• Wim Erkelbout
  • Wim Erkelbout

Wim op de Via Francigena

1146 kilometer stappen op 2 maanden tijd. Doet dat iets met een mens? We gaan het experiment aan. Van Lausanne tot in Rome. Met frisse zin, en enkele vraagtekens. Wat gaat dat geven? Over-denken Onder-weg. En savoir plus
  • Bach in Piacenza

29 juin 2025, Italie ⋅ ☀️ 35 °C

Met de wekker om 5u waren wij, Corinne, Bruno en ikzelf, klaar om deze pittige etappe te slechten voor de allerhevigste hitte toesloeg. En toen we onze eerste stappen zetten sliep de wereld nog. Maar wie dan hoopt op heerlijke koelte is er aan voor de moeite. Van zodra de zon de straten raakt zoeken we de schaduwkanten op. 5 kilometer. En dan zijn we op tijd voor het bootje van Danielo.

De overzet per boot over de Po rivier is legendarisch bij alle pelgrims op de Via Francigena. En toen we aan het ontschepingspunt verschenen duurde het niet lang of het fenomeen Danielo kwam aangetuft met zijn klein bootje. Hij vroeg meteen of we Italiaans verstonden. En toen we ontkenden veranderde er eigenlijk niets. De man krijgt het allemaal wel uitelegd in een mengelmoes van gebaren en lachsalvo's. Hij zet al 30 jaar lang iedere dag pelgrims over. We waren nog maar net ingestapt en hij wilde meteen onze 'credenziale' afstempelen. Kwestie van zeker te zijn dat er geen toeristen tussen de pelgrims zaten.
    De boot vertrok en Daniele gooide al zijn PK's in de strijd. Een traject van 4 kilometer die we al niet meer hoefden te stappen.
    Danielo liep op crocs en zijn enkels zaten onder het nat zand. En toen vertelde hij dat het punt om aan te leggen onbereikbaar was geworden omwille van een te lage waterstand. Hij dabberde de laatste meters in een soort modder om ons toch een plekje te gunnen om droog uit te stappen. Er volgde nog een hele uitleg onder de hoge bescherming van San Colombo en veel groeten in Rome. We kenden de man een kwartier, maar het voelde als enkele dagen. Zo toegankelijk was en is hij. Wie gaat dit doen als de man er niet meer is? Een monument op het water.

We hoopten op een ander landschap aan de overkant van de Po, maar we waren er snel aan voor de moeite. Al snel zaten we in de invloedsfeer van de stad Piacenza. Eerst wat woonwijken, maar snel ook bedrijven, verkeerswisselaars, spoorlijnen. Toen we in de verte de stad zagen liggen besloten we er recht naar toe te lopen over de steenweg. Het veel langere alternatief langs bedrijvenparken en woonwijken leek ons als alternatief niet de moeite.

Ik nam afscheid van kompanen Corinne en Bruno uit Nantes. Zij trekken morgen al weer verder en boekten een kamer in een soort snelweghotel. Ik heb morgen een rustdag en logeer pal in het centrum. Dat gaat deugd doen.

Een vooravond wandelingetje als verkenning, ik kon het niet laten ondanks de drie vervelende blaren op mijn voeten. Piacenza heeft op het eerste gezicht absoluut dezelfde kwaliteiten als Pavia. Prachtige statige pleinen aan de belangrijkste gebouwen. En daar tussen in krioelende smalle straatjes, vol café en bars. De mensen zijn absoluut gebruikers van de openbare ruimte. Er wordt relatief veel gefietst, kinderen spelen buiten, en hoe lager de zon zakt, hoe meer volk er buiten komt.

Toen ik één van de tientallen kerken binnenliep vermoedde ik al weelderige Barok. Maar ik botste als bij toeval op een orgel- en trompetconcert van Bach. Ik zette me neer en genoot mee. In zo'n kader, zo'n overweldigende muziek. Ik kon een paar tranen onmogelijk tegenhouden. Ik bedacht hoe sterk we in Vlaanderen verwant zijn met dit land via de gedeelde geschiedenis en cultuurhistorie. En hoe we op identieke wijze kippevel en verwondering weten uit te lokken. Dankjewel mijnheer Bach, dankjewel uitvoerders. Ik zit meteen in de achterzak van deze geweldige stad.

• Rust- en regeldag

30 juin 2025, Italie ⋅ 🌩️ 30 °C

Ik trok vandaag 0 foto's. Een unicum.
    Vandaag werd zoals ik vooraf verwachtte een dag vol geregel. En een dag om te recupereren.
    1. Uitslapen. Moeilijk want mijn biologische klok staat op 5u30. Maar na wat liggen koekeloeren toch nog een hazeslaapje er aan toe kunnen voegen.

2. Voetverzorging. Al mijn nagels gecontroleerd en wat bijgeknipt. Mijn blaren helemaal doorprikt en laten uitdrogen.

3. Winkelen. Ik kocht eindelijk eens gezond eten. Veel fruit voor een gezond ontbijt. Wat middageten en alle ingrediënten voor een lekkere spaghetti vanavond.

4. Postpakket. Heel mijn rugzak eens ondersteboven gekeerd en alles wat ik niet (meer) gebruik eruit gelaten. 2,350kg terug naar België gestuurd via de post. Dat gaat een stukje vlotter dragen vanaf morgen. 😃 Het gaat vooral om kledij die ik gebruikt heb om de koude in de hoge Alpen te trotseren. En ook nog een opblaasbaar hoofdkussen. Voila c'est parti.

5. Kleren wassen. Maar dat doe ik eigenlijk bijna iedere dag wanneer de omstandigheden het toelaten. Drogen uiteraard ook.

6. Planning tot in Lucca. Bellen, mailen, tellen, inschatten, ... En af en toe een keertje een Ostello vervangen door een comfortabele B&B of Hotelletje. Om mezelf te belonen.

7. Niet getekend! Toen ik een aquarelletje/tekening wilde maken liep ik in de stad weer andere pelgrims tegen het lijf. We hadden zoveel te vertellen, en we gingen samen een glas drinken. Én een gelato eten. Tijd te kort dus.

Ik kookte en at een lekkere spaghetti en kruip nu m'n bed in. Voila. Hoe simpel kan het zijn.
    En savoir plus

• Koude douche en een frietchinees

1 juillet 2025, Italie ⋅ ☁️ 33 °C

Ik blijf maar stappen. En soms gaat de tijd zo snel, maar soms kruipen de kilometers tergend traag naar dat nulpunt van de dag. Ik hoor dat er een hittegolf plaatsvindt in België. 36 graden?

Wel in dit soort teperaturen puf ik nu al 11 dagen rond. Vroeg vertrekken, om niet die loden hitte van de dag te voelen. Maar deze ochtend toen ik vertrok tussen de stenen muren en straten van Piacenza was het al 27°C om 6u30. Dan weet je dat er weer zo'n dag aankomt. En ondanks al mijn voornemens om het rustig aan te doen. Het lukte weer niet. Ik was nog maar net tussen de eindeloze velden aangekomen tot ik heel in de verte twee mensen met een rugzak ontwaarde.

Mijn tempo gaat dan onvermijdelijk de hoogte in. Wie zou dat zijn? Zouden ze op dezelfde route zitten? Welke taal zouden ze spreken? En na een kilometer of twee was het gat gedicht. Bonjour. Alweer Fransen, en alweer in koppel. Bonjour. Enchanté, Wim. Comment? Vim? Vous êtes Hollandais? Gerald en Ann komen uit de buurt van Orleans en vooral hij spreekt met een stevig accent. Maar het lukte uiteraard wel.

We wennen aan elkaar en de typische agrarische taferelen spelen zich voor onze neus af. Graan oogsten, mais bevloeien, tomaatjes besproeien met "iets van Bayer". Tot we een gigantische sterke watersproeier naderden. We hoopten dat die ook de weg zou raken zodat we een douche zouden krijgen. Onder een boom stond een tractor met ratelende motor en bijhorende boer het sproeien goed te keuren. We stapten even het veld in. En dan maar wachten op de sproeier die zijn straal langzaam maar zeker in onze richting stuurde. Een gigantische koude douche was ons deel. We gierden van de pret en besloten nog een rondje te wachten. Tot de boer naar de sproeier stapte om ons permanent te besproeien. We dropen van het koele water. We bedankten de boer en die vond het allemaal wel grappig.

Na 16 kilometer gingen we terug uit elkaar. We hadden elk een variatie op de eindebestemming gemaakt. En ik liep naar Fontana Fredda. Je raadt het al "koude fontein". Wat een heerlijk toeval.
    Nog drie kilometer en de zon staat alweer op haar hoogste punt. Ik puf en voel mijn energiepeil plots helemaal wegzakken. Mijn kuiten tintelen en mijn tempo moet terug. Mijn watervoorraad is allebehalve nog fris maar ik giet alles binnen. Suiker. Ik moet suiker eten, en snel. Ik nader het dorp en vind maar geen schaduwplekje waar ik me even kan neerzetten. Tot ik uiteindelijk neerplof tegen de gevel van de kerk. Ik had nog een paar croissants die ik meteen binnenduwde. Mijn benen voelden als karton. En verbrand van de zon. Ik was plots ook héél moe. Ik ervaarde een soort combinatie tussen appelflauwte en zonnesteek.

Toen ik mijn kamer kon betrekken ben ik de douche in gevlogen en op mijn bed gaan liggen. Ik heb meer dan twee uur geslapen. Hoe kan het dat ik op een paar kilometer plots alle energie verlies? En wat is de invloed van zon en hitte in deze ervaring. En morgen? Ik ga wat inkorten denk ik. Niet voor herhaling vatbaar.

Ik zit nu uren later nog steeds wat bij te komen. In het dorpscafé. Voor de zoveelste keer wordt het café gerund door mensen met een overduidelijk aziatisch uiterlijk. Dit is al zeker de zevende keer sinds ik in Italië rondtrek. Dit is geen toeval meer. Een beetje zoals het fenomeen van de Frietchinees in Vlaamse steden. Het fascineert me mateloos hoe dit komt. Perfecte service. En daar draait het toch allemaal om.
    En savoir plus

• Een wolk en een betere dag

2 juillet 2025, Italie ⋅ ☁️ 32 °C

Terwijl rond Turijn de modderstromen van de bergen denderen blijven wij nu al meer dan twee weken in de droogte hangen. Het hogedrukgebied van de Po-vlake is berucht.

Ik had mijn tocht voor vandaag gereduceerd tot een goede 16km om een scenario van gisteren te vermijden. Ik starte op het gemakje, na een busrit van drie euro. Ik voelde dat ik 'in controle' wilde blijven. Goed gesmeerd? Genoeg gegeten? Geen te hoog tempo, af en toe een drankpauze, ... Alles moest kloppen.

Tot op het moment dat ik genoot van het stappen, het lichtgolvende landschap, de kleuren van de oogst, de curve van de vlucht van de gierzwaluwen. Plots besefte ik dat die controledrift me ook kan verstikken. Ik wil geen dashbord zijn, geen metertjes voortdurend controleren en bijsturen. Het is net het loslaten van die controle die het gelukzalige gevoel geeft te kunnen opgaan in het decor. Er onderdeel van te zijn, bewust. Het stappen op automatische piloot, of nog beter zonder piloot. En elke keer wakker worden als je bij een kruispunt even twijfelt welke richting je uit moet.

Ik keek heel anders dan gisteren naar de bouwvallige bouwsels tussen de akkers. Ze leken me veel poetischer. De schoonheid van de vergankelijkheid. En boven me ontwikkelde zich een erg lange wolk. Ze bleef roerloos op dezelfde plek hangen. In de lage landen zou je dan hopen dat die wolk even voorbij die moordende zon zou drijven. Hier niet. Hier moet je hopen dat de zon door haar draaiing achter die stilhangende wolk terecht komt. En het gebeurde. De temperatuur bleef hangen rond een verkwikkende 28 graden. En dat voelde als genieten.

Als vanzelf wandelde ik Fidenza binnen. Ik zette me op een bank, at mijn panini en genoot van een gelato Pistacchio. Ik had nog ruim de tijd om de prachtige gevel van de kathedraal in beeld te brengen. En het prima uitgeruste Ostello is vanavond en vannacht even Frans grondgebied en één kamer blijft in Belgische handen. Wat een opluchting na de opdonder van gisteren.

• Een sauna-nacht

3 juillet 2025, Italie ⋅ 🌙 28 °C

Met een nieuw stapmaatje in de kamer deze nacht een zwemparadijs van een nacht meegemaakt. De temperatuur in de kamer was van die aard dat je een hele nacht lag te sudderen in je eigen zweet.

Odd is een heel erg sympathieke man uit Oslo en loopt mee tot in Lucca. De twee Franse koppels proberen wat te praten met hem maar hun Franglais is verre van begrijpelijk. En tegelijk enorm basic.

De nacht van de Noor was zo erbarmelijk dat ik hem wat powerfood gaf in de ochtend. Toen hij uiteindelijk een doktersbezoek afwees ging hij toch aan het stappen. Ik vergezelde hem. Het werd een supermooie dag in een prachtig glooiend landschap. Superheet. Dat wel. Toen we rond de middag arriveerden bleek de Ostello pas te openen om 15u. Dan maar een schaduwrijk terras opgezocht en trachten niet in slaap te vallen. Toen ik uiteindelijk een bed vond was een middagslaapje absoluut nodig. Morgen trekken we weer een beetje meer de echte Appenijnen in.

En het wil maar niet onweren verdorie.
    En savoir plus

• Perfecte avond met miswijn.

4 juillet 2025, Italie ⋅ ☀️ 29 °C

Mijn Noorse vriend en ikzelf vertrokken voor eindelijk de eerste trede in de Appenijnen. We begroeten de rivier Taro die ons doorheen deze eindeloze schoonheid begeleidt.

Het werd een prachtige tocht vol landschappen en enkele dystoposche bedrijven daartussen gedrongen. Alleen de onweders wilden hier niet over waaien. Maar de echte uitdaging bestond erin voedsel mee naar boven te sleuren want in Sivizzano is echt 'Niente' te vinden.

Wij troffen er een klein dorpje met een prima Ostello in een soort koele kelder. Supervriendelijk mensen en een pastoor in een echte zwartrok. We legden met 4 al onze aankopen bijeen en hadden een prima avondmaal met een fles donkerrode prosecco van de pastoor gekregen. Wat een geluk. Ik bedoel niet wat een toeval. Maar echt geluk. Morgen stijgen we door naar 900m hoogte en hopen er vooral nog extra koelte en kleinschaligheid te vinden.

• Onweerachtige prestatie

5 juillet 2025, Italie ⋅ 🌙 21 °C

Dat me dit moet overkomen. Nauwelijks tijd voor mijn dagelijks relaas. Ik moest eigenlijk al slapen want morgen alweer om 5 u op.

Het was een prachtige dag. Geen moordende hitte maar wel meer dan 1200m stijgen en 25km. De foto's zeggen veel meer hoe prachtig de Appenijnen zijn. Maar we hebben gezweet. Vooral in de beklimmingen. Geen plekje op mijn T-shirt bleef droog. Druipen gewoon. Mede veroorzaakt door dreigend onweer tegen de middag en de daarbijhorende zwoelheid.

In Berceto nu. Op 950m hoogte. Koeler en beter om te slapen. Morgen gaan we over de Cisa-pas en komen we in Ligurie terecht.

Ik ben stikkapot. Morgen 29 km maar de laatste 20 zijn bergafwaarts. Slaapwel.

• Praten met de donder

6 juillet 2025, Italie ⋅ 🌧 23 °C

De temperatuur deze morgen was ideaal en Belgisch. Die 29 km moet er aan geloven. Alleen had ik mijn route onzorgvuldig uitgestippeld en werd het nog een stuk zwaarder dan voorzien. Maar ik was om 6u weg en zat vol goede moed. En ik was alleen op pad. Ik zou vandaag het hoogste punt in de Appenijnen ronden. Monte Valore en daarna de Cisa Pass. Al het water dat hier valt vloeit eindelijk niet meer naar de Po en dus richting Venetië, maar blijft lekker hier in de Tyrreense zee achter de bergen van Ligurië.

Het was een zeer vreemde ochtend. Ik was nog maar net vertrokken en er rommelde al onweer in de lucht. Geen gedaver, maar lichte, diepe tonen. Het leek alsof de donder met me wilde praten. Eerst 8 kilometer stijgen en de luchten waren zwaar en dramatisch. Als ik een bos binnedrong was het er stikdonker zodat ik nauwelijks de wegwijzers nog zag. En dat was nodig want ik had een slechte track. En ik kon niet bellen want geen dekking, en er is geen netwerk dus ook geen internet.

Maar de donder stelde me gerust. De vriendelijke bastonen begeleidden me naar boven. Ik trof er wilde paarden, en prachtige decors onder nog meer dramatishe soorten wolkendek. Mijn onrust werd nog meer gevoed door hoogspanningslijnen die letterlijk boven mijn hoofd knetterden. Zouden die bliksem lokken? De paarden hinnikten van het gerommel maar het regende nog steeds niet.

De Cisa-pass, het laatste hoge punt voor Toscane en Lazio was erg desolaat en donker. Alweer helemaal anders dan ik me had ingebeeld. Ik had geen kilometerteller en dat maakte dat ik vooruit wilde. Eens door de 'poort' van Toscane volgde een lange passage door een bos, zo donker dat ik me wilde bijlichten. Maar gelukkkig waren de aanduidingen veelvuldig.

9u later daalde ik af naar Montrepoli. Mijn voeten deden pijn van de 29km over steenpaden. Ik kon de anderen niet bereiken en zette me in het centrum neer op een terras. Mijjn regenjas was nat. Meer vanbinnen dan vanbuiten want het regende. Het was twee uur. De Fransen zouden hier pas arriveren om 17u. De donder ging slapen in volle stilte. Ik bedankte hem dat hij me veilig naar hier had gebracht.
    En savoir plus

• Mooie dorpen na een knallende nacht.

7 juillet 2025, Italie ⋅ ⛅ 23 °C

Ik lig hier met 7 anderen in een slaapzaal van de Ostello van Aulla. Ik hoop dat Ik goed kan slapen want we willen alle vensters open, maar beneden is een soort lezing of vergadering van de Italiaanse parochie.

Gisteren werd mijn nacht zeer bruusk onderbroken door een soort keiharde explosie. Het was vlakbij. Mijn hart bonsde en ik begon me meteen af te vragen waar de nooduitgang was. We zaten twee hoog in een middeleeuws gebouw. Na 2 minuten een tweede gigantische knal. Ik keek op mijn telefoon. 23u30. Ik schrok me een aap. Ik kwam uit bed en keek door het raam of ik geen rook of vuur zag. En .... Bam! Een nieuwe knal. Er gingen vele scenario's door mijn hoofd en even wilde ik liever thuis zijn. Oorlog? Gasontploffingen? Terreur? Tot ik op de muur een groene gloed zag.

Vuurwerk verdorie. En de plek van lancering was dichtbij de Ostello. Zo laat nog. Tot middernacht bleef het maar ratelen en knallen. Feest van het boek zowaar.

We stonden met 6 aan de start maar dat duurde niet lang. Odd en ik gingen eerst op een markt voor vers fruit en wat lokaal brood en salami voor onderweg. Na de superetappe van gisteren was dit goed verteerbaar. De lucht was koeler en het parcours minder hoog en steil. We doorkruisten een paar parels van authentieke dorpen. En heel veel kort klimmen en dalen door bos en heesters.

Hier beneden klinkt applaus. De spreker lijkt begonnen aan zijn uiteenzetting. In deze kamer is alle licht uit. We hopen de slaap te vatten. En dat er niet al te veel muggen binnensluipen.

• De zee gezien

8 juillet 2025, Italie ⋅ 🌙 19 °C

De wind gierde door de openstaande ramen van het Ostello. Iedereen sliep, of deed tenminste alsof. Een verkwikkende wind stroomde steeds harder door de duffe kamer tot de luiken luid begonnen te slagen tegen de muren. De regen gutste neer met liters. Ik stond op om een paar ramen toe te doen. Waauw. De temperatuur daalde en we konden een laken op ons lijf gebruiken.

'S morgens hing het dal vol laag vocht onder de vorm van nevelslierten. De zon kon aan het opruimen beginnen. Ik vertrok andermaal aan de zijde van mijn Noorse vriend Odd. Een eerste klim was ons deel.

Mijn spieren en pezen zijn ondertussen helemaal aangepast aan het dagelijkse klauteren en dalen. Enkel mijn voeten vechten tegen de opkomende en weer wegdeemsterende blaren. Maar dat is te verdragen eens je onderweg bent. Mijn huid is getaand op die plekken die de zon kan raken. Mijn Italiaans verbetert met de dag en Odd helpt me daarbij. Hij woont al 4 maanden in Lazio en kreeg er privéles van een Italiaanse schone. Je raadt het al. Een bepaalde les werden de woorden opzijgeschoven voor zoenen.

Mijn eten was voortreffelijk. De Nederlanders aan het tafeltje naast me worden bediend in steenkolenengels. Ik niet. De ober spreekt strak Italiaans en dat stemt me blij. Ik voel me soms Ilja Leonard Pfeifer die wil opgaan in het leven van de Italianen. Het toeristenniveau voorbij.

En dan krijg je plots vanuit de hoogte een streep zee te zien. We zijn er door. Doorheen de Appenijnen. Waw. En je voelt je als een toeristenkind. Zin om er heen te rennen. Met schepjes en zandvormen. Je vergeet Rome. Je betrapt jezelf in de zin in vakantie. En ik bén met vakantie. En toch is alles anders. Door die zak op je rug. Door dat eindeloze rood-en-wit. En dan zit ook deze prachtige etappe erop in Sarzana. Net niet de kust. En dat zal zo blijven. Nog een paar dagen en dan lonkt Lucca. Het gaat verbazend goed vooruit.

• Kort en krachtig

9 juillet 2025, Italie ⋅ ☀️ 25 °C

Ik ben heel mijn gezelschap weer kwijt blijkbaar. Door mijn slordig reserveren. En dat komt vermoedelijk door dat kleine telefoonschermpje waar je voortdurend je ogen wil houden op de route, op de overnachtingsmogelijkheden, op de inplanting dichtbij die route, op de afstand die je dan creëert, of er daar dichtbij ook kansen zijn tot winkelen, tot eten, ...

Toen ik gisteren mijn gereserveerde bed zocht moest ik blijkbaar 2 kilometer terugstappen. Wat dan weer aanleiding gaf om niet samen te eten met de Fransen en met Odd. Want wie heen loopt moet ook weer terug. Gelukkig was daar in de buurt een zeer goed visrestaurant. Ik heb me een keer laten gaan. Ik had een rekening van maar liefst 42 euro alles inbegrepen. Eigenlijk vallen die prijzen toch nogal mee.

Vandaag daagde het me dat ik een Ostello boekte in een deelgemeente van Massa en dus niet in de hoofdgemeente. Dat maakt dat mijn trip voor vandaag werd herleid tot 18 kilometer. Ik noem het een snipperdag. Maar die van morgen is dan weer plots 42 kilometer geworden, incluis een paar bergpassages. Dat wordt een stukje treinen.

De weersomstandigheden zijn nu echt ideaal. Zon op kop en in de ochtend tussen 19 en 27 graden. Superjammer dus dat de etappe vandaag tegen viel. Bijna 100% asfalt. En daar waar de route het kanaal volgt waren er werken en werden de pelgrims alweer via de wegen omgeleid. Je moet je dat voorstellen als een slingerende asfaltweg zonder enige vorm van voet of fietspad. En daar waar er een beetje plaats is, worden achteloos auto's geparkeerd. In de blinde bochten is het heel hard opletten. Je verschiet soms dat er plots een auto komt, en de chauffeurs zijn al even hard geschrokken. Een Europese route echt onwaardig.

Ik zit nu in Avenza. Dichtbij Carrara en Massa. Dat zou je iets kunnen zeggen, het is de streek van het marmer. De bergen hier zitten vol enorme witte littekens. Uit dit marmer zijn zovele architectonische religieuze en andere parels opgetrokken. De beelden van Michelangelo zijn gehouwen uit het krachtige marmer van deze streek. En het duurt verder.

Tussen de bergen en de zee blijft een lange smalle strook over waar het superdruk is. Twee spoorlijnen, een snelweg, een kanaal en superveel bedrijven en steenzagerijen bezetten alle plaats. De Via Francigena kan niet veel anders dan er zicht tussen laveren. Ik trok niet veel foto's, omdat mijn oog geen 'plaatjes' zag. En omdat ik mijn concentratie nodig had om me veilig over deze wegen te loodsen. We hopen morgen iets anders te kunnen vertellen.

• Geen tijd over

10 juillet 2025, Italie ⋅ 🌙 21 °C

Sorry volgers. Jullie gaan het met wat foto's moeten doen. Het werd hier in Camaiore een groot weerzien van maar liefst 8 vrienden. Dat neemt tijd. En het geeft aan hoe ik eigenlijk hier en nu in Italië wil zijn. Ik wil voorrang geven aan al deze fijne mensen. Samen naar de winkel. Samen afspreken om samen te aperitieven, samen op te staan, ...
    Mijn kleren hangen nog aan de wasdraad en ik lig op bed.
    Tot morgen allemaal. We wandelen naar Lucca morgen.

• Door de poorten van Lucca

11 juillet 2025, Italie ⋅ 🌙 21 °C

Lucca! We zijn er. Al 721 km achter de kiezen. Nog 412 km te gaan. Morgen eindelijk nog een keer een rustdag. En dat is bewust gekozen omdat hier zoveel te zien is.

Deze morgen vertrokken we vanuit de prachtige Ostello in Camaiore. We stappen niet in groep. Maar alleen of in duo's. De meeste pelgrims lijken me toch eerder einzelgangers, met eigen ritme, eigen gewoontes onderweg, en ook eigen omgang met andere pelgrims. De Schotse Helen bijvoorbeeld is 's avonds supersociaal maar duldt overdag geen medestappers. Ik trok nog maar een keer met de Noor Odd op. Hij stopt ermee nu we in Lucca zijn. Zijn huis en werk roepen. Misschien zie ik hem nog terug als ik in de laatste week in Montefiascone kom. Hij woont daar nu. Hij zat vol weemoed vandaag. En jaloezie ook. Omdat er zovele anderen doorstappen.

Gisteren aten we samen in een prima Trattoria in Camaiore. Als afscheid betaalde Odd de glaasjes grappa. En toen kwam de luide Italiaan er nog bij zitten die meteen nog een fles rode wijn liet aanrukken. En bij het afrekenen wilde de fiere baas van de zaak dat we aan de toog nog afsloten met Limoncello. Ik vreesde een lichte kater bij de start vanmorgen.

Het werd een afscheid. Van de bergen, en van zicht op zee. Maar ook van Ligurië. En van vele pelgrims. Want Lucca is een hoofdplaats op de Via. Hier haken velen af maar vele anderen starten hier. Ik hoef voor een keer niet om 21h naar bed. En ik kan wat uitslapen. Dat gaat ongelooflijk deugd doen.

• De wraak van Telenet

12 juillet 2025, Italie ⋅ ☁️ 28 °C

Gisteravond botste ik op een Middeleeuwse stoet door de stad. Ik begreep de geschiedenis niet maar de overtuiging van de figuranten deed het voor mij. Waarom ben ik toch zo zot en gevoelig voor dit soort levend erfgoed?

Ik zit alweer twee dagen met een telefoon die niet wil verbinden met de telefoonnetwerken hier in Italië. En dat is redelijk vervelend als je alleen op weg bent. Je moet steeds voorspellen welke info je nodig zult hebben tot aan een volgend wifi punt. Bijvoorbeeld. Je stapt 25 kilometer, komt in een nieuwe stad aan en kan niet aan het adres van je gereserveerde slaapplaats. Of je hebt een straatnaam en kan niet opzoeken waar die ligt. Of de eigenaar vraagt je om hoe laat je zal aankomen, maar je kan niet antwoorden. Of je hebt je weg uitgestippeld maar je kan de kaart niet consulteren. Of je zoekt een winkel... enzovoort.
    Ik heb dus eerst 3 uur opgeofferd om vanuit een wifizone te chatten met Telenet. Ik bespaar je de details maar bureaucratisch gesakker eer ik een levende ziel aan de andere kant kreeg. 3 verschillende scenario's leverden niets op. Tot de man doodleuk voorstelde om mijn simkaartje in een ander toestel te steken. Ik vertelde de man dat ik alleen op pad was en dat ik op straat geen wildvreemde vond die even zijn/haar toestel wou openmaken om terloops een simkaart van een kale Belg te testen.
    Maar de telenet desk vertelde me doodleukdat dit nu eenmaal de volgende stap in de procedure was. Ik stuurde hem een kots-emoticon en kreeg prompt wat empathisch hol gewauwel terug.
    Ik heb dus een hele voormiddag besteed aan het neerschrijven van al mijn reservatieinfo op papier. We raken er wel.

In de namiddag trok ik de stad Lucca in en heb wat zitten aquarellen. Een jonge snaak uit Biaritz zette zich naast me. Hij haalde een gelijkaardig schetsboek boven. We raakten aan de klap. Zalig.

Met mijn Credenziale raak ik gratis alle kathedralen en basilieken in. Ik kreeg zelfs een klein stukje van de mantel van de gerestaureerde Christus uit de kathedraal. Incluis een echtheidsattest. Ze weten de pelgrims hier wel te verwennen.

Morgen terug stappen. Ik ben er klaar voor.

• Een stukje Boomsesteenweg in Italie

13 juillet 2025, Italie ⋅ 🌧 23 °C

Mijn vertrek uit Lucca voelde aan als het aansnijden van de laatste taart. De laatste 16 stukjes naar Rome en volop Toscane. Al ervaarde ik deze dag allesbehalve als het goudgele land met cypressen en agriturismo's vol 'far niente'. Neen, het was de economische achterkant van deze welvarende streek die voor mijn voeten werd geschoven. Bedrijventerreinen, ruimtelijke wanorde en lintbebouwing. Ik kreeg er zowaar bijna een thuisgevoel bij.

Tussen dat verrommeld landschap rijgen de dorpen zich aan elkaar als een parelsnoer. Het laatste huis is tegelijk het eerste van het nieuwe dorp. Het is zondag en de mensen komen buiten. En de KMO-zone's zijn zo stil dat ze lijken te komen uit een dystopische rampenfilm.

Om nog wat meer Vlaamse omgevingsfactoren toe te voegen zat de lucht al snel dicht met wolken. Geen erg zo'n dag zonder zonnecreme of muggenspul op mijn vel. Maar tegen negenen kleurden de luchten in het westen inktblauw. En dat gevaarte schoof langzaam mijn richting uit. Ik begon uit te kijken waar ik kon schuilen mocht plots de kraan worden opengedraaid.

Maar de wolken zijn hier net als de Italianen. Het ziet er allemaal veel dramatischer uit dan het in werkelijkheid uitpakt. Ik vond een pasteiceria (soort patisserie met koffiehuis), bestelde een café Americano en plofte me neer tussen alle kerkgangers die er al vanaf waren. En het regende. Geen pijpenstelen, maar er stonden wel stevige plassen op de straten. In dat koffiehuis liep ik wat andere pelgrims tegen het lijf maar het was duidelijk dat die aan hun eerste etappe waren begonnen. Ze reageerden afwachtend en gesloten. Of ik was misschien té veel in pelgrimmodus? Dat kan ook.

Na een korte lunch schrok ik dat ik al aan de laatste kilometer bezig was. En plots verscheen er achter de bomen een vervallen solitair kerkje. Met daartegen een Ostello. Een pareltje. Geen luxe, maar kilo's gastvrijheid. Een groepje vrijwilligers kookt het avondmaal, de hongerige pelgrims schuiven straks aan. Alles werkt Donnativo. Je betaalt discreet in een spaarpot wat je kan/wil geven. Zalig.

• Enter Toscane

14 juillet 2025, Italie ⋅ ☀️ 29 °C

Door het kiezen voor de gastvrije Ostello had ik mezelf vandaag een etappe van 30 km cadeau gedaan. Maar zolang de temperatuur niet boven datzelfde getal stijgt dacht ik dat varkentje wel te kunnen wassen. En bovendien. Wonder boven wonder. Ik werd wakker met een telefoon die verbonden was met een Italiaans netwerk. Hoera, maar hoe? En ra? Wat is er gebeurd? Ik registreerde het als een wonder, een verschijning, ik loop tenslotte naar het Vaticaan.

Gisteravond eerst. Een avondmaal in open lucht onder de bomen. Ik en 5 Italianen. Ik voelde me bij ondergaande zon in een Italiaanse film. Ik begreep flarden en soms kon ik de context wel vatten. Maar het merendeel van de tijd was ik een soort exotisch curiosum. Een van hen sprak me soms aan in het Frans. De kok kende wat Engels. Maar het merendeel van de tijd brabbelde ik iets als ik een vraag kreeg. En voor de rest ervaarde ik het leven van een huisdier. Zwijgen, maar volop genietend van de uitgelaten sfeer. Met koele witte wijn.

Ik vertrok zo snel ik kon na het gemeenschappelijke ontbijt. Ik wilde die 30 kilometer halveren voor half elf. Omdat het altijd warmer wordt. Zo simpel als dat. En het lukte. Ik stapte alleen en zat helemaal in statistiek-modus. Tempo regelen, wanneer ik waar wil toekomen, waar de klimmetjes zitten, en dat soort dingen. Om 12u stipt stak ik de Arno over. Een rivier die ik maar al te goed ken van herinneringen uit Pisa en Firenze. Nog 8 km.

Tijdens mijn picnic merkte ik een berichtje van een vriend, al in geen jaren meer gezien. Hij had mijn telenetgeraas gelezen en beloofde me de situatie over te laten aan een senior mèt de juiste skills. Die werkt bij Telenet begot. Terwijl hij ook iets schreef over escalatie die hij al had doorgevoerd.
    Geen echt wonder dus. Maar het resultaat van een goed persoonlijk netwerk. Dank Frank!

In de verte tekende zich de skyline van San Miniato af. Daar staat een bed voor mij. Na 29 moedige kilometer een typische laatste kilometer en Toscaanse finish. Een stadje als een arendsnest 200m boven het dal. Toen ik het hotelletje eindelijk binnenstrompelde (het Ostello was volzet) droop ik van het zweet. Ik voelde mijn energiemetertje in mijn reserves hangen. Maar ik ben er. Het zicht op mijn piepklein kamertje is indrukwekkend. Ik douchte een kwartier van lauw naar ijskoud. Haaaaa...

Ik verken nu de bovenstad en merk dat ook in Italië de middenstand het liefst rust op maandag. Om 17u zijn alle bars en restaurants potdicht. Een tweetal gaan open rond 18u30. Hopelijk vinden ze straks mijn euro's interessant genoeg om een tafeltje voor me te dekken.
    En savoir plus

• Hier droomde ik thuis van :-)

15 juillet 2025, Italie ⋅ ☀️ 31 °C

Deze morgen was ik redelijk bang van deze etappe. De zon is weer ongenadig warm en de geplande 25 kilometer werd gekruid met meer dan 700 stijgende meter. Ik overwoog even een stukje openbaar vervoer maar er diende zich niet meteen een vlotte verbinding aan. Bovendien kiest de Via hier een traject zonder dorpen of steden.

En gelukkig heb ik deze etappe niet ingekort. Wat een prachtig decor is Toscane toch. De zichten waren uitmuntend in alle richtingen. Zo had ik me de Via Francigena thuis dus voorgesteld. Goudgeel, golvend en glooiend. Olijfgaarden, havervelden, wijngaarden, cypressen wisselen elkaar mooi af. En daartussen de niet aflatende stappers die bij elke pas een stofwolkje produceren. De geuren zoet en fruitig. De solitaire huizen in alle variaties van oker en siena. Ik trok wel 25 keer dezelfde foto.

Ik haalde zeker 16 hikers in. Nogal wat Fransen, twee Aussies, een groep Britse jongeren. Zeker toen de finale 5 kilometer eraan kwamen. Bergop zonder ophouden, zeer weinig schaduw, 32 graden en zonder waterpunt. Ik droop van het zweet toen ik in de kleine Ostello aankwam. Welkom in Gambassi Terme. Uitgeput. Maar helemaal klaar voor een koele douche. Wat een superdag.

Door het raam zie ik in de verte de bestemming voor morgen al liggen. San Giminiani. Een kortere etappe. Zeer welkom.

• Ochtendlicht

16 juillet 2025, Italie ⋅ ☀️ 31 °C

Ik stapte vandaag naar San Gimignano. 14 kilometer slechts maar wel met 2 stevige beklimmingen. Toen ik deze ochtend meteen gegrepen werd door de magische sfeer van een piazza vol koffieslurpende oudere mannen zette ik aan. Ik had tijd genoeg. En die nam ik ook. Zeker om lucht en licht in me op te nemen. De ochtend zat vol nevel en dat maakte de sfeer in de Toscaanse heuvels magisch. De zon nam ook haar tijd om al dat vocht weg te branden.
    Het was nog voor negen uur als ik de druppels zweet van mijn ellebogen voelde druppen.

De panorama's waren uitzinnig. En het rijkere deel van Europa heeft hier keuze zat om een vakantie te houden in agriturismos of villa's, uiteraard met panoramisch zwembad. Daartussenin vind je dan domeinen waar je de fameuze chiantiwijnen kan proeven en kopen. Ik kwam dus net niet Karel De Gucht of Guy Verhofstadt tegen maar het scheelde vermoedelijk niet veel.

Al snel kreeg ik de skyline van San Gimignano in het vizier. Een soort mini Manhatten uit de Middeleeuwen. De vele torens geven deze parel een uniek uitzicht. Je komt hier heel Europa tegen. Pintjes zijn plots 50% duurder.

In de Ostello moet de rugzak in een grote plastic zak. De preventieve strijd tegen de bedwantsen is ook hier levend. Straks eten we met zijn allen samen. Weer allemaal pelgrims die ik nog niet kende waaronder 3 Bulgaarse vrouwen. Ik zal de tolkrol weer toebedeeld krijgen.

Morgen is er de monsteretappe naar Monteriggione en de voorspelling belooft hitte boven 30 graden. Ik moet nog uitkijken hoe ik er wat af kan pitsen.

• Monteriggioni

17 juillet 2025, Italie ⋅ 🌙 26 °C

Enkel wat fotootjes bij gebrek aan voldoende tijd voor een uitgebreid verhaal. De trip was zwaar ondanks de passage aan de rivier de Elsa.
    Monteriggioni is klein en fijn. Vooral als je het geld hebt om er de avond en de nacht door te brengen. Of doe zoals ik. Wandel! En met je pelgrimspaspoort slaap je in het Ostello op een A-lokatie voor 22 euro. Slaapwel.En savoir plus

• Landloperij

18 juillet 2025, Italie ⋅ ⛅ 32 °C

Gisteravond laat schoot er toch wat onrust in mijn hoofd. Monteriggioni is echt maar een voorschoot groot maar door de honderden toeristen was ik er van uit gegaan dat alle basisvoorzieningen er wel zouden zijn. Maar toen ik geld wilde afhalen bleek de enige automaat helemaal leeg te zijn. Toen ik mijn avondmaal in het Ostello cash diende te betalen zat ik helemaal door mijn geld. En toen ving ik ook nog op van twee andere pelgrims dat er in het dorp geen winkel is, en er ook geen ontbijt te vinden voor 10u 's morgens. Het is raar maar waar, maar alle terassen in Monteriggioni zijn eigenlijk restaurants en mikken op het publiek voor middag en avondmaal. Ik kroop in mijn bed en bedacht dat ik enkel nog wat droge granen, een tomaat en wat powerrepen in mijn rugzak had. 's Morgens kreeg ik nog wat oud brood toegestopt want tijdens de tocht van vandaag komen we niet echt door een dorp.
    Ik vertrok met een lege maag, en een lege portefeuille. Ik voelde me een landloper en hoopte dat ik met het weinige dat ik had de finish in Siena wel zou halen. Doorstappen en de hitte voorblijven, mijn watervoorraad niet nodeloos aanboren. Ik bedacht dat ik té slordig was geweest in mijn voorzienendheid. Echt niet zoals ik in werkelijkheid ben.

Na een kilometer of 8 zag ik plots een pijl dat er na nog 1,5 kilometer een "posto ristoro" zou volgen. Ik had iets in gedachten als een kleine bar met wat kleinigheden en durfde het amper geloven. Het was tenslotte nog geen 9u en zou dat ding dan wel open zijn?

Ik passeerde nog wat afgelegen landgoeden, en een paar middeleeuwse restanten van militaire bouwwerken zoals torens en uitkijkposten. Tot plots. Aan een huis. Een man leek in zijn voortuin op me te wachten. Speciaal voor Pelgrims geeft hij eten en drank aan wie het wil. Ik kon kiezen uit een salade of wat zoetigheden met brood. En een flinke kop thee. Ik verorberde het zoals een schooier plots wat eten voor zijn neus krijgt. Manman. Wat kwam dit als geroepen. Tot ik plots bedacht dat ik die man niet kon betalen. Het schaamrood stond op mijn wangen maar de man bleef vriendelijk. Ik probeerde uit te leggen aan de man dat de geldautomaat leeg was enz enz. Maar de man vertelde dat hij werkte op basis van giften. En als ik niets kon betalen, dan was dat ook goed. Ik keek nog eens rond in mijn portfeuille en schonk de man nog een restje Zwitserse franken. Hij vroeg of ik nog iets wou...

De laatste kilometers weegden weer zwaarder door, de kaap van 30 graden werd weer voor de middag gehaald. En de voorsteden van Siena waren veel uitgestrekter dan ik dacht. Maar toen ik de stadspoort binnenwandelde voelde ik me herboren. Ik tankte verse geldbiljetten, kocht wat warme pasta en mijn hachelijke situatie was achter de rug. Het doet nog maar eens denken hoe de toestanden op de Via Francigena moeten geweest zijn vele honderden jaren terug.

En toen stond ik niet veel later op Piazza del Campo en was nog maar een keer van de kaart door zoveel stijl en rijke architectuur. Vanavond vind hier een klassiek concert plaats. Ik hoop dat ik een stoel kan bemachtigen, wat er ook op het repertoire mag staan.

• Superlatieven voor Siena

19 juillet 2025, Italie ⋅ ☁️ 26 °C

Een bezoek aan de kathedraal van Siena bracht enkel nog meer ontzag voor deze parel van Toscane. En zeker toen ik het Piazza del Campo betrad en het symfonisch orkest van de RAI aan het inspelen was voor het avondconcert. Waauw en waauw. Zoveel culturele kwaliteit op een van de mooiste en indrukwekkendste pleinen ter wereld. Kippevel. Ik zette me prompt neer op een duur terras en dronk een pint. 8 euro
    So what. Ik bleef hangen en zag hoe Italiaanse vrouwen zich helemaal opgedirkt en in lange kleedjes allemaal een gooi deden naar de vamp van de avond. Het werd stilaan donker en het plein werd een soort epicentrum voor al wie houdt van klassieke muziek. De Henri Debeufzaal in Bozart verbleekte bij zoveel sfeer en klassieke status. De eerste noten klonken 45 minuten later dan beloofd en de terrasjes waren net ietsje te luid voor de ingetogen pianorecitals.

De ochtend zat meteen op snee. Een baan die de cretes volgt. Ik wandelde voortdurend door een reclamebrochure voor een stijlvolle vakantie voor de happy few in het hart van de Toscaanse schoonheid..

Het landschap zinderde. De oogst moet binnen. En ik genoot van alle kleuren en vormen. Dit vergeet ik nooit meer.
    En savoir plus

• Slang, haas en de 1000 vespa's.

20 juillet 2025, Italie ⋅ ☀️ 30 °C

Weer een vlotte dag gestapt. 27 km met meer dan 700 hoogtemeters. De laatste 4 stapte ik samen met Urs. Een zeer gezellige Zwitser van mijn eigen generatie. We lachten wat af onderweg. Maar in de prille ochtenduren stapte ik alleen. Ik stapte goed door en wilde het aantal kilometer zien slinken.

Toen ik een lager punt bereikte aan een beekje schrok ik me rot. Een slang een kleine meter voor mijn voeten. Een zwarte die over de weg kronkelende. Een shot adrenaline later bedacht ik dat ik alweer geen foto maakte en een kort sprintje had getrokken. Ik reageer altijd even schichtig als die dieren zelf. De volgende kilometer bleef ik alert loeren naar de weg. Tevergeefs. Hetzelfde gebeurde met een haas. Die sprong uit de begroeiing van de kant van de grindweg, stak beide oren loodrecht de lucht in en liet zien hoe snel hij wel kon spurten.
    Mijn watervoorraad was stevig geslonken toen ik een dorp bereikte. Tot er plots een kolonne vespa brommertjes voorbij reed. Ze stapten af en begonnen in het midden van het dorp het verkeer tegen te houden. En toen begreep ik dat de echte stoet nog maar aankwam. Doorheen een blauwe wolk van tweetakt benzine scheurden ze voorbij. Het duurde minuten lang.

Het Toscaans wonderlijk landschap kwam andermaal voorbij. Deze keer vergezeld van vele wolken en een strakke deugddoende wind. Morgen hou ik een soort rustdag. In plaats van de moordende 32,6km doe ik enkel de laatste 12km. De bus zal me brengen. Ik moet rusten. Ik ben té moe. En Ostellos zijn steeds drukker nu Rome dichterbij komt. Al dagen tracht ik vroeger te slapen maar de "cenare" van de Italianen is pas rond 21u30 afgerond. En met een maag vol zout en wijn...

• Hoog boven Toscane

21 juillet 2025, Italie

Na alweer een bloedhete nacht onder de dakpannen van het Ostello in San Quirico en mijn algemene staat van vermoeidheid besloot ik om deze nationale feestdag het wat rustiger aan te doen. Dat had ook te maken met Tom. Een kempenzoon die hier rondhangt met de fiets en plots in de slaapzaal verscheen en iemand zocht die wat Engels kon. We dineerden samen en al snel bleek Tom gene gewone. Hij wilde heel zijn kijk op de maatschappij, op de verzorgingsstaat en op de gebreken van de vrije markt duidelijk maken. En na twee pinten kwam er ook een soort esoterische kant van hem naar boven. Ik kreeg hem maar moeilijk op tijd in bed.

De tocht van vandaag was monsterlijk. 34,5 kilometer en meer dan 700 stijgende meter. Ik had moeite om ontbijt te vinden en wat eten als lunch. Dus besloot ik om te wachten tot er een winkel openging en een halve etappe met de bus te doen. Het is intussen 17u en vele pelgrims zijn nog onderweg. De laatste 9 kilometer gaan bergop. Tot je uiteindelijk de middeleeuwse toren van Radicofani in het zicht krijgt. Op een hoogte van 814 meter torent deze plek letterlijk hoog boven de Toscaanse landerijen. Hier geen wijn of olijven meer want te koud in de winter. En tegelijk vormt dit prachtige dorpje ook de grens met Lazio.

Vanaf morgen zijn de etappes tot in Rome allemaal haalbare kaarten voor me. Ik begin zowaar wat af te tellen. De weemoed wordt stilaan een beetje voelbaar. Nog 8 stapdagen.
    En savoir plus

• Een ochtend om nooit meer te vergeten

22 juillet 2025, Italie ⋅ ☀️ 31 °C

Ik nam rond 6u30 afscheid van Livio. Een van de vrijwilligers in het Ostello in Radicofani. Een onwaarschijnlijk innemende en toegewijde man. Hij probeerde me nog te verleiden met een uitstapje naar een van de vele warmwaterbronnen hier in deze streek. Maar ik voelde een soort plichtsbesef om meteen aan deze etappe te beginnen. En dat heb ik me geen moment beklaagd.

Toen ik de smalle straatjes doorliep zag in de verte het spektakel al naderen. De valleien rondom mijn hoge plek lagen vol wolken. Het uitzicht met de opkomende zon als lichtbron was adembenemend. Ik trok tientallen foto's en was me enorm bewust van mijn geluk. Soms moet je op het juiste moment op de juiste plek zijn. Ik traande van de emotie bij zoveel weidse schoonheid.

De hele afdaling lang veranderde het licht en de wolkenslierten de kleuren en het zichtbare van het landschap. Dit was echt memorabel.

Groot contrast nog een uur later. De afdaling zat erop en het pad volgde de hoofdweg richting Rome. Ik wisselde de provincie Toscane voor Lazio en het was harken op de zijkant van deze veel te drukke weg. 8 km lang probeer je al het verkeer duidelijk te maken dat ze wat afstand respecteren.

En finaal de klim naar Aquapendente. Een nogal rommelig stadje. De verkenning volgt zodadelijk, maar eerst een verkwikkende douche.

• Bolsena en het kratermeer

23 juillet 2025, Italie ⋅ ☀️ 31 °C

Nog minder dan 150 km en ik sta in Rome. Het voelt wat onwezenlijk. Ik kwam een jeugdgroep tegen onderweg. Ze waren gisteren vertrokken naar Rome en vonden het spannend om een hele week te stappen. Toen ze me vroegen waar ik vertrokken was zag ik hun bewondering. Een van hen merkte op dat ik dus het gevoel had er bijna te zijn. In tegenstelling tot hen. Alles hangt inderdaad af van het perspectief. Toen wij twee jaar geleden aan kwamen in Firenze na 150 km op de Via Degli Dei voelden wij ons minstens even heldhaftig.

Ik krijg nogal wat vragen van mensen hier. Of mijn leven er na deze tocht anders zal uitzien. Ik denk daar eerlijk gezegd niet op die manier over na. Ik zie wel klaarder wat ik naar waarde schat. Waarom ik ook graag naar huis zal terugkeren. Wat ik gemist heb. En wat me gestolen kan worden. Ik ben ook blij met mijn fysieke staat. Dat mijn lijf dit blijkbaar goed verteert. Ook als we met een paar pelgrims een keertje een extra glas wijn bestelden. Maar voor een gehele evaluatie is het uiteraard nog veel te vroeg.

Maar wat ik nu al kwijt kan is dag de Via Francigena zeker heeft geboden wat ik hoopte. Een tocht vol variatie. Met verschrikkelijk mooie natuur. Maar zeker ook het leven in de etappeplaatsen. De Via loopt dwars door dorpen en steden. Je komt letterlijk ergens toe.

Vandaag keek ik de eerste 12 kilometer vooral achterom. Helemaal aan de einder zag ik de hoogte en de toren van Radicofani. Waar ik anderhalve dag geleden vertrok. Hoe ver ik ginds kon kijken, zover zie ik nu waar ik stond. Minstens 30 kilometer verder. Maar plots veranderde alles. Toen ik San Lorenzo Nuovo doorkruiste zag ik plots het machtige Lago de Bolsena. Het grootste kratermeer van Europa. Het blauw en groen van het vele water werkte uitnodigend. Maar het was nog meer dan twee uur lopen eer ik mijn voeten kon laten afkoelen. Een toer rond het hele meer meet ietsje meer dan een marathon. Ook morgen zal ik voortdurend zicht houden op het meer. De samenstelling van de bevolking in Bolsena is er sterk door beïnvloed. Vele toeristen zijn op het water gericht. De pelgrims verdrinken in de massa.

In het dorp staan zeker 5 podia opgesteld omzoomd met rode doeken. Het lijkt een soort theaterfestival. Maar het kan ook een soort herdenking zijn. Ik kan het maar moeilijk ontcijferen. Ik laat het vanavond wel over me heen komen. In de smalle straatjes staat te lezen dat terassen om 21u30 moeten opgebroken worden om "religieuze redenen". Ik snap er niks van. En dat is prima.