May - June 2017
 • Day13

  Aartselaar

  June 3, 2017 in Belgium ⋅ ☁️ 17 °C

  Op tijd opstaan om nog te gaan ontbijten want de koffers zijn al weg en we moeten zo vlug mogelijk de kajuit ontruimen om de grote kuis te doen voor de nieuwe gasten vandaag aan boord komen. We kunnen nog rustig ontbijten buiten en de bedrijvigheid van de mensen bekijken.
  Onze koffers staan in de terminal te wachten als we samen met groep 17 afmelden. De rekening gaat automatisch van de credit kaart wat gemakkelijk is want vroeger moest je eerst aan de receptie gaan aanschuiven. Weer een voordeel van het automatisme! (We ontvingen om de 4 dagen een update zo kon je goed je uitgaven controleren)
  Kleine wandeling naar het station waar we al gauw zagen dat de trein naar Brussel op spoor 15a vertrok om 9,52u. Dirk ging nog vlug even naar toilet en kwam pas 2u! later terug. Verloren gelopen ik was in alle staten en had juist de spoorwegpolitie aangesproken toen hij terug opdook. Hoe leg je uit dat je man in Amsterdam verdwenen is zonder argwanende blikken?
  Hij had heel de tijd rondgedwaald en was niet op het idee gekomen om naar de uitgang van de Ferry of boten terminals te gaan want daar stond ik wel degelijk te wachten. Allé eind goed al goed zeker dus drie uur later de trein op naar huis!
  Read more

 • Explore, what other travelers do in:
 • Day12

  At sea, voorbij België

  June 2, 2017, North Sea ⋅ ⛅ 20 °C

  Klok een uurtje terug zodat we weer aansluiten bij de EU, dus wakker om 7,30 ipv 6,30u.
  Gedroomd over Rita & Willy onze jeugdvrienden waarmee we 40j geleden in Guernsey op verlof waren. In mijn dromen gaat het goed met ze, in werkelijkheid? Toch eens googelen als ik terug thuis ben!
  Na het uitgebreid ontbijt beslissen we in de rustige Viking Crown lounge te gaan zitten waar we een mooi uitzicht hebben, er is echter veel mist dus meer dan de eeuwige wandelaars die hun km's doen is er niet te zien. Het is 20 graden maar door de beweging van het schip kan je niet echt van het zonnetje genieten.
  Tegen11u beslist de amusement manager onze rust te verstoren met een spelletje dat veel lawaai meebrengt. We zitten samen met Nederlanders die hetzelfde zeggen als wij: waarom moet men de enige rustige plaats ook nog storen met hun Amerikaans (overdreven) lawaai!
  Ik maak van de gelegenheid gebruik om nog eens een toer door het schip te maken en te genieten van alle bedrijvigheid, servetten en handdoeken vouwen, yoga, verkoop in de shops enz. Even reserveren bij My Time om 8,15u voor het laatste diner aan boord en als ik terug in de Viking kom is het spel gelukkig ten einde.

  Ik raakte aan de babbel met een pinacle member, iemand met meer dan 600 cruise nachten.
  Een weduwe uit Fort Lauderdale VS, de grootste vertrekhaven van cruise schepen.
  Toen haar man overleed werd ze ziek van verdriet en toen ging ze voor de eerste keer op cruise voor 5 dagen om haar zinnen te verzetten. Dat viel zo goed mee dat ze na een maand een volgende cruise boekte en weer een en weer een!
  Op 3 jaar tijd zit ze nu over de 700 cruise nachten. In het begin waren de cruises spotgoedkoop, goedkoper dan thuisblijven zei ze.
  Zo heb ik een groot deel van de wereld gezien voor ik doodga en op een veilige manier, was haar devies!
  De lunch in Windjammer is een echt taarten orgie! Heel de middenblok is gevuld met allemaal verschillende taarten. We eten een gezond middagmaal en een heel ongezond nagerecht: zoveel taart als je opkrijgt.
  Aan het zwembad is het aangenaam zitten en tot een uur of vier lezen en zwemmen we. Dan komt er een frisse wind op en de zon verdwijnt even dus terug baar de Viking Crown lounge waar nu ook bediening is aan de bar en we over laatste Mai Tai nemen van de reis.
  Ondertussen hebben we José van Nicaragua een extra gegeven in de enveloppen die daarvoor bestemd zijn en ook Richie en Natalia krijgen van ons een extraatje voor de goede zorgen en vooral de extra nagerechtjes en kroketjes, ook de leuke babbels waren interessant.
  Rond 6u zijn we aan de Belgische kust er is veel wind en mist.
  De farewell show moesten we vroeger verlaten omdat de tijding slecht gepland was door mij. Je ziet toch dat men al bezig is met grote opkuis voor de volgende passagiers.
  Nog even langs het centrum om daarna af te zakken naar de kajuit om in te pakken, om 11u moeten de koffers in de gang staan en dat halen we net.
  Read more

 • Day11

  St Peters Port Guernsey

  June 1, 2017 in Guernsey ⋅ ⛅ 15 °C

  Goed uitgeslapen kwamen we boven water rond 9u en we waren blijkbaar al tussen de Kanaaleilanden. Rustige zee en waarschijnlijk een vlotte tocht bracht ons bijna 2u vroeger dan verwacht aan Sant Peter Port.
  Hier hebben we geen uitstap gepland want we herinneren ons dit eiland van 40jaar geleden en willen daarom de stad iets grondiger verkennen dan we toen gedaan hadden.
  Het is een tender haven dat wil dus zeggen dat er moet gewacht worden tot er een boot vrij is, we gaan een tender ticket nemen en krijgen nr 24 terwijl horen we afroepen dat nrs 7 & 8 mogen instappen!
  Gelukkig is er een extra grote tender van Guernsey zelf en daar kunnen wel 200 personen in.
  Na de nodige tijd wachten in het zonnetje aan dek 10 hoor ik onze tender afroepen en we gaan naar dek 1 vanwaar we kunnen vertrekken naar De tender pier 13 in S Peter Port.
  We wandelen rechtstreeks naar de Candie Gardens door de vrolijk bebloemde winkel wandel straten. Aan het Art museum ga ik een bezoekje nemen en Dirk wacht buiten op het terras met een verfrissende pint.
  Het gewone museum had de kunstwerken zoals overal een beetje. De foto's van oud Guernsey waren heel interessant maar de tijdelijke tentoonstelling van Peter Le Vasseur waren mindblowing!
  Modern en steeds een doordenkertje.
  Het was ondertussen bijna 2u en ik nam een saumon crème cheese sandwich en kreeg er chips bij en een slaatje. En nu denk ik dat het hier was dat ik de gewoonte aannam om fondue met chips te serveren want dat zal ik 40 jaar geleden gezien hebben veronderstel ik ;~
  We wandelden terug langs de kade en gingen een Guinness drinken bij 'Boathouse' waar er free WiFi was, en blijkbaar hangt ook de moderne toerist hier (vrijwillig) aan vast!
  Nog even naar de oude stad waar ik een mooi kanten vestje op de kop sla.
  Terug aan boord nemen we een goede douche en gaan vroeg eten in de Windjammer want er staat weer wat op het programma.
  Om 8 u een vlaggenshow van de bemanning, er zijn 60 verschillende nationaliteiten aan boord nog meer verschillende dan passagiers.
  Het goede aan dit schip is dat er veel verschillende plezante dingen gebeuren in het centrum: dat is op dek 4 en loopt als een koker helemaal naar dek 9. Het is het hart van het schip op amusement gebied. Er zijn natuurlijk nog vele bars en lounges maar die zijn meer gespecialiseerd.
  Ik zit al om 7u op post en Dirk komt mij vervoegen om half acht er is van alles te zien en het life combo is het aanhoren waard zeker met een Mai Tay cocktail!
  De vlaggenparade was heel plezant er zijn 60 verschillende nationaliteiten aan boord bij de bemanning, we lijken wel de verenigde naties zei de kapitein. Enkele landen met een specifiek herkenbaar moto haalde je er zo uit en zij deden een enthousiast dansje, van de anderen werd het aantal genoemd en geapplaudisseerd. Er was wel een Belgische vlag maar geen personeelslid daarentegen 1 Duits personeelslid en geen vlag ze zullen de richting van de strepen verkeerd gehad hebben.
  Wat mij al eerst opviel was dat deze bemanning beter betaald wordt dan in de eerdere cruise maatschappijen want als ze op uitstap gaan zie je geen verschil tussen passagiers en crew! Dat hebben we wel anders gezien.
  De kapitein sloot met een mop de show af: ken je het verschil tussen de Italiaanse maffia en de Poolse maffia? De Italiaanse doet je een voorstel dat je niet kan weigeren, de Poolse een voorstel dat je niet kan verstaan!
  We sloten de dag af in het Masquerade theater met een gevarieerde muziekshow.
  Read more

 • Day10

  Glendaloch UK

  May 31, 2017 in the United Kingdom ⋅ ⛅ 13 °C

  Wekker op 6,45u om vroeg te gaan ontbijten want om 7u werden we verwacht in de Masquerade voor de uitstap.
  De vroege ontbijtplaats was een echte ramp: te laat open en geen selfservice, dat maakte dat er alleen bagels waren die te mager belegd werden door een zure Indiër!
  Tegen dat we alles hadden was ook het normale Windjammer open en gingen we daar dan maar een boterham met kaas eten.
  Op tijd in de bus en tegen de drukte in naar het groene platteland, eerst had het geregend maar de zon kwam er algauw door.
  We zagen prachtige weiden met schapen en enorm veel brem, deze ondergrond laat alleen schapen toe wegens de begroeiing. De brem wordt door de boeren afgebrand maar dat is gevaarlijk want deze branden slagen gemakkelijk over en blijven lang ondergronds branden.
  De schapen zijn echte vlees dieren de wol wordt eigenlijk niet echt gebruikt alleen voor hobby gebruikers die willen spinnen en verwerken.
  Al gauw waren er veel wandelaars en we gingen een koffie drinken in het bijhorend hotel. De vinken of mezen en mussen kwamen snoepen van onze koek!
  Stilaan begon het te zeveren en we wandelden dan maar terug naar de bus waarna we om 11u de terugweg aanvatten. In de nevel rijden we naar beneden tot aan de kust de zon terug opduikt.
  Nog enkele weetjes van onze Dublin gids:
  Dublin is door de Liffey verdeeld in een Noord en een zuidkant. In de 19e eeuw met alle opstanden tegen de Britten werd er gevochten en werden er raids gehoudenaan de zuidkant de zogenoemde gezagsgetrouwe woonden dan aan de noordkant omdat daar de Britse (bezetting) overheid was tot deze in 1920 terug in Londen werd gevestigd wegens teveel gevaar van de opstandelingen. Maar tot op vandaag zijn er nog (oudere)? Mensen die weigeren naar de Noord of de Zuidkant te gaan en de Liffey over te steken!
  Er is ook geen Ferry verbinding met Schotland alhoewel dat maar 18 mijl van hier ligt. Als je naar Schotland wil moet je eerst naar de UK van daar dan verder reizen met bus, trein of wagen. (Politiek?)
  De namiddag word kort: vertrek uit Dublin om 1u dan naar de spa (als ik sauna zeg steigert Dirk ;)
  Wat slapen, gala vanavond en ?Het werd nog een onvergetelijke avond, eerst de show Bougie Wonderland met het vaste ensemble van de 'Vision of the Seas' echt terug gekatapulteerd naar de jaren'70!
  Daarna een show optreden van de kapitein Malin in rockersstijl, gevolgd door een prima romantisch diner waarbij Ritchie vroeg een goede appreciatie te geven aan Natalia want zij staat op het punt gepromoveerd te worden tot waiter ipv assistent waiter. Nog een cocktail van de dag in het Centrum waarbij we onverwacht in een karaoke terecht kwamen, wat we normaal vermijden maar dit was echt prachtig met echte muziek, zangers due hun roeping gemist hadden en veel enthousiasme en sfeer. Het werd behoorlijk laat!
  Read more

 • Day9

  Dublin Ierland

  May 30, 2017 in Ireland ⋅ ⛅ 12 °C

  Gisteravond na het eten en de show naar de kajuit om een enorme bloedblein die maar steeds groter werd open te maken. Sinds verleden maandag had ik een blein door het dansen en ipv uit te drogen werd ze alleen maar groter tot ze gisteren echt pijn begon te doen. Ik stak ze voorzichtig open boven het toilet omdat ik er geen bloedbad van wou maken. Daarna een ibuprofen en ik sliep vlug.
  Rond 9u werden we pas wakker, het schip was al lang aan de kade en aan het ontbijt maakte men aanstalten om te sluiten om 10u.
  We namen de shuttle bus aan 5€ enkel want om te wandelen lagen we te ver aan kade 33 tussen de containers.
  Aan Merrion Square werden we afgezet en opgewacht door drie verschillende Hop on/off busmaatschappijen. Ik informeerde me grondig en koos voor de overal bekende rode bussen.
  We namen de langste blauwe route en reden achtereenvolgens door de Georgian Core, de Pearsey South Docks, Trinity College dat we wel 3 keer voorbij reden. History Core, Inchicore, over de River Liffey en langs Phoenix Park waar de presidentiële residentie is. Kortom te veel om te beschrijven, we deden de hele rit met af en roe zon en af en toe een bui. Terug aan Merrion Square wandelden we tot aan het beeld van Oscar Wilde waar we in een plensbui terecht kwamen!
  Op naar de Kennedy's een bar die ik eerder gespot had waar we konden opdrogen, lunchen en onze eerste Engelse Pint namen.
  Dan gingen we zelf op stap naar het ontroerende 'Famin monument' aan de rand van de Liffey River dat de hongersnood voorstelt die de Ieren deed immigreren naar de VS.
  Daarna langs de rivier naar Temple Bar Core waar de bars, restaurants en live music is. Een beetje als de Bourbon Street in New Orleans.
  Aan Trinity College hebben we het Whiskey Museum bezocht en daar heb ik veel bijgeleerd.
  Je kan het lezen bij de foto's. We kreeg 4 whiskey's te proeven en geloof het of niet maar zowel Dirk als ik kozen dezelfde: Powers.
  Langs de winkelwandelstraten wandelden we naar Kennedy's Bar om een echte Irish Coffee te drinken en toen was het tijd om de shuttle bus terug te nemen. Deze deed er bijna een uur over wegens de file!
  Vlug naar My Time om te gaan dineren, een spelletje Shufflebord in afwachting van de zonsondergang en de show van Celine Dion alias Tracy Shield. We gaan pas om 12,30u in bed 't zal morgen zeer doen om op 6u op te staan!
  Read more

 • Day9

  Greenock UK

  May 30, 2017 in the United Kingdom ⋅ ⛅ 10 °C

  Om 6,30u wakker en direct naar dek 10 om de omgeving te spotten, we varen nog en het zijn lage fjorden zoals in Nieuw Zeeland tussen het noorder en Zuidereiland. Maar het is zwaar bewolkt en het zevert een beetje. Freezing cold! Allé ttz 12 gr maar in de wind door het varen lijkt het wel te vriezen.
  Als we om 8u naar het ontbijt gaan is er al een massa gepasseerd, geen borden, geen broodje het beleg op minimum. Maar op een oogwenk wordt alle aangevuld, 5' later zie je het niet meer. We worden geholpen door een dienster uit Trinidad en zo heb ik weer een leuk gesprek over file's die zij nauwelijks kennen, veel te veel kinderen dus ook overbevolking 1,4 milj inwoners en altijd goed weer!
  Maar jobs? Dan maar op een cruiseschip werken.
  We kleden ons op zijn Belgisch en met paraplu in aanslag op naar Greenock de plaats waar we aanmeerden.
  Het zevert een beetje maar met een plan in de hand kunnen we toch wat rond dwalen. Tot Dirk dringend naar de kajuit moet omdat hij rommelingen in zijn buik heeft en hij wijdt dat aan het eten, maar ik denk dat het gewoon de verandering is.
  Ik wandel verder rond en koop de nodige souvenirs want dit is onze laatste dag in Schotland.
  Ik haal een droog broodje en een droge hamburger maar Dirk wil niets eten behalve een droog schots koekje dat ik van de plaatselijke Aldi meebracht.
  Om 1 u vertrekken we op een panoramische bus toer naar de lochs. Het drizzeld nog steeds maar de gids zegt: de regen van vandaag is de whiskey van morgen!
  Greenock was een stad van scheepsbouw o.a. De Queen Elisabeth werd hier gebouwd. Nu zijn er nog maar 2,
  Bij Fergusson worden auto ferry's gebouwd.
  Nu zijn de cruiseschepen een bron van inkomsten, de meeste cruise gasten zijn van de US gevolgd door de Duitsers.
  In Schotland wonen maar 5 milj. mensen en slechts 1% spreekt Galic en die wonen meestal op de eilanden in het noorden. Degene die het in de steden nog spreken zijn dus ingeweken eilanders. Schots Galic en Iers Galic zijn dezelfde taal alleen verschillende dialecten.
  We rijden over de Clyde river naar de lochs, in Engeland zijn het meren maar hier noemt men ze lochs.
  Eerst rijden we naar Loch Lomond het ligt in een nat. Park. We stoppen in The village of Luss, een historisch stadje waar nu nog 120 mensen wonen. We kregen 45' om rond te wandelen en ik af daar een Clan shop, very distingwich, high class, zowel de waren als de prijzen. Ik proefde een whiskey van 18j en deze werd gedistilleerd op een eilandje in Loch Lomond. Hou je vast de prijs was 440£!
  Dirk was natuurlijk al doorgewandeld, dus gemist!
  De kilt is een stuk van een tartan en eigenlijk uit de Highlands van oorsprong. Tartan is de stof en iedere clan heeft zijn eigen ruitenpatroon.
  We rijden langs Loch Long dat een brak Loch is want het staat in verbinding met de zee.
  80% van Schotland is bedekt met woud. Door de temp. En de regen groeien ze heel snel.
  We rijden de heuvels op en stappen uit 800ft hoog aan het kruispunt tussen Glen Croe en Glen kinglas waar bij de aanleg van de oude 18e eeuwse weg een soldaat op een rots schreef: 'rest and be thankfull'
  Verder langs lochs en Glens (valleien?) waarbij we de naam al lang niet meer noteren. Ondertussen is de drizzel veranderd in een rainshower. Omdat de wegen zo smal en kronkelig zijn kan je ook weinig fotograferen. Uiteindelijk belanden bij een Ferry die ons over de Firth of Clyde terugvoerde naar ons beginpunt.
  Hoe was de trip: nat!
  Read more

 • Day7

  Op zee langs de Orkney Eilanden

  May 28, 2017, North Atlantic Ocean ⋅ ⛅ 5 °C

  Bij het ontwaken voel ik voor het eerst dat we op zee zijn, we schommelende beetje en er kraakt wat hier en daar.
  Toch blijkt de zee niet zo woelig te zijn maar we varen helemaal langs de top van Schotland en het is maar 12 gr. We zijn aan de Orkney Islands.
  We besluiten in het Aquarius te gaan ontbijten want in de Windjammer is het een toeloop van volk.
  S' avonds hebben we ons tafeltje met twee maar s' ochtends of s' middags moet je aan grotere tafels aansluiten deze keer zijn het allemaal Spanjaarden. Gelukkig geen grote familie want het gaat er rustig aan toe, plezant dat je wat opvangt van de conversatie.
  Alle warme spijzen en dranken worden aan tafel gebracht en fruit, toespijs en extra brood kan je aan het buffet halen. Ik neem egs sunny side up and bacon, pancakes with sirop. Dirk scrambled egs, bacon, tomatos and potatos.
  Daarna doen we een rondwandeling aan dek en spelen Shufflebord, dat zag je in de films de elite ook doen in hun mooie kleren.
  Aan de Spa zeg maar Sauna met kleren, doet men een sale van kleren met logo aan verminderde prijzen maar buiten een vest zoals Dirk al heeft kan niets ons bekoren. 'Als die vest aan 50% komt koop ik ze' zegt Dirk, wie weet misschien de laatste dag of zo.
  Dan zoeken we een rustig plaatsje om wat Uno te spelen en te lezen. Dat is vlugger gezegd dan gevonden: aan t' Centrum geen plaats op alle centrale verdiepingen en vanaf 11u veel lawaai.
  In de lounge is een veiling van schilderijen bezig: 60 semi-kunstwerken op één uur kan je je de drukte voorstellen? Je krijgt we een glas champagne (of cava) aangeboden. Daarnaast is de diamond club heerlijk rustig maar alleen toegankelijk voor passagiers die meer dan 500 (!) dagen gecruisd hebben met Royal Caraïben. Dan maar naar de Schooner bar daar is nog een plaatsje te vinden maar de muzak staat erg hard en is op de zenuw werkende jazz. Na ons kaartspelletje ga ik even wandelen om foto's te nemen en op zoek te gaan naar de bar die ik de eerste dag gefotografeerd had, deze ligt op een uithoek achter het Japans restaurant. Maar Dirk heet een Foster besteld en die drinken we langzaam uit tot we besluiten om een kop soep als middagmaal te nemen.
  Buiten is het een beetje beter en zo'n 19 gr. de zon doet wat moeite en met mijn trui aan ga ik aan het zwembad siësta houden tegen vier uur pikt Dirk mij op en we gaan snoepen van het zoete buffet. We belanden daarna in de Viking Crown Bar en daar gaan we uiteindelijk zitten in de gouden zeteltjes en met fantastisch uitzicht. We varen langs de Hebrides of Western Islands en hier is de zee kalm.
  Tegen zeven uur gaan we eten in Aquarius My Time en onze vaste obers hebben ons blijkbaar gemist gisteren. Zij zijn Natalia een Griekse en Ritchie een Indiër.
  Daarna naar de show die heel goed was: Elio Pace hij leek Bogie Boy wel, op te zoeken op U Tube!
  Read more

 • Day6

  Inverness Schotland

  May 27, 2017 in the United Kingdom ⋅ ⛅ 16 °C

  Uitslapen tot 8u ;) je hebt geen idee van tijd, het weer of we varen of stilliggen, in de kajuit. Zelfs geen burengerucht of evt lawaai van de gang bereikt ons! Hier zouden heel wat hotels een voorbeeld aan kunnen nemen.
  We ontbijten en doen een wandeling op het Walker/jogger dek 10 en zien een bruinvis of kleine walvis maar kunnen hem niet vastleggen op foto.
  We zien één van de werknemers waar we al eerder een gesprek mee hadden een Zuid Afrikaanse blanke (knappe) man en hij staat deze vm aan de klimmuur, op sympathieke manier overhaalt hij Dirk om eens te proberen en ja hoor Dirk geraakt halfweg!
  Ik maak van de gelegenheid gebruik om te vragen of zij met dezelfde excursies meegaan als wij en of zij ook de volle pot moeten betalen?
  Blijkt ja met dezelfde uitstappen in hun eigen vrije tijd en zij krijgen een kleine vermindering op de prijs.
  Ik besluit te gaan zonnen en Dirk gaat op walvisjacht tot we spreken af om 12,30u elkaar aan de Windjammer terug treffen voor het middagmaal.
  We vaarden al vanaf 11u door zeer lage fjordachtige heuvels, een lange Laguna in en blijken een uur vroeger al in Invergordon aan te komen. Dit blijkt een vroeger (?) industriestadje te zijn met veel boortorens en werkplaatsen nu ziet het wat uitgestorven uit een beetje onderkomen zoals Dover maar veel kleiner. We hebben nog geen honger en nemen alleen een banaan als middagmaal die we opeten in de kajuit.
  Onze bestelde uitstap naar loch Ness gaat niet door wegens volzet maar lochs zien we nog en Nessie sowieso niet! Maar dat Inverness zelf ook meer dan een uur rijden hier vandaan ligt , met de trein,is wel even slikken.
  We besluiten dan maar gewoon in Invergordon te blijven. Enkele souvenierwinkeltjes met steeds dezelfde prullaria een soort kringloop winkel en een spar verder is er niets te koop.
  We wandelen helemaal rond want er zijn mooie murals en we zoeken naar een pub maar die vinden we niet. Voorbij de kerk is een frituur en Dirk gaat daar vragen of ze ook bier verkopen maar daar verwijzen ze ons naar het enige plaatselijke hotel. Dat is gelukkig open want het begint zachtjes te druppelen, na 2 dagen zon is het hier ook al een warmte onweer!
  In de lounge proeft Dirk een Laphroungh 10, zeer goed maar zeer weinig, voor dat geld nemen we liever een pint Coast2coast daar hebben we langer geniet van tot de bui over is en er was ook WiFi dus ik kan ook een en ander opladen.
  In de Coop op de terugweg kopen we een fles Jura Scottisch whiskey want Laphroungh hebben ze niet, die we aan boord prompt moeten afgeven als we door de scanner gaan.
  Het lijkt een herhaling van de security in Riga! Maar hier krijgen we de fles terug op de laatste dag om mee naar huis te kunnen nemen ;)
  We gaan direct eten want om 7u is er een folklore show van de plaatselijke volksdans, ze doen hun best maar het is niet top.
  We blijven aan dek tot we afvaren en in de regen worden we nog door een doedelzakband uitgewuifd. Het wordt dan wat fris en ongezellig en we trekken ons terug in de kajuit waar op TV een spannende film is: Hawshaw Ridge.
  Read more

 • Day5

  Edinburgh Castle en city

  May 26, 2017 in the United Kingdom ⋅ ☀️ 21 °C

  Ruim tijd en plaats om uitgebreid te ontbijten want vanmiddag gaan we op excursie en dan zal het middageten er op overschieten.
  Het echte voedsel zoals broodjes, eieren in alle vormen, kaas en vleesbeleg en voor de Engelsen worstjes en ham staan in de eerste sectie van het restaurant.
  In het midden van een grote ronde ruimte staat alles wat zoet is: donuts, scones, cake, croissants en koffiekoeken. Corn flakes in 12 verschillende soorten, confituren enz... dit gedeelte is bijna dubbel zo groot als het eerste en dat wil wat zeggen!
  Na het ontbijt doen we hetzelfde als gisteren zonnen en zwemmen tot 12u. De zon schijnt en het is 25 gr.
  Tegen half een zakken we af naar het tender platform maar daar staat nog veel volk te wachten, er zijn problemen en de wachttijden lopen op tot anderhalf uur als je niet aan een uitstap meedoet! Gelukkig komt er schot in de rij en kunnen we op een redelijke tijd in Newhaven aanmeren.
  Dan is de bus er voor de 'Edinburgh and Castle' tour. We hebben een goede gids en komen veel te weten. Om de lezer te sparen zet ik de verschillende weetjes bij de foto's. Eerst rijden we naar het Castle dat nog in gebruik is en waarover de gids veel vertelde maar teveel om op te schrijven. We hebben geluk want omdat prinses Anne in Edinburgh is word er wacht gehouden aan de burcht en we zien zelfs een aflossing hiervan.

  Tegen zes uur zijn we terug en Dirk en ik gaan nog een pint drinken in het zonnetje voordat we terug naar het schip tenderen.
  We gaan dineren in 'Aquarius' en zijn nog juist op tijd voor de show van Mary-Jess een Engelse Chinees sprekende Sopraan die een heel gamma van liedjes bracht. Van Frozen in half Chinees half Engels zelf vertaalde tekst over Nesum Dorma en Ave Maria van Schubert naar de titelsong van Downtown Abbey!
  Zij studeerde Mandarijns in Nanjing deed mee aan een TV show en begon zo een carrière in de muziek.
  We eindigden met een jive in 'Centrum' en dan moe maar voldaan naar bed.
  Read more

 • Day4

  Edinburgh Schotland

  May 25, 2017 in the United Kingdom ⋅ ☀️ 19 °C

  Om half zeven uit de veren om het schip Edinburgh te zien bereiken. Prachtige ochtend, zonneschijn, hemelsblauwe rimpelloze zee en we naderden de kust tegen 10 knopen zodat er enkel een rimpeling is.
  Tegen zeven uur de loods aan boord en tegen half acht werden de ankers gelost want we gaan vandaag, en ook morgen, niet aan de kade.
  Ik weet de reden niet ofwel is er te weinig plaats maar ik zag een cruise schip liggen dus het kan al bezet zijn.
  Das niets we gaan van de zon genieten en zwemmen want eer al de mensen van de uitstappen van boord zijn is het toch al middag.
  Tegen 1u wordt het sowieso te warm en gaan we eten en ons omkleden om alsnog op weg naar Edinburgh te gaan.
  Dat is een hele reis op zich: 20' met de tender van het schip naar de kade in Newhaven. Dan met een gratis shuttle dubbeldekker naar de Ocean terminal in Leith waar we normaal zouden aangelegd zijn en waar de stadsbussen stoppen. We nemen een lijnbus 22 naar Edinburgh tot het centrum: Princess street. Je moet contant betalen 1,60 £ per persoon maar het moet het juiste bedrag zijn want het geld gaat in een machine en geeft niets terug. Gelukkig had ik nog £ van een uitstap naar Londen dus dat lukte me ongeveer. Het was een reis van 1,45u alles samen!
  We begonnen met een zoektocht naar een toilet en vonden dat in het Mercure hotel waar we meteen onze dorst lesten met een Goose pint en dan bedoel ik de Engelse versie van pint.
  De wandeling door het park onderaan de burgh was leuk en weer wat anders dan water. De verschillende shops die je ook bij ons op de Meir vindt interesseren ons niet.
  Edinburgh is een drukke stad en de dubbeldekkers en taxi's razen ons voorbij, gelukkig verkennen we morgen de stad en de burgh met een excursie zodat we alleen wat te wandelen hebben zonder echt doel vandaag. Het is hier geen feestdag zoals bij ons :Pinksteren.
  Als we de reisweg terug aanvatten nemen we een andere bus naar Ocean terminal en zien we weer een ander deel van Edinburgh alleen zijn we nog langer onderweg ;-)
  Eens terug aan de kade bij de tender in Leith gaan we nog een goede pint drinken want hier kost dat gemiddeld 3,5 £ en aan boord 8$ + tax en + 18% fee (drinkgeld)
  We zijn beiden moe van de warmte en de inspanning van het uitzoeken van de reisweg en na een klein dinertje gaan we naar de kajuit waar de lichten vandaag wat vroeger uitgaan dan gisteren.

  Ik tracht vergelijkingen te vinden met Dunedin, Nieuw Zeeland omdat die stad naar kopie van Edinburgh gebouwd zou zijn maar ik vind ze niet.
  Read more