• Tomas Igrini

Thajsko s Adamkom 2023

Tomas, Milan, Hi & Zuzana tarafından 32 günlük bir macera Okumaya devam et
  • Súťaž pre našich čitateľov - 2. Kolo

28 Ocak 2023, Tayland ⋅ ☁️ 24 °C

Keďže v 1. kole nikto nevyhral, dávame možnosť súťažiť opäť. A pridávame ďalšiu pomôcku.

V Ao Nang sme bývali v Hoteli Royal Nakara. Presne v tomto hoteli sme začínali naše spoznávanie Thajska s Milanom a Dankou pred asi 6 rokmi (opravte ma v komentári ak som sa sekol).

Súťažna otázka znie:
    Na ktorom poschodí sme v tomto hoteli boli ubytovaní?

Pomôcka (alebo nie?):
    - pod našim poschodím sa nachádzal bazén
    - Čísla izieb boli 304 a 305
    - poschodia rátame od recepcie, teda vchodu do hotela
    - čísla izieb sú rátané od najspodnejšieho podlažia
    - hotel nemá viac ako 3 poschodia na d vchodom

Podmienky súťaže:
    - Vyhráva ten, kto prvý napíše správnu odpoveď
    - Výhra nie je dopredu známa a bude prekvapením pre výhercu
    - Súťaže sa nesmú zúčastniť osoby ubytované v tomto hoteli kedykoľvek pred tým.
    - každý súťažiaci môže dať len jeden tip. Ráta sa ten prvý

• Dnešné prvenstvá

29 Ocak 2023, Tayland ⋅ ☁️ 25 °C

Deň začína prvým prvenstvom, na raňajky sme ochutnali pečené plnené pirôžky, podľa chuti tipujem s mangom, včera kúpila Zuzka s Tomáškom, keď boli v dedine na motorke.
    Na pláži sme rozložili Kuba, aby mal Adamko kde šantiť, my dvaja sme sa vybrali na prechádzku po pláži a tu si začnem všímať “výšivky” v piesku. To sú cestičky malých krabíkov, kým znova nezalezú do dierky v piesku. To som nevidela na žiadnej pláži, kde sme doteraz boli. O pol dvanástej odchádzame z pláže, ideme sa naobedovať. Kuba nechávame na pláži na popoludnie, aby sme ho neskladali a znova nerozkladali, ale dnes nám to nevyšlo, nepomohli sme si.
    Kým Adamko obedoval, vyplnili sme čas do nášho obeda tým, že som prvýkrát v živote sadla na motorku, ale len s Tomáškom, s Milanom som sa bála a vyrazili sme do dediny pre ďalšie pirôžky a ďalšiu zeleninu pre Adamka. Z toho, čo sa tu čerstvé dalo kúpiť mal dnes na olovrant prvýkrát parený rozmixovaný čerstvý batát s mrkvičkou.
    Chutilo mu veľmi.
    Ďalšie “prvé” bolo pre mňa nakupovanie čerstvého manga v obchodíku, kde sa piekli klobásky a predávalo ovocie a tiež benzín, pre tých, čo to nepoznajú v plastových fľašiach viď foto.
    Počas obeda dospelákov sa tak rozfúkalo, že sme sa báli, či nám Kuba z pláže neodfúklo, zvládol to, Milan ho ráno dobre ukotvil. V tom vetre sme usúdili, že v zloženom stave bude určite v bezpečí.
    Vietor sa už síce ukľudnil, ale poniektorí radšej vymenili pláž za koktejl vo FU bare.

• Pokazil som motorku?

29 Ocak 2023, Tayland ⋅ ☁️ 19 °C

Ráno vstávam, dám si raňajky. Zuzka mi včera kúpila výborné pečivo plnené mangom. Potom hneď na pláž. Tam vidím, že tento deň sa začína zvláštne, vidím loď a volá sa ORAWAN. Že by slováci? Veru nie to iba názov je podobný. Nevadí aj to poteší. Na prechádzke po pláži naháňame malé kraby a nájdem aj zopár mušlí. Sú väčšie ako som doteraz nachádzal. Pred obedom sa mamka odváži ísť s Tomášom na motorke do dediny na nákupy. Donesú vodu, raňajky na zajtra, mango aj ananás. Mango je už očistené a tak skúšame dať ochutnať aj Adamkovi. Chutilo mu, ale zatiaľ dostal iba trocha, nech si pomaly zvyká na thajskú stravu :-) Obed v miestnej reštaurácii mi pohol črevá a tak utekám na izbu. Ale nebol som sám. Keďže začína fúkať vietor, radšej skladáme Adamkov prístrešok a na dnes je pláže dosť. Tak si idem zobrať motorku a preskúmať ostrov. Zatiaľ iba rovno po ceste, aby som nezablúdil :-) Po asi 7km jazdy trocha pridám do kopca a zrazu svieti červená kontrolka. Pozerám čo to znamená a to prehriaty motor. Nechám chvíľu vychladnúť radšej sa otočím a idem naspäť dole kopcom na malý plyn. Po chvíli sa znova rozsvieti kontrolka teploty. Zastavím pri domčeku, pred ním pán a pani majú niečo na predaj a pán hneď ide ku mne, lebo tam nebolo nič prečo by som sa tam mal zastaviť. Ukazujem na kontrolku, pozerá, zdvihne sedadlo pozrie do nádrže, benzín ešte je palivomer ukazuje 2 čiarky. Snažím sa rukami nohami vysvetliť, že nemám pri sebe peniaze, že nebudem mať čím zaplatiť. Thajčan nakoniec usúdi, že je málo benzínu, ukazujem že som bez peňazí, že motorku potlačím, vidím, že nevie na čo je tá kontrolka. Zoberie 1/2 l fľašu benzínu a leje do nádrže, pričom pani hovorí its free. Tak veľmi pekne poďakujem, toľko ešte anglicky viem aj ja, aj oni. Naštartujem kontrolka nesvieti idem ďalej. Po dvoch minútach kontrolka znova svieti. Zastavím ňuchám, pozerám okolo motorky a nič nevidieť, nič necítiť a tak štartujem a idem domov. Po dvoch minútach kontrolka znova svieti a tak na malý plyn pokračujem do bungalova. Cestou rozmýšľam, čo by to mohlo byť a počúvam motor, či ide dobre. Prídem k bungalovom, vypnem motorku a okamžite zapnem zapaľovanie a kontrolka nesvieti. Takže chyba je niekde v elektroinštalácii. Stačí vypnúť zapaľovanie hoci len na sekundu a kontrolka zhasne, motor už nie je prehriaty a môže sa pokračovať v jazde. To mi odľahlo. Tak to ideme so Zuzkou Tomášom a Adamom zapiť do Fu baru. Dáme si mango mochito. Deň končí, Adamko sa ide kúpať a pripraviť na spánok. Ja idem napísať tento článok.Okumaya devam et

• Skoré ráno na pláži

30 Ocak 2023, Tayland ⋅ ☁️ 30 °C

Budím sa skoro, keďźe je všade tma, dá sa len behať po internete, poniektorí doma na Slovensku ešte nespia, tak pokecáme.
    Okolo pol siedmej sa rozvidnieva, idem si dať liečivú prechádzku popri mori.
    Tam to už žije, dvaja kajakári šantia na vode, miestne psy sa už tiež zobudili, jeden sa ma snaží sprevádzať. Krabíky už rýchlo behajú po svojich cestičkách. Pláž je posiata nádhernými “živými” kameňmi.
    Oproti mne už štýlom “nordic walking” rýchlo prejde usmievavá pani s paličkami. Ďalšia usmievavá dvojica dôchodcov sa blíži k moru na svoje ranné plávanie. Vládne tu neskutočná pohoda.
    Popri cestičke k bungalovu zbadám, že tu rastú aj huby a z reštaurácie už rozvoniavajú raňajky. Ja si idem dať mangové pirôžky, mňam.

• Severná pláž ... prvý prieskum

30 Ocak 2023, Tayland ⋅ ⛅ 25 °C

Táto dovolenka je úplne o niečom inom ako sme zvyknutí (nie v zlom, proste je to iné). Vďaka starým rodičim sa nám ale podarí občas malý prieskumový únik. Tento konkrétny bol na severnú pláž. Pôvodny plán bol o kúpaní, ale počasie zmenilo naše plány. Čas bol obmedzený na Adamkov spánok, a tak sme vedeli, že sa nestihneme vysušiť a na motorke by sme cestou späť zamrzli. Po zistení, že severná pláž už vraj nie je to, čo to bývalo, buď vplyvom pandémie, počasia alebo ročného obdobia, sme sa vybrali ďalej. Ale ešte predtým sme sa zastavili pri strome prianí. Veľký rozkošatený strom, ktorý bol úplne odlišný od tých okolitých, a tak vraj má svoju "moc". Severná pláž z môjho pohľadu (keďže som tu prvýkrát) bola taká "divoká". Bolo tam miesto, ktoré sa tvárilo ako bar, pár ležadiel, pár ľudí, aj to zväčša miestnych. Nebolo to to čo som z rozprávania čakala, avšak samotná pláž bola naozaj pekná. Za slnečnejšieho počasia si viem predstaviť, že by sme tam mali príjemný relax. Pôsobila tak nedotknuto, prirodzene. Keďže nám ostal ešte čas (predpokladaná doba spánku 1,5 hod), tak sme sa vybrali ešte na prieskum neďalekej dedinky Koh Pu. Počas cesty sme si obaja uvedomili ako sa vlastne máme dobre. V podstate to vieme, ale takto si to človek viac uvedomí. A to sme len prechádzali, nemáme reálnu skúsenosť zo života miestnych, skúšame si to len predstaviť. Tento výlet mal pozitívnu správu aj pre Adamka. Týmto smerom sme našli aj veľa stánkov so zeleninou. Čiže môžeme spestriť Adamkov batat a mrkvičku aj o nejakú tu brokolicu :) Postupne ho pripravujeme aj na ananás a vyzerá, že si tie nové chute veľmi užíva. Po návrate zisťujeme, že Adamko poctivo spinká pri šume mora už druhú hodinku a tak si rovnako rozkladáme deku na pláži a oddychujeme spolu s ním. Príspevok píšem po kúskoch, kedy sa dá, tak hádam dáva zmysel :)Okumaya devam et

• V Thajsku sme ešte len týždeň

30 Ocak 2023, Tayland ⋅ ⛅ 21 °C

V Thajsku sme ešte len týždeň a mne to pripadá akoby sme tu boli mesiac, nie žeby mi už bolo dlho, ale zažili sme toho toľko ako inde ani za mesiac. A to sme ešte len v druhej destinácii, v piatok sa presúvame do tretieho letoviska.
    Zatiaľ hodnotím ako najlepšie PRESUNY, ich organizáciu zvládol Tomáško na jedničku. S toľkou batožinou a spolucestujúcimi v rozsahu 0 až 67 rokov to určite nebolo a nie je jednoduché. Viezli sme sa autom, autobusom, lietadlom, loďou a väčšina aj skútrom.
    Ďalšia kapitola je UBYTOVANIE. Aj keď sa Tomi so Zuzkou snažili ako vedeli, až keď sme sa ubytovávali, zistili sme, že objednané bungalovy sú bez teplej vody, tak to museli vyriešiť za pochodu, podobne museli zrušiť zarezervované ubytovanie na ďalšom plánovanom ostrove z dôvodu zlej dopravy po ostrove. Museli vybrať inú destináciu aj ubytovanie, kam poslali otázku ohľadom teplej vody, odpoveď neprišla doteraz. Keby nie našej milej kamarátky Ae, ktorá tam po thajsky všetko vykomunikovala, možno by sme ostali zaskočení skutočnosťou až na mieste.
    STRAVA dá sa, nehladujem, ale zatiaľ mi naozaj chutila iba ryba na čiernom korení a cesnaku v Kodam vedľa hotela v Ao Nang a čerstvé ovocie - ananás, mango, mandarínky, pomaranče, melón a banány.
    Ja, zemiaková, tu mám problém, všetko sa točí okolo ryže a cestovín.
    No a MORE, všetko OK, ale zatiaľ má tesne pod 30 stupňov, nie sú tu horúčavy a väčšinou je po mrakom, tak máme čas, aby sme si postupne zvykli na teploty, aké nás ešte len čakajú.
    Toto všetko je pretkané množstvom neskutočných zážitkov, niekedy sa divím, že vôbec večer zaspím z toľkých podnetov navôkol. Ja som zatiaľ veľmi spokojná a Milan rozmýšľa ako sa tu vrátiť aj o rok.

• Ranná pohoda na pláži

31 Ocak 2023, Tayland ⋅ ☁️ 30 °C

Všade pokoj, počuť len šum mora a stretnúť sa dajú len takí ranní vtáci ako ja - niektorí sa už plavia na kajaku, iní behajú, prechádzajú sa alebo sa kúpu.
    Ja si dnes užívam pohľad do krištáľovo čistej vody a pozorujem behajúcich krabov a plávajúce rybičkyOkumaya devam et

• Takmer ideálny deň

31 Ocak 2023, Tayland

Ráno vstanem zjem lieky a posadím sa na terasu. Pokiaľ by neboli tie lieky tak by to bol ideálny deň. S pocitom pohody sledujem okolie - zelené stromy a pokojnú okolitú atmosféru. Je bezvetrie, pod mrakom, teplúčko, tichúčko, pohoda, proste raj na zemi. Čo mi chýba ku šťastiu? Po raňajkách ideme na pláž spolu s Adamkom sa okúpať. Leňošiť na deke potom obed. Mamka si na obed dá vajíčka a kuracie mäsko. My ostatní hľadáme niečo nové čo sme ešte neochutnali. Počas obeda využijeme miestnu práčovňu. Poobede znova na pláž znova sa okúpeme a večer oslavujeme. Adamko má 8 mesiacov. Na oslavu si pripijeme my dospelí pivom Chang a oslávenec s babkou mango džúsom. Adamkovi úžasne chutil. Myslím, že by si dal aj častejšie. Je večer, deň končí, Adamko sa ide okúpať a do hajan. No povedzte, čo viac čakať od ideálneho dňa? Všetko sa vydarilo ako sme si to predstavovali.Okumaya devam et

• Môj dnešný obed - mňam

31 Ocak 2023, Tayland ⋅ ☁️ 25 °C

Dnes ráno sme si boli kúpiť vodu v samoobsluhe na európsky spôsob, do ktorej sa ale treba vyzuť - podlaha je v nej čistučká. Žiadna garáž, obchod a pumpa v jednom ako keď sme nakupovali čerstvé mango. Vedľa samoobsluhy majú prístrešok so zopár stolmi, jeden pult a vitrínku.
    A čo za dobrotu som ja v tej vitrínke zbadala - uvarené kuracie mäsko, pečienky, žalúdky, srdcia a vajíčka natvrdo.
    Naložili mi porciu kari ryže, nato mi nakrájali vnútornosti, pridali kúsok mäska a vajce natvrdo, ozdobili kolieskami uhorky. Priniesli mi k tomu aj asi čili zálievku a vývar, ale mne to najviac chutilo na sucho.
    Konečne som sa tak po domácky najedla.
    Tomi a ocko ešte ochutnali závitky s kuracím mäskom v tenučkom ceste ako na lazane, ale zrejme z ryžovej múky.
    Moje jedlo malo stáť 50THB a závitky 30 THB. Tí domáci boli takí nadšení, že si u nich niekto kúpil to ich jedlo, že za všetko vzali iba 40 THB a nijakovsky nechceli viac. K môjmu obedu nám ešte všetkým ponúkli vodu.
    V rezorte Golden Pearl, kde obedoval zvyšok posádky som si dala spolu s Adamkom čerstvý ananásový džús, z ktorého Adamko s lyžičkou pojedol všetku našľahanú penu. Ananás mu veľmi chutil, skúšame po trošku, zajtra už dostane rozmizovaný ananás ako jednu porciu jedla. Mango už mal, tiež mu veľmi chutilo aj spolu s banánom.

• Prechádzka

31 Ocak 2023, Tayland

Adamko sa už ustálil aj v thajskom časovom pásme a opäť sa vieme viac menej spoľahnúť na jeho režim. Aj dnes sme sa rozhodli využiť jeho 2 hodinový poobednajší spánok, zatiaľ čo on si sladko buvkal na pláži pri babke a dedkovi. Tentokrát sme sa vydali na kľudnú prechádzku po tej našej pláži, smer juh. Naokolo sme míňali rôzne ubytovania na štýl nášho, aj luxusnejšie vilky, alebo menej pohodlné, ale stále pekné chatky, no aj úplne obyčajné chajdičky. Cestou nás upútal aj domček v korunách stromov. Ľudí tu bolo podstatne viac, ako na severnej pláži, no zďaleka to nie je preľudnená pláž, kde si niet kde deku zložiť. Vidieť tu jak rodinky s deťmi rôzneho veku, mladé partie, tak aj skupinky starších ľudí. Prevažne tu počujem rozhovory v nemčine. Ľudia sa tu zabavia bežnými činnosťami na pláži a vo vode, ale čo som často inde nevidela a tu áno, je to akej obľube sa tu teší kajak. Našu prechádzku sme potiahli takmer až na južný cíp ostrova, ale pokročilý čas a boľavý prst po menšom úraze nás otočil na cestu späť o niečo skôr. A tak sme sa vrátili pred západom slnka, ešte kým Adamko spinkal späť ku nášmu rezortu.Okumaya devam et

• Adammast a jeho 8 mesiacov ❤️

31 Ocak 2023, Tayland ⋅ ☁️ 24 °C

Dnes počas svojho veľkého dobrodružstva, ktoré si žiaľ nebude pamätať, oslavuje Adamko svojich 8 mesiacov. Svoj deň začal rannou rozcvičkou v mori, po ktorej si rovno dal šlofíka v stane. Deň pokračoval hrou na teraske pred ubytkom, slávnostným obedom: batat, mrkva, brokolica a ďalším šlofíkom na pláži. Aby si svoj deň užil poriadne, zobudil sa na západ slnka a pri večeri to oslávil s mango džúsom, s ktorým pomohol babke :)Okumaya devam et

• Výlet po pláži.

1 Şubat 2023, Tayland ⋅ ☁️ 25 °C

Dnešné ráno začína krásne. Je bezvetrie, na oblohe ani mráčik, proste paráda. Ako každý deň pripravujeme prístrešok pre Adamka. Potom sa s mamkou okúpeme v mori. Vonku je 31°, na pocit 37° a voda má cca 29°, čo si viac želať. Po okúpaní sa vyberiem na južný cíp na prechádzku. Neprišiel som sem iba vylihovať. Po ceste objavujem ďalšie strediská, chudobnejšie aj bohatšie, krajšie aj menej príťažlivé. Pri jednom bungalove za mnou vybehol pes, ale keď mu vysvetlím, že sa s ním nebavím, dá mi pokoj. Nachádzam aj domček na strome. Tesne pred koncom sa otočím a idem naspäť. Prestáva byť tieň pod stromami a na slnku som už dnes bol dosť dlho a nechcem dostať úpal. Cestou naspäť nachádzam solárnu nabíjačku telefónu, zopár pekných mušlí a pre dievčatá som našiel kvety. Kvetom, ktoré som naaranžoval do mušlí sa potešili. Adamko dnes dvojfázovo cvičil v mori a mamka mu robila dvorného fotografa v mori. Večer som sa rozhodol dať si zdravú večeru v podobe banánov. Lebo tu sú banány veľké ako môj palec, treba ich zjesť viac, aby to bola večera. Obchody s ovocím však boli už o 19.00 zatvorené. Tak som sa musel uspokojiť so zvyškom ananásu, ktorý však stál za to. Prikladám moje dnešné fotografické úlovky.Okumaya devam et

• Koh Jum ... posledný deň

2 Şubat 2023, Tayland

Zajtra končíme náš pobyt na ostrove Koh Jum a presúvame sa na ostrov Ko Lanta. Pôvodne naša cesta mala viesť na Phi Phi, ale vzhľadom na podmienky na ostrove by bol náš presun až veľmi komplikovaný. A tak sme za pochodu zmenili plány a náš vedúci zájazdu Tomčo preskúmal iné, nám viac priateľné možnosti.
    Dnešný deň sme si užili rannou rozcvičkou v mori, v pomerne sviežej vode a tomu zodpovedajúcej nálade. Ale šlofík v kočíku na pláži už nebol taký zlý. Počas toho sme sa posnažili minúť naše zásoby zeleniny, aspoň tie čo by už presun nezvládli. Na obed sa vybrali babka, dedko aj Tomčo vyskúšať nové miesto, kde sme doteraz nejedli a kde mali rezance, ktoré by mohli babku potešiť. My s Adamkom sme bojkotovali slnečný deň a ostali sme sa hrať na izbe. Môj žalúdok tú kombináciu vyššej teploty a iného druhu kuchyne prestáva zvládať. Z vychádzky nám doniesli fajné mango a dedko bol taký dobrý a skočil nám aj po banány. Pochúťka na olovrant je už jasná. Ku večeru sme si dali ešte relax vo vode (už teplej) pri západe slnka, aj keď nás strašilo zopár kvapiek dažďa. Kým sme sa vychystali, z dažďa nič nebolo. Trošku väčšie vlnky rozhodli, že z cvičenia nič nebude, a tak tato pobehol po koleso a iba sme sa čvachtali. Keď už bola tma a teplota znesitelnejšia, išla som sa aj ja normálne najesť v sprievode mojich dvoch chlapcov a ide sa baliť. Tomčo musí robiť, ja baliť a Adamko spokojme buvkať, aby sme sa zajtra v pohode presunuli za novými zážitkami.
    Ostrov Koh Jum je vo všeobecnosti pekný, kľudný, neznámi pre väčšinu turistov. Ubytovanie v Season Bungalow malo svoje muchy. Na pohľad útulné ubytovanie, nebolo úplne príjemné. Odhliadnúc od (ne)informácii o teplej vode, ten každodenný boj vždy s novou armádou mravcov na pohodlí nepridal. Mám obavy, že som našim sprejom zasiahla asi tak tretinu mravenčieho obyvateľstva ostrova Koh Jum. Avšak, s miestnymi komármi mali asi dobré vzťahy a patrične ich pomstili. Nie som si istá, či tu mám dosť gélu na štípance. Taktiež, ubytovať rodinu s bábätkom pred rockový bar mi tiež neprišlo úplne vhodné, aj keď samozrejme 3 takmer prebdené noci mám za sebou iba ja. Bábätko jak aj tato, zavreli oči a spali. Mňa zachránili až perfektné slúchadlá od dedka. Ďalšie noci hluk ustál, asi majú otvorené len sobota až pondelok, neviem. Svoje štuple do uší som našla samozrejme až v utorok, problém priveľkej batožiny. Aj napriek tomu tu bolo dobre, ale sa aj teším na nové miesto :) Zajtra nám tu má pršať, tak som zvedavá ako sa nám bude presúvať.

• Obed v Halal Food

3 Şubat 2023, Tayland ⋅ ☁️ 27 °C

Zvyčajne sme jedávali v neďalekom rezorte Golden Pearl, sem-tam sme podporili svojou návštevou aj menšiu miestnu reštauráciu, posledný deň sme sa prešli hlavnou ulicou ostrova asi polhodinku do ďalšej z menších miestnych reštaurácii, ja za tenkými rezancami a dezert, na ktorý ma nahovoril Milan bol výbornou sladkou bodkou - Mango Ro ti (palacinka s mangom, podávaná so zahusteným sladkým mliekom- akoby našim Salkom).
    Obed nebol ničím výnimočný, ale tá cesta k nemu a späť ukázala v akom luxuse si žijeme doma. Toto je jeden z ostrovov, kde vidieť ako skutočne žijú obyčajní ľudia. Neviem, či to ešte uvidíme na dalších miestach, kam sa chystáme.
    Miestni ľudia pripomínajú našich cigánov, ale len výzorovo, inak sú to veľmi usilovní, dobrosrdeční ľudia vždy ochotní pomôcť.
    Zmontujú dokopy aj nemožné, aby z toho vyrobili funkčnú vec pre uľahčenie prežitia.
    Už prvý deň, cestou z prístavu do Season bungalows som si všímala z korby auta tie veľmi skromné domčeky. Presun na skútroch alebo Tuk-tukoch. Tu ide hlavne o funkčnosť, to ako to vyzerá je na poslednom mieste. Myslím tým v živote bežných ľudí. V rezorte, kde bývame je nábytok z kvalitného dreva - stôl a stoličky sú ťažké, odsunúť stoličku v reštaurácii je tiež namáhavé.
    Okolo bežných príbytkov miestnych obyvateľov je však neporiadok, celé to na mňa pôsobí tak neusporiadane. Vidno to aj v tom našom rezorte, v centrálnej časti, kde bývame aj my, každý deň zametajú chodníky, hrabú a odvážajú opadané lístie zo stromov, ale stačí kočíkovať Adamka po zastrčených uličkách rezortu a už vidno ten ich prístup, aby to vyzeralo ľúbivo pre turistu, ktorý vojde hlavnou bránou.
    Na druhej strane vidno, že prácu-zamestnanie si tu vážia. Vidím to pri upratovaní bungalovu. Každý deň nám prezliekajú postele, menia osušky, zametajú, umývajú, leštia...
    Máme šťastie, že u nás dnu nebývajú mravce a s tými, čo prechádzajú terasou sa dá fungovať.
    Cestou do reštaurácie ma zaujali krásne kvitnúce farebné kríky a kvety lemujúce tú chudobu. Strelície rastúce doslova ako burina. No a do tej chudoby ako päsť na oko osadené “zlatom” zdobené orientačné tabule a vyčančané “kapličky”.
    Jednoducho povedané miesto chudobných dobrosrdečných ľudí, krásnej prírody a protikladov.
    Btw. to spievanie vtáčikov vo videu máme pri bungalove ako u nás, keď zvonia zvony ráno, naobed a večer. Ráno pri východe slnka okolo pol siedmej, na obed a pri západe slnka okolo pol siedmej večer spievajú o dušu - naozaj ako budík..

• Presun do hotelu - Súťaž

3 Şubat 2023, Tayland ⋅ 🌧 27 °C

Po pristáni v piesku na koh Lanta - Sala Dan pier, prvý vyskakujem, vyberám kočík a rozkladám ho aby som neblokoval Adamka. Je to už naša štandardná procedúra. Medzi tým sa vyberajú kufre. Pristúpi ku mne chlapík a pýta sa otrepanú frázu Where you go? Tuk tuk? Pozriem na tuktuk, pozriem na nás a naše kufre. Opäť na tuktuk a vravím mu, že asi big car bude lepšie. On vynaliezavo odpovedá že pôjdeme dvoma tuktukmi. Nuž nedbám, hovorím. Tak nasadáme na tuktuky, ja ku batožine a zvyšok na druhý tuktuk. Cesta trvá asi 10 minút. Nie však, ak počas cesty do hotela, posádka jedného tuktuku zažije neskutočné adrenalínové dobrodružstvo.

Čo sa stalo počas cesty do hotela?

Dávame možnosť hádať neobmedzene. Prvá správna odpoveď vyhráva.
    Výhra je prekvapenie.

Veľa šťastia

• Ostrov Ko Lanta

3 Şubat 2023, Tayland

Ráno vstávame a balíme kufre. Odchádzame do ďalšej destinácie. Lúčime sa s ostrovom Koh Jum. Bolo tu fajn, ale ideme spoznávať niečo nové smerom na juh, samozreme loďou ORAWAN. Na videu vidieť ako nám tiekla voda do lode počas plavby. Celý deň mal byť silný dážď. Ale prišiel skôr, v noci. Takže počas cesty loďou iba troška spŕchlo. Pristávame na ostrove na piesku. Hneď vidieť, že je tu rušnejší život. Odchádzame dvoma Tuk Tukmi do rezortu Lanta Sunny House. Dostávame 2 bungalovy, ale nie celkom pri sebe. Medzi nami je jeden obsadený bungalov. Na obed využijeme lokálnu reštauráciu v rezorte. Dal som si jedlo na horúcej panvici. Ale na rozdiel od Koh Jum mi to neservírovali s ohňom. Nebolo to zlé, ale na Koh Jum mi viac chutilo. V stredisku je bazén, ktorý Zuzka a Tomáš stihli vyskúšať, kým Adamko spal. Na Koh Jum bola podľa mňa krajšia pláž. Zajtra ju za prílivu otestujeme. Urobili sme obhliadku blízkeho okolia až po zmenáreň. Na večeru si dáme pizzu v miestnej pizzérii. Tomáš sa ponáhľa pracovať a mamka prať. Uvidíme, čím nás prekvapí zajtrajšok.Okumaya devam et

• Vyhodnotenie súťaže - havária

4 Şubat 2023, Tayland ⋅ ⛅ 25 °C

Cestu do hotelu sme absolvovali dvoma tuktukmi. Na jednom batožina somnou a na druhom zvyšok posádky. Batožina išla prvá. Po chvíli nás obehol druhý tuktuk, ktorý šoférovala moslimka a druhej posádke im pripomínala Danku - pretekárku.

Po asi 10 minútach sa začína tuktuk s batožinou divne vlniť po ceste. Po pár sekundách tuktuku odpadne predné koleso na motorke a celý spadne dopredu. Našťastie sa neprevrátil. Ale ja s pár batožinami som vypadol dopredu z tuktuku. Tuktuk ostal na brzdovom kotúči a spravil niekoľko metrovú ryhu do betónu.

Hneď zastavil ďalší okoloidúci tuktuk a nakladili všetky kufre do nového. Pokazený odtlačili na kraj cesty a legenda hovorí, že tam stojí dodnes :)

V Thajsku o zážitky nie je núdza.

Ňaňo bol najbližšie s odpadnutým kolesom a pokazenými brzdami.

Gratulujeme výhercovi.

• Po napínavej súťaži

5 Şubat 2023, Tayland

Celá sobota sa točila okolo komentárov súťaže, len ja som si to prečítala až v nedeľu ráno. Môj tablet s telefónom sa rozhodli štrajkovať po pripojení na wifi rezortu, v ktorom bývame. Ráno, s čistou hlavou, som sa pekne krásne vrátila k svojim dátam a fungujem cez hot spot z telefónu.
    Zas mi všetko funguje ako má.
    Sobota začína Adamkovým cvičením v bazéne, zoznamovanie s vodou chvíľu trvá, lebo zrána je čerstvejšia, ale dudlíček a žabka mu vtom výdatne pomáhajú.
    Do obeda sme fungovali s Milanom ako pestúni. Zuzka s Tomáškom odišli na motorke do prístavu, kde sú najväčšie možnosti na nákupy, Tomi potreboval nové uzavreté vsuvky a kúpiť č. 46 v pouličnom obchode je nemožné. Kúpil jediné, ktoré objavil, obaja šťastní, predavač, že sa zbavil nepredajného tovaru - takú veľkú nohu domorodci nemajú a Tomi šťastný, že nebude cítiť každý kamienok, na ktorý stúpi.
    Adamko si pri nás pospal hodinku a pol vyšantili sme sa na našom letisku - posteli, kým sa rodičia nevrátili s čerstvým mangom, ktoré mu Zuzka rozmixovala a chutilo mu tak, že by zjedol aj dve.
    Podvečer sme strávili na pláži, kde Adamko vyskúšal nový bazénik, ale na svojom kolese v mori sa mu páčilo viac, tam sa cíti ako ryba vo vode.
    Máme za sebou ďalší úžasný deň tejto dovolenky.
    Kým my si to užívame, Tomi už hľadá možnosti presunu z ostrova na pevninu, kde máme zarezervované ubytovanie na ďalší týždeň. Jedna z možností sa nám núka z plagátov v rezorte - 3 hodiny autobusom, čo sa nám s bábätkom a našou objemnom batožinou vôbec nepozdáva.

• Ryba pri mori

5 Şubat 2023, Tayland ⋅ ⛅ 25 °C

Dnes som o deviatej štartovala s Tomáškom na skútri do nákupného centra pri prístave. Od nás je to cca dvadsať minút na motorke. Dnes som sa dobre obliekla, tak pre mňa nebola cesta nepríjemná, Tomi si však zabudol okuliare a protivietor bol dosť silný, tak si tú jazdu “užil”. O deviatej bolo veľmi málo stánkov otvorených a taký, kde by sme kúpili Milanovi nový remienok do hodiniek sme objavili až po desiatej. Na tých svojich super Apple hodinkách má kovový remienok presne na ruku, lenže v tom teple mu ruka trošku napuchla a tlačil ho. Podarilo sa nám kúpiť plastový, ktorý ho na poslednej dierke netlačí. Tu je všetko akési menšie, predpokladala by som, že pánsky remienok bude mať nejakú veľkostnú rezervu, ale čo už. Hlavne, že cez dovolenku nebude mať problém.
    S Tomáškom sme ešte v blízkosti nášho rezortu nakúpili nejaké maličkosti a objavili sme reštauráciu, kde pečú ryby, o mieste na obed bolo teda rozhodnuté.
    Zuzka nakŕmila Adamka a spolu sme sa vybrali obedovať.
    Ponuka “whole fish BBQ” zvíťazila nielen u mňa, ale aj u Tomáška. Zuzka s Milanom si dali rovnaké thajské jedlo s ryžou.
    Chutilo všetkým. Takto si predstavujem pečenú rybu pri mori.
    Po takomto obede sa perfektne plávalo v mori a naháňali rybičky.

• Ko Lanta

7 Şubat 2023, Tayland ⋅ ☁️ 25 °C

Aj napriek tomu, že na Ko Lante sme viac menej iba v rezorte, mala som možnosť si všimnúť pár vecí (ide o pomerne rušný ostrov, ľudia tu už nie sú tak usmievaví a veselí, ako sme sa doteraz stretli, avšak na Adamka sa zatiaľ každý usmial aj sa mu prihovoril). Nie žeby sa nám nechcelo niečo podniknúť, ale aj obyčajná prechádzka mimo rezortu je pre mňa náročná. Keď už aj Adamko to možno celkom zvláda, tak si ju minimálne ja neužívam. Rušná, prašná cesta, kde chodník človek asi ani neočakáva, nie je práve miesto, kde si predstavujem kočíkovanie. A tak z blízkeho okolia som toho veľmi ja ešte nevidela (jeden výjazd na motorke už máme predsa len za sebou - a to kvôli pomerne ťažkej úlohe, nájsť kroksy veľkosti, ktorú domáci asi ani nenosia :) ) Na druhej strane ma to ani 2x neoslovilo, aby som sa išla prejsť, kým by malý ostal s niekym v rezorte. Narozdiel od toho, rezort sa mi celkom pozdáva. Samozrejme, hneď na začiatok som sa zvítala s armádou mravcov, ale vyzerá to, že sme sa dohodli, že tejto chatke dajú nejaký čas pokoj. V recenziách sme sa dočítali, že tu veľmi neupratujú, ale asi upratujú, len treba dať na dvere info, že o to máme záujem (nebudú ľudí rušiť, keď nechcú, alebo nevedia čo majú preto urobiť, pretože aj my sme to zistili, len formou pokus omyl). Kľud a pohodu rezortu narúša jedine hluk, ktorý preniká z hlavnej cesty. Tá je pomerne rušná, ešte aj v nočných hodinách. Chatka je priestorovo menšia ako sme mali na Koh Jume, avšak dobrých komárov sa všade veľa zmestí a že tu ich teda máme asi viac, ako na Koh Jume mravcov :) a Tomčovi celkom slušne nedajú spať. Častokrát závidime Adamkovi tú jeho moskytieru. On vie prečo už zrazu radšej spí v postieľke, ako s nami :) Týždeň na Ko Lante vyzerá, že bude prevažne o oddychu a relaxe (dokonca sme vytiahli karty a aj knihu). No nejaký ten výlet ešte hádam zrealizujeme :)Okumaya devam et

• Prehupli sme sa do tretieho týždňa

7 Şubat 2023, Tayland ⋅ ⛅ 30 °C

Už môžeme trošku porovnávať Ao Nang, Koh Jum a Ko Lanta.
    Ao Nang bola nevyhnutnosť, aby sme sa trošku zžili s novým dovolenkovým spôsobom života.
    My dvaja s Milanom sme sa museli presvedčiť, že aj s našou angličtinou tu dokážeme prežiť bežný deň.
    Bolo sa tam kde prechádzať aj s kočiarikom, okolo mora je dlhá promenáda a aj po ceste to nebol problém, lebo vodiči sú ohľaduplní, spomalia a chodcov obchádzajú. Možnosti stravovania sú široké, lebo okrem reštaurácii na každom kroku tu funguje aj “night market”, kde sú stánky s jedlom rôzneho druhu, len si treba vedieť vybrať. Čo sme my dvaja v prvých dňoch nevedeli, ale postupne sa učíme.
    More sme v Ao Nang zažili za odlivu, treba prejsť stovky metrov, aby sa človek dostal po pás do vody-skoro ako na Balatóne. Mne nevadilo, že pláž lemuje promenáda a hneď za ňou je cesta. Dovolenkári sú dosť oddelení od ruchu mesta.
    Jedinou nevýhodou pre mňa bola v hoteli pevná sprcha - dážď, bez zásteny, takže po každom sprchovaní bola celá kúpeľňa mokrá, to mi veľmi pripomínalo kúpeľne v Bulharsku.
    Po adrenalínových zážitkoch zo spiatočnej cesty z výletu na ostrov Hong sme už za pekného počasia navštívili národný park Emerald pool s krištáľovo čistou vodou.

Presun na ostrov Koh Jum bol pokojný, tak ako celý ostrov. Jediným nepriateľom boli mravce. Pláž tiahnúca sa niekoľko kilometrov, na ktorú sme mali z bungalova len pár krokov bola zatiaľ najkrajšia, aj more bolo pokojné.
    Po areáli rezortu boli betónové chodníky, kde sa nám podarilo v kočiariku Adamka uspať. Mimo rezort jedna hlavná cesta, ale celkom bezpečne sa po nej dalo ísť aj s kočiarikom.

Pobyt na Ko Lanta začal adrenalínovo. Už počas cesty loďou poprchávalo, ale len na mori, z lode sme už vystupovali bez dažďa.
    Adrenalín dosiahol vrchol, keď tuk tuku s batožinou a Tomáškom odpadlo koleso.
    Ja som to z diaľky videla v priamom prenose, lebo som sedela na bočnom sedadle a snažila som sa fotiť Tomáška.
    Hneď informujem našu vodičku, že druhý
    tuk tuk má problém, ona pozrie do spätného zrkadla a vyletí z nej - accident, hneď sa s nami otáča a ide na pomoc parťákovi. Pomôže len tým, že vezme 2 (v lietadle príručné batožiny) k nám. My pokračujeme v ceste ako vedúci tuk tuk, lebo len naša vodička vie, kam ideme, vodič ďalšieho tuk tuku, do ktorého preložili našu batožinu vezie Tomáška, ktorý, netuší kde je náš rezort, asi spracováva haváriu a nesleduje mapu.
    Bungalovy máme umiestnené len pár krokov od bazéna, k pláži je to asi 100 metrov, ale tá sa nedá porovnať s kilometrami na Koh Jum. Dnes som ju prešla celú, hodina a pol tam a späť. Zľava a sprava balvany a kamene vo vode, stred ujde. Sú tu oveľa väčšie vlny ako na Koh Jum. Na jednom úseku sú vybudované schody, akoby hľadisko odkiaľ sa dá pekne pozorovať pohyb slnka nad morom.
    Na pláži to však žije na rozdiel od Koh Jum.
    Všetky bary hýria pestrými svetielkami a lampiónmi. Aj na tom vidno, že tento ostrov je oveľa rušnejší.
    Sú tu aj iné pláže, ale my sa na ne vzhľadom na posádku, nedostaneme.
    Po hlavnej ceste je problém chodiť s kočiarikom, úzku cestu lemuje hrboľatý prašný okraj, tak s kočiarikom chodíme mimo rezortu iba na obed. Keď my traja vyrazíme na večeru, Zuzka ostáva uspať Adamka a večeria, až keď jej ju donesieme.
    Zato sa nám tu sprchuje pohodlne, lebo tlak vody je dobrý a 2 sprchy-pevná aj ručná za sklenenou zástenou sú v pohode.
    Takže všade okúsime niečo iné, uvidíme čím nás prekvapia ďalšie miesta, ktoré ešte máme pred sebou.

• Predčasné balenie - súťaž

8 Şubat 2023, Tayland ⋅ ☁️ 30 °C

Plánovaný odchod z ostrova Ko Lanta je v piatok (10.02.2023). Máme pred sebou ešte 2 celé dni a v piatok ráno vyrážame na nové miesto. Keďže všetky veci sa používajú, nemá zmysel baliť skôr ako vo štvrtok večer a v piatok ráno.

Otázka znie: Čo spôsobilo, že ja a Tomčo sme balili všetko už v stredu ráno?

Podmienky súťaže: Hádať môžete neobmedzene (jedna odpoveď, jeden komentár). V prípade, že do večera (nášho) nikto neuhádne, pridáme pomôcku.

Výhra: vopred neznáma

• Vyhodnotenie - Thajská hmyzia delikatesa

8 Şubat 2023, Tayland ⋅ ⛅ 26 °C

Plynie úplne pohodový týždeň na ostrove Ko Lanta. Nič špeciálne sa nerieši, ani nedeje. S Adamkom si pocvičíme, skočíme na obed, dá si 2och šlofíkov, okúpeme sa pri západe slnka, zahráme karty.
    Ostáva nám pár dní do odchodu. V úplne bežný večer hráme karty, hneď potom ako Adamko zaspal a zvyšok posádky sa vráti z večere. Natiahlo sa nám to pomaly do polnoci, a tak sa po poslednej partii poberáme spať. Tomčo zložil karty prvý a za odmenu robí mliečko predčasne zobudenému Adamkovi. Keď po dlhej hre poctivo prehrávam, poberám sa za nimi a ideme spať. Pred 2hou ráno je náš hladoš opäť hladný. Vstávam, aby sme nezobudili celý rezort. Tomčo poctivo zabíja komáre, veľa toho zatiaľ nenaspal. Keď si ľahám späť, vystrelí z postele, akoby ho katapultovali a na posteli zbadám, pomerne veľkého hmyzovitého tvora, ktorý tam nemá čo hľadať. Na pokyn podávam svoju papuču a úspešne sa ho zbavuje. Samozrejme, urobili sme menší buchot a zasvietili svetlo a náš malý hladoš sa zľakol. Po kontrole okolia sme si teda ľahli a nebolo inej šance ako zobrať ku sebe aj Adamka, ktorý bol čulí ako ryba, aj keď my sme obaja ledva na jedno oko videli. Pred 3ťou konečne zaspal. Presunuli sme ho do jeho postieľky s moskytierou a ticho mu ju závideli. Pred 6tou sa opäť ozval hladoš, opäť sa spokojne napapal a už zaspával ďalej, keď som v tom začala budiť Tomča, ktorý znova vyletel z postele. Zapíname svetlá a tentokrát sa po votrelcovi musíme porozhliadnúť, lebo sa dal na útek. Tomčo ho po chvíľke našiel a moja papuča znova poslúžila na zbavenie sa druhého votrelca. To už sme ani omylom neplánovali ľahnúť späť. Zobrali sme prestrašeného Adamka "na prázdniny" ku babke a dedkovi a šmykali na recepciu riešiť zmenu chatky, alebo rovno odchod.
    Všetky odpovede boli zaujímavé a pobavili, ale najbližšie ku skutočnosti sa tentokrát podarilo priblížiť Milanovi. Len nešlo o Adamka, ten je v bezpečí svojej postieľky obalenej v moskytiere, ale o mňa s Tomčom. Gratulujeme ku výhre neznámej ceny. Žiaľ thajská hmyzia delikatesa to nebude, na tej si už pochutnali miestne mravce, ktoré zobrali útokom aj moju papuču použitú na zneškodnenie votrelcov.
    Aktuálne máme novú chatku, vraj novšiu, aj keď podlaha vyzerá podstatne staršie. Kufre vyhádzané, po kúskoch prezreté, a tak ostáva veriť, že sme tu už len my a gekon, ktorý nás stráži na teraske.

• Aklimatizovanie sa v Thajsku

9 Şubat 2023, Tayland ⋅ ☁️ 30 °C

Máme za sebou už polovicu dovolenky a rád by som zhodnotil ako sme sa zžili s Thajskom a Thajcami.

Ja ako dlhoročný Thajčan s 3 ročnou prestávkou som sa aklimatizoval hneď. To sa ale nedá povedať o zvyšnej posádke. Zuzka vzhľadom na to, že ovláda angličtinu na počúvacej úrovni veľmi dobre, tak po chvíli tiež nemala problém si vyberať jedlo a porozumieť miestnym Thajcom.

Adamko si rozumie s každým svojou vlastnou rečou.

Pre starých rodičov to bola asi najväčšia výzva a už na začiatku som videl, že z toho majú strach, ako sa dorozumieť. Aj mi bolo naznačené, že oni bezomňa nikam nebudú chodiť. Ani do obchodu.
    Toto sa ale rýchlo zmenilo. Musím starých rodičov pochváliť ako sa dokázali aklimatizovať. Stačí im pár slov, číslovky a sú na rovnakej úrovni ako Thajci. Teraz si už bez problémov vedia objednať jedlo, zaplatiť v 7Eleven, kúpiť nakrájaný ananás, či mango. Dokonca dedko dokázal povedať chyžným aby nevoňali izbu. Babka dokázala poprosiť aby vypli ventilátor.

Myslím, že posledných 5 dní keď budeme opäť v Ao Nang, ale ďalej od centra a pláže, tak všetci si budú vedieť zavolať taxi do centra alebo dokonca aj ísť na neďalekú Phra Nang beach, loďou.
    Okumaya devam et

• Cesta z ostrova na pevninu

10 Şubat 2023, Tayland ⋅ ⛅ 32 °C

Cesta z ostrova na pevninu začína skoro ráno, keď zbadám našu mladú rodinku cupitať k nášmu bungalovu.
    Adamko ostáva u nás a rodičia idú zariadiť všetko potrebné. Po pol jedenástej sme vyrazili objednaným minivanom na cestu na sever ostrova a odtiaľ na pevninu. Juh a sever spája most, ale na pevninu sme sa museli previezť trajektom. Je to krátky úsek po mori, z auta sme nemuseli vystúpiť, takže sme celý cca dvojhodinový presun presedeli v aute. Už po vylodení bolo z okolia cesty badateľné, že sme v tej bohatšej časti Thajska.
    Cestu lemovali murované obydlia aj väčšie priemyselné stavby, školy, obchody a hlavne veľa zelene. Oproti ostrovom priepastný rozdiel. V Thajsku má človek pocit, že všetko pestujú na stromoch, tu nevidno lány polí, ale stromy, palmy rôzneho druhu, celé lesy.