November 2019
 • Day13

  Uitbollen

  November 28, 2019 in Thailand ⋅ ☀️ 32 °C

  Mijn vlucht vertrekt maar na middernacht waardoor ik behoorlijk wat tijd te vullen had. Eerst ging ik op weg te voet naar een park waar ook een paleis zou moeten staan, maar toen ik na bijna een uur wandelen aan kwam bleek dit park niet meer te bestaan en zat ik omringd door militaire domeinen. Geen plaats om rustig een boekje te lezen dus. Nu ik de kaart bekijk zie ik dat Bangkok zeer weinig parken heeft. Met een grote omweg keerde ik terug, onderweg nog een marktje en tempel bezocht, en uiteindelijk nen pad thai gegeten op een terrasje. De rest van de namiddag was lezen en eten in parken en terrasjes tot de grote terugtocht begon.Read more

 • Explore, what other travelers do in:
 • Day12

  Een laatste keer tempels

  November 27, 2019 in Thailand ⋅ ☀️ 28 °C

  Ik had nog een laatste doel op mijn lijstje: de wat arun tempel, die pas gerenoveerd is. Rond 8u30 stond ik er al en rond 9u was ik al weer buiten. Het gebouw is prachtig, maar het is een stupa en er is dus geen binnenkant te zien. De rest van de voormiddag heb ik doorgebracht in de meest touristische attracties: het paleis en de twee tempels ernaast. Ik had ze natuurlijk al gezien, maar ze zijn meer dan 1 bezoek waard. Enkel moet je de massa touristen zien te overleven, het was om 9u s ochtends al niet te doen. Een tourist die alles te voet doet blijft wel iedereen verbazen, het paleis is maar een half uurtje wandelen van het hotel, maar ik was toch de enige die langs de straat liep die geen inwoner is.

  De rest van de dag was luieren en eten. Mijn verkoudheid met bijhorende snotneus en koppijn zorgt dat ik niet veel fut in mijn lijf heb. Ondanks dat heb ik 24000 stappen gedaan, dus zo passief was ik niet.
  Read more

 • Day11

  Terug naaar Bangkok

  November 26, 2019 in Thailand ⋅ 🌙 32 °C

  Dat gedoe met niet kunnen inchecken online was weer stress voor niets, in deze zeer kleine luchthaven van siem reap kan je dit niet. Ik was daardoor wel veel te vroeg op de luchthaven, omdat ik tijd wilde reserveren om mogelijke problemen op te lossen. Ze vroegen wel zeer veel bij de checkin, o.a. hoe lang ik in Bangkok zou blijven en welk het vluchtnummer was terug naar Brussel. Nu weet ik wel dat ze problemen hebben in Thailand met mensen die er te lang blijven, gezien er bij aankomst een groot bord staat met de boetes voor illegaal verblijf.

  De vlucht was maar een uurtje, bijna even lang als de taxirit naar het hotel. Ik was er toch nog te vroeg om in te checken, en ben dus eerst gaan eten. Het werd een pad thai in een restaurant dat ik mij herinner van de vorige keer (O! Hungry), en mijn herinnering is accuraat want het was terug zeer lekker, de kans is groot dat ik er morgen weer zit. Om niet de hele tijd in een bar te zitten heb ik wat de omgeving verkend en een paar lokale tempels bezocht maar uiteindelijk toch weer op een terrasje terechtgekomen voor nog een tweede middagmaal anderhalf uur later.

  Na wat uit te rusten op hotel ben ik wat speciaal biertjes gaan drinken in een café aan de waterkant, inclusief snack want mijn maag rammelde weer, maar ik was mijn muggespray vergeten terwijl ik een short aan had en ze zogen rapper bloed ui mijn lijf dan ik kon bijvullen met bier. Dan maar vlug terug naar hotel om een lange broek aan te doen en de rest in te smeren met deet. Veel meer dan rondwandelen in de buurt van het hotel en de beruchte khao san road heb ik niet gedaan. Ik ben zeer blij dat ze mij een kamer aan de achterkant van het hotel gegeven hebben want de straat voor het hotel is ook een uitgaansbuurt. Nog een vierde keer gegeten op een zeer rustige plek die alley cat noemde, ik vraag mij af of er niet een paar kilo's bijgekomen zijn deze reis.
  Read more

 • Day10

  En nog eens fietsen

  November 25, 2019 in Cambodia ⋅ ☀️ 28 °C

  Niet zo goed geslapen en wakker gekomen met een snotvalling. Zou dit komen door de airco die de hele nacht door blaast? Ik zie geen andere mogelijkheid, maar kan moeilijk slapen zonder. Na lang mediteren besloot ik toch weer een fiets te huren en de tempels te bezoeken, meer om te fietsen dan om die tempels te zien. Er zijn nog een hoop bezienswaardigheden buiten de stad, maar ik had geen zin om transport te regelen. Ook wilde ik het rustig aan doen en wat shoppen in de namiddag voor tshirts.

  Rustig aan doen op een fiets lukt mij echt nooit, dus ik was al rap weer aan het crossen op de paadjes. En dit terwijl het 32 graden is. Wel deed ik een paar stops bij de kleinere ruïnes om wat foto's te nemen en met de aapjes te spelen. Ze zijn zeer agressief, eentje probeerde mijn been omhoog te klimmen, waarschijnlijk voor mijn pul water.

  In de namiddag was er weer een stress momentje, inchecken online voor mijn vlucht ging niet omdat hij de boeking niet vond. Uiteindelijk de helpdesk gebeld en ze vertelden mij om gewoon in de luchthaven in te checken omdat het een partner vlucht was of zoiets. Ik zie morgen wel. Natuurlijk heb ik twee maal gegeten voor lunch, rond 11u en 14u. Die kleine porties weer.

  De namiddag was luieren, t-shirts kopen en wat rondkuieren door de stad. En de dag eindigde met een grote hamburger met krokodil, wat best lekker is. Ik ging vroeg terug naar hotel vanwege mijn verkoudheid die mijn neus deed lopen en omdat ik vroeg op moet morgen.
  Read more

 • Day9

  Fietsen, deel 3

  November 24, 2019 in Cambodia ⋅ ☀️ 28 °C

  Deze ochtend had ik opnieuw een fietstocht gepland, deze keer door het platteland, die de hele voormiddag in beslag nam. Het was leuk fietsen, met als eerste stop een boerderij waar we wat uitleg kregen over het boerenleven hier, iets wat ik niet zou willen doen. De hond is daar vrij belangrijk gezien deze de slangen wegjaagt en er zitten hier zelfs cobras. Verder leven ze daar duidelijk nog als in de middeleeuwen, slapen doen ze nog op rieten matten.

  De tweede stop was een lokaal boeren marktje, waar we duidelijk uit de toon vielen met onze dure kleren (en lengte). Een oud vrouwtje was bezig bananen aan het roosteren op een barbecue en verder waren ze bezig dieren aan het slachten, ook slangen gezien deze ook gegeten worden. De geroosterde banaan was best lekker. De derde stop was een mooie tempel, waar we wat uitleg kregen over het boeddhisme, en als laatste aten we wat fruit in een lotus kwekerij. De lotus bloem wordt veel gebruikt als offer aan de boeddha, en wordt gekweekt zoals ern water lelie.

  Gezien het middag was toen de fietstocht eindigde was mijn tweede gedachte eten, na de douche, en ik ging domweg in pubstreet eten. De straat is enkel gemaakt voor touristen, maar het was ook de enige plek waar volk zat, de rest opend maar savonds. Toch was het lekker en de kleine porties ik gedachte heb ik direct twee gerechten besteld. Daarna was het tijd om eens te shoppen, met als hoofddoel iets om mijn huis te decoreren. Hiervoor ging ik naar de organisatie artisans d'angkor, een school voor maken van kunst met de hand, volgens de traditionele technieken. Op die manier weet ik zeker dat het niet uit de fabriek van china komt. De prijs was wel even slikken, maar de stukken zijn zeer mooi en het was moeilijk kiezen. Uiteindelijk koos ik voor een klein standbeeldje van de hindoe god ganesha, wat het gewicht van mijn bagage zwaar doet toenemen.

  Na het shoppen was het tijd om eens het zwembad te testen. Dit was het derde hotel dat ik geboekt had met een zwembad, maar het eerste dat ik probeerde. Daarvoor had ik gewoon geen tijd. En ondertussen lezen natuurlijk, tot het 5u was en tijd voor een eerste avondmaal in de Siem reap brewpub met een speciaal biertje. De wok met varkensoren die ik bestelde was maar gewoontjes.

  Omdat ik wat ruimte moest vrijmaken voor mijn tweede avondmaal ben ik eerst nog wat gaan lezen met een pint in de angkor what pub voor ik terug een pizza ging aanvallen. Deze heb ik niet volledig op gekregen, hij was beter dan die gisteren en ik denk dat het restaurant door een belg open gehouden werd want je kon ook Belgisch bier krijgen en stoofvlees met frieten.
  Read more

 • Day8

  Fietsen in de jungle

  November 23, 2019 in Cambodia ⋅ ⛅ 28 °C

  Het was gisteren mijn idee om een rustdag te houden, maar vannochtend dacht ik er weer anders over en vertrok ik op weg naar grashopper adventures om een fiets te huren en in mijn eentje de tempels te doen. Ik had een drie dagen ticket gekocht tenslotte en de fiets is echt de beste manier om de tempels te bezoeken. Het zweten valt mee vanwege het windje tijdens het fietsen, en de paden door de jungle staan allemaal aangeduid op maps.me.

  Mijn voornaamste doel was een vooraanzicht van angkor wat. Eens ik dit had heb ik nog een paar andere tempels bezocht die buiten het traject van gisteren lagen, maar het fietsen bleek leuker te zijn, vooral omdat ik op die paadjes alleen was en dus kon crossen zo veel ik wilde. 47 km heb ik uiteindelijk gedaan toen ik rond 15u terug was. Niet echt een rustdag dus, mijn horloge toont al 33000 stappen op moment dat ik dit schrijf. De fiets huren kostte 10$ en voor die prijs kan je geen chauffeur huren, het verbaasd mij dat er niet meer mensen dit proberen.

  Ik zou kunnen rusten in het zwembad van het hotel, maar er stond nog te veel op mijn todo lijst, dus rond 16:30 was ik alweer op weg naar een microbrouwerij. De bieren waren niet veel soeps maar de kat vond mij leuk en kwam op mijn schoot zitten waardoor ik daar toch iets langer bleef. Mijn volgende halte was terug de siem reap brewpub omdat ze daar wel goeie bieren hebben en ik ook kon eten. Toen ik een gerecht met rode mieren op de kaart zag twijfelde ik niet meer, ik moest dat proberen. Het was verrassend genoeg zelfs het beste dat ik al gegeten heb in cambodia, de mieren zijn zeer licht pikant en gaan goed met een biersaus.

  Na een drietal pinten besloot ik om eens naar dat insect restaurant te gaan niet ver van het hotel. Ik was er al eerder gepasseerd maar er zat nog geen volk, en aangemoedigd door de goede smaak van de rode mieren deed ik nog een poging. De eigenaar (van Frankrijk) gaf mij een volledige uitleg en stelde voor om een discovery menu te nemen, met loempia van mieren, tarantula op twee wijzen, sprinkhanen, een slaatje met zijdeworm, iets kakkerlak achtig (naam vergeten) en nog een paar rare dingen. Uiteindelijk waren de sprinkhanen het beste, gevolgd door de mieren. Morgen zal ik zeker weten of mij maag dit ook accepteert. Nu hoop ik dat ik niet te veel nachtmerries krijg.
  Read more

 • Day7

  Fietstocht naar de tempels

  November 22, 2019 in Cambodia ⋅ ☀️ 27 °C

  Voor vandaag had ik een fietstocht geboekt naar de tempels van angkor, die jammer genoeg vroeg begon waardoor ik het ontbijt mistte. Gelukkig was dit het enige minpuntje. Met een groep van 8 vertrokken we richting de tempels op mountenbikes, met als eerste stop het gebouw waar een ingang ticket gekocht kan worden. Daarna was het fietsen door de jungle, langs paadjes waar we de enigen waren en zo de grote drukte vermeden. Het was zeer aangenaam fietsen.

  We kwamen een aantal huizen tegen van de lokale boeren die aantoonden dat het meerendeel van de bevolking toch wel arm is. De eerste tempel die we aandeden was angkor wat, die we benaderden via de oost poort, de achterkant dus. Het complex is prachtig, enkel de hitte en de massa touristen maakt het wat minder leuk. Het is moeilijk om een foto te nemen zonder dat er een Chinees voor springt. De gids gaf veel uitleg, waarvan ik het meeste reeds vergeten ben. We zagen de drie belangrijkste tempels, en nog een paar kleine tempels tussendoor die we tegenkwamen op de rit in de jungle. Het was zeer leuk dat de gids de moeite deed om de asfalt wegen te mijden en enkel kleine paadjes te nemen, het zorgde voor afwisseling met de drukte van de tempels. De grootste drukte was zoals verwacht aan de 'tomb raider' tempel Ta Phrom, waar iedereen een selfie moest nemen op de plaats waar de boom staat van de film.

  Rond 4u waren we terug en dat was mooi op tijd om een douche te nemen en dan een eerste avondmaal te gaan eten. Het werd een wok met kikker, wat best lekker was maar ik dacht dat ik enkel de billetjes ging krijgen. De volledige kikker lag echter in stukken gehakt in mijn bord en dat is nogal moeilijk eten want het zijn allemaal botjes. Het was geleden van de biologie les in de lagere school dat ik de anatomie van een kikker nog zo goed bekeken heb.

  Om het eten wat te laten zakken ben ik eerst terug naar de angkor what? pub geweest om een pint te drinken voor nen dollar en deze blog te starten, en daarna een wandeling. Ik was zoals gewoonlijk wat willekeurig aan het wandelen door het centrum om de sfeer op te snuiven toen ik weer een restaurant tegen kwam dat goede reviews had. Ik had niet onmiddellijk honger, maar 1 kikkertje is niet veel dus ben ik binnen gewandeld en een rode curry besteld. De curry was maar gewoon, de prijs was het beste: 3$ inclusief de pint. Om te eindigen ben ik terug pub street ingedoken met de gedachte dat ik morgen toch niet vroeg op moet, maar om 21:30 was ik al terug op hotel. Het was een drukke dag geweest en ik denk van morgen eens een pauze in te lassen.
  Read more

 • Day6

  Bus naar siem reap

  November 21, 2019 in Cambodia ⋅ ⛅ 27 °C

  Vrijwel de halve dag werd ingenomen door de busrit naar Siem Reap, die ongeveer 6 uur duurde. Onderweg was er wel een pauze om wat te eten, maar ik had mij volgepropt bij het ontbijt met de bedoeling om te wachten tot ik aankwam. Tegen 16u was ik ingecheckt in het hotel en op zoek naar voedsel. Na een curry gegeten te hebben was het wachten tot de avond valt en de nachtmarkt tot leven komt. Dit wachten deed ik in de Siem reap brewpub, een microbrouwerij die ik op voorhand opgezocht had en een tiental minuten wandelen door het chaotische verkeer was van het hotel. Deze bleek buiten verwachting groot en vooral chic te zijn, ik was blij dat ik mijn lange broek aangedaan had. De bieren waren goed en kostten maar 3$, wat zeer duur is hier.

  Een uurtje later was ik terug op wandel richting nacht markt, die uitgebreid was maar met nogal veel hetzelfde. Wel waren er mooie schilderijen waarvan ik het jammer vond dat ik ze niet mee kon nemen in mijn bagage. Volgende stap was pub street, de café straat van de stad, en deze bleek eigenlijk gezellig te zijn. Ik vreesde weer voor een straat vol stripbars en dergelijke, maar het waren normale cafés en restaurants. Ik kon het niet laten om te stoppen in de Angor What? pub, die beweert de eerste te zijn. Ze speelden er oeroude rockmuziek en de pinten kwamen aan 75 cent.

  Het was een beetje ambetant dat mijn middag eten op 16u was, ik had niet echt honger maar ben rond 20u toch maar wat gaan eten om snachts niet wakker te komen van de honger. Het werd pizza, wegens geen zin om te zoeken, en tot mijn verbazing was hij eetbaar en kreeg ik hem volledig op. Mijn maag begint uit te rekken. Morgen moet ik om 6u op, dus werd het vroeg bedtijd.
  Read more

 • Day5

  Fietstocht

  November 20, 2019 in Cambodia ⋅ ☀️ 26 °C

  Vandaag moest ik om 7u30 reeds bij grashopper tour bureau zijn voor een begeleide fietstocht op de eilanden van de mekong rivier. Het werd dus een vrij vroeg ontbijt rond 6u en ik was verbaasd dat ik niet de enige was, een half uur later zat de zaal zelfs half vol. De fietstocht was met mountainbike en dat was zeker nodig gezien het door het platteland was met merendeel onverharde wegen. De mekong rivier is de 12de grootste in de wereld en er liggen drie eilanden die met een ferry bereikbaar zijn, bruggen zijn hier zeldzaam, waarschijnlijk vanwege de afstand naar de overkant. Nadat we op een van de eilanden beland waren, was zeer rustig fietsen zonder verkeer, enkel moesten we af en toe uitwijken voor een koe.

  Er waren een paar stops onderweg, zo zagen we hoe ze op middeleeuwse manier aan het ploegen waren en zijde stoffen weefden. Ook stopten we eens aan een tempel en uiteindelijk hadden we een goeie lunch. Al met al was het een leuke voormiddag en een goeie organisatie. Overmorgen heb ik ook een fietstour gepland met dezelfde organisatie maar dan in siem reap. Ook grappig was dat alle kinderen die we tegen kwamen zwaaiden en hello roepten.

  De namiddag wilde ik rustig aan doen, eerst door het nationaal museum te bezoeken, maar dit bleek niet veel soeps. Het gebouw was mooi vanbuiten, maar binnen stonden enkel wat oude standbeelden, een magere collectie. Dan maar wat uitrusten aan het zwembad met een pint, maar dat mislukte ook, de serveerster probeerde mij uit te leggen dat ze een dag van de week geen alcohol mochten schenken om een of andere reden die ik niet verstond door het slechte engels. En een glas spuitwater is duurder dan een halve liter bier (4€). Gelukkig wist ik nog een adresje zijn dat ik nog niet bezocht had waar ze 20 bieren op tap hadden.

  Na wat uigerust te hebben in die bar was het tijd voor avondeten en ik besloot niet te ver van het hotel te gaan hiervoor, de enige vereiste was dat het authentiek khmer stijl eten was, wat ik al een straat verder vond. Ik wilde eerst twee gerechten bestellen gezien het er weinig uit zag op de foto en het ook goedkoop was (5$), maar het serveerstertje kon haar oren niet geloven en vroeg of ik wel zeker was waardoor ik toch voor 1 gerecht koos. Het was lekker en een uur later zat ik in een ander restaurant voor deel twee. Ik ben twee keer zo groot als de meeste meisjes hier tenslotte, ze zijn hier echt klein. Het tweede restaurant was ook niet mis maar heb niet meer alle rijst opgegeten. Prijskaartje om in twee restaurants te eten en drinken was minder dan 15 euro samen. Het was nog geen 21u toen ik terug naar hotel liep, maar ik was behoorlijk moe en moet morgen rond 9u al aan de bus staan.
  Read more

 • Day4

  Phnom Penh

  November 19, 2019 in Cambodia ⋅ ⛅ 27 °C

  Het ontbijt buffet heeft mij goed gesmaakt deze ochtend, vooral de gestoomde groentjes in boter saus en de fried rijst. Ik was vroeg genoeg op om de chaotische drukte te zien aan de groentenmarkt niet ver van het hotel, als tourist moet je daar niet te veel in de weg lopen. Verkeersregels zijn eerder suggesties en de straten zitten vol putten, veel erger dan België, maar de straat oversteken kan ik na al die jaren reizen al zonder problemen. Het was mijn plan om vandaag alles te voet te doen, om de sfeer op te snuiven van de stad, te beginnen met de promenade langs het water richting het paleis. Om de paar minuten vroeg er iemand of ik geen vervoer wilde, maar ik kon ze afwimpelen. Ook moest ik op straat lopen want de voetpaden worden gebruikt als parking of voor stalletjes.

  Het paleis is mooi, ik heb het bezocht met een gids omdat ik niet gewoon erdoor zou vliegen en enkel wat foto's zou nemen. In de voormiddag heb vrijwel de hele binnenstad doorkruist en een aantal tempels bezocht waarvan ik de naam al vergeten ben. In de laatste werd ik overvallen door een struikrover in de vorm van een monnik die mij begon te zegenen en duidelijk uit was op een donatie. Gezien alle tempels gratis zijn heb ik hem wat drinkgeld gegeven en ik kon weer verder. De oude koloniale markt was ook zeer leuk om te zien en vooral druk. De verkoopsters roepen je wel aan maar zijn niet ambetant zoals in Dubai.

  Na wat uitrusten op het hotel was ik terug op weg, niet om iets te bezoeken, maar om wat te drinken en te relaxen. Ik had al 16000 stappen achter de rug gezien ik alles te voet doe, en dat in volle hitte. Ik had twee microbrouwerijen op het oog die ik op voorhand opgezocht had. De eerste was hops beergarten, die bier brouwen op Duitse wijze. Het was er ook duits ingericht, met lange tafels en iedere avond vanaf 6u oktoberfest. Om kwart voor 6 ging ik dus weg naar de volgende: craft beer garden botanico, en dat bleek een voltreffer te zijn. Het is een gastrobar goed verstopt in een binnentuin, waardoor het lawaai van het verkeer er niet in doordringt. De plaats is ook gezellig ingericht dus de kans is groot dat ik hier morgen terug zit, ondanks de afstand van het hotel.

  Gezien ik morgen vroeg op moet, besloot ik enkel nog eens naar de mekong promenade te gaan en dan langs de rivier terug naar het hotel te wandelen. De promenade is een wandelpad lans de monding van de tonle sap rivier in de mekong en het was er zeer druk voor een normale dag in de week. Veel families met kinderen en koppels die daar op de grond zitten. Verder merkte ik in de wandeling terug ook een hele rij waarzeggers op, alle druk bezig met gewone speelkaarten, een rij met streetfood standjes natuurlijk en ook een ceremonie aan een klein tempeltje. De stad komt echt tot leven snachts. Eenmaal aangekomen aan het hotel merkte ik dat de straat van mijn hotel in het verlengde van een uitgaansbuurt ligt waar ik overdag niets van gemerkt had. Pluspunten voor het hotel want ik hoor enkel het zachte gezoem van de airco snachts. Die uitgaansbuurt komt op mijn todo voor morgen, want nu kan ik amper nog op mijn benen staan. Ik eindig net als gisteren op het dakterras van het hotel.
  Read more