• Bertus Reist

• Trip start
    July 31, 2024

Touchdown in Windy City

July 31, 2024 in the United States ⋅ ☁️ 32 °C

Na een hectische overstap in Dublin, waar we in een adembenemende 50 minuten door de luchthaven sprinten, talloze controles doorstaan en zelfs de Amerikaanse douane trotseren, landen we eindelijk in Chicago - de stad met vele bijnamen: Windy City, De Second City, Chi-Town, City, Big Shoulders, Paris of the prairies.

Vanuit O'Hare International Airport rijden we in onze gehuurde auto door de stad richting onze airbnb. De rit voert ons langs majestueuze lanen, prachtige houten Victoriaanse huizen, geflankeerd door statige bomen die hun takken over de weg spreidden als een groene arcade. We passeerden de weelderige buurten van Chicago's North Shore, een schril contrast met onze eindbestemming in een meer “bescheiden” wijk, Lawndale.

Ons tijdelijke thuis, een donkerrood huisje aan het begin van de straat, staat in een buurt in transitie. Hier en daar zijn gerenoveerde panden te zien, eilandjes van vernieuwing in een zee van verwaarlozing. Braakliggende terreinen tussen de huizen worden gebruikt als parkeerplaats voor. autowrakken, vertellen het verhaal van een wijk die wacht op zijn wederopstanding. Je voelt dat deze wijk over 10 jaar een hippe buurt is. Ons appartement in de kelder blijkt echter een aangename verrassing: fris, nieuw en comfortabel, zij het met een overvloed aan wit.

De echte ontdekkingstocht begint als we de 'L' nemen, Chicago's iconische verhoogde metro. Als een stalen slang slingert deze zich door de stad, ons een bird's-eye view biedend van de straten beneden. De metro zelf is een fascinerend theater van het alledaagse leven aan de onderkant van Amerika. Van de balletdansende man met diamanten oorbellen tot de brood magere tandeloze vrouw met dreadlocks en flamboyante sloffen tot rappende Afro-kapsels tot uitgeputte fabrieksarbeiders tot hangende groepjes jongeren met elk hun eigen koptelefoon op.. Elke rit is een kleine voorstelling.

In Fulton Market ontmoeten we Robbie, die al enkele dagen eerde naar Chicago is gevlogen in de stad te verkennen en  om zich voor te bereiden op Lollapalooza, en van de grootste popfestivals van de wereld en de langstlopende in Amerika. Het Pinkpop van Amerika, zeg maar.

Fulton Market, ooit het domein van voedseldistributeurs en fabrieken, heeft zich getransformeerd tot een bruisende hotspot. Hippe bars, ambachtelijke brouwerijen en trendy kantoren hebben de oude pakhuizen ingenomen, een unieke mix van industrieel erfgoed en moderne stedelijkheid creërend

Ons diner is in een lokale hamburgertent (Small Cheval, door Robbie zorgvuldig geselecteerd). Onder slingers van twinkelende lichtjes, gezeten op een gezellig pleintje aan ronde houten picknick-bankjes, omringd door gerenoveerde industriële gebouwen, genoten we van sappige burgers en lekkere cocktails - kom daar maar eens om in het natte Nederland, een snackbar met cocktails.

Na een korte wandeling over de levendige Randolph Street, het kloppende hart van Fulton Market, met talloze barretjes, restaurants, openlucht bioscopen, brouwerijen, terrassen en winkeltjes met lekkernijen houden we het voor geien. Na vierentwintig uur wakker te zijn vallen de luiken dicht. We gaan met de L-rail richting  ons bed. Buiten is het nog 28 graden, in onze kelder een lekker 19.

• Robbery in Chicago

August 2, 2024 in the United States ⋅ ☁️ 21 °C

Zoals zo vaak de eerste nacht na de vlucht naar de USA, zijn we rond vier uur klaarwakker. Het helpt ook niet dat de bovenburen blijkbaar deze nacht in gedachten hadden voor een verbouwing van de huiskamer. Tenminste, zo klonk het. Maar de dag zou nog veel gekker worden. "First things first", op naar een ontbijtplek.

We nemen de L-line naar 18th street en stappen uit in de wijk Pilsen. Pilsen is een levendige wijk in het westen van Chicago, staat bekend om zijn kleurrijke muurschilderingen en rijke Mexicaanse erfgoed. De straten worden opgefleurd door de geur van verse tamales, vers gebakken brood en Mexicaanse muziek. Historische gebouwen met bakstenen gevels herinneren aan de Tsjechische immigranten die de wijk ooit bevolkten. Tegenwoordig is Pilsen een bruisende culturele hotspot, waar kunstgalerijen, hippe cafés en authentieke taco-stands zij aan zij bestaan, wat resulteert in een unieke mix van van oud/nieuw, oost Europa/Mexico, opgeknapt en afgedankt.

We eten een iets te zwaar Mexicaans ontbijt (Chilaquiles, tortillachips in een pepersaus met gebakken bonen, kaas en ei​​​​, en pannenkoeken met gekarameliseerde gecondenseerde melk met aardbeien). De wijk is heerlijk om door te lopen. Vol met prachtige muurschilderingen, leuke kleine rommelwinkeltjes, koffiezaakjes en restaurants. 't Is warm, maar net te doen, met af en toe een spatje regen. En in een gratis museum midden in de wijk zien we de mooiste oude, maar vooral mooie moderne Mexicaans geïnspireerde kunst. Prachtig is het.

We pakken de Metro en rijden door naar de Westloop, midden in het hart van Chicago. De straten lopen vol met jongeren, uitermate schaars en ordinair gekleed (dat zijn wat mij betreft twee verschillende dingen) op weg naar Lollapalooza. Ergens daartussen loopt Robbie ook. Het grote festival vindt plaats, midden in de stad in een enorm park. De wegen rondom het park zijn een chaos. Erica en ik nemen de old fashion route en gaan lunchen bij Luke's. Al decennia lang is dit de plek voor een ordinair goede hotdog en een broodje Italiaans rundervlees uit de jus. Even simpel als lekker. En alles met de hand, dus vleessap tot aan de ellebogen.

En waarschijnlijk ging het ongeveer daar mis. Maar daar kwamen we pas achter toen we Robbie net buiten het festivalterrein even "meeten" in een cafeetje genaamd Hero. Als Erica wil gaan betalen blijkt haar portemonnee weg. Even bellen naar Luke, niks gevonden. Kijken op de banken app: 1500 euro kadobonnen van de Starbucks en 1500 euro kleding bij een herenmodezaak. Binnen een uur. En dan blijken banken en creditcardmaatschappijen lastig te bereiken en niet allemaal even modern. Uur later zitten we op Police-station district 1 Chicago netjes aan een zeer norse agente uit te leggen wat er gebeurd is en om dit in een verklaring vast te laten leggen. Anderhalf uur later stonden we weer buiten. Berooid en beroofd, zullen we maar zeggen. Dan pakken we ook nog de verkeerde Metro. We boeken een taxi en de vrolijke chauffeur Omari rijdt ons al pratend over Chicago naar ons huisje.

't Is inmiddels avond en we zijn doodop van de stress, het lopen, het gezeur en van boosheid. We gaan maar in de buurt eten. Lekker ordinair volksvoer, ultiem comfortfood: Soulfood.

Twintig minuten lopen leidt ons door de armste en minste buurten van de West Side. Alles is kapot, mensen hangen op straat, schreeuwen tegen elkaar, verrotte auto's staan langs de weg geparkeerd. We vallen met onze witte snoetjes zo erg op dat we worden nageroepen. Tussen al die afbraakhuizen, dichtgespijkerde winkelpanden en braakliggende stukken grond staat ineens een rijtje winkeltjes met flatjes erboven. 4 winkeltjes lang, 3 apartementen hoog. Net afgebouwd. Op de gevel prijkt in Neon: Soulfood lounge. We openen de deur en stappen een andere wereld in. Hippe muziek, zwarte glimmende tafels, grote planten, zwarte gordijnen tot aan het plafond, een bar vol cilinders vol ijsthee met verse kruiden er in, glimmende vloer met marmermotief, waterblauwe muren, zwarte servetten, goudkleurige stoelen, gouden servetringen en goudkleurig bestek. Niet echt de sfeer (en de prijzen) van Soulfood. Maar je, we willen de frustratie weg eten, dus we gaan toch maar zitten (en er is ind e verste verte ook geen andere optie. We mogen een proeverij delen en krijgen er een glas champagne en 3 soorten limonade bij. We eten 3 van onze absolute favorieten uit de Cajun keuken: etouffee met catfish, Mac'n Cheese met krab, grits met garnalen. Hemels is het. Het maakt de dag weer een beetje goed.

Ondertussen ontvangen we vanaf het festivalterrein zeer opgewonden appjes van Robbie.... "Te gek hier!"

• Doctor Detroit

August 2, 2024 in the United States ⋅ ☁️ 24 °C

Opruimen geblazen. Nog een paar telefoontjes aan de Rabobank en Mastercard. Maar als je hun hulp nodig hebt, steekt niemand ook maar een hand uit. Indekken is alles wat ze doen ("Ja, dan heeft u toch echt de pincode met iemand gedeeld"... ja, met de dief, nou goed).

In het middelste deel van Centrum Chicago pikken we Robbie op bij haar hostel. Als volleerd wereldreiziger staat ze langs de brede Ida B. Wells Drive met haar koffer, oortjes in, te wachten tot ze in kan stappen bij papa en mama. Daarna uren vol verhalen vertellend over haar dag op het spectaculaire Lollapalooza.

We verlaten de Windy City en zoeven oostwaarts over de I-94, een snelweg zo recht als een lineaal. Bij New Buffalo maken we een pitstop bij Issa Vibe cafe. Een klein pandje ingericht als een soort beach huiskamer met loungemuziek en lekkere broodjes. Het pand ligt vlak bij de BeerChurch, een mooi wit houten kerkje dat na de uitstroom van christenen nu dienst doet als bierbrouwerij annex pizzabakkerij. 't Is maar wat je wilt aanbidden.

Daarna pakken we weer de I-94, die als een asfalt-lint verder oostwaarts voert door een lappendeken van maisvelden, bossen en kleine stadjes. Na een klein kopje koffie en een muffin in Albion zien we na een rit van zo'n vijf uur in de verte de skyline van Detroit, met de Renaissance Center als een glazen baken. We rollen Motor City binnen, waar de geest van Motown en het gebrom van V8-motoren ons bij wijze van spreken verwelkomen in de stad die ooit het hart van de Amerikaanse auto-industrie was.

Bij binnenkomst van onze wijk wordt het Detroit-dilemma, oftewel: hoe een stad van motoren en Motown in de puree belandde, gelijk duidelijk.

Detroit, ooit het kloppend hart van de Amerikaanse auto-industrie, zit al een tijdje in een flinke dip. De wijken aan de rand van de stad zijn er niet bepaald om over naar huis te schrijven - tenzij je fan bent van urban exploring tussen vervallen panden.

Hoe is het zover gekomen? Nou, dat is een verhaal met meer twists and turns dan een Stevie Wonder-hit. Het begon allemaal met de exodus van de auto-industrie. Fabrieken sloten hun deuren en namen de banen mee. Vervolgens trokken mensen weg die het zich konden veroorloven, waardoor de belastingbasis sneller verdampte dan een druppel water op een hete motorkap. Wat ooit een stad was van 1,8 miljoen mensen, is nu een gemiddelde stad van 700.000 mensen.

Voeg daar nog wat racisme, stedelijke verwaarlozing en een flinke dosis economische malaise aan toe, en voilà: je hebt het recept voor een stadsdeel dat meer gaten heeft dan een Zwitserse kaas.

Er gloort wel wat hoop aan de horizon. Detroit probeert de boel weer op de rails te krijgen. Er zijn initiatieven om verlaten gebouwen om te toveren tot hippe woonruimtes of groene oases. Lokale ondernemers proberen de economie een boost te geven, als een soort economische jumpstart voor een stilgevallen motor.

En beetje bij beetje worden woningen en wijken opgeknapt, gesloopt of vervangen. Tot die tijd blijft het aanpoten, improviseren en doorzetten. Op een papiertje op een slooppand stond (naast een folder van Kamala Harris): "Als het leven je een citroen geeft, maak er dan een supercharged V8 van!"

En de wijk waar we slapen is al niet anders. Een wijk vol vrijstaande villaatjes die bijna allemaal in erbarmelijke staat verkeren. Sommige nog bewoond, andere verlaten of zelfs onbewoonbaar verklaard. Maar her en der wordt een villa in oude glorie hersteld en dan zie je pas welke potentie de Victoriaanse huisjes hebben. Die van ons is net van binnen opgeknapt, terwijl de overburen hard aan het werk zijn de boel te verbouwen.

En op nog geen twee minuten rijden van ons huis zit in een prachtig opgeknapt houten huisje een Mexicaans restaurantje met de lekkerste verse taco's en tortilla's. Churros en een lekkere flan na...

Nog even naar de winkel annex liquorstore. We gaan door een zwart metalen deur in met vierkante gebouw van geel baksteen. Via een gangetje met oude gescheurde drank- en sigarettenreclameposters komen we in een enorme hal. Muziek staat op tien. Mannen met gescheurde kleding en halve gebitten schreeuwen naar elkaar en de mensen achter de metershoge plastic schermen met daarachter een wand van wel vier meter hoog vol met sterke drank. De lucht in de hal is niet te harden. Er wordt gewezen naar gok-krasloten en drank, er wordt wiet gerookt en na het afrekenen wordt nog aan de de klasse de fles bulletjeswijn met een knal geopend en aan de mond gezet. Wat het supermarktdeel moet voorstellen zijn rekken vol voorverpakt eten met op de meeste dozen centimeters dikke stoflagen. Via een gat in de plexiglas wand geven we onze cola en tequila aan. We krijgen het netjes mee in een brown paper bag.

Op de hobbelige parkeerplaats complimenteert de klusjesman met joint in zijn mond, terwijl hij zijn verroeste ooit witte pickuptruck vol gereedschap en bouwmateriaal instapt, ons met onze mooie Hyundai Tucson. "Thanks sir... like your car too."​​​​​​​​​

• Motortown

August 3, 2024 in the United States ⋅ ☀️ 27 °C

Het tempo in de ochtend ligt wat lager nu Robbie zich bij ons aangesloten heeft. Later dan normaal rijden we weg richting het noorden van de stad. Daar ligt een kerkje dat nu dienst doet als een hippe koffie- en ontbijttent: The Congregation. Dit café was in 1920 de 'Fourteenth Avenue Methodist Episcopal Church'. Na jaren van leegstand kochten twee vrouwen het verwaarloosde gebouw in 2016. De renovatie kostte vier jaar. Het resultaat is prachtig geworden. Historische elementen zoals glas-in-loodramen, het orgel en hoge plafonds zijn behouden gebleven. De preekstoel is nu een bar, kerkbanken zijn omgetoverd tot gezellige zithoeken, en de sacristie doet dienst als keukentje. De koffie is heerlijk, het ontbijt ook... alleen een uur wachten op 3 broodjes is misschien wat aan de lange kant.

The Congregation symboliseert misschien wel een voorbode van Detroit's heropleving. De stad is nu een vreemde mix van opgeknapte en lege plekken, mooi en vervallen huizen en iconische gebouwen (in allerlei staten van achterstallig onderhoud). Het lijkt nog het meest alsof er 25 jaar geleden een oorlog heeft gewoed die delen van de stad heeft platgelegd. Heel bizar. Maar her en der worden ruimtes en gebouwen weer opnieuw in gebruik genomen en opgeknapt, vaak met behoud van de originele elementen.

Die opknapbeurt is sinds 2010 in volle gang in Downtown Detroit. In 2013 investeerde Dan Gilbert's Bedrock (een grote vastgoedmagnaat) meer dan $5,6 miljard in de binnenstad, wat leidde tot de renovatie van ruim 100 gebouwen. Ford stopte $740 miljoen in een project om het Michigan Central Station te renoveren. Downtown zit nu vol leuke alternatieve tentjes, oude klassieke uitspanningen, winkels en de prachtigste gebouwen (Detroit heeft het grootste aantal Art Deco gebouwen van Amerika). Alles ziet er fris, schoon en gezellig uit en de grandeur van de welvarende autoindustrie straalt er nog steeds vanaf. De tegenstelling met de rest van de stad kan niet groter zijn. Het is nu gewoon een leuke, aangename stad om doorheen te struinen.

Er is een fanatieke groep christelijke jongeren aan het flyeren tegen abortus in het midden van de stad. Geen enkel middel wordt geschuwd. Grote foto's van doodgeboren kinderen, vol bloed en in ongelukkige houdingen moeten ons ervan overtuigen dat het kindermoord is. Het is gewoon eng met welk fanatisme dat wordt gebracht... misselijkmakend. Ik word er ook altijd een beetje boos en recalcitrant van.

Omdat het ontbijt laat kwam, slaan we de lunch over en rijden terug naar het noorden om een rondleiding te krijgen door de Motown-studio. Erica had het toch nog een kaartje weten te bemachtigen voor de 15:15 uur rondleiding.
    Motown-baas Berry Gordy bood zwarte artiesten kans op een carrière in de popmuziek op het moment dat dat voor zwarte artiesten nog niet zo gewoon was. De 'Motown Sound' mixte soul, R&B en pop tot een unieke, aanstekelijke stijl, die raciale grenzen doorbrak en generaties lang mensen bleef boeien.

Sterren als Diana Ross, Michael Jackson, The Temptations, Four Tops, Stevie Wonder en mijn favoriet Marvin Gaye groeiden uit tot culturele iconen en beïnvloedden daarmee niet alleen de muziek in Amerika, maar ook de burgerrechtenbeweging. Motown bewees dat 'zwarte' muziek mainstream kon zijn en culturen kon verenigen.

We mogen door het huis en de studio van Berry Gordy lopen, dat nog geheel in originele staat is. Betsy, 1 meter 55 groot, type propje, leidt ons met luide stem rond. Ze moet erg om zichzelf lachen en probeert steeds iets uit de groep los te krijgen. Maar alles slaat dood. Zelfs als zij keihard in echokamer op zolder laat horen hoe mooi het daar klinkt. Totdat... totdat we de rondleiding eindigen op de originele opnamevloer van de Motown-studio. Het staat vol met originele instrumenten en op de plek waar de artiesten hun nummers vroeger inzongen, staan wij nu. Ze daagt ons uit om met de volle groep van 20 man, gezamenlijk in de studio, terwijl we de originele danspasjes doen (2 smooth stapjes naar links, 2 smooth pasjes naar rechts), het eerste couplet en refrein van 'My Girl' (The Temptations) te zingen. Eindelijk gaat de groep, tot grote vreugde van Betsy, los. Iedereen kent de tekst en het klinkt gelijk mooi in de studio. Betsy kirt het uit van genot.

Het leuke van Detroit is dat werkelijk alle culturen door elkaar lopen. Zo is er nu Baobab Fare, een uniek Oost-Afrikaans restaurant. De culinaire hype van Detroit. Geopend in 2021 door Burundese vluchtelingen Nadia Nijimbere en Hamissi Mamba. Wij gaan er heen, moeten even wachten op een tafeltje maar krijgen dan heerlijke Mbuzi, Intore en Samaki, authentieke gerechten uit Burundi en Oost-Afrika. En het is... lekker, heel lekker (je mag zelf opzoeken wat het is)

We gaan nog even langs bij Trader Joe's in een chique wijk van Detroit, vlak achter ons eigen wijkje. Trader Joe's is de top biologische supermarkt van Amerika, met een keur aan lekkere en net even andere producten. En zo kijken wij vanavond met een Fat Tire biertje, een Margarita cocktail en tortillachips met een dipje op het computerscherm de gouden race 4 x 100 meter in Parijs terug.

• Breakdown Detroit

August 4, 2024 in the United States ⋅ 🌙 26 °C

De zon gaat op, we gaan naar buiten. Nog steeds droog en 30 graden.

Een kleine 10 minuten rijden van ons huis ligt de Eastern Market. Opgericht in 1891, en daarmee een van de oudste openluchtmarkten in de VS. Het is een aaneenschakeling van grote bakstenen markthallen. Zijn het doorgaans voedselverkopers die er staan, op zondag zijn het kleine verkopers met snuisterijen, kleding, groente uit eigen tuin, honing uit eigen korf, dat soort zaken. We zijn vroeg. Tussen de 6 hallen staan foodtrucks hun ovens, frituurvet en koffiemachines al op te warmen. De witte foodtruck met de French Donuts met poedersuiker is al up and running. Deze New Orleans lekkernij laten we niet aan onze (met suiker bepoederde) neus voorbijgaan. Om de markthallen heen zijn allemaal panden die ooit dienst hebben gedaan als fabriekspanden in de automobielindustrie, maar nu fraai opgeleukt zijn met muurschilderingen en waar koffiezaakjes, winkeltjes, muziekclubs en restaurantjes hun plek hebben gevonden. Veel van de gebouwen op de markt dateren uit de late 19e en vroege 20e eeuw, en zijn opgenomen in het National Register of Historic Places.

En het is vandaag ........ Renaissance-festival!! De hele parkeerplaats loopt al vol met volwassenen die verkleed zijn in mantels, berenvellen, kroontjes op hun hoofd, opplak elfjesoren, vleugeltjes op de rug, baljurken, hermelijnmantels en andere ouderwets aandoende kleding. De Amerikanen hebben wel een vreemd soort historisch besef over de Renaissance. Hun verkleedpartij lijkt meer op een ontplofte mix van Pirates of the Caribbean en de Efteling dan op de middeleeuwen. "Long live the King" schalt het door de hal als de volwassenen in een lange stoet door de markthallen lopen. Allemaal achter de koning aan. Op de parkeerplaats vindt een schijngevecht plaats met veel diep uit de buik komend geschreeuw. Blijft bijzonder dat volwassenen zo massaal en zo serieus "riddertje"-spelen leuk vinden. Maar ook wel tof dat ze zich er niks van aantrekken en lekker op zondagochtend midden op de markt hun ding doen.

Na een lekkere bak koffie uit eigen branderij van Germack's koffiezaakje, rijden we een klein stukje noordwaarts naar de kade van de Detroit River, de rivier waar de stad zijn naam aan dankt (en in het Frans uitgesproken iets van verbindende rivier betekent). Daar zit op een aangename plek aan het water en in het park Smokey G's Smokehouse. We eten een mouthwatering broodje (met heeeeel veel) dikke plakken brisket, een hotdog en chickenfingers.

Dan met de auto de brug over naar Belle Isle. Belle Isle is een eiland in de Detroit River, een prachtig park met een rijke geschiedenis. In de stad is het op zondag overal rustig, heel rustig. Maar hier komen de Detroiters dus blijkbaar samen op zondag. Auto's, motorrijders, wielrenners, joggers, reünies, familie-barbecues, kanovaarders, vogelspotters. Alles heeft zich verzameld op het eiland. Ooit bewoond door inheemse stammen, werd het in 1845 gekocht door de stad Detroit. In 1883 transformeerde landschapsarchitect Frederick Law Olmsted het eiland tot een weelderig stadspark met een enorme protserige witte fontein. Volgens de boekjes is het na zijn gloriedagen, net als de stad, de afgelopen decennia behoorlijk aan zijn lot overgelaten en verwaarloosd. Maar nu ligt het er weer fraai bij en is het op deze zonnige dag een heerlijke wandeling met prachtig uitzicht op de skyline van Detroit Downtown waard.

Na een kleine "nap" besluiten we dicht bij huis de Mexicaan nog maar een keer te bezoeken. Gewoon omdat de kakelverse kleine tortillas met kip, garnalen, varkensvlees met ananas en rundvlees zo lekker zijn.

Als we teruglopen worden we ingehaald door een soort zwarte batmobile op 3 wielen, 2 voor 1 achter. De convertible Batmobile is rijkelijk versierd met knipperende gekleurde lichtjes voor, achter, onder en boven, de motor ronkt luid, de stereo schalt kanonnenhard de straten in. In het blitse voertuig zitten twee zwaar gezette zwarte dames een beetje de coole ladies uit te hangen. Havin' a good time. Bijzondere tegenstelling in deze wijk vol afbraakhuizen.

Morgen rijden we alweer verder. Op naar Grand Rapids. Ik moet zeggen, Detroit heeft me aangenaam verrast. Het is zo'n Amerikaanse stad die je kent van de auto's, de blues en Motown, maar die niet snel op het lijstje prijkt van Europeanen om te bezoeken. Wel doen. Het is natuurlijk een leipe stad met al zijn rampzalig verlaten wijken en afbraakpanden, maar het is ook een heel mooie stad, met een rijke historie, vriendelijke mensen, leuke restaurants, bierbrouwerijen, ginstokerijen en een lekker los sfeertje. Zou er graag nog eens wat langer vertoeven.

Mijn grote keuken- en reisheld Anthony Bourdain zei het ooit heel treffend: "But I love Detroit. I think it's beautiful. I think it's one of the most beautiful cities in America -- still. The same incompetence and neglect that led to its current state of affairs has, at least, left us with a cityscape that, even now, taunts us with the memories of our once outsized dreams. Detroit looks like nowhere else. Detroit looks like mother****in' Detroit. As it should."

Amen​​​​​​​​​​​​​​​​

• Soulfood

August 5, 2024 in the United States ⋅ ☁️ 22 °C

We rijden weg uit Detroit. T’is nog rustig in de stad.

De eerste stop is Ann Arbor, de thuisbasis van de Universiteit van Michigan. Gezellige stadje, veel cafe’s, vrolijke plantenbakken, murals, boekwinkeltjes en straatversieringen. Zoals het een echte studentstad betaamt. Bij het Stray Hen Café, nemen we ons ontbijt. Bagel met ei en een Yoghurtje met zaden en noten….nou ja yoghurtje….zoals het in Amerika hoort is zelfs het gezonde deel van je eten buitenmaats. Een enorm bord vol yoghurt en nog veel meer zaden en noten. Ik denk dat de vogeltjes morgen aan de rand van m’n toilet zitten om de zaden er uit te pikken….over de toilet straks meer. Het regent pijpenstelen, dus het slenteren door de stad wat ingekort en we gaan verder met de auto.

Omdat er op de snelweg (met dank aan Joe) nogal gebouwd wordt, gaan we van de snelweg af via b-wegen naar de volgende tussenstop, Lansing. Ook hier zit een universiteit, maar dan voor de wat minder gefortuneerden. Dat is in het dorp goed te zien. Ziet er gelijk veel minder uit. Het Soup Spoon Café zou de beste plek zijn voor een lunch. Een typisch Amerikaanse setting. Iets te oude stoelen en tafel, veel volk, systeemplafond waaruit stukken missen,versleten tapijt, veel frutsels aan de muur die er in de loop van de tijd zijn neergehangen en nooit meer zijn weggehaald. Erica bestelt een kop kippensoep, Robbie chocolade pancakes en ik vraag een Johnny Cake met zalm. Johnny cake is een Caribische versie van de Amerikaanse pancake maar dan met maïsmeel en Jalapeño-pepers. Meestal passen de pannenkoekjes qua grote net op een koffieschoteltje. Maar niet in bij het Soup Spoon cafe….deze paste maar net op m’n bord. En welk vlees ik er bij wilde……worst, spek, ham…..bij een maispannenkoekje met zalm….

We blijven B-wegen rijden en de weg voert ons door een glooiend landschap met bossen, weides en maisvelden. Veel mooie boerderijen, soms een wat ouder exemplaar, Trump bordjes in het gazon, weinig verkeer. Heerlijk rijden. Cruisecontrol op 70 km per uur.

Als we Grand Rapids binnenrijden veranderen in ieder geval de bordje in de tuin, nu is het toch veel “Harris for President”.

We rijden een bungalowwijkje vol groen in, daar zit onze B&B. Deze B&B heeft een eigenaar die zijn bungalow totaal onderkelderd heeft en daar een vakantiewoning in gemaakt. Dus ramen zijn er niet, maar wel een luxe keuken, grote slaapkamer, openhaard en…..toilet met potverlichting, automatisch doorspoelen, billenfontein en…..verwarmde bril. In de categorie meest onzinnige uitvinding ooit nomineer ik:  de verwarmde toiletbril.

We gaan de stad in en eten smakelijk Southern food bij Tupelo Honey. Een wafel gevuld met macaroni en kaas, daarop een gefrituurde kip met een hete chiliolie erover. Klinkt rampzalig, is echt heel lekker.

Het hele centrum is vergeven van de gebouwen die verwijzen naar de familie de Vos. Dat moet haast wel Nederlandse roots hebben. En dat is ook zo. Richard DeVos (Nederlandse ouders) vergaarde zijn fortuin door de oprichting en het succes van Amway, een multilevel marketingbedrijf (pyramideverkoop) dat hij in 1959 samen met zijn jeugdvriend Jay Van Andel oprichtte. Hij verkoopt biologisch afbreekbaar schoonmaakmiddel en groeide uit tot een multinational die een breed scala aan producten verkoopt, van huishoudelijke artikelen tot voedingssupplementen. Amway's bedrijfsmodel, waarbij zzp-verkopers producten verkopen en nieuwe verkopers werven, bleek zeer winstgevend maar ook controversieel. DeVos breidde Amway uit naar meer dan 100 landen, wat het bedrijf en zijn persoonlijke rijkdom enorm deed groeien. Terloops kocht hij ook nog veel vastgoed en kocht een heel sportteam, het NBA-team Orlando Magic. Hij behoorde tot de 60 rijkste Amerikanen.

Deze enorme rijkdom stelde DeVos in staat om een grote impact te hebben op Grand Rapids. Er zijn ziekenhuizen, scholen, culturele instellingen door hem betaald (en uiteraard ook naar hem vernoemd). (En als ik me niet vergis is het ook nog familie van onze eigen Jan Ravestein.) Later zou de vrouw van zijn zoon minister van onderwijs worden onder Trump (Betsy deVos).

Anyway…een klein beetje Nederland en werk op vakantie…..en dan te bedenken dat Borculo hier nog geen 20 kilometer vandaan ligt.

• It’s Raining Tamales

August 6, 2024 in the United States ⋅ 🌙 21 °C

Voordeel van een woning in een kelder/onder de grond is dat het lekker koel is. Nadeel is dat je geen idee hebt wat het weer buiten is. Dus toen we vanmorgen de trap op liepen en de garagedeur openden, was het een grote verrassing: koud en regen. Dus de keuze was…museum of shoppingmall. Het werd de shoppingmall.

Ongeveer 10 kilometer rijden en we zijn bij een enorme mall met honderden winkels, meest ketens. En in de mall lopen honderden mensen, schreeuwen kinderen, rijden peuters in kleine bestuurbare autootjes, zitten ouderen in de foodcourt te prikken op hun plastic bord met instant Chinees. In de vrije ruimte tussen de winkels staan stalletjes met onzinproducten, telefoonabonnementen, massagestoelen, suikerspinverkopers en ijstappers. Niet echt een inspirerende omgeving, maar nu kunnen we de kledingkast van Robbie een beetje aanvullen.

Als de regen langzaam stopt rijden we een paar kilometer oostwaarts naar de wijk Easttown. Easttown is een beetje de liberale, creatieve, vrijgevochten wijk van Grand Rapids. Op de kruising van 5 wegen midden in de wijk staat een block oude karakteristieke pandjes waar alle sociale activiteiten van de wijk plaatsvinden. Winkels, bierbrouwer, Salvation Army, restaurants, buurthuisje, kerkje, hotdogtent, kroeg. Wij stoppen bij het meest gezellige pandje. Een kale witbetegelde ruimte, kerstballen boven de balie, slechte zelfgemaakte foto's op canvas van eten, twee grote lege metalen warmhoudwagens voor voedsel tegen de muur, een blauwe grote jerrycan waar je je eigen water kunt tappen, een metalen koffiecontainer waar je je eigen koffie kunt tappen, twee grote bruine vuilnisbakken met daarop afwas van vorige bezoekers gestapeld, 10 formica tafeltjes met houten stoeltjes. Achter het balietje aan het einde van de zaak staat de kleine "Tamales Mary" bestellingen via de telefoon op te nemen. Boven haar branden de rode, gele en groene lampjes in de vorm van Mexicaanse pepertjes. Ook nog van de kerst, net als het kerstboompje van rode pepers op de koelkast. "Sfeervol zaakje hoor" sneert Robbie. Maar we komen hier voor de tamales (gestoomde maïsmeel met vulling). Een van de lekkerste Tex-Mex snacks van Amerika. En ze zijn goed. Mooi op een wit plat bord gekwakt, 3 plastic cupjes pepersaus erbij, smullen maar. Naast het ongezellige tamales-restaurantje staat een gebouwtje van een Caribisch restaurant, gemaakt van hout en ontworpen door een architect die net een blowtje op had (denk ik). Prachtig is het, maar de tegenstelling kan bijna niet groter. Pal ertegenover is een pannenkoekenrestaurant in de vorm van een Nederlandse molen, alleen zijn de wieken iets te heet gewassen…beetje uit verhouding.

De zon is weer gaan schijnen. We sjouwen nog wat door downtown, Robbie laat haar nagels doen in een salon, we drinken een kop koffie en bezoeken de Downtown Market.

We eindigen de avond met bier. Dat moet wel haast hier. Want Grand Rapids bezit maar liefst 40 brouwerijen en is daarmee het dichtst "bebierde" gebied van Amerika (meeste brouwerijen per hoofd van de bevolking). Je kunt zelfs een gratis bier-t-shirt verdienen als je op 1 dag op de fiets minimaal 8 brouwerijen bezoekt en een biertje nuttigt. Weet niet of dat de verkeersveiligheid echt bevordert (maar gelukkig is Grand Rapids ruim voorzien van fietspaden). Wij bezoeken, geheel willekeurig, Greyline Brewing Company. In de proefkamer kun je gelijk de nodige snacks bestellen. Na de bier, een enorme pretzel met gesmolten kaas, tortillachips met kaas en ge-BBQ-d vlees en 6 gevulde halve eieren gaan we huiswaarts. Moet me inhouden want ik moet nog rijden en Erica mag hier niet meer rijden omdat haar rijbewijs (ook) gestolen is. Dus we nemen er nog ééntje in onze frisse kelder.​​​​​​​​​

• Holland (klap, kalp klap) Holland!!

August 7, 2024 in the United States ⋅ ☀️ 23 °C

We gaan naar Holland. Kijken wat ze van ons gemaakt hebben. Er zitten nogal wat Nederlanders hier in deze hoek. Via 23andme ooit mijn DNA laten trekken en ik kan zien dat zeker 25 inwoners van Holland, via mijn DNA, familie van me moeten zijn. Vooral via mijn vaders kant. Goed om hem heen kijken om te zien wie er net zo knap is.

Maar voor we daar zijn, eerst nog even ontbijten. We mikken op 317 Coffee in Hudsonville, met broodjes en verse koffie. M’n bijbelkennis is niet helemaal wat het geweest is…dus ik sla niet gelijk aan op 317 (John 3:17 “For God sent not his Son into the world to condemn the world; but that the world through him might be saved.”). We zitten in de gezellige houten bankjes van het cafe ,horen we achter ons een geanimeerde discussie over Christianity, zitten twee meisjes van rond de 17 jaar naast ons driftig in hun bijbeltje te krassen en aantekeningen te maken en maakt een vrouw achter ons in haar tekenboekje pentekeningen van de zoon aan het kruis. Niettemin smaakte de toast met avocado en de cappuccino heerlijk.

Als we Holland (via Zeeland een Noordeloos) binnen rijden stoppen we even bij Nelis’ Dutch Village. Een pretparkje dat Nederland moet voorstellen. Grappig, want de meest dingen zijn net niet goed. Gebouwtjes lijken op een soort ingedeukte grachtenpandjes, de draaimolen lijkt heel uitegrekt, het klokkenspel speelt een Duits liedje, de molens hebben te korte wieken en de kasteelpoort zijn van een Frans Kasteel. Er omheen ligt een soort  van Bataviastad, maar dan met trapgeveltjes. Grappig en allemaal net niet. Dus nog leuker daardoor.

In Holland zelf lopen we over de boerenmarkt en langs het mooie Macatawa-meer. Eten een lekker Lobster-rol bij Boatwerks en na nog een paar kilometer langs het meer doorlopen komen we bij “Bakkerij de Boer”. Op de parkeerplaats wapperen een rijtje roodwitblauw-vlaggen en in de bakkerij verkopen ze, naast de gebruikelijke donuts, cookies en coffee-cakes, ook krakelingen, amandelstaaf, saucijzenbroodjes en kroketten.

Het dorp heeft  lukraak verwijzingen naar Nederland (café Gezellig, Raalte Avenue, WindMill park, Netherlands Museum, Hotel Queen Anne, Holland-cinema) rond 1850 vluchtte grote groepen protestanten naar deze plek. Lubbers, Sietsema, Veldheer en Versluis. Allemaal namen die we vandaan lang zagen komen op winkels, vrachtwagen en gebouwen. En Tulip-time is in mei het grote feest in Holland. Maar het oogt toch vooral als een heel normaal gezellig Amerikaans stadje.

Terug in Grand Rapids gaan we eten bij “Social Misfits” (Sociale buitenbeentjes). Tja, dan krijg je natuurlijk geen normaal eten. Bij “Social Misfits” krijgen ze het voor elkaar om elk soort keuken in een Belgische wafel te proppen. Ik krijg Yakume (Japanse noodles, lente-uitjes en nori-kruiden in een wafel. Op e wafel ligt een zachtgekookt ei, sriracha ailoli em siroop van sojasaus). Erica krijgt een wafel van aardappelpuree en daarop worst met hete saus. Robbie gaat voor zoet: gebakken banaan, pindakaas-ganache, bourbon siroop op een Belgische wafel.

Aan de overkant van ons restaurant ligt het Van Andel softball stadion. Daar treedt vanavond Phish op. Een Amerikaanse band die bekend staat om zijn ellelange solo’s en optredens. Beetje alla Greatfull Dead. Over de weg naar het enorme stadion lopen honderden dikbuikige hippies met baarden in gebatikte shirts. Bij het verlaten van het restaurant worden we aangesproken door een Canadees uit London, Ontario. Of wij de weg weten naar zijn hotel, de Country Inn. We kijken op onze IPhone. Nog 9 kilometer doorlopen. Ja, hij is zijn telefoon vergeten. Die ligt nog in het hotel. Op op die telefoon staan z’n concertkaartje voor Phish en z’n bankpas. Maar goed hij weet nu welke kant hij op moet. Hij besluit maat te gaan lopen. We besluiten hem een slinger te geven (“doe joe want a slinger?”). We zetten hem af bij zijn hotel net buiten de stad. Gelukkig duren concerten van Phish uren lang, dus hij zal vast de toegift nog meekrijgen. Z’n vrienden zijn al binnen.

Ik sluit de avond af met een biertjes van Dragons Milk Brouwerij in Holland: Tales of god, bourbon barrel aged. 11%. Dat is me een partij lekker…..

• Michigan 37

August 8, 2024 in the United States ⋅ ☀️ 23 °C

Vroeg op, koffers gepakt, kelder schoon en leeg gemaakt. We rijden naar Traverse City. We moeten er op tijd zijn, want Robbie heeft haar eerste date al met een ex school vriendje ( ze studeerde hier 4 jaar gelden een jaar lang), lunchen met Lucas. Het kan qua tijdstip van de afspraak net, als we niet de snelweg pakken, maar via de backroads 175 kilometer over de M37 noordwaarts rijden. Niet zo snel, wel zo leuk. Door prachtig heuvelachtig landschap rijden we door bossen, langs meren, moerassen, pittoreske Amerikaanse dorpjes. Een koffie met een donut bij Sprinkles in Rockford rijden we via Sparta, Grant, Baldwin en Mesick Traverse City binnen. Precies om 1 uur rijden we de hoofdstraat in om Robbie voor de deur van het cafe af te zetten.  Erica en ik lunchen aan de kade van Boardman river. Traverse City ligt prachtig aan de rand van het enorme Grand Traverse Bay. Midden in het stadje ligt Boardman Lake. Aan de verbinding van die twee meren ligt het terras van restaurant FireFly. Terwijl Robbie bijkletsen met haar schoolmaatje Lucas gaan wij de Meier Supermarkt in. Een enorme supermarkt met een groente en vleesafdeling om je vingers bij af te likken. Zo groot en zoveel keuze kennen we in Nederland niet.

Bij de kassa lijkt het alsof onze kassier iets zoekt op de grond. Met zijn neus bijna op de scanner staat hij kromgebogen achter zijn kassa. Alleen, dat is zijn standaard pose. Met een enorme kromming in zijn rug en duidelijk tremoren aan zijn handen staat de 65 jarige spulletjes aan de kassa te scannen. Misschien mooi dat hij aan het werk is, pijnlijk dat hij nog aan het werk moet.

We rijden naar ons huisje voor de komende 6 dagen. In een lommerrijk straatje met oude bomen staan stuk voor stuk prachtige houden victoriaanse huizen. Onderweg veel Trump posters in de tuin, hier een paar “Kamala for president”-bordjes. Het huisje is een heel warm houten huisje uit 1895. Hans en Maureen ontvangen ons lief en wijzen ons de weg in het huis. Robbie komt aanlopen vanuit het centrum. Prachtig gezellig huisje, leuke tuin en op loopafstand van het centrum en…..van een bierbrouwerij.

In een oud treinstation is de brouwer “The fillingstation” zijn bier gaan brouwen en pizza’s gaan bakken (in een echte houtoven). Het is klote druk. pas over een uur kunnen we terecht. Maar in het cafe kunnen we vast wat bier proeven. 18 soorten zijn er. Nadat we een tafel op het perron krijgen toegewezen, duurt het nog een uur voordat de pizza komt. Alle tijd om minimaal 8 biertjes te proeven (wees gerust, kleine glaasjes). Mijn favoriet is de “rail bender barleywine”.

• The Waitress

August 9, 2024 in the United States ⋅ ☁️ 17 °C

Rustig dagje vandaag. Laat op, bakje yoghurt en de wijk uitlopen naar het centrum van Traverse City. Is een kleine 10 minuten lopen. Leuke winkels, ontspannen sfeertje en hier en daar tussen de gebouwen door zie je de oevers van Grand Traverse Bay.

Traverse is een opgeruimd stadje. Alles is netjes op orde, geen zwervers op straat, geen vuil op straat. Een hoekje met foodtrucks halverwege de winkelstraat is gelijk het rommeligste hoekje. Af en toe zit er tussen de boetiekjes ineens een winkeltje dat de tand des tijds heeft doorstaan. In een winkeltje met een grote glazen pui die naar binnen loopt, staan nog ouderwetse modelspoorbanen en vliegtuigjes. De laatste keer dat de stofkam over de treintjes is gegaan is lang geleden. De sfeerloze etalage doet vooral vermoeden dat je hier moet zijn als je onderdelen zoekt van je speelgoedtrein uit 1979. Iets verder zit een vergelijkbare zaak, maar dan voor fotoartikelen. Bruine kartonnen dozen vol oude 8 millimeter-camera's, een doos met oude videocamera's en op de smoezelig witte plankjes staan spiegelreflexcamera's waar nog een filmpje in moet.

We eten bij de plaatselijke Vietnamees en lopen terug via de lommerrijke omgeving rond het centrum. Allemaal kleurrijke houten huizen in de kenmerkende Victoriaanse/Amerikaanse stijl. Soms groot, soms klein, soms smaakvol, soms smakeloos, soms ingetogen, soms decadent, soms kleurrijk, soms ingehouden. Maar wel heel sfeervol, en ook wel upper class. Van armoede is hier niets te zien.

Tegen de avond lopen we via de waterkant weer terug. Er is een braderie in de hoofdstraat. Allemaal plaatselijke clubjes en verenigingen (hondentraining, suïcidepreventie, kiezersregistratie, jongerenhulp, ouderenzorg, dat werk). Af en toe een popcornbakker, ballonnenvouwer, suikerspindraaier en een verdwaalde zanger of band.

Het is druk en de restaurants zitten overvol. Er is nog plek bij een Soulfood restaurant, annex cocktailbar. Ze zijn net nieuw... cocktails hebben ze niet, wijn ook niet, de ober loopt onze tafel omver, water over de tafel, ijsklontjes over de vloeren en serveert ons uiteindelijk rauwe kip. De eigenaar probeert het nog recht te lullen (het is kippendij), maar het is toch echt gewoon rauw. Dus geld terug. Als we buiten komen staat een amateur musicalgezelschap (vlek op vlek, zeg maar) op straat een scène te spelen en zingen uit de musical The Waitress, vals als een kraai en met net iets te veel musicalgebaartjes proberen iets te zware plaatselijke musicalsterren hun dansjes in sync te krijgen met hun zang. Zeer vermakelijk.​​

• M22

August 10, 2024 in the United States ⋅ 🌬 17 °C

De M22 heeft inmiddels meerdere betekenissen in Michigan; State Highway M-22 die langs de kustlijn van Lake Michigan loopt (volgens velen mooiste weg van Michigan), M22 als populair kledingmerk, M22 Wine Trail als route langs verschillende wijngaarden in de buurt en M22 de micro-brouwerij van M22-bier.

Wij​ gaan voor de eerst, de mooie weg die als een streep langs de kust van het schiereiland parallel aan Lake Michigan loopt. We passeren Suttons Bay, de plek waar Robbie in 2020/2021 haar High School jaar heeft gedaan. Eerste stop is 9-beans-row, een grote boerderij waar ze zelf zuurdesembrood bakken en de lekkerst vullingen voor op brood maken. Het is er stamp vol. De parkeerplaats is vol, de houtovenpizza buiten branden al voor de pizza-als-ontbijt-eters, mensen zitten ind e miezerregen hun broodje te eten, een lange rij voor de kassa voor het brood, de koffie en de gesmeerde boterhammen. Grote bolle broden liggen warm te dampen in de manden voor de enorme ovens. Heel het schiereiland lijkt hier op zaterdag zijn brood te halen. Niet gek in een land waar het supermarktproduct nog het meeste weg heeft van een schoonmaakspons. Wij vinden binnen een tafeltje.

Het schiereiland is prachtig rijden. Glooiend landschap, alleen maar groen, wijnranken, appelboomgaarden, boerderijen, kersentelers, mooi uitzichten over het water en vissersplaatjes. We steken het schiereiland van oost naat west over stoppen bij The Clay Cliffs. Na een wandeling komen we bij het uitzichtpunt over het Michigan Lake en kunnen we zelfs, als we heel goed kijken, Green Bay aan de overkant zien liggen.

In de bovenkant van het schiereiland ligt in een heel klein visserplaatsje, Leland, de Cheese Shanty. Een klein zaakje in een houden huisje met twee gaten in de muur. In het ene gat plaats je de bestelling (heerlijke prezelbroodjes met kalkoen, kaas, tomaat en sla) en 5 minuten later haal je het op bij het andere gat in de muur. Ook hier, je kan bijna over de koppen lopen.

Robbie krijg een app-je van ex-school-vrienden of ze haar kunnen oppikken voor een gezellige avond (en misschien wel nacht). Robbie blijft achter in Leland en Erica en ik rijden door (Robbie gaat even een kopje koffie doen in Leland terwijl ze wacht en komt daar weer een vriendinnetje tegen die daar, oh toevallig, werkt). Erica en ik rijden door naar het Whaleback Natural Area voor nog een lekker wandeling door het bos, langs de kust van Michigan Lake.

We steken, nu via B-wegen het eiland van west naar oost weer over, stoppen even bij een boerderijwinkel voor kersen (deze streek is hofleverancier van de kersen voor heel Amerika), pruimen en wat eten voor vanavond. Nog 3 kwartier door het groen landschap en we zijn weer thuis.

Omdat het nog vroeg is, en we wel zin hebben in een rondje fietsen (waarbij je hier altijd wel een bierbrouwerij tegen komt), pakken we de fietsen van Maureen en Hans,  pompen de banden op en trekken een rondje om het Boardman Meer dat midden in Traverse City ligt (en 5 minuten van ons huis).

Na een uur fietsen komen we (inderdaad) brouwerij Right Brain tegen. Op de parkeerplaats van de brouwerij staan 2 foodtrucks. Als we het proeflokaal binnen lopen blijkt het een enorme hal te zijn die afgeladen vol staat met lekker ouderwetse flipperkasten. Ik tel er zo 100. Een intens lawaai van de flipperkasten, maar ook van de volle zaal vol gezinnen, sportwedstrijden op tv-schermen en bierdrinkers. De keuze is weer enorm (20 smaken), ik ga voor de Northern Hawk Owl, een heerlijke American Amber (beetje een Leffe).

We gooien voor een paar dollar in de flipperkasten, spelen een paar rondjes en trappen in een uur weer terug naar huis langs de andere kant van het meer.

Groente en kippengehakt van de boerderijwinkel in de pan, wijn uit de streek erbij, klaar is de dag.

Nu nog even afwachten of we Robbie vanavond nog terug zien….

• Beachbikebrake

August 11, 2024 in the United States ⋅ ☀️ 20 °C

Vanochtendvroeg de beachbikes weer uit te schuur gepakt. Klein eindje het centrum in voor een kleine versgebakken donut en een kop koffie bij “Peace, Love and little donuts”.

We rijden door naar The Commons, een oud Psychiatrisch ziekenhuis. De Grand Traverse Commons (zoals het volledig heet) hebben een fascinerende geschiedenis. Van 1885 tot 1989 was hier het psychiatrisch ziekenhuis voor de weide omtrek. Een enorm complex ontworpen door architect Gordon W. Lloyd volgens de principes van Dr. Thomas Kirkbride, die geloofde in de helende kracht van schoonheid en natuur voor psychiatrische patiënten. Dus staat het in de prachtig groen park op de rand van een mooie bosrijke heuvel. Na de sluiting van het ziekenhuis in1989 bleef het terrein jarenlang verlaten. Tegenwoordig zijn de Grand Traverse Commons een levendig centrum met restaurants, alternatieve winkeltjes, yogacursussen, appartementen en kantoren, waarbij veel van de historische architectuur behouden is gebleven. De winkels zijn gevestigd in de oude kamers van de inrichting.  Vlak buiten het complex hebben de ooit lekker tamales gegeten. Maar helaas, zondag…gesloten. Maar eenmaal zin in tamales, dan ga je op zoek naar andere mogelijkheden om tamales te krijgen. Op de kaart vinden we wat. 5 mile fietsen, door deels bosrijk gebied. Rondje om de stad, zeg maar. Hadden we maar iets beter gekeken. Met name naar de hoogtemeters. Met onze twee rammelende beachbikes moeten we 5 miles bijna constant bergop fietsen.

Bezweet komen we na 3 kwartier boven op de berg aan bij Taqueria TC Latino. Een onogelijk zaakje met een rommelig in elkaar geflanste balie. 2 tafeltjes, een eetbarretje aan de wand. Achter de counter hangen oude printjes van foto’s van de gerechten. Netjes in een plastic ringbandhoesje gedaan en met een punaise in de wand geprikt. De rest van de wanden zijn bedekt met koelkasten met frisdrank, nootjes, chips en snoepgoed van een Mexicaans merk Ms Costelrita, een blauwe ijskoelkast en een rek met totrtillachips en sauzen. Er heeft helemaal niemand geprobeerd de zaak ook maar enigszins gezellig aan te kleden. Maar we zijn dorstig en hongerig, dus 2 cola en 4 tamales….

Als we de bult weer af rijden blijkt mijn terugtraprem zoveel gierende herrie te maken, dat al het autoverkeer er van schrikt. Gierend rijdt ik de 2 kilometer naar beneden. Oorverdovend is het lawaait, alsof er een vliegtuig landt het wegdek. Zorgelijk kijken de automobilisten (die sowieso so geen fietsverkeer op de weg gewend zijn) naar mijn fiets en naar mij. Beneden aan de bult begint gelukkig weer het fietspad, mooi meanderend door een groot park.

Vlak voor ons huis rijden we langs The Traverse City Whikey Company. Bij de destilleerderij is een leuk tuin aangelegd met zitjes en een grote zwarte container is omgebouwd tot terras. Binnen bestellen we een flight van 5 van hun bourbon en rye whiskey's. Gewoon om te proeven….snackje erbij….en het zonnetje schijnt weer.

In de avond komt Robbie weer terug en eten we samen in de Firefly. En ook hier valt weer op…de muziek. Overal wordt gewoon fijne muziek gedraaid. Niet allemaal van die eindeloze zoutloze muzak-covers, maar gewoon lekker soul, rock en blues. Wat een verademing is dat….

• Kamala is comin’

August 12, 2024 in the United States ⋅ ☁️ 19 °C

Vandaag even alleen op pad. Terwijl Robbie en Erica naar het strand aan het meer gaan, trek ik mijn zeemleren broekje aan en huur een heuse racefiets bij de  fietshandelaar 2 straten verder. Ik krijg een prachtige knalblauwe Trek racefiets mee. Hij wordt keurig op mijn maten ingesteld, helm en slot mee, and of we go. Doel is om naar Suttons Bay te rijden via de Leelanau Track, een oude spoorlijn die van zuid naar noord dwars door het schiereiland liep, en nu is geasfalteerd tot prachtig fietspad. Bijna Nederlands goed, zoals het is aangelegd, keurig met bordjes, bankjes en uitkijk plekken. Het pad meandert door een glooiende landschap.

Alles is knal groen, de bossen, de vennen, de wijngaarden, de boomgaarden en de groentetuintjes. Een mooie rit van 35 kilometer heen en 35 kilometer terug. In het gezellig en kleurrijke Suttons Bay een lekker kop koffie met een soort van croissant gevuld met gele room genomen in het Hive cafe.  Suttons Bay is niet meer dan hoofdstraatje, maar staat vol gekleurde pandjes met winkeltjes, kunstboetiekjes en eettentjes.

Op de terugweg een enorme milkshake bij de Dairy Lodge gehaald. Het is weliswaar maar 28 graden hier, maar toch, fietsen maakt warm. Dus Milkshake. Dairy Lodge is zo’n typisch jaren 50 ijstentje in het wit met een enorme betonnen luifel, met op het dak neon van een pin-up in schaarse kerstkleding die op verleidelijke wijze met haar poena over een enorme ijsco glijdt. Toen kon dat nog.

Ook grappig, er werkt één meisje in de ijszaak. Ik moet bestellen bij het linker loketje (orders), bestelling wordt opgenomen, luikje gaat open en ik geef haar de dollars. Ze maakt de milkshake (nee, niks uit een machine maar gewoon ijs en melk in een mooi stalen milkshake-mixer), roept mijn naam (ik ben er alleen) en geeft vervolgens de bestelling uit aan het rechter loket (take out). Deurtje open, milkshake er door, deurtje dicht.

De avond is voor Susan en Joel. Susan en Joel wonen op het andere schiereiland (dat veel rustiger en meer verlaten is) bijna aan het uiteinde, zon 30 minuten rijden van Traverse City.  Ze hebben daar een prachtig houten huis is een bos, grenzend aan de kust met uitzicht op het meer.

Susan en Joel hebben in 2022 twee weken in ons huis gewoond, terwijl wij in hun huis woonden (huizenruil). Weliswaar hadden we destijds veel email contact, maar we hadden ze nooit echt ontmoet. Het leken ons toen al zeer lieve mensen. Zo kwam er rond december 2022 ineens een klein pakketje uit Amerika. In het pakketje zaten een potje honing en een honing lepel. Joel’s eigen honing. Joel is Imker en had toen nog 24 volkeren aan bijen. Ze hadden door dat ik de honingpot in hun huis aardig had leeggegeten (ben een enorme honingliefhebber, hoe sterker de smaak hoe beter). Dus stuurde zo ons een potje van zijn honing.

Dus toen ze hoorde dat wij weer in de buurt waren, werden we onmiddellijk uitgenodigd voor de BBQ. Was super gezellig. Heerlijk gegeten. Leuke mensen, met mooie verhalen (ze zijn beide eind 70 dus al het nodige gereisd) en konden goed lachen om hun eigen onhandigheden tijdens die reizen. Susan was al maanden bezig geweest om Paul Chevrolet’s nummer Kill Two Birds op haar Pandora Radio te krijgen. Met een beetje hulp van ons is dat nu gelukt. Ze gaan het gelijk aan iedereen laten horen.

Als we laat in de avond vertrekken gaat de zon onder achter het westelijke schiereiland. Op het hoogste punt van het schiereiland verzamelen zich dan jongeren in hun auto om samen te kijken naar de zonsondergang. We zijn er maar naast gaan staan….even jong. Prachtig gezicht.

En we zijn weer een beetje gerustgesteld. Het viel ons op dat in de Amerikaanse media Kamala Harris helemaal hot is. Iedereen en alles praat er over, football-stadions vol mensen in deze streken die komen luisteren naar Kamala. Maar eigenlijk zagen we daar niks van in het straatbeeld. ‘t Is nogal gebruikelijk hier om  via een bordje in je tuin te laten weten op wie je gaat stemmen. Twee metalen prikkers met een bord er op in het gazon geprikt.. We zagen veel onbekende namen (veel sheriffs, rechters, burgemeesters, etc) en regelmatig een Trump/Vance bordje. Maar eigenlijk nauwelijks een Kamala/Walz bordje. We waren toch een beetje ongerust. Is Kamala alleen een media hype, maar de gemiddelde moet niks van haar hebben? Joel legt ons uit…that is not the case….er mag pas een bordje in de tuin als de kandidaat officieel is benoemd door zijn partij. That’s the law in Michigan. Oke. Dus, vragen we voor de zekerheid, de bordjes zullen na aankomend weekend in heel veel tuinen verschijnen? Ooooy Yeah, zegt Susan, You bet, Kamala is comin’.

• Torch in Trumpland

August 13, 2024 in the United States ⋅ ☀️ 25 °C

We rijden vandaag langs de oostkant van de Grand Traverse Lake. Er liggen daar nog een paar Lake-jes naast, al hebben die ook nog een behoorlijke omvang. Terwijl het maar kleine uitsulpseltjes zijn van de grote meren. Sowieso is dat complex van meren rond Chicago enorm. Begreep zelfs dat 25% van het zoet water op aarde in de meren zit rond Chicago en Toronto. En al het water wat wij hier kunnen zien, eindigt uiteindelijk in de Niagara Watervalllen.

Wij rijden uiteindelijk een rondje, eerst om het Torch Lake heen en langs de kust van de Grand Traverse Bay weer terug. Eerste stop is Alden.

We ontbijten bij de “Alden Muffin Inn”. Bij binnenkomst toont een mooie ouderwetse houten counter allerlei lekker muffins achter het glas. Bij het bordje “wait to be seated” wachten Robbie en ik netjes. Erica stiefelt gewoon door. Dan komt Martien Meiland II in actie. Een oudere man met een rosé polo en daarover een roze pullover, linker arm in een L, mannequin-loopje, wijst ons de tafel. Met zangerige stem geeft hij aan gelijk bij ons terug te zijn voor het opnemen van de bestelling . Als Erica en ik even op onze telefoon kijken om te zien waar de ingang van het strand is, stiefelt Martien Meiland II naar onze tafel. Met een schuin hoofd corrigeert hij ons beide, alsof we kleuters zijn. “Niet op de telefoons kijken maar het je mooie dochter praten”,  snauwt hij ons zonder enige vorm van humor toe. Erica probeert nog te verdedigen: we zoeken de ingang van het strand. Oh, da’s makkelijk, zegt hij, gewoon de weg aflopen. Even later komt hij terug met ons ontbijt. Hij informeert waar we vandaan komen (oh internationaal guests gilt hij opgewonden en op hoge toon uit) en waar we logeren. “Traverse City”. Nee hij wil precies weten waar we slapen. Hij woont ook in Traverse City, dus hij wil het weten. Als we de straat noemen begint hij te vertellen: Hij en z’n vrouw (toch nog een verassing) kopen bij ons in de straat telkens huizen op en knappen die tip top op om weer te verkopen…..ahah toch de Amerikaanse Meilandje.

Even verder in de straat zit Alden’s Mill House. De tuin van Mill house is een soort mini attractieparkje met een krokodilletuin, een haunted/spook tuin, een kaboutertuin. Allemaal gemaakt met knullige spulletjes en beeldjes, plastic poppen en boetseerklei. Heel aandoenlijk dat iemand hier toch druk mee is geweest.

De Mill House zelf staat vol met (bijzondere)kruiden. Bij binnenkomst vraagt de eigenaresse gelijk op harde toon “Do you want a tour?” De winkel is net 12 bij 12 meter, dus een “tour” lijkt ons at overdreven. Dus we bedanken. Maar dan ken je mevrouw Millhouse nog niet. Onmiddellijk begint ze in een speedtempo alsnog de winkel uit te leggen en vooral…..hun Millhouse kruidenmix. “It all started with that mix in 1919” en je kunt het overal op doen, zalm, vlees, salade, kip, vis…….ze moest het even kwijt. We lopen haar winkeltje binnen. Na ons stapt de volgende klant binnen: “DO YOU WANT A TOUR!!”…..

We doen even een klein slaapje op het strandje bij het meer in de zon, even voetjes in het glasheldere water….en door.

We rijden nu door het achterland. Prachtig landschap, veel dennenbossen en meertjes. Boerderijtjes, grote huizen en af en toe een trailerparkje. De toon langs de weg wordt toch een beetje grimmiger. Het aantal Trump-aanhangers is hier groot, getuige de bordjes en vlaggen in de tuinen. We rijden langs nogal agressieve spreuken (Red, kleur van de republikeinen, means Remove All Democrats, Socialism =Slavery, Joe belongs in a nursing home, Trump belongs in the White House). Er is zelfs een trailer/caravan die om z’n huis een heuse (build that)wall heeft gebouwd en die vol heeft gehangen met grote vlaggen met afbeelding van Trump z’n hoofd of zijn naam. “Trumpland” staat er op zijn schutting. Ik wil stoppen om een paar foto’s te maken, maar Erica wijst me er fijntjes op dat dat in het land van de pistolen-Paultjes wellicht niet zo’n goed idee is…..heeft ze wel een punt.

Nog drie kwartier door het heuvelland en we komen aan in het schattige Charleroix. Aan de oostkant grenst het plaatsje aan Lake Charlevoix en aan de westkant aan Lake Michigan. Dus het is hier watersport en watersport en watersport en watersport. En daartussen liggen hooguit 10 starten met huizen. We eten een lekker home-made pie met brisket en lam bij Harwood Gold Store and cafe. Heerlijk. Er is in het dorp iemand helemaal los gegaan op het ontwerp van het rieten dak van zijn huis, waardoor het nu op een paddestoel lijkt. Een paar anderen volgde het voorbeeld. En nu kun je je rond laten rijden in een  grote golf-cart voor een unieke paddestoelenwoning-tour. We hebben met maar afgeslagen.

Op de terugrit langs het meer gooien we nog even de schoenen uit op het mooie strand van Maple Bay.

Ons laatste avondmaal in Traverse City is Robbie’s keuze. Ooit een populaire foodtruck (in de tijd dat Robbie hier studeerde) nu een schattig restaurantje aan de rand van het centrum Archie’s. Lekker gebakken, vis, Mac n cheeks met andouille worst en een hamburger met avocado, bacon en een zacht ei. En niet te vergeten de crispie texmex bloemkool als voorafje. Potje bier erbij. Proost op Traverse City….

• Broodje Gazastrook

August 14, 2024 in the United States ⋅ ☁️ 26 °C

Op tijd opstaan. Het huis moet schoon. We vertrekken uit Traverse City en ons ruilhuis moet uiteraard op z'n minst zo worden afgeleverd als we het bij aankomst hebben aangetroffen. Fijn "cosy" huis van Hans en Maureen. Beetje oud, krakerig en krakkemikkig, maar daardoor wel zo leuk. We nemen afscheid van Traverse City, we zouden er best kunnen wonen. Lijkt me dat je hier niet snel overspannen raakt; rustig tempo, mooie meren, mooie natuur, lekker eten, veel groente en fruit en yoga/meditatie *studio's* bij de vleet.

Eerst rijden we 40 kilometer noordwaarts naar Leland, bijna bovenaan de peninsula. Daar slaapt Robbie komende week bij vriendin Addy in huis. Vriendin Izzy woont al wat langer bij Addy in, dus dat is nog gezelliger. Beide vriendinnen moeten nog werken, dus we worden ontvangen door pa & ma van Addy. Leuke mensen. Ze willen Robbie alles laten zien. We laten haar daar achter en beginnen onze lange rit naar Bridgman.

Iets meer dan 400 kilometer naar het zuiden en met de Amerikaanse snelheden gaan we daar minimaal 5 uur over doen. Gelukkig is de omgeving prachtig en zijn de wegen rustig. Dus cruisecontrol aan en door het landschap glijden. Rechts valt de blik vaak op Lake Michigan, links groen, groen en nog eens groen.

In het dorpje Beulah stoppen we voor een kop koffie en een broodje. Erica vindt de Joodse bakkerij en delicatessenwinkel L'Chayim. Binnen is een grote counter vol lekkere verse bagels, verse vleeswaren, stukken cake en kaas. Achterin bevindt zich een grote bakkerij waar alles net wordt opgeruimd van een volle bak-ochtend.

We kijken naar het menubord boven de counter… en kijken elkaar aan en slikken toch even. De broodjes hebben namen die ineens een politiek statement lijken: Sinai, Palestine, Lebanon, Golan, Tripoli, Golanhoogte, Westbank, Gaza-strip. Ze bestaan al 30 jaar en aan het bord te zien zijn de namen ook al 30 jaar onaangepast, maar ineens voelt het toch wat vreemd om een broodje Gazastrook te bestellen (los van wat mijn pervers cynische fantasie dan bedenkt wat daar op zou zitten). Ik durf bagel-Sinai wel aan. Erica neemt broodje-Jericho. Lekker vers brood, goed veel vulling… smaakt perfect. We kunnen door. Pedal to the metal.

In het plaatsje Hart (where the Tin Man lost his heart) doen we nog een koffie en een crownie (een cookie in een brownie) en gaan het laatste stuk in één ruk door naar Bridgman.

"Waarom Bridgman?" vroeg een Amerikaan. Eigenlijk zonder echt idee. Gewoon met een pijltje gooien op de kust van Lake Michigan, kijken wat er op Airbnb vrij is en dan zit je zomaar op de eerste verdieping van een leuk oud huisje in Bridgman.

Stadje stelt geen zak voor. Het ligt mooi aan de kust. Een kruising, een spoorlijn, 5 winkeltjes, 5 restaurantjes en… jawel… 2 bierbrouwers.

Bridgman werd gesticht in 1870 en was grotendeels eigendom van George Bridgman, een grote handelaar in hout uit de bossen in de omgeving. Bomen genoeg. Toen de houtindustrie afnam, verschoof de economie naar fruitteelt, met name appels en bessen. De vruchtbare grond en het gematigde klimaat nabij Lake Michigan zijn hier ideaal voor. Nu zijn het vooral toeristen, wijn en de lokale kerncentrale die de 2300 inwoners werk bezorgen.

Ergens op internet hadden we gevonden dat helemaal aan het uiteinde van de hoofdstraat, tegenover PizzaHut, een fantastische Italiaanse traiteur zit die zijn (dunne bodem) pizza's bakt in een houtgestookte oven. En dat klopt. Heerlijke pizza in een grootstedelijke tuin vol "bathtubs" gevuld met tomaten-, kruiden- en courgetteplanten. Lokaal biertje erbij van de brouwerij aan de overkant. Lekker.

Op de terugweg nog even bij de supermarkt langs. Op een kaal leeg terrein staat een grauw vierkant gebouw. Daarbinnen een supermarktje. We vullen ons mandje, rekenen af en… en krijgen 5% korting… zomaar… zonder te vragen… waarom… omdat we senioren zijn… kijk, dat doet zon, niet scheren, haren in de war en een dikke buik met je uiterlijk… of zouden het toch gewoon de jaren zijn…​​

• Jesus Quintana

August 16, 2024 in the United States ⋅ ☁️ 22 °C

De laatste echte dag van deze reis. Morgen wordt het pakken, langzaam terug rijden naar Chicago en dan op het vliegtuig terug naar huis.

We gaan nog één keer fietsen, gewoon om dat het kan (en het weer, zo is de voorspelling, is wat aan de bewolkte kant). We rijden naar South Haven om daar bij John Zoet (ja zo heet hij echt, hij moest ook lachen om mijn achternaam) een elektrische- en een sportfiets te huren. South Haven is een leuk havenstadje, dat ligt aan de monding van Black River en aan de kust van Lake Michigan. Het heeft mooie stranden, een paar prachtige parken, een vuurtorentje en is het startpunt van de Kal-Haven Trail, een populaire fietsroute van 54 kilometer lang die loopt van South Haven naar Kalamazoo. Het is een voormalige spoorlijn die is omgebouwd tot gravel fietsroute ('rail-trails' noemen ze dat in de VS). Onderweg passeren we diverse kleine dorpjes. Bij het eerste dorp, eigenlijk vlak na de start, stoppen we even bij een Blueberries farm. Blauwe bessen is hier hét agrarische product. De boer verkoopt eigen gebakken blueberry-pie met koffie. Pie vers uit de oven, met zo’n fijn crumblelaagje van havermoutvlokken er op. Te lekker.

Het is veel zonniger dan voorspeld, dus als we in Bloomingdale aankomen (na zo’n 27 kilometer) staat het zweet op ons de rug. Bloomingdale ziet er uit als een “er was ooit”-stadje. Bij aankomst in Bloomingdale geven de borden aan dat er een historisch park is en iets te eten. Klinkt goed. Het historisch park is een half vergane oude trein, een olietoren en een stationsgebouwtje (met twee zwervers met hun hondje op het trapje). Bloomingdale, opgericht in 1851, was ooit een welvarende houthakkerspost . De komst van een spoorlijn in 1870 maakte dat er nog meer geld kon worden verdiend.

Geheel onverwachts werd er olie gevonden in 1939. Er staat in het centrum een leuke foto van de vrouw van de eigenaar van een oliebron. De olie is net gevonden in haar tuin en de zwarte prut uit de put spuit het hele huis van de familie er onder. Op de zwart-wit foto staat moeders met een breed lachend gezicht met een borsteltje en een emmer sop haar geveltje schoon te boenen.

Er zouden nog 37 bronnen worden gevonden. De olie zorgde kort voor veel rijkdom in Bloomingdale en het stadje kreeg de bijnaam “Klein Texas van Michigan”. Die rijkdom is nog vaag te zien aan de gebouwen. Net iets te groot en te pompeus voor het kleine dorp. Na het afnemen van de olieproductie in de jaren '60 keerde het dorp terug naar zijn agrarische roots. Er wonen nu nog maar 300 mensen en er staat nog maar één jaknikker.

Deed me terug denken aan het boek “Bowling alone” van socioloog Robert Putnam. Hij schetst een verontrustend beeld van de Amerikaanse samenleving waarbij de sociale verbondenheid sinds de jaren '50 sterk is afgenomen. Hij gebruikt bowlen als metafoor: in de toptijd bowlen mensen samen in de dorpen en in clubverband. Nu zijn dorpen verlaten, vallen netwerken weg, vereenzamen mensen en bowlen de mensen alleen. Ik zie dan zo’n man in Bloomingdale voor me die gekleed als Jesus Quintana uit the Big Lebowski naar de bowlingbaan gaat die al lang verlaten is en waar hij zelf de deur van het slot moet halen, het licht aan moet doen en de baan aan moet zetten, om een paar kegels om te gooien (en dan in z’n eentje juicht bij een strike)

We fietsen terug en stoppen even in het plaatsje Grand Junction. Er is niks “Grand” aan, maar er staat een Mexicaans winkeltje waar (ja daar zijn ze weer) ze verse tamales maken. In een dorp van 10 huizen staat dit op en top Mexicaanse winkeltje naast het benzinestation. We bestellen 5 tamales, de verkoopster stopt ze in een grote witten piepschuimen bak voor voedsel.Bij de kassa staan voor ons staan 3 jonge Mexicanen. Ze leveren om de beurt hun paycheck in bij de caissière en ontvangen dan briefjes van 20, 50 en 100 aan cashgeld. Ik schat in, net verdiend bij het plukken van blauwe bessen. De kassier schrijft het totaalbedrag op een vodje papier en stopt de piepschuimen bak vol tamales, twee kuipjes saus, een plastic lepeltje en het blik papayasap in een wit dun plastic zakje.

We gaan aan de overkant van de winkel in het gras zitten van de witte houten kerk en peuzelen onze tamales (met kip, rund en spinazie/kaas) op. Tot aan onze ellebogen loopt de saus. De lekkerste deze reis….

De laatste kilometers vallen zwaar. Het gravel is veel ruller dan gedacht en de temperatuur veel hoger. Nog een biertje in South Haven. En dan in de auto terug langs de kust naar huis, waar we voor de verandering opgewarmd supermarktketen uit de diepvries naar binnen werken in ons schattige appartementje  met beachthema.

Trip end
    August 18, 2024