Mueller Hut
12. Januar in Neuseeland ⋅ ☀️ 19 °C
Gisteravond kwam ik terug op de White Horse Hill Campsite, die afgesloten was door de regen. Ook onderweg was een stuk weg ondergelopen en waren er verdacht veel watervallen en snelstromende riviertjes. Blijkbaar is er gisteren alleen al bijna 150mm gevallen. En niet alleen hier was dat het geval, want een stuk van de Arthur's Pass, waar m'n reis begon, is zelfs afgesloten. Maar vandaag werd ik wakker met prachtig weer! Ik had drie wandelingen gepland hier, maar van eentje is de brug in renovatie en dus kan je de wandeling niet doen. De ander heeft last gehad van lawines, dus daarvan kan je alleen het begin doen. Zo bleef de Mueller Hut Track over.
De wandeling is iets meer dan 10 kilometer lang, en heeft ruim 1100 hoogtemeters. Ongeveer halverwege is er een populair uitzichtpunt die uitkijkt op Mount Sefton, dus ik ging weer vroeg uit de veren om de massa voor te zijn. Het eerste gedeelte bestond voornamelijk uit trappen, tot de Sealy Tarns viewpoint. En ik snap wel dat dit een populair uitzichtpunt is! Na genoten te hebben van de opkomende zon, ging ik verder omhoog, via een vrij steil pad dat uitkwam op een stuk waar vrij duidelijk een tijd geleden een lawine het pad weg heeft geslagen. Het resultaat was een onstabiel grindfestijn, wederom steil. Maar oog houdend op de oranje paaltjes kwam ik boven, waar een prachtig uitzicht achter de bergkam tevoorschijn kwam, namelijk de Mueller Glacier, terwijl aan de rechterhand Mount Sefton, Mount Cook, Mueller Lake, and Hooker Lake nog te zien waren. Mueller, waarom Mueller? Nou, hier komt een oude bekende om het hoekje kijken. Kennen we meneer Haast nog, die een gletsjer naar z'n keizer Franz Josef had vernoemd, en een bergpas naar zichzelf? De man vond zichzelf ook heel geschikt om deze Gletsjer een naam te geven.
In 1862 gaf hij de eer aan Ferdinand von Mueller een collega wetenschapper en ontdekker die zich in Australië ophield. Bijzonder collegiaal. Feitjes opzij gelegd, de wandeling ging verder. Een relatief vlak en rotsig pad liep totaan de berghut. Onderweg kwam je langs spiegelglad opgevroren sneeuwmassa's, die geniepig afliepen naar de afgrond. Zaak was dus om niet op dat ijs te stappen. Gelukkig was afgelopen genoeg gesmolten om over de rotsen te kunnen en zorgvrij bij de hut aan te komen. En wat een fantastisch uitzicht was dat! Een bijna 360 graden uitzicht over de gletsjers, Sefton, Cook, de meren, en de vallei achter je. Samen met een ouder Schots echtpaar en drie Zwitsers hebben we geluncht met dit uitzicht.
De weg terug, zeker vanaf Sealy Tarns, was het inderdaad heel druk, haast file lopen. Gelukkig had de Schotse man geen schaamte, en loodste hij z'n vrouw en mij op verbazingwekkend hoog tempo (we sprintten soms de trappen af) de berg af. Terwijl hij de weg vrijmaakte, legde z'n vrouw uit dat ze nog heel eind moesten rijden vandaag om op tijd bij de man z'n broer te zijn, die in het noorden woont. En nadat hij meerdere keren naar achter schreeuwde "is that handsome guy still behind us?!" (zeker weten in de zak gestoken), legde ze uit dat hij militair is en het stiekem haat als er mensen vlak achter hem lopen. Verklaarde wel z'n fitheid en z'n snelheid. Begin van de middag stond ik weer bij Big John, die ik snel op een mooi plek achterin de campsite heb geparkeerd, die inmiddels weer vrijgegeven was. Wasje gedaan, gekookt, boekie gelezen, en een avondwandelingetje naar Kea Point, met de ondergaande zon die over Mount Cook gleed.Weiterlesen
Ball Hut (bijna)
13. Januar in Neuseeland ⋅ ☀️ 28 °C
Online las ik dat één van die twee gesloten wandelingen toch misschien wat beter toegankelijk was dan gedacht, dus ik kon het niet laten.
Vannacht was het bijzonder koud. Aan het gras te zien heeft het dan ook tegen het vriespunt aan. Na ontbijt met huppelende konijntjes in het veld achter me nam ik Big John mee (of andersom?) naar Tasman Lake. Een kwartiertje rijden, aan de andere kant van de bergen ten oosten van de campsite. Ik wist dat de eerste 5.5 kilometer sowieso toegankelijk was naar een uitzichtpunt, dus optimistisch ging ik voorwaarts. Het pad was een 4wd weggetje dat heel geleidelijk omhoog liep.
Uiteindelijk liep dit uit op een rivierbed, waarna ik bij het uitkijkpunt uitkwam. Inmiddels in de brandende zon, die zorgde dat het kwik na maar een paar uur na de vrieskou al naar 25 graden was gestegen. Een heel mooi grauwig blauw gekleurd Tasman Lake stond op me te wachten. Er dreven wat ijsrotsen in, maar waar de gletsjer nou was zag ik in eerste instantie niet. Toen pas begreep ik dat al dat zwartgrijze gruis wat tegen het meer aanzat geen landmassa was, maar een ijsmassa! Door alle lawines is de hele gletsjer bedekt met stenen en gruis. Maar het was ongelooflijk hoe enorm deze gletsjer is zodra ik besefte dat letterlijk alles totaan Mount Cook ijs was! Als grootste gletsjer van Nieuw-Zeeland, is hij 23.5 kilometer lang, is ie 4 kilometer wijd, 600 meter diep, en heeft ie een oppervlakte van 101 vierkante kilometer! Ik kan nog steeds niet bevatten hoe enorm dat is.
De track zou verderlopen naar Ball Hut, iets minder dan 5 kilometer verderop in de richting van Mount Cook. Maar door een lawine is het pad in 2019 weggevaagd, en is er een diepe kloof ontstaan waar Husky Stream doorheen stroomt. No way dat je daar dus overheen kan. Maar, er schijnt dus een alternatieve route zijn ontstaan die een eind de stroom volgt, wat hogergelegen grond is en waar je over het riviertje op de andere kant kan komen. En terwijl ik daarheen liep, kwam ik zowaar twee mensen van de DOC tegen! Wie kan er me beter vertellen of het inderdaad kan en of het veilig is? Ze vertelden dat zij net van de hut vandaan kwamen en dat het mogelijk is. Het 4wd weggetje is alleen door lawines wel de rest van de route weggevaagd, dus ze vertelden dat de route voornamelijk over losse rotsblokken gaat. Wel uitkijken dus. Na de rivier overgestoken te hebben kwam ik op een wat geïmproviseerd pad dat steil de bosjes en de berg opliep, en daarna steil naar beneden keurig weer aan de zijde van de gletsjer uitkwam, waar het pad ooit heeft gelopen. Daarna volgde inderdaad een rotsige route, waar soms de route onduidelijk was. Er waren weinig oranje paaltjes, dus de precieze route was vaag. Omdat je rechts de afgrond naar de gletsjer had en links de berg, was het in ieder geval duidelijk dat je rechtdoor moet. Gelukkig hebben eerdere wandelaars met stenen torentjes aangegeven wat de beste route was, dus op die manier kon ik toch mooi m'n weg vinden.
Maar, een kilometer van de hut vandaan werd het wel heel erg steil. Ondanks dat juist dit stuk goed aangegeven was met paaltjes, was het alleen maar heel veel losse stenen die eindigden bij de afgrond. Omdat dit verdacht veel leek op een wandeling in Kirgizië waar ik achteraf nogal veel spijt van had, heb ik na veel dubben besloten om te keren. Zo dichtbij, maar het was maar beter zo. Na nog even heel erg genoten te hebben van deze enorme Gletsjer, de prachtige Mount Cook, en het gekke blauwe Tasman Lake, ben ik teruggekeerd. 17 kilometer later, ondanks stiekem toch wat chagrijn dat ik niet bij de hut heb kunnen komen, was ik vooral blij dat ik toch nog een (fantastische) wandeling mee heb kunnen snoepen deze reis. Door de mensenmassa heen op de parkeerplaats bij de campsite was m'n plekkie nog vrij, en heb ik weer met Mount Sefton op de achtergrond kunnen genieten van m'n maaltje.Weiterlesen
Lake Pukaki en Lake Tekapo
14. Januar in Neuseeland ⋅ ⛅ 25 °C
Het ging weer regenen in de bergen, dus heb ik de bergen nu toch echt voor de laatste keer achter me gelaten. Omdat het aan de andere kant van Lake Pukaki nog wel mooi weer was, heb ik nog een duik genomen. Een duik die nodig was, want ik was helemaal plakkerig van zweet en zonnebrand en stonk naar m'n bed. Er waren zoals altijd geen douches op de campsite, dus dan is dit geen verkeerd alternatief!
Na deze stop ben ik verdergereden naar Lake Tekapo, een meer verderop die ook bekend staat om z'n blauwe kleur. Hier heb ik de Peninsula Walkway gelopen, een kleine wandeling van iets minder dan 6 kilometer met uitzicht op het meer.
Eenmaal terug op de weg liet ik ook het mooie weer achter me. Via een boodschappenstop bij de Four Square in Fairlie, ben ik door het heuvelachtige landbouw landschap (vooral heel veel vee) geëindigd bij een beekje net buiten het dorp Pleasant Point, met het motto "The Name Says It All". Nou, ik kan bevestigen, de Point was zeker Pleasant!
Minder pleasant was dat dit de allerlaatste nacht van deze reis met Big John is :(Weiterlesen
Farewell, Big John
15. Januar in Neuseeland ⋅ 🌧 16 °C
Dit was hem dan, de reis met Big John zit erop!
Na m'n overnachting in Pleasant Point heb ik eerst een stop gemaakt in Timaru, een stad(je) aan de kust. Hier heb ik Big John ook even een douche gegeven, heb ik ingepakt, en binnenin wat schoongemaakt. In Timaru schijnen er ook pinguïns te leven, dus na de praktische zaken ging ik opzoek! Helaas waren er nul noppes nada, en ging ik drijfnat van de regen terug naar Christchurch.
Onderweg wisselde enorme stortbuien het droge weer af, en met kapotte ruitenwissers (eentje was er inmiddels afgevallen 🙃), was dit een kleine uitdaging. Maar door te stoppen wanneer het keihard begon te regenen, inclusief een pie en koffie bij een heel schattig cafeetje langs de weg in Dunsandel, ben ik veilig aangekomen bij de autozaak van Darcy om Big John in te leveren en terug te keren naar het hostel waar ik voor dit avontuur ook verbleef.
De eindstand is 4093 kilometer, met ongelooflijk veel fantastische ervaringen! 16 prachtige lange wandelingen met vele hoogtemeters en oranje paaltjes die me er doorheen lootsten, 3 weken lang jeukende benen vanwege de duizenden sandflies, 1 warme douche, veel koude duiken in gletsjerwater, NPD die op random dagen 15 cent korting had op benzine en me weer wat knaken heeft gescheeld, vele toiletsessies op de longdrop toiletten met strontaroma's die omhoog kropen, de onverharde wegen, en verharde snelwegen met maximum snelheden van 15 km/h, de plotselinge one lane bridges, en zo maar door...
Ik had dit voor geen goud willen missen en hoop dat ik ooit nog terug kan komen! En nu op naar één laatste avontuur ✈️Weiterlesen
Auckland
16. Januar in Neuseeland ⋅ ⛅ 26 °C
Smiddags kwam ik aan in Auckland, waar m'n tas als eerste van de band rolde en ik dus snel, met een 24/7 shuttlebus die langs alle vliegveld hotels rijdt, in m'n oude, niet al te fris ruikende, maar goedkope hotelletje aankwam. Ondanks dat het ruim een uur duurt om in de binnenstad te komen, heb ik het maar gedaan om de tijd te doden.
Ondanks dat ik niet lang had, lijkt het een leukere stad dan Christchurch te zijn! Wat mooiere architectuur en leuke kleine steegjes met schattige boekenwinkeltjes en cafeetjes. Na avondeten in de Chubby Boy, een Chinees restaurantje waar ook alleen maar Chinees werd gesproken, kwam ik weer terug in het hotel. Hier wat fotootjes :)Weiterlesen
Aankomst in Niue
16. Januar in Niue ⋅ ☀️ 33 °C
Nog één laatste avontuur voordat de harde Nederlandse realiteit weer voor m'n neus staat. En dat avontuur gaat plaatsvinden in Niue! Deze lange dag (en lange verhalen hieronder) begon om 5 uur sochtends met de 24/7 shuttlebus, die langs alle vliegveld hotels rijdt, terug naar het vliegveld voor de 3,5 uur durende vlucht naar het eiland in de Stille Oceaan. En dat moest ook wel vandaag, want er gaat namelijk maar 1 vlucht naar Niue per week! En dat is letterlijk ook de enige connectie met Niue. 1 keer per week vanaf Auckland, en verder helemaal niets. En nog bijzonderder, Niue ligt aan de andere kant van de internationale datumgrens. In andere woorden, ik vertrok op zaterdag 17 januari, en kwam aan op vrijdag 16 januari. Verder is er geen tijdsverschil met Nieuw-Zeeland... behalve dan die 24 uur. De vlucht was vrij komisch. Ik was vrijwel de enige witte gast aan boord tussen alle Niueans, en heel veel mensen kenden elkaar (hoe kan het ook anders met zo'n klein eiland). Het boarden ging vrij traag, puur omdat mensen constant elkaar gelukkig nieuwjaar aan het wensen waren en alvast bij wilden praten 🙃. Ik vond het ronduit hilarisch.
Eenmaal geland was dat niet anders. Omdat dit de enige vlucht per week is. Bij het uitstappen werden al handjes geschud met het personeel op de grond, en ook werd er nog wat bijgepraat met de twee douane mensen. Het vliegveld is natuurlijk niet groot, praktisch een klein gebouw door twee gesplitst, een voor vertrek en de ander voor aankomst. De scheiding was van glas, dus er werd ook volop gezwaaid over en weer de twee ruimtes. De bagage kwam niet op een band, maar werd op de stoep neergekwakt, dus iedereen ging heerlijk chaotisch door mekaar heen zoeken. En omdat veel mensen allerlei goederen meenemen vanaf het vasteland, was er extreem veel bagage. Dit duurde dus wel even!
Bij de derde lading zat mijn tas ertussen, en kon ik naar buiten. En daar leek het halve eiland wel te zitten! Het zat volgepakt met mensen, allemaal hard aan het praten, lachen, juichen, weet ik veel wat allemaal. Een oudere man met een fotocamera maakte in z'n bloemenoverhemdje allemaal fotos van iedereen, en allerlei mensen werden vrolijk onthaald. En ik... ja, ik was vergeten nog contact op te nemen met m'n host, dus ik had alleen een naam 😬. Omdat alles zo ons kent ons leek, heb ik maar een willekeurige vrouw aangesproken, en het was direct raak. Ozwin is klein en kaal zei ze, en ze trok me mee door de menigte. "Meestal staat ie rechtsachterin", zei ze. Maar geen Ozwin te bekennen. Er werden andere mensen bijgehaald om zich bij dit zoekteam aan te sluiten. Op een gegeven moment was de zus van Ozwin gevonden, Joy. Joy vertelde dat haar neefje me op zou komen halen. Maar waar is neefje? Vrij snel kwam neefje al aan lopen, en was ik in goede handen. Toen ik me verontschuldigde dat ik niks had gecommuniceerd, zei Joy: "well, that's Niue style, so you're adjusting to Niuean culture really well". Met de auto vertrokken we naar de accommodatie, een kwartiertje verderop. Het is een rijtje met twee studiootjes, in de andere blijkt een Amerikaan te zitten. Voor de rest is het heel rustig qua toeristen. De schoonzus van Ozwin (Ofa, die ook even kwam buurten) vertelde dat het hoogseizoen qua toeristen altijd in juli/augustus/september is vanwege het betere weer (iets frisser en minder regen) en dat het rond de feestdagen druk is met familie. Nu is het dus erg rustig op het eiland!
Na een beetje gesetteld te zijn en een ander shirt aangetrokken te hebben (het is hier 33 graden en heel vochtig, m'n hele shirt was nat van het zweet), ben ik met m'n autootje erop uit gegaan naar de tourist center die in Alofi, de hoofdstad, zit. Maar, die was vandaag extra vroeg dicht en is ook het hele weekend dicht vanwege het laagseizoen. Wel heb ik nog een boekje kunnen bemachtigen waar letterlijk elk cafe, elk wandelingetje, elke winkel op staat, dus da's handig! Vervolgens naar de enige supermarkt van het land gereden om de basic dingetjes te halen. Het is een heel open supermarkt met een enorme jbl box waar muziek uit werd gepompt. Bijna alle producten komen uit Nieuw-Zeeland, dus je ziet allerlei supermarkt merken door elkaarheen staan. Omdat alles geïmporteerd wordt, is het ook flink prijzig. Maar met een beetje tactisch shoppen ben ik niet blut weer de deur uit gegaan.
Omdat er weinig toeristen zijn en ik nou niet bepaald lijk op de Niueans, had ik verwacht dat ik soms wat aangekeken zou worden, of dat het wat ongemakkelijk zou zijn. Maar dat is totaal niet het geval! Mensen vragen rustig "how are ya", en terwijl ik heel even m'n lach niet kon inhouden door de muziek in de supermarkt vroeg de vrouw naast me of ik moest lachen om de prijzen, en hadden we een gezellig kletspraatje over de prijzen in Niue. Volgens mij is het heel sociaal volk! Ook is het hier heel normaal om te zwaaien als je elkaar voorbij rijdt, en dat gebeurd ook echt bijna altijd. Ook lopen er trouwens overal kippen en honden over de weg, dus het is een beetje uitkijken met het rijden.
Ofa vertelde me toen ik terugkwam dat er heel veel exotisch fruit op het eiland groeit. Ondanks dat eigenlijk elk stuk land, en dus ook het fruit van iemand is, vertelde ze dat het heel normaal is om te vragen of je iets mag plukken en meenemen. Ben benieuwd dus! Het was een lange dag, met veel avontuur, dus savonds was ik snel moe en lag ik op bed. Oh ja, ik heb een internetbundeltje met traag internet dat flink wat knaken heeft gekost, dus ik ga een beetje off the grid. En om deze geniale dag af te sluiten, heb ik nog wat feitjes over Niue (allemaal van internet hoor) :).
Niue is onafhankelijk en heeft een eigen regering maar heeft een vrije associatie met Nieuw Zeeland. Omdat het een eigen regering heeft, is Niue een van de landen met de meeste politici per capita, namelijk 1 parlementslid per 65 mensen. Criminaliteitscijfers liggen erg laag, en toch is er een hele kleine gevangenis, wel op de golfbaan... Schijnen maar max een paar mensen te zitten, en vaak ook niemand. Dronkenschap, en daarmee ook huiselijk geweld, is blijkbaar het voornaamste probleem. Het eiland is iets meer dan 261 vierkante kilometer groot en heeft maar 1937 inwoners, waarmee het het op zes na kleinste land ter wereld is qua inwoners! Maar, het grootste deel van de Niueans leeft niet in (op?) Niue zelf; zo'n 90 procent woont namelijk in Nieuw-Zeeland. En ondanks dat het zo'n klein land is... spreken de Niueans (in het Niuean, een taal die aan het uitsterven is) in het noorden van het eiland blijkbaar een ander dialect dan in het zuiden! Ook bijzonder is dat het één van de grootste koraalriffen ter wereld heeft, sterker nog, het eiland is gebouwd op verhoogde koraalriffen, waardoor er nauwelijks zandstranden zijn en juist veel rotskliffen en grotten.Weiterlesen
Togo Chasm en snorkel uit de tas
17. Januar in Niue ⋅ ☀️ 28 °C
Na de eerste nacht zweten ging ik op pad! Togo Chasm was het doel, een kloof hier niet ver vandaan (hoe kan het ook anders...). Omdat de weg het hele eiland rondgaat vlak langs de kust zijn de wandelingetjes naar stranden/kustlijnen niet meer dan 10 minuutjes, dus ik was er snel. Na een stuk door het bos met een gek vogelgeluid (heb de vogel zelf niet kunnen spotten) en heel veel salamandertjes en krabben, kwam ik aan bij de kloof. Aan de bovenkant een mooi uitzicht over de oceaan, en in de kloof een beeld wat leek op een heel cliché piratenfilm of onbewoond eiland scène.
Daarna ben ik doorgereden naar een ander pad wat uiteindelijk nergens op uitliep. Wel kwam ik nog een andere, stuk grotere krab tegen, wat later een Uga bleek te zijn volgens Ozwin, ook wel de Coconut Crab. Het zijn blijkbaar de grootste geleedpotigen ter wereld, en een cultureel symbool in Niue! Ze groeien erg langzaam en kunnen tot wel 60 jaar oud worden. Op hun grootst wegen ze 4 kilo en hebben ze spanwijdte van bijna een meter! Deze was wat kleiner, en dus wat jonger. Omdat ze een cultureel symbool zijn, en om te voorkomen dat ze uitsterven, mag er maar heel beperkt gejaagd worden op deze beesten. En waarom heten ze dan Coconut Crabs? Nou, omdat ze één van de sterkste beten hebben van alle landdieren! Hun beet is net zo sterk als die van een leeuw en kunnen zo dus kokosnoten openkraken. Op de weg terug naar m'n stekkie kwam ik opeens een stoet van zo'n 15 auto's tegen, allemaal met keiharde muziek, allerlei vlaggen, en hele blije mensen en kinderen achter op pick-ups. Terwijl ze langzaam voorbij reden vroeg ik aan iemand wat er gevierd werd. Niks blijkbaar, dit doen ze simpelweg vaker wanneer ze er zin in hebben! Vaak op zaterdagen gaan ze met het hele dorp (wat dus ook niet heel veel meer is dan 15 auto's) een rondje om het eiland rijden terwijl ze een feestje vieren.
Na wat eten, terwijl er plotseling een enorme hoosbui was voor ruim een uur, ging ik in de zon opzoek naar een plek om m'n snorkelsetje die ik had meegenomen te testen. Ik kwam uit bij Tamakautoga Beach. Het eerste stuk vanuit het strandje is heel ondiep waar je heel mooi alle vissen en wat koraal kan zien. Op sommige plekken was het wat dieper en kon ik inderdaad de snorkel erbij pakken. Dat was wel even wat anders dan de bergen in Nieuw-Zeeland! Ik hoorde dat er savonds een foodtruck in Alofi (de hoofdstad/gewoon een dorpje verderop) zou staan, dus samen met de Amerikaan Jacob zijn we daar naartoe gegaan. Waar die precies stond was onduidelijk, maar haast per ongeluk kwam we hem tegen langs een donker stuk van de zijweg. Ze hadden het veel drukker dan wij hadden verwacht, en zijn open tot 1 uur snachts. Wij vroegen ons af waarom, en het blijkt dat er vlakbij de enige nachtclub is waar de jongeren om 12 uur snachts hongerig uitlopen langs de foodtruck 🙃. Na een crabstick geknabbeld te hebben gingen we nog opzoek naar die club, maar die was nergens te vinden. Avontuurtje voor later dus. Savonds nog naar de prachtige sterrenhemel gekeken. Niue is de perfecte plek, want het is de eerste zogenaamde Dark Sky Nation, een land dat in het donker ook echt donker is! Nauwelijks straatlantaarns en geen andere grote lichten branden snachts, waardoor het snachts donker genoeg is om de gehele sterrenhemel te bekijken. Zit een cultureel tintje aan, omdat navigatie met sterren, maanfases, en sterrenposities een groot onderdeel waren van Niueans. Waren, want dit gebeurd niet echt meer onder de jongere generaties blijkbaar. Hoe dan ook, het was fantastisch!Weiterlesen
Ekalesia en Avaiki Cave
18. Januar in Niue ⋅ ☀️ 34 °C
Niue is vrij Christelijk, dus zondag is rustdag. Bijna alles is gesloten, je mag niet zwemmen in de buurt van de kerk, en ook rondlopen in een zwembroek is eigenlijk niet de bedoeling. En al die kerken, elk dorp heeft er één, vrij groot ook, hebben om 10 uur hun dienst. Dus ook ik ben daar heengegaan! Om maar een beetje Christelijk gekleed te zijn heb ik maar een lange broek aangetrokken en een te klein lange mouwen t-shirt (die al zes maanden ongebruikt in m'n tas zat), dus het was zweten geblazen. De Niueans hadden allemaal hun zondagskleding aan, wat er erg mooi uitzag! Vrouwen hadden allemaal hele fleurige jurken aan, bloemen in het haar en een hoed op, en de mannen hadden fleurige overhempjes, sommigen met keurige schoenen, anderen met slippers of crocs 🙃. De oudere mannen waren allemaal keurig in pak. Bij binnenkomst leken ze positief verrast te zijn dat ik er was, ondanks m'n niet zo kerkelijke kleding. Het hele gebeuren duurde anderhalf uur, en omdat vrijwel alles in Niuean was met soms een enkel Engels zinnetje er doorheen gesprenkeld, was het een lange zit. De drie liederen die werden gezongen waren wel erg mooi, alle drie op een heel vrolijk en funky ritme, wat mooie bij de kleurrijke outfits pastte. En toen... ging de bak voor het geld rond, en ik had geen ene cent op zak. Met het schaamrood op de kaken fluisterde ik dat ik niks bij me had, maar de man lachte wat en ging verder.
Na de dienst nog heel leuk met wat mensen gepraat (allemaal waren ze familie van of kende ze Ozwin). Ze vertelden me wat over de taal, en het blijkt dat ik nogal wat verkeerd uitspreek. Zo is de T is Avatele (het dorp waar ik zit) een S, en voor de G in bijna elk woord een N komt. Togo Chasm van gister spreke je dus uit als Tongo Chasm. De rest van de dag was het overal inderdaad erg rustig.
Waar er gisteren veel auto's met keiharde muziek rondreden, was er vandaag niet één. Sowieso was er weinig verkeer en waren er weinig mensen te zien. Na een hoosbui was het weer prima weer om erop uit te trekken. Ik kwam uit bij Avaiki Cave. Na een klein stukje lopen, door een van de grotten, kwam ik bij het water terecht waar je met laag water in de Avaiki Cave kan zwemmen. Het wordt dan een soort overdekt zwembadje, meet heel mooi helderblauw water! En de vissen waren weer fantastisch. Allerlei kleuren en patroontjes, en achterin de grot, waar het water zeker wel zo'n zes meter diep was maar je de bodem kon zien, zwommen wat grotere roze vissen rond met nogal grote ogen. Hoe dan ook, het was prachtig! Savonds zou er live muziek zijn in het enige resort van dit eiland, dus daar ben ik naartoe gelopen, terwijl ik lekgestoken werd door alle muggen hier. De live muziek was een man met een gitaartje, in de eetruimte van het resort, en het was een vrij trieste bedoeling. Een grote witte kale ruimte waar alleen een groep Niueans aan het eten was. Buiten bij het zwembad waren wat meer mensen, maar het zag er ook niet al te gezellig uit. En dus ben ik terug naar m'n eigen plek gegaan, blij dat ik niet in dat resort zit (dat voor de rest overigens kleiner leek dan ik dacht). Onderweg zie je trouwens overal graven op dit eiland. Langs de weg, de rand van het dorp, maar ook bij mensen in de tuin en zelfs naast de deur. Terwijl de huizen er voornamelijk heel simpel en primitief uitzien, zijn de graven soms heel netjes, groot, en duur. Sommigen hebben zelfs een overkapping, of ene half huis waar het graf middenin ligt. Bijzonder...Weiterlesen
Museum, rijbewijs, en Anapala Chasm
19. Januar in Niue ⋅ ☀️ 33 °C
Het was maandag, dus de wereld ging hier een beetje open. De meeste mensen werken hier vierdaagse werkweken in de publieke sector, en moesten dus weer aan de bak. Jacob en ik hadden afgesproken om samen naar de Tourist Centre te gaan om naar tours te vragen, om wat kosten te besparen.
Iedereen die in Niue wilt rijden moet een Niuean rijbewijs hebben, en dus gingen we eerst langs bij het politiebureau. Dat kon niet eerder, want... ja, vierdaagse werkweken en de vlucht kwam op vrijdag aan. Toen we aankwamen, iets na achten, de openingstijd, zat alles nog potdicht. Een paar minuten later kwam een man naar buiten (niet van de politie), die ons kwam vertellen dat de enige politieagent die aan het werk was op pad was, en dat de rest van het personeel om 10:00 aan zou komen. Er zijn trouwens een paar overheidsauto's in Niue, die als nummerbord heel praktisch govt1, govt2 etc hebben.
Vervolgens gingen we naar het museum van Niue. Deze staat naast het parlement van Niue, beide vrij nieuwe en moderne gebouwen, eigenlijk de enige twee moderne gebouwen van het land. Het museum (waar geen foto's gemaakt mochten worden) bestond uit wederom 1 grote ruimte, waar en tv stond met beeldmateriaal en korte films, en tegen de wanden allemaal vitrines met hoeden, foto's, vismateriaal, en een stukje over de eerste wereldoorlog. Blijkbaar werden er tijdens die oorlog, toen er nog 4000 mensen woonden in Niue, 150 jongemannen gevraagd mee te vechten namens Nieuw-Zeeland. Dat liep uit op een klein drama, omdat veel Niueans niet tegen de westerse ziektes konden en stierven.
Ook bijzonder is dat ze eigenlijk niet in Nieuw-Zeelandse laarzen konden lopen, vanwege hun voeten die gewend waren om blootsvoets over de koraalriffen te lopen. Daarnaast ging er veel over het beschermen van de vispopulatie, waar Niue druk mee bezig is. Om half 11 was het politiebureau zowaar open, en kregen, na een formulier ingevuld te hebben en ons rijbewijs te laten zien om over te typen, ons enige echte Niuean rijbewijs!
Die middag ben ik alleen nog wat plekken langs de oostkust afgegaan, waaronder Anapala Chasm. En om eerlijk te zijn... dat was geen hele relaxte duik in het water. Deze kloof was heel smal, heel diep, en vooral heel erg donker. Met elke stap naar beneden werd het donkerder, totdat je onderaan alleen het licht boven, achter, en in de verte zag. En tussen mij en het licht in de verte was water! Het was niet meer dan een meter breed, maar in de klif lag zoetwater, de enige plek op het hele eiland! En ja, je kon er dus in zwemmen... De eerste stappen waren oke, een soort van belicht, en je kon de bodem nog zien. Maar daarna kwam je echt in de donkerte te zitten, en was het blijkbaar zo diep dat je de bodem niet meer kon zien. En ondanks dat er niks gevaarlijk was, geen gekke beesten of rotsen waar je onverwacht tegenaan kan stoten, was het eigenlijk toch wel vrij eng haha. De donkerte, het smalle en benauwde, en dan ook nog de stilte, behalve de druppels die vanaf boven het water invallen met hoge plopgeluidjes en soms een krabbetje die wegschiet, maakte het een lugubere duik. Aan het einde was weer licht, en kon je weer op de bodem staan en omhoog naar de planten kijken. Al met al een bijzondere plek om te zwemmen! Wel gemaakt voor duistere baantjestrekkers overigens.
Daarna ging het licht weer in en terug naar huis. Ik nam 1 van de drie wegen die het eiland doorkruisen via het binnenland, en dat is eigenlijk aan maar regenwoud. Er woont niemand in het binnenland, en er zijn alleen maar wat plantages hier en daar (papaya's, ander exotisch fruit, en vanille).
Savonds kwam een van de zussen van Ozwin nog langs (hij heeft dus zeven zussen, en inmiddels weet ik niet meer welke zus welke naam heeft 🙃) om een breadfruit te brengen. Dit is een soort grote vrucht met een textuur was een soort mix is van aardappel en brood vertelde ze, met een dikke, bobbelige, groene schil. Deze gaan we hopelijk binnenkort bakken met iemand die er verstand van heeft. Daarnaast heb ik nog wat gezeten met die vier vrouwen die hier ook verblijven en die een week training geven aan de docenten hier op het gebied van tweetalig onderwijs. Niuean wordt langzaam overgenomen door het Engels, en dat willen ze proberen meer te balanceren zodat het Niuean niet uitsterft. En dus gaan deze vier vrouwen (1 uit Nieuw-Zeeland, 1 uit de VS, en 2 uit Samoa) op zoek wat er nodig is omdat voor elkaar te krijgen!Weiterlesen

Lijk me een heerlijk oord waar je zelf kunt bepalen wanneer en of je naar je werk komt. [Suus]
Matapa Chasm en Talava Arches
20. Januar in Niue ⋅ ⛅ 34 °C
Vandaag zouden we eigenlijk op de snorkel tour gaan, maar die is afgelast vanwege de condities op zee. Nieuw-Zeeland heeft nogal last van slecht weer (net op tijd weg), en dat heeft niet per se gevolgen voor het weer hier, maar wel op de zee blijkbaar. Die is ruiger dan normaal, en dus konden we niet het water op. In plaats daarvan ben ik zelf naar Matapa Chasm gereden. De derde grote kloof, en misschien wel de mooiste! Na Togo, waar veel palmbomen in stonden, en na Anapala, de extreem smalle, was dit een vrij brede met heerlijk water om in te zwemmen! Ook hier merkte je de ruige zee wel, want soms kwamen er golven water de kloof binnen die best veel kracht hadden, waardoor je naar achter werd gesleurd, en daarna door de rip weer naar voren. Het was eigenlijk een soort natuurlijk golfslagbad dus. Aan het einde van de kloof kon je nog net de kustlijn zien, waar de golven hard tegen de kliffen op botsten. Mooi plekkie om af te koelen dus, en weer mooie vissies gezien!
Vanaf hetzelfde punt als waar je naar de kloof loopt, kan je ook naar de Talava Arches lopen. Dit is een iets langere wandeling door de bossen en het koraal, waar je door een grot bij een prachtige open baai terecht komt, met twee grote bogen. Na de grot sta je bijna direct onder de eerste, en de tweede kon je bereiken door het water bij laagtij. Smiddags kwam de zus van Ozwin weer langs, deze keer met Cassave, van de plantage van de familie. Deze heb ik savonds verwerkt in een lekker pastaatje met makreel, aardappel, wortel, en dus de cassave :)Weiterlesen
Markt, Lawn Bowl, en Uga hunting
21. Januar in Niue ⋅ ⛅ 33 °C
Vandaag was een lekker cultureel en sociaal dagje! Woensdag en vrijdag zijn marktdag, dus ik ging vroeg uit de veren om het mee te maken. De markt is van 6 tot 8 uur sochtends (voor werk aan, met nog een koele temperatuur), maar mij werd aangeraden om 6 uur te gaan, want soms is alles binnen een mum van tijd op en heeft om 7 uur iedereen al ingepakt. De markt stelt op zich niet zoveel voor. Het is een soort open schuur met allemaal bankjes, waar iedereen hun spulletjes op legt. Druk was het niet, dus maar de helft was bezet. Er waren voornamelijk vrouwen die verkochten, de meeste met vruchten en groenten, anderen met zelfgemaakte sierraadjes of pannenkoekjes. In het midden stond een tafel met een kan koffie en wat kartonnen bekertjes, waar iedereen van kon nemen. De vrouwen waren vooral lekker met elkaar aan het praten, dus het was meer een ontmoetingsplek dan echt een handelsplek kreeg ik het idee 🙃. Zelf heb ik een tros kleine banaantjes gekocht die veel meer smaak hebben en wat zuurder dan die wij in Nederland kennen, en nog wat pepertjes (nog niet geprobeerd, maar ze beweerde dat ze ongelooflijk pittig zijn. Bij een andere vrouw mocht ik nog een andere vrucht proeven, wat een soort gekke mix van komkommer en meloen was, maar niet groter dan een wijsvinger. En net toen ik wilde vertrekken, stond opeens iedereen op en liep naar 1 mevrouw toe die met de auto aankwam. "Agatha, you're late!!", Agatha, don't sleep so much!" Hoorde ik om me heen, terwijl Agatha met een mand vol in aluminium verpakte broden aankwam. Al die vrouwen kochten massaal, dus ik ging maar is informeren wat het was. En toen ik voor Agatha stond, bleek dit de vrouw te zijn die ik de eerste dag in de supermarkt had ontmoet en dacht dat ik om de prijzen moest lachen! Ze keek me lachend aan en schreeuwde "Ha! You are the boy laughing at the prices, you broke yet?".
Na wat lachen en kletsen bleken het kokosbroden te zijn die ze verkocht, allemaal zelf gemaakt. Natuurlijk eentje meegenomen, en hij was lekker, en nogal vullend!
Overdag heb ik nog geprobeerd te zwemmen, maar deze dagen is het laagtij steeds later op de dag (rond 16:00, en dat wordt komende dagen dus nog later, maar ook wat later op de ochtend). Op het moment dat ik wilde zwemmen was de nog steeds ruige zee niet echt lekker om in te badderen, en ook lang niet overal veilig.
Maarrrr, eind van de middag stond Lawn Bowl op het programma! Ik hoorde dat ze vandaag een wedstrijdje hadden georganiseerd omdat ie afgelopen zaterdag dus niet door ging, en dus ging ik weer langs. Nu waren er wel mensen, en heb ik de bijna hele club kunnen ontmoeten. Oh ja, dat zijn zo'n acht mensen. En zes daarvan zitten in het bestuur, die allemaal hun eigen parkeerplek hebben haha. Het was al het eerste teken dat ze hun sport erg serieus nemen. Het waren allemaal wat oudere Niueans, en zo te zien ook de wat welvarendere bewoners. Ze zijn deze Lawn Bowlclub in 2013 begonnen, en doen sinds 2014 ook mee aan internationale wedstrijden die worden georganiseerd door alle Pacifische eilanden, en eens in de vier jaar tijdens de Commonwealth Games! Ze droegen dus met trots hun officiële wedstrijdkleding, en begonnen me na een klein kletspraatje al flink te trainen.
Ik wist niet wat de sport inhield, dus ze moesten bij de basics beginnen. Kort door de bocht is Lawn Bowl hetzelfde als Jeu de Boules, maar dan met een heel klein beetje meer techniek omdat de bal aan 1 kant zwaarder is, en je hem dus in een bocht naar het witte balletje moet brengen. De ballen zijn wat groter, en de afstanden ook. Voor de rest kan je hem nog uit gooien als je bal in de goot gooit aan het andere uiteinde van het veld, en moet ie tussen twee paaltjes terecht komen, anders is het ook uit.
Ik moest direct aan de bak in de wedstrijd, in een team met twee mannen die me overdonderden met tips. Lager door de knieën, bal lager loslaten, bal nawijzen, net wat anders in de hand leggen... Het werd erg serieus genomen! Soms kwam er een centimetertje aan te pas om de dichtstbijzijnde bal aan te wijzen, en de stand werd nauwkeurig bijgehouden (de drie dichtstbijzijnde ballen krijgen punten). Maar, na de acht ronden die elke wedstrijd heeft, hebben we met 12 tegen zes gewonnen! Gelukkig maar, wilde deze mannen niet teleurstellen met hun sport!
Terwijl de club nog meer wedstrijden ging doen moest ik helaas alweer verder. Jacob en ik hadden eerder namelijk al een Uga hunting tour geregeld voor vanavond! In het donker verzamelden we voor de kerk, waar ook een Australisch gezin aanschoof (die had ik nog niet gezien, dus die hebben zich de hele week in het resort verscholen ofzo?). Die waren, op de Australische manier, allemaal op slippers, terwijl we door de bossen zouden lopen, met klimmetjes en koraalgesteente. De tour werd georganiseerd door een ouder koppel die matig Engels konden, maar alles wisten van de krabben, en eigenlijk alles van Niue. Omdat het nog vakantie is, waren hun twee kleinkinderen er ook, waarvan de oudste goed Engels kon en ook verrassend veel wist. Omdat het had geregend vanmiddag waren er veel Uga's op pad, dus er waren er genoeg om te aanschouwen! Het zijn echt enorme beesten, en flink zwaar ook. Heb er zelf een vast gehouden (met als instructie: leg je vingers hier en niet een paar centimeter verder, want dan grijpt ie je vinger en ben je hem kwijt), en dat weegt wel wat! Deze waren zo'n drie kilo, de zwaarste die zij ooit hebben gehad was 4.2 kilo. Je hebt twee soorten, blauwkleurige en oranjekleurige, en beiden waren prachtig! Zoals ik eerder al zei hebben ze enorme kracht, en kunnen ze met hun rechterschaar kokosnoten kapotknijpen, die ze vervolgens met hun linkerschaar kunnen snijden, en hun andere poten leeg kunnen lepelen. En wat ik niet wist, is dat ze ook in de bomen klimmen, en dat kunnen ze in rap tempo heeft er een laten zien! Twee Uga's werden meegenomen, en dat ging niet al te diervriendelijk. Hop in een zak, touwtje eromheen, en een langzame dood stond de twee krabben te wachten...
Na ruim een uur was het tourtje klaar, en vroeg ze heel lief of we in haar nieuwe gastenboek wilden schrijven. De man vertelde dat ze dit nog niet zo lang doen (dat verklaarde de onhandigheid die ze soms hadden in het vertellen en gidsen), en begon te vertellen dat de verlaten en kapotte gebouwen waar we naast stonden aan de rand van het oude bos zijn oude school was, en dat het kleine gebouwtje waar we in stonden de melkkamer was, waar alle kinderen in de rij stonden met een halve open kokosnoot om melk op te halen in de pauze. Hij straalde er helemaal bij, en legde uit dat hij ervan droomt om het om te bouwen tot schuur, waar hij alle materiaal voor zijn Uga tours kan stallen. Maar, het geld van de overheid miste nog. Ik had het idee dat dit verhaal vertellen zijn voornaamste doel was van de tour 🙃.
Hoe dan ook, het was een geslaagde dag!Weiterlesen

ReisenderGeweldig mooi verhaal Bram, ook dat je de bewoners èn hun cultuur zo leert kennen!
Uga's, Limu Pools, en Lawn Bowl
25. Januar in Niue ⋅ ⛅ 35 °C
De afgelopen waren vrij rustig. Donderdag heb ik samen let Jacob de Amerikaan de enige echte wandeling van Niue gedaan, maar die was niet heel bijzonder. De wandeling liep door het bos landinwaarts, met af en toe een plantage, maar voor de rest was er weinig te zien. Ook was ik een beetje klaar met Jacob, die ondanks dat ie ergens in de 30 is en een PhD in psychologie doet, zich verrassend goed als een kind kan gedragen.
Savonds was vooral lekker, omdat we weer bij elkaar kwamen om de twee Uga's te eten! Eentje was sochtends nog ontsnapt, maar ze hadden een tweede uit eigen voorraad meegenomen. Ze houden er altijd een paar die ze extra veel kokosnoot voeren, zodat ze nog meer smaak hebben. Ik heb eigenlijk nog nooit op deze manier krab gegeten, maar ze waren erg smakelijk! Ze hadden er ook nog een soort aardappel bij gekookt, die je kon dippen in de eitjes van de krab zelf. Die zitten bij de maag van de krab, het harde stuk aan de achterkant. Die krakte ze in een keer open, waardoor er een soort natuurlijke dipsaus ontstond 🙃.
Vrijdag ben ik eerst langs het vliegveld gegaan, waar het inderdaad weer erg druk en een hele happening was! Vervolgens ben ik doorgereden naar de Limu Pools. Een van de hoogtepunten van Niue blijkt, en ik snap wel waarom! Het is een prachtige baai met helderblauw water, met een stukje verderop nog een tweede "pool", waar je door een grot door te zwemmen nog bij een derde kon komen! Het water was heerlijk en ik heb er nog wat nieuwe vissen kunnen zien (lange, hele dunne zilverkleurige vissen, zo'n halve meter lang), al werden de golven op een gegeven moment weer wat te wild en de stroming te hard om er nog relaxed in te liggen.
Zaterdagochtend heb ik niet zoveel uitgevoerd, maar smiddags was het weer tijd voor Lawn Bowl! Om 14:00 stond er een toernooitje op het programma, en mijn naam was al ingedeeld toen ik aankwam. Het was een van de warmste dagen tot nu toe met alleen maar volle zon, dus het was flink zweten geblazen. Na een kwartier lang mensen herdenken, gebed, en mededelingen van de voorzitter, zat ik samen met Keith en BV (geen idee of dit ergens voor stond) in een team, met BV, een oudere man en ex-minister van het land. Hij was woensdag bij de bruiloft geweest, en was om 10 uur sochtends al straalbezopen vertelde hij. De gin vloeide rijkelijk. De eerste twee wedstrijden gingen lekker en werd ik weer flink getraind, maar de derde kakten we allemaal in (BV was al aangeschoten, dat hielp zeker niet mee). Uiteindelijk zijn we alsnog derde gewonnen, en was het tijd voor een borrel. En daar werd flink uitgepakt. Het ene biertje na de andere kwam op tafel, en ook mijn voorraad raakte niet op terwijl ik niet één keer van de tafel af was gekomen...
Naast me raakte ik aan de praat met Richard, de chief of police van Niue, die zelf overigens ook in een aardig tempo doordronk. Hij was geboren op Niue maar naar Auckland verhuisd om politieagent te worden. Een half jaar geleden kwam deze baan in Niue vrij, en sindsdien is hij dus chief of police. Een wereld van verschil vertelde hij, omdat hij hier zijn eigen community moet controleren. Maar, vertelde hij, de wet wordt gerespecteerd, dus als iemand overdag een boete van hem krijgt, wordt die keurig betaald en wordt dezelfde avond nog een biertje samen gedronken. Ook vertelde hij dat er een nieuwe gevangenis is neergezet, vlak achter de Lawn Bowl club. Een upgrade naar zes cellen en twee indoor toiletten, in plaats van een hok buiten het complexje. Maar, gaf hij ook toe, zes cellen is veel te veel.
Terwijl iedereen al flink aangeschoten was kwam ook nog de Nieuw-Zeelandse high commissioner langs, die hier Nieuw-Zeeland vertegenwoordigd. Er was blijkbaar nog een ex-minister onder ons en ook een huidige minister, dus vrij snel kwam er wat politiek ter sprake. Ik vroeg ze wat ze vonden van alle China Aid, Australian Aid etc, omdat je dat overal tegenkomt, en ze vertelden dat ze alles prima vinden en juist verwelkomen, behalve de Chinezen. Ze zijn blij met de weg die ze hebben aangelegd, maar ze blijken tegelijkertijd ook huizen over te nemen, en plannen te hebben voor een hotel (wat dus niet is overlegd). Er heerst dus best veel angst dat de Chinezen teveel invloed krijgen in het land en de zaken van Niueans over gaan nemen.
Rond 20:00 waren de overgebleven mensen toch echt wel dronken geworden, en was het tijd om naar huis te gaan. Ik had eigenlijk teveel gedronken om nog legaal naar huis te rijden, en Richard bood aan om de dienstdoende agent te bellen om me naar huis te brengen. Maar ik voelde me scherp, dus kreeg ik toestemming van Richard om zelf te rijden. Zo simpel en flexibel kan het zijn hier 🤷♂️.
Zondag was het slecht weer, dus heb ik niet zoveel gedaan. Ook niet zo erg, want ik had nogal slecht geslapen. De hanen worden steeds luidruchtiger hier, blijkbaar omdat ze rond deze tijd heel veel aan het knokken zijn. Ondanks dat het mooie beesten zijn, is het toch jammer dat ze precies tussen 4 en 6 sochtends doen 😔.Weiterlesen
Cave, beach, cave, beach...
26. Januar in Niue ⋅ ⛅ 35 °C
Inmiddels heb ik elke cave en elk strandje die Niue heeft afgetikt. En dus ben ik de afgelopen dagen teruggegaan naar een paar van de mooiste en beste plekken om te zwemmen en snorkelen. Het was natuurlijk weer prachtig, en bij Utuko Beach heb ik de Katuali eindelijk gezien. De Katuali is een zeeslang die alleen rond Niue leeft, en waar ze dan ook erg trots op zijn, naast de Uga. De slang is super giftig, maar bijten gelukkig geen mensen, ze zijn eerder nieuwsgierig. Plus, hun beet kan praktisch niet eens door een mensenhuid komen, dus het was allemaal veilig. Ze zijn ongeveer een metertje lang en leven dus in het water, en springen af en toe omhoog om lucht te happen. Ze leggen hun eitjes op het droge in de grotten, vandaar dat ze hier dus zo goed vertoeven!
Omdat ik naar iets anders zocht om te ondernemen, kwam ik op het geniale idee om te gaan hardlopen. Nou, dat was dus even niet geniaal. Ten eerste vind ik hardlopen verschrikkelijk (maar goed, je moet wat op zo'n eiland), en ten tweede was ik heel even vergeten dat... oh ja, het veel te teringheet is hier om te sporten! Na een kilometertje was ik al helemaal nat van het zweet. Geen succes dus. Na om de hoek weer wat afgekoeld te hebben in Avatele Beach, pakte ik m'n boekie maar weer tevoorschijn, met een papaya als snackie.Weiterlesen
Alofi
27. Januar in Niue ⋅ ☀️ 34 °C
Maandag en dinsdag heb ik afwisselend met wat stranden en grotten Alofi nog wat verder verkend, de hoofdstad van Niue. Verkennen is een groot woord, maar goed.
In het dorp is het enige echt winkelcentrum van Niue te vinden. Nee, geen grote mall met roltrappen en een foodcourt, maar een rijtje kleine gebouwtjes met een grasveldje in het midden. Hier is onder andere de Double M supermarket te vinden, wat bestaat uit twee vriezers en twee stellingen met wat blikvoer. Ook is er een speelgoedwinkeltje, een muziekwinkeltje, en een paar cafeetjes/restaurantjes. Cafeetjes en restaurantjes zijn overigens maar beperkt open. Vaak zijn ze open voor zo'n drie uurtjes in de avond, en heel soms nog een paar uurtjes met lunch. En zelfs dan, zoals bij alles in dit land, zijn ze soms alsnog gesloten. Ook kan je hier Niue Telecom vinden en de enige bank op het eiland, die direct dienstdoet als postkantoortje.
Voor de rest is in Alofi ook de enige haven te vinden van het land. Althans, haven... een korte pier, een groot uitgevallen schuur, en een paar zeecontainers. Eén keer per maand komt er een vrachtschip langs om goederen af te leveren. Zoals gezegd zijn boodschappen daardoor erg duur, en is er erg weinig keuze. En de paar verschillende winkeltjes die er zijn vind je exact dezelfde producten waar je het maar mee moet doen. Verse groente zijn er ook heel erg weinig, en al het vlees is ingevroren. Voor lunch heb ik de Crazy Uga uitgeprobeerd, volgens de mensen die ik heb ontmoet het beste cafeetje van het land, puur omdat ze hier als enige goede koffie maken. Een super schattig tentje, met zes tafels, maar vooral met een prachtig uitzicht! En ook hier was de keuze niet reuze.
Praktisch was alles op het menu hetzelfde (friet, ei, kip, bacon), maar dan net in een ander jasje gestoken. Voor de rest zie je overal, niet alleen in Alofi, dus heel veel China Aid, maar ook wel ontwikkelingsprojecten van andere landen. Ook is er één advocatenkantoortje, maar die zullen het wel rustig hebben denk ik...
Op m'n weg terug naar huis was het tijd om te tanken bij, jawel, het enige tankstationnetje van het land. Maar, er stond een bord met "No Petrol". Ik hoorde al dat het wel eens gebeurd dat de brandstof letterlijk opraakt op het eiland en het wachten geblazen is op een nieuwe lading. Lullig, want ik had het eigenlijk nog wel nodig voor de laatste dagen 😬 Maar na het gevraagd te hebben bij de man die binnenzat, zei die dat ie vergeten was het bordje weg te halen. Blijkbaar waren ze vergeten dat er op hun terrein nog een tank vol zat. Gelukkig maar! Naast de monopolie op brandstof die deze man had handelde hij ook in drank. Achter het gebouwtje stonden containers vol met cola, sprite, en andere drankjes. Genoeg om de maand mee door te komen!Weiterlesen

ReisenderHet ziet er uit als een heel relaxed leventje. Ervaren de niueanen het ook zo?

ReisenderLigt er een beetje aan aan wie je het vraagt... Veel mensen hebben het prima hier, zeker als in de publieke sector werken. Maar sommigen doen nog echt het harde werk op plantages of op zee om te vissen, en dat is zwaar werk voor weinig geld. Daarnaast is het voor veel mensen ook gewoon 'normaal' het leven hier
Fietsen en Lawn Bowl
28. Januar in Niue ⋅ ☀️ 35 °C
Vandaag een fietsavontuur! Niue heeft vijf mountainbikeroutes, waarvan de wandeling van vorige week er één van was. Ondanks dat die voor een deel overwoekerd was en niet befietsbaar was, heb ik toch een fiets gehuurd voor de dag bij het tourist centre. Elke keer als ik daar binnenloop is dezelfde vrouw er, die de hele dag niks uitvoert omdat er zo weinig toeristen zijn. Eenmaal op pad besloot ik geen mountainbike route te doen, maar gewoon lekker te fietsen. Uiteindelijk heb ik een rondje Niue gedaan, alle 64 de kilometers rondom het eiland! Het was zonnig en heet, dus het was flink afzien (en insmeren) geblazen. Maar, zo heb ik nog wel een laatste keer alles kunnen zien, en een goeie workout gehad!
Eind van de middag stond er weer Lawn Bowl op de planning. De laatste van drie keer, dus nog even extra van genieten! Er waren wat minder mensen dan afgelopen zaterdag, omdat er ergens Australia Day werd gevierd en iedereen met banden met Australië werd uitgenodigd. Maar, het was niet minder gezellig! Tricia, de vrouw van Simon, fluisterde nadat er weer een gebed werd gedaan en mensen werden herdacht (de Indigenous people in Australië werden specifiek benoemd, dat is hier dus ook een thema!), in m'n oor dat Simon onder de indruk was van m'n Lawn Bowl kunsten, dus de lat lag hoog! Twee rondes met dezelfde teams werden gespeeld, de eerste gewonnen, de tweede verloren. Maar, ik lag vaak "holding" (de bal die het dichtst bij het witte balletje ligt), dus ik heb de verwachtingen waar kunnen maken. Na afloop was er uiteraard weer een borrel, maar deze keer niet tot de dronkenschap aan toe. Simon heeft meerdere keren het gehele proces van het opzetten van een Lawn Bowl club uitgelegd, in de hoop dat ik er één zou beginnen. Nadat Simon uitgeluld was, werd m'n Facebook uitgedeeld om in contact te blijven als ik weg ben (WhatsApp of alternatieven worden hier niet gebruikt). Echt ongelooflijk schattig hoe ze daar om vroegen en me graag weer terug wilden zien in Niue. Nadat m'n tere hartje al was gesmolten door deze lieve mensen, werden er knuffels gegeven en was het tijd om naar huis te gaan.
Dit is toch wel het voordeel van wat langer hier blijven! Met maar één week in Niue weet ik zeker dat deze connecties niet waren ontstaan. De foto's zijn allemaal tijdens de fietstocht en het Lawn Bowlen gemaakt :). Oh ja, en ik heb vandaag geleerd dat je niet mag fluiten als het donker is buiten (wat al rond zo'n 19:15 is). Niueans zijn nogal bijgelovig, en ze denken dat dit kwade geesten oproept...Weiterlesen
Een laatste avontuur: vissen
29. Januar in Niue ⋅ 🌧 28 °C
Vandaag nog tijd voor één laatste avontuur. Vorige week wilde ik op een snorkeltour gaan op zee, maar ging het niet door vanwege het ruige water. Deze week was dat hetzelfde verhaal. Maar, een ander iets wat je hier natuurlijk kan doen, is vissen! Ik vroeg diezelfde mensen of dat nog wel mogelijk is deze week. En dat kon op donderdagochtend. "Ochtend" bleek uiteindelijk om 4:30 sochtends te zijn 🙃 Omdat het keihard regende toen ik wakker werd, hoorde ik dat ze het iets hadden uitgesteld naar 5 uur, en dus stond ik om 5 uur op de pier van Niue.
Ik stapte een klein bootje in met BJ. BJ gaat elke, maar dan ook elke dag de zee op om te vissen voor het restaurantje wat hij en z'n vrouw runnen. Hij vertelde dat vandaag gevist zou gaan worden op tonijn. Er leven een paar verschillende soorten rondom Niue, die in scholen van soms wel een paar honderd leven. In het pikkedonker vertrokken we, al vrij snel helemaal nat geregend. De zee was heel wild. Met metershoge golven deinsden we op en neer, soms met een harde klap. Terwijl we naar een punt zo'n 4 kilometer van de kust vandaan vertrokken, pakte BJ z'n radio om door te geven waar we heen gingen en hoe laat we terug zouden komen, als een soort veiligheidsmaatregel. De persoon aan de andere kant, vertelde hij, regelt de vissers, het luchtverkeer, de 112 (hier 999) meldingen, en al dat soort communicatie. Omdat er zo weinig gebeurd is hier dat allemaal goed te combineren. Na twee uurtjes hadden we nog geen reet gevangen, maar was het wel licht geworden. Je kon op sommige plekken veel vogels vlak boven het water zien, die soms omlaag doken. Dat was een hint dat er een school kleinere vissen vlak onder het water zwemt, omhoog gedreven door scholen grotere vissen, zoals de tonijn.
En dus voeren we steeds wat rond die gebieden. De zee was nog steeds heel wild en het regende hard door, en inmiddels begon m'n maag dit ook te voelen. Op een gegeven moment ging alle maaginhoud de zee in. Opgelucht, want daarna voelde ik me een stuk beter. En wie weet hadden de tonijntjes wel zin in wat half verteerde toast met jam. Nadat we een half uurtje met de motor uit in het water lagen met de hengel in de hand, had BJ beet. Hij gaf de hengel door aan mij, met de taak hem omhoog te vissen. Hij had nog niet eens vijf seconden beet en de vis was nog nergens te bekennen, maar BJ wist precies wat hij aan de haak had: een rainbow runner. De rainbow runner maakte het me niet makkelijk om hem uit het water te halen. Uiteindelijk is het gelukt, hij was 77cm lang (en zwaar, maar niet gewogen)! Na nog meer pogingen voor tonijn was dat niet gelukt. Na een half uurtje en nog een haai te hebben gezien, stonden we weer op de pier. En... de rainbow runner mocht mee naar huis! Dus met de vis in m'n hand liep ik terug naar de auto, waar ik opeens bedacht... Hoe bereid ik deze vis ooit voor??
Eenmaal terug op het thuisfront ben ik maar wat YouTube gaan kijken. Handschoentjes aan gedaan, en uitproberen maar! Het was een smerige en lastige bedoeling, maar het ging verrassend goed! Na alle vinnen eraf te hebben gesneden en de schubben eraf te hebben gehaald, was het tijd voor de onthoofding. Toch een beetje met mixed feelings. Nog maar een paar uur eerder lag ie nog in de zee te zwemmen met z'n vriendjes, waarna hij aan verstikking is overleden op de boot en nu levenloos op het aanrecht ligt, waar een of andere lul met een mes in hem zit te snijden, half wetende wat ie aan het doen is. De vis was hard en groot, dus het duurde even voordat het koppie eraf was. Eenmaal eraf kwam ook het bloed eruit en kwamen alle ingewanden om het hoekje kijken. Na alles eruit te hebben gehaald en hem van binnen goed schoongemaakt te hebben, kwam Ozwin aanrijden, precies op het goede moment. Ik vertelde dat we deze vis hadden gevangen en dat ik tot hier ben gekomen, maar YouTube niet uitlegde hoe hem verder in stukken te snijden.
Ozwin kon z'n gelukt niet op: hij heeft tot een paar jaar geleden zelf ook heel erg veel gevist, maar sinds hij is gestopt (hij is 55) eet hij eigenlijk nooit vis meer omdat het nergens echt wordt verkocht. Door klimaatverandering en vroegere overbevissing is het steeds lastiger om te vissen, en dus gaat alles naar eigen consumptie of naar restaurantjes. Voordat hij kwam helpen stopte hij eerst alle ingewanden en het hoofd in een tas. "Nu ik nooit meer vis eet gebruik ik elke centimeter van de vis, dus deze neem ik mee!". Ook zei hij dat ik het verrassend goed had gedaan tot nu toe! Hij liet me zien hoe je de vis kan scheiden van alle botten, niet niet veel later lag er een enorm bord vol met grote lappen vis klaar. Ondertussen miauwde de kat ongeveer non-stop, maar na wat stukjes van Ozwin was die lekker aan het knabbelen op de grond achter ons. Het openmaken en schoonmaken van de vis was eigenlijk veel leuker dan ik had verwacht! Een paar uur later gooide ik de barbecue aan en lagen de eerste stukken op het vuur. Omdat het m'n laatste dag is had ik geen zin om nog allemaal groente, saus, of kruiden in te slaan, dus ik heb het opgegeten met alleen een wortel ernaast die ik nog had... Ondanks de kale bedoeling was ie erg lekker, mede natuurlijk door hem zelf gevangen en bereid te hebben. Er waren nog heel veel lappen over, dus morgen is er nog een lunch, en de rest gaat naar Ozwin, die z'n geluk niet op kon.
Savonds kon ik natuurlijk vis eten, maar koos ik ervoor om uit eten te gaan. Dit heb ik deze hele reis eigenlijk heel erg weinig gedaan, dus kon het wel een keertje. Naast de Crazy Uga is er nog een bekend restaurantje in Alofi, Kai Ika. Dit is een klein sushi en pizza restaurantje, waar ik een eigen gebrouwen biertje had en de Niuean pizza met vis en papaya! En toen kwam toch wel de harde realisatie dat dit de laatste dag was...Weiterlesen
De reis terug
30. Januar in Niue ⋅ 🌨 28 °C
Vandaag (en morgen, en overmorgen...) is het dan zo ver, terug naar Nederland. Omdat ik vrij letterlijk aan de andere kant van de aardkloot zit en dan ook nog op een random eiland, duurt de reis zo'n 44 uur, met drie verschillende vluchten. Als je van Niue naar Auckland vliegt, is er een gouden vuistregel voor hoe laat je op het vliegveld moet zijn, namelijk voordat het vliegtuig in Niue geland is. De check-in en bagagedrop was wel om 8:00 al open, dus na ingecheckt te zijn en m'n tas afgeleverd te hebben kon ik nog gewoon weer terug naar m'n kamer, een snackie halen, vis van de barbecue eten en Ozwin de rest meegeven, en een laatste keer naar de zee turen. Het regende net als gister heel erg veel, met harde wind ook. Volgens BJ blijft dit nog ruim een week aanhouden, dus het is het goede moment om te vertrekken. Uiteindelijk lijk ik geluk te hebben gehad met het prachtige weer afgelopen twee weken, midden in het cycloon seizoen! Vandaag is trouwens ook de begrafenis van een oud-premier van Niue, die komt overvliegen vanuit Niue (in de kist weliswaar). Inchecken op dit primitieve vliegveld ging heel simpel in een soort schuur, met twee balietjes en direct daarachter de xray, waarna de bagage direct daarachter op de karretjes werd gezet. Er werd weer ongelooflijk veel meegenomen, volgens mij veel natuurlijke producten. Er was een speciaal kantoortje waar je je natuurlijke producten moest laten checken en inpakken, en ze hadden het druk! Het inchecken had nog een klein hobbeltje omdat ik vanuit Auckland door zou gaan naar Amsterdam, en dat hadden ze hier nog niet eerder meegemaakt haha.
Na nog wat vis te hebben gegeten en afscheid te hebben genomen van Ozwin en co, moest ik toch echt weer terug naar het vliegveld, waar het een gezellige boel was. Iedereen kwam mensen uitzwaaien, of waren al aan het wachten op mensen. Ook waren er kleine tentjes waar nog eten en drinken werd verkocht (inclusief Agatha, de kokosbrood vrouw). Er waren nog meer bekenden die ik heb ontmoet op het eiland, zoals de man van de Uga tour, die kwam z'n buurman uitzwaaien maar kwam vooral kwam voor de gezelligheid. Ook was de fotograaf er weer die foto's van iedereen maakte bij aankomst twee weken geleden, nu maakte hij foto's van iedereen die vertrok. En die man bleek dus niemand minder dan BV, de oud-minister die zich volgooide met alcohol bij Lawn Bowl op zaterdag! En daar hield het niet op, want terwijl ik m'n tas door de xray liet gaan, hoorde ik naast me "hey, Bram man!". Daar stond Richard, chief of police die vandaag de douane deed. Nog een babbeltje gemaakt, en als ik terug kom moet ik zeker bij hem langskomen zei die. Inmiddels waren wij degenen die alles ophielden door het socializen, dus hij ging weer aan het werk. Echt super komisch hoe je zo weer iedereen tegenkomt!
Eenmaal in het vertrekhalletje begreep ik ook waarom je op het vliegveld moet zijn voordat het vliegtuig is geland. De douane (al het politiepersoneel van het eiland, daarom is het politiebureau ook gesloten op vrijdag) moet namelijk verhuizen van de vertrekhal naar de aankomsthal. Er is praktisch niet genoeg personeel om dat nog tegelijkertijd te kunnen doen 🙃. Oh ja, toen werd de oud premier nog uit een Ford SUV getild, al ging dat niet extreem soepel. De krans viel er vanaf en één van de zes kistdragers stond verkeerd en wilde hem weer terug naar het vliegtuig tillen haha.
Bij het boarden was er geen scan apparaatje, dus er werden gewoon vinkjes gezet op een hele lange lijst met namen. En natuurlijk werd ook met het boardpersoneel door veel mensen uitgebreid afscheid genomen met knuffels en zoenen. Rond 17:30, een dag later door 24 uur tijdsverschil, kwam ik in Auckland aan, waar ik m'n bagage moest ophalen en weer opnieuw in moest checken. Om 22:00 stapte ik op het vliegtuig naar Guangzhou, China. Nog zo'n 32 uur te gaan!Weiterlesen
Guangzhou
1. Februar in China ⋅ ☁️ 11 °C
Nog ééntje dan, nog één allerlaatste avontuur. Omdat ik ruim 8 uur had tot m'n vlucht naar Amsterdam, zag ik de kans schoon om ook China nog even in te wandelen. De vlucht was dikke prima, naast toch wel aardig wat gerochel om me heen. Wat ik nog niet eerder heb meegemaakt is dat er een security mannetje op de vlucht was en de hele tijd een beetje rond zit te lopen. Blijkbaar is dat standaard met deze airline. Ben benieuwd of dit uit voorzorg is of omdat er vaak wordt geknokt hier haha. Om 2:30 snachts was er ontbijt, wat bestond uit yoghurt en noodles met garnalen. Interessante combi. Voor de landing was er opeens 10 minuten aan meditatieoefeningen op alle schermpjes te zien, en iets voor half vijf in de ochtend landden we keurig in Guangzhou.
Ik kwam verrassend snel door de douane, waarna ik op een heel leeg vliegveld terecht kwam. Ik had er even geen rekening mee gehouden dat het nog zo vroeg was, en openbaar vervoer nog niet reed. Terwijl er een aantal Chinese mannen me een taxi wilden aansmeren, zag ik dat er alsnog een rij aan het vormen was bij de ingang voor de metro, en na keurig aangesloten te hebben, ging ie inderdaad om 6 uur open. Ik had m'n overgebleven Nieuw-Zeelandse Dollars in Auckland al omgewisseld naar Chinese Yuan, dus dat scheelde weer. Alles schijnt hier met WeChat en AliPay, dus je credit card schijnt hier niet extreem veel te helpen. Cash is dus je grote vriend hier. Pluspunt: 45 minuten met de metro naar de stad kost 85 cent. Wat ook direct opviel is dat m'n internetbrowser hier niet meer werkt. Alles wordt eerst omgeleid naar de Chinese Bing, en dan pas kan je iets opzoeken. Ook een website als Wikipedia is niet te krijgen.
Guangzhou (uitgesproken als Gwangdzjo) heeft meer dan zes miljoen inwoners en ligt niet zo ver weg van Hong Kong en Shenzhen. Maar ondanks dat het zo'n grote stad is, was het vrijwel uitgestorven op de zondagochtend. Er waren alleen wat hardlopers en ploeg die de straten schoon aan het maken waren. Vandaag begint in Guangzhou de APEC (Asian Pacific Economic Cooperation), dus ze zullen hun beste beentje wel voor willen zetten. Ik begon in het business district, waar ook de Canton Tower staat, een toren van 150 meter hoog. Overal hangen camera's, en zelfs bij het opgaan van een loopbrug moest m'n tas door een xray en werd ik ook zelf gecontroleerd, al werd dat niet al te serieus genomen. Die agenten hadden geen reet te doen en stonden heerlijk peukies te roken.
Ik was al snel klaar met deze kale bedoeling, dus pakte ik een metro naar een ander deel van de stad. Duidelijk een stuk armer gebied, waar de straat vol was met hele kleine winkeltjes. Allemaal (voor zover ze open waren) heel basic, maar daardoor vond ik het juist bijzonder om te zien. Deed me een beetje denken aan Centraal-Azië. Hier is ook een grote overdekte markt voor traditionele Chinese medicijnen (waarvan de Nieuw-Zeelandse biosecurity spontaan een paniekaanval zou krijgen denk ik), maar die was helaas dicht. Na nog een stukje met de metro, die al steeds drukker werd, net als op straat, kwam ik bij de Temple of the Six Banyan Trees uit. Ik verwachte een wat uitgestorven toeristische attractie, maar dit was juist de meest levendige plek die ik tegenkwam, met alleen maar Chinezen die daar heel serieus de Buddha's aan het aanbidden waren! Er werden geschenken gedaan (van geld tot blikjes cola), en er konden een soort posters gemaakt worden. Posters zal vast de meest denigrerende term ooit zijn, maar ik had niet echt de tijd en rust om te vragen wat het was. Ondertussen heb ik bij één van de winkeltjes een soort broodje gehaald, die eruit zag alsof ik het vliegveld nog wel levend kon halen. Het liefst had ik van alles geprobeerd, maar omdat ik geen idee had wat ik allemaal in m'n bek zou stoppen en hygiëne geen topprioriteit leek te hebben in deze buurt, speelde ik het voor deze ene keer maar op safe. Het was een heerlijk broodje met een soort room erin, veel ei, met aan beide uiteinden een soort fluffig, oranje spul. Absoluut geen idee wat dat was, en toen ik aan het vrolijke oude mannetje met wat wijswerk en simpel Engels probeerde te vragen wat het was, zei hij vol trots: "good morning". Ik deed maar alsof dat het perfecte antwoord op m'n vraag was, en liep weer verder.
Ik besefte me hoe extreem bizar het eigenlijk is om zo maar even door China te lopen. Wakker geworden in Niue, en niet eens 24 uur later ben je in een compleet andere wereld, een andere taal, andere cultuur, en al helemaal een ander soort mens. Even met de metro op pad, rondstruinen, en 8 uur later zit je alweer in het vliegtuig naar Nederland. Absurd eigenlijk, en tegelijkertijd is het een ervaring wat haast al een beetje begint te wennen. Om 11:00 was ik weer op het vliegveld, al voelde het elf uur savonds; de biologische klok is al lekker door elkaar geschud. Ook het vliegveld was een stuk levendiger, en heel simpel kwam ik weer door de douane heen. Eenmaal bij de gate kwam ik de eerste Nederlanders tegen, dus ben ik maar een paar gates verderop gaan zitten (naar Ho Chi Min City, de verleiding was groot om een poging te wagen), om me niet te veel te ergeren aan al dat genederlands. De vlucht ging prima, maar ik merkte wel dat deze trip wel lang duurde. De 44 uur, grotendeels in een vliegtuig, en tussendoor maar wat wachten en als een heuse Chinese toerist zo snel mogelijk een hele stad proberen te zien begon z'n tol wel een beetje te eisen. Zeker omdat ik nauwelijks kan slapen in vliegtuigen, dus dan gaat de tijd al helemaal langzaam voorbij. Maar goed, je kan niet alles hebben!Weiterlesen
Tot de volgende keer maar weer
1. Februar in China ⋅ 🌙 16 °C
Dat was hem dan! Na bijna 7 maanden op pad te zijn geweest, weer terug in Nederland.
Wat was het weer een geweldig avontuur! 5 maanden in Sydney, waar ik in het wonderschone Surry Hills mocht settelen, superleuke mensen heb ontmoet, en me een echte Sydneysider mocht voelen. Vervolgens ruim een maand in Nieuw-Zeeland, met geweldige landschappen, en een bijzondere manier van rondreizen, samen met Big John! Heel veel gewandeld, veel rondgereden, en vooral heel erg genoten. En dan als toetje Niue, wat een meer dan geslaagd experiment was. De rust zorgde hiervoor, maar uiteindelijk waren het de mensen die het hem deden. Ongelooflijk gastvrij, en bovenal ook oprecht gezellig! En dan nog Seoul en Guangzhou als bonussteden... Zo'n mooie en avontuurlijke Exchange overtrof alle verwachtingen. En zoals elke reis smaakte ook deze uiteraard weer naar meer!
Maar eerst Nederland, waar ook zeker weer leuke dingen op me staan te wachten.
Cheers.Weiterlesen

ReisenderWat prachtig Bram!