Noorwegen

• 467photos
  • 382likes
  • Iedere keer stukjes stad

June 29, 2024 in Norway ⋅ ☁️ 14 °C

Na een bakje joghurt en kopje thee op het bankje voor het huis, hebben we de bus gepakt richting stad. Eerst langs de artic Church, dit keer wel naar binnen. Er was een orgelconcert en het was heel mooi. Toen de brug over gelopen naar de stad een paar uur door de stad gelopen. Blijkt dat ik bij ieder bezoek aan de stad weer nieuwe plekjes ontdek. Ook al bekende plekken (wederom naar het troll museum!). Ook veel plekken waarvan ik me nu al verheug om er met bart naartoe te gaan.
    Her is fijn om met monique de stad te verkennen, naar de boten en bergen te kijken, observaties te delen, weinig te hoeven. We hebben thuis gekookt en gegeten en gekletst natuurlijk. Ik vind het nu al jammer dat ze dinsdag weer gaat. Maar nu is ze er nog, joechei!

• Sommaroy

June 30, 2024 in Norway ⋅ ⛅ 13 °C

Wat een dag! Weer een geheel ander Noorwegen leren kennen. Vandaag gingen we met de auto op road trip naar Sommaroy, een van de eilanden in de omgeving. De weg ernaartoe was prachtig! De bergen, de huizen die begroeid zijn met gras, de kustlijn, bloemen, witte strandjes, meeuwen die broeden (of heel hard krijsen als wij er aan komen lopen), de harde wind (en dan ineens om een hoek windstil), het mos dat onder je voetstappen doorveert, en voor het eerst zagen we onderweg bij sommige huizen een klein groentenkasje en een groentetuintje..... het kon niet op! De tijd hebben om overal uit te stappen waar je het mooi vindt, op een van de vele picknicktafels lunchen.... En dan ook nog eens een husky farm tegenkomen met een gezellig café en verse wafels, een eland op de weg, 2 rendieren op 5 meter afstand grazen, goede gesprekken in de auto en een fijn Thaise snackbar vlak voor Tromso. Echt een topdag!Read more

• Another day at the office

July 1, 2024 in Norway ⋅ ☀️ 13 °C

Monique ging vandaag op boad trip. Vissen, kletsen met andere toeristen, dolfijnen zien en zeearenden en schitterende uitzichten... hoe anders is het als je zoals ik vandaag gewoon de hele dag achter je laptopje zit!
    Maar goed, opkijken vanaf mijn laptoo zag ik dan wel weer die stralende zon, hoorde de meeuwen, lonkte de bergen en spinde de poes. Prima leventje. En na het dichtklappen van de laptop lekker in de zon op het balkon.

• Monique en hondjes... goede combi
    Deze daken hete torvtakene, plaggen gras op berkenbastPicknickenBeeld voor de kerk in TromsoNL-Roemenie

How to survive 200 dogs?

July 2, 2024 in Norway ⋅ ☁️ 8 °C

Vandaag was een bewolkte dag. Lekker van temperatuur en schitterend om de wolken over de bergen te zien kruipen of juist een top van een berg in de zon zien schitteren.
    Monique heeft 3 dagen Tromso bijgeboekt (yeah) en dus gingen we na een ochtend werken terug naar de husky farm. Zij dolgelukkig-ze heeft ze alle 200 geaaid- en ik op veilige afstand een boekje lezend. Fantastische farm, je kunt je ook helemaal voorstellen hoe het er met sneeuw uitziet en hie enthousiast die honden dan voor een slee zullen uitrennen. Maar dat was het voor mij dan ook wel weer, al waren de puppy's über schattig en de vertederende blik op de gezichten van alle aaiende mensen ook. Ik ging meer aan op de verse wafel, het picknickplekje na onze husky-uren en... het voetbal kijken met hamburger en bier. En dan nog winnen ook. Maar of we het tegen Turkije zullen gaan redden...? Geen toeterende auto's in Tromso in ieder geval.Read more

• Engelbewaarder
    Aan het werkOok aan het werkArtic museumKannelbulleAvondeten

Ontdekkingstocht Tromso

July 3, 2024 in Norway ⋅ ☁️ 9 °C

Nu Monique hier langer is, moet er ook door haar gewerkt worden. En dus zitten we tot halverwege de middag ieder aan een hoek van de tafel te werken. Potje thee, bakje joghurt, radio 1.
    Daarna de bus gepakt richting centrum en gelopen naar de linkerkant van het eiland, op weg naar het artic museum. Leuk om door zo'n groene buitenwijk te lopen die hoog boven de stad en de zee uittorent, met in de verte de bergen. Af en toe zoeft er een 'I am all prepared'- mountainbiker of e-stepper voorbij. Soms word je verrast door een tuin (als ze het gras maaien, noemen we het hier al een tuin) . Het museum was informatief over geografie en de Sami-geschiedenis, en dit keer wel alle bordjes ook in het Engels. We sloten ons museumbezoek af met een kop koffie (eerste sinds ik in Noorwegen ben) en recht-uit-de-oven kanelbulle. De mevrouw in het museumcafé was erg spraakzaam en vriendelijk, nadat ik haar 3 complimenten over de koffie en het broodje had gemaakt. Ze was docent, had dus 2 maanden zomervakantie en runde als zomerse tijdsbesteding het museumcafé .
    Via de kustlijn zijn we weer teruggelopen en hadden we een mooie ronde gemaakt. Weer een nieuw deel van Tromso ontdekt.

• Eindelijk Bart

July 6, 2024 in Norway ⋅ ☁️ 16 °C

Als je om 04.00 uur opstaat om monique naar het vliegveld te brengen en om 23.30 uur pas in je auto hoeft te stappen om Bart op te halen, dan is dat een lange dag. Die heb ik dan maar doorgebracht met poetsen, radio 1, werken, lezen, boodschappen doen, koken, eten, voetbal kijken en heel veel dropjes uit Nederland eten om wakker te blijven. En hoe fijn is het als ie er dan uiteindelijk is en we samen het huis binnen gaan. Onwennig nog en tegelijkertijd vertrouwd. Ik ben heel benieuwd hoe Bart het hier gaat vinden en ik vind het fijn dat ie er nu eindelijk is.Read more

• Eerste dag met Bart

July 7, 2024 in Norway ⋅ ☁️ 10 °C

Wat is het fijn dat Bart er nu eindelijk is, en blijft! Nu wordt het een 'we' hier, zoals we het bedacht hadden. Dus na ontbijt de stad in, alles bekijken, wat rondwandelen, af en toe op een bankje naar de zee en de boten kijken (pizza uit een doos eten) en op tijd naar sportsbar Hjemmebane voor de EK-wedstrijd (yessss, door naar halve finale!).
    Alles loopt anders nu Bart er is: we slapen uit, het regent, er speelt een live bandje in de stad, we drinken zomaar een bier op het terras.... ik moet soms ff wennen, maar steeds denk ik Wat leuk dat jij er bent!

• Fjellheisen en verder

July 7, 2024 in Norway ⋅ ☁️ 12 °C

Hoewel het vanmorgen bewolkt was en eerst zelfs regenachtig, gingen we toch de Sherpatreppe (1204 traptreden) op, naar de Fjellheisen. Zwaar, maar met uitrusten op ieder bankje te doen. En boven was het fantastisch, strak blauw en Bart bleef maar foto's maken. Kenmerk van naar een top wandelen: boven gekomen lonkt altijd weer een volgende top. We zijn dus nog veel verder gewandeld en gestegen tot aan de top Floya en het was schitterend! Ik moest op sommige momenten wel even terugdenken aan het moment vorig jaar op die Italiaanse berg toen ik mijn enkel verstuikte (wat voelde en klonk als breken trouwens) , maar als ik die gedachte weg drukte was het adembenemend mooi. De stad die steeds kleiner wordt onder je, steeds verder uitzicht over bergen en eilanden, de bergen in de verte en de nietigkleine bootjes ver beneden in de zee. En dan met z'n tweeën hier lopen, wetende dat je nog lang kan blijven.
    Iets te veel uur gelopen dus, dus het wijntje en chipje en het bordje pasta op het zonnige balkon was heerlijk. Luxe om een huis te hebben met douche, koelkast, fornuis, alles wat het leven comfortabel maakt. Inmiddels vallen we bij het lezen te vaak bijna in slaap en morgen moet er weer gewerkt worden (door mij dan, Bart is nu een fijn programma voor hem voor morgen aan het uitstippelen), dus we gaan zo het bed al in.

• Laatste werkweek

July 8, 2024 in Norway ⋅ ☁️ 9 °C

Vandaag is Bart zijn eerste echte vakantiedag en toen ik aan het werk was is hij dus wat later opgestaan, wat getekend, online krant gelezen en de stad in gegaan. Toen ik 'm na mijn werkdag opzocht in de stad, zat ie dus op een bankje te tekenen. Had ie ook al een tafeltje voor woensdagavond in de sportsbar gereserveerd en weer een andere supermarkt ontdekt in de stad. We zijn toen samen nog ff rond gaan lopen en hebben een echte shopping mall bekeken met H&M, plaatselijke Xenos, een boel andere winkels en een slijterij. We vonden zowaar onze witte huiswijn ertussen, voor driedubbele prijs...
    Omdat we toch nog wel wat vermoeide benen hebben, gaan we morgen na het werk een autotripje doen. Zin in!