Plan wyprawy
29 июля 2018 г., Англия ⋅ ⛅ 15 °C
Decyzja zapadła już niemal rok temu. Po 15 latach koncentrowania się na wychowywaniu dzieci i tworzeniu małej stabilizacji, postanawiamy wrócić na szlak :-). Z dziećmi, rzecz jasna. Nie aż takЧитать далее
Przed wyprawą
31 июля 2018 г., Англия ⋅ 🌙 16 °C
Bilety kupione, plan wyprawy opracowany, nawet noclegi i przejazdy zamówione aż do połowy drogi - teraz stos rzeczy do spakowania rośnie, i gorączka podróżna razem z nim.
Przy pakowaniuЧитать далее
Z powrotem na szlaku
1 августа 2018 г., Англия ⋅ ☀️ 13 °C
No i wyruszamy😀. Plecaki spakowane, górskie buty na nogach, wszystkie okna i drzwi zamknięte, kot nieszczęśliwy.
Dotuptalismy wszyscy z plecakami dzielnie na stację, więc pierwsze 1500Читать далее
Przesiadka w Barcelonie
1 августа 2018 г., Испания ⋅ ☀️ 31 °C
Lima!!!
1 августа 2018 г., Перу ⋅ ⛅ 16 °C
Mimo naszych obaw co do lini poludniowo-amerykańskich LATAM, dotarliśmy do Limy w całości, z bagażami, bez opóźnień, a nawet, ku rozpaczy naszego zamówionego z wyprzedzeniem kierowcy, przedЧитать далее
Widok na Pacyfik
2 августа 2018 г., Перу ⋅ ☀️ 27 °C
Les tortuguitas bungalows - bajkowe miejsce nad oceanem. Choć kiedy dotarliśmy tam taksówką z Talary, oboje z Wojtkiem mieliśmy nietęgie miny. Uliczka z zaschniętej gliny, baraki z gliny/Читать далее
Rozmówki hiszpańskie
3 августа 2018 г., Перу ⋅ ☀️ 25 °C
Pobudka o 5.00, nie, żeby ktoś nas budził albo była potrzeba, po prostu jet lag. Wczoraj odkryliśmy, że wybieranie się w te strony bez znajomości hiszpańskiego jest nie tylko nieeleganckie,Читать далее
Pływanie z żółwiami
3 августа 2018 г., Перу ⋅ ☀️ 25 °C
Po śniadaniu z widokiem na Pacyfik rozpoczynamy zwiedzanie. Przed wejściem do bungalowów wita nas wielki znak: agencja turystyczna "David Tours". Licząc na anglosaskie korzenie właścicieli ufnieЧитать далее
Ale skąd wieloryby przecież nie wyszłyby
4 августа 2018 г., Перу ⋅ ⛅ 18 °C
Pobudka o 7 rano - i wyruszamy na bezkrwawe łowy wielorybnicze. Jesteśmy z siebie dziko dumni bo udało się nam wynegocjować 25% niższa cenę (oczywiście po hiszpańsku, w liczebnikach jesteśmyЧитать далее
Upiorne noce dyskotekowe
5 августа 2018 г., Перу ⋅ ⛅ 20 °C
Oprócz wrażeń podróżniczych, Los Organos również niestety zapewnił nam krótki kurs jak raj zamienić w piekło. Czwartkowej nocy do snu kołysały nas fale przyboju, a w piątek o 22 ze snuЧитать далее
Tumbes i mangrowce
5 августа 2018 г., Перу ⋅ ⛅ 23 °C
Miało być zjawiskowo pięknie a było, no cóż, niestety jak na wycieczce z (nieekskluzywnym) biurem podróży. Gdybyście kiedyś odwiedzili Peru, to stanowczo odradzamy agencje David Tours, RafaЧитать далее
Kulinarne podboje
6 августа 2018 г., Перу ⋅ ☀️ 23 °C
Zdecydowanym pozytywem ( i celem wyprawy) jest poznanie Peru od podszewki. Zaczęliśmy ostrożnie, przejazdy taksówką, noce w hotelu ( no dobrze, 3***, mały b&b), jedzenie w restauracjach któreЧитать далее
Autobusem liniowym z Organos do Limy
6 августа 2018 г., Перу ⋅ ☀️ 23 °C
Koniec błogiego wypoczynku w raju nad oceanem (raj i błoga cisza z falami przyboju powróciły wraz z niedziela). Jeszcze ostatnie smażone jajka, smażone banany i sok z papaji na śniadanieЧитать далее
Arequipa, miasto do którego chcę wracać
7 августа 2018 г., Перу ⋅ 🌙 14 °C
Po zatłoczonej, brudnej, brzydkiej i obezwładniającej hałasem Limie, Arequipa wita nas panoramą gór i kolonialną architekturą. Nic dziwnego, że wszyscy z miejsca poddajemy się jej urokowi, iЧитать далее
Z wizytą u lam
8 августа 2018 г., Перу ⋅ 🌬 18 °C
Nauczeni doświadczeniem, przed wyruszeniem w miasto przeglądamy wszystkie dostępne materiały z blogów podróżniczych, trip advisor, i ogólnie googla. Bardzo słusznie, bo możliwości jestЧитать далее
Przez zaułki i place Arequipy
9 августа 2018 г., Перу ⋅ 17 °C
Pierwsze zachwycenie po wyjściu z hotelu - ulicę zamyka... wulkan. Olbrzymi, majestatyczny, oszałamiający - mimo tego, że w oddali, zajmuje cały horyzont. W dodatku, mimo tego że zmieniamy iЧитать далее
Juanita
9 августа 2018 г., Перу ⋅ ☀️ 23 °C
Czyli dlaczego nie lubimy religii.
W 1996r Johan Reinhard odkrył mumię 12-letniej dziewczynki złożonej w ofierze na szczycie wulkanu przez inkaskich kapłanów. Szukając miejsca jej pochówkuЧитать далее
Krótkie podsumowanie Arequipy
10 августа 2018 г., Перу ⋅ ☀️ 23 °C
Wysokość npm: 2300m
Dojazd: autobus, Cruz del Sur albo Oltursa, samolot- Avianca sprawdziła się świetnie, mimo 1.5h opóźnienia
Nocleg: La Casa de Leonardo - rewelacyjny hostel, super miłaЧитать далее
Ruszamy w Andy
10 августа 2018 г., Перу ⋅ ☁️ 14 °C
Pierwszy przystanek: Pisac. Ale najpierw lot do Cuzco - pobudka o 4.30 rano (kto na miłość boską układał plan podróży?????), na śniadanie suche bułki i wczorajszą herbata.
Na lotnisku odЧитать далее
Pisac - peruwianskie Glastonbury
10 августа 2018 г., Перу ⋅ ⛅ 14 °C
Kierowca lokalnego busika (colectivo) z Cuzco wyrzuca nas ze wszystkimi bagażami przed mostem nad rzeką Urubamba, twierdząc że to właśnie już Pisac. Twierdząc oczywiście po hiszpańsku, nieЧитать далее
Hospedije Chaska
11 августа 2018 г., Перу ⋅ ⛅ 13 °C
Chaska w Quechua znaczy gwiazda. Miejsce magiczne, poza czasem.
Hostel dla backpackerów (wędrowców z plecakami), z kuchnią, dużymi pokojami z łazienką, a przede wszystkim pięknym ogrodem,Читать далее
Andy- piaskowe góry
11 августа 2018 г., Перу ⋅ ⛅ 11 °C
Pierwsze wrażenie z Andów - zresztą identyczne jak w Kolumbii - to nie góry, to pagórki 😁. Wrażenie które w końcu rozwieje się jak jaki sen złoty, ale na razie trzymajmy się go. Jako,Читать далее
Kinsa Cocha - 4200 npm
11 августа 2018 г., Перу ⋅ ⛅ 15 °C
Pierwsze wyjście w prawdziwe góry, z lekkim przerażeniem i pokorą, jako że pierwszy raz w życiu tak wysoko. I to bez haków raków i czekana ( jak pisałam wcześniej, zupełnie zbędne w AndachЧитать далее
Inkaskie ruiny w Pisac
13 августа 2018 г., Перу ⋅ ⛅ 18 °C
Dzień wstał piękny, więc zamiast jechać do Cuzco skoro świt, zgodnie z założonym planem, postanawiamy aklimatyzować się na miejscu, w Inkaskich ruinach w Pisac. Od 2900 do 3500 npm, tylko naЧитать далее
Cuzco - stolica inkaskiego imperium
14 августа 2018 г., Перу ⋅ ⛅ 17 °C
Tak jak Arequipa była śródziemnomorsko-śnieżno-biała, tak Cuzco jest bajecznie złote, jak na stolicę inkaskiego imperium przystało. Położone (oczywiście) w andyjskiej dolinie, rozpościeraЧитать далее