Georgië

May - June 2023
Twee weken in de natuur in Georgië. Vanuit Tbilisi maken we een rondreis door de bergen, langs kloosters, grotwoningen en Sovjet-overblijfselen. We hopen enkele nachten te kunnen kamperen in onze daktent om te genieten van de natuur en de ruimte. Read more
  • 41footprints
  • 3countries
  • 17days
  • 373photos
  • 1videos
  • 9.0kkilometers
  • 7.0kkilometers
  • Day 2

    Tukish delight

    May 19, 2023 in Turkey ⋅ ☁️ 13 °C

    Onze reis naar Georgië begint op een heel ander Schiphol dan vorig jaar. De wachtrij voor de security staat niet buiten, want deze is er nu helemaal niet. Het personeel doet ook merkbaar met plezier zijn werk, dus er lijkt echt wat veranderd. Helaas denkt de marechaussee daar anders over, want er zijn maar een paar automatische paspoortcontrole machines open.

    We vliegen met een A330 van Turkish Airlines naar Istanbul en vertrekken van de Polderbaan in oostelijke richting. Waar de meeste Europese maatschappijen alle service tegen betaling doen, is daar bij Turkish geen sprake van. We krijgen een volwaardige en smaakvolle pasta maaltijd geserveerd. De A330 heeft een 2-4-2 stoelindeling, dus we kunnen comfortabel met zijn tweeën aan het raam zitten. De stoelen zijn zelfs nog voorzien van een voetensteun.

    Via Praag en Boedapest vliegen we in 3 uur naar Istanbul, waar we in het donker landen op het nieuwe vliegveld tussen de laaghangende bewolking door. Het vliegveld van Istanbul is prachtig en groots opgezet. We doden de tijd door wat rond te kijken in de shoppingmall en gaan rond 1 uur aan boord van weer een A330 die ons naar Tbilisi gaat brengen
    Read more

  • Day 2

    Tbilisi : badhuizen en watervallen

    May 19, 2023 in Georgia ⋅ ⛅ 22 °C

    De vlucht naar Tbilisi duurt maar 2 uur en we landen rond 4.30 uur op het kleine vliegveld. Daar is het chaos bij de paspoortcontrole, omdat de meeste vluchten rond dit tijdstip aankomen. Een enorme mensenmassa staat redelijk ongecontroleerd in de rij. Het lijkt eerst megalang te gaan duren, maar dat valt uiteindelijk erg mee. Voordeel is dat de bagage al op de band ligt en we 5 minuten later in onze Bolt taxi (soort Uber) naar de stad rijden.

    Het is niet druk op de weg en in 20 minuten staan we in de lobby van ons hotel. Onderweg hebben we zoals in veel oude Sovjet steden een mengelmoes gezien van oude vervallen gebouwen en nieuwbouw. De kamer ligt op de 13e verdieping en heeft een balkon wat prachtig uitkijkt over de stad, die tussen en op de heuvels is gebouwd. We slapen nog een paar uur en eten dan op het dakterras een laat ontbijt.

    Het is een half uur wandelen naar het oude centrum en we kopen een simkaart om ook onderweg bereikbaar te zijn. Het is een beetje drukkend warm, maar in de schaduw goed uit te houden. De oude Zijderoute liep door Georgië en ook Tbilisi, waardoor er veel Europese,Turkse, maar ook Aziatische invloeden zijn. We kijken eerst wat rond bij de oude badhuizen, waarvan sommige honderden jaren oud zijn. Tbilisi betekent ook warme plaats en is vernoemd naar de vele hete bronnen die de stad rijk is.

    We lopen dan door Leghvtakhevi Canyon Canyon naar de Leghvtakhevi waterval. Het pad is eigenlijk gesloten, maar iedereen negeert de hekken, dus wij ook. Het is bijzonder om een dergelijke waterval midden in de stad te zien. Boven de canyon hangen de houten huizen over de kliffen heen. Tbilisi is beroemd om zijn huizen met houten balkons. We lopen verder naar beneden om de rivier over te steken.
    Read more

  • Day 2

    Tbilisi part deux

    May 19, 2023 in Georgia ⋅ ☁️ 23 °C

    Wat opvalt is dat het ontzettend druk is met touristen en veel grote tourgroepen lopen letterlijk door je heen. Ook lopen er veel honden en katten over straat. De stad is tegen de heuvels gebouwd, met daartussen de Mtkvari rivier. Wij steken deze over en komen dan kan het moderne Rike Park. Het icoon van het park is de Bridge of Peace, welke golvend over het water spant.

    Wij nemen de gondellift over het centrum naar de top van Sololaki Hill. Hier staat de moeder des Vaderlands sinds 1958 prominent over de stad uit te kijken. Niet veel verderop staat de Saint Nicholas kerk temidden van het Narikala fort, welke binnen prachtig is versierd met fresco's.

    We wandelen de steile straat naar beneden toe en eten bij een restaurant twee typisch Georgische gerechten, onder het toeziend van een nieuwsgierige (maar niet hongerige) kat.
    Read more

  • Day 3

    Mtskheta

    May 20, 2023 in Georgia ⋅ ☁️ 20 °C

    Stipt om 9 uur wordt onze auto afgeleverd bij het hotel. Heb is een Mitsubishi L200 pickup met daktent, waar we erg blij mee zijn. Na wat uitleg en betaling in cash kunnen we op pad. We rijden noordwaarts door het centrum van Tbilisi en stoppen eerst om gas te kopen voor onze gasbrander. Daarna rijden we naar een shoppingmall, waar we net aan de parkeergarage in kunnen met onze tent en doen boodschappen bij de Carrefour. Boodschappen zijn erg aan de prijs en veelal duurder dan in Nederland.

    Onze eerste bestemming van vandaag is Mtskheta. Deze stad was in de 3-5e eeuw de hoofdstad van Georgië en de plaats waar toen het Christendom de officiële religie van Georgië werd verklaard. We bezoeken de Svetitskhoveli Kathedraal, waar de mantel van Jezus zou zijn begraven. In de kathedraal worden net een bruid en bruidegom getrouwd door een priester. We bezoeken ook nog de Samtavro kerk, die samen met de kathedraal op de Unesco lijst staat.
    Read more

  • Day 3

    Grotstad Uplistsikhe

    May 20, 2023 in Georgia ⋅ ⛅ 21 °C

    We rijden in ongeveer een uur via een provinciale weg naar Uplistsikhe. Onderweg passeren we veel kleine dorpjes waar de tijd heeft stilgestaan en veelal oudere mensen op straat te zien zijn. Opvallend is dat hier de gasleidingen bovengronds lopen, dat lijkt ons in het geval van een verkeersongeval toch gevaarlijk. Bijna iedere tuin heeft druiven erboven hangen, dat zal wel deels voor de schaduw in de zomer zijn. We rijden over wat heuvels, overal staan de weiden vol met een mix van boter-, paardenbloemen en margrieten.

    Uplistsikhe is een grotstad die zich tussen de 6e eeuw voor Chr. en de 1 e na Chr. heeft ontwikkeld tot een van de belangrijkste politieke en religieuze plaatsen van centraal Georgië. Het was een belangrijke plaats op de oude Zijderoute en er woonden op het hoogtepunt 20.000 mensen. In de 13e eeuw is de stad verwoest, door hue kan het ook, de grootste Mongoolse strijder Dzhengis Khan.

    Via een reeks trappen kom je in de stad uit, welke werd ommuurd door een verdedigingswal. In verschillende grotten waren tempels en woningen. De zijn verbonden door paden en straten die in de ritsen zijn uitgehouwen. Het complex wat we nu bezoeken is ongeveer de helft van wat het ooit geweest is. Het is mooi om te zien hoe men zo lang geleden alles uit de rotsen heeft gehouwen en hier heeft geleefd. Vanaf de stad heb je een mooi uitzicht over de vallei beneden, waar een snelstromende rivier loopt en een herder met een grote kudde schapen. Na heel wat klauterwerk daal je via een lange tunnel daal je weer af naar de rivier.
    Read more

  • Day 4

    Gori: druiven en het Stalin museum

    May 21, 2023 in Georgia ⋅ ⛅ 22 °C

    In Gori slapen we vandaag bij de wijnboer. Die heeft sinds een maand drie cabins in de achtertuin staan, vanaf de veranda kijken we uit over de bergen. Tegen de avond rijden we naar Gori toe en kiezen een restaurant uit. Het is hier gebruikelijk om een aantal gerechten te bestellen en te delen, die dan steeds met een interval gebracht worden. We eten Khachapuri, een soort pizza gevuld met witte kaas en spinazie, shaslyk en vlees met aardappelen uit oven. Wat je in dit land ook besteld, het is lekker 😄.

    De volgende ochtend genieten we eerst van het mooie weer op onze veranda en gaan dan naar Gori toe. Dit is de geboortestad van Stalin, hij is hier nog zeer geliefd. In het Stalin museum staan zijn ouderlijk huis en zijn treinstel. Verder wordt zijn leven beschreven van jong tot oud en alle dingen die hij heeft "bereikt". Het beeld dat het museum schetst is zeer eenzijdig, over de gruwelijkheden wordt niets gezegd. Via de camera functie van Google Translate vertalen we de vele beschrijvingen die in het Georgisch en Russisch staan bij de displays. Buiten staat Stalin fier op zijn sokkel, al hebben ze hem in het centrum een dikke tien jaar geleden toch maar weggehaald.

    We zitten hier niet ver van Zuid-Ossetie, een van de twee gebieden in Georgië die min of meer onder Russische controle staan. In 2008 heeft Poetin een maand oorlog gevoerd in Georgië, gelukkig is het toen voor het land goed afgelopen. Wel is er hier letterlijk tien kilometer vandaan een 4000 man sterk Russisch leger aanwezig.
    Read more

  • Day 4

    Naar Koetaisi en het Gelati klooster

    May 21, 2023 in Georgia ⋅ ⛅ 21 °C

    We verlaten Gori via de enige snelweg die Georgië rijk is. Deze loopt van Tbilisi naar Batumi aan de Zwarte Zee. We kunnen zo wel lekker opschieten, helaas is een stuk nog niet af in heuvelachtig gebied. Hoe kan het ook anders, de Chinezen zijn druk aan het bouwen. We slingeren steeds onder de nieuwe weg door, waar tientallen tunnels en viaducten worden aangelegd. Dit zal wel een strop worden voor de lokale bevolking, die langs de oude weg zijn handelswaar aanbiedt. Zo verkoopt in een dorp iedereen iets wat op een grote schoenzool lijkt, een ander dorp strandstoelen en weer een ander keramiek.

    Het schiet totaal niet op, werkverkeer, vee, mensen te voet, alles gaat samen op de weg. Eenmaal uit de heuvels gaat de snelweg verder. Bij Kutaisi gaan we eraf en slingeren ons naar het Gelati klooster, welke dateert van de 12e tot 17e eeuw en gebouwd door koning David de Bouwer. Het klooster was een van de belangrijkste van de orthodoxe kerk en bevat prachtige muurschilderingen. Alleen staat hij sinds kort helemaal in de steigers van binnen.Toch kunnen we in de bijgebouwen wel veel muurschilderingen zien en een voorstelling maken hoe de kathedraal er vanbinnen uit heeft gezien.
    Read more

  • Day 4

    Tskaltubo: in het spoor van WIDM

    May 21, 2023 in Georgia ⋅ 🌧 19 °C

    We rijden via de chaotische straten van Kutaisi naar Tskaltubo toe. Deze plaats was het belangrijkste kuuroord van de Sovjet Unie, dankzij het bewezen gezonde mineraalwater dat hier naar boven komt. Tientallen sanatoria zijn destijds gebouwd om een groot park heen. Op het hoogtepunt reden er dagelijks verschillende treinen vanuit Moskou en St. Petersburg hiernaartoe. Na de val van de Sovjet Unie viel in een klap de hele markt weg en sloten de sanatoria hun deuren.

    Nu staan deze bijna allemaal leeg. Sommige zijn gebruikt voor de opvang van vluchtelingen uit Abchazie, een van de regio's die Rusland onder controle heeft. De laatste jaren zijn een aantal verkocht aan projectontwikkelaars, die bezig zijn ze weer in volle glorie te herstellen.

    Wij slapen in het statige en slaperige Plaza Hotel, waar de grandeur vanaf druipt, al heeft deze zijn beste tijd wel gehad. We hebben een ruime kamer met apart zit en slaapgedeelte. Voor het diner besluiten we eerst een bezoekje te brengen aan sanatorium Gelati, waar je veelal vrij kunt inlopen. Buiten in de tuin is een oude speelplaats, waar muren nog deels met mozaïeken van dieren zijn bekleed. Ineens staat daar een politieagent achter ons die niets zegt.

    Hij wenkt ons mee en geeft zonder een woord te zeggen een rondleiding door het gebouw, waar ook nog vluchtelingen wonen. Via een statige binnenplaats komen we uit in de voormalige lobby en gaan naar de eerste verdieping, waar je op het balkon uitkijkt op de binnenplaats. Er is een oude cinemaruimte, waar nog filmrollen liggen van destijds.

    Zwijgend gaan we naar de bovenste verdieping, via de trap met een provisorisch getimmerde deur. De agent houdt de deur voor ons open. Waar zijn we nu toch weer beland?
    We kijken rond in de oude gastenkamers, waar soms het behang nog op de muren zit en meubilair, boeken en tijdschriften nog liggen uit de jaren 80. Best bijzonder om eens te zien. Verder is alles van waarde, inclusief tegels, leidingen etc. al lang uit het gebouw gesloopt. Het is bijzonder dat dit tot 40 jaar geleden een welvarende en bruisende stad is geweest.

    We bedanken de agent en eten bij een lokaal restaurantje weer heerlijke gerechten. Kebab, aubergine met walnoten puree en een vlees/aardappel ovenschotel.
    Read more

  • Day 5

    Tskaltubo: Sanatorium Shakhtiori

    May 22, 2023 in Georgia ⋅ ☀️ 22 °C

    De volgende ochtend eten we een heerlijk ontbijt. Ons doel is om in het sanatorium tegenover het hotel te komen, welke is verkocht door de stad aan investeerders. We gaan bij de poort kijken en daar is net de bewaker. Die wil tegen een steekpenning wel een rondleiding geven.

    We snappen wel waarom dit gebouw is verkocht, de grandeur spat er vanaf. Brede trappen met houten balustrades, plafonds die nog intact zijn en grote raampartijen. Ook hier is alles van waarde gestript, inclusief veel deurposten. Zwijgzaam banjeren we achter de bewaker aan en komen in een grote ruimte met hoge zuilen en een prachtig plafond, waarschijnlijk is dit een eetzaal geweest. In een andere grote zaal ligt de vloer nog deels tussen de zuilen. In het grote theater hangen de doeken nog boven het toneel.

    In veel kamers ligt puin en troep van tijdelijke bewoners. Op de weg terug glip ik nog even weg om aan de voorkant foto's te nemen van de statige voorkant van het gebouw en de lobby. Hier wil de bewaker ons niet hebben, uit vrees dat iemand ons vanaf straat ziet. We zijn blij dat we dit sanatorium nog hebben kunnen zien, voordat het wordt verbouwd.
    Read more

  • Day 5

    Tskaltubo: Medea sanatorium

    May 22, 2023 in Georgia ⋅ ☀️ 23 °C

    Wie denkt dat de rijke Sovjets hier kwamen kuren heeft het mis. De grondwet schreef iedere inwoner heb recht voor om te rusten. Doktoren schreven een verplicht bezoek aan een kuuroord voor in landen als Georgië, Litouwen of Kazachstan.

    Het Medea sanatorium is architectonisch een van de mooiste van de stad. Via een reeks trappen kom je bij die ingang, waar een reeks zuilen boven staat. Binnen is het sanatorium in een zeer slechte staat. Veel van de oude gastenkamers zijn bewoond geweest door vluchtelingen, die hebben duidelijk hun sporen achtergelaten. Veel kamers liggen vol puin en allerlei gebruiksvoorwerpen. Toch staan er her en der nog meubels uit de Sovjettijd. Het zwembad wordt nu bewoond door een groep kikkers.
    Read more