- День 1
- воскресенье, 10 августа 2025 г., 18:12
- ☀️ 34 °C
- Высота: 112 м
ВенгрияDebrecen47°32’27” N 21°36’2” E
Egy kis előszó és előkészületek

Nos, itt egy újabb nyár, egy újabb 2 hetes szabadság, egy újabb családi nyaralás.
Szokás szerint Zsuzsinál már február óta központi téma volt a HOVA, és a MIKOR. A MIKOR hamar eldőlt, mert amint megtudtuk a táborok és egyéb programok idejét, nem is nagyon maradt már időszak amikor 2 hétre el tudunk menni. A HOVÁ már nehezebb kérdés volt, főleg, hogy nekem még akkor előttem volt egy Camino, és nem nagyon akart az agyam más tervekbe kezdeni. Szóba került Thassos, de kocsival 15-18 óra, az már mindannyiunknak elég erős kihívás. Horvátországban már sokat voltunk, most valami újra vágytunk, de én jobban szeretek autóval nyaralni, mert akkor kevésbé vagyunk helyhez kötve.
Aztán egyszer beugrott, hogy 13 évvel ezelőtt mi anyuékkal elmentünk Montenegroba, és emlékeim szerint szép volt. Akkor kicsit még cocialista, de már alakulóban lévő ország, és ráadásul a tenger olyan áttetsző mint a horvátoknál, mert ez is köves, de nem fehér hanem fekete sziklákkal. Elvileg ha nem kell Petya miatt Horvátországon keresztül utazni (mert ő ugye a hegyeken nem akart átkelni a tériszonya miatt) akkor nem is 15, "csak" 12 óra....
Szóval irány Montenegro, keressünk szállást. Apartman, közel a parthoz, de legalább 2 hálóval és lehetőleg ne kerüljön annyiba mint itthon egy kisebb lakás... Végül Sutomore-ban találtunk egy ilyet, egész szép a képek alapján, szóval hajrá foglaljuk le...
Túl sok előkészületet nem tettünk, a biztosításom családi, azzal nem kell foglalkozni. A pénznem EUR, ahhoz van bankkártyám is, meg van is itthon még valamennyi EUR. A nyelv montenegroi ami kb az összes szláv nyelv keveréke, azt úgyse tanulom már meg addig, majd az angollal, meg a pantomimmel elleszünk. A tervezett útvonal pedig Szeged-Szerbia-Montenegro ahol az autopályáknál szakaszos fizetőkapuk vannak, azt se lehet előre megvenni, szóval nincs vele teendő. Egy dolog van még ami újdonság, hogy kipróbáljuk az éjszakai utazást, hogy a család minél több időt töltsön alvással, és ne legyen nagy nyűglődés. A szállást úgyis át tudjuk venni már délelőtt, próbáljunk meg addigra odaérni. Szóval indulás este 11 és éjfél közt.
Burgit elvittük panzióba, nincs más hátra mint rápihenni az útra, és persze a pakolás. Első ránézésre a fél házat elvisszük, második ránézésre még a szomszédokét is, de megpróbálom besakkozni a kocsiba az összes cuccot (kenu, bőröndök, napsátor, kaják, stb...). Egy jó kis délutáni alvás után biztos megoldja az agyam.
És igen, meg is oldotta, tetrisben jó vagyok, szóval még volt időm a kertet is rendbe rakni, már csak ki kell húzni a srácokkal 11ig, és mehetünk is.
Hajrá Montenegro, hajrá család 😁😁Читать далее
- День 1
- воскресенье, 10 августа 2025 г., 23:24
- 🌙 21 °C
- Высота: 973 м
СербияCajetina Municipality43°43’33” N 19°42’22” E
A nagy utazás

Hát mivel a mai utunk több időt vett igénybe mint bármelyik nyaralós napunk eddig, megérdemel egy külön bejegyzést😁😁. Meg amúgy is unalmamban egy csomó fotó készült, így aztán önálló életre keltem az utazást 😁
Szóval végül este 11 előtt elkezdtük bepakolni a hűtős cuccokat is a helyére, így fél 12-kor, felszerelkezve a teljes háztartásunk tartalmával indultunk el otthonról. A cél az volt, hogy legalább amíg fel nem kel a nap, aludjanak egy nagyot a kocsiban a gyerekek meg remélhetőleg Zsuzsi is, mert úgy a 12 órásra tervezett út nagyjából fele eltűnik, mint ha meg sem történt volna, és kevesebb a nyűglődés, és kevesebb a megállás, ami bár szükséges, de jelentősen növeli az útidőt.
Szóval emiatt az éjszakai utazás mellett döntöttünk, Szeged felé, Szerbián keresztül le Montenegroig. Térkép alapján ez tűnt a legrövidebbnek és leggyorsabbnak Debrecenből. Térkép alapján...😁
Az út első szakasza viszonylag eseménymentes volt, leszámítva, hogy Újfalutól Békésig olyan szörnyű kisutakon haladtunk, hogy az alvás, mint olyan, nagyjából a gondolatvilágom határairól is kiszorult. Többször láttam bele az út melletti oszlopokba kóbor vadak villanó szempárját, akik csak arra várnak, hogy elénk ugorjanak, ezzel persze elvonva a figyelmemet a kátyúk melletti útdarabokról, mert inkább kátyún jöttünk, mint úton 😁Szóval a bealvás vezetés közben szóba se jöhetett.
Röszke előtt az utolsó kúton egy gyors tankolás, egy nagyon rövid (a későbbi megállókhoz képest legalábbis) útlevélellenőrzés és már suhanunk is tovább Szerbiába, és bele az éjszakába. Az első 350 km autópálya, szóval erősen kihívás volt ébren maradni, főleg, hogy eltekintve attól, hogy Brúnó időnként random beleénekelt a zenékbe amiket hallgattam, mindenki aludt. Alig vártam, hogy elkezdjen világosodni, hogy legalább lássam mi van körülöttem. Ráadásul ebben a balga Szerbiában később kel a nap mint otthon , szóval már eléggé kimerültem mire megláttam az első színeket. De aztán az feldobott megint, szóval meg se álltunk 4 órán keresztül egészen Zlatiborig, ahol végül tartottunk egy pihenőt és tankoltunk egyet.
Innen már csak 270 km volt hátra, amire viszont még 5,5 órát írt a waze. Az azt jelenti, hogy kb 50 km/h lesz az átlagtempó. Na ki hiszi ezt el? Hát senki... pedig el kéne mert végül több is lett, annyi volt a dugó meg a lassan haladós szakasz.
Először a Szerb-Montenegroi határ fogott meg minket egy röpke 3,5 km-es torlódással. Aztán a túloldalon éppen EUpénzelköltési lázban égve utat építettek, ami újabb 4 km-re megállította a kocsikat és ha ez nem lett volna elég, az összesen 30 km autópálya után, amin végre lehetett haladni, szembe találtuk magunkat egy újabb hullámnyi autóval a Skadarsko Jerevo-nál, akik sikeresen további kellemes félórákra engedték nekünk a táj alapos megismerését az immár 41 fokos időben, a kb 120 fokos aszfalton. Természetesen emiatt az utolsó alagutunk előtt már tömegével álltak az autók felemelt motorháztetővel az út közepén a felforrt hűtővizükkel, segítve ezáltal a sávváltás gyakorlását balkáni módra, majd csatlakoztak hozzánk a közeli erdőtűz miatt elterelt autóstársaink is, szóval a végére már egész városok várakoztak együtt. Ahol épp lehetett haladni ott meg szó szerint összebújtak a kocsik örömükben egy egy eltévesztett sávváltás vagy körforgalom kijárat miatt, szóval teljes volt a káosz. Bár lehet csak simán balkáni, de nekem elég kemény volt tartani az autót és nem nekimenni senkinek....😁😁
A kedvenc Waze bejegyzésem az volt amikor láttam hogy a hátralévő 23 km-re már "csak" 1 óra 27 percet számol, ami aztán persze több lett😁
Végül délután fél 3-kor, röpke 15 óra vezetés után megérkeztünk a szállásunkra, és végre huzamosabb időre kiszállhattunk a kocsiból.
Ennyit az útról, a többi már egy újabb bejegyzés, a megérkezés témája lesz...
De az már csak holnap, mert most éppen fél 10 van, ami azt jelenti, hogy mindjárt 27,5 órája vagyok talpon folyamatosan, szóval picit fáradt vagyok megírni még egy bejegyzést ma....Читать далее

ПутешественникNyugi, a thassos se sose 18 óra vagy mit írtál, inkább 23 plusz, de, legutóbb még több volt 😂
- День 2
- понедельник, 11 августа 2025 г., 16:06
- ☀️ 36 °C
- Высота: 5 м
ЧерногорияSutomore42°8’1” N 19°3’41” E
Sutomore- Végre lábon, végre vízben

Köszönhetően az éjszakai utazásnak még a sok várakozás ellenére is itt van az egész délutánunk már az első nap, szóval átvettük a szállásunkat és megpróbáljuk egy picit felfedezni a közvetlen környezetünket.
A szállásunk Sutomore-ban az Apartments Abramovic 2. Fotók alapján szép, nagy, 2 hálószobás apartman közel a parthoz, a szállásadónk meg végig nagyon normális és segítőkész volt az előkészületek meg az előzetes egyeztetések alatt. Na lássuk akkor.
Sutomore-ba beérve, majd a túlvégén kiérve kell lemenni a parti sétányra hogy megtaláljuk a szállást, de tényleg nagyon közel van a strandhoz. A környék az az igazi balkáni-montenegroi-nyugatosodós világ ami az emlékeimben is élt 13 évvel ezelőttről. Szép új apartmanok mellett a félbehagyott betonbunkerszerű torzók, szockó betonhotelek, arab piachoz hasonlító kisboltok, party bar-ok közvetlen a régi, de félig leomlott pártüdülők mellett. A nyugatiasodó balkán hangulata.
A szállás előtti parkolóban leraktuk a kocsit, és felcuccoltunk. Elsőre mint a fotókon, szép, nagy tágas nappali, 2 háló, felszerelt konyha, hatalmas tengerre néző terasz. Persze közelebbről megnézve kiüt rajta a balkán, a hajópadló puha linóleum, helyenként kicsit koszos, nem minden működik úgy mint kéne, de sebaj, elférünk, és jó lesz, elvégre nem egy kanári szigeteki luxushotelbe akartunk menni, hanem egy kis időutazással kevert postszocialista világba, az meg teljesen megvan.
A szállásadónk személyesen is jó fej, megnyugtatott, hogy bár a levegőben érződik az erdőtűz szaga, és olyan a szomszédos hegy innen mint egy kitörni készülő vulkán, de biztonságban vagyunk, bár egy kicsit őt is zavarja, hogy a kormánytagok most is luxusjachtot vettek közpénzől és nem tűzoltó helikoptereket, és emiatt nem nagyon halad az oltás már hetek óta, de hát ez van....😁
Kipakoltunk, mindenki evett egy kicsit, mert nap közben azért nem vittük túlzásba, mi megittuk a megérkezős sört és bacardit, és minimális cuccal irány a part, nézzük meg milyen a víz meg a környék. Szóba se jött a pihenés, mert ha elalszok már délután, akkor 1,5 napra kiesek én is, meg Zsuzsi is, a srácok meg pörögnének, szóval megpróbálunk ébren maradni estig.
A part tényleg közel van, egyből mellettünk apró kavicsos-homokos, napernyős ágyakkal ami 1 napra 15 EUR, ami nem sok. Egyet kibérelünk, és már megyünk is a vízbe, Arti persze mentőmellényben, snorkel szemüvegben, szóval búvárüzemmód ON. A víz a homok ellenére tiszta, és jó hideg, ami nagyon jól esik és éberen tart így az egész napos vezetés után. Nem is nagyon csinálunk mást, csak pancsolunk, meg körbejárjuk a kisboltokat ahol persze venni kell 2 üdítőt ami otthon nincs (chupa chupps nyalókás valami fertelem), de ha már a gyerekek kapnak helyi specialitást akkor én is megkóstolom az egyetlen Montenegroi sörmárkát 😁😁.
Fél 7 körül tettünk még egy sétát a város felé a parti sétányon, bámészkodtunk a szocialista üdülők és nyugatias parti bárok világában, majd beültünk vacsizni 2 pizza, egy carbonara, és egy óriáshal társaságában egy panorámás teraszra. A kaja jó volt, a sör hideg, mehetünk fel a szállásra, persze csak 2 jégkrém után, aztán otthon még a srácok kommandósharcba kezdtek a szemben lévő háztömb egyik családjával, akik út közben hazafele lézerrel ránkvillogtak. A terasz hamar átalakult csatabázissá, ők is kihozták a kis lézert (nem is tudtam hogy Artúr elhozta a pointerét) meg 2 fejlámpát, az alufolia jó lesz pajzsnak szóval míg én az esti bejegyzésem írtam, ők itt ökörködtek, majd fél 10-kor kidőlt a banda, köztük én is.
Kellemes megérkezés volt, reggel terv az első futás hogy felfedezzem, hogy mi hol van. Ha lesz hozzá erőm (2 kávé után még nem érzem de szerintem lesz 😁😁).
Az első teljes napra nincs más terv, csak part és pihenés, szóval nem rohanunk sehova. Ránk fér ez is, kocsimentesen, csak a semmittevés.Читать далее

Nyugatiasodó Balkán! Zseniális megfogalmazás. Megint! Szép napot nektek! [Ildikó Nádasné]
- День 3
- вторник, 12 августа 2025 г., 08:02
- ☀️ 28 °C
- Высота: 16 м
ЧерногорияSutomore42°7’60” N 19°3’45” E
A kötelező semmittevős-pihenős strandnap

A tegnapi igencsak kimerítő nap után mára más tervünk nem volt, csak csinálni a nagy nyaralásos semmit egész nap😁.
Szerencsére viszonylag sokáig tudtam aludni, így fél 8-ig semmi se történt az égvilágon, de az első kávém mellett hirtelen azt hittem álmomban eltévedtem és az Etna lábánál van a szállásunk. A teraszra kilépve ugyanis a szomszédos hegy mögött égő erdőtűz füstje pont olyan volt mint ha egy kitörni készülő vulkán lenne mellettünk. A második kávémra ezt már az agyam is felfogta, és gyorsan el is indultam futni (persze a hegy irányába), azonban fél 9 után itt már katlan forróságú volt minden, szóval nem mentem messzire. De legalább felfedeztem Sutomore partját egészen az északi végéig, majd továbbmentem egy sziklaszirt mellett, hogy keressek rajta valami ösvényt felfelé. Az nem volt, de a sziklaszirt nem is csak egy szirt, hanem egy 1,5 km hosszú sziklatömb, aminek elfutottam majdnem a végéig kiszáradt réteken és kihaltnak tűnt de valószínűleg inkább hajléktalanok vagy pásztorok által lakott kis betonkockákon át.
Miután újra kaptam levegőt, összekaptuk magunkat és irány a part. Tegnap láttunk egy étterem alatt egy kis placcot, ahol nem sima napernyők vannak (amit mindig elfújt tegnap a szél), hanem rendes, fix, nádtetős napellenzők, szóval rápróbálunk arra. Még ha több is picit az ára, legalább ott nem volt heringparty. Kb 3 perc a szállástól, és rajtunk kívül csak 1 pár volt ott, őket megkérdeztük. Itt is 15 EUR a 2 ágy 1 ernyő, és majd valamikor jön ki a pincér az étteremből, majd neki kell fizetni. Gyorsan be is foglaltunk 2 placcot, és a srácok rohantak is a vízbe.
Éjszaka lehetett valami szélvihar ami kihozta a hideg vizet a parthoz mert sokkal hidegebb volt mint tegnap, de ha mozog az ember hamar meg lehet szokni. Nemsokára a pincér is megjelent, és mivel mindjárt dél, és ma más dolgunk sincs, gyorsan rendeltünk is a napágyak mellé egy sört, egy gintonicot és két spriteot. Úgyisegyszerélünk nem?
A nap további része úszkálással, parton fetrengéssel, olvasással telt, majd kicsit később a srácok kitalálták hogy bemennek a szomszédos kis öbölbe halakat fogni az Artúr kis hálójával. Zsuzsival úgy voltunk vele, hogy ez most leköti őket egy darabig, szóval rendeltem még egy sört, de még ki se hozták, ezek már egy mini halacskával a poharukban tértek vissza 😁😁. Szóval nem csak fél óráig hanem sokkal tovább tartott a halászás, mert folyamatosan újabb és újabb halacskák költöztek a pohárba, majd a sörös korsóba is (persze csak miután megittam belőle a sört. Azért mindennek van határa 😁😁)
Közben ebédre szereztünk egy kis gyümölcsöt, meg lehoztuk a tegnap kimaradt rántott husikat, fasírtot, és komótosan eszegettük egy darabig. Közben Brúnó kiszúrta hogy a közelben a helyi fiatalok egy vízben álló sziklacsoportról ugrálnak a vízbe, így odaúsztunk mindannyian (pontosabban Arti odatutajozott a gumimatraccal), és megnéztük a helyet, de akkorák voltak a hullámok, és olyan meredek volt a szikla széle, hogy végül nem engedtük a próbálkozást, mert ebben nincs tapasztalata, és még engem is nekicsapott párszor a hullám a szikláknak, nem hogy őt. Szóval vissza a partra, még ott megmásztunk egy kisebb sziklát nézelődni, aztán irány a szállás, kis pihenés, átöltözés céljából.
Tegnap hazafele egy közeli étteremben azt mondta a megállítós pincér, hogy náluk van a legjobb kaja, ha nem ízlik nem is kell kifizetni, szóval megígértük neki, hogy ma leteszteljük. A kilátás gyönyörű, közvetlen a parton, akkor lássuk kell e fizetnünk. Artúr megint halat kért, Brúnó pizzánál marad, Zsuzsi csevapcsicsát kóstolt, én meg kértem egy Montenegro stake-et ami betekert sertéshús roston, a közepén sajt meg sonka. Amíg vártuk a kaját lement a nap is, meg láttuk a tűzoltó repülő hogy száll le a tengerre vízért, szóval eltelt az idő amíg vártuk a kaját. Hát az igazság az, hogy nehéz lett volna azt mondani nekik hogy nem fizetünk, mert nem volt jó, hiszen 4 kis csevapon kívül (ami 10 volt mikor felszolgálták) nem maradt semmi.
Kaja után még egy nagy séta az északi partvégig amerre reggel futottam, végignéztük a bazárokat, belestünk az összes dizsibe meg night clubba, és megvolt a kötelező fagyi is. Rengeteg ember, mindenki nézelődik, látszik ki megy a dizsibe mert itt még full puccba vágják magukat a csajok (csillogóvillogó flitterek, kisruhák, parfümfelhő mögöttük), szóval zajlott az élet. Mire hazasétáltunk 10 óra is elmúlt szóval mára vége a napnak, már csak én ülök a teraszon a fröccsömmel, hallgatom a buli felszűrődő zaját és írom a blogot....
Pihenés teljesítve😁😁Читать далее
- День 4
- среда, 13 августа 2025 г., 10:54
- ☀️ 33 °C
- Высота: 74 м
ЧерногорияSutomore42°8’14” N 19°2’37” E
Még 1 nap strand és kis esti Tabija erőd

Úgy látszik nem volt elég a csapatnak egy nap kocsimentesség a 15 óra út után, szóval ma is helyben maradás és strandolás mellett döntöttünk. És természetesen, mivel Artúr is köztünk van, a tegnapi placcon, csak hogy ne változzanak a dolgok. Mondjuk ennek ma kifejezetten örültünk, mert semmi kedvünk nem lett volna a városi strand hering partijához. Nyugis betonplacc, 2 napernyő, asztalhoz kihozott hideg sör, nem is lehet erre nemet mondani 😁😁.
De előtte még kéne egy kis reggeli is, szóval előbb lementem a házunk alatti utcában lévő kis pékségbe, de ez inkább fornettis mint pékség szóval jöhet a B verzió, ami felettünk 500 méterre a dombtetőn van, a főút túloldalán. Hangulatosan lerobban kis utcákon át felmentem a dombra, elhagytam egy félbehagyott hotelt tele hasznos építési alapanyagokkal, majd egy apartman mögött a susnyáson át egy kis ösvényen fel a főúthoz. Az átkelést valószínűleg egyik biztosító sem vállalná be a balesetbiztosításban, de sikerült átérnem 2 hullám közt, és irány a Pekara Montenegro. Hatalmas minden péksüti, veszek perecet, valami kerek szezámmagos bigyót, pisztáciás croissant és "egy" kifla-t (ami 8 kifli összesütve egy nagy kerek cuccként, de le lehet tépkedni kiflinként, 1,2 EUR-ért 😁😁) Kb 3 napra elég szénhidrát 😁😁
Reggeli után irány a part, befoglaltuk a helyet, kértünk kávét meg sört, és irány a víz. Kicsit melegebb mint tegnap, szóval mindenki boldogan úszkál, búvárkodik egész nap. Arti megint fog kis halacskát, Brúnó hordja fel a cuccokat 5-6 méter mélyről, mi meg békésen olvasunk az árnyékban. Ideális családi nyaralás.
Kora délután, miután már mindenki csokibarna lett, feljöttünk lehűlni a lakásba, meg ebéd helyett uzsonnázni egyet, mert ha már ma nem mentünk sehova, az volt a feltételem a strandoláshoz, hogy délután megnézzük azt a romot amit tegnap futás közben szúrtam ki egy sziklaszirten a város másik végén. Ehhez viszont kell a pihi, mert meleg van nagyon, szóval 6ig pihenő van, akkor már nem tűz annyira a nap.
Pihenő pipa, az agyvizünk a légkondi alatt visszahűlt forráspont alá, mehetünk. 2 üveg víz, túraszandi, sapek, és irány a parti sétányon keresztül a város túloldala. A tegnap esti zsongáshoz képest nagyon csendes most a sétány, eszembe is jutott hogy csinálok egy hyperlapse videóösszeállítást a délutáni és aztán az esti tömegről. Aztán az is eszembe jutott, hogy inkább a teljes minitúráról csinálom, szóval próbáltam minnél többet videózni menet közben...
A parti sétány végén egy kis ösvény indult fel a vörös sziklák között, ami még vörösebbnek tünt a fények miatt, ugyanis pont naplemente előtt kezdtünk el felkapaszkodni. Az első kilátópontról aztán elénk tárult a környék teljes panorámája, amit még akkor is lélegzetellálítónak éreztünk volna ha nincs épp 36 fok és van is levegőnk, de így meg halmozottan az volt. Gyors vízpótlás és kapaszkodunk tovább az erőd maradványok felé kiszáradt, és pár éve láthatóan szenessé égett tájon, kis kavicsos ösvényen. Mígnem aztán a lemenő nap vörös hátterével elénk nem tárult az erőd, amiről azóta már azt is tudom, hogy ez a Tabija erőd maradványa, amit a törökök építettek még 1860 körül határvédelmi céllal, mert innen nagyon jól belátható az egész környék, majd az Osztrák-Magyar Monarchia szerezte meg az 1800-s évek vége felé, és szintén egy erődrendszer részeként használták. Viszont az utóbbi időben eléggé el van hanyagolva, de legalább gyönyörű helyen van és irtó hangulatos.
A város felől közelítve ez egyik ablak alatt a falon hatalmas kék nyíl, és alatta felhalmozott kövek, gondoltuk ez lesz a bejárat. Át is másztunk rajta, majd később rájöttünk hogy van egy hatalmas, boltíves kapu is 100 méterrel arrébb, de hát az ajtón bárki be tud menni, az én gyerekeim a kihivásokat és a kalandokat keresik 😁😁. Belül amúgy csak falmaradványok voltak, de a kilátás mindenhonnan gyönyörű, illetve volt 3-4 kör alakú beton teknő, ami vagy rakéta állás lehetett vagy szocialista minimál stílusú betonjakuzzi, de mindenesetre érdekesen nézett ki. Kicsit kiültünk a fal szélére, néztük a tengert, meg a naplementét, aztán mikor kezdett gyűlni a tömeg (úgy látszik tűző napon mások se akartak sziklátmászni), elindultunk lefelé.
Bár a nap már nem tűzött, irtó meleg volt, ami miatt a 2 liter vizünk már az erődben erősen megfogyatkozott, szóval a városba visszaérve az első sörözőben megálltunk folyadékpótlás és bámészkodás céljából. Itt elücsörögtünk egy darabig, aztán irány egy supermarket egy kis utánpótlásért, majd egy gyrosos, mert Brúnó tegnap este óta kívánja az egyik helyen amit meglátott. Mi meg Artival a minifánkot kívántuk tegnap óta, szóval azt is veszünk és irány haza vacsorázni.
Otthon kiültünk a teraszra vacsizni, aztán még engedve a gyerekek nyomásának játszottunk még 2 kör Robbanós Cicát (Brúnó a Szarvasi táborban ismerte meg, nagyon mókás kártyajáték), aztán irány az ágy mindenkinek, én meg maradok a teraszon blogolni a fröccsöm mellett.
Bár nem sok minden történt délelőtt, de ez egy nagyon szép nap volt. Sok időt töltöttünk négyesben a vízben is, a kirándulás alatt is, meg aztán a teraszon is. Szeretem az ilyen napokat, mindenki kívánsága figyelembe van véve, együtt vagyunk és együtt csinálunk egy csomó közös pogramot.
De a fenekem már nem csak a tengervíztől sós, szóval holnap irány Budva, és a Čučuci vízesés, meg amit még út közben találunk. Elvileg van útközben erdőtűz is, de mivel ma már sokkal kevesebb volt a füst, reméljük minden rendben lesz, és átjutunk mindenhova.Читать далее
- День 5
- четверг, 14 августа 2025 г., 07:02
- ☀️ 26 °C
- Высота: 3 м
ЧерногорияBudva42°16’40” N 18°50’14” E
Čučuci, Budva és Sveti Stefan

Na ma eljött az ideje az első kimozdulásnak, amikor végre elszakadunk kicsit a strandolástól, és a semmittevéstől és elkezdünk világot látni, megismerkedni Montenegró tájaival.
Előtte azért reggel, mivel irtó korán felébredtem, csak megpróbáltam átfutni arra a kis partszakaszra az erőd sziklatömbje, a Golo Brdo mögött, amit Zsuzsinak dobott fel a chat GPT, hogy nyugodt kis strand van ott. Mivel már 3/4 7kor elindultam, még nem tűzött a nap a kihalt rétre, ellenben a természet szó szerint elém állt méghozzá 8 disznó és egy tehén társaságában, akik teljesen ellepték az ösvényt és mivel picimalacok is voltak velük, inkább nem kockáztattam a megijesztésüket és visszafordultam. Van még pár napom, egyszer majd csak sikerül😁😁. A másik irányban úgyis csak a főút mellett lehetne futni, szóval csak erre tudok menni.
Fél 8-kor ébresztő a csapatnak is, hosszú nap vár ránk, szeretnénk időben elindulni. Első uticél a Čučuci vízesés Bečići felett (imádom ezeket a csicsicsucsi neveket 😁) . Igazából fogalmunk sincs mi lehet ez, de tegnap amikor ránéztem a térképre megláttam a nevét és a google fotók alapján szép lehet. Addig meg lehet bámészkodni a tájat a kocsiból, mivel mindig nagy a forgalom és amúgy is 50 km/h mindenhol szinte a korlátozás, mert egymást érik a falvak, ahol meg nem, ott kanyargós szerpentin van, szóval időnk mint a tenger arra, hogy bambuljuk a tengert és a partokat. Nagyon szép panorámás út visz végig, és még az erdőtüzek nyomai is felfedezhetők több helyen.
Kocsival Bečićitől északra kis, keskeny utcán visz felfele a waze, aztán rá akar vinni egy sziklás hegyi útra, de már csak pár száz méter elvileg az út vége, szóval félreállunk és séta indul. Kicsit kaptatós az első 400 m, de a kilátás kárpótol a forróságban mászásért. Aztán, ahogy felérünk a felső parkolóba 2 párocska is ott tanakodik, hogy mi legyen, mert az egyikük most hallotta, hogy ugyan megvan a vízesés csak épp nem esik benne a víz mert teljesen ki van száradva. A másik párocska is mutatja a fotót, hogy épp csak csörgedezik valami a sziklafalon. Kis tanakodás után úgy döntöttünk, hogy ha már feljöttünk, nem megyünk el anélkül, hogy saját szemünkkel is látnánk, hogy tényleg nincs mit nézni. Kis piros jelzés mentén indulunk neki, de hamar meglátunk egy táblát amire az van írva: Waterfall is NOT here!!! Azaz a vízesés nem itt van, ez valaki magán telke. Másik ösvény után nézünk, ahol elsőre szintén valaki kertjében kötünk ki, de aztán sikerül megkerülni, és bejutni a fák közé. Vörösagyagos, sziklás, kacskaringós kis utacska, legalább árnyék van ha már víz nem is lesz, aztán egyszer csak csobogást hallottunk. Először Artúrt gyanúsítottuk meg hogy pisil, de nem. Valahol víz van. Aztán egy kanyar után, egy sziklaszirtekkel körülvett kis zöld tó jelent meg szó szerint a lábunk alatt, ahol bár nem nagy elánnal, de azért mégiscsak van némi vízereszkedéses vízesés szerű képződmény, ami egy sziklahasadékban kis tóvá bővül, majd vánszorog tovább. Kicsit meredeknek tűnik a széle, de nincs az az isten hogy ne menjünk le mellé. Brúnó a vízesésen mászik le, mi pedig a 90 fokosnak tűnő, de amúgy csak kb 80 fokos, viszont rétegesen kivájt sziklafalon ereszkedünk le a partra. A víz jéghideg, de a levegő meg perzselően forró, szóval fürdőgatyát elő, irány a víz. Legalább 20 percig csak a miénk volt a kis krátertó, és rajtunk kívül csak pár béka próbált víz felett maradni, de aztán egy 7 gyerekes család is rátalált az ösvényre, és mivel láthatóan nem csak idetévedtek, hanem hosszú távú bérletre gondoltak napernyővel, úszógumikkal, így feladtuk a harcállásainkat és összeszedelőzködtünk, hogy megnézzük lentről is a vízesés alját.
Ösvényre vissza, hegyről lejjebb, kőfejtőn keresztül irány az alja, de Brúnó persze papucsban akkorát vágódott, hogy a fél lába sebben fürdik, nem vízben. Megtaláltuk persze az alját is, de itt tényleg ki van száradva, és kis csepegéses víztócsáktól és kb 60 életéért küzdő rákocskától eltekintve nincs semmi. Szóval irány a kocsi, és a mai második állomás, Budva.
Budva az Adria egyik legrégebbi települése, több mint 2500 éve alapították, és az óvárosa egy igazi mediterrán sikátortenger. Az odaút alatt mind a 2500 évet amióta megvan végig tudtuk gondolni, mert olyan dugó volt, hogy szerintem az első letelepülő őslakos család szamárháton is megelőzött volna minket. Nesze neked 260 lóerő. Csak 2x jártuk körbe a várost mire találtunk szabad parkolót, de itt azért szépen kijött a helyiek zsenialitása és túlélési ösztöne. A parttól nem messze épül egy óriási hotelkomplexum. Egy része már betonfalak rengetege, de a nagyja még kb a földszint magasságában jár az építésben. Viszont mivel kezdik a mai nagy épületkomplexumokat? A mélygarázzsal. Az meg ugye már áll akkor, mikor még felette semmi más, szóval gyorsan betettek egy bódét egy kavicsos szervízútra két sorompóval, elhordtak annyi építési törmeléket, hogy leférjen egy autó és kész is a parkolóház 1,5 EUR/óra díjért. És még nem is a napon állsz 😁😁 Még hogy a Balkán elmaradott, ez a sok hülye nyugatinak eszébe se jut.
Kocsi lerakva, irány az óváros, végig a parti sétányon. Út közben kiderült, hogy Brúnó természetszeretete sokat erősödött mostanában, mert sikerült a papucsban megint magához ölelnie az anyaföldet (amikor elcsúszott újra), de hamar továbblendültünk és már bent is voltunk az óváros kapuján belül. Igazi kis gyöngyszem, kacskaringós sikátorok, mindenhol vagy étterem, vagy bazár, és szinte tapintható a 2500 év történelem. Találtunk 3 kis templomocskát, ( a Keresztelő Szent János templomot, a Szentháromság szerb ortodox templomot, és a Szűz Mária kápolnát ami mostanra már képtár lett), mindbe bementünk, és bejártuk az egész belvárost keresztbe kasba. Közben vettünk egy kis helyi bureket, benéztünk egy csomó bazárba, majd kimentünk szó szerint egy kis hátsó kapun a tengerpartra, mert az óváros tövében van egy szabadstrand. Kicsi fürdés, kicsi hűsölés, aztán megláttunk a szemközti szikla tövében egy gyalogos ösvényt, szóval elmentünk arra is, hogy hová vezet. Gyönyörű panoráma a tengerre, de a végcél egy újabb strand, szóval elindulunk a kocsi felé. Út közben egy kikötő melletti kávézóban felfrissülünk, ki-ki igényei szerint kávéval, limonádéval, chicken burgerrel, és mehetünk tovább.
Volt még egy megálló betervezve mára, Sveti Stefan, ahol egy szigeten a városka mellett van egy óvárosi rész, amit csak egy keskeny híd köt össze a parttal, azt még meg akarjuk ma nézni. Felülről már láttuk, menjünk le oda is. Direkt egy kisebb utat választottam, hogy többet lássunk a környékből, de mint kiderült az egy keskeny erdei "kocsiösvény", szóval én csak annyival láttam többet, hogy hol férünk el és hol nem, de végül odaértünk....volna, ha nem lett volna tele a parkoló, és nem csak egyenként lehetett volna bemenni mikor valaki kijött. Sebaj, elég gyorsan haladt ahhoz képest, kocsi lerakva, irány a sziget. Vagyis irány az volt, csak nyitott kapu nem, mert mint kiderült, 2009-ben a kormány 30 évre bérbe adta valami magán befektetőnek aki egy ideig egy 5 csillagos hotelt üzemeltetett itt, de már az se megy, szóval a sziget ZÁRVA. Pedig egy 15.századi halászfalut is láthattunk VOLNA ma, és tuti szép és hangulatos lett VOLNA 😁😁 De azért ìgy is szép volt, és persze ha már itt vagyunk akkor itt is kiszúrtunk egy hegyi ösvényt, ahova fel is másztunk, és nagyon szép kilátás volt több öbölre is út közben. Gyönyörű ez a táj, meg ezek a kis öblök, volt mit nézegetni.
De mostanra elfáradtunk, nem kersünk új uticélt, irány haza. Út közben egy supermarketben feltöltöttük a sajt, sör, bor, és édesség készleteket, itthon csináltunk gyorsan egy spagettit, és a teraszon megvacsoráztunk, aztán a fiúk kitalálták hogy menjünk még le a sétányra kicsit bámészkodni, meg koktélozni valami part menti bárba, szóval még lementünk egy körre a tengerpartra. "Koktélparty" pipa (előre bekevert, kis üveges Sex on the beach, ami mán mán nyugat, de mégiscsak vadbalkán), óriás nutellás palacsinta elfogyasztva, aztán még otthon a teraszon egy kis beszélgetés, és fél 11-kor már talán le is fekszik a csapat 😁
Holnap megint mászkálós nap lesz, átmegyünk Bar-ba, olajfát nézünk, és lehet hajókázunk egyet. Reméljük kevesebb sebbel és kevesebb volnával leszünk gazdagabbak megint 😁Читать далее
- День 6
- пятница, 15 августа 2025 г., 09:37
- ⛅ 28 °C
- Высота: 140 м
ЧерногорияStari Bar42°5’36” N 19°8’8” E
Stara Maslina , Stari Bar és Bar

Ma ismét kirándulós napot tartottunk, mert hát ugye 2 nap rostonsütés után jár apának 2 nap melegbenmenetközbenmegfővés is 😁😁. Amúgy is felhős volt egész nap az ég, ami miatt nem kellett sokat tűző napon izzadni, cserébe olyan folytóan fülledt és párás volt minden, hogy álló helyzetben is patakokban folyt rólunk a víz, szóval nem is kell a strand, anélkül is sós vízben ázunk 😁
A kirándulós napok "koránkelősek", hogy sok minden beleférjen, bár nekem nem a fél 8 a koránkelős, szóval fél 7-kor már kávézgattam, aztán felkeltettem a többieket is. Mindent is beraktunk a kocsiba amire van esély, hogy kellhet, azaz fürdőruha, szemüvegek, vizicipők, víz, törcsi, nasi, aztán indulás.
Első uticél: Stara Maslina, Old olive tree, azaz az öreg olajbogyófa. Bar városa felett található Európa legöregebb olajbogyó fája, ami több mint 2200 éves. Egy kedves kis parkban van, körülötte padokkal, meg teknősökkel, és voltunk itt anyuékkal is anno szóval mindenképpen meg akartam mutatni a fiúknak. Azért is amúgy, mert rengeteget mentem olajfaligetekben a Camino alatt, és sokat gondolkoztam azon mi mindent élhettek meg ezek a több száz, vagy több ezer éves vénemberek, szóval így mostanra kicsit más kötődéssel én is szerettem volna újra "találkozni" a legöregebb vénemberrel a kontinensen.
A kis park és maga Bar is nagyon közel van Sutomorehoz, de a forgalom miatt azért kellett fél óra hozzá. Kis keskeny utakon ráadásul, ahol bár nem fér el kényelmesen két kocsi de mindkét irányból tepernek az autók előre, és nem győzök lejjebb húzódni hogy legalább az enyém ne itt törjön össze. Pedig már egész balkánimontenegrói stílusban vezetek, de azért még nem akarok törött kocsival hazakecmeregni 1000 km-t.
A park mellett egy kisutcában félrehúzódtam, és indulunk is befele, de egy kedves hölgy utánunk lépett, hogy welcome,welcome, de jegyet kéne venni... Ja bocsi, már megyek is. 5 EUR a teljes családnak, szóval bele nem haltunk, most már legálisan léphetjük át a kaput.
Maga a fa hatalmas katyvasz, de szó szerint. Egy gyökérből 6-7 ágon jön fel a földből, a fő ága tisztára mint egy ementáli sajt, de az újabb hajtások még mindig tele élettel. Több helyen már alá kell támasztani a kis "csápjait", hogy bírja tartani magát tehát tényleg olyan mint egy botra, vagy járókeretre támaszkodó vénségesen vén apóka. Maga az élő múlt...
Túl sokáig egyébként nincs mit nézni rajta, szóval a fiúk elkezdtek teknősöket keresni mert ugye be lett nekik ígérve, de sehol semmi, csak egy fáradt kiskutya az árnyékban. Már épp indulni készültünk amikor a jegyszedő néni bejött és kérdezte láttuk e a teknősöket, mert van vagy 15. Általában reggel meg este aktívak, ilyenkor a bokrok alatt pihennek, de megmutatta hol látta őket utóljára, és mondta nyugodtan túrjuk fel a 4 méteres leanderek tövét. Hamar találtunk is hármat, mondta, hogy vegyem ki őket a bokor alól hogy simogathassák a srácok, szóval megvolt a tekiélmény is végül. Aztán kifele menet a szomszéd kerítésében találtunk még egyek aki be volt ragadva az árnyékoló hálóba, őt kimentettük, és a fiúk visszavitték a parkba. Mondta a nénike, hogy rendszeresen kiszöknek, és a szomszédok nem győzik őket hazahordani 😁😁
Következő uticél Stari Bar, Bar óvárosi része, ami kivételesen nem a tengerparton, a jelenlegi városban van, hanem fent a dombtetőn. Már i.e.800 évvel létezett, de a római megszállás alatt i.e.300 körül nagyrészt lerombolták és helyette a parton építettek egy új Bar-t (ki az a hülye aki lebont egy kocsmát hogy sokkal messzebb újat csináljon helyette? 😁).
Stari Bar-ba kisebb közlekedési káoszban érkeztünk meg, de sikerült végül találni parkolót, és az első 5 lépcsőfok után beértünk a múltba. Ez még nem a régi, kihalt várrom és szellemváros, hanem "csak" a váralja település, ami viszont irtó hangulatos, tele kis boltocskákkal, éttermekkel, és hangulatában legalább évszázadokkal ezelőtti kedvességgel. Már maga a látvány meghozza az ember jókedvét. Ennek ellenére elindultunk felfele a várromhoz, ami inkább városrom, mert egy teljes kis falu van a falakon belül, csak sajnos mostanra maradványokra bomolva. Közben belebotlottunk egy nagyobb létszámú magyar csoportba, akiknek az idegenvezetője szerint 20 perc bejárni a területet, de eléggé botcsinálta kurátor volt, szóval ott is hagytuk őket. Ráadásul ami neki 20 perc, nekünk több mint 2 óra volt, mert mindent megnéztünk mindenhova bemásztunk, mindenhol beleéltük magunkat a romváros életébe. Irtó jó élmény volt, főleg, hogy mindkét fiú teljes odaadással ment be minden ficakba, nézett meg minden lyukat, gödröt, követ és kilátót, nem volt semmi "menjünkmárunom" felkiáltás. Nagyon élveztük mindannyian. Kipróbáltuk hogy visszhangzik az ének a dzsámiban, hogy viszi a hangot a kút mélyén a víz, hova visznek a katakombák, és hogy milyen íze van a romfügének (ami sima füge csak a romok közt nő), szóval kimaxoltuk a 11 EUR-s családi belépőt rendesen.
Mire végeztünk rendesen elfáradtunk szóval a "váralja" faluban beültünk egy hangulatos kis étterembe ebédelni és inni egy gránátalma levet, aztán továbbmentünk Bar kikötőjébe. A terv az volt, hogy keresünk egy kis hajótúra lehetőséget, aztán sétálunk a parti sétányon egyet. Na a hajókázási élményből egyenlőre annyi lett hogy végigjártuk a teljes kikötőt, és megnéztük az összes hajót, mert innen nem indul semmi és senki kishajókkal kalandozni a tengerre turistákkal, de legalább már azt is tudjuk, hogy az elég pici kövekkel lehet szívatni a halakat, mert oda mennek ahova beesik a kavics (értelmi szerző természetesen Artúr). Tettünk egy sétát még a strandok mellett, ettünk egy fagyit, és hazajöttünk pihenni egyet, amiből az lett, hogy a délután maradék részén már nem is mentünk sehova. Úgy látszik fárad a csapat rendesen, ráadásul az idő is nyomott volt, szóval végül vacsit is itthon csináltunk, és a teraszon elfogyasztottuk.
Vacsi után előkerült a robbanós cica kártyajáték, a fröccs, és a nasik, szóval este 10-ig ment a kártyaparty és a röhögés. Közben a szállásadónkkal megindult a kommunikáció, hogy holnap délután esetleg kivihetne minket hajókázni, szóval ez is megoldódni látszik. És így nem is kell korán kelni reggel, holnap pihenős délelőtt, aztán csapunk egy nagy kört kishajóval a környéken.Читать далее

Csodajó programjaitok vannak. Jó ismét latni ezeket a helyeket! [Ildikó Nádasné]
- День 7
- суббота, 16 августа 2025 г., 16:47
- ⛅ 30 °C
- Высота: Уровень моря
Черногория42°8’12” N 19°0’53” E
Vizinap, azaz strand és motorcsónak

2 nap kirándulás után kijárt ma a családnak, hogy ne városnézős nap legyen hanem chill és vizikalandok. Szóval a mai nap a partokról szólt, szóval akár nevezhetném is partathlonnak😁. Jellegéből adódóan ez lehetne egy 10 soros bejegyzés is, de jellegemből (és jellememből) adódóan erre halvány reményetek se legyen, mert úgyis írok a semmiről is kisregényt ha úgy van kedvem 😁
Na szóval... mivel a mai nap a partinap (nem partynap, pedig az is jó lenne), a reggeli futáskor eldöntöttem, hogy még ha 3 disznócsorda, 2 tehéncsalád és 500 spártai katona állja is el a kisösvényt, akkor is elfutok a vörös szikla túloldalán lévő strandhoz 😁. És.....sikerült is, bár láttam a kucukat, de még akkor indultak otthonról, és tehenek is keresztezték az utam, de mivel láthatóan nem vértehén volt, hanem tejelőmarha, kikerültem őket és eljutottam a kis öbölbe. Cuki, köves, fenyvesekkel és meredélyekkel szegélyezett part, lehet ki kéne ide jönni holnap, vagy hétfőn. Na de a lényeg, hogy láttam, lehet hazafutni, mert jön a meleg elég gyorsan felfele a nappal együtt. Itt ugyanis az van hogy elég magas hegyek vannak a környéken és amíg a nap nem emelkedik feléjük, kellemes árnyékos a környék. Amint felemelkedik, hirtelen perzselő forróságot hoz, szóval sietni kell, ha az ember nem akar szó szerint beleolvadni a tájba.
Egy kis reggeli ébredezés után aztán családilag átvonultunk a fenti kalandpékségbe, ami azért kalandpékség, mert mire átjutsz a főúton, olyan érzésed van, mint ha 3 adrenalinbomba robbanna fel benned, aztán irány a part. Szokásos placc, szokásos napágyak, annyi különbséggel, hogy egy sorral hátrébb pakoltunk le, mert ott több volt az árnyék, aztán pancsi, horgászás, olvasgatás kora délutánig.
Délután kis kaja a tegnapi vacsiból, meg a reggeli pékségben vett cuccokból, és elkezdtem piszkálni a szállásadónkat, hogy akkor mi legyen, ugyanis reggel írtam neki, hogy szeretnénk vele kihajózni valamikor, ahogy tegnap beszéltük. El is kaptam az udvaron 3 körül, mert reggel írta, hogy az előrejelzések szerint lehet vihar, de ez 3-ig kiderül, ránéztünk a széltérképre, aztán megállapodtunk, hogy fél 4-kor találkozunk nála a ház előtt, és indulunk.
A hajója a strand mellett van kikötve a bólyákon túl, oda kievezünk SUP-on , és mehet a menet. Beraktunk vizet, törcsit, uszószemüvegeket a vízhatlan táskába, és fürdőgatyában irány a SUP. Én vittem a srácokat, Abramovic pedig Zsuzsit, és 5 perc múlva már a motorcsónakban voltunk.
Először Bar felé indultunk, ahol megtudtuk, hogy a part melletti néhány villa darabja 1,5 millió EUR, és mindegyik egy emberé valamint a felújítás alatt lévő 5 csillagos hotel is, ami évek óta nem nagyon újítódik, csak úgy van, tehát a pénz nem ebből volt a többire. Aztán elhaladtunk a nudista strand előtt, és máris ott volt előttünk az a partszakasz, ahol tegnap sétálgattunk csak éppen szembeszálltunk (vagyis szembehajóztunk) korábbi önmagunkkal. Itt már elég erős volt a szél, és emelkedett a hullámzás, tehát egy kicsit a rodeóbika és az 5D-s hullámvasút keveréke lett az utazás. A hullámok felrepítettek minket egy-két méterre, aztán zuhanás a következőre, miközben csapott be a víz a csónakba folyamatosan. A fiúk sikítozva ujjongtak, még a kicsit félős Artin is az látszott, hogy irtóra élvezi a nagy ugribugrit meg a sebességet.
Bar után forduló, mert a kikötőt már megnéztük tegnap, inkább menjünk a másik irányba, ahol még nem jártunk, a vörös szikla és a mögötte lévő öblök felé. Szóval hátraarc , kicsit beljebb megyünk a nyíltvíz felé, ahol bár a hullámok egyre nagyobbak, a srácok is vidámabbak, és így jutunk el a Tabija erődig, majd hagyjuk el a reggel futva meglátogatott partot és érünk be egy újabb öbölbe, annak is a sziklák tövében lévő csendesebb részébe.
Itt tartunk egy kis megállót, ami egyben azt is jelenti hogy irány a víz... Brúnó megkérdezte Abramovicot, hogy hol tud bemenni a vízbe, mert ugye még csak vezetett túrákon volt, ahol ez szabályozva van, de ez nem az, szóval a válasz szerint ott ugrik be, ahol képes átlépni a korláton 😁. Ennek megfelelően Brúnó az orr részről ugrott (először), én szintén, Arti meg ahogy kell, hátul a lépcsőnél mentőmellényben. De hamar elmúlt a félelem a 30 méteres mélységtől és pár ugrással később már ő is csak maga elé hajította a mellényt, és ugrott utána hajó orráról, hátuljáról, meg bárhonnan.
A sziklák tövében amúgy gyönyörű, kistály tiszta víz, sok sok hal, és szédítő mélység várt ránk ami miatt eltöltöttünk itt jó fél órát is.
Pancsi után indulhatunk is vissza, de mivel itt az öbölben kisebb a szél, meg a hullámok, előbb megnézzük, milyen gyors is ez a hajó valójában, és teszünk pár szupergyors kört. A csónak csak úgy dűlöngél a kanyarokban, szinte beér a könyökünk, a fiúk ujjonganak, és jelzik hogy mégmégmég, de végül csak elindulunk vissza a strandunk felé. Közben láthatjuk a NATOátverőközpontot is, ami Montenegroi sajátosság volt, ugyanis amikor 1999-ben a NATO harcolt itt a helyiek ellen, ezen a partszakaszon is álágyúkat telepítettek a sziklaszirtek szélére, hogy a NATO azt higgye, irtó erős védelmi vonaluk van. Van köztük ami valaha tényleg légvédelmi ágyú volt, de már rég nem üzemelt, de olyan is ami csak úgy néz ki, de sima vascsövek zöldre festve 😁😁
Végül a strand előtti partszakaszon Abramovic megkérdezte akarja e valaki kipróbálni a kormányzást, szóval Brúnó gyorsan megragadta a kormánykereket (most kivételesen szó szerint) és 15-20 percig kacskaringózott az öbölben mint egy részeg tengerész, Artúr meg néha adta a navigációs parancsokat hogy merre menjünk.
Végül visszaértünk a családi bójához, átszálltunk az otthagyott SUP-okra (máraki, mert Brúnó inkább kiugrott a hajóból és úszott a partig), és kijöttünk a partra.
Hajókázás élmény megvolt, ráadásul teljesen privát és a mi igényeinkre szabott, szóval nem is baj, hogy nem szálltunk fel tegnapelőtt sehova Budvában...
Nem volt más hátra, mint egy zuhany, aztán vacsi. Kinéztünk egy cuki helyet pár napja, aminek ráadásul a megállítótáblája is szimpi volt: "férfiakat 9 és éjfél közt póló nélkül nem szolgálunk ki. Nőknek 9 és éjfél közt póló nélkül a pia ingyenes ".
Arti megint halacskát akart enni, itt ráadásul kihozták elé a halakat és ő tudott választani melyiket, Brúnó hambihegyet, Zsuzsi csirkét én helyi szószos szűzérmét kértem, amin a szósz persze gombás volt de azt odaadtam Zsuzsiéknak és vacsiztunk egy jót mindannyian. Utána még egy séta a parti sétányon ha már partinap van, egy kis fagyi aztán jövünk is haza mert fárasztó nap volt.
Holnapra kajakozás a terv, ami mellé Brúnó szerzett magának egy SUP-ot is ingyen, szóval sportnap következik 😁😁Читать далее
- День 8
- воскресенье, 17 августа 2025 г., 20:25
- 🌙 26 °C
- Высота: Уровень моря
ЧерногорияBar42°7’18” N 19°3’38” E
SUP-R Kenubálok és a hajótörés

Mivel tegnap meg lett ígérve a kenuzás, ma ez lesz a program. Ehhez korán kelni se kell, csak lemenni a szokásos partunkra, felfújni a kenut és evezni. Mi sem egyszerűbb??? Mondjuk az nagy kérdés, hogy most, hogy Arti is nő rendesen, hogy fogunk benne elférni, de mindenre van megoldás. SUPer, vagy másképp SUP-R ötletünk támadt, ugyanis a házihazdánknak van két SUP-ja, és tegnap Brúnó megkérdezte tőle ki tudnánk e bérelni, de sajnos bérelni nem lehet, viszont kölcsönkérni, megfogni és levinni magunkkal ingyen azt igen 😀
Reggel fél 9 körül azért ráírtam, hogy áll e még az ajánlat, de szerencsére az ígéret itt is szép szó (obećanje, ami nem obszcén, hanem az ígéret montenegróiul), szóval 5-ig miénk a SUP, meg van oldva a 4 személyes evezés kérdése. Brúnó persze egyből egyedül akar kievezni a nyílt tengerre, ami miatt egyértelmű, hogy a SUPot hozzákötöm majd a kenu hátuljához, hogy ne tudjon eltávolodni tőlünk.
Fél 11-re nagy nehezen összeszedtük a srácokat, kocsiból elő a kenut is, és minden cuccal együtt irány a szokásos partunk.
A kenu kapcsán voltak azért félelmeim, aminek az előélete az, hogy tavaly nyár végére, az utolsó Tisza Tavi kenuzáskor a jobb oldalsó tömlő folyamatosan eresztett. Most nyár elején szétszedtem, megtaláltam a lyukat, befoltoztam, és elvittük Szarvasra, ahol egy idő után megint elkezdett engedni. Szétszedtem, a hotel gyerekmedencéjében fél óráig kerestem a lyukat, de nem találtam, szóval bevittem a Decathlonba, hogy esetleg meg tudják e nézni. Nagyon jó fejek voltak, gyorsan megnézték él e még a 2 éves garanciája (volt még belőle pont 2 nap), és ingyen bevizsgálták. Lyuk nem volt rajta, csak a szelep volt rosszul visszarakva, megcsinálták, vihetjük is. De azért bennem volt a félelem, hogy ne a tengeren eresszen le alattunk.
Kenu felfújva, kellemesen óriáshullámos a tenger, szóval irány délnek, Bar felé kenu-SUP konvolyban. A SUP kötelét hozzákötöttem a kenu hátuljához , Brúnónak így volt kb 5 méter szabadsága, de ha beesik a vízbe sincs baj, mert a SUP velünk marad. Az idő kicsit szeles, meg szép közepes hullámzás van, de partközelben teljesen jó lesz. El is eveztünk gyorsan az öböl túlpartjáig, és a beugró sziklacsúcs előtt még egy kis fürdés is volt a fiúknak. Ugráltak a SUP-ról, míg én próbáltam az egyre erősödő sodrásban nagyjából helyben maradni a konvollyal.
Kis idő múlva továbbmentünk, megkerültük a sziklacsúcsot, és már bent is voltunk a nudista strandon, de mivel csak fiúk nudiztak itt, a srácok hamar elvesztették az érdeklődésüket, nem is mentünk partközelbe, inkább tovább eveztünk egészen a Ratac monostorig. Itt Brúnó kiszúrt egy nagy sziklát a víz közepén, ahonnan le akart ugrani, szóval "megálltunk" amíg megnézte, ami azt jelenti ekkora hullámok és áramlatok közt, hogy folyamatosan próbáltam sodrás ellen evezni, meg vissza-vissza menni a gyerekhez, ami nem egyszerű, szóval miután végzett a felfedező körútjával besodortattuk magunkat a kis öbölbe a kiugró rész túloldalán, ahol én tudtam pihenni egyet, a gyerekek meg úszkálni, ugrálni a SUP-ról, majd elindultunk visszafelé, ami nem volt könnyű a szembeszél és az áramlatok miatt.
Végül 1,5 óra után kikötöttünk. Nem volt nagy kedvem kiemelni a kenut meg a SUP-ot, szóval a napozóágyunk mellett, a "móló" tövébe kötöttem ki atom bonyolunk kötélzetrendszerrel, ami nem engede nagyon előre-hátra mozogni de nem is húzta rá a falra (gondoltam én, és ez az a lustaság amit később még megbánok), és ehhez oldalról még a SUP-ot is hozzákötöttem, jöhet egy sör meg egy kis pihi.
Zsuzsi hozott le egy kis gyümölcsöt, nasikat az apartmanból, ettünk egy kicsit, aztán Brúnó elindult SUP-ozni egyet. Miközben kötötte le a SUP-ot a kenuról, észrevette hogy az az oldal ami korábban is le-le engedett megint puha. Nem lettem nyugodt ettől a mondattól, gyorsan a mólóról felpumpáltam a jobb oldalt, de mire visszaraktam a pumpát megint leeresztett. Ezek szerint nagyobb a baj mint eddig. Gyorsan bementem a vízbe megnézni mi van, de addigra már késő volt. Sajnos a hullámok miatt, akárhogy is sikerült megakadályoznom a kötelekkel az előre-hátra mozgását a kenunak, a fel-le mozgással a szikla széle szó szerint kivágta a szövezet és mögötte a levegő tömlőt is, és nem ereszt, hanem konkrétan léket kapott.
Így lettünk hajótöröttek, vagyis kenutöröttek de szerencsére a büfé mellett, így egy újabb sör márazonnal kellett amint kivittem a kenut és láttam mekkora a baj . Sőt, még egy séta is, ahova Brúnó el is kísért míg lenyugodtam kicsit. Szóval lesz még egy köröm a decathlonba hogy ezt is tudják e javítani, meg kicserélni a tömlőt...
A délután hátralévő részében így maradt a SUP, meg a víz, szóval ezzel töltöttük az időt, Brúnó még bevitte Zsuzsit meg Artit is egy jó nagy körre magával, aztán 5 körül pakoltunk és visszajöttünk a szállásra.
Mivel már csak 1 egész napunk van mielőtt tovább indulunk Montenegróból, félig meddig hazafelé, és mivel nem akarjuk a rengeteg elhozott alapanyagot hazavinni, Zsuzsi összedobott egy szuper mindent-mindennel vacsit, amiben volt sültkolbász, sültsonka, Ptitim (izraeli rizs alakú tészta), főtt tészta, pirított répa és hagyma, és még vajas kukorica is, szóval jól bekajáltunk a teraszon, aztán még elindultunk egyet koktélozni a partra. Van egy magaslati, panorámás koktélbár a sétányon, oda beültünk egy italra, a fiúk ettek még egy fagyit (este fél 10kor kell még az a cukor), és jöttünk is haza.
Holnap van az utolsó teljes napunk, és bár utána utazunk tovább, mégse akarunk egy helyben ülni, szóval vegyes programot tervezünk. Megnézzük Ulcinj-t, ahol anyuékkal voltunk 13 éve, és a közeli strandokat is felfedezzük délután, mielőtt hazajövünk pakolni.Читать далее
- День 9
- понедельник, 18 августа 2025 г., 10:33
- ☀️ 28 °C
- Высота: 34 м
ЧерногорияUlcinj - Ulqin41°55’32” N 19°12’6” E
Ulcinj, egy utolsó kis kirándulás

Szerencsére nem csak én érzem úgy, hogy nem bírnék még egy napot ugyanazon a parton, ugyanazzal a tevékenységgel, és ugyanazokkal a lehetőségekkel eltölteni, hanem Zsuzsinak is be van sózva a feneke (és nem csak mert a tengerben áztattuk napokig), szóval ma irány Ulcinj.
Őszíntén szólva nem sok emlék ragadt meg a 13 évvel ezelőtti Ulcinjban töltött időszakból, de arra emlékszem, hogy jó strandokat találtunk, és nagyon hangulatos volt Ulcinj óvárosa is. Meg arra, hogy 18 óra vezetés után egy kis Ford Fiestával még egy olyan meredek emelkedőn kellett felkanyarognom, hogy azt hittem az űrhajónkat lőtték fel. Mondjuk az is igaz, hogy akkor netto 5 napot töltöttünk itt összesen.
Na mindegy, majd a helyszínek beindítják az emlékezetemet. Ha meg mégsem, akkor is legalább kirándulunk egyet.
Ez az utolsó olyan reggelünk amikor nem kell pakolni, szóval búcsúzóul megint elfutottam a vörös szikla végéig, majd kényelmesen összeszedtünk mindent ami kellhet, strandcuccok, víz, nasik, és irány Ulcinj. 30 km, de közel egy óra hossza, köszönhetően a folyamatos 50-s tábláknak, és a rendkívül előzékeny és körültekintő helyi sofőröknek, akik képesek egy körforgalom előtt nem bemenni a körforgalomba és tenni egy kört, hogy visszaforduljanak, hanem a zebrán és járdaszigeten keresztül fordulnak meg, és rajtam kívül ezen senki még csak meg se lepődik.
Ezzel együtt is szép tájakon mentünk végig megint egészen az Ulcinj előtti ipartelepig, ahonnan viszont hamar lefordultunk az óváros felé. A környék autózási szempontból egészségesen balkáni káosz, de találtunk egy parkolót az óváros tövében ami bár drágább mint az utcai parkoló, de árnyék is van, meg hely is van bőven.
Magunkhoz vettük a vizet, és elindultunk az óváros felé. Ulcinj egyébként Montenegro legdélebbi városa, ahol (főleg az óvárosban) kavarodik a velencei, oszmán és a balkáni stílus. Ennek megfelelően egyből egy ortodox pravoszláv templomhoz jutottunk egy gyönyörű olajfa allén keresztül, ahonnan nagyon szépen látszik a város fölé magasodó minaret és dzsámi.
A templomból kifele egy ortodox temető mellett vitt fel az utunk az óvárosba. Az első épületegyüttes a múzeum, ide be is megyünk gyorsan. Néhány romos udvarrész, gyönyörű panorámás kilátópontok, képgaléria és múzeum. Nagyjából ezzel mindent meg is néztünk bent, még szerencse hogy a gyerekeknek ingyenes volt.
Innen elindultunk felfedezni az óváros többi részét. Ha Budvára azt írtam hogy cuki kacskaringós kis sikátorok világa, akkor ez meg a környék vélhetően legelragadóbb történelmi kőlabirintusa. Irtó szűk kis átjárókkal, itt-ott egy-egy eldugott apró terecskével, és random előtűnő kávézókkal, éttermekkel. Mindez bezsúfolva egy 400 méter hosszú és 200 méter széles félszigetre a sziklák tetején. Brúnó nagyon sokat tanult tőlünk az elmúlt években, így rábíztuk magunkat az óvárosban való eltévedésben, és mint ha magamat láttam volna, minden kanyarban körbenézett és a legszimpatikusabb irányba ment tovább, vagy kiszúrt egy újabb pontot ami érdekelte, és csak követte az ösztöneit. Így aztán tényleg keresztbe kasba bejártuk az egészet.
Végül kijutottunk a tenger felőli külső falhoz, ahonnan gyönyörű kilátás nyílt a tengerre és a szomszédos strandra meg félszigetre, ezért úgy döntöttünk az egyik teraszon iszunk valamit és bámuljuk a tengert. Ebben szerencsére a hely egyetlen pincére nem is zavart meg minket egy pillanatra sem vagy 20 percig, mert nem jutott el az asztalunkhoz, de mivel már nagyon szerettünk volna rendelni is, felálltunk és átmentünk egy másik kis tetőteraszos étterembe amit útközben láttunk. Egy idős bácsika volt A MINDENES, rendeltünk kávét, narancslevet, kólát és elücsörögtünk egy jó darabig, majd eldöntöttük, hogy lemegyünk a temető alatti ministrandra, mert úgy látszott felülről, hogy ott vannak napágyak is, meg szép átlátszó a víz is, szóval elmentünk a kocsihoz a strandcuccokért, és megkerestük a lejáratot.
Tényleg nagyon kis hangulatos part volt, körbe hatalmas sziklafalak, az egész egy picike öböl, mólóval, meg sok sok beugróval ahova be lehet úszni és búvárkodni. Kibéreltünk egy dupla ágyat napernyővel, lepakoltunk, majd Arti kiszúrta a sziklafalat borító kaktuszrengeteget. Madeirán tavaly megkóstoltuk a fügekaktusz gyümölcsét (ami a nagy lapos levelű kaktuszok végén lévő piros/lila színű gubacs), és fejébe vette hogy itt is kellene ilyet enni. Gyorsan checkoltam a GPT-vel, tényleg fügekaktusz van itt is, szóval miután jelezte, hogy neki már tele ment az ujja tüskékkel, gyorsan elővettem a kisbicskámat, és segítettem neki. Előbb próbáltam levagdosni róla a tüskéket, aztán leszedtem az egészet, kettévágtam és a bicskán lévő kiskanállal kiettük a belsejét. Vörös lében apró magocskák aminek édesnek és rághatónak kéne lenni, ehhez képest ez még irtó savanyú volt, és a magok meg kőkemények, de azért nem volt rosz, cserébe még este is a kaktusztüskéket próbáltam kiműteni az ujjaimból csipesszel. 😀
A délután további része strandolással telt. Brúnóval beúsztunk egészen a várfal alatti részre búvárkodni, feküdöztünk a parton, halakat néztünk a vízben, aztán kezdtük előlről. Viszont végre más helyen, más környezetben, és azzal a tudattal, hogy volt kirándulás is és városnézés előtte.
4 körül összeszedtük magunkat, hazafelé bementünk még boltba, aztán elkezdtünk összepakolászni az apartmanban. Elég kaotikus rendet hagytak a srácok szóval volt mit összeszedni. Ráadásul jól át is kellett szervezni a cuccokat, mert innen még nem hazafelé megyünk. 08.19-től még van egy foglalásunk Lovason, a Balaton északi partján ahol találkozunk ismerősökkel, és hogy ne kelljen megint egyben végigvezetni ezerpárszáz kilómétert, félúton megállunk egy éjszakára, méghozzá úgy döntöttünk, hogy Szarajevóban. Már foglaltunk is szállást pár napja az óvárosban. Izgi lesz.
Viszont emiatt úgy kellene bepakolni, hogy nem akarjuk a teljes cucc mennyiséget mozgatni, szóval tegnap kimostunk mindent, Szarajevóban csak 2 hátizsákkal meg egy kis táskával foglaljuk el a szállásunkat, aztán Balatonon meg csak a kisebbik bőröndöt vesszük elő. Szóval a logisztikát is meglogisztikázzuk visszafelé. 😀
Cuccok nagyjából szortírozva, kéne valami vacsi még mára. Brúnó napok óta kíván egy helyen egy hambit szóval onnan hozunk 2 gyrost meg 2 chicken burgert és a teraszon megvacsizunk. Amennyire kívánta Bubu, annyira volt kevésbé finom de ez már csak ilyen. Megettük amit meg tudtunk, aztán még lement 2 robbanós cica kör míg én befejeztem a nagy bőröndöt meg elkezdtem a blogot írni.
Holnap korán kelünk, szeretnénk még időben odaérni Szarajevóba szóval már fél 11-kor be is küldünk aludni mindenkit és én se maradok már sokáig mert azért így megbontva is lesz vagy 7 óra a holnapi út.Читать далее
- День 10
- вторник, 19 августа 2025 г., 07:08
- ☀️ 13 °C
- Высота: 553 м
Босния и ГерцеговинаSarajevo43°51’35” N 18°25’53” E
Mesebeli Kanyonút és Szarajevó

Na a mai nap újra elég korán indult, még sötét volt amikor fél 6-kor felkeltem, és elkezdtem véglegesíteni a bepakolást. Persze előtte 2 kávé a teraszon, de azért így is kellett idő a maradék cuccok bepakolásához. Fél 7-kor a család is kel, fél 8-ra minden a kocsiban (megint) és indulhatunk is (megint).
Még egy gyors búcsú a legkedvesebb kis helyeinknek, egy búcsúlátogatás a Pekara Montenegro-ban reggeliért és irány Bosznia-Hercegovina, azon belül is a Szarajevoi Hotel Story.
A szállásadónk tegnap este ajánlott egy útvonalat Szarajevo felé amit ugyan a Waze nagyon el akar kerülni, de szerinte sokkal rövidebb és szebb mint amit az appok ajánlanak. Szóval belőttem azt a kis tavat köztes uticélnak amit ő ajánlott és indulhatunk is. Mondta hogy a Bosnyák határ után lesz 10 km rossz út de kibírható, és addig meg nagyon szép lesz.
Az út eleje elég eseménytelenül telt, szokásos Mongenegroi autóspokolkáosz, de már egész hozzászoktam. A Skadarsko Jezero visszafele is szép tó, Podgorica, a főváros visszafele is kész katyvasz és nincs semmi látnivaló, de aztán Nikšič után átértünk a hegyek közé és a táj egyik pillanatról a másikra, vagyis inkább az alagút egyik végétől a másikig egyszeriben átváltozott. Hatalmas hegyek közt kacskaringóztunk alagútról alagútra, alattunk a mélységben hangulatos rétek és patakok, felettünk a sziklás meredek falak. Néhol egy egy kis tó, és végtelen zöld fenyőerdők, meg egy egy szakasz ahol konkrétan nem volt út, mert éppen most csinálják, szóval kavicsos semmin mentünk kilómétereket. Ezen a meseúton értünk be Plužine-be, ami mellett már látszott miért erre küldött minket Abramovic. Plužine alatt egy gyönyörű, zöldeskék, csillogó tó indult el. Gyorsan lementünk a faluba, egész a tó fölé és megálltunk egy kempingnél bámészkodni. Egyszerűen hihetetlen színei voltak a tónak és annyira békés és nyugodt volt minden, hogy teljesen beleszerettünk.
Egy kis pihenő és egy jégkrém után vissza a kocsiba és annak ellenére, hogy a waze semmiképp sem akart erre vinni csak mentünk tovább az úton. Mellettünk végig a mesekékeszöld tó, alagutak, gyönyörű hegyek, és ezt néztük hosszú kilómétereken át. Komolyan vetekszik a Madeirai tájjal. Egyszerűen hihetetlen volt. Ezt követtük egészen egy hihetetlenül életveszélyesnek tűnő hídig, amiről kiderült hogy egy gát teteje, egyik oldala a tó, a másik 100 méteres semmi. De a hegyek még itt is csodaszépek és az alagutak meg vadregényesek voltak, majd még egy, még veszélyesebb híd, és már oda is értünk a bosnyák határhoz, ahol kényszerpihengettünk egy bő fél órát mire sikerült átjutni a montenegroi részen, aztán egy ezeréves fahídon, és jött a bosnyák határ, ami már gyorsabb volt.
A Boszniai oldalon aztán jött a beígért 10 km-es rettenetesen rossz út, ami még csak mutatóban se volt kétsávos, de azért folyton jöttek szembe, de aztán visszatértünk a civilizációba, és 2-re már Szarajevóban is voltunk. Útközben a hotelből jelezték, hogy várhatóan nem lesz parkolónk ott ahol javasolták mert most van a Szarajevói Filmfesztivál, szóval tele van a város. Nem baj én maradtam az eredeti uticélnál, és az első zárt parkolóba be is mentem, sőt egy darab szabad hely is volt még szóval olyan Marcisan ott álltam meg ahol terveztem.
Kivettük azt a pár cuccot amit ide szántunk, és elindultunk a szállásunkhoz, ami elvileg 7 perc séta (gyakorlatilag is). Átvettük a szállást, lepakoltunk és irány az óváros ami amúgy itt van az ajtó túloldalán mert a hotel az óvárosban van.
Első utunk egy kis étterembe vezetett, mert Zsuzsi már nem bírja a szendvicses, péksütis kajákat és akar egy salátát, mi meg addig elcsipegetünk egy sajttálat meg stillszerűen egy Sarajevcko sört, aztán irány a török bazár. Az óváros nagy része amúgy bazársor, de van egy épület is ami csak piac. Rengeteg az ember, és a kacat is. Csak mászkáltunk bazárról bazárra, meg összevissza a kisutcákba órákig. Időnként betértünk egy egy mecset udvarára is (rengeteg van itt belőle, ahogy muszlimból is, akik ruházatban is tartják a vallást). Megnéztük a híres városházát, az ivókutat, elmentünk az óriás sakktáblához, a katedrálishoz, szóval bejártuk az egész óvárost. Nem nehéz amúgy ,mert a bazárokon kívül amúgy nem nagy terület, de fél napra pont elég is ennyi. Ittunk egy kávét egy kis téren, Brúnó kapott török fagyit mégis aztán mégse aztán fejjel lefele aztán visszanyalt a fagyi de aztán csak megkapta, lásd a videóban), sétálgattunk, aztán végül beültünk egy belső udvaros helyi étterembe és Artin kívül mindenki rendelt valami bosnyák kaját. Én csevapot pitában hagymával, Brunó egy köftét, Zsuzsi meg egy csicseriborsókrém levest. Jól bevacsiztunk aztán tettünk még egy kört, bementünk egy boltba hogy holnapra legyen kajánk Lovason mert augusztus 20, minden zárva lesz otthon, aztán visszajöttünk a szállásra.
Itt a dohányzókertben még a srácok játszottak egy robbanós cicát én meg megírtam a blogot aztán irány aludni mert reggel megint korán kelünk. Holnap irány Lovas...Читать далее

Nagyon élvezetes olvasni az írásaidat Marci. Az ember teljesen ott van veletek és még utazni sem kell hozzá!🥰 [Ildikó Nádasné]
- День 11
- среда, 20 августа 2025 г., 07:17
- ☀️ 19 °C
- Высота: 113 м
ВенгрияLovas46°59’16” N 17°56’49” E
Backway azaz Lovas lovasok nélkül

A mai napunk megint alkalmas lenne arra, hogy 3 sorban összefoglaljam, de arra meg akkor mindek a blog, szóval attól függetlenül hogy nem sok mindenről lehet írni a mai nap kapcsán, mégis megpróbálom legalább egy egyperces novella szintre felhozni.
Ott hagytam abba tegnap, hogy Szarajevói filmfesztivál buli van, amiből szerencsére a szoba tájolása miatt azért nem érzékeltünk annyit mint amennyit a hotel előre jelzett. Viszont ezzel együtt is keveset aludtuk mert reggel korán akartunk tovább indulni. Fél 7kor kelés (a családnak, mert én felkeltem megint 6-kor.) Összeszedtük a cuccokat is meg magunkat is, és fél 8-kor már újra kocsiban ültünk. Itt jegyezném meg, hogy irtó büszke vagyok a család minden tagjára, mert annak ellenére hogy már vagy 28 órányi és kb 1400 km-nyi kocsikázás van a fenekükben, egy rossz szavuk nem volt, hogy be kell ülni megint a kocsiba, és továbbmenni még kb 500 km-t a következő megállóig. Atomcsapat az biztos...
Szarajevóból kifele viszonylag hamar jutottunk el a mai első autópálya szakszunkig, ami tartott vagy egy órát, mert aztán persze megszűnt alattunk az út, és irány a kanyargós, 50-estáblás, falukövető üzemmód. Mondhatni eseménytelen út volt, bár a táj a hegyek közt nagyon szép, de lehet el lettünk kapatva Montenegróban a szép tájakkal. Ettől függetlenül, (vagy inkább ezzel együtt is) nagyon hangulatos tájakon vágtunk át, bár a vágtunk az sokszor inkább araszoltunk volt, mert haladni nem mindenhol lehetett.
Egy egy megálló azért kellett az átmozgatás és a fáradt olaj leengedés miatt de inkább kocsibanülős nap volt, mint nézelődős. Így mentünk végig Bosznia Hercegovinán majd mikor megörültünk hogy újra van egy kis autópálya, bele is szaladtunk a bosnyák-horvát határba, és kezdhettük előlrők az egészet 😁😁 A határ előtt még megálltunk tankolni, és próbáltuk elkökteni a maradék bosnyák márkánkat, de egy nagy szagyor nasi sem volt elég rá hogy azt a kb 6000 forintot elköltsük a benzinkúton miközben álombaillő 480Ft/l áron megtankoltuk a kocsit is.
Horvátországon elég hamar átjutottunk, és már meg is érkeztünk a magyar oldalra, ahol a jól megszokott világunk várt ránk annyi különbséggel, hogy bár reggel óta nem sokat ettünk, és már dél elmúlt, az út melletti éttermek jelentős része zárva van augusztus 20 miatt. Megpróbálkoztunk egy étteremnél Versenden, de nekem már a kis utakon a Kovácsék Vendéglője (ez volt a neve) felé gyanús volt, hogy lehet nem kéne, mert a világ végén, egy kacskaringós kis utcában a romatelep szívében volt a vendéglő, sehol egy lélek, csak egy roma srác, aki nagyom mutatta, hogy ne erre, aztán Zsuzsiék csak bementek megkérdezni van e kaja, de ma nincs konyha, viszont bent ült 6-8 nénike, és halgatta ahogy egy srác püföli a zongorát... Kicsit macskajaj feeling de kijutottunk 😁😁
Szóval kaja halasztva, majd az M6 után valahol eszünk.
Az M6 a maga 4 alagútjával (ami fölé előbb hegyet kellett csinálni, aztán átfúrni) megtartotta jellegtelenségét, aztán Dunaújváros és Fehérvár közt végre eljött a mi időnk, Zsuzsi talált egy csárdát ami nyitva van, a TIR csárda... A kamionosok mindent ismernek, csak ott esznek ahol jó a kaja, ez meg egyértelműen kamionos pihenő lesz mert egy ipari park szélén van, szóval hajrá. Berendeltünk 2 levest, rántott husit, rántott karfiolt, sültkrumplival és rizzsel, és bár mindenki halálra ette magát, még egy teljes családi vacsit elcsomagoltattunk...
Innem már egyenesen irány a Balaton felvidék, Lovas, mert itt lesz 2 napra szállásunk. Röpke 9 órával az elindulás után ide is értünk, szóval nem volt egy rövid nap... De még nincs vége...
Lovason Zsuzsi baránője, Lili családjának van nyaralója, és azért jöttünk így haza, mert Zsuzsi, Lili, meg Dia, itt tudnak találkozni, mert ebben a pár napban mindenki itt van. Plusz, a gyerekek is tök jól elvannak együtt, szóval adta magát, hogy még 2 napot töltsünk együtt. A mi szállásunk fent van a hegy közepén, lepakoltunk, megcsodáltuk a kilátást, és lesétáltunk Liliélhez, hogy bandázzanak a gyerekek is kicsit. 20 perc séta, 9 óra kocsi után ránk fér 😁😁. A srácok berobbantak a medencébe, mi nekiálltunk fröccsözni, aztán mindenki megvacsizott, kaptunk egy fejlámpát, és elindultunk haza pihenni. Mivel augusztus 20 van természetesen megvártuk a tüzijátékokat, mert 9től, fél 10-től és 10-től több helyen is volt és a teraszunkról a legtöbbet látni is lehet, így megvolt ez az élmény is a fiúknak, és lehet pihenni egyet...
Holnap semmi dolgunk, a tervek szerint egész nap Liliékkel bandázunk, aztán majd pénteken megyünk haza. Jó lesz levezetésnek a nyaralás utánra 😁😁Читать далее
- День 12
- четверг, 21 августа 2025 г., 06:40
- ☁️ 21 °C
- Высота: 185 м
ВенгрияLovas46°59’50” N 17°56’56” E
Lovas nemzeti HIP-Háp

Na a mai bejegyzés már tényleg csak annyiról szól, hogy hazaérkezésig végigkövessük a napot, mert ez egy igazi lazítós, semmittevős, barátokkalbandázós pihi nap volt.
Aludni persze nem tudtam sokáig, szóval fél 8-kor már elindultam a 3 templomos futókörre, amiben a Palóznaki templom, a 2 Lovasi templom és köztük meg az országos kék túra ide eső szakasza volt a szőlők közt a dűlőutakon és a pincesoron.
Összeszedtük magunkat, lementünk Füredre bevásárolni, meg tankolni aztán átmentünk Liliékhez hogy elkezdjük az aktív semmittevést. 6 gyerek, 6 felnőtt, 6 üveg bor és rengeteg kaja. Ez kell egy igazi pihenőnaphoz.
Igaz hogy egész nap az eső, és a napsütés váltogatta egymást, de a gyerekeket se a medencében, se gyümölcsszüret közben nem zavarta, mi meg elvoltunk a teraszon. Mi beszélgettünk, a srácok játszottak, rohangáltak, pancsoltak. Közben közösen megebédeltünk, aztán még egy hatalmas adag vacsit is összedobtunk grillhúsokból, salátákból, és el is telt a nap.
A buli végén mi is, Diáék is hazasétáltak, még kicsit kiültünk a teraszra, aztán lezártuk a pihenést, és előbb utóbb talán mindenki ágyba kerül 😁😁Читать далее
- День 13
- пятница, 22 августа 2025 г., 07:49
- ☁️ 18 °C
- Высота: 213 м
ВенгрияPaloznak46°59’33” N 17°56’26” E
Újra itthon- Home sweet Home

Mivel mára is esős időt mond, és mert már nagyon messzinek tűnik, hogy elindultunk otthonról, este úgy döntöttünk, hogy megpróbálunk elindulni hazafele időben.
Ez persze nem azt jelenti, hogy kora reggel felkel a család, de legalább még egy futás belefért a Lovasi dombok közt, aztán 10 körülre összeszedtük a cuccainkat (újra), bepakoltam a kocsiba (újra), és nekiindultunk (újra) 😁
Előtte még Liliéknél felvettük a cuccainkat amiket este nem volt kedvünk hazacipelni, meg elraktunk egy nagy adag barackot amit tegnap szedtek le a srácok, és elindultunk hazafelé.
Pest környékén kezdett el szakadni az eső, ami aztán haza is kísért minket, de kicsivel több mint 3 óra alatt hazaértünk, megálló nélkül persze, mert a srácok ugyancsak megedzőttek mostanára a 3-4 órás szakaszokkal😁. Nagyon jól bírták végig ezt a rengeteg utazást, szóval lassan tényleg el lehet gondolkozni a távol-keleti túrákon is, mert elvannak 10-12 órát a repülőn is ezek után.
Gyorsan kikaptunk mindent a kocsiból, aztán Artival még elmentünk Burgiért a panzióba, mert hát ugye vele teljes a hazatérés, és most az autó helyett a mosógép megy majd 2 napig, mi pedig megpróbáljuk kipihenni a pihenést 😁
Nagyon szép helyeken jártunk, rengeteget ültünk kocsiban, és megerősödött az emlék miszerint Montenegró a nyugatiasodó balkán de még mindig közelebb a balkánhoz mint a nyugathoz. Szerencsére, mert így sokkal vadregényesebb, kevésbé túlszabályozott és ráadásul jelentősen olcsóbb is az ott töltött idő.
A Kotori öbölbe végül nem jutottunk el, de legalább lesz miért visszamenni majd egyszer, ellenben beiktattunk egy Szarajevói megállót, ami szintén nagy élmény volt mindenkinek.
A gyerekeket megkérdeztük a kocsiban, mi volt a legjobb az úton, Brúnó a kis strandunkat nem fogja sose elfelejteni, Artúr az egészre emlékezni fog mert minden jó volt, nekünk Zsuzsival talán a kiszáradó de még pancsolásra alkalmas eldugott vízesés volt a legemlékezetesebb.
Szóval szép volt, jó volt, sok sok időt töltöttünk együtt, de vége lett, és már mindenki vágyott a saját kis otthonunkba vissza (kivéve Brúnót, Ő Szarvasra vágyik vissza).
És a szokásos statisztika a végén:
- Összesen 2.275 km került az élménydobozunkba, ez alatt láttuk fél Magyarországot, Szerbiát, Montenegrót, Bosznia-Hercegovinát, és egy kicsit még Horvátországot is.
Szép nagy kört tettünk!!!
- A 2.275 km alatt több 2.232 percet ültünk autóban, ami 37,2 óra vezetés és ücsörgés.
- Megtettem gyalog 195.650 lépést,
- Ami 153,32 km lábon, ebből 30,64 futva
Ismét szép nagy számok egy rakáson, most egy kis időre meglennék autó nélkül is 😁
De sebaj, pár nap regenerálódás, és tervezhetjük a következő kalandunkat, ezt itt most lezárjuk.Читать далее

Hál' istennek ez is nagy èlmény volt nektek! És hál' istennek szerencsésen hazaértetek! Szuper csapat vagytok! ❤❤❤❤ [Ildikó Nádas]