Úvodné slovo

Severné Rumunsko je jeden z posledných skutočne vidieckych regiónov Európy. Je to jedinečná krajina drevených kostolíkov, udržiavaných tradícií, nádhernej prírody a láskavých ľudí.Read more
Prvé drevené kostolíky a dedinka Breb

Poobede vstupujeme do Rumunska a hneď ako prejdeme cez horský priesmyk Gutai plný zákrut (už mi to po Thajsku chýbalo) začínajú karpatské dedinky plné dreveničiek, drevených kostolov aRead more
Kláštorný komplex Barsana

Dnes sa presúvame do kúpeľného mesta Sovata.
Cestou prechádzame tradičnými dedinkami a hlavne sa zastavujeme v jednom z najväčších a najkrajších rumunských kláštorných komplexov vRead more
Rumunský trh

V jednej z dediniek sa chceme otočiť a tak vojdeme do úzkej jednosmerky. Hneď za prvou zákrutou zistíme, že sme vošli priamo na dedinský trh. Úzka cestička, po ktorej chodia ľudia a vpravoRead more
Kúpele Sovata

Poobede (na Valentína) dorážame do nášho **** hotelu v kúpeľnom meste Sovata.
Čaká nás prvý šok. Turistov (oproti Brebu) je tu toľko, že je problém zaparkovať. Cesty sú plnéRead more
Celý deň v kúpeľnom mestečku

Ráno raňajky v posteli. Ale nie štvorhviezdičkovo hotelové za "zanedbateľných" 25 Eur, ale pekne napečené škoricovníky ešte z domu.
Hneď potom Danka šup do fitnessu, potom sa trepeme doRead more
Presun do rumunskej Bukoviny

Dnešný plán je takmer 300km dlhý presun do rumunského regiónu Bukovina.
Ráno však ešte v Sovate navštívime vyhliadkovú vežu s naivnou predstavou, že keď je vyhliadková, tak z nej budeRead more
Tiesňava Bicaz a túra o život...

Tiesňava Bicaz je horský prechod, kde cesta prechádza pomedzi 300m vysoké útesy, ktoré často končia až úplne pri ceste.
Prejsť to autom je parádny zážitok a Danka si to užíva.
CeláRead more
Kláštor Voronet

Podvečer ešte stíhame navštíviť kláštor Voronet a jeho 536 rokov starý Katholikon (hlavný kostol) svätého Juraja, zapísaný v UNESCO. Je to jeden z najznámejších kostolov v Rumunsku,Read more
Moldavské gastronomické špeciality

Večer ešte zájdeme do mesta, kde si pozrieme unikátny vežičkatý kostol, ktorý Danke vežičkami pripomína zámok v Bojniciach.
No a stadiaľ už na večeru, kde si objednávam 750gRead more
Presun späť do Maramurešu

Celý deň sa presúvame v rámci Karpát za ďalšími atrakciami a tak je to o neustálom prekonávaní nejakých horských prechodov. Jeden hneď ráno mal také stúpanie, že behom trochRead more
Maľované kláštory

V rámci atrakcií dnes po ceste pokračujeme v skúmaní maľovaných kláštorov zapísaných v UNESCO. Začíname kláštorom Humor. Kostol však preskúmame len zvonku, lebo bol zamknutý aRead more
Dedinka Ciocănești a múzeum kraslíc

Počas cesty prechádzame cez obec Ciocănești, ktorá je príznačná tým, že domy v obci sú dekorované rôznymi ornamentami a celá obec žije historickými tradíciami.
V rámci obce jeRead more
Večerné gastronomické zážitky

Večerné gastronomické zážitky začínajú v miestnom Kauflande.
Ešte pred Kauflandom si Danka chce urobiť fotku s živým bielym medveďom a ten využíva situáciu a obchytkáva ju kade tade.Read more
Parná železnička Viseu de Sus

Celý dnešný deň máme vyhradený na výlet parným vláčikom.
Už len príchod na stanicu je fascinujúci, lebo stanica je oveľa väčšia ako by človek čakal. Navyše je táto stanica plnáRead more
Značková kabelka

Ako to už na našich dovolenkách býva, žiadna dovolenka nie je dobrá, keď si z nej Danka nedonesie kabelku.
Takže kupujeme značkovú kabelku "Pica & Mignon".
Kabelka je plná koláčikov, naRead more
NAJ vodopád

Vstávame skoro ráno, aby sme stihli túru na NAJvyšší rumunský vodopád (90m), pričom časť cesty si chceme ušetriť sedačkovou lanovkou, ktorá je tak stará ako ja. Takže už mám z tohoRead more
NAJ cintorín

V dedinke Sapanta navštevujeme NAJznámejší rumunský cintorín.
Miestny rezbár začal vyrábať maľované kríže aj s krátkym a často vtipným popisom toho, ako daný človek svoj životRead more
NAJ kostol

V dedinke tiež obdivujeme kláštorný komplex Sapanta-Peri s NAJvyšším dreveným kostolom na svete. Aby ste si to vedeli predstaviť výška je ako cca 25 poschodový blok.
Celý komplex je pekneRead more
A zazvonil zvonec...

Cestou domov sa ešte zastavujeme v ženskom kláštore s krásne vyrezávanou vstupnou bránou, pekným kostolom, parádnym dreveným altánkom, ktorý je doslovne umeleckým dielom a jednoduchouRead more
TravelerSom rada, že ste šťastne docestovali na miesto, užívajte si po svojom
Tana NAko ste sa s domácimi celý čas dorozumievali?
MilanProblémovo. Väčšia polovica nevedela po anglicky a my ani základ po rumunsky. V zapadnutých dedinkách nebol internet a teda nefungoval prekladač. Ale my sme komunikovali bud pri ubytovani, kde sme mali vsetko zarezervovane, tak uz nas cakali, alebo v obchode, kde staci na nieco ukazat a pod. V podstate tato cesta bol dokaz, ze sa da ist do zahranicia aj bez nejakych znalosti jazyka. Jedalne listky sme casto prekladali s Google Lens prekladacom, to bol komfort.