Portugal
Facho

Discover travel destinations of travelers writing a travel journal on FindPenguins.
Travelers at this place
  • Day 17

   Es ist noch (Nebel)Suppe da….

   September 27, 2023 in Portugal ⋅ 🌬 22 °C

   Joaaaahhhhhh…. Auch heute herrscht noch ziemliches Schmuddelwetter… 🫤 Hier in Horta gehts zwar, aber sobald man etwas in die Höhe fährt, fängt die Nebelsuppe und der Regen an 🌫️ 🌧️ Deshalb wurde auch heute wieder nichts mit einem Blick auf die Caldeira. Das ist ebenfalls ein Vulkan, der 2 km breit ist und die Wände 400 m vom Kraterboden aufsteigen. Soll ziemlich eindrücklich sein… Bin dann wieder in Küstennähe gefahren, wo der Nebel nicht so dicht ist. Durch einen untermeerischen Ausbruch des Vulcão dos Capelinhos ist Fajal 1957 im Westen um ca. einen Quadratkilometer angewachsen. Der Leuchtturm dort steht deshalb nicht mehr direkt an der Küste, sondern am Rand einer riesigen Aschewüste. Einen zweiten Stop habe ich dann noch an der Praja da Fajã eingelegt. Das ist einer der schönsten Lavastrända auf Fajal. Vom Baden wird aber aufgrund der grossen Sogwirkung eher abgeraten. Erkenntnis Nr. 11: nicht immer trifft der erste und der zweite Nebel aufeinander 😉Read more

  • Day 7

   Vulcão dos Capelinhos

   February 21, 2023 in Portugal

   September 1957 bis Oktober 1958 gab es hier an der Westküste von Faial einen unterseeischen Vulkanausbruch-neues Land entstand aber auch 500 Häuser wurden zerstört. Der Leuchtturm stand vor dem Ausbruch direkt an der Küste...Spektakuläre LandschaftRead more

  • Day 9

   Végre Horta

   September 7, 2023 in Portugal ⋅ ☁️ 22 °C

   Eseménytelen út után leszálltunk végre Faial szigetén, két nappal később mint terveztük, dehát ez van. Taxi, irány Horta, az autó kölcsönző. Zárva, akkor addig üljünk be a Peter's-be, ami meglepi 100 méterre van csak.
   Az a hangulat ami ott van, imádnivaló. Most csak kávé meg kis iszi, aztán visszamegyek a kölcsönzőbe, mert 11re ígérték a kocsit. Lány kedves, mondja ne hozzuk vissza ma este, úgyis 1 napra szokták elszámolni, majd holnap 11re jöjjünk. Zsír.
   Irány a szállás, egy park, sok kis századfordulós, épülettel, nekem tisztára poirot jut az eszembe, ahogy ülnek itt az urak hölgyek és cherryt iszogatnak. 1900as évek elején épültek az épületek, kicsit olyan is. Kicsit dohos, kicsit avitt, de aludni jó lesz. Van erkély, a kilátás nagyon szép, ha nem lenne felhő, pont a 2000 méteres Picora látnánk.
   Veszünk kis szendvicset, aztán kezdjük el bejárni a szigetet, ha már van kocsi, és ha már csak fél napunk van, mert lassan dél.
   Először irány a sziget túlsó vége, a Capelinhos vulkán, ami 1958-ban tört ki teljesen váratlanul. A hegyen lévő bálna les kunyhóból vették észre hogy füstöl a víz, aminek 13 hónapnyi kitörés lett a vége, a sziget megnőtt 2.5km2-el, a hamu ellepett egy falut, sokan akkor innen kiköltöztek Amerikába.
   A helyszín baromi érdekes és furcsa. Itt a világítótorony, ami a vulkán mellett volt közvetlenül, végig üzemelt, hála a lelkiismeretes gondnoknak vagy őrnek vagy hogy hívják az ilyet. Mellette, körbe, mögötte szürkés sárgás por borít mindent, fekete kövek mindenfelé, holdbéli táj. Felmentünk mellette a szikla teteje felé, nagyon érdekes tényleg a talaj, a táj, a formák. Majd fel egy hegyoldalba ahol van valami fülke, ahonnan tökéletes kilátás van az egészre. Aztán vissza, de menjünk más úton, hát, furi talaj. Kőnek tűnik de puha és besüllyed a tapad alatt, néha be is omlik kicsit. Cipő, póló, haj, sapka, táska minden tele a vulkáni porral.
   Tovább, van egy szép túra a hegyen, egy régi vízmű csatornáit követi, van alagút, meg egy kis kráter, aztan fel tudunk menni a nagy kráterhez, de az lehet mára már sok lesz, késő van. Kis kanyargós hegyi úton felmentünk az indulási ponthoz. Még ezek az utak is tök jók, kicsit para, de csak az első 5 perc, sűrű erdőkön megy keresztül, egyre nagyobb a köd, egyre hidegebb van, bementünk a felhők közé, 15 fok, el is kezd esni az eső ahogy megálltunk, de nem baj, van esőkabát, induljunk el, meglátjuk. Először a kis kráter. Sétálunk, be a dzsungelbe, és hirtelen egy kis alagút, a szélei teljesen benőve huuu tiszta Indiana jones, menjünk át. Pár perc, látszik a vége, kijutunk és csodák csodájára a kis kráter aljába vezetett be. Teteje felhőben, durva buja növényzet körbe, nagyon érdekes. Kifelé lefelé a tetején jövünk.
   Oké, akkor menjünk tovább, egy kis viztározóhoz érünk, látszik hogy már nem használják, apró csatorna indul tőle az ösvény belső oldalán, végig folyik benne a víz. Engem a bohócos horror filmre emlékeztet :D Gyönyörű ösvény, kijutunk egy kis rétre, látszanak lent a többi kis kráterek és az óceán, megnéztük a térképet, kb semmit nem haladtunk 😁 Oké, ebből nem lesz kráter mászás, az még sok óra lenne, lassan esteledik, induljunk vissza. Rövid, de csodás túra volt. Lefelé autóval pedig fantasztikus utakon megyünk, a minősége is meg a látvány is pazar.

   Videó összefoglaló az eddigiekről:
   https://youtu.be/JuA4p-NFO30?si=T9cOE1LkDjCkRDSd

   Szállás, zuhany, öltözés, gyalog irány a Peters Sport Cafe, most már tényleg itt az ideje egy jót enni és inni ott. 5 percet kell várni, és kapunk is asztalt, addig a pub előtt egy gintonikkal múlatjuk az időt.
   Zseniális a haj, olyan hangulata és története van, egyszerre van itt hátizsákos hippi és sok 10 milliárdot erő jacht tulajdonos, de meg nem mondod, melyik ki, mert itt mindenki ugyanolyan és egyenlő, ugyanazt esszük és isszuk. És abszolút nem drága. Tényleg. Még magyar szemmel sem. 10-20 euró egy főétel, 3 euró egy gin tonic amibe a gint itt készítik, messze földön híres.
   Rák, azori előétel (hurka kolbász jam gyökér és ananász), garlic bread. Isteni, komolyan. Főételnek ezek után csak egy adagot merünk rendelni, sült polip, Kata ötlete, miért ne, egyszer élünk. Ettem már máshol is, de ez mindent magasan felülmúlt: omlós, vajpuha, ízes, nyammm. Almás pite desszert, meg még egy gin tonic, aztán nézelődés a shopjukban, ahol lehet Peters szuvenireket venni, Kata vesz pólót, én nem tudok mert ami tetszett csak L méretben volt, és itt még az M is nagy rám.
   Ezután séta haza a szállásra, szerencsére pár száz, méter, és pihi, hosszú nap volt így utazással kirándulással, vacsival.
   Read more

  • Day 19

   Capelinhos - amit eltemetett a vulkán

   September 15, 2019 in Portugal ⋅ ⛅ 21 °C

   Tudtuk hova jövünk, de megint tátva maradt a szánk. 1957-ben a világítótorony mellett a tengerben kitört egy vulkán, ami 13 hónapig volt aktív, ez alatt az idő alatt 2 méter magasan fedte be vulkáni hamuval a környéket, a tornyot, a házakat. 4000 ember hagyta el a szigetet emiatt, 300 ház semmisült meg vagy sérült meg valamint a sziget területe 2.5 km2-el lett nagyobb. Tehát ide nőtt egy új félsziget. És ezt látjuk most. Kietlen holdbéli táj, félig eltemetett torony és néhány háznak a teteje látszik ki a földből, szép nagy dombok vulkáni hamuból, tényleg földöntúli látvány.
   A torony körül a hamuba építettek az eredeti talaj szintjére egy látogató központot, ahol Capelinhos és a kitörés története nézhető meg, valamint mindenféle ásványok, amiket az akkori vulkán dobott ki magából (többek között gyémánt és arany is volt benne), az azori szigeteki vulkánokról infók meg úgy általában a vulkáni tevékenységről a földön. Van egy kis film is erről a témáról, érdemes megnézni ha már ott vagyunk. A központ a hamu alatt van, alagúton lehet közlekedni, majd a túlsó végén a világítótoronynál jössz fel a jelenlegi szintre. A világítótorny alsó szintje hamu alatt van, az emeletet és a tornyot rendbe rakták, fel lehet mászni rá és körbe nézni.
   A belépő a toronyba egy euró, a teljes központba talán 10 euró volt, de megéri. Elég ritkán lehet ilyen friss vulkáni területet így megnézni, megdöbbentő az egész.
   Utána még felsétaltunk mellette egy hamudomb tetejére, onnan is körbe néztünk, raktunk el egy kis hamut, elmentünk még az óceán partig, majd irány vissza Horta, lassan le kell adni a robogót és menni a reptérre.
   Read more

  • Day 19

   Robogó vissza, búcsú uzsonna, viszlát

   September 15, 2019 in Portugal ⋅ ⛅ 21 °C

   Hazafelé robogás, megint elázás, robogó leadás előtt ebéd Peter's-nél természetesen, plusz gintonic, nyilván, utána még robogóval fel a félszigetre, ahonnan csodás kilátás nyílik az öbölre, el is jött az 5 óra, vigyük vissza és induljunk a reptérre.Read more

  • Day 12

   Vulcão dos Capelinhos

   May 25, 2023 in Portugal ⋅ ⛅ 18 °C

   Im Nordwesten der Insel kam es 1957/58 zu mehreren Eruptionen, dabei entstand erst eine neue Insel, die schließlich zu einer Halbinsel wurde. Der „Neue Vulkan“ hat zusätzliche 2,4 Quadratkilometer Fläche geschaffen. Bei der letzten Eruption flogen 2 kg schwere Lava-Bomben ca. 1.500 Meter weit, in zwei Kilometer Entfernung hat der Ascheregen alles mit einer 80 cm dicken Schicht bedeckt. Ca. 27% der gesamten Insel haben den Ascheregen abbekommen!

   In der Nähe steht bis heute ein Leuchtturm, der zum Teil durch die Lava verschüttet wurde. Dort ist ein sehr interessante Doku-Center entstanden, in dem alles genau erklärt und auch gezeigt wird. Der Leuchtturm ist auch betretbar.

   Leider konnte die Drohne nicht aufsteigen, da es deutlich zu windig war…
   Read more

  • Day 12

   Farol da Ponta dos Capellihos

   September 10, 2023 in Portugal ⋅ ☀️ 22 °C

   Alla fine del XIX secolo, il Servizio dei Fari decise di realizzare un'idea nata nel 1883. L'idea era quella di costruire un faro che coprisse un settore marittimo di 222º secondo i piani del 17 gennaio 1894. I lavori di costruzione La costruzione iniziò il 1 aprile dello stesso anno e nel 1901 ricevette la visita del re D. Carlos e della regina D. Amélia .

   Fu inaugurato il 1° agosto 1903, funzionante all'epoca con una lampada ad olio a quattro giri, con ottiche galleggianti in un bagno di mercurio. Emetteva una luce con quattro fulmini alternativamente bianchi e rossi e installava anche un segnale acustico da nebbia.

   Nel settembre del 1957, a causa dell'eruzione vulcanica, il faro fu disattivato e furono rimosse le ottiche e altre apparecchiature, come i gruppi elettrogeni recentemente installati che fornivano energia al faro. 

   Nel 2005, il governo regionale delle Azzorre ha annunciato piani per la riabilitazione strutturale del faro e l'installazione della lanterna visitabile, con annesso centro museale. La lanterna è stata reinstallata all'inizio del 2006  e il 17 agosto 2008 è stato aperto il Centro di interpretazione del vulcano Capelinhos , che opera accanto al faro. L'area dell'eruzione è classificata come paesaggio protetto di elevato interesse geologico e biologico e fa parte della Rete Natura 2000 .
   Read more

  • Day 17

   Abenteuerlicher Tag

   August 10, 2019 in Portugal ⋅ ⛅ 21 °C

   Wir sind in Flamengos auf Faial und haben kein Auto, es regnet und es fährt kein Bus zum Info-Zentrum Vulkan. Bzw. wir kommen von dort nicht wieder weg.

   Was machen wir? Wir sind zum Frühstück extrem freundlich zu unseren Mitbewohnern, das wir vielleicht mitgenommen werden. Hat geklappt!!!

   Wir nahmen unser Frühstück zusammen mit einem Paar aus Griechenland, aus Frankreich und aus der Schweiz ein.
   Die Franzosen und später auch die Schweizer hatten heute bei Regen das gleiche Ziel wie wir: das Vulkan informations Zentrum in Capelinhos. Also führe wir mit den Franzosen hin und mit den Schweizern ( Olivier und Benita ) zurück. Wobei die Rückfahrt ein großer Glücksfall war.

   Das Vulkan Zentrum ist sehr beeindruckend. Es liegt Komplet unter der Erde und ist von außen kaum zu erkennen. Es gibt viel Informationen zu Vulkanismus allgemein und den Ausbruch 1958 im speziellen.
   Nach dem Besuch des Zentrums sind wir noch auf den Leuchtturm gestiegen, der beim Ausbruch zu einem Teil verschüttet worden ist. Anschließend ging es mit Wanderstöcken den. Weg hinauf zu einem Atemberaubenden Ausblick auf die neuen Landmassen.
   Als wir herunterkamen sind wir noch Mal in das Zentrum gegangen und haben die. Schweizer gesucht. Keine Spur. Also stellten wir uns Darauf ein, eine andere Mitfahrgelegenheit zu suchen. Am Parkplatz sahen wir dann die beiden die uns auch schon gesucht hatten. Perfektes Timing.
   Also ging es nun zu viert zu einer kleinen bar bei einem Badeplatz, der allerdings gesperrt war wegen Quallen. Wir sahen bei der Treppe mindestens 10 Portugiesische Galeeren. Sehr giftige Quallen, die sogar einen Menschen töten können.
   Unser Weg zur Unterkunft zurück führte uns an der Cadeira vorbei. Es war ein sehr netter Nachmittag mit den beiden.

   Nach einer kurzen Ausruhzeit gingen wir wieder in unser kleines Restaurant, wo wir für 25,- € sehr fürstlich Spießen und Tranken. Einfach großartig
   Was lernen wir daraus: es geht immer weiter und Absicht zieht!
   Read more

  • Day 10

   Vulcão dos Capelinhos

   June 19, 2019 in Portugal ⋅ 20 °C

   Das erste Ziel der Inselrundfahrt ist das Gebiet um den Vulcão dos Capelinhos am westlichen Zipfel Faials. Die Capelo-Halbinsel entstand durch den Austritt von Lava aus einer Reihe von Vulkanen, die entlang einer Erdspalte in Richtung Westnordwest-Ostsüdost angeordnet sind. Der letzte Vulkan ist der Capelinhos, der von 195 7 bis 1958 aktiv war. Der Ausbruch begann mit gewaltigen Explosionen unter der Meeresoberfläche, Gesteinsbrocken und Lavaströme, die dabei ausgestoßen wurden, formten eine kleine Insel, die allmählich größer wurde, bis sie schließlich mit Faial verbunden war. Seitdem ragt der einstmals unterseeische Vulkan aus dem Meer. Der Leuchtturm und die Überreste einiger Häuser, die bei dem Vulkanausbruch zerstört wurden, betonen noch die Dramatik dieser auf den Azoren einzigartigen Landschaft.

   Weiter gehts zur Caldeira do Faial. Der Krater, in den letzten 400.000 Jahren durch zahlreiche Eruptionen geformt, immer wieder unterbrochen von Perioden der Ruhe, liegt etwa 900 Meter über dem Meeresspiegel und verfügt über einen Durchmesser von etwa zwei Kilometer. Bis zum Ausbruch des Capelinhos war der Kratergrund noch von einem See bedeckt. Risse und Spalten im Boden haben einen Großteil des Wasser seit 1958 versiegen lassen. Die Hänge sind mit Zedern, Wacholder, Erika und Moosen zugewachsen. Weithin sichtbar markiert der Cabeco Gordo mit 1.043 Metern an der Südseite des Riesenkraters den höchsten Punkt des Kraterrandes und damit auch der ganzen Insel Faial. Vom Parkplatz aus führt ein kleiner, gerade mal 15 Meter langer Tunnel an den Aussichtspunkt oberhalb des Kraters.
   Read more

  You might also know this place by the following names:

  Facho

  Join us:

  FindPenguins for iOSFindPenguins for Android