• Cornelia's camperreis

Cornelia op zoek naar de zon

Winter 2024/2025 Read more
  • Trip start
    December 9, 2024

Eerste reisdag

December 9, 2024 in the Netherlands ⋅ 🌬 5 °C

Vanmorgen met de boot van 08.00 uur vertrokken, samen met Max mijn opblaasbare reismaatje. Vorige reis ben ik bijna van de weg gereden door een auto met twee ongure types, zogenaamd omdat er iets aan de hand was met mijn busje. Gelukkig goed afgelopen omdat ik er niet intrapte. Ze blijken het vooral gemunt te hebben op mensen die alleen reizen. Als je uitstapt dan stapt één van de twee aan de bijrijderskant naar binnen. Van een afstandje lijkt het nu net of ik niet alleen reis. Het voelt wel gezellig met Max naast me, hij is heeeeeeeeeeel rustig, rookt niet, drinkt niet, wat wil een mens nog meer? En een lol dat ik al gehad heb om m op te tuigen, alleen het opblazen was wel a hell of a blowjob 😂🤣😂
    Voordat ik op reis ga natuurlijk eerst even langs mijn moeder die in Ede woont. Fijn om haar weer te zien en te zien dat het goed met haar gaat, zij heeft er nog echt zin in met haar 97 jaar ❤️
    Ook nog even langs de dealer van mijn electrische vouwfietsje voor een nieuwe standaard en fietstassen. Ik ben nu helemaal klaar om op weg te gaan.
    Het fietsje staat gezellig naast mijn bed en Max slaapt voorin. We staan geparkeerd in een straat in Harmelen.
    Vandaag was een welbestede dag!

• Het zwerversbloed is weer gaan stromen

December 10, 2024 in the Netherlands ⋅ ☁️ 6 °C

Wat was het koud gisteren in de camper 6 graden. Dus lekker vroeg naar bed tussen de wollen onderdeken en het wollen 4-seizoenen dekbed. Aan de voeten 2 paar sokken en onder de fleecepyama een t-shirt en over de pyama een vest met de hoodie op 😂 Lekker geslapen tot 9 uur, maar toen eruit om te plassen, wat een kou 🥶
    Gisteravond kreeg ik Octobus niet meer op slot met de afstandbediening dus vanmorgen naar een Toyota garage gereden in Woerden. Bij aankomst probeerde die man het eerst even en je zult altijd zien: hij deed het gewoon 🙃
    Voor de zekerheid zette hij er toch een nieuwe batterij in en wilde er niets voor hebben, heel lief!
    Zonder tandenpoetsen en wassen en mijn haar volkomen in de war (want veel te koud in de camper) kon ik me er iets bij voorstellen. Maar gisteren zag ik er vanaf huis vandaan nog wel toonbaar uit en rook nog fris maar kreeg wel de fietsenstandaard gratis?
    Na de garage naar MacDonald want daar is het warm, gratis wifi, goedkope koffie en kan ik tandenpoetsen en wassen in de wc, ik begin al aardig als een zwerver te denken 😃
    Nu toch echt helemaal klaar om te gaan, het doel vandaag is Sint-Niklaas waar Eva woont, Kittie komt daar ook naar toe. We hebben elkaar op de Marokkoreis leren kennen en zijn plannen aan het smeden om met zn 3en een reis naar Italië te maken.
    Na een koffie bij Eva naar François, de beste ijssalon van België, heerlijk gijs en zoveel keus 😋
    Vervolgens "op café", wat een leuke Belgische uitdrukking 😃 Heerlijk gegeten bij Eva, varkenswangen (had ik nog nooit gegeten, wat is dat lekker!), gebakken aardappelen, witlofsalade met tiramisu toe.
    Intussen is het wel heel koud aan het worden, met alle geweld wil ik in mijn eigen Octobus slapen, ben benieuwd hoe het zal gaan. Voor straks lekker slapen, mooie dromen 💤😴💤

• Dagje Sint-Niklaas

December 11, 2024 in Belgium ⋅ ☁️ 3 °C

Gisteravond deed de kachel het niet en het was echt heel erg koud, niet in mijn bedje maar als je er uit kwam viel de kou over je heen. Wat nu? Zonder kachel kan ik echt niet verder met deze kou. Vanmorgen eerst naar een camperbedrijf gereden. Die konden me niet helpen maar gaven een adres van een ander bedrijf waar we naar toe reden. Mijn kachel is een online chinees exemplaar en dit bedrijf deed alleen in echte Webasto kachels, ze deden moeilijk en leken me niet te kunnen helpen. Toen ik mn allerwanhopigste gezicht op had gezet ging er toch iemand met me mee om te kijken in de camper. Al snel had hij gevonden wat er aan schortte, de slang die door de bodem gaat om verse lucht aan te zuigen was helemaal in elkaar gefrommeld. In de middagpauze hebben ze die voor me vervangen en alles werkt weer gelukkig.
    Vanmiddag met Eva en Kittie naar een modetentoonstelling van Tom van der Borght met ongelooflijk veel kleur (bijzonder voor iemand die zelf kleurenblind is), met gebruikmaking van veel tiwraps en touw. Als je meer over hem wilt weten dan is hier de link:
    Vervolgens naar de bibliotheek waar mensen met een beperking ontwerpen voor truien hadden gemaakt, die ontwerpen zijn daadwerkelijk uitgevoerd, zodat er overal in de bibliotheek prachtige truien hangen.
    Mooi om in een stad met een groot breiverleden deze ontwerpen te bewonderen, die met medewerking van het breimuseum tot stand kwamen, waarmee het verleden weer even heden wordt.
    Morgen weer en route op zoek naar de ☀️

• Reisperikelen

December 12, 2024 in France ⋅ ☁️ 2 °C

Wat was het vannacht heerlijk warm, zo lekker dat ik mij verslapen had vanmorgen. Om 09.09 schrok ik wakker, snel in mijn pyama naar Eva's huis gelopen, zij had al even de gedachte gehad dat de kachel toch niet in orde was en dat ze een ambulance moest bellen 😂
    Uiteindelijk vertrok ik pas om 11 uur. Het was mistig en grijs met rond Brussel werkzaamheden aan de weg waardoor het niet echt opschoot. Mijn reisdoel was Reims, maar dat heb ik halverwege laten varen omdat ik er dan volgens de navigatie om 17.25 zou zijn en dat zonder pauzes. Ik ben behoorlijk nachtblind dus dat is dan echt te laat. Uiteindelijk ben ik in Verdun terecht gekomen op een camperplaats achter de Leclerc (groot warenhuis) waar ik met 2 andere campers sta. Ik houd van mijn fietsje maar het is toch fijner als ik het gangpad in mijn busje vrij heb, dus die staat buiten aan een boom.
    Bij Leclerc eerst een crêpe miel 🍯 en een kop koffie. Daarna in de winkel kijken of ze een TP-Link verkopen want er kwam steeds een melding dat er geen internet toegang was. Gelukkig had ik gevraagd of ze de nieuwe TP-Link even wilden proberen met mijn simkaart, met de nieuwe TP-Link kwam dezelfde melding, dus ik heb hem niet gekocht. Ik was best een beetje benauwd dat ik geen internet meer zou hebben en misschien dan ook geen telefoon meer?
    In de lekker warme Octobus mijn telefoon en de TP-Link eens even goed uit elkaar gehaald en de kaartjes gewisseld. Met als gevolg dat de TP-Link het nu doet maar de simkaart in mijn telefoon niet meer. Nou ja morgen maar weer verder kijken. Ik ben nu in ieder geval per whatsapp bereikbaar, zou niet zo moeilijk moeten zijn want ik sta zo ongeveer onder een zendmast.
    Van Eva had ik lekkere soep meegekregen die wilde ik opwarmen op het gassystteempje dat ik nieuw gekocht heb. Natuurlijk niet eerst thuis uitgeprobeerd met als gevolg dat ik het niet goed voor elkaar kreeg, de soep zit weer in de koelbox, morgen als het licht is maar opnieuw proberen.
    Lijkt wel of ik voor het eerst op reis ben met fietsje in orde maken, lege batterij van afstandbedieningssleutel, kachel probleem, moeilijkheden met de simkaart en nog geen soep op kunnen warmen, maar dit is toch echt het derde jaar dat ik op reis ben. Heb ik een reismaatje mee, maar daar heb ik ook niet veel aan met deze probleempjes. Zou Max ongeluk brengen, moet ik m leeg laten lopen, of heb ik eerder steeds mazzel gehad? 😃

• Nu dan echt op reis

December 13, 2024 in France ⋅ ☁️ 3 °C

Na de voorruit te moeten krabben deze morgen om half 10 vertrokken op weg naar Lyon, ik weet niet waarom ik daarheen wilde, ik denk dat ik gehoord heb dat dat een fijne route is. Nou ik heb het niet gehaald, was veel te ver en ik heb besloten om via Baskenland Spanje binnen te komen. Dus het werd Limoges, maar ook dat heb ik niet gehaald. Na een stop bij een Intermarché heb ik besloten tot Auxerre te gaan en daar ben ik nu. Tussendoor nog een stop bij een echte Franse bar/tabac waar alleen maar mannen waren. Een paar mannen stonden aan de bar te kletsen, een man stond loten te krassen en een paar mannen zaten heel erg gefocust tv te kijken naar de paarderennen en steeds de winnaars te noteren.
    Ik sta alweer dicht bij een Leclerc op een groot parkeerterrein aan het water. De wandelbrug over en je staat in de oude stad met leuke straatjes met vakwerkhuisjes en een grote kathedraal. De stad is gezellig verlicht met kerstverlichting.
    En na de wandeling door de stad was er ........... tromgeroffel........... SOEP. Het is gelukt om de soep op te warmen, bedankt Eva voor de heerlijke soep 😘

• Saint-Hilaire-Bonneval, Le

December 14, 2024 in France ⋅ ☁️ 3 °C

Vandaag mijn doel bereikt Saint-Hilaire-Bonneval 🥳🥳🥳 Weliswaar dik twee uur later dan aangegeven, maar voor het donker binnen.
    In het begin een leuke weg door pittoreske dorpjes en bosrijke gebieden. Plotseling was er mist, in het bos gaf dat een heel aparte magische sfeer. Maar het tweede gedeelte van de reis ging over een 4-baans weg waar je dan plotseling een dichte mist binnenreed, dus langzaam aan maar. Nu op een leuke plek in een piepklein dorpje. Even de fiets gepakt maar na 3 trappen was ik het dorp alweer uit 😂Read more

• Le Teich, Le basin d'Arcachon

December 15, 2024 in France ⋅ 🌙 8 °C

Alweer laat vertrokken vanmorgen. Dat komt vooral omdat de kachel eerst een uurtje aan moet staan voordat ik me kan wassen en aankleden, het is gemiddeld 3 graden smorgens. Dus snel uit bed, kachel aan, uurtje wachten en dan echt uit bed.
    Vandaag voor het eerst zonder jas gereden, het is te merken dat ik zuidelijker kom en ik heb ook de zon veelvuldig mogen begroeten vandaag.
    Tijdens de middagstop kwam ik op het idee om alvast soep te maken voor vanavond, de zon scheen lekker dus het schillen en snijden van de uien en wortels was een waar genoegen. Het is dus wortelsoep geworden met sojabrokjes, alles wat ik nodig heb zit er in. En toen kwam er een spannend experiment, na even gekookt te hebben moest de pan in bed om verder te slowcooken. Nu doe ik dat wel vaker, maar ik moest nu natuurlijk doorrijden om mijn doel Le Teich te bereiken, dat had ik nog niet eerder gedaan. Bij elk gat in de weg en als ik omhoog of omlaag reed vroeg ik me af hoe het met de soep zou gaan en of ik vannacht in een nat bed moest slapen 🥵
    Gelukkig allemaal goed gegaan en ik sta op een mooi plekje bij Le basin d'Arcachon, een prachtig natuurgebied met vele soorten vogels.
    Terwijl de pan soep in bed warm bleef kon ik lekker op mijn fietsje een rondje en ben nog naar het stadje gefietst waar bij de kerk een kerstmarkt was.

• San Sebastian

December 16, 2024 in Spain ⋅ 🌙 10 °C

Vannacht werd ik wakker van een koud hoofd, ik had nog wel de capuchon van mijn vest opgedaan, wat gek......
    Vanmorgen was het in de bus 4 graden, een graadje warmer dan de afgelopen dagen, maar het voelde veel kouder.
    Toen ik mijn fietsje wilde losmaken van de paal waar ik m aangezet had zag ik dat het zadel, het stuur en de fietstassen bovenop bevroren waren, het was dus toch echt koud geweest afgelopen nacht.
    Eerst maar op koffie jacht en ja hoor in Le Teich zag ik een Presse/Tabac, bij binnenkomst dacht ik al dat ik verkeerd was want ik zag geen bar oid maar de man wees op een koffieapparaat dat in de winkel stond. En ja koffie is koffie nietwaar? Dus snel de metalen beker uit de bus halen om geen extra afval te veroorzaken. Tijdens het koffiedrinken liep ik een tijdje door de winkel, het leek een heuse gokhal. Ik kom nooit in een sigarenwinkel, maar zo ziet het er bij ons toch niet uit?
    Het doel was vandaag San Sebastian en ik had besloten niet de tolweg te nemen, dat leek me leuker. Niet dat ik niet op de tolweg beland ben in de 5 keren dat ik fout gereden ben 🙃, nou ja in ieder geval weet ik dat mijn tolbadge het nog doet. Wat een leuk idee leek, was in werkelijkheid een verschrikkelijke weg met ontzettend veel rotondes en door ieder dorp/stadje 50 en 30 kilometer. Ik begrijp nu waarom de meeste mensen de tolweg nemen, dat ga ik in het vervolg zeker doen.
    De laatste lunch in Frankrijk in een wegrestaurant met kerstboom en weer door naar Spanje. Vervolgens zat de hele reis het volgende liedje in mijn hoofd:
    Je zal het maar hebben, ik haat Imca Marina, hoe krijg ik het er weer uit?
    Dit is de eerste slaapplaats waar ik betaal, het kost hier wel 5 euro voor 24 uur 😂
    Morgen ga ik niet rijden, ze geven goed weer op en ik ga op mijn fietsje 20 minuten fietsen om San Sebastian te verkennen.

• San Sebastian bekijken

December 17, 2024 in Spain ⋅ 🌙 11 °C

Vanmorgen eerst even soep gemaakt, linzensoep dit keer, en in bed gezet, the slowcooking way. Om 10.45 zat ik op mijn fietsje langs de boulevard, natuurlijk op zoek naar koffie. Heerlijk koffie op een terras en gekust worden door de zon, ik heb m gevonden, hier had hij zich dus verstopt......... Daarna op weg naar de kunstwerken van Eduardo Chillada, genaamd de Kam van de Wind. Het is een set van drie massief ijzeren sculpturen, van meer dan tien ton, en meer dan twee meter in diameter. Ze bestaan ​​allemaal uit gedraaide staven en zijn ingebed in de rots van de berg. De beweging van de getijden, de kracht van de Cantabrische stormen en de werking van het zeewater dat het metaal genadeloos doet roesten, maken de installatie tot iets levends en veranderends en hebben de hoek van Igeldo veranderd in de meest magische plek in de Baskische hoofdstad.
    Maar natuurlijk reed ik verkeerd en kwam aan de andere kant van de baai uit bij het kunstwerk van Jorge Oteiza, een reproductie van een van de stukken, genaamd Empty Construction, gemaakt voor de Kunstbiënnale van Sao Paulo, Brazilië in 1957, waarmee hij de International Sculpture Prize won. Het wordt beschouwd als een perfecte uitdrukking van de zoektocht naar wat Oteiza definieerde als 'het spoor van de leegte'.
    Ik moet zeggen dat Chillada mij meer aanspreekt dan Oteiza.
    De klim naar het kasteel leverde prachtige uitzichten over de stad en de halvemaanvormige baai.
    Een pincho eten op het plein voor de kathedraal kon natuurlijk ook niet ontbreken. En toen ik om 5 uur terug bij Octobus was kon de soep gegeten worden op precies de juiste temperatuur. Wat heb ik een ontzettend leuke dag gehad!!!

• In de buurt van Zaragoza

December 18, 2024 in Spain ⋅ ⛅ 9 °C

Weer op weg, eerste stuk prachtig door de bergen met veel tunnels. Soms hoorde ik een bliepje, dus ik denk dat ik op een tolweg zat.
    En vandaag een nieuw experiment, wassen in een voertonnetje. Water er in, wasje er in, halve zeepstrip er in en deksel erop. Het idee is dat door het schudden in de auto de was gedaan wordt. Eva had het al eens geprobeerd en vond het niet goed schoon worden, dus halverwege heb ik het tonnetje op zijn kant gelegd zodat het heen en weer kon rollen. Waar ik een paar dagen geleden nog benauwd werd, hoe het met de soep in bed ging, als er hobbels in de weg zaten. Nu dacht ik steeds blij, goed voor de was 😃
    Na het eerste mooie stuk kwam er een heel saai stuk, bijna nog platter dan Nederland en dat ging maar door. Bijna geen dorpjes en ook bijna geen verkeer. De laatste 80 km was de weg wel heel erg slecht, maar ja goed voor de was!
    Uiteindelijk kwam ik aan op de camperplek die ik uitgezocht had, het was een grote parkeerplaats voor vrachtwagens achter een benzinestation. Ik wilde niet verder omdat ik met de was aan de ging wilde. Het viel me heel erg mee hoor schoon de was geworden was. Er was hier wel water, dus was uitknijpen, tonnetje vullen met water en schudden maar. Na twee keer was het spoelen gedaan en kon het waslijntje opgehangen worden. Stoeltje voor het eerst buiten, in mijn fantasie was dat op een mooiere plek, maar het was wel lekker zo even in de zon. Het wasje eerst nog lekker buiten in het zonnetje, maar aan het einde van de middag in de cabine, waar Max voldaan kijkt naar de schone was.

• Dagje Zaragoza

December 19, 2024 in Spain ⋅ 🌬 9 °C

Het plan was om Zaragoza te bezoeken. Vanaf mijn slaapplek was dat 53 minuten fietsen en mezelf kennende zal ik er wel anderhalf uur over doen 😃 En dan ook weer terug om wederom op die troosteloze parkeerplaats te overnachten? Mij niet gezien, dus geparkeerd bij een Mercadona (grote supermarkt) dan kon ik op de terugweg nog boodschappen doen. Hier vandaan was het 27 minuten fietsen, goed te doen.
    De navigatie vertelde dat ik over wegen moest gaan die op- en afritten van de grote weg leken te zijn. Er reed een fietser voor me en die ging er ook gewoon overheen, dus dan toch maar volgen.
    Daarna ging het grootste gedeelte van de rit langs de Ebro, de langste rivier die in zijn geheel in Spanje ligt. Er zijn wel langere rivieren maar die stromen ook door Portugal.
    En toen ontstond het idee om naar de delta van de Ebro te gaan. Maar eerst Zaragoza, ondanks het zonnetje was het best koud.
    Aangekomen op het Plaza del Pilar was er natuurlijk een kerstmarkt met een heuse rodelbaan waardoor je alleen de toren van de kathedraal nog kon zien 😂 Er mochten geen fotos gemaakt worden dus van het interieur kan ik niets laten zien. Ik heb kaarten gekocht om iets te kunnen laten zien, de buitenkant zoals het er uit ziet zonder rodelbaan en van het interieur. Datzelfde geldt ook voor de basiliek, die buitenkant is heel moeilijk vast te leggen, dus die gefotografeerd van een kaart en het interieur stiekem toch gedaan. Ik was vooral geobsedeerd door een kleine boogkapel met een bankje er in. Mensen kwamen aan gingen op hun knieën voor het bankje zitten en kusten een stuk stenen wand, gevat in een ovale lijst, aan de muur.
    Smiddags begon het te miezeren dus bleef ik lekker nog wat langer in de bar lunchen tout het wat droger werd.
    In een mooi oud gebouw aan het plein was een expositie van Paco Simon, die was helemaal gratis. Wat een prachtig werk en zo uiteenlopend, gepresenteerd in dat mooie historische gebouw, een genot om daar te zijn. Niet te vergelijken met de kathedraal en de basiliek maar ik heb er minstens zoveel van genoten. Als je geïnteresseerd bent, hier is de link:
    Nog 2 interessante boeken gekocht van exposities die al geweest zijn vol met prachtige fotos, nu nog slechts 4 euro p.st.
    Pas laat in de middag terug bij Octobus, even boodschappen doen en toch maar een stukje op weg naar de Ebro-delta, 41 km verder werd het te donker en ik sta nu in Quinto in een straat ingeparkeerd, want ik was de enige op de camperplaats net buiten het dorp en dat voelde niet goed.

• Amposta, delta Ebro

December 20, 2024 in Spain ⋅ 🌙 12 °C

Vandaag een mooie, afwisselende route gereden. Langs olijfbomen met een dek van witte bloemen er onder, die naar mij wuifden in de noordoostenwind 5. Over bergen met prachtige uitzichten waar ik jammer genoeg meestal niet kon stoppen om fotos te maken. Waar het maar even kon er snel uit om een foto te maken. Zo ook toen ik net langs de weg kon stoppen en even een eindje terug moest lopen voor het mooiste shot. Een auto stopte op de weg, reed achteruit en draaide het raam open. Er zat een mevrouw in die vroeg of alles met mij okay was? Ze dacht misschien dat ik pech met de auto had, toch lief als er op je gelet wordt 😃
    De laatste kilometers reed ik door het deltagebied waar rijst wordt geteeld, wat een schitterend gebied! Er moeten hier heel veel soorten vogels zitten, vooral de flamingo's wil ik graag zien.
    De camperplaats is midden in dit natuurgebied en er is een restaurant/cafetaria bij. Toen ik vanmiddag op het terras zat hoorde ik 2 vrouwen Nederlands spreken en vroeg ze of zij ook op de camperplaats staan. Maar nee hoor, deze dames uit Rotterdam en Leiden waren met de trein naar Barcelona gekomen en zijn op electrische huurfietsen een tocht aan het maken tot aan Alicante. Van hen kon ik een kaart fotograferen van het gebied en zij hadden vandaag veel flamingo's gezien, dat is het gebied rechts onder op de kaart. Morgen ga ik dat rondje op de fiets doen en hoop heel veel flamingo's te zien. 🙏🏼

• Ebro Delta

December 21, 2024 in Spain ⋅ ☀️ 14 °C

Wat heb ik een geweldige dag gehad vandaag.
    Gisterenavond kwam ik er achter dat de display van het mobiele zonnepaneel helemaal geen info gaf, wat betekent dat hij niets doet. Nou ja morgen maar naar kijken dacht ik.
    Zo gezegd zo gedaan, alle aansluitingen gecontroleerd, was niets mee aan de hand, bijna met mijn hoofd in het technische kastje om te kijken waar al die draden naar toe gaan en dat leek ook goed. Ik wenste dat het zoiets simpels als een zekering was en plotseling zag ik een soort rubber hulsje waar best een zekering in zou kunnen zitten en ja hoor dat was ook zo. Het zag eruit alsof hij kapot was zover als mijn technische kennis reikt. Plotseling was daar de Duitse buurman, die me amper aan gedag gezegd had, camperaars onder elkaar bij problemen 😃
    Voordat ik zelf kon gaan zoeken had hij een nieuwe zekering voor me en toen die er in ging werkte het allemaal weer, wat fijn zeg!!!
    Deze dag op bezoek bij de flamingo's, als ik ze kan vinden tenminste. Lekker een punt tortilla, sla en een boterhammetje mee als lunch. Wat is het toch super om mijn electrische fietsje mee te hebben, lopend was het echt te ver geweest, hij is echt heel wat mans! Ik heb na zitten denken over een naam voor het fietsje met "man" erin: Herman, Manfred? Nee past niet, ik denk dat het Norman gaat worden en twijfel ook over Manolo. Of jullie moeten een heel goed alternatief weten?
    En de flamingo's heb ik gevonden, niet een paar maar echt heel veel. Het is niet mogelijk met mijn telefoon om ze er goed op te krijgen. Met mijn camera lukte dat beter, maar die fotos kan ik niet op mijn telefoon krijgen.
    Heerlijk geluncht met de flamingo's, zij met hun voeten in het water en ik aan de waterkant. Nog een filmpje toe, niet voor het beeld maar vooral voor het geluid dat ze maken.

• Mojácar

December 22, 2024 in Spain ⋅ 🌙 14 °C

Deze dag heel veel gereden, meer dan 500 kilometer en dan ook nog eens door bergachtig gebied. Vanmorgen de tank helemaal vol en voor de zekerheid eind van de middag nog even een beetje bijgetankt aan een dure pomp langs de weg, op zulke bergritten slurpt Octobus bijzonder veel.
    Het eerste stuk van de rit was niet leuk, lange boulevards met hoogbouw of industrieterreinen. Maar in de buurt van Murcia werd het echt heel mooi en dat is het gebleven tot hier in de buurt van Mojacar. Ik sta op een hele mooie terrascamping waar gelukkig nog een plaatsje was want ik wilde heel graag douchen. Die kattenwasjes met koud water in de camper gaat goed hoor, maar ik wilde intussen echt mijn haar wassen. En dat is gedaan in een schoon sanitairgebouw met heerlijk warm water, wat kan ik daar van genieten!
    De reden dat ik ineens zoveel ben gaan rijden is dat het toch koud is. sMorgens om 08.00 uur nog maar 9 graden en het duurt wel tot 11 uur voordat het zonnetje de temperatuur opgetrokken heeft. En om 16.00 uur alweer koud. Zonder kachel is het eigenlijk niet te doen.
    Ik las dat het in Malaga 20 graden is en ineens kreeg ik haast. En het werkt, want het is nu 20.30 en de kachel hoeft niet aan, het is 18 graden binnen, het scheelt dus al behoorlijk veel.
    Morgen weer verder richting Malaga.

• Ik ben verliefd

December 23, 2024 in Spain ⋅ 🌙 14 °C

Ja zeker, vandaag verliefd geworden op deze omgeving, wat is het hier mooi en nog vrij onbedorven. Je ziet hier wel vakantie-appartementen, maar geen torenhoge gebouwen langs een boulevard. De huizen worden tegen de berg opgebouwd zoals het in Spanje gebruikelijk is. Alhoewel als je de berg dan weg zou denken heb je ook torenhoge gebouwen 😂, het decor doet veel. Vandaag door het natuurpark Gabo de Gata gereden, wat een pracht! Het ene moment ziet het er droog en woestijnachtig uit, het andere moment woeste bergen en daarna mooie baaien omringd door bergen.
    Onderweg boodschappen gedaan want met kerst is waarschijnlijk alles dicht en ik wil voor een paar dagen eten bij me hebben. In de supermarkt voel je de stress van de kerstinkopen al. Mensen lopen met winkelwagens met een grote kop er op door de winkel, gelukkig hoef ik dat niet te doen. Maar toch heb ik me er een beetje door laten beïnvloeden. Ineens had ik toch zalm in mijn karretje liggen en heerlijk broodbeleg, lekkere broodjes, yoghurtdrink. Kortom allemaal dingen die ik normaal niet koop. Bij de auto gekomen paste het gelukkig allemaal net in de koelbox. Het plan was eigenlijk om bij een baai te gaan staan en daar te blijven slapen, maar dan kon ik morgen mijn zonnepaneel niet buiten laten als ik weg ging en dan kon de koelbox met al die lekkere dingen niet aan blijven staan, luxe problemen dus.
    Uiteindelijk ben ik toch op een camping beland voor 2 nachten. Morgen ga ik op het fietsje proberen een route te doen, viel wel mee 16 km maar, tot ik bedacht dat ik ook nog terug moet, 32 km dus....... Ik ben benieuwd hoe en of mijn fietsje het doet in dit gebied.
    Vandaag voor het eerst de sandalen aan en geen trui meer aan, alleen t-shirt met lange mouwen. Het begint me steeds beter te bevallen, misschien morgen de zomerkleren maar eens opzoeken?

• Een dag waarop alles anders liep

December 24, 2024 in Spain ⋅ 🌙 13 °C

Wat was het koud vanmorgen, 7 graden is echt niet lekker. Omdat ik dacht dat de zon de boel wel snel op zou warmen bleef ik een uurtje in bed wachten. Maar om half 10 was het nog steeds heel koud. Dan maar naar de cafetaria voor koffie en een tostada, de hele handel meegenomen en lekker in het zonnetje bij de receptie ontbeten. En toen bedacht ik dat het wel handig was als ik de soep alvast ging koken, dan kon die in bed verder garen terwijl ik ging fietsen. Dat was best een boel gesnij en het duurde lang voordat de soep aan de kook was. En inmiddels was het bijna lunchtijd, misschien wel handig om dat ook eerst nog te doen voordat ik wegging. Kortom het was al rond 1 uur voordat ik ging vertrekken.
    Op weg dan maar, maar wat was dat? Ik had nog maar 2 van de 5 streepjes in het display. Niet goed op gelet maar het blijkt dat het klimmen toch aanzienlijk meer stroom kost dan ik had gedacht. De rit van 32 km kon ik hier niet mee doen en het was trouwens ook al wel laat om dat nog te doen. Twee dorpen verder heb ik de fiets op slot gezet en ben een uurtje gaan lopen, wat een prachtige omgeving. Na een tijdje kwam ik een herder met een kudde geiten met grote horens tegen. Toen ik dichtbij kwam om fotos te kunnen maken kwamen de honden op mij af, waarop ik snel naar de overkant ging. De fotos zijn net als die van de flamingo's een soort zoekplaatje, zie je de geiten? Op de terugweg moest ik dicht bij de camping remmen op een onverharde weg met kleine steentjes, dat ging niet helemaal goed, ik raakte in een slip en mijn reactie was om van de fiets af te springen. Op zich een goede reactie maar ik kwam met mijn knie tegen de voorvork aan. Au, dat deed even behoorlijk pijn. Maar al snel ebde de pijn weg en ik kon gewoon nog lopen. Na een poosje voelde ik even aan mijn knie en die voelde toch wel heel dik. Toen ik mijn broekspijp opstroopte zag ik een hele grote dikke bult aan de binnenkant van mijn knie. Oh dat zag er niet goed uit, toch maar even zitten met het been omhoog en een koud washandje er op. De bult werd er inderdaad minder van. Ben benieuwd hoe het morgen gaat.
    En ja in ieder geval moest mijn fietsje opgeladen worden. Dus naar de receptie om toch voor 1 dagje stroom te vragen. Stroom kost hier 5 euro per dag, dat vind ik best een heel bedrag. Ik begrijp het wel want er komen soms joekels van campers die hebben een koelkast, diepvriezer, vaatwasser, tv, airco en weet ik al niet wat en dan is die 5 euro misschien wel normaal, maar ik heb alleen een koelbox en wil mijn telefoon op kunnen laden. Dat red ik prima als ik ga rijden of als ik mijn zonnepaneel buiten neer zet. Toen ik uitlegde dat mijn fietsje bijna leeg was en ik die op wilde laden schreef de eigenaar op een papiertje 2,50 wat een schatje hè?

• Eerste kerstdag

December 25, 2024 in Spain ⋅ ☀️ 17 °C

Ook deze dag verliep anders dan gepland, maar wel een hele leuke, productieve dag. Omdat de bult bij mijn knie nog best wel aanwezig was dacht ik dat het niet verstandig was om zo' n eind te gaan fietsen. Ik besloot op de camping te blijven.
    Al een tijdje moet ik iets doen aan de wollen onderdeken, die schuift steeds naar de kant van het gangpad. En eigenlijk moet ik ook iets met het matras, want dat schuift ook steeds naar het gangpad. Ik heb het gevoel dat ik me schrap moet zetten om niet in het gangpad te belanden als ik in bed lig.
    Dus op deze zonnige eerste kerstdag leek me dat wel een goede besteding van de tijd. Dekbed naar buiten over het fietsje, laken er af en ja hoor die onderdeken ziet er helemaal niet goed uit. Bij het naar binnen stappen stootte ik mijn been aan een uitstekend eindje van de lattenbodem, oh ja daar zou ik ook iets mee doen. Gelukkig had ik vlak voor vertrek een handzaagje gescoord met 3 verschillende zaagjes. En ja hoor na veel gezaag/gezwoeg had ik die eindjes er af. Maar nu was het wel erg scherp. Even kijken of ik schuurpapier bij me heb. Nee dat nou net weer niet. De buurman was iets met gereedschap aan het doen buiten, dus maar even vragen of hij schuurpapier had. Dat viel nog niet mee want hij sprak alleen Spaans. Gelukkig had ik een afgezaagd blokje nog in mijn handen en met gebaren werd het hem wel duidelijk wat de bedoeling was. Maar hij had geen schuurpapier, wel een soort Dremel waar hij zelf mee aan het werk was. Nou ja ook goed, ik wilde het wel proberen, maar zo ging het niet. Hij liep met de Dremel naar de Octobus en begon zelf te schuren. Had ik toch ineens een halfnaakte man bijna in mijn bus. Stiekem heb ik een foto van hem gemaakt en moet je eens kijken wat een mooi patroon hij op zijn rug heeft van de zon die tussen de bladeren van de bomen doorkwam. Max vond het helemaal niet leuk en liet zijn hoofd hangen, hier kon hij niet tegenop 😂
    De klus was snel geklaard en na veel muchas gracias van mijn kant verdween hij weer. Even later kwam hij terug met een houten trio: lepel, vork en spatel. Dat soort dingen maakt hij dus met die Dremel. Wel een beetje omgekeerde wereld, hij had iets voor mij gedaan dus eigenlijk moest ik hem iets geven. Nou ja eerst maar de klusjes afmaken. Aan de kant van het gangpad heb ik houten plankjes bevestigd zodat het matras daar wat meer omhoog komt. De onderdeken bevestigd aan de lattenbodem zodat hij hopelijk minder verschuift. Waar zouden we zijn zonder tiwraps 😂
    Daarna de vloer geveegd en het bed kon weer opgemaakt.
    Intussen had ik trek gekregen en had nog soep van gisteren over. Ik besloot de buurman een mok soep aan te bieden voor zijn hulp en dat wilde hij wel graag. Toen ik even met de overburen stond te praten kwam hij de mok afgewassen terugbrengen op een schaal vol met allerlei soorten tomaten. Toen ik zei dat dat veel te veel was wilde hij toch dat ik het zou accepteren. Tenslotte heb ik een heerlijke tomatensalade gemaakt en de overgebleven tomaten weer bij hem voor de deur gezet. Eigenlijk moest ik erg lachen want ik dacht: als hij mij steeds meer geeft dan ik hem eindig ik nog met een kasteel 😂🤣😂
    Vanmiddag nog lekker even douchen want morgen ga ik weer rijden. En Max heeft ook even aandacht gekregen. Zijn pruik zit weer goed en toen ik zei kop op Max, zat hij er weer als een Heertje bij.

• Oude goudmijn en Vulkaankrater

December 26, 2024 in Spain ⋅ 🌙 13 °C

De klus met het bed is goed bevonden, het ligt nu veel meer ontspannen!
    Op het programma vandaag: bezoek aan een oude goudmijn in Rodalquilar en de krater van een uitgebluste vulkaan bij Níjar.

De geschiedenis van het dorp Rodalquilar is nauw verbonden met mijnbouwactiviteiten, die teruggaan tot de Fenicische tijd. Vanwege de rijke mineralen in de regio, vooral goud en zilver, bloeide de mijnbouwindustrie hier in de 19e en 20e eeuw. Het is nu een schitterend gebied in het natuurgebied Cabo de Gata.
    Je rijdt door een prachtige omgeving met overblijfselen uit de tijd van de mijnbouw.

De vulkaankrater heet “El Hoyazo de Níjar” of “Granatilla”. Het zijn de overblijfselen van een onderwatervulkaan met miljoenen jaren geschiedenis.
    Er wordt granaat gevonden, je ziet het overal in kleine bolletjes op de grond liggen, het is moeilijker om grote stukken te vinden. Je ziet mensen in die krater gebukt alle stenen bekijken om te zien of ze een grote granaat kunnen vinden, maar in die grote krater zie je ze op de foto niet meer terug.
    Het is ook lastig om in een foto de mooie ronde vorm van de krater te laten zien. Met 2x een timelaps heb ik het geprobeerd.

Voordat ik aan dit alles begon moest ik tanken en reed op de navigatie naar een tankstation. Al heel snel reed ik een gebied binnen dat helemaal bestond uit plastic kassen. Je had geen uitzicht meer, alleen de bergen kwamen er bovenuit. Het voelde als een doolhof waar je de uitgang niet van wist.
    Het hele dal was volgebouwd met deze kassen, ik kreeg het er benauwd van. Het voelde heel vervreemdend, alsof ik in een andere werkelijkheid was beland waarin ik gevangen zat. Waar ik een paar dagen geleden nog verliefd was op dit gedeelte van Spanje zag ik nu een hele andere kant van dit gebied.
    De Lidl was naast het tankstation, dus nog maar even inkopen doen. Toen ik de boodschappen in de auto aan het doen was kwam er een Afrikaans uitziende jonge man vragen om geld. Ik zei direct nee en hij ging weg. Terwijl ik mijn boodschappen verder inpakte vroeg ik mij opeens af waarom ik nee zei. Om eerlijk te zijn is dat om niet na te hoeven denken over deze jonge man en de reden waarom hij geld nodig heeft. Als ik me er niet mee verbind dan hoef ik niets te voelen. Misschien kwam het door de triestigheid van de kassenvallei die al vat op mij had gekregen, maar ineens dacht ik: stel je voor dat het andersom is en dat ik in de schoenen van die persoon zou staan.
    Ik sloot de schuifdeur en liep naar de jonge man die een eind verder verslagen op de stoeprand zat. Ik zei tegen hem dat ik me bedacht had en hem wel iets wilde geven. Ik haalde 10 euro te voorschijn en gaf het hem, niet veel om mijn geweten af te kopen, maar voor hem waarschijnlijk meer dan hij normaal krijgt.
    Ik ben me pijnlijk duidelijk bewust van het feit dat het heel veel uitmaakt waar je geboren wordt en de daarbij behorende kansen die je hebt.
    Ik kan het probleem niet oplossen, maar ik heb het gevoel dat ik deze (waarschijnlijk illegale) jonge man voor even bestaansrecht heb gegeven door naar hem toe te gaan en hem iets te geven. Toen ik weg reed zwaaiden we naar elkaar.

• Almeria

December 27, 2024 in Spain ⋅ 🌙 14 °C

Gisterenavond Octobus geparkeerd bij een Carrefour en daar gaan slapen, handig voor de koffie smorgens 😃
    Eigenlijk was het wel een goede plek om Octobus vandaag te laten staan, het was maar 18 minuten fietsen naar de haven. Nou had ik gedacht dat het de vissershaven was maar ik kwam bij de Ferries terecht naar oa Tunesië en Marokko. Dat was niet helemaal de bedoeling, dan maar naar het fort Alcazaba.
    "De Alcazaba de Almeria, is een eeuwenoud bastion, waar de stenen fluisteren over vervlogen tijden en de ziel van Almeria haar verhaal vertelt", mooie omschrijving die ik vond.
    Het was even klimmen maar dan heb je ook wat, vooral de uitzichten zijn schitterend. Ze zijn het fort stevig aan het restaureren, de toegang is gratis terwijl ik denk dat ze het geld goed zouden kunnen gebruiken voor die grote restauratie.
    Heerlijk om daar rond te mogen lopen. Ze hebben een heel slim watersysteem, het loopt van boven naar beneden in een soort levada's met treden erin. Zo kunnen ze de tuin mooi houden want irrigatie is daardoor geen probleem. Ik weet niet hoe warm het hier in de zomer wordt, maar vandaag was het al 23 graden midden op de dag.
    De weg naar het Fort is ook leuk als je over de hele lange trap gaat. Je komt dan door een oude smalle straat met mooie nog kleinere zijstraatjes.
    Het fietsen viel me trouwens wel tegen, soms is er een fietspad, maar dikwijls rijd je als fietser gewoon op een hele brede 3-baansweg. Verschillende keren ben ik afgestapt en gaan lopen, dat voelde veiliger.
    Toen ik rond 4 uur terug kwam bij Octobus zat er een briefje onder mijn ruitenwisser dat de parkeerplaats uitsluitend voor Carrefour cliënten bestemd was. Ik ben toen nog maar een kop koffie gaan drinken 😂
    Nu sta ik dicht bij Malaga in de buurt op een parkeerplaats langs een weg. De camperplaats die ik uitgezocht had was vol 🫤 en intussen begon het al donker te worden. Aan de overkant van de straat staat nog een andere camper, ik hoop dat die vannacht blijft staan 🤞🏼
    De weg van Almeria naar hier was best wel schokkend. Waar ik gisteren dacht dat die plastic kassen alleen in die ene vallei stonden had ik het helemaal mis. Het ging gewoon door aan de linkerkant tot aan de zee. En toen er geen vlakte meer was hebben ze de bergen afgevlakt en daar die plastic kassen opgebouwd, afschuwelijk gewoon hoe ze een landschap kunnen verkrachten 😠

Deze link kreeg ik van Marieke opgestuurd, het is nog erger dan ik dacht.

• Malaga west

December 28, 2024 in Spain ⋅ 🌙 14 °C

Voor vandaag stond er niets op het programma en dat is lekker relaxed.
    Eerst even de boel weer ordenen, verbazingwekkend wat een werk dat toch iedere keer weer is.
    Daarna op koffiejacht, een heerlijk terras geschoten op 15 minuten lopen, de beweging dus ook weer gehad 😃
    Daarna wilde ik graag naar het strand en proberen een plekje te vinden waar ik ook kon blijven slapen, het liefst die twee bij elkaar.
    Zo zag het het er eerst niet uit, de straat waar ik kon inparkeren, om vervolgens 500 m naar het strand te lopen, nodigde niet echt uit als slaapplek. Nou ja eerst maar naar het strand. Wat fijn om de zee weer te zien, even op een terrasje en toen gaan wandelen langs het strand. Na een tijdje lopen zag ik ineens een grote parkeerplaats aan het strand waar campers stonden, daar zou ik wel graag willen staan. Eerst een tijdje in het zonnetje lekker lezen en toen het wat kouder werd terug naar Octobus en uitzoeken waar die parkeerplaats was. De straten waren allemaal eenrichtingverkeer, dat was niet zo makkelijk, maar toch gevonden.
    Wat een grote parkeerplaats, ik ben er eerst een rondje overheen gereden. Toen ik een plaatsje wilde gaan zoeken reed er een grijze personenauto met 2 mannen erin achter mij aan, dat deed me denken aan die 2 ongure types van de vorige reis.
    Het voelde niet fijn, maar ik wilde me ook niet laten leiden door angst. Ik besloot tussen 2 andere campers in te gaan staan dan had ik in ieder geval buren voor het geval er iets mocht gebeuren.
    De grijze auto reed eerst weg maar even later stopte hij pal voor mijn bus en bleef staan, de mannen keken mij aan. Ik keek terug en besloot dat ik hier ging blijven en mij niet liet intimideren.
    Nog even het zonnepaneel buiten en toen lekker eten klaargemaakt. Terwijl ik aan het eten was kwam er een man naar mij toe. Het was de Belgische buurman. We kletsten wat en toen vroeg ik hem of het hier veilig was. Hij stond er al 2 weken en zei dat hier niets gebeurde. Ik vertelde over de auto met de mannen en hij zei dat dat wel gek was, dat hij het nog niet meegemaakt had, maar dat het waarschijnlijk was omdat ik een vrouw alleen ben. Nou ja zeg, waar heb ik Max dan voor meegenomen 😂
    Ik heb hem gevraagd om vannacht als hij de claxon of het alarm hoorde bij mijn bus te gaan kijken en dat wilde hij wel doen. Ik ben blij dat ik niet weggegaan ben, dan wordt mijn angst alleen maar gevoed en dus groter.

• Nerja

December 29, 2024 in Spain ⋅ 🌙 12 °C

Vandaag stond een bezoek aan Monica op het programma. Zij is een Nederlandse vrouw die in Spanje woont, boven Malaga in de bergen, en eventueel haar landje zou willen delen.
    Het was een klein uurtje rijden en pas om 15.00 u smiddags zodat ik alle tijd had vanmorgen.
    Daar kwam Michel, de Belgische buurman, aangelopen met een kop koffie in zijn handen, om te zien of alles okay was geweest vannacht. En ja het was goed gegaan vannacht, prima geslapen, tevreden dat ik niet weggegaan ben en dankbaar voor de backup.
    Waarschijnlijk zag hij mijn begerige blik naar zijn kop koffie want hij vroeg of ik ook koffie wilde 😃 en daar zeg ik natuurlijk geen nee tegen.
    Hij zei geef me 5 minuten dan kan ik de ergste rommel opruimen, dus blijkbaar ging ik koffiedrinken in zijn omgebouwde vrachtwagen. Altijd leuk om bij een ander te zien hoe de leefruimte is ingedeeld.
    Na zo'n 10 minuten, om hem ruim de tijd te geven om op te ruimen, ging ik met mijn metalen koffiebeker zijn kant op. Ik stond buiten en hoorde een enorme herrie, alsof hij zijn hele interieur aan het slopen was.......
    Na een paar minuten kwam hij naar buiten om iets in een busje dat er naast stond te doen, zag mij staan en zei: ben je er nu al? Kennelijk was ik voor hem veel te vroeg of zijn rotzooi was groter dan hij had gedacht 😂
    Afijn ik mocht toch binnen komen en hij verontschuldigde zich meermaals voor de rotzooi. Binnen ging hij door met zijn gasstelletje schoonmaken terwijl ik op een barkruk mocht gaan zitten, goed overzicht zo hoog!
    En eindelijk ging hij koffie zetten, op een schoon gasstel, lekker met zo'n Italiaanse perculator.
    Ik kreeg de metalen beker vol koffie en hij had niets want het was een klein perculatortje. Ik bood aan om te delen, maar hij zei dat hij nog koffie in zijn beker had.
    Een leuk gesprek over waarom hij zo leefde en hoe hij het financieel deed, want hij was duidelijk te jong om al gepensioneerd te zijn. Hij was straatartiest geweest maar in de coronatijd was alles afgezegd en had hij geen inkomsten meer. Daardoor kwam hij in aanmerking voor een uitkering en daar leefde hij nog van.
    Ook hij had een landje ergens, maar vanwege bouwactiviteiten vlak naast hem was hij gevlucht voor het lawaai en stond nu hier. Heel bijzonder dat je als camperaar in zo korte tijd zo veel over elkaar te weten komt, dat gebeurt in het normale leven toch op een andere manier.
    Het aanbod voor de tweede koffie sloeg ik natuurlijk ook niet af en toen vroeg hij of ik het leuk vond als hij de achterklep open deed zodat we een terras hadden. Ja natuurlijk vond ik dat leuk en hij ging direct aan de slag. Wow wat een uitzicht en licht ineens, heerlijk zo'n privé terras.
    Uiteindelijk moest ik nog haasten om mijn Octobus weer rijklaar te maken voor de rit naar Monica. Eerst een stuk over de autoweg en daarna landinwaarts door een schitterend berggebied. Het laatste stuk was prachtig en spannend tegelijk, steeds hoger en hoger op een smalle weg zonder vangrail. Als er een tegenligger kwam dan moest één van de twee stoppen op een iets bredere stukje.
    Het laatste stukje naar haar landje had Monica al geschreven dat ik dat beter niet kon doen omdat het bij haar boven aan het steile weggetje moeilijk was om te draaien.
    Wat een leuke plek hoog boven in de bergen. Ze heeft een perceel van 14.000 m2 met sinaasappelbomen, olijfbomen en verschillende terrassen. Ze geeft muziekles en speelt zelf piano en is zangeres in een bandje, een hele leuke vrouw!
    Ik vond het een prachtige plek maar wist al snel dat ik dit niet ging doen. Waar je ook keek zag je dat er veel werk moest gebeuren en daar ben ik niet naar op zoek, ik ben tenslotte gepensioneerd 😃 Ze vertelde dat ze graag iemand er bij wilde hebben om het terrein te onderhouden omdat ze het in haar eentje niet redde.
    Ik wilde haar best graag helpen op vrijwillige basis voor een tijdje en bood dat aan en maakte haar duidelijk dat ik niet de persoon ben die ze zoekt voor het wonen en werken.
    Eind februari moet zij naar Nederland en kom ik net terug uit Nederland en we hebben even gebrainstormd of ik op haar huis zou kunnen passen. Mensen ontvangen die sinaasappels komen plukken en een stukje van het terrein onkruidvrij maken. Daar heb ik wel oren naar. We gaan er allebei over nadenken of dat voor beiden een optie is. Dus wie weet kom ik hier nog terug!
    Voor vannacht sta ik op een parkeerplaats in Nerja, het was al donker toen ik aankwam. Zou een hele leuke plaats aan het strand zijn, ik ga het morgen allemaal beleven 😃

• Bij Nerja aan het strand

December 30, 2024 in Spain ⋅ 🌙 12 °C

Wat een desillusie vanmorgen, in daglicht zag ik pas dat het strand nergens te bekennen was. Na mijn ontbijtje besloot ik om te gaan rijden om het strand op te zoeken. Dat was een goed plan want ik werd er helemaal blij van toen ik bij het strand aankwam, daar doe ik het allemaal voor De navigatie wilde me nog even door een tunneltje heen sturen, maar gelukkig zag ik de 2.10 m er boven staan want dat had een boel trammelant gegeven met mijn 2.25 m.
    Het was weer een prachtige dag en zowaar een strandtentje dat open was. Allereerst koffie, first things first, en toen Octobus installeren. De camper naast mij was leuk beschilderd, maar ik zag niemand.
    Toen ik bijna klaar was met installeren kwam de buurman even kijken. Ik vroeg hem of het goed was dat ik naar hem stond en dat vond hij wel okay voorzover we elkaar konden verstaan.
    Okay plan de campagne, morgen is het oudjaarsdag en op nieuwjaarsdag zijn waarschijnlijk de winkels dicht. Hoe ver is de supermarkt eigenlijk? Dat viel best tegen, toch nog 3 km, maar ik had mijn beweging nog niet gehad dus met de rugzak op gaan lopen. Onderweg bedacht ik dat ik eigenlijk alleen water en brood nodig had, voor de rest redde ik het wel voor 2 dagen.
    Daarna heerlijk naar het strand boekje lezen. Rond 5 uur maar weer op weg naar Octobus om eten klaar te maken. Stopte de buurman met de fiets, helemaal bezweet en met Google Translate nodigde hij me uit voor het eten. Ja daar zeg ik geen nee tegen. Hij had een kipstoofpotje en moest alleen nog groente halen op de fiets bij de supermarkt. Ik had nog sla, tomaat, zachte kaas en rode ui en hij vond het goed als dat mijn bijdrage werd.
    Het communiceren gaat best wel moeizaam want hij blijkt een Italiaan die ook alleen maar Italiaans spreekt, vandaar dat het weinige Spaans dat ik ken niet hielp toen ik dat probeerde, ik dacht al dat ik het zo slecht uitsprak dat hij het niet verstond 😃
    Heel hrappig om weer in een ander huis op wielen aan tafel te zitten en wat was het eten lekker!
    Direct bij binnenkomst viel me een geschilderd tafereel op dat duidelijk Don Quichotte moest voorstellen met prachtige kleuren en toen ik verder keek hingen er nog meer schilderijtjes aan de muur. Hij blijkt kunstschilder te zijn en heeft heel veel verf en doeken mee. Ik werd uitgenodigd om samen te schilderen, dat lijkt me wel leuk want ik had zelf ook een klein beetje verf en een schetsboek meegenomen. De uitnodiging was om de komende 3 dagen samen twee uur lang te gaan schilderen, want hij moest eerst naar de sportschool, dan fietsen, dan eten klaarmaken, ook voor mij, en dan pas kon hij gaan schilderen. Wat dat betreft is het een echte Italiaan, zijn uiterlijk is natuurlijk wel heel belangrijk 😃Nou ik weet nog niet hoe lang ik hier ga blijven. Voorlopig morgen maar eens gaan luieren, want ik hoef niet te koken 😃, en daarna schilderen en dan zie ik wel weer verder.

• Gezellig programma met de buurman

December 31, 2024 in Spain ⋅ ⛅ 13 °C

Vanmorgen hoorde ik de buurman al vroeg buiten rommelen. Oh ja hij ging naar de sportschool natuurlijk. Nou ik heb me nog een keer omgedraaid en ben lekker doorgeslapen.
    Rond half 10 was ik er uit, eerst de afwas maar eens even doen want ik heb geen schoon bestek meer. Het liefst doe ik alles zo efficiënt mogelijk, dus eerst even een paar eieren koken en dan dat water gebruiken voor de afwas. Gelukkig deed het gas het niet, waarschijnlijk het gasbusje leeg, want toen ik de eieren uit het water haalde en in het doosje terug deed zag ik staan 6 ovos cocidos cozidos........ Hè het lijkt wel of er staat dat ze gekookt zijn, het zal toch niet waar zijn? Maar het is wel waar, ze verkopen hier gekookte eieren in de supermarkt. Als het gas het had gedaan dan had ik wel heel erg hard gekookte eieren gehad, lekker efficiënt 😂
    Nou ja dan maar met koud water afwassen. Het is heel gek dat alle normale dagelijkse bezigheden in de camper zoveel meer tijd kosten dan normaal. Soms kun je een hele dag bezig zijn met afwassen, vegen, bed verschonen en alles weer op zijn plaats zetten.
    Ja en daar kwam Franco, de Italiaanse buurman weer aan, bezweet op de fiets. Hij had ook boodschappen gedaan voor het eten, een groot stuk zalm, champignons, sla liet hij zien voor goedkeuring. Ja wat kun je daar op zeggen? Meer dan goed natuurlijk. Ik had gezegd dat ik liever niet zo veel vet wilde eten ivm te hoog cholesterol en hij had precies eten gehaald dat daar goed voor was.
    En omdat morgen de winkels dicht zijn wilde ik graag boodschappen doen voor morgen. Op zijn minst moet ik natuurlijk ook een keer koken. Ik vroeg hem wat hij graag lust, maar hij zei dat hij meeging en dat we dan in de winkel konden beslissen. Daar gingen we dan op de fiets, 6 km heen en 6 km terug. Wat fietst die man hard zeg, gelukkig kon ik m op mijn electrische vouwfietsje, nu definitief Norman genaamd, goed bijhouden.
    Terug lekker over de boulevard langs het strand waar iemand muziek stond te maken. Wat is dat een lekker sfeertje zeg. Ik had plotseling behoefte aan het nummer sitting on the dock of the bay omdat dat ook zo'n relaxt sfeertje heeft. En dat nummer kon hij voor me spelen, wat heerlijk. Voor wie het leuk vindt om te horen
    Rond 5 uur had Franco snacks klaar zoals hij het noemde. Was een complete maaltijd met reuzen gambas, salade en brood. En rond 8 uur word ik verwacht voor het menu met zalm en natuurlijk vooraf pasta.
    Ik ben reuze benieuwd 😋
    Er zijn ook leuke nieuwe buren bijgekomen, een jong stel uit Baskenland, dus het wordt wel gezellig vanavond om 12 uur.
    Het regent nu behoorlijk met onweer, maar volgens het weerbericht is het om 12 uur droog.
    En terwijl Franco aan het koken is ben ik lekker met glitterverf en water aan het spelen, mijn eerste schilderwerkje. De fotos van de zalm etc. volgen morgen wel

• Nieuwjaarsdag 2025

January 1 in Spain ⋅ 🌙 12 °C

Gisteren kwam de zalm pas na 24.00 uur op tafel, nadat we gisteren gezellig met de buren buiten geproost hadden, piano, piano, tranquillo 😂
    Vanmorgen vóór 08.00 u had ik al een appje hoe laat ik koffie wilde. Dat zag ik natuurlijk pas veel later, om half 10 zat ik aan de koffie. Maar daar bleef het niet bij, een ontbijtje van avocado met gebakken ei kwam ook op tafel. Ik begin me nu wel een beetje opgelaten te voelen........ Franco vroeg of ik het balcon d'Europe in Nerja al gezien had, nee daar was ik nog niet aan toegekomen door al dat eten 😂
    Daar zijn we naar toe gelopen, heerlijk over het strand, 6 km heen en 6 km terug. Ben vandaag wel aan mijn dagelijkse portie bewegen toegekomen.
    Leuk om even te kijken bij de hippiegrot, die inmiddels dicht is, maar waar hippies huisden, totdat de gemeente er een stokje voor stak.
    Nerja is echt een leuke stad met prachtige uitzichten, vanaf het balkon natuurlijk het mooist. Daarvandaan zie je ver beneden je een kleine grotwoning op het strand, waar we natuurlijk naar toe moesten. Ook hele mooie rotsen daar beneden met prachtige doorkijkjes.
    Heerlijke in het centrum van het balkon, een jongeman die geweldig Spaanse gitaarmuziek speelde. Ik heb een usb+stick van hem gekocht, die is in de vorm van een gitaar.
    Teruggekomen bij de campers ging Franco direct eten klaarmaken, het was ook al 15.00 uur inmiddels. Er kwam niets van in dat ik vandaag zou koken, ik had alleen de ingrediënten van de maaltijd mogen aanleveren. Het is wel makkelijker om in zijn camper te koken want hij heeft 2 pitten en mijn gasbusje is nog niet vernieuwd. Nou ja ik kan niet veel anders dan het me maar aan laten leunen ook al voelt dat heel vreemd.

• Maro

January 2 in Spain ⋅ ☀️ 13 °C

Vanmorgen ging het net als de andere morgens, koffie en een heerlijk ontbijtje. Het zat me al niet lekker omdat het zo ongelijk voelt. Daar had ik gisteravond over nagedacht en besloten dat ik dat zou zeggen, duidelijk zijn dat iets tussen ons er niet in zit vanwege taalproblemen en omdat er zo ver uit elkaar wonen en dat ik weg zou gaan. Dat gesprek heb ik na het ontbijt gedaan, met behulp van Google Translate, en hij nam het rustig op. Maar zei erop dat het toch geen kwaad kon om met elkaar op te trekken. We hebben echt heel erg veel gemeen. En ja dat is natuurlijk zo, ik wil geen verwachtingen wekken en kap daarom snel contact met een man af omdat ik het ongemakkelijk vind dat er misschien iets anders achter zit dan alleen vriendschap.
    We hebben besloten dat we gewoon zolang het leuk is tijd met elkaar door brengen. Dus vandaag weer een programma met de buurman. Dit keer op de fiets naar Maro een dorpje achter Nerja. Wat fietst die man toch hard, soms kan ik hem op mijn Norman bijna niet bijhouden. Eigenlijk ben ik nog nooit een man van 70 tegengekomen waar ik het tegen afleg, maar in deze moet ik mijn meerdere erkennen. Eerst nog even in Nerja naar een galerie/museum. Een schitterend gebouw met mooie betegelde muren en prachtige trappen met een expositie van Francisco Martín. Er hangt heel veel dat met Don Quichotte te maken heeft en toevallig heeft buurman Franco ook een voorliefde voor Don Quichotte.
    En daarna naar de waterval van Maro, stelde niet veel voor, waarschijnlijk in het voorjaar als de sneeuw smelt wel. Onderweg kwamen we een groepje mensen met een muilezel tegen, die waren ook onderweg naar Maro. Leuk hoe ze steeds stopten om de muilezel uit de berm te laten eten. Ze hadden hun bagage en tenten op de muilezel en liepen elke dag een klein stukje verder. Het waren Engelsen die al twintig jaar in Spanje zijn en ze waren niet van plan om terug te gaan naar Engeland.
    Al met al een moeilijk begin van de dag maar daarna toen de lucht geklaard was een hele leuke dag.