Mexico
Mexico City

Here you’ll find travel reports about Mexico City. Discover travel destinations in Mexico of travelers writing a travel blog on FindPenguins.

73 travelers at this place:

 • Day1

  Mexico City

  December 28, 2017 in Mexico

  Unseren ersten Tag nach unserer langen Anreise von 24 Stunden, haben wir ganzen ruhig angehen lassen und sind ein wenig durch die Stadt geschlendert. Abgeschlossen haben wir den Tag auf einer Rooftop-Bar mit einem leckeren Abendessen und der schärfsten Chili 🌶, die wir je gegessen haben 😳
  Next Stop: Guanajuato!

 • Day3

  Off to Cuba!

  December 28, 2017 in Mexico

  Up early, hit the ATM for another mimimum cash withdrawal and then off to Mexico City.
  Wheelchair met us when we got off the plane and this guy was pushing margy so fast I was running to keep up with him!
  Even though we had connecting flights in Mexico we had to retrieve our luggage and then check it back in. This was done in a weird little corner where the wheelchair guy literally hurled the bags in the corner. Then we ran to the hand luggage xray and these guys were putting pellets of water, coffee beans, nuts and frozen chicken through the xray!
  Wheelchair was not happy!

  There was another machine fully staffed but accepting nobody. Go figure. Wheelchair did his best but to no avail.

  Then we ran to the gate, wheelchair guy said 'My service ends here' and asked for his tip. Now I knew that wasn't right as we had to get on the plane but he kept on daying 20 minute wait and speed off. Of course loading started in about 2 seconds so we had to get some poor guy whose job it wasn't to wheel marge to the plane.

  Now it is on the plane when I am wadding through an inch of print out that the travel agent sent in the week before we flew out that I discover that US dollars are hit with an extra 10% tax that other accepted currencies are not when exchanging. Of course we only have US dollars!
  I knew they were not great to take but I didn't have time to get any other currency and I thought it was just a crappy exchange rate but not as much as 10%.

  So our money situation just got even worse!

  Arrived at airport about 11pm and no transfer was there. So a representative from another group called ours. They had forgot! Great! So a taxi was arranged and off we went.

  The casa where we are staying has a great location and the room has a 70s vibe. Very small room and bathroom but all I care about is the air conditioning. They have even squashed in a fridge.

  To bed exhausted.
  Read more

 • Day496

  Ciudad de México

  December 23, 2016 in Mexico

  Buenos dias hombres y mujeres,

  Ons Spaans leent zich nog niet tot onze welbekende romaneske uitingsvormen. Door het zwerven wat we doen. Of zoals je wilt het reizen dat we doen. Komen we ook in situaties terecht die ons beter laten begrijpen hoe gastvrij en of geduldig je zelf bent. Spaans praten voelt heel erg dichtbij en tegelijkertijd mijlen ver weg. Je voelt de Europese wortels in je gloeien en lawaai maken en toch klink je als een verdwaalde asielzoeker die enorm zijn of haar best doet om te integreren. Door die paar woordjes die je kent te prevelen en daar stiekem erg trots op te zijn. Dit opent hopelijk mijn ogen als ik weer terug ben in Nederland. Druk met van alles wat uiteraard enorm belangrijk is. En iemand in mijn kostbare tijd vraagt om de weg te vragen naar bijvoorbeeld een postkantoor: ‘Post deze waar vind ik?’

  Ciudad de Mexico. Dat is de plek waar we op dit moment al vier weken verblijven. We couchsurfen bij Manuel. Gastvrijheid in een andere orde of rangschikking. Ik herhaal het nog een keer. We verblijven al vier weken bij Manuel en zijn vijf katten. In zijn huis. Gebruiken zijn keuken. Hangen op zijn bank met een wederontmoeting met Netflex. En dit alles zonder financiële vergoeding enkel een bijdrage voor elektriciteit. Voor ons nieuw om zolang op 1 plek te zijn. Voor Manuel nieuw omdat hij nog nooit zo lang nieuwe vreemden over de vloer heeft gehad. Ons gedrag wekt allerlei interessante reflecties op. Wat gebeurt er als je weer eens stilstaat? Wat gebeurt er als je weer wat gemak, comfort en luxe om je heen hebt?

  We zijn er goed in geslaagd om te integreren in Ciudad de Mexico. Zo neemt Manuel ons mee in een spoedcursus: ‘zo werkt Mexico’. Ontmoeten we zijn moeder en zus. Slaan we tegen een pinata na het jaarlijkse eetmoment in het appartementencomplex van Manuels moeder. Leren we tequila drinken en dat de mexicaan wel een borrel lust. Slenteren we uren door de stad. Werken gestaag door op verschillende tranquille plekjes aan onze website. We investeren hard in nieuwe vaardigheden zoals search engine optimization. Voor de leek. Hoe kom ik bovenaan als zoek antwoord in Google? Kijken we met Manuel Narcos; De opkomst en de val van Pablo Escobar. En continueren we samen Mad Men. Laten we de katten buiten en vinden een manier om ze weer naar binnen te lokken als wij de hort op willen. Ontdekken we de keuken van Mexico door de moeder van Manuel. Wie nog nooit van Mole heeft gehoord mist werkelijk iets exotisch in zijn leven. Mole is traditioneel Azteken voedsel. Hemels eten. Het is een saus aangevuld met kip op basis van chocolade en wel 30 verschillende soorten pepers. De verfijning van dit gerecht is gastronomisch Michelin waardig. Wat een genot. Verder laten we ons gemiddeld 1 keer per dag als sardienen in een blik samen persen om gebruik te maken van het openbaar vervoer. De metro is warm, benauwd en tot aan de nok gevuld met mensen die letterlijk vechten om zich naar binnen te wurmen.

  Het is ons natuurlijk niet onbekend dat Mexico in hetzelfde rijtje wordt geschaard als Syrië, Congo en andere plekken waar humanitaire rampen plaatsvinden. In tegenstelling tot religieuze conflicten woedt er in Mexico een drugsoorlog. Wordt het straatbeeld gedomineerd in een aantal staten en straten in mexico city door de befaamde Narcos. Door de serie begrijpen we wel beter wat er hier in Mexico speelt. Er is oorlog. Uiteraard gevoed door macht en geld belangen. Je denkt wel na om nog een keer drugs te gebruiken in Nederland. Het maakt zoveel kapot en zoveel mensen leven in angst. Dat is een leuke avond niet echt waard. Dat de Narcos vrii spel hebben in Mexico heeft te maken met grofweg twee aspecten. Allereerst de overheid herdefinieert corruptie in eigen voordeel en dezelfde overheid heeft bij een wisseling van de wacht volledig de grip verloren op de Narcos. Door meer geld van ze te vragen voor hun gedoogbeleid en daarmee is de oorlog een feit. Niemand wil namelijk meer geld betalen. Leven in Mexico betekent voor de locals het opschuiven van je eigen opvattingen en definities over wat normale leefomstandigheden inhouden. Zo is achterom kijken of je wordt gevolgd, gefilmd worden door agenten voor je veiligheid als je een lange busreis neemt, bepaalde wijken ontzien en voorbereid zijn op een gewapende overval een soort van nieuwe normale leefomstandigheden. Overvallers komen zwaar gedrogeerd met revolver in de hand je auto binnen gedrongen en vragen enkel drie dingen. Wallet, watch en phone. We hebben geen van deze drie. Enkel het geld in de achterzak. Geen eens een creditcard of pinpas. Wij zijn de enige blanca’s zonder horloge, portemonnee en mobiel. Een soort van hond in de pot. Dat zijn wij. Langzaam schuif je op in wat je tolereert. Langzaam passen mensen zich aan.

  Door de aanwezige veiligheidsrisico’s in Ciudad de Mexico is het goed voor het thuisfront om te weten: ‘Wij gedragen ons zeer verstandig en dat ziet er als volgt uit’. We zijn voor het donker binnen. We gaan niet naar wijken waar we niet hoeven te zijn op advies van locals. We springen niet in taxi’s. Houden informatie updates van het ministerie van buitenlandse zaken goed in de gaten. Maar we kijken vooral wat er echt is. Observeren het straatbeeld. Luisteren naar onze intuïtie. Het tegenstrijdige van de absoluut aanwezige onveiligheid is dat we alleen maar aardige mensen tegenkomen die ons helpen. Welkom heten. Zoals in elk land. Hierin is Mexico geen uitzondering. De mensen hier zijn het gewend.

  Over een paar dagen verkassen we naar Oaxaca. We vertrekken. Ook mede doordat stilstaan interessante observaties met zich meebrengt. Zoals waarschijnlijk jullie wel weten houden we een dagboek bij. Elke dag schrijven we ervaringen, observaties en details op van wat er specifiek is gebeurd. Wat opvalt nu we ongeveer een maand in Ciudad de Mexico zijn is dat de tijd sneller weg glipt dan wat de tijd doet als we onderweg zijn. Dat we ons regelmatig niet specifiek kunnen herinneren wat we op een dag hebben gedaan. Dat herinneringen niet inbranden. Dit doet me ook denken aan mijn leven in Nederland. Voordat je het weet is er een week voorbij. Maand voorbij en een jaar voorbij. Met niet echt noemenswaardige herinneringen. Weinig impact en betekenis. Er is enkel ritme. Aangezien dit niet de reden is waarom we op pad zijn, is dit niet perse een experiment om door te zetten. Het was mijn wens om langer op 1 plek te verblijven. Te aarden. Op te gaan in structuur en ritme. De uitwerking is niet wat ik wil continueren. Het vervliegen van tijd als residu is niet hoe ik wil leven. We gaan dus weer lekker op pad. Niet alleen omdat ik dat wil maar omdat we beiden willen blijven ervaren.

  Ciudad de Mexico heeft ons geïntroduceerd met een totaal andere vibe dan dat we in Azië gewend waren. In het openbaar zie je overal verliefde stelletjes kussen, knuffelen en als wortels in elkaar immer verstrengeld zijn. Mensen dansen. Mensen lachen. Het voelt alsof je sneller vrienden kunt maken hier dan in heel Azië. Behalve in India. India laat zich ook hierin niet vangen. Het getoeter van autos’ is in decibellen drastisch gedaald. Je ziet geen aarde wegen en geen beesten die stiekem de openbare ruimte domineren. Mexico City is een cultureel, wellicht wel het culturele hart van latijns amerika. De historie van midden amerika en ook zuid amerika is hier overal te vinden. Opvallend is wel dat ze in hun geschiedenis gemakshalve de invloed van Spanje van de laatste 400 jaar reduceren tot ongeveer 1 alinea in het grootste museum van Mexico: Museo de Antropologia. Niets is ons mens vreemd. Hoeveel leren wij nou in Nederland over onze rol in de slavernij? Of over onze koloniale driften in Indonesië? Overal wordt er gekozen en gegumd wat de geschiedenis behelst. De vraag is wat wil je geloven.

  Het eten in Ciudad de Mexico kan heel goedkoop. Zeker als je streetfood, lees olie snacks, tot je dagdagelijkse voeding rekent. Veel bonen, pepers, aardappels, vlees, avocado’s, uien en brood. De avocado’s zijn een geschenk uit de hemel. We verorberen deze heerlijke schepsels elke dag. Het vlees laten we zoveel mogelijk links liggen. Gelukkig koken we elke dag in Manuels huis. Havermout in de ochtend en ‘s avonds een pasta, brood met avocado, bonenbrij of een zelf in elkaar geflanste fried rice. We zijn aardig ingewijd in het verteren van zeer pikant voedsel. Zelfs manuel eet met een loopneus onze zelf gefabriceerde bonenbrij. Terwijl hij pepers rauw uit de koelkast eet als versnapering.

  Bijna trekken we ons spoor verder en laten Donina, Nacho, Katty, Nicolaas, Gollo en Manuel achter. De bende van vijf. En de packleader. Elk een eigen karakter. Donina is de prinses. de onverschilligheid zelve, theatraal danst ze door de ruimte. Nacho wil met rust gelaten worden en wordt enkel enthousiast als hij voorzichtig achter een laser aan kan rennen of alleen op het dak in de zon kan zitten. Gollo is de vriendelijke goedzak die als hij wil eten een metalen trofee achterlaat in zijn voedselbak als ruilhandel, als teken dat de bak gevuld mag worden, als teken van dank. Nicolaas is de terrorist in het huis, de pestkop en speelt obsessief in gevecht met de fleeche arm van de boef en raast ook als een dolle achter een rode stip aan. En Katty de oude dibbes, die in de deuropening zit en zich daarmee buiten waant.

  En dan is er nog Manuel die stoïcijns zijn eigen leven leeft. Weet wat hij wil en weet wat hij niet wil. En daar ook naar leeft en tegelijkertijd de meest onbaatzuchtige en behulpzame vent is die we in tijden zijn tegengekomen.

  Hasta luego. Feliz Navidad.
  Read more

 • Day86

  Flug von LA nach Mexiko

  May 2, 2017 in Mexico

  Nach nur 4 Stunden Schlaf klingelt mein Wecker um 4:30 Uhr. Mein Flug geht zwar erst um 9:40 Uhr, aber um zweieinhalb Stunden früher am Flughafen zu sein muss ich den Bus um 5:15 nehmen, bin dann nämlich eineinhalb Stunden unterwegs und plane noch Puffer ein, falls das umsteigen nicht klappt oder der zweite Bus nicht kommt etc... Bevor ich in den Bus steige muss ich noch schnell zu einem Briefkasten, meine Postkarten abschicken, das hab ich gestern total vergessen bzw. hatte dann keine Gelegenheit.
  Zum Glück steht der Kasten, da wo er soll und ich werfe die Karten ein! So jetzt aber flux wieder die zwei Blocks zurück zur Haltestelle laufen!
  Eine einzelne Fahrt kostet 1,75$, heißt das muss ich in beiden Bussen jeweils zahlen. Ich habe es aber nie passend und so zahle ich beim ersten Mal 1,64$ und beim zweiten 1,50$. Ist ja auch cool, dass die Busfahrer das nicht so eng sehen! Da es ja kein Rückgeld gibt, hätte ich sonst beides Mal 2$ zahlen müssen. Wollte aber auch meine Münzen loswerden. Das würde es beispielsweise in Deutschland nie geben. Da müsste man sicher zwei Dollar zahlen!
  Die Busfahrt verläuft reibungslos, beim Warten auf den Anschluss habe ich sogar Zeit mir schnell zwei Doughnuts in einem Laden, der zufällig direkt hinter der Haltestelle liegt, zu kaufen. Mich überrascht, dass die Cafes und co dann doch um fünf Uhr schon öffnen. Die Doughnuts sind ein Traum und dazu noch total bezahlbar (75 cent für einen!). Ich mag am liebsten die klassisch glasierten mit dünnem Zuckerguss 😍 Wieso schmecken Doughnuts in Deutschland immer so scheußlich? Hier zergeht jeder Bissen auf der Zunge, der Zuckerguss sorgt für die angenehme Süße und den Biss. Himmlisch!
  Den zweiten Doughnut hebe ich für später auf. Von meinem Supermarkt einkauf habe ich noch ein bisschen Soja Milch, die ich eh vor dem Flug noch trinken muss. Ein gelungenes Frühstück!
  Die meisten Leute im Bus sind Afro-Amerikaner oder Hispanics. Die Wohlhabenderen fahren natürlich alle Auto. Im Bus zum Flughafen steigen das erste Mal zwei andere Touris ein. Denk auch Touristen fahren hier üblicherweise keinen Bus, was ich nicht verstehen kann, da es im Gegenzug zu allem anderen ziemlich billig ist. Ein Hop-on-hop-off Busticket kostet 70 Dollar für zwei Tage. Da kann man auch zwei Tagestickets kaufen und selber Hop-on-hop-off spielen... außerdem fahren die Touri Busse nur bis 17 Uhr oder so, die regulären fahren fast die Nacht durch.
  Ich bin jedenfalls froh, dass sich der Touri Bus für mich nicht gelohnt hat (die nächste Station wäre 30 Minuten zu Fuß weg gewesen und da die Busse in verschiedenen Linien im Kreis fahren hätte ich oft mehrere Stunden gebraucht um überhaupt mal wohin zu kommen, da ich dann erst die lila Linie, danach die gelbe, dann die blaue komplett hätte abfahren müssen etc), denn sonst hätte ich die Erfahrung mit der Metro nicht gemacht. Eine Sache dir mir aus dem Bus auch in Erinnerung bleiben wird ist der Einspieler, der an JEDER Haltestelle abläuft: eine super amerikanische Männerstimme sagt "For your safety, watch your step when exciting the bus". Aber wie die Stimme das sagt 😂 ganz schlimm haha
  Am Flughafen angekommen habe ich das Glück eine super gut gelaunte und sehr nette Busfahrerin des Shuttles zu den Gates zu haben, die mich direkt an der Tür zum Check-In von Aeromexico herauslässt. Ich checke ein und frage ob ich am Fenster sitzen kann. Letztendlich habe ich doppelt Glück weil ich nicht nur einen Fensterplatz bekomme, sondern der einzige Sitz am Fenster in der Notausgangreihe war. Juhu, Beinfreiheit!
  Der Flug dauert nur drei Stunden und trotzdem bin ich voll müde vom frühen aufstehen und schreibe zwar erst ein bisschen in meinem Journal (das Büchlein das ich von meinen Mädels zum Geburtstag bekommen habe und in dem nun jedes Land ein paar Seiten bekommt!), schlafe dann aber den restlichen Flug.
  In Mexiko angekommen gehe ich zur Einreise, gebe mein ausgefülltes Formular ab und bekomme meinen Aufenthaltsstempel. Da hab ich übrigens kurz vorm Einsteigen in den Flieger in den USA einen riesigen Schreck bekommen - ich stand schon im Eingang zum Flugzeug, als mir aufgefallen ist, dass ich keinen Aureisestempel im Pass habe 😳 auf Nachfrage wurde mir aber gesagt, dass das elektronisch im System ist. Aha, hoffentlich stimmt das, nicht dass das Department of Homeland Security mich suchen kommt weil ich meine Aufenthaltsgenehmigung überschritten habe...
  Als ich auf mein Gepäck warte fühle ich mich auf einmal mulmig. Ich kann Mexiko nicht einschätzen und in Kombi mit der Erschöpfung der letzten Tage, dem Jetlag noch im Nacken, habe ich auf einmal Bedenken. Kann ich einfach die Metro zu meinem Hostel nehmen? Ist das gefährlich? Ich fühle mich irgendwie total elend, möchte nur noch ins Bett oder in den Arm genommen werden. Fühle mich auf jeden Fall nicht bereit für den Großstadtdschungel. Tja das ist eben einer der Nachteile wenn man alleine unterwegs ist - man ist auch allein wenn es einem mal nicht so gut geht. Vielleicht hat auch das frisch verliebte Pärchen, das im Flieger neben mir saß was damit zu tun. Während die beiden kaum die Finger von sich lassen konnten und die ganze Zeit am kuscheln und küssen waren, weiß ich dass mein Julien tausende Kilometer weg ist. Manno.
  Als ich dann keinen Geldautomaten finde an dem ich kostenlos Bargeld abheben kann, hab ich echt keine Lust mehr. Ich setzte mich auf eine Bank und mache eine Pause. Da es hier Wlan gibt telefoniere ich mit Julien. Inzwischen schüttet es draußen, was heißt dass ich das mit den öffentlichen Verkehrsmitteln auch vergessen kann, weil ich immer mindestens noch 15 Minuten laufen muss. Ughh.
  Nach dem telefonieren geht es mir nicht unbedingt besser, aber ich bin wenigstens nicht mehr ganz so entmutigt. Ich hole Bargeld am Automat mit der geringsten Gebühr, und beschließe mir noch einen Smores Frappuccino im Starbucks zu holen. Den wollte ich gestern in LA schon probieren, aber ich hatte übersehen, dass der erst ab dem 2. Mai verfügbar ist.
  Ich bestelle auf Spanisch, da ich mir vorgenommen habe so viel wie möglich zu sprechen. Es klappt gut, auch wenn der Angestellte irgendwie das Smores überhört und ich also für einen normalen Frappuccino zahle. Als mir der Fehler auffällt frage ich nochmal nach - und bekomme den Smores Frappuccino zum Preis von einem normalen 😋 juhu! Richtig lecker schmeckts zum Glück auch!
  Ich bestelle ein Uber und zu meiner Überraschung ist der Fahrer der "gepflegteste" und zuvorkommendste den ich bisher kennen gelernt habe. Er trägt ein schickes Hemd und blank polierte Lederschuhe. Ich hatte ehrlich gesagt ein bisschen Bammel vor dem Uber fahren, nicht weil ich Angst um meine Sicherheit hatte, sondern weil ich nicht einschätzen konnte was für eine Art von Mann der Fahrer sein würde. In Indonesien sind die Fahrer oft anstrengend und nervig und wollen dir irgendwas andrehen oder verkaufen. Darauf hatte ich einfach gar keine Lust! Glück also, dass der Fahrer ein sehr angenehmer Mensch ist, der seinen Beruf verstanden hat. Er entschuldigt sich sogar dafür, dass ich am Ende 10 Meter zu meinem Hostel laufen muss, da es in einer Einbahnstraße liegt und er nicht reinfahren kann. Es ist aber wirklich direkt um die Ecke. Während der ca halbstündigen Fahrt bekomme ich einen ersten Eindruck von dieser Stadt. Es ist alles ein bisschen "amerikanisierter" als in Brasilien zum Beispiel und viel sauberer und gepflegter. Trotzdem sind viele Dinge einfach "Südamerikanisch" ( jaja ich weiß dass Mexiko zu Zentralamerika bzw Nordamerika gehört..). Mir gefällt es auf jeden Fall sofort! Ich beobachte die Menschen auf der Straße, wundere mich über die Masse an Läden mit schicken Abendkleidern und schmunzele über ein Graffiti, das eine karikaturartige Darstellung von Donald Trump zeigt, der eine Hakenkreuzfahne in der Hand hebt. Darunter steht irgendwas mit "racista". In der Altstadt angekommen sehe ich viele ehemals prunkvolle Häuser mit Steinfassaden, riesige Kathedrahlen und einige Touristen. Ich bin erleichtert, dass sich alle meine Bedenken verflüchtigt haben und freue mich nun auf die Zeit!
  Das Hostel war der nächste kritische Punkt und ich habe lieber nicht so viel erwartet. Letztendlich werde ich positiv überrascht! Der Mann an der Rezeption freut sich so darüber, dass ich Spanisch spreche und checkt mich schnell ein. Er ist sehr freundlich und auch sehr angenehm von der Art her. Das Zimmer ist im ersten Stock und ziemlich groß. Es sind viele Hochbetten (dreistöckig!) aber der Schlafsaal wirkt offen und gemütlich. Ich habe sogar das Glück ein Bett ganz unten zu bekommen. Es ist sauber, man hat seine Privatsphäre durch einen Vorhang am Bett, es hat eine Steckdose - was will man mehr? Auch das Bad ist groß und sehr sauber. Die Lage im historischen Zentrum ist perfekt, um die Gegend ein bisschen zu Fuß zu erkunden. Ich bekomme sogar einen Bändel mit dem ich an einer kostenlosen Stadtführung teilnehmen kann. In den Straßen gibt es viele kleine Läden und Restaurants. Beim Herfahren habe ich schon ein kleines Lokal direkt um die Ecke gesehen, in dem ich zu Abend essen will.
  Die einzige meiner Zimmergenossinnen die da ist als ich ankomme ist eine nette Japanerin. Sie warnt mich, dass ihr Geld aus dem Schließfach unter dem Bett geklaut wurde weil ihr Schloss zu groß war, sodass man mit einer Hand durch den Schlitz fassen konnte. Ich bin ein bisschen vor den Kopf gestoßen, weil ich mir bisher nie Gedanken über Diebstahl im Hostel gemacht hatte... hab alle meine Sachen immer offen im Raum stehen gehabt und mir ist nie was weg gekommen. Ich mag es einfach nicht wenn man wegen jeder Kleinigkeit so ein Prozedere mit den Schlössern und co hat. Ich beschließe nur meinen kleinen Rucksack mit dem Geld und dem Pass einzuschließen. Wenn jemand meinen großen Rucksack durchwühlt dann findet er da nicht viel (meine schmutzigen Unterhosen vielleicht 😝).
  Ich mache mich kurz frisch und gehe dann los zum Abendessen in das kleine Lokal um die Ecke. Ich habe beschlossen hier in Mexiko nicht immer alles Bargeld mitzunehmen, sondern nur so viel wie ich brauche. Habe zwar eh nicht so viel abgehoben, aber trotzdem. Ich stecke also nur 50 Pesos ein. Als ich um die Ecke direkt neben dem Hostel laufen will, fällt mir der supersüße Mädchenkrimskrams-Laden auf, der im Eckhaus ist. Woaaah sooo schöne Sachen! Ich entdecke ganz viele Haarbänder und weil ich schon so lange eins haben wollte gehe ich rein. Alles glitzert und ist bunt. Letztendlich gibt es sogar ein super cooles Angebot, dass man drei Artikel zum Preis von einem kaufen kann. Das Haarband meiner Wahl ist Teil der Aktion. Ja cool, dann kann ich mir ja noch zwei Sachen für umme on top aussuchen 💸😋 Da das Haarband nur 49 Pesos kostet müssen die anderen Sachen vom Preis her drunter liegen. Ich entscheide mich für ein schönes Haargummi mit Schleife und Glitzersticker🤷🏽‍♀️
  Als ich an der Kasse stehe fällt mir auf einmal ein, dass ich ja nur den 50 Pesos Schein haben. Oh oh hoffentlich kostet das echt nur 49! Ich hab Glück. Beschwingt laufe ich also nochmal zurück um neues Geld fürs Essen zu holen :D im Lokal sitzen nur Einheimische, es läuft eine Telenovela und einer der Angestellten sitzt an einem Tisch und schält eine rieeesige Menge Knoblauch. Ich werde auf Spanisch angesprochen und bin echt froh, alles (wenigstens halbwegs) zu verstehen. Als meine Quesadilla kommt, warte ich auf Besteck, bekomme aber keins. Hm muss ich das selber holen? Ich sehe mich um. Nein, die anderen bekommen es. Naja dann ess ich eben mit den Fingern! Es schmeckt lecker und ich sitze nach dem Essen einfach noch eine Weile da und komme an. Morgen will ich mir mal einen ruhigen Tag gönnen, war doch alles ganz schön viel die letzten Tage! Aber trotzdem ist alles doch ganz schön ok gerade!
  Read more

 • Day2

  Having arrived at our hotel at 23:30 local time, which equates to 05:30 UK time meaning we had been awake for 24 hours, I was far too tired to update the final leg of our journey on here last night. So we start today!

  A strangely good night's sleep followed and thus we woke fresh and hungry both for food and to start exploring the city on our free day. After consulting the internet, we decided to have our first meal at a Mexico City institution, Restaurante Él Cardenal, which is famed for its weekend brunches.

  Striding tentatively out onto the streets, the first most surprising thing was how quiet the it all was considering it is the largest and most populous city in the world. The restaurant disproved this notion. It was heaving with all of the great, good and those inbetween (i.e. us!) However, it was worth the wait and the food was fantastic. A cup of coffee or chocolate with a sweet bread is the traditional way to start the meal and who were we to buck tradition?! There then followed an omelette with local beef sausage for Nigel and Enchilladas Michocoanas for me - a regional speciality of corn tortillas stuffed with chicken, topped with a guajillo chilli sauce and topped with sweet onion, lettuce, radishes and cheese. Delicioso!
  Read more

 • Day2

  A meeting with Frida and Diego

  February 24 in Mexico

  Fully satiated with breakfast and with the guide book already consulted, we ventured onto Mexico City's public transport network to visit the Casa Azul - Frida Kahlo and Diego Rivera's home, now a museum to both of them and a place we weren't going to be visiting as part of our tour.

  Despite the usual mishaps of almost mistaking the Metrobus for the Metro (which, truth be told is reminiscent of the NY subway in that it's efficient but a bit grotty and not somewhere you'd want to be late at night) and getting slighty lost on the way there, we arrived to find a huge queue. Normally we would have turned around and left but as this is in the Top 5 of the city's attractions, we bore out the 90 minute wait to get inside.

  Once though the turnstile, we entered into Frida and Diego's world. This was the house where she was born, lived and died, although it had been altered when she took full control on the death of her parents. The grounds were an oasis of tropical plants, sculptures and fountains. However, it was on entering the two exhibitions, one permanent and one seasonal, that we discovered Frida as person and artist. I had been aware of her and the style of her work but it was a passing acquaintance.

  The temporary exhibit was a display of her clothes, medical corsets and prostheses. I didn't know that her right leg had been withered by polio at the age of 6 and that she had suffered serious injuries in a bus accident at 18 years old that had required her to have 22 operations in her life. Rather than be bowed or cowed by her disabilities, she turned them into strengths often turning her corsets into works of art. She also adopted indiginous style dress called Tehuana - her mother was half Zapotec. These dresses involved a highly decorative and embroidered top half and a dark, long and flowing skirt. For Frida this dress drew attention away from her disabilities, allowing her to accentuate her positive features and appear taller. She eventually had her leg amputated in 1953 after which she coined her most famous phrase, 'Feet, what do I need you for when I have wings to fly!'

  Frida, the artist, was equally as interesting. She painted in both surreal and magical realist styles that highlighted the real and the absurd in life; the magical and the political. She was a follower of communist theory and actually gave refuge to Trotsky and his wife for two years following his exile from the Soviet Union. There are 3 examples of her work in the photos, ones which I found particularly notable. She also engaged in photography and made commentary of issues important to her by cutting portions of the photos out, sometimes leaving the spaces blank and sometimes transposing bits.

  All in all, I thoroughly enjoyed the experience although I would say go early if you were going or attempt to prebook tickets that, in theory, allow you to jump the queue. That being said, the website seemed to be as abstract as her paintings and those who were queuing in the prebooked line were not moving much faster than us!
  Read more

 • Day3

  Mexicas not Aztecs!

  February 25 in Mexico

  Today was the first day proper of our tour and learnt two very important things straight of the bay. Firstly, the original name of Mexico City was Mexico Tenochtitlan in the Nauhatl language (pronounced Mesheeco Tenochticlan). It is built on a lake and was founded there by the indigenous Mexica people when they saw an eagle standing on a cactus with a serpent in its mouth. They took this as a sign from their head god Quetzalcoatl that this was where it should be. I say Mexica people not Aztecs as they no longer use the term Aztec. It was coined as previously they believed that the indigenous people came from Aztlán in the North West of the country but this has since been disproved. Therefore, Mexicas not Aztecs from now on.

  After a short walk through the local district, we arrived at the Centro Historico and the centre of that, the Zocalo or main square. The first and most important thing to note that this square was the centre of Mexico Tenochtitlan and everything built upon it now is on the ruins of the original city, which was destroyed following the conclusion of the Spanish Conquest in 1521.

  The first building we came across was the Metropolitan Cathedral. An impressive looking building built in two main sections from 1573 to 1813, it was built on the ruins of the first Church erected soon after the destruction of the Mexica city.

  Next was the Palacio Nacional, the home but not residence of the Mexican President. After negotiating the tight security due to the his huge unpopularity, we entered. A grand building yes but relatively unremarkable apart from one thing - the 10 Diego River Murals painted on the 1st Floor of its inner court. The plan was for Rivera to cover the walls with murals but he only completed the 10 due to other work commitments and his failing health. Nevertheless, the work is outstanding showing scenes from indigenous Mexican life whilst taking broad potshots at the rich, the clergy and the Conquistadors. The most remarkable is the biggestslam, which covers the whole wall of the staircase and is titled, 'Mexico Through The Ages.' It depicts major figures and events from Mexican history with an almost satirical eye and a Marxist viewpoint, as Rivera was an avowed communist. Our guide, Anna, said it would take almost a day to describe all the people and events depicted on it, such is its scale, but she did a fine job in 20 mins.

  Apart from a brief viewing of the Cathedral, where I was of the opinion that you've seen one church, you've seen most of them, our final place to visit in the Zocalo was the Templo Mayor, the ruined remains of the first Mexica pyramid and square, which survived Cortes' destruction. This was a place used for veneration of the gods, particularly Quetzalcoatl, and where human sacrifices were made to their honour. We didn't have time to view the whole site and museum but the impressive architecture was all there to see and the spent statues (in the 3rd picture) still had some of their original colouration.

  The reason for the lack of time was that we had a date at Mexico City's number 1 tourist attraction, the National Museum of Anthropolgy. Following an amusing ride on the city's public transport system, both bus and metro, we reached the hall detailing the pre-historic (not as in dinosaurs) and classic proofs of Mexican history. There we learnt about all the archealogical sites, the range of people living at them (which included Mexicas, Zapotecs, Toltecs, Teotihuacans and Mayans) and their customs. The vast majority of them practiced human sacrifice and it was considered the highest honour to be sacrificed and your heart offered to the gods. One way of deciding this was a ball game played on a specially designed court where it was the winners not losers who would be the offering - suffice to say Arsenal have no worries about losing their hearts!

  We also witnessed a very famous ancient stone that was once known as the Aztec Calendar and was used very recently by some nutso group to predict the apocalypse was going to happen in 2012. In fact, it was nothing of the sort and has been given its proper name now, The Stone of the Sun. It tells the story of how our current sun is the 5th one to have existed, how sacrifice should be made to it and other references to gods. It does have calendar elements but that was not it's main function. It's an impressive piece of work and I felt very privileged to have seen the original.

  Our tour ended there and we headed back to the centre for a meal back at the tacqueria we had visited the day before, as it is Anna's favourite. As we had such a good meal the night before, Nigel and I certainly weren't complaining.

  Full, tired, replete with our first encounters with Mexican history but happy, we retired early so we could face our trip to the Pyramids of Teotihuacán tomorrow with gusto.
  Read more

 • Day4

  Today's explorations started with a trip to the Basilica of the Virgin of Guadelupe. Without going into too much detail, this was an apparition of the Virgin Mary who appeared to a Mexican country worker called Juan Diego. The Virgin took 4 attempts, the last being a miracle, for Juan Diego to convince the local cardinal of the veracity of the encounter. As a result, there has been a church on this site since the 1500s. To be honest, I was fed up with the 'Catholic' side of this trip already but I have included a picture of the latest Cathedral, built in 1976, just due to the scale of the architecture.

  Thankfully, the church visit was relatively short and we could make our way to the site of Teotihuacán, which translates as 'The Place Where Men Become Gods'

  The Teotihuacán civilisation existed from around 400 B.C. to 700 A.D. approximately and the scale of the site was immense. There are two main pyramids in the complex, the smaller, steeper Pyramid of The Moon and the larger Pyramid of the Sun. They know this as the site was built from North to South but the Sun Pyramid faces East to West.

  The Moon Pyramid was constructed for the royal class to venerate the two main gods in their pantheon - Quetzalcoatl: the god of creation and Tlaloc: the rain god. 'And how did they do this?', you may ask. By the aforementioned human sacrifice, discussed yesterday. The chosen one would have considered it a huge honour to offer himself to the gods. He then would have a serpent applied to his body so that its venom would act as pain relief and the priests (for want of a better word), themselves high on ayahuasca, peyoté or similar to render themselves insensate to the enormity of what they were doing, would remove the offering's heart from under his ribcage and offer it bleeding to the gods by placing it in a special receptacle. The size of the receptacle dictated how many hearts were needed to fill it and therefore satisfy the gods.

  Apart from the Pyramids, there were also living quarters for the elite and there were still some original decorative steleae with their natural colouring intact.

  Of course, being as there were pyramids and thatwe were still allowed to climb them, we both did that, with the Moon Pyramid being around 400m tall and the Sun Pyramid 600m tall. The smaller one afforded great views of the ceremonial courtyard and the walkway known as The Avenue of The Dead. This long path was believed by the first people who visited the site after it was abandoned by the Teotihuacans, likely to have been the Mexicas some 600 years later, as the place where men would turn into gods and ascend to their celestial home - hence the name of the city.

  The Sun Pyramid offered breathtaking views of the whole site and the plateau on which it sits. It was pretty breathless as well as there were an awful lot of steep stair to ascend to its summit. The 26°C midday sun didn't help much either but I'm not complainingbeing as it's snowing in London. It was a fantastic proper introduction to an early pre-classic period, pre-hispanic civilisation.

  We returned to Mexico City for a free afternoon, where we took in some of the sites we hadn't seen including the inside of the Grand Opera House, a sculpture garden based on the art of Salvador Dali and a ride up to the viewing platform of the Torre Latinoamericano, which is just under 600ft tall. I would have posted pictures of the views but they weren't that great as the weather had closed in on the valley that holds Mexico City and you couldn't see very far!

  Tomorrow holds an 8 hour coach journey from Mexico City to Oaxaca City, so an early night beckons.
  Read more

 • Day5

  After having a traditional Mexican breakfast of Huevos Rancheros, we boarded our coach for the long journey to Oaxaca City. The drive would take us through the Central Mexican Sierra Madre but there was no treasure or bandits to be found.

  Our first stop en route gave us a view of two of Mexico's volcanos- the famous Popocatépetl and its sister, Iztaccíhuatl. In the picture, the mountain with the snow covered peak is Iztaccíhuatl and to its left is Popocatépetl. Iztaccíhuatl is inactive, hence the snow but Popo was sending a regular stream of smoke into the sky as it is very active at present.

  Pictures duly taken, we set off up, down and along winding roads that gave fabulous views of mountains, canyons and valleys peppered with a variety of different cacti and native Oaxacan agave plants used to make Mezcal.

  On finally reaching Oaxaca City, we thought our travels for the day were over but it took over an hour more to get to our hotel due to an impromptu road blockade caused by a spur of the moment political demonstration. Apparently, it happens quite frequently in this part of the world. Thanks to the skill of our driver, Alfredo, and some very close shaves with lampposts, we decamped in our rather lovely hotel and went on a tour of the town.

  Walking through the zocalo first, we then came upon the Templo de Santo Domingo, a most impressive building and ornately decorated inside. Once the home of Dominican monks, they are particularly venerated in Oaxaca as they tried to protect the indigenous population from the excesses of the Spanish Conquistadors. Nevertheless, the wealth inside is in stark contrast with the poverty outside the town but I'll get off my soapbox. Actually, it is rarely used with the dowdy and unwelcoming Cathedral on the zocalo the main church of the city.

  We then headed to the main market, Mercado Juarez, stopping off for a quick snack of Chapulines Picantes : Spicy Grasshoppers. I would have posted pictures of them but I subjected you all to my insect eating exploits in Cambodia so I thought I'd spare you this time. The market is the main destination for all sorts of things- food, clothes, Oaxacan specialties and even pets. A couple of presents duly purchased, we headed to our restaurant, the Casa de Abuela - Grandma's House. Nigel and I tasted our first tequila of the holiday and feasted on a traditional meal of Chicken Empanada with Mole Amarillo and a mixed Tlayuda. The Tlayuda is a large thin tortilla that is made crisp by toasting it on a hotplate called a comal. It was then covered in refried beans, pork fat, salad, avocado and thin slices of spiced beef. Part tortilla, part poppadom and part pizza, it was delicious and filling.

  Bed now beckons so we can restart our archealogical adventures tomorrow. Loving it so much.
  Read more

You might also know this place by the following names:

Ciudad de México, Ciudad de Mexico, Mexico City, Distrito Federal

Join us:

FindPenguins for iOS FindPenguins for Android

Sign up now