• Bram Sieders

Zuid-Amerika

214-dniowa przygoda według Bram Czytaj więcej
  • Medellín - Dag 6

23 grudnia 2022, Kolumbia ⋅ ☀️ 31 °C

Vanavond vertrekt mijn nachtbus naar Bucaramanga, dus ik heb nog een hele dag in Medellín. Omdat er niet extreem veel te zien is, heb ik veel tijd gespendeerd in de botanische tuinen van de stad. Het is een erg mooi park, met veel lekkere plekjes om te zitten en lezen. Terwijl ik op één van de bankjes zat, viel er (geen grap) opeens een leguaan uit de boom. Ten eerste schrok ik, omdat dit twee meter voor mij gebeurde, en ten tweede schrok ik omdat ik niet wist dat deze beesten zo groot konden zijn. De leguaan ging zijn gangetje en besloot daarna de boom ernaast te beklimmen.

Ongeveer een uur van tevoren was ik in de bus terminal om mijn tas op te halen en de bus te zoeken. Vanwege kerst had ik een vermoeden dat het druk kon zijn, maar ik had nooit verwacht dat het zó druk was. De terminal stond vol, allen in een poging nog een kaartje te scoren (deze jongen was voorbereid en kocht hem online). Bij welke van de 40 perrons de bus was, was vrij onduidelijk. Niemand die het wist. Waarom dat was, werd wel snel duidelijk. Alle 40 de perrons stonden bomvol; bij de incheck poortjes, op het perron, tussen de bussen en zelfs achter de bussen. Iedereen vroeg zich af welke bus waar naartoe ging, en niemand had enig idee.

Samen met een Colombiaanse had ik een hoekje gespot waar een stuk of 6 bussen stonden van Expreso Brasilia, onze vervoerder van vandaag. Toen we aankwamen stonden er drie bussen naar Bogotá en drie naar Barranquilla, waarvan er een paar al anderhalf uur geleden hadden moeten vertrekken. Omdat niemand wist welke bus de goede was en iedereen vast stond in de massa, schoot het geen meter op. In een wanhopige poging van een paar mannetjes van het bedrijf werden vertrektijden met stiften op de bussen geschreven en werden er namen geroepen door een megafoon. Gelukkig was de sfeer goed en probeerde iedereen elkaar te helpen door berichten door te schreeuwen en elkaar door de massa te slepen als ze hun bus hadden gevonden. Ook kon er gelachen worden door het gejuich dat ontstond als er een omgeroepen passagier was gevonden, en een laatste poging om passagier "Esteban" te vinden door extreem hard "ESTEBAN!! PUTAAAA!!" te schreeuwen.

Na ruim twee uur in de massa te hebben gestaan, en met meer dan anderhalf uur vertraging, kon mijn bus eindelijk vertrekken.

• Bucaramanga - Dag 1

24 grudnia 2022, Kolumbia ⋅ ☀️ 33 °C

Na de chaotische start van de busrit kwam de bus heelhuids om 6:30 in de ochtend. Helaas heb ik geen oog dicht gedaan. Deels omdat dit sowieso onmogelijk is in een bus of vliegtuig naar mijn mening, maar ook vanwege de hobbelige weg, en de kakelende kippen en fluitende vogels die in het benedenruim vervoerd werden! Het was een erg leuke ervaring. In een bus, in het donker, iedereen slaapt (echt iedereen sliep), een paar lichtjes bij de buschauffeur en het geluid van allerlei beesten beneden je.

Nog nooit ben ik vroeg in de ochtend aangekomen bij een hostel, dus dit is een primeurtje. Het bed was uiteraard nog niet vrij, dus ik heb een paar uur aan het ontbijt gezeten in een cafeetje naast een medische kliniek hier om de hoek. Na wat aangekloot te hebben in het hostel, was het bed klaar en heb in geprobeerd te slapen, wat uiteraard niet lukte. Dus heb ik de stad maar ontdekt! De wijk van het hostel is erg groen en modern, terwijl de binnenstad me erg deed denken aan de Stannen. Overal kraampjes, veel afval op de grond, en een hele grote chaotische bazaar. Er waren veel lugubere personen aanwezig, dus veel foto's heb ik niet gemaakt. Het verschil tussen de twee delen van de stad was wel erg interessant!

Savonds heb ik mijn Spaans weer een heel klein beetje opgekrikt door lang te praten met twee Colombianen. Één is docent filosofie en religie in de stad (hij kwam hier gewoon wat drinken), en de ander is een enthousiaste man (had ook wat drankjes op) die toneellessen geeft, en andere cultuurprojecten doet in de stad. Hij verblijft al heel lang in dit hostel. Ondanks dat ze geen Engels konden en mijn Spaans nog verre van goed is, was het toch erg leuk!

Een leuke manier om kerstavond te spenderen! Feliz Navidad :)

• Bucaramanga - Dag 2

25 grudnia 2022, Kolumbia ⋅ ☀️ 33 °C

Een klein beetje tot mijn verbazing was vandaag ontzettend veel dicht. Omdat de Colombianen vooral kerstavond vieren, dacht ik dat vandaag het meeste wel open zou zijn. Nee dus. Waarschijnlijk genieten ze gewoon van een vrije dag (het was overigens ook zondag natuurlijk). Omdat zoveel dicht was en er ook nauwelijks bussen reden, heb ik besloten om mijn plan om in Piedecuesta (een dorp een uur hier vandaan) een mooie wandeling naar een waterval te maken, uit te stellen naar de verre toekomst.

In plaats daarvan werd vandaag en struindagje! Struinen door de lege straten van de stad, koffie taart nuttigen in de paar cafeetjes die wel open waren, boekje lezen in een parkje en een paar totaal niet-reis achtige dingen doen en regelen.

Wel een lekker kerstontbijt gehad!

• Bucaramanga - Dag 3

26 grudnia 2022, Kolumbia ⋅ ☁️ 29 °C

De dag begon met twee leuke Duisters die op de fiets door het land reizen. Vanmiddag had ik een wandeling in een park gepland in Floridablanca, een klein stadje dat vast zit aan Bucaramanga. Ik ging hier naartoe met de bus. Net als in de Stannen is het maar de vraag hoe bussen werken. In Bogotá werkte de bus zoals een Nederlandse, maar dit was dan ook de belangrijkste lijn en gefinancierd door de overheid. In Medellín was het een kwestie van zwaaien als je erin wilde, en schreeuwen als je eruit wilde. Deze bus werkte ook met zwaaien, maar had een knopje boven de uitgang met een hele hoge piep, waarna de buschauffeur met zijn hele lichaamsgewicht het rempedaal in drukte.

Eenmaal aangekomen bleek het park dicht te zijn (anticlimax hier). Toch heb ik een eigen geïmproviseerde wandeling gedaan, die de moeite zeker waard was! Savonds terug in Bucaramanga heb ik een heel mooi park ontdekt, letterlijk twee straten van het hostel vandaan, in een super mooie, groene en dure wijk. Deze was helaas ook gesloten (anticlimax nummer twee), maar het kan zijn dat ik om praktische redenen weer in Bucaramanga kom, dus dan onthoud ik deze zeker.

Voor avondeten ben ik naar dezelfde pizzeria gegaan als gisteren. Een erg hippe en best grote plek, maar met goede muziek, hele aardige mensen en vooral verrukkelijke pizza. De werknemers herkenden me en waren erg verrast en blij me te zien! Dit bleek vooral toen, terwijl ik m'n bek vol pizza had, twee werknemers de baas hadden gebracht die me de hand wilde schudden en een praatje met me maakte. De twee werknemers bleven met een grote glimlach achter hem staan.
    Verder kreeg ik nog drie schoteltjes met Colombiaanse lekkernijen om te proeven. Één daarvan was Bocadillo, ook wel Guava Paste genoemd. Het is het vruchtvlees van de Guava vrucht, gemengd met (veel) suiker. Ontzettend zoet, maar erg lekker! Ze hadden ook een pizza met Bocadillo, en ik mocht de halve pizza daarmee belegd hebben, en de andere helft met ham, wat ik eigenlijk besteld had.

Colombiaanse gastvrijheid!

• San Gil - Dag 1

27 grudnia 2022, Kolumbia ⋅ ⛅ 30 °C

Vandaag was een korte reisdag van Bucaramanga naar San Gil. Bij het ontbijt bij Roma heb ik een Amerikaanse man ontmoet die 7 jaar geleden naar Bucaramanga is verhuist. Roma was zijn vaste eettentje en was erg enthousiast over Colombia. Na nog tips van het hostel gekregen te hebben over San Gil en omstreken (van een erg grappige jongen), ben ik op pad gegaan.

De rit was fenomenaal! De weg liep door de Chicamocha Canyon. Deze kloof, tot 2000 meter diep, is met 227 kilometer lang de tweede grootste van de wereld en de weg naar San Gil is het enige stukje weg dat er echt doorheen gaat. Helaas was het door de zon en de bus lastig foto's te maken, die weet heb ik op de eventuele weg terug meer geluk! Anders is het zeker de moeite waard om even op te zoeken op het wereldwijde web.

Maar het beste was natuurlijk om het met de eigen oogjes uit het raampje te zien!

• San Gil - Dag 2

28 grudnia 2022, Kolumbia ⋅ ☀️ 34 °C

Eindelijk weer wandelen! Vandaag heb ik een dagtripje naar Curití gemaakt, een dorpje ten noordoosten van San Gil. Vanuit een kleine busterminal om de hoek (een erg schattige), gaan allerlei busjes naar kleine dorpjes in de regio.

De wandeling ging vandaag naar de Balneario Pescaderito. Her riviertje Quebrada Curití stroomt vanuit de bergen de Rio Fonce in San Gil in. Onderweg heeft het een aantal watervalletjes en heeft het plassen gevormd, waar je heerlijk in kan zwemmen en langs kan lopen! Dit heb ik dan ook zeker gedaan.

Savonds, na wat gegeten te hebben, nam ik de bus terug naar San Gil. Ik zag vanaf het restaurant dat er om de zoveel minuten weer een bus ging, dus ik maakte me geen zorgen. Totdat ik op een bankje wachtte, en het wel verdacht lang duurde tot de volgende kwam. Enigszins vrezend dat de laatste al was geweest vroeg een ik een oudere vrouw die de geparkeerde auto's in goede banen leidde. Ze begon direct met grote armgebaren te zeggen dat de laatste was geweest, en weet ik veel wat voor paniek. Een oude man kwam erbij, en dankzij hem werd gelukkig snel duidelijk dat de volgens misschien pas over een uur kwam, maar dat er in ieder geval nog één zou komen. Dus samen met de twee ouderen op een bankje heb ik op de bus gewacht, die inderdaad kwam. Ondanks dat ik driekwart van wat ze zeiden totaal niet begreep, was de chill tijd met de hangouderen dat zeker waard!

• San Gil - Dag 3

29 grudnia 2022, Kolumbia ⋅ ⛅ 30 °C

Een dag vol hoogtepunten! Letterlijk.

Het begon met Bungee Jumpen! Dit had ik vorige week al geregeld, en vandaag was eindelijk de dag. De sprong wordt gedaan vanaf een kraan, naast de Río Fonce, 70 meter hoog. Na twintig minuten gewacht te hebben op een aantal mannetjes op motoren die het gingen uitvoeren, was het zover. Nadat alles aan m'n lichaam was gemonteerd, ging ik samen met één van de mannetjes het plateau op naar boven. Tijdens de rit werd uitgelegd hoe ik moest springen, wanneer ik moest springen, en dat ik aan een koord moest trekken als iemand "Rojo" schreeuwde. Er werd me geadviseerd niet naar beneden te kijken, maar recht naar voren, en ook echt te springen bij "uno, dos, tres, jump". Het eerste waar m'n ogen naartoe gingen, was zeker weten de rivier beneden mij.

Na een paar foto's bovenop het plateau was het moment daar. In de seconden voor de sprong gaat er toch even door je hoofd wat je in godsnaam aan het doen bent, maar bij "jump" was de sprong ingezet. Vanaf dit moment tot het moment dat het elastiek op is en weer naar boven wordt geslingerd, zijn het meest intens. Daarna ga je nog een aantal keer op en neer, draaiend (verticaal/horizontaal/links/rechts) en krijg je langzaam door waar je ongeveer bent. De laatste helft had je gelukkig nog wat tijd om echt om je heen te kijken 🙃. Na op de kant te zijn getrokken met een touw, was het festijn weer over, maar de hele dag had ik een grote innerlijke vreugde (met de drang om nog een keer te gaan...). Het was een enorm succes!

Met een GoPro aan m'n pols is een filmpje gemaakt, maar die krijg ik pas over twee dagen.

De locatie lag aan de weg richting de Juan Curí watervallen. Omdat ik vrij vroeg klaar was, heb ik besloten hier naartoe te gaan, nog vol adrenaline. Ik wuifde een bus naar de kant en stapte 25 minuten later uit bij een boerderij. Hier betaal je 10.000 pesos om op hun pad naar de watervallen te lopen. Het was vele malen mooier dan ik had verwacht! Er zijn vier grote watervallen (allen aan het eind) en onderweg heel veel kleinere watervallen. Bij sommige moest je er doorheen, bij andere was er een trappetje of den rotsformatie met touw om er bovenop te komen. Het was vooral een avontuurlijke wandeling (van zo'n 40 minuten heen, 40 terug), door het woud, met de grootste waterval aan het einde. In totaal is de waterval (de vier watervallen bij elkaar) 180 meter hoog en overigens is dit ook de waterval waar een opdracht van Wie Is De Mol was.

Na de ervaring van het bungee jumpen, was de waterval en de wandeling een leuke verrassing! Zeker ook omdat de verwachtingen van de wandelingen niet hoog waren.

• Barichara - Dag 1

30 grudnia 2022, Kolumbia ⋅ ☀️ 36 °C

Omdat ik het hele stadje San Gil eigenlijk nog niet eens heb gezien na twee volle dagen, heb ik vandaag daaraan besteed. Het is een erg mooi en levendige plek, met hele (hele) steile straten, mooie gebouwen en vooral veel mensen op straat, bier drinkend, babbelend en ijs kopend van de ijscomannen die door de stad lopen. Ondanks de hitte (het was echt heet vandaag) ben ik van uitzichtpunt naar uitzichtpunt gelopen, waaronder het Cerro De La Cruz.

Vanaf de Terminalito ging de bus naar Barichara, mijn volgende bestemming. Het hostel is prachtig! Een zwembad, een paar terrasjes, een buitenkeukentje, buitendouche (er is geen warm water) en een ruime kamer met twee stapelbedden. De eigenaar is super aardig en zat vol met tips! Savonds was het heerlijk zitten, met het geluid van de krekels.

Omdat de zon bijna onder ging, ben ik naar Mirador Salto del Mico gelopen, waar er een mooie donkerrode zonsondergang te zien was. Het was wel erg bewolkt, dus hopelijk worden de zonsondergangen nog beter!

• Barichara - Dag 2

31 grudnia 2022, Kolumbia ⋅ ☀️ 34 °C

Barichara! Wakker geworden door de vogeltjes, heb ik vandaag de Camino Real gelopen. Dit is en pad van Barichara naar Guane, een dorp verderop. Een aantal honderden jaren geleden werd het aangelegd door de Spanjaarden voor handel, werk en sociale gelegenheden. Inmiddels is er aardig wat gesleuteld aan het pad, maar door de grote hobbelige stenen die het pad nog steeds vormen, voelt het toch nog een beetje authentiek aan (al loopt het ook weer niet extreem lekker).

Savonds ben ik oudjaarsavond gaan vieren met een Braziliaanse (Evelyn) die ook in het hostel zit. Het was groot feest bij het Parque Principal! Naast alle lichten, de muziek en complete families die bij elkaar zaten, viel het dansen erg op. Er werd erg veel (ik denk) salsa gedanst, door iedereen, jong en oud. Dat gaf het nog wat extra sfeer! Op het moment zelf was er oprecht wel mooi vuurwerk (ben er normaal geen fan van) boven het plein te zien. Interessant was dat dit ook bijna het enige vuurwerk was, mensen hadden zelf niet zoveel ingeslagen blijkbaar. Hoe dan ook, het was een super keuze om oud en nieuw hier in Barichara te vieren!

• Barichara - Dag 3

1 stycznia 2023, Kolumbia ⋅ ☀️ 33 °C

Na uitgerust te zijn van gisteravond, heb ik net als gisteren weer een wandeling gedaan. Deze keer geen route die al bestaat, maar een geïmproviseerde. Vlakbij het dorp zou de El Salto de la Paramera zijn, een aardige waterval in een mooi stuk groen. Na een tijdje door de bloedhete zon te hebben gelopen, was ik toch echt al ruim voorbij deze waterval, en kwam ik tot de conclusie dat deze of niet vanaf deze kant te zien is, of alleen bestaat in het regenseizoen. Ondanks het niet behaald hebben van het doel, was het toch een geslaagde wandeling!

Het gebied om Barichara heen bestaat deels uit lege, droge vlaktes, deels uit verrassend veel groen, en een aantal boerderijtjes. Bij veel van de boerderijtjes was het gezellig druk met de nieuwjaars afterparty, of iets dergelijks!

• Barichara - Dag 4

2 stycznia 2023, Kolumbia ⋅ ☀️ 31 °C

Omdat Barichara zo goed bevalt en het zo ongelooflijk mooi en relaxed is, heb ik besloten een extra nacht te blijven.
    De ochtend heb ik met een Nederlands echtpaar doorgebracht, die ik al eerder heb ontmoet in het hostel. Zij (Jan en Willemien) waren een paar dagen geleden direct na hun vlucht van Amsterdam naar Bogotá naar Barichara gegaan. We hebben over van alles en nog wat gepraat, en heb hen vooral geholpen met de Colombiaanse simkaart te installeren.

Smiddags heb ik de rand van het dorp een beetje ontdekt, waar ik nog niet eerder was geweest. Na een extreem goedkoop, maar erg lekker broodje heb ik een paar uur in een hangmat doorgebracht. Nadat ik met enige moeite hieruit was geklommen, zijn Jan, Willemien en ik uit eten gegaan in een schattig klein Libanees restaurant, iets wat ik hier nog niet echt eerder heb gezien. We hebben heerlijk gegeten van allerlei kleine hapjes, en het was erg gezellig!
    Ondanks dat Barichara zo'n succes was, ga ik morgen toch maar de reis vervolgen met een aardige afstand naar Cali.

• The never ending story of naar Cali gaan

3 stycznia 2023, Kolumbia ⋅ ⛅ 30 °C

Vanochtend ben ik, na nog meer Nederlanders te hebben ontmoet (waar komen ze toch steeds vandaan), naar een museumpje in het dorp gegaan. Het is een gratis museum (de entree is gratis, je mag het museum niet gratis meenemen), met allerlei soorten kunst gemaakt in de omgeving. Moderne schilderijen, beelden, verzin het maar. Het was een erg mooi gebouw, en er zaten een paar mooie schilderijen tussen. Naast het museum is de lokale bibliotheek, en na gevraagd te hebben mocht ik een kijkje nemen. Het was een erg schattige bibliotheek met eigenlijk maar twee gangen, maar toch met overdreven veel tafels en stoelen.

Toen begon het feest. De trip naar Cali zou zo'n 22 uur moeten duren. Om 12:45 nam ik de bus naar San Gil, die tegen de beweringen van de hosteleigenaar in alleen naar de kleine terminal ging, en niet de grote waar ik moest zijn. Geen ramp, want het was lekker weer om een half uurtje te lopen.

Aangekomen bij de terminal bleken kaartjes naar Bogotá opeens op te zijn, wat een uur geleden nog niet het geval was. Geen idee wat er is gebeurd, maar de eerstvolgende ging pas over ruim 4 uur. Nadat de bus anderhalf uur te laat eindelijk aan kwam zetten, stonden we na twee uur alweer stil vanwege motorpech. In de middle of nowhere. Na twee uur, met hulp van twee agenten, herpakte de bus zichzelf en konden we verder. Met als resultaat dat ik om 6:00 aankwam in Bogotá: 7,5 uur later dan gehoopt, en bijna 4 uur later dan uiteindelijk had gemoeten. En dan zijn we pas op de helft.

• Cali - Dag 1

4 stycznia 2023, Kolumbia ⋅ ⛅ 25 °C

Wonder boven wonder ben ik vanavond aangekomen in Cali! Na een ontbijt in de busterminal van Bogotá, in een wat vaag, chaotisch cafeetje van twee oudere vrouwen, vertrok de bus naar Cali. Zowaar op tijd, zowaar zonder problemen. Mede door een vrij lange tussenstop bij een ogenschijnlijk populair wegrestaurant onder buschauffeurs, kwam de bus twee uur te laat aan in Cali. 32 uur en 15 minuten heeft de reis geduurd, zeker niet slecht! Na een maand lang vrijwel zonder problemen veel bussen te hebben genomen, is het ook niet zo gek dat het een keer wat minder soepel loopt. Daarnaast heb ik genoten van de mooie uitzichten, en van het hele avontuur op zich!

Het hostel is prachtig! Er zijn alleen een paar privékamers, maar is alsnog gericht op reizigers, die er ook volop waren.

• Cali - Dag 2

5 stycznia 2023, Kolumbia ⋅ ⛅ 27 °C

Vandaag Cali verkend! Cali is de stad van de salsa, maar ook één van de gevaarlijkste steden in Colombia, en misschien daarbuiten. In Cali is niet extreem veel te zien, het is vooral een grote stad van zo'n 2,5 miljoen inwoners.

De stad ligt vol met afval en er zijn erg veel daklozen op straat, echt heel veel. Het stinkt op veel plekken ook, door afval, maar op veel plekken ook naar urine. Door al deze dingen maakt het de stad niet per se een mooie stad, maar wel den bijzondere. Toch heb ik de mooie plekken en de paar highlights opgezocht.

In Cali ligt ook het Parque de los Gatos, een parkje met allerlei grote beelden van katten. In 1996 had kunstenaar Hernando Tejada een groot beeld van een kat geschonken aan de stad. In deze tijd vernieuwde de stad deze wijk, en moesten de vele katten die hier rondzwierven geruimd worden (best wreed). In het stuk groen dat gecreëerd werd in deze wijk is daarom dit standbeeld neergezet. Twee jaar later stierf Hernando, waarna 15 kunstenaars besloten om ter ere van hem en zijn beeld, nog 15 andere beelden te maken. Zo is er achter het eerste grote beeld een paadje gemaakt, met aan weerszijden de 15 andere, kleinere en kleurrijke katten geplaatst. Ze hebben allemaal een naam!

• Popayán

6 stycznia 2023, Kolumbia ⋅ 🌧 20 °C

Vanochtend heb ik gewandeld door San Antonio, over het algemeen de vriendelijkste wijk van de stad, waarna ik een taxi naar de busterminal heb genomen.
    Na door chauffeur Orlando de hele busterminal door te zijn geloosd, op zoek naar een ticket en de bijbehorende bus, kwam ik aan het einde van de middag aan in Popayán.

De sfeer in Popayán was vandaag erg anders dan normaal. Vandaag is namelijk Driekoningen, dat hier best groot wordt gevierd, in vergelijking met Nederland. Het centrum, waar ook mijn hostel is, was volledig uitgestorven. Alles was dicht, en bijna niemand was op straat. Een grote doorgaande weg aan de rand van de stad daarentegen, stond vol met mensen die elkaar onderspoten met een soort wit poeder/schuim. Waarom? Geen idee. Maar het zag er erg grappig uit. Mensen die rondrenden als gekken, helemaal wit, op een compleet witte straat. Een soort sneeuwballengevecht met spuitbussen. En uiteraard werd ik ook slachtoffer...

• San Agustín - Dag 1

7 stycznia 2023, Kolumbia ⋅ 🌧 19 °C

In het regenachtige Popayán ging het feest van Driekoningen nog gewoon door, met veel wit schuim, en vandaag ook praalwagens die door de stad reden! Dit was allemaal weer buiten het centrum, dus ik heb het helaas maar heel even kunnen aanschouwen vanuit de busterminal. Het centrum was vandaag ook wat levendiger, dus het was leuker om de stad wat meer te verkennen. Het is een mooie koloniale stad, maar wel met veel verwaarloosde gebouwen, veel graffiti op de muren (de lelijke versies) en slechte wegen. Toch heel erg mooi!

Vanmiddag ben ik met de bus naar San Agustín gegaan. Er was wat gedoe, want de bus zou niet komen, maar later was er toch een vervangend busje, die vanaf een terreintje vlakbij zou vertrekken. Allemaal een beetje vaag, en ik snapte de helft niet, maar het is uiteindelijk gelukt. De weg ging na een tijdje door het Puracé National Natural Park, een prachtig natuurgebied met hoogvlaktes waar we doorheen reden, maar vooral veel dichtbegroeid bos. Verder het park in ligt ook de Stratovulcano Puracé, één van Colombia's meest actieve vulkanen. Het park was in de jaren 90 het basiskamp van de FARC, maar in 2002 zijn zij hier weggejaagd door de overheid en kan het park bezocht worden.

Diezelfde overheid probeert al jaren een goede weg aan te leggen (de weg waar ik vandaag overheen ging), maar door teveel grondwater lukt dit steeds niet. Het resultaat is dat ongeveer een derde van de route van vandaag over onverharde weg ging, op en neer schuddend in de bus met een extreem lage snelheid. Maar, zoals vaker hier, waren de uitzichten prachtig om te zien, dus dit was geen straf. Door de hobbelige weg was het lastig om foto's te maken, dus dit heb ik maar gelaten.

In dorpjes onderweg werd ook Driekoningen gevierd, maar niet met het witte goedje uit de spuitbussen. Deze mensen hadden emmers vol met water, en gooiden deze massaal op passerende auto's, bussen en motoren. Voor ons in de bus was het niet zo erg (de ramen konden dicht gelukkig), maar voor die arme motorrijders... Ze waren doorweekt.

• San Agustín - Dag 2

8 stycznia 2023, Kolumbia ⋅ ☁️ 24 °C

Gisteravond heb ik een heel leuk en interessant gesprek gehad met een Amerikaan en de man (Harry) die het hostel voor een groot deel beheerd. We hebben voornamelijk gepraat over de Colombiaanse belastingen en drugs problematiek, een lekker luchtig onderwerp als je net bent aangekomen, maar wel erg interessant! Daarnaast heeft de Amerikaan zijn Archeologische paspoort aan mij gegeven.

San Agustín staat bekend om zijn archeologische parken. Verspreid over de regio zijn heel veel beelden opgegraven die uit de paar honderd jaar rondom Christus stammen. Deze beelden maakten vooral deel uit van graven, die een hele architectuur van gangen, pilaren, sarcofagen bevatten. De beelden die hierbij stonden, stonden voor goden of bovennatuurlijke wezens die de band tussen overleden voorouders en de bovennatuurlijke krachten uitbeelden. In het park waren losse beelden te zien, maar ook de graven, compleet met pilaren en beelden daarbij, zoals het er toen uitzag. Het grootste graf bestond trouwens uit 7 meter hooge pilaren een beelden!

Al deze vondsten zijn verspreid over twee parken, één in San Agustín, één in Isnos, een dorp een stukje hiervandaan. Met het paspoort, dat relatief erg duur is, kun je verspreid over twee dagen beide parken bezoeken. Omdat de Amerikaan en zijn vriendin maar één dag hadden gebruikt, mocht ik hem overnemen om de andere dag te gebruiken. Bij aankomst bleek dat je elk park maar één keer in mag. Omdat de Amerikaan hier gisteren al in was geweest, mocht ik dus niet meer. Ik beweerde dat ik de dag ervoor pas erg laat het park in was geweest, en daardoor niet alles has gezien, en daarom een tweede keer erin wilde. Het bonnetje zat toevallig nog in het paspoort, dus ook deze heb ik laten zien. Toen kwam de vraag waarom ik twee paspoorten had laten zien. "De vriend met wie ik gister was had geen zin". Met een leugentje of twee (en toch wel een vrij groot schuldgevoel en schaamte) kwam ik dan toch gratis het park binnen...

Bij terugkomst (compleet nat geregend onderweg), waren er een aantal nieuwe mensen in het hostel waarmee ik de avond heb gespendeerd bij het heerlijke haardvuur, samen met twee katten, een hond en hele leuke verhalen!

• San Agustín - Dag 3

9 stycznia 2023, Kolumbia ⋅ ⛅ 24 °C

Vanochtend ben ik vroeg opgestaan om met vier anderen (een Oostenrijkse, een Fin en twee Zweden) een lange wandeling te maken. We moesten eerst door het dorp heen, waar natuurlijk een hond opmerkte wat er ging gebeuren, en vrolijk met ons mee begon te lopen.

De wandeling was zo'n 18 kilometer lang, over onverharde weggetjes door de omgeving, met alleen wat boerderijen die we passeerden. Omdat de route constant op en neer ging door het heuvelachtige gebied, was het erg pittig, maar leuk. Ook was het erg gezellig met de anderen en waren er grappig en interessante conversaties. Zo hebben we het veel gehad over de verschillende Ayahuasca (als ik het goed heb) trips (de intense spirituele versie) die de Zweden en de Fin hebben gedaan in de Amazone met een Sjamaan.

De hond, omgedoopt tot Mamita, heeft het de hele rit volgehouden! Wel heeft het geleid tot vele blaffende en achtervolgende honden tijdens de wandeling, want intimiderend kunnen die honden hier wel zijn.

Terug in het hostel was er de meest speciale verrassing die we ons konden bedenken. In het hostel is ook een Belg, die blijkbaar chef is in een Michelin Ster restaurant in Gent. Omdat hij het hostel en de gasten zo leuk vond, besloot hij voor iedereen te koken vanavond! Met z'n allen (zo'n 15 man) aan tafel in het prachtige hostel met ongelooflijk lekker eten, echt vreselijk goed eten voor de neus. Bijzondere combinaties, heel gezond, en bovenal knap gemaakt in een simpele hostel keuken. De prijs: iets minder dan twee euro 🙃

• Popayán

10 stycznia 2023, Kolumbia ⋅ 🌧 21 °C

Vandaag was het helaas alweer tijd om San Agustín te verlaten. Via Popayán ga ik naar Pasto, richting de grens met Ecuador. Toevallig heb ik dezelfde bus geboekt als een Brits stel, die wat mij betreft het perfecte voorbeeld zijn van genieten van het leven. Met z'n drieën zijn we naar de bus gelopen, die er niet was. De vrouw van het loket vertelde ons dat we in de taxi achter ons moesten stappen die ons naar Pitalito zou brengen, waar de bus stond. Met enige verbazing zijn we de taxi ingestapt. Met nog meer verbazing werden we bij een kruispunt precies tussen San Agustín en Pitalito gedropt. De bus zou hier, als het goed is, langskomen. Even later kwam er inderdaad een busje, die voor ons stopte. Hij was een kwartier te vroeg (gebeurt hier nooit) en er was maar plek voor twee, dus of we de goede naar de kant hadden gezwaaid is nog steeds een raadsel. Ondanks de organized chaos zijn we keurig aangekomen in Popayán.

Omdat we vrij laat aankwamen en de rit naar Pasto langer duurt dan normaal door een landslide (45 kilometer van Popayán), heb ik besloten te overnachten in Popayán en morgen verder te gaan. Popayán had ik al gezien, maar vandaag was het hier erg druk en levendig, dus het was toch leuk om nogmaals door de stad te lopen!

De landslide lijkt trouwens vrij heftig te zijn. 900 meter aan weg is bedolven onder de aarde en vele huizen en een school zijn met de grond gelijk gemaakt. Helikopters en al moesten eraan te pas komen om mensen weg te krijgen (gelukkig geen slachtoffers). Er is een omweg om de landslide heen, maar vanwege de drukte en het slechte weer mogen er geen (grote) bussen langs, dus het is maar zeer de vraag of ik morgen naar Pasto af kan reizen. We gaan het zien! Hier regent het overigens ook kei, en keihard, al urenlang.
    Czytaj więcej

• Ergens met een kop koffie in de regen

11 stycznia 2023, Kolumbia ⋅ 🌧 18 °C

Een ticket naar Pasto bleek wat ingewikkelder te liggen dan ik dacht. Er gaan geen bussen, maar alleen groot uitgevallen auto's. Ik had er één gevonden, waarna ik ook de prijs pas begreep. 120.000 pesos, in plaats van 50.000. (zo'n 24 euro ipv 10). Dit vanwege de extra afstand van de omleiding om de landslide heen. Omdat Google Maps zei dat de omweg om de landslide heen, niet meer dan twee uur extra reistijd zou opleveren, vond ik dit vrij absurd. Maar volgens medepassagiers was dit toch echt de prijs.

Vrij snel bleek waarom. Binnen een uur stonden we al in de file, vlak voor de afslag voor de omleiding. Hier hebben we zo'n anderhalf uur gestaan... En toch was het erg leuk! In de auto zit ook een Amerikaan en twee Colombiaanse jongens met wie leuk te praten viel, en ook hebben we nog praatjes gemaakt met willekeurigen uit de file. Hier is de Amerikaans (Nolan) en mij onder andere Cavia aangeraden, de specialiteit van Pasto.

Eindelijk konden we, in hele kleine stukjes, doorrijden. Een aantal uur ging dat zo door, totdat we rond 20:00 stil stonden vlak na La Sierra, waar de lokale bevolking, inclusief de dominee, het verkeer stond te regelen. Hier verlieten we de (grotendeels) verharde weg, en gingen een landweggetje op. Vrijwel direct kwamen we alweer stil te staan, en deze ging zo'n drie uur duren. Het was donker, werd wat kouder en het regende hard. Dat laatste is exact niet wat je wil met een file op een landweggetje. Het zeldzame verkeer dat uit tegenovergestelde richting kwam (daarom vroegen we ons af waarom wij uberhaupt stil stonden), kwam regelmatig vast te zitten.

En hierom zijn Colombianen zo geweldig: met heel veel mankracht, werd auto na auto uit de modder gesleept. In de keiharde regen, met alleen licht van een paar koplampen trok iedereen met man en macht aan een touw om iedereen weer los te krijgen. En misschien nog wel beter: mensen die in La Sierra of de boerderijtjes in de omgeving woonden kwamen op hun motoren met thermoskannen vol koffie en manden vol broodjes om iedereen in de file te voorzien! Gratis en voor niks reden ze op en neer naar hun huizen om nieuwe koffie en nieuwe broodjes te halen. Zelfs toen iedereen in de auto zat, werd er nog regelmatig geklopt op de ramen, of we koffie wilden. Hoe zo'n wilde rit toch nog fantastisch kan zijn!! Ondanks dat de hele omleiding, van de eerste file tot de normale weg (hemelsbreed 19 kilometer), zo'n 11 uur duurde, was het een geweldige ervaring. En props naar de Colombianen!

Uiteindelijk bleek dat verderop de weg eenrichtingsverkeer was, waardoor we zo lang moesten wachten. Na nog overgezet te zijn van bus, kwamen Nolan en ik ergens midden in de nacht aan bij ons hotel, waar we de eigenares wakker moesten bellen. Het bed was heerlijk.

• Pasto - Dag 1

12 stycznia 2023, Kolumbia ⋅ ☁️ 21 °C

Na heerlijk geslapen zijn Nolan en ik de hele dag door Pasto gaan struinen. Pasto ligt op 2527 meter hoogte, en gedurende de dag zie je de wolken zich langs het hogergelegen deel van de stad bewegen. Voordat de Spanjaarden deze stad officieel stichtten in 1537, heeft hier een inheems volk geleefd: de Pasto. Tot op de dag van vandaag identificeren 163.873 van de ruim 480.000 inwoners zich als Pasto.

De stad zelf is niet zo extreem veel aan. Behalve een paar mooie kerken, en enkel mooi straatje en twee lelijke pleinen, stelt het niet veel voor. Omdat Pasto dus bekend zou staan om de Cavia, besloten Nolan en ik opzoek te gaan naar onze eerste ervaring met Cavia's. Op het bord dan. Als twee kleine kindjes vonden we eindelijk een plek met meerdere Cavia restaurants en liepen we enthousiast naar binnen en bestelden we Cavia. Cavia komt met popcorn op de een of andere manier, maar dit werkte verbazingwekkend goed.

Cavia zelf is niet echt met iets te vergelijken. Wellicht lijkt het op andere knaagdieren, maar hier heb (nog) geen ervaring mee... Het vlees is superzacht en gleed er vrij makkelijk vanaf. Klimaatactivisten benoemen Cavia trouwens als klimaatvriendelijk alternatief voor rundvlees!

• Pasto - Dag 2

13 stycznia 2023, Kolumbia ⋅ ⛅ 21 °C

Vannacht werd ik wakker met flinke koorts, gepaard met diarree. Meteen denk ik aan de cavia, ik vrees dat hij de boosdoener is geweest. Helaas is het sochtends nog steeds gaande, dus heb ik besloten nog een extra nacht in Pasto te blijven, en niet met Nolan naar Ecuador te vertrekken. De dag bestond verder dus uit het bezoeken van de smalle wachtkamer, en overdag heel even geprobeerd ontbijt te eten en een voorraadje crackers, water, paracetamol en vitamine C tabletjes in te slaan. En daarna weer naar de drukcabine. Czytaj więcej

• Pasto - Dag 3

14 stycznia 2023, Kolumbia ⋅ 🌧 19 °C

Vandaag bestond nog steeds uit veel bezoekjes aan de perskamer.

• Ibarra - Dag 1

15 stycznia 2023, Ekwador ⋅ 🌧 18 °C

Na wakker te zijn geworden, heb ik besloten een toilettair risico te nemen, en mijn weg te vervolgen. Om de grens over te gaan moet je eerst in Ipiales komen, een grensstadje een uur hier vandaan. Tegelijk ook mijn escape mocht mijn stoelgang de warme bril te veel missen.

De terminal van Pasto was relatief rustig geworden, maar dit kan ook omdat het simpelweg dag is. Aangekomen in Ipiales heeft mijn achterste zich getoond als een ware held. Eindelijk weer op pad! Omdat de bestuurders van de collectivos naar de grens veel te opdringerig waren en waarschijnlijk veel te veel gingen vragen, ben ik in een normale taxi gestapt. De taxi chauffeur was fantastisch. Hij heeft me verteld dat het benzinetekort met de dag groter wordt, en zich daarom verontschuldigde dat ik wat meer dan normaal moest betalen (dit moest overigens iedereen). Later legde hij me uit dat ik niemand geld moest geven in de omgeving van de grens. De grens is gratis, zo vertelde hij me. Had ik zelf ook verzonnen, maar super aardig van hem. Hij legde waar de douane was, wat niet eens zo overbodig was.

Deze grens is wonderbaarlijk. Waar de grenzen in de Stannen vaak lang duurden, lichtelijk chaotisch waren en erg streng bewaakt met niemandslanden, kon hier iedereen gaan en staan waar ze wilden. Letterlijk, want je kon zonder problemen langs de douanes van zowel Colombia als Ecuador lopen. Geen controles, geen militairen, geen stempels. Maar vanwege praktische redenen heb ik die natuurlijk wel gehaald. Bij beide douaneportiekjes stonden veel dranghekken en grote Rode Kruis tenten. Dit vanwege de grote aantallen Venezolanen die hier regelmatig de grens over willen. Vandaag was het rustig en ook voor mij was er geen rij. De man van de douane was niet eens van een speciale tak van politie/leger, gewoon een simpele werknemer. Hij keek één seconde naar z'n scherm en drukte de stempel. Zelfde voor Ecuador!

Om een collectivo naar Tulcán te nemen, moest ik terug richting de Colombiaanse kant en met een heel vrolijk gezelschap werd ik voor 75 cent naar de terminal van Tulcán gebracht (vlak over de grens stonden ook rijen voor benzine) Daar vertrok vrij snel een bus naar Ibarra, bij het ticket kreeg je zelfs een flesje drinken en een koekje!

In Ibarra moest ik wederom een taxi nemen naar het hostel. En alweer een geweldige chauffeur! Hij heeft me allerlei dingen verteld over de stad, en mooie plekken eromheen (wat oprecht nuttig was). Alleen jammer dat ie vertelde dat er weinig toeristen naar Ibarra komen, vanwege de moordcijfers: 2 per dag, in een erg kleine stad. Bedankt. Daarna vertelde hij me over zijn dochter die in Montpellier werkt als patissier, in een luxe toko! Hij was enorm trots en gaat er in juli voor het eerst naartoe. Bij aankomst hadden we allebei geen idee waar de ingang was, dus na ruimt 5 minuten zoeken en bellen, hadden we het eindelijk gevonden. Wat een topgast! En wat een topdag :)

• Ibarra - Dag 2

16 stycznia 2023, Ekwador ⋅ ⛅ 21 °C

Vandaag was het tijd om Ecuador te ontdekken! Ibarra is een heel klein stadje met een paar mooie straten en pleinen, en verder een vrij grote markt om het spoor heen. Toeristisch is het bepaald niet, zo is er bijvoorbeeld ook geen hostel in Ibarra. Ook wel weer is fijn!

Door Ecuador lopen een aantal spoorlijnen. Velen rijden in een cirkel en rijden voor toeristen, maar sinds corona rijden deze niet, nu ook nog niet. Zelfs het spoorbedrijf is door de overheid ontmanteld. De overheid heeft recentelijk nog gezegd dat ze het weer op gaan bouwen, compleet met nieuwe elektrische treinen. Maar voordat dit gedaan is, zijn we wel even verder gok ik...
    Vandaag zou wel een soort verkooptrein komen, zo vertelde de taxichauffeur mij gisteren. Vanuit deze trein zou van alles verkocht worden, van kledij tot keukengerij. Maar...ook deze kwam niet.

Wat vooral opvalt na één dag Ecuador is dat veel mensen in ofwel traditionele kleding lopen, of een soort moderne versie van deze traditionele kleding. Aan de andere kant lijken er juist ook meer westers uitziende restaurantjes te zijn en lijken de Ecuadorianen meer van westerse muziek te houden.
    Voor de rest bestond vandaag ook uit het zoeken naar een bank die me niet laat betalen en een simkaart.