• Mirek Linke

South America backpacking

Naše pětiměsíční cesta po Jižní Americe Baca lagi
  • Ahu Tongariki - východ slunce ☀️

1 Mei 2024, Chile ⋅ 🌬 21 °C

Israel a Sari nám doporučili jet na východ slunce na Tongariki na kole. Prý to už jednou udělali a má to být krásný výlet. My měli pronajatá kola na dva dny a rozhodli se, že to taky zkusíme. Jenže nás ještě bolel zadek ze včera a my nemohli ani pomyslet na to, že si znovu sedneme na kolo. Já si složil ručník a položil ho na sedadlo, Nikča si ručník nacpala rovnou do kraťasů.

Tongariki leží asi 20 km od Hang Roa, proto jsme se divili, proč má cesta trvat 2 hodiny, když vede podél pobřeží, takže víceméně po rovině. Východ slunce tu je až v 07:48, my ale určitě budeme rychlejší. Vstali jsme krátce po páté, což byl boj sám o sobě, a dali se nějak do kupy. Počasí nám přálo. Na nebi bylo jen pár mraků a jinak byly vidět hvězdy. Hlavně, že nepršelo. Nasadili jsme čelovku a vyrazili.

Jeli jsme absolutní tmou a doufali, že po nás zase nebudou skákat pouliční psi. Ti však zjevně ještě spali a my od nich měli klid. Po asi půl hodině jízdy jsme dorazili k pobřeží, kde jsme pochopili, proč na cestu doporučují 2 hodiny.

Proti nám celou dobu foukal extrémní vítr od oceánu, takže jsme museli šlapat i při jízdě z kopce dolů. Od sedmé ráno kolem nás začala projíždět i další auta, která měla zjevně stejný cíl. Přitom nám lidé v autech mávali a usmívali se na nás.

K Ahu Tongariki jsme přijeli akorát na východ slunce. Bylo tu překvapivě hodně lidí, kteří měli privátní tour a připravené foťáky. My tentokrát nemohli dovnitř, protože tu nejsme s průvodcem, ale to jsme věděli a nám stačil pohled z venku. Slunce vyšlo nad horou Poike a ozařovalo všech 15 Moai.

Dali jsme si tu snídani a trochu si odpočinuli. Protože je 1. máj, samozřejmě nechyběl ani polibek. Bohužel tady nic nekvete, tak bylo nutné improvizovat. Nakonec jsme se políbili pod rozinkou.

Po cestě zpět už jsme měli vítr v zádech a pomalu ani nemuseli šlapat. Párkrát jsme zastavili u moře, kde jsme sledovali vlny a dali si pauzu na pití. Po návratu zpět do Hang Roa jsme rovnou odevzdali kola, nakoupili jídlo a šli si uvařit. Po jídle jsme si dali krátkého šlofíka, pak poklidili a připravili pár věcí na balení a navečer si šli ještě naposledy sednout na pár koktejlů. To nebylo tak lehké, protože skoro všechny podniky měli kvůli státnímu svátku zavřeno a tak to chvíli trvalo, než jsme něco našli.

Tady jsme se rozloučili s Velikonočním ostrovem, protože zítra už odlétáme zpět do Santiago de Chile.

• Velikonoční ostrov - Santiago de Chile

2 Mei 2024, Chile ⋅ ☁️ 9 °C

Poslední den na Velikonočním ostrově jsme se vyspali a zbylý čas před odjezdem strávili balením a úklidem. Jídlo, které jsme nesnědli, jsme nechali v lednici, protože se z Velikonočního ostrova nesmí nic vyvážet.

Když bylo vše hotovo, pustili jsme se do psaní textů a třídění fotek z předchozích dnů, než přijede Israel a Sari, aby nás odvezli na letiště. Po chvíli už jsme byli nervózní, protože bylo 13:00, oni nikde a letadlo odlétalo ve 14:35. Za pár minut však přijeli, omluvili se za zpoždění a jelo se.

Na letišti se s námi rozloučili a předali nám náhrdelníky z mušlí. My šli rychle odevzdat velké batohy, avšak po cestě nás zastavila ochranka a chtěla je prohledat. Nejdůležitější pro ně bylo, že nemáme žádné ovoce ani zeleninu a po krátké kontrole spreje proti komárům jsme mohli pokračovat dál.

Bezpečnostní kontrola byla trochu volnější. Nemohli jsme najít koš a tak jsme se rozhodli nechat naší vodu v 1,5l PET lahvi projít kontrolou a když něco řeknou, tak ať si ji rovnou sami vyhoděj. Jenže nic neřekli.

Na bráně to vypadalo spíš jako na terase restaurace. Lavičky, otevřené nebe a na konci zahrádky nás dělila půlmetrová zídka od odletové dráhy.

Let jsme si užili, stejně jako všechny ostatní lety s LATAM. Měli obří výběr filmů, dostali jsme jídlo a také pár piv zdarma. Koho by takový let nebavil. V Santiagu jsme akorát naskočili do autobusu a nechali se odvézt do centra, kde jsme přestoupili do taxíku. Na byt jsme dorazili ve 22:45, díky časovému posunu ale naše tělo zažívalo 20:45 a tím pádem byl přítomen i hlad.

Jít spát bez večeře nepřipadalo v úvahu a tak jsme se vydali hledat restauraci. Asi o tři bloky dál jsme jednu našli a objednali si hranolky a já k tomu navíc steak. Přinesli nám hromadu jídla a servírka si jako pomoc přinesla stoleček, aby nám to vše mohla dát na stůl. S plným pupkem jsme někdy po půlnoci spadli do postele a šli spát.

3 Mei 2024, Chile ⋅ ☁️ 9 °C

Ještě si musíme zvyknout na počasí v Santiagu, protože tu je slušná zima a v noci jsme se pěkně klepali. Na 10:00 jsme měli domluvenou prohlídku města a tak jsme se po ránu chtěli trochu ohřát ve sprše, jenže netekla teplá voda. Jednou to člověk zkousne, snad to ale později bude fungovat.

Sešli jsme se na hlavním náměstí a Leonardo spustil svůj výklad. Zasypal nás informacemi a my po chvíli přestali vnímat, protože toho bylo tolik, že jsme neměli šanci si to zapamatovat. Prošli jsme historické centrum a cestu zakončili v krásné čtvrti, kde jsme dostali tipy na jídlo a co dále navštívit ve městě.

Po této free walking tour jsme šli odevzdat naše oblečení do prádelny, protože už nemáme skoro nic na sebe. Po cestě jsme procházeli parkem kolem řeky a užívali si sluníčka, protože v ulicích mezi domy byla pořádná kosa. Je tady právě konec podzimu, soudě podle listí na stromech, a my máme poprvé pocit, že zažíváme jinou sezónu než léto.

Odpoledne a večer jsme obětovali plánování dalších 14 dnů, které budeme trávit v Patagonii. Letenky, spojení autobusem, ubytování a volba národních parků a výletu nám zabrali spoustu času a my se mezitím akorát navečeřeli. Za rohem je výborná korejská restaurace, takže jsme návštěvou ani neztratili příliš mnoho času.

4 Mei 2024, Chile ⋅ ☁️ 10 °C

Druhý den v Santiagu jsme hned po ránu šli vyzvednout naše oblečení z prádelny. Ještě to ale neměli hotové a my museli počkat půl hodiny. Tu jsme strávili v malé kavárně o pár ulic dál, kde jsme si dali vynikající koláč a kafe k snídani.

Po vyzvednutí oblečení jsme ještě chvíli procházeli centrem, než jsme se přesunuli do čtvrti Lastarria. Tady jsme ochutnali empañadu a kokosové kuličky v malém krámku, který nám průvodce včera doporučil. Tím jsme prozatím zahnali hlad a šli do parku na kopci Santa Lucia.

Odsud jsme měli poměrně slušný výhled na město, na večer jsme ale měli v plánu jít na protější kopec k soše Krista, odkud mají být nejhezčí výhledy na santiago, takže jsme se tady moc nezdrželi. Oběd jsme si dali v další restauraci, kterou nám včera Leonardo doporučil. Tentokrát byla zaměřena na Sandwiche, které mají být nejlepší ve městě.
    Vypadaly strašně a chutnaly průměrně. Aspoň nebyly drahý.

Kousek odsud se nachází restaurace Chipe Libre, kde je možné ochutnat obří množství různých druhů Pisca. Po jídle jsme ještě měli chuť na drink a tak jsme se tu na chvíli zastavili. Kde jinde lépe porovnat, kdo dělá lepší Pisco - Peru nebo Chile. Objednali jsme tři kousky z každé země a na zapití si dali koktejl z Pisca. Nám chutnalo více to z Peru.

Během cesty na západ slunce jsme si ještě sedli do hospůdky za rohem na jedno pivko a někde po mezi Chipe a barem Liguria se nám to trošku zvrhlo. Západ jsme neviděli, další zastávkou byl karaoke bar a tam moje paměť končí.

To Chilské Pisco nám vůbec nedělá dobře.

5 Mei 2024, Chile ⋅ 🌙 13 °C

Vzbudili jsme se s pořádnou kocovinou a zůstali tak dlouho ležet, jak to jen šlo, než nás přemohl hlad. V ulicích bylo absolutně prázdno a my byli rádi, že nás nikdo v tomhle stavu neuvidí.

Skočili jsme na burger a vrátili se zpět do postele, kde jsme ještě naplánovali pár věcí na příští dny a vyřídili check-in na zítřejší let. Naštěstí nám na seznamu věcí, které tu musíme navštívit, chyběla pouze vyhlídka na Cerro San Cristóbal.

Nahoru vede pozemní lanovka a my dorazili na vrchol akorát na západ slunce. Máme zpoždění 1 den, ale to nevadí. Nebe se barvilo do ruda a ozařovalo Andy v pozadí Santiaga. I díky tomuto výhledu nám Santiago přijde jako jedno z nejhezčích velkoměst, které jsme zatím v Jižní Americe navštívili.

Zpátky doma jsme šli balit věci a vše připravit na ráno, protože vstáváme v půl páté , abychom stihli náš let do Patagonie.

• El Calafate

6 Mei 2024, Argentina ⋅ ⛅ 0 °C

Náš pobyt v Santiago de Chile utekl jako voda a my pokračujeme dál do Argentiny. Vstávání v 04:30 bylo příjemné jako vždy. Za asi 45 minut jsme měli vše sbaleno a připraveno na odjezd, nechali jsme klíče na stole a šli sehnat odvoz na letiště.

Díky tomu, že máme mezinárodní let, můžeme mít až 23 kg těžká zavazadla. Pro vnitrozemní lety je to jen 15 kg a uvidíme, jak se s tím popereme při letu zpět.

V Santiagu jsme díky různým kontrolám ani moc dlouho nečekali a už jsme odlétali. Celý let jsem prospal až na jeden moment, kdy mě Niki vzbudila právě ve chvíli, kdy jsme přelétali Andy, abych z toho taky něco měl.

5 hodin čekání nakonec nebylo tak dlouhé, protože na letišti měli Wi-Fi a tak jsme se zabavili. Snažili jsme se ještě získat potřebné informace ohledně vybírání peněz, směně na dollar blue rate a SIM kartách. Něco málo jsme zjistili, tak uvidíme, jak vše zařídíme v El Calafate.

Krátce před příletem celé nebe zrudlo a pod námi byly vidět vrcholy And. Většina už leží pod sněhem a my netušíme, jaké počasí na nás čeká. V El Calafate nám znovu zkontrolovali všechny batohy, jestli náhodou nepašujeme jablka nebo jiné ovoce a my mohli dál.

Taxi nás hodilo přímo na hostel, kde jsme jen nechali věci a šli se najíst. El Calafate v noci vypadá jako krásné malé horské městečko, tak uvidíme, jestli to zítra na světle budeme vnímat stejně.

• El Calafate & El Chaltén

7 Mei 2024, Argentina ⋅ ☁️ 1 °C

I když jsme včera nic nedělali a jen seděli na letišti a nebo v letadle, byli jsme extrémně unavení a vykašlali se na nějaké vstávání kvůli snídani. Stejně má být podle recenzí špatná.

Check-out jsme skoro stihli, když jsme opouštěli pokoj už zvonil telefon, že máme vypadnout. Možná se to z našeho vyprávění nezdá, ale moc se nám tady líbilo a rozhodli jsme se zrušit naše ubytování v El Calafate za pár dní a namísto něj zabookovat pokoj právě tady. Jistota teplé vody ve sprše a fungující topení nás prostě zlákali. Takový luxus nemůžeme očekávat všude a při teplotách kolem 0°C se nám nechce riskovat.

Batohy jsme nechali na hostelu a šli vyměnit peníze. Díky vysoké inflaci tady nedoporučují vybírat peníze ani měnit ve směnárně, ale použít western union a využít takzvaný "blue dollar rate", neboli modrý dolarový kurz. Modrým ho nazývají jen proto, aby tomu nemuseli říkat tak, jak to doopravdy je - výměna na černo.

Nakonec jsme dostali o cca. 10% lepší kurz, než na burze. Kurz se navíc liší podle toho, jaké bankovky chceme měnit. U stovek máme kurz 950 Pesos za dolar, u dvacítek dostaneme pouze 900 Pesos za dolar.

Ve Western Union nám důvod jednoduše vysvětlil. VEINTE, řekl a ukázal prstem na dvacetidolarovku, a CIEN, řekl opět pomalu a ukázal na stovku. Tak ať si políbí prdel. Vyměnili jsme stovky a šli dál. Zkusili jsme ještě v jedné restauraci vyměnit ty dvacky, tam nám ale paní už trochu srozumitelněji vysvětlila, že padesátidolarovky a stovky jdou lépe na odbyt, protože je o ně větší zájem a tak za ně nabízejí lepší kurz. Čím nižší notace, tím blíže se člověk vrací tak nízko, až dosáhne oficiálního kurzu. Zajímavá měnová politika.
    Jen pro zajímavost, inflace za rok 2023 v Argentině činila 211,4%.

Teď už zbývalo jen aktivovat SIM-karty od Claro. O to jsme snažili už ráno, nic však nefungovalo. Navíc k aktivaci potřebujeme WiFi a tu už teď ve městě nemáme. Rozhodli jsme se koupit si nové SIMky, tentokrát od Movistar.

Kvůli aktivaci jsme si sedli do restaurace s WiFi hned vedle sámošky, ve které jsme SIMky koupili. Opět nic nešlo a my nutně potřebovali internet, bez něj se tu neobejdeme. Po jídle jsme šli zpět do krámu a tentokrát nám za 5 dolarů za osobu pomohli aktivovat karty, abychom na ně mohli nahrát peníze. Je třeba zmínit, že obsluha neuměla ani slovo anglicky a vše jsme s nima museli vyřešit ve španělštině (a k tomu hodně gestikulace), na což jsme byli patřičně hrdí.

Tím bylo vše podstatné vyřešeno - peníze a internet. Nejdůležitější věci, které řešíme jako první v každé zemi. A teď můžeme na autobus. Vyzvedli jsme naše batohy na hostelu a vyrazili směrem na autobusový terminál. Tam nás čekalo malé zklamání, protože bylo 14:20 a nám prý zrovna ujel autobus a další jede v 18:00. My jsme totiž tentokrát nerezervovali nic předem, protože jsme nevěděli, jak dlouho bude proces výměny peněz a shánění SIMek trvat.

Abychom čas nějak rozumně využili, dohodli jsme s obsluhou na přepážce, že si u nich necháme naše velké batohy a šli jsme zpět do města navštívit Lagunu Nimez. Ta se nachází na kraji města hned u jezera Argentino. Po 40 minutách jsme dorazili na místo, koupili vstupenky a dostali výklad o všech různých druzích ptactva, které se tu nachází.

Nad mokřady vedla lávka a podél rostla vysoká tráva, ve které se občas ukrývali různí ptáci. Nádherná podzimní atmosféra spolu s horami v pozadí jen umocňovala naše pocity. V El Calafate zrovna končí podzim, my však stihli ještě poslední chvilky té barevné fáze, kde stromy nejsou úplně holé a všude voní listí spadané na zem.

Slunce tu zapadá sice až v 6 večer, poslední dvě až tři hodiny ale svítí pod nízkým úhlem a tak to vypadá jak západ slunce několik hodin v kuse. Část hladiny jezera už byla zamrzlá, na krajích ale ještě plavaly kachny a další ptáci a ve vodě se procházeli plameňáci.

Museli jsme si tu pospíšit, abychom stihli náš autobus. Ve městě jsme ještě po cestě nakoupili trochu jídla na cestu a v 17:45 už jsme seděli nahoře nad řidičem, odkud je nejlepší výhled. Vyrazili jsme přesně a my stihli ještě asi hodinovou podívanou na západ slunce a okolní hory tyčící se nad jezery.

Do El Chaltén jsme přijeli ve 21:00. Všude leželo asi 5-10 cm sněhu a my si uvědomili, že tady už je zima v plném proudu a o barevném podzimu si jen můžeme nechat zdát. Došli jsme do našeho ubytování, které je tentokrát nádherné a skvěle vybavené, skočili do krámu pro jídlo na zítřejší túru a šli spát.

• Laguna de los Tres

8 Mei 2024, Argentina ⋅ ☁️ 1 °C

1/2

Hned první den po příjezdu nám mělo vyjít počasí a my se proto rozhodli vyrazit na nejznámější jednodenní túru v El Chaltén a jeden z nejlepších výletů celé Patagonie.

Slunce tady teď vychází až v 9 ráno, výlet má mít ale minimálně 20 km a my bychom se rádi vrátili za světla. Navíc hlásili sníh od asi třetí odpoledne a my se tu přeci jen nechceme někde ztratit. Ještě včera jsme nakoupili tužkové baterie do čelovky, abychom ráno viděli.

Ve městě jsme si ještě nakoupili maličkosti u pekaře a v 9 už za světla procházeli malou bránou značící začátek treku. Prvních asi 45 minut bylo slunce ještě schované za obzorem, výhledy na údolí pod námi i tak stály za to.

Pak vykoukly první paprsky slunce a ozářily lesy pod námi. Většina stromů ještě měla na sobě zbarvené listí a skoro jak lusknutím prstem jsme se pocitově vrátili ze zimy do podzimu. Celá cesta podél svahu údolí byla nádherná, my se ale museli soustředit na náš hlavní cíl a pokračovat v chůzi, i když jsme měli chuť zastavovat a fotit každých pár minut.

Zanedlouho jsme došli k zamrzlému jezeru, odkud se nám naskytl nádherný pohled na špičky hory Fitz Roy. Jeho špičky byly krásně vidět a jen nejvyšší bod byl zahalen mráčkem. Spousta turistů čeká několik dní v El Chaltén, než přijdou ideální podmínky, aby mohli podniknout tento výlet. A nám to vyšlo hned první den - co víc si přát. Navíc odsud byl vidět ledovec v dálce visící na skalní stěně. Ten byl nádherně zbarven do modra a my si říkali, že bychom ho rádi viděli i z blízka. Ledovec ale navštívíme za pár dní v El Calafate, dnes už toho máme dost v plánu.

Během stoupání postupně ubývalo barev a listí na stromech. Cesta byla dobře značená a vyšlapaná cestička sněhem vedla až na dvě křižovatky jen jedním směrem, takže se nebylo čeho bát.

Během cesty jsme potkali asi jen 5 dalších páru nebo trojic, takže jsme měli šílenou radost, že jsme si mohli cestu vychutnávat o samotě, protože tu bývá přelidněno a prý to až připomíná chůzi v řadě až nahoru.

Poslední etapou naší dnešní plánované výpravy byl výstup k Laguna de los Tres, která leží asi 10 km od El Chaltén a poslední kilometr trvá něco přes hodinu. Vystoupá se tady přes 400 výškových metrů, což teď v zimě může být trochu oříšek. Tuplem když člověk nemá zimní boty. Vyškrábat se nahoru bylo umění, protože místy byla cesta zmrzlá a nám to šíleně klouzalo. My to ale nakonec zvládli a dostali se na vrchol, odkud byl krásný výhled na okolní hory.

Mount Fitz Roy se schovával za mraky a jezero pod ním bylo zamrzlé a zasněžené, i tak to ale byla nádherná podívaná. Chtěli jsme si tady dát naše avokádo a housky k svačině, bohužel to avokádo trochu zmrzlo a navíc nebylo zralé. Suché housky ale chutnaly skvěle, do toho jsme si dali tyčinku a taky to nějak stačilo. Po asi půl hodině pozorování okolí byl čas jít zpět. Mezitím se zatáhlo a začalo sněžit.

Během výstupu a také nahoře v cíli jsme si uvědomili, že jsme jediní, co nemají jak hole, tak ani mačky. Ještě než přišel prudký sráz jsme měli co dělat, abychom se udrželi na nohou a několikrát byli nuceni lézt po čtyřech. V té strmé části jsme to rovnou vzdali. I ostatní turisti měli problémy a to na nohou měli kovové ostny. Sedli jsme si tedy a cestu sjeli po zadku dolů. Bylo jen třeba pořádně brzdit a dávat si pozor na vyčuhující kameny.

Šíleně jsme se přitom nasmáli a už dlouho si takhle neužívali jako malé děti. Předjeli jsme několik dalších lidí, kteří se nějak snažili dostat dolů a ty se jen nevěřícně koukali. Hlavně po naší omluvě, že musíme jet po zadku, protože nemáme absolutně žádné vybavení. Nechápali, jak jsme se dostali nahorů. My taky ne.

Místy to bylo v pohodě a dalo se jít, ale přibližně 80% jsme jeli po zadku a nebyli jsme jediní. I ti s mačkami měli problémy. Padali na zem a ujížděli po cestě dolů. V jednu chvíli vedle nás paní s holemi a mačkami spadla a jela dalších asi 5 metrů po stráni než spadla přes kameny zpět na cestu. Naštěstí se jí nic nestalo, nám ale došlo, jak jsme zase dementní. Risk management v praxi - my jsme věděli, co se může stát a že se máme pořádně připravit, stejně jsme se to ale rozhodli ignorovat.

Zdraví a vysmátí jsme se nějak dostali dolů do míst, odkud jsme už pokračovali pěšky. Bylo poměrně pozdě a tak jsme si museli trochu pospíšit. Během cesty jsme ještě viděli obří ptáky, kteří tam jen tak pobíhali a vůbec se nás nebáli. Prý se jedná o karančo jižní. Ten skoro nelétá a potravu si hledá převážně na zemi. Chvíli jsme se ještě zdrželi a šli dál, než jsme dorazili k rozcestníku 2 km od Laguna de los Tres, odkud jsme právě slezli.

• Piedras Blancas

8 Mei 2024, Argentina ⋅ ☁️ 2 °C

2/2

Na rozcestí jsme si ještě vzpomněli na jeden článek, ve kterém zmiňovali možnost jít se podívat na ledovec nedaleko odsud. Pravděpodobně to bude ten stejný, který jsme předtím viděli po cestě a který nás uchvátil svou modrou barvou.

Já našel ještě screenshot kousku článku, ve kterém stojí, že to je jen něco málo přes 2 km daleko. Sice už bylo skoro půl čtvrté, my se ale rozhodli tam jít. Tolik dní tady nemáme abychom šli znovu takovou dálku a teďka to je jen pár minut odsud. A přijít o to nepřipadalo v úvahu.

Cesta byla opět dobře značená a i přes sněžení stále ještě dobře vyšlapaná, vedla ale na kompletně opačnou stranu než El Chaltén, kam se musíme vrátit do ubytování. Po chvíli procházení po loukách jsme se dostali do lesa, kde to opět hrálo všemi barvami.

Za asi 40 minut jsme uviděli nádherné místo na kopci a slezli z cesty, abychom se tam podívali. Byl odsud překrásný výhled na namodralý ledovec přímo před námi, načervenalé údolí v pozadí, kolem nás byl les jak z pohádky a dole pod námi bylo slyšet šumění řeky. Zůstali jsme tady asi 20 minut a shodli se, že to je nejhezčí misto, na jakém jsme kdy byli.

Posilnění müsli tyčinkami a výhledy na okolní přírodu jsme se konečně vydali na doopravdy finální cestu zpět. Teď už fakt nikde nebudeme odbočovat. Bylo půl páté, nám zbývalo asi 10 km zpět do El Chaltén a slunce zapadá v půl sedmé. Když si trochu pospíšíme, nějak to třeba stihneme.

Nasadili jsme tempo a už nestavěli ani na focení! Po cestě jsme si říkali, že po survival campu by byla hračka tady v tom lese přenocovat. Všude se valí suché větve, les je hustý a je tam závětří, a my s sebou měli zapalovač i čelovku. Jednu noc bychom dali v pohodě.

Ve chvíli, kdy se začalo stmívat a my zrovna rozsvěceli čelovku, objevil se za námi turista a my poprvé po asi dvou hodinách potkali dalšího člověka. Jmenoval se Albero a zrovna se vracel do El Chaltén, protože měl v plánu stanovat pod vrcholem hory Fitz Roy, Ale zjistil, že má malou díru ve stanu a jde mu tam vlhkost.

Odsud jsme pokračovali ve třech, což pomohlo hlavně nám. On měl totiž kompletní výbavu a my nic. Měl na sobě pořádné mačky a tak mu poté, co Niki poněkolikáté uklouzla, nevadilo předat jí obě trekingové hole. Navíc vytáhl baterku a tak jsme všichni dobře viděli. Poslední půlhodinu jsme už šli v absolutní tmě a v dálce byla vidět světla města.

V El Chaltén jsme se rozloučili a skočili rychle domů vyměnit boty, než půjdeme do restaurace na večeři. Po výměně peněz máme teď několik balíků a je to poměrně vtipné při placení. U večeře jsem z kapsy vytáhnul svazek 100 bankovek (každá v hodnotě přibližně jednoho dolaru) a napočítal těch asi 35 kousků, které jsem poté předal obsluze. Omluvil jsem se, že jsem to takhle dostal ve směnárně, oni ale odvětili, že to není žádný problém. Vzali peníze a dali je do počítačky peněz. Zjevně tady mají normální restaurace svoje počítačky na peníze.

Celkem jsme dnes ušli 34 kilometrů a trochu jsme to porovnávali s předchozími túrami. Je to obří rozdíl oproti našemu 14 km výšlapu k Laguna 69 v Peru a nebo 30 km po Isla del Sol u jezera Titicaca, kde se ke všemu přidává nadmořská výška. Sice nás trochu bolely nohy, ale byli jsme až překvapivě fit na to, kolik jsme toho ušli.

Zítra si dáme trochu klid a uvidíme, co nám místní počasí dovolí.

• Chorillo del Salto

9 Mei 2024, Argentina ⋅ 🌫 -1 °C

Na noc na dnešek a celý den hlásili sníh a to se také vyplnilo. Když jsme se ráno podívali oknem ven, čekala tam na nás nová pokrývka sněhu mezi 5-10 cm. My původně měli v plánu tad v El Chaltén jezdit na koni, to ale asi nevyjde. Ne že bychom to nějak milovali, ale prý je to jedno z nejkrásnějších míst, kde si tuhle činnost užít a proč to nezkusit. Jenže jsme nenašli žádnou agenturu, která by to nabízela - zjevně to jde jen v letní sezóně.

Co se dá dělat. Dáme si nějakou krátkou procházku v okolí a aspoň si dneska pořádně odpočineme. Nakoupili jsme snídani u pekaře a po jídle, zabalení do všech vrstev co máme, vyrazili k asi 4 kilometry vzdálenému vodopádu Chorillo del Salto.

Cesta vedla jen po rovince skrz údolí a klikatěla se podél řeky. Procházeli jsme zasněženým lesem, kde občas vykukovaly trsy trávy, a místy protékaly malé potůčky. I dnes jsme šli sami celou cestu a první lidi potkali až těsně před vodopádem jak jdou proti nám.

Když jsme dorazili k vodopádu bylo tam jen dalších asi 6 lidí a jinak nikdo. Hučení vody se odráželo od skal a my si jen užívali pohled na částečně zamrzlý vodopád.

Příliš dlouho jsme se nezdrželi, než jsme se rozhodli vrátit zpět. Během této cesty jsme potkali asi 30 lidí mířících právě k vodopádu. Zjevně máme zase štěstí - a nebo ho jen ve všem hledáme.

Celou cestu bylo zataženo a krásně sněžilo. Do toho nám křupal sníh pod nohama a my si uvědomovali, jaké máme štěstí s tou naší cestou a ročními obdobími. Zažíváme takhle léto, podzim a zimu v jejich nejhezčí části a nezažíváme přechody mezi jednotlivými obdobími.
    Člověk si jich pak váží úplně jinak.

Kousek od El Chalténu jsme se rozhodli vzít zkratku po silnici, kde nás napadlo, že bychom mohli postavit sněhuláka. Díky teplotám okolo nuly na to byly perfektní podmínky a sníh krasně mokrý. Začali jsme tedy válet první dvě koule, než přišel menší problém. Ve dvou nemáme šanci je na sebe postavit. V tu chvíli však kolem nás procházela trojice z Hondurasu, kteří nám s tím ochotně pomohli. Prý to po cestě taky zkoušeli, ale nemají rukavice. Trefa.

Společně jsme dodělali hlavu a ruce, a po cestě do města si trochu pokecali. Zbytek odpoledne a večera jsme strávili plánováním, tříděním fotek a sledováním videí a seriálů.

• Laguna Torre

10 Mei 2024, Argentina ⋅ ☀️ 0 °C

Na dnešek hlásili slunce bez mraků a to znamenalo, že můžeme podniknout další denní túru. Jako poslední místo v El Chaltén navštívíme jezero a horu Torre vzdálené asi 10 km.

Po cestě jsme opět zašli k našemu "oblíbenému" pekaři pro jídlo na celý den a vyrazili. Tentokrát si Niki s sebou vzala trekingové hole, které máme k dispozici v ubytování. Mačky jsme nechali být, za ty peníze si radši dáme dobrou večeři. Když jsme zvládli výstup k Laguna de los Tres, dnešek bude pohodička.

Údolím se tu linula mlha a my pomalu stoupali do kopce. Dneska jsme vyráželi o něco později než na první túru. Díky tomu nám na cestu svítilo slunce prakticky hned od začátku. Všude ležela pořádná vrstva sněhu a na nebi nebyl ani mráček.

Hned na prvním kopci na nás čekal překrásný výhled na Fitz Roy spolu s Cerro Torre. Cesta vedla skrz lesy a louky plné malých keřů, skrz které jsme se museli proplétat. Celou dobu jsme přitom měli přímo před sebou ty tři skalnaté drápy Cerro Torre a ledovec pod nimi. Po cestě jsme předběhli asi 3 skupinky a pak už byli sami.

K zamrzlému jezeru jsme dorazili kolem jedné odpoledne. Musíme přiznat, že se nám výhledy během chůze tam líbily víc, než v cíli. Dali jsme si svačinu a pozorovali hory před náma. S námi tam bylo jen dalších asi 10 lidí, takže bylo i relativně ticho a klid.

Po jídle jsme šli zkusit, jestli se dá dojít na vyhlídku na druhé straně jezera. 15 minut jsme šli, než skončila vyšlapaná cesta. Nám se nechtělo brodit sněhem dál, navíc jsme ani nevěděli, kudy přesně cesta vede. Nechali jsme to být a rozhodli se vrátit do El Chalténu.

Tentokrát nám slunce pražilo do zad. My si užívali zimní krajinu a občas prosvítající listí. Co víc mám psát, stačí se podívat na fotky.
    Celkově jsme tady měli počasí jak degustační menu - slunce a pocit podzimu, zataženo a sněhová vánice, a nakonec zasněžená krajina ve slunném dni bez mraků.

Tentokráte jsme to stihli vrátit se ještě za světla. Doma jsme si akorát na chvíli zalezli do postele, udělali si k tomu horkou čokoládu a šli zařídit přejezd zpět do El Calafate na zítra.

• El Chaltén

11 Mei 2024, Argentina ⋅ ☁️ 1 °C

Ráno jsme se po třech nádherných dnech rozloučili s městem El Chaltén, předali naše klíče k ubytování a sedli na bus do El Calafate.

Cesta trvala asi 3 hodiny a výhledy byly vskutku dechberoucí. Podél cesty pobíhaly Guanaka (skoro to samé jako lama nebo alpaka) a v pozadí byly vidět hory pod pokrývkou sněhu. Během jízdy postupně ubývalo sněhu, než jsme dorazili do El Calafate, kde je asi 5 stupňů více a není tu žádný sníh.

Došli jsme na hotel a vyrazili hned do města se najíst. To bylo někde kolem třetí a my pak museli zařídit program na nadcházející dny. Obešli jsme několik cestovek, ale úplně spokojení jsme nebyli. Hlavně kvůli cenám. Na zítřek tedy máme výlet na odpoledne a to nám zatím stačí. Dnes si v klidu odpočineme a už zůstaneme doma, kde si pustíme seriály.

• Cerro Frias

12 Mei 2024, Argentina ⋅ ☁️ 4 °C

Bohužel jsme včera zjistili, že má místní muzeum ledovců otevřeno až od dvanácti a tak ho nestihneme. Namísto toho jsme dali přednost jízdě na koni, na kterou jsme se těšili, která ale v El Chaltén kvůli sezóně nevyšla. Tady v El Calafate je ale tepleji a tak si to užijeme tady.

Vstali jsme akorát na snídani, ta ale bohužel za moc nestojí. Mají v nabídce prakticky jen sladké pečivo a to nám příliš nevyhovuje. Po snídani jsme šli do města koupit tour na zítřek a přidali k tomu procházku parkem. Rychle jsme si po cestě domů ještě skočili na oběd.

To už se blížila půl třetí, kdy nás měli vyzvedávat na hotelu. Akorát jsme se teplé oblékli a sešli dolů na recepci, když v tu chvíli přijel tereňák a jelo se. Cerro Fria leží přibližně 30 km od El Calafate a silnice vede podél jezera Argentino. Kolem jsou jen zlatavé louky a zasněžené vrcholky hor v pozadí.

Když jsme dorazili na místo čekal nás nádherný výhled na údolí. Nasedli jsme na koně a pomalu vyrazili na projížďku. Šli jsme jen pomalinku, protože z naší pětičlenné skupiny nikdo neměl žádné zkušenosti s jízdou na koni. O to to ale bylo hezčí.

Nechali jsme se nést překrásnou přírodou a pozorovali, jak před námi vyplašení zajíci utíkají a mizí v dálce. Byli jsme si jistí, to nemůže být lepší místo na projížďku na koni, než právě tady. Právě takové společné zážitky co jsou, na co nikdy nezapomeneme. My jsme byli naprosto učarovaní.

Po asi hodině a půl jízdy nám ale byla pomalu zima a už jsme se těšili, až se trochu zahřejeme v restauraci zpátky na ranči. Tam na nás čekala malá svačina ve formě koláče a horké čokolády.

Pak už byl čas jet zpět do El Calafate. Ještě během jízdy jsme se stále usmívali a do kola si vyměňovali zážitky a pocity z jízdy. Zpět na hotelu jsme využili čas a šli dále plánovat transport na další místa.

Někdy člověk najde bus za pár kliknutí, jindy se musíme prohrabávat všemi různými stránkami a videami, abychom zjistili, jestli to je vůbec možné, se na dané místo dostat. Konkrétní časy a nebo odkud to jezdí můžeme zapomenout.

• Perito Moreno Glacier

13 Mei 2024, Argentina ⋅ ⛅ 1 °C

1/2

Dnes mělo být nejlepší počasí z těch dvou celých dnů, které v El Calafate máme. To znamená, že pojedeme navštívit hlavní cíl v této lokalitě - ledovec Perito Moreno. Ten se nachází asi 70 km daleko a patří mezi nejhezčí na světě a ve spoustě žebříčků obsazuje právě první příčku. A kde jinde než tady k tomu přidat něco extra.

Dodávka nás nabrala v 07:30 před hotelem a odvezla k autobusu, kde jsme přestoupili a pokračovali směrem do národního parku. Naše cestovka nám už předem poradila, že ode dneška zvyšuje národní park ceny pro vstup a proto si je máme zkusit koupit předem na internetu. Namísto teoreticky 60.000 argentinských pesos (1000 ARS ~ 1€) jsme zaplatili pouze 24.000 a radovali se, jak jsme na to vyzráli. U vstupu do parku jsme stáli asi 10 minut, než prý otevřou a my pujdeme koupit/nechat zkontrolovat naše vstupenky. Otevírali až v 9 a my tam byli už v 08:50.

Krátce po deváté nám průvodkyně v autobuse oznámila, že mají problém se systémem a proto dnes nikdo nebude muset platit vstupenky. Tak jsme teda neušetřili no. Mohli jsme tedy jet dál směrem do přístavu. Během cesty jsme udělali asi pětiminutovou pauzu na fotky. Odsud byl konečně vidět ledovec Perito Moreno a za ním ozářené hory právě vycházejícím sluncem.

V přístavu jsme akorát přestoupili na loď a jeli ledovec sledovat trochu z blízka. Přijeli jsme po jezeře Brazo Rico z jižní strany a mohli pozorovat stěny tyčící se kolem 70 metrů nad hladinou, ze které tu a tam vykukovala nejedna ledová kra.

No a aby to tady taky bylo něco extra, vystoupili jsme už za pár minut na druhém břehu a pomalu se blížili k ledovci, abychom se po něm mohli projít. Některé kusy ledovce byly extrémně modré (no dobře, nebyly modré, ale měly vyšší čirost a hustotu, proto absorbovali světlo s vyšší vlnovou délkou mnohem lépe), až to vypadalo naprosto uměle.

Pak nám akorát nasadili mačky a my mohli vyrazit. Šlo se ve skupinách po asi 20 lidech směrem na ledovec. Jsou tu minimální srážky a proto zde není prakticky žádný sníh, jen čistý led. To je také jeden z důvodů, proč je zde bezpečné chodit - minimální riziko propadnutí se. Zážitek to byl neuvěřitelný.

Trhliny v ledovci vypadaly nádherně modré a kolem nás byly malé hory z čistého ledu. Naše lezení tu trvalo asi hodinu a půl a na jeho konci jsme dostali sklenici s whiskey. V ní samozřejmě nechyběl "čerstvý" led z Perito Moreno. My jsme si to neuvěřitelně užili. Výhledy na zdánlivě modrý ledovec, hory v pozadí a kolem nás lesy v podzimních barvách nás tady naprosto učarovaly. K tomu je třeba připočítat zážitek z chození v mačkách po ledovci.

• Perito Moreno Glacier

13 Mei 2024, Argentina ⋅ ⛅ 4 °C

2/2

Po již zmíněné hodině a půl jsme vrátili vypůjčené vybavení a šli asi půl hodiny k chatě na břehu jezera, kde jsme si mohli dát oběd, který jsme si s sebou přinesli. Cesta vedla lesem a my byli opět v sedmém nebi. Nevíme jak, ale máme tady námi vysněné počasí a z lesů tady jsme úplně mimo. Všude se valí popadané kmeny stromů a suché větve.

Najedli jsme se u stolů vedle vody a pak vylezli na malou skálu dále sledovat okolní krajinu. V půl jedné nás zavolali zpátky na loď a my jeli zpět do přístavu. To však nebyl konec dnešní výpravy. Přejeli jsme na hlavní vyhlídku na ledovec, odkud je možné ho sledovat nejen z čelní, ale také severní strany.

Tady jsme měli hodinu a čtvrt vychutnat si Perito Moreno z druhé strany. Jeden z okruhů nás dovedl do blízkosti ledovce, kde jsme tentokrát mohli slyšet jeho praskání. Pohybuje se rychlostí asi 1 metr za den a jednou ze zajímavostí je, že stále roste. Tedy alespoň podle některých zdrojů. My jsme se dnes ptali a průvodce nám říkal, že rostl do roku 2020 a od té doby je stále stejně velký. Což není dobrá tendence. Na severní straně jsou jeho stěny nad hladinou vysoké kolem 50 metrů, zatímco dalších přes 100 metrů je schováno pod vodou.

Už jsme zmínili, že si ten podzim tady fakt užíváme? Bylo tady více barev než kdekoliv jinde předtím a ledovec měl co dělat, aby si i přes svoji velkolepost udržel naší pozornost. Když jsme došli na nejnižší a tím pádem k vodě nejbližší vyhlídku, zůstali jsme tu asi půl hodiny a jen se kochali. V ledu občas zapraskalo, což znělo jako lehké hřmění během bouřky. I když tady už pomalu začíná zima, povedlo se nám během pozorování spatřit právě se odlamující kousky ledu jak padají do vody. Bohužel už se tolik nepovedlo je zachytit na video.

Perito Moreno bylo jedno z míst, na které jsme se před naší cestou hodně těšili, ale zároveň se trochu obávali, jestli splní naše očekávání. Tohle byl každopádně asi ten nejlepší zážitek z naší cesty. Ještě hodiny poté jsme nemohli přestat mluvit o tom, co jsme dnes dělali a viděli. Fotky snad mluví za vše.

• Puerto Natales

14 Mei 2024, Chile ⋅ ☁️ 7 °C

Argentinskou část Patagonie máme za sebou a je čas přesunout se do Chile. Ráno jsme sbalili věci a přesunuli se na autobus, který nás odveze do Puerto Natales. Čestné prohlášení kvůli celní kontrole jsme měli připravené a po vyzvednutí vytištěné jízdenky jsme mohli vyrazit.

Skoro celou cestu k hranici jsme prospali. Tam nás čekala krátká kontrola a my mohli zas jet dál. A také spát dál, až do cílové stanice.

Asi 10 minut od nádraží leží naše ubytování, kde nás provedli hostelem a my převzali náš pokoj. Mají tu jednu společenskou místnost, kde se také servíruje snídaně, odkud je krásný výhled na okolí. My ale už měli hlad a museli zařídit výlety na další dny.

Chceme tady následující tři dny chodit na túry a pro to musíme zajistit autobus a vstupenky do parku. Vybrali jsme nejdříve restauraci a šli. Po cestě jsme narazili na autobusovou společnost, která jezdí do parku a šli se poradit.

Po naší otázce, jak jezdí, přišla trochu nečekaná odpověď. Teď už vůbec. Sezóna skončila v dubnu a žádné turistické autobusy nevozí turisty do parku. Navíc je třeba na námi vybrané túry jít s průvodcem, takže ani nemáme možnost si půjčit auto a dojet na začátek tras sami. Poděkovali jsme a odešli.

Během jídla jsme diskutovali, co dál. Půjčit rychle někde auto a jet na místa kolem parku? Zkusit navštívit jiná místa v parku a doufat, že nás pustí? Pojedeme někam úplně jinam? Letenky už máme koupené, takže teoreticky musíme zůstat tady.

Ještě jsme to zkusili ve městě a našli cestovku, co stále ještě pořádá výlety do národního parku Torres del Paine. Není to sice přesně to, co chceme, ale aspoň tady budeme mít co dělat. Vzali jsme dva celodenní výlety a na poslední den tady ještě musíme vymyslet plán. Ale to má čas.

Hned vedle byla prádelna, kde jsme odevzdali naše oblečení a po cestě domů nakoupili jídlo na výlety. Jsme zvědaví, jak to všechno dopadne.

• Torres del Paine

15 Mei 2024, Chile ⋅ ☁️ 6 °C

Na první den v Torres del Paine jsme se rozhodli rezervovat okružní jízdu, která nás má vzít po nejhezčích bodech národního parku během jediného dne. Nejsou zde samozřejmě zahrnuty místa, kam je třeba jít nějak daleko od silnice. I přesto se prý ale jedná o nádherný výlet. Tak uvidíme.

Došli jsme si na snídani a byli překvapeni její kvalitou. Toasty, šunka, sýry a tak dál. Před půl rokem bychom se divili, proč je výběr tak malý, teď nám to však připadá jako královská hostina. Pak přišla zpráva, že máme jít ven, aby nás nabrali. Za pár minut dorazila dodávka a jelo se. To bylo kolem osmé ráno.

Lístky do národního parku máme nakoupeny už ze včerejška, ty jsme si museli zařídit sami. Náš průvodce byl asi 55 letý, velmi sympatický pán, který nám nadšeně povídal, co vše dnes teoreticky můžeme vidět. Podle předpovědi má prý vyjít počasí, tak máme doufat.

Když jsme přijeli na první vyhlídku u jezera Sarmiento, právě na druhé straně vycházelo slunce. Odsud jsme poprvé mohli pozorovat masiv Paine, po kterém je národní park pojmenován. Právě kolem něj vedou slavné okruhy O a W. Obecně se skoro vše točí právě kolem tohoto místa. Na masivu se nachází dvě různé formace - Torres (věže, k vidění na třetím a čtvrtém obrázku v pravé části) a Cuernos (rohy).

My jeli dál a poslouchali informace o zvířatech v parku. Je zde možné vidět guanaco, jejichž populace je regulována pumami. Je zde nejvyšší koncentrace pum na světě, i tak ale člověk potřebuje notnou dávku štěstí, aby je mohl spatřit. O něco dál na jihu však nejsou žádné pumy a guanaco se mohou normálně lovit - pokrmy z nich je možné najít ve spoustě restaurací.

Další zastávkou byla Laguna Amarga. Jezero samo o sobě není ničím výjimečné, když ale vyjdou podmínky a je bezvětří, je možné vidět zrcadlení skalního masivu nad ním. A dneska je zrovna ten den. Na jezeře nebyla ani vlnka a hladina perfektně odrážela obraz nejznámějších vrcholů v Chile.

Odsud jsme pokračovali dál a průvodce pravidelně koukal podél cesty, jestli náhodou nenajde nějakou pumu. A našel. Chvíli ji sledoval v dalekohledu, pak nám řekl, ať vystoupíme a začal nám ji ukazovat ve svém foťáku. My jsme absolutně nic neviděli, ale bylo nám blbé to říct a tak jsme poslušně stáli a hledali na kopci každý sám pro sebe.

Po chvíli jsme ji nakonec spatřili, ale na telefonu to skoro nešlo zachytit. Ostatní cestující s drahými kamerami měli lepší výsledky. Pak jsme naskákali zpět do auta a jeli dál.

Jenže po asi dvou minutách jsme stáli znovu. Tentokrát se jiná puma procházela nedaleko silnice. Teď už byla blízko nás. V tichosti jsme stáli vedle auta a s nadšením ji pozorovali, než zmizela za kopcem. Máme zjevně obří štěstí, že můžeme vidět hned dvě za jediný den.

Pak přišly ještě tři zastávky u různých jezer, přičemž každé z nich mělo díky složení vody jinou barvu. Nad horami se navíc formovaly poměrně netradiční mraky.

U jezera Grey jsme dostali hodinu čas, abychom si dali oběd a nebo se vydali na procházku kolem. Dali jsme přednost objevování okolí a šli na pláž. Prý má odsud být vidět ledovec Grey ležící 17 km daleko, bohužel to nebylo možné stihnout v tom čase, který máme k dispozici. Alespoň jsme se prošli po pláži a "užívali si ticha" - přes šílený vítr nebylo nic jiného slyšet. Oběd jsme pak museli stihnout během pěti minut. Rychle jsme do sebe nasoukali naše housky a běželi do dodávky.

Tím teoreticky skončila naše projížďka rezervací Torres del Paine, protože jsme ho za ani ne 20 minut opustili na druhé straně. Jako malý bonus na rozloučenou nám k tomu přidali vyhlídku na řeku Serrano. Ta sice neleží v parku, kvalitou ale předčí nejedno místo v něm.

Pak už byl ale doopravdy konec a my jeli zpět. Jako poslední na nás čekala návštěva jeskyně Milodón ležící asi 24 km severně od Puerto Natales. Tady prý dříve našli pozůstatky mylodona, pozemního lenochoda. Kromě toho to je fakt velká díra s rozměry 30 m na výšku, 50 m na šířku a 200 metrů do hloubky. To je bohužel asi vše, co se o této jeskyni se vstupem za 270 Kč dá říct. Příroda kolem je ale krásná.

Po návratu zpět kolem půl šesté jsme se postarali jen o to nezbytné a šli se vyspat. Zítra vstáváme brzo ráno a jdeme na túru.

• Base las Torres

16 Mei 2024, Chile ⋅ ☁️ 6 °C

Další výlet, který se nám tu podařilo zařídit, dnes povede k Base las Torres. Sem jsme si původně chtěli udělat túru sami, to však bohužel nejde. Naštěstí to cestovky nadále nabízejí jako túru, akorát s průvodcem. Navíc k tomu dostaneme trekingové hole a mačky, bez kterých by to jen tak nešlo.

Vstávali jsme brzy a už krátce po šesté pro nás opět přijela dodávka a my jeli do národního parku. V 9 jsme dorazili na místo, odkud dnes budeme vyrážet. Jedná se o nejznámější jednodenní túru v parku Torres del Paine a zároveň poslední etapu známého treku W.

Rozdali nám hole a mačky. Ty jsme ze začátku nepotřebovali a mohli je nechat v batohu. Slunce ještě nevyšlo, ale už bylo dost světla na to, abychom vyrazili na cestu. Klidným tempem jsme stoupali do kopců a slunce nám šlo od vrcholků naproti.

Na slunci jsme ale moc dlouho nestrávili, protože se stezka po asi hodině stočila do údolí. Tam byl všude sníh a led. My jsme nasadili mačky, dali si malou svačinu a pokračovali v chůzi.

Cesta utíkala poměrně rychle a kolem dvanácté jsme se nacházeli před poslední částí, která má být náročná. Tady jsme si doplnili láhve vodou z potoka z ledovce a vyrazili. O hodinu později jsme stáli u laguny a nám připadalo, že jsme ten těžký úsek asi propásli. Buď máme už dobře netrénováno a nebo ty hole a mačky fakt hodně pomáhají.

Nahoře se nám otevřel pohled na tři věže a jezero pod ním. Bylo tady asi jen dalších 10 lidí a bezvětří. Kolem bylo stále slyšet padající kamení, jinak absolutní ticho. V klidu jsme si sedli, pozorovali okolí a dali si malou svačinu. Malou z toho důvodu, že jsme toho nenakoupili dost a po tom, co jsme snědli všechno jídlo na celý den, stále ještě měli hlad.

Hodinka nahoře stačila a my se vydali na cestu zpět. Jeden turista z naší skupiny měl něco s nohou a tak jsme občas museli čekat, než nás dožene. Díky tomu jsme se z údolí vynořili kolem západu slunce a čekala nás krásná podívaná.

Během cesty jsme si ještě povídali s ostatními a zjistili, že zatímco my doma bojovali s různými platebními systémy, abychom koupili vstupenky do parku, oni to nechali být a rozhodli se je koupit na místě. To prý nemělo být možné... A taky tak nějak ani nebylo. Mezitím co jsme ráno ukazovali naše vstupenky, bylo jim řečeno, že v parku nefunguje systém a ať jdou dál. Tuhle story jsme slyšeli od více lidí, kteří byli s námi. V Patagonii zjevně neplatí, že připraveným štěstí přeje.

K dodávce jsme dorazili až v půl sedmé večer. Tady jsme odevzdali naše vypůjčené vybavení, počkali asi 10 minut na posledního se skupiny a pak jeli zpět do Puerto Natales.

Nechali jsme se vyhodit v centru a šli rovnou do restaurace. K nám se přidal Kyle z USA. Ten je ubytován ve stejném hostelu jako my. Dali jsme si obří burger, který nikdo z nás nesnědl, jak byl velký. Na zasloužené pivko ale samozřejmě místo zůstalo. Domů jsme se úplně ko vrátili až někde v půl jedenácté večer a jen padli do postele.

• Puerto Natales

17 Mei 2024, Chile ⋅ ☀️ 9 °C

Včerejším výletem jsme vyčerpali všechny nabízené možnosti. Teoreticky by ještě šlo pronajmout auto na den, k tomu zařídit privátního průvodce, ale to vše kvůli tomu, abychom se mohli projít lesem za přibližně 5000 korun nám přišlo extrémní.

Proto jsme se včera rozhodli, že si dnes odpočineme a nic nebudeme dělat. Vstali jsme akorát na snídani, pak se ale vrátili do postele a spali dál. Vylezli jsme až kolem druhé odpoledne, chvíli popřemýšleli, co vše musíme udělat a pak se šli projít do města a k pobřeží.

Během cesty jsme narazili na kavárnu, kde je možné si půjčit deskové a karetní hry. Chvíli jsme si zahráli a dali si k tomu čaj a zákusky. Během návratu na hostel jsme ještě nakoupili jídlo na večer a na zítřek a šli zařizovat věci. Plán na další destinace, koupit jízdenky na bus, udělat check-in na zítra, zajistit falešné vstupenky, aby nás pustili zpět do Argentiny a tak dále...

18 Mei 2024, Argentina ⋅ ⛅ 8 °C

Dnes je jeden z těch dnů, kdy se nic nedělo. Ráno jsme vyklidili byt a šli na bus z Puerto Natales do El Calafate. Na hranici mezi Chile a Argentinou vše proběhlo hladce a v buse jsme se v klidu vyspali.

Z autobusového terminálu jsme vzali taxi a nechali se odvézt na letiště. Tam jsme chvíli měli problémy, protože někde došlo k chybě a podle zaměstnanců aerolinky nemáme zaplacená zavazadla, podle našich informací však ano. Museli jsme je tedy znovu zakoupit a později budeme řešit náhradu.

V Buenos Aires jsme se nechali dovézt do ubytování. Tentokrát máme vlastní malý byt, takže si můžeme i vařit. Jenže už bylo pozdě a všechny obchody byly zavřené. Nezbývalo než si dojít na jídlo. Dvě minuty odsud byla výborná japonská restaurace, takže jsme si aspoň pochutnali.

19 Mei 2024, Argentina ⋅ ☁️ 13 °C

V Buenos Aires jsme měli domluvený sraz s Danovou bývalou kolegyní Jules v café Meme v 10:30. V klidu jsme se tedy mohli vyspat a pak vyrazit na cestu. Hledat autobusové spojení se nám nechtělo, protože nám to připadalo moc náročné, a tak jsme raději šli hodinu pěšky.

Jules nás hned po příchodu do kavárny poznala a patřičně přivítala. Pozvala nás na spoustu zákusků a drinků, díky čemuž jsme mohli vyzkoušet argentinské speciality. Kavárna patří její kamarádce jménem Luna, která také mluví německy. Byli jsme trochu zmatení, že si uprostřed Buenos Aires můžeme objednat jídlo a pití v Němčině, a tak jsme jim i několikrát omylem odpověděli anglicky nebo česky.

Po vydatné snídani jsme na cestu dostali medialuna, což je něco jako croissant. Jules nás prováděla městem a měla spoustu otázek ohledně naší cesty, my zase ohledně Buenos Aires a Argentiny obecně. I když jsme se viděli poprvé a teoreticky to byla úplně cizí holka, připadalo nám to jak setkání se s dobrým kamarádem po dlouhé době.

Prošli jsme několik parků a pak nás zavedla do další kavárny, kde mají podle ní nejlepší alfajores. To jsou malé sladkosti formou připomínající Oreo, které jsou typické převážně v jižní části Jižní Ameriky. Tady se s námi také rozloučila a my ještě pokračovali v prozkoumávání města.

Rozhodli jsme se (řekněme že jeden hlas měl převahu) pro návštěvu galerie. Tam bylo fakt hodně obrazů a soch a tak. Nedaleko odsud bylo navíc kulturní centrum, kde se měla konat zajímavá výstava a tak jsme se tam vydali. Cesta tam vedla parkem, kde zrovna probíhal bleší trh a my jsme si připadali jak při nákupu Vánočních dárků na trzích.

Na výstavu jsme nakonec nešli, protože fronta byla až příliš dlouhá, namísto toho jsme ale prošli části s moderním uměním. Juhů!

Dlouho jsme se však nezdrželi a po cestě domů šli nakoupit jídlo. Když už máme celý byt s kuchyní pro sebe, musíme to také využít. V obchodě jsme si připadali jak idioti, protože jsme nic nemohli najít. Zjevně tady nemůžeme jen tak vymyslet jídlo na večer a pak jít nakoupit - některé věci tady prostě nemají. Navíc nás překvapilo, jak jsou některé věci drahé. Například parmezán, kvalitnější šunka (jamón serrano, prosciutto crudo) a nebo také obyčejný toustový chléb stojí skoro dvojnásobek oproti českým/německým cenám.

20 Mei 2024, Argentina ⋅ ☁️ 16 °C

V Buenos Aires nejsou žádné velké highlights, ale město samo o sobě se nám moc líbí. Je tu spousta zeleně, silnice nejsou tak přeplněné a některé čtvrti opravdu stojí za to.

Po odpočinku na bytě u skleničky vína a seriálu jsme konečně vyrazili do města. Čtvrť Boca se nachází na kraji města a je známá pro své barevné budovy. Po příjezdu jsme si uvědomili, jak málo jsme ocenili návštěvu Kolumbie a jak moc nám ta atmosféra plná hlasité hudby, všech možných barev a lidí plných energie chybí. Prošli jsme tu několik ulic a já si došel k holiči, zatímco si Niki v klidu sedla do kavárny.

Potom jsme se šli dál procházet ulicemi a přitom tak nějak vzpomínali na věci, které nám chybí. Stabilní teplá voda, štětka na záchod, normální chleba a nebo jiné oblečení než jedno z pěti triček, co máme s sebou. A samozřejmě taky rodina, kamarádi a kolegové...

21 Mei 2024, Argentina ⋅ ☁️ 14 °C

Na poslední den v Buenos Aires jsme si ještě nechali pár míst v centru, která chceme navštívit. Už jen zbývalo vyřešit, kde necháme batohy, protože to u nás v ubytování nešlo. Povedlo se nám najít aplikaci stasher, kam se můžou přihlásit různé obchody a nebo hotely, ve kterých je možné za menší poplatek nechat zavazadla přes den.

Nechali jsme se tam odvézt uberem, vše klaplo bez problémů a my mohli v klidu vyrazit do města. Tentokrát jsme procházeli rušnější části v centru skrz velké nákupní třídy. Bylo neuvěřitelné, kolik lidí tady nabízí výměnu peněz. Každých ani ne 5 metrů byla minimálně jedna osoba křičící "CAMBIO" - to vše, aby se zbavili argentinských pesos a dostali eura nebo dolary.

Během našeho pobytu v Argentině je  hodnota ARS poměrně stabilní a nijak výrazně se nemění. Během naší procházky s Jules jsme se o tom bavili a ta potvrdila, že je aktuálně situace v pohodě. Měli tady ale nedávno problém, že obchody zavíraly a nemohly prodávat zboží, protože prostě nevěděly, jakou má právě hodnotu. Lidé tedy museli přijít druhý den nebo i později, protože se všechno muselo znovu nacenit.

Došli jsme až na trh San Telmo a dali si něco malého k jídlu. Cesta sem trvala déle, než jsme čekali, a tak jsme si raději zavolali uber, aby nás odvezl na hřbitov v městské části Recoleta. Ten patří mezi nejnavštěvovanější místa v Buenos Aires a v každém průvodci ho doporučují.

Hřbitov je plný krásných hrobek, nejsou v něm žádné "obyčejné" hroby. Má tady být pohřbena spousta důležitých lidí z argentinské historie - asi to tak bude. My jsme si to prošli a musíme říct, že to je fakt pěkný, ale víc než půl hodiny tady člověk vážně nepotřebuje.

Zbytek čekání na autobus jsme strávili v baru, kde jsme se ještě naposledy pokusili zjistit nějaké informace o spojení do naší cílové destinace. Nakonec přišel čas a my vyzvedli naše batohy a nechali se odvézt na nádraží.

Byli jsme trochu ve skluzu a na nádraží přišla nervozita. Nikde nebyla žádná informace o tom, odkud jede náš autobus. Běhali jsme od jednoho busu k dalšímu, než nám poradili, kam jít. Bylo 10 minut před odjezdem a my doufali, že to ještě nějak stihneme. V tu chvíli jsme ale viděli, jak náš autobus právě přijíždí do stanice poblíž.

• Iberá Wetlands

22 Mei 2024, Argentina ⋅ ☁️ 26 °C

Noční autobus nás vezl směrem do města Mercedes, odkud nějakým způsobem musíme pokračovat dál do Colonia Carlos Pellegrini. To je vstupním městem do mokřad Iberá, které jsme se na poslední chvíli rozhodli přidat do našeho itineráře.

Problém je, že nikde nejsou pořádné informace o tom, jak se tam dostat. Věděli jsme akorát, že v 6 ráno dorazíme do Mercedesu a odtud prý jezdí autobus. Podle našich informací ale jen v pondělí, středu a pátek. Navíc se musí najít alespoň 6 cestujících, jinak nejede. A taky jsme nikde nenašli, odkud jezdí a nebo kde koupit vstupenky.

Druhá možnost byla privátní transfer, ale naše ubytování s námi nekomunikuje a my nevíme, kde to zařídit. Budeme holt muset improvizovat a nějak to vyřešit na místě.

Vystoupili jsme na nádraží a rozkoukávali se. Niki si v tu chvíli všimla, že spolu s námi vystoupily dvě holčiny, které vypadají jako turistky. Je tedy vysoká šance, že jsou na cestě do stejného města. Zeptali jsme se a bylo to tak. Navíc měly už objednaný taxík, který na ně čekal.

Opět máme víc štěstí než rozumu. Dohodli jsme se a mohli jet s nima. V tu chvíli jsme si akorát uvědomili, že nemáme dost peněz a ještě poprosili řidiče, aby nám se svolením těch holek zastavil u bankomatu. Ten prý v tom městě, kam jedeme, není. Rychle jsme vyskočili a šli vybrat, tam přišlo ale další překvapení. Automat umožňuje vybrat maximálně 15.000 ARS (ekvivalent 15€) a k tomu si účtuje poplatek 9.500 ARS...

To nepřipadalo v úvahu a my to prostě nechali být. Holt v Colonia Carlos Pellegrini budou muset akceptovat dolary a nebo platbu kartou, jinou možnost nemáme. A tak jsme jeli dál.

Cesta vedle přes louky a podél silnice nebylo nic. Žádná vesnice, žádné domy, jen příroda. Takhle jsme jeli dvě a půl hodiny, než jsme dorazili k přírodní rezervaci Ibera. Zaplatili jsme vstup a pak nás pustili do "města". Nejedná se úplně o město, ani o vesnici, ale spíše osadu, kde je jen pár domů.

Vystoupili jsme u našeho ubytování, kde zrovna venku stál náš hostitel. Nejdříve jsme však odevzdali naše poslední argentinské pesos za cestu a vyměnili si telefonní čísla s holkama. Jejich pobyt totiž trvá stejně dlouho a odsud jedou, stejně jako my, k vodopádům Iguazu. Takhle budeme moct jet spolu a ušetřit peníze.

Na pokoj nás pustili hned po příjezdu, i když Check-in měl být až od dvou. Je tady liduprázdno a zjevně není třeba řešit, jestli náhodou není pokoj ještě obsazený. Navíc lze platit dolary. Nejen ubytování, ale také výlety, které nabízí přímo v ubytování. A jako třešnička na dortu přišla informace, že je tady bankomat.

Šli jsme vybrat peníze, což nebylo tak jednoduché. Měli tady ale lepší nabídku než v Mercedes - 30.000 $ ARS a poplatek jen 6.500 $ ARS. Víc vybrat nejde. Aspoň nějaké nouzové řešení.

Vybrali jsme, šli objednat výlety a šli konečně spát.

Budík nám zvonil krátce po jedné, protože jsme na dnešek měli mít rovnou výlet na lodi. Ten se však musí přesunout na zítřek kvůli špatné předpovědi počasí. To nám však nebránilo v tom, jít se projít po okolí.

Na prašných cestách tu pobíhají pouliční psi a divní, vtipní ptáci. Iberá Wetlands, v originále Esteros del Iberá, jsou rozlohou druhé největší mokřady na světě. Kupodivu to nepatří mezi turistický profláklá místa a tak je zde absolutní klid a příroda je téměř nedotčená.

O tom jsme se mohli přesvědčit už po pár minutách, kdy jsme ve vodě objevili několik kapybar a kajmanů. Stoupli jsme si na molo jen pár několik metrů od nich a s nadšením je pozorovali. Kapybary se procházely mělkou vodou a táhly za sebou trsy vodních trav, zatímco se kajmani bez jediného pohybu slunili. Další rodinka kapybar seděla na břehu a hleděla do dáli. Jiná kapybara se brodila mělčinou a na jejím hřbetu se vezli dva barevní ptáci.

To jsme byli teprve na kraji vesnice a chtěli přejít přes most na druhou stranu zátoky, kde vede několik stezek lesem. Když jsme se blížili konci mostu, uviděli jsme v dálce jelena (jelenec bahenní). Jako by sem vůbec nepatřil. Z jednoho místa na mostě jsme viděli právě jelena, želvu, ještěrky, něco jako kachny, volavku a kajmany. Tolik zvířat najednou jsme neměli ani v Amazonském pralese.

Pak jsme konečně vlezli do lesa a šli projít označené trasy. Tam jsme potkali jen několik srnek, pár ptáků s červenou hlavou a extrémní množství vážek. Desítky nám kroužili nad hlavou. To už se pomalu zatahovala obloha a my se rozhodli rychle projít malý úsek podél vody. Protože se ale mraky blížily, pospíšili jsme si a asi se sem ještě jednou podíváme.

Po cestě domů nás déšť konečně dohnat. My byli hned promočení skrz na skrz, i když jsme měli pláštěnky. Zpátky ve "městě" jsme si došli na nákup a zamluvili místo v restauraci na večeři. Venku byla cedule, že se musí rezervovat... Rozhodně ne ale proto, že by na nás nezbylo místo. Podle mě by bez rezervace možná ani neotevřeli.

• Colonia Carlos Pellegrini

23 Mei 2024, Argentina ⋅ ☁️ 17 °C

Na dnešek jsme sice měli naplánovanou projížďku na lodi a jízdu na koni, akorát nám počasí nepřálo a celý den šíleně pršelo. Zůstali jsme tedy doma a koukali na seriál.

Kolem čtvrté odpoledne déšť polevil a my si šli projít naší osadu. Všude se ozývaly zvuky zvířat a hmyzu a nikde nebyla ani duše. Po chvíli jsme narazili na malou kavárnu, kde jsme se rozhodli strávit zbytek dne. Bylo na čase naplánovat spoje a ubytování na další zastávky a který jiný den k tomu využít, než ten propršený.Baca lagi