• Gordon Michelle

Reis 2015-2016

En 314-dags äventyr från Gordon Läs mer
  • Wellington

15 mars 2016, Nya Zeeland ⋅ ⛅ 19 °C

We verlaten de camp site voor onze laatste bestemming op het noordereiland: Wellington. Het is alsnog een paar uur rijden, dus we stoppen onderweg nog in diverse kleine plaatsjes; Bulls - midden in het Nederlandse deel; ze hebben zelfs een molen - om te tanken en Paekakariki, een klein kustplaatsje waar niets gebeurd. Daar drinken we een kopje koffie en halen we nog wat boodschapjes. Wanneer we aankomen in Wellington parkeren we de camper en hobbelen we naar het Te Papa museum. We krijgen hier wat meer mee over het ontstaan van de eilanden, de Maori en de geschiedenis. Ook kunnen we aan den lijven ondervinden hoe het voelt om in een huisje te staan tijdens een aardbeving in een simulator - een oprecht schokkende ervaring! Na het museum lopen we langs het havenfront waar allerlei hippe eet- en drinktentjes zijn, en zelfs een soort 'kinder-Parade'. We slenteren door de winkelstraten naar een verstopt juweeltje van een pizzeria. De van oorsprong Napolitaanse pizzabakker verstaat zijn vak :) Door de spits van Wellington banen wij ons een weg naar onze beoogde slaapplek. Bij de marina kunnen we aansluiten bij de overige campers (de site is gratis) :)Läs mer

• Zuidereiland

17 mars 2016, Nya Zeeland ⋅ ☀️ 13 °C

Vroeger dan normaal staan we op en nog in het donker rijden we richting de ferry terminal. We merken dat het zomerseizoen inmiddels op z'n einde loopt, want het is rustig met campers. We parkeren de camper op het autodek en halen een bakkie koffie op het passagiersdek. Het waait hard en het is nog steeds druilerig weer. Het nodigt niet uit om op het buitendek de afvaart te bekijken. De tocht duurt 3,5 uur en op open water gaat de boot nog behoorlijk heen en weer. Sommige mensen zijn wat misselijk en laten hiervan bewijs achter in de gang :# Vanaf de haven in Picton rijden iets verder naar Blenheim; het centrum van het Marlborough wijndistrict. Omdat we allebei een beetje gaar zijn van het vroege opstaan en de boottrip, halen we alleen nog even wat boodschapjes en ploffen we op de bank met een filmpje op de telefoon. Morgen gaan we wel wijnproeven ;)Läs mer

• Marlborough wine country

17 mars 2016, Nya Zeeland ⋅ ☀️ 14 °C

Volgens onze gegevens kunnen een leuk toertje doen bij een wijnhuis op 10 minuten rijden. Als we een kwartier voor het begin van de toer bij het wijnhuis Wither Hills melden, blijkt dat uitgerekend vandaag de toer een uur eerder is gestart. We kunnen wel in de middag aansluiten, maar dit gooit ons schema in de war. Omdat we ook zelf een beetje mogen rondlopen, doen we dat maar. Zo zien we alsnog een stukje wijnkelder en de 'bibliotheek' van het wijnhuis: een serie wijnranken met een stuk of twintig verschillende soorten druiven. Volgende stop is het naastgelegen wijnhuis Villa Maria. Dit is volgens de vriendelijke mevrouw achter de bar de eerste wijngaard van NZ. Ze heeft verschillende wijnen op het proef menu. We beginnen met twee Sauvignon Blanc, een van de Fraser wijngaarde en een van een wijngaarde vlak bij de kust. We proeven een duidelijk verschil; tomatenblad vs tropisch fruit. Ook een Malbec staat op de kaart. Deze kennen wij uit Argentinië, maar de NZ versie is toch minder lekker. De lekkere fluwele smaak uit Argentinië hebben ze hier niet kunnen vangen. Tot slot proeven we een dessertwijn; een Riesling waarvan de druiven laat in het seizoen zijn geplukt. De druiven hebben een proces van edele rotting doorgemaakt en zijn daardoor heerlijk van smaak. Omdat we keurig alles uitspugen, kunnen we doorrijden naar het volgende - op een heuvel gelegen - wijnhuis: Brancott. Ook hier staan vijf heerlijke wijntjes op de proef lijst waarbij de Chardonnay vooral opviel. Als bonus kunnen we tijdens het proeven genieten van het uitzicht over de wijnvelden. Aangezien we ook nog echt wijntjes willen drinken, parkeren we de camper weer op onze plek bij het sportveld en gaan we aan de wandel. Vlakbij ons staat het wijnhuis Forrest. Daar nemen we zes verschillende wijntjes die we nu ook mogen doorslikken. Licht teut van de naar groene paprika smakende Sauvignon lopen we weer naar de camper. Op zich een geslaagde dag, maar we hadden niet gerekend op het entertainment van de avond. Naast ons komt een stel staan die direct na het parkeren matjes en slaapzakken naar buiten gooien. Zij pakt een zelfgevlochte mat van palmbladeren en gaat er - zeer geconcentreerd - mee verder. Hij heeft een snijplank met drie wortels... en nog iets. Hij legt de wortels op de plank en beweegt het 'iets' langzaam en heel precies tussen de wortels heen en weer. We speculeren wat voor supersonische snijmachine het moet zijn. We glijden zowat van ons stoel als we zien dat het 'iets' een miniatuur vorkheftruck is waarmee hij ongeveer één uur lang heen en weer rijdt tussen de wortels :) Dan gaat er iets niet goed bij de twee dames die met hun auto iets verderop staan. Uit het niets komen er hoge vlammen achter de auto vandaan. Gelukkig heeft een van de dames de brandblusser snel te pakken. De barbecueënde rugbyspelers reageren eigenlijk nergens op en drinken rustig hun biertje, tot het brandalarm afgaat bij de brandweerkazerne 50 meter verderop... Er kan een hoop gebeuren op een parkeerplaats in Nieuw-Zeeland ;)Läs mer

• The Barn

18 mars 2016, Nya Zeeland ⋅ ☀️ 25 °C

Onderweg naar het National Park stoppen we even in het kleine dorpje Motueka. Hier drinken we bij een cafe\ gallerie in een huis uit 1890 een kopje koffie en chai - Gordon mist India toch een beetje? (Red.: nee!) - voordat we de laatste bergpas overgaan. Het regent hard wanneer we aankomen bij de camping. Gelukkig is deze plek van alle gemakken voorzien; een warme douche, grote keuken met oneindig veel potten en pannen, een trampoline, pooltafel, haardvuur EN een videokamer. Wij hebben een dvd speler in onze bus dus zoeken we wat mooie films uit en nestelen we ons met een kop thee in ons busje.Läs mer

• Abel Tasman National Park

19 mars 2016, Nya Zeeland ⋅ ☀️ 25 °C

's Morgens openen we de gordijnen en zien we het meest bizarre weer ooit; stralende zon terwijl het plenst. Wij slapen precies op de scheidslijn tussen de bewolking en opklaring. Het pad in het park loopt voornamelijk langs de kust dus we besluiten het erop te wagen. De route is gestructureerd aangelegd en loopt via hogere uitkijkpunten naar kleine baaien met rotsen, strand en mosselbanken. We passeren Sandy bay, Tinline bay, Coquille bay, Appletree bay en Watering cove. Wanneer de zon door de wolken breekt wordt het water uitgelicht in fel turquoise. Onder een paraplu van boomvarens lopen we verder langs stroompjes en watervallen. Omdat het eb is lopen we terug via het strand. Het voelt een beetje als wadlopen, maar dan met een mooier uitzicht.Läs mer

• Vlakbij Kaikoura

21 mars 2016, Nya Zeeland ⋅ ☀️ 25 °C

Het weer zou niet echt veel mooier worden, dus we zijn van plan om vandaag verder te gaan. In de ochtend wordt ons plan nog even op scherp gezet door een stralend zonnetje. We besluiten toch te gaan rijden. We willen weer naar de oostkust van het Zuidereiland. Dit betekent jammer genoeg dat we een stuk terug gaan langs dezelfde route. Weer terug in Renwick pakken we nog even een chocolatier voor een kleine 'tasting'. We vervolgen onze weg langs de oostkust tot het avond begint te worden. We komen langs een grote Fur Seal kolonie waar we even stoppen om een kijkje te gaan nemen. Er zitten veel kleintjes tussen die blij van rots naar rots hupsen om vervolgens weer in een klein natuurlijk badje te duiken. Niet veel verder kiezen we een mooie camp site (Meat Works Beach Front; what's in a name) even ten noorden van Kaikoura waar we op het strand kunnen parkeren. We genieten van de laatste straaltjes zon, luisterend naar het geruis van de zee. Kan slechter ;)Läs mer

• Lake Opua

21 mars 2016, Nya Zeeland ⋅ ☀️ 19 °C

De ochtend had niet mooier kunnen beginnen. We hebben het gordijn aan de zeekant open gelaten en om 07:30 uur worden we gewekt door een intens oranje lucht. De lucht en de wolken kleuren van blauw naar goudgeel naar roze naar oranje; als je het zou schilderen, zou niemand het een realistisch schilderij vinden :) Een kwartiertje later komt de zon over de horizon gekropen. Na het ontbijt rijden we naar Kaikoura. Door de ligging van dit schiereiland - een 800 mtr. 'drop off' van de oceaanvloer even uit de kust zorgt voor een opwaartse stroming vol voeding - is een ideale plek voor veel dieren om voedsel te vinden. Walvissen, dolfijnen, orca's, zeeleeuwen, alles komt er wel voor. We maken een wandeling langs het puntje van het schiereiland en eten daarna wat lokale delicatessen (Cray Fish en Scallops van de barbecue). Dan wordt het tijd om door te rijden. Het is een lange rit met uiteraard veel bochten. We stoppen onderweg alleen nog om te tanken en dolfijnen - die vrolijk salto's maken - te spotten. Rond 19:00 uur staan we op onze camp site: Lake Opua Camping Area (picknick area).Läs mer

• Op naar Mt. Cook

22 mars 2016, Nya Zeeland ⋅ ⛅ 6 °C

De zonsopkomst missen we vandaag. Wat is het toch fijn om geen wekker te hoeven zetten. We ontbijten met uitzicht op het meer en met een symfonie aan vogelgeluiden op de achtergrond, waarna we de boel inpakken en richting Mount John rijden. Het is - op de alternatieve route van de navigatie door een opgedroogde rivierbedding - na een ontspannen rit. Niet al te veel bochten dit keer. Na de laatste bocht worden we al getrakteerd op het uitzicht op een turquoise meer. We nemen het circuit pad omhoog - wat in NZ zoveel inhoudt als dezelfde weg omhoog en naar beneden - naar het observatorium. Hier staat de grootste telescoop van NZ én ze serveren space koffie in het naastgelegen panorama café.
    Na de koffie hobbelen we weer naar beneden en rijden via de rechtste weg die we in NZ zijn tegengekomen naar Mount Cook National Park. Bij het information centre horen we dat er slecht weer op komst is dus besluiten we nog een kleine hike te doen om de berg goed te bekijken. In de schemering komen we terug bij de camping en eten we met uitzicht op de gletsjers ons diner.

• Hooker Valley

23 mars 2016, Nya Zeeland ⋅ ⛅ 6 °C

We hadden verwacht in de regen wakker te worden, maar als we opstaan ziet het weer er nog prima uit. We smeren wat bammetjes en gaan op pad. Tijdens de hike naar Hooker Lake breekt het zonnetje door en wordt het zelfs warm. De wandeling loopt door de vallei die is ontstaan door de enorme gletsjer die er ooit doorheen is geploegd. Via diverse hangbruggen over snelstromend melkwater komen we aan bij Hooker Lake. De gletsjer hier is bedenkt met steengruis en lijkt daardoor meer op een steenlawine. Als we uitgekeken zijn op de fotoshoots van de Chinezen gaan we weer terug naar camp site (NZ's rondje). Op de terugweg begint het dan toch jammer genoeg te spetteren. We lopen stevig door en zijn binnen de drie uur weer bij de camper. Na de (gratis, maar koude) douche in het kleine nabijgelegen dorpje besluiten we deze plek maar weer te verlaten. Ten zuiden van Lake Pukaki hebben we een camp site gezien met een mooi uitzicht over het meer. Met een kleine pitstop bij een 'echte' camping waar Michelle een warme douche 'leent', rijden we erheen. Het prachtig weer is hier prachtig, terwijl we aan de noordkant van het meer - waar we vandaan kwamen - alleen maar mist, wolken en regen zien hangen. Goede beslissing dus :) Middagje naast de camper zitten bevalt eveneens prima!Läs mer

• Terug naar de kust

24 mars 2016, Nya Zeeland ⋅ 🌧 16 °C

Het weer uit de bergen heeft de rand van het meer bereikt en in de gauwigheid rijden we 's ochtends naar het mini-stadje Twizel. Hier vullen we de voorraden eten en brandstof weer aan, internetten we even bij de bibliotheek - zo handig - en drinken we een bakkie koffie bij de lokale barista. Hier hopen we ook ons kookgas aan te kunnen vullen, maar helaas vangen we ook hier bakzeil. We kunnen vandaag in een keer richting Christchurch rijden, maar we besluiten deze rit in tweeën te hakken - veel relaxter. Anderhalf uur van Twizel ligt een (eveneens weinig imposant) dorpje: Fairlie. Daar vinden we een garage waar de gasfles gevuld kan worden. Maar de gasfles blijkt nog bijna geheel vol te zitten Het probleem dat we met het gasstel hebben - gas blijft niet aan tenzij we de knop ingedrukt houden -, zit dus in de branders zelf. We bellen weer eens met Jucy hierover en wonder boven wonder zit er 280 mtr. verderop een bedrijfje wat naar de branders kan kijken. De monteurs komen rechtstreeks uit een parodie en brabbelen onverstaanbaar Engels (althans dat vermoeden we). Na anderhalf uur is één brander 'gemaakt' en blijkt de andere brander een setje schroefjes te bevatten die slechts met een uniek soort schroevendraaier los gedraaid kunnen worden... en die hebben ze niet. We leggen ons neer bij onze toekomst met eenpansgrechten (aten we eigenlijk toch al :p ) en bedanken de heren vriendelijk. Michelle heeft ondertussen een tweedehandsboekenwinkel ontdekt waar we wat vers leesvoer uitzoeken. We rijden door naar een camp site even voorbij Temuka. Het uitzicht is niet veel en het feit dat het regent maakt het niet veel beter, maarrrr... we hebben wat te lezen. Het is verrassend gezellig in een camper met regen, kaarsen, koffie en een boek :)Läs mer

• Banks Peninsula

25 mars 2016, Nya Zeeland ⋅ ⛅ 15 °C

Het regent nog steeds als we wakker worden. Aangezien we geen haast hebben vandaag, ontbijten we rustig en pakken onze leesboeken er nog maar even bij. Tegen 11 uur gaan we karren. Het is vandaag Goede Vrijdag en genieten de NZ-ers van een lang weekend. Hier viert men dat buiten de stad. Wij rijden echter richting Christchurch en kunnen genieten van de enorme uittocht van auto's, trucks en campers - opvallend veel witte en groene - de meeste daarvan voorzien van: fietsen, kajaks, boten, motoren, quads, etc. Men houdt hier van buitensport. In een kleine drie uur - met korte lunchstop - rijden we naar Akaroa op Banks Peninsula. Dit schiereiland vlakbij Christchurch is ontstaan door twee vulkaanuitbarstingen en de tocht voert ons dan ook langs de steile hellingen naar de kraterrand en weer naar beneden. Gelukkig is de vulkaan nu uitgedoofd en is het een mooi groen heuvellandschap met een watertje op de plek waar ooit het lava uitspetterde. Ons plekje aan het haventje is weer 'picture perfect'. We schuiven de zijkant van de camper open en maken er een Perfecte Vrijdag van :)Läs mer

• Akaroa

26 mars 2016, Nya Zeeland ⋅ 🌙 13 °C

Het wordt tijd om het pittoresk Akaroa te verkennen. Het is geen groot plaatsje; er zijn twee hoofdstraten waarvan één de weg langs de boulevard is. Alle bezienswaardigheden liggen in een straal van 100 meter dus we zullen onze schoenen niet enorm verslijten vandaag. Er zijn niet veel oude gebouwen bewaard gebleven, maar een houten gebouw van rond 1840 staat er nog mooi bij. Het museum met naastgelegen oude gerechtsgebouw zijn gratis toegankelijk maar hebben een beperkte tentoonstelling vanwege de schade door de aardbeving. Na het oorlogsmonument bekeken te hebben, strijken we neer op een terrasje in de zon aan de boulevard... lekker mensen kijken :)Läs mer

• Dagje Christchurch

29 mars 2016, Nya Zeeland ⋅ ☀️ 17 °C

Gister hebben we niet veel meer gedaan dan van Akaroa naar Christchurch rijden (met korte stop bij Jucy om het gasfornuis te laten fixen - los stekkertje). Vandaag rijden we naar het park met de botanische tuinen in het hartje van Christchurch. Daar zetten we ons groene monster neer en gaan te voet verder. Het eerste wat opvalt is de openheid van de stad. Weinig aaneengesloten bebouwing en veel open stukken land. Het tweede wat opvalt is de bouwnijverheid. De aardbeving van 2011 heeft zoveel schade toegebracht aan Christchurch dat men in 2016 nog overal in de stad aan het (her)bouwen is. Er zijn nog overal wegblokkades en afzettingen in de stad. De spits van de toren van de kathedraal staat in het gras naast de kathedraal in; de toren zelf is geheel gesloopt. Sommige gevels worden door gestapelde containers omhooggehouden; Kathmandu is er niets bij. Er zijn wel genoeg parkeerplaatsen; overal zijn lege percelen omgetoverd in parkeerterreinen. Wat hersteld is, en wat als nieuw initiatief is neergezet, ziet er strak en modern uit, met gebruikmaking van oude elementen. Over een paar jaar staat hier een moderne stad, maar voor nu is het nog beetje een (gezellig) rommeltje. In het park waar we geparkeerd staan, staat een museum. Wederom meer een 'verzameling verzamelingen', maar ook wederom erg vermakelijk. De avond sluiten we af met The Lord of the Rings ;)Läs mer

• Daaaaag Jucy

30 mars 2016, Nya Zeeland ⋅ ☀️ 13 °C

Na 27 dagen gaan we vandaag onze benzineslurpende camper weer inleveren. Het opvallende groene monster heeft ons bijna heel NZ laten zien en heeft zich keurig gedragen. We pakken onze tassen weer in en maken de camper schoon. Gister hebben we alles wat afgetopt moet worden al afgetopt, dus na een rustig ochtend - laatste deel Lord of the Rings kijken -, de tas pakken en schoonmaken, zijn we rond de lunch klaar. Na een klein hapje besluiten we de camper maar in te gaan leveren. Voor het weer hoeven we vandaag niet te blijven hangen; het regent de hele ochtend. Na de sleutels weer overhandigd te hebben krijgen we een slinger naar het vliegveld. We vliegen pas vanavond, dus slijten de middag met koffie, een bageltje en de administratie... Whoehoe we hebben nog budget voor 'the land down under'!Läs mer

• East coast here we come

31 mars 2016, Australien ⋅ ⛅ 32 °C

Vannacht hebben we in een hotelletje bij het vliegveld in Auckland geslapen. We vliegen vroeg door naar Australië, dus het is een kort nachtje. In het vliegtuig halen we onze achterstand in series kijken weer even in. Vanuit de lucht zien we de reden voor onze bestemming al liggen: the Great Barrier Reef! Prachtig. Ons beeld van de lastige douane procedure valt aan diggelen als we - ondanks dat we een paar 'ja'-tjes hebben op het douaneformulier - zonder problemen of doorzoekingen kunnen doorlopen. Het is heel veel warmer in Cairns (31°C), of zoals Michelle het noemt: 'lekker'. Ons hostel ligt in het centrum van Cairns. Cairns komt over als een typisch jongeren-feest-bestemming; de meeste eindigen hier hun trip langs de oostkust en maken hier hun laatste restje krediet op in een van de vele bars. Onze kamer voelt bijzonder welkom aan, omdat er een grote foto van een gracht in Amsterdam hangt :) Maar we gaan nog niet naar huis... Eerst gaan we drie dagen/twee nachten varen en duiken bij the Great Barrier Reef! Het wordt wel een korte avond, want voor ons is het nog even drie uur later. Welterusten Australië.Läs mer

• Yes, we Cairns

1 april 2016, Australien ⋅ ⛅ 33 °C

Wat zijn er toch veel verschillende plekken op de aarde. Niet zozeer letterlijk, maar qua 'look and feel'. Zo bejaard en burgerlijk als Nieuw-Zeeland soms aanvoelde, zo jong en 'beach lifey' is het in Cairns. Helaas kun je niet zwemmen aan het strand bij Cairns - Australië heeft erg veel giftige en gevaarlijke dingen groeien, rondlopen en rondzwemmen, zo ook in de kustwaters bij Cairns - maar dat wordt goedgemaakt met een groot vrij toegankelijk zwembad direct aan het strand. Op de grasveldjes er omheen liggen - in meer of mindere mate - afgetrainde beach boys en girls. Qua faciliteiten heeft AU ook een streepje voor op NZ: gratis barbecues. Prima plek om een beetje te relaxen en ons voor te bereiden op ons duikavontuur. Morgenochtend varen we uit naar een eilandengroep op het randje van de Continental shelf. Daar blijven we dan drie dagen rondvaren. We gaan negen dag- en twee nachtduiken maken; gelukkig zijn we sinds de Andaman eilanden Advanced Adventurers :)Läs mer

• Great Barrier Reef dag 1

2 april 2016, Australien ⋅ 🌙 25 °C

Het is vandaag een vroegertje, want om 07:30 uur worden we al opgehaald door de shuttle bus. We gaan naar het kantoor van Deep Sea Diving Den om de formaliteiten af te handelen en dan worden we naar de haven gereden. De boot is vrij vol en we vragen ons af waar iedereen zou moeten slapen. Gelukkig is dit de transfer naar het echte motorjacht. Er staat best een windje op het open water en de boot stuitert over de golven. We zitten buiten om wat frisse lucht te hebben, maar op uno momento dado (R.I.P. Johan Cruijff) moeten we in de kajuit komen voor de instructies voor de eerste duik. Het duurt net te lang... Zodra Gordon op het duikdek een zakje te pakken heeft is het: exit ontbijt. De duik gaat prima. We duiken voor het eerst met alleen elkaar als buddy; geen instructeur, dus daar moeten we even aan wennen. De misselijkheid is nog niet weg, want net uit het water topt Gordon nog een zakje af. Tijd voor lunch! Na de lunch is het tijd voor de tweede duik. Wederom prima duik waarna Gordon - net aan het oppervlak gekomen - zijn lunch uitdeelt aan de vissen. Niet veel later worden we afgezet op ons hotel voor de komende dagen: de OceanQuest. Het ontvangst-cakeje valt goed. We krijgen wederom een volledige instructie over het reilen en zeilen op de boot en dan mogen we naar de hut. Om 16:00 uur skipt Gordon de geplande duik. Michelle gaat snorkelen met een gids en ziet haaien, een schildpad en een octopus. Na het diner gaan we het water weer in voor de nachtduik. Omdat wij voor het eerst een nachtduik doen, moeten we onder begeleiding. Geen overbodige luxe, want het is toch even wat anders. Het in en uit het water komen gaat tussen de haaien door... Gelukkig zijn het white tip sharks: ongevaarlijk voor mensen. Op de bodem worden we begeleidt door Giant travellys die met het licht van onze zaklamp nog een avondsnack zoeken. Dit keer houdt Gordon al het eten voor zichzelf; het geschommel begint te wennen. Terug aan boord genieten van ons toetje en dan gaat al snel het licht uit.Läs mer

• Great Barrier Reef dag 2

3 april 2016, Australien ⋅ ☀️ 30 °C

Om 05:45 uur wordt er op de deur gebonst; tijd voor de ochtendduik! Normaal gesproken is dit tijdstip ideaal omdat de zon net opkomt en het zicht onder water het beste is. De duik verloopt prima, maar het water op grotere diepte - waar je voor je eerste duik van de dag heen moet voor het duikschema - is troebel. Tijdens het ontbijt varen we naar een nieuwe duiklocatie op het rif. Vanwege de intensieve vorige dag besluiten we de duik van 09:00 uur over te slaan. Om 11:00 uur staan we weer met de tank op de rug klaar om te gaan. Het water is veel helderder dan in de ochtend en we genieten van al het mooie koraal en de enorme diversiteit aan vissen. Om 16:00 uur duiken we weer op dezelfde locatie dus gaan we een ander deel van het rif verkennen. Het verloopt allemaal weer als van een leien dakje totdat andere duikers een koppeltje Trigger Fish verstoren, waarna een van de vissen achter Michelle aan gaat. Terwijl ze op veilige afstand probeert te komen, raakt ze ook steeds verder verwijderd van haar buddy (moi). Eenmaal weer bij elkaar is het tijd om terug te keren naar de boot. De zwaar geïrriteerde Trigger Fish blokken de weg langs het rif, dus proberen we een omtrekkende beweging. Al snel bevinden we ons in een volledig 'blue out': overal oceaan en nul referentiepunten. Het resulteert is een vrij lange zwempartij aan het oppervlak terug naar de boot. Om
    19:00 uur kunnen we kiezen voor een gewone nachtduik of een Fluorescent Dive. We kiezen de laatste vorm. Gewapend met een ultraviolet lamp en een additioneel geel filter voor ons duikmasker gaan we te water. Alsof we op een jaren '60/'70 feest staan licht het koraal op in het 'blacklight'. Jammer genoeg is de stroming onder water vrij sterk en is het erg lastig om alles op je gemak van heel dichtbij - dan zie je alles het best - te bekijken. Wat ook niet meewerkt is het feit dat er tientallen Lion Fish - zeer stekelig, zeer giftig en dus zeer pijnlijk - rond ons zwemmen. Om een indruk te krijgen hoe het er onder water uitziet met ultraviolet licht, zie: http://youtu.be/ogAnchG7RuY

• Great Barrier Reef dag 3

4 april 2016, Australien ⋅ ☀️ 29 °C

We hebben ons weer aangemeld voor het vroege vogel programma, dus 06:00 trekkken we de duikpakken weer aan. Al dagen is het zicht slecht tijdens de ochtendduik en vandaag is het helaas niet anders. Maar naast slecht zicht staat er een sterke stroming. Samen met het feit dat het vroeg op de dag is, en het feit dat communicatie onder water zeer beperkt is, is dit niet de beste duik. Gordon slaat de volgende duik over; Michelle gaat nog een keer snorkelen. De herkansing is om 11:00 uur. We hoeven niet al te diep en doen dat dus dan ook niet. Hierdoor zwemmen we veel langer door helder water en kunnen nog eens goed genieten van al het moois op het rif en zijn bewoners. De stroming op deze - inmiddels nieuwe duiklocatie - is ook aanzienlijk minder sterk. Voor Gordon is dit een perfecte afsluiting van het duiken. Michelle heeft er nog geen genoeg van en heeft kunnen regelen om als 'hostie' aan boord te blijven voor een extra dag. Je helpt mee op het schip, maar je mag dan gratis verblijven, eten én duiken! Om 14:30 uur zeggen we elkaar gedag en stuitert Gordon terug naar Cairns.Läs mer

• Cairns / Great Barrier Reef

5 april 2016, Australien ⋅ ⛅ 32 °C

GT: Lekker uitslapen bevalt prima na drie vroege ochtenden. Na wat op de kamer gerommeld te hebben ga ik op pad. Met een lekkere Chai Latte to go hobbel ik naar het grasveldje bij het zwembad aan het strand. Daar plof ik neer met m'n leesboek. Als ik trek krijg, pak ik m'n boeltje en haal ik wat lunch bij de supermarkt. Ik lunch in het hostel en besluit weer op pad te gaan. Ik loop door Cairns, maar kom niet heel veel later tot de conclusie dat er niet heel veel te beleven is in Cairns op dinsdagmiddag met 31°C. Ik zoek een terrasje om een biertje te pakken, maar dat fenomeen is hier ook nog niet helemaal doorontwikkeld: het is óf een biertje drinken tussen de koffiedrinkende mensen in de winkelstraten, óf tussen de al lamme locals in een achteraf kroeg van dubieus allooi. Nergens een chill plekje aan de kust... Ik geef het op en keer terug naar het hostel. Daar lees ik mijn boek verder onder het genot van een zacht bed en een verkwikkende airco tot Michelle weer terug komt.

MO: na het afscheid ben ik overgeleverd aan de purser. Dat viel de eerste avond mee. We hadden zelfs tijd om de 16:00 uur duik te doen, waarbij ik met m'n nieuwe buddy - de andere hostie Lucca - een swim through door een grot heb gedaan en na de afwas van het diner nog een fluodive. Hij had een go pro bij zich dus daar zijn mooie beelden van.
    Het personeelsverbljjf is in de drijvers van de catamaran. Via een waterdicht vergrendelde buitendeur met een steile trap naar beneden kroop ik m'n bedje in. De volgende ochtend word ik om 6:00 uur uit m'n bunk getrokken voor de ochtendduik. M'n buddy ligt nog te slapen dus ik ga met een gids - Martin - het diepe in. Op de bodem zwemmen we vlak langs een enorme rog, die we eerst volledig missen. We zien weer veel mooie vissen en worden gevolgd door Wallie - de vis die op dit stukje rif woont - die erg dichtbij komt. Terug op de boot is het haasten om het ontbijt klaar te zetten, af te ruimen en af te wassen om vervolgens weer m'n wetsuit in te springen voor de laatste duik van de dag. Iets over negenen springen ik en m'n buddy weer het water in. De zichtbaarheid is weer slecht op diepte dus we stijgen naar 10 meter diepte en ontdekken alle kleine hoekjes van de baai. Om 10:00 uur moeten we ons weer melden voor de dienst. We verschonen 34 bedden, stofzuigen het hele schip, wassen de ramen en boenen de bar, waarna we de lunch klaarzetten. Het schip is inmiddels onderweg naar de nieuwe duiklocatie en het water is onrustig wat ervoor zorgt dat de jerrycan melk en de karaffen met water door het restaurant vliegen. Gelukkig is alles plastic ;). Na de afwas moeten er nog 17 badkamers worden schoongemaakt, waarvan de laatste nog gedaan moet worden als de nieuwe passagiers de briefing aan boord krijgen. Voor mij zit het er gelukkig weer op: de hele hobbelige weg terug naar de haven slaap ik als een roosje.

• Re-united

7 april 2016, Australien ⋅ ⛅ 26 °C

We hebben nog een dagje voordat we onze tweede 'Jucy' kunnen gaan halen. We hebben verder weinig te doen dus we slapen een beetje uit, ontbijten op ons gemak, draaien een wasje en gaan tegen het middaguur richting 'The Lagoon' - in het Nederlands: het zwembad ;) Daar chillen we de hele middag in de schaduw en in het zwembad (in de volle zon is het niet te harden, of, zoals Michelle zegt: lekker!). Tegen de avond gaan we terug naar het hostel om ff te douchen en om even wat knaps aan te trekken voor het diner. We schuiven aan bij de Woolshed. Dit eetcafé tovert later op de avond om in een onvervalste party place - met wet t-shirt contest om middernacht - maar zover laten wij het niet komen. Woensdag bij de Woolshed is ook Chicken Wings avond; één kilo voor AU$ 10,00. Michelle houdt het beschaafd bij een pizza :) Na het feestmaal sjokken we door naar een terras voor een bakkie koffie. Dan scheurt de hemel open voor een tropische stortbui. Goede reden om te blijven zitten met een glaasje bubbels.Läs mer

• Babinda - aka 'umbrella town'

8 april 2016, Australien ⋅ ☀️ 25 °C

Onze Aussie road trip kan beginnen! Gelukkig is het depot waar we de camper op moeten halen vlakbij ons hostel. We pakken de tassen - voor de zoveelste keer - in, maar laten ze voor het gemak nog maar even achter bij het hostel (dikke maatjes met de meid achter de receptie; we mochten ook al langer op de kamer blijven). We lopen ruim op tijd naar het verhuurbedrijf. De formaliteiten zijn nagenoeg hetzelfde, maar het doorlezen van de verhuur voorwaarden duurt langer. Be-lach-elijk! Volledig Anglo-Saxisch geneuzel. De helft van de bepalingen zouden naar NL niet eens mogen, maar goed, als je niet tekent, kun je fluiten naar de camper. We inspecteren de camper grondig en niet heel veel later zijn we op weg. Geen automaat dit keer; dat is voor ons weer even schakelen ;) We pikken de tassen op bij het hostel en gaan op weg naar een supermarkt om groot in te slaan. Daarna geen grote rit. We crossen naar de dichtstbijzijnde free camp site in Babinda (toepasselijk ook bekend als: 'umbrella town'). Daar richten we de camper goed in. Het is inmiddels gaan regenen, maar de temperatuur blijft rond de 30°C hangen... De hoge luchtvochtigheid maakt het bloedverziekend heet. Het koken in de camper helpt ook niet om de temperatuur en/of de vochtigheidsgraad te drukken. Pfffff. Zal een zwoele nacht worden.Läs mer

• Daintree Village

8 april 2016, Australien ⋅ 🌙 24 °C

We slapen een klein gaatje in de dag. Niet dat het weer ons direct inspireert om ons bed uit te springen, want het regent nog steeds. We staan op een camp site naast Babinda Boulders: een mooie vallei in het regenwoud waar een rivier zijn best doet om de grote granieten rotsblokken te polijsten. Het is een kort wandelingetje, maar het levert mooie plaatjes op. Nadat we de grootste vlinder op de foto hebben gezet die we ooit - niet op een kaart geprikt - hebben gespot, gaan we weer op pad. We hebben besloten om eerst nog even het regenwoud gebied ten noorden van Cairns te gaan bekijken. Dat betekent dat we nog een keer langs Cairns moeten, maar dat schikt, want we hebben nog wat kleine 'mankementen ontdekt (komt geen water uit de kraan en - ook dit keer - blijft het gas niet aan). De klacht dat het stuur aan de verkeerde kant gemonteerd zat, snapte ze niet :) Na een korte onderhoudsbeurt kunnen we verder. We zetten koers naar Daintree Village. Het is een leuke route (deels) langs de kust; de stortbuien - welkom in het regenwoud van Queensland, de natste plek van Australië - mogen de pret niet drukken. De beheerder van de camping is een vriendelijke typisch Australische man (grote hoed op) en de camp site is prima. We settlen ons voor de tweede nacht in ons nieuwe huis op wielen!Läs mer

• Daintree River

9 april 2016, Australien ⋅ ☀️ 28 °C

De camp site is heerlijk rustig en het weer is wisselvallig, maar aangenaam. Het zal een rustdagje worden. Eind van de middag krijgen we alsnog de kriebels om iets te gaan doen en melden we ons aan voor een boottochtje op de rivier om krokodillen te spotten. Onze vriendelijke gids - Jan; geboren in Fries Duitsland - vertelt honderduit over de locale flora en fauna. We leren dat - naast krokodillen - de rivier ook bull sharks en ruim een meter lange aalen huisvest. 'Zwemmen op eigen risico' betekent in Australië net iets meer dan in Nederland... Het water is nét te warm en de luchttemperatuur is nét te koel. De krokodillen blijven hierdoor liever onder water. Op een klein vrouwtje - 30 cm. - na, zien we weinig. Het extraatje is een grote python in een boom. We houden wat afstand met de boot om te zorgen dat de slang niet per ongeluk in de boot valt. Na een uurtje staan we weer aan wal. Hier zijn gelukkig alleen slangen en spinnen waar we voor op moeten passen. Maar volgens Jan zijn er maar twee spinnen die echt giftig zijn, de rest heeft hoogstens een nare beet. Het zal wel los lopen, we hebben meer last van irritante muggen en vliegjes en motjes die de lamp in onze camper verwarren met de zon. Allen niet echt eng, gevaarlijk of dodelijk ;)Läs mer