• Milan

• Obecnie w
    🇰🇭 Local Fishing Village, Cambodia

Motorkársky výlet

Wczoraj, Kambodża ⋅ ☀️ 28 °C

Tak vyrážame a mierime si to rovno na opačnú časť ostrova na Lazy beach (lenivú pláž). Takmer prázdna parádna pláž... A cesta viac menej po rovinke. Priemerná rýchlosť 5km, maximálna 15kmh.

Neskôr plánujeme presun na ďalšie pláže, avšak ukazuje sa, prečo sa na tomto ostrove motorky nepožičiavajú.

Nie je tu jediná spevnená cesta. Všetky cesty sú len vysekané pásy v džungli a niektoré kopce sú také strmé, žeby som tam ani Pathfinder nezobral.

No a my, ako to už býva, na cestnej motorečke. A keďže máme šéfovú motorku tak je nie len silnejšia, ale aj ťažšia. Chodiť tie kopce, kde sa cestou dole zošmykujete v štrku, piesku rýchlosťou, ktorá keď prekročí 3km za hodinu tak už je to na hranici nehody.
    Nie len, že sa striedajú miesta s štrkom a väčšími kameňmi, ale do toho sú pásy piesku. Väčšina kopcov má navyše vymyté rigoly, do ktorých keď sa zošmyknete, už tú ťažkú motorku stadiaľ nedostanete. Občas preskakujem aj 30cm vysoký kameň, jeden kopec bol doslovne jazda po nejakých schodovito usporiadaných kamenných platniach.

No, čo budem hovoriť. Danka pred infarktom s vidinou vyvalenej a oškrabanej motorky a nás dvoch v nemocnici. Celý deň v ukrutnom strese. No a samozrejme s pocitom, že keď to nejako predýcha, že aspoň ja budem spokojný.
    Figu spokojný, polovičku atrakcií som si odpustil, lebo som videl, aká cesta tam ide a vedel som, že Danka sa zvyšok dovolenky nebude so mnou rozprávať, keď tam pôjdeme.

Paradoxom je, že keďže Danka väčšinu úsekov vidí ako extrémne nebezpečných, tak ich chodí pešo. To sme si nemuseli požičiavať motorku.

Takže finále. Nakonie sme dali tri pláže, 2 nechutné shaky, ruky ma bolia neskutočne z toho offroad riadenia, Danka nabehala kilometre po kopcoch pešo s vakom na chrbte a...

....nikto nie je plne spokojný... Ale motorka celá a my tiež :)

P.S. Cestou sme mali adrenalínový zážitok, keď sme motorku na chvíľu zaparkovali a okolo nás si to neprimeranou rýchlosťou prefrčali na motorkách 5ti poliaci. "Len" 2-ja z nich dostali šmyk, pričom veľa nechýbalo a naša motorka, ktorú sme tak chránili pred akoukoľvek nehodou by skončila rozbitá.

Posledná foto pre Ňaňa, aby sme ťa neprovokovali thajským jedlom.

• Motorkárske dejavu - pokazená motorka

Wczoraj, Kambodża ⋅ ⛅ 28 °C

Tak sme zase odmietli "výhodnú" ponuku nášho rezortu na motorku za 20$ a vybavili sme si motorku sami za 15$ (neskôr sme zistili, že keby sme objednali z rezortu, doniesli by ju z tej istej firmy, len rezort by si nechal 5$).

Motorku nám doniesli, dali do ruky kľúčiky, prilby nič, pasy nič, nejaká identifikácia, kto sme, čo sme nič, papierovačky nič, šéf odfrčal a nám sa začali zážitky.

Už ako štartujeme, podľa zvuku počujem, že to je nejaký totálny vrak. Keď to konečne nahodím, prejdem 50m, motorka zdochne a naštartovať už nejde vôbec.

Takže zase pokazená motorka...

Hneď sa pri nás pristaví nejaký kambodžan s nulovou znalosťou angličtiny, skúša všetko možné, končí čistením kontaktu sviečky. Motorka naskočí a kambodžan odfrčí.

Avšak rovnaký scenár, prejdem 50m a motorka zas zdochne...

Zastavujú ďalší dvaja kambodžania a riešia náš problém, ale medzi tým už píšem do požičovne čo a ako...

A zase niekto drží nad nami ochrannú ruku, lebo prifrčí šéf požičovne a dáva nám svoju motorku, čo je samozrejme úplne iné kafé... Šlape ako švajčiarske hodinky, najnovší model, jediná nevýhoda, žiadne škrabance. Keď ju niekde vyvalíme bude to prúser...

• Lenivý ostrov

29 grudnia, Kambodża ⋅ ⛅ 28 °C

Tento ostrov nemá žiadne spevnené cesty a požičať si tu ako turista motorku nie je práve jednoduché a lacné.

2 dni tak trávime vylihovaním na pláži a v hojdacích lehátkach. Kúpeme sa a Danka si konečne môže v kľude prečítať knihu.
    Občasný beach walking, prieskum iných rezortov, parádne shaky a večerné prechádzky, to je to čo si užívame.
    Každý večer navyše končíme v reštaurácii, ktorá ani raz nesklamala. Porcie obrovské, veľmi chutné, aj keď ceny už zďaleka nie thajské.

Väčšina ľudí tento ostrov hodnotí ako lenivý, kde sa čas spomalí a človek úplne vypne. Aj keď sme tu v najvyššej sezóne, v mori je len občas niekto a celý rezort máme takmer len pre seba. V iných rezortoch je to podobné, málo ľudí, kľud, atmosféra len ležať a kysnúť.

Aby sme úplne nezleniveli, dávame si malý výlet k miestnemu vodopádu, ktorý však má v tomto období úplne minimálny prietok, takže vyzerá úplne smiešne.

A keďže so mnou už druhý deň z toho lenivenia totálne šije, zajtra ak sa podarí predsa len požičiame motorku a vyrazíme objavovať aspoň niečo z tohto malebného ostrova.

Inak dajú sa tu požičať štvorkolky, lebo miestni veria, že to je jediné vozidlo, ktoré európan dokáže bezpečne uriadiť na miestnych cestičkách. Cena 50$ na hodinu, alebo 180$ na deň je však už trošku mimo.

P.S. Všimnite si na hlavnej fotke zaujímavú vec, s ktorou sme sa nikdy nestretli. Aj keď sme na ostrove s panenskou prírodou (čo zvykne byť vždy ďaleko od poriadnej civilizácie), tak v pozadí môžete vidieť pobrežné mrakodrapy kambodžského mesta Sihanoukville.
    Czytaj więcej

• Nie je všetko zlato, čo sa blyští

28 grudnia, Kambodża ⋅ ☀️ 29 °C

Kto čítal náš príspevok o našom 4* beach front bungalowe, tak ten bol písaný tak, ako by ho písal influencer, aby ste nám všetci závideli.

A teraz realita :)

Náš domček je fakt skvelý a je priamo na úžasnej pláži.
    Len ten management resortu je trošku pribrzdený, takže domček podľa upratovacích štandardov Danky nespĺňa ani 2*. A ono ja už aj viem prečo. Celý rezort je totiž riadený a obsluhovaný chlapmi...

Najlepším príkladom bolo asi raňajkové menu, ktoré nám dali zalaminované vo fólii. Staré, ošúchané, zničené, ale hlavne sivo-špinavé, ako keby ste ho rok nosili v parnej lokomotíve... Aj ten domček nie je špinavý, ale 4* čistým by som ho zďaleka nenazval.

Bonusom je tiež, že v 4* resorte čakáte, že vám pôjde teplá voda. A ona ide, len bojler je asi o 3 rezorty ďalej, lebo odpúšťať studenú vodu musíte asi 10 minút, kým začne ísť teplá. Takže prvé sprchovanie, kým sme to pochopili bolo v studenej vode.

Raňajky nie sú nič extra, ale ok zasýtia. Celé sú však v reštauráciii, ktorá je tvorená takou kupolou, že každý dotyk lyžičky s tanierikom vytvára ozvenu, o ktorej vie celý zvyšok reštaurácie.
    Kvalita jedla plus ozvena každého zvuku bude asi tiež dôvodom, prečo v každom rezorte je reštaurácia plná ľudí a u nás celodenne nula, po zotmení, keď to všade žije, u nás nula...

No aspoň máme kľud, ale zas to poukazuje na managerov rezortu, že je to asi fakt jediný resort na našej pláži, kde sa reštaurácii každý vyhýba.

2 veľké kruhové bazény vyzerajú na fotkách parádne. Nikto v nich však celý deň nie je. Voda v nich neprúdi, má zelenkastý nádych a nikto netuší, či tá voda tam nie je len napršané to, čo tam napršalo ešte v období dažďov.

No a ešte k ďalším 4* vymoženostiam tohto resortu. Máme tu úplne zadarmo kajak, avšak dosť biedneho stavu, ku ktorému je priložené jedno polveslo ako z nafukovacieho člnu pre deti kúpeného v Tescu. Ako hračka na bláznenie pre deti možno dobré, ako kajak na reálne kajakovanie nepoužiteľné.

Padleboard zadarmo je podobný príbeh...

No a aby sme to ukončili, celý ostrov má jeden obrovský problém. Doprava tovaru, ľudí a pod. tu prebieha traktormi po pláži. Domáci po pláži behajú tiež na motorkách. Kambodžanom ešte nezapálilo, že pláž je na opaľovanie a že keď sa po nej budú preháňať a nebudú ju udržovať panensky čistú, že si väčšinu turistov odradia...

Thajci to už pochopili. Ostrovy s podobne krásnymi plážami sú národnými parkami a nejaká hlučná a smradľavá motorka, nie to ešte traktor na pláži je neprípustná.

No vidno, že tento ostrov ešte len prechádza prvotnou fázou turizmu pre náročnejších klientov ako sú batôžkári.

V konečnom dôsledku nie sme nespokojní, bývali sme v minulosti v iných brlohoch. Sme nespokojní len v tom ohľade, že toto je naše najdrahšie ubytovanie za celú dovolenku, drahšie ako 5* v Siem Reap. A tá kvalita je úplne neprimeraná k cene a 4*.

I tak si však biely piesok, pláž a tyrkysové more, ktoré mi pripomína thajský Ngai a úžasný domček a jeho atmosféru vo veľkom užívame.

P.S. Na malú obranu musím povedať, že pláže rozorané od traktoríkov sú len mimo rezortov, popred rezorty jazdia tak, aby vlny hneď umyli ich stopy a pláž vyzerala parádne, alebo pred každým rezortom je nejaký celodenný "hrabač", ktorý hrabe listy a do dokonalých tvarov vyhrabkáva pláž. Toto im ide fakt dobre. Hrabať a hrabať a celý deň hrabkať pláž...

• Sanloem, raj na zemi?

27 grudnia, Kambodża ⋅ ☁️ 29 °C

Kambodžský ostrov Rong Sanloem je malý tropický raj s bielymi plážami s práškovým pieskom.

Objednaný máme hobití (tvarom, nie veľkosťou) domček s výhľadom na more, ale dali nám domček tak blízko pri mori, že ho môžeme kľudne nazvať "Beach front bungalow".

Hlavná izba tohto 1a pol izbového domčeka ma tvar kruhu, kde v strede je kruhová posteľ a v noci je z nej výhľad cez horné okno v kupole na hviezdy.

Pred domčekom na terase máme vlastné lehátka a sme už v podstate priamo na pláži s bielym pieskom a tyrkysovou vodou, široko ďaleko bez jediného kamienku. Tesne pri nás sú hojdačky, hojdacie dvojpostele a dva veľké kruhové bazény. Počet turistov je taký, že čokoľvek si zmyslíme je pre nás kedykoľvek voľné.

Na pláži je navyše zaparkovaný kajak a padleboard, ktorý máme úplne zadarmo.

No nie je to 4* raj na zemi?
    Czytaj więcej

• Presun k moru a prvé zážitky

27 grudnia, Kambodża ⋅ ⛅ 27 °C

Celý nočný presun bol dosť namáhavý a spravili sme chybu, že sme sa spoliehali na francúzsku skupinu, ktorá na rozdiel od nás mala perfektnú angličtinu. Plán bol držať sa ich, lebo sme vedeli, že idú na ten istý ostrov. Ale, že boli totálne blbí sme si uvedomili až neskôr.

Vďaka nim sme zmeškali len 2 autobusy do prístavu a zas sa potvrdilo, že čo si nevybavíš sám... S našou nič extra angličtinou avšak obrovskými cestovateľskými skúsenosťami a hlavne zodpovednosťou sme si zas potvrdili, že najlepšie je spoliehať sa hlavne sami na seba.

O cca 9:30 ráno konečne po 2 autobusoch a 1 lodi vystupujeme na ostrove Koh Rong Sanloem, po tom ako sme si užili hodinovú plavbu vo fakt veľkých bočných vlnách. Nám námorníkom by to nevadilo, ale kvôli únave to bolo nepríjemné.

Prvé adrenalínové zážitky nás čakajú hneď po vystúpení. Väčšinu ľudí nahadzujú na plaťák (vozík plato) zapojený za železným volom (dvojkolesový traktorík) a rozvážajú ich do rezortov. Pre nás si však príde štvorkolka. Škoda, že nemáme fotky.
    Na štvorkolke pre max. 2 ľudí je vpredu tučný kambodžan, za ním Danka a na špičkách stojím a polzadkom sa opieram o opierku štvorkolky vzadu ja. Sadnúť sa tam už nezmestím ani náhodou.
    Za mnou na nosiči, kde sa zmestí tak polovička jedného nášho kufra sú nejakým kúzlom umiestnené dva naše kufre a keďže som vzadu, tak nie len, že musím udržať na štvorkolke seba, čo je vzhľadom na moju polohu dosť obtiažne, ale ešte každou rukou držať jeden kufor, pričom pri váhe tých kufrov to sranda nebude.

No a ten pohodlne usadený kambodžan (na rozdiel odo mňa visiaceho na konci štvorkolky) si adrenalínovo trieli do nášho rezortu rovno po pláži pričom občas preskakujeme nejaký koreň, občas prekonávame nejakú piesočnú dunu a tie kufre sú tak ťažké, že neviem, čo zletí zo štvorkolky ako prvé.

No nič, prežili sme! Ako adrenalínový zážitok to bolo perfektné, ako odvoz klientov na hotel to bolo za hranicou akejkoľvek bezpečnosti a komfortu - to nás ako nás poznáte našťastie netrápi :)

Na obrázku pohľad ako vyzerá dvojposteľ v spacom autobuse a na videu odvoz ľudí na hotel.

P.S. Ňano a podobne technicky zdatní čitatelia, všimni si ako má ten traktor dlhé riadidlá, takže v realite to občas riadia podobne ako long tail boat, že nohami sú zakvačení na vozíku a v takmer ležatej polohe držia rúčky a robia prudkú zákrutu.

• Odchádzame k moru

26 grudnia, Kambodża ⋅ 🌙 25 °C

Po 4och dňoch odchádzame z nášho najluxusnejšieho 5* ubytovania. Smerujeme k moru do 4* a takto to už s nami pôjde dole vodou, aby sme o dva týždne skončili v Bangkoku na 2*.

V resorte sme mali "malý" (110m2) domček s obrovskou posteľou. Tá mala snáď 2,5x2,5m. A to už je veľkosť, keď v noci človek musí Danku v posteli hľadať.

Pred posteľou sme mali obrovskú kameninovú vaňu, kde sa vošiel snáď kubík vody, lebo keď sme ju napúšťali prvý krát, tak to trvalo večnosť.
    A keď v bola vaňa konečne asi na polovicu plná vody, tak Milan omylom stlačil štupeľ a kým sme sa vzpamatali, tak bola vaňa prázdna a bolo po kúpaní. No to bola romantika :)

Oveľa častejšie sme však trávili čas vonku, kde sme mali vlastný súkromný uzavretý priestor s vlastným súkromným bazénom stoličkami, stolíkom, s lehátkami a s atmosférou dotvorenou vlastnými palmami.

Navyše keď sa večer tento bazén decentne rozsvietil a zapli sa trysky, malo to úžasnú atmosféru. Kým sme vám písali o chrámoch, každý deň sme si užívali atmosféru tohto ubytka.

A keďže sme v cene mali aj raňajky a malý poobedňajší olovrant, všetko sme využívali ako možnosť ochutnávať miestne jedlá a produkty a užívali sme si tieto gastro zážitky.

Odchádzame smutní, lebo bolo málo času užiť si tento rezort naplno, ale to už tak s tými najlepšími ubytovaniami chodí, že by sme tam najradšej zostali navždy.

Ako vždy hovorím, každé miesto, či krajina je o ľuďoch. Môže byť miesto krásne, ale keď sú ľudia nepríjemní, tak celkový pocit je smutný. Avšak v tomto rezorte to bolo presne naopak. Starali sa o nás so všetkou láskou, úsmevom nikdy nešetrili a podobné pocity sme navyše mali aj z ľudí v meste.
    Zo Siem Reap tak odchádzame s pocitom, že sa nám aspoň na chvíľu podarilo zabudnúť na starosti domáceho života a to už je čo povedať.

P.S. Pozornejšiemu oku určite neunikne, že nech sme aj v 7* resorte, Danka z toho vždy vytvorí sušiarničku prádla :)

• Doprava v Kambodži

26 grudnia, Kambodża ⋅ ☁️ 26 °C

Nutné prečítať všetkým vodičom, ktorí sa rozčuľujú na slovenských cestách.

Doprava v Kambodži to je zážitok, aký sme nikde v Ázii nezažili.
    Keď sme si doteraz vraveli, že večerný Chiang Mai na motorke je dopravná maturita, že vietnamský Saigon je niečo podobné, tak Kambodžský Siem Reap hlavne v centre a v špičke, to je tiež úplne úplne iný level.

Niečo nepopísateľne, často nelogické, chaotické, každú sekundu na pokraji zrážky :)

Na motorku tu zjavne vôbec nepotrebujete vodičák, takže proste na ňu sadne ktokoľvek a ide. A keď dáte niekomu do ruky motorku myslíte si, že pochopí, že na 4 prúdovke sa jazdí vpravo a že keď už aj jazdím v protismere, že by som mal ísť aspoň po okraji cesty? Nepochopí!
    A to nehovorím, že keď idú všetci rovnobežne po rovnej ceste, že sa nenájde dement, ktorý ide v protismere šikmo cez to všetko...
    Nejaké odbočovanie beriete ako samozrejmosť akým spôsobom sa vyhýbate tým, čo idú z iných smerov. Tu do poslednej chvíle neviete, aký manéver v podobe akého esíčka si zvolil ten, čo vás chce obísť. A keď vojdete do križovatky, kde je takýchto expertov 20, začína sa pravý kambodžský galimatiáš.

To všetko by mali poriešiť tie najväčšie križovatky riadené semaformi. Šok na hranici nervového kolapsu nastane, keď sa zasvieti zelená a vy sebavedomo vojdete do križovatky, kde v prvých metroch pochopíte, že zelená svieti naraz minimálne z 2 smerov, pričom z každého každý odbočuje do strany, do ktorej si zmyslí. Chaos? To je slabé slovo, toto je nekoordinovaný pohyb mravcov v mravenisku, ktoré si dali spoločnú kokaínovú párty.

Šialené, nepochopiteľné, pre Danku stresujúce pre mňa zábavné.

V každom metri sa musíme mať na pozore, lebo zatiaľ, čo sa vezieme na motorečke v prúde iných motoriek a ani nepremýšľame, žeby bolo bezpečné z tohto prúdu nejako vybočiť, pred nami sa určite nájde samovrah, ktorý z ničoho nič nečakane a proti všetkej logike otočí svoju motorku za ktorou má prikvačený prívesný vozík s turistami o 180 stupňov a zvolí si, že on proste ide inde ako všetka logika okolitej reality dovoľuje.

A základ veci, hlavne sa neriaďte smerovkami. Polovička vodičov ich tu nezapína a keď ich zapnú, ďalšie 2 križovatky ich zabudnú vypnúť. Tuk tuky, čo tu jazdia denno denne, čo by to mali vedieť a vy vojdete do križovatky s tým, že on odbočuje a nijak vás nekrižuje.
    Strategická chyba! Smerovka vyhodená a on ide rovno a určite nemieni brzdiť.

To je vlastne základné pravidlo jazdy v tomto meste: Nikomu a nikdy nedaj prednosť! Choď do akejkoľvek vopred prehratej situácie a prebúraj sa cez všetko. Nebrzdi!
    V poslednej sekunde ak sa to neuhrá, urob nejaký zázračný, nikým nečakaný manéver, aby všetkým za tebou stúpol tlak na 200.

Nezaujíma vás svetovo unikátna história akú nikde inde na svete neuvidíte? Kašlite na to. Požičajte si motorku v Siem Reap, zvoľte vhodný podvečerný čas, keď štvrtina vozidiel nepozná nič také ako svetlá a v porovnaní s uhladenou dopravou v európe odídete s takými adrenalínovými zážitkami, že na Kambodžu budete spomínať ako na svoju najadrenalínovejšiu dovolenku :)

P.S. Ja jazdím, Danka naviguje, nemá kto fotiť takže zábery nemáme a aj keď to vyzerá desivo, už sme niečo v Ázii najazdili, takže si to (samozrejme bez nehody) užívame. Na fotkách nevidno zápchu len zopár vozítok, ktoré som nafotil v priebehu 2 minút, aby ste videli, čo tu vlastne jazdí a je to len malá ukážka. Samozrejme mimo týchto vozítok sme tu videli najnovšie velikánske modely BMW, Audi, Mercedes, Porsche a veľké pickupy ako Ford, Isuzu, Nissan Navara a pod., väčšinou ešte nejako podvozkovo vytuningované. To všetko sa tu mieša v jednej dopravnej omáčke.

Na jednej foto (a video) je tetuška s bicyklom, ktorý je v skutočnosti pojazdnou kuchyňou a na jednej (a video) je tzv. "železný vôl" dvojkolesový traktorík, ktorý môže plniť funkciu orania, vyprošťovacieho vozidla, autobusu pre 20 ľudí, či nákladného, alebo sťahovacieho vozidla - je to najbežnejší dopravný prostriedok na vidieku.

• Večerný Siem Reap

25 grudnia, Kambodża ⋅ ☁️ 27 °C

Večer ideme do mesta, ktorého centrom preteká úzka riečka. Okolo nej miliarda stánkov, fastfoodov, ľudí sediacich na nábreží. Všetko vysvietené a atmosféra pre mňa ťažko k niečomu prirovnateľná. Navyše keď vidíte rôzne vysvietené a vyzdobené autá, moderné autá, ktoré však ako tuning majú miesto bielych svetiel rôzne zelené, fialové, ružové (tu asi stk nie je) a do toho prefrčí originál dvojposchodový anglický autobus, tak fakt neviete, kde to vlastne ste.

Dáme si polievku, ktorá je fakt skvelá a keďže nás tradične posadia k ministolíku a sedíme na ministoličkách (to je tu v celej ázii štandard), tak použijem 4 stoličky (ako podnožky) a na to vytrepem stolík. Konečne to má parádnu výšku. Nastáva však taký poplach z toho, čo som im tam vytvoril, že nám rýchlo nájdu stolík európskej veľkosti.

Pôvodný plán bol nájsť reštauráciu, kde sme boli pred pár rokmi s Tomčom, kde si pamätám, že mali "dobrotu" býči penis s opekanými mravcami. Vtedy to bol pre mňa šok, ale teraz som si vravel, že kvôli vám čitateľom to dám.
    Avšak všetci svätí stáli pri mne a aj keď reštaurácia bola v Google maps, v reále už neexistovala.

A ešte malý zážitok z obchodu. Nakúpili sme si rôzne džúsy pomaly za 20$. Mangový, mangovo-jablkový, jablkovo-čučoriedkový no proste plán užívať si pri bazéniku. V ničom nevyzerali inak ako džúsy z thajska, ale to prekvapenie pri bazéne... Tie džúsy sú nejako štipľavo-ostré, väčšinu z nich Danka vôbec nezvláda a vôbec to nechápeme, či je to nejaká kambodžská nátura, alebo o čo ide. Ale sú to také malé príjemno-nepríjemné prekvapenia, ktoré tie naše dovolenky nečakané obzvláštňujú.

• Prieskum chrámov

25 grudnia, Kambodża ⋅ ⛅ 34 °C

Siem reap je turistickou výkladnou skriňou Kambodže práve kvôli množstvu historických stavieb, ktoré tu môžete vidieť. Je to ako prieskum našich zrúcanín hradov, akurát tá vzdialenosť od pamiatky k pamiatke je 5 minút motorkou.
    Dnes sme teda ešte väčšinu dňa skúmali ďalšie a ďalšie chrámy. Najzaujímavejší bol jeden z nich v tvare pyramídy, na ktorý sa dalo vyjsť. Schody úzke, vysoké, strmé v 70st. uhle symbolizovali pravdepodobne výstup na nejakú posvätnú horu do neba a tak sa človek aj cítil, ale zísť to bez akéhokoľvek zábradlia smerom dole, to už bol veľmi adrenalínový zážitok, hlavne keď celková výška chrámu bola obrovská. V EÚ by to celé ohradili a nikoho tam nepustili, tu nám šlo o život, ale rozhodovali sme si o prípadných zlomeninách sami.

Jedna z foto ukazuje ženu, ktorá k soche Budhu (teda dúfam, že je to Budha) doniesla obetinu vo forme banánov a mŕtvej sliepky... V EÚ by to asi ukradli bezdomovci, alebo cigáni :)

Na ďalšej foto je zmrzlina, ktorá sa predáva balená v sáčku ako jedna dlhá klobása a predajca nám ju nakrájal do kelímku. Po tom, ako sme mu zaplatili 5 dolárovkou a mal nám vydať 3 doláre nastal kolaps, lebo tie 3 doláre (v ich mene 12000 rielov) bol celý jeho majetok. Takže sme dostali kopu papierových bankoviek a náš predajca zostal bez všetkých peňazí len s jednou 5 dolárovkou.

• Pat a Mat opravujú kufor

25 grudnia, Kambodża ⋅ ⛅ 33 °C

Už sme z toho znehutení, ale už pomaly každú dovolenku naše kufre neprežijú let. Preto sme zobrali kufor, ktorý už prežil kadečo, bez otočných koliesok, ktoré by sa dali ulomiť a i tak došiel do Kambodže náš kufor chromý. Musíme ho nejako opraviť.

Nájsť však v tomto meste obchod, kde sa dajú kúpiť podložky, skrutkovač a podobne je prvý problém. No naozaj to v tom obchode kúpiť pomocou posunkov a obrázkov z google (no english) je už iná zábava na snáď 20minút.

A k tomu všetkému jediné lepidlo, ktorým sme to chceli poistiť a ktoré sme tu dokázali zohnať je lepidlo na lepenie hlavy valcov na motore :)

Podľa mininávodu vraj lepidlo treba aplikovať do 1 minúty, takže predpokladáme, že to strašne rýchlo schne. A keď tam toho dostatočne nadžabeme a v poplachu dávame na kufor, tak lepidlo nie len, že neschne, ale tečie, kvapká a naša "teaková" podlaha v tomto luxusnom rezorte to hneď schytá. Maximálny poplach, záchranné práce, čistenie zubnou kefkou, čo sme dostali od hotela, ktorú máčame v poháriku na kávu a medzi tým kufor obtečený lepidlom a dole to už tiež nejde...
    No Pat a Mat slabé slovo, čo sme tu mali za zážitky.
    Dobrá správa je, že podlahu sme vydrhli na 100 percent, pohárik je čistý a kufor drží totálne (to lepidlo tomu asi pomáha zanedbateľne, ak vôbec).
    Zlá správa, kufor vyzerá všelijako, ale aspoň je funkčný.

Navyše, aby sme to celé zoskrutkovali museli sme kúpiť skrutkovač. Najmenší, aký sme zohnali má takmer pol metra. Neviem, či takú zbraň vôbec môžeme mať v lietadle pri ďalšom lete :)

No a aby náhodou upratovači neodhalili, čo sme tu vyvádzali (aj keď sme naozaj nič nepoškodili), tak sme kufor vytrepali na najvyšsiu možnú skriňu.

A takto si to my tu na dovolenke nažívame...

"Originál" návštevníci 5* rezortu, ktorý si tu na exotickej drevenej podlahe urobili opravárenskú dielničku.
    Czytaj więcej

• Štedrý večer a vianočná ryba

24 grudnia, Kambodża ⋅ ⛅ 27 °C

Večer nás (všetkých európanov) management rezortu pozve na Vianočný večierok.
    Ten už od včera vo veľkom pripravujú a nacvičujú priamo pred vstupom do nášho domčeka a my s Dankou sa na tom bavíme ako vážne k tomu pristupujú.

Atmosféra je komorná, lebo nás je spolu len 24 kusov, 9 stolov a z nejakého nám neznámeho dôvodu sme my s Dankou na manažérov hotela zapôsobili tak, že náš stolík má najčestnejšie miesto priamo v centre, vpredu pred pódiom. To si ceníme. Celé okolie je naozaj do detailov vianočne vyzdobené, všetko svieti, bliká, ale vo veľmi decentnom štýle.
    Dolaďujú to sviečky a malé plamene osvetľujúce pódium.

V rámci večere, ktorá mala 5 chodov (bola aj ryba) a výzorovo aj chuťovo to občas vyzeralo ako keby sme boli v michelinskej reštaurácii.
    Nás (24ks) obskakuje asi 15 zamestnancov vrátane hlavného manažéra rezortu, ktorý sa každému osobne prihovoril.

Okrem toho si užívame asi najskvelejšie drinky, aké sme kedy pili a chrumkáme si snack z opekaných zemiačkov, citrónovej trávy a limetkových listov.

Atmosféru dotvára kambodžská hudobná skupina, ktorá hrá na tradičných drevených hudobných nástrojoch so speváčkou a počas celej večere, ktorá trvala neuveriteľné 3 hodiny (kedy sme sa nestíhali nudiť) nám ďalšia skupina tanečníkov predvádza transcendento-éterické tanečno-herecké výkony, niektoré až fascinujúco úžasné. Celkový počet ďalších 10 ľudí.

Inými slovami 25 ľudí tu 3 hodiny skáče kvôli 24 hosťom a vy pri každom kontakte vidíte, ako sú strašne radi a ako ich to napĺňa, že to pre vás môžu urobiť a že vás robia šťastnými. Niečo v našom modernom západnom svete nemožné, ekonomicky nevýhodné a bez toho, aby ste to priamo zažili nepopísateľno-nepochopiteľné.

Malým darčekom, ktorý dostávame hneď na začiatku je balíček v tvare vianočného stromčeku plný vianočných perníčkov - a už máme vlastný vianočný stromček.

Keď sa blíži finále a znie "christmas song" v podaní tradičných khmérskych nástrojov, samotní manažéri hotela kvôli nám zatancujú ich národný tanec. Je to také nepopísateľné, keď sa 60 ročný najvyšší šéf rezortu v zmysle toho, aby si uctil svojich hostí "obetuje" a predvedie nám niečo zo svojej kultúry. Treba to zažiť, abyste pochopili to ich správanie, úctu, ktoré v európe už veľmi nemáte šancu zažiť.
    Postupne sa do tanca pridáva aj väčšina hostí a to magično a priateľská atmosféra úplne graduje.

Sme v maličkom 5* rezorte, kde je spolu možno maximálne 50 ľudí a sme tu druhý deň a vidíme ako manažéri tohto rezortu dokázali vytvoriť atmosféru, že chvíľu máte pocit, že ste tu jedna veľká rodina od upratovačky až po najvyšší management. To je to, prečo radi chodíme do Ázie a Kambodžania v tomto smere nesklamali.

A keď už fakt myslíte, že všetko skončilo na rozlúčku dostane každý malú krásnu krabičku (a už máme darčeky pod vianočný stromček), v ktorej je darček, ktorý má finančnú hodnotu "one dollar", ale keď si ho doma pripneme na chladničku bude nám neustále pripomínať ten pocit, ktorý sme tu zažili a najkrajšie vianoce mimo rodiny, aké sa zažiť dajú.

P.S. Pozdravujeme Ňaňovcov, s ktorými sme vždy Vianoce a spoločnú vianočnú večeru odflákli nejakými ryžovými rezancami v thajskej streetfood reštaurácii, čo Maja, zástanca pravej tradičnej vianočnej atmosféry znášala ťažko. A ono to fakt vyzerá, že keď sme na dovolenke bez vás, tak zrazu to, po čom tak Maja vnútorne túžila si my užívame. Ale to človek netušil, že keď sa tu ubytuje, že to bude mať takýto spád a verte, že sme na vás celý čas mysleli a ľutovali, že ste si to neužili s nami.

P.S. Pre Tomča. Niečo podobné sme zažili s tebou ako mjanmarský večer v Chiang Mai a myslím, že doteraz na to spomíname ako na jeden z najúsmevnejších zážitkov. Možno sa to zdá, že tie "zážitky" boli podobné, ale je nám tak ľúto, že si nezažil, to čo sme tu zažili my, lebo ten rozdiel bol v každom ohľade priepastný.

• Užite si vianoce

24 grudnia, Kambodża ⋅ ⛅ 28 °C

Prajeme vám krásne prežitie Vianočných sviatkov... Myslíme na vás všetkých...

U nás sú posledné roky bez vianočného stromčeku, okrem výnimky, keď ho Ňaňo vystrihol z baliaceho papiera kúpeného na trhu a prišpendlil ho na stenu.
    A taktiež si posledné roky nedávame žiadne darčeky - darčekom je, že sme spolu vždy na exoticko-dobrodružnej dovolenke. Zase okrem výnimky, keď si na nás spomenuli Ňaňovci a niečo nám podarovali. Ako napríklad výherný los, ktorý nakoniec aj vyhral (a to bol trapas, lebo to ani Ňaňovci nečakali).
    A keďže táto dovolenka je bez Ňaňovcov a Ňaňo nás už podpichoval, že nemáme ani vlastný vianočný stromček ani žiadne darčeky, tak bolo úplne nečakané ako sa nakoniec realita tak zvrhla, že máme aj stromček (vlastný na izbe) a dokonca aj darčeky pod ním. Ale o tom až v nejakom ďalšom príspevku, ktorého sa už teraz desím, lebo popísať, čo sa tu udialo a v akej atmosfére, tak aby ste to precítili aj vy bude pre mňa nad moje sily.

P.S. Preklad videa (kto nemal ruštinu) je "Sviatky prichádzajú". Ale keď tam Taňka počuješ niečo viac, môžeš nám preložiť do komentára.

• Pokazená motorka

24 grudnia, Kambodża ⋅ ⛅ 32 °C

Takže karma za to, že sme si nepožičali motorku z rezortu za 19$ na deň, ale zjednali sme si vlastnú na ulici za 10$ nás dobehla.

Ako si tak šinieme motorečkou po dlhočiznej ceste ďaleko, ďaleko od mesta, zrazu tá motorka začne nejako vypadávať až úplne zdochne a naštartovať už nejde... Podľa palivomeru máme polku nádrže a naštartovať to nejde...
    Hmmm, čo teraz...

Nejako mi to nedá a otváram nádrž a tá je úplne prázdna, no paráda, čo teraz. Široko ďaleko nič, len presne na druhej strane nejaký mini stánok s rýchlym jedlom a vodami na pitie.
    A čuduj sa svete presne tam predávali aj fľaškový benzín. No aká je šanca, že motorka dotrtká presne vo chvíli, keď je na druhej strane štandardná ázijská fľaško-pumpa?

Niekto nad nami drží ochrannú ruku...

Stres a smäd potom neskôr dorážame nákupom v štandardnej ázijskej motorko-zmrzlinárni (motorka s primontovaným mraziacim boxom). Danka si dá čokoládovú, no ale ja som snáď neletel 10000km, aby som chutnal čokoládovú zmrzlinu.
    Dal som si zemiakovú! Danke sa hnusila, mne celkom chutila :) V takom teple, všetko chladné, dobré.

• Khmérske chrámy

24 grudnia, Kambodża ⋅ ☁️ 34 °C

Dnes väčšinu dňa beháme po khmérskych chrámoch. Navštívime najznámejší a najväčší náboženský komplex na svete Angkor, kde sa po novom dá vyliezť ukrutne strmými schodmi až hore.
    Pozrieme ďalších možno 5 chrámov a končíme v tom filmovo najznámejšom chráme Ta Prohm.
    Tu sa točil film Tomb Raider s archeologičkou Larou Croft v podaní Angeliny Jolie a tu by sa dali urobiť svetovo unikátne fotografie veží, stien a múrov, ktoré obopínajú niekoľkostoročné stromy.
    Chrám má však takú návštevnosť, že je to v praxi takmer nemožné.
    Jedine, žeby sa Kambodža zmietala vo vojne a návštevnosť drasticky poklesla a Milan si to pre istotu ešte poistil tým, že cez obed v pocitovo 40 stupňových teplotách tam žiaden normálny človek nepôjde, takže presne vtedy sa tam dotrepeme my.

Bolo to peklo - teplotne, ale plán vyšiel.

• Prvé minúty v Siem reap

23 grudnia, Kambodża ⋅ ⛅ 31 °C

Danka je už od Budapešti chorá. Nenormálne soplí. A tak náš prvý výlet smeruje do lekárne a naše ***** superubytko si tým pádom zatiaľ veľmi nemôžeme užívať.

V ubytovaní máme možnosti, aby nás kadetade rozvážali vlastnými autami, rikšami, majú dokonca aj dva historické mercedesy, ale my chceme od nich radšej požičať motorku, to je sloboda.
    Keď však vidíme ich ceny, odchádzame do mesta a o 15 minút sme už späť s motorkou za polovičnú cenu.
    A to ešte nevieme, že takto uraziť náš luxusný rezort, to sa nám už čoskoro môže nepríjemne vrátiť...

• Vstup do Kambodže

23 grudnia, Kambodża ⋅ ⛅ 32 °C

V Kambodži sa na imigračnej kontrole odovzdáva milión dokumentov a keď odo mňa ešte opýtajú lístok z lietadla, ktorým sme do Kambodže prileteli, tak v strese siaham do vrecka a omylom vyťahujem odtrhnutú letenku Budapešť - Istanbul. Podám ju imigračnému úradníkovi, ten ju detailne preštuduje a povie "Vitajte v Kambodži" :)

Teraz fakt neviem, či bol ten úradník tak blbý, alebo si povedal, že jeden debil (ja) im tu už priemer až tak nepokazí...

• Zlá letenka

23 grudnia, Tajlandia ⋅ ☀️ 22 °C

Na vstupe do Thajska nás zastavujú na imigračnom, odvedú si nás bokom a nechcú nás pustiť dnu do Thajska.
    Uhh, ak som sa doteraz nezapotil z thajskej teploty, tak práve prišiel ten čas.

Ak nás nepustia do Thajska, tak čo letíme späť domov?

Celý problém nakoniec je, že máme zlé letenky. Thai airways nám miesto letenky Bangkok --> Siem reap vystavila letenku Bangkok --> San Marino.
    Všetky údaje ako číslo letu, dátum, čas, dĺžka letu sú OK, len destinácia je zlá. Dokonca aj kód letiska je správny, ale názov letiska San Marino s časom preletu z Bangkoku 1 hodina...

Chvíľu to trvá, úradníčka to nechce pochopiť, ďalší úradník niekde volá a kým všetci postupne prechádzajú kontrolou, my stojíme bokom na výstavke pred všetkými s fakt dosť zaujímavými pocitmi a všetci po nás kukajú, čo sú toto za dvaja exoti.

Nakoniec, nebudem napínať, to dobre dopadlo, spotení sme vošli do Thajska a hneď zamierili na check-in Thai airways, kde nám už vystavili správne letenky. Aktuálne už čakáme na let do Kambodže, takže najbližší zážitok je prejsť imigračným v Kambodži, čo znamená nemať žiadnu chybu vo vízach, vo vstupnej karte a v odletovej letenke...

P.S. Na fotkách úplne prázdne ranné letisko v Bangkoku, mŕtva, chorá Danka oddychujúca v prútenom gauči pred dalším letom a jedna z našich skvelých leteniek.

Koho to zaujíma, tak v roku 2023 postavili nové letisko v Siem Reap v Kambodži a pridelili mu medzinárodny kód SAI. Ten istý kód však má nekomerčné letisko pre hydroplány San Marino island v Kalifornii. Thai airways na letisko v Kambodži lieta každý deň a tak podľa toho, čo som zistil jediná možnosť ako k tomu mohlo dôjsť je, že nejaký "školený“ zamestnanec urobil chybu pri ručnom prepise. Situácia je totiž taká, že žiadne dve komerčné letiská nemôžu mať rovnaký kód, ale v medzinárodných databázach kódov, ktoré môžu aerolinky využívať sú aj kódy nekomerčných letísk. A tento galimatiáš nám takmer zabezpečil odmietnutie vstupu do Thajska.

• Turkish airlines

22 grudnia, Turcja ⋅ ☁️ 12 °C

Od týchto aeroliniek sme veľa nečakali, ale myslím, že stačili dva lety a ukázali sa v mnohom lepšie ako naša dlhoročná jednička Qatar airways.
    Takže bola kozmetická taštička s štuplami do uší, papučkami, zubnou kefkou a ďalšími serepetičkami... Boli pekné a úslužné letušky, bolo umývanie rúk, boli nerezové príbory, ale hlavne bolo jedlo, ktoré fakt chutilo ako z reštaurácie. Danka roky zvyknutá, že lietadlové jedlo jej nechutí pojedla takmer všetko, pochválila a do Kambodže si teda nesieme plnú tašku záložných pečiviek ešte z Budapešti.
    No a šok na záver. Entertaiment systém na palube bolo to naj, čo som kedy v lietadle videl so stovkami filmov a ďalších zábaviek. Že tam však nájdem filmy v češtine, tak toto som už naozaj nečakal.

P.S. Celú zábavu na palube "vylepšovali" rusi so svojou ignoračno-egoistickou mentalitou, ktori sedeli rovno pred nami. Ale to by bolo na samostatný príspevok.

Na foto Danka v letiskovom salóniku v Budapešti, kde sme sa ráno prežrali, aby sa nám zvýšilo pečivko do lietadiel, skadiaľ ho nakoniec dotrepeme až do Kambodže.

• Budapešť krížom krážom

21 grudnia, Węgry ⋅ ☁️ 5 °C

Dnes sme sa povozili historickou žltou linkou Budapeštianskeho metra. Je to najstaršia elektrifikovaná podzemná dráha na celom svete, ktorá jazdí od roku 1896. Je zapísaná v UNESCO. Žlté vozne boli dnu úplne miniatúrne a každá stanica vyzerala fakt historicky. Malo to svoj šmrnc.

Vďaka nej sme preskúmali Námestie hrdinov, blízky zábavný park a aktuálne velikánske vianočné klzisko.
    Bol tam tiež krásny rozprávkový (nie skutočný) hrad Vajdahunyad, ktorý bol postavený ako súčasť veľkolepej výstavy k tisícročnici Maďarska v roku 1896. Zaujímavé je, že bol v minulosti pre účely výstavy postavený z kartónu a dreva. Stal sa však takou atrakciou, že ho prestavali do kamennej podoby. Vyzeral naozaj úžasne i keď sme ho nevedeli štýlovo zaradiť, čo to je presne zač. Rozriešila to až AI, ktorá nám prezradila jeho skutočnú históriu.

Neskôr ešte prechádzame krížom krážom centrum, obdivujeme ďalšie krásne a voňavé vianočné stánky pri bazilike sv. Štefana, ale zas je to len o kupovaní a 1 stánková polievka za 12 Eur to neznie dobre, keď viem, že za tú cenu si môžeme dávať v Laose celý týždeň tri polievky denne...

Neskôr končíme v japonskej reštaurácii, kde dávame 2 exotické polievky za trošku lepšiu cenu, ale už s parádnou japonskou atmosférou. Bol to zážitok. Okolo celej reštaurácie chodil miniatúrny dopravný pás nekonečných dobrôt. Mohli ste si z neho čokoľvek zobrať a ochutiť si svoje aktuálne jedlo, alebo pridať k nemu nejaký dezert a podobne. Držgroš Milan nepodporil maďarskú ekonomiku a dokázal sa celý čas na ten pás dívať, bez toho, aby ho to zlomilo. Nakoniec účet platíme neplatnými forintami a tak nás čašník naháňa až vonku. Keby sme neboli prežratí, mohli sme už byť za rohom.

Koniec dnešného "len" 5 hodinového chodenia končíme v historickej tržnici, kde Danka pri platení za koláčik nevedomky zas vyťahuje dávno neplatnú 1000 forintovku. No neprešlo jej to... Na finančné podvody sme proste neschopáci.

• Budapešť nakoniec prekvapila

20 grudnia, Węgry ⋅ ☁️ 5 °C

Sklamaní vianočnými trhmi vyrážame smerom k Dunaju.
    Krásne vysvietené okolie rieky, nasvetlená každá budova, premávka vyzdobených lodí hustá ako v Benátkach.

Oooooo toto je iný level.

Pešo preskúmavame nábrežie, lanový most, vyškriabeme sa na Budatínsky hrad. Sánka nám padá pri Rybárskej bašte, Národnej galérii a Národnej knižnici. Výhľad na vysvietený parlament tomu už len dodá tú správnu bodku.
    Štyri a pol hodiny pešo-chodenia po Budapešti a sme naozaj naplnení krásnymi historickými budovami a architektúrou. Do toho ešte zažívame bonus v podobe dronovej show.

Od Budapešti sme toho veľa nečakali, ale radikálne sme ju podcenili. Preskúmali sme skryté zákutia, uličky a zničení zhodnotili, že sme si správne neuvedomili koľko krát sme tu krásnu Budapešť len prefrčali smerom k moru...

Budapešť sme dávnejšie ako jedni z mála prešli aj na vlastnej loďke, ale večerná rozsvietená atmosféra jej dodala úplne iný šmrnc.

Do toho všetkého zas nebola núdza o zábavné zážitky. Všimnite si na jednej fotke, ako sa lovia mince z fontány. Treba vám len jedno dieťa, ktoré chytíte za nohy a spustíte dole a to už vám vyzbiera peniažky na vianočný punč.

• Vianočné trhy a grcajúca Danka

20 grudnia, Węgry ⋅ ☁️ 6 °C

Do dlhočiznej súpravy metra, ktorá má toľko vozňov, že to ani nespočítam nastupuje bezdomovec. Najvyšší level bezdomovca. Taký smrad ste ešte nezažili. Len tá "vôňa" mesiac skazeného moču, čo sa za ním ťahala zamorila celý vozeň.
    A hneď na začiatok dovolenky by sme mohli dať súťaž, kde si to v tej veľkej súprave zamieril. Sadol hneď vedľa mňa, na čo hrozila medzinárodná potupa, lebo Danke veľa nechýbalo, aby sa tam rovno pozvracala. A to sme v Budapešti ešte len hodinu a toto už nie je prvý bezďák, ktorého sme stretli... Ohhh to bol "zážitok"!

Budapešť, o ktorej pravidelne čítam v zmysle "zažite najkrajšie vianočné trhy v európe" však sklamala na plnej čiare. Toto snáď môže napísať len influencer, čo nikdy nevidel poriadne vianočné trhy. Výzdoba na hlavné mesto priemerná, atrakcie, alebo iné vymoženosti 10% (jeden smiešny vláčik a ruské kolo).
    No ale ľudí miliarda na malom námestí a všetko len o obžerských stánkoch. A to je jediná vec, čo ma fascinovala. Hotdog veľký ako moje predlaktie, langoš úplne inej kategórie ako ten zo šíravy... Jedlá, ktoré naozaj vyzerali, nie ako klobása s horčicou položená na papierovej tácke, ako to poznáme z iných miest, ale fakt na úrovni.
    Velikánske hrnce, kde sa varil punč, panvica s obrovským priemerom na langoše. Obžerská atmosféra na jednotku a dobrôt tam bolo naozaj požehnane. Ak si človek odmyslí cenu, tak toto bola naozaj jediná parádna vec. Od hlavného mesta by však človek očakával oveľa viac.

P.S. Kto chce zažiť naozaj parádne vianočné trhy, tak smer Wroclaw. To, čo sme tam zažili bolo niekde úplne, úplne inde a to Wroclaw nie je ani hlavné mesto.

• Odchádzame

20 grudnia, Słowacja ⋅ ☁️ 8 °C

8 rôznych miest
    7x lietadlo
    3x loď
    2x vlak
    1x nočný bus
    3x zopár hodinové auto presuny

A zatiaľ tomu stále hovoríme dovolenka :) Uvidíme ten pocit na konci...

V túto chvíľu štartujeme autíčko a odchádzame smer Budapešť.

Nejako si to ešte neuvedomujeme. Stres asi odpadne až v Kambodži. Dovtedy je stále mnoho otáznikov, hlavne či stihneme všetky krátke prestupy a celú zložitú logistiku.

Prípadne, či nás nečaká nejaký nečakaný "bonus"...
    Napríklad, že nás zostrelia na Thajsko-Kambodžskej hranici :) kde to už celkom vrie - viď. video.

• Víza a iné prkotinky

19 grudnia, Słowacja ⋅ ☁️ 5 °C

Táto dovolenka je už fakt byrokratické trápenie.

Nikdy sme nevyplňovali toľko povinných elektronických dokumentov.
    Len jednu príletovú kartu a len pre mňa som vypĺňal 20 minút, toľko údajov chceli a celkovo ich treba vyplniť až 5.
    Laos to povýšil na najvyššiu úroveň, tam vypĺňame elektronicky dokonca aj odletovú kartu.
    Do toho nás čaká kopa check-inov, z čoho má človek rešpekt, lebo raz sme robili Lufthansu pre poruchu niekde u nich asi 4 hodiny.

No a lahôdkou boli víza. Kambodžské nám trvalo možno do hodinky aj s úpravou všetkých fotiek, ale vyplniť tie laoské nám trvalo "len" zopár hodín. Rýchlosť prenosu totiž bola 1 fotka cca 15 minút a tá fotka sa tam v celom procese riešila asi 3 krát. Prvú hodinu sme sa len trápili s tým, prečo to nejde, aby sme potom pochopili, že ono to funguje. Akurát rýchlosť internetu je taká, akú sme u nás zažívali pred 20timi rokmi.

Keď som sa dávnejšie AI pýtal, čo je príznačné pre Laos, tak mi povedala, že Laos je krajina, ktorej charakter najlepšie vystihuje slovo „pomalosť“. Na rozdiel od svojich dynamických susedov (Thajsko či Vietnam) si Laos zachováva neobyčajne pokojné tempo života, hlbokú spiritualitu a nedotknutú prírodu.

To som vtedy ešte netušil, že slovo pomalosť sa týka aj takých vecí ako rýchlosť modemu v serverovni laoského imigračného úradu.

Možno nám len "matrix" ukazuje, že dovolenka sa blíži a keď nespomalíme dobrovoľne, okolnosti nás prinútia.

• Rušíme polku dovolenky

30 listopada, Słowacja ⋅ ☁️ 5 °C

Medzi Thajskom a Kambodžou je mini vojnový stav a vyostrené spory sa skončili uzavretím pozemných hraníc s Kambodžou už niekedy v máji. Na základe skúseností z minulosti, sme však nečakali, že tento stav bude trvať viac ako mesiac. Je však koniec novembra a miesto deeskalácie sa vzťahy ešte priostrujú. Šanca, že sa hranice otvoria v čase našej dovolenky sa tak blíži k nule a my robíme radikálne rozhodnutie!

Rušíme časť ťažko naplánovanej a vybookovanej dovolenky v Thajsku.

Prichádzame tak o parádny ostrov Kood a rušíme tiež 3 dňovú zastávku v centre thajského sexuálneho biznisu v Pattayi.
    Práve tam sme mali byť na moje narodeniny a zostane už navždy nezodpovedanou otázkou, koľko thajčanok mi Danka chcela k narodeninám podarovať...

No nič.
    Toľko krát som sa vyhrážal "už nikdy viac Thajsko", že sme všetko prebookovali a ideme objavovať skrytý klenot Ázie.
    Smerujeme do Laosu!!!

... teda, keď sa už nič nezakomplikuje, odchod za necelé tri týždne ...