• Milan

Thajsko, Kambodža, Vietnam

Una aventura de 44 días de Milan, Tomas & Vladimír Leer más
  • Inicio del viaje
    26 de enero de 2019

Zmena posádky... O 4 dni odchádzame...

22 de enero de 2019, Eslovaquia ⋅ ☀️ -6 °C

Mínus 5 dní pred našou najdlhšou dovolenkou sa veci konečne dali do pohybu!
    Ťažko chorý Tomčo po tom, ako sme do našej výletníckej zostavy pridali Ňaňa, povolil a v túto chvíľu všetci úporne rozmýšľame nad tým aké následky a pre koho, bude v konečnom dôsledku táto už takmer zrušená výprava mať.
    Ňano si nie je istý, či jeho narodeninový darček v podobe letenky na poslednú chvíľu nebol predsa len trochu prepísknutý nápad a Tomčo si ešte neuvedomuje, že od Maji dostal aj on narodeninový darček, ktorého dôsledky sa plne prejavia až pod thajskou oblohou.
    Ja verím, že i napriek Tomčovej zníženej pohyblivosti si zase užijeme kus ázijského dobrodružstva a že miestny vzduch, strava a atmosféra nás (a hlavne Tomča) dokonale nabije do ďalších mesiacov.
    Takže už v sobotu vyrážame smer Thajky...
    Teda Thajsko!!!

p.s. obrázok nie je ilustračný, presne na tomto ostrove (Maak), ak všetko dobre dopadne budeme už o 10 dní...

• Vyrazili sme

26 de enero de 2019, Eslovaquia ⋅ ⛅ -2 °C

To že Ňaňo s Milanom už prichádzajú ku mne domov som počul už z diaľky. Veselý Ňaňo od strachu a z cestovnej horúčky od rána dezinfikuje domácou aby náhodou niečo nechytil. Milan s Dankou ešte skočia k doktorovi, ja beriem Ňaňa na prechádzku aby trošku vytriezvel a medzi tým vyberám peniaze z bankomatu. Zistil som, že mám denný limit. Vyrážame z domu a smerujeme na vlakovú stanicu. Pendolino už čaká na nástupišti a my sa s Dankou lúčime. Vlak ma pekne prekvapil. Je pekný moderný a pohodlný.

Milan sa snaží spojazdniť externú klávesnicu na svojom Androide, ale veľmi sa mu to nedarí. Takže, už asi tušíte prečo píšem príspevok ja. Áno, správne. S Iphonom funguje klávesnica úplne bez problémov.

S Ňaňom sme už stihli preskúmať reštauračný vozeň a dali sme si pivko. Cestou sme sa zastavili v detskom kine kde premietali Mimoňov. Pomaly sa nám stmieva a o 5 hodín vystúpime a presunieme sa na letisko. Medzi tým ešte pôjdeme s Ňaňom pozrieť peknú barmanku do reštauračného vozňa :).

Na teraz sa s vami lúči Tomčo  :)

Na fotkach
    ja s Ňaňom v kine pre deti
    Ňaňo v bare
    Selfie
    Pred vlakom z ľava Milan, Ňaňo, Tomčo
    Milan na svojom miestečku

• Nepríjemné ftípky Ňaňa a Tomča

26 de enero de 2019, Republica checa ⋅ ☁️ -1 °C

Cesta vlakom sa pre mňa začala nočnou morou. Najprv ma Tomčo oboznámil s informáciou, že miniklávesničku, ktorú som si len včera kúpil na písanie príspevkov som si vraj nezbalil a že zostala doma. Pochytil ma riadny smútok, až kým sa už Ňaňo nevydržal pozerať na môj skormútený xichtík a víťazoslavne vytiahol klávesničku zo svojho vaku. No proste si celú tú akciu na mňa prichystali. Bavia sa tu vyrehotaní.
    Následne pokus o inštaláciu plne slovenskej klávesnice na telefón zlyhal tak kvalitne (prerušilo sa wifi v strede inštaláce a telefón sa z toho zbláznil), že som celý telefón dával dokopy pekné 4 hodinky...

Avšak ako môžete vidieť na foto, moje pracovisko je už plne funkčné, klávesnička odskúšaná, píšem ako ďábel...

• Letisko Praha

27 de enero de 2019, Republica checa ⋅ ⛅ 2 °C

Tomčova hláška večera: "s tou spacou miestnosťou mi to teda nejako nevyšlo".
    No ale uznajte, že nakoniec sme sa po sprivatizovaní sedačiek miestneho Burger kingu upelešili celkom kvalitne oproti tým, čo spali v štandardných sedačkách s lakťovými opierkami.

Na druhej foto "ranné" prebudenie. Viď. detail na Tomča...

• Smer Frankfurt

27 de enero de 2019, Alemania ⋅ 🌧 5 °C

Po hrôzostrašnej 4 hodinovej noci, keď všetky bolestivé príznaky môjho tela neboli v súlade s tým, že sme mali jednoznačne najkvalitejšie pelešteky v rámci dostupnej časti letiska, sme pred piatou ráno úspešne prešli všetkými kontrolnými procedúrami. Aj keď u mňa taká osobnejšia prehliadka a chemický test. Pozostatky tých sudov Kofoly, ktoré som vypil ešte cez sezónu však kontrolný papierik nedokázali sfarbiť do požadovanej farby...

Ňaňo, náš dvorný čechoslovák (podľa reči, ktoré ovláda) stratil strategické výhody svojho slovného prejavu odpútaním sa lietadla letiaceho smer Frankfurt od plochy pražského letiska.
    Sám som zvedavý, aké iné zbrane teda použije v ďalších pre neho jazykovo nepriateľských krajinách, ktoré nás čakajú.
    No a my už letíme západným smerom do Bangkoku, ktorý je v skutočnosti na východe... V podstate už druhý deň sa pohybujeme opačným smerom.
    Každou minútou sa tak vzďaľujeme od nášho konečného cieľa, čo je daňou za našu superlacnú letenku.

• Smer Omán

27 de enero de 2019, Omán ⋅ ☀️ 26 °C

Frankfurtské letisko je svojou veľkosťou naozaj veľkolepé, presun autobusom od lietadla trvá pekne dlho.
    Kontrola je extra prísna, navyše všetci prechádzame cez "röntgen" a ešte si z nás urobia fotečku.

Pred odletom ako inak vyhlásia naše mená a zopár minút sme v strese, čo sa zas zakomplikovalo. Našťastie všetko dobre dopadlo.

V lietadle rovno vedľa nás sedia 4 slovenské žienky cestovateľky a aktívny Tomčo sa púšťa do debaty.
    V Ománe kam aktuálne letíme sa však oni odpoja smer Srí Lanka.

V liedadle si užívam ako inak "mango juice" a Tomčo s Ňaňom zase dookola pivo a víno...

Teda Tomčo si vždy užíva ešte aj vzlet a pristátie...

Neviem ako oni, ale ja som na smrť unaveno-nevyspatý. Cesta nám pripadá nekonečná. Ale aspoň už letíme dobrým smerom... Poniektorí dokonca v prvej triede. Viď. foto.

Inak Tomčo v kuse žerie a stále mu je málo. Vedeli ste, že v lietadle sa dá pri hlavnom jedle požiadať o dupľu? Tomčo to vyskúšal a vyšlo to.

• Smer Bangkok

27 de enero de 2019, Tailandia ⋅ 🌙 24 °C

Posledný let do Bangkoku potvrdil, že Oman Air je spoločnosť, ktorá s pompéznosťou na začiatku letu dodá jedálny lístok s ponukou 3-och hlavných jedál, aby aj pri prvom aj druhom lete mohli zahlásiť, že to, čo chceme nemajú.
    V každom prípade ananásovo-mangový koláčik posypaný pistáciou s tenkými linkami čokolády bol prekvapivým a osviežujúcim dezertom (viď. foto).

Navyše tu s Ňaňom v kuse riešime, že nám svojvoľne pomenili sedadlá a tak pred každým letom stojíme pri pultíku a vysvetľujeme, že musíme sedieť spolu. Celkovo trošku rozporuplná letecká spoločnosť...

Bangkok už tradične privítame veľkou návštevou WCka. Teda Tomčo každý let práska do seba, aby to hneď na nasledujúcom letisku zanechal a Bangkok nie je výnimkou.

V túto chvíľu sme všetci úspešne vstúpili do Thajského kráľovstva a na počudovanie nám cez pol sveta došli aj všetky kufríky.

Naša krkolomno-únavná cesta do cieľa však stále pokračuje...

P.s. na poslednej fotke vypisovanie imigračných formulárov, kým Ňaňo okupuje jediné wecko...

• Smer Sloní ostrov

28 de enero de 2019, Tailandia ⋅ 🌙 27 °C

Ráno, po vystúpení z lietadla a prejdení všetkých potrebných úloh na letisku, tesne pred ôsmou len o 5 minút zmeškáme autobus na ostrov.

Musíme tak čakať až do 11tej na zvonku skvelo vyzerajúci autobus. Dnu zatuchnutý, miesto svetiel žiarivky pripevnené o strop plastovými páskami... Okamžite po štarte všetci prepadáme do inej dimenzie. Totálny výpadok, extrémna únava.
    Cesta tak ubehne celkom rýchlo.

Nástup na trajekt je kategória sama o sebe.
    Najrv si musíme u tetky dohodnúť, do ktorého hotela nás majú dopraviť. S tetkinou angličtinou typu "ot s em ot hote?" (niečo typu "what is name of the hotel") to však nie je sranda. Tomčo pri takýchto przniteľoch jazyka kolabuje.
    Za odmenu dostaneme od tetky zelenú nálepku, ktorú si na seba nalepíme a sme poslaní oddychovať a čakať.
    Po chvíli nás všetkých zvolá a pekne v rade nám z kôpky odovzdáva nejaký papierik (vstupenka na loď?).
    O max. 2 metre, (skôr menej) ďalej prechádzame okolo jej kolegyne (doteraz robili spolu), ktorá nám ten istý papierik zoberie (nepotrhá, neoznačí, proste zoberie na kôpku).
    Takže v podstate to vyzerá, žeby si tie papieriky mohli podávať z ruky do ruky, ale pitoresknosť tejto tragikomédii dodávame my cestujúci, keď každý papierik preberieme a hneď podáme ďalej.

Po čase pomocou tejto prepravnej lode a taxíka po ostrove nachádzame svoju chatku, ktorá nás nijako neuhuruje (primerane cene 13 eur za chatku).
    Potom navštívime večernú walking street plnú taterov a hippie barov a sledujeme špecifickú atmosféru tohto miesta.
    Ulica je plná zaujímavých európskych, ale občas aj thajských kúskov.
    Ňaňo ochutná prvý krát thajskú green curry polievku a potom grilovanú chobotničku...

Neskôr požičiame motorky (Ňaňovi nejde predné a mne zadné svetlo) a na dnes už pre mňa naozaj stačilo.

P.S. Počas písania tohto príspevku mi 5x vypadol mobil z rúk vplyvom mikrospánkov ;)

• Tomčov zdravotný stav

28 de enero de 2019, Tailandia ⋅ 🌙 26 °C

Tomčo zvládol celú cestu a stále žije. Aj keď ja už odpadávam, on ešte zvládal večer ísť s Ňaňom na pivo (kde presne skončili netuším)...
    Vyzerá to tak, že hlavnou atrakciou tohto ostrova nebude žiaden beach walking (chodenie po pláži), ale skôr tu vzniká nová aktivita tzv. "girl watching" (okukovanie žienok). Táto aktivita započala už na trajekte, kde Ňaňo s Tomčom zo stovky rôznych miest záhadne obsadili miesta oproti dvom kočkám, ktoré pod priliehavými tričkami nemali vôbec nič... Je až obdivuhodné ako sa Ňaňo musí kvôli Tomčovi obetovať ;) Ja som mal ráno nezverejniteľné zážitky ešte o 2 kalibre vyššie a to sme prvý deň v Thajsku.
    V každom prípade dúfam, že nezostane len pri tomto girl watchingu, ale táto aktivita sa posunie aj o kus ďalej... Samozrejme tu hovoríme len o tých, čo si to môžu dovoliť ;)

P.S. Ja som sa po sprche, ktorá zmyla trojdenný cestovateľský smrad odobral do hojdacej siete upletenej z bambusu na brehu nášho mora asi 50m od chatky a užívam si pokojnú noc občas prerušenú jemným hukotom presúvajúcej sa longtail boat.

K tomuto príspevku a vzhľadom na možný rôzny vek čitateľov nebolo možné uverejniť žiaden obrázok :)

• Prvá noc na Ko Chang (Sloní ostrov)

29 de enero de 2019, Tailandia ⋅ ☀️ 30 °C

Dotrepali sme sa na ostrov dosť ďaleko od Bangkoku , či Pattaye, hlavných miest thajského nočného života a sexturizmu a navyše si vybrali miesta v časti ostrova, ktoré sú vraj najtichšími lokalitami na ostrove.
    V realite sa o 4:30 v noci budím na diskotéku elektronickej hudby. Tým, že je utorok, predpokladám, že to bude každonočná realita. Práve tomu sa nám darilo 2 roky v Thajsku šťastne vyhýbať a nie je to práve to, po čom aktuálne túžim.
    Spoznať však atmosféru jednotlivých thajských ostrovov inak ako systémom pokus-omyl občas nie je možné...

5:30 hudba utíchla (neskončila), pre zmenu Tomčo kvalitne píli, tu sa spať nebude dať... Otázka stojí tak, či má význam ísť spať do siete na pláži a ráno sa zobudiť na to, ako sa mnou kochajú všetci bohatší návštevníci tohto ostrova s chatkami s terasami priamo na pláži s výhľadom na more (a na mňa).

Do toho všetkého sme v nejakom hájiku nejakých nedefinovateľných stromov, z ktorých práve opadávajú tvrdé plody (niečo ako väčšia čerešňa). Toto keď v plnej rýchlosti padne na strechu, tak je to iný rachot. Priemerný čas medzi pádmi občas aj každých 20 sekúnd.

Okolo 7mej konečne zaspím, aby ma po desiatej zobudil Ňaňo šokovaný sám zo seba, ako dokázal chrnieť až do desiatej...

• Porn's bar

29 de enero de 2019, Tailandia ⋅ 🌙 26 °C

Ráno dáme opraviť svetlo na motorke a vyrážame hľadať nejaké pláže. Prvé kúpanie je pred luxusnejším rezortom, pod rezortom, na ktorý chodí zubačka.

Zisťujeme, že predchádzajúcu noc bola tzv. Full moon party. Tak som teraz zvedavý, či už túto noc bude kľud.

Ku obedu končíme v Porn's bar :) Zapadnutý rezort s drevenými chajdami, štýlovou drevenou reštauráciou priamo na pláži s poschodovými terasami a hamblivou thajskou čašníčkou, ktorá nás prestala obsluhovať vo chvíli ako sa sa ňou Ňaňo chcel vo všetkej počestnosti odfotiť.

Trošku odýchneme a smerujeme do Al Jihad, čítaj Al Džihád :) ...

• Nikdy never žene

29 de enero de 2019, Tailandia ⋅ 🌙 26 °C

Tesne vedľa Al Jihad požičiavame od moslimky kajaky (Ňaňo tomu ešte nerozumie, čo je to za kajak, tak súhlasí). Vyberáme sa na vedľajší ostrov s plážou. Už cestou Ňaňo neskutočne dudre a to netuší, že tajný plán týmto ostrovom nekončí.

Na ostrove stretneme česko-slovenskú skupinku (SK časť z Košíc), ktorá nám porozpráva zážitky, ako ich na moskovskom letisku vyhnali v mínus dvadsať v tričkách vonku).

Ostrov bol možno 1km od pevniny. Okúpeme sa a keď začneme hlasovanie o tom, či ideme aj na ďalšie troj-súostrovie vzdialené možno aj viac ako 3km ďalej, tak sa Ňaňovi vôbec nechce, ale Tomčo keďže takmer nepádluje len sa vozí, hlasuje za :)

Nasleduje úmorné pádlovanie, pri ktorom sa nám Ňaňo neustále snaží skaziť náš plán a znižuje morálku svojimi neustálymi prosbami o návrat na pevninu - asi už tuší, čo príde.

Na ostrove vplávame do minijaskyne a na druhej strane sa vylodíme na pláži. Tomčo s Ňaňom šnorchlujú a Tomčo dokonca objaví podvodnú nerovnosť, kde sa skrývajú rôzne zaujímavé a veľké ryby.

Neskôr nám iná kajakárka, ŽENA prezradí, že šnorchlujeme zbytočne, že na druhej strane ostrova sú parádne ryby a koraly.

• Ranený člen týmu...

29 de enero de 2019, Tailandia ⋅ 🌙 26 °C

Z bezpečnostných dôvodov si Ňaňo požičiava moje šlapky, aby do vody nešiel bosý a s Tomčom vyrážajú na radu ŽENY na druhú stranu ostrova. Po chvíli sa však vracajú. Ňaňo sa hneď na začiatku pri vstupe do vody šmykol a pravdepodobne porezal na ostrých koraloch. Prichádza kvalitne dokrvavený. Noha rozseknutá od kolena až po členok... Lekárničku sme samozrejme nechali v motorke na brehu...

Spájame kajaky do vláčika, aby sme v prípade núdze pacienta odtiahli na breh, čo je však minimálne hodina pádlovania. Ňaňo však poriadne zaberá, zatiaľ neumiera... Tomčo počas tejto "záchrannej operácie" telefonuje do práce :)

Na brehu ranu provizórne zafačujeme a s Ňaňom smerujeme do nemocnice.

Aby to nevyzeralo až príliš ružovo, počas celej tejto akcie sa:
    - utopil jeden mobil (aktuálne je len čiastočne funkčný)
    - utopila sa jedna kamera, na ktorú je vodotesné púzdro, ale nepoužilo sa... (aktuálne v nejasne funkčnom stave)
    - premočili sa dva pasy (sú krásne zvlnené)
    - navlhli 2 vodičáky
    - na ostrove sme zabudli jednu vec, ktorú nemôžem menovať
    No a samozrejme ako to už v Thajsku býva zvykom, Tomčo suší množstvo euro bankoviek a thajsko bahtobankoviek :)

• Thajka v Ňaňovom rozkroku

29 de enero de 2019, Tailandia ⋅ ⛅ 26 °C

Ňaňo ako správny hrdina odmietne nemocnicu (išlo skôr o tú srandu, mysleli sme si, že zranenie nie je snáď až tak vážne).
    S motorkami sa teda presunieme o dosť ďalej na nočný trh. Zastavujeme sa v lekárni, kde mladá lekárnička nie len, že poradí, čo kúpiť pre nášho lazara, ale sama sa pustí do liečenia. Rozloží sa na zemi malej lekárne a s obdivuhodnou jemnosťou začne ranu čistiť rôznymi prostriedkami. Po naozaj precíznej práci, z ktorej cítiť lásku a oddanosť k tomu, čo práve robí, nalepí Ňaňovi špeciálny gázo-leukoplast a to robí s neskutočne starostlivým prístupom. Nepopísateľné a zároveň neporovnateľné s tým, ako by mu to spravil ktokoľvek doma...

Prejdeme nočný trh kde ochutnáme rôzne špilkoprodukty a dáme si úžasnú mangopalacinku s vanilkou (viď. foto).

Doma Ňaňo stále krváca, ďalšia návšteva lekárne, ale snáď nepôjde na zašívanie.

Takto toto je tak "v skratke" len náš prvý deň v Thajsku... Hneď na zajtra sme mali ešte ambicióznejšie plány, ale asi ich budeme musieť kvôli Ňaňovi zrušiť.

P.S. Tomčo spomína ako zažíval podobný cirkus pred dvoma rokmi na ostrove Tarutao.

• Prieskum Ko Chang

30 de enero de 2019, Tailandia ⋅ 🌙 26 °C

Celodenný motorkový výlet sme začali návštevou White sand beach (pláže s bielym pieskom, ktorý bol v skutočnosti hnedý).
    Parádna plážička, ku ktorej sme sa dostávali takým klesaním, že som sa bál, že to brzdy motorky nevydržia.

Potom sme navštívili rybársku dedinu, kde sme sa po úzkych uličkách a mostíkoch postavených nad vodou pohybovali medzi jednotlivými domami rybárov, často od seba rozdelených len tou úzkou uličkou.
    V jednom z nich, čiastočne prerobenom na reštauráciu sme sa aj naobedovali.

Po obede a dezerte (kakaovo-banánový shake) sme pozreli blízky chrám, nafotili sa s bizardnými soškami z náboženských eposov (vtákoryba a pod.).

Potom nasledoval dlhý offroad na našich skútrikoch na tajnú pláž. Úplne naturálnu, plnú paliem s romantickými stanovačmi na jej okraji. To musí byť život, rozložiť sa v stane na okraji zabudnutej a odľahlej krásne naturálnej, scénicky vygradovanej pláže a prežiť tam zopár nocí...

Po pláži končíme v ďalšej rybárskej dedine. Toto je už na pohľad iný level. Prechádzame sa po chodníčkoch tesne vedľa vodných kanálov vedúcich do mora. Meter široký chodníček, vedľa ktorého sú zaparkované rybárske lode rôznych farieb a z druhej strany chodníka sú okamžite otvorené "obývačky rybárskych domčekov".
    Sledujeme tak rybársky život z osobnej i pracovnej stránky.
    Centrom dediny je veľká reštaurácia zameraná na morské plody, kde Tomčo s Ňaňom odskúšajú kraba. Dostať však z všetkých klepietok kúsok mäska je tak nadľudský výkon, že to bolo asi naposledy.

• Koh Chang po zotmení

30 de enero de 2019, Tailandia ⋅ 🌙 26 °C

Len po zopár km na motorke po krabej večeri už zasa s prehladnutým Tomčom končíme na nočnom trhu a tlačíme do seba rôzne ražniči, kokosové koláčiky, mangovo-medovo-čokoládovú a syrovo-chilli palacinku.
    Na krokodílie ražniči sa nám Ňaňa nepodarilo nahovoriť a opekané larvičky ho tiež veľmi nezaujali.

Neprejdeme ani 5km a na inom miestnom trhu zas tí dvaja objednávajú ďalšiu večeru a riešia, čo bude na raňajky :)...

Ja kupujem rannú vitamínovú bombu ananás, lichi dvoch rôznych druhov a marakuju a pri tom obdivujem čecha, ktorý s plnou vážnosťou komunikuje s thajcom po česky a to tak sofistokovane, že to chvíľami vyzerá, že mu ten thajčan aj rozumie. Samozrejme do toho pridá svoje české nadávky a komentáre a thajčan nerozumie, z čoho sa my nemôžeme dorehotať.

Domov nakoniec dorážame až tesne pred jedenástou a spať ideme po terasovej párty až o druhej v noci...

P.S. Včera, keď som bol vodca motorkárskej skupiny ja, tak sa nám thajky s viskotom vrhali pod kolesá a lákali nás do barov (takých tých pre dospelých). Bary majú názvy ako Boobz, Hunter a pod.
    Dnes bol vodcom skupiny Ňaňo a nikto nám pod kolesá neskákal... Ako si to vysvetliť? :)

P.S. part 2: Mám pocit, že Ňaňo je trochu zničený z nášho tempa. Naproti tomu, ťažko chorý Tomčo všetko zvláda.

• "Oddychový" deň na Ko Chang

31 de enero de 2019, Tailandia ⋅ 🌙 26 °C

Hneď ráno sa Ňaňovi podarí opraviť kameru, takže mu padá záložný plán, že si kúpi novú (samozrejme vyšší model) a poobede po trojdňovom zháňaní mikrošrubováčiku rozoberá aj utopený mobil a vyzerá to, že po oprave je plne funkčný.
    No dnes úspešný deň...

Doobedu preskúmavame rybársku dedinku Bang Bao, ktorá slúži ako jedno mólo snáď 500m dlhé tvoriace trh so všetkým možným od oblečenia, cez serepetičky pre turistov až po rôzne živé morské príšery čakajúce v bazeníkoch ako budúci obed návštevníkov tohto móla. Okrem iných vecí tam predávajú aj prak na otravné opice aj s guličkami - to musí byť zábava.
    Keďže nám prvý krát spoza mrakov vyšlo slnko začína byť pohyb kdekoľvek tak únavný, že končíme na morskej teraske s pivom v ruke.
    Tam tiež kupujeme lístok na zajtrajšiu loď na ostrov Maak.

Potom pokračujeme v hľadaní ideálnej pláže a na jednej si Tomčo s Ňaňom dávajú pravú thajskú plážovú masáž.

Neskôr končíme v nejakom super-rezorte, kde len vstup stojí 3 eura.
    Zisťujeme, že je to nejaký rezort, ktorý má však svoje najlepšie roky zjavne za sebou. Centrálny hotel v tvare výletnej lode o 6tich poschodiach je obrovský, no pôsobí skôr odstrašujúco. Dajú sa však prenajať veľké cca 100m2 apartmány v tvare lodí.

Samozrejme kúpanie a thajská večera.

Len pred predstavu tento ostrov je jedna hlavná ulica desiatky kilometrov dlhá obkľúčená stánkami a obchodíkmi so všetkým možným občas prerušená horskými priechodmi s prudkými zákrutami a extrémne strmými stúpaniami a klesaniami. Najvyšší vrch ostrova je 744m.n.m. a celý ostrov je dosť hornatý a niektoré kopce majú sklon čiernych zjazdoviek.
    Na motorkách celkom zábava...

• Gradujúca sa slonia fotosága

31 de enero de 2019, Tailandia ⋅ 🌙 26 °C

Posledná foto je taký malý bonus nad 18 rokov. Treba si ju priblížiť a poriadne prezrieť. Škoda, že to je tak zle odfotené.
    Ten sloník mal taký blažený výraz...

• Foto nášho "resortu"

31 de enero de 2019, Tailandia ⋅ 🌙 26 °C

Chatky sme dokázali (ako cigáni) za zopár dní vybývať a zanechávame ich v takomto neutešivom stave pre upratovačky, ktoré ich za celé 4 dni ani raz nenavštívili.

Posielam teda zopár foto, ako to v našom rezorte vyzeralo.

Posledná foto, tie zelené čerešne na zemi, to napadalo za jednu noc. Padá to z asi 20 až 30m vysokých stromov a sú to riadne šlehy, keď to padne na zem. Každé ráno to zametajú. Našťastie to nikoho nezasiahlo.

• Ostrov Mak

1 de febrero de 2019, Tailandia ⋅ ⛅ 27 °C

Dvojhodinový výlet na veľkej drevenej lodi a sme na ostrove Maak. Vo fotkách si dobre všimnite nášho lodného stewarda a jeho opasok s trofejami, koľko žien mu už padlo za obeť...

Ňaňo na ostrove nemá ubytovanie a ostrov je preplnený a drahý.
    S tým, aby býval u nás hoc aj na zemi, že za neho zaplatíme nesúhlasia, takže sa nám podarí nájsť pre neho nie lacné ubytovanie vo vedľajšom rezorte.
    Nakoniec však býva vo vlastnej chatke s hojdacou sieťou a takmer výhľadom na pláž, zatiaľ čo my máme trochu väčší komfort, ale v "radovej zástavbe". Máme však naviac vlastnú šnúru na prádlo a 7 štipcov - no to je komfort, čo nám tým chceli zhora naznačiť?
    Jo a ešte som zabudol, máme dokonca aj klímu, ale tú Tomčo zakázal používať. Je tu teplo na umretie, akýkoľvek pohyb je nad moje sily.

Na pláž máme obaja zopár metrov a vyzerá, že to konečne bude ostrov, kde do 5-tej rána nebudeme počúvať diskobasy z miestnych barov, ale len zvuky morského príboja.
    Navyše je tu málo ľudí, takže preflákavame deň na pláži a skúmame blízke reštaurácie. V jednej z nich končíme večer na veľkej pečenej rybe na cesnaku s bohatým šalátom.
    Vyzerá to, že Ňaňo si tu dovolenku užíva aj gastronomicky a Tomčo to je proste permanentný hladoš.

Blízko sú inak dva ostrovy. Keďže sa už dlho nikto nezranil a nedošlo ani k iným škodám čoskoro ich začnem lámať na kajak...

• Dankina pomsta

2 de febrero de 2019, Tailandia ⋅ ☀️ 28 °C

Úžasne tichá noc prerušovaná osviežujúcim dažďom a stálymi zvukmi mora je ráno vystriedaná tzv. Dankinou pomstou (odvodené od egyptskej terminológie tzv. "faraónovej pomsty").

Okolo ôsmej sa upratovačka rozhodne šuchotať metlou okolo našej doteraz tichej izbičky. Zvuk nepríjemný, ale snáď to vydržíme. Už o chvíľu (asi vidia, že nás ešte nedostatočne vytočili) dostáva upratovacia čata posily. Prichádza ďalší upratovač, ktorý si so sebou pre istotu prinesie aj rádio s thajskými otrhovačkami a to už nás s Tomčom trhá z postele.
    Chvíľami si ešte aj pospevujú. Pomooooc. My chceme spáááť...
    Netrvá dlho a počujeme pre mňa už známy zvuk šlapacieho mopu Vileda. Ohhhh nie, ešte chvíľku spania...
    Okolo 9tej sa rozhodli, že spania sme už mali jednoznačne dosť a vygradujú celé predstavenie vysávaním tesne vedľa nás!
    Chytajú ma stavy od vychechtanej eufórie (jednoznačne mi to totiž pripomína Danku) až po náladu vraždiaceho maniaka...
    Na celé predstavenie, ktoré končí až tesne pred desiatou dozerá šéf, ktorý si okamžite všíma, že fotím upratovačov a vyráža ku mne ako stíhačka.
    Zatváram sa radšej do izby, aby tu nedošlo k medzinárodnému incidentu.

P.S. Máme informáciu, že Ňaňo má podobné zážitky. Najprv polovičku noci bojoval s komárom (to je tak, keď máte moskytiéru okolo postele a vy sa do nej uzavriete aj s krvilačnou beštiou). Keď konečne zaspal, ráno ho zobudil zavlažovací systém.
    Krásna trávička a čisté izbičky musia byť, aj keď by zákazníkov malo poraziť...

Na poslednej foto naše po thajsky upratané prezuvky.

• Kajakom do NP ostrovov Rayang

2 de febrero de 2019, Tailandia ⋅ ☀️ 28 °C

S Ňaňom požičiavame kajak na preskúmanie morského národného parku okolo ostrovov Koh Rayang. Vybavení nepremokavým púzdrom sme s kajakom zatopení už pri štarte z pláže (veľké vlny), ale škody zatiaľ žiadne.
    Na jednom z ostrovov sa vyloďujeme na malej opustenej plážičke, kde miestni strážcovia národného parku a hlavne vyberači vstupného na nás nemajú dosah.

Teda neviem, či sa to vôbec dalo nazvať vylodenie, šlo skôr o pokus o kontrolované vyvrátenie sa z kajaku, ktorý veľmi nevyšiel, nakoľko vlny pri brehu boli devastujúce.

Pláž bola zložená len z viac, či menej rozbitých koralov a mušličiek. Žiadne kamienky, či piesok. Čisto koralovo-mušličková pláž. Morský raj...

Na druhej strane však plno plastových fliaš a polystyrénu, ktoré na túto odľahlú pláž prinieslo more a upratať to tam už nemá kto...

Po kúpaní, šnorchlovaní a kvalitnej predpríprave na vyrazenie do veľkých vĺn (priviazanie všetkého a tak) konečne vyrážame. Hneď prvá vlna, ktorá sa prevalí cez kajak nám vyplaví keksíky zo sáčku a tie plávajú po celom kajaku aj okolo neho. Poniektoré intuitívne zachraňujem prehltnutím. Majú úžasno sladko-slanú chuť.

Neskôr, po pozorovaní hnusne čierno zelených obrovských krabov sa provokatívne priplavíme až pred hlavnú krásnu pláž, kde už po nás pokukuje kontrola, ale plateniu sa nám podarí vyhnúť. Ňaňo so šnorchlom pod vodou sa drží kajaku a ja sa snažím pádlovať. Je to utrpenie. Ňaňo má k aerodynamickému tvaru zjavne ďaleko a navyše videl v tomto morskom parku vraj plnom rýb a koralov až jednu modrú rybičku...

Po 3 hodinkách nás vlna vymetie na breh nášho rezortu a keďže vyberač poplatkov nevie počítať do 3, platíme skvelú cenu 200bahtov (oficiálna cena 100 bahtov za hodinu). Takže kajakárska akcia úspešne ukončená.

• Traja teplí bratia

3 de febrero de 2019, Tailandia ⋅ ☀️ 28 °C

Tomčo je posledné dva dni chorý (teplota 37 a kašle) takže jeho aktivity sa obmedzujú na vylihovanie na pláži a jedenie. Čo sa týka jedenia, už im bolo naznačené, že to trochu preháňajú, keď na normálnu špilku z grilu (také ražniči) čakali včera večer celú hodinu. Ja mám ešte troch tajných Brumíkov zo Slovenska. Kde a kedy mi zmizla Horalka netuším.

Tým, že Tomčo kašle, ja v noci nespím, takže zaspím až ráno, keď už je tu ranný upratovač s rádiom a to mi prináša stavy zúfalstva.
    Hneď potom však bojujem s faktom, že je tu kopa komárov. To na Ko Changu nebolo. Mali by ten ostrov premenovať na Ko Mar. Včera večer to už vyzeralo, že našich 9 gekonov v predsieni, ktorí majú udržiavať počty komárov nízke bolo poriadne prečíslených muškami a komármi a zahájili ústup... Takže dnes som už musel ísť na to vraždenie ručne-stručne.

Čo si to tu tak všímame každý chlap tu má ženu. Niekto si ju doniesol z domu a ticho a tajne závidí tomu zvyšku (a je ich dosť), ktorý doprevádza nejaká thajka.
    Len my traja sme tu ako skupinka gayov na výlete. Ňaňo touto našou prezentáciou vyslovene trpí a ja ho v tomto chápem :)
    Oproti minulým rokom sme v lokalitách, ktoré sú blízko Bangkoku a Pattaye, ktoré sú centrami sexturizmu v Thajsku, takže si asi z našej orientácie ako pôsobíme navonok nemusíme nič robiť, tu sú normálne a povolené väčšie zvrhlosti (narážam na rôznych ladyboys a pod.), avšak ženskú spoločnosť minimálne v podobe automatickej práčky by sme aktuálne viacerí privítali :)

Pre vysvetlenie: V thajsku je normálne "prenajať" si thajku, od ktorej sa očakáva, že sa o vás bude plne starať (za to jej platíte) a nejde teda len o sexturizmus, ale ona vám bude robiť plnohodnotnú spoločníčku (ak sa tak dohodnete) a doslovne aj vyperie a porieši iné veci...

P.S. Problémom je, že Ňaňo má thajku striktne zakázanú, Tomčo o thajku nejaví záujem a ja jediný ju mám povolenú, čo bol od Danky skvelý strategický ťah, lebo tým do mňa vložila toľko dôvery a dala mi takú voľnosť, až ma prešiel záujem.
    Ako sa hovorí zakázané ovocie chutí najlepšie, takže nakoniec je to zase na Ňaňovi :) Základné slovíčka som ho naučil už na Slovensku :)

• Denná idylka na Ko Mak

3 de febrero de 2019, Tailandia ⋅ ⛅ 28 °C

Tomčo zahlásil, že bacily umierajú pri vyšších teplotách ako 37st., takže vonku je na umretie a v našej búdke s nainštalovanou klímou so zákazom používania ešte horšie.

Čas vyraziť na výlet a nechať Tomča opekať sa vo vlastnej šťave... Pokus o požičanie motorky sa začal na Ňaňovej recepcii, kde som "hore bez" hneď zaujal dve thajky, ktoré po mne divne pokukovali. Thajčan na recepcii hneď ťahal nožničky zo šuflíka, že ma ostrihá. Také chlpaté čudo tu už asi dávno nevideli.
    Nakoniec sme požičali motorku inde. Bez pasu, bez depozitu, bez poznávacej značky, bez prilieb...
    S Ňaňom za zopár hodín pobeháme na motorke celý ostrov od luxusnejších rezortov až po zapadnuté pláže.
    Zaujímavou zastávkou, ktorú dokonale preskúmame je thajská škola a cestou tiež objavíme starú telefónnu búdku a pole ananásovníkov.
    Večer ako inak ukončíme prežraním sa v reštaurácii. Tomčo navyše objedná niečo ukrutne štipľavé, že tam pri tom kňučí a mňa čaká doma ešte veľký vyše 3kg melón, ktorého zožranie ma už fakticky odrovná.
    Deň končím mŕtvy vyvalený v posteli hore pupkom s uštípaným zadkom po návšteve WCka a to ani nepamätám, žeby som jedol v poslednom čase niečo extra štipľavé...