Die Weltreise

Tiere Tiere überall Tiere😃

• The Sunrise-Safari

October 11, 2021 in South Africa ⋅ 🌙 14 °C

🇵🇱
    Na ostatni dzień zarezerwowaliśmy kolejne safari o wschodzie słońca. . . po prostu fantastyczne🤩
    Dowiedzieliśmy się, jak agresywne mogą być słonie 😱
    Staliśmy na drodze z ciężarówką i podzieliliśmy nią stado. Szefowi słoni się to nie podobało.
    Najpierw poruszył uszami, kiedy to nie miało na nas wpływu, pobiegł w naszą stronę 😳
    Nasz strażnik chciał szybko odjechać, ale wciąż był na biegu wstecznym.
    Cofneliśmy się kilka metrów. Następnie zahamował, spróbował wrzucić bieg do przodu i przyspieszył.
    Och nieee..., znowu do tyłu!
    Znowu zahamowałem ...
    Wszyscy: "ON NADCHODZI !!!"
    Wstrzymaliśmy oddech i przestaliśmy robić zdjęcia.
    CAŁE SZCZĘŚE strażnikowi udało się wrzucić właściwy bieg.
    Słoń znajdował się niecałe dwa metry dalej.

🇩🇪
    Für den letzten Tag haben wir uns noch einmal eine Safari bei Sonnenaufgang gebucht…einfach fantastisch 🤩
    Wir haben erfahren, wie aggressiv Elefanten werden können 😱
    Wir standen mit dem Truck auf der Straße und haben damit die Herde geteilt. Das hat dem Boss, der Elefantenmutter, nicht so gut gefallen.
    Erst hat er mit den Ohren gewackelt, als das keine Wirkung bei uns gezeigt hat, ist er auf uns zu gerannt 😳
    Unser Ranger wollte schnell weiterfahren, aber war noch im Rückwärtsgang.
    Wir also erstmal ein paar Meter rückwärts.
    Dann gebremst, versucht den Vorwärtsgang einzulegen und Gas gegeben.
    Ach du Sch…, schon wieder Rückwärts!
    Wieder gebremst…
    Wir alle :” HE’S COMING!!!”
    Wir hielten den Atem an und hörten auf Fotos zu machen.
    ZUM GLÜCK ist es dem Ranger dann gelungen den richtigen Gang einzulegen.
    Der Elefant war keine 2 Meter entfernt.

• Krüger Park Departure Day

October 11, 2021 in South Africa ⋅ ☀️ 18 °C

🇵🇱
    Po ekscytującym safari najpierw musieliśmy zjeść śniadanie, zanim wyruszyliśmy na ostatni spacer po parku.

🇩🇪
    Nach der aufregenden Safari mussten wir erstmal frühstücken bevor wir den letzten Weg durch den Park machten.Read more

• New Castle😱😱😱 iPad?

October 11, 2021 in South Africa ⋅ 🌙 16 °C

🇵🇱
    Właściwie chcieliśmy pojechać do Suazi! ALE spontanicznie potrzebowaliśmy testu PCR. Kilka sekund temu opuściliśmy Kruger Park i jesteśmy w szczerym polu Afryki. Skąd pochodzi test PCR ??? Zmiana planu!
    1. Zakwaterowanie w Swazi anulowane.
    2. Zakwaterowanie w New Castle. Jedna noc w New Castel. Dotarliśmy po ciemku mimo, że wszyscy mówili: „Bądź w swoim mieszkaniu przed zmierzchem!” Ale WTEDY szok: gdzie jest iPad? 😱😱😱 Cholera, wciąż jest w Parku Krugera. Cóż, przynajmniej nie bałam się, że zostaniemy obrabowani lub ukradzeni🤷‍♀️

🇩🇪
    Eigentlich wollten wir ins Swasiland!!! ABER wir brauchten spontan einen PCR-Test. Wir haben vor wenigen Sekunden den Krügerpark verlassen und sind mitten im Nirgendwo in Afrika. Woher ein PCR-Test??? Planänderung!
    1. Unterkunft im Swasi storniert.
    2. Unterkunft in Newcastle mit wenig bis kaum Internet gebucht😣 Eine Nacht in Newcastle also. Im Dunkeln angekommen und das obwohl alle sagen: " Vor der Dämmerung in der Unterkunft sein!" Aber DANN der Schock: wo ist das iPad? 😱😱😱 Mist, liegt noch im Krüger Park. Tja, zumindest hatte ich keine Angst mehr, dass wir ausgeraubt oder geklaut werden🤷‍♀️

• Durban

October 13, 2021 in South Africa ⋅ ⛅ 25 °C

🇵🇱
    W JoBerg powiedziano nam: „Durban to Miami Południowej Afryki!”
    Potencjał jest…

🇩🇪
    In JoBerg wurde uns gesagt: "Durban ist das Miami von Südafrika!"
    Das Potential ist vorhanden...

• Queenstown

October 15, 2021 in South Africa ⋅ ☁️ 24 °C

🇩🇪
    Und wieder ein langer Tag im Auto🙈 noch nicht gesund, wollten wir Abends angekommen einfach nur n Toasbrot essen und schlafen😳 aber die Unterkunft war schön🙂
    Am Morgen konnten wir vor der Tür die Webervögel beobachten.
    🇵🇱
    I kolejny długi dzień w aucie 🙈 przybyliśmy wieczorem, jeszcze niezdrowi i chcemy tylko zjeść toasta i spać😳
    ale zakwaterowanie było ładne🙂
    Rano mogliśmy obserwować ptaki tkacze przed drzwiami.

• Port Elisabeth - Begin of Garden Route

October 15, 2021 in South Africa ⋅ 🌧 15 °C

🇩🇪
    Die Garden Route ist eine 300 Kilometer lange Küstenroute, die entlang der Südküste Südafrikas verläuft und in Port Elisabeth für uns beginnt.
    Mittagessen am Strand von Port Elisabeth. Das fühlt sich tatsächlich etwas mehr wie Miami an. Natürlich ist das Wasser kalt und es ist mega windig, was sonst 🤷‍♀️
    DOCH 👆wer wollte daußen sitzen, als der Kellner fragte?? 😓 na ich!
    🇵🇱
    Garden Route to 300-kilometrowa trasa przybrzeżna, która biegnie wzdłuż południowego wybrzeża Afryki Południowej i zaczyna się dla nas w Port Elisabeth.
    Obiad na plaży w Port Elisabeth. Właściwie to trochę bardziej przypomina Miami. Oczywiście woda jest zimna i jest mega wietrznie, co innego🤷‍♀️
    ALE kto chciał na dworze usiąść, gdy kelner zapytał? 😓 dobrze ja!
    🇬🇧
    The Garden Route is a 300 kilometer long coastal route that runs along the south coast of South Africa and begins for us in Port Elisabeth.
    Lunch on the beach in Port Elisabeth. It actually feels a bit more like Miami. Of course the water is cold and it's mega windy, what else 🤷‍♀️
    BUT who wanted to sit outside when the waiter asked? 😓 well me!

• Knysna- Garden Route

October 16, 2021 in South Africa ⋅ ☀️ 18 °C

🇩🇪
    Der nächste Stop auf der berühmten Garden Route ist in Knysna. In den Slums verfahren, im Dunkeln angekommen. Regen, kalt, müde, aber dann am nächsten Tag hatten wir einige wenige Stunden Sonne um die Füße ins Wasser zu halten und tausende von Fotos zu machen😄 dann regnete es wieder. Fahr' nach Afrika, haben sie gesagt...🤣
    🇵🇱
    Następny przystanek na słynnej Trasie Ogrodowej znajduje się w Knysnej. Gubiąc się w slumsach, przybyłem w ciemności. Deszcz, zimno, zmęczenie, ale następnego dnia mieliśmy kilka godzin słońca, żeby zanurzyć stopy w wodzie i zrobić tysiące zdjęć😄 potem znowu padało. Jedź do Afryki, powiedzieli...🤣
    🇬🇧
    The next stop on the famous Garden Route is in Knysna. Getting lost in the slums, arrived in the dark. Rain, cold, tired, but then the next day we had a few hours of sun to put our feet in the water and take thousands of photos😄 then it rained again. Go to Africa, they said...🤣