• Mirek Linke

South America backpacking

Naše pětiměsíční cesta po Jižní Americe Read more
  • Chan Chan & Huanchaco

February 23, 2024 in Peru ⋅ ☀️ 28 °C

V noci nás pěkně poštípali komáři a my se budili kvůli vedru, ale i tak jsme se poměrně dobře vyspali. Vstávali jsme brzo, abychom byli mezi prvními u ruin Chan Chan, což bylo největší město celé Jižní Ameriky v době před Kolumbem a je to zároveň v současnosti druhé největší hliněné město na světě, a leží mezi městy Trujillo a Huanchaco. Vzali jsme Uber a už po cestě jsme po opuštění města Trujillo měli pocit, jako bychom se ocitli v jiné zemi - místy mi to připomínalo Egypt. Auto nás dovezlo před vstup a my si šli koupit lístky. Tam nás zastavil průvodce a nabízel nám svoje služby za 60 Soles, což nám přišlo hodně, a tak jsme se rozhodli počkat na další lidi, kteří by měli zájem a rozdělili si s námi náklady. Mezitím jsme si koupili pokrývku hlavy, abychom se hned nespálili, protože pražilo slunce, na nebi nebyli žádné mraky a stropy a střechy se už dávno propadly. Po půl hodině čekání se nikdo nehlásil a průvodce nechtěl slevit na ceně, takže jsme se rozhodli jít dovnitř na vlastní pěst. V tom za námi běžela jiná průvodkyně a ptala se, jestli nemáme zájem. Spíš odmítavě jsme ji bez zastavení se sdělili, že ji za 40 Soles klidně vezmeme. K našemu překvapení souhlasila a tak jsme dostali hodinu a půl dlouhý výklad, bez nějž, jak jsme později zjistili, by návštěva Chan Chanu neměla smysl. Město obýval lid Chimu, který skoro až uctíval ryby a ovoce - tyto vzory používali pro výrobu nádob nebo je také možné najít na různých budovách.
    Po prohlídce jsme se prošli do muzea a po cestě párkrát seběhli z cesty, abychom si prohlídli jinak veřejnosti nepřístupné ruiny. Pak jsme se opět postavili k silnici, zamávali na přijíždějící autobus a naskočili směrem k městu Huanchaco, které je známé svými vlnami a je proto oblíbené mezi surfaři, a také zde mají vyhlášené ceviche. Už po cestě nás do nosu praštil slaný vzduch smíchaný s rybinou a my se těšili, že jsme opět u moře - přesněji u Tichého Oceánu. Řidiči jsme pak řekli, ať nám zastaví v centru a šli jsme se projít po pobřeží, než jsme se posadili do jedné z restaurací. Odtamtud jsme pokračovali na pláž, a i když jsme koupání na dnešek neplánovali a neměli s sebou žádné další věci ani ručník, skočili jsme do vln na pár minut. S mokrým oblečením plným písku jsme museli ale brzy chytat autobus zpět, abychom do šesti stihli vyzvednout naše vyprané oblečení. Po vyzvednutí byl plán na večer jasný - pustíme si druhý díl filmu Kill Bill. Behem chůze jsme si uvědomili, že tady jezdí spousta Beetlů, nebo co to přesně je - jen v naší ulici stáli dva a několik dalších jsme potkali po cestě.

• Huaca de la Luna

February 24, 2024 in Peru ⋅ ☀️ 30 °C

Noc na dnešek jsme oba protrpěli díky spáleným ramenům u mě a nohám u Nikči. Poučili jsme se a Niki se tentokrát namazala a já jsme se rozhodl, že si dnes nesundám tričko. Pobalili jsme věci a šli si vyzvednout usušené a složené oblečení od majitele ubytování. To jsme včera večer ještě mokré z koupání v oceánu nechali ležet na zábradlí, aby uschlo. Toho si majitel všimnul a sebral ho, protože je zábradlí prý rezavé a mohlo by pustit barvu. Dnes ráno bylo pro nás připravené a k tomu nám nalil trochu domácí šťávy z maracuji. My pak akorát vzali Uber a jeli směrem k chrámům. Na místě jsme koupili vstupenky a rychle prošli muzeum, než začala naše prohlídka Huaca de la Luna - chrám měsíce. K našemu štěstí jsme byli jediní, kdo nerozuměl španělsky, a proto jsme měli průvodkyni jen pro nás. Chrám v této pyramidě sloužil primárně k obětním obřadům a jeho první část byla postavena už někdy kolem 3. století. Od té doby až do 8. století přibývala další vrstva přibližně každých 100 let , která byla pokaždé jinak zdobená, a která překryla starou část. I díky tomu se spousta maleb a dekorace tak dobře zachovala. V tomto místě stojí ještě druhá pyramida, a to Huaca de la Sol (chrám slunce). Mezi nimi se nachází pozůstatky města, které je však zasypané pískem, který je sem pravidelně přinášen díky větru od oceánu. Pouze chrám měsíce je nyní restaurován, chrám slunce zatím stojí nedotčen posledních pár set let, protože prostě nejsou peníze na další archeologický výzkum a tak ani nikdo pořádně neví, co je uvnitř. Projekt na restauraci a bádání po historii chrámu měsíce bude trvat ještě asi 20-30 let a tak pravděpodobně ještě počkáme, protože bude nejdřív jeden projekt ukončen, než začne další.
    Po návratu do města jsme se akorát najedli a šli si na chvíli lehnout na hostel a pak zorganizovat zítřejší odjezd a naplánovat další dny. Na chvíli jsme si i zacvičili, abychom se po krátkém šlofíku probrali a šli na večeři. Tentokrát byl kostel na hlavním náměstí otevřený, a tak jsme se mohli podívat dovnitř. Nám se moc líbil, ale 5 minut nám bohaě stačilo... Je to náš poslední večer v Trujillu, takže jsme toho využili a šli se ještě trochu projít. Prošli jsme hlavní třídu až na malé náměstí, odkud jsme vzali Uber zpět na hostel a šli balit věci. Zítra ráno musíme být v 8:45 na autobusovém terminálu a budeme vyrážet do města Huaraz v horách.

• Huaraz

February 25, 2024 in Peru ⋅ ☁️ 11 °C

Ráno jsme dobalili věci a poprosili našeho hostitele, jestli by nebylo možné vytisknout naše jízdenky u něj, protože tady zjevně všude potřebují fyzické kopie. Ten nám hned vyhověl a nabídl nám svou pomoc při hledání taxíku. Nakonec s námi došel až k autu a pomohl nám odnést věci do kufru. Za všechny služby a pomoc, které jsme od něj dostali, nechtěl žádné peníze a jen nás poprosil, abychom mu napsali dobrou recenzi. To určitě uděláme, protože to bylo jedno z nejlepších ubytování, které jsme doteď navštívili.
    Uber přijel za pár minut a my se po nastoupení cítili jak v jiném světě. Auto bylo klimatizované, kožené sedačky, příjemně vonělo a my si užívali každou sekundu jízdy - dokonce i tlumiče fungovali a nic neskřípalo nebo nevrzalo. Velký rozdíl oproti zbytku aut, kde například chybí bezpečnostní pásy, pravidelně svítí několik kontrolek a mají najeto kolem 400.000 kilometrů, což je cítit po přejetí každé díry. Po vystoupení jsem se musel podívat, co to bylo za auto - Hyundai Elantra 2023, který se bohužel v Evropě neprodává. Fakt mě to auto nadchlo.
    Při nakládání našich batohů do autobusu jsme byli ujištěni, že na ně žádné rybí ani jiné tekutiny nevytečou a že můžeme nastoupit a nekontrolovat, kde v zavazadlovém prostoru leží. My tedy poslechli a posadili se na naše místa úplně vepředu, kde nehrozilo, že si někdo sklopí sedačku a my nebudeme mít žádné místo. Cesta utekla překvapivě rychle, možná i proto, že autobus disponoval poměrně stabilní WiFi a my tak mohli v klidu odpočívat a brouzdat na netu.
    Během cesty jsme poznali, že jsme vystoupali poměrně vysoko - přišla na nás únava a trošku hůř se nám dýchalo, jinak nic hrozného. Přes vrcholky jsme sjeli dolů do Huarazu, který leží ve výšce 3000 metrů a po příjezdu se hned šli ubytovat.
    Náš hostel nabízí spoustu výletů po okolí za bezkonkurenční ceny, což byl důvod, proč jsme se rozhodli právě pro Krusty Hostel B&B. Zároveň se zde těšíme na náš pokoj s oddělenými postelemi, za který jsme si připlatili, protože už 42 dní máme společnou peřinu a teď konečně bude mít každý svou vlastní. Na zítřek máme zakoupený první výlet za účelem aklimatizace a tak jdeme dřív spát.

• Carretera a Pastoruri

February 26, 2024 in Peru ⋅ ☁️ 13 °C

Část 1/2

V 7:30 na nás čekala snídaně a my měli být ready na odjezd v 08:00 před hostelem, takže jsme museli mít před snídaní vše hotovo. To se tak na 90% procent povedlo a my byli včas na recepci. Tam jsme pak čekali půl hodiny, než náš přijeli nabrat... První výlet v této oblasti jsme naplánovali, abychom se trochu aklimatizovali na další dny. Asi nebylo úplně nejchytřejší vzít výlet na ledovec Pastoruri ve výšce přes 5000 m.n.m., když jsme byli ještě včera ráno u Pacifiku. Naštěstí jsme včera večer nakoupili prášky proti výškové nemoci - něco na bolest hlavy a něco na problémy s žaludkem. Tuhle kombinaci jsme měli preventivně k snídani a doufali, že zabere. Navíc je doporučováno pít čaj z koka lístků a tak si každý z nás dál dva.
    Vyrazili jsme autobusem a čekala nás asi dvouhodinová cesta na místo, s tím, že po cestě bylo několik zastávek. I z toho důvodu bude dnešní příspěvek rozdělen na dva, aby se mi vešli fotky. Nejdřív jsme zastavili v restauraci, abychom si objednali oběd, který na nás bude čekat během cesty zpět a pak konečně dorazili do národního parku Huarscarán, pojmenovaném po nejvyšší hoře v okolí. Rovnou jsme pro nás koupili vstupenku na tři dny, protože máme v plánu několik výletů po okolí. Mezitím už jsme vystoupali do asi 4000 m.n.m. a cítili tu výšku - hůř se nám dýchalo, ale nic horšího.
    První zastávka byla u vyhlídky na zasněžené špičky nějaký hory (nevíme jaký, protože tour byla jen ve španělštině) a zároveň na tomto místě vyvěrala voda ze země, prý ale nebyla pitná. Po krátké pauze jsme se přesunuli na další místo k barevné laguně (tak se jmenovala - nejsou moc kreativní). Barvy se prý objeví když svítí slunce, u nás ale jen místy prokukovalo skrz mraky. I tak to ale stálo za tu zastávku. Na druhé straně silnice navíc rostly Puya Raimondi, které zářily zlatou barvou na kopcích, když na ně svítilo sluníčko. Tyhle ohrožené rostliny se vyskytují pouze v Peru a Bolívii a to ve výšce kolem 4000 metrů.
    To byla poslední zastávka před ledovcem a my vyrazili dál. Řídký vzduch přinesl únavu na spoustu spolucestujících, nás nevyjímaje. Niki si na chvilku schrupla a probrala se až na parkovišti před ledovcem.

• Glacier Pastoruri

February 26, 2024 in Peru ⋅ ☁️ 9 °C

Část 2/2

Na parkovišti asi kilometr od ledovce jsme vyskočili z busu a museli pokračovat po vlastních. Průvodkyně nám řekla, že to trvá asi 40 minut, než tam dojdeme. Nádherně svítilo sluníčko a my se těšili, až budeme nahoře. Tady už byl výšlap mnohonásobně těžší, nám se motala hlava a museli jsme jít extra pomalu, abychom nemuseli furt zastavovat. Bylo to jak jít opilej po párty domů, akorát bez výčitek svědomí. Bohužel se během cesty zatáhlo a začalo poprchávat. Kolem nás mezitím procházeli koně, kteří nesly ty, které zaskočila nadmořská výška. Nahoře na nás čekaly nádherné pohledy a my se pustili do focení, protože se přiháněly další mraky.
    Ledovec Pastoruri ztrácí velmi rychle na objemu a bohužel už přestal i růst v nejchladnějších měsících a za pár desítek let po něm nic nezbyde, akorát naše fotky.
    Po cestě zpět k autobusu začalo sněžit a my si toto zpestření užívali. Bus nás pak dovezl do restaurace, kde na nás čekal malý oběd a my se poté vrátili do Huarazu. Na hostelu jsme rychle bookli tour na zítřek a naplánovali další výlety. Na naše plány nám původní délka pobytu v hostelu nestačila a my přikoupili ještě jednu noc.
    Zítra nemáme žádnou zastávku v restauraci a tak jsme ještě museli jít nakupit jídlo a rychle se stavili na večeři, než jsme padli do postele.

• Výšlap na lagunu Churap

February 27, 2024 in Peru ⋅ ☁️ 11 °C

Část 1/2

Ráno jsme si opět užili s výhledem na hory a šli čekat na odvoz. Nasedli jsme do dodávky a kupodivu byli sami, asi i proto jsme museli zůstat sedět uvnitř 15 minut, mezitím co šel řidič něco dělat. Vrátil se a omlouval se, že nás je málo, ale stejně nás odvezl na cílové místo.
    Dnešní výlet začínal ve městě Pitec ve výšce 3850 m.n.m. a vedl k Laguna Churup, která se nachází v 4450 m.n.m. Už během jízdy vykukovaly zasněžené vrcholky okolních hor a my se těšili na výstup. Tenhle výlet měl patřit mezi ty, které nejsou tak náročné a my si trochu zvykneme na nedostatek kyslíku. Já si dneska nedával ani žádné prášky, abych viděl, co to se mnou udělá. Cesta začala poměrně zprudka a my měli co dělat. Naštěstí bylo celé naše okolí nádherné a tak jsme měli záminku, proč často zastavit. I to je možná důvod, proč je dnešní příspěvek opět rozdělen do dvou, jen aby se vešly všechny fotky. Během stoupání jsme narazili na menší vodopád, který leží hned pod lagunou. Tam jsme si dali kratší pauzu a udělali pár fotek a doplnili vodu. Odtamtud už vedla strmější cesta s kluzkými kameny a kde bylo nataženo několik řetězů, aby bylo možné vylézt nahoru. Po dvou a půl hodinách chůze a místy lezení po čtyřech nebo šplhání po skalách jsme konečně dorazili k laguně.

• Laguna Churup

February 27, 2024 in Peru ⋅ ☁️ 11 °C

Část 2/2

Laguna byla nádherná, my ale sotva dýchali po poměrně náročném výstupu. Během cesty jsme nepotkali žádné lidí a měli celé okolí pro sebe, ale bylo nám jasné, že tady nahoře budou mraky lidí. K našemu překvapení jsme u laguny viděli ani ne 10 lidí, co právě svačili a nebo se právě fotili. I když je to poměrně známé místo, většina turistů ho ignoruje a jezdí na Laguna 69, nejznámější lagunu v okolí a pravděpodobně v celém Peru.
    Nám mezitím také pořádně vyhládlo a tak jsme se posadili na skálu a pustili se do jídla.
    Dnešní okruh měří 7 kilometrů a cesta nahoru prý trvá 2 hodiny a dolů 1,5 h. Po jídle jsme koukali na hodinky a bylo 12:30. To nebyla moc dobrá zpráva, protože naše dodávka (collectivo) nás měla nabírat ve 14:30 a nám tedy nezbývalo tolik času na fotky a pobíhání okolo. My se rozhodli, že ještě vystoupíme na vyhlídku, která leží o 100 metrů výš.
    Tam jsme objevili druhou cestu, která vede k laguně a která vede na stejné místo, odkud jsme přijeli. Návrat dolů tudy byl mnohem jednodušší, protože cesta nebyla tak prudká a nás z toho tolik nebolely nohy.
    Na parkoviště jsme dorazili ve 14:35, což sice teoreticky znamenalo kratší zpoždění, ale v dodávce jsme stejně čekali další půl hodiny, než dorazí ostatní, které jsme předběhli po cestě dolů.
    Naše načasování nemohlo být lepší, protože ani ne dvě minuty po nasednutí do collectiva začaly padat kroupy a pak pršelo. My si koupili pivko a oslavili dnešní nádherný výlet.
    Po návratu do Huarazu jsme šli nakoupit jídlo na zítřek a obnovit data na SIMce. Máme pocit, že nás tady pěkně pojebávaj a my nemáme tolik dat k dispozici, kolik si kupujeme. Zároveň nám třeštila hlava a my nevěděli, jestli to bylo nedostatkem jídla, pití a nebo kyslíku během výšlapu. Pro jistotu jsme vypili asi dva litry tekutin a dali si Ibalgin.
    Na hostelu jsme akorát namazali chleby, zašli si na jídlo (hnusnou pizzu) a vytřídili fotky. Zítra vstáváme ve 4 ráno a jedeme k Laguna 69. Právě kvůli zítřejšímu cíli jsme přeplánovali celou naši cestu Jižní Amerikou a přidali sever Peru (a taky kvůli nepokojům v Ekvádoru).

• Laguna 69

February 28, 2024 in Peru ⋅ ☁️ 7 °C

Část 2/2

Do laguny stéká několik potoků a vodopádů, a nad nimi se tyčí hora Chacraraju s vrcholem ve výšce 6108 metrů. Z té na začátku vykukoval jen kousek zpoza mraků, u nás dole ale alespoň svítilo sluníčko. Mělo pořádnou sílu a tak jsem se tam mohl chvíli opalovat bez trička a stejně jsem si připadal jak u moře. Slunce kolem sebe tvořilo kruhovou duhu v mracích, kterou jsme se marně snažili vyfotit, aby na fotkách vypadala tak, jak jsme ji mohli pozorovat my.

Dali jsme si svačinu, udělali pár fotek a zůstali ležet na námi obsazeném kameni. Po asi hodině se mraky začaly trhat a nám se otevřel pohled až na vrchol Chacraraju. Nemohli jsme uvěřit, že sedíme přímo pod šestitisícovkou a ještě k tomu máme tak nádherné počasí. V Huarazu a okolí je právě "léto" a tedy čas dešťů. Čas u laguny jsme protáhli na absolutní maximum, protože jsme zjevně byli poslední a průvodce už hnal zbytek dolů k autobusu.

Nikča v poslední části výstupu ztratila čepici, my ale doufali, že ji někdo najde a nebo že zůstane ležet někde podél cesty. Spoiler alert: nikdo nic neviděl ani neslyšel a tak jsme odjeli o čepici lehčí.

Během sestupu jsme udělali další fotky, na které jsme při cestě nahoru neměli čas a užívali si výhledy. Ještě v horní části treku bylo slyšet, jak nedaleko hřmí a v dálce byly vidět mraky a déšť. Ten přišel až když jsme sešli zpět do údolí a my měli neuvěřitelnou radost, jak nám opět vyšlo počasí. Klidným tempem jsme pokračovali k autobusu a fotili krávy, jak se pásly kolem řeky.

Naše skupinka se sešla na minutu včas a my mohli jet zpět do Huarazu. Po třech výletech za sebou toho máme dost a proto si dneska dáme akorát večeři, padneme do postele a zítra nebudeme dělat vůbec nic.

• Výstup k Laguna 69

February 28, 2024 in Peru ⋅ ☁️ 6 °C

Vstávat ve 4 ráno po včerejším výletu bylo hodně náročné. Většinu věcí jsme měli sbalenou ze včerejška a tak jsme ráno nepotřebovali tolik času na přípravu. Na recepci čekalo dalších asi 5 lidi na stejný výlet k Laguna 69, což nás trochu uklidnilo. U našeho hostelu nabíral autobus mezi prvními a tak jsme si mohli vybrat dobrá místa. Po asi 20 minutách prejiždění od jednoho hostelu k druhému se bus naplnil a my mohli vyrazit.

Celkem měla naše jízda trvat tři hodiny, než dorazíme na místo, odkud budeme stoupat. My toho využili a na chvilku usnuli, než to s námi začlo házet. To jsme sjeli z hlavní silnice a mířili rovnou do hor. První kratší zastávka byla na snídani, kde jsme si za 18 Soles koupili dvě suchý housky a hnusný kafe a kakao. Hlavní je ale, že jsme měli něco v žaludku.

Druhá pauza na 5 minut byla u lagun Llangunuco, kde jsme mohli udělat pár fotek, než se pokračovalo dál. Od mamky jsem se dozvěděl, že se mezi těmito lagunami prý nachází i památník na 1. československou expedici, která v Peru v roce 1970 zahynula kvůli lavině způsobenou zemětřesením. Právě tito lidé prý stáli za vznikem Jizerské 50. Původně jsme se sem chtěli podívat v rámci samostatného výletu, ale na recepci na hotelu nám naštěstí vysvětlil, že nemá smysl se sem dvakrát táhnout 3 hodiny tam a zase 3 hodiny zpět, když stejně chceme na Laguna 69 a po cestě se tu staví. Památník jsme sice nikde neviděli, ale můžeme říct, že jsme tu byli 😃

Během posledních pár minut jízdy nám průvodce vysvětlil, že máme 3 hodiny na výstup, 1 hodinu nahoře a 2 hodiny na sestup zpět k busu. On půjde poslední a kdo to nebude stíhat a nebo mu bude blbě, ten se musí vrátit - autobus na nikoho čekat nebude. Předchozí výlety v okolí Huarazu jsme podnikli právě abychom se aklimatizovali na tento výstup a tak jsme věděli, že se začíná ve 3800 m.n.m. a stoupá se k Laguna 69 ve výšce 4600 m.n.m. Jde se stejnou cestou nahoru i dolů a celkem člověk ujde 14 kilometrů.

Po proslovu průvodce jsme se lehce cítili pod tlakem a tak jsme nasadili poměrně svižné tempo. To však Niki dělalo velké problémy a měla strach, jestli dnešní výlet vůbec zvládne. Trochu jsme tedy zvolnili a po chvíli bylo vše v pořádku.

Túra začínala v údolí, kudy tekla průzračně čistá voda, kolem se pásly krávy a zpívali ptáci, a my si připadali jak v pohádce. Kolem rostly stromy se skoro až zářivě oranžovou kůrou a my se nemohli nabažit okolí.

Po vystoupání do asi 4300 metrů přišla rovinka a my mohli v klidu vydýchat před finálním výstupem. Před námi stála obří stěna s několika vodopády a kolem se opět pásly krávy. Tady už začalo vykukovat slunce a my doufali, že nahoře něco uvidíme.

Poslední stoupání nám sice dávalo zabrat, ale nebylo to ani zdaleka tak náročné, jako včerejší výstup k laguně Churup. Sice jsme poslední kilometr šli 45 minut, i tak to ale byla příjemnější cesta v porovnáním se včerejškem. Lehce se nám motala hlava a my lapali po dechu (hlavně já), přestávek jsme měli ale výrazně méně. Během jedné z nich jsme dali jednomu turistovi z Francie naše tabletky na bolest hlavy. Ten s námi celou dobu držel tempo (a nebo my s ním?), měl ale problém s výškou.

Nahoru jsme dorazili po 2 hodinách a 40 minutách a my rychle našli ideální místo u laguny. Když tak zpětné přemýšlíme, měli jsme asi nejlepší místo, které tam bylo. Na internetu už jsme samozřejmě viděli obrázky, jak laguna vypadá, bylo nám ale jasné, že jsou upraveny a realita bude jiná. K našemu překvapení to vypadá 100% stejně, ne-li mnohem líp. Voda je nádherně modrá, skoro až umělá - kam se na to hrabe Blausee ve Švýcarsku.

• Huaraz - odpočinek

February 29, 2024 in Peru ⋅ 🌫 9 °C

Jak už jsme psali, dnes byl čas na odpočinek a my skoro nic nedělali. Zorganizovali jsme pár věcí na zítřek a další dny, nakoupili ovoce na místním trhu, a zůstali jinak na hostelu. Zítra vstáváme brzo, než pojedeme na další výlet a tak dnešek končí dříve, než obvykle. Leje jak z konve a my nevíme, jestli zítřejší výlet klapne. Uvidíme ráno...Read more

• Pico Mateo

March 1, 2024 in Peru ⋅ 🌫 2 °C

Ještě před příjezdem do Huarazu jsme si hráli s myšlenkou, někde zdolat nějakou pětitisícovku. Jakože pořádně vylézt, s horolezeckým vybavením a na nějaký vrchol, který má pořádně stoupání. Výlet na ledovec Pastoruri, který jsme absolvovali před třemi dny, se určitě nepočítá, i když leží nad 5000 m.n.m.

Pak jsme ale objevili Pico Mateo. To je 5150 m vysoká hora asi 2,5 hodiny od Huarazu a je známá především jako vhodná pětitisícovka pro horolezce začátečníky, kde se seznámí s lezením s cepínem a mačkami. Považovat nás za horolezce začátečníky by byla drzost, když jsme akorát měli tři túry po okolí a naposledy byli v horách před několika lety (a to jen na sjezdovce...). My prostě nejsme žádní horolezci.

Nechtěli jsme se přeceňovat, ale na recepci nám včera sdělili, že to není tak náročný výstup a že jestli jsme fit a aklimatizovaní, že to zvládneme. Chtěli jsme se ujistit, že vše proběhne v pořádku. Tím nás konečně přesvědčil a my se tak definitivně rozhodli tuhle výpravu zakoupit.

My byli hlavně nervózní z výšky a počasí, protože tu je právě sezóna dešťů a kdo ví, jestli nás nahoře nepřekvapí bouřka. A tak jsme si připlatili asi 10€ na osobu, abychom měli "private tour". Jeden průvodce může vzít maximálně 3 osoby s sebou, a tak jsme si to bookli tak, že budeme určitě sami. Takhle si můžeme jít vlastním tempem a nebo se otočit, když to na nás bude moc (hlavně psychicky).

Ještě včera jsme si vyzkoušeli boty a probrali s průvodcem detaily. I proto jsme včera museli ještě rychle nakoupit rukavice, sluneční brýle a pro Niki náhradní čepici. I když jsme měli všechno vybavení připravené a vyzkoušené, jídlo hotové, nevědeli jsme, jak to všechno dopadne.

Docela jsme byli nervózní z výstupu a tak jsme v noci téměř nespali a pořád se budlili. Budík konečně zazvonil ve 2 ráno, my se připravili a ve 3 už nás nabíral collectivo před hotelem. Včera večer začalo pořádně pršet a déšť pokračoval i po probuzení. Moc jsme si tedy nedělali šance, že výlet budeme moct absolvovat.

Ani během téměř tříhodinové cesty se nám nepodařilo usnout a tak jsme poměrně KO dorazili na místo. Díky dešťům se zjevně uvolnily kameny podél silnic a tak jsme během jízdy museli objíždět obří balvany o velikosti auta. To nás lehce znejistilo.

Po příjezdu na začátek túry sněžilo, všude leželo asi 5-10 cm čerstvého sněhu a my měli docela paniku. Ještě, že máme průvodce jen pro sebe a můžeme to ukončit, kdy se nám zachce. Oblékli jsme se tedy do výstroje a řekli si, že to teda kousek zkusíme a uvidíme, jak nám to půjde.

Podle našich informací se mělo jít chvíli v klidu víceméně po rovince, než se začne lézt po kamenech a skalách. My vyráželi v 06:15 od dodávky. Rovinka trvala 5 minut a během ní jsme potkali jinou skupinu, která se hned u začátku skal otočila a vracela se zpět. Náš průvodce nás ujistil, že to zkontroluje a když to půjde, budeme moct vyrazit touto cestou. A tak jsme vyrazili na zasněžené skály. Pořádně to klouzalo a já se po pár metrech musel zeptat, jestli mu to fakt přijde bezpečné. No problem amigo. My jsme na sobě sice měli sedák, ale nepoužívali jsme žádné lano... Jen na jednom úseku nás průvodce oba zajistil lanem, které připevnil ke skále. Tenhle prudký kousek jsme zvládli bez problémů, akorát jsme pěkně promokli. Díky novému sněhu a dešti stékala voda ze skal a tak jsme se místy brodili malými potůčky a minivodopády.

Nad tím místem jsme pokračovali dál v chůzi/lezení, než nám průvodce (s přezdívkou Chino) oznámil, že si dole zapomněl mačky. Prej je všechno v pohodě, my prostě máme lízt dalších cca. 40 minut nahoru a počkat před ledovcem, který je na špičce hory - on se mezitím vrátí pro chybějící vybavení a prostě nás dožene. Jasný, žádnej problém. Víc privátní to už bejt nemůže - a jsme tu sami (někde pár desítek metrů pod náma byla ještě jedna poslední skupina, ta ale nebyla celou dobu vidět, jak byli daleko). Máme prej následovat skupinku před námi, která zase pomalu mizela v mracích. A tak jsme šli nahoru úplně sami a následovali stopy ve sněhu. Ona nahoru totiž nevede žádná oficiální cesta, a tak si každý průvodce jde tak, jak se mu zrovna zachce. Kupodivu to byl právě ten moment, který nás probral a my si šli v klidu vlastním tempem a užívali si okolí. Cítili jsme se sebevědomě a strach nás přešel. Ono nám taky nic jinýho nezbejvalo...

K ledovci jsme po nějaké době doopravdy dorazili a konečně jsme si dali nějaké menší jídlo a pořádně se napili. Krátce před příchodem k ledovci se k nám navíc připojil týpek z jiné skupiny, který se zase odtrhl a utekl svému průvodci. Chino dorazil asi 10 minut po nás, tentokrát kompletně vybaven, a my si mohli nasadit mačky, vzali cepín do ruky a dostali briefing, jak to vlastně používat. Začátek ledovce byl poměrně v pohodě. Stoupání nebylo tak velké (asi 45° podle China) a mačky krásně držely v ledu. V horní části byl ledovec mnohem prudší (asi 60° podle průvodce) a my navíc museli dávat pozor na vzduchové kapsy, kam se člověk občas probořil. Chino nás vedl a zastavoval asi každých 20 kroků, abychom se vydýchali. To bylo potřeba, protože výstup je dost náročný a kyslíku pramálo. V této výšce ma člověk k dispozici asi jen polovinu normálního množství kyslíku. Nám se trochu motala hlava a ztěžka jsme dýchali, ale i tak jsme si to naplno užívali. Těsně před vrcholem zrovna dvě skupinky slézaly dolů a tak jsme měli vrchol na pár minut jen pro sebe. Tam jsme dorazili v 09:00 a tak náš výstup trval celkem 2 hodiny a 45 minut.

Nahoře jsme si sice neužili žádný výhled, protože všechny okolní hory byly schovaný za mrakama, ale o ten výhled nám vlastně vůbec nešlo. My jsme byli neskutečně pyšní, že jsme takovou výpravu zvládli a že jsme vylezli na pětitisícovku za pomoci maček a cepínu a nějak to všechno udýchali. Udělali jsme pár fotek, dali si svačinu a radovali se z našeho výkonu.

Po pár minutách byl čas na sestup. My sbalili naše věci a připravili se. Očekávali jsme, že cesta dolů bude mnohem horší a náročnější. V prvním úseku našrouboval Chino úchyt do ledu a my se tak mohli slanit, což ušetřilo čas. Tady jsme však museli před nás pustit skupinu, která přišla na vrchol až po nás, protože Nikča musela na záchod a to na takovém místě není úplně jednoduché. Druhý úsek už byl o něco problémovější. Já šel první a párkrát mi to trochu ujelo, Niki mě ale vždy pohotově chytila na laně. I tady jsme byli spojení lanem jen mezi sebou. Na ledovci je ale výhoda, že se mačky pořádně zabodnou do sněhu a poskytují tak stabilitu tomu, kdo zrovna jistí.

Na konci ledovce jsme sundali mačky a pokračovali zpět k dodávce. Během našeho výstupu na vrchol zjevně roztálo poměrně dost sněhu a tak jsme se místy museli brodit ledovou vodou. To byl nejlepší možný způsob, jak se dostat dolů. Zbytek byl prý příliš nebezpečný. K dodávce jsme se vrátili v 11:15 a tak nám celá túra trvala celkem asi 5 hodin.

Po návratu do Huarazu jsme hned skočili na oběd a šli domů vstřebávat pocity z dnešní výpravy. Tohle byl asi nejzajímavější zážitek, který si odneseme z naší cesty Jižní Amerikou.

• Huaraz

March 2, 2024 in Peru ⋅ ☁️ 9 °C

Poslední den v Huarazu se nám konečně povedlo odpočívat. V klidu jsme se vyspali, zůstali ležet a krátce před 11 odnesli naše prádlo, aby nám ho vyprali. Je to skvělý, že člověk nemusí vařit, uklízet a nebo prát prádlo. Musíme akorát pořád vybalovat věci z batohů a balit je zpět, to už máme ale dobře nacvičené.

Abychom také něco viděli ve městě, šli jsme se projít a navštívit místní trh. Ulice kolem něj jsou plné prodavaček sedících na zemi, co prodávají různé ovoce, zeleninu a luštěniny. My jsme si u pouličních prodejců nakoupili oříšky a borůvky, a já si k tomu dal sendvič z pečenýho prasete.

Na hlavním trhu nabízeli prakticky všechno, měli tady i kozí hlavy. Nechali jsme si aspoň namíchat džus a Niki si dala kafe. To prý bylo to nejlepší, jaké zatím měla v Jižní Americe.

Po cestě zpět domů jsem si skočil k holiči, kde jsem opět ukázal v katalogu, který z účesů bych si přál. Zjevně to je tady standard, že mají 20 možných účesů a člověk si musí jeden z nich vybrat. Tentokrát jsem platil 15 Soles, takže asi 4€. Stejně jako u minulé návštěvy holiče v Iquitos mě potom kadeřnice očistila krk i obličej břitvou, což takhle z ČR nebo Německa neznám. Nikča si mezitím koupila kalhoty a my mohli jít zpět na hostel.

Doma jsme se už jen váleli, zařídili ubytování na příští dny, zacvičili si a učili se španělsky.
    Na večeři jsme si došli do naší oblíbené restaurace Café Andino na rozloučenou s Huarazem. Pak už jen zbývalo vyzvednout vyprané oblečení, něco málo pobalit a pustit si film na dobrou noc.

March 3, 2024 in Peru ⋅ ☁️ 22 °C

Dnešek jsme strávili jízdou z Huarazu do Limy. Nakonec jsme dorazili celkem za 10,5 hodiny a tedy opět se zpožděním. Cesta autobusem vůbec neutíkala, možná i proto, že jsme tentokrát neměli WiFi zdarma a ani skoro žádný signál. Dorazili jsme pěkně vyhladovělí a tak jsme tedy rychle odevzdali věci na hostelu a vydali se na pouliční trh s jídlem. Já tam měl zatím nejlepší burger a Nikča měla takový hlad, že i ten starej wrap s povadlým salátem byl tak nějak v pořádku.Read more

March 4, 2024 in Peru ⋅ ☁️ 22 °C

I když jsme plánovali poklidné ráno, rozhodla se Niki dát si budíka na šestou a pak ze dvorku před našimi okny poklábosit s kamarádkou. Moc jsme se tedy nevyspali, ale stejně jsme neměli moc plánu v Limě.

Pak jsme se šli projít a nakoupit pár věcí, dát si oběd a podívat se na Huaca Pucllana - zbytky staré pyramidy uprostřed města. Během cesty jsme prošli přes Kennedy Park, který je plný koček. Dříve byl park zamořený krysami a proto prý místní obyvatelé vypustili kočky do parku. Od té doby se tu rozmnožily a usadily se.

Huaca Pucllana je stará asi 1500 let a sloužila jako chrám. Přestože je postavena z hlíny, zůstala dochována až dodnes, protože v Limě jsou roční srážky okolo 20 mm. Časem ale zmizela pod hroudou prachu a suti a ještě před 50 lety si tady hráli děti na kolech a lidí jezdili na motorkách. Až poté začali archeologové zkoumat místo a tak jsou tu pozůstatky toho chrámu obestavěné paneláky a obchody.

Po prohlídce jsme se akorát prošli městem a zašli na večeři.

March 5, 2024 in Peru ⋅ ☁️ 25 °C

V noci se Nikče udělalo hrozně špatně a tak musela pořád lítat na záchod. Léky moc nepomáhali, i když jsme zkusili mix všeho možného. V lékárně nám aspoň dali elektrolyty a místní prášky proti otravě jídlem.

Den jsme tedy strávili doma, já si byl mezitím zaběhat podél pobřeží a pak skočil do města nakoupit. K večeru už bylo Niki líp. My toho využili a šli se projít k útesům, odkud je krásný pohled na západ slunce. Došli jsme až do parku lásky (Parque de los Enamorados), který mozaikovou stěnou s lavičkou připomíná Park Güell od Gaudího v Barceloně. Byl tu i plot, kam si zamilovaní věšeli zámky, ten ale pod jejich tíhou spadnul a právě zde probíhá rekonstrukce. Na plotě nebylo nikde vidět žádné místo, kam umístit další zámek, tak moc byl plný. Po krátké procházce byl ale čas se zase vrátit a odpočinout si.

Protáhli jsme tedy náš pobyt o 1 den, s tím neměl nás hostel žádný problém. Zároveň nám hostel v Paracas, naší další destinaci, vyhověl a akceptoval bezplatné zrušení rezervace ubytování, i když jsme na to neměli nárok.

March 6, 2024 in Peru ⋅ ☁️ 23 °C

Nikča už se ráno cítila o něco lépe, a tak pro ni konečně bylo možné pobřeží Limy vidět i za denního světla. Prošli jsme otevřeným nákupním centrem podél moře, užívali si chladného mořského vzduchu a šli z Miraflores směrem Barranco. To jsou dvě nejbohatší, nejkrásnější a především nejbezpečnější čtvrti v Limě. Hlavní město Peru na nás udělalo docela dojem – je to zatím nejkrásnější a nejmodernější město na naší cestě. Lima na pobřeží Miraflores vypadá trochu tak, jak my si představujeme Miami. Lima je úplně jiná, než všechna ostatní města, která jsme doteď navštívili.

Barranco je hezká čtvrť plná starých budov, elegantních bister a malých parků. Po klidném obědě jsme zajeli do centra a šli se projít. Naším prvním cílem bylo náměstí Plaza de Armas, které bylo bohužel kvůli demonstraci uzavřeno. Jen pro informaci, Plaza de Armas v podstatě znamená hlavní náměstí a tak je možné najít Plaza de Armas v prakticky každém městě. Dneska jsme si trošku protáhli procházku a pokračovali až do
    Parque de la Reserva, který je plný různých fontán. Tady jsme se v klidu prošli, zahráli si fotbálek, plánovali naší cestu a pak s popcornem v ruce sledovali fontánu.

Kolem 19. hodiny začala u fontány ta očekávaná show. Barevná, chvílemi až kýčovitá, ale i tak krásná. Voda tryskala jako stěna a na ní byl promítán obraz, trochu jako videomapping na signal festivalu v Praze. Odtamtud jsme jeli dobrou půlhodinu zpátky do Miraflores, kde jsem se najedl a Niki si dala pro jistotu jen čaj. Den jsme zakončili krátkou večerní procházkou podél moře, načež jsme si doma sbalili věci před zítřejším odjezdem.

• Paracas

March 7, 2024 in Peru ⋅ ☁️ 25 °C

Ráno jsme akorát dobalili věci, připravili si svačinu, odevzdali klíče od ubytování a nechali se odvézt na autobusový terminál. Po odevzdání zavazadel jsme už mohli nastoupit, v klidu se usadit a koukat na seriály.

Během cesty akorát přišla informace od táty, že balíček, který jsme poslali domů, obsahuje kovy nebo oceli a my se musíme zaručit, že použitý materiál nepochází z Ruska. To od nás prý vyžaduje celní kontrola. Uvidíme, co na naší odpověď řeknou, a doufáme, že balíček dorazí do Česka. Jinak možná přijdeme o všechny suvenýry a naše oblečení, které jsme po cestě zakoupili.

Městečko Paracas je miniaturní a všechno je tady blízko. Po příchodu na hotel jsme převzali náš pokoj a trochu překvapeně koukali na tři postele v místnosti, k tomu akorát stolek a víc nic. Žádná skříň, regál nebo háky na zavěšení čehokoliv. S tím jsme úplně nepočítali, vzhledem k tomu, že má hostel poměrně dobré hodnocení. Niki si skočila do sprchy a ta bohužel také není žádná hitparáda. Není kam si odložit oblečení ani mýdlo, a sprcha stojí hned naproti záchodu. Je nutno zmínit, že sprchy a záchody zde máme sdílené ostatními. Připomíná to záchody v kempu.

Radši jsme se vydali na pobřeží, které je ale plné kotvících lodí, takže moc není na co koukat a promenáda je víceméně neexistující. Nechceme si na vše stěžovat, ale očekávali jsme víc. A nebo jsme možná jenom unavení a nemáme na nic náladu. Na zítřek jsme tedy bookli dva výlety, kvůli kterým tady jsme, a skočili do jedné z nejlepších restaurací v Paracasu. Tam nás čekal pomalu opuštěný dům, ve kterém ale vařili. Zjistili jsme, že tam bydlí majitel a zároveň to zjevně slouží jako malá galerie, kde všude visí jeho obrazy. Objednali jsme jídlo, které doporučil a čekali. Už předem nás upozornil, že jedno jídlo bude trvat dlouho, ale že se vyplatí si počkat. Když přinesl první jídlo (to pro Nikču), přinesl rovnou dva talíře a řekl, ať jí s tím trochu pomůžu, protože toho má hodně a já si ještě počkám. Nám to přišlo vtipný, žádná drahá nableštěná restaurace, ale správnej domácí přístup. Jídlo bylo super a my spokojeně odcházeli domů. Dneska je čas si včas lehnout a odpočinout si - celý den se cítíme jak trosky.

• Las Islas Ballestas

March 8, 2024 in Peru ⋅ ⛅ 22 °C

Pořádně jsme se vyspali a ráno jen rychle sbalili věci a šli čekat na recepci. Tentokrát nás vyzvedli včas a my mohli jít spolu s průvodkyní koupit vstupenky do národního parku Las Islas Ballestas. Tím jsme měli vše potřebné na náš výlet. Sešli jsme se se zbytkem skupiny na molu a pak nastoupili na loď. Povedlo se nám přesunout se z první řady až do třetí - vepředu totiž nebyl nic vidět kvůli ochraně proti stříkající vodě.

Průvodkyně naštěstí mluvila anglicky a tak jsme mohli během první zastávky, která přišla už po deseti minutách plavby, poslouchat výklad o svícnu vyrytém do skal. Odhaduje se, že, Candelabro de Paracas je starý asi 2500 let a měří 180 metrů. Díky jeho umístění ho zakonzervovala mořská sůl a proto je možné ho tak dobře vidět i dnes. O jeho původu či významu se však stále jen spekuluje.

Za dalších 20 minut jsme už konečně dorazili k Las Islas Ballestas, chráněným ostrovům plných různých zvířat jako pelikánů, tuleňů, krabů, kormoránů... Přezdívá se jim proto Galapágy pro chudé. V jiných obdobích je tu také možné pozorovat tučňáky a velryby, to bysme si ale museli tak půl roku počkat. My jsme pomalu projížděli kolem ostrovů a sledovali, jak se pelikáni a další ptáci sluní na skalách. Pak se nám povedlo s lodí natolik přiblížit, že jsme viděli rudé kraby, na které šplouchaly vlny.

Na některých skalách kolem lezli i tuleni, kteří tam pak osamoceně polehávali. Další z nich se ukrývali v menších jeskyních a velká většina se válela na pláži. Tím končila naše prohlídka ostrovů. Po cestě zpátky jsme potkali několik dalších tuleňů, jak plavou ve vodě. Také jsme viděli několik ptáků, jak se vznášejí nad hladinou, pak se rychle zvednou a vletí střemhlav do vody lovit ryby.

Zpět v Paracas jsme si akorát dali svačinu a šli se připravit na druhý výlet.

• Reserva National de Paracas

March 8, 2024 in Peru ⋅ ⛅ 29 °C

Druhý výlet byl naplánovaný do Reserva National de Paracas, národního parku na poloostrově Paracas, který je prakticky z celé části pokrytý pouští.

Nejdříve jsme zastavili na Mirador Istmo II, což je vyhlídka na kopci na pláž Playa Roja. Ten kopec a i jeho písek jsou sopečného původu. Stopy železa a mědi dávají kopci i pláži červenou barvu. Kopec je navíc pokrytý solí a tak jsme si ulomili jeden "kámen" ze země na později - kdo ví, kdy se nám bude ta sůl hodit.
    Pak jsme zastavili přímo u Playa Roja, ale pouze na další fotky, protože se zde nesmí koupat. Pouze rybáři tady můžou lovit.

Následovala krátká jízda na pláž La Mina, kde jsme dostali 45 minut na koupání. Já toho využil a skočil do vody. Ta je zde hodně studená, protože sem vedou proudy z jihu a přináší ledovou vodu. Niki bohužel neměla věci na koupání s sebou, a tak hlídala věci na pláži.

Odsud jsme pokračovali k další laguně, kde bylo několik restaurací a výhled na záliv. My jsme neměli chuť k jídlu a tak jsme se šli akorát projít. Po hodině přestávky nás autobus dovezl zpět do Paracas, kde si Nikča akorát dokoupila mobilní data a my se pak šli v klidu najíst a zpět na hostel.

• Paracas

March 9, 2024 in Peru ⋅ ☁️ 24 °C

Nějak jsme včera marně hledali, co dělat v Paracas i druhý den, a tak jsme se rozhodli prostě nedělat nic. Pořádně jsme se vyspali a vstávali až v 9 (Niki už v 7, protože jsem ji vzbudil 🫣) a přemýšleli, čím začít. Rozhodli jsme se pro pláž, kde jsme včera objevili skvělý flek, kde nikdo nebyl. Sbalili jsme tedy věci a vyrazili na cestu. Po příchodu nám došlo, proč se zde nikdo nekoupal - pláž byla plná naplavených řas a kolem se válely mušle a zbytky hnijících krabů. My se tedy rozhodli jít zpátky směrem k centru, kde byli včera pláže plné. Bohužel jsme zjistili, že je zde situace stejná a nějak jsme nechápali, jak se tady vůbec někdo může koupat.

Nezbylo nám tedy nic jiného než strávit den odpočinkem v houpacích sítích na hostelu. Dokopali jsme se i k hrubému plánování příštích asi 10 dní, což nám trvalo pár hodin. Je znát, že jsme v turistické části, protože ceny hostelů i jídla pomalu ale jistě rostou.

Večer jsme akorát zašli na jídlo a šli spát. Už se těšíme, až budeme z Paracas pryč, protože tu pro nás nebylo vůbec nic co dělat a výlety, které odsud člověk může podniknout, vedou na místa, která teprve leží na naší cestě a kde už máme zařízené ubytování.

• Huacachina

March 10, 2024 in Peru ⋅ ☁️ 27 °C

Ráno byly naše batohy připravené na odjezd, i tak se nám ale nějak povedlo nestihnout si dojít na snídani. Autobus z Paracas do města Ica měl jet v 10:45 plus povinná půlhodina předem a my nechtěli riskovat. Nakoupili jsme jídlo a pití na cestu, odevzdali klíče a šli na zastávku.

Tentokrát na nás čekal zatím nejluxusnější autobus, kde jsme hned po nastoupení litovali, že pojedeme jenom něco málo přes hodinu. Byla tam spousta místa a extra pohodlné sedačky, a klimatizace byla nastavena úplně ideálně.

Do Ica jsme dorazili včas a hned na terminálu se nás zeptala jedna spolucestující, jestli nejedeme dál do Huacachina - oázy nedaleko Ica. Byli jsme tedy tři na sdílení nákladů na taxíka, kterého nám rovnou domluvila autobusová společnost, prý aby nás nikdo neokradl (a nebo aby nás pořádně zkásli). Účtovali si ale poměrně příjemnou cenu 20 Soles s tím, že nám ještě taxikář zastaví u bankomatu, u kterého nemáme žádné poplatky. S plnou peněženkou jsme tedy pokračovali do Huacachina.

Vyhodil nás hned u hostelu, my se rozloučili s německou spolucestující a šli převzít pokoj. K našemu překvapení měl klimatizaci, takže jsme byli nadšení. Pak následovala procházka na oběd. Huacachina je malinká oáza v poušti a leží asi 4 km od města Ica. Je zde spousta restaurací a hotelů kolem vody a celá oáza je obklopená obřími písečnými dunami.

Po jídle byl čas vyřídit to nejdůležitější - výlety. Máme tedy plán na další dva dny a ještě dnes se nám povedlo zařídit jízdu Buggy a ježdění na prkně po dunách. Vyzkoušeli jsme boty, protože jsme měli v plánu jezdit na snowboardu a čekali na odjezd. Dokonce i Nikča, která na prkně stála jen jednou, se toho nebála a rozhodla se to zkusit.

Pak přišel čas. Vyzvedli nás, my prošli městem až k úpatí, zaplatili asi 4 Soles za vstup kvůli ochraně přírody a šli směrem k místu, kde se nastupovalo do Buggyn. Ty jsem vnímal spíše jako nutnost, aby člověk nemusel pořád běhat zpátky do kopce kvůli dalšímu svezení na snowboardu. To se rychle změnilo. Před jízdou se každý musel pořádně připoutat a jelo se. Chvíli jen po rovince, za 10 minut už jsem byl rád, že mě drží pásy, jinak bych narazil hlavou do střechy. Po chvíli divoké jízdy jsme dorazili na první místo, kde jsme měli sjíždět dolů.

Ne každý měl snowboard nebo lyže - kdo na tom neuměl a nebo se mu nechtělo, si mohl půjčit "normální" prkno, na kterém se leží. I přes prudký sjezd člověk nedosáhl příliš vysoké rychlosti, protože písek přeci jen brzdí víc, než sníh... Na prkně to byla sranda, o něco pomalejší než na normální sjezdovce. Niki to zkusila, ale raději po první jízdě přesedlala na "normální" prkno.

Celkem jsme měli 4 sjezdy proložené zběsilou jízdou po dunách, přičemž každý z nich byl větší a větší. Poslední vypadal docela nebezpečně, písek byl ale velmi jemný a při pádu by krásně zbrzdil tělo. Úspěšně jsme to zvládli a popojeli kousek dál, abychom mohli pozorovat západ slunce nad pouští.

Tam jsme se v klidu posadili a užívali si, jak slunce bleskurychle zmizelo za horizontem. Nikdy by mě nenapadlo, že budu pozorovat západ slunce v poušti a přitom mít na sobě snowboardový boty...

Po návratu jsem si ještě střihnul poslední jízdu k oáze a pak už byl vážně čas odevzdat vybavení. Ještě jsme chvíli poseděli v zahradním baru našeho ubytování a vstřebávali zážitky u piva, než jsme šli na večeři. Pak už jen rychle do postele, ráno musíme zase brzo vstávat.

• Nasca

March 11, 2024 in Peru ⋅ ☁️ 28 °C

Na 7:30 jsme měli domluvený odvoz přímo od hostelu na dnešní výlet. Po probďěné noci kvůli tekoucí klimatizaci, vedru v pokoji a rovným zvukům že střechy jsme nějak vstali a naházeli věci do batohu. Hostel pro nás připravil snídani s sebou - flaška vody, džus a suchary. To se hodilo, protože jsme neměli žádné jídlo ani pití připravené.

Dnešní výlet byl naplánovaný k rytinám u města Nasca, jejichž původ je neznámý a věk se odhaduje na 2000 let. Člověk je může pozorovat buď z vyhlídek podél silnice a při přeletu nad nimi. Poté, co jsme viděli pár fotek na internetu z těch vyhlídek jsme se rozhodli pro přelet.

Úplně jsme nevěděli, jak to bude probíhat, protože mi chodí zprávy z různých neznámých čísel a my přesně nevěděli, kdo je kdo. Při booknutí každého výletu totiž musíme vyplnit naše telefonní číslo a tak už ani nevíme, kdo všechno ho má. Pak přišla zpráva, že nás vyzvedne Elvis. Ten se za pár minut objevil a my jeli do města Ica. Po cestě jsme třikrát zastavili, kde řidič vždy vyběhl, šel něco zařídit a my pak jeli dál - důvod zastávek pro nás zůstal tajemstvím.

Když jsme konečně dorazili, vystoupili jsme k našemu překvapení na autobusovém terminálu. Elvis si vzal naše pasy a šel normálně k okénku koupit jízdenky. Bus jel za 45 minut a tak jsme čekali ve třech. Elvis nám dal vstupenky do ruky a vyfotil si nás - on s námi nejede, ale v Nasce nás prý vyzvedne náš anglicky průvodce, který nám byl celou dobu slibován. Od organizované tour jsme čekali víc... My jsme tedy poslušně nastoupili jak malé děti, které rodiče posílají na školní výlet.

Cesta busem byla tak nějak ok, sice to byl jeden z nejhorších autobusů na naší cestě, takže asi jako Flixbus. Bus stavěl každých pár minut, kde nabíral mávající lidí podél silnic, kteří chtěli naskočit. To, co jsme předtím tak vychvalovali, jsme nyní nenáviděli - cesta se protáhla asi o hodinu. V Nasce někdo po vystoupení zakřičel naše jména a tak jsme věděli, ke komu patříme. Řidič nás odvezl na letiště, po cestě asi ale neodpustil pár zastávek (opět netušíme proč...).

Na letišti jsme odevzdali naše pasy, nechali se zvážit a informovali se o dalším průběhu. Prý budeme hodinu, maximálně hodinu a půl čekat, než se dostaneme na řadu. Zároveň nám konečně představili našeho anglicky mluvícího průvodce. A tak jsme čekali a čekali, než jsme se po dvou hodinách zeptali, jak to vlastně vypadá. Prej ještě dalších 50 minut. Nervozitu z letu pomalu vystřídala agrese způsobena zbytečným čekáním a nedostatkem jídla. V 15:00 jsme se konečně dostali na řadu a prošli kontrolou. Náš průvodce ale nikde nebyl...

Nastoupili jsme do letadla, kde nás usadili podle naší váhy, aby byla ideálně rozložená, takže jsme neseděli vedle sebe, to ale nebyl problém. Konečně jsme potkali toho slibovaného průvodce - tím byl co-pilot, který uměl anglicky. My jsme nastartovali a vzlétli. Během letu jsme měli na hlavě sluchátka, abychom dobře slyšely, co co-pilot říká. Let probíhal ve výšce pár set metrů, takže bylo vše krásně vidět a kolem každého ornamentu v zemi jsme prolétli dvakrát, aby ho viděli cestující z obou stran letadla. To znamenalo, že jsme pravidelně letěli pomalu kolmo křídly k zemi a když jsme se koukali okénkem ven, viděli jsme slunce nad naší hlavou. I přes podobné manévry byl let překvapivě klidný a co-pilot nás vždy včas upozornil na blížící se rytiny v zemi, abychom je nepropásli. Nikomu se během letu neudělalo špatně, kromě pána za mnou (a hlavně vedle Nikči), který už po prvním geoglyfu přestal koukat z okna, zavřel oči a byl rád, že sedí.

Let trval asi 35 minut a my po přistání měli jediné v hlavě - jak se teď kurva dostaneme domů. Nasca leží asi 3 hodiny jízdy od města Ica, odkud to trvá další půlhodinu. Náš řidič byl však opět na místě, mávnul na nás a jelo se. Ve městě pak někde zastavil u silnice, kde se magicky objevil i ten stejný autobus včetně posádky, kterým jsme přijeli. Řidič za nás opět zaplatil jízdné, potřásl si s námi pravicí a popřál nám příjemnou cestu. Tady jeho cesta končí a naše zpáteční teprve začíná.

V Ice na nás už nikdo nečekal a my se museli dopravit sami zpět do Huacachiny. Po cestě jsme museli říct taxikářce, aby nám zastavila u bankomatu, protože nám už došly všechny peníze. S kručícím břichem jsme se kolem půl deváté večer vrátili do našeho pokoje, kde přes den opět vytekla klimatizace a všude byla voda. Jen jsme to nahlásili na recepci, dali jim klíče od pokoje a šli se konečně najíst...

• Tacama vinařství

March 12, 2024 in Peru ⋅ ☀️ 27 °C

Dnešek se nesl v duchu vína. V 9:50 na nás před hostelem opět čekal Elvis, aby nás odvezl do vinařství Tacama. To je nejstarší vinařství v Jižní Americe a bylo založeno kolem roku 1540. Založili ho Španělé krátce po jejich příchodu, aby nemuseli transportovat víno z Evropy.

Měli jsme tu domluvenou degustační prohlídku, kde nám také vysvětili výrobní postup pro bílé a červené víno a také Pisco, národní nápoj Peru. Výroba je zde poměrně moderní, v halách mají poloautomatizovanou linku z roku 2008 a ročně vyrobí přibližně 1,2 milionu litrů vína a kolem 300.000 litrů Pisca. Po asi 45 minutách byl čas na ochutnávku. Vyzkoušeli jsme tři vína a Pisco. Víno chutnalo skvěle a Pisco relativně taky (ostatním by chutnalo, já ten tvrdej nemusím). Na konci prohlídky jsme se rozhodli koupit si tady jejich nejlepší víno - kde jinde, než v nejstarší vinárně, že.

Odsud jsme pokračovali na druhou vinici, kde je výrobní postup trochu tradičnější. Víno se zde nelisuje strojně, ale 7-8 chlápků na něm skáče a tancuje, aby z něj vymačkali šťávy. Tady ten výrobní postup rychle přelétli a zaměřili se spíše na ochutnávku. Vyzkoušeli jsme asi 10 různých vín, likéru a variant Pisca. K tomu nám průvodkyně pokaždé přednesla nějakou průpovídku ohledně alkoholu, kterou jsme museli opakovat (ve španělštině, takže jsme ničemu nerozuměli). Kolem 13:00 byl i tady konec a my dobře cítili alkohol v hlavě. Přeci jen jsme neměli žádný oběd a začali den dvěma prohlídkami vinic.

Zpátky na hostelu jsme akorát dali chladit naše víno do baru a skočili do bazénu. Po asi hodině přišel čas na ochutnávku našeho zatím (a nejspíš i navždy) nejdražšího vína. Jednalo se o bílé suché víno, Sauvignon Blanc. A bylo hnusný. Zklamaní, ale co se dá dělat. Dokonce jsme ho nabídli barmanovi, ten ale odmítl, protože v práci nesmí pít. To je asi první člověk v Peru, který dodržuje pravidla (a nebo to víno už někdy ochutnal a přišel s fikanou výmluvou).

Trošku přiopilí jsme ještě našli síly na šlapadla v oáze. Projeli jsme se na půl hodiny a rozhodli se znovu skočit na duny, abychom si užili výhledy. Tam jsme akorát seděli na zemi a hrabali co největší díru v písku, což se po chvíli změnilo na budování co největší hroudy písku. Prostě zábava na úrovni.

Když jsme byli hotoví, dostali jsme geniální nápad. Proč se prostě nezkutálet z kopce dolů. A tak jsme šli na věc. Šlo to rychleji, než jsme čekali, a asi i díky obsahu našeho žaludku nám poté bylo tak blbě. Poslední kousky jsme radši došli po svých.

Následovala akorát večeře a pak plánování Machu Picchu u nás na hostelu v baru. Za týden tam budeme a ještě nám zbývalo vyřešit poslední detaily naší cesty.

• Na cestě do Cusca

March 13, 2024 in Peru ⋅ ☁️ 8 °C

Dneska nás čeká dlouhá cesta do Cusca, kam pojedeme asi 18 hodin autobusem (takže se zpožděním spíše 20). Akorát jsme se nasnídali, vyřešili situaci ohledně omylem dvakrát zakoupených jízdenek a šli balit věci. Sice na nás už v 11:40 klepali a ptali se, jak to vypadá, my ale byli rozhodnutí využít veškerý čas a tak jsme klíče odevzdali na minutu přesně ve 12:00.

Batohy jsme nechali v ubytování a šli se ještě najíst do jedné ze dvou restaurací, které jsme tu navštívili. Mě už ze včerejška bolelo břicho a nebylo mi nejlíp, tak nebyl důvod riskovat s výběrem restaurace. Během jídla se mi udělalo ještě o něco hůř, takže jsem to jídlo nechal a šel se spíš pověsit do houpací sítě v našem ubytování. Měli jsme totiž možnost využívat jejich prostory tak dlouho, jak se nám to ten den hodí. Naštěstí se to trochu uklidnilo a já měl pocit, že tu 20 hodinovou cestu busem zvládnu. Na baru jsme ještě naplánovali další místa, které navštívit a kolem 16:30 vyrazili Tuk Tukem směrem do Ica na terminál.

Na cestu jsme neměli žádné jídlo a počítali s tím, že v okolí terminálu něco najdeme. To byla chyba. Nachodili jsme tu asi půlhodinu a nenašli nic normálního, co bychom mohli vzít s sebou. Já se rozhodl nechat Niki hlídat naše věci a sám zaběhnout ještě na druhou stranu do města. Bohužel bez úspěchu. Než jsem se vydal na lov jídla, řekl jsem ještě Nikče, že tam budu v 17:47. To jsem nestihl a tak jsem ji napsal zprávu, že jsem hned tam. To se ukázalo být jako zásadní, protože právě v těchto chvílích přišla nějaká paní k Nikče, která čekala u našich věcí a ptala se, jestli Niki nehledá svého přítele. Prý zrovna někoho podobného viděla, jak zkolaboval na ulici a přitom se držel za srdce. Kombinace mé nevolnosti a obecně zvýšeného krevního tlaku této story akorát nahrávala do karet. Naštěstí se Nikča podívala na telefon a viděla tam zprávu ode mě, která přišla asi minutu před tím. Paní mezitím ukazovala Niki, jakým směrem s ní má jít k nemocnici. Po mém návratu byla paní pryč a já si jen poslechnul, co se právě stalo. Naštěstí vše dopadlo dobře, kdo ví, kam by Nikču zatáhli a co by se dělo dál.

Autobus měl zpoždění asi hodinu, takže nástup probíhal rychle. Při odbavování našich velkých batohů jsme viděli psa v kleci v zavazadlovém prostoru - chudák... Ve srovnání s tím psem si sice nemáme na co stěžovat, ale naše sedačky taky nebyly ty nejpříjemnější, protože máme poměrně málo místa na nohy.