Úvodné slovo

Severné Rumunsko je jeden z posledných skutočne vidieckych regiónov Európy. Je to jedinečná krajina drevených kostolíkov, udržiavaných tradícií, nádhernej prírody a láskavých ľudí.Read more
Poobede vstupujeme do Rumunska a hneď ako prejdeme cez horský priesmyk Gutai plný zákrut (už mi to po Thajsku chýbalo) začínajú karpatské dedinky plné dreveničiek, drevených kostolov aRead more
Dnes sa presúvame do kúpeľného mesta Sovata.
Cestou prechádzame tradičnými dedinkami a hlavne sa zastavujeme v jednom z najväčších a najkrajších rumunských kláštorných komplexov vRead more
V jednej z dediniek sa chceme otočiť a tak vojdeme do úzkej jednosmerky. Hneď za prvou zákrutou zistíme, že sme vošli priamo na dedinský trh. Úzka cestička, po ktorej chodia ľudia a vpravoRead more
Poobede (na Valentína) dorážame do nášho **** hotelu v kúpeľnom meste Sovata.
Čaká nás prvý šok. Turistov (oproti Brebu) je tu toľko, že je problém zaparkovať. Cesty sú plnéRead more
Ráno raňajky v posteli. Ale nie štvorhviezdičkovo hotelové za "zanedbateľných" 25 Eur, ale pekne napečené škoricovníky ešte z domu.
Hneď potom Danka šup do fitnessu, potom sa trepeme doRead more
Dnešný plán je takmer 300km dlhý presun do rumunského regiónu Bukovina.
Ráno však ešte v Sovate navštívime vyhliadkovú vežu s naivnou predstavou, že keď je vyhliadková, tak z nej budeRead more
Tiesňava Bicaz je horský prechod, kde cesta prechádza pomedzi 300m vysoké útesy, ktoré často končia až úplne pri ceste.
Prejsť to autom je parádny zážitok a Danka si to užíva.
CeláRead more
Podvečer ešte stíhame navštíviť kláštor Voronet a jeho 536 rokov starý Katholikon (hlavný kostol) svätého Juraja, zapísaný v UNESCO. Je to jeden z najznámejších kostolov v Rumunsku,Read more
Večer ešte zájdeme do mesta, kde si pozrieme unikátny vežičkatý kostol, ktorý Danke vežičkami pripomína zámok v Bojniciach.
No a stadiaľ už na večeru, kde si objednávam 750gRead more
Traveler Som rada, že ste šťastne docestovali na miesto, užívajte si po svojom
Tana N Ako ste sa s domácimi celý čas dorozumievali?
Milan Problémovo. Väčšia polovica nevedela po anglicky a my ani základ po rumunsky. V zapadnutých dedinkách nebol internet a teda nefungoval prekladač. Ale my sme komunikovali bud pri ubytovani, kde sme mali vsetko zarezervovane, tak uz nas cakali, alebo v obchode, kde staci na nieco ukazat a pod. V podstate tato cesta bol dokaz, ze sa da ist do zahranicia aj bez nejakych znalosti jazyka. Jedalne listky sme casto prekladali s Google Lens prekladacom, to bol komfort.