• Passepartout

Efterårstur til Alperne 2021

A 81-day adventure by Passepartout Read more
  • Pic d’Arriel

October 16, 2021 in France ⋅ 🌙 5 °C

Hvor turen i går var efterårsfarver og møde med dyr, var turen i dag mere den fysiske oplevelse ved bestigning af en top; Pic d’Arriel. Vi gik ind af dalen op mod søen Lac d’Arrious, men fandt så en lille undselig sti der drejede fra op mod det lille pas Col de Sobe og derfra over til passet Col d’Arriel. Her ligger Petit Arriel til venstre, og den store, og noget mere stejle Pic d’Arriel til højre. Vi kunne se folk på vej op og ned og også nogle på toppen, så jeg tænker altid, at så kan vi også! Jacky var ikke helt så sikker, men kom med både op og ned! Og det var nok den top med mest “klatring”, vi har lavet indtil nu, og selvfølgelig med en fantastisk udsigt fra toppen! På vej ned virkede Petit Pic d’Arriel fristende og nem lige at gå op på, og det var godt, vi gjorde det, for derfra var det så muligt at fortsætte hele vejen ud af en ryg, ned til søen Lac d’Arrious og tilbage via passet Col d’Arrious. Det blev dermed næsten en hel rundtur, og er der noget vi har lært gennem den sidste måneds vandring, så er det, at der altid er mange flere muligheder end man lige tror, og som det ser ud til på kortet! Og at de største oplevelser kommer, når man går en lidt anden vej, end den man måske havde planlagt!

Ruten på Wikiloc: https://da.wikiloc.com/vandring-spor/pic-darrie…

Det var det skønneste oktobervejr i dag, og faktisk så vi også en enkelt tyk marmot på vej ned i dalen, så de er også her i Pyrenæerne!

• Col du Pourtalet. Spanien

October 16, 2021 in Spain ⋅ ⛅ 9 °C

Efter vandreturen kørte vi de sidste kilometre op til passet Col du Pourtalet og grænsen til Spanien. Vi er kørt en lille smule ned af vejen, men er så blevet holdende for natten, da her er så flot!

• Baskerlandet. Dag 1

October 17, 2021 in Spain ⋅ ☁️ 12 °C

Vi kører mod syd fra Pyrenæerne og kommer meget hurtigt ned i lidt fladere sletteland. Vejene er store og brede, men det bliver også hurtigt lidt kedeligt, så vi beslutter at prøve nogle små veje og komme mere igennem landsbyer. Så mellem Jaca og Pamplona drejer vi fra den store hovedvej mod nord igen op forbi landsbyerne Burgui, Roncal og Isaba, og derfra videre mod vest til vi ender lidt nord for Pamplona.

Det er den region i Spanien, der hedder Navarra. Den er ikke rigtig en del af Baskerlandet, men især her i den nordlige del snakkes der baskisk, og skiltene er både på spansk og baskisk. Regionen er ikke særlig kendt og markedsført blandt udenlandske turister, men der er nogle meget flotte og velholdte landsbyer, med helt ens stenhuse med hvidpudsede vægge, hvor kampestenene er synlige på hjørner og rundt om vinduer og døre. Og det er også et ret flot landskab at køre igennem, hvor vejene går over små bjergpas, gennem snævre dale med små floder, og indimellem også op over et plateau med udsigt.

Vi ender dagen i den lille by Zubiri, hvor vi finder et roligt sted at holde.

• Baskerlandet. Dag 2

October 18, 2021 in Spain ⋅ ⛅ 15 °C

Vi beslutter at starte dagen på lidt større veje end i går, så vi kan nå over til en naturpark nord for Vitoria-Gastiez og vandre lidt i dag. Så lige over middag er vi fremme ved Urkiola, som er et flot plateau med græs og så nogle lidt højere toppe af kalkklipper der stikker op. Vi vandrer mellem græssende heste, får og køer op til toppen; Elgoien på 1.243 m. Det er lidt lavere end vi er vant til, til gengæld er det lunt, og vi kan vandre i shorts igen!

Nu er vi i det rigtige Baskerland, og hen mod aftenen kører vi ned til Baskerlandets hovedstad Vitoria-Gastiez, hvor Miriam og Jorge bor, og som vi har lavet en aftale om at mødes med. Vi kender dem fra flere somre i Narsarsuaq, hvor de både har arbejdet og holdt fri, men de sidste to somre, har de ikke kunne komme afsted pga. Corona, så de vil gerne høre nyt, og vi kan så også dele oplevelser fra Alperne, hvor de også har kørt rundt to måneder her i sommer, med deres lidt mindre camper/bil.

Det er første gang i månedsvis, ja måske næsten et år, at vi er i en lidt større by, og det er virkelig underligt at køre med sporvogn, og gå på gader med butikker, mennesker og højhuse! Men en meget hyggelig aften, dejligt at snakke og få lidt viden fra nogle lokale, og så er byen faktisk en ret flot by. Den er ikke så besøgt af turister som Bilbao, San Sebastian og Zaragoza, som er de andre større og mere kendte byer her i Nordspanien. Til gengæld virker den mere autentisk og hyggelig, hvilket vores to guider også siger! Den har et gammelt kvarter med en masse typiske baskiske byhuse, kirker og katedraler, og så er det stadig lunt, og lidt atypisk for årstiden, kan vi sidde udenfor og spise.

• Langs Ebro-floden

October 19, 2021 in Spain ⋅ ⛅ 16 °C

Endnu en fantastisk ting ved byen Vitoria-Gastiez er den store, gratis parkeringsplads for autocampere bare 20 minutters gang fra centrum og den gamle bydel. Her har vi sovet i nat i fred og ro midt i en storby! Vi gik også en lille morgentur, tilbage til de flotte huse i den gamle bydel, hvor det var næsten mørkt, da vi gik rundt i går.

Derefter kører vi mod vest ud af byen, og igen på en rute af små veje, som Jacky har sat sammen. Der er helt fantastiske efterårsfarver med især gule blade på træerne, blå himlen og 20 grader. Vi kører langs med den spanske flod, jeg kender fra kryds-og-tværser, Ebro. Den løber først i en smal gorge (slugt) med stejle klipper på begge sider, senere bliver den bredere og snor sig dovent afsted, og pludselig kører vi opad, og kigger ned i en kæmpe canyon, hvor den løber i bunden. Jeg kan slet ikke forstå, at der ikke er flere, der kører denne tur. Der er næsten ingen trafik og ikke en eneste autocamper, som vi ellers har set flere af i Frankrig, end vi plejer på denne årstid. Men det er virkelig flot!

Vi kommer forbi den lille landsby Salinas de Anana, som ligger på et sted, hvor der var havbund for 200 millioner år siden. Under Romerne - eller endnu tidligere - begyndte man at udnytte det salte vand, der steg op gennem undergrunden, og udvinde salt ved fordampning. De gamle konstruktioner af bassiner og broer er stadig synlige.

Vi kommer også forbi den charmerende landsby Orbaneja del Castillo, der ligger på en lille klippehylde, med sjove klippeformationer et tak højere oppe, hele vejen rundt. Og aller øverst oppe svæver så igen de store gribbe, som også ser ud til at have reder på klipperne.

Vi ender ved byen Aguilar del Campoo, hvor vi kører ud til en stor sø med en dæmning, og holder med udsigt under træer og ser fuldmånen stå op.

• Gamle kulminer og storkereder

October 20, 2021 in Spain ⋅ ⛅ 16 °C

Efterårsfarverne er her stadig. De er mere støvede og brunlige fra morgenstunden. Den bare og knoldede jord er rød, og himlen er grå i forskellige nuancer. Indimellem får vi et par regndråber, men senere på dagen får vi også sol. Og kraftig vind, der blæser alle de gule blade af poplerne.

Det er et ret specielt landskab vi kører igennem. Vi er stadig oppe i ca 1000 meters højde. Vi kører på brede og udmærkede veje, men der er nærmest ingen trafik på dem. Vi kører igennem byer, både små og større, men ser ikke ret mange mennesker. Vi kommer igennem områder med gamle åbne kulminer, der er fuldstændig forladt. Heldigvis står der vindmøller på bakketoppene som en slags erstatning. Så er der landsbyer med gårde; store traktorer og lidt kvæg og får. Og så er der alle storkerederne! På et tidspunkt, har hver eneste landsby vi kommer igennem et gammelt kirketårn, og alle med en storkerede på toppen. De bruger heldigvis ikke det der med kirkespir her i området! Vi ser ingen storke, men deres yngletid hernede er ellers helt til oktober, så de er nok lige taget afsted.

Vi kommer til byen Ponferrada sidst på dagen. Ikke fordi vi er blevet vild med byer, men vi har en aftale med Andrea (fra Tasermiut i Narsarsuaq) her i morgen, inden vores plan er at søge op mod en lille nationalpark og derefter nordkysten. Vi når nok ikke helt ud til Santiago de Compostela i denne omgang, men lader de øvrige pilgrimme om det.

• Ponferrada og mod nord igen

October 21, 2021 in Spain ⋅ ⛅ 8 °C

Vi mødes med Andrea på en lille café i Ponferrada, og formiddagen går hurtigt med hygge og snak. På vej ud af byen laver vi et lille stop ved slottet Castillo de Los Templarios, tempelriddernes slot, som nok er det mest berømte ved Ponferrada, hvor vi når en hurtig rundtur, inden de lukker for siesta.

Så kører vi ellers mod nordøst med kurs mod nationalparken Picos d’Europa. Vi har fået navne på nogle landsbyer og områder fra Andrea, som vi plotter ind i GPS’en, og de fører os til den lille by Huergas de Babia, hvor vi overnatter på en lille græsplæne, som en flink kroejer bestyrer, og hvor vi kan få vand og tømme toilet for et par euro.

• San Emiliano, Puerto de Tarne, Potes

October 22, 2021 in Spain ⋅ ⛅ 9 °C

Vi kører op til San Emiliano og videre til den lille landsby Candemuela. Vi vil gerne gå en tur i denne dal, og op på en top, men skyerne ligger lavt, og der er optræk til regn, så det blive bare til en lille tur på markveje (og lidt udenfor sti) til nabolandsbyen La Majua, og tilbage igen. Vi kører videre og gør et lille hop på motorvej op til Moreda, hvor vi fortsætter mod øst gennem Puerta Tarna og La Una. Det er rigtige bjergveje og bjergpas vi kører igennem, men det klarer mere og mere op, og der er endnu mere knald på efterårsfarverne i aftenlyset, end der har været før. Græsmarker med heste, store enkeltstående, gule popler, floder og søer - meget flot! Som barn ville jeg have været af her, og bare blevet der! Jeg spurgte jo Mirian og Jorge til alle de heste, man ser i Spanien? Det er jo store arbejdsheste, og de bliver jo ikke brugt. Er det til slagtning? Spiser man meget hestekød? De sagde, at de heller ikke helt vidste, hvorfor der var så mange heste, for det er ikke fordi, der bliver spist meget hestekød mere. I Vitoria-Gastiez var der kun et sted, hvor man kunne købe hestekød! Så jeg er lidt mere rolig og tror på, at de fleste heste her har et rigtig godt og langt liv!

Vi ender i byen Potes. Nu er vi ved den sydøstlige indgang til området og nationalparken Picos d’Europa.

• Picos d’Europa. Vandring

October 23, 2021 in Spain ⋅ ☀️ 9 °C

Så er vi tilbage i bjergene! Vi kørte til Fuenta De i morges, som er en af de sydlige indfaldsveje til Picos d’Europa. Vi har haft lidt svært ved at vælge, hvor vi skulle køre til, for der er mange indfaldsveje til nationalparken, og vi har bare et par dage, men nu blev det Fuenta De, som er et af de mere turistede steder, og hvor der også går en kabelbane ca 900 meter op, som rigtig mange tager både op og ned.

Vi ville dog gerne undgå den, så vi startede ud på en grusvej/sti, der senere skulle zig-zagge de mange højdemeter op. Det kort vi har anskaffet, er imidlertid ikke så godt, så det var en noget længere tur, vi fik taget, men det gjorde ikke så meget, for den var meget flot, og førte os op, hvor vi gerne ville, uden at møde ret mange andre mennesker. På et tidspunkt sagde jeg, at jeg ikke regnede med at vi fik set andre dyr end husdyr i dette område, og så selvfølgelig de store rovfugle, som der er mange af i bjergene. Ikke ret længe efter, så vi pludselig noget græsse højt oppe på en skråning, som hverken var et får, en hest eller ko, men nogle chamois (gemser)! Da vi kom op i passet og skråningen til toppen, var der en kæmpe flok af græssende og liggende chamois! Slet ikke bange, og nok alligevel ret vant til turister, siden de næsten blev stående og liggende, hvor de var.

Vores rute gik videre igennem det stenede landskab, det indre af Picos d’Europa er rent klipper og sten, hen mod der hvor kabelbanen kommer op. Pludselig var her fyldt med weekendgæster, så vi valgte at tage vandreruten ned. Den er på 14 km, men næsten kun nedad, så selvom det var ved at være sidst på dagen, og vi allerede havde gået en del (og opad), ville vi hellere det. Det var en flot tur ned i aftenlyset. Hele dagen havde solen skinnet, og der bliver sådan et flot lys, når den står lavt på himlen i efteråret. Vi fandt en grøn dal, vi kunne skærer ned over, og afkorte med nogle kilometer, og kom ned igennem skov af eg, bøg og hassel. Og selvom månen ikke er helt fuld mere, stod den flot på himlen ved siden af de stejle bjergsider i Fuenta De, hvor vi blev og overnattede.

Se ruten på Wikiloc: https://da.wikiloc.com/vandring-spor/vega-de-va…

• Det grønne og uberørte Picos

October 24, 2021 in Spain ⋅ 🌙 15 °C

Der er stor kontrast mellem det landskab vi vandrede igennem igår, og det vi oplever i dag. Vi kører fra Fuenta De om morgenen, mens biler med nye vandrere ankommer til parkeringspladsen. Kører mod nord til den lille by La Hermida og drejer her op af en lille bjergvej til landsbyen Bejes. Herfra er det kun små biler, der kan køre endnu et par kilometer. Vi finder med nød og næppe et sted at holde lige i udkanten af den lille landsby. Her er ret hyggeligt: stenhuse, et par hostels, en bar/restaurant og et par steder der sælger fåreost, og så ellers grønne marker og terrasser, og som alle andre steder her i Nordspanien græssende får, køer og heste.

Vi vandrer først nogle kilometer stejlt opad vejen, så finder vi en lille grøn vej, understøttet af stenmure, der går på en skråning ind mod bunden af en dal. Der har været en mine engang, vi kan ikke finde ud af hvornår og med hvad, men vejen er blevet bygget til heste, og er hel perfekt at vandre på. Det er det grønneste bjerglandskab, vi har vandret i længe. Vi er tæt på kysten nu, og der må falde en del nedbør her, og så går der dyr og græsser næsten året rundt. Samtidig er landskabet meget kuperet, med stejle klipper til siderne. Vi møder ingen andre vandrere - også en kontrast til i går - og vi ved heller ikke, hvad der er for enden af stien, men håber på en udsigt, da vi efter at være kommet til bunden af dalen, gå opad i en uendelighed gennem en slugt (stadig på grønt græs). I passet er der græssende heste, en top man kan kravle op på, og udsigt til havet og Spaniens nordkyst.

Se ruten på Wikiloc: https://da.wikiloc.com/vandring-spor/bejes-mina…

Nede i landsbyen slår vi et smut forbi terrassen ved baren og får noget koldt at drikke. Det er søndag eftermiddag, og det meste af landsbyen er samlet, hunde og børn leger, de voksne snakker, mændene kigger fodbold. Rigtig spansk landsbystemning.

Vi køre videre mod nord, ned fra bjergene. Det går altid så hurtigt, når man kører nedad. Vejene bliver bredere og pludselig er vi ude ved kystbyen San Vincente de la Barquera. Det er altid vemodigt at forlade bjergene, synes jeg, men jeg kan også godt lide at komme ud til havet, og tanken om, at det er det samme vand, der flyder alle steder. Vi holder parkeret ved havnepromenaden. Det er bare en lille fiskelandsby, men det er vist første gang Passepartout holder under palmetræer!

• Tilbage til Baskerlandet

October 25, 2021 in Spain ⋅ ☁️ 15 °C

Vi går en runde i San Vincente, som faktisk er en fin lille by, der ligger flot med Picos d’Europa i baggrunden og med en beskyttet havn ud til Atlanterhavet, inden vi kører langs kysten mod øst. Stopper ved en surferstrand og går en tur på den brede sandstrand. Det er lavvande, og der er langt ud til bølgerne. Kører videre til middelalderbyen Santillana del Mar og går lidt rundt i de brostensbelagte gader mellem gamle huse, der nu alle er caféer, restauranter eller souvenirbutikker, men sådan er det jo ofte med de gamle og velbevarede byer, der er blevet en seværdighed. Endelig kører vi syd om Santander og nord om Bilbao, og ender ude på en lille halvø Cabo de Machichaco nordøst for Bilbao, med nogle meget specielle baskiske stednavne. Bl.a. en lille klippeknold med et kapel, der akkurat er forbundet med fastlandet med en lang trappe, som hedder Gaztelugatxe, og vistnok har været filmscene i Games of Thrones.

Her er smuk solnedgang, på et lille picnic-spot hvor vi overnatter, og vi er tilbage i Baskerlandet.

• Fiskerbyer på nordkysten

October 26, 2021 in Spain ⋅ 🌙 13 °C

Der var bare 5 km ned til kystbyen Bermeo, som var vores første stop i dag. En virkelig flot og levende by, både med historie og flotte, moderne fiskerbåde i havnen. Fiskeri spiller stadig en stor rolle her på nordkysten, men historisk set har baskerne virkelig en stærk tradition for fiskeri og hvalfangst. Det var baskerne der først tog til Nordatlanten på hvalfangst, og senere lærte franskmænd og hollænder teknikken, for derefter selv at gå over til mindre fisk som tun og sardiner.

Vi fortsatte langs kysten af små veje, der snoede sig op og ned. Kysten har stejle skrænter, afbrudt af små bugte med brede strande med gult sand. Det er surferstrande med store dønninger selv på stille dage. Ind i mellem er der så pludselig en by, og vi gjorde endnu et stop i den lille by Lekeitio, der er mindre end Bermeo, men lidt i samme stil. Her var der rigtig siesta stemning, men vi vandrede i oktobervarmen op på et udsigtspunkt bag kirken, og også ud til den lille ø San Nicolas, der kun kan nås ved lavvande.

Nu er vi tæt på San Sebastian og grænsen til Frankrig. Er taget ind på en campingplads i Zarautz for en gangs skyld.

• Det franske Baskerland

October 27, 2021 in France ⋅ ☀️ 18 °C

Vi kører forbi San Sebastian og lige før grænsen til Frankrig provianterer vi i et spansk supermarked. Franskmænd kører over grænsen og handler i Spanien, som danskere gør det i Tyskland. Cigaretter, vin, sprut og chokolade, men også almindelige dagligvarer som olivenolie, frugt, pølser og skinke er billigere i Spanien, og kan fås i store mængder i supermarkederne, der ligger lige på den spanske side af grænsen. Vi har også tanket op med diesel og gas, og er nu tilbage i Frankrig.

Vi kører lidt ind i landet og gør stop i nogle af de landsbyer, der er typiske for det franske Baskerland - Ascain og Sare. Imellem de to landsbyer finder vi også en lille vandrerute, der går over tre toppe, og giver udsigt mod kysten mod vest, og mod øst starten af Pyrenæerne, som dog ikke er så imponerende bjerge herude ved Atlanterhavet. Og så er de store, spanske heste blevet til små baskiske ponyer, og der er kommet fritgående grise! Sjovt som det ændrer sig hele tiden!

Vi bliver i nat på en græsmark i udkanten af en landsby, og gemmer kysten til i morgen.

• Bayonne og Landes de Gascogne

October 28, 2021 in France ⋅ ⛅ 15 °C

Vi besøger først den mindre kystby Saint-Jean-de-Luz og kører så videre langs kysten op til Baskerlandets hovedstad i Frankrig; Bayonne. Her er det ikke bare havnefronten (ud til floden Nive) der har de typiske farvestrålende byhuse med balkoner, men også husene i de små gader og stræder i den gamle bydel. Det er ikke alle der er nymalede og nypudsede, men der er ikke noget nybyggeri i den gamle bydel, og det virker meget sympatisk. Og så forlader vi langsomt regionen, hvor der på vejskiltene med “Toutes directions” også står “Norabide Guziak”, som betyder det samme på baskisk!

Vi har besluttet at køre mod nord lidt inde i landet, for kyststrækningen består af små veje med en del trafik og surferstrande, og det er begyndt at blive lidt ensformigt. Vi kommer hermed igennem området Landes de Gascogne, som består af gammel havbund. Det er helt fladt og meget sandet, og består mest af små fyretræer og indimellem små landsbyer med lidt græs- og majsmarker, og noget der kunne ligne feriehuse. Faktisk minder det lidt om visse områder af vestkysten i Danmark med klitplantager.

Vi finder endnu en græsmark at overnatte på! Denne gang er det ved noget så sjældent som et krigsmonument fra 2. Verdenskrig. De fleste mindesten i Frankrig er ellers for 1. Verdenskrig, og denne krig betegnes også som “den store krig” (la grande guerre). Men på marken her lå en gård, hvor 13 unge franske modstandsfolk mistede livet i kamp med den tyske hær i juli 1944. Der er en lille smule af murene tilbage, og så rejst en kæmpe søjle, men det er mest fornemmelsen af, at det dengang var et meget øde sted, en gård langt ude i skoven, hvor modstandsfolk kunne skjule sig, der er kontrastfyldt, til de store majsmarker der dominerer her i dag.

Og så har jeg også et lille håb om, at en flok trækkende traner skal slå sig ned her for natten, for i morges så vi flere store flokke over hovederne på os på deres vej mod Spanien.

• Fra Bordeaux til la Loire

October 29, 2021 in France ⋅ ☁️ 12 °C

Vi er lige syd for Bordeaux her til morges, og vi har knapt kørt 10 minutter, før vi ser de første vinmarker! Vi kører udenom Bordeaux (hvor vi engang har holdt nytårs aften), og prøver endnu en dag lykken på mindre veje op igennem Vestfrankrig. Det er overskyet med regnbyger, og vi må bare konstatere, at i dag har vi ikke fundet nogle “skjulte skatte” i dette hjørne af Frankrig! Landsbyerne virker meget øde, her er fladt og markerne er store og lidt uinteressante. Heldigvis er Frankrig trods alt ikke så stor, så da vi hen af aften nærmer os floden Loire, bliver det lidt mere bakket igen, og byerne får mere liv! Vi overnatter i Saint-Florent-le-Vieil, som er et helt fint lille sted!Read more

• Fra la Loire til Cotes d’Armor

October 30, 2021 in France ⋅ ☁️ 11 °C

Vi starter dagen med at gå en tur på øen Ile Batailleuse, som ligger i floden Loire. Tænk at bo på en ø, der ligger i en flod! Øen er pæn lang, og der ligger flere huse og gårde på øen. Vejret er gråt, og vi får en regnbyge, da vi er næsten ude på spidsen. Som dansker er man ikke så bevidst om, hvor stor en barriere en flod kan være. At den kan være så bred og dyb, og med så meget strøm, at man ikke bare kan gå eller svømme over! At man i gamle dage, virkelig var afhængig af vadesteder eller både der krydsede, når man skulle over en flod. Der ligger en lille, gammel sort robåd ved flodbreden og sætter fantasien i gang…

Men ellers kører vi mod Bretagne. Køerne på markerne bliver langsomt mere og mere sortbrogede. Kirketårnene bliver mere spidse. Tegltage bliver erstattet af skiffertage, og de grå stenhuse kommer tilbage. Vi stopper for natten uden for byen Lannion, ved en gammel mølle og tæt ved nordkysten af Bretagne.

Jeg savner dagene i Alperne, og det bedste man kan gøre i mangel på bjerge, er at søge mod havet. Vi er bare 20 km fra Locquirec, det sidste sted vi besøgte på Bretagnes kyst sidste år, da Frankrig lukkede ned, og vi måtte køre mod Danmark. Så nu genoptager vi vores rute fra sidste år!

• Ploumanach og Plougrescant

October 31, 2021 in France ⋅ ☁️ 10 °C

Jeg opgiver lidt både at udtale og huske navnene på de steder, vi besøger her på nordkysten af Bretagne. I dag hed begge steder noget med “Plou”, som er et præfix, der hentyder til et sogn.

Ploumanach er kendt for sine lyserøde granitklipper i vandet, og så ligger der et flot fyrtårn; Phare de Men Ruz, bygget i de samme røde granitsten. Vi vandrer rundt ved, og springer lidt på klipperne, og tager regntøj af og på, for det skifter hele tiden mellem sol og korte, heftige regnbyger. Spiser frokost i Passepartout ved havnen, hvor det er ved at være lavvande. Plougrescant er et andet flot kystområde, med gamle huse klemt inde mellem klipper meget tæt på vandet.

Vi kører videre på små veje gennem landsbyer og med en strålende regnbue i forruden ud til det lille sted ved kysten; Pointe de Traou Plat, hvor vi ligger med udsigt til øen Ile-de-Brehat. Det bliver jo tidligt mørkt i dag, efter vi er gået over til vintertid, men så kan vi kigge ud på lysene over vandet fra byer på land, både og fyrtårne.

• Ile de Brehat

November 1, 2021 in France ⋅ 🌧 12 °C

Vi tog den lille færge i morges. 10 minutter mellem skær og små øer ud til Ile de Brehat. Det var tæt på lavvande, og vi lagde til ved kajen/tidevandstrappen længst ude, hvor man så går på en lang snoet vej, begroet med sneglehuse, ind til byen på øen. Øen har tre steder, hvor båden ligger til. Et til lavvande, et til højvande, og et til midt i mellem. Og der står på billetten, at man skal være opmærksom på tidspunktet og vandstanden, da der er 20 minutters gang imellem hver kaj! Det er måske lidt overdrevent, men der er pænt langt. Og der kører en lille togvogn trukket af en traktor, til dem der har meget bagage, eller ikke er så godt gående!

Øen er ikke særlig stor. 3,5 km lang og delt i en sydø, hvor byen ligger, og en nordø med mere vild natur, men også spredt beboelse. Der er en lille bro imellem de to, som næsten altid er farbar. Der bor ca 300 indbyggere i dag og der er ingen biler, men traktorer og et par gårde med får og køer.

Vi var endnu engang utrolig heldige med vejret. Vejrudsigten havde lovet mere eller mindre regn hele dagen, men vi havde hele formiddagen tør og med sol, og nåede ud til fyrtårnet på nordspidsen; Phare de Paon, og derfra rundt langs kysten, og på små veje mellem stenhuse, der ligger godt gemt bag mure, haver med gamle æbletræer og store hortensiabuske. Regnen kom først rigtig på vej tilbage til fastlandet, hvor det var blevet højvande, og vi kunne gå ombord helt inde ved den inderste kaj.
    Endnu en fin dag og en fin solnedgang i Bretagne.

• Paimpol

November 2, 2021 in France ⋅ ☁️ 10 °C

Vi overnattede på parkeringspladsen ved færgen til Ile de Brehat, hvor parkeringsbilletten gjaldt for 24 timer. Om morgenen kørte vi så det lille stykke ind til byen Paimpol, hvor vi havde hørt der skulle være marked. Paimpol er en rigtig typisk havneby her i Bretagne med caféer og restauranter ved havnefronten, butikker med farvestrålende regntøj og skibsprovianter. På markederne i Alperne og Sydfrankrig er vi vant til ost, pølser, grøntsager, honning og oliven. Her var det fiskeboder med alle mulige slags skaldyr; muslinger, østers, hummere, krabber. Og grønsagsboderne bugnede af kål og rodfrugter i alle former og farver. Vi er kommet op på de nordlige breddegrader!

Havnen i Paimpol er lukket med en port og en sluse, så vandet ikke forsvinder ud af havnebassinet ved lavvande, og bådene kan blive liggende fint flydende. Til gengæld kan de kun komme ud og ind 2 1/2 time på hver side af højvande. Der er nogle dage endnu, til det er springtid (allerstørste forskel mellem høj- og lavvande), men selv i dag var der virkelig stor forskel, nok 9-10 meter, og vandet steg forbløffende hurtigt, da det begyndte at gå mod højvande.

Det blev til en del vandring i dag, rundt mellem både og skibe i vand og på land og langs kysten. Vi fik også vasket og tørret tøj på et lille vaskeri ved havnen. Købt blåmuslinger til aftenmåltidet, og så fandt vi et fyrtårn i en skibsproviant, som skal med til Møn!

• Cap Fréhel. Vandring

November 3, 2021 in France ⋅ ⛅ 10 °C

Så er vi tilbage på vandrestierne! Turen rundt om Cap Frehel er en rigtig klassisk bretonsk vandretur, hvor 2/3 af turen går på kyststien rundt om pynten, og den sidste trediedel skærer ind igennem land. Vi startede og sluttede i landsbyen Plevenon, og selvfølgelig ligger der et fyrtårn på vejen, på spidsen af pynten, og denne gang bygget i gule sten med en flot grøn hat!

Endnu en dag klarede vi os igennem uden regn, men med skiftende sol og truende skyer. Lyngen, der vokser på mange af kystskråningerne er afblomstret, men de efterårsbrune bregner og det blå hav giver alligevel et flot farvespil.

Se ruten på Wikiloc: https://da.wikiloc.com/vandring-spor/cap-frehel…

• Dinan og Saint-Malo

November 4, 2021 in France ⋅ ⛅ 10 °C

Vi kørte til middelalderbyen Dinan, som ligger for enden af fjorden La Rance godt 20 km fra kysten. Det er en flot by med gamle huse, brostensgader og en bymur, og så var der sørme også marked. I dag stillede vi os i kø ved en af skaldyrsboderne og købte et dusin kammuslinger til aftensmaden. Man kan købe både med eller uden skal, men de fylder lidt meget i deres skaller, så det blev uden! Og man kan jo samle skallerne på mange af strandene, hvis man vil! Så havde vi fået en aftale med et Peugeotværksted, hvor Passepartout kunne få en ny pære til den ene forlygte, som ikke lyste, men det var hurtigt klaret.

Om eftermiddagen kørte vi til Saint-Malo, som måske er den mest kendte af byerne i Bretagne udenfor Frankrig, sammen med den lille klippeø Mont-Saint-Michel. Den gamle bydel med bymur er flot, men også meget turistet her i de sidste dage af fransk efterårsferie, men det er også et af de steder, hvor man rigtig kan opleve tidevandet, og nu nærmer springtiden sig, så vi nåede både en tur om eftermiddagen, hvor det stadig var lavvande, men dog hastigt på vej op, og så var det næsten blevet højvande, da solen gik ned.

Vi overnatter på en parkering ca 20 minutters gang fra centrum, men med fin cykelsti, så i morgen tidlig kan vi cykle ind til stranden og bymuren, og se max. højvande. Det er også planen at komme tilbage til Saint-Malo om nogle dage, og mødes med Michel der skal komme fra Paris. Hans lille sejlbåd ligger nemlig her.

• Østersmarker ved Cancale

November 5, 2021 in France ⋅ ⛅ 10 °C

Det var højvande på 12.75 meter over normal nul i morges kl. 7:04 i Saint-Malo. Da var det mørkt endnu, for vi cyklede ind til bymuren kl 7:30 med pandelamper på. Vi så solen farve himlen gul, og vandet skvulpe roligt mod bymur, moler og klipper.

Vi kørte så mod den lille by Cancale ved middagstid, for først på eftermiddagen var det så laveste vande på ca 1 meter der. Cancale er en lille landsby, men et af de største områder i Bretagne (og Frankrig) med østersproduktion. På vejene til og fra området er det ikke korn- eller roevogne, der sinker trafikken, men traktorer med vogne fyldt med østerssække. Og fra molen kan man stå og iagttage et mylder af traktorer, der kører ned på stranden og ud mellem østersstativer efterhånden som vandet trækker sig tilbage, hvor de så bliver lastet med østers. Vi gik en tur på stranden ud mod nordspidsen af halvøen, og efterhånden som vandstanden faldt, dukkede der bare flere og flere østersmarker op. På kajen inde ved byen har hver landmand en bod, hvorfra de sælger deres østers. I dag var der sol og godt gang i salget til efterårets sidste feriegæster. Man køber en tallerken med 12 østers, 1/2 citron og et glas vin. Sidder på stentrapperne og spiser dem med udsigt til øen Mont-Saint-Michel. Citronskrællen ryger i skraldespanden, østersskallerne ned på stranden og tallerken og glas afleveres tilbage til boden.

Sidst på eftermiddagen tog vi så et lille hop mod nord, og kom til Granville, som ligger i Normandiet. Vi er nu tilbage på vores planlagte rute fra sidste år, hvor vi rejste i Jackys fodspor fra 1976, da han sammen med venner havde købt båden Vieux Copain, og var på vej til Grønland med den. Granville var deres sidste havn i Frankrig, inden de sejlede til England, Scotland, Hebriderne og videre mod nord. Granville er også det sted i Frankrig med størst tidevand (og et af de største i Europa), og i morgen tidlig kl. 8:52 er det årets højeste på 14,06 meter!

• Granville og les Iles Chausey

November 6, 2021 in France ⋅ ⛅ 12 °C

I dag har vi vandret under havets overflade det meste af dagen!
    Vi gik morgentur ned til havnen i Granville i morges for at se højvande, og over ved den lille rutebåd til øen Iles Chausey, fik Jacky overtalt mig til en sejltur! Der var bare en afgang i dag, og i morgen var der fyldt på tilbagevejen, så det var en hurtig beslutning. Op til bilen og pakke, forlænge parkeringsbilletten, og så ned til båden igen.

Øen Iles Chausey er en samling af øer, med en hovedø som er den eneste beboede. Der er 52 øer ved højvande og ca 350 ved lavvande, lidt afhængig af hvordan de definerer en ø! Det er helt exceptionelt, og kun 4-5 andre steder i verden med så stor tidevandsforskel, så det er da det helt rigtige sted at opleve det. Øen er ikke særlig stor, kun et par kilometer lang, og der er ganske få huse; mest små, gamle fiskerhuse. Det er også en lidt anden type dagsgæster, der besøger øen, end da vi forleden var på tur til Ile Brehat. Her var der mange i små sko, der mest skulle sidde på café. I dag var det folk i gummistøvler og med kurve, river og fiskenet! Strandene, og området mellem øerne der bliver tørlagt ved lavvande, er nok kendt som et af de bedre steder at praktisere “fiskeri til fods”, som man gør det meget i her i Bretagne.

For en gangs skyld, følte vi os lidt amatøragtige på vandretur, uden det rigtige udstyr, og bare med en lille plastikpose til at samle tomme muslingeskaller i! Vi havde dog gummistøvler med! Og det var ret flot, og fantastisk at opleve det kæmpe areal, der blev synligt og til at vandre på. Men også fornemmelsen af hvor let man kan blive grebet at det, og vandre længere og længere ud, og glemme tiden, og miste overblikket i labyrinten mellem klipper og sten, for man har ikke særlig stort et udsyn, når man vandrer nede i minus 12-14 meters højde!

Og så er det bare utroligt, hvor stærkt det går, når vandet først begynder at stige igen. Vi sad på molen og ventede på, at båden skulle komme og sejle os hjem, og så hvordan den ene strandede jolle efter den anden kom til at flyde. Og hvordan øerne og klipperne enten helt forsvandt, eller lå tilbage som en lille knoldet, græstop, der ligesom bare er toppen af “isbjerget”.
    Og så er det dejligt, at vi har et hus (Passepartout), som er hurtigt at varme op, når man kommer hjem efter en lang novemberdag til havs!

• Barfleur - spidsen af Normandiet

November 7, 2021 in France ⋅ ⛅ 12 °C

Vi tog afsked med Granville og kørte mod nord, helt ud på spidsen af den halvø af Nordmandiet, som stikker ud i den engelske kanal. Her ligger Cherbourg ca midt på spidsen, og på nordøstsiden ligger Barfleur, en lille undseelig men meget autentisk fiskerlandsby med en flåde på 4-5 skibe. Barfleur er på et tidspunkt blevet kåret som Frankrigs smukkeste landsby, men er ikke blevet spoleret af den grund. Der er stort set ikke flere restauranter og caféer, end der ville være i en almindelig lille by i Frankrig, og ikke en masse souvenirbutikker. Husene ser stadig meget bretonske ud (grå stenhuse) og vejret er råt, blæsende og omskifteligt - dejligt!

Vi cyklede helt ud på pynten, hvor fyrtårnet Phare de Gatteville ligger, og hvor vandet fra den engelske kanal strømmer fra vest rundt og mødes med det mere rolige vand i bugten på østsiden. Tidevandet heroppe er helt anderledes end ved Granville og Iles Chausey; ikke nær så stort og også meget forskudt i tiden her på den østvendte kyst. Fyrtårnet var højt og flot, og et af dem som besøgende kan komme op i, så det var vi! Og så har vi parkeret bag et dige beskyttet af en ekstra mur, men med forruden mod øst, hvis der nu skulle komme en solopgang i morgen!

• Saint-Vaast-de-Hougue og route de Paris

November 8, 2021 in France ⋅ 🌙 6 °C

Vi fortsatte vores rejse på sporet af skibet “Vieux Copain”, som foreløbig ender i den lille fiskerlandsby Saint-Vaast-de-Hougue ca 10 km syd for Barfleur. Her ligger hun på land, uden mast og bom, og med mange planker pillet af siderne, en smule sølle og uden de store udsigter til at hun kommer på tur igen foreløbig. Manden der har købt hende, ejer et lille værft, hvor han restaurerer gamle både, og der lå et par flotte og mere sejlklare ved siden af, men om han på et tidspunkt får midler til at kunne sætte Vieux Copain i stand, er uklart.

Byen Saint-Vaast var endnu en rigtig fin lille fiskerby her i Normandiet, og vi så et par både komme ind godt lastet med kammuslinger. Vi kørte så videre mod syd. Planen var at mødes med Michel i Saint-Malo i morgen, men da vi snakkede med ham, var han på hospitalet i Paris, da hans hofte var gået af led! Det gør den af og til, så han er snart vant til det, men vi har dog besluttet at besøge ham i Paris i stedet! Så vi er nu fortsat på tværs af Normandiet mod øst, på landevejen til Paris. Vi holder for natten i endnu en fin lille landsby, Chandai, med en lille parkering til autocampere ved siden af kirketårnet, hvor klokken slår hver halve time, men ellers er her helt stille.