• Wereldreis Jesper

Around the world

Met backpack de wereld over....
Herinneringen maken, culturen ontdekken en avonturen beleven 🌎
  • Potosi, The world's highest city

2019年5月13日, ボリビア ⋅ ☀️ 12 °C

Potosi ligt op 4090 meter hoogte en is daarmee (officieus) de hoogst gelegen stad ter wereld. De hoogte is zeker voor een Nederlander die normaal op 3 meter boven zeeniveau leeft even wennen.

Ik reis al een tijdje boven de 3000 meter en dat helpt in de acclimatisatie. Het geeft mij in Potosi de eerste dag alleen wat lichte hoofdpijn, een lichte slaap en korte adem. Een wandelingetje naar de supermarkt voel je al in je ademhaling en verhoogde hartslag.

Potosi is een stad met geschiedenis en vooral bekend om de 'Cerro Rico', wat staat voor rijke berg. Cerro Rico was in het verleden de grootste zilvermijn ter wereld en is nog steeds actief met mineralen, tin, lood, zilver en zink.

Ooit kwam meer dan de helft van het zilver op de wereld uit deze mijn vandaan. Het zilver maakte de stad in het verleden een van de rijkste steden ter wereld en bevorderde de welvaart en groei van het Spaanse Rijk. Het was ook het zilver wat aan de basis stond van de Spaanse peso munt, en later andere internationale munten. En het zilver dat veroverd werd door Piet Hein in de verovering van de Spaanse Zilvervloot in 1628.

De originele munt- werktuigen die door het Spaanse rijk in de zeventiende eeuw naar Potosi zijn overgekomen staan hier nog in orginele staat en heb ik bezocht in het museum Casa Nacional de Moneda.

Een grootse geschiedenis maar ook een triest verleden.

De mijn ligt op 4400 meter hoogte en telt 20.000 tunnels. Er werken nog 10.000 - 15.000 mijnwerkers verdeeld over meer dan honderd mijnen. 'We eat the mountain, and the mountain eats men' is een bekend gezegde in Potosi. Sinds de start van het mijnen in 1545 zijn er al meer dan 8.000.000 mensen door het mijnwerk overleden.

Via meerdere organisaties is het voor toeristen mogelijk een mijn te bezoeken. Je kan je afvragen of je dat moet willen, ethisch gezien. Aan de andere kant is dit wat het leven hier is en de wereld zoals die ook bestaat. Het is in Potosi het leven, de cultuur, religie en sociale structuur. Door een mijn te bezoeken draag je bij aan de mijnwerkers en maakt het mogelijk je eigen mening te vormen.

Ik verbleef een aantal dagen in Potosi en bezocht een mijn met een organisatie die samenwerkt met een aantal mijnwerkers. Niet alleen in spullen maar ook een deel van de prijs die je betaalt. Daarom niet met de goedkoopste tour vanuit het hostel maar een organisatie die bijdraagt aan de mijnwerkers.

Ondanks dat er tours naar de mijnen worden aangeboden is dit geen toeristische attractie en gaat echt een deel van de mijn in. Je ervaart met eigen ogen hoe er gewerkt wordt. Voor de beeldvorming is de tekst in de disclaimer:

'During the tour will be visiting working mines. In some places you will have to go fast and run, because there are many mine carts running in the mine, and sometimes they won't stop. Please remember, you go to a real mine, not a tourist place. There are some danger beyond the control of the guide. In case of a cave in the mine you will be in as much danger as the workers in the mine'.

Om 8.45 in de ochtend vertrekken we met een groep van zes personen naar Cerro Rico. De eerste stop is een locatie waarbij we ons omkleden, beschermende kleding, laarzen, helm en hoofdlamp krijgen. Gehuld als echte mijnwerker vertrekken we naar de tweede stop, een winkelstraat waar mijnwerkers hun spullen kopen.

In een mijnerswinkeltje zijn naast kleding en fysieke middelen ook de levensmiddelen voor de mijnwerkers te koop. De keuze is o.a: grote flessen frisdrank, dynamiet, alcohol 95% -waar ik bij aanbod een slokje van nam (sterk!!) en coca bladeren. Dit zijn ongeveer de belangrijkste levensmiddelen in de mijn.

Ook wij kopen een mix van spullen voor de mijnwerkers. Dit is de wisselwerking. Met 4 staven dynamiet inclusief ontsteker, 10 flessen frisdrank en coca bladeren vertrekken we naar de mijn. We stijgen nog zo'n 400 meter over zandwegen waar vrachtwagens af en aan rijden.

Met twee gidsen, ex mijnwerkers, lopen we naar de rand van de berg. Onze blik gaat in de richting van krappe donkere tunnel en we lopen de mijn binnen. Het is een lage tunnel met in het midden van het pad een rails. Een pad die niet breder is dan 1.5 meter. Het is een benauwd, stoffig, warm en donker gangenstelsel.

De mijn is een donker labyrint. Het enige licht komt van onze hoofdlampen. We lopen in een rijtje tientallen meters door de donkere tunnels totdat onze gids roept 'Hurry up, hurry up, quick, quick' en we onze pas versnellen. Na zo'n tien seconden worden aan de kant gedirigeerd, op een soort zanderige vluchtstrook op 30 centimeter van de rails. Enigszins hijgend kijken we toe en zien we drie bezwete mijnwerkers rennend, en met
    een volle mine wagon op de rails waarop we net liepen, passeren. Poeh. Dit is het werk hier.

Doe gids kijkt vervolgens met zijn hoofdlamp vakkundig of de rails de komende 20 meters vrij is en geeft ons de instructie weer te volgen. Hetzelfde ritueel over de rails, verder de tunnel in. Gedurende de tocht stoot mijn helm wel tien keer tegen de stenen. Het is krap.

Er is veel bedrijvigheid in deze mijn. In de twee uur dat we in de mijn zijn worden we op deze manier tientallen keren aan de kant gedirigeerd. Soms rennend achter deze gids aan omdat er weer een mine wagon aankomt en we plaats moeten maken - wat maar op enkele punten kan.

Tijdens onze tocht door het geeft onze gids de door ons gekochte spullen aan de mijnwerkers die langsrazen. Ze zijn er blij mee.

Transport van materiaal gaat met enorme snelheid, want tijd is geld. Eén van de redenen waarom de mijnwerkers bij het verplaatsen van de mine wagons geen stofmasker dragen. Dit is te warm en belemmert de ademhaling.

Op een kruispunt verder de mijn in hebben we de keuze naar een tweede verdieping te klimmen. We klimmen en kruipen zo'n tien meter omhoog. Daar treffen we aan het eind van de gang twee mijnwerkers aan die de voorbereidingen treffen voor een explosie de volgende dag. In de krappe ruimte verplaatsen en hakken ze stenen, maken gaten voor luchtdruk om gaten voor dynamiet te maken en bepalen de route. We zijn er allemaal stil van. Ze stellen ons vragen en maken een praatje.

Op een rustiger plaats wat later in de mijn zitten we half in het donker en vertelt de gids het verhaal over de mijn en kunnen we vragen stellen. Het is een plaats waar mijnwerkers ook op vrijdagen samenkomen om te drinken en El Tio ("Lord of the Underworld') te eren. Zie het als een ondergrondse kantine.

Allereerst stelt de gids ons een vraag. Wat ons beroep is. Antwoorden van ons, allemaal reizigers van rond de 30, zijn achtereenvolgens: advocaat, doctor, teammanager, engineer, marketing manager, beleidsmedewerker.... Het contrast met de plek waarop we ons op dit moment begeven is groot. We zijn geïnteresseerd en stellen vragen. Het voelt niet als aapjes kijken, maar juist als een intense manier om het leven van deze mannen te zien en te ervaren. Tijdens het gesprek horen we ergens in de mijn een explosie. Een staaf dynamiet afgegaan...

Mijnwerkers lunchen niet in verband met het stof en kauwen gedurende het werk alleen maar coco bladeren. Die ze gedurende een uur of drie als een soort hamster in hun wang vasthouden. Dat geeft ze een beetje energie. en gaat de honger tegen Vanaf veertien jaar komen ze naar de berg op zoek naar mineralen en zilver en sluiten zich aan bij een van de corporaties de mijnen beheert.

Door de werkomgeving worden de mijnwerkers gemiddeld niet ouder dan 45 jaar worden en overlijden veelal door silicosis (een 'mijnlong'). Ze werken er om hun familie te onderhouden en jonge mannen in het gezin te vervangen na overlijden.

Het is hard. Er is geen keuze. Er zijn geen kansen. Het maakt je stil en staat haaks op onze moderne en luxe Westerse wereld. Mensen die niet kunnen ontsnappen.

Niemand weet exact hoelang de mineralen nog voorradig zijn maar de verwachting is dat de mijn over tientallen jaren is uitgeput. En de kans bestaat dat de stad die nu economisch gezien nog draait nog op Cerro Rico veranderd in een spookstad......

Een indrukwekkend bezoek aan Potosi.

Kijktip: voor meer beeld bij Cerro Rico en Potosi zie een documentaire 'De berg die mannen eet' van de VPRO via de link: https://bit.ly/2FldzH9

• Spaans leren in La Ciudad Blanca

2019年5月21日, ボリビア ⋅ ⛅ 20 °C

Inmiddels ben ik neergestreken in Sucre, de hoofdstad van Bolivia. Sucre is een mooie stad met parken, veel scholen en witgekalkte koloniale gebouwen. La Ciudad Blanca de Las Americas. Elke dag rond de 25 graden en strakblauwe lucht. Het centrum is al in de jaren 90 uitgeroepen tot Unesco werelderfgoed.

Op straat zie je het verschil tussen (relatief) moderne jeugd en de oudere traditionele generatie terug. Straten met studenten en traditionele Bolivianen, een levendige mercado central, winkels, straatverkopers, handkarren en verkeer.

Me gusataria aprender Español en Sucre....

Reizen is voor mij naast ontdekken en avontuur ook leren. Sucre staat bekend om vele goede en betaalbare Spaanse taalscholen en daarom ben ik hier gestart met lessen Español. Op de dag van aankomst bezocht ik vier Spaanse scholen en koos uiteindelijk op gevoel voor Fenix Spanish school. De school heeft een huiselijk sfeer, persoonlijke benadering, draagt bij aan de locale gemeenschap en organiseert ook sociale activiteiten met studenten, zoals Bolivia cooking class.

De volgende dag kon ik al beginnen....

Elke dag zo'n 3 a 4 uur les. Qua niveau begint het weer van voor af aan. Voorvoegsels, werkwoorden en grammatica en vooral zinnen maken met handige woorden. Het helpt me in het dagelijkse omgang met locals.

In Sucre verblijf ik in een accommodatie die ik via de school heb kunnen regelen. Een accommodatie met eigen slaapkamer, bureau, badkamer en grote patio waar de zon op schijnt. De locatie voelt sinds bijna negen maanden weer even een eigen plek. Met een heerlijk ritme...

In de ochtend na het opstaan ontbijt ik met een kop goede koffie - ze hebben een percolator in de keuken- en doe ik mijn Spaanse taal oefeningen. Rond het middaguur loop ik naar de overkant voor een dagelijkse lokale Boliviaanse warme lunch met wisselend menu voor 10 Bolivianos (= omgerekend 1.30 euro). En in de middag loop ik zo'n twintig minuten in het zonnetje naar Spaanse school voor de les. Vaak met fotocamera in mijn hand om wat mooie plaatjes te schieten.

Na de les pas ik mijn geleerde taal toe op locals, bij de slager en in de supermarkt.

Tot slot nog een geheel toevallige Nederlandse link. Tijdens de lessen vroeg mijn leraar of ik 'Chries Ziegers' kende. Ah. Chris Zegers. Ja, die ken ik wel. Chris bleek op deze Spaanse school een aantal jaar geleden voor zijn programma 3 op reis opnames te hebben gemaakt. Op dezelfde verdieping en in hetzelfde kamertje als ik nu les krijg....

Voor de beelden zie: https://3opreis.bnnvara.nl/bestemmingen/zuid-am…. De aflevering begint met Sucre.....

Hoelang ik hier blijf weet ik nog niet. De balans tussen ergens blijven hangen of meer zien van Zuid-Amerika. Aan mijn reis komt een eind en daarin is het nu ook keuzes maken. Mijn visum voor Bolivia heb ik vanochtend bij de immigratie in ieder geval voor 30 dagen laten verlengen.

Dit weekend wordt er in Sucre de onafhankelijkheid gevierd. 25 mei is hier een belangrijke dag omdat op deze plek de onafhankelijkheid is gestart (toen nog " La Plata"). De voorbereidingen zijn al dagen aan de gang en het worden een aantal dagen met volop activiteiten in de stad.

Es muy interesante. ...

Adios!

p.s. de Chorizo die Chris Zegers eet op Mercado Central (zie filmpje) heb ik toevallig bij dezelfde eetkraam ook een aantal keer op - minuut 3.00 ..... :-)

• Acclimatiseren in La Paz, Bolivia

2019年5月26日, ボリビア ⋅ ☀️ 17 °C

Een grootse stad in Bolivia....

Na een periode in Sucre ben ik per nachtbus doorgereisd naar La Paz. Een busreis van 12 uur in is niet ideaal, maar de rit ging goed. Wat in Bolivia wel eens anders kan zijn.

Een paar passages uit een reisgids over bussen in Bolivia:

1. Make sure the driver isn’t drunk. Unfortunately drunk driving does occur, so our advice is to always assess the state of your driver before getting on the bus. If your driver is drunk or sleep deprived, don’t get on board, plain and simple.

2. Prepare to be cold, very cold. Bolivian bus drivers love to crank the aircon so prepare for this by wearing warm layers and pack a blanket especially if traveling in the highlands at night.

3. Buses servicing the longer routes will usually have a toilet on board. However, it’s common for the driver to keep the toilet locked during the entire trip so they don’t have to clean it at the end of their shift.

4. Don’t be afraid to call out macho drivers. Some drivers like to put a little more pressure on the peddle than most passengers feel comfortable with.

5. Unfortunately petty theft does occur on busses, especially on overnight ones. When taking public busses, safeguard valuables by keeping them on your body at all times.

Toch die bus in....... :-) De iets duurdere busmaatschappij was uiteindelijk een prima keuze. Al blijft een nachtbus een nachtbus. En dat betekent gaar de volgende dag.

La Paz is een geliefde bestemming voor backpackers. De stad ligt op zo'n 3600 meter hoogte in de Andes regio en telt ongeveer 3 miljoen inwoners. Acclimatiseren is de key. Het centrum van La Paz ligt in een soort kom (vallei) en is omringd door bergen en canyons waar volledige wijken tegenaan zijn gebouwd. Eigenlijk volledig uit de kluiten gegroeid. Daardoor wel heel mooi en authentiek.

Er is veel verkeersdrukte en transport gaat in deze stad veelal met collectivo's. Honderden minibusjes die vaste routes rijden en waar je op elk moment kan in- en uitstappen. Zo rijd ik dagelijks tussen de Bolivianen op en neer naar het centrum.

Maar de meest toffe manier van verplaatsen gaat over de stad heen. Omdat metrolijnen hier niet mogelijk zijn, is een innovatieve oplossing bedacht: teleféricos. Dit zijn kabelbanen die grote delen van de de stad verbinden en hoger gelegen wijken kunnen bereiken. Dit jaar zijn de laatste routes en tussenstops gerealiseerd. De moderne lijnen zijn met elkaar verbonden en het geheel is inmiddels uitgeroepen tot de langste kabelbaan ter wereld. Gecreëerd en aangelegd door een Oostenrijks bedrijf. Niet des-Boliviaans maar wel heel handig.

Een enkeltje kost 2 Bolvianos (=0.25 eurocent) . Bedoelt voor lokaal transport, maar voor toeristen een geweldige manier om de stad te overzien. Zeker voor deze prijs. Je zweeft letterlijk over de wijken en de stad heen met 600 meter hoogteverschil tot het centrum.

Op een middag heb ik alle kabelbaal-lijnen gecombineerd. Een mooie bezigheid....

La Paz is een grootste stad waar van alles mogelijk is en ik een tijdje zal verblijven. Om de stad te verkennen, te struinen over de lokale markten, de befaamde 'Death road' te mountainbiken, El Alto en Cholitas Wrestling te bezoeken, de beruchte San Pedro gevangenis in het centrum van de buitenkant te observeren (ja, alleen van buiten) en hiken in de bergen rondom La Paz.

En over bergen gesproken: een van mijn wensen voor de komende tijd is om de top van de berg Huayna Potosi te beklimmen. Een top op 6088 meter hoogte.

Wordt vervolgd.....

• Mountainbiking 'the Death Road', La Paz

2019年5月27日, ボリビア ⋅ ⛅ 13 °C
  • Hiking Chacaltaya (5421m), La Paz

2019年6月1日, ボリビア ⋅ ☀️ 15 °C
  • De beklimming van Huayna Potosi (6088m)

2019年6月2日, ボリビア ⋅ ⛅ 4 °C

Een ontdekkingsreis naar mijn eigen grenzen....

Toen ik een aantal maanden geleden een artikel las over een mogelijkheid van het beklimmen van de Huayna Potosi op 6088 meter in Bolivia voelde ik kriebels in mijn buik. Kriebels van van avontuur.

Naast het bewonderen van een sterrenhemel heb ik ook een fascinatie voor bergen. De afgelopen jaren heb ik meerdere boeken over de Mount Everest in Nepal en K2 in Pakistan gelezen en hier documentaires over bekeken. En het beklimmen van een 4k berg in Italië of Frankrijk staat sinds deze reis ook op mijn 'wensenlijstje'.

Nu ben ik in Bolivia en hier ligt de berg Huayna Potosi. Een van de bekendste bergen in Bolivia met een top op 6088 meter hoogte. Het bijzondere aan de berg is dat je die zonder mountaineer ervaring en in relatief korte tijd en tegen relatief lage kosten met gids kan beklimmen. En dat is vrij uniek op die hoogte.

Ter vergelijking: Mount Everest basecamp ligt op 5300 meter boven zeeniveau, de Everest zelf op 8800 meter (over algemeen alleen met zuurstof beklommen + kosten van $50.000), de hoogste berg in Nieuw Zeeland op 3700 meter, de Kilimanjaro op 5895 meter en de Mount Blanc in Europa op 4810 meter...

De mogelijkheid tot beklimming van een 6000 summit liet me niet meer los. Ik las me in over de uitdaging, de risico's, de organisaties en de gear. Het is geen spelletje en de beklimming op deze hoogte vraagt voorbereiding en mentale en fysieke fitheid. Je hebt minstens een week in La Paz of hoger gelegen gebied nodig te acclimatiseren.

Boven de 5500 meter bevat de lucht die je inademt 50% minder zuurstof t.o.v. zeeniveau (Nederland), je gaat met stijgijzers en Ice axe op pad, het is een nachtelijke tocht richting de top, op de top is de gevoelstemperatuur -15 graden en hoogteziekte is je grootste vijand.

Mijn grootste drijfveer was het gevoel ervaren van bergen, avontuur, de hoogte, de natuurlijke weerstand, de sportieve en mentale uitdaging. Kijken waar mijn grens ligt... En uiteindelijk het willen ervaren van het grootse uitzicht die ik misschien wel ooit in mijn leven zou gaan zien.

In de voorbereiding en weken voor de planning geen druppel alcohol meer gedronken, in Sucre regelmatig sporten, trappen lopen in het appartementencomplex in La Paz en afgelopen week twee hikes boven de 5300 meter om aan de hoogte te wennen.

Het is onder sportieve toeristen een populaire klim en in La Paz worden veel tochten aangeboden. Voor de hele expeditie inclusief Engels sprekende gecertificeerde berggids, maximaal twee klimmers per gids, vervoer, goede materialen, benodigde kleding, maaltijden en accommodaties betaal je omgerekend 140 euro. Spotgoedkoop vergeleken met een trekking bijvoorbeeld Italië (minstens 1k) of Nepal.

Nadat ik een professionele organisatie met gids had gezocht startte ik de uitdaging en vertrok ik op maandag 4 juni richting de berg. Om pas drie dagen later weer terug te keren.

Reis mee 'de berg op'....

Dag 1 - Basecamp en training

Na een pasta als ontbijt vertrek ik in de ochtend met twee Fransen reizigers en een gids vanuit La Paz richting het Basecamp van Huayna Potosi. De rit duurt ongeveer twee uur en de bus is volgeladen met materialen. Dikke jassen, ice axes, bergschoenen, eten. Het gaat beginnen. Bij het basecamp zijn verschillende groepen aanwezig en worden de verhalen gedeeld van degene die net terug zijn gekomen. Sommige hebben het gehaald, anderen niet en zijn blijven steken bij het High Camp. Een ding is duidelijk uit de gesprekken: het is niet makkelijk.

Er is een mogelijkheid om deze bergtocht in 2 of 3 dagen te doen. Om beter te acclimatiseren heb ik gekozen voor een drie daagse expeditie. De Fransen gaan voor de 2 dagen en vertrekken na aankomst in het basecamp vrijwel gelijk richting het highcamp.

Voor mij staat die middag een korte hike, ijsklim en gacier training op het programma. Leuk om te doen, te ervaren en te wennen aan de materialen.

Na de lunchen vertrek ik met gids Victor en twee andere groepen naar een glacier op uur lopen. Het sneeuwt licht, er waait een gure wind maar ik geniet. Het is net een maanlandschap. We stijgen een aantal honderd meter wat goed is voor acclimatisatie.

Op de glacier doen we de crampons aan, nemen we de ice axe en legt Victor de technieken uit om op een glacier te lopen.

Bovenop de glacier en bij een steile wand zo'n 15 meter omlaag schroeft Victor een pin in het ijs en maakt daar een aantal touwen aan vast. Dit doen we om af te dalen en daarna om een glacier wand te beklimmen. Het is best spannend om met een touw die net met pin in ijs is bevestigd je met ondergrond van 15 meter achterover te laten zakken. Letterlijk uit je comfortzone. Als zowel ik als mijn gids zijn afgedaald mag ik een poging doen om met twee pikhouwelen weer omhoog te klimmen. Uiteraard een touw als veiligheid.

Na de hike en training lopen we in ongeveer een uur terug naar het Basecamp. Herstellen, veel drinken, coca bladeren kauwen, eten en rusten.

Behalve kramp in mijn voeten, die aan de brede kant zijn voor de stijgijzervaste schoenen, voorlopig nog geen klachten.

Morgen staan we om 7.30u op en start de hike richting het High camp....

“It’s not the mountain we conquer, but ourselves"....

• Huayna Potosi dag 2: basecamp - highcamp

2019年6月3日, ボリビア ⋅ ☀️ 3 °C

Dag twee staat in het teken van de hike naar het High camp op 5250 meter en de voorbereiding voor de poging om de summit te bereiken.

Na het ontbijt arriveren de twee Fransen die deze eerste dag omhoog gingen weer in het basecamp. Ze hebben hun poging de top te bereiken helaas niet gehaald. Teveel last van de hoogte, konden niet meer goed ademhalen en zijn met hun gids omgekeerd.

Ik vertrek samen met een Canadees Ben en de gids Victor rond het middaguur naar het high camp. Samen vormen we de komende twee dagen een team. Ben is een zelfverzekerde vent van 48 en lijkt een gelijkwaardige klimmer, wat fijn is. Bij de lunch was ook een Italiaanse vrouw die een dag later vertrok en alleen maar onzeker en bang was en zich continue afvroeg of ze het zou halen. Dat is niet die focus die je naast je nodig hebt bij dit soort tochten. Daarnaast, denk gids begeleidt twee personen en als er één persoon moet omkeren, moet je mee terug.

Langzaam gaan de stappen omhoog naar het basecamp. De uitzichten worden mooier en focus op de summit-poging sterker.

Het is een relatief makkelijke hike maar door de hoogte voel je het snel als je iets teveel doet. De formatie is de gids voorop, ik in het midden en Ben achter. Het gaat stap voor stap omhoog. Ongeveer twee uur lang. Goed luisteren naar je lichaam en daarop schakelen is belangrijk. Eigen tempo.

Als we aankomen rest het rusten, spullen klaarmaken en eten. Wat op hoogte iets meer uitdaging is omdat je eetlust wordt minder. Net als het moeilijker is om in slaap te komen.

We verblijven in een Refugio La Rockas met zo'n 10 andere klimmers in een zaal zonder elektriciteit en voorzieningen. De planning is 0.00 opstaan om 1.00 in de nacht te starten met onze summit poging. We duiken daarom na het avondeten en om 18:45 al ons bed in.

Tot de wekker om 0.00 gaat. Het is tijd voor de summit......
    もっと詳しく

• Huayna Potosi dag 3 - op naar de summit!

2019年6月4日, ボリビア ⋅ ☀️ 2 °C

Als ik om 0.00 de slaapzak open rits voel ik een combinatie van spanning en adrenaline. Een uurtje of twee slaap gehad, meer was het niet. Inslapen op grote hoogte is niet makkelijk en zeker niet als je al om 18 45 probeert te slapen. Het is midden in de nacht en we moeten aan de bak.....

De gevoelstemperatuur is ver onder het vriespunt en de koude lucht snijdt door de muren van het high camp. Veel spullen zijn bevroren.

We ontbijten, doen de juiste bergkleren aan en bereiden ons voor. Drie paar handschoenen, drie lagen onderkleding, een dikke bergjas, drie paar sokken, drie lagen broeken, een muts en een beanie moeten me beschermen tegen de kou. Verder een helm en hoofdlamp, harnas, stijgijzervaste schoenen en crampons, twee hike poles, een ice axe, eten, drinken en wat reserve kleding en camera in de rugzak.

Ben de Canadees neemt zijn pillen tegen hoogteziekte, pijnstillers en nog wat andere remedies. Hij heeft wat ervaring, zijn eigen kleding en spreekt luid en duidelijk uit: 'We are a team, and we only have one shot.'.....

Nadat ik een aantal foto's van de sterrenhemel heb geschoten gaan we om 1.00 op pad. Voor en achter ons starten andere groepen.

Het is volledig donker en de hoofdlamp is het enige licht wat op deze besneeuwde ondergrond schijnt. Een indrukwekkende sterrenhemel strekt urenlang boven ons uit. Na een half uur hiken over rotsen bereiken we de glacier en het sneeuwgebied en begint het echte werk. We worden met touwen en harnas aan elkaar verbonden, doen crampons onder de sneeuwschoenen en gaan omhoog.

De gids voor, Ben in het midden en ik achter. Een consequent tempo en ritme.

De ademhaling gaat op deze hoogte snel en met elke stap teveel slaat je hartslag over. Het juiste tempo zoeken is belangrijk. Dat tempo ligt laag op zo'n hoogte. Het is een andere manier van lopen en niet te vergelijken met hiken in lagere gebieden.

Ik probeer in een ritme te komen. Zoals een wielrenner die een hoge Alp beklimt. Niet je omslagpunt overschrijden. We lopen over glaciers, door sneeuw en op één punt over een smalle rand, die je alleen ziet als je met je hoofdlamp naar links of rechts schijnt. Dit is bergsport. Concentreren.

Het is een soort meditatie. Je gedachten schieten alle kanten op, maar moet je snel terugbrengen naar focus op het touw voor je, je mede klimmer en de stappen die je zet. Meer zie je ook niet in het donker.

Even denk ik aan Nederland.... aan werk, de mensen die op dit tijdstip op kantoor zitten, familie, vrienden en deze reis. Alweer negen maanden op pad. Ik realiseer me hoe het bijzonder het is hier nu weer in Bolivia een berg van 6088m in de sneeuw te beklimmen na al zoveel mooie plekken te hebben mogen zien. Van de Trans-Siberian Express in Rusland vorig jaar, de Chinese muur, de woestijn in Mongolië, her straatleven in India, kerst in Thailand, Nieuw Zeeland, Patagonia en nog zoveel meer landen tot hier. Dit is weer (letterlijk) een hoogtepunt....

De gedachten verdwijnen snel want deze focus moet op je lichaam en het lopen. In de bergen is het een andere wereld en gelden de natuurwetten.

De route naar de is logischerwijs alleen maar omhoog. Uren omhoog... soms over smalle randen. Op die momenten worden de touwen wat nauwer aangetrokken en gebruiken we de Ice axe voor extra grip.

Elke stap hoger. Op naar 6000 meter. Af en toe een paar minuten stoppen voor wat eten en drinken. Het water is inmiddels gedeeltelijk ijs geworden.

Het is altijd afwachten hoe je lichaam reageert op zo'n grote hoogte. Niet te voorspellen en niet te onderschatten. En daarin spannend. Ik voel me tot nu toe goed, al worden mijn benen na drie uur omhoog langzaam wel zwaarder.

Dit is ook het moment dat ik mensen op de track zie omkeren. Last van hoogteziekte en/ of vermoeidheid. Zo zie ik ook een zestigjarige Canadees, die in onze refugio verblijft, naast me met zijn hoofd naar beneden en op zijn knieën in de sneeuw zitten. Hij heeft een persoonlijke gids en zit er doorheen. Uiteindelijk bereikt hij wel de top en vertelt me later dat hij zijn vrouw, (waarschijnlijk uit geruststelling) had verteld dat hij zou omkeren als het niet meer ging. Niet dus... :-) De drang om de top te bereiken was groot voor hem.....

Het laatse uur is vrij steil omhoog langs een smalle bergwand. Niet nadenken, alleen maar een stap voor stap zetten. Ik voel me goed. Uiteindelijk bereiken we rond 6.50 de top. Een panorama mega uitzicht en zonsopgang strekt zicht uit. Gehaald. 6k summit. Op 6 kilometer hoogte... Boven de wolken... Een hoogte waar mensen niet horen te zijn...

Het waait enorm hard, is koud en dat betekent een paar foto's maken en omkeren. Ook in verband met hoogteziekte waarvan je nooit weet of en wanneer die toeslaat. En de top is in de bergwereld niet het einde. Eigenlijk begint het dan pas, want je moet nog terug, die berg af. Met vermoeide benen en het hoogtepunt achter je.

Oh wat is het steil omlaag. Ongeveer 50 cm breed. Alle stukken zie je nu met daglicht. Concentreren en lopen. Stap voor stap. Terug naar het highcamp. Elke stap meer richting naar meer zuurstof.

'Coming down you will feel worse before you feel better”

De terugweg valt me zwaarder. Ik voel me meer uitgeput en moet vaker stoppen. Misschien toch te weinig gegeten gedurende de 5 uur omhoog in combinatie met de kou en de hoogte. Op hoogte is je eetlust veel minder en dat is een valkuil. Met snickers en andere suikers probeer ik me op tussenstops aan te vullen. De gids wil snel omlaag - logisch- maar ik heb tijd nodig om te eten en drinken. Aanvullen. Dat gaat redelijk. Ook al zijn mijn repen en gatorate drank bevroren.

Een lange tweeënhalf uur terug. Mijn maag wordt onrustig, wat niet ideaal is in een omgeving met allemaal maar sneeuw en touw aan elkaar verbonden. Een combinatie van bizar mooie uitzichten, focus en afzien. Het liefst zou ik op elk punt stoppen om foto's te schieten, maar dat kan simpelweg niet. Te koud, kost teveel energie en je moet omlaag.

Uiteindelijk bereiken we na in zo'n 8 uur lopen, waarvan 5 uur door de nacht heen, het High Camp en kunnen we aanvullen met soep en brood. Dat helpt. Daarna is het spullen, slaapzak etc. inpakken en vervolgen we onze weg naar het Basecamp op ongeveer twee uur afdalen.

Na meer dan 10 uur onderweg te zijn geweest, zijn we weer terug in het basecamp. Het busje richting la Paz staat klaar. Nog zo'n twee uur richting de stad, terug naar de drukke mensenwereld....

Een ervaring om nooit meer te vergeten....

VIDEOBEELDEN van de laatste 25 meter tot de top, zie: https://youtu.be/zyLFiZ1lMbk

“Somewhere between the bottom of the climb and the summit is the answer to the mystery why we climb.” -Greg Chil
    もっと詳しく

• Into the Bolivian Amazon.....

2019年6月9日, ボリビア ⋅ 🌫 27 °C

Parque Nacional Pampas del Yacuma

Bedankt voor de enthousiaste reacties op de berg-blog.... Het was even aansterken en bijslapen de afgelopen dagen en daarvoor was ik op de perfecte bestemming.

Binnen twee dagen van -15 op een berg naar +25 in de Amazone rondom Rurrenabaque.

In verband met tijd en budget had ik eigenlijk besloten Rurrenabaque over te slaan maar ik begon toch te twijfelen. De keuzes worden scherper als het einde nadert.

Aan de ene kant wil ik mooie highlights in het land waar ik reis niet overslaan, aan de andere kant wil ik ook door om nieuwe landen te ontdekken. Beide is uniek aan langer reizen, je kan veel van een land zien maar ook meerdere landen bereizen.

Alles wat je nu kan zien, is relatief goedkoop omdat je toch 'in de buurt' bent. Als je er over en aantal jaar terug wilt om toch 'dat ene' nog te zien ben je veel meer geld kwijt aan de reis en heb je veel minder tijd. Tot zover de dilemma's van een backpack reiziger....

Rurrenabaque is de toegangspoort van de Amazone met enorme biodiversiteit en veel wildlife. De plaats stond al een tijdje mijn lijstje als side trip vanuit La Paz.

Er zijn twee manieren om erheen te gaan. Per lokale nachtbus (goedkoop, oncomfortabel en onveilig) of per vliegtuigje (snel, comfortabel en iets duurder). Normaal reis ik het liefst over land. Niet alleen voor de reiservaring en budget, maar een airport haalt me per definitie uit mijn reisgevoel. Het voelt voor mij als een soort bubble waar je in stapt zodra je de airport betreedt. Nee, doe mij maar een busrit vol locals en mooie vergezichten. Niet comfortabel, wel het echte reisgevoel.

De bus richting Rurrenabaquegaat over een hobbelige 18 urige bergweg, een soort death road, waar afgelopen maand nog een bus het ravijn in is gestort, veel doden inclusief toeristen. En ik heb gezien hoe crazy de bussen in dit land soms rijden. Later die week sprak ik een reiziger die per bus terug 27 uur lang onderweg was geweest, omdat de weg bedolven was onder modder ivm een landslide.

Rurrenabaque is een unieke mogelijkheid om iets te zien wat ik in deze reis, laat staan in mijn leven nog niet heb gezien. Wildlife, amazone, biodiversiteit. En het ligt op 30 minuten vliegen.....

Uiteindelijk toch geboekt.
    Op naar de Amazone....

Per mini vliegtuig vertrok ik op vrijdagmiddag vanuit La Paz naar Rurrenabaque. Van 3800 meter naar de poort van de Amazone op 1000 meter. Een totaal ander klimaat. En een totaal andere ervaring.

Binnen vijf minuten na het opstijgen vlogen we op dezelfde hoogte langs de top van Huayna Potosi waar ik twee dagen eerder nog op de top stond.

Na 30 minuten vliegen de aankomst in Rurrenabaque. Mijn kortste vlucht ooit, in het kleinste vliegtuig ooit en aankomst op het meest primitieve vliegveld ooit. Een houten gebouwtje middenin een tropische omgeving.

Rurrenabaque voelt direct als Zuid Oost Azië. Heerlijk. Flashbacks naar onder andere Bali. Een heel ander Zuid Amerika dan ik tot nu toe heb ervaren. Zelfs motorbikes en rickshaws rijden hier. Een warm tropisch klimaat. Ik krijg zin om streetfood te eten, maar dat is hier niet aanwezig.

Na een nacht in Rurrenabaque start een dag later de tour door Pampas del Yacuma. Drie dagen varen in een houten boot, tientallen alligators en zwarte kaaimannen spotten, vissen op en eten van piranha's, roze dolfijnen in het water, met laarzen aan en stok naar anacondas zoeken, veel vogels, schildpadden en apen, chillen in een hangmat, heerlijk eten, zon, mooie dagen met leuke mensen en slapen in eco lodges.

Voor een shot met beeld en geluid, zie:

Een bijzondere natuur ervaring.

Begin deze week ben ik teruggekeerd in La Paz en de dag daarna al vroeg per bus doorgereisd naar Copacobana en per boot naar het eiland 'Isla del Sol' aan Lake Titicaca in het Noord Oosten van Bolivia. Dit is het hoogst gelegen meer ter wereld en grootste van Zuid Amerika. Isla del Sol is rustgevend, basic, heuvels, azuurblauw water, hikes, zon en uitzichten. Het zijn mijn laatste bestemmingen in Bolivia via voor ik per bus de grens met Peru oversteek.

Inmiddels alweer ruim een maand in Bolivia, mijn 30 dagen visum in Bolivia overschreden en ben blij dat ik het met 30 dagen heb verlengd.....

Wat een ontzettend mooi en enorm veelzijdig land, dat Bolivia.

Time flies if you are having fun....

• Isla del Sol & Lake Titicaca, Bolivia

2019年6月11日, ボリビア ⋅ ☁️ 7 °C
  • Een reis door Peru....

2019年6月14日, ペルー ⋅ ⛅ 18 °C

Per nachtbus ben ik vanuit Copacabana en Isla del Sol , Bolivia in Cusco, Peru aangekomen. Een rit van zo'n 12 uur inclusief grensovergang. Strategisch voorgesorteerd bij de douane om een van de plekken op de benedenverdieping van de bus te bemachtigen = meer beenruimte :-)

Peru... Weer nieuwe stempels in het paspoort. Een nieuw land met veel mooie plaatsen. Waaronder veel hiking mogelijkheden. Ik hoor al jaren goede verhalen over Peru en ben blij hier nu zelf te zijn en te ervaren.

In de eerste stad Puno valt de levendigheid op ten opzichte van Bolivia: meer geluid, meer geur en meer soorten eten. Peru is ook toeristischer dan de plaatsen en landen hiervoor. Het valt op. Een mengeling van allerlei soorten toeristen. Cusco is de uitvalsbasis van de Machu Picchu en dat is één van de meest populaire toeristische trekpleister in heel Zuid-Amerika.

In Cusco struinde ik door het historische centrum en vertrok een dag later om 3.00u in de nacht met tour (transport) richting de Rainbow Mountain om rond 6.30 als een van de eerste groepen de hike naar het uitzichtpunt te maken. De Rainbow mountain is pas in 2015 zichtbaar door gesmolten ijs en is nu populair voor dagtrips. Ondank dat het geen gemakkelijke hike is gezien de hoogte (5200m en 500 hoogtemeters hiken) levert het wel een prachtig kleurenpallet en bijzondere Mountain vallei op. Zeker met de naastgelegen Valle de Roje...

En toen wij early birds weer richting de bus terug wandelden stroomde de berg vol mensen... (waarvan sommige toeristen al na 200 meter aan het zuurstoftank zaten - ongelooflijk)

In Cusco verblijf ik in een privékamer Airbnb van modern appartement in een lokale buurt op 15 minuten van het centrum. Dagelijks wurm ik me in de kleine locatie minibus richting het centrum. In de Airbnb verblijven ook andere reizigers en dat geeft een leuke mix in de woonkamer...

De volgende dag in Cusco heb in gebruikt voor voorbereidingen. Voorbereiding voor de vijfdaagse Salkantay trekking richting de Machu Picchu. Het is een alternatief voor 'de' Inca Trail en gaat 70 kilometer door prachtig berggebied. Ik huur een tent, camping spullen en ga vijf dagen met backpack op pad, met als slotstuk het in alle vroegte (hopelijk) aanschouwen van de Machu Picchu....

We gaan het beleven....

P.s. tot slot nog de man in de straten van Cusco in de buurt van mijn Airbnb. Een man in zijn rolstoel. Spastisch, kan zijn armen niet gebruiken maar verkoopt snoepjes uit een zakje op zijn schoot op straat. Verkopen om te kunnen eten. Geen vangnet zoals in Nederland. Tijdens het reizen zie je dit bijna dagelijks, maar deze man raakte me. Ik was me de hele dag druk aan het voorbereiden op een hike toen ik deze man ineens zag. Niet bedelen maar ondanks zijn situatie iets verkopen in ruil voor geld. De grote glimlach die op zijn gezicht tevoorschijn toen ik wat snoepjes van hem kocht (en ik voor dat bedrag in zijn ogen een veel te klein aantal uit zijn zakje pakte) was onbetaalbaar....

Het zette me weer even met beide benen op de grond.
    Het is niet allemaal zoals in Nederland... of op wereldreis.....

• Te voet richting Machu Picchu - dag 1-2

2019年6月17日, ペルー ⋅ ⛅ 17 °C

Een vijfdaagse Salkantay trekking, solo met backpack en tent.....

Dag 1 - Mollatapa -> Sorayabamba

'Salkantay trekking to Machu Picchu without a tour'.... zo begon mijn online voorbereiding van deze vijfdaagse trekking naar Machu Picchu.

De Salkantay trekking staat in de National Geographic top 25 van mooiste hikes ter wereld en is een populair alternatief van de bekende (en maanden van te voren volgeboekte) Inca trail....

"The Salkantay Trek is hands down more difficult than the Inca Trail for a few reasons. Firstly it’s longer — almost twice as long. This route is also a lot higher, meaning the risk of altitude sickness is greater and the nights tend to be colder. For anyone worried about their physical abilities and comfort, this route might not be the best option."

De Salkantay trekking wordt in Cusco veelal met gids en in tourvorm aangeboden en afgenomen. Voor tussen de $250 en $650 ga je vier of vijf dagen op pad, inclusief alles. Echter hoeft dat niet...

En dat plezierde mij. Je kan ook zelf en onafhankelijk gaan zo bleek uit mijn research. De gehele route staat op Maps.me en de paden zijn over het algemeen zichtbaar. Al vraagt zelf hiken wel voorbereiding. Voorbereiding van een meerdaagse trekking. En alle gear spullen zelf dragen. In veel tour leggen ze stukken per busje af, worden alle maaltijden voor je bereidt, je spullen vervoerd (per paard) en overnacht je niet op campsites.

Ik besloot de hike zelf te organiseren, zonder tour en als trekking. Solo. Na de hikes in Patagonië voel ik me inmiddels comfortabel met de voorbereidingen.

In Cusco camping gear gehuurd, route uitgestippeld, informatie in de GPS gezet, weather forecast bekeken, kleding uitgezocht en voor vijf dagen eten ingeslagen. En niet te vergeten het ticket voor Machu Picchu aangeschaft. De tickets zijn gelimiteerd en anders sta je voor een dichte poort op de dag van het slotstuk.

Vijf dagen hiken. Zo'n trekking bestaat uit allemaal stapjes die je van te voren uitdenkt. Van de taxi naar de collectivo in Cusco tot de eerste camping waar je je tent op wilt zetten. Het is fijn als het in elkaar valt.

Op dag één vertrok ik om 4 uur in de nacht per lokale minibus vanuit Cusco richting het startpunt van de Salkantay trail. Met twaalf Peruanen in een collectivo en ingeklemd tussen een vrouw met een baby van 9 maanden en oudere man. Ik was enige buitenlander in het busje en met mijn backpack op het dak startte de twee uur durende rit over bergwegen richting Mollepata.

Bij aankomst het eerste deel van de hike naar het stadje Sorayabamba en een klim naar het Humantay Lake. Het weer is bewolkt en miezerig, soms een licht zonnetje.

Omdat ik vroeg ben vertrokken heb ik tijd na het eerste deel van zo'n 3 uur omhoog en omlaag na lunch nog een stuk verder te lopen. Niet overnachten in de village waar alle tour groups verblijven maar iets doorlopen. Dat scheelt afstand voor de volgende dag. En zoals ik online las: 'You can hike up too the last campsite before the Salkantay pass. Sleeping up there is cold but it gives you a head start over all the tour companies'

Ik lunch nog ergens in een boerenschuurtje en ga voor het vervolg... een weg omhoog. Echter begint het na een uur lopen te regenen en wordt het koud. Ik besluit even door te lopen en kom na tien minuten toevallig een campsite tegen, niet meer dan een plek waar je je tent op kan zetten bij een lokale familie - die zelf in een klein houten hutje woont. Ik ben er alleen met de vader, moeder en klein kind en besluit daar voor de nacht neer te strijken. Ze hebben een shelter en dat biedt bescherming tegen een regen.

Overnachten tussen de bergen aan de voet van de Salkantay Mountain op 4100 meter. Uren overbruggen tot je gaat slapen. Er is niets. Zelfs geen toilet.

Na twee uur arriveren toevallig nog twee Franse hikers en we zijn met elkaar de enige die hier in een tentje de nacht doorbrengen. Een koude nacht.....

Vandaag - 11 kilometer / 800 hoogtemeters en 6 uur hiken

Dag 2 - Sorayabamba - Collpampa

Na een koude nacht sta ik sta om 6.00. Vandaag een hike met 1300 hoogtemeters en ruim 20 km hiken. Als ik me klaarmaak zie ik na een half uur de eerste tourgroepen omhoog en langs onze plek passeren. Groepen van zo'n 20 (!) personen met gids. En daarachter paarden die de spullen van deze mensen omhoog sjouwen. Steeds weer een nieuwe groep komt langs terwijl ik mijn tent inpak, havermout klaarmaak op de stove en kleding sorteer.

De Salkantay trekking blijkt een populaire trail voor tours. 99% loopt deze trail in 4 of 5 dagen georganiseerd.

Na een half uur vertrek ook ik en begin de klim naar de Salkantay pass. Het is relatief druk op dit stuk met mensen van de tour groepen en paarden. De klim is ongeveer een uur en door deze hoogte (4600m) maakt ademhaling lastig. Hiken in slow motion.

Als ik een Amerikaan op de klim passeer hoor ik achter me zijn verbazende opmerking. '..This guy is walking with all his fucking gear'....

Na de pass op 4800 meter spreidt iedereen zich langzaam uit en komt er meer ruimte. Zeker na de middag omdat de groepen dan ruim de tijd nemen te lunchen in een eigen hutje. De laatste vier uur richting mijn bestemming loop ik alleen. Helemaal alleen en niemand op mijn pad. Even check ik op de GPS of ik op het goede pad zit. Dat is correct. Een mix van uitzichten, stromende beekjes, watervallen, regen en zon. Alle lagen aan en uit. Van sneeuw, mist en kou boven op Salkantay pass naar regenwoud en warmer in lager gelegen gebied.

Als ik na 8 uur hiken op tijd aankom in het dorpje om te overnachten, loop ik nog een half uurtje door naar een verdere campsite. Daar zet ik mijn tent op. Met prachtig uitzicht en middenin de natuur. De meeste groepen zijn neergestreken in het eerste dorpje na de Salkantay pass.

Naast me op een veld staat één andere tent met twee Canadezen van rond de vijftig jaar. Ze zijn met z'n tweeën en hiken de trail met kok, een gids en iemand die spullen vervoerd en de tenten opzet. Enorm aardige mannen en tijdens het bewonderen van de sterrenhemel raken we aan de praat. Over reizen, fotografie, Canada en werk. Ze zijn speciaal voor deze Machu Picchu trekking naar Peru gevlogen...

'One thing I regret about my younger years is that didn't travel the world as you' zegt hij me als we samen naar de sterrenhemel kijken. En... 'The two worst addictions in life are heroin and a monthly salary''.....

Terwijl ik mij stove opzet in een donker hokje, en eet met de deksel van een blik tonijn als geïmproviseerde lepel (lepel vergeten...), krijgen de twee een heerlijk tweegangen diner voorgeschoteld. Verschil moet er zijn... ;)

Vandaag - 21 kilometer / 753 hoogtemeters en 8 uur onderweg

Ik voelde me deze dag The lonely hiker tussen alle groepen.
    En dat was mooi.....

• Te voet richting Machu Picchu - dag 3

2019年6月18日, ペルー ⋅ ⛅ 14 °C

Na een aantal keer in de nacht wakker geworden te zijn van kraaiende hanen ben ik om 5.30 opgestaan om 7.00 te kunnen vertrekken. Ervaring leert dat ik ongeveer anderhalf uur doe om vertrek klaar te zijn.

De trail loopt vandaag langs een bergwand, omhoog en omlaag. In totaal zo'n 700 hoogtemeters. Mooie uitzichten en totaal ander landschap dan gister. En strakblauwe lucht en zon.

Beginnend met lange broek en vest in de ochtend eindig ik met korte broek en shirt. Ik passeer in het begin een aantal groepen maar deze drukte valt mee omdat ik vroeg ben gestart. En veel tours slaan ergens in het midden van de trail af en pakken een busje naar de volgende plaats.

De villages in de vallei doen me denken aan Azië. De geur van vuur, hanen en kippen op de weg en tropisch. Deet is nodig om niet aangevallen te worden door muggen. Al helpt dat niet volledig, de avond zitten mijn benen onder de venijnige muggenbeten. Als ik na zo'n zes uur hiken aankom bij een village waar veel campings zijn, besluit nog een uur door te lopen. Iets verder de bergen in naar een kleine lokale village die bekend staat om kleinschalige coffee plantages. Het is een mooi uur hiken....

Dit laatste stuk over een zanderige weg omhoog word ik op twee afzonderlijke stukken vergezeld door Peruaanse jongens van een jaar of acht die met rugzakje vanuit school door de bergen naar huis lopen. Niemand voor ons en iemand acher. Een jochie wacht zelfs 20 minuten als ik ergens een tussenstop maak, om vervolgens weer naast me zijn weg te vervolgen...

En terwijl ik tijdens het lopen een gesprekje voer met één van de jongens, en hij me attent waarschuwt voor een ontbrekende plank in een brug waar we oversteken, zie ik twee bussen met tourgroepen langs me heen scheuren...

Na zeven uur lopen en het laatste stuk omhoog is het mooi geweest voor vandaag. Ik zet mijn tent op bij een coffeeplantage die ergens halverwege de berg en via een dichtgegroeid bospad te bereiken is. Bij een familie. De man is 55, zijn moeder 85 en zijn overgrootmoeder is 105 jaar oud. Leven zonder stress..

Het blijkt een prachtige en rustgevende plek. Verlaten en in de natuur. Van de familie krijg ik verse koffie uit de branderij, honing en likeur voorgeschoteld. Zo vriendelijk en hartelijk. En geen toerist te bekennen. Niet kiezen voor de standaard weg of elkaar achterna lopen geeft vaak een mooie ervaring. In dit geval op een uurtje verder lopen. De kosten van deze overnachting / campingplaats is $1.50

We gaan de avond in en maak mijn eten op de stove. Ik word vergezeld door twee honden, hoor de krekels sissen en zie vuurvliegjes voor me vliegen. Terwijl ik in de stilte van de avond een kop thee drink, gaan mijn gedachten nog even terug naar sommige campsites in Nieuw Zeeland. Voor 50$ per nacht, hutje mutje met Europeanen, families naast elkaar. Wat een verschil is dit...

Na het eten - die backpack moet weer iets lichter worden - duik ik mijn tent in...

Vandaag 21 km onderweg, 8 uur gelopen en 707 hoogtemeters.

Het was een mooie dag....

• Te voet richting Machu Picchu - dag 4

2019年6月19日, ペルー ⋅ ⛅ 12 °C

De familie biedt me in de ochtend een ontbijt aan en daar maak ik graag gebruik van. Voor hun een kleine bron van inkomsten en zo draag ik daar ook een beetje aan bij.

Ontbijt met eieren en vers gebrande koffie uit de plantage met uitzicht op de vallei. Kan het beter voor een lange dag hiken?

Ik maak nog een praatje en vertrek met weemoed het bospad op. Dit was een parel van een plek....wat een vriendelijke mensen.

De trail gaat direct omhoog en richting de mirador. Het is vanuit de campsite twee uur klimmen om de bergpas te passeren. Met backpack afzien. Voor het eerst na dag 1 passeren twee andere hikers die de tocht ook zelf doen, samen. Eind twintigers, een Italiaan en Amerikaan. Jonge sportieve gasten die een jaar en twee jaar reizen. We maken een kort praatje terwijl we onze fles bijvullen bij een waterval.

Als we boven aankomen is daar een fantastisch uitzicht. In de verre verte de eerste blik op de Machu Picchu bergen en de ruïnes. Samen met de Italiaan en Amerikaan verwonderen we ons over het uitzicht. En over Machu Picchu in de verte. We zijn er alleen en lunchen met elkaar op de top.

Dit uitzicht krijg je alleen als je ervoor werkt. Geen paarden, taxi's of kabelbanen. En dat blijkt uit deze rust.... Zonder ticket voor Machu Picchu hadden onze tent hier opgezet. Alleen we moeten door.

Na de klim is het een uur afdalen en nog drie uur hiken richting Aqua Calientes, het plaatsje aan de voet van Machu Pichu.

Deze route gaat zo'n twee uur langs de train rails waar de meeste mensen hun trein naar Aqua Calientes nemen. Je hiked of je hiked, dus geen dure treinrit.

Het is warm, mijn rug en voeten doen inmiddels pijn en ik verlang naar het eindpunt. Als ik na 9 uur hiken bijna bij Aqua Calientes ben besluit ik geen bed in een hostel te nemen, maar ook de laatste nacht te kamperen. Een spot aan de voet en tegen de bergwand van Machu Pichu en op twee minuten van de ingang van de looproute omhoog. Hier rijden bussen af en aan, tegen betaling, maar ik wil de totale trail hiken. Tot aan het Machu Picchu en terug....

Tent opzetten en recoveren. Er staan op het grote grasveld maar drie tenten, waaronder een tent van de Amerikaan en Italiaan die ik op de trail tegenkwam en samen hiken. Verder heerst er stilte....

Als de avond valt loop ik nog even het stadje in om mijn ticket voor Machu Picchu op te halen. Een stadje met honderden (luxe) restaurants, hotels, bars, winkels en vermaak. Ik doe wat snelle inkopen, haal mijn Machu Pichu ticket en loop in het donker weer terug naar de campsite. Een andere wereld.

Als ik mijn eten klaarmaak op de stove komen de twee personen van de andere tent naast me in het donker naar me toe om zich voor te stellen... Het blijkt het stel Fransen van Huayna Potosi. Ha, wat een toeval. Ze feliciteren me direct met het behalen van de Summit.

En terwijl alle restaurants en bars in Aqua Calientes rond dit tijdstip op gang komen, is het stil op de campsite en duiken ik en mijn mede hikers om 20.30 hun slaapzak in

Vandaag 25 kilometer gehiked, 1316 hoogtemeters overbrugd en 9 uur onderweg geweest.

Morgen begint het slotstuk van de Salkantay trekking...
    Het slotstuk richting Machu Picchu. ...

• Te voet richting Machu Picchu - dag 5

2019年6月20日, ペルー ⋅ ⛅ 20 °C

De slotdag van de Salkantay trekking...

De wekker heb ik om 4.00 gezet maar ik word om 3.30 in de nacht al wakker van de regen. De regendruppels slaan op het zeil van de tent. Alle spullen had ik uit voorzorg al in mijn kleine tentje opgeborgen en dat is maar goed ook.

Na een uur stop het regenen en kruip ik de tent uit voor een snel ontbijt. Een half uurtje voorbereiden en die calorieën zijn nodig voor we de laatste klim omhoog. En stretchen voor de spieren. Ik, de Amerikaan en de Canadees staan om 5.00 bij ingang beneden aan de berg. Samen met nog zo'n 30 andere reizigers die vanuit Aqua Calientes hierheen zijn gelopen.

We gaan niet met de bus omhoog zoals 95% van de toeristen vanuit Aqua Calientes, maar te voet. Het laatste stuk is een pittige klim, zo'n 500 hoogtemeters en 45 minuten omhoog, zonder vlak stuk. Zo'n klim waarop je flink stuk kan gaan als je te snel gaat, maar zonder zware backpack scheelt dat veel. Het voelt relaxed.

Na aankomst boven mogen we om 6.00 naar binnen. Nog zo'n tien minuten naar het uitzichtpunt.

De eerste blik op Macchu Picchu is bijzonder...

Al jaren zie je de foto's, verhalen van deze plek maar na vijf dagen hiken is dit een prachtig slotstuk.

Het aanzicht op één van de zevende wereldwonderen. Een combinatie van architectuur, natuur en geschiedenis. Verwondering en past in het rijtje van o.a. de Taj Mahal en de Chinese muur.

Vanuit de viewpoints is het mogelijk door Machu Picchu te lopen. Nagenoeg alleen omdat we de eerste groep bezoekers zijn. Hoe hebben ze dit kunnen bouwen, waarom op deze onbereikbaar hoge plek, hoe leefden ze hier.... Je vraagt het je af als je hier loopt.

Na zo'n 3 uur rondom Machu Picchu begint de terugweg. De berg af, richting de campsite en alle spullen inpakken. Klaarmaken voor de lange terugreis naar Cusco.

Eerst 1 uur naar beneden richting de campsite en alle spullen inpakken. Dan 2 uur lopen vanuit de campsite via het spoor terug naar de plaats waar taxi's kunnen komen. En vanuit daar nog 7 uur in een collectivo (gedeelde taxi) door de bergen en heilige Vallei naar Cusco. Waar ik in de avond om 20.00 arriveer, mijn gehuurde spullen terugbreng en richting mijn Airbnb ga.

Na vijf dagen weer een warme douche en bed.

Een tocht van in totaal vijf dagen, 92 kilometer, 4400 hoogtemeters en 24 uur hiken.

Uiteindelijk heb ik de gehele Machu Picchu trekking inclusief lokaal vervoer, eten, huur van alle camping gear, campings en entreeticket voor onder de 145 euro volbracht.... Dat is normaal alleen al de prijs van een retour treinkaartje naar Aquas Calientes....

• De Colca Canyon, Peru

2019年6月25日, ペルー ⋅ ⛅ 15 °C

Hiken in de Grand Canyon van Peru

Reizen is onderweg zijn. Jezelf verplaatsen. Over land en afstanden overbruggen. Peru is groot.

Vanuit Cusco een 12 urige nachtbus naar de mooie stad Arequipa en na Arequipa een 6 urige bus naar de natuur nabij het plaatsje Cabanaconde.

Drie dagen zelf hiken in de tweede diepste Canyon ter wereld: de Colca Canyon in Peru. Op het hoogste punt twee keer zo diep als de Grand Canyon in USA.

35 km en 2500 hoogtemeters gelopen, super conditie na de Salkantay trek, overnachten in de Canyon, grootste uitzichten, groene valleien, tientallen Andes condors, hot springs, leuke mensen, verlaten dorpjes en prachtig weer.

Na Colca Canyon met dezelfde bus weer zes uur terug naar Arequipa.

En nog diezelfde avond richting Lima...
    Met een 16 urige nachtbus.... :-)
    もっと詳しく

• Peru, Zuid Amerika & backpack life...

2019年6月30日, ペルー ⋅ ⛅ 10 °C

Tijd voor een rijtje. Wist je dat......

- Ik alweer tien maanden onderweg ben, al tien maanden uit mijn backpack leef en tien maanden elke week weer op pad ben... Duizenden kilometers. Duizenden indrukken. Het verveelt nog niet... Al komt het einde langzaam in zicht. Een einde aan de reis van mijn leven....

- Peru drie klimaatzones heeft en het in Lima winter is? Gijs, bewolkt en fris;

- In Arequipa en Huaraz het juist weer boven de dertig graden is;

- Ik me de afgelopen drie weken meer dan 70 uur in bussen heb doorgebracht om me over land te verplaatsen....

- De lange afstandbussen in Peru relatief luxe (kunnen) zijn met optie tot stoelen die 180 graden achterover buigen? Inclusief boarding room van te voren en steward en toilet aan board. De bussen stoppen overigens nergens en voorbereiding en eten en water inslaan is dus belangrijk;

- In Peru iedereen in de lange afstandbussen van te voren wordt vastlegd met handycam?

- Ze in de bussen in Bolvia en Peru altijd films op het centrale TV schermen afspelen. Met hard geluid. Soms uren slechte film achter elkaar. Crazy. Bose QuietComfort earplugs noodzakelijk;

- Je in Peru bij veel lokale eettentjes voor zo'n 6-8 soles, omgerekend 1.60 euro een twee gangen keuzemenu kan krijgen. Menu del Dia. Voornamelijk bestaande uit een homemade soep en veelal een gerecht met rijst, kip, salade, papa's fritas en kop thee;

- In Zuid Amerika meer spullen dan eten op straat worden verkocht. Het is in Zuid Amerika soms zoeken is naar goedkoop lokaal streetfood, terwijl dat in Azië op iedere hoek te krijgen is;

- Ik afgelopen week het nationale gerecht van Peru Cuy (Cavia) heb gegeten;

- De hompen vlees hier op markten gewoon rauw aan de haken hangen. Niet zoals in Nederland in stukjes en gekoeld ;

- In Peru veel nepgeld in omloop is en elk biljet dat je uitgeeft eerst uitgebreidt geïnspecteerd wordt;

- Ik geniet van de vrijheid op reis en mijn backpack steeds lichter aan het worden is. Alles wat overdone is kan je loslaten, en alles is overal wel te koop;

- Ik al meer dan 500GB aan reisfoto's en video's in de cloud heb geupload....;

- Mijn neefje Vic toen ik vertrok in mij arm lag, en inmiddels al kan lopen - en ik de filmpjes daarvan regelmatig even (terug) kijk tijdens lange busreizen....

- Ik al weken geen druppel alcohol heb gedronken;

- Mijn reisbudget voor het eerst bijhoud met een app en in Peru tot nu toe, omgerekend gemiddeld 28 euro per dag heb heb uitgegeven. Dit bedrag is inclusief alles (accommodaties, bussen, activiteiten zoals ticket Machu Pichu, Colca Canyon etc, huren hike gear, was, kapper, boodschappen en eten). Komt als je dit door rekent neer op zo'n 850 euro voor een volle maand in Peru reizen;

- Ik in heel Zuid Amerika nog niet ziek ben geweest (afkloppen). Ook niet in Bolivia, tot verbazing van veel reizigers die ik hierover spreek. Komt vast door mijn periode in India... Niets weerstaat India. (ook de drukte in Lima is nog geen 5% vergeleken met India...)

- In Zuid Amerika overal maar dan ook overal een TV aanwezig is en aan staat. Iedere winkel, dierenarts, tandarts, bakker, restaurant heeft minimaal één TV... Copa America Footbal is nu ook bezig en je kan de wedstrijden live volgen terwijl je door de straat loopt;

- Ik mijn was al maanden doe bij een lokale 'Lavandaria's'. Was brengen, wegen, paar euro afrekenen en een paar uur later opgevouwen ophalen. Soms raakt er wel een kledingstuk kwijt en moet ik even terug;

- Lima een soort urban jungle is met meerdere gezichten? Druk, veel verkeer basic, maar ook en luxe wijk Miraflores aan de kust met dure merken, palmbomen en Westerse ketens, waar veel toeristen verblijven. Mijn Airbnb lag meer in de jungle, wel heerlijk lokaal en authentiek..

- Ik in Lima, Miraflores een Starbucks ben ingelopen voor een kop koffie om sinds lange tijd even Westerse sfeer op te snuiven...

- Het internet tijdens de hele reis nergens zo snel is als in Nederland - we zijn verwend wat dat betreft;

- Ik sinds lange tijd ook weer Chinese toeristen in Peru heb gespot? De vakantiegangers langzaam op gang komen...... En Nederlanders altijd op afstand al te herkennen zijn;

- Het beeld wat veel mensen hebben bij 'Zuid Amerika' (onveilig) in de landen waar ik heb gereisd totaal niet strookt met mijn ervaringen hier. ... In alle ZA landen tot nu toe geen onveiligheid, chaos en/of overdreven temperament ervaren (wel regelmatig harde muziek en dans overigens). In tegendeel... Mijn telefoon een keer in een bus uit mijn broekzak gegleden, werd ik gewaarschuwd. Regelmatig na het afrekenen weggelopen en teruggeroepen omdat ik nog wisselgeld kreeg en dacht het genoeg was. Of een keer wisselgeld vergeten en later teruggekregen. Mensen zijn over het algemeen juist relatief rustig, soms temide. Werken hard om hun geld te verdienen, met kleine handeltje of verkopen van bijvoorbeeld snoepjes. In Zuid Oost Azië ervaar je veel meer chaos, geluid en moet je wat meer op je hoede zijn voor sneaky scams, dubbele prijzen voor toeristen etc. Moest hier erg aan wennen dat dat hier niet zo is... Het is relatief comfortabel en modern reizen in Zuid Amerika;

- Ik een sleeve van mijn Bose QuietComfort headphone verloren was en daardoor versneld per bus naar Lima ben gereisd om een nieuwe te kunnen krijgen bij een van de weinige Bose retailers in Zuid Amerika. Bose Quiet Comfort is voor mij nummer 1 lifesaver op reis. Zeker tijdens lange busritten en in hostels. Ik kan wel zeggen: ik kan niet zonder;

- Ik in grotere steden de laatste maanden regelmatig een Airbnb privekamer heb geboekt en top was als afwisseling de hostels. Geweldige ervaringen bij lokale mensen in lokale authentieke buurten met een eigen plekje om een huis of appartement. Voor mij de openbaring in Zuid Amerika. Alleen maar positief en tegen relatief goede prijzen (9 a 10 euro per nacht);

- Ik de afgelopen week de eerste aflevering van de Break Free aflevering weer heb teruggekeken. Voor mij een inspiratie voor het leven en deze reis. De aflevering: https://www.bnnvara.nl/breakfree/videos/2856

- De hike en trekking mogelijkheden in heel Zuid Amerika ongekend mooi, gaaf en veelzijdig zijn;

- Ik de afgelopen maand 50 uur en 160 km heb gehiked;

- Ik me opmaak voor een nieuwe vijfdaagse bergtrekking met backpack en tent in het Cordillera Mountain in National Parc Huascaran....... Vertrek vannacht om 4.30;

- Ik daarna als het lukt qua tijd en budget nog per bus door Noord Peru, Ecuador en Colombia wil reizen voor ik weer terugkeer naar Nederland...... Dit betekent dat het reistempo iets omhoog gaat. Een prachtige kans om deze landen over land te combineren.....

Beste mensen... Geniet van de vakantieperiode en het zomerweer in Nederland.

Groet uit Zuid Amerika!

#aroundtheworld

• Santa Cruz Trek, Cordillera Blanca - 1/4

2019年7月2日, ペルー ⋅ ☀️ 18 °C

Een solo trekking met tent en backpack in Parque Nacional Huascaran, in de Cordillera Blanca ('Witte bergketen'), Peru.

Avonturen beleven.

Een prachtig weather window ontstond in de Huaraz regio, zag ik toen ik in Lima was. Zon en droog na een periode van regen en sneeuw. Huaraz stond al een tijdje op mijn lijstje en in de bergen betekent dat niet wachten maar je kans moet grijpen.

Vanuit Lima de 8 urige bus geboekt naar Huaraz. Huaraz is de uitvalsbasis voor het hiking paradijs in Peru: Parque Nacional Huascarán. Je kan hier de meest variërende trails hiken, van 1 tot 12 dagen achtereenvolgens.

Cordillera Blanca ligt in de Andes en omvat meer dan 25 bergentoppen van 6000+ meter en meer dan 700 afzonderlijke Glaciers. Dit soort besneeuwde bergen zou je niet snel met Peru associëren, maar toch zijn ze aanwezig. Sommige bergtoppen zelfs verkozen tot mooiste ter wereld. Het totale gebied is 3400 km² groot. Huaraz ligt in het Noorden van Peru en wordt in veel standaard reisschema's overgeslagen omdat die zich meer op Zuidelijke gebieden en Bolivia richten, zoals Cusco en Puno.

Ik koos voor de klassieke Santa Cruz trekking in combinatie met Laguna 69. De Santa Cruz trekking is met Laguna 69 zo'n 75 kilometer lang en telt 2700 hoogtemeters.

5 dagen en 4 nachten op pad. Met tent eten en bepakking. Zelf organiseren en zonder gids. Het kost voorbereiding en in totaal neemt zo'n trekking dan ook ongeveer een week in beslag. Eten plannen, route plannen, lokaal vervoer.... Je moet denken aan een aansteker tot aan waterfilter tabletten. Kortom, organiseren. Voor de volledige lijst voor wat ik tijdens zo'n tocht in mijn backpack meeneem, zie de opsomming onder deze post :-).

Weer een trekking. Waarom? Het brengt je op de mooiste plekken, omdat dit het mooiste natuurgebied is in Peru, ik inmiddels geacclimatiseerd ben, goede conditie heb opgebouwd en de tijd heb. De tijd om een week te nemen voor hiking. De perfecte manier om te unpluggen. En te geniet van de bergen en natuur.

Dag 1 - Laguna 69 met overnachting

Op zondag vertrok ik om 4.30 in de nacht met een tour als transport, one way, naar Laguna 69. Dit is drie uur vanaf Huaraz en handig omdat er geen direct openbaar vervoer maar deze plek is. Laguna 69 is een populaire dagtour, die ik ik in dit geval combineer met meerdaagse Santa Cruz trekking. Het beginpunt van de Santa Cruz trekking ligt in de buurt en anders blijf je op en neer rijden. Mijn backpack en camping gear na aankomst in het Nacional Park ergens op weg naar de Laguna 69 naast de trail in de bosjes gelegd, zodat ik die op de terugweg kon oppikken en met daypack de klim naar de Lagune 69 kon doen. Wel een klein risico, want als die backpack weg is of gaan koeien ermee aan de haal heb ik een probleem :-).

Laguna 69 ligt op 4600 meter boven zeeniveau. De hike is ongeveer drie uur omhoog en twee uur afdalen. De contrasten op de top van het turquoise water in combinatie met Glacier toppen zijn prachtig. Als ik de Laguna bereik, lees en lunch ik wat want ik heb de tijd.

Na de klim en afdaling gaan alle tourgangers om 3 uur weer met de bus terug naar Huaraz en blijf ik met tent en bepakking als enige achter. Om de nacht alleen in de natuur door te brengen. Wildkamperen. De afgelopen maanden wel regelmatig gekampeerd in remote areas, maar altijd met anderen in de buurt. Dit was wildkamperen. Een plek uitgezocht met beschutting van bomen en naast een riviertje voor water. Niemand in de buurt, ook geen andere hikers of kampeerders. Heerlijk uit de comfortzone. Het spannende, het oncomfortabele, de stilte, de totale duisternis om je heen..... Meer back to basic gaat het niet worden.

En terwijl de tientallen tourgangers nog in de bus terug op weg naar Huaraz zitten (zo'n drie uur rijden), zet de schemer en kou zich in en maak ik eten voor de tent op de stove.

Het is nieuwe maan en de sterrenhemel is geweldig. De volledige Melkweg is zichtbaar, planeten en zelfs vallende sterren. Ik maak foto's, staar naar de hemel, zoek sterren met mijn Sky finder app in de volledige duisternis. Met alleen het geluid van mijn ademhaling en het beekje.

Ik slaap met 4 lagen, twee truien en ondanks dat mijn mountain slaapzak bestand is tegen -9 cold temperatuur doe in de nacht als ik wakker word nog mijn gehuurde dawn jacket erbij aan vanwege de kou.

Als ik om 6.00 opsta is de tent bedekt met een laagje ijs. Het is een koude nacht geweest.

Op naar dag 2.

p.s. - voor de geïnteresseerden, onderstaand het lijstje van wat mee gaat voor 4 - 5 daagse trekking ... :-)

70 liter Backpack

Stove
    Bestekset
    Camping pan
    Camping drinkbeker

4x oatmeal voor ontbijt (afgemeten)
    4x muesli voor in oatmeal (afgemeten)
    4x rijst/ pasta voor avondeten (afgemeten)
    4 mini zakjes pasta saus
    1 mini zakje parmazaanse kaaspoeder
    1 mini zakje oregano kruiden
    2 kruidentabletten
    1 avocado
    3 blikken tonijn
    4 zakjes instant soup
    8 sportrepen
    4 proteïne repen (indien beschikbaar)
    4 electrolyte tabletten (indien beschikbaar)
    3 zakken noten
    1 zakje snoep
    1 rol chocolade koekjes
    2 broden
    1 pak wraps
    2 spuitzakken pindakaas /jam
    4 bananen
    4 tabletten vitamine C
    Chocoladspoeder (voor door oatmeal)
    Koffiepoeder

1 Northface wind/regenjack
    1 pet
    1 muts
    (regenbroek)

En zo leer je elke keer weer verfijnen :-).

• Santa Cruz Trek, Cordillera Blanca - 2/4

2019年7月3日, ペルー ⋅ ☀️ 18 °C

Dag 2 - Start van de Santa Cruz trekking

Na het inpakken, klaarmaken en ontbijten loop ik in de vroege ochtend het park uit richting een bergweg. Opzoek naar het punt waar ergens een collectivo zou moeten langskomen die mij naar het startpunt van de Santa Cruz trail kan brengen. Er zijn geen vaste tijden want een collectivo wacht bij het vertrekpunt tot er voldoende mensen in het busje zitten. Na een half uur wachten komt er een busje langs en kan ik mee.

Backpack op het dak en twee uur door berggebied met haarspeldbochten en hobbelige wegen richting het beginpunt van de trail. Wat ook een risico is want onderweg horen en zien we enkele dozen van het dak vallen en moeten we stoppen om te reorganiseren.

Na een rit worden we afgezet in Vaquieria en start de trail. Een mooie route wat me op dag 1 op sommige punten aan Zwitserland doet denken. Deze route gaat licht omhoog, door lokale dorpjes, groene velden met koeien en besneeuwde bergtoppen op de achtergrond.

Door de hoogte van het gebied (tussen de 3800 en 4800 meter) en backpack van zo'n 15kg is het toch weer inkomen voor mijn lichaam. Lima lag op zeeniveau en dat vraagt daarna weer aanpassing.

Na 4 uur lopen en bij de voor deze route standaard campsite besluit ik nog een uurtje door te lopen, omdat dat meters scheelt voor de volgende dag.

Als het na een uurtje 16.00 is, mijn schouders inmiddels pijn doen door het gewicht van de backpack en ik in de uitgestrekte vallei een prachtig stukje gras zie, besluit ik daar spontaan mijn tent op te zetten. Een tweede nacht wildkamperen. Niemand die ik zie. Alleen tussen de bergpieken. De plek ligt op zo'n 4100 meter boven zeeniveau.

Als de avond valt maak ik eten, doe voorbereidingen en wacht en lees tot ongeveer 21.00 om te kunnen slapen. Wederom een heldere sterrenhemel. En wederom koud....

Morgen gaat de klim verder richting het hoogste punt van de Santa Cruz trekking, op 4750 meter boven zeeniveau....

• Santa Cruz Trek, Cordillera Blanca 3/4

2019年7月4日, ペルー ⋅ ☀️ 18 °C

Dag 3 - de klim naar Punta Union Pass

Ik sta om 5.45 op want wil niet te laat beginnen. De route vandaag is relatief lang door de klim naar Punta Union.

Na een ontbijt , spullen inpakken en een uur hiken start de klim naar het hoogste punt van de trekking. Hier merk je de hoogte in ademhaling. Het kost energie en op de klim van zo'n 2 uur zie je ook andere hikers strugglen. Dit gaat niet (alleen) om conditie, maar vooral omgaan met hoogte. Het zijn hoogtes zoals ook bijvoorbeeld toeristische bergtrekken in Nepal...

Door het afzien en korte ademhaling vervloek je zo'n klim op sommige momenten maar oh wat zijn de uitzichten toch gaaf. We lopen uitzonderlijk dichtbij Mount Taulliraju (5830 meter). Je krijgt deze uitzichten alleen als je ervoor werkt, niet mogelijk voor daghikes, geen dagjesmensen en geen autowegen richting een viewpoint. Alleen hikers en een aantal ezels met bagage voor tourgroepen die de trail met groep en gids lopen.

Na het bereiken van de Punta Union bergpas strekt zich aan de andere kant een 360-graden panorama uitzicht op op Cordillera Blanca toppen en met lakes en de Santa Cruz valley in de verte. Niet te omschrijven, ook de foto's doen er geen recht aan. Breathtaking views....

Zie een korte video die ik maak op dit punt hier: https://youtu.be/14N2acUBib4

Ik lunch op de top, maak foto's, geniet van het mooie weer en begin dan aan een lange afdaling. Afdaling over een pad met zand en stenen.

Als ik na de lange afdaling om 13.00 aankom bij een standaard campground voor deze dag, besluit ik door te lopen. Scheelt meters voor de volgende dag en ik voel me nog redelijk goed. En zo vroeg aankomen op een campsite, wat niet meer is dan een grasveld in de volle zon (geen voorzieningen oid), betekent nog zeker 8 uur niets doen.

De route gaat nog verder omhoog naar een Lake Arhuaycocha met uitzichten op bergtoppen, Alpamaya en Quitaraju. Zo'n 2.5 uur lopen. Omdat het morgen een stuk van de trail weer terug is leg ik mijn backpack na anderhalf uur hiken naast de trail in de bosjes. Op een plek waar ik een mooie kampeerplek heb gespot, en loop met daypack nog zo'n half uur omhoog. Dat scheelt enorm. Ik bereik de Lake Arhuaycocha op 4450 meter. Omdat het al later op de middag is heb ik de lake voor mezelf. Niemand in de buurt. Stilte en prachtig uitzicht....

Als de zon langzaam achter de bergen verdwijnt is het is tijd om terug af te dalen naar mijn backpack en dito kampeerplek. Vandaag 9.30 uur onderweg geweest (18 km en 1100 hoogtemeters). Weer een nacht wildkamperen op een prachtige plek. Niemand in het vizier, uit de wind en de vallei met uitzicht op bergtoppen van +5900 meters, waaronder de Alpamayo. Daar sta ik dan met mijn tentje. Ik haal mijn hart op.... Zo'n plekje en ook wildkamperen, volledig zelfvoorzienend was al jaren een bucketlist wens.

'The pyramid shaped Alpamayo is considered one of the most beautiful mountains in the world.'

Aan de andere kant van de Vallei het uitzicht op de Artesonraju mountain (6025m) die het icoon is voor het Paramount Pictures movie-intro's.

Precies voor het donker rond ik alle avondrituelen in en rond 19.00 mijn tent in op wat te lezen en wat te schijven. Meer kan je niet doen. Je leeft in het moment. Geen WiFi, geen TV, geen nieuws, geen mensen. Maximaal unplugged.

Verder ben ik vandaag zo'n stuk verder gelopen dat het reëel is dat ik deze Santa Cruz trekking niet in de standaard vier maar in drie dagen kan volbrengen. Dat betekent dat ik morgen anderhalve dag in één moet lopen en vroeg moet vertrekken om vanuit het eindpunt nog vervoer naar Huaraz te kunnen krijgen.

De wekker zet ik om 5.15 am. We gaan het zien..

• Santa Cruz Trek, Cordillera Blanca 4/4

2019年7月5日, ペルー ⋅ ☀️ 16 °C

Dag 4 - richting het eindpunt......

Als de wekker om 5.15am gaat wil ik eigenlijk nog in mijn slaapzak blijven liggen. Het is donker en veel spullen zijn koud en bevroren. Het tentzeil maar ook de fles water die buiten stond.

Half in mijn slaapzak en vanuit mijn tent begin ik het ochtendritueel. Geen tijd om rustig aan te doen als ik vandaag de trekking wil afronden. Water met vitamine C en een kop koffie op de stove, terwijl ik ondertussen ontbijt met brood en pindakaas.

Na alles te hebben ingepakt vertrek ik om 6.15. Volgens mijn berekening is het vandaag een tocht van ruim 8 uur, waarmee ik voor 3pm het dorpje Cochabamba het eindpunt kan bereiken. Daarna is er vanuit daar geen vervoer meer terug naar Huarez. Dit zou geen ramp zijn, ik heb eten en kampeerspullen bij me, maar wil dit stuk van de route nu eigenlijk ook in drie dagen volbrengen.

Het wordt een prachtige dag hiken door de Santa Cruz Valley. De hele dag kom ik maar enkele hikers en een paar tourgroepjes die de andere kant op lopen tegen. Enorm diverse landschappen en uitzichten. Maak foto's en stop regelmatig even, ook om mijn schouders te ontlasten. Mijn backpack zit niet meer helemaal goed - al enkele jaren en aantal trekkingen oud, en dat merk je. Ik track mijn looptijden zodat ik weet hoelang ik tussendoor kan pauzeren. Mijn vertrektijd blijkt gaandeweg goed getimed en hoef niet te haasten. Behalve gewoon uren doorlopen.

Na ruim 8.5 uur onderweg kom ik rond 14.00 aan bij het eindpunt van de trekking. Dit is de ideale tijd om nog terug te kunnen komen in Huaraz. Nu de trekking is afgerond begint namelijk de terugweg naar Huaraz, op eigen gelegenheid en lokaal vervoer. Twee collectivo zijn vanuit twee dorpjes nodig en een terugreis van in totaal 4 uur. Ik loop naar een hoofdweg opzoek naar vervoer.

De collectivo's sluiten gelukkig goed aan en rond 18:00 ben ik weer terug in het hostel. Dan nog huurspullen terugbrengen, douchen en relaxen....

De foto's zijn een mooi aandenken. Maar het echte aandenken is het gevoel en herinneringen die je tijdens zo'n trekking ervaart.

Dit was weer een parel van een tocht. Geweldig weer, prachtige uitzichten, geur van natuur en vrijheid.

'While trekking, the pace of the normal life seems to be absurd'.
    Dat is het mooie aan meerdaagse hiking in de natuur.....

Voor alle foto's van de trekking en de bergen zie HIER:

• Chachapoyas Amazonas - Peru

2019年7月9日, ペルー ⋅ ⛅ 19 °C

Noord Peru...

Grootse groene omgeving in de Amazonas.

Bezoek aan de Kualap ruïnes (Pre Inca tijd, nog voor Machu Pichu) en hiken in het regenwoud rondom een van de hoogste waterfalls ter wereld: Gocta falls (770 meter downfall)....もっと詳しく