Trip around the world

• 489foto’s
  • 0Likes
  • Missing a flight...

1 november 2016, China ⋅ ⛅ 11 °C

Nog nooit gebeurt, maar nu wel. Vanwege vertraging op de eerste vlucht miste ik mijn aansluitende vlucht. Totaal niet mijn fout maar wel irritant!

Nu zit ik op kosten van China Eastern een nacht in een hotel. Morgen om 7:00 uur moet ik mij weer op het vliegveld melden voor de vlucht van 9:00 uur.

Vanaf het vliegveld zat de bus die voor China Eastern naar het hotel reed volledig vol, ik was dus niet de enige!

Het enige voordeel is dan weer wel dat het een vier sterren hotel is. Deze kamer zal de meest luxe kamer zijn die ik deze zes maanden heb!

• Chengdu

2 november 2016, China ⋅ 🌫 17 °C

Nu dan eindelijk aangekomen in het Nova Travellers Lodge in Chengdu. De vlucht van vanochtend heb ik wel gehaald... In het hostel waren ze erg schappelijk door de nacht die ik gemist had, niet te rekenen.

Verder vandaag naar de kapper geweest. Altijd een uitdaging in een land waar je de taal niet spreekt!

Vanavond komt het visum voor Tibet binnen wat ik via het hostel heb laten organiseren. Dus vrijdag ga ik per trein naar Tibet. Wat toch wel echt een land in een land is.

Voor morgen heb ik een tour geboekt naar het Panda sanctuary. Chengdu staat namelijk bekend om dit bijzondere dier.

• Panda sanctuary

3 november 2016, China ⋅ ⛅ 19 °C

Chengdu heeft zo'n 10 miljoen inwoners, maar het voelt niet enorm druk aan. Genoeg ruimte op de straat en bijv. ook in de metro.

Het is dus vooral de stad van de reuzen panda. Vanochtend dan ook het Panda fokcentrum bezocht. Dit is vooral opgezet om deze bedreigde diersoort te behoeden voor uitsterven. Er leven nog maar een kleine 2000 panda's in het wild.

Het zijn wel hele bijzondere en vooral ook bijzonder luie dieren. Ze halen enorm weinig voedingsstoffen uit hun dieet (bamboe). Dus ze moeten erg zuinig omgaan met hun energie. Dat lukt aardig! Vrijwel de hele dag zitten of liggen ze aan bamboe te knagen of gewoon niks te doen.

Verder vandaag de Wen Shu Temple/monastry bezocht. Erg vergelijkbaar met Myanmar. Ook in China dus veel aanhangers van het Boeddhisme.

• Train to Lhasa

4 november 2016, China ⋅ ⛅ 22 °C

Vanochtend vroeg vanaf Chengdu de trein gepakt naar Chongqing. Hier ben ik overgestapt op de trein naar Lhasa, de hoofdstad van Tibet. De totale spoorlijn loopt van Beijing naar Lhasa over 2000 kilometer. De aanleg duurde van 1984 t/m 2005 en het hoogste punt is op 5076 meter. Daarmee is het de hoogst gelegen spoorlijn ter wereld. Het station Tanggula is met 5068 meter boven de zeespiegel het hoogst gelegen station ter wereld.

De rit gaat zo'n 44 uur duren, dus ik kom pas zondag ochtend aan.

In de trein deelde ik een slaapcoupé met 2 Chinese meiden en een wat oudere Chinese man. Die twee meiden konden een klein beetje Engels, maar die man geen woord. De coupé zelf was vergelijkbaar met die van de Trans Siberië Express. Vier bedden waarbij je op de onderste twee kunt zitten en de bovenste twee kunnen opgeklapt worden. Niet enorm ruim, maar goed te doen. En er is natuurlijk een wagon waar je eten en een biertje kan halen.

Onderweg zie je verschillende landschappen. Maar in de eerste uren ook vooral heel veel flats. Overal hoge flats! China is groot en er wonen enorm veel mensen, maar dat merk je pas goed als je hier door heen reist. Naast de vele gebouwen die er al staan, wordt er ook overal druk door gebouwd.

Op een gegeven moment hield de bewoonde wereld op en kwamen we in een bergachtig gebied terecht waar al vorst en lichte sneeuw op grondniveau was. We zaten toen dus al redelijk hoog.

Het eten in de trein (uiteraard met stokjes) bestond vooral uit rijst met een soort vlees. Niet super lekker, maar wel eetbaar.

De tweede avond kregen we een zuurstofslangetje. Deze kun je aansluiten zodat je extra zuurstof binnen krijgt indien je dit nodig heb vanwege de hoogte waarop we nu komen te zitten. Maar ik heb niemand het slangetje zien gebruiken.

• Lhasa

6 november 2016, China ⋅ ⛅ 22 °C

Na 2 dagen in de trein reden we zondag ochtend het Tibetaanse gebied binnen. Erg mooi om al die besneeuwde bergtoppen te zien.

Mooi op tijd (10:00 uur) kwamen we aan in Lhasa waar ik opgewacht werd door mijn gids voor de komende dagen. Als toerist mag je namelijk niet zelfstandig door Tibet reizen, dus heb ik via het hostel in Chengdu een tour geboekt.

Verder Lhasa al vast een beetje verkent. Het hotel zit midden in het centrum dus dat komt mooi uit. Morgen gaat de tour pas echt beginnen en ontmoet ik de anderen.

• Sightseeing Lhasa

7 november 2016, China ⋅ 🌙 5 °C

De andere drie personen in de groep waren een Amerikaanse familie. Aardige mensen waar ik de komende dagen dus mee te maken heb.

Vandaag gingen we twee kloosters bezoeken, Drepung en Sera monastery. Als eerste gingen we naar Drepung. Dit is een enorm groot klooster waar vroeger zo'n 10.000 monniken leefden. Nu wonen er nog maar ongeveer 600. Dit heeft vooral te maken met het beleid vanuit Peking dat het een stuk lastiger maakt om monnik te worden. Het is nu aan veel meer regels gebonden dan voor de Chinese bemoeienis met Tibet.

De monniken waren ook aan het debatteren. Dit doen ze dagelijks. Dit gaat met veel geschreeuw en armgebaren. Een mooi spektakel om te zien!

Na de lunch met jakvlees en boterthee (lokale specialiteiten) gingen we naar het Sera klooster.
    Ook hier waren de monniken druk aan het debatteren.

• Sightseeing Lhasa 2

9 november 2016, China ⋅ 🌙 0 °C

Ook vandaag gingen we twee plekken bezoeken. Als eerste het Potala paleis. Dit enorme gebouw bestaat uit een religieus gedeelte en een politiek gedeelte. Het is het winter paleis van de Dalai Lama. Alleen kan hij er dus geen gebruik van maken aangezien hij naar India is gevlucht.

In het paleis zelf mag je geen foto's maken maar het bestaat uit een grote hoeveelheid ruimtes en het staat uiteraard vol met Boeddha's. Ook liggen hier, op een aantal na (1,2,3 en 6 niet) alle overleden Dalai Lama's begraven. Een aantal van deze tombes hebben we kunnen zien.

Na de lunch gingen we vervolgens naar de Jokhang tempel. Dit is de oudste boeddhistische tempel van Tibet. In het gebouw staat het meest vereerde voorwerp van het Tibetaanse boeddhisme, de Jowo Shakyamuni. Dit is een standbeeld van Gautama Boeddha (een spiritueel leider) op 12 jarige leeftijd.

Om de tempel lopen vele Tibetanen een ronde van 1 kilometer door Barkhor straat. Dit is de kortste van de drie pelgrimspaden in/om Lhasa. De meeste gelovigen lopen, maar sommige gaan glijdend door de straten. Ze hebben dan een soort metalen handschoenen en een kniebescherming en laten zich dan naar voren vallen. Velen hebben ook een gebedswieltje bij zich en een kralenketting.

's avonds nog even terug gegaan naar het Potala paleis voor een avond foto.

• Busride to Shigatse

9 november 2016, China ⋅ ⛅ 4 °C

Er stond een redelijk drukke reisdag op het programma richting het westen van Tibet, Shigatse.

De eerste stop was bij een mooi uitzichtpunt over de Nyangchu vallei. Vervolgens reden we naar een van de vier heilige meren, het Yamdro-tso Lake. Super mooi helder blauw water met op de achtergrond de bergen met besneeuwde toppen! Erg indrukwekkend.

Na de lunch reden we naar de Karo-la gletsjer. Deze gletsjer zit op bijna 5000 meter hoogte en is zelf ook nog eens zo'n 2000 meter hoog. Compleet met vele gebedsvlaggetjes was dit het echte Tibet! Er stond wel een gure koude wind en vanwege de hoogte merkte je ook goed het gebrek aan zuurstof in de lucht.

De op een na laatste stop was bij een dam. Ook hier veel gebedsvlaggetjes en dus mooie plaatjes.

We reden daarna door naar het plaatsje Gyantse. Hier bezochten we het Kubum klooster. Zeker in combinatie met Myanmar, heb ik nu zoveel kloosters gezien dat ze allemaal wel erg op elkaar gaan lijken. Voor 10 Yuan (€ 1,25) mocht je hier wel foto's maken.

Daarna reden we door naar Shigatse waar we één overnachting hadden.