• Renée van Schaijk

Stage Zambia

An open-ended adventure by Renée Read more
  • Mijn eigen veldwerk trips

January 20, 2018 in Zambia ⋅ ⛅ 5 °C

Deze week had ik mijn eigen veldwerk trips. Hiervoor ging ik met andere mee om te kijken of ze de goede netten hadden waar wij geïnteresseerd in waren. Om er meer vaart achter te krijgen ging ik dinsdag, woensdag en donderdag zelf op veldwerk! En wat was het gaaf!! We navigeerde op gps coördinaten en zo zochten we huizen waarvan we dachten dat ze netten hadden welke wij wilde testen. We kunnen niet bij iedereen aankloppen we gebruiken de huizen van een andere grote studie. Ik ging samen met Limonty, hij is zeg maar mijn directe begeleider in het project, onze fantastische chauffeur Morris en de eerst dagen ging Sibajene ook mee, want het gebied waarin we wilde kende hij goed. Omdat ik te veel mooie foto's heb van dit waanzinnige maar ook vermoeiende avontuur. Plaats ik het in verschillende series. Hier zie op wat voor wegen we rijden. Een net die hangt in een huis en waar ik een test op doe om te kijken hoeveel insecticide nog erop zit. Dit was 6 jaar oude net in een hele goede staat. Ik was echt verbaasd! De resultaat van zo'n test. Dit was het resultaat van een andere net. En hoe we met de auto zo op het terrein rijden van iemands huis en dan hallo zeggen. Haha! Ik dacht dit geeft wel een mooi idee. Daarnaast doen we nog questionnairs en zetten een muggenval voor een nacht neer.Read more

• Deel 2: eigen veldwerk

January 20, 2018 in Zambia ⋅ ❄️ 0 °C

Zoals ik zei te veel mooie en leuke foto's om te delen. In deze collectie: de meer toeristische foto's. Het veldwerk heb ik hier gedaan vanaf met een straal van 30km rondom Macha. En toch was er elke dag een verschil van landschap. Eerste dag wat ruimer opgezet. Wat heel fijn was want we hadden de mooiste en nette auto mee. Tweede dag zijn we in de bush geweest en rotsachtige gebied. Daar zijn deze foto's gemaakt en de derde dag meer tussen de velden en akkers. Het was echt genieten: het landschap, de ontmoetingen, lekker rondrijden in een 4x4 en met de mensen met wie ik samen was! We hebben echt op plekken gereden waarvan ik dacht passen we erdoor zoals de vijfde foto. En meerdere malen vroeg ik me af nog steeds geen lekke band. Helaas hadden we woensdag aan het einde van de dag wel een lekke band gekregen. Maarja ook weer een heel avontuur!! De auto van woensdag heeft wel het een en ander aan krassen opgelopen door alle takken en bomen waar we langs geschaafd hebben... achja daarvoor zijn we ook met deze auto's op pad gegaan!Read more

• Deel 3: eigen veldwerk

January 20, 2018 in Zambia ⋅ ⛅ 22 °C

Als laatste, wat jullie waarschijnlijk als eerste gaan lezen een serie foto's van de mensen hier op het platteland. De afgelegen boerderijtjes die ik bezocht heb, heb ik natuurlijk ook gefotografeerd! Daarnaaat ook binnenkant van een huisje en meer het Zambiaanse plattelands leven. Want door zo'n paar dagen veldwerk krijg ik wel een beter idee hoe het aan toe gaat. Je ontmoet mensen waar het eigenlijk super lastig is om ernaar toe te gaan met de auto, echt afgelegen. En dat is heel bijzonder! Mijn nieuwsgierigheid hoe de huizen aam de binnenkant eruit ziet wordt helemaal gevoed, want voor de bed netten ga ik vaak een huisje naar binnen of worden we uitgenodigd om binnen te zitten. Echt divers hoe de binnenkant eruit ziet en verschil in hoe schoon het is!Read more

• Huishouden: wassen

January 21, 2018 in Zambia ⋅ ⛅ 3 °C

Het leek me leuk om een soort mini serie te doen over de huishoudelijke taken die ik hier doe. Wat het verschil is met hoe ik dingen in Nederland doe. Ik had dit idee al langer en daar is het dan! Vandaag gaat het over wassen. In Nederland deed ik altijd hop even tussen door wasmachine vullen en aanzetten en dan naar een afspraak/college of studeren. Ik had zelf geen droger maar ik hing het altijd op in mijn kamer. Hier gaat het iets anders. Zoals jullie waarschijnlijk wel hebben gelezen heb ik maar een paar uur per dag water en ik zou afvragen hebben ze hier wasmachines hoe gaat dat dan. Nou zoals je ziet op de foto's een wasmachine maar dan net anders. Deze machine is niet op een kraan aangesloten. Op vrijdag einde van de middag wanneer ik water heb, sluit ik een tuinslang aan van mijn wasbak in mijn badkamer naar het schuurtje in de tuin in de linker bak van de machine en zo komt er water in. Tegenover de machine staat nog een bak om mijn kleding te spoelen en die vul ik ook met water. Zaterdagochtend als ik hier ben doe ik meestal de was. In de linker bak stop in waspoeder in. Je kan niet zoveel als in een wasmachine aan was in stoppen. Dus een aantal kleding stukken per keer. Ik begin met wit en eindig met hardloopkleding en onderbroeken en sokken. Ik stop het in de bak. Laat de machine draaien voor iets van 9 minuten. Daarna beetje uitwringen en in de centrifuger voor zo'n twee minuten zodat het meeste sop eruit is. Vervolgens in de grote bak zo veel mogelijk sop uit spoelen en dan weer voor een paar minuutjes centrifugeren. En dan tadaaaaa was is klaar en kan opgehangen worden! Zoals je leest een intensievere methode maar in 1.5-2 wel al mijn wasje gedraaid inclusief beddengoed. Op deze manier heb je geen continue aanvoer van water nodig. Wasmachine die wij kennen zullen vast hebben in Zambia maar dit is een stuk beter dan de handwas!
    Naja zo doe ik het dus. Lekker in het zonnetje op zaterdagochtend! Over de zon gesproken. Het zou nu dik anderhalve maand regentijd zijn. Maar nu is het al ruim 3 weken droog en op dit moment 38 graden.. pffff. Hopelijk komt snel de regen want de maïs en andere gewassen beginnen er niet meer goed uit te zien.

• Nog een week veldwerk

January 26, 2018 in Zambia ⋅ ⛅ 17 °C

Afgelopen drie dagen heb ik weer veldwerk gedaan. Heel leuk was het!! Ben gelukkig wat minder moe dan vorige week. Want het is wel erg intensief. De wegen die we gereden hebben zaten vol met gaten en we zijn over rotsen heen gereden. Eentje had zelfs allemaal hobbels. Ik had net het gevoel alsof ik in een achtbaan zat omdat je de hele tijd omhoog ging en dan weer naar beneden. We hebben zelfs een keer moeten omdraaien, omdat na de brug te steil omhoog was en zelfs onze auto dat niet zou kunnen. Maandag, dinsdag en woensdag ga ik weer het veld in. We moeten nog 1 positieve net vinden. Dat is een net die ouder is dan 6 maanden en de persoon die hem gebruikt heeft malaria gehad tijdens het slapen onder die net. Blijkbaar vrij lastig om te vinden. Hier een aantal mooie foto's wat in onderweg ben tegen gekomen. Ik ben een pro geworden met foto's maken tijdens het rijden, zie foto 3 en 4.Read more

• Weekendje Livingstone #2

January 28, 2018 in Zambia ⋅ ⛅ 17 °C

Na twee weken veldwerk ben ik weer even lekker een weekendje naar Livingstone gegaan om bij te komen en af te koelen in het heerlijke zwembad. Zaterdag heb ik ook nog wat boodschappen gedaan, want hier heb je de grote supermarkt die veel meer heeft. Dus jeeej kon ik weer los gaan en lekker eten kopen. Vandaag ben ik naar de brug gegaan tussen Zimbabwe en Zambia en daar zie je een stukje van de Victoria Falls. Ik was namelijk heel benieuwd hoeveel meer water er zou fijn. En wat voor effect het heeft gehad, doordat het hier de afgelopen drie weken niet of bijna niet geregend heeft, terwijl we midden in het regenseizoen zitten. Vrij problematisch voor de gewassen. Maar wooow wat veel water en wat een contrast met twee maanden geleden!! Daarna heb ik nog heerlijk in het zwembad gezwommen en nu weer onderweg naar Macha. Als laatste nog twee foto's van de zonsondergang van vorige week zondag bij de dam. De foto's zijn mooier hoe het eruit zag. Haha, vaak is het andersom!Read more

• Huishouden: afval

February 3, 2018 in Zambia ⋅ 🌧 12 °C

Vandaag leek het me leuk om het te hebben over hoe afval verwerking gaat in Zambia. In Nijmegen zetten ik de vuilniszakken aan de straat. In Wageningen hebben we verschillende containers. Hier in Zambia gaat het wat anders. Ik verzamel restanten van eten bij elkaar en dat gooi ik in de composthoop. Resten tomaatjes geef ik aan de kippen want die vinden dat erg lekker. De rest van het afval is heel makkelijk, namelijk gewoon alles bij elkaar verzamelen een als ik mooie hoeveelheid heb, leg in het achterin de tuin in een gat. Papier er een beetje tussen, lucifer aansteken en lekker laten branden. Echt wel anders dan Nederland. Plastic verbranden maakt niet uit. Heel gek vind ik dat. Zelf heb ik twee keer mijn afval verbrand maar meestal laat ik het nu staan voor mijn schoonmaakster en die doet dat voor me. Hoef ik zelf niet in de vieze lucht te staan :)Read more

• Malou in Macha

February 10, 2018 in Zambia ⋅ ⛅ -3 °C

Op 7 februari was het zover Malou kwam aan in Macha! Heel leuk!! Ze kwam savonds aan en toen hebben we samen gegeten, bijgekletst en daarna heb ik haar meegenomen naar mijn bijbelstudie. De volgende dag heb ik tot half elf stage gelopen en Malou uitgeslapen. Daarna heb ik haar rondgeleid in de laboratoria en hebben we gelunched. Vanaf dat moment heeft het twee dagen geregend. We hebben smiddags met een Nederlander die een civiele technieker is een rondje gemountainbiked en savonds traditioneel Zambiaanse gegeten, opgedroogd en bij mijn buurmeisje langs geweest. Vrijdag zijn we naar de dam gefietst en heb ik mijn stages bedrijf compound laten zien. Volgens wilden we naar Livingstone. Echter vanwege de vele regen de afgelopen dagen was de brug aan het einde van de zandweg ondergelopen met water. Het waterpeil was ruim een meter hoger dan de brug. Naar vijf uur wachten hebben we besloten om om te keren en de volgende dag te proberen, want het water zakte heel langzaam. Gelukkig is het zaterdagochtend gelukt en waren we mooi op tijd in Livingstone!Read more

• Livingstone met Malou

February 13, 2018 in Zambia ⋅ ☀️ 3 °C

Malou en ik hebben drie dagen in Livingstone verbleven. We hebben de Victoria Falls bezocht, high tea gedaan met uitzicht over de Zambezi, geziplined over de kloof bij de Falls, sunset cruise gedaan en een dorpje in de buurt bezocht! Heel leuk en gezellig allemaal! En ondertussen ook lekker in het zwembad bij ons hostel gezwommen. Het was erg fijn om na de twee dagen regen om weer war zonneschijn te zien! De laatste dag, dinsdag, zijn we 1.5 dag op safari geweest in Botswana!Read more

• Op safari in Botswana

February 14, 2018 in Botswana ⋅ ⛅ 24 °C

Jaaaa het was zover mijn eerst safari in Afrika en dat samen met Malou. In Sri Lanka hadden we veel geluk samen met de safari daar en dat is hier ook weer gebleken. Het was de hele dinsdag en woensdagochtend vroeg. Rond 10 uur waren we weer terug in Livingstone. Het is ongeveer een uur rijden naar de grens met Botswana. Daar gingen we met een bootje oversteken, want de grens bestaat uit de rivier. Ze zijn bezig met een brug bouwen dus gingen we met een bootje. Daarna stempeltje ontvangen en door naar de eerste stop waar we thee en koffie kregen. Vervolgens hebben we een drie uur lange boottocht gemaakt. Hier hebben we veel vogeltjes, buffelo, krokodillen, hippo's, impala en een andere hertachtige gezien. Heel mooi om vanaf de waterkant dichtbij ze in de buurt te komen. Vervolgens hadden we een heerlijke lunch en daarna zijn we vijf uur in de safari auto rond gereden in het park. Hier hebben we tussen kuddes olifanten gestaan, veel impala's gezien, hippo's, aapjes en bavianen en gelukkig giraffen, die ikzelf erg graag wilde zien! Heel vet! Daarna kwamen we aan in ons tentenkamp. Paar tentjes midden in de bush zonder hek. We hebben heerlijk gegeten en toen hoorden we geluid. Bleek ongeveer 50 meter van ons vandaan olifanten te lopen. En iets later veel geluid en toen zei onze gids dat een leeuw een kleine olifant aan het aanvallen was. Nou, dat was erg spannend. Niet veel later zijn we gaan slapen, want in de tent is het meest veilig. Was een hele experience dat slapen met leeuwen gebrul op de achtergrond. Toen we net in de auto zaten voor de ochtend safari zag Malou vrij snel een mannetjes leeuw. Daarna zagen we nog een jakhals op jacht tussen een groep impala's. Super gaaf en heel bijzonder! Toen we terug kwamen was Steven er bijna al. We zijn met z'n drieën naar de brug geweest waar je een stukje Vic Falls kan zien en daarna een drankje gedronken bij een hotel met uitzicht op de Zambezi!Read more

• Victoria Falls met Steven

February 16, 2018 in Zambia ⋅ ⛅ 28 °C

Natuurlijk ging ik met Steven ook naar de Victoria Falls! Ik merkte het verschil met een week eerder toen ik er was met Malou. De spray was al een stuk eerder en veel harder. Het regent dan harder dan harde regen normaal in Nederland. Ik was echt verbaasd dat er zo'n verschil was in een week. En je wordt er drijf nat van maar het is echt zo bijzonder met zoveel water. Daarna zijn we naar de boiling pot gelopen dat is een route die je kan lopen die je onderaan de Falls en de brug brengt. Ik had hem hiervoor nog nooit gelopen maar het is zo mooi daar. We waren bijna afgeschikt door de bavianen die daar lopen. Er waren velen. Maar toch gedaan en wat ben ik blij. We liepen door mini tropische bos, omdat door de spray van de falls dat stuk de hele tijd of een groot deel van het jaar regen en nevel krijgt. Super mooi!!Read more

• Steven in Macha

February 20, 2018 in Zambia ⋅ ☀️ 21 °C

Na een paar dagen Livingstone zijn we naar Macha gegaan. En op zondag zijn we ook naar de kerk gegaan. Als er een nieuwkomer komt dan is het de bedoel dat je voorsteld in de kerk. Dus Steven mocht dat ook doen. Erg grappig. Later in de middag zijn naar de dam gelopen voor een zonsondergang. En als avondeten hebben we traditionele nsima gegeten. Wat bijna elke Zambiaan twee keer per dag eet, inclusief met handen eten. De volgende dag heb ik mijn lab en heel MRT laten zien. In de middag wilde we nog een rondje lopen, een route die ik hardloop, echter kwam de omweer eraan dus moesten we omdraaien. Dit resulteerde wel in mooie foto's. Ik vond het heel leuk om Macha aan hem te laten zien en we zijn ook bij verschillende vrienden van mij uitgenodigd voor etentjes.Read more

• Op safari in Zambia

February 25, 2018 in Zambia ⋅ 🌙 14 °C

Na Macha zijn we een paar dagen naar Lusaka gegaan. Ik was er nog nooit geweest en wilde het graag zien. Was niet zo bijzonder behalve dat we daar naar de bios waren geweest: black panter. Heel cool! En daarna terug naar Livingstone voor twee dagen safari avontuur. We hebben een safari gedaan in Mosi oa tunya nationaal park en daar heb ik neushoorns gezien!! Nu is mijn big 5 compleet. Ik ben erg blij! Die avond nog een boottocht gemaakt over de zambezi en de volgende dag naar Botswana voor een dagsafari in Chobe park. De foto's zijn van mosi oa tunya nationaal park. Waar we naast de neushoorn nog veel meer mooie dieren hebben gezien!Read more

• Op safari in Botswana met Steven

February 27, 2018 in Botswana ⋅ 🌙 14 °C

Met Steven ging ik één dag op safari in Botswana. Ik was heel benieuwd wat we zouden zien omdat we nu een dag gingen ipv 1.5 dag wat ik met Malou had gedaan. Eerst gingen we weer een boottocht doen waar ze buffelo's, hippo's en krokodillen zagen. Daarna gingen we met de auto wat rond rijden. Gezien we de dag ervoor bij Livingstone op safari waren geweest en al veel zagen. Hoopte ik dat Steven een olifant nog zou zien. De hoop om leeuwen te zien had ik opgegeven, omdat ze vaak alleen te zien waren bij zonsop- en ondergang. Daarbij was het gaan regenen, dus dat betekend dat veel dieren schuilen en lastig te zien zijn. Maar het eerste wat we zagen waren twee leeuwen. Wauw we waren zo dichtbij een paar meter van af. Wat een indrukwekkende dieren. Daarna op zoektocht naar olifanten en die hebben we gevonden. Een hele kudde zelfs en zebra's, giraffe en veel hertachtige. Daarna ging we richting de rivier en achter onze auto liep een groep impala's onze kant op en dat vonden we gek en wat bleek er zat een leeuw daarachter. En toen ik een paar minuten hebben nog vijf leeuwen gezien en zo dichtbij. Echt bizar.Read more

• Nog een keer Livingstone <3

March 12, 2018 in Zambia ⋅ 🌙 15 °C

Ik had niet gedacht dat ik zo snel weer naar Livingstone zou gaan. Maar ik had opeens vijf dagen vrij en dat wist ik pas in de week zelf. Blijkbaar is internationale vrouwendag een feestdag. De vrijdag werd twee dagen van te voren als officiele feestdag genoemd door de president en de maandag was youth day dus jeeej wat een verrassing. Ik ging drie dagen samen met Marloes die daarna terug ging naar Nederland. Ze heeft twee maanden in Macha gezeten. We waren allebei aan het twijfelen om te gaan microlighten, maar toch gedaan en wat was het vet. Van boven de falls gezien met mooie regenbogen en ik heb ook nog olifanten op een eilandje gespot, hippo's in het water en wat impala's. Echt heel bijzonder. Verder hebben we ook paardgereden. Nooit verwacht dat ik dat zou doen in Zambia. En ondertussen wild life gezien. Zo coool!! Aapjes, hertachtige, zebra's en giraffen. Nog naar de brug geweest en voor de rest veel gechilled bij het zwembad en lekker gegeten. Perfect weekendje!Read more

• International Women's day

March 14, 2018 in Zambia ⋅ 🌬 18 °C

Na het lange weekend werd ik verrast op mijn stage dat alle vrouwen woensdag (vandaag) tijdens thee pauze ervens andere pauze gingen houden. In het kader van International Women's day hadden de mannen van MRT wat georganiseerd. Ik was het vergeten, hihi. Dus toen ik naar gebruikelijke tea break locatie ging, kreeg ik allemaal gekke gezichten. Waarom was ik hier? Even begreep ik het niet en toen had ik hem door. Gelukkig was ik nog op tijd en toen kwam er een hele grote cake. Echt super lief! En lekkere drankjes. Was een mooie verrassing. Ik vond het wel erg interessant wat ze hier allemaal voor doen. Het is een internationale feestdag, allerlei steden worden er optochten georganiseerd. Er wordt echt veel gedaan hiervoor. De cake was erg lekker en gezien er niet zoveel vrouwen zijn op mijn stage plek, hebben we veel ervan gegeten. En voor dde vrouwen die er niet waren stukken bewaard. De paar mannen die er waren hebben ook wat mogen eten, erg lief van ons. Ik hoefde twee uur later niet meer zoveel te lunchen. HahaRead more

• Onderzoek in de sphere begonnen!

March 20, 2018 in Zambia ⋅ ☀️ 12 °C

Mijn onderzoek in de sphere is begonnen! Groot onderdeel van mijn onderzoek hier is een onderzoek in de semi field system of terwijl the sphere. Hierin zijn Afrikaanse traditionele huisjes gebouwd en omdat het dus in een kas zit kan je muggen loslaten en terug vangen of zoeken. En doet het geen kwaad voor de omgeving of gering in vergelijking als je het in de echte wereld zou doen. Want deze muggen die ik gebruik, zijn erg gevoelig voor de malaria parasiet en kunnen dat heel makkelijk overdragen. Van de netten die ik verzameld heb ik het veld gebruik ik 1 die genoeg insecticide heeft, 1 met te weinig en 1 control met helemaal geen insecticide. Savonds laten we tussen de 150-300 muggen los in de kamers. Elke met een andere net en dan slaapt er iemand onder elke net. De volgende ochtend ga we alle levende muggen vangen en stoppen we in die witte bekers en monitoren we voor een week of ze later nog dood gaan. De doden muggen tellen we ook. En we kijken of ze in de hut gevonden zijn of in de rest van de kamer. Zo kan je toch wat beter zien hoe goed een net nog werkt. De netten roteren in de kamers en dit wordt allemaal drie keer gehaald dus 9 nachten in totaal. Eerst wilde we ook nog tegen een positieve controle uitzetten, dus nieuwe insecticide net maar deze week gingen bijna alle muggen in de insectary dood dus het onderzoek is vertraagd en dat lukt niet met mijn planning. Sochtend de muggen weer vangen is vaak heel grappig. Achter ze aan rennen of wachten tot hij op je zit en dan snel opzuigen en in de beker stoppen. En ook gezellig want er zijn rond de negen mensen, 3 per kamer voor 2 uur zoeken en vangen.Read more

• Veldwerk!!

March 27, 2018 in Zambia ⋅ ☀️ 28 °C

Ik ben weer op veldwerk geweest. Dit keer voor een andere studie dan voor de mijne. Maar het was erg interessant dus ik had gevraagd of ik mee mocht :) een bepaalde soort mug (anopheline fenestus) was gevonden bij lake kariba, die heel goed malaria kan overdragen en niet aanwezig is in macha. In deze studie gaan ze elke vijf kilometer van macha naar lake kariba (totale afstand ruim 100km) muggenvallen uitzetten om te kijken tot waar die mug zit. Want ze hebben er geen idee van. Ze zijn net begonnen met de studie dus alle locaties moeten bepaald nog worden dus daarvoor ging ik mee. We hebben van Macha tot ongeveer het midden gereden en elke vijf kilometer gestopt, gemapt, gevraagd hoe de village heetten en ook nog wat belangrijke mensen bezocht. Want je mag hier niet zomaar beginnen ook al heb je toestemming van de ministry of health. Nee je moet ook langs alle chiefs, zeg maar burgemeesters, toestemming vragen en cadeaus geven. En je spreekt hem aan met your royal highness, totaal niet verwacht maar bijzonder om mee te maken. Het was erg leuk om weer op pad te zijn en nieuwe delen van Zambia te zien!! Oh en de tweede foto, ja dat was dus een brug... door de regen poef weg. Gelukkig hadden we een 4WD en konden we er langs deels door de rivier rijden.Read more

• Verjaardagen vieren in Livingstone

April 2, 2018 in Zambia ⋅ 🌫 22 °C

Met Pasen ben ik met Amanda (mijn buurmeisje), Msosha en Gisela naar Livingstone gegaan om Amanda's en Msosha's verjaardagen vieren die de eerste en laatste dag daar waren. Daarnaast kwamen er twee Amerikaanse dokters dus die hebben we ook opgehaald. En daarom mochten we de auto meenemen van een andere dokter. Super chill was dat!! Op goede vrijdag in de middag zijn we er heen gereden. Savonds pizza gegeten en naar live muziek geluisterd. Zaterdagochtend gingen we naar de brug omdat Gisela de swing ging. Was leuk om te zien van iemand die je kent! En toen Dan opgehaald, de eerste bijna afgestudeerde dokter. We zijn smiddags nog even naar de stoffen winkel geweest en savonds naar een Italiaans restaurant. Mmm lekker! De hele dag was het een beetje bewolkt en ik hoopte dat het helder zou worden. Want het was volle maan en als het helder is dan gaat victoria falls park open en dan kan je een moonbow zien. Een regenboog van de maan door de watervallen. Heel cool leek het me. Ik had de hoop voor die avond een beetje opgegeven maar toen we uit het restaurant liepen was het helder en je zag de maan. Jeeeej!! Dus hop in de auto naar de falls. En wat was het cool! Echt super gaaf. De foto is erg zwart maar als je goed kijkt zie je een regenboog! Het was super cool om het te zien! Want op andere momenten toen ik in Livingstone was of ga komen was het niet tijdens volle maan! Zondag heb ik het rustig aan gedaan en rond het middag uur ben ik gaan hardlopen naar de airport, omdat we Jamie gingen ophalen. En zo kon ik 7km rennen op een veilige weg en terug met de auto. Ik heb het gehaald! Het was warm maar ik was trots. Smiddags vooral gechilled bij het zwembad en savonds naar een heel lekker Indiaans restaurant om Amanda's verjaardag te vieren alvast voor de volgende dag! Op maandagochtend met z'n allen naar de falls om het te bekijken. Daarna boodschappen en weer terug richting Macha. Was een erg tof weekend met z'n allen en ben heel blij dat ik de moonbow heb gezien! Ohja en de falls zijn nu ongeveer het volst, met het meeste water. Heel mooi en heel nat haha met veel regenbogen!Read more

• Veldwerk fenestus study deel 2

April 6, 2018 in Zambia ⋅ ☀️ 26 °C

Vandaag gingen we op pad om het tweede deel van onze veldwerk te doen voor de fenestus study. We gingen eerst nog naar Pemba om de district medical officer te ontmoeten, goedkeuring en assisistentie te krijgen. Ik heb hier wel geleerd naar hoeveel verschillende mensen je toe moet voordat je wat kan doen. Daarna zijn we de weg verder gaan in kaart brengen en hebben we elke 5 km weer gestopt na onze laatste punt. Het gebied werd steeds mooier. Mooie heuvels, of naja bergen maar het gekke was dat we naar een lager gedeelte gingen maar zo voelde het niet. Macha ligt rond de 1100 meter hoog en we eindigden bij lake kariba rond de 750m. Het was een mooie tocht en toen we aankwamen hebben even rondgekeken en wat foto's gemaakt. We reden weg iets na 4en en we waren rond 9 uur terug in Macha. Een flinke tocht maar het was erg mooi en gaaf. En alles wat we die dag wilde doen was gelukt! Trouwens je ziet op de foto's een tak van lake kariba. Achter de heuvels ligt het en het is super groot. Maar dit was al erg indrukwekkend!Read more

• Huishouden: de tuin

April 14, 2018 in Zambia ⋅ ⛅ 8 °C

Ik heb een prachtige tuin en daar wil ik het vandaag over hebben! Ik deel de tuin met mijn buurmeisje, Amanda. Beginnen bij mijn achterdeur daar staat een mooie peperplant met hete pepertjes. Altijd handig. Er zit veel eetbare dingen in onze tuin. Te beginnen bij de bomen. We hebben een citroenboom, bananenboom, papaya, mango en sinaasappelboom. Nu is het de tijd van de citroenboom. Omdat je vrij veel hebt in 1 keer maak ik lekkere lemonade of ijsblokjes van citroensap. Heerlijk!! Verder hebben we ook net een bananentros opgegeten en eentje is nog aan het rijpen dus die komt binnenkort. Daarnaast hebben we ook een moestuin. Jeeej!! Altijd al willen hebben! Waar op dit moment boontjes, sla, lente ui rijp zijn. Verder komt er nog kool en wortels. En hebben we twee maanden geleden veel tomaten gehad! Lekker!! Heel fijn om verse groente te hebben vooral omdat de supermarkt 1.5 uur van mijn huis vandaan is en daar ga ik ongeveer 2-3 weken heen. En het mooie is dat we een tuinman hebben die er voor zorgt! Heel chill!!Read more

• Lower Zambezi NP

April 22, 2018 in Zambia ⋅ ⛅ 8 °C

Dit weekend ben ik weer een weekend weg geweest. Dan en Jamie hadden mij meegevraagd voor op safari in Lower Zambezi National Park. Dat waren de twee bijna en net afgestudeerde dokters die we opgehaald hadden in Livingstone tijdens Pasen. We waren vrijdag aan het eind van de ochtend vertrokken en na een rit van 8 uur kwamen we aan. En wat een paradijs. We kregen een heerlijk dinner met kaaslicht onder de sterrenhemel en die was erg mooi. Je zag de melkweg! Echt perfect na zo'n lange reis! We sliepen samen in een chalet en het had een regendouche. Zooo heerlijk! De beste douche die ik hier gehad heb. Heerlijk warm water en de straal was goed. Hier was ik echt even aan toe! Beter kon het niet beginnen. Sochtends zonsopgang gezien en heerlijk ontbijt gehad. En toen ging de grote bootsafari beginnen. 6 uur zou het zijn maar wij hebben er ruim 7 uur over gedaan. Op de Zambezi en echt heel mooie dieren gezien. Heel veel hippp's natuurlijk! Nog steeds vervelen ze me niet. En olifanten! Op de kant een mannetje die indruk op ons wilde maken. Spannend en mooi om te zien. En een paar keer kudde olifanten. Spelend in het water, badderend, op het land aan het eten. Echt heel gaaf. Onze lunch plek was ook ergens aan de kant. Er was een inham met water en aan de andere kant hebben we twee olifanten gezien. Ik vond het wel een beetje spannend maar was echt super gaaf. Toen we terug kwamen nog een sunset cruise graden. Prachtig! Daarna weer heerlijk gedinnerd en bij het kampvuur gezeten, kijkend over de rivier. Zondag hebben we het relaxt gedaan, want zaterdag was vrij intens met safaris. Dus lekker chillen bij het zwembad en een boekje gelezen. Rond twaalf uur in de auto terug richting Macha. Het was een heerlijk verwen weekend en een mooie weekend om mijn laatste stage maand in te gaan. Het was echt fantastisch! En precies wat ik even nodig had! Omdat er zo veel mooie foto's zijn doe ik het in twee posts, omdat er maar 6 per post kunnen.Read more

• Lower Zambezi NP deel 2

April 22, 2018 in Zambia ⋅ ☀️ 6 °C

Tweede deel van de prachtige safari in Lower Zambezi! Naasten olifanten en hippo's heb ik nog veel meer gezien! Het enige wat ik nog wil zeggen is: wat een prachtig land en wat een mooie en indrukwekkende dieren! Super bijzonder dat ik met alle safari's dit allemaal gezien heb! En altijd wat te beleven op safari!Read more

• World Malaria Day

April 25, 2018 in Zambia ⋅ ⛅ 19 °C

Vandaag was het world malaria day! Mijn stage bedrijf had een bijeenkomst georganiseerd! Het was in Macha central, niet ver van de labs vandaan. We verzamelende in de ochtend vroeg maar we moesten even wachten op transport. Daar in de community hall was het. Eerst zouden we een walking march houden en daarna was binnen de ceremonie met praatjes van belangrijke mensen zoals de district commissionair en chief en nog wat mensen en ondertussen al entertainment toneelstukjes van een drama groep. Daarna hadden wij buiten twee partytenten staan om te laten zien wat we allemaal doen. En tot slot een lunch. De belangrijke mensen moesten uit Choma komen (1.5 uur rijden) en onderweg was iemand wat vergeten dus reden ze weer terug. Waardoor we twee uur op ze gewacht hebben. Dat was best lang. Daarna ging het programma vrij snel en uiteindelijk rond drie uur hadden we lunch. Ik was wel uitgehongerd haha. De ceremonie was erg interessant en leuk om te zien dat het ook in de community leeft.Read more

• Dag van de Arbeid + het weer in Zambia

May 1, 2018 in Zambia ⋅ ⛅ 21 °C

Vandaag is het dag van de arbeid en dat betekend in Zambia een nationale feestdag! Jeeeeh! Alsof we er niet genoeg hebben, haha, elke maand hebben ze er wel minstens 1 gemiddeld. Vanochtend heb ik het rustig aan gedaan en aan het einde van de middag ben ik met Amanda, Sarah en Christy naar de dam gegaan voor een mooie zonsondergang en een lekker picknick. Iedereen had wat lekkers gemaakt en de zonsondergang was prachtig! Het was heerlijk en een perfect manier om een nationale feestdag te spenderen! Het weer wordt dat iets frisser en savonds moet je nu meestal wel een vest aandoen, omdat we nu langzaam naar de droge koude seizoen gaan. Hier hebben ze drie seizoen: regentijd (november-april), droog koud (april-september) en droog heet (september-november). En met het toppunt van oktober waarbij het echt wel makkelijke elke dag boven de 40 graden is. Iedereen heeft het hier over. De laatste echt regen was hier eind maart/begin april. Waarbij begin april een paar dagen echt koud was (rond de 20 graden, haha ja ik ben echt aan 30 graden gewend) en voor de rest was april heel aangenaam, ik denk elke dag tussen 25 en 30 graden. Je merkt dat de wind wat frisser wordt en langzaam wordt het steeds een beetje kouder. In juni en juli is het koudst. Ben ik mooi op tijd weg, haha!Read more