- Show trip
- Add to bucket listRemove from bucket list
- Sep 28, 2024, 7:34 PM
- ☀️ 16 °C
- Altitude: 49 m
- GermanyBrandenburgPotsdamPotsdam City Palace52°23’47” N 13°3’40” E
Wereldhistorie en muziek
September 28 in Germany ⋅ ☀️ 16 °C
Op deze mooie zonnige dag ben ik eerst naar de vorige maand geopende toren vd Garnizoenskerk gelopen om de tentoonstelling te zien.
Beneden in de toren is de intieme Kruisnagel-Kapel. Deze staat in de traditie van de Coventry vredesbeweging. De collectie op de twee verdiepingen daarboven geeft een eerlijk en schokkend beeld van de militaire opbouw in het verenigde Duitsland van de 19e eeuw naar een Pruisisch gedrild leger met kadaver discipline. Deze verheerlijking van de oorlog en de wil tot macht leidde uiteindelijk tot twee wereldoorlogen.
Uiteindelijk nam Hitler die erfenis over en overgoot die met de racistische ,antisemitistische Nazi-ideologie. Op deze tentoonstelling is ook te zien dat de Lutherse/Protestantse kerken daarin een kwalijke rol speelden. Dit leidde uiteindelijk tot vele miljoenen doden, de vernietiging van veel steden en landen in Europa en van bv Berlijn en Potsdam. Er wordt in deze tentoonstelling niets goed gepraat en ook de kerk wordt niet gespaard.
's Middags reden we met de bus naar het prachtige park van Cecilienhof aan één van de meren rond deze stad. Hier werd in juli /augustus 1945 door de drie overwinnaars van de Tweede Wereldoorlog een conferentie gehouden om de naoorlogse situatie in Duitsland en Europa te bepalen. Op deze plek werd een nieuwe kaart van Europa gemaakt, men besliste over het oorlogstribunaal in Neurenberg, en de geallieerden startten in feite ook de Koude Oorlog. Er is veel te zien en overdenken op deze mooie en instructieve tentoonstelling. We zien de leiders van de volken bezig en ruiken bijna de spanningen die er waren.
's Avonds gingen we weer naar de Sint Nicolaikerk om het begin van het winterseizoen te vieren met een concert van drie musici. Ze speelden oude Oosterse muziek met orgel, trompet, fluit en andere instrumenten in een soms jazzy setting. Daarbij kwamen elementen uit de Islam het
Jodendom en Christendom tot leven. We hebben ervan genoten.Read more