- Día 31
- ⛅ 15 °C
- Altitud: 44 m
PortugalMoncarapacho37°4’23” N 7°48’3” W
Terug in Moncarapacho

Waar ik op de heenweg 3 dagen nodig had om op Texel te komen had ik vandaag slechts deze dag nodig om weer terug te zijn in Moncarapacho, wat een verschil!
De vlucht naar Faro zou om 16.45 u van Amsterdam vertrekken. Ik had na de perikelen op de heenweg niet meer zo'n vertrouwen in de ns en voor alle zekerheid heb ik de boot van 10 uur genomen en je raadt het al natuurlijk geen files of uitvallen van treinen waardoor ik heel vroeg op Amsterdam cs aankwam. Dan maar even een pizzaslice eten en daarna door met de sprinter naar Schiphol.
Heerlijk op mijn gemakkie zoeken waar ik moest zijn. Nog 2 uur wachten voordat we konden boarden. Maar er is altijd iets te zien waardoor je je niet hoeft te vervelen. In gesprek geraakt met een vrouw en een man die naast mij zaten. Zij kwamen heel vaak naar Portugal en gaven mij een paar adresjes van leuke Portugese restaurantjes rond Olhao en Moncarapacho.
Daarna boarden, ik had stoel 3E bijna voorin het toestel en kon gelukkig nog net mijn rugzak in de bagagebak kwijt. Toen kwam er een vrouw die de stoel naast mij had. Zij wilde haar rolkoffer kwijt en zei tegen mij dat de bagagebakken alleen voor rolkoffers waren en dat ik mijn rugzak onder de stoel kwijt moest. Waarop ik zei dat dat niet kon omdat daar mijn tas al stond. Ze begon weer te zeggen dat ze het niet okay vond en dat ze net omgeroepen hadden dat alleen rolkoffers in de bagagebakken mochten. Nou ik had toch duidelijk gehoord dat er omgeroepen werd dat rolkoffers en grote rugzakken in de bagagebakken geplaatst moesten worden en zei haar dat. Ze vroeg aan mij waar zij dan haar rolkoffer kwijt moest. Een eindje verderop was nog plaats en ik wees haar daar op. Toen ze terugkwam begon ze er weer over dat mijn rugzak daar niet hoorde en ik deed of ik niets hoorde. Voor de vierde keer probeerde ze er over te beginnen en toen was ik het zat. Ik zei tegen haar "Kunt u het nog eens vertellen? Ik heb het nog niet gehoord" waarna ze er gelukkig het zwijgen toe deed.
Ik raakte in gesprek met de buurvrouw aan de andere kant die opgehaald werd door een vriend in Faro en dan met de camper naar Marokko ging. Ik vertelde dat ik dat in januari en februari ging doen met mijn campertje. Een heel leuk gesprek en opeens zei de boze buurvrouw naast mij dat ze nu begreep waarom ik een rugzak mee had. Eerst deed ik of ik het niet hoorde want ik dacht dat ze opnieuw begon, maar dat was niet zo. Ze begon aan het gesprek deel te nemen en bood haar excuses aan voor wat er voorgevallen was.
Ik eindigde met de telefoonnummers van allebei de buurvrouwen en ga misschien binnenkort wat met ze afspreken 😃
Margot en Joao (haar vriend) kwamen me ophalen van het vliegveld en omdat we geen van allen nog gegeten hadden reden we naar een echt Portugees restaurantje/bar. Dat had ik echt wel gemist zo'n sfeerloze inrichting met een terras met plastic reclamestoelen, je raakt er aan gewend/gehecht.
Heerlijke echte grote hamburgers met frietjes, 6 biertjes, twee koffie + een thee (totaal €31,50) later gingen we op weg om Octobus op te halen.
En vanavond sta ik op de camping bij Margot, nagenietend van het bezoek waarin ik de familie weer gezien heb en bedenk ik hoe goed ik het heb 😃
Best of both worlds 🎼🎵🎶Leer más
- Día 32
- miércoles, 29 de noviembre de 2023, 18:12
- ☁️ 18 °C
- Altitud: 8 m
PortugalParque Ribeirinho de Faro37°1’23” N 7°56’51” W
Wachten op Veni Vidi Fietsie

Vanmorgen weer vertrokken van de camping bij Margot. Bij het uitchecken kreeg ik van Coco, de eigenaresse, de nacht cadeau, ik hoefde niets te betalen 😃
Vandaag zou ik mijn fietsje ophalen, die had een week bij de fietsenmaker gestaan. Nou dat was makkelijker gezegd dan gedaan. Ik ging er van uit dat ik m zo gevonden had, op dezelfde manier waarop ik m de vorige keer gevonden had, in Google Maps. Er kwamen 3 fietsenmakers naar voren die mij allemaal even onbekend voorkwamen. Maar ja je moet toch iets dus op weg naar nr. 1. Nee die was het duidelijk niet, dan zal het nr. 2 zijn. Maar ook dat was m niet. Het moest dan nr. 3 wel zijn. Maar oh jee, dat was m ook niet, geen verdere aanwijzingen meer. Toch maar uitgestapt om bij nr. 3 te vragen of zij nog een andere fietsenmaker wisten. Er zat een mevrouw achter de balie die gelukkig Engels sprak, maar opeens vroeg ze spreek je Nederlands? Dat was nog beter. Na veel zoeken en aanwijzingen gevende: het was op een soort industrieterrein, het treinspoor liep er langs en er was een park met een parkeerplaats met campers. De mevrouw ging nog even bellen met iemand en ja hoor gevonden, ze kon het op de kaart van Google Maps aanwijzen.
Daar ging ik opgelucht weer op weg. Toen ik bij de parkeerplaats met campers reed ben ik daar gaan staan want intussen was de fietsenmaker dicht en ging om 15.00 uur pas weer open.
Broodje gegeten en slowcook linzensoepje gemaakt, dat wil zeggen eerst even laten koken en toen in bed gezet.
Even na drie uur kwam ik bij de fietsenmaker aan en zag Veni Vidi Fietsie al buiten staan, maar de vreugde was van korte duur want er was nog helemaal niets aan gebeurd. De monteur zei dat hij begrepen had dat ik 3 weken weg zou blijven en had er nog niets aan gedaan. Toen ik heel duidelijk zei dat ik een week had gezegd zei hij dat hij het verkeerd begrepen had, dat Engels niet zijn moedertaal was en dat als ik het in het Portugees had gezegd er geen misverstand zou zijn geweest. Wat moet je daar nou mee? Ik vroeg wanneer de reparatie dan klaar zou kunnen zijn waarop hij zei "morgen". Toen ik vroeg morgenochtend of morgenmiddag begon hij weer te zeggen dat het een misverstand was. Maar daar trapte ik niet in en herhaalde de vraag of het morgenochtend of morgenmiddag zou worden. Hij zei dat hij mij zou bellen als het klaar was. Maar ik volhardde in de vraag of dat morgenochtend of morgenmiddag zou zijn. Uiteindelijk zei hij dat het om 12 uur klaar zou zijn.
Voor de zekerheid vroeg ik hem of hij wel goed begrepen had dat ik niet meer dan 25 euro wilde betalen en ja hoor dat kon hij zich nog wel herinneren.
Dan maar een wandeling maken in de buurt en even achter de parkeerplaats was er echt een heel mooi park aan het water. Na lekker gewandeld te hebben nog even het spoor overgestoken naar een winkelcentrum waar ik bij de Pingo Doce heerlijk een chocolade croissant en een kopje koffie heb besteld, samen 1,39. De prijzen voor koffie zijn in Portugal ongekend laag en de koffie is altijd lekker.
Teruggekomen op de parkeerplaats zag ik dat er veel campers en caravans staan waar mensen gewoon in wonen. Dat zie je aan alle spullen die buiten staan. Lekker mijn soepje uit bed, hij was goed gaar en de temperatuur was ook nog goed. Heerlijk dat slowcooken!Leer más

ViajeroNou zeg, wat weer een gedoe! En nu maar wachten of de fiets morgen echt klaar is want zoals je inmiddels weet, in PT zegg
- Día 33
- jueves, 30 de noviembre de 2023, 16:50
- 🌧 18 °C
Sao Bartolomeu de Messines

Lekker rustig aan vanmorgen want pas om 12 uur naar de fietsenmaker.
Toen ik net koffie gezet had en lekker in het zonnetje zat kwam de Noorse buurman even buurten, nou ja hij probeerde indruk te maken door te vertellen wat hij allemaal gedaan had, hij was met een vriend onderweg en zonder dat ik er naar vroeg vertelde hij dat de vriend een bed voorin de camper had en hij het lekkere grote bed achterin. Dat het vooral duidelijk was dat zij geen setje waren. Vervolgens vertelde hij dat hij een huis had dat hij vroeger gekocht had voor 1 miljoen (kronen denk ik?) dat nu 10 miljoen waard zou zijn, dat hij nu miljonair was bla bla bla Aan mij vroeg hij niets wat eigenlijk best gek is. Toen ik zei dat geld niet het belangrijkste is in het leven moest hij zichtbaar omschakelen en begon te vertellen dat hij duikinstructeur was enz enz enz Toen moest ik mee om naar zijn sticker achterop de camper te kijken, was idd een leuke, maar ook weer zei of vroeg hij niets over mijn bestickering. Ik zei dat ik de bus rijklaar wilde maken en verdween naar binnen. Toen ik later weer naar buiten kwam vroeg hij of ik een paar dagen op deze parkeerplek bij hen wilde blijven. Nou nee, dank je wel, maar hoe zeg je dat? Ik zei maar niets.
Om 12 uur bij de fietsenmaker. Ik vroeg of mijn fietsje klaar was en hij zei doodleuk dat hij daar nu mee ging beginnen. Ik ben blijven wachten want ik was bang dat het anders nog een paar dagen kon duren. Hij ging direct aan de gang en het zag er professioneel uit. Achterwiel er uit, met dopsleutels de speling er uit halen, vervolgens het wiel er weer in en draaien om te zien of het goed was. Nee hij was niet tevreden, wiel er weer uit en in een soort bankschroef gezet waardoor hij goed kon zien hoe het wiel draaide. Een paar spaken aangedraaid en toen was hij eindelijk tevreden. Nog even het zadel iets meer naar achteren gezet, gelhoesje gekocht (15€) voor op het zadel en de banden opgepompt. Het totaalbedrag was 30 euro (15 voor het zadelhoesje en 15 arbeid) dat is echt goedkoop!
Hij ging ook nog even een rondje fietsen om te testen. Mijn Veni Vidi Fietsie is weer als nieuw 😃
Toen ik weer terugkwam bij Octobus waren de Noorse buurmannen er niet, dus ik hoefde niets te zeggen en ben op weg gegaan richting Alte. Daar woont Susanne, de Duitse hippie die in Amsterdam op een woonboot gewoond heeft in de 70er jaren. We hebben voor dit weekend afgesproken.
Eerst op een hele grote, lege parkeerplaats de rest van het linzensoepje opgewarmd en heerlijk gegeten. Het bleek het parkeerterrein voor het stadion te zijn, dan is het wel logisch dat het leeg is als er niet gevoetbald wordt.
Vanaf 15.00 uur begon het te regenen. Richting Loulé dan maar en daar op een camperplaats gestaan, maar door die regen zag alles er zo mistroostig uit dat ik niet wilde blijven. Ik bedacht dat ik liever op een camping wilde staan en sta nu in Sao Bartolomeu de Messines op een mooie camping waar belachelijk veel Nederlanders staan. Toen de eigenaar kwam kijken bij mijn busje werd duidelijk waarom, hij is een Nederlander en dat trekt waarschijnlijk toch aan.
Vannacht gaat het nog even goed regenen en morgen zal het overwegend droog en zonnig zijn.Leer más
- Día 34
- viernes, 1 de diciembre de 2023, 13:55
- ☀️ 15 °C
- Altitud: 140 m
PortugalMarreiros37°16’45” N 8°14’33” W
Zonnepanelen

Gisteren op de camping zag ik dat iedereen hier mobiele zonnepanelen buiten heeft staan. Deze camping heeft geen stroomaansluiting vandaar de mobiele zonnepanelen. Veel verschillende soorten dus genoeg om te bekijken. De mensen waren heel aardig en legden uit hoe zij dat allemaal hadden aangelegd.
Bleek dat er 4 mannen zijn die een solarteam hebben gevormd met elkaar. Eén van die mannen is goed in online goedkope zonnepanelen bestellen en de 3 anderen installeren die dan.
Het bleek heel eenvoudig, zonnepaneel neerzetten, aansluiten op de accu's en klaar.
Ja zo vertellen mensen dat die er verstand van hebben, maar ik heb dan een heleboel problemen want voor mij is dat niet zo zonneklaar.
Vanmorgen ging een groepje wandelen en aansluitend koffiedrinken. Ik vroeg of ik ook mee mocht want het wandelen in mijn eentje met loslopende honden wordt een kwelling ipv ontspanning.
Heel gezellig met zo'n 15 man op pad. Leuk koffietentje en op de terugweg inderdaad 2 grote loslopende honden, gelukkig kwamen ze niet heel dicht bij. In mijn eentje zou ik zo bang geweest zijn.
Weer op de camping even naar Rob om te vragen wat de prijs van zo'n mobiel zonnepaneel is. Tussen de 120 en 240 euro incl de nodige stekkers en kabels erbij om aan te sluiten, ligt o.a. aan de capaciteit van het zonnepaneel.
Dat valt reuze mee. Ze willen het ook voor me aansluiten. Dat had ik nooit gedacht dat ik in Portugal mensen tegen zou komen die dat zomaar voor een ander doen, voelt heel goed!
Intussen is het mobiele zonnepaneel besteld inclusief alle materialen om aan te sluiten. Wordt tussen 5 en 13 december geleverd hier op de camping. Er hebben 4 mannen met hun hoofd in mijn kastje met elektrische aansluitingen gezeten en ze hebben overeenstemming bereikt over hoe ze het gaan aanpakken.
Als het spul geleverd is krijg ik bericht en ga ik weer naar de camping en monteren zij alles, wat een luxe zeg!!! Wat zal ik er met name in Marokko veel plezier van hebben.Leer más
- Día 35
- sábado, 2 de diciembre de 2023, 21:14
- 🌙 8 °C
- Altitud: 191 m
PortugalBarranco da Vala Grande37°14’9” N 8°10’31” W
Naar Susanne in Alte

Afscheid nemen op de camping waar ik nog maar 2 nachtjes gestaan heb, maar lijkt net of ik deze mensen al lang ken. Als het zonnepaneel binnen is krijg ik bericht en ga ik terug.
Om half 12 heb ik met Susanne afgesproken in Alte boven bij de begraafplaats.
Met haar auto rijden we naar haar huis. Ik had de indruk gekregen dat zij een appartement had en in mijn hoofd had zich het beeld van een nieuwbouwappartement gevormd. Niets was minder waar, wat een schattig oud huis in het centrum van Alte. Allemaal trappetjes, kamers, patio en lekker dakterras.
Het weerbericht is de komende dagen veel regen en Susanne biedt aan om een paar dagen bij haar te blijven logeren. Wat een ontzettend gastvrij gebaar dat ik met beide handen aangrijp. Heerlijk lunchen met z'n tweetjes in dat leuke huis en dan een wandeling langs de Fontes in de regen met de paraplu ☔. Een heel mooi gebied, en rondom is de omgeving ook zo mooi.
Op de terugweg lekker in het laatste zonnetje op een terrasje koffie.
Als we het museumpje annex bibliotheek inlopen klinkt er muziek en we mogen doorlopen naar de bibliotheekruimte waar iemand optreedt met gitaar en zang. Het is echte Portugese muziek waarbij het publiek ook van zich laat horen, wat een leuke verrassing!Leer más
- Día 36
- domingo, 3 de diciembre de 2023, 18:13
- ☁️ 11 °C
- Altitud: 191 m
PortugalBarranco da Vala Grande37°14’9” N 8°10’31” W
Alte

Wat heerlijk luxe om vannacht weer eens in een gewoon bed te slapen. Van de voorspelde regen vandaag niets gemerkt, was stralend mooi weer. Lekker in het zonnetje op het 1 na hoogste terras van Susanne huis in het zonnetje gezeten. Daarna ging ik boodschappen doen want ik kook vandaag. Mijn telefoon had ik aan de lader gelaten. De supermarkt was na 1x vragen gevonden en ik dacht zo weer terug te lopen. Ik was naar beneden gelopen, dus nu moest ik omhoog, makkelijk zat. Ja dat dacht ik, ik ben verdwaald in Alte. Plotseling realiseerde ik me dat het helemaal niet handig was dat ik mijn mobiel niet mee had. Ik wist niet eens het adres en kon nu ook Susanne niet bellen 🥵
Het huis heeft lichtblauwe kozijnen en witte muren en dito deur met een schildering in de hoek. Twee keer zag ik uit de verte lichtblauwe kozijnen maar dichterbij gekomen was het toch niet het goede huis. Straatje in en straatje uit, ik kwam het huis maar niet tegen. Wat een ontspannen wandeling had kunnen zijn werd nu meer en meer een stressvolle wandeling. Maar gelukkig, plotseling kwam ik in de straat waar Susanne haar auto had geparkeerd en wist ongeveer welke richting ik op moest.
Het is toch bijzonder hoe ik altijd denk dat ik wel weet hoe ik terug moet, alhoewel het is toch wel weer goed gekomen 😂
Heerlijk tot bijna de zon onder was op het bovenste terras in het zonnetje gezeten.
En daarna beginnen met het snijden van alle ingrediënten voor een ovenschotel, dat is in de Octobus niet mogelijk, het voelt super om over een oven te kunnen beschikken. Alleen het wachten duurt wel lang 😃Leer más
- Día 37
- lunes, 4 de diciembre de 2023, 21:38
- ☁️ 11 °C
- Altitud: 187 m
PortugalBarranco da Vala Grande37°14’8” N 8°10’32” W
Quarteira

Vanmiddag lunch mee en naar Quartiera. Er was regen voorspeld en die is vannacht en vanmorgen vroeg ook gevallen, maar de hele middag was het verder droog.
Prachtig strand aan de Atlantische kust, veel kleurige stenen en grote schelpen. Krachtige golven en bijzondere kleuren groen en blauw. Aan het strand geluncht en toen een fijne strandwandeling. We kwamen uit bij Vilamoura en hebben daar een tijdje gezeten op wat later bleek de golfbaan te zijn. Er stonden borden met verboden toegang, maar wij waren tussendoor gekomen en hadden geen bord gezien. Hele grote huizen tussen de bomen, je kunt je niet voorstellen dat mensen zo groot wonen.
Aan het eind van de middag terug met prachtige dreigende luchten en verdwijnen van de horizon omdat de lucht en het water dezelfde donkere kleur kregen.Leer más
- Día 38
- martes, 5 de diciembre de 2023, 19:01
- 🌧 11 °C
- Altitud: 35 m
PortugalAlcoutim, castle37°28’7” N 7°28’17” W
Alcoutim

In Nederland is het Sinterklaasfeest, maar hier in Portugal is daar niets van te merken.
Laat in de morgen vertrokken uit Alte, uitgezwaaid door Susanne.
Het plan is om de oostkant van de Algarve te gaan bezoeken want daar ben ik nog niet geweest. Eerst naar boven naar Alcoutim en dan via de Guadiana rivier weer afzakken naar het zuiden.
De rivier is tevens de grens tussen Portugal en Spanje, een zeer vloeibare grens dus.
In het kasteel van Alcoutim draaien ze een film waarin duidelijk wordt dat de grens niet altijd zo duidelijk was en dat mensen met bootjes de rivier overstaken en veel contact met elkaar hadden. Prachtig om van bovenaf Alcoutim te zien en aan de overkant van de rivier het Spaanse stadje San Lúcar de Guadiana.
De weg van Alte naar Alcoutim ging door de bergen. De hele weg niet harder gereden dan 60 km want ik had de weg bijna voor mezelf en het gaf me de kans om veel om me heen te kunnen kijken.
Morgen ga ik proberen om de rivier over te steken met een bootje en als het goed is gaat er een tokkelbaan terug vanaf Spanje de rivier over. De informatie-mevrouw in Alcoutim was behoorlijk vaag over die tokkelbaan, ben benieuwd of ik m ga vinden en of hij in bedrijf is in dit seizoen.
Gisteren bij Susanne soep gemaakt van gedroogde paddestoelen, het is een wonder wat een hoeveelheid paddenstoelen je krijgt van 50 gr gedroogde paddenstoelen. Heerlijk soepje met boterhammen met camembert, die had Susanne gisteren gekocht, maar ze vond m zo erg stinken dat ze m weg wilde doen. Nou geef maar aan mij, hoe harder een camembertje stinkt des te lekkerder die smaakt 😋Leer más
- Día 39
- miércoles, 6 de diciembre de 2023, 19:04
- ☁️ 14 °C
- Altitud: 53 m
PortugalVestígios do Bairro da Alcáçova37°38’21” N 7°39’45” W
Mina de São Domingos

Change of plans. Vanmorgen was het bewolkt en dat zou het de hele dag blijven. Voor morgen was het plan om naar de verlaten mijnen te gaan van São Domingos. Dat is best een dramatische plek om te zien en daar houd ik van. Met die bewolking zullen de foto's extra dramatiek krijgen, dus vandaag naar de mijnen.
De allereerste mijnactiviteiten werden gedaan door de Romeinen en speelde zich vooral af aan de oppervlakte op zoek naar goud en zilver.
In 1854 werd door het Engelse bedrijf Mason&Barry begonnen met het graven de diepte in. Het vooruitstrevende bedrijf zorgde dat er elektriciteit kwam, dat had in heel Portugal nog niemand. Het bedrijf groeide, er werden steeds meer arbeidershuisjes gebouwd en de voorzieningen voor de mijnwerkers werden steeds beter tot en met een ziekenhuis aan toe.
Door meer concurrentie en de dalende vraag naar koper werd besloten om ook andere delfstoffen te winnen, zoals pyriet en zwavelzuur. Dit was geen succes omdat veel werknemers ziek werden van de dampen bij het winnen van het zwavelzuur en velen belanden dan ook in het eigen ziekenhuis.
Rond negentien vijfenzestig kwam een wetgeving van de Portugese overheid, die inhield dat de ‘vervuiler betaald’. De grond van de mijnen van Minas de São Domingos was dusdanig verontreinigd, vooral door de winning van het zwavelzuur, dat er geen beginnen aan was om het te saneren. De directie van Mason & Barry besloot daarom om te vertrekken, alles wat van enige waarde was werd ontmanteld. De directie en alle overige Engelse en buitenlandse medewerkers vertrokken daarna met de noorderzon, de mijnen en de sterk vervuilde grond achterlatend. De mijnwerkers zijn de laatste drie maanden alleen maar aan het ontmantelen van de mijnen geweest en werden in het ongewisse achtergelaten, de salarissen van de laatste maanden zijn nooit uitbetaald en het dorp verzandde in armoe met veel zieke mensen.
De sterk vervuilde grond en het giftig rode en zwarte water liggen er zesenvijftig jaar na dato nog precies zo bij als toen het Engelse bedrijf er vertrok.
En nog steeds, bijna zestig jaar na het sluiten van de mijnen, dringt de zwavellucht je neusgaten binnen.
Niet zo'n leuk verhaal, maar wat een mooie beelden, het lijkt een soort maanlandschap met verschillende, onwaarschijnlijk mooie kleuren.
De weg er naar toe was door de bergen en ik ben er een paar keer afgegaan om bordjes te volgen naar Menhirs of andere historische verwijzingen. Mijn ervaring is inmiddels dat er alleen een bordje aan de weg staat en dat ik nog nooit de plek gevonden heb waar het bordje naar verwees, maar dat je zo wel op prachtige plekjes in piepkleine dorpjes terecht komt, meestal over onverharde wegen.
De terugweg naar Mértola was maar een klein stukje. Daar sta ik nu langs de rivier Guadiana net buiten de muren van het kasteel. Bij het boodschappen doen alvast een paar plaatjes geschoten, morgen ga ik het stadje eens goed bekijken.
Ik heb een super dag gehad!Leer más
- Día 40
- jueves, 7 de diciembre de 2023, 17:55
- ☁️ 16 °C
- Altitud: 16 m
PortugalAlcoutim, castle37°28’17” N 7°28’17” W
Mértola

Het plan was om naar het kasteel te gaan maar ik kwam plotseling op een grote markt terecht. Ik had tenslotte de hele dag dus het werd de markt smorgens.
Wat leuk om te zien, kramen met: van alles en nog wat; grote onderbroeken en corsetten; werkkleding inclusief jasschorten zoals mijn moeder vroeger had; gereedschap; olijfolie in grote plastic flessen; groenten en fruit; kleding; schoenen; barbecues vol met kip; potten en pannen; keramiek en nog veel meer.
Wat leuk om al die kleurrijke kramen te bekijken.
Ik waag me aan een halve kip, smaakt goed, maar een colaatje erbij om de bacteriën te doden 😂
Smiddags de soepgroenten gesneden en de soep opgezet en slowcooking in bed gezet.
Nu naar het kasteel! Het is een kasteel wat nog mooi bewaard gebleven is. Ervoor staat een kerk, dat is vroeger een moskee geweest, dat kun je binnen zien aan de pilaren en aan de kleine doorgangen aan de zijkant. De klokkentoren is de voormalige minaret.
De positie van het kasteel is bijzonder strategisch want aan beide kanten is een rivier, die aan het einde in de punt samenvloeien.
Het is heerlijk stil daarboven, een heel verschil met de markt vanmorgen.
Het is al 16.00 uur wanneer ik bij het kasteel weg ga. Ik wil nog naar Alcoutim rijden, dus ik moet haast maken om voor het donker binnen te zijn.
De pan met soep laat ik in bed staan, maar onderweg met al die bochten en klimmen en dalen maak ik me wel ongerust, ik wil geen nat bed 🥵
In Alcoutim geparkeerd aan de kade waar de boten naar Spanje vertrekken, de soeppan is gelukkig niet gaan lekken. Ben benieuwd hoe rustig het vannacht is, want er is nog behoorlijk wat reuring.Leer más
- Día 41
- viernes, 8 de diciembre de 2023, 10:24
- ☁️ 15 °C
- Altitud: 17 m
EspañaSanlúcar de Guadiana37°28’16” N 7°27’59” W
S. Lúcar Guadiana, Barragem de Odeleite

Alvast een footprint aangemaakt, nu in Spanje, met het bootje de rivier Guadiana overgestoken. De rest komt vanavond 😃
Zo daar ben ik weer, nu in Castro Marim, dat ik morgen wil gaan bekijken.
Maar eerst San Lucár de Guadiana. Een leuk boottochtje over de rivier naar het Spaanse stadje. Over het stadje zelf is niet heel veel te vertellen. Vergeleken met het Portugese dorpje aan de andere kant ziet alles er veel schoner, witter en georganiseerder uit. Geen verpauperde gebouwen.
Het zonnetje schijnt lekker en ik blijf een tijdje op een bankje bij de kerk zitten. Daarna weer een paar straatjes door, daar zie ik een kleine galerie. Er zijn drie mensen die hun spullen daar gestald hebben. Een mevrouw die schildert, een mevrouw die lino's maakt en een meneer die met hout werkt, leuk om te bekijken.
Daarna wordt mijn oog getrokken door een paar vrouwen die met bossen riet aan het slepen zijn, bleek achteraf bamboe te zijn.
Nieuwsgierig als ik ben ben ik ze gevolgd. Ze gingen een gebouw binnen met bogen en witte muren. Ik bleef in de deuropening staan. Ze maakten de bamboe op maat met een snoeischaar en bevestigden dat aan de muur, wat is dat mooi zeg! Ik ging steeds verder het gebouw in en werd er door de dames niet uitgezet. De afgesneden holle uiteinden werden weer gebruikt om daar tijmtakken in te doen in bloempotten om daarmee de onderkanten op te vullen. Ik vroeg of er een feest was en een vrouw vertelde dat het voor een trouwerij was. Alles vers uit de tuin gehaald, prachtig versierd die ruimte met natuurlijke materialen ❤️ Daarna nog een salade op een terras tegen de beruchte scheurbuik.
Weer terug met het bootje want ik wilde nog naar Barragem de Oleite (stuwdam van Oleite), "rivier van de blauwe draak".
De dam is aangelegd in de beek Ribeira de Odeleite, en is een zijrivier van de rivier Guadiana.
Door een luchtfoto werd ontdekt dat het stuwmeer de vorm van een blauwe draak heeft. In de Chinese cultuur is de blauwe draak een symbool voor macht, kracht en geluk en was door de eeuwen heen een traditioneel door de keizers gebruikt patroon.
De weg er naar toe begon goed, maar al snel kwam ik op een onverharde weg, deed me denken aan mijn vorige reis. Dwars door de bergen, heel steil omhoog in z'n 1 en heel steil omlaag. Op een gegeven moment moest ik onderaan in een dal over een watertje met stenen heen. Heel voorzichtig in z'n 1 langzaam er door, maar aan het eind ging het ietsje omhoog voordat ik weer op de weg kon komen. Daar kwam ik niet tegen op en ik kwam met een achterwiel vast te zitten, pffff was best een beetje benauwd. Er uit en kijken wat wijsheid is. Ik besloot achteruit te gaan en meer langs de kant het weer te proberen en dan op het laatste flink gas te geven bij het stukje dat hoger was.
En ja het ging goed, wel met een hoop kabaal, maar ik was er uit. Gelukkig maar want wat moet je zeggen als ze vragen waar je bent en heb je daar überhaupt wel bereik met je telefoon?
En dan kom je na kilometers rijden in de eerste versnelling opeens boven en kijk je op een stuk van het stuwmeer, wow wat is dat mooi van kleur en vorm en wat is het water blauw 🤩
Nog een heel stuk er om heen gereden tot het plotseling dood liep. Gelukkig kon ik er draaien en weer terug en ik ben niet meer bij het water met stenen gekomen.
Ik vind dat offroad rijden wel heel spannend en leuk, ik zou best een 4wheeldrive willen als die wat zuiniger in gebruik zouden zijn, ik denk dat dat aan mij wel besteed zou zijn 😃Leer más
- Día 42
- sábado, 9 de diciembre de 2023, 16:42
- ⛅ 17 °C
- Altitud: 14 m
PortugalPorto de Recreio do Guadiana37°11’59” N 7°24’54” W
Castro Marim/Villa Real santo Antonio

Nou ja, eigenlijk geen van beide nog echt iets van gezien.
Toen ik vanmorgen koffie wilde scoren zag ik dat er vlak achter de camperplaats alweer een markt was. De markt is hier, toch anders dan bij ons, ook een ontmoetingsplaats waar mensen afspreken en lekker wat drinken of eten. In het midden is dan een soort plein met stoeltjes en tafeltjes, al dan niet onder een luifel. Er komt steeds iemand bij, er wordt gezoend en een stoel bijgeschoven, als er kleine kinderen bij zijn gaan die van hand tot hand. Ook zijn er clubjes mannen die om 10.00 uur al aan het bier of de wijn zitten dikwijls vergezeld van alweer de gegrilde kip of speklappen. En op deze markt was er ook muziek. De muziek gaat vergezeld van de dikke rook van de bbq met de windrichting mee de markt over, als eerste ontmoet de rook de kraam met deftige vesten, sjaals en jassen, die ruiken voorlopig wel eventjes naar rook, kip en speklappen 😂, maar niemand die zich daar druk over maakt.
Aan mijn koffie nippend bekijk ik geamuseerd wat er allemaal gebeurt, intussen ook helemaal doorrookt.
Alweer de grote directoires, korsetten etc. veelal in vleeskleur zodat het aandoet of er vrouwelijke torso's in de kraam hangen, sorry voor mijn op hol geslagen fantasie. Maar op deze markt ook kippen, kalkoenen, kwartels, konijnen en siervogeltjes. Bij ons zou het op deze manier niet mogen maar er is hier ten opzichte van beesten een andere kultuur. Ook veel planten en groentenstekjes,daar zie je wel aan dat het klimaat hier anders is, bij ons zou je nu geen stekjes meer kopen.
Om 12 uur denk ik opeens aan het plan om naar de MEOvestiging in Villa Real te gaan en ik google hoe ver dat is, nou niet zo ver maar hij sluit om 13.00 uur en gaat maandag pas weer open. Ik wil een unlimited datakaart voor 30 dagen voor Portugal kopen. Vandaag komt mooi uit want 8 januari ben ik al weer in Spanje voor de Marokkoreis. Na lang wachten aan de beurt want ze nemen de tijd en zijn maar met z'n 2en.
Om half 2 klaar en maar even boodschappen doen. De afgelopen dagen heb ik smiddags gekookt voor 2 dagen en dat bevalt wel goed. Het is hier een uur vroeger dan in Nederland en dus een uur vroeger donker, of toch later? Ik wil liever niet in het campertje koken want al dat vocht waar moet dat heen? Nu kook ik dus met de schuifdeur open smiddags en de andere dag hoef ik alleen maar iets op te warmen. Ik ga het camperleventje in de winter steeds beter onder de knie krijgen.
Als ik gekookt en gegeten heb is het inmiddels 15.00 uur.
Ik zoek een camperplaats en rijd daar heen. Heerlijk om de bloemetjes weer eens buiten te zetten 😃
De schoenen eerst maar eens schoonmaken en intussen kijk ik naar mijn Octobus die ook wel een wasbeurt zou kunnen gebruiken. Over wasbeurt gesproken ik moet nodig eens een wasserette opzoeken want zo langzamerhand is bijna alles vies. Misschien ga ik dat morgen eens allemaal op mijn gemakkie doen.Leer más

ViajeroDie kippen op de grill en het sfeertje , wij houden helemaal niet zo van gegrilde kip, maar moeten minstens een keer in Portugal het ritueel weer meegemaakt hebben, , flesje wijn erbij , top, en inderdaad doorrookt naar huis 😂sta je op,de camperplek in villa real ?
- Día 43
- domingo, 10 de diciembre de 2023, 17:40
- 🌙 17 °C
- Altitud: 14 m
PortugalPorto de Recreio do Guadiana37°11’59” N 7°24’54” W
Dagje Ayamonte (Spanje)

Vanmorgen volgens plan naar de wasserette. Daar aangekomen stond op de deur dat die automatisch openging, maar dat deed ie niet en er stond dat ie van 8.30 tot 22.00 u geopend was op zondag. Wat gek dat was het toch allang geweest. Er stond een telefoonnummer maar dat leverde een antwoordapparaat op met Portugese tekst die ik niet kon verstaan. Nog maar even wachten dan. Er kwamen nog wat mensen, maar die gingen ook weer weg. Uiteindelijk was er een mevrouw die het nummer ook belde en een boodschap in het Portugees insprak. Nu zal het toch niet lang meer duren voordat er iemand komt......... Van een restaurant ernaast dat nog niet open was stonden er tafeltjes en stoeltjes, dus lekker in de zon wachten tot er iemand komt. Om 11 uur was er nog niemand en ik besloot dat het wachten lang genoeg geduurd had. Nou zeg, dat is vervelend kan ik de was niet doen en moet ik er maar een leuke dag van maken, wat een zwaar leven 🤣
Nog steeds langs de Guadiana rivier, dus er gaat een boot over de rivier naar Ayamonte in Spanje, wat heerlijk, fietsje mee en gaan. Wat een mooi stadje is Ayamonte zeg, eerst even langs de vissersboten, die allemaal een soort zwaarden achterop hebben zoals op een platbodem aan de zijkanten. Dat heb ik nog niet eerder gezien. Daarna naar links gefietst tot het stadje zo'n beetje ophoudt. En vervolgens weer terug. Even het oude centrum in en daar viel mijn mond open van verbazing toen ik op Plaza Laguna kwam, het mooiste Spaanse plein dat ik tot nog toe heb gezien. Allemaal palmbomen er omheen, in het midden een park met banken en zitjes, heel kleurrijk met tegeltjes bezet. Kinderen die er spelen en mensen die op de bankjes zitten.
Het tweede plein was ook prachtig, maar iets minder mooi. Op het fietsje naar de andere kant van het stadje waar de jachthaven is.
Vanaf daar zag ik een toren met een soort spits die op een tulpenbol leek, zoals op het rode plein in Moskou, maar dan van een soort metaal, brons kwam er nog het dichtst bij.
Dat wilde ik wil eens van dichtbij zien. Fietsje op slot en naar boven lopen met het idee dat ik van bovenaf de toren wel zou kunnen zien. Maar dat was niet waar, door alle gebouwen zag ik maar een klein stukje lucht. Onderweg gevraagd hoe ik naar de kerk moest komen en ik moest links naar beneden. Daar was ik mee bezig toen ik ergens twee grote deuren wagenwijd open zag staan met in de hal een groot schilderij. Ik dacht dat het misschien een artgalerie was en stapte naar binnen waarbij ik bij een soort receptie terecht kwam. Toen ik vroeg naar de kerk met de toren als een tulpenbol zei het meisje achter de balie: dat is hier en het is geen kerk maar een voormalig klooster geweest. Nu is het een Posada waar je kunt overnachten. Ik was een beetje teleurgesteld want ik wilde er niet slapen maar wel de toren zien. Toen zei ze dat er een dakterras was met een bar en dat ik daar naar toe kon met de lift. Wat was het daar prachtig, alles was heel luxe ingericht met veel glas, planten en smaakvolle zitjes. Je keek zo op het dak van de meeste huizen en de achterkant van de huizen die hogerop lagen. Er was niemand in de bar, ook geen bediening.
Ik was aan het fotograferen en na verloop van tijd zag ik dat er iemand achter de bar stond. Ik had wel zin in een biertje en ging naar de bar. Het was hetzelfde meisje dat achter de receptie zat. Ze schonk een biertje in een glas op voet voor me in met de nadruk op tje. Ik vroeg of het zo klaar was en ze zei dat het zo hoorde. Ik kon wel het dubbele krijgen maar dan betaalde ik dubbel. Ik vroeg wat het biertje zoals het nu was dan kostte en ze zei 2,50 euro. Nou dan had ik hier wel genoeg aan hoor. Op de foto kun je zien hoe weinig bier je hier in je glas krijgt, ik had er echt nog niet van gedronken.
Het was een heel luxe hotel en dat was aan de prijzen dan ook te merken.
De klokkentoren die uit de verte van metaal leek was bezet met tegeltjes die een metaalglazuur hebben, heel bijzonder. Daar had ik wel 2,50 voor over 😂
En toen weer terug naar de boot, grappig dat je met de boot van 16.00 uit Spanje vertrekt en om 15.15 aankomt in Portugal. Even op het fietsje langs de wasserette rijden en ja hoor de deur stond open.
Was ophalen en in de machine proppen. Dit was wel een hele mooie dag en dan nog een was gedaan ook. De volgende was doe ik misschien morgen wel, als deze dan al droog is.Leer más

ViajeroTonnie, weer een prachtig verslag. Heb nog een aanvulling. Wat jij een “soort zwaarden” noemt zijn zgn “scheerborden”. Zij worden bij het vissen gebruikt om het net dat achter het schip wordt voortgetrokken open te houden. Altijd per 2 tegelijk: ze zijn zo afgesteld dat het ene bord naar rechts (stuurboord) wil en het andere naar bakboord, links dus. Het net zit tussen en achter de scheerborden en zijn met een kabel aan elkaar verbonden om te voorkomen dat het net uit elkaar getrokken wordt. Misschien leuk voor je om te weten. Hartelijke groeten, Jan (een visserszoon die zelf nooit heeft gevist).
- Día 44
- lunes, 11 de diciembre de 2023, 19:36
- ☁️ 15 °C
- Altitud: 13 m
PortugalPorto de Recreio do Guadiana37°11’57” N 7°24’54” W
Villa Real de Santo Antonio

Ja hoor vanmorgen lukte het met de wasserette, hij was op tijd open. De tweede was gedaan en nog een handwasje, alles is weer schoon, ik kan weer zo'n twee weken vooruit. Alles afgewassen, met andere woorden een dag met huishoudelijke klusjes. In de middag toch even het fietsje gepakt en het stadje ingegaan. Het grote plein en de winkelstraten zijn allemaal al in kerstsfeer en er klinkt overal kerstmuziek uit luidsprekers.
Een uurtje voordat ie dichtging kwam ik langs een historisch museum, gratis toegang. Beneden de historie van het vangen en inblikken van tonijn en sardientjes. Opvallend dat in de fabrieken veel vrouwen werkten, pas als er een machine aan te pas kwam zag je op de foto een man en ook als het zwaar sjouwwerk was.
Heel bijzonder vond ik de steenlitho's waarmee ze de blikken bedrukten of de verpakking die om de blikken heen ging. Het waren stenen van wel 5 cm dik, dus erg zwaar. Ik probeerde nog of ik een bezoek kon brengen aan een fabriek die vis inblikt, maar ook hier werd gezegd dat het niet meer in Villa Real gedaan werd.
Op de eerste verdieping een hele afdeling met stempels, waarmee o.a. kaften van boeken werden bedrukt. Er lagen bijvoorbeeld twee verschillende boeken met dezelfde opdruk. En bij een opdruk van een gezicht en profile valt goed op dat de stempel in spiegelbeeld is.
Super dat dit allemaal zo mooi bewaard gebleven is.Leer más
- Día 47
- jueves, 14 de diciembre de 2023, 16:47
- ☀️ 14 °C
- Altitud: 28 m
PortugalUniversity of the Algarve37°2’42” N 7°58’4” W
Faro

Alweer een avontuur beleefd, maar dan één die ik liever overgeslagen had.
12 december smiddags rond 15.00 uur zat ik in de bus van Margot, daarmee zouden we even naar de winkel.
Opeens kon ik niet meer normaal praten, de woorden die ik wilde zeggen kwamen er opeens heel anders uit. Ik hoorde dat het verkeerd was en probeerde te corrigeren maar dan werd het weer iets anders, heel gek.
Dit was echt niet goed. We gingen bij een huisartsenpost langs en de dokter nam het gelukkig serieus en zei dat we naar het ziekenhuis in Faro moesten. Hij vroeg of we vervoer hadden en daar gingen we. Het was meer dan een uur rijden naar Faro en het was ook nog spitsuur. Tijdens de rit ging het praten toch opeens weer beter en ik zei tegen Margot dat we wel weer terug komen gaan. Gelukkig wilde ze daar niets van horen en zei dat het niet niks was en dat het nagekeken moest worden.
Eerst naar het staatsziekenhuis want daar had die dokter contact mee gehad. Maar bij binnenkomst in dat gebouw met kapotte donkere plavuizen waar het naar kots stonk had ik het idee dat ik in een horrorfilm beland was. Margot belde met de verzekering en we konden naar een prive hospital in Faro. Wat een verademing, licht en schoon en niet het idee dat je er iets op zou lopen wat je nog niet had.
Intussen was mijn spraak al bijna weer terug en ik dacht dat het niet zo ernstig was.
Toen vroegen ze of ik een scan of een MRI wilde. Nou dacht ik als het dan toch moet kijk dan maar goed, laten we maar een MRI doen. Wederom moest Margot bellen met de verzekering want ze wilden van te voren goedkeuring voor de MRI. Vandaag hoorde ik dat zo'n MRI 11.000 euro kost 🥵 Wat een gekke gewaarwording in zo'n MRI zeg, ik heb de hele tijd mijn ogen dichtgehouden omdat ik bang was om in paniek te raken als ik ze opendeed. Ik weet dus ook niet of ik er eerst met mijn benen of mijn hoofd in ging. Het zou een kwartiertje duren, ik kreeg een koptelefoon op om het lawaai te reduceren. Het eraan overgeven ging wonderwel goed, iedere keer weer even opnieuw instellen op het geluid als het veranderde, wat waren dat een lange 15 minuten.
Nu lig ik al twee nachtjes in het ziekenhuis en het gaat goed, het praten is zoals het was. Het blijkt dat mijn bloeddruk veel te hoog is en zo ook mijn cholesterol en in mijn linker halsslagader heb ik plaqua.
Alles is prima te behandelen met medicatie gelukkig. Morgen of overmorgen mag ik weer naar mijn Octobus 😃
Ik ben best wel geschrokken maar ook blij dat het niets anders in mijn hoofd was zoals een tumor oid.
En wat ben ik blij dat Margot er was, ik had zelf niet goed kunnen praten. En als ik alleen geweest was had ik het misschien niet eens gemerkt? Ik praat niet de hele tijd hardop tegen mezelf.
Margot was echt mijn beschermengel ❤️
Misschien morgen geen berichtje, ligt eraan of er nieuws is, tot later!Leer más
- Día 48–53
- 15 de diciembre de 2023, 11:28 - 20 de diciembre de 2023
- 5 noches
- 🌬 15 °C
- Altitud: 28 m
PortugalUniversity of the Algarve37°2’42” N 7°58’4” W
Ontslag

Ja hoor ik mag vanmiddag weg uit het ziekenhuis!!! De dokter zegt dat als ik de medicatie blijf nemen ik gewoon alles weer mag doen.
Eerst maar een beetje rustig aan weer in mijn Octobus in mijn gewone doen komen op de camping bij Margot 😃
Ik heb er weer alle vertrouwen in om mooie avonturen te beleven. Begin januari nog een check up voordat ik naar Marokko ga, dat voelt wel safe.
Dag ziekenhuisbedje!!!Leer más
- Día 49
- sábado, 16 de diciembre de 2023, 18:56
- Altitud: 11 m
PortugalParque dos Reis37°10’50” N 7°26’37” W
Monte Gordo

Vandaag proberen om weer in een soort ritme te komen met alle pillen en adviezen van het ziekenhuis. Mijn plan is om te aanvaarden dat ik iets mankeer en te kijken naar de dingen die wel kunnen en niet naar de dingen die niet kunnen.
Vanmorgen met mensen op de camping gesprekken over wat er gebeurd is en dan komen er plotseling allerlei verhalen over ziek en zeer. Op een gegeven moment heb ik gevraagd of we het over iets anders konden hebben, die 3 dagen in het ziekenhuis waren meer dan genoeg. Gelukkig nam het gesprek dan inderdaad een andere wending.
Ik kreeg bezoek van iemand van de vorige camping, die wist nergens van en schrok wel een beetje. Hij had een cadeautje voor me mee. Ik wilde graag een 80km sticker op mijn bus, niet dat die niet harder kan maar ik wil meestal niet harder vanwege de slechte wegen en het stijgen en dalen met het daarbij behorende bochtenwerk.
Hij kwam met zo'n 80 km sticker aan die hij gescoord had in een heel klein achterafwinkeltje. Morgen gaat die op de achterkant van mijn busje zodat iedereen ziet dat ik niet harder ga. We zijn gaan wandelen over het strand en hebben lekker een kopje koffie gedaan op een terras. Er zat een kunstenaar op een stoeltje die had een zandportret gemaakt, volgens mij een zelfportret want hij had net zo'n hangsnor als het zandportret 😃
Terug ben ik alleen gegaan omdat ik wilde fotograferen. Monte Gordo is toch wel een mondaine badplaats, met veel hoogbouw langs een boulevard, maar met een prachtig mooi groot strand. Op het strand lagen de vissersboten omdat er geen haven in Monte Gordo is. Heerlijk om weer lekker in het zonnetje buiten te kunnen zijn en foto's te maken 😃Leer más

ViajeroHoi Tonnie, ik snap dat je zoekende bent wat je gezondheid betreft. Eerst maar weer eens vertrouwen in je lichaam krijgen en kijken wat de medicijnen doen. Hou je haaks en geniet van het leven….

ViajeroLijkt mij een goede houding, en wat Jan schrijft , even kijken wat de medicijnen doen, goed naar je lijf luisteren en genieten van de zon, en inderdaad monte gordo is op de mooie stranden plankiers en bootjes na, niet veel aan , je kunt wel op de fiets naar tavira , fietspad, (op zijn Portugees)
- Día 50
- domingo, 17 de diciembre de 2023, 16:43
- ☀️ 16 °C
- Altitud: 12 m
PortugalInfante Dom Henrique37°10’49” N 7°26’38” W
Nog steeds Monte Gordo

Een heerlijk rustig dagje, campertje schoongemaakt en een wandeling op het strand. Lekker thee op een terrasje.
Alles weer opladen want ik heb nu elektra 😃
Het is hier een leuke camping met veel Nederlanders die allemaal heel aardig zijn.
Als het goed is is alles voor het zonnepaneel dinsdag binnen, dus daarna naar Messines terug voor het aansluiten, ben heel benieuwd hoeveel stroom dat gaat opleveren, in ieder geval genoeg om mijn telefoon elke dag te kunnen opladen!Leer más
- Día 51
- lunes, 18 de diciembre de 2023, 17:33
- Altitud: 12 m
PortugalInfante Dom Henrique37°10’49” N 7°26’39” W
En laatste dagje Monte Gordo

Wat heerlijk om nog een dagje op de camping te staan, lekker rustig dagje.
's Morgens koffie gedronken met Marianne, waar ik al een paar dagen mee optrek, ik had contact met haar via de Alleenrijdende Campervrouwen. Heel gezellig smorgens koffie en smiddags een wandeling over het strand, even iets drinken op een terras. Ja ik heb een heeeeeel zwaar leven, echt waar, dat kun je aan de foto's wel zien😂🤣 😂 Handig dat er iemand bij is dan heb je ook eens een foto waar jezelf op staat. Heerlijk om zo in het zonnetje te kunnen zitten.
Gisteren tijdens het afwassen heb ik het glazen deksel van mijn pan kapot laten vallen, het was niet de vraag of dat zou gebeuren maar wanneer. Daarom heb ik thuis ook geen pannen met glazen deksel. Wel vervelend want het is mijn enige gewone pan (met stoominzet) en zonder deksel werkt dat niet meer. Op de terugweg even door de winkelstraten gelopen op zoek naar een deksel en ja hoor in een Chinees winkeltje verkochten ze zowaar alleen deksels. Dan gokken wat de maat is en zowaar ik heb een echt timmermansoog want bij thuiskomst bleek hij te passen 🥳🥳🥳
Ook nog even snel een restaurant binnengelopen en een paar fotos gemaakt van de prachtige inrichting.
Morgen rijd ik smiddags langs Margot en daarna door naar de camping waar ze mijn zonnepaneel gaan installeren 😃
Ook nog even warme sokken gescoord voor Meria en Lieke, die binnenkort komen, want het is smorgens en savonds best koud. Ik verheug me heel erg op hun komst ❤️Leer más
- Día 52
- martes, 19 de diciembre de 2023, 19:33
- 🌙 10 °C
Messines

Voor vandaag is het plan om eerst naar Margot te gaan en dan door naar de camping waar mijn zonnepaneel intussen gearriveerd is.
Nog even koffie met Marianne, camper inpakken en telefoonnummers uitwisselen want ik denk dat wij elkaar nog wel vaker gaan zien.
Rijklaar maken duurt toch altijd langer dan gedacht dus later vertrokken dan gepland.
Heerlijk om Margot weer te zien, lekker samen kletsen en van het zonnetje genieten.
Daarna op weg naar de camping. Die ligt verder landinwaarts en al snel kom je in bergachtig gebied, wat is dat weer mooi en ik geniet van het in de bergen rijden.
Het begon al laat in de middag te worden en toen ik op een gegeven moment linksaf naar boven moest zag ik plotseling helemaal niets meer. Doordat Octobus schuin omhoog ging kwam de zon onder de zonneklep door en ik kon echt helemaal niets meer zien. Dat was niet goed, voorzichtig achteruit laten zakken, de bocht weer terug nemen en een andere route uitzoeken. Uiteindelijk lukte dat en kon ik weer rijden. Wat was het mooi met die ondergaande zon op de bergkammen, het kleurde helemaal rood. Door kleine dorpjes heen waar de sinaasappel- en mandarijnen bomen gebukt gaan onder de grote hoeveelheid vruchten die ze moeten torsen.
Onderweg nog een berichtje van de camping om te vragen of het de bedoeling was dat ik laat aankwam of dat er hopelijk niet weer iets met me was gebeurd.
Wat een zorgzame mensen. Toen ik in het ziekenhuis lag zijn er ook al 3 mannen van het solarteam die mijn zonnepaneel gaan installeren bij mij op bezoek geweest. Ze moesten een auto omruilen bij het vliegveld van Faro en brachten mij een bezoekje in het ziekenhuis in Faro.
Voelt heel fijn alsof ik deze mensen al heel lang ken.
Een prachtig plekje voor me gereserveerd op de camping, het maantje staat al aan de hemel, net voor het donker binnen 😃Leer más
- Día 53
- miércoles, 20 de diciembre de 2023, 17:16
- Altitud: 137 m
PortugalMarreiros37°16’43” N 8°14’36” W
Zonnepaneel

Ongelooflijk, ik heb een zonnepaneel! Vandaag hebben de mannen op de camping het zonnepaneel geïnstalleerd. Het is super licht en je kunt het dichtvouwen waardoor het niet veel plaats inneemt.
Heel erg fijn op de camping hier, voelt als familie. Vandaag werd duidelijk waarom het zo'n hecht groep mensen is. Toen corona uitbrak zaten deze mensen met elkaar op deze camping en ze zijn er gebleven. Hebben dus een behoorlijk sterke band met elkaar gekregen. Mooi dat ze er ook nog andere mensen in toelaten.
Vandaag leverde het zonnepaneel niet veel op want het was een bewolkte dag. Maar zodra de zon er even bij kwam zag je op het kastje dat hij direct begon te laden.
Voor mij dus een lekkere rustige dag vandaag. Wel koud hier in de bergen dat is een duidelijk verschil met de kust.Leer más

ViajeroSuper fijn dat je nu een zonnepaneel hebt , en de kleur is ook wel leuk,, zie je niet zo vaak, leuk rood randje ,nog een tip, we zetten het paneel weleens binnen voor het raam, als we weggaan en het niet buiten willen laten staan , werkt ook goed 😊
- Día 54
- jueves, 21 de diciembre de 2023, 18:11
- 🌙 12 °C
PortugalMarreiros37°16’45” N 8°14’34” W
Het zonnetje, lekker genieten!

Vanmorgen zag ik door een spleetje in het gordijn het zonnetje boven de berg uitkomen. Snel uit bed en het zonnepaneel neerzetten. Lekker met de donsjas aan in het zonnetje ontbijten en koffie. Octobus was wel weer toe aan een opruim beurt. Gisteren met de installatie van het zonnepaneel hadden we tie wraps nodig en het was zo'n zooitje in de bak met gereedschap dat het lang duurde voor ik ze gevonden had, dat moet wel anders, dus vandaag alles bij elkaar zoeken en kleine dingen in een doosje bij elkaar doen. Ook het horrengaas op maat gemaakt zodat ik de insecten buiten kan houden.
Als ik losse spullen heb doe ik ze in een boodschappentas, maar ik had nu al 2 boodschappentassen voorin staan. Straks komen Meria en Lieke en dan moet het bankje voor leeg zijn als ik ze ga ophalen, dus ook die spullen allemaal weer op z'n plekje.
Ik sta op een mooie plaats op de camping en steeds komen er mensen langs die een praatje komen maken, heel gezellig.
Heerlijk genieten van het zonnetje, het zonnepaneel steeds met de zon mee verplaatsen, en nu van een opgeruimde camper!Leer más
- Día 55
- viernes, 22 de diciembre de 2023, 19:34
- 🌙 11 °C
- Altitud: 136 m
PortugalMarreiros37°16’44” N 8°14’32” W
Laatste dagje Messines

Ook vandaag weer heerlijk chillen. Door het zonnepaneel ben ik extra vroeg uit de veren. Zodra de zon over de bergkam heenpiept zet ik meteen het zonnepaneel buiten. Vanmorgen was het 3 graden in de camper, in de bergen is het snachts al behoorlijk koud. Het zonnepaneel heeft behoorlijk bijgeladen, vannacht ga ik proberen de kachel aan te laten staan, ben benieuwd hoe het morgen met de accu's is 🤞Jammetjes gekocht bij iemand op de camping. 80km-sticker op de achterkant van Octobus geplakt. Heerlijk een beetje aantutteren de hele dag en dat alles lekker in het zonnetje ☀️Leer más
- Día 56
- sábado, 23 de diciembre de 2023, 21:31
- 🌙 12 °C
- Altitud: 30 m
PortugalPraia dos Olhos de Água37°5’28” N 8°11’26” W
Olhos d'Agua/Meria+Lieke

Octobus rijklaar maken en op weg naar het appartement in Olhos d'Agua. Onderweg even boodschappen doen bij de Lidl, dat is een verschil of je voor 1 persoon boodschappen doet of voor 3.
Met een kar vol op weg naar het appartement.
Handig om alvast de sleutel te halen en zoveel mogelijk spullen in het appartement te zetten. Het leukste aan het appartement is het dakterras, dat is echt een bonus, wat een uitzicht!!!
Dan op weg naar Faro om Meria en Lieke op te halen. Heel erg op tijd want ik ben bang dat ik me vergis met dat uur verschil.
Ze blijken een half uur vertraging te hebben, dus ik heb heel wat tijd te verdoen op het vliegveld.
Leuk om al die mensen te zien die iemand opwachten en de mensen die aankomen.
Er staat een gigantische kerstboom op het vliegveld met enorme rode ballen en grote dennenappels erin. Ik moet zo lang wachten dat ik de lichtjes in de kerstboom aan zie gaan.
Als Meria en Lieke aankomen is het al donker.
Over de tolweg terug naar Olhos d'Agua, zou 31 minuten zijn maar door het verkeerd rijden wordt het toch al gauw 45 minuten.
Samen eten en het huisje in gebruik nemen, wat is het fijn zo met elkaar!!!Leer más
- Día 57
- domingo, 24 de diciembre de 2023, 19:13
- 🌙 13 °C
- Altitud: 30 m
PortugalPraia dos Olhos de Água37°5’28” N 8°11’26” W
Stranddagje

Heerlijk uitgeslapen, lekker ontbeten en toen boodschappen doen bij de intermarché, dan hadden we dat vast gehad. De intermarché was in een veel te kleine ruimte gepropt waar ze toch een zo groot mogelijk assortiment wilden bieden. Hele krappe gangen waar je niet met z'n 2en langs elkaar heen kon, dat is lastig manoeuvreren als je in een onbekende winkel steeds weer naar iets op zoekt bent.
Gelukkig hadden we uiteindelijk alles wat we nodig hadden.
Het idee was om op het strand iets te eten, maar alle restaurantjes waren smiddags al dicht. Toch weer naar het appartement om te lunchen en daarna weer naar het strand. Even een klim omhoog om naar het volgende strand te gaan waar mensen mooie torens van stenen gebouwd hadden en waar in de waterlijn kleine poeltjes onstaan waren die Lieke tot haar privé zwembadjes gebombardeerd had.
Heel wat afgelopen vandaag, een heerlijk dagje zo met zijn 3tjes ❤️Leer más
ViajeroJe bent ‘n kei!!
ViajeroEr hoort ook nog een tv bij die aanstaat in zo, n tentje 😀fijn dat je goed aangekomen bent , en de service van Margot maakt het helemaal aangenaam ,