• Passepartout
Aug – Nov 2022

Nye eventyr i Alperne 2022

A 84-day adventure by Passepartout Read more
  • Efterårsfarverne var noget helt specielt i dag
    Col Fromage og lidt morgentågePå vej op til den lille stenhytte (signalpost)Den ligger da meget pænt!Det var især flot at fortsætte ud af ryggen, og se sig tilbage!Men den øvrige udsigt fejlede heller ikke noget!Og lidt blomster er der da endnu. Den ligner en sydlig udgave af vores grønlandske Arktisk AlperoseNogle af de gamle fyretræer har også en helt fantastisk stamme og barkKirken ved CeillacOg Philippe Lamours gravsted

Col Fromage og Crete des Chambrettes

September 23, 2022 in France ⋅ ☁️ 9 °C

En meget fin og varieret dagstur fra den hyggelige landsby Ceillac. Fra passet Col Fromage er der ikke langt over til det næste pas, og ned til Saint-Veran, og før de fine bilveje blev bygget i Queyras, forgik rigtig meget transport og handel via de små bjergpas.

Men vi fortsatte fra passet og op ad bjergryggen Crete des Chambrettes. På dens højeste punkt ligger en lille stenhytte, der for 100 år siden, blev benyttet som signalpost. I Aussois i Savoie har vi tidligere været forbi en signalpost fra Napoleonstiden, men denne her er altså ikke helt så gammel! Man havde ellers opfundet den elektriske telegraf og morsealfabetet, men på øde steder supplerede man (den franske hær) med enten brevduer eller optisk telegraf som denne, hvor det er et system af spejle, der sender budskabet videre til næste signalpost. Vi kunne faktisk med kikkert se over til den næste på linjen, ved Tete de Girardin, hvor vi var sidste år, men i perioder var den næsten væk i tåge fra dalen, så det forekommer mig, at det ikke har været det mest sikre kommunikationsmiddel her i Alperne. Ikke desto mindre står der, at man kunne sende en besked fra Geneve til Nice på 3 minutter! Hm, der skal så ikke være nogle, der falder i søvn på sin post!

Vi gik hele dagen igennem de flotteste efterårsfarver, med nærmest bordeaux-røde bjergskråninger, røde hyben og rønnebær, og bjergtoppe blandet med små tågeskyer i horisonten. Lærketræerne er stadig grønne, kun de øverste toppe er ved at blive gule, af den nattefrost vi nu har haft i et par dage.

Se turen på Wikiloc: https://da.wikiloc.com/vandring-spor/col-fromag…

Nede ved Ceillac kom vi forbi den gamle kirke, der ligger for sig selv lidt udenfor byen. Her gik vi en tur ind på kirkegården, og fandt tilfældigt gravstenen for Philippe Lamour, som var borgmester i Ceillac fra 1965-83, hvor han var manden bag en samling af Queyras og dannelsen af den regionale naturpark, og udviklingen af turisme for hele området. Jacky læste en bog om hele Queyras’ historie sidste år, og der bliver han fremhævet som lidt af en helt for hele området.

Nå, men i dag var måske den sidste dag i denne omgang med det smukke og relativt lune septembervejr. Der er lovet regn i nat og de næste par dage, men i morgen (og søndag) er der også et lokalt marked med optræden og demonstration af gamle traditioner, og får der kommer ned fra sæterne her i Ceillac. Så vi bliver lige og ser tiden an!

• Weekend i Ceillac

September 24, 2022 in France ⋅ 🌧 7 °C

Det regner stille i løbet af natten og også om morgenen. Sidste år havde vi også en nat på den kommunale campingplads i Ceillac, som er ret hyggelig, billig og ligger så fint lige uden for landsbyen. Vi får ladet lidt op med strøm, nu det er overskyet, og vi skal spare på vores gas.

Vi har udsigt til de får, der er kommet ned fra de omkringliggende bjerge de sidste dage, og som græsser i midlertid opstillede folde på markerne lige udenfor landsbyen. Om eftermiddagen er der lidt boder og telte, hvor en beslagsmed bl.a. viser hvordan han sætter sko på en hest! Og om aftenen er der fællesspisning i forsamlingshuset, hvor vi får meldt os til.

Det er sjovt at opleve sådan en aften. Det kunne på mange måder, lige så godt have været et sted i Danmark. Vi er samlet 130 mennesker, en blanding af lokale, tilflyttere og turister ved lange borde i et gammeldags forsamlingshus. Det er en lokal restaurant der har lavet maden, men en forening af frivillige der har arrangeret det. Vi sidder ved et bord med 6 “lokale”, der dog også er tilflyttere fra forskellige steder i Frankrig, og jeg tænker, at det ligeså godt kunne have været i Hårbølle på Møn! Det er hyggeligt og vi får en fin menu - selvfølgelig med lokalt lam og kartofler. Vi får også snakket lidt om Grønland, med dem vi sidder sammen med, og det slår mig, som så ofte når man på rejser møder helt fremmede mennesker, hvor ens vi også er, og hvor meget man har tilfælles, med nogle man slet ikke kender!

Søndag morgen klarer det op. Regnen er faldet som sne på de bjergtoppe der dukker op af skyerne! Der er marked i Ceillaq, med bedømning/dyreskue af får og lam. Der er boder med værktøj, kobjælder i alle størrelser, (ikke dem til turister, men de rigtige til dyrene!), uld- og trævarer, ost og mad. Vi handler lidt, gør så klar og kører langs floden Guil ned fra Ceillac.

Vejen ned til Guillestre er en af dem, der var problemer med i gamle dage. Den blev ofte skyllet væk og raseret af stenskred, og gjorde at forbindelsen til Queyras var så begrænset og besværlig. Vi kan se, på store bunker af grus og sten langs siderne i hårnålesvingene, at det stadig kræver noget oprydning en gang i mellem. 1957 var et katastrofeår for hele Queyras, med store oversvømmelser og mange omkomne i flere af dalene og landsbyerne. Marker blev dækket af et tykt sten- og gruslag, og der var indsamlinger i hele Frankrig, og frivillige rejste også til Queyras, for at hjælpe med oprydningen.

Jeg har virkelig fået et specielt forhold til Queyras, og ser allerede frem til at komme tilbage til næste år. Ligesom jeg har fået det til Mauriennedalen, og ligesom vi har haft det med Mercantour i flere år. Hvor er det dejligt, med et hus på hjul, så man kan flytte sig rundt mellem de forskellige steder man holder af!

• Lac Serre Poncon
    Her gik en jernbane, før søen blev inddæmmet og et stort område oversvømmet

Lac Serre Poncon

September 25, 2022 in France ⋅ ⛅ 14 °C

Søndag aften holder vi i den lille bugt Chanteloube ved søen Lac Serre Poncon. Man kan godt se, det har været en tør sommer i Frankrig i år! Vandstanden er nok 20 meter lavere end da vi var forbi for to år siden, og svømmede i søen en eftermiddag. Og den gamle jernebanebro, der normalt ender halvvejs ude i vandet, er nu tørlagt helt, og man kan gå på den over til den anden side! Efter flere regnbyger klarer det op til aften, og det er dejligt at mærke solen igen.Read more

• Hos Pierre og Francoise har de nu også fået solfanger til at varme vand, foruden solpaneler på taget
    Og tomater fra haven ligger til modning i solenLa Petit Ceuse, den lokale top, som vi har været på flere gangeMed udsigt til den store Ceuse. Som vi også har været på flere gangeOg bag den, er der kommet sne på Pic de BurePå vej til middag!På Coc & Roll

Sigoyer

September 28, 2022 in France ⋅ 🌧 7 °C

26.09, 27.09 og 28.09
    Vi er kørt til Sigoyer og holder hos Pierre og Francoise, som vi altid besøger, når vi er hernede. Hygger os, slapper af og lader lidt op, går en lille tur op på Petit Ceuse, og ser billeder og kigger på kort over Sardinien, hvor de kørte rundt med deres campervan i 2 måneder her i foråret! Vi planlægger jo at køre den vej, når vi er færdig med at vandre hernede. Her er dejligt som altid, og d. 28. September fejrer vi Jackys fødselsdag på den nye cafe i Sigoyer; Croc & Roll.Read more

• Jacky og Janine og de nye myggenet!
    Jacky, Christiane, Jean-Claude, deres datter Flo og hendes kæreste fra Mexico og veninde fra CanadaKirken i le Vieux-NoyerGamle huse i Le-Vieux-NoyerVieux-NoyerDet 600 år gamle lindetræGanagobieUdsigt over Durance dalen fra Ganagobie

Peyruis

October 3, 2022 in France ⋅ ☀️ 24 °C

29.09 - 03.10
    Så er det tid til familiebesøg hos Jackys søstre og niecer mm. i området omkring Peyruis. De har haft en varm sommer hernede i Provence, men der er blevet helt normale temperaturer nu mellem 15 og 20 grader, og sol blandet med skyer. Jacky sætter et par myggenet op for nogle af hans søster Janines vinduer. Det gjorde han allerede sidste år, og det var en stor hjælp i sommers, så nu kommer der et par stykker mere op!

Ellers får vi vasket tøj, købt honning hos vores søde og trofaste biavler; Delphine Dast i Mezel, og spist med Jackys familie (både til frokost og aftens). Det er både tiltalende og nogle gange også lidt anstrengende hvor meget mad og måltider betyder hernede! Det er positivt, hvordan franskmænd sætter pris på og prioriterer gode råvarer og kvalitet af fødevarer. Hver lille landsby holder jo fast ved deres ugentlige markeder, og det er så flot at se, hvor meget der bliver gjort ud af at præsenterer de forskellige fødevarer på markedet, hvor flotte de er, og hvor livlig handel der er på markederne. Ved siden af alle madvarerne, er der også en masse andre boder. Og det er til gengæld ofte det værste skrammel, af billigt plastik og husgeråd. Og deres tøj på markedsboderne ligeså. Glitrende trøjer i akryl, billigt og ikke særlig god kvalitet. Det er noget af en kontrast! Og et eller andet sted, er det jo fornuftigt nok, at det man putter i munden, er af god kvalitet, og så betyder det mindre med det man har på! Hvis man altså ikke skal kunne holde varmen! Og det forekommer mig at vi i Danmark nogle gange går mere op i, at det “ydre” er perfekt, fint design osv. Og så sparer man og køber de billigste madvarer, man overhovedet kan få?!

Andre gange synes vi så også, der går lidt for meget tid med at spise! Når det er både til frokost og aftensmad, at man skal tilbringe flere timer ved bordet, og vi glæder os til at komme ud i bjergene igen, hvor vi selv kan styre det!

Vi når dog på en lille tur til den forladte landsby Le-Vieux-Noyer, i dalen Jabron syd for Sisteron. Det er sammen med Jackys søster Christiane og hendes familie. Landsbyen blev forladt efter første verdenskrig og de gamle stenhuse ligger i ruiner, bortset fra kirken. Der har dog altid været historier om, at der boede en eneboer deroppe, og vi mødte da også en ældre fyr, som faktisk boede der helt alene, men han var nu meget snaksalig af en eneboer at være. Han havde restaureret et lille hus. Han havde ikke strøm, men en næsten udtørret kilde lige udenfor døren, og så kørte han en gang om ugen på sin motorcykel ned til Sisteron for at handle og tage et bad! Hans forældre var fra Spanien, flygtet under Franco til Nordafrika, så han var født og vokset op i Algeriet, og derfra kommet til Frankrig. Havde boet og arbejdet mange forskellige steder - også i Tyskland, og kunne lidt af mange sprog! Og nu havde han trukket sig tilbage, og de sidste 26 år boet i Noyer, hvor han mediterede og levede efter østens filosofi, og viste os et 600 år gammelt, stort og flot lindetræ, som gav ham energi hver dag! Det er sådan nogle personligheder, der giver krydderi på en rejse!

Vi når også en hurtig tur op til Ganagobie, som vi besøger hvert år, og som også er sådan en fin lille vandretur, der altid giver ro i sindet og drømme om at kunne rejse tilbage i tiden! Måske er det klosteret på toppen og de små, krogede egetræer, der gør det!

• Vores overnatningssted 10 km før passet Col de la Bonnette
    På vejen fra Digne til Barcelonette. Søen Lac Serre-PonconDer er bare så flot i området omkring Col de la BonnetteSidste år gik vi en tur på hele højderyggen der spejler sig

Tilbage til Alperne - Mercantour

October 4, 2022 in France ⋅ ⛅ 11 °C

Vi kører afsted med bilen fyldt op af gode sager: hjemmelavet syltetøj, tomatsovs og olivenolie fra Janine, og fra Jean Pierre (hendes tidligere mand, som vi spiste hos i går) er der hjemmelavet pate, og henkogte (steriliserede) gryderetter med kanin og vildsvin, som vi kan nyde godt af de næste mange aftener!

I Digne gør vi holdt for at hente Jackys telefon, der har været til reparation siden i torsdags, hvor han fik ødelagt skærmen… Men ak, reservedelen var ikke kommet, så vi opgav at vente længere, og købte en ny! Vi hilste hurtigt på hans niece Barbara, som vi ellers ikke havde nået at se, og kørte så af en bagvej, gennem en flot dal med spredte gårde og små landsbyer til Barcelonette. Efteråret er på vej, og pil og poppel, kastanje og ahorn står i flotte efterårsfarver. De sidste dage har Col de la Bonnette stået som lukket, og vi havde planlagt enten at køre gennem Col de Cayolle eller Col d’Allos, men pludselig stod passet som åbent igen, og så valgte vi at køre den vej ind i Mercantour. Alle dale og bjergpas i Mercantour har hver deres charme, så nogle gange kan det være svært at skulle vælge!

• Bouquetin
    BouquetinBouquetinPå vej op i græs, med udsigt til de mørkegrå ravinerSalso Moreno dalen ude i højre side af billedetToppen Bonnet Carre - som vi gik rundt om3 på en gang!Så kom vi ikke så meget længere den vej!Og her var det ikke muligt at komme ned - men meget flot!11 hinner og 1 kronhjort

Vandring på stenbukke-stier!

October 5, 2022 in France ⋅ ⛅ 14 °C

Det blev en rigtig off-piste tur i dag i området lige efter passet Col de la Bonnette. Vi havde en top til gode der fra sidste år (Cime de Pelousette på 2.757 m.) og da vi tidligere har set så mange dyr i det her område, ville vi udforske nogle af ryggene og de andre toppe lidt. Måske kunne man gå en rundtur?

Vi parkerede ved det gamle militæranlæg Camp des Fourches med huse og bastioner fra før 1. Verdenskrig, og på vej op af vandrestien forstyrrede vi allerede de første murmeldyr, der på en solskinsdag bestemt ikke har tænkt på at gå i hi endnu! På vej op får man rigtig god udsigt over Salso Moreno dalen, som er et af vores yndlingsområder i Mercantour. Vi har gennemtravet den på kryds og tværs, og kigget ned i den fra flere sider, men det her var fra en ny side, og da vi så godt efter med kikkerten, så vi en lille gruppe mufloner, bevæge sig ned over de samme mørkegrå raviner, hvor vi også havde mødt en stor flok sidste år!

Oppe i passet Col de Pelousette lå de første unge stenbukke så og solede sig, og vi fortsatte på ryggen videre hen mod den spektakulære top Bonnet Carre. Den har ellers en fin varde på toppen, men man skal vist have klatreudstyr for at komme op på den, så vi fortsatte rundt om og ned bagved og over mod et andet pas. Her foregik det mest udenfor sti, og på fint trådte stenbukkestier. Deres klove sætter større spor end får og chamois, men mindre end køer! Vores rute endte i et blindt pas, hvor vi ikke kunne komme ned på den anden side, men til gengæld kigge ned over de spektakulære kløfte og raviner, som vi plejer at kigge op på nede fra dalen.

Vi overraskede stadig flere grupper af stenbukke på vej retur, og de fleste var ret ligeglade med os. Det kan man ikke sige om de tre chamois (gemser) vi mødte efter toppen Pelousette, der flygtede i alle retninger foran os, indtil de kom i sikkerhed.

For at fuldende det hele, opdagede vi en flok kronhjorte lidt oppe af bjergskråningen, da vi efter vandreturen kørte ned mod St. Etienne. Det er lige nu at hannerne er i brunst, og går rundt og brøler for hinanden og deres hunner, og sidste år hørte vi dem mange steder uden at se dem. I dag var der en flot han med 11 hunner, og længere oppe en endnu flottere en, men med bare to hunner! Sikke et dyre-eventyr på en dag!

Se ruten på Wikiloc: https://da.wikiloc.com/vandring-spor/cime-de-pe…

• Kirken i den lille landsby Saint-Dalmas-le-Salvage hvor vi også overnatter i aften
    Efter opstigning gennem den for Mercantour så typiske lærkeskovDet lille og meget flot beliggende Refuge de GialorgueMed udsigt til toppen Cime de Pal, som var vores mål på dagens turOg sådan ser der ud fra toppenRigtig Mercantour landskab!Vi overvejede om vi skulle prøve at gå ned gennem passet over til højre... men gjorde det ikke!Så vi gik denne vej ned...Fårene er også på vej ned fra bjergene, og videre ned mod Sydfrankrig hvor de overvintrerOg her holdt Passepartout trofast helt alene, og ventede på os!

Cime de Pal. 2.818 m.

October 6, 2022 in France ⋅ ⛅ 11 °C

Så er vi igang igen, og det blev en af de længere ture i dag! Vi spurgte vores gode veninde på turistkontoret i St. Etienne (som vi har besøgt flere gange), om vi mon kunne køre fra St. Dalmas og op af vejen i dalen Gialorgue. Det mente hun godt, men advarede om at grusvejen har en del bump og huller! Vi kom ca. 3 km op, så syntes vi ikke, vi kunne byde Passepartout mere, og det var trods alt en god hjælp.

Det næste der nær havde stoppet os var tre store Mastiff (hunde) som kom os gøende i møde. Normalt har vi det ok med Patou hundene, som altid er sammen med fåreflokkene, og der hænger også skilte til vandrere alle steder, om hvordan man skal forholde sig, når man møder en flok får med Patou-hunde, som ikke er hyrdehunde, men hunde der beskytter fårene mod især ulve. Men vi har oplevet at Mastiff hundene gør ret aggressivt, og de her havde sådan nogle “kamp-halsbånd” med pigge på! Så vi vendte faktisk om, men da de havde indhentet os, holdt de op med at gø, og spillede ret uinteresseret i os. Så vi vendte forsigtigt om igen, snakkede pænt til dem, og fortsatte på vores tur, og heldigvis, for det blev en rigtig flot tur!

Op igennem en tyndtbevokset lærkeskov. Igennem en dal der tidligere har været flittigt benyttet til sæterdrift og hø-slet. Op til passet Col de Gialorgue, hvor vi også var sidste år, men fra den anden side (Estenc og Var-dalen). Videre til næste pas, og op på den store, flade top; Cime de Pal, hvorfra der er en virkelig flot udsigt over et rigtigt typisk Mercantour landskab. I dalene på bagsiden af toppen græssede flokke af chamois, i et område som vandrere normalt ikke kommer i gennem, og vi kunne også bare kigge ned på dem med kikkert.

For en gangs skyld valgte vi at gå samme vej ned, da turen var så lang, at vi ikke lige havde overskud til at eksperimentere med alternative ruter, og det var vist meget godt i dag, for der er ikke rigtig nogen anden vej retur. Men det var også meget flot at gå hele vejen ned gennem Gialorgue dalen igen, i aftensol og efterårsfarver.

Ruten på Wikiloc: https://da.wikiloc.com/vandring-spor/cime-de-pa…

• Lige under toppen Tete de l'Enchastraye kigger vi lidt på hinanden!
    På vej på ryggen, der danner grænse med Italien. Toppen ude til højre er måletUdsigt mod nord og QueyrasUdsigt ned i ItalienOff piste ned bag toppenPasset Pas de la CavaleMouflonMouflon - han og hunI denne fine blå sø var der både store frøer og haletudser!

Tete de l'Enchastraye. 2.954 m.

October 7, 2022 in France ⋅ ⛅ 13 °C

Endnu en dag med en masse dyreoplevelser, en flot top og fantastisk efterårsvejr!

Turen gik fra Camp des Fourches til passet Col de Poumac, på sti ind i Italien, og op på toppen Tete de l’Enchastraye. Udsigten fra toppen er virkelig flot, fordi der er langt til nabotoppene og dermed frit udsyn langt omkring. Fra toppen fandt vi en vej ned på bagsiden (off-piste og gennem en lille smule sne), og videre over til passet Pas de la Cavale. Her var vi for to år siden, hvor vi frøs! I noget mere sne og iskold vind, så det var dejligt at kunne nyde det lidt mere i dag.

Nede i Salso-Moreno dalen varmede solen jorden op, og de ældste murmeldyr sad udenfor deres huler og nød efterårets sidste solstråler. De vil lige have det sidste ud af dagene, før de skal i hi! De er blevet godt tykke nu, efter at have spist en hel sommer. Deres pels er tyk, og der skal virkelig meget til, at de forsvinder ned i deres huler, når vi kommer forbi.

Det samme med stenbukkene. De lå også dovent på klipperne og slikkede sol, og kiggede bare nysgerrigt efter os!

Muflonerne er mere på vagt, ligesom chamois, og vi måtte snige os ind på dem, og stadig er det med kikkerten man ser dem flottest, så det er svært at få rigtig skarpe billeder. Men vi spottede en flok på over 30 stk, på næsten samme sted, som vi så dem sidste år!

Se turen her: https://da.wikiloc.com/vandring-spor/col-de-pou…

Vi er nu tilbage i St. Etienne og prøver at få planlagt hvordan og hvornår vi skal videre mod Korsika og Sardinien…

• Saint-Martin-Vesubie 8. Oktober 2022. 2 år efter uvejret "Alex".
    Dalen med floden Boreon, som vi var helt oppe i bunden af, dagene før uvejret.Saint-Martin i dagDen gamle bydel, hvor kun udkanten er berørtUtoligt at denne gamle bro har klaret det!Den gamle del af Saint-Martin er meget charmerende, og heldigvis er der liv og fin stemning igen

Gensyn med Saint-Martin-Vesubie

October 8, 2022 in France ⋅ ☁️ 13 °C

Det er 2 år siden, at stormen Alex den 2. oktober bragte massivt regnvejr med sig ind over Mercantour, der ødelagde landsbyer og veje især i dalene Vesubie og Var. Vi havde vandret ved Boreon lige nord for Saint-Martin dagene før, og var taget ned til Nice torsdag aften for at tanke gas, og fordi det skulle regne et par dage. Næste morgen var dalen Vesubie afskåret fra omverden, og hvis vi var blevet på den lille parkering længst oppe ved Boreon, havde vi ikke kunne komme derfra (hvis vi overhovedet havde overlevet…).

Det var voldsomt at læse om og se billeder af i dagene efter, også fordi vi allerede dengang havde fået et specielt forhold til området, og holdt meget af det. Sidste år fulgte vi med i arbejdet med at genopbygge landsbyer, veje og vandrestier, men holdt os væk, da vi kunne forstå, der stadig var meget at gøre, og de ikke havde brug for en masse ekstra trafik.

I år er de fleste veje genetableret, og vi er kommet tilbage til Saint-Martin-Vesubie. Vi kørte fra Tinee dalen via landsbyen Valdeblore og passet Saint-Martin over til dalen Vesubie. En rigtig flot vej at køre, men det sidste stykke på vej ned til landsbyen, ser man tydeligt, hvordan floderne Vesubie og Boreon har skåret sig ned gennem landskabet, og nu bare ligger som brede, grå ar. Kæmpe flodlejer fyldt med store sten og en lille smule vand, der løber i bunden. Ved Saint-Martin er der stadig huse der hænger ud over skrænterne, ubeboelige men ikke revet ned endnu. Det er stadig voldsomt at se, hvor meget der er forandret, men også godt at gå rundt i den gamle bydel, som ikke blev berørt, og opleve at livet trods alt er gået videre.

Det småregnede lidt i eftermiddag, så vi har taget en rolig dag, og er blevet heroppe. Mon ikke, at folk der har oplevet oversvømmelser og jordskred på den måde, for altid er mærket af det, og let bliver påvirket af regnvejr, selvom det bare er en lille smule?

• Et flot eksemplar af den europæiske ulv
    Den genopbyggede vej op til Boreon efter oversvømmelserneUlve i Alpha ParcEn Iberisk ulv

Regnvejrsdag, ulvepark og Roquebilliere

October 9, 2022 in France ⋅ 🌧 14 °C

Vejen op til Boreon er blevet genetableret, og vi havde bestilt en rundvisning i Alpha Parc, som er en ulvepark, der blev etableret i 2004. Den ligger inde i Mercantour Nationalpark, og havde ellers opbygget flere forskellige ulvefamilier i et ret stort lukket område, man kunne besøge, og gå rundt i på egen hånd og opleve ulven i. Men under stormen Alex (og de medfølgende oversvømmelser og jordskred) blev store dele af området raseret, indhegningerne og bygninger forsvandt, og alt personale (dyrepassere m.fl) evakueret længere ned, så ulvene var overladt til sig selv!

Flere omkom og forsvandt. Ulvene var født i fangenskab, og ikke vant til at skulle klare sig selv. En enkelt fandt ned til Saint-Martin, hvor den overlevede et stykke tid i gaderne, hvor folk havde smidt deres kød ud, som var tøet op fra frysere pga. strømafbrydelse! Der var flere historier om ulvene efter oversvømmelsen, men fakta er at ingen af dem overlevede, og parken har nu brugt et par år på at begynde at få genetableret deres bestand, og fortsætte deres arbejde med at bevare den europæiske ulv.

Det var spændende at høre om både dem, og de andre vilde dyr der lever i Mercantour, og som vi jo har set mange af. Man anslår der lever omkring 50-60 vilde ulve i Mercantour, så chancen for at se dem på en vandretur er ikke særlig stor. Jeg ville være glad for bare at høre en ulv hyle, når vi holder parkeret om natten et sted oppe i bjergene, men det er nok heller ikke særlig sandsynligt…

Ellers har det småregnet det meste af dagen, og skyerne har ligget lavt. Vi håber det bliver bedre i morgen, og har flyttet os lidt ned til landsbyen Roquebilliere, hvor vi venter på vandrevejr!

• En flot lille flok malkegeder med deres hyrde
    Udsigt ned til Vesibue-dalenOg videre op i skyerneTågeOg en smule opklaring på vej nedKastanje-tid!

Tågevandring ved Roquebilliere

October 10, 2022 in France ⋅ ⛅ 15 °C

Det blev en vandredag i tåge og lave skyer, men vi undgik regn! Vi er nede i et andet klimabælte end det alpine nu, så der er flere og andre blomster fremme, og dufte af timian på vandrestien. Det var også en flok geder vi mødte i morges på vej op, men her er dog stadig også får, og turen gik forbi Vacherie de Roquebilliere, som er en gammel sæter for køer. Jeg tror faktisk, det ville være en ret flot tur, hvis det havde været klart vejr, for vi var oppe i åbent terræn med udsigter, selvom der ikke er høje og spidse toppe lige her. Men med tågen, blev det mest til en “træningstur”, hvor vi holdt standarden med de ca. 15 km. og 1.200 højdemeter. Se turen her: https://da.wikiloc.com/vandring-spor/circuit-de…

Vi er nu kørt op til den lille landsby Belvedere, hvor husene ligger helt tæt sammenbygget på en lille udsigtsknold, og så fortsætter vejen ind i dalen Gordolasque, som vi vil ind i i morgen.

• Ved søen ved Refuge du Nice var der chamois overalt
    Store og småPå vagt og nysgerrige - men ikke bange!Ja, vi kom jo også op på en top! Udsigt til Lac du BastoOg spiste frokost sammen med ham herEn anden lille stenbuk balancerer på en betondæmning ved Lac de la FouEnden af dalen GordolasqueBelle et Sebastian - fransk børneserie om en dreng og hans hund - blev indspillet her!

Dalen Gordolasque - gemsernes dal

October 11, 2022 in France ⋅ ⛅ 9 °C

Det er længe siden vi har set så mange gemser (chamois) på en dag, og også været så tæt på dem, som på dagens tur. De må være meget vant til mennesker i det her område, for de flygtede slet ikke, som vi ellers har været vant til. Vi er også i hjertet af nationalparken Mercantour her. Det er sjovt at kunne iagttage dem på så nært hold, for de har sådan nogle fine hoveder, og kan se så nysgerrige ud med deres små fiffige horn. Men sidst på dagen, havde vi bare set så mange, så vi tog ikke flere billeder, og gik bare lige forbi dem!

Det var en rigtig fin rundtur helt inde fra bunden af dalen Gordolasque, op til Lac Autier, Baisse du Basto, forbi en masse søer ned til Refuge de Nice og retur til vores parkering. Og vi spiste frokost på den lille top ved siden af Baisse du Basto i selskab med en ung bouquetin, der havde lagt sig på en sten lige under toppen!

Og så er vi blevet herinde for enden af dalen, til endnu en tur i morgen, hvis skyerne holder sig lidt væk!

Se dagens tur på Wikiloc: https://da.wikiloc.com/vandring-spor/lac-autier…

• Udsigt ned i dalen la Vallee des Merveilles
    Og den stenede nabodal Vallon de VerrairersCime du Diable. 2.685 m.Udsigt fra toppen væk fra skyerneDer var ligeså mange chamois som i går!Og efteråret har rigtig holdt sit indtog i Mercantour

Cime du Diable. 2.685 m.

October 12, 2022 in France ⋅ ☁️ 14 °C

Nok den sidste lange vandretur i Mercantour for denne omgang. Det er altid lidt vemodigt…Lærketræerne er endelig ved at blive gule. Luften er kold, men når solen får fat, varmer den stadig dejligt. Fårene er efterhånden blevet drevet ned fra de højeste områder, så de vilde dyr (gemser og stenbukke) nyder godt af det sidste gule græs og freden i højden. Og der er heller ikke så mange vandrere tilbage på stierne!

Vi gik en flot og afvekslende tur i dag, fra dalen Gordolasque over til dalen Merveilles, som er kendt for sine områder med helleristninger og tegninger på klipperne fra bronzealderen. De er synlige lidt længere oppe i dalen, og vi har set lidt af dem for flere år siden, så det var ikke målet med vores tur i dag. Det var derimod toppen Cime du Diable, Pas du Trem og så den mindre besøgte dal; Vallon de Verrairers retur. Dalen er meget stenet, men det er nogle kæmpe blokke i rød-lilla farve man går i mellem og ret fascinerende og kontrastfyldt til den bløde dal med søer og lærketræer, som vi gik op i. Vi så igen en masse chamois (gemser) i dag, både enkelte og store flokke, og det var en dejlig afslutning på Mercantour for denne omgang.

Se turen på Wikiloc: https://da.wikiloc.com/vandring-spor/cime-du-di…

Vi kørte tilbage til Vesubie-dalen, men så op igen, forbi landsbyen Bollene-de-Vesubie og af vejen mod passet Col de Turini, hvor vi dog fandt en lille grusparkering i et af svingene inden passet. Så her holder vi for i aften!

• Småvandring ved l'Authion. Col de Turini
    Med udsigt til der hvor vi vandrede i går!Sommerligt ved Villeneuve-Loubet. Antibes

Col de Turini og Middelhavet

October 13, 2022 in France ⋅ ☁️ 19 °C

Passet Col de Turini ligger på toppen i en skov, hvor fire veje mødes! Der er langt ned til de nærmeste landsbyer, men alligevel ligger her et par hoteller og restaurant, og lidt oppe af den ene vej også en skilift, selvom jeg har mine tvivl om hvor meget sne, der kommer her? Vi kører op til L’Authion og går en lille rundtur her, for at tage afsked med Alperne. Det er den sydligste top i Alperne på lige over 2000 meter, og vi kan også se Middelhavet i disen i horisonten.

Derefter kører vi ned forbi landsbyen Sospel. Vejen snor sig mange højdemeter ned gennem skov, men pludselig er vi nede ved Menton og Middelhavet, i en hel anden verden, end den vi har været i de sidste 1 1/2 måned. Det er utroligt hvor stor forskel, der kan være på bare 20 km (fra Sospel) eller 50 km (fra La-Bollene-Vesubie til Nice). Og jeg er aldrig ret god til at komme fra bjergene og landet og ned til by og såkaldt civilisation…

Frankrig er ramt af strejke, så der er ved at være udsolgt ved tankstationer og rationering på hvor meget benzin man må købe. Vi får tanket 30 liter og kører så ind i Vintimiglia i Italien, og fylder resten op der. Det er det nemmeste, men der er alligevel meget trafik og kø på de små veje langs Middelhavet. Det er også umuligt at finde et fredeligt og gratis sted at parkere, her langs kysten, så vi ender på campingpladsen Parc des Maurettes lidt før Antibes, hvor vi også var for to år siden.

• Toulon

October 14, 2022 in France ⋅ ⛅ 22 °C

Det er rigtig sommerligt nede ved Middelhavet, så vi slapper af om formiddagen, får ryddet lidt op i Passepartout, købt ind til de næste dage og spist frokost langs stranden mod Antibes inden vi kører mod Toulon. For en gang skyld tager vi motorvejen hele vejen! Vi kommer frem til havnen ved Toulon sidst på eftermiddagen, hvorfra vi har bestilt billet til færgen til Korsika i morgen kl. 7:00. Man skal være der 1 1/2 time før, så vi finder en af de få parkeringer, hvor vi kan holde ved havnen, og er så klar til at tage afsted i morgen! Det bliver dejligt at komme til et mindre sted igen, en ø, hvor der er både kyst og bjerge!Read more

• Fyrtårnet ved l'Ile Rousse
    Korsika i sigteFørste badetur siden vi forlod Danmark!

Algaiola. Korsika

October 15, 2022 in France ⋅ 🌙 21 °C

Vi kører ombord på færgen i mørke, men da vi tager afsted, er horisonten ved at blive gul og lyseblå. Så får vi set en solopgang! Det er ikke så tit! Det er oftere solnedgangene vi oplever! Vi sejler over det blå middelhav på en stille dag, og det er først den sidste time før Korsika, der kommer lidt mere blæsevejr.

Turen fra Toulon til l’Ile Rousse tager 6 1/2-7 timer, og l’Ile Rousse er en meget lille by på det nordlige Korsika sammenlignet med Bastia og Calvi, så det er en af grundene til, at vi har valgt den. Vi kan holde ved færgelejet, hvor vi kommer i land, og gå en lille tur op til fyrtårnet; Phare de la Pietra og beundre klipperne og det blå vand. Senere kører vi 10 km længere mod syd til den endnu mindre by Algaiola, hvor vi holder nede ved en endnu mindre havn. Inden aften når vi et hurtigt smut ind til byen og en sandstrand, hvor vi tester vandtemperaturen i et hurtigt dyk. Den er helt fin! Ca. som i Danmark sidst i august.

• Asco dalen. A Muvrella 2.148 m.

October 16, 2022 in France ⋅ 🌙 13 °C

Vi kørte mod nord langs kysten og derefter ind i landet op mod Corte, men stoppede inden, i den lille by Ponte-Leccia. Ledte lidt efter vandrekort, men dem over de mest populære områder er vist udsolgt på hele øen! Vi havde dog en ide, om at vi vil op at gå i Asco-dalen, som fører op til nogle af de højeste toppe på Korsika, så vi drejede op ad den. Forbi landsbyen Asco, og videre ind til bunden af dalen, hvor der ligger en lille skilift. Vi ville bare gå en lille eftermiddagstur, og har så planer om en længere tur i morgen, så vi gik lidt op af den berømte GR 20 rute, som alle snakker om på Korsika, og kom op i et lille pas. Vi gik lidt efter en sø, men den fandt vi aldrig. Til gengæld var der en anden lille sti op til toppen a Muvrella, og deroppe fra var der pludselig rigtig flot udsigt! Og så blev eftermiddagsturen alligevel på nogle timer og ca 700 højdemeter!
    Se turen her: https://da.wikiloc.com/vandring-spor/a-muvrella…

Man skal altid lige vende sig til et nyt område, og Korsika er noget helt andet end både Alperne, Queyras og Mercantour. Vegetationen er anderledes, og bjergene er anderledes. Det er ikke så nemt at gå udenfor sti her! Vegetationen består af maki, som er noget stikkende noget, og så også flotte gamle fyrretræer, og bjergene er bygget op af nogle knudrede klipper. Så selvom de ikke er så høje, er de heller ikke så lette lige at bestige! Det bliver spændende, hvad de næste dage bringer!

• De gamle fyretræer var også meget skulpturelle i dag
    På vej op af dalen fra Haut-Asco mod Monte CintoFra passet er der ikke så langt til toppen, men det er en snørklet vej!SmåklatringToppen!Monte Cinto. 2.706 m.Muflon med ungeVores fine overnatningsplads i ponte-Leccia

Monte Cinto. 2.706 m.

October 17, 2022 in France ⋅ 🌙 18 °C

Korsikas højeste top!
    Vi startede tidligt i dag (før kl. 9), for der er en del højdemeter op til Monte Cinto, selv her fra bunden af Asco-dalen, og det er ret hårdt terræn at gå i. Stejlt, klipper og sten. Først efter næsten 3 timer, kom vi op til et pas. Det er også lidt sjovt at gå i, for der er mange steder, hvor man må tage hænderne til hjælp, og småklatre, og man har ingen fornemmelse af hvilken vej ruten går. Det er en labyrint mellem klipper og sten. Flere gange troede jeg, at nu var vi næsten ved passet, men så drejede vi bare længere ind i dalen, og videre opad i en anden retning! Fra passet kunne vi også se toppen, vi skulle op på, men der var ikke nogen lige vej op. Det gik ned og op, forbi flere små “toppe”, inden vi endelig kunne sætte fødderne på Korsikas højeste punkt, og nyde udsigten ud over øen.

Der er jo ikke helt så meget dyreliv i bjergene her, som vi er vant til fra Alperne, men faktisk er de muflon, vi har set i Alperne, indført fra Korsika, hvor de lever vildt, og i større antal end på fastlands Frankrig. Og vi så også to på vej op, på en kant, og på vej ned gennem den tynde fyrreskov lidt fra parkeringen, mødte vi en mor med en unge mere. Så lidt har vi da set! Det er jo også en ret befærdet rute om sommeren, som vi har gået på i dag, men heldigvis er vi uden for turistsæsonen, så vi har bare mødt et par stykker, som os selv, undervejs.

Vejen ned var en af de hårdeste for knæene, som vi har gået endnu i år, men solen skinner, det er behagelige temperaturer (15-22 grader), og vi er nu kørt tilbage til Ponte-Leccia, hvor vi holder ved en gammel bro, ved siden af den lokale bar, hvor vi har fået en øl/panache, og bestilt pizza, som vi skal hente lige om lidt. Så alt er godt!

Se dagens rute på Wikiloc: https://da.wikiloc.com/vandring-spor/monte-cint…

• Corte med dets gamle fæstning
    Pasquale Paoli på torvet i CorteCorteCorteOg dagens profil - en korsikansk kat med sin scooter!

Corte. Hviledag. Lidt historie

October 18, 2022 in France ⋅ 🌙 18 °C

Vi tog en stille dag. Kørte til Corte, som er den eneste større by på Korsika, der ikke ligger ude ved kysten. Den ligger nærmest midt på øen (i den nordlige ende), og var hovedstad på øen i den korte tid (fra 1755 til 1769) hvor Korsika var en selvstændig nation. I årene før var det italienere (fra Genova), der havde regeret på øen, og efter 1769 overtog franskmændene. Det var Korsikas store helt Pasquale Paoli, der i 1755 sammen med sine guerillaer drev italienerne ud langs kysten. Han grundlagde universitet i Corte og den korsikanske grundlov, og blev også betragtet som en liberal og demokratisk helt af resten af Europa. Men i 1769 blev den franske overmagt for stor, og Pasquale gik i eksil i England.

I dag er der på Korsika, ligesom i f.eks. Bretagne og det franske Baskerland, en del af befolkningen der ønske selvstændighed og kæmper for deres sprog (det korsikanske sprog er meget inspireret af italiensk). Man ser graffiti på murene med ord som “befri Korsika”, og jeg har lidt en fornemmelse af, at nogle franskmænd har det lidt blandet med Korsikanere. Lige nu, uden for hovedsæsonen, er vi nærmest kun udenlandske turister her, og måske er det netop lidt lettere at være udenlandsk turist her, end i resten af Frankrig?

Vi er søgt ind på en campingplads i dag lige uden for Corte ved indgangen til dalen Restonica. I dalen løber en lille vej, som vi ikke må køre på, men vi skal forsøge at komme lidt derindad i morgen, for der skulle være nogle flotte søer og bjerge. Det er et meget besøgt sted om sommeren, men heldigvis er vi ikke så mange nu.

• Søerne Lac Melo og Lac de Capitello
    Lac Melo i efterårsfarverToppen Punta Alle Porte. 2.313 m.Spejder efter muflon - men så ingen...Mødte i stedet disse toLac de CapitelloVandet er klart og søerne dybeOg på Korsika er rønnebærerne stadig røde

Punta alle Porte og Ritondo søerne

October 19, 2022 in France ⋅ 🌙 16 °C

Vores værtinde på campingpladsen foreslog os at tomle op af dalen. Det ville ikke være noget problem, selv på nuværende tidspunkt, sagde hun! Om sommeren kører der en lille bus frem og tilbage, men den er stoppet. Og et lille stykke oppe af dalen, er der begrænsning på 1.9 m. I bredden for køretøjer. Vi har dog før kørt på lige så smalle veje, men vi besluttede alligevel at lade Passepartout få en hviledag og prøve lykken på tommelfingeren!

Det gik også fint. Der var ikke så meget trafik tidligt på morgenen, men en kassevogn (nogenlunde samme størrelse som Passepartout) stoppede. De var faktisk to kassevogne og tre personer, men de ville så bare køre op med den ene, og de to fyre hoppede om bag i, og lod os sidde foran med den kvindelige chauffør! De var franske, men i øjeblikket bosiddende på Korsika, og da vi kom ned fra vores vandretur, til den lille parkering i bunden af dalen, var de også kommet ned, og klar til at køre ned igen, og så fik vi et lift med dem igen!

Vores vandretur var en klassiker her på Korsika. Om sommeren kommer der op til 2000 mennesker om dagen ind til bunden af dalen, og de fleste går nok også op til de to søer; Lac Melo og Lac de Capitello. Vi gik dog lidt længere, op til passet Bocca Alla Porte og toppen Punta Alla Porte (2.313 m.) og en lille rundtur tilbage til den første sø. Og det var da flot, som så mange andre steder, men hvorfor det lige er blevet et af de mest populære områder i Korsikas bjerge, det er mig alligevel lidt af en gåde. Og jeg kunne ikke drømme om at besøge det samtidig med 2000 andre!!

Man har lavet området til et beskyttet naturområde, og det er måske også godt, når der nu kommer så mange mennesker forbi. Men så må man heller ikke bade i søerne, som ellers ligger og ser så indbydende ud, og sådanne nogle restriktioner provokerer mig lidt, og gør i hvert fald, at der er tusindvis af andre steder, hvor jeg hellere vil opholde mig, og anbefale til andre! Det giver næsten også sig selv, at vi ikke så nogle dyr på sådan en tur, men faktisk var der masser af muflon-lort oppe på toppen, hvor der ikke kommer så mange, og sådan plejer det også at være i Alperne. Man skal bare en lille smule væk fra de mest befærdede områder, så har dyrene regnet ud, at der kan de godt være!

Se vandreturen: https://da.wikiloc.com/vandring-spor/punta-alle…

• Første del af dagens opstigning. Jordbærtræ nederst i højre hjørne
    Nogle fyrretræer er gået ud, nogle har klaret skovbrændenBarken danner et fantastisk mønster på sortsveden baggrundKlipperne var også meget specielle i det område vi gik i i dagNæsten ude af skovenUdsigt til sæteren PaduleOg udsigt fra toppen PineroleFra toppen mod Monte Cinto (til højre) og den kunstige sø Lac de CalacucciaPå vej ad D84 i skumring. En ret fantastisk dal

Pinerole. 1.951 m.

October 20, 2022 in France ⋅ ☁️ 16 °C

Jeg tror aldrig, at jeg har oplevet at blive skuffet, når jeg kom op på en top! Lige meget hvor mange slidsomme højdemeter man kæmper sig opad, hvor varmt det er, hvor meget træerne ligner hinanden (da man ofte går opad i en skov), er det altid det hele værd, når man kommer op og får udsyn! Sådan var det også i dag. Og så havde vi også fundet en kontrast til turen i går. Jeg tror ikke, at der er særlig mange, der vandrer, der hvor vi har gået i dag. Ikke engang om sommeren.

Og så var det endda ganske tæt på Corte. Vi kørte op til det lille pas Bocca d’Ominanda, og fandt der en lille sti mod Bergerie de Padule. Jævnt opad, først mellem bregner, kastanjer og en sjov busk med en masse røde frugter, som vi nu har fundet ud af hedder et jordbærtræ! Senere mellem store fyrretræer, nogle med sortsvedne stammer fra en skovbrænd tilbage i 1980erne. Til sidst mellem enebærkrat og tornede buske, da vi endelig kom op på et flot plateau. Og fra den lille top Pinerole var der udsigt hele vejen rundt, også til Monte Cinto, som vi var oppe på for nogle dage siden.
    Se turen på Wikiloc: https://da.wikiloc.com/vandring-spor/monte-pine…

Vi kørte så videre af den lille vej, som går mod Korsikas højeste bjergpas (på vej), men inden da er vi stoppet, og holder under nogle kastanjetræer, hvor der gik vilde grise og gravede i jorden, da vi kom. Så de kommer nok til at pusle lidt i nat.

• Korset på toppen af Punta e Cricce
    Den lange flotte crete hen til Punta CucculaUdsigt fra Punta CucculaUdsigt mod kysten fra Punta CucculaLandsbyen ChristianacceGeder på vej hjem? De gik meget målrettet!Røde granitklipper ved PianaOg vores holdeplads for i nat ved Capo Rosso

Col de Vergio, Punta Cuccula og Piana

October 21, 2022 in France ⋅ ☁️ 23 °C

Vi blev ganske rigtig vækket af en flok grise der rumsterede rundt lige inden det blev lyst i morges. De var på deres rundtur, og skulle lige tjekke om ikke der var drysset nogle kastanjer ned siden i går aftes! Landbruget på Korsika er virkelig et spørgsmål om at udnytte de ressourcer der er. Så langs vejene går køer og græsser med deres kalve, grise (vilde/tamme) støvsuger skovbunden for interessante ting (og graver vandrestierne op!), og gederne tager sig af de tørre bjergområder med stikkende buske! Og så er der bistader alle steder. Og det hele passer med de produkter man kan købe overalt; pølser og skinker, gede- og fåreoste og honning!

Dagens vandretur gik fra Col de Vergio op til toppen Punta e Cricce og videre på noget så sjældent som en crete (bjergryg) på Korsika, til toppen Punta Cuccula 2.049 m. De fleste bjergrygge her på det høje Korsika minder ellers mere om redekamme, men turen i dag bød på dejlig langstrakt vandring, i modsætning til de stejle op- og nedstigninger vi ellers har været udsat for.
    Ruten på Wikiloc: https://da.wikiloc.com/vandring-spor/capu-a-cuc…

Efter turen fortsatte vi ned af bjergvejen mod Porto. Vi kom til at tage en flot omvej via landsbyerne Christinacce og Marignana, som er to små landsbyer, der ligger i et rigtig kastanjeområde, langs nogle små og smalle veje, igen med køer, grise og geder langs og på vejen. Og ellers fortsatte vi ud mod kysten. Efter Porto til Piana, og da det er fredag aften, foretrak vi at køre ud på en parkering helt ude ved kysten, hvor der ikke er trafik, men en fin solnedgang, selvom den gik ned i “en sæk”.

• Capo Rosso
    Korsikas vestkyst og udsigt mod Monte Cinto massivetVagttårnet Torra di TurghjuOg oppe fra toppen af tårnetEt helt andet vandrelandskab end vi ellers har gået iVestenvind er også den mest fremherskende på Korsika!Der var mange rester af gammel beboelse i form af terrasser, haver og dyrefoldeOg disse ringe har været tærskepladser for korn (hvede)Udsigt!Og dagens frokostplads

Capo Rosso. Kystvandring

October 22, 2022 in France ⋅ ⛅ 24 °C

Der er et utal af små halvøer og næs langs Korsikas stejle klippekyst, og på mange af dem ligger et gammelt vagttårn, som italienerne byggede i middelalderen, hvor kystområderne var plaget af sørøveroverfald. Sådan et ligger der også på Capo Rosso, som samtidig også er Korsikas vestligste punkt, og som var det, vi holdt med udsigt til i går aftes.

Vandreturen ud på næsset og op til tårnet er ikke så lang, som det vi er vant til, men det er en udemærket, flot og kuperet rundtur, som vi besluttede at tage i dag. Vi er nu i et helt andet klima: Vinden blæser lunt ind fra havet. Der dufter af honning og nektar fra de blomstrende buske, der vokser blandt klipperne. Bierne summer og små, grønne firben smutter over vandrestien foran os.

For en gangs skyld spiser vi ikke frokost på en bjergtop, men i kote nul, med fødderne i vand! Og det er også så varmt, at vi efter turen køre et lille stykke mod syd, til den nærmeste sandstrand Plage d’Arone, og hopper i vandet der! I morgen skulle det blive endnu varmere, så vi vil holde os tæt ved kysten med mulighed for afkøling.

Se turen på Wikiloc: https://da.wikiloc.com/vandring-spor/cappo-ross…

• Gederne nød også den friske vind fra havet søndag eftermiddag
    Plage d'Aone

Søndag på Korsika

October 23, 2022 in France ⋅ 🌙 21 °C

Det er første gang vi har sovet med alle vinduer åbne i Passepartout, og han er slet ikke vant til sådan en varme! Køleskabet kører næsten uafbrudt, og bruger mere strøm end solcellen kan nå at producere, når vi holder stille om dagen! Måske er dets kompressor lidt træt, eller også er Passepartout (og os) bare mere skabt til højderne og lavere temperaturer?! Men der er ellers meget dejligt her, for der er en let brise fra havet og vandets temperatur er hel perfekt, og vi får taget lidt revanche, for alle de bjergsøer vi ikke har fået badet i i år!

Så vi tilbringer formiddagen ved Arone, og kører så videre under siestaen til bugten Sagone, hvor der også er en fin sandstrand, og hvor vi tager en eftermiddagsdukkert. Og sidst på dagen kører vi så videre mod syd, uden om storbyen Ajaccio, og en smule op i højden igen, hvor det er et par grader køligere (under 20 grader), og her holder vi for i nat, og det var så den søndag på Korsika!