, helaas staat hij in de steigers, maar aan de binnenkant is de karakteristieke klok wel te zien.
   We moeten hard werken om de boten in bedwang te houden en op tijd de touwtjes te verhangen gelukkig gaat het ons allemaal prima af.

   Door een voor ons varende vrachtboot en een versmalling in het kanaal wordt de groep gescheiden, en als we rond drie uur bij de afslag naar het Elbe-Seitenkanaal komen varen er vier boten naar Yacht-club Hoffmanstad waar ze met enige moeite een plaats kunnen vinden.
   Via de marifoon waarschuwen we de twee achterblijvers dat er geen plaats meer voor hen is, zij leggen aan op het kruispunt aan een lange steiger.
   Als we aan de koffie zitten komt Willy ons opzoeken om te kijken of alles bij ons in orde is, hij is daarvoor door korenvelden en hoog gras geploeterd, maar het is hem gelukt... een ware leider!!!
   Natuurlijk wordt hij beloond met een Belgisch biertje...
   Read more

  • Day121

   Zanderdreieck

   September 3, 2021 in Germany ⋅ ☀️ 20 °C

   ...unter Anglern berüchtigt für den grossen
   Zanderbestand. Na dann Petri heil.
   Der Liegeplatz ist jedenfalls toll.
   Reger Schiffverkehr und immer was zu gucken. Hier geht es dann für uns auch weiter Richtung Norden in den Elbe Seiten Kanal.
   Aber erstmal genießen wir in den naechsten Tagen das schöne Wetter und die tolle Lage hier.
   Read more

  • Day2

   Tag 2 – Über Stock und Stein

   August 2, 2021 in Germany ⋅ ⛅ 18 °C

   126 km, 480 hm
   Mich erwartete ein kühler, erfrischender Morgen und begleitete mich die ersten Kilometer an tollen Villen vorbei bis in den Wald. Ich führ auf schönen Feldwegen, durch ruhige Dörfer und immer mal wieder auf entspanntem Asphalt.
   Kurz vor Bad Bevensen begegnete mir mehrmals ein Reh mit Kitz, sehr beeindruckend!
   Mit neuer Flasche ging es weiter nach Uelzen, kurz vorher konnte ich mir ein Hügelgrab ansehen. Telefonat mit Hannah, Kaffee und Einkauf! Verunsichert durch ein paar Tropfen hielt ich an, es blieb jedoch dabei und ich konnte an einer schönen Wassermühle in Holxen Pause machen. Über beeindruckendes Kofsteinflaster und an einer schönen Feldsteinkirche vorbei fuhr ich durch den Wald!
   In einem kleinen Dorf lernte ich eine Frau kennen, die Radwege erschließt, sehr spannend! Im selbigen Ort entdecke ich außerdem die Kuriosität des Tages: einen Frische-Automat mit Fleisch, Käse, Milch und einigen Erfrischungen.
   Auf dem Weiterweg fuhr ich vermehrt Landstraße. Mir begegneten Strauße, aber leider kein Kaffee… Zumindest konnte ich in einer Kleinststadt nahe Giffhorn einkaufen. Dann, die Belohnung am Ende des Tages: der Takumsee.
   Read more

  You might also know this place by the following names:

  Calberlah

  Join us:

  FindPenguins for iOSFindPenguins for Android