Kikladi 2023

July 2023
Santorini - Naxos - Paros - Ios - Santorini Read more
 • 17footprints
 • 1countries
 • 17days
 • 166photos
 • 0videos
 • 1.5kkilometers
 • 1.3kkilometers
 • Day 1

  Slovenske Konjice - Benetke - Santorini

  July 13, 2023 in Greece ⋅ ☀️ 29 °C

  Končno je prišel tudi čas za letošnji dopust. Zaradi norih cen je letos spet na vrsti Grčija in sicer Kikladi. Kikladi so skupina grških otokov, jugovzhodno od celine v Egejskem morju. Mi imamo,plan obiskati štiri otoke, morda kakšnega še zraven, plan pa je Santorini, Naxos, Paros in Ios.

  Pravočasno smo rezervirali letalske karte, let iz Benetk z Voloteo na Santorini. Karte s prtljago za nas tri so bile 400 Eur. To je bilo tako ugodno, da se pač letos temu ni bilo mogoče upreti.

  In kako je potekal prvi dan? Naporno. Pot do Benetk je bila cel čas deževna skozi Slovenijo in vroča skozi Italijo. Parkirišče smo tudi za 16 dni našli za 89 Eur, saj bi sicer parkiranje ob letališču stalo preko 250 Eur. In ko smo vse uredili, pustili avto, oddali prtljago in že pravočasno sedeli na letalu, se nam je zgodila pa zaradi tehničnih težav baje, zamuda leta dve uri. Naposled smo le odleteli in ob 1 ponoči pristali na Santoriniju. Še dobro, da nas je taksist čakal, saj smo še pol ure čakali na prtljago. Utrujen taksist, ki je baje delal od 6 zjutraj, utrujeni mi, smo se naposled poslovili, ko nas je pripeljal za “skromnih” 44 Eur v nastanitev v Karterados, cca 5 min od letališča. Ampak tako pač je, ker taxijev tukaj ni v izobilju in ko prideš ponoči je bilo treba imeti rešitev. Welcome Pickups je bila ta rešitev vsaj za prihod.

  Tuš in spat, jutri spet potujemo naprej, kar na trajekt in naprej na otok Naxos.
  Read more

 • Day 2

  Santorini - Naxos

  July 14, 2023 in Greece ⋅ 🌙 30 °C

  Po dobrih 4-5 ur spanja smo spet v pogonu. Kavica na terasi, prvi pogled na morje in ze zjutraj ob 9 uri je vroče. Nastanitev Sweet Home zapustimo brez da bi kogarkoli srečali od gostiteljev, bilo pa je vse kot mora biti. Zajtrk v pekarni “Marios” v vasici Karterados. Dokaj v redu cene, posebej naročena pijača je kar draga. Nato se odpravimo proti avtobusni postaji, se spoznamo z “redom”, iz katere postaje kam greš in čakamo. Prvi trije avtobusi proti Firi nabiti polni, četrti je bil v redu in pridemo do glavne avtobusne postaje v Firi.

  Vmes se Evi pokvari kovček, kupimo v Firi kar novega, prestavimo stvari in starega pustimo kar tam. Pijača in ob 12.30 smo na avtobusu za pristanišče od koder vozijo trajekti. Pol ure vožnje po serpentinah v praktično navpični steni kaldere. Dejansko je Santorini ostanek vulkana in na obrobju “kraterja” so ti fantastični razgledi . Vozniki avtobusa pa mojstri.

  Najdemo gostilnico, kjer se najemo gyros pite za 5 eur, gneča v čakalnici za trajekt in končno se vkrcamo na ogromen trajekt, ki nas mimo Santorinija, Iosa pripelje na otok Naxos. Dve uri traja vožnja, luksuzen trajekt, vse “štima”. In prispemo na Naxos…drugače je…bolj mirno…tudi cene nižje…ni čutiti neke hektike, ki je na Santoriniju. Od pristanišča se sprehodimo dober kilometer do hotela, imamo krasno sobo, hladit in kopat se gremo na bazen na strehi. Še zelo dobra večerja pri “Nikosu” in čas je za dober spanec in počitek.
  Read more

 • Day 3

  Naxos Chora - Portara

  July 15, 2023 in Greece ⋅ ☀️ 32 °C

  Danes pa se naspimo, še ujamemo zajtrk v hotelu in potem na sprehod po mestu. Naxos v Grčiji gosti pomembno zgodovinsko in privlačno kulturno dediščino. Med prvimi stvarmi, ki jih opazite ob vstopu v pristanišče, sta starodavni spomenik Portara na vaši levi in ​​stari grad Chora na vaši desni. Portara je najbolj znana znamenitost na otoku. Predstavlja ogromna, stoletja stara marmorna vrata, ki stojijo na majhnem otočku. Do tja nas vodi pot skozi stari del mesta, slikovite uličice s trgovinami in restavracijami, preko rive, kjer je lokal do lokala, v vseh barvah, idiličnih lesenih mizah in več ali manj vsi ponujajo klasične grške dobrote. Cene tukaj niso pretirane, so pa na menujih recimo testenine, ki jih povsod cenijo hudo previsoko. (Npr. Bolognese 9 eur?!?).

  Skratka, Naxosov Apolonov tempelj – Portara, ogromna marmorna vrata in edini preostali del nedokončanega Apolonovega templja iz leta 530 pr. n. št., je simbol in glavna znamenitost otoka.Stoji na otočku Palatia, ob vhodu v pristanišče Naxos, in je sestavljen iz štirih marmornatih delov, ki tehtajo približno 20 ton. Zgodovina po stricu Googlu pove, da je njegovo gradnjo je začel tiranin Lygdamis v 6. stoletju pred našim štetjem, po specifikacijah templjev olimpijskega Zevsa v Atenah in boginje Here na Samosu. Meril je 59 m v dolžino in 28 m v širino, njegov vhod pa je bil na zahodni strani Naksosa – nenavadna značilnost za tempelj v jonskem slogu. Danes so vidna monumentalna vrata, ki so vodila iz preddverja v glavni del templja, ležijo med sledovi njegovih temeljev in tistih obrobnega stebrišča, ki ni bilo Otoček Palatia je bil povezan s čaščenjem Ariadne - kretske princese - in Dioniza, boga vina in veselja. ( zato pa imajo pol litra vina po 5 eur povsod :))

  Po prvem kopanju, ogledu te znamenitosti, še kosilce v restavraciji Kozi, ob obali. (Gyros pita 3,5 eur!). Potem pa v hotel, se ohladit in na bazen na streho. Imamo srečo, da ni pretirane gneče na bazenu in smo več ali manj sami. Tu je res tako na “easy” in odločitev, da tokrat ne vzamemo rent a car, je prava. Parkiranje, možnost parkiranja, ozke ulice, kako vozijo, je en sam stres tukaj :).

  Pa je že večer in gremo na večerjo, jutri pa z lokalnim busom na izletek. Na “easy” :)
  Read more

 • Day 4

  Naxos - Agios Prokopios

  July 16, 2023 in Greece ⋅ 🌬 29 °C

  Počitnice so zato, da se naspimo in danes ni izjema. Po zajtrku se sprehodimo skozi mesto in se predamo izkušnji z avtobusom. Karta je 2 eur na osebo, gremo pa v cca 5,7 km oddaljeno vasico Agio Prokopios. Baje ima samo 222 prebivalcev, ampak je tukaj najbolj znana plaža na otoku, peščena, dolga kar 1,5 km. Avtobusni vozniki so res spretni, na mm se vozijo skozi te ozke ulice in ceste. In dejansko je bolje, da nimamo avta, saj je tukaj parkiranje očitno problematično, prav tako pa so cene goriva visoke. Bencin 95 je 2,18 eur na liter, diesel pa 1,87 eur. Je doma kar dobro bi rekel.

  Po 15 minutah vožnje stopimo iz avtobusa direktno v centru vasice, direktno pred plažo. Lepo je, voda kristalno čista, prelivanje modre, zelene in turkizne barve….in 39 stopinj. Sprehodimo se po plaži in najdemo svoj mali kotiček v senci, stran od vseh ležalnikov in sončnih dežnikov, stran od gneče. Morje je na začetku malo mrzlo, ampak hitro se navadiš in pri temu soncu in temperaturah je super se osvežiti. Na kosilo gremo v Lefto’s Souvlaki Kebab house, fina hrana, jemo in pijemo vsi trije za 22 eur. Odlično.

  Počakamo na avtobus, ki nas pelje nazaj v Naxos in se na poti do hotela še “izgubimo” med ozkimi uličicami starega mesta. Simpatično in izredno slikovito, vsekakor za videti in doživeti.

  Sledi že skoraj obvezen obisk “King of Candy”, kjer delajo vse iz sladkorja, sladoledne rolce, bubble vaflje….Evi je zelo všeč. Počitek, hlajenje v bazenu še, pakiranje in še večerja. Jutri takoj po zajtrku pa naprej na trajekt, čaka nas otok Paros.
  Read more

 • Day 5

  Naxos - Paros - Naoussa

  July 17, 2023 in Greece ⋅ 🌬 29 °C

  Kar hitro letijo tile naši dnevi. Danes bujenje bolj zgodaj, ob 8.00 smo že na zajtrku in potem pot pod noge in do pristanišča. Počakamo trajekt in še zadnjič pomahamo v slovo Naxosu. Plujemo proti otoku Paros, kjer pristanemo v vročem, a vetrovnem vremenu. Parikia, glavno mesto Parosa in 700 m od pristanišča je naša mirna in super nastanitev “Casa di Roma”. Ker soba še ni pripravljena, nam ponudijo sok in kavo, spoznamo pa tudi vse živali, ki jih imajo in sicer Jack Russel terierja Nino, mačka mati z tremi mladimi igrivimi mucami. Seveda pa ob pogledu na lep bazen ne ostanemo ravnodušni. Soba sicer manjša, ampak lepo, vse belo modro, čisto in kopanje je obvezno, da se ohladimo.

  Kmalu se oglasi lakota in gremo proti mestu, najdemo super in poceni hrano (20 eur za nas tri s pijačo) ob morju. In da ne gre dan kar tako mimo, gremo še z avtobusom v vasico Naoussa.

  Naoussa na Parosu je čudovita slikovita ribiška vasica, ki se nahaja v ogromnem zalivu na severnem delu otoka, 10 kilometrov vzhodno od Parikie - glavnega mesta. Velja za eno najlepših vasi na Kikladih in dejansko je to nekaj izjemno fotogeničnega. Slike govorijo več kot besede in res je simpatično. Verjetno pa smo izbrali pravi čas, da smo to naredili popoldne, ker baje se zvečer ta vasica prelevi v nočni klub za maturante in je bojda samo zabava tam doma. Eva še kdaj morda, eni smo pa “kao” že prestari :)

  Po dveh urah se nehamo izgubljat po slikovitih ulicah in se vrnemo z avtobusom nazaj v Parikio. V trgovini si kupimo sadje, pijačo in na hlajenje v sobo, na bazen. Zvečer pa se še sprehodimo po Parikiji. Jutri pa spet nov dan, nov izlet.
  Read more

 • Day 6

  Paros - Antiparos

  July 18, 2023 in Greece ⋅ 🌬 28 °C

  Grške počitnice se nadaljujejo. Zajtrk z mačkami, z Jack Russel terierjem Ninotom in potem se odločimo, da gremo pa danes na izlet na sosednji otok. Antiparos.

  Antiparos se nahaja v osrčju Egejskega morja, tik ob otoku Paros in spada v skupino otokov Kikladi. Kljub temu, da je tako blizu otoka Paros, Antiparos ni tako natrpan, vendar ima svetovljanski značaj. pravijo, da je idealen grški otok za sproščene počitnice stran od vrveža! In res je tako, saj ima eno glavno ulico in več “ne glavnih” :) in to je to.

  Otok je sicer znan po svojih plažah, zato je kopanje ena najboljših stvari v Antiparosu. Plaže so večinoma peščene s kristalno čistimi vodami, ampak naš nekaj urni iz.et na, ni dopuščal hoje, pa še sence ni kaj dosti.

  Chora, čudovita prestolnica Antiparosa, je kraj, kjer bije srce otoka in tudi tam, kjer leži večina hotelov, restavracij, barov in tavern. Chora se ponaša s tradicionalno kikladsko arhitekturo in je dom beneškega gradu in trdnjave. Tukaj smo se tudi sprehodili, posedeli, šli na dobro kosilo Georges grill souvlaki restaurant in potem nazaj na trajekt proti Parosu.

  Vozita sicer dva, en je kombinacija z avtobusom, drugi pa je direktni iz Parosa. Vzeli smo seveda slednjega, 7 eur na osebo v eno smer. Zanimivo je kako mojstri vozijo po vodi. Piha cel čas med 25 in preko 30 vozlov, vala dva metra, njih ne moti nič. Pot nazaj je bila celo bolj pestra, so nekateri že bledo gledali kaj se dogaja, ampak ni bilo nič strašnega. Počakamo, da se malo najhujše sonce poleže, se ohladimo na bazenu in zvečer na večerjo, danes na “meze”, da malo spremenimo tradicionalno izbiro grške hrane. Jutri pa spet raziskovati.
  Read more

 • Day 7

  Parikia - Lefkes

  July 19, 2023 in Greece ⋅ 🌬 30 °C

  Kako lepo je biti na “easy” po grških standardih. Pozen zajtrk, tukaj sonce, vroče, pihlja prijetno in danes je dan za izlet v nekdaj glavno mesto tega otoka, Lefkes.

  Lefkes na Parosu je ena najlepših vasi na Kikladih. Nahaja se v osrednjem delu Parosa, 11 km jugovzhodno od Parikie. Vas ima okoli 500 prebivalcev in je zgrajena na nadmorski višini 300 metrov, na zelenem griču, poraslem z oljkami in borovci. Ponuja tudi pogled na sosednji otok Naxos. Resnično simpatično naselje je bilo v srednjem veku glavno mesto Parosa in je polno majhnih tradicionalnih pobeljenih hiš, ki predstavljajo ostanke beneške arhitekture. Gosti tudi očarljive cerkve iz 15. stoletja, pobeljene mline na veter in čudovite golobnjake. Cerkev Agia Triada (Svete Trojice) je glavna cerkev vasi. To je čudovita bizantinska cerkev iz finega belega marmorja, ki se lesketa pod soncem.

  Lepote Lefkesa se še vedno ni dotaknil množični turizem, kar mu pomaga ohranjati svojo pristnost. In res je tako, mir, nobene gneče, samo na trgu malem pred cerkvijo, ena družinska kavarnica, z domačimi pitami iz pomaranč, jabolk, korenčkova tortica in poceni limonada in Ouzo. Idilično.

  Tukaj v restavraciji ob cesti še pojemo odlično polnjeno zelenjavo, mousako in končno dočakamo z 25 minutno zamuso avtobus, s katerim se vrnemo v Parikio.

  Zdaj že rutina na bazenu in zvečer spet na sprehod in na večerjo.
  Read more

 • Day 8

  Parikia

  July 20, 2023 in Greece ⋅ ☀️ 30 °C

  Danes pa nabiramo moči za nadaljevanje potovanja. Dva otoka sta še pred nami in tukaj smo se odločili, da bomo izpustili “Dolino metuljev” in vasico Aliki. To naj bi še bilo za videt, po preučevanju pa smo se odločili, da bo današnji dan namenjen lenarjenju, kopanju in seveda hrani dobri.

  Kam pa jutri pravzaprav gremo? Na otok Ios.

  Ios je znan po čudovitih plažah in živahni zabavi in je priljubljena destinacija med mladimi! Čaka nas baje intenzivno nočno življenje, pa tudi plaže, slikovite vasice in še kaj se bo našlo.

  Sprehodili se bomo po tlakovanih uličicah Chore, glavnega mesta ... povzpeli se do gledališča Odysseus Elytis in morda obiskali tudi Homerjev grob.

  Večerja, dvo do trihodni meni sladic za našo gospodično, zda pa spat in jutri naprej na trajekt. Proti Iosu.
  Read more

 • Day 9

  Paros - Ios - Chora

  July 21, 2023 in Greece ⋅ ☀️ 30 °C

  Po zajtrku se poslovimo od vseh kosmatih bitij, ki so nam delale družbo zadnje štiri. Na hitro se spakiramo, zapustimo sobo in imamo še ravno dovolj časa, da se še ob čakanju na trajekt, dvakrat okopamo. Zahvalimo se in še zadnjič, tokrat s kovčki, se sprehodimo skozi Parikio, do pristanišča. Malo še počakamo na trajekt in že pride Seajet katamaran.

  To je v bistvu bil najdražji trajekt od vseh na tej poti, je pa zanimiva izkušnja. Zunaj ne moreš in seveda ne smeš biti, sediš kot na letalu, ta stroj pa pluje 40 vozlov, kar je cca 72 km/h. V slabi uri naredimo dobrih 35 navtičnih milj, ko pristanemo na otoku Ios.

  Naxos velik, Paros srednji in Ios majhen :) Malo simpatično pristanišče, vse je blizu, nekaj jadrnic, malo sence, dobrih 38 stopinj in hitro se zatečemo v naš penzion Irini-Vicky. Sobe v stilu 80ih let, ampak vse kamen in tudi brez klime ni tako vroče. Za tri noči bo. Plaža, peščena je 50 m od nas…bo.

  Gremo na kosilo in v trgovino, in se malo ohladit. Do mesta, do Chore je cca 2 km, v hrib. Po tej vročini bomo počakali še malo in šli z avtobusom iz pristanišča zvečer. Avtobus vožnja stane 1,60 Eur na osebo, kratko je do mesta Chora, potem pa se odpre tole mesto na hribu. Slikovito, uličice kot smo jih že dosti videli na tem potovanju, vse belo. Prvi podbig je priti čisto na vrh, na sončni zahod. Nismo edini seveda, ampak ni pretirane gneče. Lepo je, vidijo se sosednji otoki, pristanišče spodaj, te bele kamnite cerkvice dajo poseben čar. Ko se sonce poslovi za danes, se sprehodimo/izgubimo skozi ulice in najdemo super klasično grško gostilno za večerjo. Mladina verjetno se šele,ogreva, mi pa z busom nazaj v pristanišče in za danes je dovolj.
  Read more

 • Day 10

  Ios - Mylopotas beach

  July 22, 2023 in Greece ⋅ ☀️ 31 °C

  Danes pa spimo, do 11.30, zajtrk kar v sobi, smo nakupili v trgovini, potem pa prvo malo na plažo. Tukaj, 50 m od nas. V senci pod drevesom igramo karte, se malo okopamo in nazaj. Gremo na izlet, na bojda najlepšo plažo na Iosu, Mylopatos.

  In ja, avtobus do Mylopatosa, plaža lepa, peščena, morje tudi je :) Ampake cene….ker smo bili lačni, smo šli jest. Tripadvisor vedno znova pokaže dobre gostilne in kaj pričakovati glede cen. Izbrali smo edino, najvenejšo. In popili vodo za 4 Eur, Sprite za 4 Eur, malo pivo za 6 Eur in en tak manjši prigrizek na plošči, mehiški, za 16 Eur. Na plaži ležalnik je možno vzeti pod pogojem, da je najmanj 15 Eur porabe na osebo. Pri teh cenah to sicer ni težko, ampak to je preveč. Plaža je lepa, videli, odkljukali, nazaj v pristanišče na gyros za 4 Eur in pol litra vina za 5 Eur. Danes bomo ostali kar v pristanišču, zvečer še na plažo, so sončnega zahoda, potem pa še vidimo kaj ponuja nočno življenje v pristanišču.

  Zaenkrat, na srečo, sloves otoka za zabave je Ios samo delno upravičil. Ob polnoči smo slišali “zbor pijanih mladenk”, ki so na ves glas pele blizu nas, ob 5-6 zjutraj pa samo neke mladiče, ki so veselo in glasno hodili spat. Zdaj, ko gremo mi na plažo večerno, pa že imajo na mizi liter viskija, pri 37 stopinjah. Lepo bo :)

  Skratka, je treba biti kar pozoren pri cenah, odstopanja so lahko brutalna. In res ne vem, kako je Ios lahko “party” otok, če mladini ponujajo take cene.Zato pa verjetno nalivajo liter viskija iz trgovine pred sobo, pa gredo ven že lepo “ gor narejeni” :)

  Večer preživimo na plaži, tuš in večerja, ki jo danes časti naša najstnica. Jutri smo se odločili, da preživimo dan na plaži, preden se vrnemo na Santorini, kjer nas spet čakajo izleti in ogledi. Dopust naj bo dopust.
  Read more