- Show trip
- Add to bucket listRemove from bucket list
- Sep 26, 2024, 4:48 PM
- 🌬 19 °C
- Altitude: 43 m
GermanyBerlin-Köpenick52°27’32” N 13°34’48” E
Engelen onderweg van Poznan nr Potsdam

Het zou zo'n eenvoudig reis hebben moeten zijn van Poznan naar Potsdam in Duitskand. Een keer overstappen in Frankfurt aan de Oder en dan direct door. Maar het liep heel anders.
In Frankfurt was het al moeilijk om te weten welke trein we moesten hebben: er was geen conducteur te zien. Niemand kon ons helpen. We zijn uiteindelijk maar in de trein gestapt waarvan de vertrektijden overeen kwamen met ons reisschema.
Toen hoorden we echter na een half uur dat de trein niet verder zou kunnen omdat er werkzaamheden waren op het traject. Niemand in de trein begreep dat dit niet eerder meegedeeld was en zelfs de conducteur had er niet van gehoord.
Gelukkig hielp een uitstekend Engels sprekende man ons met een reisschema waarbij we met de S-bahn, de U-bahn ( de metro) en de bus in Berlijn zouden moeten komen. Helaas bleek echter ook de app van DB (Deutsche Bahn) niet up to date...
Vervolgens begeleidde ons een mevrouw met een reisschema via een stampvolle bus en de S- bahn verder.
Tot in de bus een Afghaanse jongeman ons op een betere route wees. Hij begeleidde ons naar een ander station.
Maar ook dat bleek ingewikkeld. Gelukkig was er toen een ouder echtpaar die ons op het Centraal Station van Berlijn door een wirwar van bordjes heen loodsten naar de S-bahn die pas op het laatst op de pictogrammen stond. Dat bleek de gouden greep, zodat we uiteindelijk anderhalf uur later dan gepland toch in Potsdam aankwamen.
Daar bleek echter door de drukte geen Uber taxi beschikbaar en zijn we maar gaan lopen. Dat viel ook wel weer mee. Na 20 minuten waren we er.
Ik heb wel gedacht, dat als de Duitsers in 1940 op deze manier hun infrastructuur geregeld hadden, ze nooit West Europa hadden kunnen bezetten. De Deutsche Bahn is al een paar jaar in een erbarmelijke crisis.
Maar wat waren we blij met onze vier engelen die ons verder geholpen hebben. Als dat het beeld is van de huidige Duitsers, dan kunnen we hoop hebben voor de toekomst.Read more