- День 133
- воскресенье, 2 апреля 2023 г.
- ☀️ 25 °C
- Высота: 3 685 м
БоливияLa Paz16°29’17” S 68°8’28” W
La Paz - Dag 3
2 апреля 2023 г., Боливия ⋅ ☀️ 25 °C
Zondag is (samen met donderdag) marktdag!
Naast La Paz ligt de stad El Alto. Wanneer men La Paz zegt, wordt El Alto daar in meegenomen, maar officieel is het een losse stad. Waar La Paz dus in het dal ligt, ligt El Alto daar boven op de hoogvlakte. La Paz mag dan de hooste hoofdstad zijn ter wereld, maar dit feitje maakt El Alto de hoogste metropolis van de wereld, op 4150 meter hoogte.
Op Google Maps is het hoogteverschil en het verschil in oppervlakte van beide steden trouwens goed te zien (El Alto is namelijk ook enorm).
Genoeg daarover. Op zondag is er een enorme markt in El Alto (de hoogste grote markte ter wereld? 🙃). Om aan te geven hoe enorm: het is vijf vierkante kilometer groot, en er lopen meer dan 100.000 mensen rond! De weg naar de markt was mijn eerste stuk van de kabelbaan tour. Met de rode en donkerblauwe lijn kwam ik in El Alto. En waarschijnlijk had ik hier al het beste uitzicht van de dag te pakken. De donkerblauwe lijn zweeft namelijk deels boven de markt! Hier kwam ik tot de conclusie dat een markt vanaf boven zien, net zo leuk kan zijn als vanaf de grond.
Eenmaal op de grond kon ik m'n ogen weer uitkijken. De markt is enorm, dus je kan er ook echt alles vinden. Veel eten en kleding, maar ook auto's, autoonderdelen, keukens, levende dieren, dode dieren (half dode dieren ook overigens), gereedschap, tijdschriften uit de jaren 80, Ajax shirtjes...alles. Alles strekt zich uit over de straten van El Alto en er is nul organisatie. Alles ligt door elkaar heen, dus naast de cavia's kun je de kapstokken vinden, en naast de WC borstels vind je de survivalspullen. Verspreid over de markt zijn er ook veel geïmproviseerde restaurantjes waar heerlijke aroma's vrij kwamen. Mijn buit van vandaag was nieuwe 3 in 1 zeep en een pen.
Na meerdere uren in El Alto te zijn geweest, begon de rest van mijn kabelbaan tour. Van de resterende 8 heb ik er 6 volledig gereden (gevlogen?). In totaal is er 30,6 kilometer aan kabelbaanlijn en zijn er 26 stations. Naast dat het een handig transportmiddel is, is het vooral erg leuk. Een stad zo goed van boven kunnen zien is erg vermakelijk. Je ziet de rijke buurten, de armere buurten, het vastlopende verkeer, de kleine marktjes, voetbalwedstrijden, dakterrassen, de kantoren van hoge toren kijk je op ooghoogte naar binnen...alles kan je zien!
Al met al was het dus een leuke dag!Читать далее
- День 134
- понедельник, 3 апреля 2023 г.
- Высота: 3 864 м
БоливияCopacabana16°9’49” S 69°5’19” W
Copacabana - Dag 1
3 апреля 2023 г., Боливия ⋅ ☀️ 27 °C
Vanochtend om 8 uur vertrok m'n bus naar Copacabana. Nee, niet het strand in Rio, het dorpje Copacabana aan het Titicaca meer. Het Titicaca is met 8372 km² het grootste meer van Zuid-Amerika en ligt deels in Peru en deels in Bolivia. Sommigen noemen dit ook het hoogste meer ter wereld (3812 meter hoog), maar dan wordt er wel bij gezegd dat "kleine meertjes zonder commercieel verkeer" niet mee worden gerekend.
Hoe dan ook, de bus vol gringo's ging er naartoe. Onderweg moest het water overgestoken worden bij San Pablo de Tiquina, omdat het stukje Bolivia waar Copacabana op ligt wel vast zit aan Peru, maar nergens aan de rest van Bolivia. Iedereen moest de bus uit en overstappen op kleinere bootjes om de overtocht te maken. De reden: de bus ging op een soort houten platform met een motortje, dat er niet al te stevig uit zag. Op zich niet heel erg dat we daar uit moesten....
Toen wij bijna aan de overkant waren, begon onze bus toch verdacht ver weg van het haventje af te drijven. Iedereen zat er een beetje droog naar te kijken en hoopte dat ie niet helemaal weg dreef om wat voor reden dan ook. Eenmaal hoog en droog op de kade ging de motor gelukkig weer aan en werd de bus ook naar het droge gevaren.
Copacabana stelt niet heel veel voor, en is voornamelijk gefocust op toeristen die naar Isla del Sol gaan. De meerderheid van de bus sprong dan ook op de volgende boot, maar ik verblijf eerst twee nachten op het vasteland. Aan het eind van de middag ben ik nog naar Mirador del Inca gegaan, waarvandaan je een mooi uitzicht hebt en tussen wat Inca ruïnes loopt. Ik zag dat er aan de rand van het dorp een voetbaltoernooitje aan de gang was, dus daar ben ik nog even toeschouwer geweest.Читать далее
- День 135
- вторник, 4 апреля 2023 г.
- Высота: 3 864 м
БоливияCopacabana16°9’49” S 69°5’19” W
Copacabana - Dag 2
4 апреля 2023 г., Боливия ⋅ ☀️ 28 °C
Vannacht ging het weer helemaal tekeer. Regen, onweer, hagel, alles. Tenminste, hagel, het was een soort mix van hagel en sneeuw bleek de volgende ochtend (het was ook stervenskoud snachts). Ook waren er knallen te horen, wat een soort vuurwerk bleek te zijn. Wat het verhaal precies was, was me niet duidelijk, maar het was om ijsvorming oid tegen te gaan.
Hoe dan ook, na het ontbijtje gekregen te hebben van een hele leuke oude man en een praatje met hem gemaakt te hebben, begon ik aan een wandeling naar Yampupata, helemaal aan het uiteinde van dit losse stukje Bolivia. Omdat alle toeristen voor Isla del Sol komen, is dit stuk van de regio heel rustig en rijdt er alleen soms een motor of busje voorbij. Het pad liep langs het water en met het schitterende weer erbij, konden er geen beter uitzichten zijn. En dat 20 kilometer lang!
Aangekomen in Yampupata ben ik over alle kleine paadjes die het dorpje heeft (er is maar één echte weg) naar het strandje gegaan. Daar was een enkeling aan het sleutelen aan hun boot, en kwamen twee puppy's nieuwsgierig buurten. Ik zat koekjes naar binnen te werken, dus al snel stonden ze op schoot om de koekjes af proberen te pakken. Uiteindelijk had één hond een koekje te pakken, en had de ander de verpakking tussen de tanden. Het resultaat was naar tevredenheid blijkbaar, want ze sprintten zo snel als ze konden weg.
Net toen ik op zoek wilde gaan naar het busje dat naar Copacabana rijdt, kwam er een groepje mannen aanzetten, die nogal geïnteresseerd waren en mij bombardeerden met vragen. Na ook nog wat over het dorpje gepraat te hebben, kwam er een taxi aanscheuren waarvan ik vermoed dat die hoorde dat er een toeristen was. Voor veel te veel geld wilde hij me wel terug brengen naar Copacabana, dus ik bedankte vriendelijk en zei dat ik het busje af zou wachten. Na zo'n tien minuten werd hij blijkbaar terug geroepen naar Copacabana, en kon ik voor een mals prijsje mee 🙃
Niet zonder slag of stoot, want we kwamen op een punt dat de auto te breed was voor het pad. Met behulp van vijf man is het gelukt om er door te komen. Een auto na ons had hetzelfde probleem, dus ook deze werd geholpen. De rest van het dorp stond vanaf een afstandje rustig toe te kijken hoe het waarschijnlijk enige enerverende van de dag zich afspeelde.
Onderweg pikten we nog meerdere mensen op, dus werden we toch nog een soort bus. Na een hele goedkope maar hele lekkere maaltijd ik een voetbal kijkend restaurantje begon het weer keihard te stormen.Читать далее

ПутешественникIk word er zo blij van, als ik lees wat jij allemaal meemaakt!
- День 136
- среда, 5 апреля 2023 г.
- ☀️ 31 °C
- Высота: 3 881 м
БоливияYumani16°2’20” S 69°8’46” W
Yumani
5 апреля 2023 г., Боливия ⋅ ☀️ 31 °C
Vandaag ga dan ik ook naar Isla de Sol! Vanochtend om 9 uur ging ik met één van de vele kleine bootjes het water op. Je kan vanuit Copacabana zowel naar het zuiden van het eiland, waar het dorp Yumani ligt, als naar het noorden van het eiland, waar Challapampa ligt. Ik koos ervoor om naar het noorden te varen, en vanaf daar naar het zuiden te lopen om vervolgens daar te overnachten. Dit kon gelukkig weer, want sinds 2016 was er een ruzie tussen de twee delen van het eiland (over de verdeling van de inkomsten), waardoor het pad afgesloten was. Een Koreaanse toerist die in 2018 toch de tocht probeerde te maken, werd onderweg doodgestoken door een inwoner. Maar, alles is gelukkig weer vredig, voor de toerist dan.
Na een prachtig boottochtje kwamen we aan in Challapampa, wat niet meer dan een klein haventje en wat huizen is. Inca del Sol heeft deze naam gekregen omdat legendes hier de zonnegod Inti is geboren. De zoon van hem werd de eerste Inca heerser, vandaar dat de Inca's zichzelf ook kinderen van de zon noemden. Hoe dan ook, op het eiland zijn nog meerdere Inca ruïnes te vinden, waaronder Roca Sagrada in het noorden, een klein doolhof waar verschillende huisjes hebben gestaan. Even verderop stond Mesa Ceremonica, een stenen tafel met krukje er omheen, waar niet alleen dieren, maar ook mensen werden geofferd.
Niet getreurd, want deze geofferden hadden wel een waanzinnig uitzicht in hun laatste minuten! Het pad naar Yumani duurt zo'n vier uur, met constant uitzicht op het meer. Onderweg kwam ik nog verschillende strandjes tegen, dus die heb ik ook nog opgezocht.
Savonds ben ik nog naar een mirador gegaan om samen met een Brit en een Chileense de zonsondergang te zien. Na anderhalf uur gezellig gewacht te hebben, verscheen er een prachtige wolk die voor de zon bleef hangen. Hoezo "Isla del Sol"?! Wel was het volle maan, dus uiteindelijk was er toch nog wat moois te bewonderen hoog aan de hemel.Читать далее

ПутешественникWat mooi om jouw prachtige verhalen weer te lezen en foto's te zien!
- День 137
- четверг, 6 апреля 2023 г.
- Высота: 3 664 м
БоливияPlaza Murillo16°29’33” S 68°8’9” W
La Paz
6 апреля 2023 г., Боливия ⋅ ☀️ 27 °C
Na een heerlijke nachtrust, en een nog beter uitzicht bij het wakker worden en ontbijt, was het tijd om met de boot terug naar het vasteland te gaan. De boot zou pas om 10:30 vertrekken, maar in mijn hotel zat een Spaanse familie die hun eigen bootje hadden geregeld, en ik mocht mee!
Om 9:30 zat ik op het dak van het bootje, klaar om van de rit te genieten. Het waaide vrij stevig, dus het schommelde aardig heen en weer. Na een klein uur kwamen we aan, haalde ik m'n tas op en ging er direct een bus naar La Paz. Een hele oude en vervuilende, maar hij deed zijn werk. Onderweg waren er erg veel mensen die richting Copacabana liepen of fietstsen, en ik heb het vermoeden dat dit is vanwege de pelgrimsroute en pasen.
Aan het eind van de middag kwam de bus, totaal ergens anders dan de busterminal, aan in La Paz en was ik weer terug in hele andere sferen. Ik slaap vannacht in het derde hostel, en eindelijk is het raak! Het is een heel mooi oud gebouw, met heel leuk personeel en eindelijk een beetje rust in de tent.Читать далее
- День 138
- пятница, 7 апреля 2023 г.
- ⛅ 25 °C
Coroico - Dag 1
7 апреля 2023 г., Боливия ⋅ ⛅ 25 °C
Goede vrijdag! Blijkbaar voor de Bolivianen een erg belangrijke dag, want de stad was stil en relatief erg leeg. Winkels waren dicht en er reden een stuk minder busjes dan normaal. Op weg naar de kabelbaan kwam ik nog wel een optocht tegen met muziek en een Christusbeeld, en daarnaast veel kraampjes met bloemen en andere paasbenodigdheden.
Met de kabelbaan ging ik op weg richting Valle de la Luna. Dit is een klein park met vrij unieke rotsformaties gevormd door erosie. Op de achtergrond van sommige foto's van La Paz kan je dat soort gesteente ook zien. Maar, zodra ik uitstapte en in een bus wilde stappen meldde de chauffeur mij dat het park dicht was. Natuurlijk... Ik stond in een hele rijke wijk, waar ook veel bedrijven en ambassades waren gevestigd, dus daar ben ik nog maar even rond gelopen.
Vervolgens ben ik, wat eerder dan gepland dus, naar de busterminal in het oosten van de stad gegaan, waarvandaan de bussen en collectivos richting het oosten vertrekken. Het was er één grote chaos, maar gelukkig had ik al snel een collectivo te pakken, met dit keer een bak geluk erbij: ik was de laatste en konden dus direct vertrekken! De rit naar Coroico duurde zo'n drie uur en ging voornamelijk door mistig weer. Toen we aankwamen bleek Coroico de nummer één vakantiebestemming voor locals te zijn, want het was er enorm druk 🙃 Het is maar een klein dorpje, maar alle hotels hadden een briefje met "No hay habitaciones".
Mijn hostel was een beetje onvindbaar, maar dat bleek achteraf niet erg. Samen met een Duitse die aan het kamperen was, was ik er de enige. De eigenaar is een vrij stevige man met constant zweet dat van z'n voorhoofd druipt, maar is super aardig en wilde overal bij helpen. Vanavond wel een beetje op tijd naar bed, want morgen staat een lange wandeling op de planning.Читать далее

ПутешественникIk heb je verslag van de afgelopen dagen gelezen en gezien. Wat is het daar ook prachtig. Ook heel leuk om te lezen hoe jij je verplaatst met alle soorten vervoer. En hoe er telkens weer dieren op je pad komen en legio aardige mensen.
- День 139
- суббота, 8 апреля 2023 г.
- ⛅ 29 °C
- Высота: 1 700 м
БоливияRío Huarinilla16°11’13” S 67°43’44” W
Coroico - Dag 2
8 апреля 2023 г., Боливия ⋅ ⛅ 29 °C
Tijd voor de wandeling! Na een lekker ontbijt met een nog lekkerder uitzicht, ging ik op pad. De bestemming was Tocaña. Tocaña is een dorp waar vooral Afrikaans-Boliviaanse mensen wonen.
In de 16e eeuw kwamen de eerste Afrikaans-Boliviaanse mensen naar Bolivia om in de zilvermijnen bij Potosí te werken. Een eeuw later werden zij door de Spanjaarden naar de Yungas regio (waar Coroico en Tocaña in liggen) verhuist, om op hun boerderijen te gaan werken. En jawel, dit werd al snel slavernij. Nadat de slavernij werd afgeschaft, bleef deze gemeenschap in Tocaña wonen, en nog steeds wonen de volgende generaties in datzelfde dorp. Inmiddels is er een klein museum en wordt er af en toe muziek en dans opgevoerd.
Fernando, de eigenaar van het hostel, adviseerde me om een stok mee te nemen. Wellicht had ik beter niet kunnen vragen waarom, want het antwoord was slangen. Op en top alert ging ik op pad met "Misschien geen Tiger, maar wel slangen in de Woods piece of wood". Het pad was af en toe best lastig te vinden, tot het punt dat ik in iemands achtertuin stond en op een coca plantage was beland. Na meerdere keren de verkeerde kant op te zijn gelopen, was het pad op driekwart echt verdwenen. Er waren vier verschillende richtingen, maar alle vier liepen ze dood. Na lang gezocht te hebben, heb ik toch maar besloten om om te keren. M'n vermoeden is dat het pad simpelweg dichtgegroeid was met planten.
Hoe dan ook, Tacaña is dus niet bereikt, maar een mooie wandeling was het zeker! Zoveel kleuren groen en zoveel geluid van vogels en ander gespuis om me heen maakte het af. En geen slang tegenkomen helpt ook.Читать далее
- День 140
- воскресенье, 9 апреля 2023 г.
- ⛅ 29 °C
Coroico - Dag 3
9 апреля 2023 г., Боливия ⋅ ⛅ 29 °C
Het was alweer een tijdje geleden, dus het werd weer hoog tijd... Koorts en diarree! Gisteravond begon het en vannacht was ik aardig op stoom. Eindeloos dromen, van vele dekens naar bijna geen dekens, veel wc bezoekjes, het feest was compleet. Frappant detail: het Duitse meisje naast me had nog wat wc problemen na een bezoek aan de jungle, dus ik was vannacht niet de enige frequente bezoeker van het toilet. Gezellig!
De volgende ochtend was het al een stuk beter, maar ik heb er toch maar een relax dagje van gemaakt. Fernando schoot direct te hulp met allemaal paracetamol, loperamide en antibiotica, maar een ontbijtje was genoeg vandaag. En eerlijk is eerlijk, dit hostel is geen verkeerde plek om ziek te zijn, want het uitzicht vanuit bed was prima!
Wel ben ik nog wat door het dorp gelopen om charmante katten te spotten.Читать далее
- День 141
- понедельник, 10 апреля 2023 г.
- ⛅ 31 °C
Coroico - Dag 4
10 апреля 2023 г., Боливия ⋅ ⛅ 31 °C
Ondanks dat ik dacht dat het ziek zijn verrassend snel over was, bleek vannacht toch nog vol wilde dromen te zitten. Om half 1 snachts werd ik schreeuwend (volgens mij schreeuwde ik FUUUCK... 🙃) wakker, waarop mijn Duitse buurvrouw ook paniekerig wakker schrok. Het feit dat zij om 3:00 een wekker had staan, maar vier uur slaap zou krijgen vannacht en ik dat verstoorde, maakte het allemaal nog wat absurder. Nadat we allebei weer normaal in het hoofd waren konden we er hard om lachen.
Het was gelukkig allemaal niet erger geworden, en was het dus weer tijd voor een wandeling, deze keer de andere kant op. De wandeling was relatief makkelijk, maar had onderweg hele mooie uitzichten. Halverwege kwam ik langs een aantal coca plantages en richting het einde liep ik langs een paar gehuchten waar ook net de school uit was, dus het was gezellig druk met allemaal kids!Читать далее
- День 142
- вторник, 11 апреля 2023 г.
- ⛅ 24 °C
- Высота: 3 691 м
БоливияSan Pedro17°57’4” S 67°5’47” W
Oruro - Dag 1
11 апреля 2023 г., Боливия ⋅ ⛅ 24 °C
Reisdag naar Oruro! Fernando vroeg me bij het ontbijt of hij nog iets kon verbeteren aan het hostel, omdat hij het nog niet zo lang geleden begonnen is. Nadat ik zei dat ik niks kon verzinnen, vertelde hij dat twee Duitse meisjes graag haakjes in de badkamer wilden. Nadat ik zei dat ik dat niet per se nodig vond, zei Fernando met een big smile dat vrouwen veel veeleisender zijn en dat wij mannen niet veel nodig hebben om gelukkig te zijn. Gooi het eruit Fernando!
Bij het verlaten van het hostel kreeg ik nog een stevige knuffel en ik moest sowieso een keer terugkomen. Met een collectivo ben ik teruggekeerd naar La Paz. De chauffeur reed enigszins als een idioot, dus het was een kwestie van overleven achterin. Hoe mensen het voor elkaar krijgen om in slaap te vallen, blijft een wonder.
In La Paz nam ik een mooie oude bus naar Oruro, zo'n 220 kilometer naar het zuiden. In plaats van drie uur deed de bus er uiteraard 5 uur over, waardoor ik savonds pas aankwam in de gloednieuwe terminal van Oruro, die helemaal aan de rand van de stad ligt. Omdat ik geen zin had om op dit tijdstip nog naar het centrum te gaan en een hotel te zoeken (er zijn hier geen hostels), ben ik een hotel binnengestapt naast de terminal. Omdat de terminal nog zo nieuw is, is het hotel ook gloednieuw, wat zich hier resulteerde in het ontbreken van een douche, waar ik juist zo naar verlangde. Maarja, ik had tenminste een bed...Читать далее
- День 143
- среда, 12 апреля 2023 г.
- Высота: 3 711 м
БоливияOruro17°58’15” S 67°6’46” W
Oruro - Dag 2
12 апреля 2023 г., Боливия ⋅ ☀️ 28 °C
Een dagje in Oruro! Vanochtend ben ik eerst verhuisd naar een hotel in het centrum van de stad, "Hotel Houston". Oruro is niet extreem bijzonder (behalve met carnaval!), maar wel een leuk, druk en gezellig stadje om een dag in te vertoeven.
De stad heeft mooie architectuur, een paar mooie parkjes en uiteraard een drukbezochte markt! Op een heuveltje staat nog het Monumento a la Virgen del Socavon, een enorm beeld van Maria, waarvandaan je een mooi uitzicht hebt op de stad en daarbuiten. Zo kon je ook zien dat Oruro weer zo'n stad is die echt een beetje in het niets ligt. Om de stad zijn alleen maar hele kale hoogvlaktes en soms een meer. De stad is dan ook ontstaan uit het mijnen van zilver en tin, een andere naam voor de stad is ook Uru Uru.
Savonds was het opvallend druk in de stad, met vooral heel veel scholieren. Ik heb geen evenement of iets dergelijks kunnen ontdekken, maar alle scholen waren nog wel open en druk. Ik vermoed een laatste schooldag of zoiets...Читать далее
- День 144
- четверг, 13 апреля 2023 г.
- ☀️ 26 °C
- Высота: 2 573 м
БоливияCochabamba17°23’19” S 66°9’27” W
Cochabamba - Dag 1
13 апреля 2023 г., Боливия ⋅ ☀️ 26 °C
Na nog wat door Oruro te hebben gelopen, ben ik weer naar de nieuwe busterminal gegaan. In Bolivia zijn de bussen van een stuk mindere kwaliteit, maar deze was weer best aardig! De rit van zo'n 5 uur eindigde in Cochabamba, de vierde grootste stad van Bolivia. Op het eerste gezicht lijkt dat op de een of andere manier niet zo, ook omdat het niet een hele bekende stad, maar toch heeft Cochabamba, samen met de steden die er aan vast zitten, meer dan 1,3 miljoen inwoners. Als je door het centrum loopt voelt het eerder als een groot dorp.
De stad wordt ook wel de "City of Eternal Spring" genoemd, vanwege de lente achtige temperaturen het hele jaar door. Niet alleen een vrij epische naam, maar ook heerlijk om deze temperatuur te hebben, wat mij betreft perfect!
Bijzonder vond ik ook de "Water War" die zich hier heeft afgespeeld. In 1998 besloot het International Monetary Fund Bolivia een lening van 138 miljoen US Dollar te geven tegen inflatie en voor economische groei, met als voorwaarde dat alle resterende overheidsbedrijven zou verkopen. Zo werd het lokale waterbedrijf gekocht door "Aguas del Tunari", een groep van private investeerders, waaronder de Amerikaanse Bechtel Corporation.
Deze groep had ook beloofd de 30 miljoen US Dollar schuld af te lossen die het overheidsbedrijf had, een grootschalig onderhoudsproject te starten voor het watersysteem en de rest van het stopgezette "Misicuni dam project" te financieren. Mede doordat de World Bank geen subsidies meer gaf vanwege de corrupte situatie in Bolivia, en dat alle vertegenwoordigers van Aguas del Tunari die alles regelden voornamelijk buitenlandse techneuten waren en geen verstand hadden van marketing en politiek, bleek dit allemaal veel te veel geld te kosten. De prijs van water steeg naar 20 US Dollar per maand, wat met een gemiddeld inkomen in die tijd van 100 US Dollar per maand aan de hoge kant was. Ook was dit een groot probleem voor de vele landbouw in de regio, omdat die veel water gebruikten voor irrigatiesystemen.
Begin 2000 begonnen massale protesten in de stad uit te breken. Niet alleen in Cochabamba, maar de protesten vonden ook plaats in de rest van het land. Wegen waren geblokkeerd, en zelfs politieagenten verzetten zich, wat heeft geleid tot een gevecht tussen agenten en militairen. Nadat Aguas del Tunari zelf al hadden besloten de stekker eruit te trekken, en er televisiebeelden waren van de kapitein van het Boliviaanse leger die op een menigte demonstranten in schoot en daarmee een jongen doodde en vele anderen verwondde, besloot de regering toch alles weer terug te draaien. Na enkele maanden van chaos werden honderden demonstraten weer vrijgelaten en keerde de rust weer terug. Ondanks dat waren er nog jarenlang rechtzaken tussen de investeerders en de overheid, en zaten zo'n 300.000 mensen tot eind 2005 nog zonder water, of maar een paar uur per dag.
Deze Water War heeft uiteindelijk geleid tot meerdere anti globaliseringprojecten en het besluit in 2010 van de VN om waterzuivering een mensenrecht te maken en de privatisering van water als onethisch te bestempelen.
Dit was nog maar enigszins een samenvatting, maar ik vond het in ieder geval super interessant en ook gek dat ik hier nog nooit eerder over had gehoord. Blijkbaar was dit wereldwijd nieuws waar ook landen als Spanje, Rusland, China, Israël en Japan zich mee hebben bemoeid.Читать далее

ПутешественникInderdaad een interessant verhaal als achtergrond van je reis!
- День 145
- пятница, 14 апреля 2023 г.
- ☀️ 32 °C
- Высота: 2 573 м
БоливияCochabamba17°23’19” S 66°9’27” W
Cochabamba - Dag 2
14 апреля 2023 г., Боливия ⋅ ☀️ 32 °C
Vandaag ben ik op pad gegaan naar Cascada Apote, een waterval in de bergen/heuvels die tegen Cochabamba aanliggen. Met een propvol busje en een chagrijnige chauffeur ging de rit 45 minuten lang door de stad en belandde ik in Apote, een klein dorpje met vooral veel landbouw.
Het begin van de wandeling was erg mooi, lopend tussen een aantal akkers en enorme huizen, wat niet helemaal matchte, maargoed. Na een paar kilometer kwam ik bij het begin van de bergen/heuvels, waar het vinden van het juiste pad vrij problematisch verliep. Er waren meerdere paden, maar alle vier die ik had geprobeerd liep dood of was onbegaanbaar door allerlei planten. Een vijfde poging bracht me eindelijk naar een enigszins duidelijk pad richting de waterval!
Achter me kijkend had ik mooie uitzichten over de stad, voor mij waren er vooral groene maar droge hellingen. Omdat er alleen lage struiken groeiden, stond de zon constant vol op het pad, wat het wandelen niet heel erg aangenaam maakte. Er wordt dan wel gesproken over lente achtige temperaturen, maar dit was toch wel zomers te noemen 🙃. Uiteindelijk besloot ik halverwege om te keren, om mezelf nog een beetje blij te houden.
In plaats van naar de waterval te lopen, ben ik via een andere weg terug naar Tiquipaya gelopen. Ook dit was een dorp dat aan alle andere dorpen en Cochabamba grenst. De scholen waren net uit, dus het was gezellig druk op straat. Na wat rondgelopen te hebben en een stevig menu del dia te hebben gehad, ben ik met de bus terug naar Cochabamba gegaan.Читать далее

Путешественник
Koeien! Altijd een gezellige wandeling als er koeien zijn.
- День 146
- суббота, 15 апреля 2023 г.
- Высота: 2 575 м
БоливияCochabamba17°23’19” S 66°9’26” W
Cochabamba - Dag 3
15 апреля 2023 г., Боливия ⋅ ☀️ 27 °C
Zaterdag, voetbaldag in Cochabamba! Inmiddels ben ik al zo'n vier en een halve maand in Zuid-Amerika, een continent dat groot fan is van voetbal, maar heb ik nog steeds geen echte voetbalwedstrijd gezien. Vanavond speelt "Club Deportivo Jorge Wilstermann" (vernoemt naar de eerste commerciële piloot van Bolivia) tegen "Club Independiente Petrolero" uit Sucre.
Een kaartje kopen kan alleen op de dag zelf bij het stadion, dus om 10:00 stond ik keurig in de rij. De kaartverkoop werd gedaan vanuit een paar kleine raampjes met tralies. Het advies van de mevrouw in het hostel heb ik opgevolgd, dus heb ik een kaartje gekocht aan de rustigere noordzijde. De hooligans schijnen nog wel is een knokpartijtje te houden aan de zuidkant...
Na overdag de stad wat gezien te hebben en de markt te hebben bezocht, was het savonds tijd voor de strijd! Buiten was het al goed druk met verschillende kraampjes voor avondeten, snacks en t shirts. Uiteraard heb ik als groots fan ook een shirt gekocht. Ook begon ik een vermoeden te krijgen waarom de kaartjes zo goedkoop waren, allerlei kinderen waren namelijk kussentjes van schuim een het verkopen... En inderdaad, stoeltjes waren er niet in het stadion. Vaste plekken ook niet, dus je kon zitten waar je wilde, maar overal was de ondergrond hard beton.
Totaal niet Zuid-Amerikaans begon de wedstrijd, een heuse degradatiekraker, drie minuten te vroeg in een goed gevuld stadion. In de derde minuut was er al een penalty tegen, die uiteindelijk toch werd teruggedraaid door de var. Niet veel later scoorden ze alsnog en werd het 0-1. Ik kreeg het gevoel dat er hier wat meer toegelaten wordt dan in het Nederlandse voetbal. Het voetbal zelf was niet om aan te zien, maar over de gehele wedstrijd zijn er vijf mensen per brancard en karretje afgevoerd, en dat met maar een paar gele kaarten en één rode.
Ondanks dat Cochabamba bijna constant de bal had, bakten ze er geen hol van. Zelfs nadat Sucre vlak na rust die rode kaart incasseerde, kreeg het thuisteam de bal er niet in. Na het verlies werd het vrij druk met boze fans boven de in/uitgang van de spelers. Toen ze woedend schreeuwden naar de Argentijnse trainer op het moment dat deze naar binnen wilde lopen, kreeg de beste man een enorme woedeaanval, en begon twee keer zo hard terug te schreeuwen. Na een paar minuten vermakelijk toe staan hebben kijken, werd hij door vier man naar binnen gedrukt. Opvallend detail, de zuidkant met hooligans liep rustig leeg zonder problemen.
Het was erg leuk om zo'n wedstrijd een keer mee te maken en behalve aan het einde was de sfeer super gezellig! De overkant maakte de muziek en waren non stop aan het zingen en heen en weer aan het springen. Aan de "rustige" noordkant was er vooral veel frustratie, maar werd er ook vaak geklapt en gelachen. Ondertussen liepen er ook constant mensen door het publiek om empanada's, ijs, popcorn en weet ik veel wat te verkopen. Voor herhaling vatbaar dus :)Читать далее
- День 147
- воскресенье, 16 апреля 2023 г.
- Высота: 3 361 м
БоливияPujyuni17°47’48” S 65°29’25” W
Nachtbus van Kotsebambi naar Suikerstad
16 апреля 2023 г., Боливия ⋅ ☀️ 28 °C
Naar Sucre, mijn volgende bestemming, rijden er op zondag allen maar nachtbussen, dus vandaag heb ik nog een hele dag in Cochabamba. Toevallig zag ik dat er een tentoonstelling van Dalí ergens in de stad is, dus die heb ik opgezocht.
De tentoonstelling was in het Palacio Portales. Dit prachtige huis is gebouwd tussen 1915 en 1927 met alleen maar materialen uit Europa. Het zou de nieuwe woning worden van Simón Iturri Patiño, een steenrijke Boliviaan die tijdens de Tweede Wereldoorlog zelfs één van de vijf rijkste mensen ter wereld zou zijn! Kleine anti-climax, hij heeft er uiteindelijk nooit gewoond.
Om het huis ligt een mooie tuin met veel groen, verschillende bijzondere planten en bomen en veel beelden van Romeinse keizers, sterrenbeelden en engelen. De expositie was in de kelder van het huis, waar een flinke rij voor stond. Het was geen grote expositie en bestond uit drie collecties: Infierno, Purgatorio en El Paraíso. Het waren stuk voor stuk bijzondere schilderijen! Al waren ze wel vaak wat duister.
Na deze tentoonstelling ben ik nog wat verder de stad gaan ontdekken en ben ik savonds naar de busterminal gegaan. Omdat bijna alle bussen naar alle bestemmingen savonds vertrekken, was het goed druk! Het was nogal onduidelijk waar alle bussen vertrokken, maar uiteindelijk had ik de mijne gevonden en vertrok ik drie kwartier te laat richting Sucre.Читать далее

ПутешественникHet waren weer spannende èn interessante dagen Bram! Weer prachtig om te lezen en te zien
- День 148
- понедельник, 17 апреля 2023 г.
- ☀️ 26 °C
- Высота: 2 801 м
БоливияPlaza 25 de Mayo19°3’7” S 65°15’41” W
Sucre - Dag 1
17 апреля 2023 г., Боливия ⋅ ☀️ 26 °C
Inmiddels vind ik de nachtbussen geen enorm vervelend fenomeen meer. Wat wel lichtelijk irritant is, is op een onmogelijke tijd aankomen met je nachtbus. Deze nachtbus kwam 4:15 aan. Een tijdstip waarop je praktisch niks kan. De terminal slaapt, dus hier kan je alleen zitten en niet ontbijten oid. Ook buiten de terminal is alles nog dicht. In het hostel kan je ook nog niet terecht. Dus er zat niks anders op dan lekker op een stoeltje de tijd doorbrengen.
Om 7:00 ging er een restaurantje open in de stad, dus precies om 7:00 stond ik er voor de deur, met een nog wat slaperige bediening. Gelukkig kon ik na m'n ontbijt al m'n tas achterlaten in het hostel, en kon ik vrij en vroeg beginnen met het verkennen van Sucre!
Officieel is Sucre de hoofdstad van Bolivia, maar eigenlijk alles spreekt dat tegen. Zo zijn er eigenlijk niet echt overheidsgebouwen in Sucre en is het ook verreweg niet de grootste stad (het is de zesde stad van het land). Maar dat betekent zeker niet dat het geen mooie stad is! Ook wederom bewezen door het feit dat het UNESCO Werelderfgoed is.
De stad wordt ook wel "La Ciudad Blanca" genoemd vanwege de vele witte gebouwen. Naast de vele oude en witte gebouwen, is er ook een enorme hoeveelheid kerken. Veel kerken hebben ook een andere functie, zoals een ziekenhuis en voornamelijk ook veel scholen! En wie kwam ik tegen in een restaurantje savonds... Fiona, die ik eerder al in Huaraz en Cusco had ontmoet stond opeens weer voor m'n neus! Zonder Will deze keer, die was weer terug naar de VS.Читать далее

ПутешественникZie nu pas de nieuwe benaming van de vorige stad.... hopelijk doet die de stad geen eer meer aan...

ПутешественникWat ongelooflijk wit...prachtig, steekt mooi af tegen de blauwe lucht❤️
- День 149
- вторник, 18 апреля 2023 г.
- ☀️ 24 °C
- Высота: 2 800 м
БоливияLa Prosperina19°3’8” S 65°15’42” W
Sucre - Dag 2
18 апреля 2023 г., Боливия ⋅ ☀️ 24 °C
Vlakbij Sucre ligt Castillo de la Glorieta, een nogal bijzonder kasteel, niet zoals alle anderen. Eigenaren van het kasteel waren Francisco Argandoña, een man die in de mijnbusiness zat, en Doña Clotilde Urioste, een vrouw uit een rijke familie.
Door de enorme zilverproductie uit de mijnen van Potosí rond 1880 verdiende het stel flink veel geld, en zetten meerdere goede doelen en weeshuizen op. Francisco werd benoemd tot buitengewoon gezant en gevolmachtigd minister bij de Heilige Stoel en de gerechtshoven van Europa, en verhuisde samen let Doña naar Parijs om Bolivia te vertegenwoordigen in de rechtbanken van Rome, St. Petersburg, Berlijn en Madrid.
Na een ontmoeting met paus León VIII in 1898, die onder de indruk was van alle goede doelen, benoemde hij de twee tot prins en prinses, waardoor het vorstendom La Glorieta ontstond. Hoe dit zomaar kan is mij een raadsel. In 1910 overleed Francisco en in 1932 keerde Doña terug naar Sucre, waar ze hielp met de ontwikkeling van Sucre. Nadat ze een jaar later ook stierf, was het enige prinsdom ooit in Bolivia na 35 jaar voorbij.
Hoe dan ook, het kasteel werd van 1893 tot 1897 gebouwd. Het heeft onder andere een Russisch geïnspireerde prinsentoren, een Chinees geïnspireerde princessentoren, een kopie van de Big Ben. Door de rest van het gebouw heen zijn er ook nog Byzantijnse, Italiaanse, Franse, Duitse en Nederlandse invloeden. Dit alles heeft geleid tot dit gekke roze kleurige kasteel. Van binnen was het inmiddels bijna helemaal leeg. Er stond een tafel met wat stoelen en twee bedden, en wat foto's van vroeger. Maar dankzij de gekke architectuur en de geschiedenis was het zeker de moeite waard om te zien!Читать далее
- День 150
- среда, 19 апреля 2023 г.
- ☀️ 25 °C
Potosí - Dag 1
19 апреля 2023 г., Боливия ⋅ ☀️ 25 °C
Na de ochtend nog door te hebben gebracht in onder andere de markt in Sucre, heb ik smiddags de bus genomen naar Potosí. De markt was niet eens heel erg groot, maar je kon er makkelijk in verdwalen. Op een gegeven moment kwam ik op een soort binnenplaats terecht waar allemaal vrouwen keihard begonnen te schreeuwen dat ik een vers sapje bij hen moest komen drinken. Enigszins snel en ongemakkelijk ben ik overgestoken om een goeie lunch te halen bij de patio de comidas.
De rit naar Potosí was een mooie, maar ik heb er niet echt van kunnen genieten door de vrouw naast me die het gordijntje dicht wilde tegen de zon. Eenmaal in Potosí bleek het een veel grotere (en koudere) plaats te zijn dan ik had verwacht en was de busterminal helemaal aan de rand van de stad. Na wat avondeten ben ik met de bus richting hostel gegaan, waar in de buurt de zoveelste optocht werd gehouden in Bolivia. Deze keer van enorm veel scholieren die geslaagd zijn.
Het hostel wordt gerund door een wat oudere man en zijn compagnon. Het zijn twee enorm komische figuren met een humor die nergens op slaat. Zo werd ik begroet met "Hola Coca Cola" en schreeuwde de beste man dat degene die hem hielp met z'n computer morgenochtend vier extra pannenkoekjes zou krijgen. Voor de rest lijkt alles te mogen hier en helpt hij met letterlijk alles.Читать далее
- День 151
- четверг, 20 апреля 2023 г.
- ☀️ 21 °C
Potosí - Dag 2
20 апреля 2023 г., Боливия ⋅ ☀️ 21 °C
Een wilde dag en verhalen genoeg! Één van de meest indrukwekkende, interessante en ook wel enge dingen die ik heb gedaan. Zoals eerder genoemd staat Potosí bekend om zijn mijnen. Al 480 jaar wordt er in de omgeving, vooral in de berg Cerro Rico, gezocht naar voornamelijk zilver en tin.
Het is mogelijk om hier een tour te doen, al zijn de meningen hierover verdeeld. Sommigen zeggen dat het toerisme het werk in de mijn in stand houdt, waardoor deze mensen in de slechte omstandigheden blijven werken (niet het geval naar mijn (haha, "mijn") mening) en anderen zeggen dat het te gevaarlijk is in de mijn...maar dat kan je alleen maar beoordelen als je het zelf ervaart, dus dat heb ik gedaan!
Om 8:45 ging ik samen met een Belg naar het busje, waar ook een ander groepje stond met hun gids. Nadat we onszelf in laarzen en andere beschermende kleding hadden gehesen, reden we naar de Miners Market. Op deze markt slaan alle mijnwerkers hun materiaal, drinken en wat dan ook in. Als je als toerist de mijn in gaat is het gebruikelijk om cadeau's mee te nemen, dus die hebben we daar gekocht. Ik nam een fles sap en een flesje 96% alcohol (kom ik later nog op) mee. Ook kregen we een demonstratie hoe de dynamiet werkt, wat ze gebruiken in de mijn. Leuk feitje: deze markt in Potosí is waarschijnlijk de enige plek ter wereld waar je legaal dynamiet kan kopen!
Na verdere uitleg was het tijd om de mijn in te gaan. Blijkbaar hadden de Belg en ik een andere route geboekt, dus we splitsten ons af van de rest. Vanaf de eerste minuut was het echt heel bijzonder. Ten eerste is het volledig donker. Er is geen verlichting, behalve de lamp die we op onze helmen hadden. Daarnaast zijn de gangen ongelooflijk smal en laag. Soms is de gang niet breder dan de karretjes en is het maar een meter hoog (dit was vaak het geval).
Vandaag was volgens onze gids een drukke dag, en dat was te merken. Karretjes gingen er in en uit, en dat leverde ook wel wat problemen op. Ten eerste voor ons. Omdat vooral de volle karretjes zo zwaar zijn en soms zo snel gaan, kunnen die niet zomaar gestopt worden. Dus als er een kar aankwam, moesten we of strak tegen de muur staan, of naar de dichtstbijzijnde "safe zone", een kleine inham om te schuilen. Hoe wisten we dat er één aankwam? Puur afgaan op geluid en licht. Het kwam dus ook een paar keer voor dat de gids een karretje aan hoorde komen en schreeuwde dat we terug moesten rennen. Als een malle begonnen we', uiteraard bukkend, terug te rennen naar de vorige safe zone. De meeste ongelukken met toeristen gebeuren dan ook door botsingen met de karretjes.
De mijnwerkers zelf communiceren met lichtsignalen van hun hoofdlampen. Snel horizontaal heen en weer schuddend betekent niet veilig/er komt een karretje aan. Langzaam verticaal heen en weer betekent veilig. Als er bijvoorbeeld twee karretjes elkaar tegemoet kwamen (er is immers maar één "spoor"), moest het lege karretje snel hun kar omgooien in een safe zone, zodat de volle kar door kan gaan. Het duo (ze werken allemaal in duo's) schudt dan verticaal heen en weer dat het veilig is. Maar soms gaat iedereen zo snel, of zijn de lichtsignalen lastig te zien door bochten in de gangen, dat er een botsing plaats vindt.
Door de hele mijn zijn er Tio's te vinden. Tio is de beschermheer van de mijn. Zoals de gids het omschreef is het geen god, maar meer een vriend en teamgenoot. Tio is een beeld dat in een safe zone staat. Om een veilige dag en geluk te vragen, gooien de mijnwerkers coca bladeren op het beeld, gieten alcohol erop (eerste reden voor de alcohol) en steken twee sigaretten in zijn mond. Als de sigaretten hele op gaan, brengt het de werkers geluk. Als ze maar half afbranden is er geen geluk en geen pech, als ze totaal niet branden brengt het pech. Al deze handelingen gebeuren heel precies op verschillende plekken en in verschillende volgordes. De belangrijkste plek van Tio is zijn penis. Ook wij hebben dit ritueel gedaan, en de gids heeft daarbij gebeden, in de duisternis zonder licht.
De tour die wij hadden geboekt werd gedaan in twee verschillende mijnen. En hier kwam het enge, want we moesten van de ene naar de andere mijn. Hoe? Zeventig meter naar beneden, bijna alleen maar op de rug of buik, kruipend. Eerlijk gezegd was het doodeng. De ruimtes waren extreem klein, niet veel breder dan een mensenlichaam, en niet veel hoger dan een paar hoofden. En dat voor aardig wat meters, zeventig meter diep, en 500 meter ver in de mijn. Op een gegeven moment kwamen we op een punt waar de gids zei "neem de linkerkant. Als je de rechterkant neemt zie ik je in een volgend leven". Wat bleek, aan de rechterkant bleek een heel diep gat te zijn, wat je niet zou overleven.
Toch wel erg opgelucht waren we eindelijk in de tweede mijn. Het was niet veel anders dan de eerste, behalve dat deze iets rustiger was. Wat vooral opviel aan de mijn was dat het erg primitief was. Natuurlijk had ik geen luxe verwacht, maar er was bijvoorbeeld geen licht aan het plafond, de rails waren soms zelfs van hout en gingen stuk (ook waar wij bij waren) en communiceren ging alleen via de hoofdlampen, wat voor veel linke situaties leidt en heel onpraktisch is. Ook ging alles met de hand, het duwen en trekken van de karretjes is loodzwaar, maar alles ging volledig met de hand. Soms zat er ook nog dynamiet in de muren die niet af waren gestoken. Niet aanraken zei de gids, want het risico is dat de dynamiet dan alsnog afgaat. Oke...
En dan nog over het werk. Het lijkt me verschrikkelijk om te werken. En dat is eigenlijk een feit. Het is enorm stoffig en benauwd in de mijn, en dat vond ik al na maar een paar uur in de mijn. Het is fysiek heel zwaar werk en eten doen ze nauwelijks (vanwege alle stof etc in de mijn). Ze kauwen de hele dag door coca bladeren, omdat dat het gevoel van honger wegneemt. Daarnaast adem je ook allerlei giftige stoffen in. De gemiddelde levensverwachting van een mijnwerker komt niet boven de 50 jaar, vanwege allerlei ziektes die ze oplopen.
Ook sterft er elke vijf dagen één persoon in de mijn. Er is namelijk een grote kans op koolmonoxide vergiftiging in de mijn. Dit is de tweede reden voor de alcohol. Wanneer er sprake is van koolmonoxide vergiftiging, moet er snel alcohol gegoten worden in de bandana die ze voor hebben, en moeten ze zo snel mogelijk naar buiten. Als ze geen alcohol hebben, plassen ze in hun laars, en houden ze dit tegen hun mond en neus. Als dit allebei niet lukt (en soms ook als het wel lukt), is het gedaan. Elke vijf dagen één dode in de mijn, het is ongelooflijk. En dan reken je de doden buiten de mijn ivm ziektes nog niet eens mee. Misschien nog wel heftigere cijfers: in de 480 jaar dat de mijnen bestaan, zijn er al 8 miljoen mensen in de mijn overleden. 8 miljoen, en dat zijn wederom alleen maar de sterfgevallen in de mijn zelf.
Waarom doen deze mensen dit werk dan? Geld. Puur geld. Het werk in de mijn levert minstens drie keer zoveel geld op als een andere baan in Potosí. Ook is er een hierarchie in de mijn, en hoe hoger op de ladder, hoe meer geld je krijgt. De meeste mensen in de mijn werken dus ook voor de hele familie. Naast het onderhouden van hun eigen gezin sturen ze geld naar andere familieleden in het land.
Zou ik de tour nog een keer doen? Ik weet het niet. Het toerisme houdt het mijnwerk niet in stand, maar enigszins gevaarlijk is het toch wel. De karren die voorbij razen, kans op instorting, de diepe gaten, koolmonoxide, het is niet allemaal even veilig. Natuurlijk is de kans op dit alles vrij klein, maar toch. Ben ik blij dat ik het gedaan heb? Zeker weten! 🙃 Het was een hele, hele bijzonder ervaring wat je niet snel weer zal meemaken. In ieder geval niet in een westers land.
Na de tour zijn we nog met de andere vier mensen van de andere tour gaan lunchen, wat erg gezellig was.Читать далее

ПутешественникWoh, wat een verhaal, wat een avontuur. Ik zou het niet durven.
- День 152
- пятница, 21 апреля 2023 г.
- ☀️ 20 °C
Potosí - Dag 3
21 апреля 2023 г., Боливия ⋅ ☀️ 20 °C
Vergeleken met gisteren een heerlijk relaxte dag. Gisteravond heb ik Martin ontmoet die in het bed naast me ligt. Hij is een Brit van begin zestig die al drie jaar door zowel Noord, Midden als Zuid-Amerika reist. Hij is nogal van de fotografie en reist ook rond met een hele tas vol aan cameramateriaal. Hij heeft me de hele avond verteld over allerlei avonturen en liet heel veel hele mooie foto's zien.
Vanochtend vertrok hij naar Sucre en ik wilde alvast een kaartje kopen voor morgen, dus na het ontbijt (dat verschrikkelijk goed is. Allerlei soorten fruit, croissants, pannenkoekjes, eieren...) namen we samen een taxi naar de terminal. De eigenaar van het hostel nam afscheid met "Merry Christmas".
Nadat zijn bus vertrok en ik m'n kaartje had gekocht, ging ik met het Japanse tweedehandsje terug naar het centrum, waar ik de stad heb gezien. De stad is dus veel groter, maar ook veel levendiger dan ik had verwacht. Net als Sucre heeft de stad veel mooie kerken en andere gebouwen. Wel is het in Potosí een stuk kouder, gezien het op 4090 meter ligt, één van de hoogste steden ter wereld.
Ook waren er wederom optochten door de stad van scholieren met alles er op en er aan. Vanavond overigens inclusief een protest van het onderwijs. In het hostel kwam er nog een Duitse 19-jarige binnen, de eerste leeftijdsgenoot in tijden, dus dat was ook wel erg leuk!Читать далее
- День 153
- суббота, 22 апреля 2023 г.
- ☀️ 20 °C
- Высота: 2 957 м
БоливияTupiza21°26’44” S 65°43’8” W
Tupiza
22 апреля 2023 г., Боливия ⋅ ☀️ 20 °C
Nadat de twee beste mannen van het hostel maar eten bleven aanvoeren tijdens het ontbijt ("More pancakes! More pancakes!") vroeg iemand aan één van de twee wat zijn naam was. Vrolijk schreeuwend antwoordde hij "My name is Julio!!". De gids van de mijnen die naast me zat op de bank barstte in lachen uit en vertelde me dat hij eigenlijk Eduard heet. Heerlijk.
Het busstation is enorm en erg modern. In tegenstelling tot vele andere terminals, was deze rond dit tijdstip (11:30) erg rustig. Buiten, waar maar een paar bussen stonden, sliepen een paar honden rustig op de weg, waren er maar een paar mensen aan het wachten, en kwam de ijscoman al van ver aanlopen, druk in zijn toeter knijpend. Toen hij vlak naast ons als groepje wachtenden stond vroeg hij niet of we ijs wilden, maar begon hij gewoon weer keihard te toeteren.
Vandaag was m'n eerste bus in een "Bus Leito", een bus met drie rijen. Oftewel, niemand naast je, grotere stoelen en nog meer beenruimte dan normaal! Best wel een keer lekker.
Net na zessen kwam ik aan in Tupiza. Vanaf hier ga ik de Uyuni Salt Flat tour doen, wat hoog op mijn lijstje stond! De meeste tours beginnen in Uyuni zelf, vlakbij de zoutvlaktes, maar mij was aangeraden in Tupiza te beginnen. De tour duurt een dag langer (4 dagen, 3 nachten), je ziet een stuk meer en de zoutvlaktes komen als toetje, in plaats van direct in het begin. De tour agency waar ik heb geboekt heeft ook een hotelletje, waar ik vannacht slaap. Op het dakterras zaten al twee groepsgenoten bleek.
De Italiaan/Brit had de lijst gezien, en de groep bestaat uit hem, een Brusselse, een Amerikaan die we nog niet hadden gezien, en ik. Erg leuk dat het vier solo reizigers zijn en vier verschillende nationaliteiten! De groep kan uit maximaal 5 mensen bestaan, dus wie weet is er nog een vijfde die last minute heeft geboekt.Читать далее
- День 154
- воскресенье, 23 апреля 2023 г.
- ☀️ 19 °C
- Высота: 4 127 м
БоливияBarrancas22°11’20” S 67°20’18” W
Tour Dag 1 - Deel 1 (Quetena)
23 апреля 2023 г., Боливия ⋅ ☀️ 19 °C
Oioioi wat een dag, en wat wordt het een tour. De dag begon om 7 uur met ontbijt en om half 8 met vertrek van de tour. Er was wat gedoe rond de Belgische en de Brit die betaald hadden voor een Engelse gids die ze niet wilden (lang verhaal). De Amerikaan bleek er niet te zijn, maar wel een Italiaans koppel. Dit bleek goud, want we hadden niet meer geluk kunnen hebben met de groep. Het klikt heel erg goed en is erg gezellig!
Na een kwartier rijden bleek er wat mis te zijn met de auto, en dus was het wachten op een andere auto. Na een uur verscheen deze en alles werd overgezet naar de andere auto. Blijkbaar kwam met de andere auto ook een andere gids, maar Jhonny (geen idee of dit z'n echte naam is) is super aardig en weet letterlijk alle vragen te beantwoorden, hoe specifiek ze soms ook zijn.
Zo hebben we geleerd dat llama's extreem slim zijn. Elke middag om 17:00 uur zijn ze terug bij hun verblijf waar ze de nacht doorbrengen ter bescherming van puma's. Hoeveel kilometers ver weg ze ook zijn, ze komen vanzelf stipt om 17:00 terug. En llama's poepen altijd op dezelfde plek, ook leuk om te weten. Daarnaast schijnen Vicuña's erg dure wol te hebben. Eens per jaar worden ze gevangen en geschoren, en levert 1 kilo wol 400 US Dollar op. Dit is ook het enige wat ze met de beesten mogen doen. Daarnaast hebben we wilde struisvogels gezien (toch wel een hoogtepunt, ook al klinkt het heel droog). Zij zijn beschermde diersoorten en er mag niks met ze gedaan worden. Ook zijn ze erg schuw en rennen direct (met tot wel 60 km/h) weg zodra er ook maar iets of iemand in de buurt komt.Читать далее
- День 154
- воскресенье, 23 апреля 2023 г.
- ☀️ 19 °C
- Высота: 4 128 м
БоливияBarrancas22°11’19” S 67°20’18” W
Tour Dag 1 - Deel 2 (Quetena)
23 апреля 2023 г., Боливия ⋅ ☀️ 19 °C
De komende dagen zullen vooral in de auto doorgebracht worden. Dit is verre van erg, gezien de prachtige uitzichten. De natuur hier is niet normaal bijzonder. Op sommige momenten lijkt het alsof we op een andere planeet zijn. Bijzonder rotsformaties, droge vlaktes met llama's, vicuñas, meren, vulkanen...alles. En dat nog maar op de eerste dag. Daarnaast is het ook erg gezellig met z'n vijven en hebben we een goede dj in huis.
Verder valt er over de dag zelf niet veel te vertellen, omdat de foto's alles zeggen. Wederom, de natuur is absurd. Al moet ik het er toch weer bij zeggen, in het echt is alles nog tien keer mooier 🙃. Er zelf doorheen rijden is zo bijzonder, en de kwaliteit van de foto's is soms erg matig, vergeleken met hoe het er in het echt uit ziet.
Savonds, na een gezellige avond en een verrassend lekker avondeten in een hotelletje in een dorp dat niet groter is dan één straat, werd het tijd om naar bed te gaan. Constant in slappe lach, want het was koud. Erg koud. Allemaal zaten we te kutten met slaapzakken, extra dekens, deuren en ander materiaal dat niet werkte. Toen we eindelijk allemaal lagen, was het licht nog aan en mocht er iemand het hele circus opnieuw uitvoeren.Читать далее

ПутешественникKlinkt ontzettend gezellig ! En bizar dat het zo koud is !
- День 155
- понедельник, 24 апреля 2023 г.
- ☀️ 14 °C
- Высота: 4 295 м
БоливияJuntacha22°10’24” S 67°49’6” W
Tour Dag 2 - Deel 1 (Laguna Colorada)
24 апреля 2023 г., Боливия ⋅ ☀️ 14 °C
Dag twee van de tour! Na een nacht van een tiental graden onder nul vertrokken we om 7:30, en het was me weer een dagje! Eerst hebben we een heel stuk door de woestijn gereden, waarna we op 4600 meter onze volgende meren met flamingo's hebben gespot! Het was prachtig: het mooi gekleurde meer midden in de woestijn en de flamingo's die in groepen in het water staan. Rond deze tijd migreren de flamingo's naar lagere gebieden als Oruro, Cochabamba en Tarija (ook al zit dat nog steeds in de 3000 meter).
Na deze meren kwamen we aan bij de Desierto de Dalí. Een woestijn vernoemd naar Dalí, vanwege de bergen die vele kleuren hebben en de rotsen met bijzondere vormen. De bergen waren het meest indrukwekkend. Rode, witte, blauwe, groene kleuren mengden zich door elkaar op de zanderige bergen.
Vervolgens traden we het Reserva Nacional de Fauna Andina Eduardo Avaroa (om het simpel te houden) binnen. Een prachtig nationaal park met onder andere Salitres, meren van of met zout (de minder sterke soort) en hier waren ook veel mineralen te vinden die worden gebruikt om shampoo van te maken! Vervolgens kwamen we wederom bij verschillende meren aan, zoals Laguna Blanca en Laguna Verde, tegen de grens met Chili aan. Zoals genoemd waren die meren wit en groen, al was de groene was iets minder groen dan normaal vanwege de wind. Bijzonder was dat de meren vlak naast elkaar liggen, maar dat de groene giftig is. Vandaar dat de vele flamingo's alleen in de witte vertoeven.Читать далее

ПутешественникWat een landschap! En wat ontzettend fijn dat je deze toer doet met zulke leuke mensen.
- День 155
- понедельник, 24 апреля 2023 г.
- ☀️ 14 °C
- Высота: 4 295 м
БоливияJuntacha22°10’24” S 67°49’6” W
Tour Dag 2 - Deel 2 (Laguna Colorada)
24 апреля 2023 г., Боливия ⋅ ☀️ 14 °C
En toen kwam het...de Termas de Polques: hot springs! Het was vandaag stervenskoud, vooral door de wind. De hot springs waren daarentegen heerlijk warm (door vulkanische activiteit) en hadden vanuit het water een prachtig uitzicht. Echt niet normaal. Met ook nog flamingo's en vicuña's...het had alles. En na de aguas thermales stond er een lekkere lunch klaar!
Als laatste stop hadden we Laguna Colorada. Een prachtig groot meer met een rode kleur. Echt heel bijzonder, en de vele flamingo's, alpaca's en vicuña's maakten het helemaal af!
Bij dit meer ligt ook ons hostel, waar we na een paar vrij komische uren Uno een heerlijke avondmaaltijd voorgeschoteld kregen, met gekookte eieren omgetoverd tot muizen. Nadat we de prachtige sterrenhemel nog aanschouwd hebben, waren we om 20:00 al aardig kapot en gingen we naar bed.Читать далее

ПутешественникGeweldig Bram, wat zie je veel, wat maak je veel mee!
Путешественник
Wow. Wat een unieke ervaring.
Путешественник
Geweldig, wat een idee die wc rollen.
ПутешественникEcht heel bijzonder, Bram!!