• Mirek Linke

South America backpacking

Naše pětiměsíční cesta po Jižní Americe Leggi altro
  • Death Road

8 aprile 2024, Bolivia ⋅ ☁️ 23 °C

V 7:30 jsme sbaleni a připraveni čekali na vyzvednutí, abychom se nechali dovézt na začátek Death Road, česky cesta mrti. Za pár minut přišel guide, dovedl nás k dodávce a my jeli posbírat další účastníky. Po asi čtvrt hodině jsme byli kompletní a vyrazili na cestu.

Jízda trvala přibližně hodinu a půl, než jsme dorazili k laguně Estrellani na vyhlídku La Cumbre, která se nachází ve výšce asi 4700 m.n.m. Tady jsme všichni vystoupili, dali si malou snídani a šli si obléct ochranné oblečení na cestu. Když byli všichni hotovi, dostali jsme krátký brífink ohledně pravidel na dnešním výletů a která gesta našeho průvodce co znamenají.

První část vede po silnici, kde jezdí auta i kamiony. My jedeme v řadě za sebou a díky tomu, že celá cesta vede jen z kopce, nemusíme mít strach kvůli kamionům - my jsme totiž rychlejší. Takhle jsme jeli asi 45 minut, než jsme zastavili, slezli z kol a přejeli o kousek dál, kde začínala ta pravá cesta smrti.

Dodávka jela po úzké štěrkové cestě asi 500 metrů, kde jsme si dali malou svačinu a opět dostali instrukce od průvodce. Niki měla šílený strach, ale i tak se rozhodla to zkusit. Ještě před naší cestou po Jižní Americe jsme se bavili o tom, že absolvujeme tuhle jízdu, to ale Niki kategoricky odmítala, protože má strach. No a teď stála s kolem nad jedním z útesů, které vedou stovky metrů dolů.

My jsme vyjeli a ze začátku jsme jeli vedle sebe, Niki se ale nadále bála a společná jízda ji nijak nepomáhala. Já se tedy rozjel dolů svým tempem a po chvíli jsme se opět setkali. To už bylo u Nikči vše v pohodě, protože už důvěřovala svému kolu a věděla, jak se chová na cestě plné kamení. Navíc pár set metrů za námi jel autobus, který měl v sobě nářadí, náhradní kolo a také se tam mohl každý účastník kdykoliv posadit, kdyby měl strach nebo už neměl chuť.

Na cesta na několika místech padala voda z vodopádů nad námi, kudy jsme museli projet. Průvodce měl navíc dobré tempo a tak si každý mohl jet, jak se mu zachtělo. Já třeba téměř nebrzdil a letěl si dolů. Je nutno říct, že ta death road vede celou dobu jen z kopce, takže člověk nemusí šlapat. Naštěstí, protože řazení na kolech nefungovalo.

Po asi hodině jsme měli menší pauzu, u které nám zkontrolovali a dofoukli kola. U mě prý praskla zadní duše, takže mi ji opravili a my mohli jet dál.

Celou dobu jsme měli krásné výhledy na údolí, kde byly zároveň vidět dlouhé srázy podél cesty. V některých zatáčkách ale byly i svodidla, takže se člověk cítil bezpečněji. Dříve tato cesta sloužila pro normální dopravu a byla jediným spojením mezi údolím a cestou v horách vedoucí do La Paz, a proto zde zemřelo tolik lidí. Nyní se ale používá hlavně jako turistická atrakce.

Kolem půl třetí jsme všichni dorazili až dolů a chvíli si odpočinuli, než náš převezli do nedalekého hotelu, kde na nás čekal oběd formou bufetu. Po jídle jsme se šli převléknout a naskákali do obřího bazénu. Tady jsme měli asi hodinu čas, abychom se pořádně zregenerovali.

Hotel ležel ve výšce asi 1100 m.n.m., což znamená, že jsme na kole sjeli asi 3600 výškových metrů. Díky tomu naše cesta vedla několika klimatickými zónami - nejdříve jsme mrzli a nakonec nám bylo šílené horko i díky stoupající vlhkosti vzduchu.

Návrat trval logicky mnohem déle, protože jsme se nejdřív museli vrátit ke startu a odtamtud pak dále do La Paz. Jízdu trochu zkomplikoval sesuv půdy, který kompletně zablokoval celou silnici. Museli jsme čekat asi hodinu, než bagr odklidil kamení ze silnice, abychom mohli projet.

Během čekání jsme se šli samozřejmě podívat, co se děje, a přitom se dali do řeči s jedním průvodcem z jiné skupiny. Zeptal jsem se ho, jestli mají takové sesuvy půdy často. Na to mi odvětil, že ne, že jen při silných deštích. Když jsem mu na to řekl, že dneska ale nepršelo, jenom se zasmál a odešel. Kameny však každých pár minut dále padaly ze stráně dolů na silnici.

Celá naše skupina už seděla v autě, když přiběhli naši průvodci, naskočili do auta a rychle se ujistili, že jsme všichni uvnitř. Prý musíme co nejrychleji projet, aby na nás nespadly žádné kameny a my se rozjeli. Na ulici byl totální chaos a v některých místech stála auta ve čtyřech "pruzích". My se pokoušeli předjet co nejvíce aut, abychom už byli pryč a celá situace připomínala evakuaci měst při zombie apokalypse. Všude troubila auta a místní policie a armáda se nějakým způsobem snažili usměrnit dopravu.

Zbytek cesty proběhl v klidu a my v půl deváté dorazili zpět do La Paz. Dostali jsme tričko za absolvování death road, nakoupili rychle jídlo v krámu a šli domů. Mě už během jízdy na kole bylo nějak divně a musel jsem si dávat paralen, abych to nějak vydržel, večer to ale bylo horší. Měl jsem zimnici a všechno mě bolelo, takže jsem akorát zalezl do postele a Nikča se o mě starala. Uvařila nám večeři a nosila mi čaj a další věci, co jsem potřeboval.

• Charquini, Laguna Esmeralda & Route 36

10 aprile 2024, Bolivia ⋅ ☁️ 6 °C

Po dni plném odpočívání byl opět čas na nějaký výlet. V 8 ráno nás opět nabrala dodávka před hotelem a my vyrazili směrem k hoře Charquini, kde leží laguna Esmeralda.

Když jsme se konečně vymotali z La Paz, sjeli jsme z normální silnice a jeli po úzké cestě, vedle které byl obří sráz dolů. Jízda tam nám připomínala death road, v dodávce se ale člověk necítí až tak dobře. Navíc jsme v jednom místě museli projet skrz menší řeku. Řidič však přesně vypočítal, že 7 lidí musí vystoupit z auta, abychom projeli a všechno klaplo. K tomuhle pocitu se skvěle hodila naše první zastávka.

Jednalo se o malý hřbitov, který vzpomíná na zmasakrované horníky. Normálně tu je navíc nádherný výhled na horu Huayna Potosi, u nás však byla schovaná za mraky. Tady jsme navíc měli možnost koupit si něco malého k jídlu a k pití - my jsme již tradičně vzali čaj z lístků koky, protože laguna leží ve výšce 5000 m.n.m.

Dodávka nás dovezla na parkoviště asi 300 výškových metrů pod lagunou, kde nám rozdali jídlo a pití. To bylo v ceně zájezdu. Odsud jsme společně vyrazili nahoru. První zastávka přišla už asi po 10 minutách a trvala na náš vkus až moc dlouho. Zeptali jsme se průvodkyně, jestli můžeme jít napřed. To nám dovolila a my mohli pokračovat vlastním tempem a neměli žádné lidi před sebou, kteří by nám kazili výhled na okolí.

Po přibližně hodině chůze se nám otevřel pohled na lagunu Esmeralda. Voda byla krásně namodralá - sice ne tak výrazně jako Laguna 69 v Peru, ale to se nedá srovnávat.
    Díky našemu tempu jsme tu byli sami a pár minut si užili lagunu jenom pro sebe. Když dorazil zbytek, dali jsme si všichni svačinu, udělali pár fotek a šli opět dolů.

Zpátky v La Paz jsme si chtěli dát pizzu z vyhlášené pizzerie, ta ale otevírala až v 17:00 a tak jsme si holt museli jít sednout do baru a tam počkat. Naše ubytování naštěstí leží asi 3 minuty chůze od pizzerie, takže jsme si jídlo vzali s sebou, zalezli do postele a pustili si film.

Dnešek je náš poslední den v La Paz a ještě jednu věc tady musíme zažít - bar Route 36. Nastavili jsme budíka na 22:00 a šli spát, abychom měli dost sil na noc. Informace o lokalitě Route 36 nejsou nikde dostupné a dá se tam dostat jen tak, že se člověk zeptá taxikářů a ti ho tam dovezou. Ne však každý taxikář ví, kde to je. Lokalita se prý navíc mění asi každý měsíc. My měli štěstí, protože hned první taxikář věděl, kam potřebujeme jet a za ani ne 15 minut jsme byli na místě.

Večer jsme si náramně užili a dorazili domu kolem čtvrté ráno. Ještě jsme zabalili pár věcí, aby toho po vstávání nebylo až tolik, a šli spát.

11 aprile 2024, Bolivia ⋅ ☁️ 24 °C

Spánku v noci moc nebylo a kocovina po vzbuzení nám nepomohla. Na jedenáctou jsme ale i tak měli vše sbaleno a připraveno na check-out.

Tentokrát se budeme do další destinace přesouvat letecky, protože nechceme strávit přibližně 20 hodin v autobuse. Letíme z El Alto, což je město prakticky propojené s La Paz. Došli jsme tedy na lanovku a nechali se přiblížit k letišti. Náš plán byl, že přijedeme co nejblíže lanovkou a pak vezmeme taxíka, abychom ušetřili čas i peníze.

Akorát to mělo háček. Problém byl, že když jsme vylezli na cílové stanici, byla ulice plná stánků a žádná auta tady nejezdila. My už slyšeli od dalších turistů, že El Alto není zrovna nejbezpečnější město a navíc je velmi chudé oproti La Paz. Museli jsme tedy projít trhem se vším, co na cestě máme a doufat, že to nebude trvat dlouho, než najdeme silnici, po které jezdí auta.

Tu jsme našli asi po 10 minutách, ale taxi jsme sehnat nemohli. Nakonec nám pomohla jedna místní se svojí maminkou, které nám ukázaly, kde stojí taxi a rovnou s ním i domluvili odvoz na letiště. Díky bohu.

Na letišti jsme si dali oběd a po jídle na nás přišla šílená únava. Odevzdali jsme velké batohy a využili možnosti kabinek pro spaní. Zaplatili jsme celkem asi 400 Kč za oba a dostali kabinku na hodinu. Bez téhle regenerace bychom dnešek asi nepřežili.

V letadle měli kromě klasických bezpečnostních instrukcí také kartičku ohledně obchodování s lidmi. Zjevně to tady je velké téma. To by vysvětlovalo, proč jsme v La Paz ve městě i na letišti viděli tolik plakátů ohledně pohřešovaných lidí. Ve většině případů mladších žen a dívek.

Let trval jen hodinu a my byli v Santa Cruz. Vzali jsme bus a jeli do centra. Právě dneska, když jsme oba ko po party, s námi chce každý mluvit. Naštěstí, protože kdyby nám ta milá paní v autobuse nevysvětlila, že autobus vlastně nemá žádné zastávky a jezdí jen v kruhu mezi městem a letištěm a staví jen tehdy, kdy si cestující řekne, asi bychom jezdili až doteď.

Po příchodu na hostel jsme akorát převzali pokoj, pak si došli na jídlo a konečně opět padli do postele a šli dohnat včerejšek.

12 aprile 2024, Bolivia ⋅ ☁️ 21 °C

Od noci na dnešek jsme si slibovali pořádný spánek, bohužel byl opak pravdou. Ve dvorku vedle hostelu je zjevně klub, který hrál do rána a bylo slyšet, jak se lidi venku baví. Nám netěsní okna a tak jsme nemohli nic dělat... Od 7 ráno zase začali řvát děti venku a nad našimi hlavami se rozezněly vrtačky.

My šli nahoru zkontrolovat, co se to přesně děje a viděli, že v patře nad námi něco opravují a stojí tam asi 10 dělníků. Při cestě zpátky mě akorát Niki varovala, ať si dávám bacha, protože prší a schody pořádně kloužou. A v tom momentě ji ujely nohy a sjela po schodech. Přitom se jí podařilo narazit si koleno, se kterým má problémy celou dobu. Ty schody jsou nějaké prokletí...

Nikča nemohla ani chodit a nějak jsme spolu dopajdali zpět do pokoje, kde akorát zůstala v posteli. My ještě rychle stihli vyměnit pokoje, abychom měli klid. Já pak vyrazil do města sám, navštívil pár míst poblíž a nakoupil jídlo a pití.

Snad se koleno u Nikči bude hojit rychle, já zatím půjdu navštívit park Amboró a dál uvidíme.

• El Torno & zpět

13 aprile 2024, Bolivia ⋅ ☁️ 24 °C

Protože Niki ještě bolí koleno, vyrazil jsem dnes sám na výlet na vodopády v národním parku Amboró. V Santa Cruz se mi včera nepodařilo najít žádnou tour a tak jsem se rozhodl to zkusit na vlastní pěst.

Krátce po osmé jsem vyšel z bytu směrem k autobusovému terminálu. Po asi půl hodině jsem byl na místě a hledal bus do města El Torno. Pár lidí na místě mi pomohlo a já seděl uvnitř. Bus však stavěl asi každé dvě minuty, protože si zrovna někdo mávnul, že chce nastoupit a nebo vystoupit.

Do El Torno jsem tedy dorazil až v půl jedenácté a šel hledat informace o tom, jak pokračovat dál. Chtěl jsem dojet k vodopádům Cataratas El Jardin De Las Delicias a na internetu jsem se dočetl, že tam z El Torno jezdí dodávky. Na místě se mi nejdřív nedařilo žádné najít, až se jeden chlápek ozval a řekl, že normální spoj jen pro jednoho nejde, ale že mě vezme expres za 500 Bob (asi 1700 Kč).

Cesta by měla trvat 2 hodiny džunglí a pak bych musel jít další půl hodinu pěšky, než dojdu k vodopádům. On na mě prý mezitím počká a pak mě zas hodí zpět. Poměrně vysoká cena spojená s nepříznivým počasím mě odrazovala, nakonec jsem se ale rozhodl, že pojedu, když už tam jsem.

V tu chvíli, kdy pán souhlasil s cenou 450 Bob, se jeho kamarádi začali pošklebovat a já si říkal, jak moc mě asi napálil. Mezitím začali do jiné dodávky nastupovat lidí a já zaslechl, že po nich chtějí jen 40 Bob. Zeptal jsem se, jestli nemůžu jet v tom jiném autě s více lidmi, z nějakého neznámého důvodu to ale nešlo.

To mi stačilo a řekl jsem si, že se tady nemusím nechat takhle oškubávat. Řidiči jsem oznámil, že nepojedu a odešel na bus zpět do Santa Cruz.

Domů za Niki jsem dorazil kolem druhé odpoledne. Jen jsme chvilku pokecali a jeli zařídil jízdenky na zítřek a vyzvednout oblečení z prádelny. Zbytek dne jsme zůstali doma, protože dále pršelo a v Santa Cruz není nic moc co dělat. Je škoda, že je natolik složité navštívit ten krásný národní park, na který jsme se tolik těšili. Zranění naším plánům taky moc nepomohlo, ale aspoň jsme tady nabrali síly na další zastávky.

14 aprile 2024, Bolivia ⋅ 🌩️ 20 °C

Zastávka v Santa Cruz se příliš nepovedla. Nenavštívili jsme prakticky nic, co bylo v plánu, a navíc tady celou dobu pršelo. Dnešek nebyl výjimkou. Když jsme sbalili věci a odevzdali pokoj, čekal na nás venku obří slejvák.

Co tedy jiného dělat, než vzít Uber do nákupního centra. Tam bohužel neměli žádné skříňky na odevzdání věcí, takže jsme museli tahat všechny věci s sebou. Nikča si tu konečně mohla koupit nové voděodolné boty, které už dlouho nutně potřebovala.

Na oběd jsme zašli do asi 10 minut vzdálené restaurace na vynikající Bowl, abychom taky jedli něco relativně zdravého. Po návratu do nákupního centra jsme chtěli strávit zbytek času před naším autobusem v zábavním parku, všechny bowlingové dráhy však byly obsazeny a ostatní hry a atrakce nedávaly smysl.

Zůstali jsme tedy akorát sedět v jídelní zóně, povídali si a hráli na telefonech. Nakonec jsme si ještě krátce před šestou koupili něco k jídlu a nechali se odvést na autobusový terminál.

Tady byl chaos jako vždy a každý křičel různá jména měst, kam za chvíli odjížděly autobusy. My zaplatili poplatek za použití terminálu a šli čekat na náš autobus. Kolem procházeli prodavači a prodavačky a nabízeli různé jídlo - pečené kuře s rýží, hamburgery s hranolkami, sýrové kuličky, nudle s parkem a vajíčkem a nebo ovocné misky. Všechno bylo čerstvé a vonělo skvěle. My si koupili pár sýrových kuliček na cestu a odevzdali batohy.

Niki trochu tlačila na to, abychom odevzdali batohy a šli obsadit naše místa v autobuse, protože měla pocit, že se ne každý bude držet zasedacího pořádku. V žádném z dálkových autobusů to však doteď nebyl problém, tak proč to hrozit.

Odevzdali jsme tedy velké batohy a uvelebili se na našich místech jako jedni z prvních. Autobus se pomalu plnil a my měli za chvíli odjíždět. V tu chvíli přišla paní, která měla jízdenku na stejné místo jako my a začala dělat scénu, že co tam sedíme. My jsme jen řekli že sorry, ale že tam taky máme jízdenku a už se s ní dál nebavili. Schytal to ale prodejce jízdenek, který jedno místo prodal dvakrát a paní trvala na tom, že tam chce sedět. Po asi 10 minutách hodně intenzivní konverzace, během které jsme hodněkrát zaslechli výraz "gringos", se posadila za nás a my mohli vyrazit.

• Sucre

15 aprile 2024, Bolivia ⋅ 🌙 15 °C

Noční jízda autobusem proběhla relativně hladce a my zažili zatím nejlepší spánek v buse. Do Sucre jsme dorazili včas, když přihlédneme na to, že jsme vyráželi s půlhodinovým zpožděním. V půl sedmé jsme byli na nádraží (oproti plánovaným 06:00) a chvíli tam zůstali sedět, než uděláme plán na dnešek.

Naše ubytování nám sice umožnilo si tam uložit batohy, hostitel ale moc příjemný nebyl. My šli zabít čas do kavárny a dali si čokoládový dort k snídani. Pak byl čas jít si projít město a my pokračovali na hlavní náměstí, kde zrovna probíhali protesty.

Místní tady požadují, aby zkorumpovaný starosta odstoupil. Protest probíhal poměrně v poklidu, na místě bylo asi 5 policistů a ani je to moc nezajímalo, že se něco děje. Niki dnes připravila plán a vedla mě městem po různých památkách. Sucre je krásné malé město a zároveň druhé hlavní město Bolívie. Je však relativně málo turistické a v okolí ani ve městě toho není moc co dělat. Hlavní náplní tedy bylo procházení městem a užívání si klidnější atmosféry a slunného počasí.

Nakonec jsme dorazili k vyhlídce nad městem, kde měli malý bar. Tam jsme zůstali asi dvě hodiny a povídali si a hráli hry, které máme s sebou.

Od 14:00 byl možný check-in a my se nemohli dočkat, až si na chvíli lehneme. Ještě jsme rychle skočili na oběd, který však trval extrémně dlouho. Na polední menu by člověk neměl čekat hodinu. Já mezi chody několikrát usnul a to dokonce i když se mnou Nikča zrovna mluvila. Po jídle jsme šli tedy na pokoj a padli únavou.

Vstali jsme opět kolem šesté a šli akorát na jídlo do stejné restaurace, kde jsme byli už ráno. Jídlo bylo vynikající a zítra se sem určitě vrátíme.

• Sucre & Parque Cretácico

16 aprile 2024, Bolivia ⋅ ☀️ 21 °C

Na dnešek bylo v plánu navštívit naleziště dinosauřích stop. Snídani máme v ceně ubytování a pro jednou to nebyly housky s máslem a marmeládou, ale miska s ovocem a malý sandwich. Po snídani nás na chvíli přišel navštívit i Charlie, cože je pes majitele.

Na hlavním náměstí sice opět probíhaly protesty, i tak ale místní taxikáři nabízeli své služby kolemjdoucím turistům. Jeden dědula nám nabídl odvoz do dinosauřího centra, jenže my ještě potřebovali zařídit pár věcí. Když ale počká hodinu, sejdeme se a využijeme jeho služby.

Snídaně nás sice nasytila, my ale chtěli ještě ochutnat místní specialitu salteñas. To jsou vlastně bolivijské empanady, které mají speciální náplně. My vyzkoušeli vegetariánskou a klasickou variantu (s mletým masem). Náplň připomínala hustou polívku a člověk si musel dávat pozor při jídle, aby taštička někde nepraskla a nebo aby vše nevyteklo ven.

Ještě jsme neměli přesný plán na další dny a tak jsme se informovali o výletu v cestovce. To nám úplně nevyhovovalo a nakonec jsme přišli se skvělým nápadem, kde nebudeme jezdit autobusem tak dlouho a navíc navštívíme další město.

Nadšeně jsme se vraceli na náměstí, kde jsme se nejdřív zapovídali s 68 letým pánem, který si jen chtěl trochu procvičit angličtinu a my zase španělštinu. Pak už byl čas dojít na domluvené místo, kde na nás už čekal náš řidič.

Nejdříve nás odvezl na terminál, kde nás doprovodil až k prodejními okénku a ptal se za nás, kdy jezdí autobusy a kolik to stojí. Takhle jsme měli jistotu, že dostaneme místní a ne turistické ceny. Za 5 minut jsme odcházeli s jízdenkami za celkem 5€ a našimi oblíbenými místy v autobuse.

U dinoparku nám ukázal, kam jít, a čekal před vchodem. My koupili vstupenky a už za 10 minut začínala tour s průvodcem. Na skále Cal Orck'o se nachází největší naleziště dinosauřích stop na světě. Díky pohybu tektonických desk byla tato část vytlačena do současné polohy, kde stojí v úhlu asi 70°. Stojí v prostorách cementárny, která je stále ještě aktivní. Díky těžbě materiálu byla tato stěna vůbec objevena.

Největší stopy dosahují průměru až 1 metr a nejdelší trasy jsou dlouhé stovky metrů. Celá stěna vypadá uměle a člověku se nechce věřit, že to jsou reálné stopy dinosaurů staré několik milionů let.

Po prohlídce jsme opět naskočili do taxíku, který na nás čekal skoro dvě hodiny, a jeli zpět do města. Dneska vynecháme oběd a místo toho si dopřejeme něco na zub. Během procházky do parku Simon Bolívar jsme si dali zmrzku a po cestě zpět zase koupili pár pralinek.

Kousek od našeho ubytování jsme ještě navštívili kostelní věž a vnitřní prostory. Není zas tak jednoduché to najít, protože člověk musí zazvonit u jedněch dveří a až pak je možné vstoupit. Nejsou tu však žádné cedule. Prostory byly super a byl odsud i krásný výhled na město. Dlouho jsme se ale nezdrželi, protože jsme ještě museli zařídit ubytování a transport na další dny.

Večer jsme si akorát došli na večeři a doma dál plánovali. Naše žádosti o zapůjčení auta v Chile byly zamítnuty a tak budeme zítra pokračovat v hledání.

• Potosí

17 aprile 2024, Bolivia ⋅ 🌙 6 °C

Včera jsme vytuhli v posteli a tak probíhalo balení jen pár minut před check-outem. Naskočili jsme do taxíku a nechali se odvézt na nádraží. Tam nám vyměnili jízdenku, protože náš objednaný bus prý dnes nejede a místo toho jede nějaký jiný...

To nebyl problém a my po pár minutách seděli v bude směrem Potosí. Během cesty nám ještě přišly zprávy z našeho ubytování, že jsme prý zničili kus zdi. Po naší odpovědi, že máme fotky pokoje po příjezdu, už se nikdo neozval...

Do Potosí jsme přijeli včas, vystoupili jsme však na zjevně špatné zastávce, protože jsme hrozně potřebovali na záchod a moc se nesoustředili na cestu. No a díky tomu, že jsme vystoupili špatně, tam také žádné záchody nebyly... Abychom to urychlili, tak jsme vzali taxi na hostel.

Pár set metrů od hostelu nám taxi chcíplo a řidič jen řekl, že mu došel benzín. Skočil do kufru, vytáhnul hodně jetou petku, zvednul vepředu kapotu a dolil tam pár kapek benzínu. Když se vrátil do auta tak se jen usmál a řekl, že jedeme hodně do kopce a proto mu to víc žere.

Ubytování máme nádherné, vypadá to jak malej zámek s vlastním nádvořím. A to jsme vzali to nejlevnější z celého města. Tady jsme akorát zahodili batohy a šli se konečně najíst.

Překvapila nás kvalita restaurace. Pití nám donesli hned a oboum najednou a dokonce se i zeptali, jestli chceme polévku jako první chod a nebo vše najednou. Jsme už tak nějak zvyklí, že pití přinesou až k hlavnímu jídlu a nebo po něm. A hlavní jídla většinou nechodí najednou, ale s odstupem pár minut.

Po obědě jsme se šli projít městem. Potosí nemá moc co nabídnout a turisti sem jezdí, když už se sem vůbec rozhodnou jet, kvůli prohlídce místních dolů. Potosí leží ve výšce asi 4100 m.n.m. a je jedno z nejvýše položených měst světa. Dříve se tady těžilo stříbro v Cerro Rico a v tu dobu to bylo jedno z nejbohatších měst světa. Mezi 16. a 18. stoletím pocházelo 80% světových zásob stříbra právě z tohoto dolu. My tu jsme ale jen na jedno odpoledne a tak se tam nedostaneme. Já bych stejně nemohl kvůli klaustrofobii.

Podívali jsme se do historického centra, prošli různá zákoutí a během cesty zároveň hledali tour do Salar de Uyuni. Chvíli jsme přemítali, jestli ji tady objednat, nakonec jsme se rozhodli počkat do zítřka a zařídit to přímo v Uyuni.

Večer jsme zašli na jídlo do stejné restaurace jako předtím a po cestě domů objevili malou "hernu", kde měli fotbálek a také arkádové hry. Nadšeně jsme vlezli dovnitř a pustili se do hraní, za pár minut však obsluha začala uklízet a vše zavírat. My jsme tedy museli jít zpátky na hostel.

• Uyuni

18 aprile 2024, Bolivia ⋅ ☀️ 17 °C

Dneska jsem trošku zaspal a proto jsme měli docela skluz. Snídani nám přinesli v 8 na stůl a v 09:00 nám už jel autobus z nádraží, které bylo vzdálené půl hodiny pěšky. Navíc jsme tam měli být 30 minut před odjezdem, abychom odevzdali batohy do zavazadlového prostoru.

Taxi nás nabralo až v 08:30, díky nízkému provozu ale cesta netrvala dlouho a my byli už za 10 minut na nádraží. Vyměnili jsme vstupenky, odevzdali batohy a nakoupili pití na cestu. Po včerejší zkušenosti jsme si ještě rychle došli na záchod, aby po cestě nevznikl žádný problém.

Jízda začala ne úplně příjemně. Ujeli jsme jen pár kilometrů a z kabinky řidiče vylezl pán, který se chystal nabízet své produkty všem cestujícím. Postavil se přímo vedle mě, aktivoval svůj mikrofon a reproduktor, který mu visel z krku, a rozjel svou přednášku o jeho zboží. Tohle už jsme několikrát zažili a pořád nás to nepřestává překvapovat. Nevíme, jestli má nějakou smlouvu s přepravní společností a nebo prostě jen nastoupí se svým kufříkem plným různých produktů a rozjede svoji show.

Show naštěstí skončila asi už po půl hodině a my si mohli v klidu užívat cestu. Projížděli jsme nádhernou přírodou, která se neustále měnila. Rudé skály a kopce, bílý písek a malé keříky rostoucí podél silnice a vlnící se částečně vyschlé řeky skrz údolí nás nadchly a se nemohli přestat dívat z okna. Cesta z Potosí do Uyuni určitě byla jedna z nejhezčích jízd autobusem na naší cestě.

Na naší čtyřhodinové cestě nebyly naplánované žádné zastávky na záchod a i když jsme si odskočili těsně před odjezdem, přišlo to na nás zas po dvou hodinách. Řidič však nechtěl svolit a zastavit nám. Naštěstí občas stavěl, aby nabral další cestující a tak se nám podařilo na chvíli vyběhnout a schovat se ve škarpě.

Do Uyuni jsme dorazili na minutu přesně, vzali taxíka a jeli na hostel. Na to, že hned vedle města je jedna z hlavních atrakcí celé Bolívie, je město poměrně ošklivé. Trochu připomíná opuštěná města z westernovek. Akorát že tady stojí nedostavěné budovy a všude je spousta prachu. My jsme tady každopádně hlavně proto, abychom objednali tour do Salar de Uyuni, největší solné pláně na světě.

Oběhli jsme pár agentur a dostali všude různé informace. Nakonec se nám povedlo zařídit ten nejlepší program za nejnižší cenu u jedné cestovky a my šťastně odcházeli zpět domů zařídit zbytek věcí.

Zbytek dne jsme akorát plánovali a organizovali. Na večeři jsme zvolili restauraci s místním jídlem, kde přímo před restaurací grilovali různé maso. Nakonec jsme přebalili naše věci, abychom měli všechno potřebné na další 3 dny v malém batohu a šli spát. Zítra ráno nás čeká třídenní výlet po solných pláních a pouštích.

19 aprile 2024, Bolivia ⋅ ☀️ 18 °C

Den 1 - část 1/2

Já se včera rozhodnul vysprchovat až ráno, což byla velká chyba. V noci je tady kolem bodu mrazu a okna netěsní, takže jsem se těšil na horkou sprchu... V celém hostelu netekla voda, recepční se o to ale postarala a za pár minut už kapala sprcha. Člověk tady má otočit kohoutkem na teplou vodu a počkat 3-4 minuty, než se voda ohřeje. Po 10 minutách ledové vody jsem se rozhodl, že tam teda vlezu. Mezitím ale klesal tlak vody, než nakonec víceméně jen vytékalo pár kapek.

Sprcha alespoň probrala a my šli na snídani. Ta byla formou napůl bufetu, protože u stolu s jídlem stála obsluha, která nám dala vše, co jsme si zamanuli. Pak už jen zbývalo jít vybrat peníze, po cestě koupit sluneční brýle a dobalit poslední věci.

V 10:30 už byl sraz u naší cestovní agentury, odkud budeme vyrážet na naší třídenní výpravu po jihu Bolívie. Jede nás celkem 6 a řidič tereňákem Toyota Land Cruiser a batohy máme na střeše.

První zastávka byla u hřbitova vlaků, kde stojí nejstarší lokomotivy z Bolívie. Ty sem byly dovezeny kolem roku 1899 z Francie a Anglie. Právě tudy vede první postavená železniční trať, která spojuje Bolívii s Chile. Na začátku sloužila primárně k přepravě vytěžených minerálů v Bolívii.

Než jsme dorazili na další místo, museli jsme krátce zastavit v servisu, protože nám píchlo kolo. Nějaký hřebík se zjevně zarazil do pneumatiky, to ale nebyl žádný problém. Za 10 minut už jsme měli nové kolo a mohli pokračovat.

Po krátké jízdě po silnici uprostřed ničeho jsme dojeli k menšímu městečku, kde stálo asi 50 dalších tereňaků. Tady jsme si naštěstí jen dali oběd.

Ještě včera jsme při objednávání dnešního výletu zařídili, že s námi pojedou do "zatopené" části solné pouště, kde ještě stojí voda a hladina vše odráží jako zrcadlo. Podle původního plánu bychom sem nejeli a v ostatních místech je solná plocha kompletně vyschlá.

Před vystoupením jsme nasadili gumáky a vyskočili z auta. Kolem nás nebylo nic než jen sůl, z části pokrytá vodou. Na zemi byly vidět stopy aut, které tudy zjevně projeli před pár dny a kolem nás se válely krystaly soli. Udělali jsme pár fotek a dostali výklad ohledně vzniku Salar de Uyuni - to tady ale nebudu rozepisovat, protože dnes bylo až příliš moc zážitků. To místo bylo k neuvěření a my se nemohli nabažit pohledů nekončící solnou plochu s horami v pozadí.

Po asi půl hodině nás řidič svolal zpět do auta a my přejeli o kus dál k prvnímu solnému hotelu v této lokalitě. Ten je celý postaven ze soli, nyní však funguje pouze jako místo pro krátkou zastávku na cestě po Salar de Uyuni. Také se tu nachází památník na rallye Dakar, která se tu před asi 10 lety jela, a menší "park" z vlajek. Okolo byly ještě k vidění kaluže s vodou, na jejíž hladině už krystalizovala sůl a vrhala stín na jejich dno.

Odsud jsme dojeli doprostřed pouště, kde jsme museli vystoupit a dělat skupinové fotky. Zjevně to není přání všech turistů se tady kýčovitě zvěčnit, nýbrž mokrý sen průvodců. Vytáhnul rohožku z auta, hodil ji na zem a pak přinesl talíř, dinosaura, láhev od piva a tubu od Pringles. Nám pak dal pokyny, kam se postavit a jelo to. Focení trvalo asi půl hodiny, kde jsme museli tancovat, balancovat na šňůře od bot a nebo ležet na zemi. Nakonec to byla docela i sranda, ale znovu už to zažít nechceme.

Kvůli naší zjevné neschopnosti se zkoordinovat pak musel chudák řidič trochu spěchat, abychom stíhali zbylý program.

19 aprile 2024, Bolivia ⋅ 🌙 9 °C

Den 1 - část 2/2

Nedaleko od našeho místa focení skupinových fotek leží ostrov Incahuasi. Ten vzniknul erupcí nedaleké sopky a dnes je celý pokrytý kaktusy. Ty rostou tempem asi 1 cm / rok. To už bylo přibližně 17:00 a slunce pomalu v dálce zapadalo. Není lepší místo na strávení zlaté hodiny než právě tady.

Některé kaktusy měli odhadem tak 5 metrů a prorůstaly skrz skály. Okolo ostrova nebylo vidět nic jiného než bílé solné pláně a v pozadí vrcholky kopců. Bylo téměř nemožné vše projít za 45 minut, protože jsme všude museli zastavovat,fotit a užívat si krajinu. Byli jsme poslední turisté na trase po ostrově a do auta jsme se vrátili se zpožděním 5 minut. Všichni byli ale tolerantní a nikdo se na nás nezlobil.

Slunce ještě bylo vidět nad obzorem a my se přesunuli zpět na solné plošiny, kde jsme zastavili a šli pozorovat západ slunce. To se samozřejmě neobešlo bez další série fotografií, pro které jsme jako skupina museli pózovat. Poté jsme měli čas si tady užít západ slunce o samotě. Už se pomalu ochladilo a my byli rádi, že se můžeme vrátit do auta a jet zpět na hotel.

Po cestě nakonec přišla ještě jedna zastávka. Dojeli jsme do části pouště, kde se ještě držela voda a odrážela žluto-rudě zbarvené nebe za horizontem. Tentokrát už jsme neměli gumáky, a tak jsme do vody naskákali na boso. To se nedalo vydržet, protože se krystaly soli zařezávaly do nohou a voda navíc byla už poměrně studená. Navlékli jsme aspoň pantofle, co jsme měli s sebou a šli udělat pár fotek.

To už byla doopravdy naše poslední zastávka pro dnešek, než jsme dojeli na hotel. Hvězdy bohužel nejsou až tak dobře vidět, protože je měsíc téměř plný a reflektuje příliš mnoho světla. Za svitu měsíce a našeho polofunkčního světla na autě jsme jeli po pouštních cestách do hotelu. Po pár chvílích jsme dohnali další tereňák, ten však za sebou vířil prach a před autem nebylo vidět ani na metr. Řidič se ale zjevně vyzná a následoval slabě prosvicující světla auta před námi.

Na hotelu jsme vynosili věci z auta a šli se ubytovat. Celý hotel je postaven ze soli, včetně postele a stolků. Stínidla lamp jsou zase vyrobeny ze zdřevnatělých "kmenů" kaktusů. Pokoj je nádherný a postel je extrémně pohodlná. A protože v noci venku mrzne a solné stěny až tak dobře netěsní, máme celkem 4 deky.

Dostali jsme asi 10 minut na vybalení věcí a krátký odpočinek než přišla večeře. Jako první přišla polívka, co chutnala skoro stejně jako česká bramboračka a měla v sobě i kousky hub. Po jídle nám navíc dali láhev červeného vína, které mi dokonce i chutnalo - bylo prý extrémně sladké. Chvíli jsme si popovídali u vína a šli si lehnout. Zítra se podává snídaně v 06:20 a hned potom vyrážíme dál.

20 aprile 2024, Bolivia ⋅ ☀️ 13 °C

Den 2 - část 1/2

Nádherně jsme se vyspali a byli ready na to skočit do sprchy před snídaní. Včera večer jsme si totiž na chvíli lehli do postele po večeři a už nenašli sílu na to znovu vstát. Z našich chyb jsme se tedy nepoučili a opět museli zjistit, že po ránu žádná teplá voda neteče.

Snídani jsme rychle zfoukli a v 7 už házeli naše batohy na střechu auta. V noci mrzlo a venku byl ještě vidět led na pár místech, kam se dostala vlhkost z hotelu. Ještě jsme zastavili v malém krámku poblíž, abychom nakoupili vodu a toaletní papír na dnešek a pak už se jelo.

Za asi půl hodiny jsme dorazili na další solnou poušť, která tentokrát byla pokryta asi jen 3 mm vrstvou soli, takže na mnoha místech prokukovala zem. Zároveň tudy vedly vlakové koleje, které jsme včera pozorovali na hřbitově vlaků. Kolem nás nebylo vůbec nic a celé okolí vypadalo, jako kdyby bylo čerstvě zasněžené.

Odsud jsme pokračovali směrem na jih a asi na 5 minut zjevně překročili hranici s Chile. Tudy jsme jeli kvůli sopce Ollagüe, která měří něco málo přes 5800 metrů. Ta je asi ze 40% aktivní a z jejího vrcholku stoupá dým. My se mohli projít mezi skalami a udělat pár fotek, než pojedeme dál.

Další zastávky byly 4 laguny. Jako první jsme zastavili u Laguna Cañapa, kde jsme dostali asi 15 minut na to se projít. V jezeře se procházeli plameňáci, hladina reflektovala načervenalé hory v pozadí a přímo před námi se pásli vicuñi (vicuña je podobná jako alpaka nebo lama, ale je divoká a nejde domestikovat).

Druhá laguna (Hedionda) přišla už po pár minutách. Byla mnohem větší a kompletně plná plameňáků. Celkem se zde nacházeli 3 druhy a někteří z nich zrovna lovili svou potravu přímo u břehu. My měli asi půl hodiny na to, abychom se podél břehu přesunuli do restaurace, která stála nad lagunou. Kolem nás byly zasněžené sopky, jezerem se nesl zpěv/řev plameňáků a my z toho byli učarovaní. Najedli jsme se v restauraci, která byla kompletně prosklená a odkud byl výhled na celé okolí.

20 aprile 2024, Bolivia ⋅ 🌙 1 °C

Den 2 - část 2/2

U třetího jezera (jménem Honda) jsme se opět mohli v klidu projít na malý poloostrov.  V jednom místě tu rostly i rudé řasy a kolem jezera rostla vysoká tráva.

Než jsme dojeli na čtvrtou lagunu, stihli jsme ještě dvakrát zastavit. Poprvé u sopečných skal, po kterých lezly viskači. Ty vypadají jako kříženci králíka a činčily. Schovávaly se ve skalách, která vedla podél naší cesty, a kupodivu se nás ani moc nebály a nechaly nás přiblížit se až na metr. Další zastávka byla u různých sopečných útvarů. Kvůli silným větrům erodují specifickým způsobem, díky čemuž vznikají tvary jako například strom - tak je pojmenován nejznámější skalní útvar v této části pouště.

Nakonec jsme dorazili k Laguna Colorado, neboli barevnému jezeru. Měli jsme hodinu na návštěvu vyhlídek a procházky podél břehu. Foukal tam šílený vítr a už byla pořádná zima, takže jsme na sebe oblekli všechny vrstvy, které jsme měli s sebou. U poslední vyhlídky nás zastavil jeden kluk, který od jednoho našeho spolucestujícího na téhle výpravě zaslechl, že jsme z Česka. Prohodili jsme pár slov a zjistili, že je ubytovaný nedaleko odsud a že je velká šance, že tam taky budeme spát. Bohužel jsme už museli jít dál, zatímco oni akorát přijeli, a tak jsme se rychle rozloučili.

Laguna byla plná soli a plameňáků, od těch ostatních se však lišila barvou. Díky mikroorganismům ve vodě, které slouží jako obživa pro plameňáky, se při slunečním svitu zbarví do ruda. Do toho pomalu zapadalo slunce a my mohli v okolí pozorovat všechny možné barvy. To nejlepší tedy přišlo na konec.

V 17:00 jsme se vrátili k autu a přejeli do našeho ubytování. Dnes máme jeden společný pokoj pro 6 lidí. Odložili jsme batohy a šli si sednout ke stolu, kde na nás čekal čaj, kafe a sušenky. Díky našemu setkání s českým turistou u laguny jsme věděli, že se ve městě nachází bar. Abychom zabili čas před večeří, vydali jsme se bar hledat.

Byla to spíše garáž, kde prodávali drinky, to nám ale stačilo. Chvíli jsme pokecali a pak se šli vrátit na večeři. Po ní zůstala půlka naší skupiny (včetně Niki) na pokoji a zbytek jsme šli do dalšího baru, kde prý měli i kulečník. Je třeba říct, že se v téhle osadě uprostřed pouště obklopené sopkami ve výšce nad 4000 m.n.m. nacházelo asi jen 15 domů. O to větší bylo překvapení, když jsme dorazili do baru a tam měli dva kulečníkové stoly, ping-pong, fotbálek a křesla na sezení. Chvíli jsme si zahráli i společně s naším průvodcem, ale po jednom pivu už byl čas jít spát. Průvodce nám nabídnul, že nás hodí autem zpátky. Sice to bylo asi 500 metrů, ale proč se nesvézt. Pak nás už jen pustil dovnitř do hostelu a my šli spát.

• Salar de Uyuni / San Pedro de Atacama

21 aprile 2024, Cile ⋅ ☀️ 18 °C

Abychom dnes vše stihli, museli jsme vstávat krátce před pátou a v 05:20 být nastoupení na chodbě. Vyspali jsme se relativně dobře na to, že nás na pokoji spalo 6. Opět jsme zabalili naše věci, naložili je na střechu auta a šli ještě chvíli pozorovat hvězdy. Měsíc už byl pryč a nad námi zářily stovky hvězd. Mléčná dráha byla krásně vidět a my si říkali, že to je ten nejhezčí pohled na hvězdy, jaký jsme kdy zažili.

Za pár minut už jsme byli opět na cestě. Nejdříve jsme zastavili u gejzírů, kde zrovna začínal východ slunce a tak celá krajina působila jako z jiné planety. Ze země tu tryskala pára, všude byla cítít síra a na některých místech bublalo horké bláto. Že bylo horké vím proto, že jsem lezl mimo označené cesty a zrovna to extrémně vyprsklo, takže jsem měl to bláto až na rameni a jen o kousek mi minulo obličej. Většina dopadla na bundu a kousek i na kalhoty, kde to hned začalo pálit a já si musel kalhoty odtáhnout od těla, aby to nebolelo. Niki to taky trefilo a my se jen museli smát. Ze všech těch lidí, co tam s námi byli, jsme samozřejmě byli jediní, kdo měl všude na sobě bahno.

Zpátky v autě jsme se částečně očistili vlhčenými ubrousky a těšili se, až si dáme sprchu. Kolem sedmé ráno jsme zastavili u termálních pramenů, kde jsme se nejdříve nasnídali a pak dostali asi 45 minut na koupání. Oba bazénky ležely přímo vedle solného jezera, nad jehož hladinou zrovna vycházelo slunce a vrhalo paprsky na páru linoucí se z horkých pramenů. To vše se odehrávalo ve výšce 4400 metrů nad mořem, takže kolem samozřejmě ještě mrzlo.

Po převlečení do suchého prádla ještě zbývalo pár kilometrů k Chilské hranici. My po cestě ještě zastavili na poušti Salvador Dalí, která prý připomíná jedno malířovo dílo (já je stejně neznám, takže mi můžou namluvit, co chtěj..). Nakonec nás ještě čekaly dvě laguny - verde & blanco. Ty jsme už pozorovali pouze z dáli, spolu se sopkou Licanbur tyčící se za ní. Ta leží hranici s Chile a Bolívii a nám bylo jasné, že se pomalu blížíme k našemu cíli.

Část z nás, co byla na tomto výletě, pokračuje dál do San Pedro de Atacama v Chile a zbytek jede zpátky do města Uyuni. Na hranici jsme vyplnili formulář, nechali si dát razítko potvrzující opuštění Bolívie a dojeli na parkoviště, kde jsme přestoupili do jiné dodávky. Rozloučili jsme se s naší skupinou a jeli na hraniční kontrolu v Chile.

Tady to moc neodsýpalo a my čekali celkem asi hodinu, než jsme se přes kontrolu dokumentů a skenování batohů konečně dostali do čtvrté země na naší cestě - Chile.

Do San Pedro de Atacama jsme dorazili kolem 11:00 a šli zkusit, jestli nás v ubytování už pustí dovnitř. Check-in měl být až od tří. Neměli jsme však žádný internet a tak jsme šli tím směrem, kde jsme si mysleli, že leží náš hostel. Paměť nám zjevně slouží dobře a za chvíli jsme už byli tam. Vše proběhlo hladce a my po ani ne 5 minutách mohli do našeho pokoje.

My hned potom vyrazili do města na jídlo. Po chvíli hledání jsme našli restauraci, kde měli WiFi. U nás na hostelu nefunguje a my musíme zařídit pár věcí. Vše je tady podstatně dražší, jedno levnější jídlo stojí okolo 10€. Díky WiFi jsme ale našli důležité informace a šli hned odtamtud koupit SIM karty. Ty jsou zde extrémně levné - 8$ za 60 GB.

Pak byl čas jít zpátky na hostel a vyhledat na internetu potřebné informace. A taky si odpočinout. Na chvíli jsme usnuli a šli řešit praní prádla, hledání obchodů pro nákup jídla a psaní textů a třídění fotek z posledních tří dnů. Kvůli vysokým cenám se budeme snažit nakupovat jídlo v supermarketu a jíst doma. K večeři jsme si dali obložené housky a pak zalezli do postele.

• Calama

22 aprile 2024, Cile ⋅ ☀️ 22 °C

Po několika měsících máme konečně sprchu se sprchou hlavicí, kde jen nekape voda zeshora. Patřičně jsme si užili takový luxus a ráno strávili o něco déle ve sprše. Pak jsme se rychle najedli, abychom stihli náš autobus v 07:50 do města Calama.

Máme na letišti objednané auto. V okolí tu nabízí pouze předražené výlety a my se dočetli, že se vyplatí si půjčit auto a dojet na daná místa na vlastní pěst.

Po příjezdu na letiště jsme po chvíli našli správnou pobočku a šli si vyzvednout auto. Bohužel jsem si doma nechal normální řidičák a měl s sebou jen ty mezinárodní. Jim však stačila jen fotka řidičáku. Problém nastal ve chvíli, kdy jsme měli platit kauci. Akceptují totiž pouze kreditní karty a naše debetní nefungovaly. Že berou jen kreditky jsme už slyšeli z více zdrojů, nepřikládali jsme tomu ale příliš váhu, protože jsme doteď nikdy neměli problém s půjčením auta pomocí našich karet, a to jak v Evropě, tak v USA.

Tady se to zjevně bez kreditky neobejde. Našli jsme ještě jednu půjčovnu zpět v San Pedro, ale ty nám na naše zprávy neodpovídali. Zjevně se budeme muset vrátit a zkusit to tam. Vzali jsme taxi zpět do města a šli na autobus. Ten ale jen až za dvě hodiny a tak jsme se rozhodli projít po městě. Koukli jsme ještě na mapu a našli jednu půjčovnu asi 10 minut od nás.

Na místě jsme se zeptali, jestli je možné zaplatit kauci hotovostí a nebo debetní kartou, a skutečně to šlo. Akorát neměli žádné volné auto. Chtěli jsme rezervovat online a už jsme si vybrali jedno auto, abychom odeslali žádost, ale obsluha nám řekla, že tam je lhůta 24 hodin na potvrzení dostupnosti a tím pádem nám to k ničemu nebude.

Normálně prý mají rezervováno na týden dopředu, ale máme si zavolat na nějakou jejich linku a zeptat se, jestli se něco neuvolnilo... Díky novým SIM kartám teď můžeme i volat s tak jsme to zkusili. Mluvili anglicky, což nás v tu chvíli zachránilo. Sdělili jsme jim, na kolik dní bychom si rádi půjčili auto a na lince nám řekli, že to zkontrolují a za dvě minutky nám dají vědět. Hlavně prý máme zůstat na telefonu.

A hned potom se hovor přerušil... Zavolali jsme znova a zvedl to někdo jiný. Ten však naštěstí věděl, že jsme mluvili s jeho kolegou a přepojil nás. Ten nám oznámil, že od pěti odpoledne budou mít jedno mini SUV - Opel Mokka. To bylo shodou okolností přesně to auto, které jsme si pár minut předtím chtěli objednat. My samozřejmě souhlasili a ještě se ujistili, že nám auto půjčí I přes chybějící řidičák - žádný problém, hlavně že mám ten mezinárodní, aspoň něco. Ten mimochodem v Chile není potřeba a tak je teoreticky naprosto zbytečný dokument pro půjčovnu. To nám ale může být jedno.

Zbylý čas jsme strávili v restauraci v centru, kde jsme třídili fotky z naší výpravy po Salar de Uyuni z Bolívie do Chile. To nám zabralo několik hodin a tak můžeme říct, že to nebyl zas tak nesmyslné strávený čas. Já si navíc po cestě zpět do půjčovny došel k holiči, protože od pátku budeme na Velikonočním ostrově, kde by to bylo mnohonásobně dražší.

Se zapůjčením nakonec nebyl žádný problém a vše proběhlo hladce. Nafotili jsme auto, vyřešili poslední detaily a za pár minut už nadšeně odjížděli. Silnice tu jsou kvalitní s dobře značené a víceméně tu dodržují pravidla. Zatím rozhodně nejvhodnější země na půjčení auta. Snad nám ještě vrátí peníze z první půjčovny.

V San Pedro jsme ještě došli na nákup a do našeho hostelu jsme se vrátili kolem půl osmé a museli vyřešit parkování. Naše ubytování jsme vybírali právě na základě toho, jestli má možnost zaparkovat. Našli jsme tady paní domácí a ta nám vše vysvětlila. Na noc můžeme parkovat ve dvoře, kde je auto schované za bránou a nikdo kromě dalších ubytovaných se sem nedostane.

Mezitím co Nikča připravovala večeři jsem vyzvednutí naše oblečení z prádelny a po cestě ještě koupil chybějící ingredience. Doma jsme se akorát najedli, prohodili pár slov se spolubydlícími a šli spát. Zítra konečně vyrážíme na nějaký výlet a už se těšíme na čas strávený v autě.

• Piedras Rojas & další zastávky

23 aprile 2024, Cile ⋅ ☀️ 9 °C

První den s autem jsme naplánovali poměrně dlouhou trasu a doufali, že všechno v klidu stihneme. Nejdříve jsme chtěli navštívit Piedras Rojas, kam je potřeba koupit vstupenky na určitý čas. My zvolili 09:00, což je čas, kdy se teprve otevírá tato přírodní rezervace. Mají tu hrozně vysoké ceny za vstupy do parků a já se ráno trochu vztekal, že musíme platit takové sumy, když už jsme skoro vše viděli na naší třídenní cestě po Salar de Uyuni.

Dotankovali jsme nejdřív benzín, který jsme včera projeli na cestě do San Pedra a vyrazili na cestu. To bylo kolem půl sedmé ráno a slunce ještě bylo schované za obzorem. Díky tomu bylo poměrně špatně vidět na silnici, naštěstí jsou však v dobrém stavu a příliš moc děr jsme nevymetli.

Na silnici jsme byli téměř sami a po cestě nás předjelo asi 5 aut. Jeli jsme si klidným tempem a fotili krajinu kolem. Zastavili jsme u cedule značící obratník kozoroha. Ten prochází právě tímto místem - a to je vše, co je tu zajímavého... Vyfotili jsme tedy ceduli, sedli si do auta a chtěli jet dál, když jsme v tu chvíli spatřili pouštní lišku, jak probíhá kolem parkoviště. Zase jsme se vrátili a šli si ji prohlédnout.

Vstupenky na Piedras Rojas jsme sice koupili online, po cestě se ale musíme stavit ve městě Socaire, kde nám po naskenování QR kódu a zaznamenání SPZ vydají novou vstupenku. Bez problémů jsme vše vyřešili a pokračovali dál.

Během jízdy stoupalo slunce po obloze a pomalu odhalovalo okolní přírodu. Byla tak nádherná, že jsme stavěli každé dvě nebo tři minuty, vystupovali z auta a fotili vše, co se dalo. Na silnici jsme byli úplně sami a tak jsme stavěli uprostřed silnice a točili videa i za jízdy (pouze krokovou rychlostí). Až tak jsme se nechali unést, že jsme zapomněli, že máme vstupenky na konkrétní čas.

Trochu jsme přidali, díky čemuž jsme získali čas a zase mohli občas zastavit na pár fotek... To je nějaký začarovaný kruh. Podél silnice se pásli vicuñi a občas nám i přeběhly před autem. Navíc jsme zjevně měli štěstí a v dálce viděli ñandu, jihoamerického pštrosa. Příroda měnila barvy každých pár kilometrů - chvíli to byla černá a nebo rudá poušť, za chvíli zase porostlá travinami, kde pobíhali vicuñi, mezi tím se občas objevila solná jezera s plameňáky a kolem toho všeho leželo několik zasněžených sopek. Poušť Atacama je vskutku jedinečné místo.

Do Piedras Rojas jsme i přesto přijeli včas. Tam si vzali náš lístek, zakázali nám prakticky vše kromě focení a my mohli vyrazit. Byli jsme tu jako první a měli vše jen pro sebe. Piedras Rojas znamená v překladu červené kameny, takže asi nebude těžké uhodnout, co jsme tu viděli. Cesta pro turisty byla lemovaná poskládanými kameny a vedla k solnému jezeru. Na několika místech ještě ležel sníh a některé méně slané části byly schovány pod ledem. Na hladině se odrážela sopka Miñiques tyčící se do výšky 5910, která je vidět skoro v celém okolí.

Další skupinky začaly přicházet ve chvíli, kdy už jsme byli na cestě zpět a viděli jen blíží se houfy lidí. Zjevně se vyplatilo si přivstat. Po návratu do auta jsme přejeli na druhou stranu jezera a šli se podívat na vyhlídku. Procházela tudy stáda vicuñ, která na chvíli odlákaly naší pozornost od laguny. My se chvíli pokochali krajinou a pak přejeli k dalšímu jezeru.

U laguny Tuyajto jsme zůstali stát na parkovišti, vytáhli batohy, posadili se na zídku a dali si něco k jídlu. Zatímco turisti přijížděli a zase odjížděli, my v klidu svačili a měli radost, že se nemusíme řídit podle ostatních a máme pořádnou volnost.

Bylo ještě moc brzo na to se vracet zpátky, proto jsme jeli zkusit najít jeden gejzír na hranici s Argentinou. K hranici chybělo už asi jen 50 km, takže proč ne. Cesta směrem k hranici jen stoupala do kopců a podél silnice přibývalo sněhu. Kousek od hranice nás však zastavila závora a po krátké přátelské konverzaci se členem chilské armády, napůl španělský a napůl anglicky, rukama a nohama, jsme zjistili, že bez auta s pohonem všech 4 kol to ani nemáme zkoušet.

Nu což, otočili jsme to tedy a jeli zpátky navštívit zbylá místa ležící na cestě do San Pedro. Jedna z neplánovaných zastávek přišla po pár minutách, kde jsme objevili rudé skály obklopené žluto-oranžovými trsy trávy.

Díky stoupající nadmořské výšce směrem k Argentině (až 4500 m.n.m.) na nás přicházela únava. Během jízdy jsme zahlédli menší "kaluž" u silnice, kde roztávaly poslední zbytky sněhu. Tady jsme si smočili nohy a ledová voda nás pořádně probrala.

Jako poslední na nás čekala laguna Chaxa, ležící v poušti asi 20 km od hlavní silnice. Po zaplacení relativně nízkého vstupného jsme se vydali cestičkami skrz solné pole. Sůl se zde smíchala s dalšími minerály a celá zem je pokryta divnými kameny připomínající zaschlé bláto. Místy je zem kompletně bílá, jinde zase šedá s růžovými tóny. V jezeře žijí minikrevety k délce až 0,6 cm, které slouží jako potrava pro plameňáky.

Po konci prohlídky byl čas se vrátit, abychom stihli zařídit další program. Dotankovali jsme auto, sjeli na nákup a uvařili si doma jídlo. Protože jsme si nebyli jistí, co přesně chceme zítra dělat, zašli jsme do cestovek pro informace. Nechali jsme si poradit a také zjistili, kdy vyrážejí na výlety, abychom tam mohli dorazit dřív. Nakonec jsme se rozhodli, že zítra pojedeme na gejzírové pole El Titio - tam se však doporučuje být co nejdříve (otevírají v 06:00) a cesta tam trvá přibližně dvě hodiny. My šli tedy co nejdříve spát a nechali všechno ostatní ležet, aby ten výlet zítra taky za něco stál.

• Geysers Del Tatio & Termas bajas Guatin

24 aprile 2024, Cile ⋅ 🌙 0 °C

Budík nás vzbudil ve 03:30 s tím ukončil nás přibližně čtyřhodinový spánek. Rozlámání jsme vše připravili a vydali se na cestu ke gejzírům El Tatio. Silnice je prý v dezolátním stavu a jede se tam asi dvě hodiny. O to horší, že tam pojedeme v noci a cestu absolutně neznáme.

Krátce po čtvrté jsme už seděli v autě a mířili směrem na sever. Měli jsme super načasování, protože právě v noci ze 23. na 24. byl úplněk, takže nám měsíc krásné svítilo na cestu. Cesta byla hrbolatá a občas jsme při vyšší rychlosti vlítli do nějaké té dírky a dostali malý smýček, zábavy tedy nechybělo.

Venku bylo kolem -10 °C, naštěstí jsme však na nejsušším místě planety a tak jsme si nemuseli dělat starosti ohledně náledí. Na místo jsme dorazili pár minut před šestou a byli druhé auto v řadě čekající před bránou. Tu otevřeli chvíli poté a vysvětlili nám, že máme vyplnit formulář, koupit vstupenky a dojet k další bráně.

My jsme poslechli a po pár minutách už jsme byli uvnitř areálu. El Tatio je nejvýše položené gejzírové pole (4320 m.n.m.) a je zároveň třetím největším na světě. V tomto areálu se nachází asi 80 různých gejzírů a kouřících otvorů. Po ránu je tady však ještě pořádná zima a i přes několik vrstev oblečení jsme poměrně rychle promrzli. Proto jsme ohřívali naše ruce v teplé vodě z gejzírů, která tekla všude okolo.

Na začátku jsme tu byli úplně sami, než pomalu začali přijíždět organizované výpravy. My už měli vše projitou celou naši část a akorát jsme čekali na východ slunce. Kolem 07:20 jsme se rozhodli, že se přeci jen na chvíli schováme do auta a přejdeme k další skupince gejzírů, protože to zjevně ještě bude dlouho trvat, než slunce vyleze. Když už jsme se blížíli, spatřili jsme, jak sluneční paprsky protínají kouř gejzírů, odkud jsme zrovna odjeli.

Rychle jsme se otočili a letěli zpět, ať to představení nepropásneme. Při východu slunce je právě stoupající kouř nejlépe vidět díky úhlu slunce a vyšší kondenzaci kvůli velkému rozdílu teplot. Stihli jsme se vrátit a šli se projít tou obří kouřovou clonou, skrz kterou místy prokukovalo slunce. Já byl tak unesený, že jsem si v jednu chvíli během focení ani nevšiml, že za mnou omdlela paní, kolem které stal hlouček asi 10 lidí, kteří ji pomáhali. Tahle výška zjevně není pro každého. Všude kolem nás smrděla síra a další různé minerály, které však neumíme rozpoznat.

Kolem 08:15 jsme se přesunuli do druhé části, která ale už nebyla tak zajímavá, částečně i díky poloze slunce. Gejzírů už jsme viděli dost a nám byla šílená zima. Přes den tu bývá kolem 27 °C, takže na podobné teploty nejsme příliš zvyklí.

Během jízdy zpět jsme konečně viděli i okolí, které bylo předtím schované ve tmě. Kolem byly jezera plná plameňáků, kachen a racků. My u dvou z nich zastavili a šli se na chvíli projít. Jezer jsme však už viděli spoustu a tak nám zde stačila malá svačina, než jsme pokračovali dál.

Zanedlouho jsme projížděli malou vesničkou, kde jsme se rozhodli zastavit. Na nedalekém kopci stál starý kostel a pod ním vesnici bylo občerstvení. Niki si dala kafe a já špíz z lamy, víc tu však k vidění nebylo.

Včera jsme se pokoušeli koupit vstupenky na Termas de Puritama, to se nám bohužel nepodařilo. Nejbližší možný termín je až zítra a to se nám nehodí. Termas de Puritama jsou horké prameny, kde se nachází 8 menších přírodních bazénků, ve kterých se dá koupat. Vlastní je však nějaký hotel a účtuje si neskutečně vysoké vstupné - v přepočtu asi 850 Kč za osobu na tři hodiny. I tak to ale podle nás stálo za to a my se nechtěli vzdát.

Dojeli jsme na místo a chtěli zkusit štěstí. Třeba ještě budou mít nějaké vstupenky na místě a my se tam dostaneme. Bohužel u brány nikdo nebyl, ale viděli jsme z dálky přicházet nějakého pána. To byl také turista a ten nám oznámil, že se byl dole zeptat a řekli mu, že dnes mají údržbu a proto je zavřeno.

Škoda, tak to nevyšlo. Včera jsme však v jedné cestovní agentuře zjistili, že existuje o alternativa. A dokonce zadarmo. Termas bajas Guatin jsou prý také malé "bazénky", kterými protéká stejná voda jako v těch druhých horkých pramenech. Musí se tam jít asi 30 minut kaňonem a voda není až tak teplá.

Tyto informace nám stačily a my to jeli zkusit. Za asi 15 minut jsme stáli na parkovišti a šli to místo hledat. Nejdříve jsme museli slézt na dno kaňonu a tudy pokračovat proti proudu řeky. Ta byla obklopená vysokou trávou. Extrémně vysokou, protože mohla měřit tak 3-4 metry. Po asi 10 minutách jsme potkali další turisty, kteří se zrovna vraceli z jedné slepé uličky a poradili nám, kudy se dostat na místo. My ale ani nevěděli, jak to místo má vypadat, a tak jsme prostě odbočili přes můstek na druhou stranu řeky a pokračovali dál.

Za chvíli jsme narazili na nádherné místo ke koupání a hned slezli z cesty a uvelebili se u řeky. Skupinka za námi však jen prošla dál a my nechápali, jak můžou jen tak mávnout rukou nad takovou oázou. Voda měla skvělou teplotu - nijak zvlášť teplá, ale rozhodně ne studená, prostě ideální na svlažení.

Dali jsme si tu i svačinu, ale nějak nám to nedalo a my chtěli dál. Proč by jinak ostatní jen prošli kolem. Opět jsme se oblékli a šli dál proti proudu. Za 20 minut jsme pochopili, proč nás flek nikoho moc nezajímal.

Pod malým vodopádem bylo nádherné místo ke koupání a spolu s námi tu bylo asi jen dalších 6 lidí, z toho však většina jen posedávala na skalách a vychutnávala si čaj máte z termosky. Nádherně čistá voda spolu s barevnými stěnami kaňonu a obří trávou podél řeky tvořila fascinující kulisu.

My se tady samozřejmě znovu vykoupali a přišlo nám až nereálné, že jsme se před pár hodinami klepali zimou u gejzírů, kde byla všude zmrzlá zem a teď se na sluníčku v kaňonu koupeme v této horké řece ve výšce kolem 3400 m.n.m. A to vše v oblasti pouště Atacama.

Původně jsme ještě chtěli navštívit Valle de la Luna a proto jsme se nemohli zdržet na moc dlouho. V půl třetí jsme opět seděli v autě na cestě zpět do San Pedro de Atacama, tam jsme si však naše plány rozmysleli. Přeci jen jsme vstávali v půl 4 ráno a ještě musíme udělat Check-in na lety na Velikonoční ostrovy, vyplnit formuláře, vytřídit fotky a napsat text, nakoupit jídlo a sbalit naše věci před letem.

Valle de la Luna jsme tedy přesunuli na zítřek a pustili se do organizace dalších dní. Zítra ráno musíme předat naše ubytování, letíme ale až ve 23:58 z Calama do Santiago de Chile.

• Valle de la Luna

25 aprile 2024, Cile ⋅ ☀️ 25 °C

Před odjezdem z našeho hostelu jsme ještě došli nakoupit jídlo na večer na letiště a po snídani zabalili naše věci. Auto opět parkovalo ve dvoře, kam jsme se včera rychle drze nacpali, protože máme nové sousedy s autem. Nemuseli jsme to tedy tahat daleko. Už se těšíme na naše příští ubytování, kde bychom měli mít pořádnou kuchyň. Tady to bylo peklo - extrémně tupé nože, chybějící a nebo špinavé nádobí a dřez odtékající do kýble, který se musel pravidelně vynášet.

Na programu nám na dnešek zůstala Valle de la Luna, neboli údolí měsíce. Stejnojmenné údolí jsme navštívili v Bolívii ve městě La Paz a tak jsme byli zvědaví na srovnání.

Všichni sem jezdí na západ slunce a jejich tour začínají kolem 15:00. To samé jsme ještě včera měli v plánu, ale byli jsme příliš unavení a odložili to na dnešek. Žádný západ slunce tu tedy neuvidíme.

Kolem půl dvanácté jsme dorazili ke vstupu, zaplatili vstupenky a nechali si vysvětlit, jak vše funguje. Jedná se o rozlehlý areál, kudy vede silnice a na cestě jsou celkem 4 zastávky, kde jsou vyhlídky a různé skalní útvary. Kolem nich vedou stezky a celá prohlídka normálně trvá kolem tří hodin.

První okruh nás vedl kolem velké písečné duny dál do údolí. Podél cesty se vlnily skalnaté kopce a v dálce byla vidět vyschlá koryta řek pod pokrývkou soli. Tady jsme navštívili dvě vyhlídky, odkud bylo možné sledovat celé okolí, které vypadá jako z jiné planety. Není divu, že právě v poušti Atacama testuje NASA své roboty mířící na Mars. Právě kombinace suchá, slaného povrchu a vysokého UV záření nejlépe simuluje podmínky na Marsu.

Další zastávka byla u bývalých solných dolů. Bílá pokrývka na zemi však není pouze sůl, ale obsahuje také vápník a sodík. Proto některé kameny, které jsme během procházky olizovali, nebyly slané 🧐

Potkali jsme tu navíc zaměstnance parku, který nám ukázal bývalé bydlení horníků. Ty jsou postavena kompletně ze soli a střechu mají provizorně ze slámy. Ono tady stejně prakticky nikdy neprší. Vysvětlil nám také, že celá tato oblast patří jedné místní rodině, která dlouho nechtěla zpřístupnit toto místo pro turismus a ještě donedávna tu nechávala těžit sůl. Nakonec se ale poptávce podvolili a pravděpodobně na tom pořádně vydělávají i tak.

Nakonec nás čekala túra přes dva skalnaté hřebeny, odkud byl výhled na celé okolí, včetně skalní formace "amfiteátr". Za celou dobu jsme tady potkali asi jen 8 lidí a to pouze na parkovištích, když se zrovna přesouvali dál. My měli celou přírodu kolem nás jen pro sebe a užívali si absolutního ticha. Slabý vítr navíc pomáhal proti polednímu slunci a tak se to dalo vydržet.

Když jsme se vraceli k autu připraveni jet pryč, začaly přijíždět dodávky z turisty. Jedno parkoviště už bylo skoro plné a během naší asi pětiminutové jízdy směrem ke vstupu/východu jsme napočítali dalších 6 dodávek. Zjevně jsme trefili perfektní čas.

To bylo kolem půl čtvrté a my museli pomalu jet zpátky do města Calama, abychom na letišti vrátili auto a počkali na náš let. Po cestě jsme se ještě pokusili o telefonát s rodičema, pokrytí ale nestačilo a každých pár minut to vypadlo.

V Calamě jsme akorát skočili na jídlo, dotankovali auto a jeli ho odevzdat. O mytí auta se postará půjčovna, což nám přišlo vhod. Sice jsme trochu měli strach, že díky tomu nebudeme moci pořádně zdokumentovat stav vozidla při předání a později na nás něco můžou zkoušet, to nás ale hned na letišti přešlo. Obsluha měla čas a šla si auto rovnou prohlédnout a poté nám vydali dokument potvrzující, že je auto v pořádku.

Tím bylo vše vyřešeno a my zůstali sedět na letišti a čekali na let. Do Santiago de Chile letíme až ve 23:58 a tam čekáme asi do 8 ráno, než odletíme směrem na Rapa Nui, neboli Velikonoční ostrov.

• Velikonoční ostrov - Hang Roa

26 aprile 2024, Cile ⋅ 🌬 20 °C

Díky menšímu zpoždění jsme na letiště v Santiago de Chile dorazili kolem půl třetí a náš další let na Velikonoční ostrov na nás čekal až od 08:25.

Letiště je velmi moderní a člověk může sám provést check-in. První automat naskenuje letenky a vytiskne nálepky, které se musí připevnit na zavazadla k odevzdání. Poté se musí přejít k pásu s váhou, kde se opět naskenuje letenka a k tomu kód ze zavazadla. Pak jen přijde potvrzení, že je vše v pořádku a zavazadlo samo odjede pryč. Takto není třeba žádný personál a zavazadla se dají odevzdat i několik hodin před odletem.

Pro let na Velikonoční ostrov je třeba projít extra bezpečnostní kontrolou a nechat si vystavit speciální víza na letišti. Tam ještě měli zavřeno a my museli čekat. Tady neměli žádné buňky na spaní a tak jsme prostě spali na zemi, protože lavičky byly obsazené. Krátce po čtvrté ráno jsme už prošli kontrolou a čekali u brány. Tady byla příšerná zima a my měli jen mikinu, zbytek věcí byl v už odbavených zavazadlech.

Ráno jsme strávili kontaktováním Booking.com kvůli nepovedenému zapůjčení vozidla, nic se ale nevyřešilo a na výsledky si ještě musíme počkat. Nakonec už přišel čas na odlet. Bylo to velké letadlo, stejné jako litá mezi kontinenty. A tomu odpovídal i komfort. Dostali jsme jídlo, nápoje zdarma, infotainment fungoval a nabízel desítky filmů, a k tomu jsme dostali deky a polštáře.

Let jsme skoro celý prospali, stihli jsme akorát jeden film. Přiletěli jsme bohužel do deště. Doběhli jsme do haly, kam už pomalu přijížděla zavazadla a oblékli bundy.

Tak jsme tady, uprostřed Pacifiku. A kolem nás absolutně nic. Velikonoční ostrov je jedno z nejosamocenějších míst na světě a nejbližší kontinentální pevnina je Chile, 3512 km daleko. Velikonoční je ostrov je známý především kvůli sochám Moai, kterých je na ostrově celkem něco pres 800.

Od jedné odpoledne jsme měli domluvený check-in v našem ubytování a tak byl čas vyrazit. Měli jsme v plánu jít pěšky, protože to má být jen asi 20 minut chůze od letiště. Celý ostrov je poměrně malý a prakticky celá populace (cca. 7000 obyvatel) se koncentruje ve městě Hang Roa. Mezitím už přestalo pršet a my procházeli městem. Po asi 15 minutách na nás zamávali lidi z auta na křižovatce a rozhodli se nás vzít s sebou. Prý bydlí naproti našemu ubytování. Chvíli jsme si s nimi popovídali a už jsme byli na místě.

Po vystoupení akorát přijela majitelka a my zjistili, že to není naše ubytování. Jmenuje se ale skoro stejně - Cabaña Vairoa je naše a my přijeli do Cabaña Vaiora. Pár se ale rozhodl svou misi dokončit a tak jsme znovu nasedli do auta a jeli dál. Po chvíli jsme naše ubytování skutečně našli a tam už čekal klíč ve dveřích.

Jen jsme odložili naše batohy a už přijeli naší hostitelé - Israel a Sari s malou Amelií, což je jejich tříměsíční dcera. Ukázali nám vše potřebné, Israel nám nabídl svoje služby jako průvodce a vysvětlili nám, jak to funguje se vstupenkou na zajímavá místa na ostrově. My se rozhodli hned na další den vzít celodenní výlet s Izraelem a k tomu potřebujeme právě tu vstupenku. Nabídli nám, že nás kolem čtvrté vyzvednou a odvezou do města, kde ji budeme moct koupit. My samozřejmě souhlasili a po jejich odjezdu jsme akorát padli do postele a vzbudili se asi 3 minuty před čtvrtou.

Rychle jsme se oblékli a nasedli do auta. Během jízdy nám ukázali, kde si můžeme koupit potraviny a kde je hlavní ulice, kde najdeme vše možné. Pak jsme koupili vstupenku za 80€ za osobu, která nám umožňuje navštívit prakticky vše na ostrově.

Akorát to má háček. Nic se tu nesmí navštívit bez průvodce - je nutné mít nějakého rodilého Rapa Nui s sebou. Tour s naším hostitelem Israelem však už máme zařízenou a tak se není čeho bát. Odsud jsme už pokračovali sami k bankomatu a odtamtud na pobřeží. Vlny narážely do skalnatého pobřeží s stříkaly až na chodník a v dálce bylo vidět pár začínajících surferů. My se tady cítili báječně a nejdříve jsme si chtěli dát welcome drink.

Sedli jsme si do baru u moře, objednali dva domácí cocktaily a chvíli vypnuli. Pár minut před západem slunce jsme se však rozhodli jít domů, protože nám bylo chladno a ještě musíme nakoupit jídlo na večeři. Sámošku máme hned vedle hlavního orientačního bodu města - místního kostela.

Po nákupu jsme došli domů, uvařili si jídlo a šli opět spát. Rozhozený rytmus čekáním na letišti jsme ani odpoledním spánkem nedohnali a zítra na nás čeká první výlet, na který chceme být fit.

• Rano Raraku / Tongariki / Anakena

27 aprile 2024, Cile ⋅ 🌬 20 °C

Jako první tour jsme zvolili okružní jízdu po ostrově s Israelem, naším hostitelem a pro tento den také průvodcem. V 10:00 nás měl nabrat v našem ubytování a tak jsme vše včas připravili, aby nás znovu nepřekvapili těsně po spánku jako včera.

K našemu překvapení v autě po příjezdu také seděla Sari s Amelií. Prý nám budou celý den překládat. Nejdříve dojeli natankovat a po cestě nám ukázali ještě lepší místa, kde nakoupit jídlo. Nejsou tady žádné supermarkety, jen malé sámošky, které jsou předražené. I proto nám už hned po rezervaci ubytování psali, že si máme přivézt vlastní jídlo v kufru, abychom ušetřili. To se nám stalo poprvé a my tedy netušili, co na nás čeká.

Po tankování jsme konečně vyrazili na výlet. Jako první nás Israel vzal na Rano Raraku, což je sopka, kde se vyráběly sochy Moai. Ty se nejdříve vytesaly do skal a když byla jejich přední strana hotová, oddělily se od skalního masivu, přesunuly na jejich cílovou lokalitu a tam se dodělala jejich zadní strana. Všechny sochy z ostrova pocházejí právě z Rano Raraku. Ve svazích hory zde stála spousta soch a další bylo možné najít ještě připojené do skal. Ty se nestihly oddělit a tak jsou nadále součástí sopečného kopce.

Israel nám vše vysvětloval a jeho žena Sari pro nás vše překládala. U toho měla svou tříměsíční dceru ve vaku a i přes šílený vítr nám podávala výklad. Počasí se tu extrémně rychle mění, a tak jsme na začátku měli krásně a svítilo slunce, o pár chvil později k nám dorazil vítr a déšť. Ta bouřka byla natolik silná, že mi trvalo dvě minuty, než se mi povedlo obléknout bundu. Vítr byl tak silný, že jsem díky dešti nic neviděl a neměl jsem páru, jak se dostat dovnitř. Sari s Amelií byly asi 50 metrů před námi na kopci a pokračovaly dál a my nechápali, jak to můžou zvládat.

Sochy reprezentují krále a další významné osobnosti z místního lidu. Pokud nějaký král umřel, v tu chvíli tu začali s tvorbou jeho sochy. Ta dodávala jeho městu a lidu sílu, kterou nazývali mana. Proto byly sochy hlavním cílem znepřátelených klanů a když je protivníci povalili, klesla morálka a tím i síla napadeného klanu. I proto byla spousta soch nalezena právě v povaleném stavu a musela být znovu zdvižená do současné podoby. To je tedy alespoň jedna z teorií.

Dalším navštíveným místem bylo Tongariki. Zde stojí celkem 15 soch v řadě. Platforma Ahu Tongariki byla zničena v roce 1960 tsunami vyvolaným silným zemětřesením v Bolívii. To odneslo sochy do vnitrozemí až 150 metrů daleko a část z nich stáhlo zpět do moře. Všechny sochy až na jednu ztratily svůj "klobouk", který je vytesán z jiného, lehčího kamene. Ten je zbarvený do ruda. Nemá to však být klobouk, ale culík, který tu dříve kralové a náčelníci nosili. Většina z nich zmizela do moře, naštěstí byla ale opět nalezena a teď leží nedaleko soch.

V pozadí naráží vlny do skal a za nimi se tyčí malý ostrůvek Matu Marotiri. Za sochami je schované malé pohřebiště, kde se těla zesnulých spalovala. Jejich popel měl být odnesen do oceánu, který spojoval světy mezi živými a mrtvými.

Odsud jsme pokračovali na severní pobřeží ostrova, kde podél cesty stál kámen Pu' o Hiro. Do něj jsou vytesány otvory a při foukání dovnitř kámen vydává zvuky. Ty mají lákat ryby z okolí, aby připlavaly k ostrovu a místní je mohli lovit. Israel se pokusil rozeznít kámen Pu' o Hiro, bohužel neúspěšně. Celý přitom zrudnul a omlouval se a říkal, že to není tak jednoduché, že nám ale později ukáže video, jak se to povedlo jiným domorodcům. Ještě jsme zastavili u rytin ve skále Papa Vaka, kde je vyzobrazen tuňák a žralok.

Nedaleko odsud se také nachází Te Pito te Henua, což je místo, kde se leží speciální kameny. Díky vyššímu obsahu železa se zahřívá na vyšší teploty než ostatní kameny a také způsobuje odchylku na kompasu. V jazyku Rapa Nui se Velikonoční ostrov jmenuje právě "Te Pito te Henua", což v překladu znamená pupek světa. A ten má být právě tady.

Nakonec jsme si dali pauzu na oběd u pláže Anakena. Ta je obklopena palmami (jako jediná na ostrově), mezi nimi pobíhají slepice a kohouti a v pozadí se tyčí platforma Ahu Anakena se sedmi sochami Moai. My si sedli spolu s naším hostitelským párem, objednali jsme si vynikající empanadu k obědu (taštička plněná různými věcmi - u mě sýr a rajče, u Niki tuňák a sýr) a k tomu si dali pivko. Během jídla nám Israel a Sari dali tipy na další výlety a kam zajít do restaurace na ostrově.

Anakena je asi ta nejhezčí pláž na ostrově a zároveň místo, kam měl dorazit první polynéský osadník, Hotu Matu'a. Máme v plánu se sem ještě vrátit další dny a vykoupat se, když to počasí dovolí, a tak jsme tu netrávili zbytečně moc času.

Poslední zastávkou byla Vaitea, malá farma připomínající tragédii, kdy byl Velikonoční ostrov pronajat britské společnosti na chování ovcí. Přitom byl celý lid držen ve městě Hang Roa a nucen pracovat na farmách, aby si za to mohli koupit jídlo. Po několika letech se za Rapa Nui postavilo Chilské námořnictvo a tak dostalo ostrov na starost.

Po dlouhém výletě nás dovezli zpět domů a přinesli i větší pánev, kterou potřebujeme na vaření, a k tomu 3 manga z jejich zahrádky. Nám zbyly síly už jen na rychlý nákup jídla k večeři a krátkou procházku k Ahu Tahai. Po západu slunce jsme se přesunuli domů, kde jsme si v klidu uvařili a rozhodli se, že další den strávíme odpočinkem. Cítíme se tu jako na dovolené, i když to asi zní divně, když teď cestujeme už několik měsíců. Ale chceme to pojmout jako dovolenou a v klidu si to užít. Přeci jen se sem jen tak nevrátíme.

• Velikonoční ostrov - den volna

28 aprile 2024, Cile ⋅ 🌬 22 °C

Aby toho náhodou na nás nebylo moc, dali jsme si den volna. Cílem bylo si trochu projít město, jinak ale víceméně odpočívat. Ráno jsme se vzbudili bez budíku a pak šli akorát nakoupit nějaké jídlo k snídani a obědu. Po jídle na nás ale přišla únava a tak naše další kroky nevedly do města, ale zpátky do postele.

Až kolem čtvrté odpoledne se nám povedlo uklidit, vybalit naše věci a obecně se pořádně zabydlet v našem ubytování. Přeci jen tady budeme celý týden a člověk se chce taky trochu cítit jako doma. Odsud jsme vyrazili dát si cocktail a poté se projít podél pobřeží.

Tady jsem se skočil na chvíli vykoupat a poprvé otestovat vodu. Na ostrově je jen pár míst ke koupání, zbytek se nedoporučuje kvůli špičatým sopečným kamenům a hlavně velkým vlnám. Na tomto místě je však postavená malá hráz z kamenů a za ní se dá koupat. Já se chvíli smočil a pak vylezl na stěnu dělící bazének od oceánu a užíval si pohled na vlny rozbíjející se o kameny. Po chvíli jsem si sundal sluneční brýle a zjistil, že kameny jsou pokryty mořskými ježky a já nechápal, jak jsem se dostal tak daleko aniž bych na ně šlápnul. O to větší byla panika, že se musím vrátit zpátky. Kameny byly extrémně kluzké a špičaté, takže se po nich nelezlo zrovna nejlépe. A teď ještě musím dávat bacha na ježky... Na těch pár kamenech, po kterých jsem musel projít, jich bylo asi 30.

Zpátky na pláži jsem se obléknul a my šli zařídit program na úterý a středu - na pondělí jsme už domluvili další celodenní tour s Izraelem. Jenže v neděli tu mají vše zavřeno a tak se nic dál nekonalo. V přístavu nám jeden místní ukázal obří želvy, které tu plavou a měří asi metr.

Nic víc nám na dnešek nezbývalo a tak jsme šli opět sledovat západ slunce. Tentokrát jsme měli lepší počasí a nebylo tolik zataženo. To však tady na ostrově nic neznamená, protože během půl hodiny může několikrát začít a zase přestat pršet a mezitím svítí slunce. Takhle divné a rychle měnící se počasí jsme ještě nikdy nezažili. Naštěstí nám dnes vydrželo a my mohli sledovat, jak se nebe barví si oranžova a slunce mizí za obzorem a jako kulisu k tomu jsme měli sochy Ahu Tahai.

Po asi půl hodině už se setmělo a byl čas jít zpět domů. My rychle uvařili a šli si lehnout. Zítra na nás čeká další celodenní výlet a v 10 ráno nás budou nabírat u naší chatky.

• Orongo / Ahu Akivi / Ana Kakenga

29 aprile 2024, Cile ⋅ 🌬 22 °C

Další celodenní výprava začínala opět u naší chajdy a znovu nás vyzvedla celá rodina Israele. Naše výprava vedla jako první ke kráteru Rano Kau.

To dříve sloužilo jako jediný zdroj pitné vody a místní museli chodit až sem, aby mohli vesnici zásobit vodou. To prý pamatuje ještě Israelův táta i děda. Tento vulkanický kráter je totiž jediným místem na ostrově, kde se akumuluje sladká voda. Pod jezerem se navíc nachází spousta podzemní vody. Teprve od 70. let zde získali technologie potřebné na filtraci. Ta však nestačí, aby voda byla pitná, a tak slouží pouze jako užitková voda. Pitnou vodu si zde lidé musí koupit v obchodě.

Uvnitř kráteru se nachází spousta menších ostrůvků, na kterých roste spousta druhů nejen léčivých rostlin. Stěny vulkánu chrání rostliny před větrem a slanou vodou, a tím trochu simuluje skleník.

Po prohlídce kráteru jsme se šli podívat do vesničky Ongoro na hřebenu kráteru. K tomuto místu se pojí legenda o "ptačím muži", což byla soutěž konající se každý rok.

Legenda o „Ptačím muži“ vypráví o soutěži, ve které zástupci různých kmenů bojují o kontrolu nad Rapa Nui. Soutěž spočívala v tom, že vyhraje ten, kdo jako první sleul ze skal Rano Kau, došel na břeh a doplaval na ostrov Moto Nui, nalezl a přinesl vejce vzácného ptáka sídlícího pouze na tomto ostrově zpět na pevninu. Vítěz byl korunován ptačím mužem, předal vejce svému náčelníkovi a ten pak mohl rok vládnout nad ostrovem. Jednomu účastníkovi se prý podařilo vyhrát dokonce 12x za sebou. Pozůstatky příbytků ještě stojí na kopci a pár jich bylo zrekonstruováno, aby měli návštěvníci lepší představu, jak původně vypadaly.

Rapa Nui se tedy každý rok pokoušeli jmenovat důstojného vládce a ukončit kmenové války, ve kterých byly zničeny Moai ostatních klanů.

Jako další jsme navštívili Ahu Vinapu. Ahu ve volném překladu znamená "platforma, na které stojí Moai". Zde už však žádné nestály, nýbrž ležely na zemi kolem platformy. Zajímavé bylo, že zde na zdi byla použita stejná technika obrábění a skládání kamene na sebe jako je možné vidět u Inků. Například v Saqsayhuaman, Cusco, Peru.

Dále je tu vidět jediná socha Moai zobrazující ženu. To má byt poznat podle vyzobrazeného pohlaví, to jsme však nenašli. Celkově na soše chybělo dost detailů. Buď je natolik poškozená a nebo to pěkně odflákli. Ženy tu dříve prý nehrály žádnou důležitou roli a proto víceméně všechny sochy reprezentují může. Až na tuhle. To má být sestra Hatu Matu'a, prvního krále Velikonočního ostrova.

Pak jsme dali rychlou pauzu na oběd v Hang Roa, kde jsme si všichni objednali něco malého k jídlu ve stánku. Chvíli jsme poseděli a zas se vydali na cestu, abychom všechno stihli.

Dojeli jsme k Ahu Akivi, kde stojí 7 soch Moai a jako jediné na ostrově hledí směrem k oceánu namísto do vnitrozemí. Jedno z vysvětlení je, že symbolizují první objevitele ostrova spolu s Hatu Matu'a, kteří sem přijeli z Tahiti, a jejichž sochy také stojí u pláže Anakena. Jejich pohled prý směřuje přímou čarou směrem k Tahiti, což by tuto teorii potvrzovalo.

Soch Moai jsme už měli dost a konečně byl čas na menší dobrodružství. Zastavili jsme uprostřed ničeho a vyrazili směrem skrz pole a louky. Na zemi se válely kosti nějakých zvířat a Israel nám vyprávěl něco o vzniku ostrova. Celý ostrov tvoří pouze sopečná hornina, díky čemuž je zde také spousta jeskyní. Do některých z nich jsme po cestě nahlédli, než jsme zastavili u menší díry, ze které koukaly banány.

My už samozřejmě byli připraveni a měli jsme potřebné oblečení i čelovku. Vlezli jsme tedy dovnitř a šli bádat v hlubinách jeskyní. Po chvíli kompletně zmizelo světlo prosakující skrz vstupní otvor a my párkrát otestovali, jaké to je, když všichni vypnout baterky.

Absolutní tma. Akorát jsme nahmatali zem a strop nad námi. Po chvíli jsme zase rozsvítili a šli dál. Po asi 10 minutách čekala menší jeskyně s malinkým otvorem ve stropě. Paprsky slunce pronikaly dovnitř jeskyně a vypadaly jak boží světlo. Tady jsme se moc nezdrželi a vrátili se zpátky ke vstupu.

Namísto abychom vylezli zpět nahoru nám Israel zavelel, že máme jít za ním a zmizel za banánovníky. Zde přišla část jeskyň, před kterou nás původně varoval. Voda zde má sahat do půlky kolen, cíl ale prý stojí za to. Niki už měla připravené sandále, protože si nechtěla zničit svoje normální boty. Já sice počítal, že se namočím, nehodlal jsem však svůj boj vzdát a lezl po kamenech co to jen šlo, abych se namočil. Po asi 50 metrech voda skončila a my mohli dále pokračovat v suchu.

Po cestě se třpytily stěny i strop a připomínaly odrážející se zlato. Israel nám jen říkal, že kdyby to bylo zlato, dávno už tady nebude.

V jednu chvíli zastavil a řekl nám, ať vypneme baterky a zavřeme oči. My viděli, jak za rohem svítí světlo a čekali, co se bude dít. Vzal nás za ruce a chvíli nás vedl, než jsme mohli oči otevřít. V tom momentu jsme uviděli strom, jehož korunu jsme viděli po cestě ke vstupu do jeskyní. Vyrůstá z otvoru v zemi uprostřed jeskyně, kolem roste kapradí, ze stropu pomalu kape voda a slunce sotva proniká dovnitř. A kolem absolutní ticho.

Na pár minut jsme se posadili a užívali si jedinečnou atmosféru. Kolem ani živáčka a my seděli v nějaké díře uprostřed Pacifiku. Pak přišel Israel, že musíme jít dál. Ukázal nám ještě další cesty, kam jsme však už nemohli, protože by průchod znamenal, že se budeme plazit a na to nám vybavení ani chuť nestačili.

Po návratu zpět na zem nám Israel sdělil, že jsme jeho první anglicky mluvící skupina a že na nás vše tak nějak testuje. I proto nás už předtím natáčeli, aby nás použili jako "reklamní" video pro jejich právě vznikající privátní cestovní agenturu. A také zrovna testujeme jako jedni z prvních jejich ubytování. Díky tomu máme na vše slevu a když jsme to porovnávali se zbytkem nabídky, ušetřili jsme asi 20-30% na ubytování a výletech. To má někdo štěstí.

Jako poslední zastávka nás čekala jeskyně Ana Kakenga. Dojeli jsme autem k pobřeží a ušli asi kilometr, než jsme v zemi objevili malinký otvor. To bylo znamení, že máme opět nasadit čelovku, zapnout baterky na telefonu a následovat našeho průvodce. Po několika metrech se nám otevřel nádherný pohled na oceán pod zapadajícím sluncem.

Jeskyně vedla do otvoru v útesu asi 50 metrů nad hladinou a poskytovala nádherný výhled na pobřeží. Nebyl to však jen jeden otvor, ale hned dva. Celé místo působilo jak z filmu, u kterého si člověk myslí, že takové místo nikdy nebude moci navštívit. A my tu stáli a ohromeně sledovali, jak se pod námi vlny rozrážely o útesy.

Fascinováni výhledem jsme se pomalu vraceli zpět k autu a povídali si s Israelem. Dal nám ještě pár posledních tipů, co máme vidět na ostrově a kudy jet v příštích dnech, protože máme v plánu si půjčit kolo. Nejdříve nás hodil domů, kde jsme si na pár minut odpočinuli, než jsme šli zpět do města.

Zítra chceme jet na kole na pláž Anakena a musíme si ještě půjčit kolo. Netrvalo to dlouho a našli jsme otevřenou půjčovnu, kde vše proběhlo jako po másle. Domů jsme se tedy vraceli na kole a divili se, proč je to tak těžké a proč nás tolik bolí zadek. A to cesta trvala asi jenom 10 minut. Uvidíme tedy, jak se budeme cítit zítra.
    Leggi altro

• Anakena / Ovahe / Te Moana Show

30 aprile 2024, Cile ⋅ 🌬 22 °C

Plán na dnešek je jasný - dojet na pláže na severu ostrova na kole a tam se vykoupat. V klidu jsme se vyspali, protože není kam spěchat a až kolem desáté vyrazili na výlet.

Volné pobíhající psi na nás štěkali, honili nás a skákali nám po nohou, takže jsme museli pokaždé slézt z kola a chvíli ho tlačit, když se někde objevil pes. A těch tu je fakt hodně.

Zanedlouho jsme se vyhrabali z města a pomalu zmizeli i psi. Na pláž jsme dorazili asi po hodině a půl a šli se hned vykoupat. Počasí nám přálo a po cestě ani jednou nepršelo a na pláži po chvíli i svítilo slunce.

Položili jsme se do písku a skočili do vody. Nejdříve jen po pás, protože na nás byla voda moc studená a zase jsme se vrátili na ručník. Po půl hodině ohřívání se na slunci jsme sebrali odvahu a vlezli do vody. Pár minut jsme tam vydrželi a pak si šli sednout do stánku na koktejl a empañadu.

Koupání tady není úplně nejpříjemnější a tak jsme se už oblékli, protože znovu do vody nepůjdeme. Prošli jsme si pláž a znovu obdivovali sochy. Po krátké procházce jsme nasedli na kola a přejeli kousek dál na pláž Ovahe.

Tady jsme se akorát prošli a neměli ani chuť jít znovu do vody. Nikdo tu nebyl a my chvíli lezli po skalách a užívali si šplouchání vody. Už byl ale čas jet zpátky, abychom stihli nás večerní program. V Hang Roa jsme museli jet oklikou, protože na naší cestě na nás čekala smečka psů a při přiblížení začali trochu dovádět, a nám se to nechtělo riskovat.

Doma jsme se v klidu dali do kupy a šli na večeři. Měli jsme rezervaci v restauraci, kde se zároveň pravidelně koná show představující místní historii pomocí tradičních tanců. Předtím nám ještě pomalování obličeje a nechali nás se vyfotit s věnci na hlavě. Během show vytáhli několik mužů z publika, včetně mě, a nechali nás chvíli tančit jejich choreografii. Naštěstí naše trápení netrvalo příliš dlouho.

Po show jsme šli rovnou domů, abychom stihli alespoň pár hodin spánku, protože zítra máme v plánu jet na kole sledovat východ slunce.