• zanechalovci na cestach

• Trip start
    August 10, 2025

1. den: BA - Valdobbiadene

August 10 in Italy ⋅ ☀️ 32 °C

Ranne dobalenie, nakup mineralok rozlucka s Cviklusou a len s minimalnym meskanim vyrazame smer Valdobbiadene. Cestu sme dali vynimocne podla navigacie s Radarbot - vcelku spokojnost, casovo rovnako, len sme usetrili 86km. V IT sme sa tesili na vyuzitie TelePassu - ale prve pokusy neuspesne, presli sme bez platenia, nemame ani potvrdenku, tak musim riesit, aby sme to nemali aj s pokutou - dame vediet, skusame (teda ja skusam) riesit. Inak cesta OK, s jednou zastavkou - a ako znalci tusia, opat nasa zakliata cerpacka Wörther See, ktorej sa chceme vzdy vyhnut a nejakym carovnym volanim osudu na nej vzdy skoncime. Teraz ale sprijemnene famoznymi skoricovo-cokoladovymi hniezdami od Mirky, co sme dostali na cestu - dakuuujeeme!! Cestou este dolezite vyrocie - 200k najazdenym km na nasom milackovi. A uz sme v dnesnom cieli, kratky oddych na izbe (opat u Paoly priamo v centre pri Piazza Marconi) a sup na vopred booknutu veceru v Trattoria alla Cima - mali sme vyhliadnute uz vlani, ale nestihli sme. Vecera v skratke - vyhlady, jedlo, proseccko, dezertiky super, obsluha tragedia (dezertiky sme museli reklamovat, lebo na nas zabudli). Ako pozornost podniku sme dostali vajickovy kolacik s pecenou cibulkou. Potom uz sme mali hovadzi tataracik a vajicko varene s parmezanom a opecenou pancettou ako predjedlo, hlavne jedlo bigoli (tradicne hrube benatske cestoviny) s kacicou (pani M) a entrecôte stejcik (ja). Zapili sme ich vlastnym brut proseccom alla Cima a ukoncili s jablkovym kolacikom (pani M) a tiramisu (ja). Na izbe uz iba prosecco od Paoly (al Canevon brut) a sup do postele, zajtra nas caka cca 900km.Read more

• 2. den: Valdobbiadene - Torre Canne

August 11 in Italy ⋅ 🌙 28 °C

Dnes 900km presun do cielovej destinacie. Vo Valde rychly nakup 2 boxov prosecca “na dovolenku” (len v oblubenych Gemin a Bartolotti a v oboch po zvitani s majitelmi, co nas uz poznaju - cas na prieskum novych bude o 2 tyzdne). Okrem obrovskej zapchy okolo Bologne (nasa teta navigacna nas ale vyviedla po lokalkach - naozaj lokalkach, auta v protismere sa obchadzali iba s velkym umenim, ale usetrili sme vyse hodinu) sme cestu zvladli bez problemov a len s jednou zastavkou. Dorazili sme o osmej vecer, zvitali sa s nasimi hostitelmi a bez vybalenia len po jednom Peroni (ja) sme rovno stradali pozdlz mora oblubenu trasu do “nasho” fast food stanku La Baia. Klasicke kombo panino con polpo alla brace, panino con tonno a frittura mista di calamari e gamberi nam dokazalo, ze spomienkovy optimizmus moze obcas zodpovedat aj realite … famozna smakocina. A to maju aj nove kusky s krevetami, tie sme si ale nechali na zajtra, musime proste prist opat, pre nas je toto topka. Zapili sme 2x Peroni, cesta spat popri plazi, na izbe uz iba po pohariku prosecca a padli sme unaveni ako halusky … vybalovat sa bude az zajtra :-)Read more

• 3. den: Regeneracny veget

August 12 in Italy ⋅ ☀️ 31 °C

Dnes po vcerajsich 900km cista relaxacia (teda az potom, co som ja vybalil nase veci, kym si pani M citala knizku): ranajky, more, opalovanie, podcasty, knihy, pivecko, prosecco, obed od Melanie, a opat more, slnko, pifko, prosecco, knihy a samozrejme cajovy ritual pri mori. No a vecer ako sme si vcera slubili opat plazova prechadzka do “nasho” La Baia (konecne sme odmerali pesiu vzdialenost, a je to 1,45km - ja vacsinou nohami v mori, pani M vacsinou po piesku ) - dnes okrem klasiky frittura mista a panino con polpo teda aj krevetova novinka panino con gamberoni arrosto - vsetko famozne, vitazom ale stale ostava chobotnicka. Po navrate (inak JGM asi netusi, ze jej baterka na rozlucku pri odchode z ST nas sprevadza kazdorocne nasou nocnou cestou po plazi - dik Jana) na izbe klasicke proseccko, knizky a dobru noc. Zajtra opat ostavame v “rezorte” lebo mame “zero km dinner” - rozumej veceru pre vsetkych v areali :-)Read more

• 4. den: Opat veget v areali :)

August 13 in Italy ⋅ ☀️ 30 °C

Dnes opat veget v areali, kedze nas caka spominana spolocna vecera. Program teda identicky ako vcera, uplna almazia :-) Dnes navyse vlnky v mori, takze sme aj zasantili. No a Mirka nam pripomenula, ze je svetovy den prosecca, tak sme si ho uctili a dnes dali ochutnavku “sui lieviti” (inak tiez “col fondo” alebo “rifermentato in botiglia”) od Bartolotti - teda prosecca, ktore druhotne kvasi vo flasi. Aby sa mohlo volat prosecco, neprechadza degorazou, cize kvasinky ostavaju vo flasi a tvoria sediment. Je to teda ine, ako klasicke prosecco vyrabane Charmat technologiou, citit tam tie kvasinky a je take chlebove az slane. Zhodli sme sa s pani M, ze klasicke nam chuti viac, ale este urcite skusime nejake od ineho vyrobcu - jedno mam vyhliadnute aj vo Valde cestou spat, tak dame vediet. Po cajovom rituali nas cakala uz vecera od Melanie - cele menu smakezne, kuk fotky. Vseobecny poprask sposobili moje cestoviny (pani M si od radosti strihla aj jeden tanecek v zahrade), ale k tomuto celemu sa ja nevyjadrujem. Vsetko sme zapili jednym rosatom a jednym biancom a ja som este ako bonus dostal limoncello ;-) Cosi sme este pocitali a krasny den za nami.Read more

• 5. den: Monopoli

August 14 in Italy ⋅ ☀️ 30 °C

Rano sok … zamracene, v noci prsalo … srdce mi busilo, ani ranajky to nespravili, ani super more. Vycasilo sa az poobede (pani M ulovila video jastericky vychutnavajucej si ulovenu vcelu). Podvecer vyrazame do Monopoli na veceru - ano, rovnaka restika na utese, ako vlani :-) Predtym pokus na najblizsom Telepass Point riesit nefunkcne zariadenie na dialnice - rozumej cerpacku Eni v Polignano a Mare, kde vsetci iba po taliansky a ja s Telepassom v ruke. Ale tahal som taliancinu aj z paty a aspon potvrdili, ze zariadenie je vadne, ale kedze ide o Europe variantu, musi sa vymenit v Centro Servizi v Bari, tak uvidime. V Monopoli kratka prechadzka do centra. Fascinujuce su tu mestske plaze … malicke vybezky plne ludi, co si to uzivaju dlho do noci. No a je cas na veceru v nasom overenom Lido Bianco. Opat krasne miesto na trave nad zrazom a super jedlo .. ako pozornost gulky, ktorych zaklad tvoril syr a krevety. Potom sme dali ustrice talianske Tarbouriech, irske Regal a francuzske Gillardeau - neskutocna smakocina, mnam, mnam. Ako predjedlo tuniakovy tataracik a marinovane cierne musle “Pipina”. Ako hlavne jedlo traditional “senatore cappelli” spaghetti (cize cesnak, olej a cili, musle a surova fialova kapusta pani M) a grilovana chobotnica s grilovanou zeleninou (ja). Vsetko paradny zazitok, zapili sme ruzovym primitivkom L’Archetipo ‘24. Na zakusok uz neostalo miesto. Co este musim zmienit je, ze zajtra je tu jeden z najvacsich sviatkov, a to Ferragosto - sviatok Nanebovzatia Panny Marie. Je to celonarodny sviatok, spojeny s prazdninami a festivalmi. Ludia sa stretavaju na plazi, konaju sa neformalne party, grilovacky, ohnostroje. Oslavy ale zacinaju uz dnes - vsetci, ale komplet vsetci, idu na plaz a zuruju do rana. Vdaka tomu sme mali na veceri ohnostroj - ale fakt paradny, u nas som taky nevidel ani na Silvestra. Cestou spat po desiatej v noci boli na ceste obrovske zacpy - nielen ludi vracajucich sa z plaze, ale aj iducich na plaz. Aj tu u nas sa miesili diskoteky, spev, ohnostroje az do skoreho rana. A ako som sa docital, toto bol len pripravny vecer, to hlavne bude zajtra. Je to ich najvacsi letny sviatok, a celkovo patri k trom najvacsim celorocne, spolu s Velkou Nocou a Vianocami. Takze na izbe proseccko, kniha a potom sme do rana pocuvali ako sa miesia dve diskoteky pri nas. Musim povedat, ze nieco taketo som este nezazil, vedia sa super zabavat a naozaj: vsetci su na plazi. Toto trva 4 dni - od vecera pred Ferragosto az do nedele. Takze planovane vylety rusime a ostavame v nasom areali cely vikend :) Skratka, okolo 15.8. do Talianska NIE! Dobru noc.Read more

• 6. den: Torre Canne

August 15 in Italy ⋅ 🌙 26 °C

“Posralo sa pocasie” … to mal byt povodne moj cely blog, ale prdli mi nervy a pod natlakom Reb a pani M pisem viac. Pocas ranajok este svietilo slnko a hned ako sme dojedli prisli mraky. Z trucu sme dali more, lahli aj na lehatka, ale slnko nikde. Obed bol vyborny (pani M ponad svoje lasagne so zalubou pozerala na moje mlete maska so syrom stracciatella), ale naladu mi to nespravilo. Po obede pocasie pokracovalo v nastupenom trende a moja nalada pokracovala v nastupenom trende tiez. Ked o tretej zacalo prsat (t.j. padlo na mna asi 30 kvapiek), bolo to definitivne v prdeli. Cela Europa zomiera teplom, len my musime byt v aktualnej chladnicke celeho kontinentu. Moja nalada dalej upada … ak este je vobec kde … cakam kedy vybehnu z mora na ladovej kryhe tucniaci … No asi si viete predstavit moje rozpolozenie. Aby som to vobec nejako zvladol, musel som si otvorit moje najoblubenejsie prosecco Pionere (je to extra brut Rive di Santo Stefano). Pani M so mnou moje pocity vobec nezdielala, naopak, pochvalovala si prijemnu teplotu a ze sa nemusi opalovat. Hned som si musel otvorit dalsie prosecco … aj ked teda to prosecco nebolo, lebo islo o Metodo Classico od Bortolotti, teda druhotne kvasenie vo flasi, ale uz aj s degorazou (kukni blog zo 4. dna), no a to uz na rozdiel od “col fondo” nie je povolena metoda pre prosecco. Cakal som hodne, este vyzretejsi zazitok, ale prdlajs … aj toto vino zapadlo k pochmurnemu pocasiu a osobne ma sklamalo. Ako som pisal uz pri “col fondo”, skusime este ineho vyrobcu, ale uz mam pocit, ze proseccu najviac slusi kvasenie Charmat/Martinotti v uzavretych tankoch. Pocasie posrane ako batola po mrkvovom pyre sa pokusime zachranit este vychadzkou do Torre Canne - tentokrat ale uz aj so smejdenim po obchodoch a jedlom inde ako v La Baia. Jeden ale mieni a … v La Baia nebol prvy raz rad a tak nam prdli nervy a opat sme tam skoncili na veceri a s klasickym kombom. Aspon smejdenie po obchodoch bolo uspesne … pani M prisla k modrym satockam. Inak asi z pocasia dopadla depka aj na majak v Torre Canne - z trikolory ostala nasvietena iba bikolora (kuk foto) - podla mna cervena zmokla a zmrzla. Po navrate sme este dopijali proseccko. A ti pozorni z vas su uz iste netrpezlivi, ako to vlastne dopadlo s Ferragosto … tak nakoniec hlavny sviatocny den ponimaju viac duchovne, obed travia v sirokom rodinnom kruhu. No a klasicky polnocny “neverending” ohnostroj a diskoteku do rana sme uz brali ako skuseni harcovnici a taketo drobnosti nas nerozhadzali. Dobru noc, pekne sny o slnku.Read more

• 7. den: Cisternino

August 16 in Italy ⋅ ☁️ 27 °C

Zaciatok dna uz klasicky - pocas ranajok slnko, po nich uz nie. Aj tak more, lehatka … a kupodivu na vyse hodinu vyzliezlo pred obedom slnko. Po obede je opat fuc, nakoniec aj trochu dazda (na mna padlo asi 7 kvapiek). Neskor poobede ale asi uz aj slnko vytriezvelo po Ferragosto oslavach a konecne je vonku. Tak sme si to uzivali az do siestej. O pol siedmej vyrazame na dnesny vylet smer Cistornino. Je to jedna z “I borghi più belli d'Italia”. Zhodou okolnosti maju prave dnes fest. Vsade kopec ludi, zabava, zije to. Historicke centrum krasne, velkostou akurat na vecerne smejdenie - da sa cele prejst za hodinu. Krasne uzke biele ulicky, super atmosfera. Presli sme Piazza Vittorio Emanuele s hodinovou vezou, Chiesa Madre, Torre Grande, krasne vyhlady z Belveder vyhliadky na cele udolie, trulli, olivove haje a mestske zahrady (Villa Comunale). Na jedlo sme uz vopred mali vybrany zazitok typicky pre Cisternino - ich Formelli Pronti, teda masiarstva, kde si vyberies maso a oni ti ho hned ugriluju. Vybrali sme si masiarstvo Arrosteria del Vicoletto a zvolili viacero druhov “bombette” (plnene bravcove rolky), 2x roznu salsicciu (klobasky) a este kare kotletu. K tomu este nakladanu zeleninu a na zapitie Primitivo di Manduria. Masko nam nosili postupne a opat sme sa divili, ze sme neodhadli nase sily a prehnali to. Ani sme to nedali, museli nam zvysok jedla zabalit. Ked sme uz zaplatili a odchadzali, vsimli sme si, ze pri jednom stole reklamuju, ze ani po hodine nedostali svojich 8ks bombette … a vtedy nam zaplo a rychla spontanna psychologicka auto-regresna terapia nam potvrdila, ze nam omylom doniesli aj ich objednavku. Ale vsetko teda dobre dopadlo - my sme vlastne uplne spravne odhadli nase sily a objednali OK a aj tym uboziakom spravili novych 8x bombette. Este sme potom pozreli kusok jazzoveho koncertu, dokoncili spacirku po Centro Storico, nakukli do zopar obchodov, ponachadzali super pivarnicky a vinarnicky s atmosferou a presne o desiatej sme vyrazali na cestu spat. Len co sme sadli do auta, spustil sa dazd, takze perfektny timing. Na izbe pivecko od smadu, prosecko od chuti, knizka do pohody … ale ved toto uz poznate :) Dobru noc.Read more

• 8. den: Putignano

August 17 in Italy ⋅ ☀️ 29 °C

Vazeni, slnko je definitvne spat :-) Chodim usmiaty a v dobrej nalade … pani M tvrdi, ze sa rehnim ako leco … som v dobrom rozmare, tak jej odpustam. Cely den uzasny beach veget. Na obed pani M opat jej oblubene lokalne “uska”, ale mne Melania pripravila Pollo alla birra ;) … mnam. Jedine co rusi atmosku su neustale prelety vrtulnikom ponad nase hlavy - od rana az do vecera. Nasledne som vy-AI-oval, ze islo o hladanie potapaca, ktoreho niekto rano z brehu zbadal, ze mava asi v problemoch. Islo o 59 rocneho potapaca tu z blizkeho Fasano, ktoreho bohuzial vecer nasli uz mrtveho :-( Velmi smutne, hoci suhra vsetkych zachrannych zloziek bola ukazkova. Nevieme, co sa stalo, ale neslo o ziadneho rybarskeho amatera. My sme si slnko uzivali az do piatej a nasledne sme vyrazili na vecerny vylet do Putignana. A boli sme nadseni. Nadherne mestecko, Centro Storico klasicky s uzkymi bielymi ulickami s uzasnou atmosferou. Presmejdili sme hlavne atrakcie od historickeho vodojemu (Torre dell’Acquedotto), cez namestie Piazza Plebiscito s kostolom San Pietro Apostolo, Parrochia di Maria Santissima dell Monte Carmel, Palazzo di Città, Parrochia di San Domenico di Guzman, Obelisco Della Madonnina, Ciesa Rettoria di S. Maria La Greca. Nachadza sa tu vela nadhernych pubov s uzasnym vibom - jednu taku pivarnicku Birreria Oi! sme vyskusali priamo na Piazza Plebiscito a boli sme velmi spokojni - dve barmanky, krasne prostredie, super pivecko, palec hore. Pani M ma uz niekolko dni chut na dobru pizzu, tak na veceru sme zakotvili v Premiata Pizzeria a bola to trefa do cierneho - paradna pizza (pani M pizza Sturmtruppen - huby cardoncelli, capocollo Martina Franca (tradicna talianska udena bravcova klobasa z Puglie, konretne z mesta Martina Franca), miestny syr caciocavallo (hlavny dovod: najoblubenejsi syr pani M), hľuzovkový olej, oregano; ja pikantna pizza Proibita - paradajky red gargano, restované hríby, pikantná saláma, nduja (tradicna pikantna salamova pomazanka z Kalabrie, konretne z mesta Spilinga), žlté paradajky datterino, chilli paprička, remeselná burrata, oregano) a aj ich brandovane pivecko, boli sme nadseni, fakt uzasny vibe, vrelo odporucame. Ja som potom este dal gellato v Fresolatte - ale v poslednej chvili som vybral prichut figa a to bola chyba. K nej som dal fajn cokoladovu, ale celkovo som bol sklamany:-( Este sme trochu vychodili veceru, pokochali sa spletou uliciek a okolo desiatej vyrazame do nasej izbicky. Pivko, proseccko … klasika.Read more

• 9. den: Zero km dinner

August 18 in Italy ⋅ ☀️ 29 °C

Paradne pocasie pokracuje, takze ala pani M chodim nadalej vysmiaty ako leco :-) Dnes sme mali na plane vylet do Bari, ale rano nam Melania oznamila, ze je dnes tohtotyzdnova 0km vecera - takze ostavame cely den v areali a povodne planovane dalsie vylety do Bari a tiez do Brindisi nam ostanu na buduci rok (a tiez do Egnazia a Savelletri) … no proste sa musime opat vratit :-) Cez den teda paradny oddych, slniecko pieklo, more super (aj vlnky), proseccko este nejake stale mame, od smadu pivecko, no proste popi . . fka. K tomu od Melanie na obed cuketove lasagne s gratinovanymi paradajkami a s Monte dei Cocci ‘22 primitivkom :) Poobede opat pohodicka, cajovy ritual, na lehatkach az do osmej. No a vecera opat zazitkova … varila Melaniina mama … ako predjedlo sme mali male bruschetky s paradajkami, nasledne mala pani M cannelloni cestoviny s kalamarmi, ja moju oblubenu smakocinu ceci (cicerova kasa s grilovanymi krevetkami, mnam), potom bola dnes vylovena rybka - zapijali sme bielym vinkom. Nasledoval este kolacik a ja aj limoncello :) No bola to jazda, padli sme do posteli s knizkou a poharom prosecca, dobru noc.Read more

• 10. den: Torre Canne

August 19 in Italy ⋅ ☀️ 28 °C

Cakaju nas posledne 2 cele dni pri mori, takze uz ziadne vylety. Slniecko uz zabudlo na svoje psie kusy a radostne sa vystavuje na obdiv. More famozne. Takze sme len krocik od absolutnej nirvany. Na obed pasta, a ked uz je vsetko take uzasne, detsku porciu som si vypytal na udiv vsetkych aj ja. Bolo to super, zvlast zaliate ruzovou Contessou z Martina Franca. Vecer plazova vychadzka do Torre Canne na rozluckovu veceru v nasom fastfoode La Baia. Mnam, mnam, uz sa tesime zase na rok. Zajtra dame este nejaku novu lokalnu honosnejsiu veceru (asi pasta, kvoli pani M). Prechadzka po Torre Canne - dokonca sme objavili po tych rokoch aj nove miesto so zastrcenym (co je umenie, pri mini rozlohe Torre Canne) kostolikom Parrocchia del Sacro Cuore di Gesù - inak je hned za barom La Zanzara na plazi, okolo ktoreho chodime zakazdym pocas nasej plazovej vychadzky. V lokalnom Tabacchi este nakup cigar pre Wolverina (tymto ho pozdravujeme) a na izbe uz viete co (proseccko a knihy - to keby niekoho napadlo, nieco ine … vsak pane poslance 😅). Zajtra posledny den pri mori 😥Read more

• 11. den: Addio mare

August 20 in Italy ⋅ ⛅ 28 °C

Posledny den pri mori, krasne pocasie, pohoda, totalny oddych. Este sme nezmienili, ze tento rok zmizli z nasho vstupu do mora vsetky kamene a mame luxusny pieskovy koberec. A samozrejme ako kazdy rok, aj tento rok kazdy den miestni lovci obuchavaju ulovene chobotnice o betonove muriky - malo by ist vzhladom na ich nervovu sustavu (chobotnic, nie lovcov) o najrychlejsiu a najhumannejsiu metodu ich usmrtenia (zaroven zarucuje ich cerstvost pre konzumaciu alebo dalsie spracovanie). Obed od Melanie (pani M pasta, ja crostini), vino bianco a opat lenosenie. S pani M sa prisla rozlucit aj Jasmina - jej jasterickova kamoska. Vecer plazova prechadzka do Torre Canne a rozluckova vecera v Il Punto. Vyborna volba, dali sme ustrice, tuniakovy tataracik a carpaccio z cerstvej ryby. K tomu biele vino z Puglie - Teresamanara Chardonay ‘23 Cantele. Ako hlavne jedlo Cavatelli ai Frutti di Mare (pani M) a Filetto di Manzo (ja). Ako bodka cheesecake a tiramisu :-) Posledna prechadzka po plazi. Musle nazbierane, prosecco dopite, ide sa spat. Balime az rano.Read more

• 12. den: Torre Canne - Valdobbiadene

August 21 in Italy ⋅ ☁️ 19 °C

Vstat, zbalit, ranajky, rozlucit s Melaniou, Angelom a Ginevrou, zamavat arealu … vyrazame (cca) podla planu. V Bari popri ceste Telepass Centro Servizi - sup vyriesit problem s Telepass zariadenim. Ale sme v Taliansku … zrovna dnes im Telepass system vypadol. Takze nevedie zariadenie vymenit. Ale mam prist v pondelok, to uz nebude problem. Relativne kludny vysvetlujem po taliansky, ze to uz budem na Slovensku. Nie je problem, kam idem teraz? Do Valdobbiadene … pohoda, dalsie Centro Servizi je cestou v Pescara. Akurat taky detailik … dnes maju zavrete. Ale uz v piatok su otvoreni. OK, ale ja som uz v piatok vo Valdobbiadene a to mam odtial trochu od ruky (pozn. autora … skoro 6h autom, neratajuc zapchy v okoli Bologne). V pohode, tak pridte v pondelok do Bari … Pochopil som, ze sme uviazli v uzavretej casovej krivke a vzdal som to. Skusil som este nesmely dotaz, ako nalozit s nezaplatenym mytom z 10.8. .. ale samozrejme opat nebol problem … vsak mam Telepass zariadenie a teda apku a vsetko sparovane s SPZ … pousmial som sa. Nemalo by to po 2 tyzdnoch v apke uz byt … Ale kdeze pane, tu ste v Taliansku, tu vsetko trva dlho! A navyse bolo Ferragosto!!! Odisiel som. Dali sme este rychly nakup v blizkom Centro Commerciale a nieco po jednej pokracujeme v ceste - uz teda casovo nie uplne podla planu. Navyse zapchy. Dali sme jednu zastavku na cerpacke Montefeltro - natankovat a obcerstvit sa. Hned ako sme zastavili zacalo liat … no proste dnes nam ide karta. Inak presli sme cca 600km a teplota vonku klesna o 14 stupnov a namiesto slniecka lejak. Samozrejme hned ako sme nasadli mokri do auta, prsat prestalo. Dorazili sme po desiatej v noci a padli unaveni do postele.Read more

• 13. den: Prosecco day

August 22 in Italy ⋅ ⛅ 23 °C

Dnes je den P (teda nas Prosecco day). Po vcerajsej ceste vstavame relativne skoro, uz o 10-tej mame dohodnute stretnutie s Elisabettou v ich novom Agroturismo Pra’Dell’Ort (https://agriturismopradellort.it/) - otvorili teraz v maji, maju 9 izieb, bazen, sauny, solarko, maly vinohrad … vyzera to super a bude to idealne miesto na nejake nase prosecco tour na jesen/jar. Odtial sme zamierili rovno do ich vinarstva Gemin a zahajili nakupy prosecca. Okrem dalsieho Ruggeri (povinna jazda - som clenom ich klubu) uz vsetky ostatne boli pre nas novinky - presne podla nasho planu. V praxi to vyzeralo tak, ze sme sa nahodne vozili autom a vymetali pre nas nove vinarstva, ktore sme stretli cestou. A tam sme objavili Le Bertole (tu sme dostali aj jednu proseccko ako darcek), Fasol Menin (tu sme stretli bratov z Ceska na velkom nakupe), Col de Roer (mali zavrete, ale majitel ochotne odbehol od obeda a venoval sa nam), Tanore (tu mali vacsinu DOCG prosecciek aj bez nalepiek - vzhladom na pocet zakupenych DOCG licencii - tie iste vina v uplne inych cenovych relaciach), Col Vetoraz (krasna vyhliadka a oproti super krasny stylovy kopcek s Osteriou Senz’Oste - uchvatne), BLS - Benotto Luigino Spumanti (vyborne proseccko za super cenu - cely karton za 44,11€ - napriklad Cartizze za 10 vs 20 s nalepkou), Roccat (tu sme stretli nakupovat Madarov, ktori miluju Bratislavu a hlavne Miletič market), Torre Zecchei (starsi majitel, len po taliansky a vsetko som musel ochutnavat) a nakonie Mionetto (ano, DOC verziu urcite poznate z Kauflandu - ale DOCG verzie mnam). Ranajky sme dnes nestihli a ochutnavky sme prelozili obedom v nasej oblubenej Osterii Alla Terrazza (dali sme Piatto salumi e formaggi a pani M Tagliolini al tonno fresco e pomodoro a ja Polpette cacio e pepe con maionese alla senape antica). Suma sumarum sme nakupili 18 kartonov, cize 108 flias prosecca (okrem tych z prveho dna - to boli dva kartony na dovolenku, z ktorych sme jedno darovali a jedno nam ostalo). Z Puglie si este nesieme 2 kartony vinka (bianco, rosso aj rosato z nasich obedov). Takze nalodenie do auta bude zajtra rano vcelku zabavne. Unaveni po celodennom nakupovani (a ochutnavani) sme na veceru vybrali nasu overenu pizzeriu Secc8 - vyber padol na Porchettu pani M a ja Piccante. Zapili sme piveckom (Leffe a Lowen) a hajde spat.Read more

• 14. den: Cesta domov

August 23 in Slovakia ⋅ ☁️ 20 °C

Ranne balenie kupodivu uplne v pohode. Posunul som sedadla a vsetko paradne voslo do kufra. Dokonca vyrazeme 2 minuty pred limitom o 8:58! Cesta nam ubehla v pohode, vyhli sme sa vsetkym zapcham a pred poslednou mytnicou pred hranicami sme cely stojaci rad obisli vo vyhradenom Telepass pruhu - takze nakoniec nam posluzilo aj nefunkcne zariadenie, lebo aj take nas opravnuje pouzit tento pruh. Parada, usetrili sme kopec casu. Pani M ma priebezne obcerstvuje, pocuvame podcasty, hudbu a ani nevieme ako a cela cesta nam ubehla len s jednou zastavkou na rakuskej cerpacke Landzeit Graz-Kaiserwald. Ano, znalci si urcite vsimli, ze sa nam pri absolutnom sustredeni podarilo konecne vyhnut neoblubenej cerpacke Wörther See (aj ked nas opat lakala k sebe ako bludicky putnikov do mociara). Domov sme dorazili v osobnom rekorde 6 hodin 58 minut. Ako prve sme skontrolovali stav “nasej” stavebnej jamy a pred domom nas uz cakal uvitaci vybor v zlozeni pani M (ina ako ta v aute samozrejme), pan poslanec a nas Marecek. V tomto zlozeni bolo vylozenie veci z auta lahke ako jarny vanok - dakujeme priatelia a synak, ste super! V tomto zlozeni sme vecer spravili aj slavnostnu prvu ochutnavku tohtorocnych ulovkov - mnam, mnam. Ci vediamo l'anno prossimo, amata Italia.Read more

• Dovolenka v cislach

August 23 in Slovakia ⋅ ☁️ 20 °C

- 2 ucastnici (pani M a ja)
    - 3 krajiny (SK, AT, IT)
    - 2 hlavne ciele (Valdobbiadene a Torre Canne)
    - 3.465,3 najazdenych km
    - 58.043 krokov, t.j. 41,14 nachodenych km
    - 4 dni polooblacno s 27 kvapkami dazda na mna !!!
    - 3 nocne vylety (Monopoly, Cisternino, Putignano)
    - 12 navstivenych Cantine vo Valdobbiadene
    - zakupenych 2 (dovolenkovne) + 18 (domov) kartonov prosecca (t.j. 120 flias, cim sme prekonali doterajsi rekord o 18 flias) a 2 kartony vina (Bianco, Rosse, Rosato z Puglie)
    - vypitych flias prosecca, vina a piva pocas dovolenky … tak akurat :-)

Trip end
    August 23, 2025