• Wim Erkelbout
  • Wim Erkelbout

Wim op de Via Francigena

1146 kilometer stappen op 2 maanden tijd. Doet dat iets met een mens? We gaan het experiment aan. Van Lausanne tot in Rome. Met frisse zin, en enkele vraagtekens. Wat gaat dat geven? Over-denken Onder-weg. Czytaj więcej
  • Kastelen en Britse humor

8 czerwca 2025, Szwajcaria ⋅ ☀️ 20 °C

Veel wind en golfslag op het Lac Leman bij onze start vanmorgen. Onze, ja onze. De Britse man Patrick wilde wel een dagje met me onderweg zijn. Hij is 62, speelt graag golf maar is voor de rest oerbrits. Hij is reeds 11 jaar met pensioen. Ik schrok me een hoedje maar dat bleek omwille van zijn staat van dienst. Eerst 20 jaar in het leger en daarna werd hij toegevoegd bij de stoottroepen van de Britse federale politie. Ik was verwittigd.

We passeerden enkele pareltjes van kastelen vandaag. Eerst Chateau de Chillon en daarna het kasteel van Aigle. In de dorpen gingen intussen de wijnfeesten vrolijk verder. En toch. Toen we Aigle naderden zochten we naar een plek voor een kop koffie. We liepen door vele blokken sociale huisvesting. En daar middenin een soort terras. Het publiek was er anders. Veelkleurig. Sommige mensen spraken ons aan in Portugees en de halve wereld bleek op dat terras te zitten. Mij niet gelaten, koffie is koffie. Maar mijn wandelmaat Patrick liet stilaan zijn ware gelaat zien. Beetje bij beetje probeerde hij hoever hij kon gaan in zijn britse humor, maar dan over migranten. Ik lachte eerst wat ongemakkelijk mee, maar dat bleek geen goede zet.

De Britse humor werd stilaan bitse humor tot bleek dat hij ronduit racistische uitlatingen normaliseerde. Ik riep hem meteen ter orde en dat was het dan. De gesprekken gingen terug over andere dingen en reiservaringen. Niet dat het een totaal onaangename man was, maar zijn geest was duidelijk bezoedeld door jaren politiewerk. Een cliché, maar het klopte deze keer.

Patrick is weg nu. Door een foute boeking heeft hij pas een bed gevonden in het volgende dorp. En morgen doet hij een 'double stage' zodoende komt hij normaal gezien niet meer in mijn spoor terecht. We zien wel. Ik heb intusen ruimte gemaakt voor nieuwe wandelmaatjes, maar hier in Zwitserland lopen ze niet bij bosjes. Een paar dagen alleen lopen vind ik trouwens ook best prima.

O ja, het Lac Leman is nu uit mijn gezichtsveld en ik volg de vallei van de Rhône stroomopwaarts. En ben nu gelogeerd in Ollon. Rondom gaan de alpentoppen steeds hoger de lucht in. Maar dat kan je beter inschatten via de foto's, lieve lezers.

Dank voor jullie enthousiasme en reacties. Het steunt me. Met het vege lijf intussen alles in orde. Maar we zijn dan ook nog maar net begonnen. Nog steeds meer dan 1000 km te gaan. En nog steeds goesting.

• Tussen de mastodonten

9 czerwca 2025, Szwajcaria ⋅ ☀️ 19 °C

Ik had een erg goed bed maar een kerkklok met geldingsdrang aan mijn raam. Ieder kwartier wilde ze haar bestaan bewijzen met wat klassiek gegalm. TING-KLANG. De hele nacht door. Maar hé. We gaan niet klagen. Na een heerlijk ontbijt en een wolkenloze hemel buiten kon de rugzak weer aan. Een rustige etappe vandaag van 18km en niet al te veel klimmen en dalen.

De allerhoogste alpentoppen zijn zichtbaar vandaag. Ze maken een overweldigende indruk met tonnen sneeuw nog op hun kop. Ze boezemen me zelfs wat angst in, wetende dat ik over dergelijke hoogten moet over een vier-vijftal dagen. Respect. Altijd. Dag berg. Ik kan maar beter wat beleefd blijven. Hoe heet je? Dents du Midi? Ik begrijp al waarom.

Ik drink een koffie onder een parasol in Massongex. Het doet wat Provençaals aan, maar daar zit het weer voor veel tussen. Twee oudere dames spreken me aan in het Frans met Zwitsers haar op. Ze herkennen het logo op mijn rugzak. Waar ik vertrok? Lausanne. O, dan ben je nog maar net vertrokken. Ze wensen me 'bonne route'. De reeds afgelegde 63km zijn dus allemaal maar 'net begonnen'. Ik voel me wat miskend want ik voel de stramheid in mijn benen. Maar eigenlijk moet ik ruiterlijk toegeven dat ze gelijk hebben. Zo klein als ik me voel tussen de mastodonten, zo klein de al geleverde inspanning. Het is middag en de helft van mijn traject voor vandaag zit er al op. Koffie leeg. Ik laat ook dit dorp achter me.

Ik kom altijd weer bij ofwel de spoorweg of bij de Rhône uit. Haar water lijkt wel melk maar dan met wat pistachekleur gemengd. Maar na een keer navragen is dat normaal. 'Wat een rare vragen stelt die man met zijn rugzak.'
    Tot plots de vallei vernauwt. Rotsen komen dicht bij de wegen, straten en spoorwegen nestelen zich dicht tegen elkaar en kronkelen boven op de Rhône. Het kasteel van Saint-Maurice staat op het nauwste punt en verdedigt de doorgang. Vandaag geen tol.

Het dorpje Saint-Maurice heeft alles, een dramatische ligging, een prachtige kathedraal en een straat waar je als pelgrim kan doorflaneren en je gezien wordt door de vele toeristen die er nippen van koffie of wat frisser.

Ik ben nu in Epinassey, in een voortreffelijke gastenkamer. Er is hier buiten wat huizen en een kapel niets, geen café, geen resto of snackhuisje, geen diner, geen ontbijt. Maar de paniek is al weg. De gastvrouw maakt wat koude plat voor me en zet wat koele pinten in een frigootje. Wat wil een mens nog meer? Een dagje alleen wandelen heeft me deugd gedaan. Wat dromeriger, maar mijn zintuigen scherper.

• Een waterval van talen

10 czerwca 2025, Szwajcaria ⋅ ☀️ 27 °C

Vandaag staat een rustige etappe op het programma. Nauwelijks 16 kilometer. Voor de allereerste keer ben ik al voor mijn onbijt aan het stappen. Ik had online iets gezien van Café de la Poste en mikte daar op een koffie en wat brood. Er hangt nog veel nevel in de lucht en ik vorder door een stuk groen. Boven me honderden knetterende hoogspanningsdraden. Het plannetje klopt gelukkig. Een koffie en twee croissants in een charmante kroeg rond een uur of 9.

Wat later ontmoet ik een Frans koppel. Ze zijn al maanden onderweg vanuit Nantes. Bruno is wat meer teruggetrokken maar Corine tettert honderduit. Best aardige mensen. We wisselen heel wat klassieke weetjes uit over slaapplaatsen, etappepunten, uitrusting, ervaringen op andere routes. Het is wat wennen maar mijn Frans is na een kilometer of twee weer springlevend. Wat later komen we nog een ander koppel tegen. Corine stelt me voor aan Pat (een Ier op leeftijd) en his wife. Zij is minstens 70 en heel ros.

Maar iets verraadt haar in haar taal. Ik voel dat ze Engels en vooral Frans praat met een hollandse tongval. En na een tijdje spreek ik haar aan in het Nederlands. Bingo. Nog geen 5 minuten duurt het alvorens de Fransen en de oude Ier uit elkaar gaan. Ze kunnen niet converseren. Zij geen Engels, hij geen Frans. En zoals zo vaak houden Vlamingen en Nederlanders Europa bij elkaar. Zij woont al meer dan 30 jaar in Ierland bij haar lieve Pat maar noemt Friesland nog steeds haar echte thuis.

Pat leek me best een aardige man. Hij leert me veel bij over het ontstaan van Zwitserland met haar typische kantons. Hij was vroeger een leerkracht geschiedenis in het zuidierse Cork. Als het wat bergop ging voelde ik hoe oud ze wel waren. Hun tempo stokte en hun ademhaling werd zeer zwaar. Ik besloot mijn tempo wat aan te passen. Het was tenslotte een rustige dag. We passeerden een indrukwekkende waterval, een spectaculaire kloof ook, maar die kon je pas echt goed zien na betaling. Niet dus. Het laaste stukje net voor Martigny was gelukkig door het bos. De temperatuur stijgt steeds verder boven 25 graden. Heerlijk, maar niet bestemd voor rosse of Ierse huiden. Tegen de middag was ik in Martigny. Ik had nog brood en kaas en mijn gezelschap had al gegeten. We liepen elkaar gewoon kwijt. Zij gingen logeren bij de Katholieke parochie, ik kies met mijn 60 jaren onbeschaamd voor de jeugdherberg.

Ik drink een pint onder de platanen en geniet van de WIFI van café 'the place'. Ik hoop straks eindelijk een keer wat te tekenen. Morgen volgt een stevige 22 km met meer dan 900 stijgende meter. En het belooft nog warmer te worden. Gelukkig compenseren wij dat een beetje met de stijgende hoogte, maar zweten zullen we. Nog 3 etappes en we staan op de mythische col du Grand Saint-Bernard, het dak van deze trip.

• Hiking apart togheter

11 czerwca 2025, Szwajcaria ⋅ ☀️ 22 °C

De Alpen zijn nu echt begonnen. Een redelijke pittige etappe bracht me naar Orsieres. Een mooi uit de kluiten gewassen Alpen dorp. Ik was deze morgen al om 8u vertrokken na een avondje samen met een Zwitserse wielrenner. Die trakteerde me prompt een Guinness in een Iers café. Een teruggetrokken jongen, alvast blij met mijn gezelschap.

De zon was de hele dag zonder concurrentie en de temperatuur ging samen met mij de hoogte in. De paden werden smaller en soms ronduit technisch. Gelukkig was er in de stijgende bossen koelte door schaduw en de ochtendwind. Het zicht op de bergen was subliem... de hele dag met een finale blik op de Grand Combain. Fabelachtig. De berg waar we ergens rond 1998 zes dagen vruchteloos naar speurden maar niet te zien kregen door mist, regen en wolken.

Na een half uurtje wandelen liep ik twee Ieren tegen het lijf. Alhoewel ze eerst weinig spraakzaam waren. Ze zijn schoonbroer maar zijn totaal verschillend. Hun tempo ligt ver uit elkaar waardoor ze onderling niet praten onderweg. Ik liep er maar wat tussenin en praatte met elk apart afwisselend. Raar maar wel eerlijk. Ze genoten van mij als privé tolk in een bakkerij en een winkeltje. Ze zijn zo hulpeloos in de Fransralige wereld hier.

Terwijl zij grote pinten begonnen heisen in een hotel haaste ik me uit de voeten. Ik slaap voor het eerst in een soort halve parochiezaal. Met twee Fransen. Geen luxe, geen WiFi, een gite d'etappe zoal ze in België niet meer bestaan. Maar het voelt perfect aan. Morgen doorbreken we de 1000m en de 1500m grens. De conditie doet het voorlopig voortreffelijk.
    Daar ben ik nog het meest blij om. En dankbaar voor zoveel zon!

• Waterkracht

12 czerwca 2025, Szwajcaria ⋅ ⛅ 23 °C

Lap, eerste flater. Ik ben mijn drogende handdoek vergeten in de vorige gite. Geen grote ramp uiteraard. Maar ik wil straks kunnen douchen want het is zweten in de bergen. Het was vandaag een korte en nijdige etappe, 16km bijna permanent bergop. Maar wat een natuurpracht hier. Niet .. te ... doen. De zon zet alles in het juiste licht en de 3000-ers rondom ons maken ons klein, maar tegelijk ook dapper en moedig.

Ik was vandaag nog maar net vertrokken of ik liep de twee Ieren alweer tegen het lijf. Ik vond het eerlijk gezegd wel tof gezelschap. Achter die Ierse vastberadenheid schuilen twee gevoelige zielen, fier op hun kinderen, en wetende dat ze zich beter bescheiden kunnen opstellen ten opzichte van de natuur en de presaties en lichamelijke uitdagingen die ons nog wachten. Ze boeken steeds poepsjieke hotels en hebben het financieel helemaal voor elkaar.

We stegen vandaag naar 1600 meter en de Alpen laten zich zien van hun mooiste kant. Het smeltwater dondert naar beneden. Op sommige stroken konden we niet meer tegen elkaar praten door de kracht van het water. Op een bepaald moment voelde ik aan mijn knieën dat de inspanning begint te wegen. Ik word dan bij het minste bang voor ontstekingen in spieren en pezen. Ik wil dan koste wat het kost het lange termijnplan niet hypothekeren. En dus is het credo: volg niet je mentale streven dat je vooruit stuwt, maar luister naar je benen, naar je spieren en forceer niets. Er is tijd genoeg.

Na een stevige klim onder een ongenadige zon kwam ik aan in Hotel Du Cret in Bourg Saint Pierre. Ik kreeg meteen een gigantische deja vue. Ooit startte ik hier met een groep onbekenden (ik denk rond 1997) le Tour du Grand Combain. Ik slaap straks in precies dezelfde dortoir waar toen vele Zwitserse franken werden ontvreemd door een dief, die later bleek in onze eigen groep te zitten. De Mol avant la lettre. We wisten na een paar dagen redelijk zeker wie het geld had weggekaapt, maar hebben het nooit echt kunnen bewijzen.

Morgen volgt de finale klim naar de Col de Grand Saint Bernard, het absolute dak van deze hele onderneming. Mèt overnachting in het mythische hospice. Ik voel me de koning te rijk dat ik dit allemaal mag meemaken.

• De koninginne-etappe

13 czerwca 2025, Szwajcaria ⋅ ☁️ 15 °C

De kortste etappe van allemaal maar de meest beroemde/beruchte. Het went nooit om zo veel blauwe lucht te zien in de alpen. Ik was goed vroeg vertrokken om de echte hitte voor te blijven. Het werd een onwaarschijnlijk mooie dag die ik bewust alleen wou doen. En het lukte. Meer dan 1000 hoogtemeter overwinnen met 10 kilo op je rug, daar neem je best je tijd voor. Maar mijn drang naar boven was moeilijk in te tomen. Ik moest echt opletten dat ik mijn benen nietxzou opblazen.

En dan ga je plots door de 2000m grens. Geen bomen meer. Geen schaduw dus. En dat eerste sneeuwveldje was best leuk. De autoweg naar de col is nooit erg ver weg, dus get risico was klein. Tot op het moment dat de Via onder de sneeuw verdween. Ik zocht naar gele markeringen en trotseerde de sneeuwvelden. Ik avontuurde. Heerlijk. Maar het werd steeds heviger. De gele markeringen zelf kwamen niet meer boven de sneeuw uit. En het smeltwater was zo overvloedig dat ieder klein beekje een wilde stroom werd.

Ik wist dat velen die me voorgingen de laatste 2 kilometer naar de straat liepen omdat de sneeuwvelden eerder regel dan uitzondering werden. En hellend. En glad. En totaal ondermijnd door het smeltwater. Ik wilde de held niet uithangen en volgde.

Nu zit ik hier in het oeroude hospice du Grand Saint-Bernard. Op de gelijknamige col. 2474m hoog. Op het dak van mijn tocht. Het voelt heerlijk. Ik was al gedouched toen mijn Ierse vrienden hijgend aankwamen. We maakten er een fijne namiddag samen van. De uitnodiging van de paters om de mis én de vespers én de "complies" bij te wonen gaan aan me voorbij. Ook morgenvroeg zal het "Laudes" me niet nog vroeger uit mijn bed krijgen.

De sfeer in het hospice is hartelijk maar dwingend. Vaste uren voor alle maaltijden, veel regels, weinig tot geen internet. Laat staan stopcontacten om je foon op te laden. Alles geurt hier naar de weeë jaren zeventig. Straks slaap ik met 12 pelgrims in één slaapzaal. Je moet het een keer gedaan hebben zeker?
    Czytaj więcej

• De cultuur van sociale druk

14 czerwca 2025, Włochy ⋅ ⛅ 26 °C

Once in a lifetime. Dat werd me beloofd. Zo'n nacht in het Hospice moet je eens gedaan hebben. En het was me wat. Alles werd in het werk gesteld om de schapen in de katholieke stal te houden. Het begon al met de check in. Je kreeg een briefje vol uren. De maaltijden zijn allemaal in groep. Uiteraard. Maar dan waren er 4 diensten per dag. Ik werd minstens evenveel keer vriendelijk uitgenodigd om er bij te zijn. En als ik zeg 'vriendelijk', dan bedoel ik veel tè vriendelijk. Die paters lijken me qua sociale vaardigheden helemaal van het pad af. Ze lachen en bulderen zonder duidelijke aanleiding. Ze zaten ook boordevol onnodige lichamelijke aanrakingen. Mocht je met hetzelfde enthousiasme in België je handen aan de dag leggen bij bijvoorbeeld een groep collega's, je had meteen een 'hashtag' aan je broek. Of een remediëring met de vertrouwenspersoon.

Het gebouw was uitgeleefd en in de jaren 60 blijven steken. De wifi was beperkt tot 3 vierkante meter op een gang waar je niet kon neerzitten. Alle paters, maar ook anderen hengelden voortdurend naar mijn beweegredenen voor mijn tocht. En als je niet al tè religieus antwoordde vroegen ze door. Tot je zwichtte onder de sociale druk, dat er minstens ook bezinning aan te pas kwam. En dat het dit jaar een heilig jaar is in Rome. Jaja, het zal wel. En dat de poorten van het vaticaan uitzonderlijk.... Ik ergerde me dood. Tijdens al die diensten bleef de deur van de kapel wagewijd openstaan, het orgel galmde doorheen het hele gebouw. Geen ontkomen aan.

Gelukkig ben ik een man. Ik zag vrouwen nog veel intenser benaderd worden. Is het de gewoonte dat geestelijken wildvreemde vrouwen begroeten met 3 zoenen? Na het avondmaal kwam er nog een soort preek toespraak in schabouwelijk Engels van een pastoor die zijn hele ding zo beheerste dat er werd geapplaudisseerd na zijn laatste woorden. Hij boog.

Als dit een voorbode is van de sociale druk in de Hemel, dan moet ik dringend aan mijn zondig leven beginnen. :-)

• E - troubles

14 czerwca 2025, Włochy ⋅ ⛅ 26 °C

Deze ochtend hebben we dan de grote afdaling ingezet. Ik hield het bij 14 kilometer, en een verval van meer dan 1250 meter afdalen. Om mijn knieën te sparen. Dat was de redenering toen ik nog thuis was. Mijn Ierse vrienden heb ik vaarwel gezegd. Zij lopen in één dag door tot in Aosta. En daarmee zijn we dus defintief in Italie aanbeland. De sfeer is meteen een stuk gemoedelijker, de dorpjes wat rommeliger, maar de Via Francigena is plots overal. In elk dorpje zie je pancartes, en zie je bordjes waar je je stempel kan halen.

Ik heb het gevoel dat alle mensen die ik tot op heden heb leren kennen nu kwijt ben gespeeld. Maar dat wil zeggen dat er weer andere contacten zich kunnen aandienen. Deze nacht sliep ik trouwens in een dortoir met twee vrouwen uit Nieuw-Zeeland. Ze zijn met de fiets vertrokken in Engeland en fietsen hetzelfde traject naar Rome. Ze hebben er gewoon 30 dagen minder voor nodig.
    Ze waren ook al in Belgë geweest. In Oudenaarde. Naar het museum van de Ronde Van Vlaanderen. En ze waren vol lof voor Lotte Kopecky. Ik bespaar je de uitspraak. Zéér grappig.

Ik zit nu in een gezellig hotelletje in Etroubles. Door de Ieren uitgesproken als E - troubles. En dat bleek een voorbode. Want mijn telefoon heeft alweer haar kuren. Ik raak maar niet verbonden met de Italiaanse netwerken. Perfect hetzelfde euvel waar ik in Ierland ook mee kampte tijdens de paasvakantie. Ik moet dus erg goed uitkijken dat ik alles in WIFI zone voorbereid zodat ik overdag perfect offline kan navigeren. Tegelijkertijd probeer ik Telenet in beweging te krijgen om mee te kijken wat er scheelt. Maar dat duurt dus gewoon uuuuren alvorens je doorheen de reeks standaardvragen bent die robots stellen. Ik hoop dat het deze keer niet weer 4 volle dagen duurt vooraleer ik kan bellen en smssen en vooral... gebruik kan maken van 4G als ik het even nodig of nuttig acht. Grrrr.

• Rue Neuve of Ru Neuf

15 czerwca 2025, Włochy ⋅ ☁️ 25 °C

Na een nachtelijk onwedertje toch droog kunnen aanzetten deze morgen. Ik had voor deze zekerheid mijn regenhoes over mijn rugzak getrokken, kwestie de weergoden niet uit te dagen. Maar kijk. Tegen 12u30 waren we al ter plekke in Aosta. Het eerste deel zit erop. Morgen een rustdag zoalsthuis gepland.

Onderweg heb ik mijn Duits trachten aan te scherpen. Ik liep met een duitse vrolijke Frans mee. De man is altijd goed gezind, zelfs nu zijn vrouw de bus neemt want een gebroken teen. Dank o dank JM Pfaff, om me voldoende zelfvertrouwen te geven om maar wat nederduits te brabbelen. Het lukte nog ook. Gelukkig bestaan hier geen opnamen van.

De marsrichting was nog maar een keer een dag bergafwaarts. Al ging dat heel erg geleidelijk. Het pad volgde namelijk de Ru Neuf. Neen, geen winkelwandelstraat in het hart van Brussel, maar een wandelpad van uit de tijd van 1400. Het volgt een soort beek gebouwd tegen de bergflank dat het water opvangt en gecontoleeerd langzaam naar benden laat stromen. Het water maakt veel landbouw op de bergflanken mogelijk en bevoorraad een aantal hoger gelegen dorpen. Simpel, en het werkt.

Twee hindernissen vandaag. Eerst een stuk vol omgevallen bomen. Op Facebook regent het al een paar maanden advies om de zone te mijden wegens ondoordringbaar. Je zou er uuuren verliezen met kruipen en zoeken naar een doorkomen. Gelukkig hoorden we in het Hospice van een man die de via noordwaarts aflegt dat men volop de zone aan het vrijmaken is met kettinzagen. De passage was nog nauwelijks het melden waard.

En dan huppelden er plots een 250 tal schapen voor mijn neus. Met een paar kleine paarden ertussen en omringd door vaardige herdershonden. De herder maakte me duidelijk dat ik er door kon. 'Passegiare ma piano!' Ik voelde me niet echt op mijn gemak tussen al die beesten maar het lukte wonderwel.

Morgen rustdag, en daarna voor het eerst een etappe van 27,5km. Ik ging alvast naar de wasserette om mijn kledij een keer te wassen. Er is al wat afgezweet en ik wil mezelf fris blijven voelen. Daarna nog een pint met de twee Ieren, die morgen doorlopen.
    Als eerste evaluatie prijs ik me in eerste instantie absoluut gelukkig: mijn lichaam doet het perfect, geen rode plekken (dus ook geen steunkousen, oef), geen blaren, geen ontstekingen, enkel wat stramheid iedere ochtend. En dan is er nog het weer... Ik hield het vandaag nog maar een keer droog, al wordt het nu wel erg vochtig en zwoel met het verder afdalen in de Aostavallei. Op het mentale vlak gaat het ook steeds beter. Dit leven went. De allereerste dagen lag ik soms in mijn bed te piekeren en werd ik soms wat angstig dat ik me had vergist. Maar dat is nu totaal verdwenen. Zolang ik maar genoeg sociaal contact kan maken met medewandelaars. Binnen een dag of vier liggen de Alpen achter me. Top.

• Rustdag in Aosta

16 czerwca 2025, Włochy ⋅ ☀️ 30 °C

Uitgeslapen tot 9u. Naar de supermarkt. In plaats van naar de prijs, naar het gewicht kijken. En vooral twee keer denken of ik het echt ga opeten. Mijn volgende reeks hostellos reserveren. Botsen op de grenzen van mijn kleuteritaliaans.

De middag werd ontspannend ingevuld. Kuierend door de stad me laten leiden door wat geocaches. En dan me neergezet voor een tweede mini-aquarel van de voorgevel van een kloostertje. In de schaduw want het loopt hier op tot helemaal achteraan de twintig graden. Het gaat toch regelmatig door mijn hoofd of ik niet liever was doorgestapt. Ja nee ja nee want dit en dat... het heeft geen zin.

Deze stad is zo uniek. Op en top Italiaans al, broeierig warm, tegen een decor van de wintersporten.

Morgen rijg ik de veters nog een keer aan en stap ik verder. Alé hup.

• Tegenwind naar Châtillon

17 czerwca 2025, Włochy ⋅ ☁️ 27 °C

Mijn benen tintelen. Ik zit hier met een grote pint tussen een soort Friends soap in een Italiaanse bar. Het hotel is nog niet open. Ik stink vermoedelijk stevig naar zweet. Dat zijn zo van die dingen die je enkel bij een ander ruikt.

Het was weer zo'n dag. Ik zag het al dagen aankomen . 28km te gaan en tussendoor 700 hoogtemeters maken. Maar dan... bij 32 graden! Ik was dus rotsvast van plan om voor de middag al heel wat kilometers te doen. En dat lukte. Tegen 11u was het tijd voor een appeltje en telde de app al meer dan 16 afgelegde km. Nog twaalf te gaan.

De trip zelf was een chaotische observatie van veel elementen. Ik liep voortdurend op een 200 meter boven de vallei met zicht op alle voorzieningen in het dal... Bedrijvigheid, de luchthaven van aosta, snelweg, ... maar ook natuurschoon. Het begon met twee gigantische hazen, Vlaamse of niet... reuzen waren het. Hagedissen ook, met honderden, een pikzwarte vlinder wilde al haar soortgenoten laten zien. Heerlijk. En planten, bloemenpracht, cactussen, ...

Ondertussen liep ik plots Gerda en Pat voor de voeten. De krasse 70 ers was ik al een keer tegengekomen voor we in Martigny waren. Maar ze gaan zooo traag dat ik ze achterliet.

De temperatuur nam toe... en de hellingen bleven elkaar opvolgen. Ik stopte aan elke fontein om me te koelen. Een buff doordenken en op mijn hoofd spannen. Zalig. De laatste 3km leken er wel zeven. Ik pufte en mijn benen leken lood. Tot ik de parel ontdekte die Chatillon is. Een gigantische canyon doorklieft het dorp. Wat een dramatische ligging.

Eens kijken of het hotel ondertussen open is. Dat stinken... je weet wel.

• Slangen en koeien

18 czerwca 2025, Włochy ⋅ ⛅ 28 °C

De dagen beginnen op elkaar te lijken en ik vergeet regelmatig welke dag het vandaag is. Zou ik echt ontheemden?
    Deze morgen heb ik aankopen bij de bakker gedaan. Helemaal in het italiaans, zonder hulp van buitenaf. Ik stapte zo fier als een gieter buiten. Met alles wat ik nodig had voor een ontbijtje en een lunchpakket onderweg. Nu ik aangekomen ben in Issonge hoor ik van de eigenaar van de gite die behoorlijk Frans spreekt, dat de lokale inwoners eigenlijk onderling geen Italiaans praten maar Patois. Ik vroeg wat meer uitleg en begreep dat het een heel lokale taal is. Een mengeling van het oude Occitaans, wat Spaanse invloeden, met wat Keltisch erin. Waauw. Het maakt mee de cultuur hier in Val d'Aosta zo bijzonder.

Onderweg was het weer een heel prachtige dag. De vallei opende zich weer wat maar een nieuwe nauwe doorgang zorgde voor een nieuw kasteel als een arendsnest wakend over wie passeert. Ik liep zoals de meeste pegrims niet in het dal maar op de bergpaden hogerop. Vandaag had ik geluk om een slang te zien. Ik schrok zo hard dat het beest al weg was voor ik er erg in had. Nog wat verder werd ik op gewacht door een prachtig hertejong. Op het moment dat ik mijn fototoestel nam was het beest al schichtig weg gesprongen. Nog wat later werd mijn weg geblokkeerd door een koe. Ze ging helemaal over de weg staan en wilde me er niet voorbij laten. Een paar andere soortgenoten kwamen me wat uitlachen. Een volle vijf minuten hebben wij daar in een soort no pasaran positie gestaan. Tot ik besloot om met wat gebrul, en wat stampend met mijn wandelstok een paar dreigende passen vooruit te zetten. En het werkte gelukkig. Nog wat later een diepe opening tussen twee stenen met diep daarin verscholen een zwarte slang. Voor de rest ook mooie insecten gezien: een libel en een vliegend hert.

Toen liep ik kort Andrew tegen zijn oranje rugzak. Een oude Australiër. Vertrokken in Canterbury en steevast van plan Rome te halen. Hij sprak mooi en gedistingueerd Engels en stak meteen zijn sterkste verhalen af die hij op zijn tocht al had meegemaakt. Hij kloeg over zijn knieën: kapot gelopen in 'the bloody Swiss Alps'. Gezien de techniciteit van de paden vandaag kon ik hem niet lang vergezellen. Hij was wat te traag in het afdalen en wilde niet dat ik op hem wachtte.

En aan de kerk van Montjovet zat een Frans koppel te rusten. Ze waren meteen in de wolken dat ze met iemand eens Frans konden praten. Ik schat ze als veertigers en uit de Alsace. Ze liepen op trekkingsandalen met sokken erin. Dat leek me een hele beproeving gezien de paden. Ik kom ze vermoedelijk later nog wel tegen.

Ik zit nu in Issogne in B&B Il Pellegrino. Wat een hit. Terwijl de stevige dalwind weer opsteekt zit ik dit hier te tikken aan een gezellig tuintafeltje. De man heeft al een hostel voor me geregeld voor een paar dagen later, omdat ik de vrouw aan de lijn niet verstond. Ik word hier stevig in de watten gelegd. Morgen is er een kortere etappe dus ga ik eens uitslapen tot 8u. Hahaha, wie gelooft dit uit mijn mond?

• Dineren in Bar Bacco

18 czerwca 2025, Włochy ⋅ ☀️ 25 °C

De man van de voortreffelijke B&B besefte dat ik geen avondeten had. En o jee... de lokale pizzeria is gesloten op woensdag. Hij zou dus voor mij een tafel reserveren in hét resto van het dorp. Prima, dacht ik.

Tot hij kwam vertellen dat die mensen met vakantie vertrokken deze avond. En dus bleef er niets anders over dan Bar Bocca. Iets waar hij zelf nu niet meteen zou gaan eten maar het is het enige wat open was. En hij verontschuldigde zich. Raar.

Ik dacht dat er misschien veel volk zou zijn want ja. Ze hadden het monopoly. Tenminste... deze avond. Maar niet dus. Mijn komst was aangekondigd en ik mocht zitten waar ik wilde. Er was tenslotte niemand. De mevrouw schakelde op mijn vraag over op Italinglish. Ze zag er zenuwachtig uit. Ze gaf me een hand met een plastic handschoen aan. Zoiets dat je gebruikt om voedsel rein te behandelen. Ik plofte me neer aan het raam.

Boven me ratelde een ventilator en het was er warm. Iets te. Maar die werd helemaal overstemd door geluiden van koelkasten. Voor ijs en de andere voor bier. En inderdaad. Bij zo'n geblaas zou muziek niet passen. Er was dus enkel dit te horen.

Mijn voet kleefde aan de vloer. Vermoedelijk had een vorige klant een cola gesmost. Of een likeur. Ach ja. Kan gebeuren. Kinderen en zo. De vrouw droeg geen schort, of geen kleed. Dat kan ook. Het leek me een kleed dat ook als schort gebruikt werd. Ze bracht geen menu of zo. Maar een leeg bord. En daaronder moest dan nog een leisteen. Dat zal ze ergens gezien hebben. Daarna kwamen mes en vork. Maar ze had snel door dat ze die verkeerd had gelegd. Ze verbeterde meteen en excuseerde zich terwijl ze rood aanliep.

Of ze bier had. Ze tapte een speciaal artisanaal biertje uit Ivrea. Maar in een kronenburg glas. Best lekker. En dat zou de hele avond verder duren. De omkadering was ronduit schabouwelijk tot gênant. Maar ten langen leste was het eten wel ok. Er was geen keuze. Enkel het dagmenu. Veel kaas. Heel veel. Wat rare koude vleesgerechten, het deed wat denken aan hoofdvlak of geperste kop. Een een inox ijskommetje met daarin rijst met wat bokaalgroenten. Alles gepresenteerd (nou ja) op een kartonnen dienblad. Ik monsterde alle decoraties aan de muren. Een gesponsorde klok, postuurtjes die met wat goede wil bij de toil siré zouden kunnen passen, en een kopie van één of ander historisch wandtapijt. Voor elk wat wils dus.

Toen ik eindelijk alles op gekregen had kwam er nog een lasagna. En daarna nog ijsbolletjes in een glazen koffiekop. Intussen was ik de hele tijd alleen gebleven in de zaak. Een gevoel van medelijden kwam over me heen. De mevrouw, slonzig met twee lage paardenstaarten, had het speciaal voor mij allemaal gefikst. Ik gaf ze 25 euro ipv 22. Ze glunderde en vroeg hoelang ik hier nog op vakantie bleef. Ik zei dat ik het nog niet wist. En dat ik volgende keer nog meer mensen mee mag brengen!

• Culturele autonomie in Valle D'Aosta

19 czerwca 2025, Włochy ⋅ ⛅ 30 °C

Een fantastisch ontbijt leverde me enkele leuke weetjes op in gesprek met Paolo. De man verelde me over de evolutie van de regio Valle D'Aosta. Hoe het Frans, zeg maar het Occitaans, er binnensloop via de vele reizigers die door de Alpen om zoveel redenen naar het zuiden reisden. Zelfs Julius Caesar besefte het belang van deze vallei als poort naar het noorden van Europa. Velen volgden, zoals Napoleon met zijn hele leger bijvoorbeeld. En Hannibal was veel eerder hier doorgetrokken met zijn olifanten. Er is voortdurend sprake van duizenden pelgrims die deze vallei gebruikten, vooral in zuidelijke richting. Dit beïnvloedde ook de taal. Terwijl de Fransen hier ook het Frans wilden opleggen ontstond door de vele invloeden het Patois. Een mengelmoestaal die de inwoners nog praten. De beslotenheid van de bergen zorgde voor de bescherming van de kleine culturele eigenheid die hier leeft. Paolo leerde me Buon Simene, waaruit je dus Bon Chemin uit kan afleiden.

Maar hij verwittigde me ook dat ik het niet zou kunnen gebruiken. In Pont Saint Martin, waar ik nu ben, mondt een andere vallei uit in de Dora. Die vallei leidt naar het Monta Rosa massief en uiteindelijk naar duitstalig Zwitserland. In deze vallei heeft het Patois een totaal andere tongval met duitse invloeden. Ook in deze vallei zorgden vele eeuwen van pelgrimage en migratie voor culturele verschuiving in taal.

Toen ik Paolo vroeg hoe precair deze kleine culturen waren maakte hij zich geen zorgen. Al onze beschermingen zijn verankerd in de grondwet. Het is ook dé reden waarom Valle d'Aosta de allerkleinste regio van Italië is. Ze heeft geen deelprovincies en heeft in enige mate culturele autonomie. En als je het aan Paolo vraagt komt de bedreiging niet uit het noorden, maar van de vele Italianen uit de Po-vlakte die de regio overspoelen als het in het laagland te veel een bakoven wordt.

Ik wenste Paolo Buon Simene en vertrok met een vette knipoog. Mijn sympathie voor deze unieke culturele minderheden is vandaag geboren. Leve de underdogs!

• Een korte etappe over Romeinse wegen

19 czerwca 2025, Włochy ⋅ ⛅ 30 °C

Een korte etappe van 16 km was tegen de middag al achter de kiezen. Alweer vol variatie. Ik starte met een stukje langs de rivier Dora Baltea. Ik herinnerde me nog hoe smal het stroompje was toen we nog hoog tussen de sneeuwvelden zaten. Nu is het een soort Schelde maar die vele malen sneller stroomt en groen ziet van de mineralen. De temperatuur gaat weer naar de 30 toe en rondom me wordt het oervloedige water rond gespoten door sproeiers. Ik hoopte steeds op een spontane douche.

Al snel kwam het gigantische Fort van Bard in het gezicht. Uiteraard strategisch gebouwd op een rots midden een vernauwing van de vallei. Wie dit fort kon overnemen bezat de macht over de hele passage. Een omweg maken is hier nooit een optie geweest. De passage langs het fort leidde me naar het romantische plaatsje Bard. Nauwelijks een straat groot heeft het iets van Durbuy. Dramatisch gelegen onder de hoge bescherming van het fort, en nu vol toeristenvalletjes. Ik was er gelukkig in de ochtend in juni.

Al snel volgde de zeer beroemde passage over de oude heerweg, incluis de passage onder de uit de rotsen gehouwen rondboog. De rotsachtige bodem draagt nog sporen van de Romeinse karren en strijdwagentjes die hier destijds voorbij trokken. Na het dorpje Donnas volgde een schier eindeloos lelijke paar kilometer op een smal voetpadje langs een drukke steenweg. Italianen en snelheid. Het is een cliché maar het voelde als juist.

En dan was er de finish in Pont Saint-Martin. Het stadje dankt naam en faam door de indrukwekkende brug die de romeinen er destijds bouwden. Moest De Wever hier ooit komen, zijn gedachten zouden onverwijld wegdromen naar een een imposante Lange Wapper-brug voor zijn stad.

• De overgangsetappe naar Ivrea

20 czerwca 2025, Włochy ⋅ ☁️ 32 °C

Met 22 km op de planning en een beloofde broeierige 32°C wilde ik niet al te laat vertrekken. Maar dat was buiten Albergo Carla gerekend. Ik kreeg een kamertje aan de straatkant en dat zou ik geweten hebben. De hele avond en nacht lang denderde het verkeer voorbij mijn openstaande raam. En Italianen en hun voorliefde voor schreeuwende racemotoren... dat kennen wij in het brave Vlaanderen niet zo. Het heeft me letterlijk uren nachtrust gekost, mede ook door het hete weer en de zwoele onweersdreiging. Het venster sluiten zou gewoon een sauna geweest zijn.

Om 8u zat ik uiteindelijk op de Via Francigena. Het was een soort afscheid. Ik was me zeer bewust van het feit dat ik mijn laatste passen deed op rotsige bergpaden waar er achter iedere hoek weer wat anders te zien was. Waar het stijgen en zweten werd afgewisseld door het uitblazen aan een fontana: een verfrissende drinkbron aan een soort openbare wasplaats.
    De Alpen maakten gestaag plaats voor een landschap dat je eerder in de Ardennen zou verwachten. Maar algauw werden dat dan ook nog Vlaamse Ardennen.

Ik bestelde in een supermarktje redelijk vlot een Panini. Blij. En lekker ook. Aan een kerk kwam ik onze enige echte Pelgrim tegen. Een dromerige hippie die per dag maar 10 euro budget heeft. En daarvan zou hij nog de helft weggeven. Hij begroet iedereen met een diepe buiging en als het even kan loopt hij bloetvoets. Het is niet het gezelschap waarmee ik een hele dag onderweg wil zijn, want zijn bekeringsdrang zit ergens in iedere zin verborgen.

Ik besefte plots dat ik al een 10 tal dagen geen verkeerslicht meer had gezien. En plots liep ik door een vlak bos met populieren. Het kon ergens rond Leuen zijn geweest. Maar de Italiaanse sfeer sloeg weer ongenadig toe. Ik liep naar een aantal grote meren en begon te hopen op een frisse duik. Niet dus. Erger nog. De eigendomsijver van de Italianen gunde me zelfs geen blik op het toch wel erg grote meer. Overal privata. Afgespannen met draden en bordjes die wijzen op camerabewaking. Het deed me onwillekeurig denken aan de vreselijke gewoonte van de Italiaanse overheden om stranden en kusten te privatiseren om er munt uit te slaan.

Ik was in gesprek geraakt tijdens mijn picnic. De sympatieke Federico was onderweg naar Compostella maar dan via Zwitserland en door Frankrijk naar Saint Jean Pied de Port. Hij is Italiaan en uit Lucca. Hij hoopte ergens begin November aan te komen in Finisterre. Hij loopt dus nu de Via in tegenovergestelde richting. En dat vond hij best vervelend omdat ieder contact geen toekomst had, want iedereen gaat de andere kant op. Hij raadde me nog een restaurant aan in Lucca van een vriend. Trattoria Usbaldo. Ik probeer het te onthouden.

De Via Francigena is hier echt groots. De bewegwijzering is overdadig en in ieder dorp zie je verwijzingen. Toen ik een appel zat te eten op een muurtje liep er een klasgroep kinderen voorbij. De juf liet de kinderen even stoppen en vroeg wat ze kon doen voor me. Ze hoopte me te kunnen herbergen in haar eigen B&B in het dorp. Maar ik had al een reservatie in Ivrea. Zo bijzonder om zoveel gastvrijheid te mogen ervaren.

De temperatuur in de namiddag liep nog hoger op en mijn T-shirt had nog nauwelijks droge stukken. Tot ik in Ivrea toekwam. Ik lig wat raar gelogeerd in iets wat zichzelf hotel noemt. Ik had graag in de Ostello geslapen maar dat zit tot de nokgevuld met Kayakkers. Het is hier een belangrijke wedstrijd in wildwaterkayakken. Prachtig om zien vanop de stadsoevers. De bootjes klieven zich doorheen de kolkende watermassa behendig tussen hangende poortjes.

Ik zet me neer voor een aperitiefpint in Caffé Roma. Ik hoop dat het een voorteken mag zijn. Ik krijg het bericht van thuis dat Tibbe na 10 maanden Noorwegen terugkeert. Jammer dat ik dit niet kan meemaken. Timing. Tja. En net op dit eigenste moment boort een mug zich in mijn enkel, uit op mijn zoet bloed. Morgen trek ik alweer verder. De momenten dat ik vergeet dat ik stap nemen toe. Zeker nu het wat vlakker wordt. Mensen wat geniet ik hiervan.

• Doe de muggendans

21 czerwca 2025, Włochy ⋅ ⛅ 28 °C

Er wordt ons al dagen avondlijk onweer beloofd. Maar het wil er maar niet doorkomen. Het zou me echt niet deren. Zo eens een total afkoeling. En als ik achteromkijk naar de Alpen zijn die nauwelijks zichtbaar. Door de luchtvochtigheid, maar ook door de gigantische stapelwolken tussen de toppen.

Ook mijn avond in Ivrea eindigde naakt op een bed. Gelukkig sliep ik er alleen. Zelfs een laken zou teveel zijn geweest. Gelukkig had ik de ze keer zo'n tafelvenilator op de kamer. Die heeft overuren gemaakt.

Na een goed ontbijt stapte ik al gauw terug tegen de voet van de bergen aan. Letterlijk Piemonte dus. Voor een tweede keer richting de meren van Ivrea. En deze keer kreeg ik ze wel te zien. Maar er was geen kat. Misschien wat vroeg op de dag? En meteen begreep ik waarom ik er alleen was. Een eerste prik en meteen ging de rugzak open. De muggenspray... en vlug. Ik stapte goed door, maar het hielp nauwelijks. Overal waar ik jeuk voelde tikte ik een mug dood. Spray of niet. Die beestjes leken niet onder de indruk. Tot ik een steek kreeg doorheen mijn buff op mijn schedeldak. Ik vorderde als een soort David Byrne dans. Stappend op een 'road to nowhere' wild slaand met mijn handen op alle andere lichaamsdelen. Ik ben verwittigd als straks de rijstvelden van de Po-vallei zich aandienen.

De dorpjes die ik daarna doorkruiste leken op elkaar. Ruraal, rust, alles gaat er zijn gewone gangentje. Je stapt doorheen het echte leven. Een boer ratelt zijn tractor naar zijn veld, een mama leert haar zoon wat respect is terwijl ze de witte was ophangt, een kat steekt nog maar een keer de straat over haar instinct achterna. Dit is Italië. Verweg van de grote woorden van het toneel van Meloni. Dit dorp is gelukkig omdat het het nieuws nooit haalt. Ik zag één elektrische auto, ik zag één palestijnse vlag aan een balkon, Maar honderden dingen die lijken op gelijk welke andere dag.

Als hiker op de Via Francigena wordt je hier verwend. Zeer grote wegwijzers. Rustplekjes aan iedere kerk, met koel water achter een kraantje. En soms zelfs uit een waterautomaat. Voor 7 cent vul je je watervoorraad aan met koel bruisend water. Zalig.

Ik ben nu tegast bij Marc en Ester. In een B zonder B. Hun namen verraden het al, Nederlanders. Marc verkoopt zijn bovenverdieping als in Huizenjacht. Een 'kingsize bed', een douche met supersproeier, fibrsnel internet. Zijn er nog vragen? Ik vroeg of ik toch morgen op een ontbijt kon rekenen. Tja, kijk... de bakker van Viveroni is een tijdje ziek. Of hij heeft geen zin om op zondag vroeg op te staan. Denk ik er dan bij. Ach wat.

Ik zit nu aan het meer van Viveroni tussen de dagjesmensen. Tussen zonnebrillen en topjes. Het is de allereerste dag dat ik geen enkele andere pelgrim zag onderweg. Maar dat brengt me al lang niet meer van de wijs. Straks pizza. En een bed met een donsdeken! Die Nederlanders toch.

• Adembenemende interieurs

22 czerwca 2025, Włochy ⋅ ☀️ 30 °C

Het avondlijke onweer was heerlijk. En overvloedig . Een stroom van vocht onder een raam maakte een kleine rivier in mijn kamer. Ik verwittigde Marc den Hollander, uitbater van de B en B. Die riep voor dit soort werk prompt zijn vrouw met de dweil. Terwijl kreeg ik een heel betoog over hoe succesvol de man wel was. Zijn zoon studeert en werkt in Japan, hij was ooit Sommelier op de Queen Mary 2. Het grootste schip ter wereld. En hoe hij de burgemeester van Viverone duidelijk maakte dat er meer internationaal toerisme moest gelokt worden. Er moest hoger gemikt, met betere kunst dan die amateurs van het dorp... Ik kon me snel voor de geest halen hoe het dorp dergelijke opscheppers uit Nederland snel weer terug naar hun lage land zouden verwensen. Voor dit soort mensen is het woord arrogant uitgevonden.

Mijn zelf gesprokkelde ontbijt (want Marc wilde liever een keertje uitslapen) smaakte me en de zon was weer omnipresent. Ik probeerde de rode lijntjes op mijn kuiten te negeren en mijn pas niet te versnellen, ondanks het vlakke parcours. De bergen achter me worden steeds kleiner, maar ik zie nog steeds de overvloedige sneeuw liggen op het massief van de Matterhorn en de Dufourspitze.

Ondertussen worden de schaduwkansen steeds kleiner en de lanbouwactiviteiten steeds aanweziger. Ik stel vast dat ik onderweg minder foto's maak en meer van plaats naar plaats trek. Tussenin wisselen graan en maïs elkaar af en plots zijn daar de eerste rijstvelden. De irrigatiestrategie zit hier enorm ingenieus in elkaar. Overal zie je het alpenwater veelvuldig in minikanaaltjes elke veld bereiken.

Ondertussen passeerde ik Roppolo (een wijndomein) maar vooral Cavaglià. Wat zich aandiende als een eenvoudig dorp van nog geen 3500 inwoners bleek een kerk te hebben die eerder past bij een stad van 10 keer zo groot. De octogonale koepel zag ik al van ver. Het is zondag en de kerken zijn dus open. Toen ik die kerk binnenstapte kwam ik adem te kort. De vormen, kleuren, frescos's, zuilen. Wat een weelde. Hier richt je je blik als vanzelf naar de hemel. Hetzelfde herhaalde zich nog een keer in mijn dagbestemming Santhià. De viering zal hier nog niet zo lang achter de rug geweest zijn. De geur en de waas van wierrook hing nog centraal in het indrukwekkende schip. De Italianen en religieuze architectuur, veel beter wordt het niet.

Een aquarelletje later kom ik Sam tegen op de kamer van het Ostello. Een zeer jonge Amerikaan van 23. Hij sleurt een gitaar op zijn rug mee en is herstellende van koorts. Straks ga ik iets met hem eten in een resto waar ze een Pelgrimsmenu aanbieden. Tenzij hij zich nog bedenkt. Want hij had in de Lidl paella gekocht voor in de micro wave. Americans, yeah.

Morgen starten we de zogevreesde etappes doorheen de po-vlakte. Weinig waterpunten, weinig schaduw, etappes van 29km en miljoenen muggen.

• Het verschil tussen 0 en 1 beaufort

23 czerwca 2025, Włochy ⋅ ☀️ 31 °C

Daar was ie dan. Een van die aangekondigde monsteretappes. 29km met een aangekondigde 34°C. Om zes uur opgestaan en om kwart voor zeven de prima Ostello verlaten. Doel was om de eerste 20 kilometer voor de middag gerond te hebben. Vertrekken bij 21°C, dat gaat nog wel.

Het werd een dag met weinig vluchtpunten. Letterlijk ook. De Po-vlakte is dan ook redelijk vlak. En rijstvelden overal. De hamvraag was vooral op welke lichaamsdelen ik zonnecreme zou smeren en waar muggenspray? Een combinatie zou hier wel aanslaan. Al snel vond ik een ritme dat wel vol te houden zou vallen.

Na acht kilometer kwam ik aan in San Germano. Het was er markt. Ik kocht er 1 nectarine en combineerde met een Caffè Lungo. Vanaf hier was geen waterpunt meer voor de komende 20km. De spoorweg kruisen kon onder het station. Tenminste als er geen water stond in de onderdoorgang. Een 40 centimeter schat ik, overgebleven van de storm 2 dagen terug. Spoorlopen dan maar. Samen met Brigitte en Marco. Een best aangenaam koppel uit Parijs. We liepen wat samen. Maar ze hadden accomodatieproblemen de komende dagen en waren voortdurend aan het bellen.

De rijstvelden hebben naast muggen en rijst ook natuurschoon te bieden. Prachtige witte reigers, een ooievaar, en nog wat andere steltvogels zijn er uit op kikkers en hagedissen. Een fantastisch schouwspel. Net als het vernuftig irrigatiesysteem dat al deze akkers van overvloedig water voorziet.

Een extra omweg door een weerspannige boer en een verkeerd adres op de finish maakte dat ik moeiteloos de kaap van 30 km overschreed. Maar ik was blij met m'n parasol vandaag. Een uv-filterend ultralicht model dat ik via mijn draagriemen kan fixeren. Zalig. Ik beloonde mijn kilometers ook met wat Handl in mijn oortjes.
    Het verschil met die parasol is echt groot. De drukkende warmte van de zon is veel minder en af een toe een heerlijk minibriesje zorgt voor een gigantisch verschil van temperatuur op mijn schedel. Mijn neus zit nog vol zoetwatergeur. En mijn bovendijen zijn ontsiert door rode plekken. Maar we zijn in Vercelli! En morgen is weer een andere dag. Straks dineer ik met 5 pelgrims en evenveel paters. Dan heb ik eerst die pint op de markt zeker verdient. Maar eerst op crocs (van het hostel) toch nog even deze stad in duiken. Ik kan het niet laten.

• De ene Ostello is de andere niet

24 czerwca 2025, Włochy ⋅ ⛅ 32 °C

De avond in Vercelli had alles. Samen met de jonge Amerikaan Sam en het Franse koppel Brigitte en Marc schoven we aan voor het diner. Wat ik verkeerdelijk dacht waren de koks geen 'paters' maar supersympathieke vrijwilligers. Het werd een gezellig avond vol spraakverwarring tussen alle talen aan tafel. Primi piatti, secundi piatti e contorno, en uiteraard ook un dolce. We wennen met z'n allen aan hoe Italianen hun avondmaal opdelen in verschillende hoofdstukjes.

We leerden het verschil tussen de etappeplaatsen in Frankrijk (bij families en gastgezinnen), in Zwitserland (ostello's in parochiale infrastructuren) en Italië (ostello's uitgebaat door diverse verenigingen). Die in Vercelli bijvoorbeeld beheert nog 6 andere ostello's op de route en ook nog een aantal op de routes naar Compostella. We wilden uiteraard weten waarom dat dan niet 1 grote vereniging is. En kijk, daar zijn de godsdiensten weer. In Vercelli is het beheer in handen van een vereniging die vertrekt vanuit het principe van Laïcité. Op andere plaatsen zwaaien dan weer de kloosterordes de plak. Soit, we leuterden en lachten wat af en dronken water en wijn. Zalig. Om 21u nog een koffietje uit de Cafétierre en bedtijd.

Een dergelijk feest, een bed én een ontbijt... wat moet dat kosten? Donnativo. Iedereen geeft wat ie kan of wat ie het waard vindt. Discreet in een geldkistje. Hopelijk houden al die vrijwilligers het nog lang vol.

Ik sliep ondanks de extreme kamertemperatuur toch behoorlijk. Om 6u stonden we op om de hitte voor te blijven. Mijn Amerikaanse vriend Sam raakte met geen stokken uit zijn bed. Geen idee hoe die kerel ooit in Rome raakt.

Ondertussen was ook Ali komen aanwaaien in onze kamer. Een fransman van om en bij de 40 jaar. Loopt steeds dubbele etappes en houdt zich voor geen meter aan het traject. En dat werd deze voormiddag nog maar een keer duidelijk. De man, met een rugzak van 16 kilo incluis tent en kookvuur, was nog in kilometer twee en klampte een Italiaanse schone op een fiets aan. Met wat smalltalk hield die het prille gesprekje aan de gang. Terwijl de muggen meteen toesloegen liepen wij door. Ik denk dat Ali vandaag uit was op een heel korte etappe.

De tocht zelf was niet veel soeps. Maar dat hoeft ook niet altijd. Nog een rijstveld iemand? Ze lijken zo hard op elkaar. Iets over halverwege in het dorp Palestra speelde ik mijn rechterschoen toch even uit. Het is van dat: een blaar. Achter het eelt van mijn hiel. We zullen wel zien hoe dit evolueert. Maar met twee etappes van 29 kilometer op een rij in het verschiet zou ik toch eerder spreken van bad timing. De Fransen kwamen onder de indruk van mijn parasol. Dat wilden ze ook. Zij hadden nog 6,5 kilometer extra op het programma staan want de Ostello in Robbio is 'complet'.
    Ik snap er echt niets van. Toen ik werd rondgeleid in het Ostello door Anna, een ronde dame met wandelstok, vertelde die doodleuk dat ik de enige gast was vandaag. Ik weet niet of ik de Fransen dat nog vertel later... hahaha.

Terwijl ik dit hier zit te tikken is het weer 34°C geworden. Ik zit onder een luifel van het dorpscafé. Een man probeert de rem van een kinderfiets te repareren en wordt voortdurend becommentarieerd door drie vrouwen. Allen met sigaret en met een abbonement bij de tattoo-shop. De man sukkelt en de ketting valt ook nog een keer af. Ik wil helpen maar dat is een absoluut slecht idee. Hij laat me geen milimeter ruimte, er kijken tenslotte drie vrouwen. Ze lachen honderduit. De man vraagt een mes in de bar. Om de kettingkast open te maken. En dat lukt zowaar. Een half uur later is de man terug aangekomen bij de beginsituatie. Zijn verdict is duidelijk... er zit een gigantische slag in het wiel. Welaan. Ik zie het niet meteen gebeuren op het dorpsplein van Lubbeek of Wechelderzande.

• Hier in die hitte...

25 czerwca 2025, Włochy ⋅ ☀️ 33 °C

Wat was me dat vandaag. 29km? En geen zucht wind? En een blaar die ik wat rust wilde gunnen?
    Redenen genoeg om mijn vooraf gestelde principe in te roepen. Om het geheel niet te hypothekeren knipte ik de etappe in 2 en nam het eerste stuk de trein. Toen ik afstapte keek ik op mijn navigator... 15km gedaan en 15km te gaan. Dat leek me best haalbaar . Eerst door Mortara. Een stadje dat gonsde van de activiteit, met daar middenin alweer een bijzondere pelgrim. Hij loopt in een grijze pij en een er zit een kruis rond zijn nek waar Madonna jaloers op zou zijn. Grijze wilde lange haren en een prachtige witte ezel vergezelt hem. Het ezelshoofd is omwonden met natte doeken om het te beschermen tegen de ongenadige zon. Op de ezelsrug reist ook nog een hondje mee van het merk: keffer.

Wat verderop kwam ik weer tussen de rijstvelden terecht. Ik haalde mijn parasol terug uit de hoes en hopla... Dju toch. Ik ben blijkbaar 1 van mijn aanspanriempjes kwijtgespeeld om mijn paraplu handsfree te fixeren. Damned. Dan maar in de hand dragen. Alles is beter dan die verzengende hitte op je kop te voelen. En kijk. Plots liepen Brigitte en Marc weer voor me uit.

Kletsend passeerden de meters en kilometers. Stukjes op autoweg maakten we veiliger door een vod op een stick. Een gouden truuk die prima werkt om de snelheidsduivels op een afstandje te houden.

Zonet geaperitiefd met de Fransen. En daarna wat inkopen gedaan om samen wat te kokkerellen in de B&B. Een fles wijn gekraakt en vrienden gemaakt. Zo voelt dat aan toch. Zeer fijne mensen. Maar zullen we elkaar niet vergeten zijn binnen dit en vijf etappes? Ook dat was gespreksstof. En wat zullen we onthouden van elkaar? Wat maakt jou uniek?

We besloten alvast om morgen terug samen te vertrekken. Mijn finish ligt in Pavia, wat eigenlijk nog 15 km verderop ligt dan de Fransen. Maar er is vanaf daar ook een station én een treinlijn. Ik denk dat het geen slecht idee zou zijn om de etappe weer wat in te korten. Wie mijn kuiten zou zien zou me begrijpen: vuurrode plekken. On verra! Alles komt goed. Altijd.
    Czytaj więcej

• Nog maar eens een dag in de Po-vlakte.

26 czerwca 2025, Włochy ⋅ ⛅ 30 °C

De meest voorspelbare week van deze lange tocht vodert goed. We zijn intussen al in Pavia. Niet echt ver van Milaan.

Deze nacht sliep is samen met Brigitte en Marc in een simpele B&B. We hadden een leuke avond. Zelf gekookt en zo. Mijn Frans is intussen terug helemaal aangescherpt. Ik kreeg intussen ook enkele gratis oefenigen mee voor mijn tenniselleboog van Marc de Kiné. De hele dag kwam er filmmuziek uit zijn gammele telefoon. Een enorme fan van Enio Morricone. Ik liet begaan en vijnsde dat ik het wel mooi kon vinden als ik in de juiste stemming zou zijn.

Brigitte was intussen helemaal verkocht voor mijn boekje met aquarelletjes. Ze vroeg me of ik er foto's van wilde maken en doorsturen. Ik doe het misschien later wel een keer. Want nu ben ik terug alleen in de grote stad Pavia. Zij hadden de etappe in twee gesplitst en bleven rond de middag achter. Dat komt er van als je alle etappes vooraf moet reserveren.

We stonden vandaag twee keer voor een gesloten overweg. De eerste keer duurde het een volle 7 minuten eer de trein er aan kwam. De tweede keer hebben we na een kwartier onze stoute schoenen aan getrokken en zijn we overgelopen. In beide richtingen was er nog steeds in de verre verte nog geen trein te bespeuren. Toen ik later aan het stationnetje van Ripollo voorbij liep hoorde ik omroepen dat alle treinen met forse vertragingen reden omdat er op veel plaatsen mensen op de sporen liepen. Kip of ei?

Pavia is echt! Ik zit hier nu op een soort grote markt op een terras. Er wordt enkel en alleen Italiaans om me heen gerateld. Zo meteen krijg ik er een optreden van een slam-artiest bovenop. Ik heb nu al spijt dat ik hier geen rustdag heb gepland. Morgen trek ik al weer verder. Mijn voeten doen steeds meer pijn bij de start, en mijn benen staan in alle variaties van rood. Maar kijk, ik geniet nog elke dag. Staks ga ik de eindeloze rijstvelen nog missen.

• De omgekeerde Rocco Granata

27 czerwca 2025, Włochy ⋅ ☀️ 33 °C

Mijn avond in Pavia was zalig. Ik zat plots in een wedstrijd Slam Poetry. De presentator duidde voor de start 5 publieksjuryleden aan. Ik voelde me plots op een standaard improvisatieoptreden. Plots voelde ik dat hij het op mij had gemunt. 'Jij daar mijnheer met het blinkende hoofd'. Ik stelde meteen voor het hele publiek dat ik geen Italiaans sprak. Maar dat was blijkbaar té vlot en té goed uitgesproken. Waardoor de presentator me eerst niet wilde geloven. Door mijn hoofd ging al het scenario dat ik eerder op de act zou letten in plaats van op de inhoud. Maar toen ik een aantal vragen niet meer kon beantwoorden schakelde hij veiligheidshalve toch maar over naar de man naast me. Oef. Ik bleef nog een hele poos kijken en luisteren. Al verstond ik maar heel af en toe hoe de poezie echt klonk. Ik droomde deze nacht dat ik ook op het podium had gestaan om wat poezie uit mijn mouw te schudden.

De sfeer in de stad was fantastisch. Iedereen leek blij en opgewekt. De vakantie begint ook hier. En toen ik mijn bed opzocht botste ik nog een keer op de pelgrim met de ezel. Hij was toegekomen. De stad hing aan zijn lippen.

Na een redelijke nacht had ik een haalbare kaart vandaag. 17km tot in Belgioioso. Het ochtendlicht in de stad Pavia was magisch. De straatstenen glommen. Ik wilde absoluut aankomen voor het middaguur. De Italianen vinden het stilaan zelf allemaal ondraaglijk heet in de namiddag. En er komen nog een paar records aan de komende twee dagen. Door het zweten krijg ik nu plots ook blaren op mijn voeten. Vermoedelijk kunnen mijn sokken niet al het vocht tijdig afvoeren waardoor het steeds pijnlijker wordt. Aan de andere kant. Het zijn slechts blaren. Ik sprak wel met mezelf af om de plus20 kilometer etappes te splitsen. Doorlopen in de namiddag is echt ongezond. Ik vul dan wel aan met een streepje bus of trein.

Het is heerlijk op de Via Francigena. Hele dorpen supporteren voor me. Ze begroeten me altijd. Sommigen maken een klein praatje. Waar ik vandaan kom. Of ik helemaal tot in Rome stap. Een man in de winkel feliciteerde me voor mijn duidelijk Italiaans. Hij gokte dat ik uit België kwam. Complimenten vlogen over en weer.

Tot ik plots... helemaal aan de einder... Ja!!! Bergen. Dat moeten de Appenijnen zijn. Heerlijk. Reliëf. Ik werd er kindsblij van. De Monti Liguri die als een langerekte keten doorheen de hele laars blijven doorlopen. Ook al zag ik op de voorgrond nog steeds rijstvelden. De Po is nu echt vlakbij. En daarna gaan we weer de hoogte in. Nog een drietal dagen wachten. Maar het eerste bergopje smaakte zoet. Ik wist het. Om van de Appenijnen echt te genieten moet je eerst door die eindeloze rijstwoestijn. Al die Britten en Amerikanen die de Po-vlakte schaamteloos overslaan. Ze kennen het niet. Ze weten het niet. Benvenutti a Belgioioso. Geen flauw idee of er link zou zijn met België. in mijn gedachen wilde ik het toch wat laten voelen als thuiskomen. Als een omgekeerde Rocco Granata.
    Czytaj więcej

• My kingdom for a bed with airco

28 czerwca 2025, Włochy ⋅ ☀️ 31 °C

Zo. Ik ben dus niet meer de enige die ronduit kiest om na 12u 's middags niet meer te stappen. De hitte is dan met 35 graden gewoon ondraaglijk.

Deze morgen besloot ik meteen de 29km terug te brengen naar 16km door het openbaar vervoer te nemen. Ondanks dat ik maar 2 stationnetjes verder wilde afstappen moest ik toch overstappen. Het lukte zowaar, al was de eerste trein vervangen door een bus. Een prachtige toeristenbus... voor mij alleen. Ik hoorde zelfs hoe de busbestuurder contact had met de trein. "Sisi, solo un persona... con zaino".
    De treinbegeleider stond me op te wachten. 2 minuten te laat. Maar ik mocht nog mee. Ik plofte me neer in mijn eigen zweet, ook al was het nog geen eens 7u30. Toen ik op de trein rondkeek bleek ik nog maar een keer alleen. En wat minuten later stond ik alleen op het kleine perronnetje van Santa Cristina e Bissona.

Ik kreeg meteen een quiz voorgeschoteld. Welk dier is dit? Het begon makkelijk met een konijn. Maar toen ik daarna een beverrat voor mijn ogen kreeg was dat al minder evident. Prachtig, maar ik heb je moeten opzoeken. Toen ik nog verder een everzwijn doorheen het hoge struikgewas hoorde knorren voelde ik me koninklijk. Even later besefte ik dat dat zwijn gewoon het lawaai was van een paar motoren op een motocross parcours.

De hitte nam weer toe, dus ik telde de kilometers af. Een prachtig kasteel was mijn deel. Maar ook druk autoverkeer. En wat jaren80 muziek op mijn oren. En uiteraard mijn hitteschild: mijn parasol.

Na nog een omweg (werfzone) kwam ik dampend aan in Orio Litta. En gelukkig kon ik al vroeg het ostello betreden. Met WiFi en mét airco. Het kan niet meer stuk. Ik vond er ook Bruno en Corinne die ik al een dag of zes niet meer had gezien.

Morgen stappen we samen het legendarische bootje op van Daniele. Die zet al 30 jaar lang pelgrims met zijn bootje over de Po. En combineert dat met verhalen en sagen en een koffie in zijn schamele huisje aan de rivier. Om daarna door te stappen naar Piacenza.

Ondertussen is het 21u30 maar buiten zitten we nog steeds boven 30°C. Goed kunnen slapen... het is een zegen.