- Dia 1
- ☁️ 6 °C
- Altitude: 10 m
Países BaixosSchilbolsnol53°0’16” N 4°46’45” E
Op weg

Het leukste busje van Texel gaat voor 3 maanden op reis!
Op een nieuw avontuur, dit keer met mijn prachtige Octobus.
Na een heleboel inpakken en handiger maken nu eindelijk klaar om de zon op te zoeken, blijven waar het leuk is en vertrekken als het tegenvalt.
Ja een heel zwaar leven 😂
Eerst even op bezoek bij mijn moeder die een paar kleurige sokken voor me heeft gebreid.
Dan door naar Marieke in Oosteeklo, in de buurt van Gent.
Even een tentje brengen dat zij gaat gebruiken op haar fietsreis van Genève naar de Middellandse Zee, de Rhone volgend.
In ruil daarvoor lekkere quiche bij haar gegeten en mee geweest naar de kapperschool waar zij een opleiding doet.
Lekker mijn haar gewassen, haarmasker, hoofdmassage en mijn prachtige nieuwe speld er in gestoken. Ik ben nu helemaal klaar voor mijn reis ❤️
Ik slaap in mijn campertje op het plein midden in Oosteeklo.Leia mais
- Dia 3
- quinta-feira, 2 de março de 2023 17:11
- ☀️ 8 °C
- Altitude: 104 m
FrançaVonne46°25’35” N 0°15’41” E
Brrrr, wat is het koud!!!

De derde dag op pad.
Mooi plekje op de parkeerplaats in Vivonne, tussen de reuzen in 😂
En voor het eerst in 3 dagen koffie.
Baquette voor bij de Linzensoep zo meteen.
Al met al vond ik het heel spannend om voor het eerst met mijn Octobus in het buitenland te rijden. Wat heeft België slechte wegen zeg. Ik dacht de hele tijd dat er iets met mijn Octobus aan de hand was omdat het zo'n lawaai gaf.
In Frankrijk had ik "Snelwegen en Tolwegen" uitgezet. Dat gaf best een mooie route, maar voor het eerst kreeg ik ook te maken met afdalingen van 10%, helppppp 🥵
En het was eigenlijk te koud om uit te stappen en iets te gaan bekijken.
'sMorgens was het 1 graad en vanmorgen zelfs 0 graden en alle ramen rondom bevroren.
's Nachts heb ik de standkachel niet aan vanwege de geur en het geluid.
Ik wilde eigenlijk maar één ding: direct wegrijden de warmte tegemoet, voor alle andere dingen was het te koud.
Gisteren op een camperplaats in Honfleur gestaan waar geen toilet en water was. Electriciteit zou er moeten zijn, maar het werkte niet. Jammer, het was een heel leuk stadje om te zien, maar vanmorgen wilde ik alleen maar naar het zuiden rijden.
Dus vanmorgen alleen "Tolwegen" uitgezet, dat ging een stuk sneller gelukkig.
Ben benieuwd hoe koud het vannacht zal zijn en waar ik morgen terecht kom. De stress om het rijden in Frankrijk is nagenoeg weg en de goede zin is weer terug!!!Leia mais
- Dia 4
- sexta-feira, 3 de março de 2023 20:22
- ☁️ 7 °C
- Altitude: 181 m
EspanhaAldai43°15’37” N 2°57’54” W
Bilbao

Ja hoor ik ben er, in Bilbao.
Op een fijne camperplaats met mooi uitzicht.
Vandaag voor het eerst dat ik het leuk begin te vinden.
Om te beginnen koffie in de bar in Vivonne, oh wat is dat toch een goed begin van de dag!
Daarna ook "Tolwegen vermijden" uitgezet.
Het leek te doen om vandaag naar Bilbao te komen.
Het rijden gaat steeds makkelijker en die Tolwegen zijn echt heel fijn. Het enige nadeel is dat het nogal wat kost en de diesel is al zo duur in Frankrijk, langs de weg 2,08 per liter.
Maar wat een vrachtwagens op de weg, de hele eerste baan was gevuld met ēēn grote kolonne vrachtwagens, soms kon je er even tussen om de snellere autos op de tweede baan voorbij te laten gaan.
Ik heb nog nooit zo veel vrachtwagens bij elkaar gezien. Misschien komt het omdat het vrijdag is vandaag en ze allemaal naar huis wilden?
In Bilbao aangekomen het pop-up dakje open gedaan en heerlijk gekookt. Het idee was wraps, maar om die gevuld te eten was wat veel gevraagd. Alles vloog er uit als ik een hap wilde nemen. De tweede portie dan maar gewoon op een bord en de wrap er bij happen alsof het brood is. En ja het biertje was noodzakelijk want het eten was echt heel pittig 🤪
Zit nu lekker in mijn campertje met het elektrische kacheltje aan, zo had ik mij het reizen met de camper voorgesteld. De afgelopen drie dagen waren echt afzien, dat vergeet ik dan maar snel weer.Leia mais
- Dia 6
- domingo, 5 de março de 2023 17:06
- 🌧 9 °C
- Altitude: 516 m
EspanhaEstanque de San Lázaro39°27’27” N 5°52’22” W
Trujillo en jarig

Uit Burgos vertrokken met de zonnebril op, rijdend op bijna lege autowegen. Allengs werd het landschap mooier en het weer slechter, maar wat leverde dat fantastisch mooie luchten op!
Naast mij een lege plastic waterfles die met een knetterende tik steeds aangaf dat het kouder of warmer werd in de cabine.
Onderweg genietend van het prachtige Spaanse landschap waarin ooievaars vliegen en je ze op de vele ooievaarsnesten ziet zitten.
Tijd voor introspectie met de reis van vandaag als metafoor.
Dit mensenkind werd 69 jaar geleden om 20.00 uur in een nest in Crooswijk (Rotterdam) geboren.
Evenals het weer was het leven niet altijd zonnig, maar van de moeilijke tijden veel geleerd en dat is mooi. Het ging steeds met een knetterende tik van goed naar slecht en weer goed.
En nu 69 jaar later om 20.00 uur is dit mensenkind op reis in een campertje en staat bij Trujillo naast de arena.
Er is geen plek meer bij de arena en dat klopt helemaal. Ik hoef niet meer te vechten tegen wat dan ook, die tijd is voorbij.
Wat voel ik mij een bevoorrecht mens dat ik dit allemaal kan doen.
In het bezit van fijne familie en vrienden.
Weg blijven zolang als ik wil.
Geld krijgen zonder er voor te hoeven werken.
Een dak boven mijn hoofd als nest om steeds nieuwe plannen uit te broeden.
En vooral dat ik dit allemaal kan doen in goede gezondheid.
Nog steeds opnieuw leren en grenzen verleggen. Deze reis zat m dat in opnieuw leren rijden in een geladen Octobus met afdalingen van 10%, wat was dat eng........ maar nu gaat het een stuk beter en heb ik het vertrouwen dat ik het wel kan.
Morgen ga ik fysiek weer over een grens, dan ben ik namelijk in Portugal.
Wie had dat 69 jaar geleden kunnen bedenken.
Ik hoop nog veel te mogen leren en grenzen te verleggen.
Het is wel goed gekomen met dit mensenkind.Leia mais
- Dia 11
- sexta-feira, 10 de março de 2023 23:55
- ☁️ 1 °C
- Altitude: 176 m
PortugalOurique37°39’37” N 8°13’36” W
Van Trujillo via via naar Figueira

Vertrokken vanuit Trujillo 6 maart op weg naar Evora in Portugal, dat was goed haalbaar. Maar het liep even anders, toen ik dichtbij Evora in de buurt was zag ik opeens een bordje met "camping" en besloot daar eens te gaan kijken.
Wat een verademing om weer eens lekker te kunnen douchen. Je kon er ook een pizza bestellen voor 's avonds. Die kwam de meneer van de camping gezeten in een soort golfkarretje helemaal bij de Octobus afleveren, wat een service.
Op de camping kreeg ik wat informatie over de stadjes in de omgeving en Evoramonte trok mijn aandacht. Vanaf de camping ging er een busje naar toe, maar omdat het weer niet bijster goed leek speelde ik met de gedachte om het zelf te gaan rijden en dan direct door te gaan naar Evora. Toen ik de meneer vroeg of ik het met mijn Octobus kon doen zei hij dat dat prima kon, de weg was wel wat smal, maar daar had ik alleen last van met tegenliggers.
Daar ging ik dan, 7 maart. Gelukkig had ik intussen al aardig wat geoefend met steile hellingen. Hoe hoger ik kwam hoe mistiger het werd en op het eind moest ik door een poort waarvan ik dacht dat het niet paste. En natuurlijk kwam er net een auto uit de poort en moest ik terug op de steile helling, pfffff dat was niet fijn. Maar uiteindelijk belandde ik in een uitgestorven dorp dat in mist gehuld was, een prachtige ervaring.
Er was ook een kasteel, uit 1531, waarvan je de toren kon beklimmen, maar eerst ben ik door het stadje gaan lopen om te genieten van de mist en de stilte.
Toen de mist optrok de toren op geweest en vanuit daar een prachtig uitzicht over het oude stadje, als je goed kijkt zie je Octobus op de parkeerplaats binnen de muren van het stadje staan.
Stiekem hoopte ik dat er een andere weg terug zou zijn, maar nee hoor ik moest weer door de poort, gelukkig ging het nu naar beneden dat was wel wat makkelijker.
Ik wilde ook graag wat meer over de kurkproductie weten, waar de economie van Portugal voor een deel op drijft. Dus op weg naar Azaruja om een kurkfabriek te bezoeken.
Heel indrukwekkend om te zien dat er bergen van kurk opgestapeld liggen. Het meeste indruk maakten de stoelen en de krukjes op mij. Er was een stoel gemaakt van een omhulsel van de boom van kurk, met een zitting van kurk er in. Ik dacht dat daar wel een frame in zou moeten zitten om de zitting op zijn plek te houden. Maar een man tilde de stoel op en liet zien dat er helemaal geen frame in zat. De zitting was taps toelopend gemaakt en zat als een soort keg in de holte vast.
De krukjes werden van oudsher gemaakt van kurk, omdat dat het materiaal was dat voorhanden was. De man beschreef dat de huizen grote schoorstenen bevatten waarin worsten gedroogd werden en de mensen zaten dan op krukjes bijna in de schoorsteen om het warm te hebben. Kurk kan ook goed tegen warmte, dus dat kan geen kwaad. In het winkeltje heb ik een onderzetter gekocht gemaakt van drie kurkvissen verbonden met touw en een sleutelhanger in de vorm van een vis.
Na het kurkverhaal wilde ik nog naar een stadje waar veel aardewerkfabriekjes waren. Op weg daarheen zag ik heel veel bomen met bijzondere vormen waarvan ik dacht dat het olijfbomen waren. Ze waren wel erg groot voor olijfbomen en opeens zag ik dat er een deel van de boom gestript en zwart gemaakt was en daarboven zag ik nog kurk. Nou zeg het waren kurkeiken. Ik ben uitgestapt om te kijken of het blad ook op de eikenbladeren lijkt zoals wij die kennen. Maar nee, dat was niet het geval. En hoe kon het nou dat die kurkeiken hun blad nog hadden? Verliezen die hun blad dan niet?
Allemaal vragen doemen in mijn hoofd op, ik ben voorlopig nog niet klaar met dat kurkeikenverhaal. Wel een mooi duurzaam product want de kurkeik wordt geschild en dan groeit er gewoon weer nieuw kurk terug.
Dus verder naar Redondo het stadje van het aardewerk. Daar een aardewerkfabriekje bezocht en gekeken hoe drie vrouwen het aardewerk decoreren en beschilderen. Zij hebben geen voorbeeld van hoe het moet worden, ze gaan gewoon aan de gang. Ze krassen het motief in het aardewerk en dat wordt dan geschilderd, waarna het geglazuurd wordt en de oven ingaat op 940 graden gedurende 6 uur. Ik kon het niet laten en heb een mooi schaaltje gekocht in de vorm van alweer een vis.
Nog even een bezoekje aan Monsaraz, een middeleeuws stadje dat op 350 meter ligt. Wat was dat alweer een prachtig stadje omgeven door oude stadsmuren en een toren waar je op kon klimmen voor een prachtig uitzicht. Op weg naar boven zag ik dat er een parkeerplaats was met nogal wat campers en ja hoor daar mocht je blijven slapen. Dat was echt super dat je zo dicht bij een prachtig oud stadje mag overnachten.
De volgende morgen, 8 maart, kreeg ik een berichtje van iemand van Alleenrijdende Campervrouwen met de vraag wanneer ik naar de Algarve kwam, zij ging naar Praia da Marinha. Het weer was niet geweldig en toen ik op de kaart keek was het best te doen in één dag, dus vertrokken naar het Zuiden.
Een leuke ontmoeting met Britta. Samen gegeten en de volgende dag een mooie wandeling gemaakt over de kliffen van Praia da Marinha.
Gisteren 9 maart vertrokken richting Sagres het meest zuidwestelijke deel van Portugal en onderweg op een camping blijven steken in Figueira, heerlijk douchen en de was gedaan. Vandaag naar het strand gelopen, dat viel nog niet mee. Om op het strand te komen moest je het laatste stuk een rots omhoog klauteren om dan weer naar beneden te gaan om op het strand te kunnen komen. Er lag een grote poel water tussen de weg en het strand waardoor je niet verder kon.
Heerlijk van de zon genoten. Morgen wil ik naar de vuurtoren bij Sagres gaan om het woeste water te zien.Leia mais
- Dia 16
- quarta-feira, 15 de março de 2023 22:07
PortugalJardim dos Franceses38°39’58” N 9°4’33” W
Van Figueira via Sagres naar Silves

Van 10 tot 13 maart lekker blijven chillen op de camping in Figuera. Heerlijk wandelen, dat moest ook wel want de dichtstbijzijnde supermarkt was 2,5 kilometer lopen. Opgetrokken met een paar mensen die er voor langere tijd staan, hun camper is hun huis.
Maar op 13 maart was het tijd om te vertrekken. Ik wilde naar Cabo Sao Vincente, het meest zuidwestelijke puntje van Europa, met een vuurtoren, waar de Atlantische oceaan om de punt op de kliffen beukt, prachtig schouwspel! Op weg naar Sagres langs een fort dichtbij Cabo Sao Vicente. Daar kon je naar beneden klimmen en er was beneden een grot die je alleen maar kon zien als je beneden was. Het was erg verlaten allemaal, maar gelukkig kwamen er nog twee mensen zodat ik kon vragen of ze een foto van mij in de grot wilden maken. Tenslotte op naar Sagres waar ik laat in de middag aankwam. Het was een enorm groot fort met spectaculaire uitzichten. Heel bijzonder was een gebouw in de vorm van een slakkenhuis. Het was gebouwd op een opening in de rotsen waar heel ver beneden het water in de grot binnenkwam en tegen de wanden beukte. In het midden van het slakkenhuis was een rooster waar je op kon staan. Dan hoorde je ineens een heel hard geluid van het water dat tegen de wanden sloeg en je voelde de druk van de luchtverplaatsing. De pijpen van mijn broek gingen heel hard tekeer alsof ik in een hevige storm liep. Ik heb daar best een tijd gestaan, eigenlijk kon ik er geen genoeg van krijgen. Heel bijzonder hoe ze hoorbaar en tastbaar hadden gemaakt wat een kracht de golven hebben.
Weer een nachtje wild gekampeerd dicht bij het fort.
14 maart weer op pad naar Silves. Waar ik afgeleid werd door een bordje met Megalithic Monument er op. Toen ik die ging zoeken kwam ik op een kleine weggetje terecht en helemaal aan het eind was een klein strand waar hele grote golven waren en waar mensen aan het surfen waren, of eigenlijk heet het boarden denk ik.
Heerlijk een paar uren gekeken naar alweer de machtige golven en hoe de surfers daar gebruik van probeerden te maken. Op de terugweg de Megalith ook nog gevonden, leek op de Menhir waar Obelix altijd mee sjouwt.
Uiteindelijk in de middag in Silves aangekomen. Dat was oorspronkelijk de oude hoofdstad van de Algarve. Tijdens de Moorse periode (9-12e eeuw) was Silves heel belangrijk. Vanuit het kasteel verdedigden de Moren de hele regio. Vanuit de haven voeren boten de rivier de Arade af om handel te drijven met Noord-Afrika. Nu is het een mooi, heerlijk rustig stadje vooral in vergelijking met de drukke badplaatsen aan de kust.
Ik sta tussen de overwinteraars in, de meesten blijven hier 4 maanden tot een half jaar. Dat is nog niets voor mij, nog te veel dat ik wil zien. Wel handig want ze kunnen me alles over het stadje en de omgeving vertellen. En ze helpen je met alles.
Morgen met de bus naar Armacao de Pera voor een boottocht naar de Benagil grotten. Kijk er nu al naar uit!Leia mais

ViajanteIs zeker een prachtig stadje Silves , op zondag was er altijd muziek bij het restaurant bij de kerk , misschien nog wel , leuk dat je zo geniet van Portugal, en voor ons een feest van herkenning , en inderdaad je bent nog niet toe aan het gezapige wereldje van lang staan op een camperplek
- Dia 17
- quinta-feira, 16 de março de 2023 17:31
- Altitude: 48 m
PortugalLargo José Correia Lobo37°11’26” N 8°26’27” W
Het boottochtje dat niet doorging

Vanmorgen bericht dat wegens de weersomstandigheden het boottochtje naar Benagil Grotten niet door kan gaan. Hë wat jammer nou, wat ga ik vandaag dan doen? Besloten om de busreis naar Armacao de Pera toch te gaan maken en daar wel te zien wat er te doen is. Wat een goed plan, ik was er om 11.00 uur en het was gewoon een feest om daar op het strand te zijn. Er lagen veel visserbootjes die smorgens uitgevaren waren en met de vangst weer terug waren. Er was veel bedrijvigheid met netten leeghalen en opvouwen. Boten weer klaar maken voor de volgende vistocht. Netten die gerepareerd moesten worden. Genoeg te zien voor een paar uur. Wat een geluk dat de boottocht niet doorging want die zou om 14.00 uur vertrekken. Misschien zou ik er dan een half uurtje van te voren zijn en als je na 15.00 uur terugkomt is al de bedrijvigheid van de vissers al weer afgelopen.
Dit is de eerste kleine, oorspronkelijke vissershaven die ik tegen gekomen ben tot nog toe. De boten liggen gewoon op het strand en worden met een tractor het water in getrokken.
Ik heb zoveel mooie foto's gemaakt dat ik er een aparte footprint van heb gemaakt want het is echt zonde als deze foto's tussen foto's van andere bezienswaardigheden verdwijnen.
Ik heb genoten van het foto's maken, zoals je kunt zien heb ik veel gebruik gemaakt van bijzondere perspectieven. Ik hoop dat jullie net zo genieten van het bekijken van de foto's.Leia mais
- Dia 21
- segunda-feira, 20 de março de 2023 19:39
PortugalArmação de Pêra37°6’29” N 8°20’54” W
Monchique, Soundjourney en boottocht.

17 maart laat vertrokken richting Monchique (de hoogste berg van de Algarve), wat een leuke trip over de kleine bergachtige wegen. Ik kan merken dat ik intussen al wat meer ervaring heb met het in de bergen rijden, de grootste stress is er af.
Laat vertrokken en heel rustig aan gedaan, dus laat in de middag in Monchique aangekomen. Het lukte me niet om een camperplaats te vinden waar je mag overnachten. Uiteindelijk stond ik op het parkeerterrein van de Intermarché en besloot om daar te blijven overnachten.
Het was toch best een beetje eng want de auto’s die er stonden vertrokken allemaal na 21.00 uur, sluitingstijd. Afijn het was inmiddels donker en als ik met licht al geen camperplaats kon vinden ging me dat zeker in het donker niet meer lukken.
Niet zo goed geslapen, veel wakker geworden ‘s nachts. Toen ik uiteindelijk ‘s morgens wakker werd van een heleboel lawaai zag ik vanachter mijn gordijntje dat ik helemaal ingebouwd stond door allemaal 4x4 terreinwagens. De mannen die daar bij hoorden stonden in groepjes met elkaar over de auto’s te praten en in de restaurantafdeling van de Intermarché was er ontbijt voor ze en konden ze zich inschrijven voor een soort terreinroute die ze uitgezet hadden.
Wat was dat grappig om eerst helemaal alleen te staan en nu helemaal ingebouwd!
Het was echt koud en druilerig weer, ik wilde Monchique een echte kans geven, maar dat was dus niet vandaag.
18 maart had ik ingeschreven voor een Sound Journey in Aljezur met Pedro die om 18.00 begon, een sessie met allemaal instrumenten als Tibetaanse klankschalen, trommels, fluiten etc. Ook hiervan was tot 2 uur van tevoren niet zeker of het doorging want er moest een minimum aantal deelnemers zijn en die waren er nog niet.
Ik had gelezen dat de stranden aan de Atlantische kust zo prachtig waren, dus besloot ik om daar heen te gaan. Als de Sound Journey niet doorging had ik in ieder geval de westkust wat beter gezien.
De reis ging weer over kleine bergweggetjes en was heel mooi, het was duidelijk te zien dat Monchique het hoogste punt was. Nu kwam ik ook hellingen van 12% tegen en dat was wel weer even grenzen verleggen, maar ging goed. En wat is die Atlantische kunst ruig en spectaculair mooi. Als ik al dacht dat ik woeste golven had gezien moest ik nu toch toegeven dat dat kinderspel was met wat ik nu gezien heb.
En ja ik had geluk de Sound Journey ging door. Ik moest nu toch wel een overnachtingsplek gaan zoeken. En alweer kon ik er geen vinden. Er was wel een Intermarché en ik was de vorige avond ook niet weggestuurd, dus ik ging het weer proberen.
Op 10 minuten lopen van het adres van de Sound Journey, dus dat was goed te doen.
Het was een hele fijne sfeer, qua inrichting, maar ook hoe ze alles al hadden klaargelegd voor de deelnemers. Matjes op de vloer met daarop kussen en deken, je kon nog meer dekentjes er bij pakken als je dat wilde.
Het was een heel bijzondere ervaring. Op een gegeven moment voelde ik dat er iets op mijn borst werd gezet. Dat was een Tibetaanse klankschaal en het was heel wonderlijk hoe de trillingen dan door je hele lijf gaan. Af en toe werd hij weer aangezet en begon het resoneren weer.
Er waren ook klankschalen van Quarts, jeetje wat kon daar een enorm geluid mee geproduceerd worden. Pedro vertelde dat de trillingen wel 1 km ver konden dragen.
De volgende dag, zondag 19 maart, zou de boottocht wellicht doorgaan, dus vroeg vertrokken vanuit Aljezur om rustig die kant weer op te rijden.
Daardoor was ik goed op tijd op een camping voor campers. Tijd om alles te installeren voordat ik weer weg ging voor de bootocht. Wat een ontzettend leuke camping, ik merkte dat ik me wel erg armoedig had gevoeld op de parkeerplaatsen van de Intermarché, slapend in de Octobus met het fietsje naast me in het kleine gangpad.
Maar het fietsje kwam nu wel goed van pas want ik kon ermee naar het strand fietsen in 9 minuten, wat anders toch 33 minuten lopen zou zijn geweest.
De boottocht ging nu gelukkig wel door en dat was echt genieten zeg. Wat een mooie tocht langs een schitterende kust. Met als kers op de taart de Benagilgrot. Die foto heb ik als foto op mijn Findpenguins staan, die kan ik nu inruilen voor een foto van mezelf. Schitterend zo’n grote grot met een strandje en dat prachtige gat bovenin waar een straal zonlicht doorheen kwam.
De boot moest door een tractor in en uit het water geduwd/gesleept worden dat was nog wel een hele ervaring.
Vandaag lekker een dagje op de camping gebleven, de lakens gewassen, dat mocht wel eens want die zitten er al vanaf 28 februari op, ik moet oppassen dat ik niet een echte nomade word!Leia mais
- Dia 24
- quinta-feira, 23 de março de 2023 21:20
- ⛅ 14 °C
- Altitude: 23 m
PortugalFogueteiro38°36’47” N 9°5’54” W
Bij Margot in Moncarapacho

21 maart vertrokken van de camping in Armacao de Pera op weg naar Moncarapacho, naar Margot die daar een landje heeft.
Het was iets meer dan een uur rijden, dus ik had alle tijd dacht ik. Ik zou na 15.00 uur aankomen. Intussen wist ik dat Bispo uitzichtspunt betekende, dus toen ik dat tegenkwam leek me dat wel een leuk idee, off the beaten track.
Over een onverharde weg die steeds smaller werd bleef het maar omhoog gaan en ik merkte dat ik er lol in begon te krijgen, misschien moest ik toch maar een 4x4 aanschaffen?
Uiteindelijk kwam ik boven op de berg aan en gelukkig ging er een weg aan de andere kant weer naar beneden zodat ik niet hoefde te draaien op die smalle weg. Wat een verschil met in het begin, de stress voor het in de bergen rijden werd nu bijna plezier.
Voordat ik aan die bergtocht begon had ik nog een ontzettend stressmoment omdat ik zag dat er een kasteelruine was, waar niet in Portugal?, waar ik wel even naar wilde gaan kijken. Het was een klein dorpje en er stond een bord dat verwees naar de kasteelrruine, maar er stond ook bij dat het alleen voor residents was. Ik dacht, nou ja ik ben een wereldburger dus dat geldt niet voor mij. Ik reed het weggetje met kleine keitjes in en al snel ging het omhoog, daarna heel steil omhoog en toen werd wel heeeeeel erg smal, ik wist echt niet of ik nog tussen de muren door zou passen. Even uitstappen dan maar en wat is dat eng als je op zo'n steile helling staat, gelukkig deed de handrem het goed! Even naar de bocht gelopen en er erom heen gekeken. Het weggetje bleek daar dood te lopen voor verkeer. Je kon aan het eind niet verder en ook niet draaien. Dat betekende dat ik achteruit die ontzetten steile helling weer naar beneden moest rijden. Ik zweet niet snel, maar in deze situatie voelde ik het zweet over mijn gezicht lopen. Maar zoals gewoonlijk is het weer goed gegaan. Gek dat ik daarna nog het onverharde pad de bergen in ben gegaan........ hardleers zullen we maar zeggen?
Ik kwam door al die perikelen pas tegen half 5 bij Margot aan. Wat heeft ze daar een prachtig landje, het is net een paradijsje.
En wat hebben we het leuk gehad samen, veel gekletst en veel gelachen. Lekker eten en tot heel laat 's avonds buiten zitten. Volgende dag sightseeing Olhao, Fuseta en Moncarapacho. Wat is het hier anders dan aan de westkust, maar prachtig mooi. Op een terras gezeten in Olhao moest ik denken aan het liedje van Brigitte Kaandorp, ik heb een heeeeel zwaaaaar leven, nou dat kan ik op dit moment echt niet zeggen. Ik ga een nieuw liedje maken met als titel Ik heb een heeeeeel leuk leven!
Vandaag op de camping bij Faro Airport aangekomen. Morgen op bezoek bij het bedrijf van nichtje Chantal en haar partner Guido, een makelaarskantoor het heet Divine Home, ben heel benieuwd!Leia mais

Viajanteweer mooie belevenissen. Wij zijn er ook aantal keren geweest in die prachtige omgeving. Mede ook omdat chantal en Guido daar met een van de vestigingen zitten. Leuk dat je lang gaat bij hun. Veel plezier
- Dia 26
- sábado, 25 de março de 2023 16:41
- ⛅ 22 °C
- Altitude: 3 m
PortugalRibeira da Tabueira37°2’47” N 7°44’55” W
Zoutpannen bij Fuseta

Met het fietsje naar de zoutpannen bij Fuseta, onderdeel van Natuurpark Ria Formosa. Wat een mooi gebied zeg. De zoutpannen zijn in verschillende stadia van helemaal vol met water naar leeggepompt en daar begint het zout zich al te vormen op de droge grond. Dat geeft wonderschone patronen met prachtige kleuren. Broodje mee en lekker lunchen bij de zoutpannen.
Er zitten veel vogels in de zoutpannen waarvan ik de flamingo's wel het bijzonderst vind. Daar moest ik best wel moeite voor doen om er zo dicht bij te komen dat ik ze op de foto kon zetten. Wat een mooie, elegante vogels zijn dat toch en de houdingen die ze met hun nek uitvoeren maken het een prachtig schouwspel.
Vannacht ben ik uit bed gevallen, dat is me nog niet eerder overkomen. Hoog is het niet, maar als je in je mummieslaapzak in een gangpad van 50 cm valt moet je toch wel even goed nadenken hoe je in vredesnaam weer overeind komt. Door de slaapzak kun je je benen niet onafhankelijk van elkaar de hoogte in steken en mijn armen zaten ook in de slaapzak, als een echte mummie dus. Uiteindelijk ben ik net als een rups op mijn rug naar de voorkant gehupst, daar is de zijdeur en daar is een soort halletje dat groter is dan 50 cm. Nou die houdingen waren een stuk minder elegant dan de halzen van de flamingo's. Het is wel weer lachen achteraf, hoe krijg ik dat toch altijd voor elkaar? En zou er nog symboliek in schuilen vraag ik me af. Ik kan er nog niets op bedenken, misschien jullie wel?Leia mais

Viajanteje bent je aan het ontpoppen van een rups, naar een popje en dan een volleerde reisvlinder. je begint uitnje coconneke te kruipen en een echte wereldreiziger te worden met hoogtes en laagtes die je trotseert.

Viajantewij zijn daar een week in een b&b geweest, prachtige omgeving en die zoutpannen zijn heel speciaal. je kan er helemaal om heen lopen, water toen ook gedaan hebben.
- Dia 29
- terça-feira, 28 de março de 2023 20:05
- ☁️ 13 °C
- Altitude: 4 m
PortugalLargo da Rosa37°5’58” N 7°39’52” W
Faro eiland

Al 3 dagen op Faro eiland, wat is het hier, alweer, mooi! Als eerste om het vliegveld heen gereden, nadat de asfaltweg ophield natuurlijk offroad. Prachtige schorren, kwelders met kleurrijke planten. Ik had geen idee dat het rondom een vliegveld zo mooi kon zijn.
Na 4 dagen wild gestaan te hebben wilde ik wel graag naar de camping op Faro island, daar was ik al eerder geweest, even weer stroom in de powerbank, telefoon en laptop. En natuurlijk water want daar was ik ook doorheen.
De camping was vol!!! Zondagmiddag dan zijn de Portugezen zelf natuurlijk ook op pad. Niets aan te doen, dan maar weer wild staan. Voor de camping zijn parkeerplaatsen en dat leek me wel een goede plek, kon ik de volgende morgen zo de camping binnenrollen, gelukkig was er toen wel plaats.
Margot is smiddags gekomen, we hebben de vissershuisjes bekeken, heerlijk geluncht. Daarna een middagje strand, wat een heerlijke dag! Ik had alleen mijn telefoon mee, daarom besloot ik vandaag de vissershuisjes te bezoeken met mijn camera.
Het zijn net Tiny houses, alleen denk ik dat dat niet uit vrije keuze is maar omdat ze niet veel geld hebben.
Heerlijk op het strand gezeten, aan deze kant van de vissershuisjes heb je het strand bijna voor jezelf. Het blijft boeien die krachtige golven van de Atlantische oceaan met de verschillende kleuren blauw, ik kan er niet genoeg van krijgen.Leia mais

ViajanteZiet er mooi uit Tonnie: volgende maand ga ik dit moois ook aanschouwen
- Dia 31
- quinta-feira, 30 de março de 2023 17:15
- ☀️ 23 °C
- Altitude: 5 m
PortugalLargo da Rosa37°5’59” N 7°39’51” W
Op familiebezoek met Octobus

Octobus is helemaal in z'n element. We zijn aangekomen in Santa Luzia. Een heel mooi plekje gevonden om wild te kamperen. Fietsje gepakt en een ritje gemaakt door het stadje. Direct bij binnenkomst van Santa Luzia staat er op het bord een Octopus. Langs de boulevard een geschilderde octopus dat wel een broertje of zusje van Octobus lijkt. En dan nog twee octopussen, één vanaf een dak en één op een paal. Een ware familiereünie voor Octobus 😂
Boodschappen gedaan in een klein winkeltje waar je van tafelzeilen, bezems tot groenten en fruit kan kopen, even terug in de tijd.
Er zijn hier opvallend veel huisjes met tegelgeveltjes, meer dan ik tot nu toe tegengekomen ben. En ze zijn allemaal anders.
Op dit plekje wil ik wel een paar dagen blijven staan om vanuit hier met de fiets tochtjes te doen, voelt als een hele fijne plek!Leia mais
- Dia 33
- sábado, 1 de abril de 2023 14:06
- ⛅ 21 °C
- Altitude: 6 m
PortugalLargo da Rosa37°5’59” N 7°39’52” W
Faro Bottenkapellen

Nog steeds zit ik in Santa Luzia, heerlijk relaxed een paar dagen op dezelfde plaats.
Jullie hebben nog wat tegoed.
Vanaf Faro-eiland heb ik op 29 maart een boottochtje gemaakt naar Faro om daar de Bottenkapellen te bekijken.
Er zijn twee kerken die er een hebben. De schedels en botten zijn van monniken, hieronder even knip en plakwerk over het waarom:
"De bottenkapel in Faro behoort tot de Igreja do Carmo en werd in 1816 gebouwd. De botten werden opgegraven van de overvolle begraafplaats en zijn afkomstig van monniken. De kapel is bekleed met de botten van ongeveer 1245 skeletten en de beenderen sieren de muren en plafonds in nette geometrische patronen. Bij binnenkomst luidt de inscriptie: “Pára aqui a considerar que a este estado hás-de chegar“, dus “Stop hier en denk aan het lot dat je zal overkomen“."
Nou ik denk trouwens niet dat dat mij gaat overkomen want ik wil gecremeerd worden.
Maar het is luguber en mooi tegelijk om daar te staan in een kapel die helemaal opgebouwd is met schedels en botten.
Deze fotos stonden op mijn camera en moest ik met internetverbinding overzetten op mijn laptop, vandaar dat het even duurde.Leia mais
- Dia 37
- quarta-feira, 5 de abril de 2023 20:35
- 🌙 18 °C
- Altitude: 11 m
PortugalEstádio José Arcanjo37°1’48” N 7°51’10” W
Moncarapacho, Olhao en Armona

Afgelopen dagen heen en weer gependeld tussen Olhao en Moncarapacho bij Margot, waar het weer super gezellig was!
Vandaag met de ferry van Olhao naar het eiland Armona.
Bij aankomst moest ik erg wennen. De hele boot lading liep over een plankierweg van de boot af, tussen de huizen door, naar de andere kant van het eiland, waar het strand was.
Vooral aan de bootkant zag het er heel toeristisch uit met souvenirwinkeltjes, kleding, terrasjes en restaurantjes. Heel anders dan ik had verwacht van zo'n klein eiland.
Aan de andere kant aangekomen eerst heerlijk geluncht en daarna fijn op het strand gelegen, een echte lazy day.
Overmorgen ga ik naar een ander eiland Culatra genaamd, waar de Texelse Souwie Duinker op dit moment verblijft. Leuk even bij Souwie op bezoek!Leia mais
- Dia 39
- sexta-feira, 7 de abril de 2023 18:22
- ☀️ 21 °C
PortugalPasseios Ria Formosa37°1’32” N 7°50’50” W
Culatra

Vanmorgen met de ferry van 07.00 uur van Olhao naar Culatra, koud en heel erg rustig op de ferry. Het was nog donker toen we vertrokken, maar tijdens de boottocht kwam de zon boven de horizon.
Op de steiger van Culatra stond Souwie al te zwaaien, een heel fijne aankomst.
Eerst koffie aan de haven en dan naar het huisje waar Souwie verblijft deze maand.
Wat een verademing vergeleken bij Armona. Culatra is veel authentieker en er heerst een echte eilandsfeer.
Souwie komt hier al heel lang en zit in een prachtig huisje aan de rand van het dorp met een geweldig uitzicht en privéstrandje. Heel leuk om te zien hoe iedereen haar groet als een bekende.
Daarna ben ik via de haven naar de lagune gegaan. Wat een pracht met laag water, de kleuren en vormen zijn magnifiek. Ik wilde ook nog naar het strand, maar dat is er niet meer van gekomen. De lagune is groot en bleef trekken.
Om 13.00 uur hadden we afgesproken om samen te lunchen in een restaurantje aan de haven. Wat was dat gezellig en lekker. We hadden cataplana, een soort panoventje met daarin allerlei soorten vis en schaaldieren. Een lekker wijntje erbij maakte het helemaal af.
We hadden zoveel te kletsen dat we nog moesten haasten omdat ik de boot van half 4 terug wilde halen.
Erg genoten van deze fijne dag op Culatra.Leia mais
- Dia 41
- domingo, 9 de abril de 2023 17:02
- ☀️ 24 °C
- Altitude: 225 m
PortugalSão Brás de Alportel37°8’55” N 7°53’38” W
Paasfeest Sao Bras de Alportel

Gisteren naar Sao Bras de Alportel om de bijzondere paasviering vandaag te kunnen bekijken.
De nacht voor Pasen gaan de vrouwen aan het werk en leggen in de straten rondom de kerk een Bloemenloper neer.
Voor het bloementapijt in de straat alleen wordt drie ton aan bloemen verwerkt. Waarbij de laatste loodjes in de vroege morgen van Paaszondag plaatsvinden, want het bloementapijt moet voor zonsopkomst in de straten van São Brás de Alportel liggen. Zodat als de zon gaat schijnen het bloementapijt er in volle glorie ligt.
Nou en dat lag er. Wat een bloemenpracht en wat een werk!
Om 10 uur is er een mis in de kerk en dan om 11 uur start de processie.
Een horde mannen op hun paasbest met in hun hand een bloemenfakkel begeleiden de processie onder het luid zingend van Alleluja. Vroeger waren de fakkels lange kaarsen, maar later zijn dat de bloemenfakkels geworden.
Je kunt zien dat het hele dorp meedoet.
De scouting houdt met stokken het tapijt voor de kerk vrij zodat alleen de processie daar overheen zal lopen. Grappig om te zien dat de kinderen het lang vonden duren. Een kind stond te gapen, een ander had jeuk op zijn rug en hoe die je dat als je een stok in je handen hebt? Daar wist een klein jongentje wel raad op. Hij had gewoon de uiteinden van de stokken in zijn zak gestopt 😃
Er is een fanfare en er lopen kinderen die helpen in de kerk. De twee met bloemen versierde kruizen worden door vele handen gedragen. En niet te vergeten al die vrouwen die het bloementapijt hebben gelegd en de bloemenfakkels hebben gemaakt.
Er zijn kraampjes en een toneel waar vanmiddag het feest los zal barsten. Ik denk dat alle gezinnen wel op een of andere manier verbonden zijn aan dit feest.
'sMiddags is het feest, daarna worden de bloemenfakkels beoordeeld en bekers uitgedeeld.
De straten zien er nu lelijk uit met de platgetrapte verdorde bloemen, morgen maar weer schoonvegen.Leia mais
- Dia 46
- sexta-feira, 14 de abril de 2023 09:39
- ☀️ 15 °C
- Altitude: 124 m
PortugalFoupana37°7’28” N 7°47’30” W
Tavira

Voor het eerst helemaal alleen wild gekampeerd. Octobus voelt intussen heel vertrouwd en veilig.
Op een parkeerplaats langs een grote pier die langs de zoutpannen naar de ferry gaat.
Deze zoutpannen zijn nog mooier dan die bij Faro-eiland, het juiste licht en Tavira op de achtergrond.
Het was niet echt dicht bij de stad maar gelukkig heb ik mijn Veni Vidi Fietsie mee en kon ik rustig naar Tavira trappen langs de prachtige zoutpannen.
Tavira ligt verdeeld over de oevers van een rivier en bestaat uit een wirwar van smalle straatjes en witte huizen waar je heerlijk kunt rondslenteren.
In een oude watertoren kun je de stad bekijken middels een camera obscura.
(Een camera obscura is een verduisterde ruimte waarbij in een van de wanden een klein gaatje is aangebracht, later ook wel een lens. Het hierdoor invallende licht werpt een afbeelding van de buitenwereld op de tegenoverliggende wand).
In dit geval was er een gaatje boven in het plafond gemaakt waardoor je, op een scherm op tafelhoogte, real time de beelden van de stad kon zien. Je ziet dan echt auto's rijden en mensen lopen. De kleuren waren heel bijzonder in die donkere ruimte.
De kasteelruïne is ook echt een bezoek waard, vooral de weg er naar toe is erg mooi en natuurlijk het uitzicht vanaf de kasteelruïne over de stad, je kunt in de verte de zoutpannen zien liggen.
Leuke winkeltjes en gezellige terrasjes vind je overal en de kleuren van de bloemen, met name de Bougainvillea doet soms zeer aan je ogen zoals die afsteken tegen de witte geveltjes.
Nog veel Moorse invloeden in Tavira, dat zie je nog terug in bijvoorbeeld deuren van gevlochten hout, die het huis beschermen maar wel lucht en geluid binnen laten.
Heerlijk een paar dagen vertoeven in en rond Tavira.
Als kers op de taart nog een fadoconcert waar ze begonnen met beelden en uitleg hoe de fadomuziek is ontstaan gevolgd door een geweldig optreden. Vooral de 12-snarige gitaar is hierbij onmisbaarLeia mais

ViajanteNog een week of 4 en dan gaan wij ook weer een kleine twee weken naar Portugal, die verhalen maken dan je nog meer zin heb om te gaan.

ViajanteKan het me voorstellen dat de fado uitvoering de kers op de taart was, op vrijdag en zaterdag wordt er in de kerk opgetreden, maar ik vind zelf waar jij nu geweest bent intiemer ,

ViajanteAw amazing so glad you’re travelling again, hope you’re having a wonderful time! 💓💓
- Dia 48
- domingo, 16 de abril de 2023 17:36
- ☀️ 23 °C
- Altitude: 85 m
PortugalRogil37°22’31” N 8°47’59” W
Via Alte naar Rogil

Vanaf Tavira eerst nog een nachtje bij Margot, en haar schoondochter Kate, in Moncarapacho. Was weer heel gezellig. Lekker gedoucht, powerbank opgeladen en water getapt, dan kan ik weer 3 a 4 dagen wild camperen.
Het plan was om op de heenreis rustig langs de westkust af te zakken, maar vanwege de kou had ik dat overgeslagen.
Omdat het weer er nu goed voor is wilde ik weer naar de westkust en langzaam aan omhoog rijden.
Op weg naar Rogil reed ik door Monchique, heerlijk weer in de bergen, met geweldige uitzichten. Waardoor ik veel uitgestapt ben om fotos te maken en ik tenslotte bleef steken in Alte. Nadat ik natuurlijk weer eens verdwaald raakte en in een bergdorp terechtkwam met wel heeeeel smalle straatjes, mooi maar weer een hele uitdaging.
Wat een leuk stadje is Alte. Veel schilderingen op de muren, prachtige bloemen en natuurlijk de waterval. Duidelijk te zien dat er een tekort aan water is, maar wat een prachtige omgeving.
Een nachtje geslapen, weer helemaal alleen.
De volgende dag weer op weg naar Rogil. Wat was het onderweg mooi, iedere keer een Wow-gevoel. Plotseling overviel me een gevoel van verdriet over alle mensen die ik verloren/kwijtgeraakt ben en met wie ik deze mooie dingen niet meer kan delen.
Geen idee waar dat opeens vandaan kwam, maar het was goed.
Uiteindelijk Rogil bereikt en naar het strand Praia do Valens dos Homens. Eerst een stuk rijden door een natuurgebied naar de parkeerplaats. Het strand ligt tussen twee rotsen in waar je met een houten trap naar het strand kon afdalen.
Wat is die oceaan toch geweldig met die prachtige kleuren en hoge golven, ik kan er niet genoeg van krijgen.
In een natuurgebied mag je niet overnachten dus' s avonds gewoon langs de weg in Rogil ingeparkeerd om te slapen.
Vandaag naar een strand Praia da Samouqueira waarvan in de beschrijving stond dat er maar 4 parkeerplaatsen waren en dat het moeilijk begaanbaar was. Ik dacht dat dat de auto betrof want je moest ervoor van de weg af en doorrijden op een smalle onverharde weg, met veel begroeiing langs de kant die de zijkanten van Octobus lekker afstoften.
's Morgens vroeg dus maar op weg om een parkeerplaatsje te veroveren en daar lekker ontbeten.
Het was echt in the middle of nowhere en er stond maar 1 auto. Voordat ik klaar was met ontbijten kwam er nog een auto aanrijden met twee jonge dames. Ze hadden een kistje met allerlei potjes en een bakje met aardbeien mee. Na een korte tijd kwamen ze weer terug en reden weer weg. Ik vroeg me af waarom. En in mijn lange jurk en slippers ging ik op weg naar het strand.
In het begin ging het heel goed want er was een zandpad dat naar beneden liep. Op een gegeven moment stopte het zandpad en ging over in rotsgrond met losse stenen en soms best wel grote hoogteverschillen. Ik snapte plotseling waarom de jonge dames weer teruggekomen waren want met een kistje in je handen was dit niet te doen. Trouwens op die slippers van mij ook niet. Ondanks dat ik een stok bij me had, ik dacht alleen voor de honden maar hij kwam nu echt heel goed uit, ben ik toch een keer gevallen. Als je op de losse stenen staat met je voeten richting strand dan gaan de losse stenen schuiven. Dus de rest als een krab lopend afgelegd. Wel hele mooie uitzichten die het de moeite waard maakten om toch verder naar beneden te gaan.
Op het strand zag ik een man en een jongentje een stuk verder op een rots aan het vissen. Die waren dus van die auto die er al stond.
Het water werd hoger en de vissers gingen er weg. Het hele strand voor mij alleen. Alhoewel het strand werd steeds minder en minder door het hoge water.
En geen schaduwplekje te vinden. Het was intussen half 1 en bloedheet geworden.
Toch besloten om maar weer naar boven te klimmen voordat het nog warmer werd.
Lekker alle deuren van de auto open en even in de schaduw lezen.
Nu zit ik op een terras in de schaduw met een kop koffie want dat had ik nog niet gehad vanmorgen.
Morgen naar de zigeunermarkt in Aljezur.Leia mais
- Dia 52
- quinta-feira, 20 de abril de 2023 15:07
- ☀️ 20 °C
- Altitude: 42 m
PortugalMercado da freguesia37°43’48” N 8°46’59” W
Odeceixe, Odemira, Vila Nova Milfontes

Odeceixe is echt een bezoek waard. Een klein dorp dat op een berghelling ligt en waar je door de straatjes lopend op het hele grote witte zandstrand, in hoefijzervorm, terechtkomt.
Het strand ligt aan de westkust in het uiterste noordwesten van de Algarve in het natuurpark Costa Vicentina.
De rivier Ribeira de Seixe mondt hier uit in de oceaan. Dat heeft direct mijn belangstelling. Hoe gaat dat in zijn werk? Aan de ene kant de golven van de oceaan die op het strand aangedenderd komen en een rivier die uitmondt in de oceaan.
Ik ben aan het zoeken geweest waar het ontmoetingspunt van die twee ligt. Een heel leuk spel om te proberen dat ontmoetingspunt ook zichtbaar te maken op de foto en dat viel helemaal niet mee.
De verschillen in kleur geven direct het water vanuit de oceaan en vanuit de rivier weer. Die rivier is trouwens meteen vanaf het strand heel diep. Een vrouw die het water inliep plonsde meteen tot haar middel in het water.
Er zijn een paar foto's gelukt daarin zie je werveling van het water dat van één kant komt en die door de andere kant tegengehouden wordt. Zelfs één met een soort waterkolkje waar water uit opspat. En die kleuren van het strand, de golven, de rivier en de klif zijn zo'n mooie combinatie.
Het was trouwens bloedheet op het strand, ik moest mijn slippers op het strand aandoen omdat het zand te heet was onder mijn voeten.
Afkoelen in de oceaan ging bijzonder goed, maar daarna moest ik toch weer over dat hele grote strand teruglopen naar de trap en was alweer oververhit. 's Morgens had ik ergens een temperatuur van 34 graden gezien.
Toen ik in Odemira aankwam wilde ik alleen nog maar een plekje in de schaduw, maar dat was ver te zoeken. Uiteindelijk bijna boven op de berg in een straatje met huizen geparkeerd waar een beetje schaduw was.
Er zou een plein moeten zijn met kunst in april, maar dat kon ik niet vinden. Evenals Octobus toen ik terug wilde want ik was vergeten de straatnaam te noteren. Hier zag ik trouwens voor het eerst de kenmerkende, witte molentjes van Portugal.
Heel veel in de zon moeten lopen. Ik had een knetterende koppijn en ben uiteindelijk naar de Intermarche gereden om daar te blijven staan. Gelukkig paste ik toch onder de 2.20 m luifels en kon een plekje in de schaduw veroveren.
Slecht geslapen, ik dacht dat ik echt ziek zou worden. Volgende morgen nog steeds hoofdpijn, ik had al heel wat paracetamol geslikt maar de hoofdpijn ging niet echt weg.
Ik wilde niet meer op een parkeerplaats staan en heb een camping opgezocht waar schaduw was.
Dat is in Villa Nova Milfontes, wat een verademing. Daar ben ik nu nog want je kon 3 nachten staan en 2 nachten betalen, en ja dan ben je toch een Nederlander hè 😂
Ik heb hier nog niets anders gedaan dan lakens gewassen, Octobus goed schoonmaken, boodschappen doen in de plaatselijk Markthal. Heerlijk gekookt met verse vis en verse groenten.
Ik heb er weer helemaal zin in en ga morgen weer op pad.Leia mais

ViajanteDaar zijn wij volgens mij nog niet geweest, hebben we weer een mooi uitje. Veel plezier nog.

ViajanteNiet ziek worden hoor, dat moet je niet hebben. Ik wens je een goeie reis; vandaag vertrek ik uit de Bourgogne en hoop vanavond bij Souwie op Ilha da Culatra te zijn. Hartelijke groeten van mij 🤗
- Dia 55
- domingo, 23 de abril de 2023 22:45
- 🌙 16 °C
- Altitude: 9 m
PortugalLargo Luís de Camões38°22’13” N 8°30’31” W
Vila Nova, Sines, Alcacer do Sal

Vrijdag hoefde ik pas om 18.00 uur uit te checken. Dus op mijn gemakkie met Veni Vidi Fietsie rondgefietst in Vila Nova des Milfontes, alweer zo'n leuk stadje. Een atelier bezocht van een schilder die al 25 jaar gezichten schildert, op doek en op tegeltjes. Er zaten beslist interessant dingen bij, maar best jammer dat hij al die jaren hetzelfde doet denk ik, er zit weinig ontwikkeling in.
Eind van de middag met Octobus naar de vissershaven. De aangekondigde regen zag je vanaf de Atlantische Oceaan aankomen, het werd even helemaal donker en toen kwam het met bakken uit de lucht. Prachtig die donkere wolken boven dat woeste water.
Koers gezet naar Sines waarvan ik gehoord had dat het een leuk stadje zou zijn.
Eigenlijk bevalt het wel goed om aan het eind van de dag ergens aan te komen, dan kun je de volgende dag de buurt verkennen.
Twee nachtjes geslapen bij de Intermarche in Sines. Heerlijk 's morgens je bed uitrollen en Abatanado (grote koffie) en Pastel de Nata (soort bladerdeeg bakje met crème erin, hèt Portugese ontbijt) samen voor 1 euro.
Tanden poetsen en wassen in het toilet van de Intermarche, wie doet me wat 😂
Sines is een stadje met natuurlijk een kasteel, waarvan alleen de muren nog staan. Als je goed kijkt zie je Vasco da Gama nog over het water uitkijken. Wel vreemd om in de verte grote containerschepen in de haven te zien liggen, dat had ik nog niet eerder gezien.
Het oude centrum is mooi met kleine straatjes en veel terrasjes.
Een museumpje in het kasteel waar de historie, kurkbewerking en visserij, van Sines in beeld wordt gebracht.
Dan nog een bezoek gebracht aan het Centro des Artes. Een modern gebouw uit natuursteen, dat met zn kantelen een beetje op het kasteel lijkt. Heel steriel, binnen alles wit met hoge horizontale ramen waar het licht binnenvalt. De schaduwen gaven op de muren soms prachtige kleuren en vormen. Het gebouw was minstens zo interessant als de expositie.
Wel bijzonder zo'n groot gebouw voor zo'n kleine stad.
Vandaag onderweg naar Alcacer do Sal met een stop onderweg bij Praia da Costa de Santo Andre. Een heel bijzonder strand dat gedeeld wordt door de Oceaan en een meer. Als je op de foto kijkt zie je rechts het water van de Atlantische Oceaan en links het water van het meer .
En nu op een leuke camperplaats aan de rivier in Alcacer do Sal.Leia mais

ViajanteMooi is de kust ook boven Sines, Santo André vinden wij wel wat van de Texelse kust weg hebben, en Alcácer do Sol blijft een prachtig plekje om een stop te maken , we genieten met jou mee🚍
- Dia 58
- quarta-feira, 26 de abril de 2023 23:07
- ☁️ 20 °C
PortugalAdega da Herdade38°22’42” N 8°47’9” W
Alcacer do Sal, Troia, Comporta

On the road again, na 2 nachten in Alcacer do Sal.
De eerste dag, 24 april, natuurlijk naar het kasteel bovenop gelopen. Er was me verteld dat er een hotel in zat, maar dat je daar gewoon doorheen mocht om op de binnenplaats te kijken en over de kasteelmuur te lopen.
Boven aangekomen zag ik een heel luxe hotel en kon me bijna niet voorstellen dat je daar gewoon in mocht. Als ze het me niet verteld hadden dan had ik het niet in mijn hoofd gehaald om daar naar binnen te gaan.
Voor de zekerheid even aan de receptioniste vragen. En ja hoor, ik mocht gewoon overal in het hotel lopen en kwam vanzelf op de binnenplaats van het voormalige klooster dat ook binnen de muren van het kasteel had gestaan.
Ze hadden in de gang oude fotos van hoe het was voordat het hotel daar gevestigd werd. Ik heb fotos van voor en na bij elkaar gezet. Het is heel mooi opgeknapt waarbij heel veel oude details bewaard zijn gebleven.
Er zijn in dit stadje heel veel pandjes die leeg staan en vervallen zijn. Zo mooi om hier fotos van te maken, ze zijn heel fotogeniek!
En voor het eerst bacalhao gegeten. Als ik het in de winkels en op de markt zie vind ik het er helemaal niet aantrekkelijk uitzien. Maar wel een goede manier om vis te kunnen bewaren. Daarom wil ik het toch proberen. Het smaakt verrassend lekker, dat wil ik nog een keer eten.
's Avonds begint het feest al voor de 25e april.
Op 25 april 1974 was de geweldloze Anjerrevolutie waardoor de dictator Salazar afgezet werd.
De bevolking die gesommeerd was binnen te blijven ging massaal de straat op samen met het leger. De soldaten hadden in de loop van hun geweer een rode anjer gestoken, vandaar de naam Anjerrevolutie.
Op 24 april savonds was er muziek waarna precies om 00.00 uur prachtig vuurwerk afgestoken werd.
Op 25 april speelde de fanfare smorgens en smiddags was er een optreden van 2 muzikanten. Er werden rode anjers uitgedeeld aan het publiek en de mensen zongen veel van de liederen mee.
Leuk om te zien hoe hele families met elkaar op stap waren op deze vrije dag.
Vandaag naar Troia gereden naar het uiterste puntje van een schiereiland. Daar een Romeinse opgraving bezocht. Het is een soort fabriek geweest om sardientjes te zouten.
Op het strand lagen boten te vergaan en er was een groot gebouw waarvan het dak al ingestort was. Er waren veel mensen op de been, ze waren net klaar met opnames voor een film. Veel vergane glorie, dat zal het wel goed doen in een film.
Bij Comporta zie je allerlei oude houten steigertjes. Het was laag water, dus er lagen veel bootjes in de blubber, een paar meter onder de steigers, dat blijft toch een raar gezicht.
In Comporta sta ik nu op een camperplaats.Leia mais
- Dia 59
- quinta-feira, 27 de abril de 2023 20:50
- ☁️ 23 °C
- Altitude: 97 m
PortugalJardim da Liberdade39°14’8” N 8°41’19” W
Carrasqueira

De haven op palen van Carrasqueira in Comporta, Portugal
Het Cais Palafítico da Carrasqueira is een van de meest bezochte plaatsen in de regio Comporta. Dit meesterwerk van volksarchitectuur, gebouwd in de jaren 1950 en 1960, is uniek in Europa. De haven is gebouwd op onregelmatige houten palen en planken, zoals we in Azië konden zien. De kade en de aanleglijnen worden gebruikt door plaatselijke vissersboten. Dankzij de kades kunnen de vissers ook bij eb, wanneer de bodem bedekt is met een dikke laag modder en slik, hun boten bereiken.
De haven op palen van Comporta is een tijdloze plek, hangend tussen hemel en zee. De ideale tijd om het te bezoeken is bij zonsopgang of zonsondergang, wanneer het licht en de kleuren worden weerspiegeld in het kalme water van de riviermonding. Het is een magische plek voor fotografieliefhebbers.
Beter kon ik het zelf niet verwoorden.
De foto's verdienen het om apart neergezet te worden, dus vandaag geen collages 😃Leia mais
- Dia 62
- domingo, 30 de abril de 2023 16:05
- ☀️ 27 °C
- Altitude: 58 m
PortugalEstádio Municipal de Tomar39°36’28” N 8°24’37” W
Via Peniche naar Tomar

Het is gelukkig iets minder warm geworden. Dat maakte het reizen in een bus zonder airco wel wat aangenamer.
Eerst op weg naar Peniche een leuke plaats op een schiereiland waar veel gesurfd wordt.
Een plek met een heerlijke, sportieve vibe.
Daarna door naar Tomar, maar tussendoor nog even gestopt bij een prachtig kasteel in Porto de Mós.
Het kasteel dat in 1755 door een zware aardbeving in Lissabon ernstig verwoest werd is prachtig gerestaureerd. Dat wil zeggen alleen de voorkant want de achterkant is alleen veilig gemaakt tegen instorten en dat blijft ook zo. Het heeft wel wat dat je zo oud en nieuw in één gebouw kunt zien, een prachtig geheel.
In Tomar aangenaam verrast door de leuke camperplaats. Het is een gemeentelijke camping geweest en dat kun je nog goed zien aan al het groen, wat een verschil met de parkeerplaatsen waar je ook dikwijls op staat. Iedereen heeft hier ook gewoon zijn tafeltje en stoeltjes buiten gezet, wat op een parkeerplaats verboden is op straffe van een fikse boete.
Zaterdagmorgen naar de markt met verse groenten, vis, vlees, bloemen en planten. Wat een kleur allemaal!
Daarna naar boven gelopen naar het kasteel, een bolwerk van de Tempeliers, en naar het prachtige klooster dat er later tegenaan gebouwd is
De Orde van de Tempeliers werd in Portugal in de 12e eeuw opgericht om te helpen bij de christelijke herovering en de kruistochten voort te zetten. Het kasteel dat in 1160 door de Orde in Tomar werd opgericht, was indertijd het meest moderne en vooruitstrevende militaire bolwerk van het koninkrijk, geïnspireerd op de versterkingen van het Heilig Land. Bijna twee eeuwen later, in 1312, werd de Orde door Paus Clemens V opgeheven om een eind te maken aan de macht en de faam van de orde. In Portugal werd echter de Ordem de Cristo (Christusorde) opgericht die de spirituele en materiële rijkdom van de orde overnam en de geest van de kruistochten bewaarde tot de tijd van de grote ontdekkingsreizen.
Volgens velen bestaat de orde van de Tempeliers nog steeds. Toen ik een paar jaar geleden in Lissabon was kwam ik in contact met een hoge priesteres van de orde en mijn gids door de stad vertelde dat hij ook Tempelier was. Hij had vele interessante verhalen over de stad maar ook over de Tempeliers.
Wat er van waar is kan ik niet zeggen, maar het was wel interessant. Dat mysterie blijft om de orde van de Tempeliers hangen, met name over de schat die verborgen zou zijn. Ik hou er van om het te geloven want dat is wel een mooi verhaal.
Het kasteel is heel groot en je kunt wandelingen langs de muren maken.
De kerk en het klooster zijn ook al heel groot en werkelijk prachtig.
De kerk heeft een ronde plattegrond en is gebouwd naar gelijkenis van de kerk boven het Heilige Graf in Jeruzalem. Rond deze Tempelierskerk ontwikkelde zich met de tijd een enorm kloostercomplex, waarbij de vier grote kloostergangen heel bijzonder zijn, alsook de ziekenzaal van de Orde en het 6 km lange aquaduct, dat gebouwd werd in opdracht van de Spaanse koning Filips II.
De hele middag doorgebracht in het klooster met als toetje nog optredens van een dansacademie in Lissabon tegen dat prachtige decor van een Kloosterhof als achtergrond.Leia mais
- Dia 69
- domingo, 7 de maio de 2023 22:44
- 🌙 14 °C
- Altitude: 1.084 m
EspanhaTabanera del Monte40°55’43” N 4°5’45” W
Montanchez en Caceres

Montánchez staat bekend als “het balkon van de Extremadura”.
Dat komt doordat je vanaf het kasteel kilometers ver uitzicht hebt. Deels omdat het kasteel zo hoog ligt en deels omdat Extramadura behoorlijk vlak is. Er is bovenop bij het kasteel ook iets dat echt op een balkon lijkt waar je op kunt klimmen.
De bonus van het naar boven klimmen is de begraafplaats van Montánchez, gelegen direct onder de ruïnes van het Moors kasteel op de heuvel.
De begraafplaats bevindt zich op meer dan 700 meter hoogte waardoor bezoekers een mooi uitzicht hebben over het landschap van Extremadura. De begraafplaats werd voor het eerst geopend in 1810 waarmee het een van de oudste van de deelstaat Extremadura is.
In 2015 is het uitgeroepen tot het mooiste kerkhof van Spanje en dat verdient het ook.
Ik ben er twee keer geweest, de eerste keer om de zonsondergang te zien vanaf het kasteel, de fotos waren zo mooi, vooral de fotos van het kerkhof waar een mooie rode gloed overheen lag.
De volgende dag ben ik nog eens geweest om te zien hoe het er overdag uitziet. Nog steeds erg mooi, maar de fotos van het kerkhof met de avondgloed zijn zo mooi dat ik alleen die laat zien.
De panoramafoto van het kasteel heb ik van internet geplukt, want het lukte niet goed om van veraf een mooie foto te maken omdat het steeds een beetje nevelig was in de verte.
Hetzelfde geldt voor de panoramafoto van Caceres.
En als ik al dacht dat het niet mooier kon, dan had ik dat mooi mis.
Caceres is de hoofdstad van regio Caceres in de provincie Extramadura.
Het heeft een middeleeuws centrum dat helemaal ommuurd is en wat heel goed bewaard is gebleven. In de meeste gevallen kun je gratis de gebouwen bezichtigen en ook de meeste exposities zijn vrij toegankelijk.
Wat heerlijk om hier zo rond te dwalen en van al dat moois te genieten.
Je komt bij het oude centrum via een gigantisch groot, mooi plein waar je natuurlijk heerlijk iets kunt drinken en eten.
Caceres is een bezoek meer dan waard.Leia mais
- Dia 71
- terça-feira, 9 de maio de 2023 20:38
- ☀️ 17 °C
- Altitude: 950 m
EspanhaTeruel40°19’58” N 1°5’9” W
Àvilla en Albarracin

In dit dunbevolkte gedeelte van Spanje barst het van de kastelen. De meeste uit de Moorse tijd.
In Avilla hebben ze de muur die om de oude vesting stond helemaal in ere hersteld. Je kunt een lange wandeling over de muur maken, wat een prachtig uitzicht alweer.
De muur zelf deed me aan de Chinese muur denken. Zo'n 11 jaar geleden heb ik daar, over een stuk dat niet opgeknapt was, 10 km gelopen. Dat lijkt niet veel maar als de weg gewoon door het dal en over de bergkam heen gaat, is het wel afzien. Ik was toen in ieder geval helemaal kapot.
Van Avilla naar Segovia gereden om daar naar het bijzonder goed bewaard gebleven aquaduct te kijken. Nou dat heb ik verschillende keren vanuit de auto gezien omdat de navigatie me steeds weer door dezelfde straatjes in het centrum bleef sturen en ik geen parkeerplaats kon vinden. Uiteindelijk heb ik het opgegeven en ben een slaapplekje gaan zoeken.
De volgende morgen naar Albarracin, dat was een heel eind rijden. Door een bergketen met een heleboel bochten, ik werd er bijna duizelig van. Prachtig landschap met per 100 km 2a3 kleine stadjes. Het viel me op dat ze terrakleur, leemkleur en groen als asfalt gebruiken. Dat kleurde heel mooi met de omgeving van rotsen, rode aarde en struiken. Het was wel jammer dat ze bijvoorbeeld het groene asfalt hadden bijgewerkt met terracotta, alhoewel dat eigenlijk ook mooi in de omgeving past zoals je op de foto's kunt zien.
Het werd een emotionele offday. Als ik zo lang alleen in de auto zit merk ik dat ik me eenzaam voel. De hele dag praat je met niemand en de mede-camperaars zijn het meest met z'n 2en erg op zichzelf. Ik miste mijn familie en vrienden en was eigenlijk van plan om snel naar huis te gaan.
Vanmorgen toen ik Albarracin bezocht en een lange wandeling langs de rivier, onder de vestingsmuur maakte was ik toch blij dat ik dat niet gedaan had. Dan had ik met een rotgevoel weggegaan en dat zou een slechte afsluiting van deze reis geweest zijn.
Albarracin is echt een prachtig stadje met huizen die aan de buitenkant met roze klei gestuct zijn. Daarom wordt het ook wel de roze stad genoemd, al dacht ik dat dat voor Petra in Jordanië gold.
Er wonen maar een goede 1000 mensen, maar het stadje is helemaal gerestaureerd en daarom hebben ze veel toeristen die er komen kijken.
De straatjes zijn heel smal met allerlei uitbouwen. Soms zijn ze zo smal dat de overburen elkaar op de balkonnetjes een hand zouden kunnen geven.
Ik heb er van genoten en ben nu wel op de terugweg aan het gaan. Maar wil alle mooie dingen die ik tegenkom ook nog bekijken.
De planning is om op 25 mei weer thuis te zijn, dat is iets meer dan 2 weken, ik heb besloten om van deze laatste weken te gaan genieten.Leia mais

ViajanteKan het me voorstellen dat je er even doorheen zit, je bent al een tijdje onderweg , ondanks al het mooie heb je ook je contacten nodig, ik heb er in ieder geval weer een toppertje bij op m,n lijstje Albarracin , een goede reis naar huis 🚐

ViajanteJa was een mooie tocht op de Grote Muur...Trouwens deze muur ziet en loopt er bijna hetzelfde uit.
Viajantegoeie reis en tot strakjes.
ViajanteVeel plezier!
Viajantegoede reis en misschien binnenkort tot ziens!