• Astrid van der Zouwen
Apr 2019 – Sep 2025

Weer thuis

Na een jaar reizen weer thuis Baca selengkapnya
  • Awal trip
    26 April 2019

4-5-2019 Week 1

4 Mei 2019, Belanda ⋅ ⛅ 9 °C

Na het toffe afhalen op Schiphol, 's middags meteen naar mijn oom. Die van alle treinen-footprints. We hebben nog even fijn kunnen praten. Helaas giert hij achteruit. Dinsdag nemen we afscheid en hij overlijdt op 2 mei. Ik ben wel meteen weer heel erg hier, al kan ik soms de weg niet bedenken van iets naar ergens in mijn eigen stad. Leuk al mijn vrienden direct langs fietsen, daar staat mijn hoofd ff niet naar. Ik moest ook al mijn persoonlijke spullen uitpakken, dat zat in dozen en tassen, dat had ik even verdrongen. Wel ook meteen mijn kapotte sokken verzameling weg gegooid en een stapel kleren die ik niet meer mooi vond of waar gaatjes in zaten. Stond ik alleen wel met mijn leuke paarse trui voor schut: T-shirt wat er onder hoorde weg gegooid, terwijl een gaatje onder een trui natuurlijk niet uitmaakt😕.
    De computer deed raar en de printer was ingedroogd, de huurder zei vol trots dat hij hem niet gebruikt had. Had hem maar wel gebruikt! Kostte veel tijd en ik ben nog steeds een beetje zwart..... Maar ik heb geen klagen, alles was netjes en hij heeft mijn fruitboompjes gered en die hangen vol met vruchtjes, wat ik nog helemaal niet verwacht had.
    Ik ben naar Barbara en Aad Jan geweest, dat was fijn. Mats, mijn neefje, heeft wel al een nachtje gelogeerd, dat was leuk en Bert is geweest.
    Van fietsen en foto's is ook nog niet veel gekomen, ook vanwege de poolwind.
    En ik was toch al niet zo in de stemming.

• 12-5 Week 2

16 Mei 2019, Belanda ⋅ ⛅ 16 °C

De crematie is mooi. Met de familie bij de achter uitgang om de kist. Frank ligt op een opbaarplank, met een patchwork deken, gemaakt door oma en Riet (?) over hem heen. Riet zegt 2 hele mooie zinnen, we staan er nog even en weg. Zo heb ik het nog nooit gedaan, maar Frank hield niet van rituelen. Hij heeft denk ik speciaal geregeld dat, terwijl we er nog staan, de bitterballen voor de volgende worden bezorgd. Gelukkig heeft Riet dit niet in de gaten. Edo en Riet hebben trouwens een prachtige rouwkaart gemaakt.
    Voor alle vrienden en familie is er de zaterdag daarna een bijeenkomst in huis Brakel. Beetje stressen omdat de A2 is afgesloten en er van de weeromstuit een file van drie kwartier staat voor de pont. Te voet over, ik krijg een lift van een motor (mijn eerste keer!) en ik regel een auto voor mijn ouders die ook de pont te voet doen. De bijeenkomst is fijn.
    Het is raar om meteen door te scheuren naar Delft voor een dansavond met Turquasi. Ik mag 1 nummer meezingen en 1 callen. Verder heb ik lekker gedanst.
    Bij mijn fietstocht naar Anniek zie ik oeverzwaluwen en een koekoek!
    De rest van de week druk met behang afhalen in de logeerkamer en aldoor winkels af fietsen op zoek naar vloerbedekking en behang. Vooral vloerbedekking is ff zoeken. Ik wil gerecycled of natuurlijke materialen. Het lukt eerder dan behang, kleur is lastig. Gelukkig is dat vreselijke behang met de zilveren vierkanten er netjes afgekomen. Mats vindt dat namelijk mooi😱. Ga ik nu op karton plakken, als hij dan komt hangt ik het op.
    Ook veel in de tuin bezig, lekker. Ik ben wel moe steeds.

• 31-5-19 Oeverzwaluwen

31 Mei 2019, Belanda ⋅ ⛅ 18 °C

Omdat het gisteren miezerde, gaan we nu. Ik sjouw de ouwe lui nog langs 2 ooievaars in natuurgebied Zuilen. Lopen ze natuurlijk ook in de wei vlakbij de oeverzwaluwen. Mamma ziet er gelukkig de humor van in. De zwaluwen vliegen nu wel, mooi gezicht. Daarna lunchen we bij fort De Klop, omdat de Belle pas om 12.00 open gaat. Leuk om zo relaxed de tijd te hebben voor dit soort dingen.
    De foto's van de zwaan en koolmeesjes zijn van twee weken geleden. Toen gingen we ook voor de zwaluwen, maar toen zaten ze te broeden zei de boer die net aan kwam. Hij heeft die zandhoop geregeld. Hij nam ons mee op sleeptouw, liet mamma over een hekje klimmen! Onder die zwanenvleugels zitten 9 jongen zei hij!

• 1-6-19 Waardenburg 76,5 km

1 Juni 2019, Belanda ⋅ ☁️ 24 °C

Ik fiets ri Zaltbommel omdat ik daar morgen een afspraak heb met Riet. Ik ben vroeg wakker, toch nog even de plantjes water, nóg een tomaat in de tuin, 6 keer naar boven voor inbusje en andere onzin, maar om 9 fiets ik dan toch. En om 11 uur ben ik al bij Culemborg en dan ben je er al bijna. Dus ik doe nog een lusje over Buren en Geldermalsen. Buren is leuk! Misschien morgen daar de stadswandeling.
    De Lingeroute onderlangs ri Geldermalsen is aardig, maar niet tranentrekkend mooi. Beesd heeft fairtrade rozen, top. Mooie, lieve dingen gezien onderweg, maar geen zin om af te stappen voor een foto. Was gewoon leuk om 3 lammetjes te zien liggen: zwart-wit-zwart tegen elkaar aan.

• 2-6-19 Waardenburg - Buren 61,5 km

2 Juni 2019, Belanda ⋅ ☀️ 27 °C

Zo vroeg wakker dat ik eerst nog even lees voordat ik naar Riet vertrek. Had niet gehoeven, zij was net zo vroeg wakker. Het is heel fijn om haar weer te zien.
    Om 11.00 vertrek ik ri camping voor mijn fietskleren en vertrek na de lunch ri Buren. Dat is toch iets verder dan ik dacht. Mooie tocht, boven langs de Linge ri Geldermalsen is mooier. Buren is van zichzelf al leuk, blijkt er ook nog kunstroute te zijn. Helemaal tof. Ik vind lang niet alles mooi, maar soms opeens iets wél en niet altijd wat ik verwacht. Grappig hoor. Aparte footprint voor mijn moeder! Net Buren uit moet ik zonnebrand smeren. Nou ja zeg, deed ik in Nieuw Zeeland al amper, verbrand ik bijna in ons kikkerlandje!
    Op de terugweg word ik helemaal bibberig, misschien toch te weinig gedronken met 35 graden. Ik had wel speciaal mijn petje op gedaan. Koekje, chips en water helpt gelukkig.
    's Avonds onweer. Ik blij, kan ik gelijk zien of mijn gisteren gesealde naden het nu houden. Wordt het na 6 dikke druppels al weer droog. Daar kon mijn tent tegen🙄.
    Weet ik nog niks. Het is gelukkig wel een stuk koeler.
    Ze hebben hier ook mooie luchten! 😃

• 3-6-19 Utrecht 68,1 km

3 Juni 2019, Belanda ⋅ ⛅ 18 °C

Ondanks dreigende luchten blijft het droog. Net Nieuw Zeeland!
    Mooie tocht, eerst nog weer een stukje Linge en daarna vanaf Culemborg dezelfde route langs de plofsluis terug.
    Ze bouwen hier toch ook nog huizen met stenen en zo. Net Nieuw Zeeland!
    En omdat ik toch in de buurt ben koop ik bij de Hornbach laminaatvuller, bestel bij de Roobol dezelfde mooie tapijttegels voor mijn slaapkamer en koop bij de buren van Roobol het lampje waar ik nu voor de derde keer naar ga kijken.
    Gelukkig daarna redelijk wind mee. Bij thuiskomst meteen alles opgeruimd, laminaat gedaan, ook omdat ik erg nieuwsgierig was hoe het zou worden. (Mwah).
    Pruim gestut, weer veel water gegeven.
    Beetje moe nu.

• 6-6-2019 Vlierbloesem siroop

6 Juni 2019, Belanda ⋅ ☀️ 16 °C

Ik had plannen, die ik snel bijstelde toen ik beneden kwam en 2 emmers zag staan. Ff vergeten (verdrongen?).
    Het duurt 3 uur, met schoonmaken van de flessen en zo. Maar dan hebbie ook wat. (En pijn in mijn rug).Baca selengkapnya

• 10-6-2019 Lelystad, 69 km.

10 Juni 2019, Belanda ⋅ ⛅ 19 °C

Ik moet mezelf het huis uit schoppen. De jasmijn rook gisteren zo zalig onder mijn raam, en hoe moet het dan met mijn aardbeien? Dat soort dingen.
    Maar ik fiets toch, wind tegen, wist ik. Na door de weilanden bij Maartensdijk gebeuld te hebben, lijkt het me zomaar een goed idee om zoveel mogelijk door het bos te gaan. Dat regelt zich min of meer vanzelf, vooral als je niet langs een provinciale weg wilt fietsen. Mooie tocht maar weinig bezienswaardigheden. Wel heerlijk langs mega hoeveelheden vlier. Ruikt zalig. Blij dat ik mijn siroop al heb. Ook gaaf om een stukje Oostvaardersplassen te zien. Mijn tent staat vlak voor de eerste spatten. Ik kan weer droog koken en eten en daarna mega onweer. De naden van mijn tent zijn perfect waterdicht. De rest helaas van geen meter. Ik vraag me af of spuiten wel gaat helpen. Net als ik denk dat het klaar is: hagel. Goeie grutten. Dat kon ie dan weer wel hebben!Baca selengkapnya

• 11-6 Teroele 87 km

11 Juni 2019, Belanda ⋅ ☁️ 16 °C

"Het blijft buiïg" was de weersverwachting. Daarom regent het de hele ochtend, soms bijna niet, soms best hard. Tsja, als dat buien zijn, dan klopt het. Gelukkig is de wind inderdaad gedraaid, want hij doet er nog een schepje boven op. Schuin tegen lukt al alleen met moeite. Maar gelukkig heb ik hem vooral mee. Volgens mij een gele kwikstaart gezien! En 100 futen. Zijn ze in Nieuw Zeeland helemaal trots op 3 paartjes..... Omdat ik het gevoel heb dat ik aldoor voor een stuk blauwe lucht uit fiets, doe ik een uitgebreide lunch in "De Kaap" in Urk. En inderdaad: daarna blijft het droog!
    Ondanks dat ik toch moe word, opteer ik voor een leukere, doch iets langere route vanaf Lemmer. Jammer dat ik er pas bij de afslag achter kom dat daar een pont in zit. En die vaart alleen in het weekend. Dus nog verder om. En de camping waar ik op aas bestaat niet. Nu had ik met beleid en overleg er 3 op een rijtje uitgezocht. Maar toch maar even vragen. Nummer 3 bestaat wel, net als 2 blijkt. Toch 3 en niet bij de jachthaven, dat lijkt me rumoerig. Sta ik leuk (in de zon!) op een super rustige camping aan het water, gaat ie de halve avond grasmaaien. Zucht. Gelukkig moet ik muziek studeren. Dus mijn dopjes in en oefenen maar.

• 12-6 Oudebildtzijl

12 Juni 2019, Belanda ⋅ ☁️ 16 °C

Fantastische nacht, mijn slaapzak eindelijk weer eens dicht. Daarna ontbijt in de zon. Leuke tocht met pontjes die er zijn en ook varen. Op een er van word ik overgezet door een look alike van Bert. Om 11.00 betrekt het weer helemaal. Goede oefening om in het moment te blijven: nú regent het niet. Op tijd lunchen uit de wind. Op het moment dat ik een bord zie: "brug buiten bedrijf, fietsers volg omleiding P", begint het te druppen. Ik knetter een vloek en trek mijn regenpak aan. Omleiding heb ik echt geen zin in. Ik heb best wind tegen. Blijkt de omleiding 4 meter naar links en 50 naar rechts te zijn met een speciale gratis fietspont. Super gewoon. Het blijft wel hard regenen en de enige kroeg is dicht. Ik fiets rustig wind tegen verder en ben een uur te vroeg bij Bert, maar hij is gelukkig thuis. Fijn dat ik niet hoef te kamperen.Baca selengkapnya

• 13-6 Hindeloopen

13 Juni 2019, Belanda ⋅ ⛅ 17 °C

Met de auto hoor.
    We werken eerst wat in de tuin. Het lijkt aldoor te gaan regenen, maar toch niet. Bert wordt 3 keer zo snel als ik, maar ik heb wel een bos rucola plantjes gered.
    Na de lunch naar Hindeloopen. We zijn er gelukkig net voor drieën want Bert wil stof kopen voor rokken. Daarna lekker door het dorpje gesjouwd. Mooi zeg! Op een terrasje koffie met taart. Is het er net: drup. We blijven heel even zitten, toch maar naar binnen: STORT. En het wordt niet meer droog. We wilden toch al weer terug naar huis.
    Fijn dat ik niet aan het kamperen ben!😋

• 14-6 Utrecht

14 Juni 2019, Belanda ⋅ ⛅ 17 °C

Met de trein hoor!
    Ik neem me nog zo voor om een foto van Bert te maken in zijn mooie nieuwe keuken.
    En nadat we afscheid genomen hebben realiseer ik me ..... Zucht. Ik leer het nooit.
    Het is lekker weer. Volgens buienradar alleen regen onder Heerenveen. Zal ik door fietsen? Alleen: de wind is weer gedraaid, tegen ja. Ik ga toch naar Leeuwarden, heb ik ook ruim tijd om mijn rucola te planten en nog even te zitten voor de repetitie vanavond.
    Mooi tochtje over vooral fietspaden. En als ik het stationsplein op fiets: drup. Handig zeg, die weersverwachting. In Utrecht het mooiste weer van de wereld. Ik geef zelfs mijn rucolaatjes 's nachts nog een keer water omdat ze er zo sneu uitzien.
    Nou, dat is de volgende ochtend niet meer nodig!
    Blij dat ik niet in mijn lekkende tent zit! 🤢 Eerst maar eens zo'n spuitbus scoren.

• 20-7-2019 Pruimen, pruimen, pruimen

20 Juli 2019, Belanda ⋅ 🌧 17 °C

Al dagen probeer ik met een visnetje zo veel mogelijk pruimen te vangen. Dat is best goed gelukt. Ik heb al 4 potjes totaal niet stijve smurrie. Met gewone suiker, er zit toch extra pectine in onrijpe pruimen? Jawel, maar niet genoeg blijkbaar.
    2 kilo mooie rijpe leverde 7 potjes mooie jam.
    Vandaag de hele dag geprobeerd om pruimen te drogen in de oven. Maar dan moet het deurtje op een kiertje, maar dan doet mijn oven het niet. Eindeloos vaak open en dicht dus, maar na 12 uur gedoe geef ik het op en vries de half droge pruimen toch maar in. En een nieuwe verse lading ook.
    Eind van de dag de oude pan van oma helemaal vol, volgens mij echt genoeg geleisuiker. Wordt het ook niet stijf. Daar baal ik wel een beetje van, op de lepel werd het wel stijf. Maar goed, in mijn havermout ontbijt is het vast weer erg lekker.
    Ik kan wel geen pruim meer zien, 's avonds ook een beetje kramp in mijn buik.
    Baca selengkapnya

• 27-8 Ik verveel me.....

27 Agustus 2019, Belanda ⋅ ⛅ 28 °C

Was het maar waar!

Ik had me voorgenomen om iedere dag een stuk te fietsen. Lukt goed, al worden de ritjes boven de 30 graden toch een stuk korter. Raar is dat, "onderweg" heb ik daar minder last van. Al waait het dan harder lijkt het, dus voelt het koeler. En dan heb je geen keus, nu wel.
    Dus naar de Hornbach voor schroefjes om mijn fietstas te repareren. En daarna dus de tas repareren.
    Naar mijn ouders met een ommetje.
    Naar de autoboulevard want daar zou een winkel zitten met spullen voor mijn a.s. metertuin. (Niet, vandaar dat ik hem nog nooit gezien had).
    En naar de boomgaard op Oud Zuilen om te kijken of de walnoten al rijp zijn (niet, en ook geen goed jaar zo te zien). En/maar, toen lagen er zó veel appels, zonde gewoon. En zielig voor die bomen, hebben ze zo hun best gedaan. Dus ik neem "wat" appels mee. Een fietstas met een kop er op. En daar moest dus appelmoes van. Gelukkig kwam ik bij de Liddl iemand tegen die nog potjes had en mijn moeder blijkt ook een nieuw voorraadje aangelegd te hebben. En zíj had haar appelmoes in de diepvries gedaan. Moet ik ook gedeeltelijk, want een weckpot zonder klem weckt echt niet, al zet je er nog zo veel andere potjes bovenop. Heb ik wel weer een a.s. fietstochtje: Dille en Kamille voor klemmen, die blijk je los te kunnen kopen, maar op internet alleen per 10. En ik ben dus 2 halve dagen aan het schillen en koken geweest. Met de nieuwe muziekjes van Turquasi op mijn oren, kan ik gelijk oefenen.
    "Al" 1 keer viool gestudeerd.
    Verf bijgewerkt waar het gebarsten was.
    En dat waren nog maar de niet zo vermoeiende klusjes.
    Paadje in de voortuin veranderd. Van kaarsrecht naar een boogje en 1 steen smaller. Ik bén er toch rete blij mee. Bizar gewoon. Loop een paar keer per dag naar voren om even te kijken. Van bovenaf is het ook zo mooi.
    Stenen en "paaltjes" er uit, ook een stukje uit de voortuin. De boom moet er uit (hij waait bijna om zei de buuf) en de bielzen gaan er uit van het najaar. Kan gelijk dat wandelende "ik groei lekker overal doorheen" prachtriet er uit, of in een grote kuil met worteldoek. Want ik vind 1 polletje wel leuk, maar het is net bamboe.
    En de achtertuin moet ook omgegooid ivm mijn a.s. makkelijke moestuin. Maar ik moet eerst nog even wachten, want ik ben in verwachting van 2 pompoenen.
    Blij dat ik volgende week weer aan het werk ga, kan ik tenminste een beetje uitrusten.
    Nee hoor, ik doe steeds korte stukjes en dan een spelletje, of nu de Gardeners World lezen. Ik geniet nog even verder.

• Mini

4 September 2019, Belanda ⋅ ⛅ 13 °C

Ik heb haar zaterdagavond mee genomen, al had ik niet echt een klik met haar. Maar ik hoopte dat het goed zou komen. Volgens de advertentie hield ze van aaien en op schoot. Maar ik sprak af dat als ze mij zo niet leuk zou blijven vinden, dat ik haar dan terug zou brengen.
    Ze loopt met me mee, speelt in dezelfde kamer waar ik ben, wil af en toe al geaaid, al heeft ze het meestal te druk met spelen of ze slaapt. Ze praat tegen me en gelukkig kan ze hard genoeg piepen als ik haar per ongeluk opsluit ("pas" 2 keer hoor). Al was het wel een beetje eng toen ze in een keukenkastje leek te zitten en ik helemaal niet in een keukenkastje was geweest! Blijkt er een gat boven een plint te zitten waar ze (nu nog) doorheen kan. Zit ze onder de kastjes (denk ik). Ik heb al 4 keer een kilo spinrag van haar koppie moeten plukken!
    We hadden wat plas incidenten (mijn eigen schuld, te weinig bakken en verkeerd grit) maar vanochtend heeft ze haar eerste ochtendplas uit zichzelf op de bak gedaan ipv op mijn bed. Hoera!
    Ze slaapt 's nachts in de bedla en keurig de hele nacht door. Ze eet goed en ik denk als je zou blijven kijken, dan zie je haar ongeveer groeien. Ze is scheel, al kan ze er overheen groeien. Ze heeft er volgens mij geen last van.

Ze mag blijven.

Nu nog een naam.

Tot nu toe bevalt mij niets:
    Loesje (van Loenzen)
    X (Iks), zelfde reden
    Mika
    Sigrid
    Tina

Bovenaan staat nu nog Tizzie. Maar dat zou dan eigenlijk Tizha moeten worden en dan vind ik het niet meer leuk.
    Voorlopig noem ik haar nog Mini, maar misschien wordt ze wel 6 meter in het vierkant ......

• En ik noem haar:

4 September 2019, Belanda ⋅ 🌧 16 °C

Mauri.

In Nieuw Zeeland had ik bedacht dat als ik een nieuwe kat nam, dat ie dan Tuï zou gaan heten. Dat was ook zo geweest als Arke Arke was blijven heten. En bovendien was een wit vlekje op de borst dan wel leuk geweest.
    De Maori naam voor NZ is te lang, idem voor Zuidereiland. Noordereiland is Te-ika-a-māui. Ook te lang. Maar Māui vind ik wel leuk voor een kat en lijkt ook al wat op Mini. Māui is noord, Maui is links. (lynx dacht ik dan). Dus Maui. Klinkt ook aan beetje als Maori, vind ik ook leuk. Ik moet nog een beetje wennen, maar dat was met Chouffe ook.

• 8-9 Topkat

8 September 2019, Belanda ⋅ ⛅ 16 °C

Gisteravond kwam ze weer bij me liggen in bed, nou ja liggen, met mijn been spelen. Dat vond mijn been minder leuk. Ik gooide haar uit bed naar haar beer. Daar kan ze dan lekker tegenaan trappelen en in bijten. Daarna ging ze slapen in de bedlade. Minder gezellig, maar eerlijk gezegd slaapt het wel beter. Om kwart over vijf ging ze met mijn haar spelen. Helaas zat mijn hoofd daaronder. Ik gooide haar weer naar haar beer. Laat ze me toch gewoon slapen! Ik moest háár roepen om half 8!
    Natuurlijk ging ze lekker uitrekken en krabbelen aan het behang. Ik liet haar nog even de krabconstructie zien. De meeste katten kijken je dan meewarig aan. Zij niet. Ze ging braaf daar krabben en klom nog even naar boven, dat kan sinds gisteren.
    Ik wil haar graag mee naar buiten nemen en volgens mij gaat zij dat ook heel leuk vinden. Moet ze dus aan een tuigje wennen. Ik het eerst in de kamer laten slingeren, vandaag tig gaatjes erbij geprikt en voorzichtig om gedaan. Ze hapte even naar de gesp (zat ook raar) ging vervolgens een hapje eten, lag als een malle te spinnen toen ik haar aaide en viel als een blok in slaap op haar nieuwe Lion King kleed. Ik had niet eens tijd om het tuigje weer af te doen. Een paniekvogel is ze niet!

• 14-9 K.. kat

14 September 2019, Belanda ⋅ ⛅ 9 °C

Ik had haar 's nacht uit mijn slaapkamer gegooid omdat ze niet stopte met spelen en ik graag nog wat wilde slapen. Laat ik haar om 6 uur er weer in, denk: dan gooi ik vanuit bed nog wat propjes.
    Piest ze op mijn bed😢. Ik gooide haar nog wel op de bak, maar te laat. En ze doet het meestal zo goed!
    Twee voordelen: 1: ik was wakker. 2: besluit was makkelijk. We slapen voorlopig apart en mijn slaapkamer is nu helemaal verboden terrein. Lekker overzichtelijk voor haar. Wel sneu dat ze niet meer in de bedbak kan slapen. Ik zal het sloop met lavendel bij haar bed en de beer leggen. Vindt ze lekker.
    Leuk spelletje is ook in mijn klompen en schoenen grabbelen. Ik vind het best.

• 15-9 Heldin

15 September 2019, Belanda ⋅ ⛅ 21 °C

En na een heerlijke rustige nacht, veel met zijn tweeën in de tuin geweest. Achter vindt ze enger dan voor. Had ik niet verwacht. Maar beiden gaat al zo relaxed dat ik een stuk heb kunnen graven achter, (kwam ze kijken) en voor heb kunnen snoeien.
    Ze liep na een hapje eten zelf weer naar buiten in haar tuigje!
    En zo schattig: rent ze opeens naar binnen.....
    Op de bak, moest ze plassen. Nou, als dat zo blijft zullen de buren wel heel erg blij zijn!
    Ze lag daarna wel in coma!

• De knop is om

5 April 2020, Belanda ⋅ ☀️ 12 °C

Mijn knop is om. Van "gevangenis met af en toe luchten" naar "vakantie, ik hoef niets, behalve af en toe een paar uur werken." Maakt in de praktijk geen fluit uit, maar voelt een stuk prettiger. Ik word nog wel verdrietig van boodschappen doen. Het mega afstand houden, soort van bang zijn voor je medemens. Ik ben niet bang om het te krijgen. Wel bang om het te "geven".
    Gisteren onchristelijk vroeg op de fiets. Er was nog bijna niemand. Heerlijk.
    Haas parallel aan mij, specht op 3 meter, reiger kolonie, ooievaarsnest. Twee zwanen waren een nest aan het bouwen. Hij deed het zware werk. En zij de details.
    Het was echt vakantie.

• 21-8-2020 De Hoef

21 Agustus 2020, Belanda ⋅ ⛅ 26 °C

Toen ik vorig jaar van Engeland naar huis fietste, kwam ik over de Meye. Leek me leuk om nog eens terug te gaan en naar de Nieuwkoopse plassen. Bel ik vorig weekend Aad Jan en Barbara, meteen geregeld.
    Barbara moet 's ochtends nog werken. Om 2 uur ben ik bij hun en om half 3 vertrekken we. Via Leidsche Rijn naar Haarzuilens. Daar op het terras bij het kasteel een sapje, en 1 cheesecake met zijn drieën. De bodem valt uit het flesje van Aad Jan, maar gelukkig krijgt hij een nieuwe.
    Dan wordt het echt mooi. Via een nieuw pad over landgoed Haarzuilens, over de fietspaden door de weilanden achter Kockengen. Hartstikke mooi. Het is veel warmer dan ik gedacht had. Ik ben vooral ingesteld op regen. Maar het is gewoon heet. Heerlijk.
    We slaan af naar Mijdrecht voor boodschappen. Pal voor de, aangewakkerd wind. We kopen brood en soep voor morgen, kaasjes heeft Aad Jan op de markt gekocht vanochtend voor straks, beetje sla erbij en Karmeliet. En dan valt tegen de wind in hartstikke mee! Hoera! Op de camping is een super luw, maar vreselijk plekje (totaal geen uitzicht) of hartstikke mooi aan het water. Die dus. Fijn dat we het meteen hartstikke eens zijn. 44,3 km.

• 22-8-2020 De Hoef

22 Agustus 2020, Belanda ⋅ 🌧 19 °C

We zijn alle drie, zoals we al dachten, om 6 uur wakker. En dan hoost het. Blij dat ik om half 4 nog geplast heb. Half 8 word ik weer wakker.
    We ontbijten, het gaat regenen en we doen in de tent een hartstikke leuk spel. Het dobbelsteenspel van Catan.
    Half 11 op de fiets. Eerst Noord, want er is geen brug, behalve bij een gele weg, en anders zijn we er zo snel. Die brug is er gewoon toch, maar het tochtje naar De Hoef was leuk. We fietsen via knooppunten richting Nieuwkoop. De pont naar De Meye vaart niet, dus écht richting Nieuwkoop. Daar bezienswaardigen we eerst het "mist station" van het KNMI. Leuk dat Barbara daar zoveel van weet. De echte bui wordt om 1 uur verwacht En na een beetje miezer wordt het inderdaad weer droog.
    Dan richting Meye en vooral: kroeg. Het gaat al Meyepad heten. We eten kroketten en Aad Jan een uitsmijter. En omdat Barbara echt wat ziet aankomen op de buienradar, koffie/thee met taart. Héél goed idee om nog even te blijven zitten! Er kómt toch een tropische moesson bui naar beneden. Níet normaal. Wát een gaaf gezicht. En ondertussen zie je al weer blauw. Het is ook in 5 minuten klaar of zo. Maar ik denk wel 15 mm of zo. En dan via de Meye en de Hollandse kade naar de tent. We wandelen nog mini bij de uitzichttoren. Ook heel leuk. Barbara heeft koppijn en is moe. Dat is jammer. Ondertussen gaat het steeds harder waaien. Ik doe zelfs extra haringen aan 2 lipjes van mijn tent. En blijf het spannend vinden. Maar het gaat goed, spelletje, boekje, soepjes (lekker!). 9 uur naar bed, maar het kinderfeestje pal naast ons gilt tot half 11. Dat het daarna relatief stil wordt valt me nog mee.

• 23-8-2020 Utrecht

23 Agustus 2020, Belanda ⋅ ⛅ 20 °C

Vanwege eindeloze buien doen we heel gezellig Catan tot 11 uur. Dan als een haas opbreken, want de volgende bui komt er al weer aan.
    Maar het blijft bij wat miezer. Heerlijk wind mee. Leuke route, waarbij alleen het fietspad door het weiland hetzelfde blijkt. We lunchen toch maar niet bij heerlijkheid Kamerick as vanwege de jouwe jak, waar vooral Aad Jan niet tegen kan, maar bij Kortjak in Vleuten (?) Vlakbij Haarzuilens. Mega pannekoeken, heel lekker. Onze wegen scheiden bij de gele brug.
    Het was tof.
    32,2 km.