Indonesia
Tanggluk

Discover travel destinations of travelers writing a travel journal on FindPenguins.
Travelers at this place
  • Day 82

   Naar Lombok

   May 11, 2016 in Indonesia ⋅ ⛅ 29 °C

   Gisteravond op het balkon van ons hutje nog even genoten van een frisse Bintang bier met op de achtergrond ruisende golven en naderend onweer. Perfect plaatje om onze eerste Bali ervaring af te ronden maar binnen een tweetal weken zijn we hier weer om onze reis af te sluiten.

   Vandaag om 7 uur al aan het ontbijt en om kwart voor 8 waren we al op weg naar de haven voor de “fast boat” naar Lombok.
   Na de nodige wachttijd en een druk gedoe om in te schepen vaarden we de haven van Pandangbai uit. Goed anderhalf uur later kwamen aan in een kleine haven op Lombok. Uiteindelijk hebben we daar vrij vlug een chauffeur gevonden die ons tot in Tetebatu in het midden van het eiland wou brengen.

   Onderweg was hij wel druk aan het gsm-en en even later wisselden we van auto en chauffeur; zijn “nonkel die in Tetebatu woonde” zou ons er verder naartoe brengen. Die nonkel bleek wel heel jong en onderweg pikten we nog een vriend van hem op. Die kende blijkbaar een beetje de weg maar toch moest die op het laatste aan kraampjes langs de straat toch ook de weg vragen.
   Zelf was ik al de ganse tijd op mijn gps aan het volgen en uiteindelijk heb ik het laatste stukje de weg gewezen.

   We zitten nu dus in een moslim dorpje en door de luidsprekers van de moskee klinkt regelmatig heel luid “Allah akbar” en nog meer van dat… Ik hoor dat wel liever hier dan bij ons.
   In het dorpje is officieel geen alcohol te koop maar toen we in de namiddag in een warung iets gingen eten werd ons al voorgesteld om ’s avonds bier te komen drinken.

   Het verblijfje waar we zijn heeft slechts 2 kamers in hutstijl, zo goed als nieuw want het “hotel” bestaat nog maar zo’n 7 maanden.

   De natuur in de omgeving zou heel mooi zijn, daarom zijn we dan ook zover gereisd, hopelijk kunnen we die morgen ontdekken.
   Read more

  • Day 83

   Op wandel in een prachtige natuur

   May 12, 2016 in Indonesia ⋅ ⛅ 29 °C

   Gisteravond nog even bij Harry, de baas hier, gezeten samen met een ander koppel Vlamingen die in de enige andere kamer overnachten.
   Harry is moslim maar blijkbaar zéér gematigd want hij dronk lekker mee van de rum cola die Stef hem presenteerde. Hijzelf had eigen gemaakte rijstwijn bij hem staan waar ik dan weer van proefde. De drank heeft weinig met wijn de maken, het is eerder een sterke drank, maar ik vond het wel ok.

   Vandaag dan met gids Han op pad. Aangezien hij hier zelf woont kent hij de streek goed en we hebben gekregen waarvoor we naar dit eerder armzalige dorpje afgezakt zijn nml. een fantastische natuur. Wij dachten dat we in Jatiluwih op Bali de mooiste rijstvelden gezien hadden maar dit was nog mooier en veel authentieker omdat we deze keer echt op de richeltjes door de rijstvelden tussen de werkmensen liepen.
   We mochten ook even de rijstkorrels op planken van de geoogste stengels afslaan en Han gaf goede info. Dit was geen voor toeristen opgezette setting, trouwens niet de moeite voor de weinige toeristen hier, maar gewoon tussen de hardwerkende bevolking, vooral vrouwen.

   Na een tijdje kwamen aan bij water en de schoenen moesten uit en de slippers aan. We gingen door het water naar een kleine waterval, niet heel spectaculair maar wel mooi door de ganse setting. We konden er zwemmen maar daar hadden we niet direct zin in en dus trokken we verder.

   We liepen weer tussen de mooiste kleuren groen en kwamen bij de rand van een bos waar we al een aapje in actie zagen. Eerst nog een stop bij een klein winkeltje waar we thee dronken en ook een zakje kruidnagel kochten.

   Onderweg nog een oude vrouw en een jonger meisje tegengekomen; Han wisselde enkele woorden met de vrouw en gaf haar zijn flesje waar nog maar een klein beetje water in zat. Wij hebben natuurlijk het flesje gevuld met water uit onze fles en de vrouw was dankbaar en het leverde ook weer een mooie foto op. Wat verder zagen we ze terug en het meisje was in de bomen takken aan het afbreken om een vuurtje te kunnen maken om op te koken. Hier is echt wel veel armoede.

   Verder naar het grotere woud waar we na een tijdje zoeken een groep apen vonden.
   Ik heb dit nu al dikwijls in het wild gezien maar zo’n groep apen die acrobaten toeren doen in de bomen… het blijft een mooie ervaring.

   Daarna nog iets gekocht in het armzalig winkeltje van de tante van Han in een troosteloze uithoek van het dorp. Nadia deelde haar pas gekochte koekjes uit en de grootmoeder, met niet zo’n geweldige tanden meer, nam het eerste koekje wat aarzelend aan maar daarna nam ze er gretig direct twee in één keer.
   We keken nog even achter het huis hoe de nonkel bananen bladeren aan de 2 koeien voederde en zagen daar ook een hond lopen met een grote gapende open wonde op zijn rug, de sukkel, één van de velen ook hier weer, helaas.
   Na een tocht van zo’n 13 kilometer en 6 uur kwamen we terug bij ons verblijf aan en we hebben met Han al afgesproken om morgen weer met hem op pad te gaan. Leuk weetje: wij legden de tocht af op onze high tech wandelschoenen en Han op… slippers!

   Het is nu 18 uur en van alle kanten komen weer de gezangen uit de luidsprekers van de moskees, niet alleen van dit dorp maar je hoort het ook goed uit de omliggende dorpjes, een heel speciale ervaring ook.
   Read more

  • Day 84

   Op stap met honden

   May 13, 2016 in Indonesia ⋅ ⛅ 30 °C

   Vandaag weer op stap met onze gids die de vorige nacht blijkbaar slecht geslapen had want het tempo lag veel lager dan gisteren.
   We passeerden weer familie en vrienden van hem en op zeker moment gingen er 3 honden spontaan met ons mee op stap waarbij 2 ervan de ganse tijd blijven volgen zijn en dat vond zeker Nadia weer tof.

   Eerst gingen we naar een uitkijkpunt waar we weer een fantastisch zicht op de groene rijstterrassen hadden.
   Daarna liepen we weer op de richeltjes langs de rijstvelden en kwamen zo bij een dorpje waar we zelf “Lombok koffie” op de traditionele manier gingen maken.
   Er werd een houtvuurtje gemaakt, daarop een dikke metalen pan met de ingrediënten die “geroosterd” moesten worden nml. koffiebonen natuurlijk maar ook cacao bonen en… rijst.
   Het duurde een hele tijd om dit alles te roosteren terwijl er constant in de pan “geroerd” moest worden, een taak die Nadia graag op zich nam.
   Na een tijdje begon alles lekker te ruiken en toen was het tijd om alles op een schaal te doen en de vrouw ontdeed met haar blote handen de hete cacao bonen van hun schil.
   Dan werd alles in een dikke houten pot gedaan en begon het pletten met 2 dikke stokken die je met zijn tweeën ieder op toer met een klap in de pot laat neerkomen zodat alles al wat meer poederachtig wordt.
   Dit goedje wordt dan gezeefd boven een kom, weer een werkje voor Nadia. Al wat in de zeef overblijft gaat terug in de pot om opnieuw aangestampt te worden. Dit proces moest dan enkele keren herhaald worden totdat er uiteindelijk een heel fijn poeder overbleef.
   Dan heet water in een kopje, het poeder erbij en we konden eindelijk onze “eigen” koffie drinken. Lekker maar op deze manier heb je natuurlijk ook veel gruis en dat zijn wij niet zo gewoon.
   We hebben de rest van het poeder dan gekocht om mee naar huis te nemen zodat we als herinnering later nog eens Lombok koffie kunnen drinken.
   Het was een hele leuke bezigheid weer midden tussen de lokale bevolking.

   Daarna nog wat verder langs rijstvelden gelopen om te eindigen bij het restaurant/hotelletje vanwaar de honden waren. We deden onze schoenen uit en vleiden ons neer op kussens, weer met een heel mooi zicht op de natuur rondom.
   We dronken er fruitlimonade, Nadia at gebakken banaan en we kregen gratis een soort cocktail met rijstwijn, heel lekker allemaal.

   Lekker gerelaxed daar en onze gids was daar niet kwaad om. We zijn met hem 2 leuke halve dagen op pad geweest met gisteren vooral natuur en dan vandaag ook wat cultuur en we hebben veel “poster perfecte” foto’s kunnen nemen.

   Morgen tijd om afscheid te nemen van Tetebatu, ondanks de armzaligheid van het dorpje en omgeving misschien wel het mooiste van de reis tot nu toe.
   Read more

  • Day 7

   Tetebatu

   September 3, 2016 in Indonesia ⋅ ⛅ 25 °C

   Rond een uurtje of zes aangekomen in het dorpje Tetebatu. We verblijven bij Matra bungalow, een leuk opgeztte tuin met daarin twee bungalows en een bamboe huisje. De maaltijd hadden we aan de overkant, we waren de eerste klanten van de dag maar toch was het lekker. Na het eten werden we opgewacht door Erwin, een Indonesiër die met een patiënt van Merel motor reizen organiseerde en daarom hadden we afgesproken. Hij had voor ons een mooie tour in petto.
   De nachtrust was ok totdat de megafoons van de lokale moskee, of vijf lokale moskees om half 5 begonnen te tetteren, toch maar oordopjes in.
   De tour was heel leuk, we begonnen met een flinke wandeling door de rijstvelden waarna we met de auto verder gingen naar het huis van Erwin. Daar een heerlijke indische rijsttafel gegeten. In het dorp komden we zien hoe de traditionele handgewoven sjaals en sarongs werden gemaakt, wat echt een rotwerk is. Hierna gingen we naar een ander dorp om een pottenbakkerij te bekijken. Daar werd door een oud vrouwtje in 10 minuten vanaf niets een mooie pot in elkaar gekleid. De volgende halte was een handycraft winkeltje, maar niet de eerste keus want daar konden we niet komen ivm een begravenis. Bij het tweede winkelje een gezellige oma die van alles maakte met bamboe. En we hadden ook nog het geluk dat er een hele bluiloftstoet voorlangs kwam. Mooi om te zien, hele familie (denk 200 man) live muziek en alles. En we konden er nog een keer van genieten toen we wegreden en de chauffeur besloot de hele stoet stapvoets in te gaan halen :). Dag afgesloten door naar een lokaal georganiseerd stokken gevecht te gaan. Mooi dagje!
   Read more

  • Day 141

   Lazy Day on Lombok

   October 22, 2018 in Indonesia ⋅ 🌧 86 °F

   Another lazy day for me. I'm on the island of Lombok, Indonesia, in a very quiet, secluded village in a thatched roof bungalow. I arrived without issue yesterday and had dinner across the street last night accompanied by some chickens and several dogs wandering through the place. It's nice, but too remote for me to stay here longer than I am (3 nights, sort of).

   Today is looking more and more like a YouTube day. Now that I've taken out my earphones, I can here the noon call to prayer. Muslim appears to be, by far, the predominant religion on this island and the last. The women wear hijabs but not burqas; the men are dressed like whatever and without facial hair. Different.

   There are some waterfalls within walking distance. I should go see at least one tomorrow.

   Oh, the earthquake that hit the island a couple of weeks ago was on the north shore and didn't do anything here but crack a couple of walls.

   So long [for now] and thanks for all the fish. ✌️
   Read more

  • Day 142

   Hunt for the Working ATM

   October 23, 2018 in Indonesia ⋅ ⛅ 84 °F

   This morning I got a ride via motorbike to an ATM. Actually, the guy took me to four machines in two towns before we found one that took Visa and worked.

   Last night, me and the other folks at the bungalows--a German, a Brit, and some locals--hung out with the guitar and had a nice evening singing and chatting.

   Now, I'm in the restaurant across the street getting some food before I head to the nearby waterfall (about 3 km). It's sunny and humid, but only about 80, which feels pretty cool to me. That's really fortunate, too, because there is no air conditioning here.

   Tonight will be a very early evening for me. My ride.to the airport will come at 3 am. Why, oh why, do I keep doing this to myself!?!

   So long [for now] and thanks for all the fish. ✌️
   Read more

  You might also know this place by the following names:

  Tanggluk

  Join us:

  FindPenguins for iOSFindPenguins for Android